nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Urenpakketten onderwijs Aanwendingspercentages Voor het berekenen van de omkadering in personeelsleden, het zogenaamde pakket uren-leraar worden de leerlingen uit de verschillende studierichtingen van een school geteld, en op basis van hun coëfficiënten komt men tot een aantal lesuren, dat de school vrij kan besteden. Van bij de invoering van het systeem pakket uren-leraar werd het echter vrijwel nooit voor de volle 100% beschikbaar gesteld aan de scholen. Er werd immers een aanwendingspercentage op toegepast, waardoor de scholen en instellingen niet alle middelen krijgen die hen in feite door de berekening toekomen. Uit het antwoord van de toenmalige minister van Onderwijs op mijn schriftelijke vraag nr. 390 van 11 september 2008 bleek dat het voor dat schooljaar ging om een totaalbedrag van ,00 euro aan niet toegekende omkaderingsmiddelen. Graag vernam ik van de minister per onderwijsniveau de meest recente informatie over de aanwendingspercentages. 1. Wat is de evolutie van deze aanwendingspercentages en de som die zo werd bespaard, en dit per schooljaar, vanaf schooljaar tot heden? 2. Wat zouden voor de schooljaren en de kosten zijn die verbonden zijn aan het afschaffen van alle aanwendingspercentages? 3. Ziet de minister een nieuwe aanpassing aan de aanwendingspercentages als een piste tot mogelijke nieuwe besparingen? ANTWOORD 1. Evolutie aanwendingspercentages Voor het gewoon en buitengewoon kleuter- en leerplichtonderwijs worden er geen gegevens gepresenteerd voor het schooljaar gezien de verificatie nog niet volledig is afgerond.

2 Gewoon basisonderwijs schooljaar hst lestijden zonder lestijden met saldo LT kostprijs (1) kleuter ,375% lager ,425% kleuter ,375% lager ,425% kleuter ,375% lager ,425% kleuter ,375% lager ,425% * kleuter % * lager % * kleuter % * lager % * kleuter % * lager % Opmerkingen (1) Berekening van de kostprijs o.b.v.: Gemengd gemiddelde loonkost schooljaar met 80% vastbenoemden en 20% tijdelijken en 37% kleuter en 73% lager = budgettaire weekopdracht gewoon basisonderwijs = 24 * Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering in het gewoon basisonderwijs uit de lestijden volgens de schalen, de additionele lestijden volgens de schalen (om de leerling/leerkrachtratio tot 18,5 te beperken) en de SES-lestijden, op basis van de socio-economische leerlingenkenmerken (opleiding van de moeder, thuistaal en studietoelage). Hierop wordt er geen aanwendingspercentage meer toegepast. De invoering van het nieuwe omkaderingssysteem ging gepaard met de inzet van bijkomende middelen.

3 Buitengewoon basisonderwijs schooljaar hst LT zonder LT met saldo LT kostprijs (1) basis ,50% basis ,50% basis ,50% basis ,50% basis ,50% basis ,50% basis ,50% Opmerkingen (1) Berekening van de kostprijs o.b.v.: Gemengd gemiddelde loonkost schooljaar met 80% vast benoemden en 20% tijdelijken en 37% kleuter en 73% lager = budgettaire weekopdracht buitengewoon basisonderwijs = 22 Gewoon voltijds secundair onderwijs Voor de berekening van de kostprijs wordt de huidige gemiddelde budgettaire weekopdracht van 21,47 en een gemiddelde loonkost van (= gemengd barema (64% wsc 301; 36% wsc 501) uitgaande van 75% vastbenoemden en 25% tijdelijken (Groen boekje loonkosten ) gebruikt. Pakket uren-leraar voltijds gewoon secundair onderwijs schoolja ar uren zonder uren met sald o uren kostprij s op berekening leerlingencoëffici ënten op berekening levensbeschou welijke cursussen op berekening minimumpakk etten

