Nieuw financieringsmechanisme voor het secundair onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuw financieringsmechanisme voor het secundair onderwijs"

Transcriptie

1 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO Nieuw financieringsmechanisme voor het secundair onderwijs 1 Kenmerken van het nieuwe financieringsmechanisme De architectuur van de nieuwe berekeningswijze zal dezelfde zijn voor de berekening van de omkadering als voor de berekening van de werkingsmiddelen. De startdatum is wel verschillend: voor de werkingstoelagen zal de nieuwe berekening ingaan op 1 september 2008, voor de omkadering op 1 september De uitgangsprincipes zijn dat de financiering van een school voortaan niet meer in grote mate afhankelijk zal zijn van het net waartoe ze behoort, maar wel van de leerlingenkenmerken en de schoolkenmerken. Enkel de verschillen tussen de netten die objectiveerbaar zijn, zullen in rekening worden gebracht. 1.1 Huidige situatie De werkingstoelagen worden op dit moment bepaald door het net waarin de leerling school loopt en de kenmerken van de school. Momenteel is de verhouding tussen het Gemeenschapsonderwijs en het gesubsidieerd onderwijs een verhouding van 100 versus 76. Een leerling in het katholiek secundair onderwijs genereert slechts 76 % werkingsmiddelen in vergelijking met een leerling in het gemeenschapsonderwijs. 1.2 Kenmerken van het nieuwe berekeningsmechanisme Voor de werkingsmiddelen is er in 2008 een bijkomend budget voorzien van 10 miljoen euro, en van 40 miljoen 1 vanaf Voor de berekening houdt men rekening met objectiveerbare verschillen, met leerlingenkenmerken en schoolkenmerken. De overheid heeft de intentie dat er geen verliezers mogen zijn op het niveau van de schoolbesturen Objectiveerbare verschillen De objectiveerbare verschillen zijn specifieke kenmerken van een onderwijsnet die een verschillende financiële behandeling verantwoorden. Zo zijn bijvoorbeeld het Gemeenschapsonderwijs en officieel gesubsidieerd onderwijs verplicht om naast de niet-confessionele zedenleer meerdere godsdiensten aan te bieden. Ook heeft het gemeenschapsonderwijs de grondwettelijke plicht de vrije keuze te garanderen. De bedragen in het kader van de objectiveerbare verschillen komen bovenop de 100 % financiering voor een leerling. 1 Van de 40 miljoen euro waarin er vanaf 2009 jaarlijks is voorzien, is 37,5 miljoen bestemd voor het gewoon secundair onderwijs, en 2,5 voor het buitengewoon secundair onderwijs.

2 Leerlingenkenmerken Een aantal leerlingenkenmerken zal gedeeltelijk de werkingstoelagen bepalen. Dit is nieuw want tot op heden werden leerlingenkenmerken enkel gebruikt voor de berekening van de bijkomende omkadering in het kader van het GOK-decreet. Inzake leerlingenkenmerken zullen de volgende indicatoren worden gehanteerd: het opleidingsniveau van de moeder; het ontvangen van een schooltoelage; de taal van de leerling: thuistaal en taalgebruik; de woonplaats (buurt). Voor de indicatoren opleidingsniveau van de moeder en taal kan de overheid zich voorlopig enkel baseren op bevragingen en verklaringen op eer. Dit is een zwak punt. Het is de bedoeling om geleidelijk databanken van objectieve gegevens aan te leggen Schoolkenmerken De verrekening van de schoolkenmerken gebeurt in het secundair onderwijs door een differentiatie per studiegebied in te bouwen uitgedrukt in een aantal punten per leerling. In het nieuwe berekeningssysteem voor de werkingstoelagen bepalen de schoolkenmerken de basisfinanciering die een school kan krijgen. 2 Uitgangspunten van het VVKSO - Om kwaliteitsvol onderwijs te organiseren heeft elke school voldoende basisfinanciering nodig. Dit betekent dat de basisfinanciering van elke individuele school, dit is de geldwaarde per punt, erop vooruit moet gaan. In deze optiek is de gelijke behandeling van de netten een prioriteit. - De vier geselecteerde leerlingenkenmerken zijn goede voorspellers van leerachterstand en dus zeker op hun plaats als criteria voor omkadering. Het VSKO is de mening toegedaan dat deze indicatoren, zij het in mindere mate, meer werkingstoelagen kunnen verantwoorden gezien de specifieke noden van deze doelgroepleerlingen. - De raming van de objectiveerbare verschillen op 7,5 % is aanvaardbaar. - Een verhoging van de werkingsmiddelen voor de nijverheidsscholen moet opgenomen worden in het reguliere systeem. 3 Breekpunt tijdens de gesprekken: impact van de leerlingenkenmerken De impact van de leerlingenkenmerken, de zgn. bandbreedte, was een breekpunt voor het VSKO. Zo was een bandbreedte van 20 % (zoals initieel voorgesteld) van het totale budget voor het VSKO totaal onaanvaardbaar omdat dit zou resulteren in een daling van de geldwaarde per punt van gemiddeld 10% in vergelijking met de geldwaarde per punt voor het schooljaar 2006/2007. Bij deze berekening zou de basisfinanciering van onze scholen in het gedrang komen.

