Aantoonbaar bekwaam. Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden. VERNIEUWD: Hercertificering I I I I II II I I II II I I I I I I I

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aantoonbaar bekwaam. Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden. VERNIEUWD: Hercertificering I I I I II II I I II II I I I I I I I"

Transcriptie

1 Aantoonbaar bekwaam Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden VERNIEUWD: Hercertificering I III I I I I I II II II I I II II I I I I I I I

2 Het vak van de verpleegkundige en verzorgende verandert. Dit betekent dat er volop kansen liggen voor loopbaanontwikkeling. De eisen liggen niet alleen meer op het technische deel, maar ook op de dienstverlening naar de cliënt. Zorg dragen en oog hebben voor het totale welbevinden van de cliënt staat steeds meer centraal. De positie van de verpleegkundige en verzorgende is eveneens aan verandering onderhevig. Zij krijgen namelijk een meer coördinerende rol en meer verantwoordelijkheid. De kunst van multidisciplinaire samenwerking in het belang van een optimale dienstverlening naar de cliënt is een belangrijke ontwikkeling. Al met al vraagt dit om een specifiek(e) attitude, gedrag en vaardigheden, naast uiteraard de vaktechnische kant. Het doet een appèl op het uitdragen van beroepstrots en Professioneel leiderschap. Dit - gewijzigde en vernieuwde - opleidingsaanbod speelt hier volledig op in. Daarnaast verandert de context waarin de verpleegkundigen en verzorgenden werken zienderogen. Vanuit verschillende toezichthoudende organen wordt meer en meer gelet op het onderwerp kwaliteit en veiligheid. Zorgorganisaties moeten aantonen dat zij (en dus de medewerkers) bekwaam en bevoegd zijn en zijn dus gevoelig voor onregelmatigheden en fouten. Kwaliteitsregister V&V Het Kwaliteitsregister V&V is een online registratiesysteem waarin u als verpleegkundige of verzorgende vastlegt wat u aan deskundigheidsbevordering doet. De opleidingen van Opleidingsinstituut KMBV zijn geaccrediteerd, zodat u als verpleegkundige of verzorgende punten bijgeschreven kunt krijgen na het volgen van een leergang. Door de beroepsgroep is, in samenspraak met betrokkenen, een standaard opgesteld, waaraan u zich kunt spiegelen en kunt zien of u voldoende bekwaam bent. Samen met vele zorgorganisaties heeft Opleidingsinstituut KMBV een onderscheidend opleidingsaanbod ontworpen dat nauw aansluit bij de actuele maatschappelijke ontwikkelingen binnen de zorgsector. Uitgebalanceerd aanbod in Verpleegtechnische Vaardigheden Om de deskundigheid te vergroten en te bewaken biedt Opleidingsinstituut KMBV al jaar de succesvolle programma s Verpleegtechnische Vaardigheden aan. De inhoud van het opleidingsaanbod is op maat gemaakt en kent een logische opbouw. Het aanbod bestaat uit de Vaardigheidstraining voor verzorgenden en verpleegkundigen, de Basisleergang, de Hercertificering voor gevorderden, de Leergang Trainen en Toetsen, de Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige en het nieuwe Programma Samen werken in de Wijk.

3 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Ik ben gesterkt in mijn eigen kennis en kunde, het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Sabine Meijer, ITT verpleegkundige Stichting ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen 1 Vaardigheidstraining voor verzorgenden IG en verpleegkundigen De Vaardigheidstraining voor verzorgenden IG en verpleegkundigen is op maat ontworpen voor zorgprofessionals die bijgeschoold willen worden in voor hen relevante verpleegtechnische vaardigheden. Deze leergang is geschikt voor verzorgenden en verpleegkundigen die (gaan) werken in de thuiszorg, een verpleeg- of verzorgingshuis of in de gehandicaptenzorg. 2 Basisleergang De Basisleergang is uitermate geschikt voor verpleegkundigen die werkzaam zijn (of gaan werken) in de thuiszorg, een verpleeg- of verzorgingshuis of in de gehandicaptenzorg of een specialistisch team en hun bekwaamheid op peil willen brengen en/of houden op het gebied van verpleegtechnische vaardigheden. 3 Hercertificering De Hercertificering is voor de ervaren zorgprofessional die zich wil laten (her)scholen, de actuele ontwikkelingen wil uitwisselen en daarnaast een controle wil ondergaan van zijn/ haar bekwaamheid. De Hercertificering is geschikt voor zorgprofessionals die minimaal drie jaar werkzaam zijn in de praktijk. 4 Trainen en Toetsen De leergang Trainen en Toetsen is geschikt voor diegenen die minimaal drie jaar werkervaring hebben in de praktijk. De deelnemers willen de vaardigheden leren die nodig zijn voor het trainen en toetsen van collega s in de praktijk. 10 kenmerken van KMBV 1 Afgestemd op basis van nieuwste inzichten en ontwikkelingen 2 Uitvoering door ervaren praktijktrainers 3 Traint alleen wat nodig is 4 Relevante casuïstiek 5 Juiste combinatie van theorie en praktijk 6 Geaccrediteerde e-learning mogelijk 7 Compacte trainingen 8 Certificering 9 Accreditatie Kwaliteitsregister V&V 10 BTW-vrij Samenwerkingspartner V&VN V&VN is met ruim 80 duizend leden de grootste beroepsvereniging van Nederland. V&VN is er voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. De vereniging zet zich er samen met jou voor in dat jij je beroep met passie en trots en op het hoogste kwaliteitsniveau kunt uitoefenen. Opleidingsinstituut KMBV biedt de Basisleergang, Hercertificering en de leergang Trainen en Toetsen samen met V&VN aan. V&VN-leden krijgen daarbij een aantrekkelijke korting. Opleiding Duur Vaardigheidstraining voor verzorgenden IG en verpleegkundigen 3 dagen Basisleergang Hercertificering Trainen en Toetsen 6 dagen 3 dagen 2 ½ dag Het opleidingsaanbod is ook op maat gemaakt incompany mogelijk. In overleg kan gebruik worden gemaakt van eigen locaties.