4 Buitengewoon secundair onderwijs Voor de berekening van de kostprijs wordt de huidige gemiddelde budgettaire weekopdracht van 22,70 en gemiddelde loonkost van (= gemengd barema (96% wsc 301; 4% wsc 501) uitgaande van 70% vastbenoemden en 30% tijdelijken (Groen boekje loonkosten ) gebruikt. Er worden geen gegevens gepresenteerd voor de schooljaren en omdat er voor deze schooljaren geen lesurenpakketten per OV (enkel totalen) kan gegeven worden. De tendens zal wel ongeveer dezelfde zijn, gezien de aanwendingspercentages niet zijn gewijzigd. Lesurenpakket buitengewoon secundair onderwijs schooljaa r uren zonder voor de opleidingsvorm en 1, 2 en 3 uren met voor de opleidingsvorm en 1, 2 en 3 sald o uren kostprijs (2) voor de opleidingsvorm en 1, 2 en 3 voor opleidingsvor m Opmerkingen (2) Berekening van de kostprijs o.b.v.: - Gemiddelde budgettaire weekopdracht buitengewoon secundair onderwijs = 22,7 - Gemiddelde loonkost gemengd barema (96% wsc 301; 4% wsc 501), uitgaande van 70% vastbenoemden en 30% tijdelijken (Groen boekje loonkosten ) = Deeltijds kunstonderwijs

5 In het DKO variëren de aanwendingspercentages () naargelang het gaat om urenleraar gegenereerd door leerlingen die les volgen in een bepaalde studierichting (opleiding) en een bepaalde graad (niveau). Vanaf het schooljaar is er in de meeste gevallen een nieuw onderscheid naargelang het gaat om leerlingen met een volledige opleiding of om leerlingen met een vrijstelling voor een vak. Voordien gold dat onderscheid enkel in de middelbare graad muziek. Studierichting, graad, opleiding volledig/met vrijstelling Periode (2 schooljaren) Periode (6 schooljaren) Beeldende kunst (BK) lagere graad (LG) 0,85 0,85 BK middelbare graad (MG) volledig 0,92 0,92 BK middelbare graad (MG) met vrijstelling nvt 0,85 BK hogere graad (HG) volledig 0,92 0,92 BK hogere graad (HG) met vrijstelling nvt 0,85 BK specialisatiegraad (SG) volledig 0,95 0,95 BK specialisatiegraad (SG) met vrijstelling nvt 0,85 Muziek LG 0,95 0,95 Muziek MG volledige opleiding 0,92 0,92 Muziek MG met vrijstelling 0,70 0,70 Muziek HG volledige opleiding 1 1 Muziek HG met vrijstelling nvt 0,70 Wo LG 0,92 0,92 Wo MG volledige opleiding 0,95 0,95 Wo MG met vrijstelling nvt 0,70 Wo HG volledige opleiding 1 1 Wo HG met vrijstelling nvt 0,70 Dans LG 1 1 Dans MG volledige opleiding 1 1 Dans MG met vrijstelling nvt 0,70 Dans HG volledige opleiding 1 1 Dans HG met vrijstelling nvt 0,70 Opmerking: In de Brusselse muziekscholen (8 op een totaal van 100 muziekinstellingen) worden geen aanwendingspercentages toegepast.

6 Evolutie pakketten uren-leraar Soort uren BK LG BK MG BK HG BK SG Mu LG Mu MG Mu HG Wo LG Wo MG Wo HG Dans LG Dans MG Dans HG Totaal uren LG MG (bachelor) Totaal uren HG en SG (master) Uren- TOTAAL leraar voltijdse betrekkingen Ba voltijdse betrekkingen Ma Totaal VTE Ba+ Ma Totaal VTE ba+ma Zonder Verschil VTE Kostprijs verschil VTE (in euro)