3 3 4 Voorstel waarover een akkoord werd bereikt 2 Men doet bij het globale budget een voorafname voor de objectiveerbare verschillen en voor 70 % van de enveloppe van het MVD-personeel in het Gemeenschapsonderwijs (zie verder punt 4.5). Het resterend budget van ongeveer miljoen euro wordt voor 90 % verdeeld op basis van schoolkenmerken en voor 10 % op basis van leerlingenkenmerken. Zoals nu reeds het geval is, wordt het resterend budget jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex en voor 40 % aan de evolutie in het leerlingenaantal. 4.1 Objectiveerbare verschillen Het verplicht aanbieden van niet-confessionele zedenleer en meerdere godsdiensten en het instandhouden van de vrije keuze worden als objectiveerbare verschillen geselecteerd. Het item levensbeschouwing geldt voor scholen van het gemeenschapsonderwijs en officieel gesubsidieerd onderwijs (onderwijs georganiseerd door steden, gemeenten en provincies),de vrije keuze geldt enkel voor het Gemeenschapsonderwijs. Een leerling van het Gemeenschapsonderwijs krijgt voor vrije keuze en levensbeschouwing 66,51 euro per leerling, een leerling van het officieel gesubsidieerd onderwijs voor levensbeschouwing 39,9 euro per leerling. 4.2 Basisfinanciering In 2009 (schooljaar 2008/2009) wordt 90 % van het totale budget gebruikt voor de basisfinanciering volgens de schoolkenmerken. In het nieuwe berekeningsmechanisme voor de werkingsmiddelen wordt aan de huidige schoolkenmerken niet geraakt. De differentiatie op basis van graden en studiegebieden blijft ongewijzigd. In het voorstel van de minister wijzigen de huidige puntengewichten 16, 18 en 22 dan ook niet. Deze basisfinanciering is gelijk voor alle leerlingen, ongeacht het net en vertegenwoordigt voor het schooljaar 2008/2009 een geldwaarde per punt van 46,04 euro per leerling. Dit betekent voor de katholieke secundaire scholen een verhoging van 4,71 % in vergelijking van de werkingstoelagen van het schooljaar 2006/ Het VSKO heeft steeds de intentie gehad om een hoger puntengewicht voor de studiegebieden van de nijverheidsscholen voor te stellen.het ging van de veronderstelling uit dat de inspanningen voor de basisuitrusting die nu momenteel op projectmatige basis lopen niet mogen stilvallen. Gezien de ontoereikende bijkomende input van 37,5 miljoen euro betekent een hoger puntengewicht dat de geldwaarde per punt vermindert. Deze vermindering heeft bijgevolg consequenties voor alle scholen en zou tot gevolg hebben dat de basisfinanciering van de andere scholen niet zou verhogen. In deze context leek deze piste voor het VSKO dan ook niet verdedigbaar. We hebben er wel op aangedrongen om de huidige investeringen voor de basisinfrastructuur te verlengen. 2 De bedragen die worden gebruikt komen van simulaties op basis van de ingestuurde leerlingengegevens en gelden voor het schooljaar 2008/ De geldwaarde per punt voor het schooljaar 2007/2008 is nog niet gekend. De eerste schijf wordt gestort in januari 2008.