4 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Aantoonbaar bekwaam in drie stappen Theoretische voorbereiding: e-learning Skillslab training + kennisuitwisseling Toetsing: theorie + praktijk Professionaliseren vanuit Ziel & Zakelijkheid Het Ter voorbereiding uitvoeren van op verpleegtechnische de klassikale lessen handelingen is het e-learning gaat niet om het vaardig zijn portaal in een een technisch ondersteunende kunstje, maar bron voor om professionele het testen en kunde. raadplegen De leergang begeleidt van de de kennis deelnemers omtrent in het het aantoonbaar desbetreffende bekwaam onderwerp. uitoefenen De inhoud van sluit het vak aan van bij verzorgende. de Vilans protocollen. Aantoonbaar bekwaam worden bestaat uit drie stappen: Opleidingsinstituut KMBV maakt gebruik van de e-learning modules van ExpertCollege. Deelnemers kunnen aan de hand van een persoonlijke inlogcode per specifieke verpleegtechnische vaardigheid hun theoretische kennis en vaardigheden testen en toetsen. Ook kunnen desgewenst andere modules aangeboden worden. Alle modules van ExpertCollege zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Maatwerk incompany trajecten Onze opleidingen en ontwikkeltrajecten zijn ook zeer geschikt voor incompany toepassingen. Op basis van de exacte behoefte van de zorgorganisatie wordt de inhoud op maat samengesteld. Certificering Zowel de theoretische stof als de praktijkvaardigheden worden getoetst. Bij voldoende toets resultaten ontvangt de deelnemer een erkend certificaat van Opleidingsinstituut KMBV. Het opleidingsaanbod en de e-learning modules zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.

5 E-LEARNING 1 Vaardigheidstraining voor verzorgenden IG en verpleegkundigen Je staat eens stil bij wat je eigenlijk aan het doen bent. Waarom doe ik iets? Ik werk nu minder op de automatische piloot. Ellen Ott, deelneemster Vaardigheidstraining Deze leergang is geschikt voor verzorgenden en verpleegkundigen die bevoegd zijn tot het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en die hun bekwaamheid willen vergroten of willen opfrissen. De leergang combineert noodzakelijke theoretische basiskennis met oefenen van de praktische vaardigheid in een skillslab. De lessen worden gegeven door zeer ervaren praktijkdocenten. De leergang bestaat uit drie dagen. Het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen gaat niet om het vaardig zijn in een technisch kunstje, maar om professionele kunde. De leergang begeleidt de deelnemers in het Aantoonbaar bekwaam uitoefenen van het vak. De volgende vaardigheden komen aan bod in de leergang: Medicatieveiligheid, injecteren subcutaan en intramusculair, katheterzorg, enterale voeding, wondzorg, stomazorg, ambulante compressie therapie en effectief communiceren. Module 1 Vaardigheden I De opbouw van de leergang wordt toegelicht en de setting van het beroep binnen de wet BIG wordt uitgelegd. Dag 1 staat in het teken van wond- en stomazorg en zwachtelen. De volgende handelingen komen zowel theoretisch als praktisch aan bod: Het uitzetten, voor toediening gereed maken en het toedienen van medicatie Wondzorg Stomazorg Ambulante Compressie Therapie Module 3 Effectief Communiceren en Toetsing Deze dag wordt er gesimuleerd getoetst in een skillslab op de geoefende verpleegtechnische vaardigheden. Er wordt in subgroepen getoetst, waarbij de deelnemer het ene dagdeel getoetst wordt en het andere dagdeel een workshop Effectief communiceren volgt. Hierin wordt gewerkt aan de professionele, procesmatige uitvoering van de handelingen. Module 2 Vaardigheden II De docent geeft een korte theoretische introductie met actuele praktijkkennis en vervolgens wordt er geoefend in de vaardigheden. De volgende vaardigheden worden tijdens de tweede dag behandeld: Injecteren: subcutaan en intramusculair Katheteriseren man Katheteriseren vrouw Blaasspoelen Uritip aanbrengen Suprapubische katheter verzorgen Neusmaagsonde inbrengen PEG-sonde verzorgen Sondevoeding Verwisselen suprapubische katheter (alleen verpleegkundigen) IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Deze modules zijn ook geschikt voor Incompany Deze leergang en de e-learning behorende bij deze leergang zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. STUDIE ADVIES OF VRAGEN? Voor een helder studieadvies of vragen over incompany kunt u bellen met of mailen: info@kmbv.nl.

6 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII E-LEARNING 2 Basisleergang Verpleegtechnische Vaardigheden Een gedegen voorbereiding op werken in de thuiszorg praktijk Deze leergang is uitermate geschikt voor verpleegkundigen die werkzaam zijn (of gaan werken) in de thuiszorg, een verpleeg- of verzorgingshuis of in de gehandicaptenzorg of een specialistisch team. Zij willen hun bekwaamheid op peil brengen en/ of houden op het gebied van verpleegtechnische vaardigheden. De Basisleergang leent zich goed voor een overstap naar de thuiszorg. De theorie sluit nauw aan bij de inhoud van de Vilans protocollen. Er wordt geoefend in een skillslab aan de hand van praktijkcasuïstiek met oog voor beroepsontwikkeling. De leergang wordt gegeven door zeer ervaren praktijkdocenten. Module 1 Klinisch redeneren en Katheteriseren & CAPD In deze leergang ligt de focus op het zelf bekwaam worden in de verpleegtechnische vaardigheden. Door al op de eerste dag te starten met een workshop klinisch redeneren, wordt er een stevige basis gelegd voor het kwalitatief uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Klinisch redeneren is: het nadenken en sturing geven aan het professioneel handelen in de praktijk; het inhoudelijk beredeneren van het professioneel handelen; goed beargumenteerde standpunten naar voren brengen. Tevens wordt aandacht besteed aan het methodisch werken. De verschillende manieren van Katheteriseren en CAPD worden tijdens deze module behandeld. Tevens komen mogelijke complicaties en op welke wijze hierbij correct te handelen aan de orde. Er wordt door een ervaren praktijkdocent kennis aangereikt, zodat na het volgen van deze module de deelnemers de verpleegtechnische vaardigheid adequaat kunnen uitvoeren. De volgende onderwerpen worden behandeld: Katheteriseren man/ vrouw Suprapubische katheter Nefrostomie katheter Blaasspoelen Zelfkatheterisatie CAPD Deze modules zijn ook geschikt voor Incompany