7 Volwassenenonderwijs In het volwassenenonderwijs was er tot en met het huidige schooljaar geen aanwendingspercentage voor de toegekende voltijds equivalenten (VTE ) aan de Centra voor Basiseducatie (CBE) of toegekende leraarsuren aan Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO). Het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs stelt wel dat de Vlaamse Regering jaarlijks het percentage bepaalt waarmee het totale volume aan VTE voor de CBE en de leraarsuren voor de CVO kunnen toenemen. Wanneer de totale groei van de VTE of leraarsuren het vastgelegde percentage overschrijdt, zien de centra die een grotere groei hebben deze groei niet volledig weerspiegeld in het aantal toegekende VTE of leraarsuren. 2. Kostprijzen verbonden aan het wegvallen van de aanwendingspercentages Buitengewoon basisonderwijs Het verschil tussen de berekening van de omkadering zonder en met aanwendingspercentages bedraagt voor het meest recente schooljaar : 270 voltijdse betrekkingen. Op basis van de gekozen parameters in het groene boekje bedraagt de gemiddelde kostprijs per voltijdse betrekking Uitgaand van deze gemiddelde loonkost bedraagt de kostprijs voor het wegvallen van de aanwendingspercentages in het schooljaar Gewoon voltijds secundair onderwijs Het verschil tussen de berekening van de omkadering zonder en met aanwendingspercentages bedraagt voor het meest recente schooljaar : 1532 voltijdse betrekkingen. Op basis van de gekozen parameters in het groene boekje bedraagt de gemiddelde kostprijs per voltijdse betrekking Uitgaand van deze gemiddelde loonkost bedraagt de kostprijs voor het wegvallen van de aanwendingspercentages in het schooljaar Buitengewoon secundair onderwijs Het verschil tussen de berekening van de omkadering zonder en met aanwendingspercentages bedraagt voor het meest recente schooljaar : 249 voltijdse betrekkingen. Op basis van de gekozen parameters in het groene boekje bedraagt de gemiddelde kostprijs per voltijdse betrekking Uitgaand van deze gemiddelde loonkost bedraagt de kostprijs voor het wegvallen van de aanwendingspercentages in het schooljaar Deeltijds kunstonderwijs Het verschil tussen de berekening van de omkadering zonder en met aanwendingspercentages bedraagt voor de twee meest recente schooljaren: : 216 voltijdse betrekkingen : 218 voltijdse betrekkingen Op basis van de gekozen parameters in het groene boekje bedraagt de gemiddelde kostprijs per voltijdse betrekking in het deeltijds kunstonderwijs Uitgaand van deze gemiddelde loonkost bedraagt de kostprijs voor het wegvallen van de aanwendingspercentages:

8 in het schooljaar in het schooljaar Mogelijke nieuwe besparing? In het kader van de noodzakelijke besparingen vanaf het schooljaar is zoals bekend in het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs een bepaling opgenomen om een aanwendingspercentage toe te passen op de globale puntenenveloppe in het secundair onderwijs.

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2008-479- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen?

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van JORIS POSCHET datum: 8 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger beroepsonderwijs - Gegevens,

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 394 Schooljaar 2014-2015 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Antwerpen 90 6 96 368

Nadere informatie

VR MED.0231/2

VR MED.0231/2 VR 217 26 MED.231/2 MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR 212-213 tem 215-216 I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-05 2 mei 2017 02-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering en tot bepaling van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ZITTING APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ZITTING APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET Stuk 248 (1995-1996) Nr. 9 VLAAMS PARLEMENT ZITTING 1995-1996 2 APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET houdende tijdelijke beperking inzake programmatie en benoeming in sommige onderwijssectoren IN EERSTE LEZING

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN TABELLEN Deel 1. LEERLINGEN Hoofdstuk 1 : Algemeen overzicht van de schoolbevolking Onderwijs met volledig leerplan naar inrichtende macht... 33 Onderwijs met volledig leerplan naar provincie... 34 Onderwijs

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau ALGEMEEN Schoolbevolking 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs basisonderwijs (1) Voltijds onderwijs Kleuteronderwijs 271.239 Lager onderwijs 428.036 Totaal 699.275 Secundair onderwijs (1) Voltijds

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel VRAAG OM UITLEG van Jos De Meyer tot Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering,

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel Studeren

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 1151 (2016-2017) Nr. 9 ingediend op 13 juni 2017 (2016-2017) Verslag namens de Commissie voor Onderwijs uitgebracht door Jenne De Potter over het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 55037 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID N. 2010 2962 [C 2010/35615]

Nadere informatie

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-09 4 juni 2015 04-06-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Een exemplaar van de teksten van de (voor)ontwerpen kunt u aanvragen bij

Een exemplaar van de teksten van de (voor)ontwerpen kunt u aanvragen bij Op stapel 2012-01 17 februari 2012 In de rubriek Op stapel geven de collega's van Onderwijsorganisatie en -personeel kort toelichting bij regelgeving die eerstdaags wordt gepubliceerd. De toelichting geeft

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen van de personeelsleden

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1591 (2011-2012) Nr. 6 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, met het oog op de invoering van een deels op socio-economische

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet betreffende de uitbouw van de graduaatsopleidingen binnen de hogescholen en de versterking van de lerarenopleidingen