4 4 4.3 Leerlingenkenmerken In 2009 (schooljaar 2008/2009) wordt 10 % van het totale budget gebruikt voor de leerlingenkenmerken en gespreid over de vier indicatoren, waarbij de indicator buurt minder zwaar doorweegt dan de drie andere: voor de indicator buurt wordt 1% gereserveerd, voor de andere drie indicatoren telkens 3%. Het budget dat voor elke indicator wordt gereserveerd, wordt dan verdeeld over het totaal aantal leerlingen in Vlaanderen dat aan deze indicator beantwoordt. Het bedrag dat een indicatorleerling genereert wordt bepaald door het aantal leerlingen dat bij deze indicator aantikken omdat men vertrekt vanuit een gesloten enveloppe per indicator. Voor het schooljaar 2008/2009 geeft dit de volgende bedragen: Taal Opleiding Buurt Schooltoelage Budget euro euro euro euro Aantal lln Bedrag per ll. 337,63 euro 117,22 euro 36,30 euro 198,24 euro Omdat scholen met veel indicatorleerlingen extreem meer werkingsmiddelen kregen, past men op elke van de leerlingenindicatoren een aftopping toe. Als er voor een indicator in een school meer leerlingen dan een bepaalde norm aantikken, wordt dit aantal voor deze indicator afgetopt. De vrijkomende middelen worden opnieuw aan de globaal te verdelen enveloppe voor leerlingenindicatoren toegevoegd. De aftopping gebeurt op het procentuele aandeel van aantikkende leerlingen gelijk aan het Vlaamse gemiddelde plus tweemaal de standaardafwijking. De volgende tabel geeft per indicator de waarden van het gemiddelde en de standaarddeviatie. taal opleiding sector toelage gemiddelde 0,104 0,246 0,261 0,156 standaarddeviatie 0,156 0,164 0,218 0,100 Voor de indicator opleiding moeder wordt afgetopt vanaf 0, x 0,164 = 0,574. Dit betekent dat als in een school het tikpercentage op opleiding moeder groter is dan 57,4 %, het aantal tikkers voor opleiding moeder in die school wordt gereduceerd tot deze 57,4%. In 2009 wordt 10 % van het budget verdeeld op basis van de leerlingenindicatoren. Dit percentage neemt jaarlijks toe met 0,125 % tot 11 % in De minister stelde in eerste instantie een groeipad voor dat bij 13% eindigde. Ook dit was voor het VSKO onaanvaardbaar omdat dit groeipad ten koste ging van de geldwaarde per punt. Meestappen in het groeipad tot 11 %, kan volgens het VSKO wel omdat deze stijging kan opgevangen worden door de middelen die vrijkomen door de natuurlijke afvloei van het vastbenoemde MVD-personeel in het gemeenschapsonderwijs (zie punt 4.5). 4.4 Gevolgen op macro-niveau voor de scholen van het katholiek secundair onderwijs De toepassing van het nieuwe systeem betekent dat het katholiek secundair onderwijs in 2009 (schooljaar 2008/2009) in totaliteit 11,99 % meer werkingsmiddelen zal krijgen in vergelijking met cijfers van het zelfde begrotingsjaar indien men het huidige systeem verder zou toepassen.

5 5 Scholen met veel leerlingen die aan de vooropgestelde leerlingenkenmerken voldoen,zullen zich ver boven dit gemiddelde stijgingspercentage bevinden. 4.5 Vastbenoemd MVD-personeel in het gemeenschapsonderwijs Enkel in het gemeenschapsonderwijs heeft men een categorie van vastbenoemd MVD-personeel. De laatste benoeming in deze categorie gebeurde in 1984.Gezien de specifieke problemen,zoals een hoog percentage absenteïsme en gebrek aan efficiëntie,loopt reeds jaren een uitdoofscenario. De volgende afspraken werden gemaakt: - het gemeenschapsonderwijs hoeft slechts 30% (aanvankelijk was dit slechts 25 %) van deze enveloppe te betalen vanuit hun werkingsmiddelen, vanaf 2016 moeten ze 60 % betalen en vanaf 2017 moeten ze alle overblijvende personeelsleden betalen; - de middelen die vrijkomen door de natuurlijke uitstroom van personeelsleden van deze categorie worden toegevoegd aan het globale budget en komen dus ten goede aan alle leerlingen, ongeacht het net. 4.6 Transitiefonds voor het gemeenschapsonderwijs Door toepassing van het nieuwe systeem, zal meer dan 35 % van de gemeenschapsscholen over minder werkingstoelagen beschikken. Om deze verliezen op te vangen krijgt het gemeenschapsonderwijs in 2009 een transitiefonds van euro.jaarlijks wordt dit fonds met euro afgebouwd over een periode van 10 jaar (2018).Deze middelen worden extra aan het budget toegevoegd en zijn dus geen voorafname op het bestaande budget dat beschikbaar is. 5 Positionering van het VSKO Het VSKO vindt dit akkoord aanvaardbaar om de volgende redenen: - De weging van de objectiveerbare verschillen is steeds arbitrair, maar de voorgestelde 7,5 % is aanvaardbaar.een volledige gelijke behandeling zou wellicht ten koste gaan van de vrijheid van onderwijs. - Rekening houdend met de maatregelen met betrekking tot het MVD-personeel en het transitiefonds, die telkens uitdovend zijn, wordt de gelijke behandeling gerealiseerd.het verschil in financiering wordt niet meer bepaald door het net waarin de leerling school loopt, maar door de kenmerken van de leerling zelf. - Specifieke leerlingenkenmerken brengen ook specifieke noden met zich mee, ook op het financiële vlak.het VSKO is dan ook voorstander van bijkomende werkingsmiddelen voor die leerlingen, indien de basisfinanciering voldoende is om kwaliteitsvol onderwijs voor iedere leerling te garanderen. Enkel bij deze benadering komt elke leerling tot zijn recht. - De bandbreedte (10 % in 2009, met een maximum van 11%) die van toepassing is bij de verdeling van de werkingsmiddelen kan geen prefiguratie zijn van de bandbreedte voor het nieuw te ontwikkelen omkaderingssysteem. - Het VSKO behoudt zich de vrijheid om andere dossiers die niet aan bod gekomen zijn aan te kaarten en op de politieke agenda te plaatsen. We denken hier aan de aparte dotaties van het gemeenschapsonderwijs voor eigenaarsonderhoud, leerlingenvervoer en werking van de koepel. Ook wil het VSKO volledige transparantie bekomen in de middelenstroom van openbare besturen naar onderwijs.

Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011. Situering en timing.

Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011. Situering en timing. Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 00 000 00 0 000 000 0 Frank Vandenbroucke Persconferentie 26 november 2007 Situering en timing 00 000 00 0 000 000 0 Discussienota 5 juni 2007

Nadere informatie

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de werkingsbudgetten in het basisonderwijs en de werkingsbudgetten in het secundair onderwijs

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de werkingsbudgetten in het basisonderwijs en de werkingsbudgetten in het secundair onderwijs ADVIES Algemene Raad 14 februari 2008 AR/PCA/ADV/010 Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de werkingsbudgetten in het basisonderwijs en de werkingsbudgetten in het secundair onderwijs VLAAMSE

Nadere informatie

ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART

ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART 2016-04-13 ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART Inleiding In wat volgt wordt een overzicht gegeven van de besparingsmaatregelen tijdens deze legislatuur op de werkingstoelagen en op de sociale toelagen,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 55718 BELGISCH STAATSBLAD 20.10.2008 MONITEUR BELGE Art. 4. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2008. Art. 5. De Minister bevoegd voor Vervoer is belast met de uitvoering van dit besluit.

Nadere informatie

De evolutie van schoolse segregatie in Vlaanderen. Overzicht. Segregatie gedefinieerd Belangrijkste bevindingen

De evolutie van schoolse segregatie in Vlaanderen. Overzicht. Segregatie gedefinieerd Belangrijkste bevindingen De evolutie van schoolse segregatie in Vlaanderen Een analyse voor de schooljaren 2001-2002 tot 2011-2012 Thomas Wouters & Steven Groenez Studiedag SSL Een sterk secundair onderwijs 13 maart 2014 www.steunpuntssl.be

Nadere informatie

VR DOC.1164/1BIS

VR DOC.1164/1BIS VR 2018 1910 DOC.1164/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging

Nadere informatie

Werkingsbudgetten voor het gewoon basisen secundair onderwijs. Toekenning en aanwending

Werkingsbudgetten voor het gewoon basisen secundair onderwijs. Toekenning en aanwending Werkingsbudgetten voor het gewoon basisen secundair onderwijs Toekenning en aanwending Verslag van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement Brussel, juni 2015 Titel publicatie (Cover (Cover titel) titel)

Nadere informatie

VR MED.0231/2

VR MED.0231/2 VR 217 26 MED.231/2 MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR 212-213 tem 215-216 I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Nadere informatie

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak.