7 Ervaring uitwisselen met medecursisten: het is geven en nemen van elkaars ideeën tijdens de leergang. Hennie Lammerink, GWV TechnoTeam bij Vérian Module 2 Infuustechnologie De inhoud van infuustechnologie wordt door de praktijkdocenten breed behandeld met behulp van praktijkcasuïstiek. De volgende onderwerpen worden behandeld: Subcutane toedieningsvorm Perifere toedieningsvorm Centraal veneuze toedieningsvorm (PICC lijnen) Epidurale en intrathecale toedieningsvorm Port-a-cath Medisch rekenen Daarnaast worden de voor- en nadelen van de diverse toedieningsvormen besproken, evenals welke complicaties er kunnen optreden en op welke manier de verzorging moet plaatsvinden. Module 3 Palliatieve Zorg & Pijnbestrijding Palliatieve zorg richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naderend sterven onder ogen moeten zien. Het doel van deze dag is het vergroten van kennis en kunde rondom palliatieve zorg. Er wordt op interactieve wijze lesgegeven gebaseerd op landelijke richtlijnen. Tijdens deze module is er veel ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Module 4 Enterale Voeding en Verzorging tracheacanule & Zuurstoftoediening De enterale voeding wordt behandeld (inclusief materiaalkennis): Neus-maagsonde PEG sonde Mickey button Daarnaast worden de verzorgingsaspecten van de tracheacanule behandeld evenals het onderwerp zuurstoftoediening. Module 5 Effectief communiceren en Vaardigheidscarrousel Er wordt een workshop Effectief communiceren gegeven. Hierin wordt gewerkt aan de professionele, procesmatige uitvoering van de handelingen. Tijdens het vaardigheidscarrousel is het mogelijk alle behandelde vaardigheden te oefenen onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten. Module 6 Toetsing Vanaf de start hebben de deelnemers de gelegenheid zich voor te bereiden op de slotopdracht ter certificering van de verpleegtechnische vaardigheden. Op deze laatste dag maken de deelnemers een vaardigheidstoets. Er wordt eveneens een theoretische kennistoets afgenomen. Leden van V&VN krijgen korting op deelname aan de Basisleergang. Deze leergang en de e-learning behorende bij deze leergang zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. STUDIE ADVIES OF VRAGEN? Voor een helder studieadvies of vragen over incompany kunt u bellen met of mailen: info@kmbv.nl.

8 E-LEARNING 3 Hercertificering voor ervaren verpleegkundigen Professioneel en actueel bijgeschoold De Hercertificering is ontwikkeld voor ervaren thuiszorgverpleegkundigen die vrijwel dagelijks complexe verpleegtechnische vaardigheden uitvoeren. Vaak werken deze verpleegkundigen in specialistische technische thuiszorgteams en zijn hier al minimaal drie jaar werkzaam. Zij verantwoorden hun bekwaamheid door zich periodiek te laten hercertificeren. Opnieuw opfrissen, actualiteiten delen met andere ervaren collega s en professioneel doorgroeien in een veranderende tijd zijn de kenmerken van deze leergang. Het resultaat is Aantoonbaar bekwaam. Module 1 Infuustechnologie & Palliatieve Pijnbestrijding en Farmacotherapie Vanuit het uitgangspunt dat de deelnemers ervaren professionals in de praktijk zijn, ligt de nadruk van deze dag op verdiepen en de actuele ontwikkelingen uitwisselen. De inhoud is altijd gekoppeld aan praktijk casuïstiek. De docenten zijn vakinhoudelijke experts die overstijgende kennis verstrekken mede op basis van praktijk casuïstiek. De ochtend staat in het teken van Infuustechnologie. De middag staat in het teken van Palliatieve Pijnbestrijding en Farmacotherapie. Tijdens deze middag zal de docent onder andere ingaan op de diverse soorten opiaten, palliatieve zorg en palliatieve sedatie. Module 2 Intrathecale (pijn)behandeling, Effectief communiceren & Klinisch redeneren De ochtend staat in het teken van Intrathecale pijnbehandeling. Als de pijn niet goed meer te bestrijden is met conventionele technieken wordt er soms een intrathecale lijn overwogen. Deze is dan verbonden met een infuuspomp. Omdat er in de eerste lijn, bij de huisarts en de technische thuiszorgverpleegkundige, veelal onvoldoende bekendheid is met deze manier van verlichten van pijn is er terughoudendheid bij het inzetten van deze mogelijkheid. In de meeste gevallen zal de pijn-arts van het ziekenhuis de verantwoordelijkheid hebben voor deze behandeling. Tijdens de les wordt het onderdeel intrathecale pijnbestrijding behandeld vanuit de theoretische achtergrond en de transitie naar de praktijk.

9 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Hele leerzame dagen met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast vindt er veel intercollegiale uitwisseling van ervaring plaats waar je in de praktijk veel aan hebt. Greet Weidijk, verpleegkundige specialistisch team Icare Onderwerpen die aan bod komen zijn de volgende. Pijnbestrijding met IT lijn theorie Plaatsen en verzorgen van de IT lijn Complicaties en acties op complicaties van de IT lijn Farmacologische opties en bijwerkingen bij de IT lijn Oefenen met materialen Het doel van deze module is: theoretische en praktische bekwaamheid om de zorg voor intrathecale pijnbestrijding voor patiënten in de eerste lijn te dragen. Van verpleegkundigen wordt verwacht een professioneel gesprekspartner te zijn, juist ook met andere disciplines. De middag wordt gestart met een interactieve workshop Effectief Communiceren. Tijdens het tweede deel van de middag volgt een workshop Klinisch redeneren. Een krachtig didactisch hulpmiddel om een goede methodische basis te geven voor de professionaliteit en een goede check van de bestaande kennis van anatomie en fysiologie. Module 3 Kennistoets, Practicum carrousel, Vaardigheidstoets & Delen van dilemma s De laatste dag begint met een inhoudelijke kennistoets. Het tweede gedeelte van de ochtend is gereserveerd voor het practicum carrousel. Er is gelegenheid om de reeds bestaande ervaring en kennis van diverse vaardigheden verder te ontwikkelen in een skills setting. s Middags vindt de kwalificerende toetsing van de vaardigheden plaats. Als afsluiting van deze leergang is er ruimte om met elkaar dilemma s te delen. Leden van V&VN krijgen korting op deelname aan de Hercertificering. Deze leergang en de e-learning behorende bij deze leergang zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Deze modules zijn ook geschikt voor Incompany STUDIE ADVIES OF VRAGEN? Voor een helder studieadvies of vragen over incompany kunt u bellen met of mailen: info@kmbv.nl.

