Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje"

Transcriptie

1 Egeltje Kwast

2 Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos. Hij vond de kist heel erg spannend en heeft hem meegenomen, maar alleen durft hij hem niet te openen. En daarom is hij in de klas gekomen om te vragen of de kinderen samen met hem de kist willen openen. Op de kist zit een gedicht geplakt. Telkens als de kinderen dit gedicht opzeggen en daarna de kist openen zal er telkens iets anders in de kist zitten. (dit wordt door egeltje kwast uitgelegd) Rijmpje op de kist: Wat rood, blauw en geel erbij, kist ga open en maak mij blij. Voor de docent: Als de inleiding is geweest dan komt meteen les een. Zo kunnen de kinderen meteen ervaren hoe het werkt. De docent moet telkens zelf als voorbereiding de juiste spullen in de kist stoppen.

3 Les 1: - Kist - Sleutel en slot - Ingelijste platen: rood, geel en blauw - Handpop Egeltje Kwast - 3 hoeken in de klas Doelen: - De kinderen maken kennis met de 3 basiskleuren (primaire kleuren). - De kinderen kunnen op zoek gaan naar verschillende materialen die aansluiten bij de kleuren geel, blauw en rood. verhaaltje voorgelezen De kist in de klas is een kenmerk van het werken aan de kunstlessen. De leerkracht heeft de handpop van Egeltje kwast in haar bezit! Samen met de kinderen en de leerkracht gaat Egeltje Kwast raden wat er in de kist zou kunnen zitten. Daarna wordt aan de kinderen de toverspreuk geleerd om de kist te openen. Toverspreuk: Wat geel en blauw en rood erbij, Kist ga open en maak ons blij! Nadat de kinderen de toverspreuk samen met Egeltje Kwast op hebben gezegd, kunnen ze de kist openen met de sleutel. In de kist zitten 3 verschillende lijsten. Één met de kleur geel, één met de kleur blauw en één met de kleur rood. De leerkracht stelt sturende vragen aan de kinderen, zodat de kinderen aan het eind van dit gesprek weten dat geel, blauw en rood de basiskleuren zijn. Voorbeelden van vragen: - Welke kleuren zijn dit? - Bestaan er ook nog meer kleuren? - Wat gebeurt er als je geel en blauw bij elkaar doet? Daarna worden de hoeken in de klas ingedeeld. De kinderen gaan binnen de school op zoek naar spullen die aansluiten bij de verschillende hoeken. Dat houdt in dat ze bijvoorbeeld een rood speelgoedautootje, maar ook een schilderij met heel veel blauw kunnen zoeken. Alles wat ze vinden binnen de school mogen ze meebrengen. Eenmaal terug in de klas worden alle spullen in het midden van de kring gelegd. Samen met de leerkracht en de kinderen gaat Egeltje Kwast kijken welk voorwerp in welke hoek thuis hoort. Dit wordt op een goede plaats in de hoek ingedeeld. De kinderen krijgen de opdracht mee om thuis verder te zoeken naar spullen die ze in de hoek zouden kunnen leggen. Daarna wordt de kist gesloten.