Nadere informatie

VR DOC.0885/1BIS

VR DOC.0885/1BIS VR 2018 2007 DOC.0885/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-06 13 mei 2015 13-05-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs SO/2007/03 (pers) 10/07/2007 Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs Cao VIII bevat een afspraak over extra middelen voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Nadere informatie

VR DOC.0198/1

VR DOC.0198/1 VR 2019 1502 DOC.0198/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de aanpassing

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88 AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. HBO KSO NaPCO NGK OGO OVSG POVPO Se-n-Se TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs afkortingen ASO Algemeen secundair onderwijs BIS Begeleid Individueel Studeren B.O. Buitengewoon onderwijs BSO Beroepssecundair onderwijs Bu.S.O. Buitengewoon secundair onderwijs BVJ Beroepsvoorbereidend

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende curriculumdossiers en leerplannen in het onderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende curriculumdossiers en leerplannen in het onderwijs Besluit van de Vlaamse Regering betreffende curriculumdossiers en leerplannen in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 45, vervangen bij het

Nadere informatie

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs De prestatieregeling in het gewoon Colloquium Mechelen-Brussel 28 november 2018 Els Goeminne Suzy Sterck Dienst Personeel 1. Regelgeving 1.1 Wettelijke basis Decreet Basisonderwijs (25/02/1997) Decreet

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO BuSO BVJ CLB CVO DBSO DKO EVC EVK GAS GGS GO GOK GON HBO KSO NaPCO NGK OGO OVSG POVPO Se-n-Se TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE. Brussel, 7 juli 2017

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE. Brussel, 7 juli 2017 VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 71 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

VR DOC.1354/1BIS

VR DOC.1354/1BIS VR 2017 2212 DOC.1354/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari

Nadere informatie

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VIZO VGO Vl.I.R VOCB VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

VR DOC.0893/2BIS

VR DOC.0893/2BIS VR 2018 2007 DOC.0893/2BIS Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

Advies over voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs

Advies over voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs Algemene Raad 17 oktober 2017 AR-AR-ADV-1718-006 Advies over voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie

Nadere informatie

Deel 4 PERSONEEL. Toestand januari 2017

Deel 4 PERSONEEL. Toestand januari 2017 Deel 4 PERSONEEL 4 Toestand januari 2017 TOELICHTING ONDERWIJSPERSONEEL In de personeelsstatistieken wordt enkel het personeel geregistreerd dat ofwel rechtstreeks door het Beleidsdomein Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP Vlaamse Rand Monitoring anderstalige

Nadere informatie

VR DOC.0979/3

VR DOC.0979/3 VR 2017 0610 DOC.0979/3 Voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Raad Levenslang en Levensbreed Leren 13 maart 2018 RLLL-RLLL-ADV-1718-004 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Deel niveauoverschrijdende gegevens Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Schooljaar 2009-2010 AANTAL INTERNATEN PER NET Gemeenschapsonderwijs Privaatrechtelijk Provincie Gemeente Vlaamse Gemeenschapscomm.

Nadere informatie

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen Expertmeeting Nederland- Vlaanderen M-decreet of Passend onderwijs: wat kunnen we leren van elkaar? 29 maart 2017 - Arendonk M-decreet (2014): De M van Maatregelen! Maar ook M van mogelijkheden? Krachtlijnen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanwending van de leraarsuren en de puntenenveloppe

Veel gestelde vragen over de aanwending van de leraarsuren en de puntenenveloppe Veel gestelde vragen over de aanwending van de leraarsuren en de puntenenveloppe 1) Aanwending leraarsuren invullen document 3B a) Algemene vragen Waarvoor dient het document 3B? Het document 3B dient

Nadere informatie

Alle scholen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs kunnen deelnemen aan het pilootproject lerarenplatform.

Alle scholen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs kunnen deelnemen aan het pilootproject lerarenplatform. Lerarenplatform 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 start het pilootproject lerarenplatform om tijdelijke leerkrachten meer werkzekerheid te bieden. De leerkrachten in het lerarenplatform krijgen

Nadere informatie

VR DOC.0893/3BIS

VR DOC.0893/3BIS VR 2018 2007 DOC.0893/3BIS VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN HET DECREET BASISONDERWIJS VAN 25 FEBRUARI 1997, HET DECREET VAN 8 JUNI 2007 BETREFFENDE DE STUDIEFINANCIERING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT: Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap, de Codex Secundair Onderwijs