10 1 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Leergang Trainen en Toetsen Incompany De Leergang Trainen en Toetsen wordt ook op maat aangeboden, mede op basis van de reeds ontwikkelde modules en de specifieke wensen van de zorgorganisatie. Incompany trajecten zijn al mogelijk vanaf vijf deelnemers. Nauwgezet samenspel Opleidingsinstituut KMBV onderscheidt zich van andere aanbieders door juist het samenspel met zorgorganisaties op te zoeken bij de ontwikkeling en uitvoering. Dat maakt dat de trajecten altijd zeer goed inspelen op de context van de zorgorganisatie en haar klanten. De leergang moet immers gebaseerd zijn op de visie, strategie en uitgangspunten van de zorgorganisatie en de klantsituatie (zowel de financierders als de eindklanten). Uiteraard neemt Opleidingsinstituut KMBV eigen ervaringen van de tientallen trajecten mee, zodat er een ideale mix ontstaat. Het borgen van aantoonbare kwaliteit Drie jaar geleden heeft Opleidingsinstituut KMBV als initiatiefnemer de leergang Trainen en Toetsen ontwikkeld. Zij heeft sindsdien landelijk al vele deskundige trainers en toetsers opgeleid. Dit is een inhoudelijk stevige én praktische leergang voor verpleegkundigen en verzorgenden die regelmatig collega s trainen in verpleegtechnische vaardigheden en deze collega s ook toetsen en beoordelen om bekwaam te blijven. Dit programma geeft deelnemers inzicht en concrete handvatten om het trainen en toetsen in de praktijk professioneel bekwaam toe te passen. Modules Leergang Trainen en Toetsen Module 1 Trainen Module 2 Toetsen Module 3 Proeve van bekwaamheid Aanvullende optionele modules Module 4 Toetsen en getoetst worden op verpleegtechnische vaardigheden Studieduur en studiebelasting Het programma bestaat uit 2,5 klassikale lesdagen met elk een tussenliggende periode van ongeveer 2 tot 3 weken. De doorlooptijd bedraagt hierdoor ongeveer 1,5 tot 2 maand. De proeve van bekwaamheid bestaat onder andere uit een huiswerkopdracht die in de eigen praktijk moet worden uitgevoerd. De deelnemers krijgen gedurende de eerste dag toegelicht waar deze opdracht uit bestaat. Uit ervaring is gebleken dat deze -individueel bepaald- de nodige voorbereidingstijd vraagt. Toetsing De leergang wordt met positief resultaat afgesloten indien aan de volgende criteria wordt voldaan: 100% aanwezigheid; actieve deelname aan tussentijdse opdrachten; proeve van bekwaamheid met een voldoende afgerond. STUDIE ADVIES OF VRAGEN? Voor een helder studieadvies of vragen over incompany kunt u bellen met of mailen: info@kmbv.nl. Doelstellingen De deelnemer is in staat: vaardigheidsonderwijs voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren; voorwaarden te scheppen voor een optimale train- en toetssituatie; de stappen in de beoordelingscyclus toe te passen; verpleegtechnische vaardigheden te toetsen en te beoordelen; beoordelingsfouten van zichzelf en anderen te herkennen en deze om te buigen; effectief te communiceren en te rapporteren over de toetsresultaten; de eigen werkwijze rondom het trainen van vaardigheden, toetsen en beoordelen te verantwoorden.

11 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Door deze leergang voel ik mij zekerder in het structureren en organiseren van het trainen en toetsen. De geboden handvaten uit theorie en praktijk zijn goed te integreren binnen iedere organisatie. Greetje Molenaar, kinderverpleegkundige Antonius Ziekenhuis Sneek Module 1 Didactische Vaardigheden De kunst van vaardigheidsonderwijs Alle facetten van goed vaardigheidsonderwijs komen aan bod: Hoe zorg je voor de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de trainingen? Hoe pas je de principes van vaardigheidsonderwijs zo toe, dat de verpleegkundige/ verzorgende optimaal leert? Module 2 Toetsen Vragen die aan bod komen zijn: Wat is een kwalitatief goede toets en toetssituatie? Welke competenties heeft een goede beoordelaar nodig? Hoe beoordeel je? Wie beoordeelt er? Wat zijn goede hulpmiddelen om tot een beoordeling te komen? Wat zijn valkuilen voor beoordelaars? Module 3 Proeve van bekwaamheid De opdrachten in de Leergang Trainen en Toetsen worden aangeboden via actieve werkvormen, oefensituaties, samenwerken en zelfstandig leren. Daarnaast is er gelegenheid om eigen accenten aan te geven (bijvoorbeeld toetsdocumenten uit de eigen organisatie te bespreken) en ervaringen uit te wisselen. De leergang sluit af met een individuele praktische toets (de zogenaamde proeve van bekwaamheid), waarin de vaardigheden worden getoond en worden verantwoord. Een positieve beoordeling van de proeve van bekwaamheid door de docent geeft, naast 100% aanwezigheidsverplichting, recht op het certificaat Trainen en Toetsen. Module 4 Objectief intercollegiaal toetsen en getoetst worden op verpleegtechnische vaardigheden Optioneel Iedere trainer en toetser moet zelf bekwaam zijn in de handelingen die veel voorkomen in hun eigen organisatie en waar zij hun collega s in trainen en toetsen. Tijdens deze module wordt de deelnemer zelf in een skillslab intercollegiaal getoetst op diverse verpleegtechnische vaardigheden. Daarnaast wordt de toetser gecoacht door de docent op de uitvoering van het toetsen. Dit zorgt ervoor dat de toetser, naast dat hij bekwaam is, zich ook bekwaam voelt als toetser. VERDIEPINGSDAG TRAINEN EN TOETSEN De jaarlijks georganiseerde Verdiepingsdag Trainen en Toetsen brengt verpleegkundigen samen, die zich bezig houden met intercollegiale toetsing. Tijdens deze dag kan men zich verder verdiepen, professionaliseren en ontmoet men andere verpleegkundigen van andere organisaties. Opleidingsinstituut KMBV organiseert de Verdiepingsdag voor het opbouwen van een netwerk rondom trainen en toetsen van verpleegkundigen in de praktijk. Doelstellingen Verdiepingsdag Trainen en Toetsen: Continueren en verdieping van de opgedane kennis omtrent Trainen en Toetsen Uitwisselen van praktijkervaringen Opbouw kennisnetwerk Trainen en Toetsen Nieuwe ontwikkelingen bespreken Leden van V&VN krijgen korting op deelname aan de Leergang Trainen en Toetsen. Deze leergang is geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Deze modules zijn ook geschikt voor Incompany