4 Les 2: - Kist - Sleutel en slot - Afbeeldingen van (kinder)kunst - Handpop Egeltje Kwast - 3 hoeken in de klas - Verschillende soorten en kleuren verf - Papier Doelen: - De kinderen leren praten over kunstafbeeldingen. - De kinderen leren verschillende kleuren mengen en komen daarbij tot de ontdekking dat er meerdere kleuren kunnen ontstaan. verhaaltje voorgelezen De kist in de klas is een kenmerk van het werken aan de kunstlessen. De kinderen hebben de vorige les een toverspreuk geleerd waarmee ze de kist kunnen openen. Verder hebben de kinderen kennis gemaakt met de basiskleuren van waaruit we gaan werken tijdens deze kunstlessen. Daarbij hebben de kinderen materialen gezocht binnen de school. De kinderen hebben de opdracht gekregen om thuis verder te zoeken naar materialen die ze in de hoeken kunnen plaatsen. Deze worden om de kist gelegd die in het midden van de kring staat. Samen met de leerkracht en de kinderen kijkt Egeltje kwast weer waar ze deze materialen het beste neer kunnen leggen. (Wanneer de kinderen bijvoorbeeld ook iets mee hebben gebracht waarin meer kleuren voorkomen dan de drie basiskleuren, kun je met de kinderen praten over waar je dit het beste kunt plaatsen. Wanneer er bijvoorbeeld veel paars in voorkomt en de kinderen weten niet waar ze dit moeten plaatsen, neem je wat verf en meng je samen met de kinderen wat verf totdat ze de goede kleuren gevonden hebben en dan weten ze dat ze het in de blauwe of de rode hoek zouden kunnen leggen.) Nadat de kinderen dit samen met de leerkracht en Egeltje Kwast hebben gedaan, dan wordt de toverspreuk weer opgezegd en de kist wordt door middel van de sleutel geopend. Deze keer komen er 6 verschillende (kinder)kunstafbeeldingen uit de kist. Bij iedere afbeelding staat een bepaalde kleur centraal. De kinderen gaan samen met Egeltje Kwast naar de kunstafbeeldingen kijken. Wat staat er allemaal op de afbeelding? Wat is/zijn de hoofdkleur(en) van de kunstafbeelding. En natuurlijk wordt er gekeken naar de goede plaats voor de afbeeldingen. Na deze les kunnen de kinderen tijdens de zelfstandig werken les ervoor kiezen om in de verschillende hoeken te werken. In iedere hoek heeft de leerkracht heel veel verschillende kleuren verf klaar staan, waar de kinderen mee mogen gaan experimenteren. Dit kan plakkaatverf zijn, maar ook vingerverf. Deze verschillende kunstwerken worden in de klas opgehangen.

5 Les 3: - Kist - 3 hoeken in de klas - Sleutel en slot - Verschillende soorten papier - Afbeelding kleurencirkel en mengplaatjes - Muziekprentenboek - Handpop Egeltje Kwast - Stiften, kleurpotloden, wasco en verf Doelen:. - De kinderen maken kennis met een muziekprentenboek, waarin een verhaal over kleuren verteld wordt. - De kinderen leren eigen kunst maken met verschillende materialen. verhaaltje voorgelezen De kist in de klas is een kenmerk van het werken aan de kunstlessen. De kinderen hebben in les 1 een toverspreuk geleerd waarmee ze de kist kunnen openen. Verder hebben de kinderen kennis gemaakt met de basiskleuren van waaruit we gaan werken tijdens deze kunstlessen. Daarbij hebben de kinderen materialen gezocht binnen de school. Tijdens de vorige les hebben de kinderen gekeken naar verschillende (kinder)kunstafbeeldingen. Ze hebben deze ingedeeld in de verschillende hoeken. Samen met de leerkracht hebben ze besproken wat er te zien is. Daarna hebben ze zelf geëxperimenteerd met mengen. De leerkracht begint met het muziekprentenboek. Dit verhaal gaat over een blinde olifant. Deze komt een muis tegen die hem de wereld laat zien. Hij vertelt hoe de verschillende kleuren eruit zien. Nadat de leerkracht samen met Egeltje Kwast dit muziekprentenboek heeft behandeld, wordt de kist weer geopend met de bekende toverspreuk en de sleutel. Deze keer komt er de kleurencirkel uit met verschillende andere mengplaatjes. De kinderen hebben de vorige les al geëxperimenteerd met het mengen van verschillende kleuren verf. Nu wordt er door middel van de kleurencirkel duidelijk gemaakt welke kleur je krijgt als je bepaalde kleuren met elkaar mengt. De namen van deze kleuren worden hierdoor weer extra geoefend. Nadat de kinderen weten welke kleuren je met elkaar kunt mengen wordt er gepraat over verschillende materialen. De kinderen weten dat je met verf kunt mengen en dan andere kleuren krijgt, maar kun je dit ook doen met kleurpotloden, stiften of wasco? Egeltje Kwast gaat dit samen met de kinderen uitproberen. De verschillende materialen zoals potloden, stiften en wasco zitten ook in de kist. Nadat ze dit allemaal geprobeerd hebben, komen ze tot de conclusie dat er verschillende kleuren stiften, kleurpotloden en wasco zijn, zodat ze niet hoeven te mengen. Daarna komen er verschillende kleurplaten uit de kist waarmee de kinderen aan de slag kunnen. De kinderen mogen kiezen hoe ze de kleurplaten in willen gaan kleuren, met stiften, kleurpotloden, wasco of verf. Ze mogen er ook voor kiezen om al deze materialen te gebruiken in 1 kleurplaat. Op deze manier maken de kinderen hun eigen kunst creëren. Wanneer kinderen liever geen gebruik maken van een kleurplaat mogen ze ook zelf iets maken met deze materialen, b.v op behangpapier.