Nadere informatie

Omkadering die wordt toegekend via de scholengemeenschap

Omkadering die wordt toegekend via de scholengemeenschap Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2003-069 datum : 2003-07-15 gewijzigd : 2013-10-08 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

VR DOC.0272/1

VR DOC.0272/1 VR 2011 0804 DOC.0272/1 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de regeling van de jaarlijkse vakantie voor de administratief medewerker en voor bepaalde personeelsleden van het administratief personeel

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikel 26;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikel 26; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het opleidingsaanbod, de structuur, organisatie en financiering van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Inspiratiedag Kinderopvang

Inspiratiedag Kinderopvang Gent 20 maart 2014 Inspiratiedag Kinderopvang 7.21 Sociaal Voordeel in de Praktijk Jan De Crom Decreet 30/11/2007 Nieuwe rol voor gemeente Actor: Organisator van gemeentelijk onderwijs (basis, SO, DKO,

Nadere informatie

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting JOKER Decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft het ondersteuningsmodel 1 Titel Decreet tot wijziging van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 15 februari 2008 tot vaststelling

Nadere informatie

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld 27-28 S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: voltijds secundair deeltijds secundair gewoon 438.315 deeltijds beroepssecundair 6.687 buitengewoon 18.263 deeltijds

Nadere informatie

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start?

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 387 van CHRIS JANSSENS datum: 23 februari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN Deel 5 BUDGET 5 LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN 1. Definities In 2006 onderging de Vlaamse overheid een herstructurering onder de naam 'Beter Bestuurlijk Beleid' met een nieuwe organisatiestructuur

Nadere informatie

Lerarenplatform in het secundair onderwijs

Lerarenplatform in het secundair onderwijs Lerarenplatform in het secundair onderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die

Nadere informatie

Op Stapel maart Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel maart Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2018-06 1 maart 2018 01-03-2018 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Personeelsformatie gewoon basisonderwijs 1. Directeur 2. Adjunct-directeur 3. Onderwijzend personeel

Personeelsformatie gewoon basisonderwijs 1. Directeur 2. Adjunct-directeur 3. Onderwijzend personeel Personeelsformatie gewoon basisonderwijs De personeelsformatie bestaat uit lestijden, uren en punten. Hiermee worden directie, onderwijzend personeel, kinderverzorger, administratief medewerker, zorgcoördinator

Nadere informatie

VR DOC.0207/2

VR DOC.0207/2 VR 2019 2202 DOC.0207/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving betreffende de bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen van de personeelsleden van de onderwijsinstellingen voor gewoon

Nadere informatie

Op Stapel juli Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juli Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-13 13 juli 2015 13-07-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-437- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 13

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van 27 maart 1991 betreffende

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 3 tot en met 8, artikel 8septies, artikel 8decies en de bijlage van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007 tot regeling van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de afstemming met het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid DE VLAAMSE

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2008-237-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2008-237- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2008-237- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

VR DOC.0208/2BIS

VR DOC.0208/2BIS VR 2019 0103 DOC.0208/2BIS VR 2019 0103 DOC.0208/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van sommige bepalingen voor de personeelsleden van de academies voor deeltijds kunstonderwijs DE VLAAMSE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit betreffende lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- secundair onderwijs, instellingen voor

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Het ondersteunend personeel

Het ondersteunend personeel Het ondersteunend personeel Opleiding voor schoolsecretariaten Schooljaar 2018-2019 Femke Smout - Jan Taildeman Inge De Luyck Inhoud 1. Inleiding 2. Omkadering 3. Puntenwaarde 4. Vacante betrekking 5.

Nadere informatie

VOORONTWERP VAN DECREET TOT UITVOERING VAN MAATREGELEN BETREFFENDE HET ONDERWIJS UIT CAO XI VANAF HET SCHOOLJAAR MEMORIE VAN TOELICHTING

VOORONTWERP VAN DECREET TOT UITVOERING VAN MAATREGELEN BETREFFENDE HET ONDERWIJS UIT CAO XI VANAF HET SCHOOLJAAR MEMORIE VAN TOELICHTING VOORONTWERP VAN DECREET TOT UITVOERING VAN MAATREGELEN BETREFFENDE HET ONDERWIJS UIT CAO XI VANAF HET SCHOOLJAAR 2019-2020 MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting 1. Samenvatting Dit decreet voert

Nadere informatie

op het ontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXV

op het ontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXV ingediend op 325 (2014-2015) Nr. 3 21 mei 2015 (2014-2015) Amendementen op het ontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXV Documenten in het dossier: 325 (2014-2015) Nr. 1: Ontwerp van decreet Nr.