12 Al ruim jaar toonaangevend in opleidingen voor zorgprofessionals met kwaliteit & passie. Gecertificeerd door Opleidingsinstituut KMBV. Foto: Thuiszorg Zuidwest Friesland Opleidingsinstituut KMBV heeft inmiddels duizen- Praktijkgericht den verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg opgeleid voor tientallen zorgorganisaties. De vaardigheidstrainingen worden verzorgd door zeer ervaren prakevean, Icare, Frion, Esdégé-Reigersdaal, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Zorgstroom, Buurtzorg Nederland, Amstelring, ZorgSaam, Allevo, Thuiszorg Het Friese Land, ZuidOostZorg, Stichting Elisabeth Breda, De Vijverhof, Careyn, Werkt voor Ouderen Zorg (WVO Zorg), Zorggroep Almere, Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland tijkdocenten. Het aanreiken en behandelen van de theoretische stof en het oefenen van de verpleegtechnische vaardigheid in een uitstekend skillslab met al de benodigde fantomen en materialen vormen een belangrijk onderdeel van de training. Het gaat verder dan het aanleren van de technische handelingen, het gaat over doorgroeien naar een op de praktijk aangesloten professionele uitoefening van het vak. Studieadvies (STMR), Eurocept homecare, Vérian, Heliomare, Antonius Ziekenhuis, Opleidingsinstituut KMBV heeft Cordaan Thuiszorg, Carinova, Zorgbalans, Woonzorgcentrum De Zeeg, ervaren studieadviseurs in dienst, Vivium, Cura Mare, Inovum, Stichting Zuidwester, ActiVite, De Piramide, die u kunnen ondersteunen bij het maken van de keuze voor de De Friese Wouden, CarePool thuiszorg, Thuiszorg Zuidwest Friesland, juiste opleiding. Daarnaast kan de Mythylschool Eindhoven, Aveant, De ZorgRing, Stichting Thuiszorg Programma Manager Zorg op maat Nederland, Livio, Florence Thuiszorg, PrivaZorg, Integra Zorggroep trajecten ontwikkelen die aansluiten Kruiswerk West Veluwe, Vivent Centrum voor Korsakov en psychogeriatrie, Amsta Stadgebied, Palet Groep, Stichting Zorgcentra Locaties Opleidingsinstituut KMBV is een landelijk opleidingsinstituut. Onze leergangen vinden plaats op locaties door heel Nederland. Wilt u meer informatie over de locatie? Neem dan contact met ons op. bij de wensen van uw organisatie. Maatwerk incompany trajecten de Betuwe, De Zorgcirkel, Omring, Humanitas DMH, Stichting Thuiszorg Onze opleidingen en ontwikkeltrajecten zijn ook zeer geschikt Midden Gelderland (STMG), Specialistisch team Midden Nederland, voor incompany toepassingen. Instituut Breidablick, Admiraal De Ruyter, Thebe, Zorggroep Op basis van de exacte behoefte Sint Maarten, HWW Zorg, Laverhof, Zorgstroom en vele anderen. van de zorgorganisatie wordt de Data en inschrijving Opleidingsinstituut KMBV Voor de data van ons opleidingsaanbod en om u in te schrijven, verwijzen wij u graag naar onze website: nl Bezoekadres Stromarkt 8 Postbus AG Deventer T (0570) info@kmbv.nl Fotografie: ZorginBeeld Frank Muller inhoud op maat samengesteld.

Aantoonbaar bekwaam. Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden plus vakverdieping. Vernieuwd: (Trainen en) Toetsen I I I I II II

Aantoonbaar bekwaam. Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden plus vakverdieping. Vernieuwd: (Trainen en) Toetsen I I I I II II Aantoonbaar bekwaam Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden plus vakverdieping Vernieuwd: (Trainen en) Toetsen I III I I I I I II II II I I II II I I I I I I I Het vak van de verpleegkundige

Nadere informatie

Aantoonbaar bekwaam I I I I II II I I II II I I I I I I I

Aantoonbaar bekwaam I I I I II II I I II II I I I I I I I Aantoonbaar bekwaam Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden NIEUW: Leergang voor Verzorgenden Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige ZZP Zorgacademie I III I I I I I II II II I I II II

Nadere informatie

Aantoonbaar bekwaam. Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige Programma Samen werken in de Wijk

Aantoonbaar bekwaam. Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige Programma Samen werken in de Wijk Aantoonbaar bekwaam Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige Programma Samen werken in de Wijk Voor de optimale rolinvulling Niveau 3 en 4 VERNIEUWD:

Nadere informatie

Aantoonbaar bekwaam I I I I II II I I II II I I I I I I I

Aantoonbaar bekwaam I I I I II II I I II II I I I I I I I Aantoonbaar bekwaam Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden NIEUW: Leergang voor Verzorgenden Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige ZZP Zorgacademie I III I I I I I II II II I I II II

Nadere informatie

Aantoonbaar bekwaam. Voor de optimale rolinvulling Niveau 3 en 4 I I I I II II I I II II I I I I I I I

Aantoonbaar bekwaam. Voor de optimale rolinvulling Niveau 3 en 4 I I I I II II I I II II I I I I I I I Aantoonbaar bekwaam Een uitgebalanceerd aanbod: Verpleegtechnische Vaardigheden Leergang Nieuwe Wijkverpleegkundige VERNIEUWD: Hercertificering NIEUW: Programma Samen werken in de Wijk Voor de optimale

Nadere informatie

Leergang. Medewerker. Maatschappelijke. Zorg. Aandacht en oog voor. zorg én leven. van de cliënt

Leergang. Medewerker. Maatschappelijke. Zorg. Aandacht en oog voor. zorg én leven. van de cliënt Leergang Medewerker Maatschappelijke Zorg Aandacht en oog voor zorg én leven van de cliënt IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Essentie Leergang Dit programma helpt zorgverleners

Nadere informatie

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014 Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014 Basiscursus 1: Het bepalen van een bloedsuiker en het toedienen van insuline maandag 08 september van 09.00 12.00 maandag 24 november van 09.00 12.00

Nadere informatie

CERTIFICAAT VAN DEELNAME:

CERTIFICAAT VAN DEELNAME: Deze brochure biedt u een overzicht van de trainingen waarmee wordt toegewerkt naar een CERTIFICAAT VAN DEELNAME: Certificeerbare eenheden Verzorgende IG Ondersteunen bij verpleegtechnische handelingen

Nadere informatie

Instructieteam. Zorgsaam Thuis

Instructieteam. Zorgsaam Thuis Zorgsaam Thuis Thuiszorg Instructieteam 1 Instructieteam Zorgsaam Thuis Zeeuws-Vlaanderen Deze informatie is bedoeld voor specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden, patiënten en diens

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen

Voorbehouden en risicovolle handelingen Voorbehouden en risicovolle handelingen Sonde inbrengen en verwijderen Verzorgenden IG/ verpleegkundigen - De cursist kan adequaat een maagsonde inbrengen via de mond/ keelholte bij een cliënt volgens

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Maatschap Goed Zorgen Tiel

Maatschap Goed Zorgen Tiel Tiel, 5 juni 2011 Betreft: EXTRA AANBOD SUMMERSCHOOL voor zorgverleners Beste collegae in de zorgverlening, Maatschap Goed Zorgen uit Tiel biedt sinds 2007 praktijkgerichte trainingen en scholingen voor

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

Zorgleefplan. Modulaire Leergang. Professioneel leiderschap van de EVV Andere mogelijke functiebenamingen: contactverzorgende of zorgcoördinator.

Zorgleefplan. Modulaire Leergang. Professioneel leiderschap van de EVV Andere mogelijke functiebenamingen: contactverzorgende of zorgcoördinator. Modulaire Leergang Zorgleefplan Professioneel leiderschap van de EVV Andere mogelijke functiebenamingen: contactverzorgende of zorgcoördinator. www.zorgleefplan.nl Modulaire Leergang Zorgleefplan Professioneel

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

TRAININGSAANBOD STEM. Bewustwordingsbijeenkomst Verdiepingsbijeenkomsten Inspiratiecyclus

TRAININGSAANBOD STEM. Bewustwordingsbijeenkomst Verdiepingsbijeenkomsten Inspiratiecyclus TRAININGSAANBOD STEM Bewustwordingsbijeenkomst Verdiepingsbijeenkomsten Inspiratiecyclus STEM Leren praten over de dood Stichting STEM organiseert trainingen rond het thema praten over de dood voor iedereen

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in de Zorg Contactverzorgenden Medewerkers Zorg en Welzijn

Persoonlijk Leiderschap in de Zorg Contactverzorgenden Medewerkers Zorg en Welzijn Persoonlijk Leiderschap in de Zorg Contactverzorgenden Medewerkers Zorg en Welzijn Incompany maatwerk Leergangen BRUG verbindt Incompany, modulaire Leergangen, zorgvuldig afgestemd op úw praktijk Persoonlijk

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent!

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent! Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Laat zien wat je waard bent! Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak 17 mei 2017 voor jezelf Drijfveren De best mogelijke zorg

Nadere informatie

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen Begrippenlijst Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Register Zorgprofessionals Uitvoeringsregelingen Vastgesteld door het College Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals op 10

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Scholingsaanbod. Bereikbaarheids-en Instructieteam

Scholingsaanbod. Bereikbaarheids-en Instructieteam Scholingsaanbod Bereikbaarheids-en Instructieteam Wat is het BIT Zorgstroom? Het Bereikbaarheid-en Instructieteam van Zorgstroom is een team dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van voorbehouden en

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen Begrippenlijst Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Register Zorgprofessionals Uitvoeringsregelingen Vastgesteld door het College Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals op 10

Nadere informatie

Ouder & Kind Educatie (OKE)

Ouder & Kind Educatie (OKE) Ouder & Kind Educatie (OKE) Jolanda Maaskant Verpleegkundig onderzoeker, Vrouw Kind Centrum AMC Thijs Drosten Vader van Noah, zorgintensief jongen van 9 jaar Ouder en Kind Educatie (OKE) Wat is het probleem?

Nadere informatie

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland MJD biedt rond dit thema de volgende diensten: 1 Training Signalering radicalisering en polarisatie 2 Workshop Jeugd en extremisme 3 Training Train de Trainer

Nadere informatie

Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden (MKOB)

Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden (MKOB) Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden (MKOB) Verbeter je vaardigheden en word een betere en effectievere leidinggevende Opleidingsinstituut DJI Voor wie Voor leidinggevenden met zes maanden

Nadere informatie

Skillstrainingscentrum Limburg Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen

Skillstrainingscentrum Limburg Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Skillstrainingscentrum Limburg Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Module 6. Opleiding: Risicovolle en Voorbehouden Handelingen 2015 / 2016 Centraal Veneuze Katheters & Port a Cath Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Eerst Verantwoordelijk Verzorgende

Eerst Verantwoordelijk Verzorgende De opleiding EVV Eerst Verantwoordelijk Verzorgende De opleidingen van IMOZ onderscheiden zich door Benadering vanuit praktijksituaties naar uitwisseling aangevuld met theorie. Door deze drie stappen is

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige

Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige Regisseur van wijkzorg Verstand van Zorg Omslag nodig in denken én doen Regisseur van wijkzorg Wat kunt u nog zelf? Dát bepaalt de benodigde zorg in onze nieuwe

Nadere informatie

Post-BIG opleiding seksuologie

Post-BIG opleiding seksuologie Post-BIG opleiding seksuologie Goede seksuologische hulpverlening doet recht aan het hele complex van lichamelijke, psychische en sociale facetten van seksualiteit. Je maakt je deze kennis en kunde op

Nadere informatie

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek Inleiding Als apotheker heb je een breed en veeleisend takenpakket in

Nadere informatie

Scholingsaanbod vanaf 1 januari 2012

Scholingsaanbod vanaf 1 januari 2012 Scholingsaanbod vanaf 1 januari 2012 Maandag 16 januari 2012 van 09.00 12.00 Herhalingscursus 1: bloedsuiker bepalen, insuline spuiten, subcutaan en intramusculair injecteren, het toedienen van oor/oog/neus

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201815-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie, e-learning (systeem:

Nadere informatie

Skillstrainingscentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen

Skillstrainingscentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Skillstrainingscentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Module 2 Opleiding: Risicovolle en Voorbehouden Handelingen 2016 / 2017 Gastro-enterologie Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Van doseren naar doceren. De apotheker als docent