6 Les 4: - Kist - Vele verschillende knutselmaterialen - Sleutel en slot - Handpop Egeltje Kwast - Afbeeldingen van kunst Doelen: - De kinderen leren praten over kunst. Ze leren te benoemen wat ze zien en wat ze er van vinden. Ze leren hun eigen gedachten te verwoorden. - Ze leren hun eigen gedachten uit te beelden in kunst. verhaaltje voorgelezen De kist in de klas is een kenmerk van het werken aan de kunstlessen. De kinderen hebben tijdens les 1 een toverspreuk geleerd waarmee ze de kist kunnen openen. Verder hebben de kinderen kennis gemaakt met de basiskleuren van waaruit we gaan werken tijdens deze kunstlessen. Daarbij hebben de kinderen materialen gezocht binnen de school. Tijdens les 2 hebben de kinderen gekeken naar verschillende (kinder)kunstafbeeldingen. Ze hebben deze ingedeeld in de verschillende hoeken. Samen met de leerkracht hebben ze besproken wat er te zien is. Daarna hebben ze zelf geëxperimenteerd met mengen. Tijdens de vorige les hebben de kinderen kennis gemaakt met de kleurencirkel en het mengen. Verder hebben de kinderen zelf kunstwerken gemaakt met verschillende materialen. Egeltje Kwast is weer in de klas. Hij heeft een nieuw avontuur beleefd in het bos. Hij kwam allemaal kunstwerken tegen, hij vond dat deze niet in het bos thuis hoorden. Hij besloot deze mee te nemen om ze aan de kinderen te laten zien. De kist wordt weer geopend met de toverspreuk en daaruit komen de kunstwerken. De kunstwerken worden besproken aan de hand van een aantal basisvragen: Wat vind je mooi aan dit werk? Kun je spannende onderdelen aanwijzen? Zijn er ook grappige dingen te ontdekken? Zijn er dingen die volgens jou niet kloppen? Welke dingen vallen op? Zie je dingen die vaker terug komen? Na het bespreken van de kunstwerken worden de schilderijen in de hoeken ingedeeld. Hierin komen een paar rijke problemen naar voren: De schilderijen zijn moeilijk op kleur in te delen. Er komen ook secundaire kleuren in de schilderijen naar voren. Na de kring gaan de kinderen zelf aan de slag met het maken van een eigen kunstwerk. Dit kan van alles zijn (van een schilderij tot een beeld van klei). De kinderen krijgen hiervoor allerlei materialen aangereikt en mogen ook zelf op zoek gaan naar bijvoorbeeld materialen uit de natuur die ze graag zouden willen gebruiken. Als leerkracht heb je hier een sturende rol in. Als leerkracht zorg je ervoor dat de materialen voor de kinderen toegankelijk zijn. Ze zijn verdeeld in de verschillende hoeken maar liggen ook los in het lokaal. Maak wel duidelijk aan de kinderen dat ze mogen maken wat ze zelf willen. Wanneer ze een krokodil willen maken van verschillende kleuren dan mag dat! Deze hoeft niet perse groen te zijn! Dat is een belangrijk aspect van kunst. Je geeft er je eigen invulling aan.