Nadere informatie

Vraag nr. 468 van 17 april 2013 van LINDA VISSERS

Vraag nr. 468 van 17 april 2013 van LINDA VISSERS VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 468 van 17 april 2013 van LINDA VISSERS Franstalige faciliteitenscholen Subsidies

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten stuk ingediend op 2074 (2012-2013) Nr. 1 22 mei 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten, Irina De Knop en Fientje Moerman en de heer Sas van Rouveroij betreffende

Nadere informatie

De globale puntenenveloppe

De globale puntenenveloppe De globale puntenenveloppe DE GLOBALE PUNTENENVELOPPE De globale puntenenveloppe...1 1. Algemeen...2 2. Berekening van de globale puntenenveloppe...3 2.1. Parameters voor de berekening...3 2.2. Berekeningswijze

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar )

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar ) Raad Levenslang en Levensbreed Leren 14 maart 2017 RLLL-RLLL-ADV-1617-006 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar ) Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT

WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT Schoolbesturen die hun begroting niet in evenwicht krijgen. Schoolbesturen die niet meer zonder de opbrengsten van fondsenwervingsacties

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs

Nadere informatie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie Vlaamse Schooljaar 2010-2011 Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse Ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de afstemming met het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid DE VLAAMSE

Nadere informatie

datum : 2009-05-28 contact : dps.vvkso@vsko.be, 02 507 07 01

datum : 2009-05-28 contact : dps.vvkso@vsko.be, 02 507 07 01 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel FLITS-BERICHT datum : contact : dps.vvkso@vsko.be, 02 507 07 01 De globale puntenenveloppe: nadere toelichtingen en voorlopige

Nadere informatie

Deel 8. internationale vergelijking

Deel 8. internationale vergelijking Deel internationale vergelijking INTERNATIONALE VERGELIJKING Internationale onderwijsstatistieken zijn gebaseerd op een standaardterminologie, standaardconcepten, -definities en -classificaties, en dit

Nadere informatie

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING Deel INTERNATIONALE VERGELIJKING INTERNATIONALE VERGELIJKING Internationale onderwijsstatistieken zijn gebaseerd op een standaardterminologie, standaardconcepten, -definities en -classificaties, en dit

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs per onderwijsnet en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs 45.261 63.431 108.692

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 januari 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 januari 2019; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 1989 tot vaststelling en indeling van de ambten van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel

Nadere informatie

Het lerarenplatform is beperkt tot de wervingsambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel.

Het lerarenplatform is beperkt tot de wervingsambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel. Lerarenplatform in het basisonderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die voldoende

Nadere informatie

Administratieve software in onderwijsinstellingen: Discimus Studiedag privacybescherming in het

Administratieve software in onderwijsinstellingen: Discimus Studiedag privacybescherming in het Administratieve software in onderwijsinstellingen: Discimus Studiedag privacybescherming in het Discimus OVSG en VVSG 16/11/17 De aanleiding Ik wil een actueel zicht van de inschrijvingen tijdens de inschrijvingsperiode!

Nadere informatie

Conceptnota hervorming lerarenopleiding hervorming volwassenenonderwijs uitbouw hoger beroepsonderwijs

Conceptnota hervorming lerarenopleiding hervorming volwassenenonderwijs uitbouw hoger beroepsonderwijs Conceptnota hervorming lerarenopleiding hervorming volwassenenonderwijs uitbouw hoger beroepsonderwijs Inspirerende leraren, toekomstkansen en een helder onderwijslandschap Vlaams Viceminister-president

Nadere informatie

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-09 14 juni 2017 14-06-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-221- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter;

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter; VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 73 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

VR DOC.0979/1

VR DOC.0979/1 VR 2017 0610 DOC.0979/1 Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp

Nadere informatie

Globale puntenenveloppe

Globale puntenenveloppe Globale puntenenveloppe 2018-2019 A g e n t s c h a p v o o r O n d e r w i j s d i e n s t e n Koning A l b e r t I I - l a a n 1 5, 1 2 1 0 B r u s s e l Afdeling secundair onderwijs - Scholen en leerlingen

Nadere informatie