Van doseren naar doceren. De apotheker als docent Van doseren naar doceren De apotheker als docent Van doseren naar doceren De apotheker als docent Inleiding Als apotheker heb je een breed en veeleisend takenpakket in een complexe werkomgeving. Je vervult

Nadere informatie

Maatschap Goed Zorgen Tiel

Maatschap Goed Zorgen Tiel Tiel, 16 juni 2011 Betreft: programma BIG scholingen Najaar 2011. Beste zorgverlener, Bij- en nascholing dient wettelijk verplicht te worden. Dit advies gaat de Raad voor Volksgezondheid & Zorg geven aan

Nadere informatie

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten Omaha System Lesmateriaal voor docenten en studenten Achtergrond: OMAHA System in de gezondheidszorg Zorg- en welzijnsmedewerkers gaan steeds meer samenwerken op lokaal niveau. Naast huisartsen en medewerkers

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

Praktijkmanagement in de huisartsenzorg

Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Voor de huisartsenzorg van morgen Wanneer: Start najaar 2019 Locatie: Driebergen en Eindhoven Aanvullende 5-daagse opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Voor voormalige deelnemers aan de opleiding

Nadere informatie

Beroepsopdracht/ leermenu 5. Verpleegtechnische handelingen deel 2

Beroepsopdracht/ leermenu 5. Verpleegtechnische handelingen deel 2 Beroepsopdracht/ leermenu 5 Verpleegtechnische handelingen deel 2 Werkproces 1.3 Voert verpleegtechnische handelingen uit Competenties: K: vakdeskundigheid toepassen L: materialen en middelen inzetten

Nadere informatie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER Na een succesvol voorjaarsprogramma,

Nadere informatie

LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING

LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING 1 VERBINDEND ONDERHANDELEN We hebben het maximaal haalbare er uitgesleept, meer zat er niet in, hoor je vaak als onderhandelingen afgerond zijn. Maar

Nadere informatie

Team Highcare (MTH) Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie

Team Highcare (MTH) Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie Team Highcare (MTH) Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie Meander Thuiszorg (onderdeel van MeanderGroep Zuid-Limburg) beschikt al meer dan 25 jaar over een team van gekwalificeerde

Nadere informatie

Skillstrainingscentrum Limburg Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen

Skillstrainingscentrum Limburg Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Skillstrainingscentrum Limburg Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Module 6. Opleiding: Risicovolle en Voorbehouden Handelingen 2016 / 2017 Centraal Veneuze Katheters & Port a Cath Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Module 1 Achtergronden en wettelijk kader Jeugdwet (6,5 uur zelfstudie) 2 dagen. Module 2 De jeugdige en zijn gezin (10 uur zelfstudie) 3 dagen

Module 1 Achtergronden en wettelijk kader Jeugdwet (6,5 uur zelfstudie) 2 dagen. Module 2 De jeugdige en zijn gezin (10 uur zelfstudie) 3 dagen Als jeugdconsulent of als jeugdprofessional bij een gemeente krijg je te maken met een grote diversiteit aan vragen en problemen waar jeugdigen (en zijn gezin) bij betrokken zijn. Als je nieuw bent in

Nadere informatie

Modules 2018/2019 ZorgvoorKennis Opleidingen

Modules 2018/2019 ZorgvoorKennis Opleidingen Modules 2018/2019 ZorgvoorKennis Opleidingen De modules van ZorgvoorKennis Opleidingen sluiten aan bij de kwaliteitskaders in de zorg en het sociaal domein. - Module Vakbekwaam indiceren - Module Kwaliteitskader

Nadere informatie

Arbeidsmarktroute MBOberoepen

Arbeidsmarktroute MBOberoepen 2018-2019 Arbeidsmarktroute MBOberoepen Het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute (VBA) maakt ervaring zichtbaar! EVC-Aftekenboekje verpleegtechnische handelingen Werkproces B1-K1-W5: Voert verpleegtechnische

Nadere informatie

Aftekenboekje MBO Verpleegkunde Het uitvoeren van verpleegtechnische en voorbehouden handelingen

Aftekenboekje MBO Verpleegkunde Het uitvoeren van verpleegtechnische en voorbehouden handelingen Aftekenboekje MBO Verpleegkunde Het uitvoeren van verpleegtechnische en voorbehouden handelingen 2017-2018 MBO Verpleegkunde 2 Het uitvoeren van verpleegtechnische en voorbehouden handelingen Naam student:

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator

3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator 3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator In het project GROOTER worden onder andere opleidingskaders ontwikkeld voor drie functiegerichte opleidingen voor Bevolkingszorg. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Programma van toetsing Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we een nieuw programma van toetsing ontworpen. We zijn afgestapt van

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Essentials e-learningbibliotheek

Essentials e-learningbibliotheek Essentials e-learningbibliotheek www.expertcollege.com Essentials e-learningbibliotheek: De e-learningbibliotheek voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Met de Essentials e-learningbibliotheek kunt

Nadere informatie

Namens V&VN afd. Wondconsulenten. Participatie in Kwaliteitsregister V&V : Edwige Strippe Tonny de Groot

Namens V&VN afd. Wondconsulenten. Participatie in Kwaliteitsregister V&V : Edwige Strippe Tonny de Groot Presentatie Namens V&VN afd. Wondconsulenten Participatie in Kwaliteitsregister V&V : Edwige Strippe Tonny de Groot Inhoud presentatie Wat is de achtergrond van het Kwaliteitsregister?? Wat is een deskundigheidsgebied??

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak D Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak D Startbekaam OPLEIDING tot Verzorgende-IG Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak D Startbekaam Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. 1 D1.T1.KP.start.