7 Les 5: - Kist - Sleutel en slot - Mandala s - Krijtjes, wasco, stiften, kleurpotloden, schaar, papier, plak enz. - Materialen van de vorige les. - Verschillende kunstwerken Doelen: - De kinderen leren verschillende kunstwerken in te delen op primaire en secundaire kleuren. verhaaltje voorgelezen De kist in de klas is een kenmerk van het werken aan de kunstlessen. De kinderen hebben tijdens les 1 een toverspreuk geleerd waarmee ze de kist kunnen openen. Verder hebben de kinderen kennis gemaakt met de basiskleuren van waaruit we gaan werken tijdens deze kunstlessen. Daarbij hebben de kinderen materialen gezocht binnen de school. Tijdens les 2 hebben de kinderen gekeken naar verschillende (kinder)kunstafbeeldingen. Ze hebben deze ingedeeld in de verschillende hoeken. Samen met de leerkracht hebben ze besproken wat er te zien is. Daarna hebben ze zelf geëxperimenteerd met mengen. Tijdens les 3 hebben de kinderen kennis gemaakt met de kleurencirkel en het mengen. Verder hebben de kinderen zelf kunstwerken gemaakt met verschillende materialen. Tijdens de vorige les hebben de kinderen verschillende vragen beantwoord over kunst. De kist is overhoop gehaald. De kist staat open en er liggen heel veel spullen in en rondom de kist. Hoe kan dat nou? De leerkracht stimuleert de kinderen tot het nadenken over dit probleem. Wat zou er precies gebeurd kunnen zijn. Wie zou hier achter kunnen zitten? ( Egeltje Kwast is er deze les om een of andere mysterieuze wijze niet bij. Hij had geen tijd.) De kinderen komen met allerlei oplossingen, maar ook als leerkracht weet je niet wat er is gebeurd. Het enigste wat er gedaan kan worden is de verschillende werkstukken die in de kist liggen sorteren in de verschillende hoeken. De mandala s hebben als enige nog geen kleur. Deze komen in de hoeken te liggen. De kinderen kunnen hiermee aan de slag in de speelwerktijd.

8 Les 6 Afsluiting - Kist - Sleutel en slot - Egeltje kwast - Kunstwerken van de kinderen. Twee weken voordat deze dag plaatsvindt maak je als leerkracht een briefje voor de ouders. Hierin staat dat de ouders uitgenodigd worden om te komen kijken naar de kunstwerken van de kinderen. Je vertelt het idee en zegt er nadrukkelijk bij dat de kinderen er niks van mogen weten. Doelen: - De kinderen kunnen verschillende oplossingen zoeken voor een probleem. verhaaltje voorgelezen De kist in de klas is een kenmerk van het werken aan de kunstlessen. De kinderen hebben tijdens les 1 een toverspreuk geleerd waarmee ze de kist kunnen openen. Verder hebben de kinderen kennis gemaakt met de basiskleuren van waaruit we gaan werken tijdens deze kunstlessen. Daarbij hebben de kinderen materialen gezocht binnen de school. Tijdens les 2 hebben de kinderen gekeken naar verschillende (kinder)kunstafbeeldingen. Ze hebben deze ingedeeld in de verschillende hoeken. Samen met de leerkracht hebben ze besproken wat er te zien is. Daarna hebben ze zelf geëxperimenteerd met mengen. Tijdens les 3 hebben de kinderen kennis gemaakt met de kleurencirkel en het mengen. Verder hebben de kinderen zelf kunstwerken gemaakt met verschillende materialen. Tijdens les 4 hebben de kinderen verschillende vragen beantwoord over kunst. Tijdens de vorige les was de kist overhoop gehaald. Om een of andere reden was egeltje kwast toen niet in de klas. Hij is een verdachte. De kinderen hebben gewerkt met mandala s. Egeltje kwast schaamt zich heel erg. Hij vertelt toch maar aan de kinderen dat hij de kist overhoop heeft gehaald. Hij wilde weten of de kinderen echt iets hebben geleerd van de kist. Nu zit hij met een heel groot probleem. Hij is terug naar het bos geweest en heeft daar gezien dat alle bomen en struiken allemaal verschillende kleuren krijgen. Er moet een oplossing gezocht worden. Wat gaat er gebeuren met de kist? (Egeltje wil dat de kist terug naar het bos gaat. Daarin moeten de kunstwerken van de kinderen.) Een dag later: Een dag later ga je met de kinderen naar het bos om te kijken of alles is opgelost. In het bos hangen de kunstwerken van de kinderen. De bomen hebben hun eigen kleur weer terug en egeltje kwast zit op de kist. Hij vertelt hoe blij hij is en dan mag de kist in het bos nog een keer open. Uit de kist komt een verrassing voor de kinderen. ( appel, snoepje, etc.) De ouders van de kinderen komen kijken in het bos naar de verschillende kunstwerken van de kinderen.