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 208 van ANN BRUSSEEL datum: 4 februari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Basis- en secundair onderwijs - Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Advies over de discussienota Krijtlijnen voor de nieuwe financiering van het leerplichtonderwijs

Advies over de discussienota Krijtlijnen voor de nieuwe financiering van het leerplichtonderwijs ADVIES Algemene Raad 27 september 2007 AR/PCA/ADV/001* Advies over de discussienota Krijtlijnen voor de nieuwe financiering van het leerplichtonderwijs VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, KUNSTLAAN 6 BUS 6, 1210 BRUSSEL

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 67 van 18 oktober 2013 van ANN BRUSSEEL Basis- en secundair Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT

WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT Schoolbesturen die hun begroting niet in evenwicht krijgen. Schoolbesturen die niet meer zonder de opbrengsten van fondsenwervingsacties

Nadere informatie

Gemeenteraadscommissie onderwijs. 25 september 2013

Gemeenteraadscommissie onderwijs. 25 september 2013 Gemeenteraadscommissie onderwijs 25 september 2013 1. Situatieschets onderwijs 2 Groene druk duidelijk voelbaar. Aantal kinderen en jongeren in met meer dan kwart gestegen in vergelijking met 10 jaar geleden.

Nadere informatie

Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement

Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement Algemene Raad 20 december 2012 AR-AR-ADV-010 Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2008-237-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2008-237- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2008-237- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

VERSLAG. van het Rekenhof. over de werkingsbudgetten voor het basisonderwijs

VERSLAG. van het Rekenhof. over de werkingsbudgetten voor het basisonderwijs Stuk 37-E (2005-2006) Nr. 1 Zitting 2005-2006 4 mei 2006 VERSLAG van het Rekenhof over de werkingsbudgetten voor het basisonderwijs 1902 REK R E K E N H O Werkingsbudgetten voor het basisonderwijs Verslag

Nadere informatie

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs SO/2007/03 (pers) 10/07/2007 Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs Cao VIII bevat een afspraak over extra middelen voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Nadere informatie

nr. 271 van ANN BRUSSEEL datum: 13 februari 2015 aan HILDE CREVITS Basis- en secundair onderwijs Levensbeschouwelijke vakken SCHRIFTELIJKE VRAAG

nr. 271 van ANN BRUSSEEL datum: 13 februari 2015 aan HILDE CREVITS Basis- en secundair onderwijs Levensbeschouwelijke vakken SCHRIFTELIJKE VRAAG SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 271 van ANN BRUSSEEL datum: 13 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Basis- en secundair onderwijs Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Urenpakketten onderwijs Aanwendingspercentages

Nadere informatie

Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs

Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING 1 Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs Schooljaar 2006-2007 GEWOON LAGER Aantal leerlingen die een cursus godsdienst of

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

De betrekkingen in de ambten van adjunct-directeur, coördinator, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator

De betrekkingen in de ambten van adjunct-directeur, coördinator, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2009-035 datum : 2009-06-26 gewijzigd : 2010-01-20 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

Een exemplaar van de teksten van de (voor)ontwerpen kunt u aanvragen bij

Een exemplaar van de teksten van de (voor)ontwerpen kunt u aanvragen bij Op stapel 2012-01 17 februari 2012 In de rubriek Op stapel geven de collega's van Onderwijsorganisatie en -personeel kort toelichting bij regelgeving die eerstdaags wordt gepubliceerd. De toelichting geeft

Nadere informatie

Toekenning en aanwending van de werkingsbudgetten voor het gewoon basis- en secundair onderwijs

Toekenning en aanwending van de werkingsbudgetten voor het gewoon basis- en secundair onderwijs Algemene Raad 24 september 2015 AR-AR-ADV-1516-001 Toekenning en aanwending van de werkingsbudgetten voor het gewoon basis- en secundair onderwijs Advies naar aanleiding van de evaluaties van het Rekenhof

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden

Nadere informatie

Beste. Bij verdere vragen neem gerust contact op met beide directies.

Beste. Bij verdere vragen neem gerust contact op met beide directies. Beste na het bekendmaken van de intentie van beide schoolbesturen voor een herstructurering van de scholen in Vichte en Ingooigem kregen we een aantal mails met vragen. In bijlage vinden jullie een antwoord

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-05 2 mei 2017 02-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering en tot bepaling van

Nadere informatie

EISENCAHIER. Memorandum Investeren om samen te excelleren

EISENCAHIER. Memorandum Investeren om samen te excelleren EISENCAHIER Memorandum 2019-2024 Investeren om samen te excelleren 1 Als het officieel onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is het GO! de enige onderwijsverstrekker die verplicht is om de vrije keuze te

Nadere informatie

Inhoudsopgave 3. Woord vooraf 7 DEEL I. INLEIDENDE BEPALINGEN 9 DEEL II. BEGRIPPEN 11

Inhoudsopgave 3. Woord vooraf 7 DEEL I. INLEIDENDE BEPALINGEN 9 DEEL II. BEGRIPPEN 11 Codificatie secundair onderwijs.fm Page 3 Friday, October 7, 2011 8:07 AM INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 3 Woord vooraf 7 DEEL I. INLEIDENDE BEPALINGEN 9 DEEL II. BEGRIPPEN 11 DEEL III. GEMEENSCHAPPELIJKE

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel VRAAG OM UITLEG van Jos De Meyer tot Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering,

Nadere informatie

GOK in het Antwerpse basisonderwijs

GOK in het Antwerpse basisonderwijs GOK in het Antwerpse basisonderwijs Telling 1 februari 2011 Sara Vertommen Datum: april 2012 Verantwoordelijke uitgever:studiedienst Stadsobservatie Inleiding 3 Hoofdstuk 1: algemene analyses op de GOK-tellingen

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 2013-2014 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

VR DOC.0893/3BIS

VR DOC.0893/3BIS VR 2018 2007 DOC.0893/3BIS VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN HET DECREET BASISONDERWIJS VAN 25 FEBRUARI 1997, HET DECREET VAN 8 JUNI 2007 BETREFFENDE DE STUDIEFINANCIERING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP,

Nadere informatie

LOP Gent BaO. Evolutie in GOK-cijfers

LOP Gent BaO. Evolutie in GOK-cijfers LOP Gent BaO Evolutie in GOK-cijfers 2002 2005 2008-2009 Werkdocument 13.09.2009 Jean Pierre Verhaeghe 0. Inleiding Op de Algemene Vergadering van 8 juni 2009 werd besloten bij het Ministerie van onderwijs

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs Vlaamse Regering > Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs DEVLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Secundair Onderwijs. Structuur van het rapport. De vraag naar leraren. Arbeidsmarktrapport Basisonderwijs Secundair onderwijs

Secundair Onderwijs. Structuur van het rapport. De vraag naar leraren. Arbeidsmarktrapport Basisonderwijs Secundair onderwijs VVKSO CODIS/DOC/11/09 2011-02-07 Arbeidsmarktrapport 2010 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Departement Onderwijs en Vorming Secundair Onderwijs Basisonderwijs Secundair onderwijs Structuur van

Nadere informatie

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Informatienota Besparingen Datum: 14/10/2015 Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Document voor Redacteur RvB-lid Probleemstelling Algemeen Bureau, Algemene Vergadering Joris Gevaert Joris

Nadere informatie

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen?

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van JORIS POSCHET datum: 8 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger beroepsonderwijs - Gegevens,

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel

Het ondersteuningsmodel 1 Het ondersteuningsmodel 1. Het budget De vroegere GON/ION-begeleiding verdwijnt. De middelen hiervoor worden samen met de waarborgregeling en een extra 15,2 miljoen euro gebruikt voor het nieuwe ondersteuningsmodel.

Nadere informatie

Verdeling middelen PmH 2018 & 2019

Verdeling middelen PmH 2018 & 2019 Verdeling middelen PmH 2018 & 2019 1. Situering In deze nota worden de voorstellen toegelicht omtrent de verdeling van de middelen voor PmH in 2018 en 2019. Tegen begin 2018 wordt de nodige regelgevende

Nadere informatie

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Deel niveauoverschrijdende gegevens Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Schooljaar 2009-2010 AANTAL INTERNATEN PER NET Gemeenschapsonderwijs Privaatrechtelijk Provincie Gemeente Vlaamse Gemeenschapscomm.

Nadere informatie

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP Vlaamse Rand Monitoring anderstalige

Nadere informatie

TELLING DECEMBER 2007: LEERLINGEN MET DIAGNOSE AUTISME Koen Scheurweg, Stafmedewerker beleidsondersteuning, VVKBuO

TELLING DECEMBER 2007: LEERLINGEN MET DIAGNOSE AUTISME Koen Scheurweg, Stafmedewerker beleidsondersteuning, VVKBuO TELLING DECEMBER 2007: LEERLINGEN MET DIAGNOSE AUTISME Koen Scheurweg, Stafmedewerker beleidsondersteuning, VVKBuO Onderstaand artikel geeft u, op basis van de tussentijdse telling door het VVKBuO, ten

Nadere informatie

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel

Nadere informatie

Sectoraal comité van het Rijksregister

Sectoraal comité van het Rijksregister 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 52/2008 van 10 december 2008 Betreft: aanvraag van het Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten om het identificatienummer

Nadere informatie

VR DOC.0885/1BIS

VR DOC.0885/1BIS VR 2018 2007 DOC.0885/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse

Nadere informatie

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN Deel 5 BUDGET 5 LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN 1. Definities In 2006 onderging de Vlaamse overheid een herstructurering onder de naam 'Beter Bestuurlijk Beleid' met een nieuwe organisatiestructuur

Nadere informatie

Met ingang van 1 september 2011 wordt het stelsel van VVP/ziekte volledig hervormd onder de modaliteiten die we hierna uiteenzetten.