Nadere informatie

U47-1 Verkeerseducatie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U47-1 Verkeerseducatie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201847-001 / 25-07-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U47-1 Verkeerseducatie, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5. Doel

Nadere informatie

Team High-Care (MTH-team) Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie

Team High-Care (MTH-team) Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie Team High-Care (MTH-team) Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie Meander Thuiszorg (onderdeel van MeanderGroep Zuid-Limburg) beschikt al jaren over een team van gekwalificeerde verpleegkundigen

Nadere informatie

Specialistisch verpleegkundige zorg. Informatie voor cliënten

Specialistisch verpleegkundige zorg. Informatie voor cliënten Specialistisch verpleegkundige zorg Informatie voor cliënten Specialistisch verpleegkundige zorg van ZZG wordt verleend door het team gespecialiseerde verpleging (GVP), dat bestaat uit gespecialiseerd

Nadere informatie

FOODSERVICE SALES ACCELERATOR. Powered by

FOODSERVICE SALES ACCELERATOR. Powered by FOODSERVICE SALES ACCELERATOR Powered by & Succesvolle commerciële professionals zijn goed in het helpen van hun klanten. Zij willen écht het verschil maken in het contact met de klant. Het Foodservice

Nadere informatie

Veilig leren werken met medische hulpmiddelen

Veilig leren werken met medische hulpmiddelen Uw medewerkers aantoonbaar bekwaam: Veilig leren werken met medische hulpmiddelen Hazelwood Sanatorium, Louisville (USA), rond 1930. Voor het leveren van veilige zorg is kennis van de juiste toepassing

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers De apotheker is de coach! coaching van medewerkers De apotheker is de coach! coaching van medewerkers Inleiding Als apotheker heb je een breed en veeleisend takenpakket in een complexe werkomgeving. Je

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang Leergang Digitale Geletterdheid & Didactiek Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is

Nadere informatie

Samen werken aan een slimmere toekomst

Samen werken aan een slimmere toekomst Wij boeien, binden, trainen en bemiddelen professionals met als doel verbetering en vooruitgang van zowel de opdrachtgever als de professional zelf. Samen werken aan een slimmere toekomst Gerichte inzet

Nadere informatie

Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek

Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek De opleiding GVS Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek De opleidingen van IMOZ onderscheiden zich door Benadering vanuit praktijksituaties naar uitwisseling aangevuld met theorie. Door deze drie stappen

Nadere informatie

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V.

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Programma van toetsing tot september 2015 Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding Voor studenten die zijn begonnen met het curriculum voor september 2015 is het oude

Nadere informatie

Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland

Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland Voorwoord Reddingsbrigade Nederland introduceert per 1 september 2015 de Licentieregeling. Door middel van de licentieregeling wil Reddingsbrigade Nederland een

Nadere informatie

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg AVZN Deskundigheidsbevordering wijkverpleegkundigen 2015 Pagina 1 van 8 AVZN Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING: APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM De wereld verandert continue en in een hoog tempo. Dat vraagt wat

Nadere informatie

Team High-Care. Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie

Team High-Care. Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie Team High-Care Voorbehouden en Risicovolle Handelingen in de thuissituatie Meander Thuiszorg (onderdeel van MeanderGroep Zuid-Limburg) beschikt al meer dan 25 jaar over een team van gekwalificeerde verpleegkundigen

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

OPLEIDINGEN

OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN 2018-2019 Ponjee Advies Opleidingen Ponjee Advies Opleidingen is een CRKBO erkend opleidingsinstituut en biedt een tweetal leergangen aan met als basis de karakterstructuren van Reich. De leergang

Nadere informatie

Starten met Insuline. 2011: update met nieuwe middelen

Starten met Insuline. 2011: update met nieuwe middelen Starten met Insuline 2011: update met nieuwe middelen E e n g e c e r t i f i c e e r d e c u r s u s v o o r h u i s a r t s e n e n p r a k t i j k o n d e r s t e u n e r s A c c r e d i t a t i e a

Nadere informatie

Online Corporate Communicatie

Online Corporate Communicatie Online Corporate Communicatie Corporate communicatie; integreer online kanalen en voer impactvolle corporate campagnes Er is een groot tekort aan kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties

Nadere informatie

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen mensenkennis De opleiding sluit perfect aan: sterker nog, door de theorie worden de tools die ik nu onbewust gebruik, meer bewust Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan Pagina 1 van 7 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201749-002 / 31-07-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U49-1, ADR-vrijstellingen, e-learning (systeem: All

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Als consulent seksuele gezondheid bied je laagdrempelige seksuologische hulp en ondersteun je collega s in het omgaan met vragen van patiënten of cliënten op

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

U49-1 ADR-vrijstellingen e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U49-1 ADR-vrijstellingen e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201749-002 / 31-07-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U49-1, ADR-vrijstellingen, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5.

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Dat vind ik een van de mooiste dingen aan de seksuologie: dat de geestelijke en de somatische gezondheidszorg erin samen komen. evaluatie deelnemer mensenkennis Opleiding consulent seksuele gezondheid

Nadere informatie

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt?

Nadere informatie

Passie voor continu verbeteren!

Passie voor continu verbeteren! ID@5 Trainingen Passie voor continu verbeteren! Gecertificeerde Lean Belt trainingen voor individuele professionals én voor organisaties ID@5 is jouw partner op weg naar beter Als Lean specialist verzorgen

Nadere informatie

2. Opleidingskader voor de opleiding Teamleider Preparatie nafase

2. Opleidingskader voor de opleiding Teamleider Preparatie nafase 2. Opleidingskader voor de opleiding Teamleider Preparatie nafase In het project GROOTER worden onder andere opleidingskaders ontwikkeld voor drie functiegerichte opleidingen voor Bevolkingszorg. In dit

Nadere informatie

Beroepsregistratie en herregistratie. in de jeugdhulp en

Beroepsregistratie en herregistratie. in de jeugdhulp en Ik ben begeleider in de gehandicaptenzorg Ik ben jeugdzorgwerker Ik ben sociaal werker Beroepsregistratie en herregistratie in de jeugdhulp en jeugdbescherming: wat vraagt het van jou? Ik werk nog niet

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen mensenkennis Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker Kinderen en jeugdigen De docente geeft duidelijk en methodisch les, vertaalt vanuit eigen ervaring complexe theorie naar praktijk. Nu zet ik

Nadere informatie

Deskundigheidsniveau medewerkers

Deskundigheidsniveau medewerkers Deskundigheidsniveau medewerkers Zorgtaken per deskundigheidsniveau Inleiding Dit document beschrijft de aard van de zorg die helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen bieden in zorgsituaties variërend

Nadere informatie

Starten met Insuline

Starten met Insuline Starten met Insuline Rotterdam dinsdag 10, 17 en 24 mei 2011 Paterswolde woensdag 11, 18 en 25 mei 2011 2011: update met nieuwe middelen EEN GECERTIFICEERDE CURSUS VOOR HUISARTSEN EN PRAKTIJKONDERSTEUNERS

Nadere informatie