9 Vakoverstijgende activiteiten: Muziek: * Doel: de kinderen leren om verschillende muziekstukken op gevoel bij schilderijen in te delen. Er liggen verschillende muziekstukken en schilderijen klaar. De kinderen moeten de juiste muziek bij het juiste schilderij indelen. ( 3 schilderijen en 3 muziekstukken, bijv. een donker schilderij en zware muziek) Schrijfdans * Doel: De kinderen leren verschillende bewegingen te maken op papier en kunnen daar hun eigen kunstwerk bij maken. Uit de methode schrijfdans kun je verschillende lessen halen. De kinderen leren dan zelf kunst te maken door middel van bewegingen die omgezet worden in tekenen en schrijven. Rekenen: * Doel: De kinderen leren vormen en kleuren herkennen. Werkblad 1: Kleur in. * Doel: De kinderen leren de kleuren herkennen en van licht naar donker sorteren. Er liggen heel veel verschillende kleuren papier in een bak. De kinderen gaan de verschillende stukken papier op kleur sorteren en daarna gaan ze per kleur het papier van licht naar donker leggen. Taal: * Doel: De kinderen kunnen verschillende materialen bij elkaar zoeken die iets met elkaar te maken hebben. In een kringgesprek wordt de volgende vraag gesteld: Wat hoort er niet bij? Waarom niet? Zo heb je bijvoorbeeld een kwast, een verfpot, papier en een boek. Het boek hoort er niet bij, omdat het niets met een schilderij te maken heeft.

10 Literatuurlijst thema kleuren: Nijntje in het museum Hallo, rode vos Blauwtje en geeltje De mooiste vis van de zee Colours (kleuren) Het kleurenfeest Zet de Olifant Dick Bruna Eric Carle Leo Lionni Marcus Pfister Pm Valvat en S Perols Lars Rudebjer en Dan-Eric Sahlberg Rachel Bisseuil

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

PGO Les Groep 4: Over Mengen, Ontmengen en Primaire Kleuren

PGO Les Groep 4: Over Mengen, Ontmengen en Primaire Kleuren PGO Les Groep 4: Over Mengen, Ontmengen en Primaire Kleuren Introductie In twee lessen met als thema kleuren gaan basisschoolleerlingen uit groep 4 nadenken over primaire & secundaire kleuren en over het

Nadere informatie

Peuterspeelzaal De Klinker Bernardus IJzerdraatsingel 1, 3123CC, Schiedam T:

Peuterspeelzaal De Klinker Bernardus IJzerdraatsingel 1, 3123CC, Schiedam T: Themabrief Ik ben kunstenaar! Januari en februari 2017 Peuterspeelzaal De Klinker Bernardus IJzerdraatsingel 1, 3123CC, Schiedam T: 06-48 27 74 89 Wat willen wij? Na de kerstvakantie gaan we in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4 handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Kleuren Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school en is gratis te downloaden

Nadere informatie

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Lesbrief Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Ets-beest is een voorstelling voor en met een jong publiek. Op een groot vel papier worden lijnen van beweging, geluid en houtskool gemaakt -

Nadere informatie

School en Cultuur. Van Lambertus naar Lampegiet

School en Cultuur. Van Lambertus naar Lampegiet 2016-2017 School en Cultuur Van Lambertus naar Lampegiet Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2016. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Jip en Janneke

Peuterspeelzaal Jip en Janneke Peuterspeelzaal Jip en Janneke Haarlemmerliede, 12-5-2012 Beste ouders, Deze maand zijn wij begonnen met het werkprogramma Puk en Ko. Wij willen aan het eind van ieder thema een verslagje maken zodat ook

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Groep 1-2 juf Yvonne. 12YW Pagina 1

Groep 1-2 juf Yvonne. 12YW Pagina 1 12YW Pagina 1 Groep 1-2 juf Yvonne Hallo allemaal! Welkom op de groepspagina van groep 1/2C. Wie zitten er allemaal in onze klas? Dani, Floris, Luca, Sietse, Collin, Puck, Daniel, Matthias, Loek, Isa,

Nadere informatie

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn Poppen: Decor: Attributen: Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Scène 1: Jan Klaassen heeft

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien

om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien Licht GROEP 1-2 09 80 minuten 1, 32, 42 en 54 De leerling: om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien is om activiteiten te ondernemen

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Wat een drukte! De drukte van toen is anders dan de drukte van nu? Oh, ja? Is dat wel zo?