Met ingang van 1 september 2011 wordt het stelsel van VVP/ziekte volledig hervormd onder de modaliteiten die we hierna uiteenzetten. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel FLITSBERICHT VVKSO 2011-08-24 Verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte vanaf 1 september 2011 Tot in 2010-2011

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de afstemming met het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid DE VLAAMSE

Nadere informatie

Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds voor het schooljaar

Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds voor het schooljaar Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds voor het schooljaar 2013-2014 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 januari 2014. Bekendgemaakt op 30 januari 2014. Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 21213 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

Financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen

Financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen Financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen Peter Parmentier, Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen - Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 Korte voorstelling 2

Nadere informatie

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 268 van 20 januari 2014 van ANN BRUSSEEL Taaltest basisonderwijs Stand van zaken

Nadere informatie

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs Stafdienst Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 19 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Analyse septembertelling schooljaar 2018-2019 18 september 2018 Bijna 743 000 leerlingen en hun ouders kiezen voor

Nadere informatie

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Doelstellingen van de maatregelen uit cao XI De praktijkschok verminderen door een betere en meer kwaliteitsvolle aanvangsbegeleiding

Nadere informatie

HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD

HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD 14/11/2008 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3 2. VAN DE DERDE GOK-CYCLUS NAAR EEN NIEUW FINANCIERINGSSYSTEEM...5 3. DE DERDE GOK-CYCLUS...6 3.1 DE 5 GOK-INDICATOREN...6

Nadere informatie

Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds voor het schooljaar

Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds voor het schooljaar Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds voor het schooljaar 2015-2016 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 februari 2016 Bekendgemaakt op 25 februari 2016 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Mei 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. =

Vlaamse Regering ~~. = VR 2012 0911 DOC.1119/2 Vlaamse Regering ~~. = >>J - n= Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het gemeentelijk jeugdbeleid DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de afstemming met het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid DE VLAAMSE

Nadere informatie

Vragenlijst over de opstart van het ondersteuningsmodel

Vragenlijst over de opstart van het ondersteuningsmodel Vragenlijst over de opstart van het ondersteuningsmodel Stuurgroep Ondersteuningsmodel Oktober 2017 Toelichting: Deze vragenlijst wordt gehanteerd door de partners van de Stuurgroep Ondersteuningsmodel

Nadere informatie

Inspiratiedag Kinderopvang

Inspiratiedag Kinderopvang Gent 20 maart 2014 Inspiratiedag Kinderopvang 7.21 Sociaal Voordeel in de Praktijk Jan De Crom Decreet 30/11/2007 Nieuwe rol voor gemeente Actor: Organisator van gemeentelijk onderwijs (basis, SO, DKO,

Nadere informatie

VR DOC.1354/1BIS

VR DOC.1354/1BIS VR 2017 2212 DOC.1354/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari

Nadere informatie

Lerarenplatform in het secundair onderwijs

Lerarenplatform in het secundair onderwijs Lerarenplatform in het secundair onderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: april 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs

betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs stuk ingediend op 1083 (2010-2011) Nr. 3 1 juni 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Nadere informatie

Advies over voorontwerp van programmadecreet bij begrotingsaanpassing 2015

Advies over voorontwerp van programmadecreet bij begrotingsaanpassing 2015 Algemene Raad 23 april 2015 AR-AR-ADV-1415-014 Advies over voorontwerp van programmadecreet bij begrotingsaanpassing 2015 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Schoolrapport einde BaO

Schoolrapport einde BaO Dienst Curriculum & vorming Guimardstraat 1-1040 BRUSSEL +32 2 507 08 61 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Schoolrapport einde BaO 2018-2019 Schoolrapport 6 2018- Vrije Basisschool 6e leerjaar Katholiek

Nadere informatie

HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD

HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD september 2009 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. VAN DE DERDE GOK-CYCLUS NAAR EEN NIEUW FINANCIERINGSSYSTEEM... 5 3. DE DERDE GOK-CYCLUS... 6 3.1 DE 5 GOK-INDICATOREN...

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

Op Stapel februari Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel februari Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2019-03 7 februari 2019 07-02-2019 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen in het gewoon basisonderwijs

Gelijke onderwijskansen in het gewoon basisonderwijs Gelijke onderwijskansen in het gewoon basisonderwijs Vlaams Parlement, 37-A (2017-2018) Nr. 1 Uiteenzetting in de Commissie voor Onderwijs 12 oktober 2017 1 Situering van GOK-beleid Decreet van 28 juni

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 april A D V I E S Nr. 1.608 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------ Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008

Nadere informatie

Informatie over Schoolse vorderingen en zittenblijven voor 6361 Vrije Basisschool Isabellalei 107 te ANTWERPEN

Informatie over Schoolse vorderingen en zittenblijven voor 6361 Vrije Basisschool Isabellalei 107 te ANTWERPEN Informatie over vorderingen en zittenblijven 2015-2016 voor 6361 Isabellalei 107 te ANTWERPEN vorderingen naar leerjaar en geslacht - aantallen vorderingen naar leerjaar en geslacht - percentages vorderingen

Nadere informatie

Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging!

Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging! Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging! 1-12/15/2017 ONDERWIJSDATA Waarover is data beschikbaar? Waar vind ik ze? In welke databanken? Wat leren ze ons? Hoe kunnen we er (lokaal)

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel Studeren

Nadere informatie

Subsidiëring van het flankerend onderwijsbeleid

Subsidiëring van het flankerend onderwijsbeleid FLOB 2013 2506-1 Subsidiëring van het flankerend onderwijsbeleid Dit document is bestemd voor Betreft Gewenste beslissing van de vergadering Verantwoordelijke stafleden Andere relevante documenten Bijkomende

Nadere informatie

Advies over voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs

Advies over voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs Algemene Raad 17 oktober 2017 AR-AR-ADV-1718-006 Advies over voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig Brussel Lerarentekort

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten stuk ingediend op 2074 (2012-2013) Nr. 1 22 mei 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten, Irina De Knop en Fientje Moerman en de heer Sas van Rouveroij betreffende

Nadere informatie

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld 27-28 S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: voltijds secundair deeltijds secundair gewoon 438.315 deeltijds beroepssecundair 6.687 buitengewoon 18.263 deeltijds

Nadere informatie

Het inschrijvingsrecht in een notendop. 1. Voor de start van de inschrijvingen scholen bepalen capaciteit

Het inschrijvingsrecht in een notendop. 1. Voor de start van de inschrijvingen scholen bepalen capaciteit Het inschrijvingsrecht in een notendop 1. Voor de start van de inschrijvingen scholen bepalen capaciteit Capaciteit is het totaal aantal leerlingen dat een schoolbestuur als maximaal aantal leerlingen

Nadere informatie

OVERZICHT FINANCIERING VLAAMS BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS. Kristof De Witte, Mike Smet & Ruben Van Assche

OVERZICHT FINANCIERING VLAAMS BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS. Kristof De Witte, Mike Smet & Ruben Van Assche OVERZICHT FINANCIERING VLAAMS BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS Kristof De Witte, Mike Smet & Ruben Van Assche OVERZICHT FINANCIERING VLAAMS BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS Kristof De Witte, Mike Smet & Ruben

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

Het lerarenplatform is beperkt tot de wervingsambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel.

Het lerarenplatform is beperkt tot de wervingsambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel. Lerarenplatform in het basisonderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die voldoende

Nadere informatie

Het ondersteunend. Personeel

Het ondersteunend. Personeel Het ondersteunend Personeel HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL INHOUDSTAFEL HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL... 2 HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL... 4 1. Omkadering...4 1.1. Forfaitaire puntenenveloppe Gemeenschapsonderwijs...4

Nadere informatie

Evaluatie Inschrijvingsperiode September 2004 Synthese

Evaluatie Inschrijvingsperiode September 2004 Synthese GELIJKE ONDERWIJSKANSEN-I LOKAAL OVERLEGPLATFORM BASISONDERWIJS GENT VOORZITTER PROF. DR. JP VERHAEGHE VAKGROEP ONDERWIJSKUNDE HENRI DUNANTLAAN 1 9000 GENT TEL: 09/331.29.60 FAX: 09/331.29.88 JEAN.VERHAEGHE@UGENT.BE

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen in het gewoon basisonderwijs. Verslag van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement September 2017

Gelijke onderwijskansen in het gewoon basisonderwijs. Verslag van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement September 2017 Gelijke onderwijskansen in het gewoon basisonderwijs Verslag van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement September 2017 Budget voor SES-lestijden SES-lestijden (sedert 2012) 175 miljoen Euro / jr = 3750

Nadere informatie