Wat een drukte! De drukte van toen is anders dan de drukte van nu? Oh, ja? Is dat wel zo? 2016-2017 School en Cultuur Wat een drukte! De drukte van toen is anders dan de drukte van nu? Oh, ja? Is dat wel zo? 21 e eeuwse vaardigheden voor groep 5 (en 6) Ontwikkeling van het project: De Werkhoven

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2 Docentenhandleiding PAPEGAAI PAULO 'horen en vergeten, zien en onthouden, doen en begrijpen' Inleiding Sinds schooljaar 2013-2014 is er een les voor kleuters en (de oudste) peuters beschikbaar, Papegaai

Nadere informatie

ZET JEZELF OP DE FOTO

ZET JEZELF OP DE FOTO ZET JEZELF OP DE FOTO Een fotografieproject Digitale media onderbouw primair onderwijs Colofon Deze lesbrief hoort bij de leskist Zet jezelf op de foto. Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v.

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Leerkrachtgids Kleuters en chemie. Ontdekkingen doen met water en kleuren!

Leerkrachtgids Kleuters en chemie. Ontdekkingen doen met water en kleuren! Leerkrachtgids Kleuters en chemie Ontdekkingen doen met water en kleuren! Wil je kleuters kennis laten maken met chemie en hun onderzoekende houding stimuleren? Deze gids biedt je handvatten om met proeven

Nadere informatie

DIT BEN IK. Thema: Verhalen

DIT BEN IK. Thema: Verhalen Het thema verhalen begint bij de kleuters heel dichtbij: ze kijken aan de hand van een foto naar zichzelf en naar het gezin waaruit ze komen. Wie staan er op de foto? Waar is deze foto gemaakt? En wat

Nadere informatie

Lesbrief Bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen

Lesbrief Bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Lesbrief Bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Ik Ik ben niet groot Ik ben klein Ik ben op aarde Ik hoor er bij Ik ben er ook Zie je mij? Hallo Tessa Effing,

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen Kerndoel 2: De leerlingen

Nadere informatie

Leerdoelen kinderen De kinderen leren hoe de rups verandert in een vlinder. De kinderen leren belangrijke begrippen: eitje, rups, vlinder, cocon.

Leerdoelen kinderen De kinderen leren hoe de rups verandert in een vlinder. De kinderen leren belangrijke begrippen: eitje, rups, vlinder, cocon. Les 1 introductie Ik lees het boek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle voor. De kinderen maken kennis met rupsen en vlinders. Door dit boek zien ze wat de ontwikkeling van de rups naar de vlinder is. Daarnaast

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO):

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO): Bedoeling: De leerlingen leren M.C. Escher en zijn werken kennen. Ze ontdekken ook wat regelmatige vlakvulling is en maken kennis met de drie soorten symmetrie die Escher in zijn werken gebruikt. Na het

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

lezen Veilig leren lezen Extra materiaal - Wenochtend in groep 3 voor oudste kleuters veilig leren Benodigde materialen

lezen Veilig leren lezen Extra materiaal - Wenochtend in groep 3 voor oudste kleuters veilig leren Benodigde materialen veilig leren lezen Wenochtend in groep 3 voor oudste kleuters Auteur: Josée Warnaar Op veel scholen gaan de oudste kleuters een ochtend wennen in groep 3. Om deze wenochtend inhoud te geven was in de eerste

Nadere informatie

Lessenoverzicht Winkel om de hoek

Lessenoverzicht Winkel om de hoek Les 1 Winkels op foto's Winkels die meedoen Les 2a De groenteman Les 2b De bakker Inhoud U leest het verhaaltje over meneer Schrokop voor. U bekijkt met de leerlingen foto s van winkels in de buurt. Wat

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Erfgoed, natuur én beeldende kunst Cultureel erfgoed / beeldend Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Lesideeën bij het boek:

Lesideeën bij het boek: Lesideeën bij het boek: De lesideeën zijn bedoeld voor zes- tot tienjarigen (middenbouw) Het doel is het op gang brengen van de bewustwording dat ieder mens uniek is en daardoor anders dan zijn familie

Nadere informatie

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen.

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. 3. De regenboog! Tijdens deze activiteit: ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. Inrichting speelleeromgeving De activiteit start in de grote kring bij het digibord

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING & DRAAIBOEK VORM EN KLEURDAGEN 2 de LEERJAAR. HERBERT VISSER COLLEGE woensdag 26 en donderdag 27 november 2014

DOCENTENHANDLEIDING & DRAAIBOEK VORM EN KLEURDAGEN 2 de LEERJAAR. HERBERT VISSER COLLEGE woensdag 26 en donderdag 27 november 2014 DOCENTENHANDLEIDING & DRAAIBOEK VORM EN KLEURDAGEN 2 de LEERJAAR HERBERT VISSER COLLEGE woensdag 26 en donderdag 27 november 2014 Inhoud Inleiding Programma Stappenplan en draaiboek Woensdag 26 november

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 5: Kaders maken

Algemene lessen. Les 5: Kaders maken Algemene lessen Les 5: Kaders maken Lestitel: Kaders maken Leerdomein: beeld Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het VVKBaO Beschouwen 1. Openstaan voor

Nadere informatie

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen In en rondom is veel water te vinden, zoals slootjes, weteringen maar ook het Zwarte Water en de Millingerplas. In het thema water gaan de kleuters onderzoeken welke dieren er in en rondom het water bij

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6 Lesbrief beeldende opdracht Voor groep 5/6 De leerlingen gaan een drieluik maken, geïnspireerd op De Hooiwagen van Jeroen Bosch. Hun versie van het drieluik draait om de tijd waarin we nu leven: waar maken

Nadere informatie

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama Schilderen op leer Door Rebecca Siccama Inleiding Ben jij altijd op zoek naar iets bijzonders? Wil je graag origineel zijn en niet meedoen met de grijze massa? Ben jij die creatieve vrouw, die er graag

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum de tentoonstelling

Nadere informatie

Lessuggestie Pesten. Gedichtenbundel Warboel: Pagina 6-7

Lessuggestie Pesten. Gedichtenbundel Warboel: Pagina 6-7 Lessuggestie Pesten Voor het lezen 5 minuten Laat de leerlingen de afbeelding (zie onderin document) in hun groepje bespreken. Bespreek vervolgens klassikaal de afbeelding a.d.h.v. de volgende vragen:

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN PLEK. Jongeren uit Parkwijk bij Utrecht maken kunst. Wanneer je vanuit Utrecht naar Leidse Rijn verhuist, is dat geen kleinigheid.

MAAK JE EIGEN PLEK. Jongeren uit Parkwijk bij Utrecht maken kunst. Wanneer je vanuit Utrecht naar Leidse Rijn verhuist, is dat geen kleinigheid. Wanneer je vanuit Utrecht naar Leidse Rijn verhuist, is dat geen kleinigheid. Jongeren uit dynamische Utrechtse wijken als Lombok, Zuilen en Hoograven kwamen opeens in een nieuwbouwwijk terecht. Sommigen

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is:

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is: Mijn naam is: Mijn Pietennaam is: Dit boekje is gemaakt door Bas Wesseling, leerkracht op RKBS Klippeholm en docent aan PABO INHolland, i.s.m Bazar Media. Inhoudsopgave Vak Onderwerp Bladzijde Rekenen

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017 Nieuwsbrief 1 / 2 6 februari 2017 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Kunst Muziek (1) Muziek (2) Excursie Spreekavond / rapporten Kleding Letterherhaling Gezond eten TAAL THUIS opdrachten Speelgoedmiddag!

Nadere informatie

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Enkele kunstlessen die je kunt uitproberen Verbonden hartjes 1. wit tekenpapier A5 formaat 2. stukje karton 3. oliepastel 4. kleurpotlood 5. waterverf

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Contact: elsmaldoy_2000@yahoo.com Samenwerkingsverband Doelgroep Freinetschool De Pluim, Hoboken Nathalie Vandermaesen,

Nadere informatie

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn!

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn! Nieuwsbrief Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen met

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie