LCC-ECOTOOP. Life Cycle Costs als economische succesfactor Tetra Ontwerp, Onderhoud en Planning van Residentieel Vastgoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LCC-ECOTOOP. Life Cycle Costs als economische succesfactor Tetra Ontwerp, Onderhoud en Planning van Residentieel Vastgoed"

Transcriptie

1 LCC-ECOTOOP Life Cycle Costs als economische succesfactor Tetra Ontwerp, Onderhoud en Planning van Residentieel Vastgoed Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) lanceert elk jaar een oproep voor projecten waarbij technologietransfer door instellingen van hoger onderwijs naar de industrie centraal staat. HoGent (Hogeschool Gent) zal samen met Universiteit Gent en WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) dergelijk TETRA-project indienen rond de strategische en tactische planning en richtlijnen voor het (meerjaren)onderhoud van residentiële gebouwen. Enkel projecten met voldoende interesse vanuit de industrie maken een kans om goedgekeurd te worden. In onderstaand document wordt dan ook toegelicht waarom het project voor u interessant is, wat de doelstellingen zijn, en hoe het onderzoek wordt aangepakt. Probleemstelling en context De huidige literatuur ten aanzien van technisch onderhoud blijft veelal beperkt tot een dagelijkse focus. Daarmee ontbreekt het vastgoedeigenaren en andere betrokken actoren (syndici, rentmeesters, beleggers, overheid ) aan strategische inzichten op welke wijze de waarde van objecten duurzaam geoptimaliseerd kan worden.

2 De huidige aanpak is te gefragmenteerd (wie doet wat), er zijn vaak geen realistische planningen (men heeft vaak geen correct besef van problemen van onderhoud zowel bij bestaand als nieuwbouw residentieel vastgoed) en er is afwezigheid van voldoende financiële reserve (dan zeker voor appartementsgebouwen). Dit alles leidt tot een suboptimale waarde. Waarde is daarbij breed gedefinieerd, als zijnde financieel, economisch, maatschappelijk en duurzaam. De levenscyclusanalyse / Life Cycle Costing (LCC)- analyse van het gebouw kan direct bijdragen aan een meer optimale en onderbouwde beheersaanpak. Doelstelling van het project Het onderzoeksproject heeft de ambitie inzicht te krijgen in die levenscyclusanalyse van gebouwen teneinde de lange termijn waarde significant te verbeteren. Vanuit een brede benadering o.a. gebaseerd op eerder/lopend onderzoek aan UGent en WTCB rond de problematiek van de bouwschil worden significante parameters gedefinieerd die leiden tot een praktische analysetool van de gebouw- en gebruikersschil om vervolgens een strategisch onderhoudsen planningstool te initiëren vanuit bovenstaande doelstelling. Door de Life Cycle Costing (LCC) - analyse van vastgoed worden kwalitatieve aspecten en bijbehorende financiële effecten zowel op korte als op lange termijn zichtbaar. In elke fase van de levenscyclus kunnen zo evenwichtige beslissingen worden genomen en kunnen de kosten en opbrengsten op elk gewenst moment geoptimaliseerd worden. Vanuit de Life Cycle Costing -analyse worden gebouwen uit economisch oogpunt bovendien ook met elkaar vergelijkbaar. Het onderzoeksproject heeft de ambitie om richtlijnen te ontwikkelen om onderhoud van gebouwen beter te kunnen plannen. De waardecreatie van het gebouw is inherent gekoppeld aan volgende parameters: gebruik/functie ontwerp (materiaalkeuze detaillering) conditiemeting / duurzaamheid planning / onderhoud / kostprijs Het is belangrijk de huidige staat van een gebouw op elk moment correct te kennen en inzicht te hebben in de kostprijs van onderhoud en herstellingen in functie van het monitoren van de meerjarenbegroting. Bij het project worden zowel gebouwschil, interieur als technische installaties bekeken. De nadruk zal echter liggen op de gebouwschil, omdat er daar grotere onzekerheden zijn over onderhoud en planning. De functionele levensduur van een materiaal in een bepaalde toepassing hangt sterk af van de detaillering en de blootstelling (oriëntatie, stadsomgeving, maritiem, industriegebied). Door ervaringsgegevens uit literatuur te combineren met berekeningen en expert-panels wordt inzicht verkregen in de levensduur van materialen en componenten. Strategisch onderhoud van gebouwen laat toe om de functionele levensduur significant te verhogen. Een TETRA-project is per definitie gericht op het ontwikkelen en verspreiden van kennis die onmiddellijk inzetbaar is door de sector!

3 Waarom U? Het LCC-ECOTOOP onderzoeksproject is gericht op mensen, bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij het ontwerp en beheer van (residentiële) gebouwen. We denken daarbij in de eerste plaats aan: Syndici Rentmeesters Architecten Financial planners Onderhoudsfirma s Aannemers Overheden Sectororganisaties Stadsontwikkelingsbedrijven Sociale huisvestingsmaatschappijen Onderhoudsgids WTCB, 2011 In de loop van het project wordt ook ruimte voorzien voor de leden van de gebruikersgroep om input en feedback te geven op de inhoud en het verloop van het project. De belangrijkste doelstelling is dat bedrijven concreet aan de slag gaan met de projectresultaten, dus uw inbreng is essentieel om die voeling met de praktijk te garanderen! Aanpak In het onderzoeksproject zijn 7 werkpakketten gedefinieerd en opgenomen in een algemene timing. Voor elk werkpakket is één van de drie partners trekker om de taken uit te voeren. WP 1: Waardebepaling De waardecreatie van gebouwen is enerzijds gekoppeld aan de optimale balans tussen investeringskosten en exploitatiekosten (uitgedrukt in direct rendement) en anderzijds ook gekoppeld aan indirecte kapitaalsontwikkelingen of indirecte meerwaarde van het gebouw. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de levenscyclus van een gebouw meer dan 60% van de kosten samenhangt met het gebruik van het pand. Om meer inzicht te krijgen in de waardecreatie van gebouwen, zal een template ontwikkeld worden waarin de levencycluskosten kunnen worden opgenomen. Bron: Gerhard Hoffmann,Senior Auditor DGNB en Auditor BREEAM DE, ifes GmbH, Keulen Door experts zal de kostenbeheersmethode worden uitgewerkt en getoetst aan een aantal gebouwen, door een waardering uit te voeren op marktwaarde vanuit de levenscyclus.

4 Parameters van exploitatiekosten, impact van EPC, financiering, renovatiekosten, worden hierbij mee genomen. Finaal kunnen de resultaten op de steekproef gebruikt worden als benchmark voor andere waarderingstools. WP 2: Huidige toestand van het gebouw: beschikbare info Een onderhoudsplan start van de bestaande toestand. Deze kan in beeld gebracht worden met behulp van een aantal bestaande methoden: - Een conditiemeting op basis van de NEN 2767 vormt een goed startpunt. Er bestaan tools (en er zijn er in ontwikkeling, bv. in Reh-App), maar er zijn nog geen duidelijke richtlijnen hoe een gebouwbeheerder deze best gebruikt. - Daarnaast is ook aandacht nodig voor niet-visuele gebreken, de bouwtechnische en bouwfysische toestand (aanwezigheid isolatie of niet) en andere elementen (bv. wetgeving). Hiervoor werden o.a. binnen RenoFase instrumenten uitgewerkt (diagnosetool), die complementair zijn aan de conditiemeting. - Een derde bron van informatie is de reeds beschikbare data rond onderhoud (frequenties) en kosten (kengetallen), om hieruit bij te leren voor de toekomst. De graad van detail varieert in functie van de toepassing en tijdshorizon. Uiteraard worden zowel gebouwschil, interieur als technische installaties bekeken. Tenslotte wordt ook het werkelijk energieverbruik en de EPC mee opgenomen in functie van toekomstige scenario s. WP 3: Van preventief onderhoud naar levenscycluskosten De Onderhoudsgids van het WTCB bevat voor de meeste bouwcomponenten reeds een overzicht van het dagdagelijkse onderhoud (bv. dak ontdoen van bladeren, inspectie van voegen, ), wat als basis kan worden gebruikt voor onderhoudsplanning. Deze gids is momenteel in herziening, en de volgende versie wordt normaliter een online dynamische webapplicatie. Om een totaalbeeld te verkrijgen van het onderhoud ontbreken echter een aantal elementen, voornamelijk de levensduur van bouwcomponenten en materialen. In het buitenland zijn er verschillende bronnen om de levensduur van bouwmaterialen in te schatten (Stichting Bouwresearch Nederland, Royal Institution of Chartered Surveyors, ). Door de referentielevensduur te combineren met een aantal invloedsfactoren (kwaliteit, gebruik, blootstelling, ), wordt een inschatting gemaakt van de werkelijke levensduur. Dit laat toe om onderhoud en vervanging te vertalen naar een kostprijs. De beschikbare informatiebronnen worden vergeleken met wetenschappelijke publicaties op specifieke materialen (dakdichtingen, dubbel glas, ). Vervolgens worden de resultaten voorgelegd aan expert-panels en/of getoetst aan de Vlaamse context en werkelijkheid. Einddoel is de integratie van deze inzichten in de volgende, digitale versie van de Onderhoudsgids van WTCB. Groendak of gebrekkig onderhoud? Wat is goedkoper: onderhoud of schade herstellen?

5 WP 4: Meerjarenbegroting Hoewel elke vereniging van mede-eigenaars een meerjarenbegroting zou moeten goedkeuren op de algemene vergadering, zien we in praktijk dat dit eerder uitzondering dan regel is. Er is nood aan een minimum set van parameters die moeten opgenomen worden. Binnen dit werkpakket worden rekenbladen opgesteld om op een eenvoudige manier de kosten voor de komende jaren in rekening te brengen. Dit laat ook toe om investeringen af te wegen in functie van rendement, rekening houdend met inflatieprognoses en potentiële ontwikkelingen in energieprijzen. WP 5: Kwaliteitskader Er is een duidelijke nood aan een beter uitgewerkt kwaliteitskader inzake het beheer van vastgoed. Planning van onderhoud en het opstellen van een meerjarenbegroting maakt daar een essentieel deel van uit. De omvang en complexiteit van de taken deinen echter in snel tempo uit, wat een meer doorgedreven professionalisering en herwaardering van het beroep noodzaakt. In dit werkpakket wordt op basis van binnen- en buitenlandse ervaringen gewerkt aan de kwaliteitskader. Welke opleiding en/of permanente vorming is noodzakelijk? WP 6: Onderhoud in ontwerp Op welke manier kan men van bij het ontwerp van een gebouw rekening houden met het onderhoud? Het is belangrijk om bij collectieve gebouwen de nodige voorzieningen toegankelijk te maken voor systematisch onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het bundelen van collectieve delen, oordeelkundige locatie van de stookruimte, het vervangen van materialen voor hun einde levensduur bereikt is (stijgende flexibiliteit in ruimtegebruik). Daarnaast is ook de keuze voor materialen bepalend voor de te verwachten functionele levensduur en bijhorend onderhoud. De resultaten van vorige werkpakketten worden vertaald naar concrete richtlijnen voor architecten. WP 7: Valorisatie De ontwikkelde tools binnen het LCC-ECOTOOP worden afgetoetst aan de praktijk in samenwerking met de gebruikersgroep. De ontwikkelde kennis wordt verder ontsloten door het ontwikkelen van didactisch materiaal dat onder meer door de opleiding postgraduaat vastgoedbeheer aan Hogeschool Gent gebruikt zal worden. Daarnaast worden de ontwikkelde tools ook getest en geëvalueerd door middel van toepassing in stages van studenten vastgoed en vastgoedbeheer. Wat bieden wij? Voorbeelden van concrete output van het project zijn onder meer: Praktische richtlijnen om de levensduur van materialen in te schatten Templates voor inspectie en conditiemeting Impact van conditiemeting op verkoopswaarde (inclusief EPC) Minimale criteria voor opstellen meerjarenbegroting Templates en rekenbladen voor het opstellen van een meerjarenbegroting Advies in functie van een kwaliteitskader voor onderhoud van gebouwen Richtlijnen voor ontwerpers om rekening te houden met onderhoud en degradatie Bijkomende info Voor bijkomende info kan u steeds contact opnemen met: Universiteit Gent nathan.vandenbossche@ugent.be Hogeschool Gent bart.dherde@hogent.be WTCB jeroen.vrijders@bbri.be

Gebruikersgroep-vergadering 24/05/ Waregem

Gebruikersgroep-vergadering 24/05/ Waregem Gebruikersgroep-vergadering 24/05/2016 - Waregem Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken RenoFase Gebruikersgroep 24/05/2016 Gebruikersgroep-vergadering

Nadere informatie

Hilde Masschelein Gedelegeerd bestuurder. Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken

Hilde Masschelein Gedelegeerd bestuurder. Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Een project gesteund door Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Master title - 12-10-17 - Pagina 1 Hilde Masschelein Gedelegeerd bestuurder

Nadere informatie

RENOFASE JEROEN VRIJDERS. Afdeling Duurzame Ontwikkeling & Renovatie. RenoFase VEA 23/09/2013-1

RENOFASE JEROEN VRIJDERS. Afdeling Duurzame Ontwikkeling & Renovatie. RenoFase VEA 23/09/2013-1 RENOFASE JEROEN VRIJDERS Afdeling Duurzame Ontwikkeling & Renovatie RenoFase VEA 23/09/2013-1 OVERZICHT Focus Doorgedreven Energetische Renovatie van Woningen VIS-Traject Context Doelstelling Aanpak Meerwaarde

Nadere informatie

SIG HCB. Hoe functioneel specificeren, samenwerking en life cycle costing bijdragen aan succesvolle ontwikkeling van complexe gebouwen

SIG HCB. Hoe functioneel specificeren, samenwerking en life cycle costing bijdragen aan succesvolle ontwikkeling van complexe gebouwen SIG HCB Hoe functioneel specificeren, samenwerking en life cycle costing bijdragen aan succesvolle ontwikkeling van complexe gebouwen LCC zoeken naar overeenkomsten LCC Doel zoeken naar overeenkomsten.

Nadere informatie

PREFABCONCEPT-porTAAL voor een verhoogde toepassing van prefabricatieconcepten in de reguliere Vlaamse bouwpraktijk afstemming tussen

PREFABCONCEPT-porTAAL voor een verhoogde toepassing van prefabricatieconcepten in de reguliere Vlaamse bouwpraktijk afstemming tussen Voorstel Universiteit Hasselt, faculteit Architectuur & Kunst, voor een VLAIO-TETRA-project PREFABCONCEPT-porTAAL voor een verhoogde toepassing van prefabricatieconcepten in de reguliere Vlaamse bouwpraktijk

Nadere informatie

COOCK. Collectief Onderzoek & Ontwikkeling. en Collectieve Kennisverspreiding

COOCK. Collectief Onderzoek & Ontwikkeling. en Collectieve Kennisverspreiding COOCK Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding Agenda Algemeen Doel en doelgroepen Activiteiten Omvang/duur/steunpercentage Aanvragers/uitvoerders/begunstigden Intellectuele

Nadere informatie

DACE contactbijeenkomst

DACE contactbijeenkomst DACE contactbijeenkomst LCC, wat kan je ermee? donderdag 15 maart 2018 Het financiële fundament 1 Even voorstellen Arnold Spruijt Senior bouweconomisch adviseur Djordy van Laar Bouweconomisch adviseur

Nadere informatie

Gebruik conditiemeting voor

Gebruik conditiemeting voor NEN 2767 Gebruik als instrument voor vastgoedsturing en onderhoudsplanning Integratie van conditiemeting van gebouwen en infrastructuur Gebruik conditiemeting voor Het in beeld brengen van de technische

Nadere informatie

RONDETAFEL KLIMAATFONDS DUURZAME CULTURELE INFRASTRUCTUUR. Meerjaren beheerplanning - meer dan energie

RONDETAFEL KLIMAATFONDS DUURZAME CULTURELE INFRASTRUCTUUR. Meerjaren beheerplanning - meer dan energie RONDETAFEL KLIMAATFONDS DUURZAME CULTURELE INFRASTRUCTUUR Meerjaren beheerplanning - meer dan energie Korte voorstelling agentschap Facilitair Bedrijf IVA zonder rechtspersoon, Het Facilitair Bedrijf +/-

Nadere informatie

Voorstel van het ontwerp onderzoeksproject met vragenlijst

Voorstel van het ontwerp onderzoeksproject met vragenlijst Voorstel van het ontwerp onderzoeksproject met vragenlijst IWT VIS-traject Ine Knoops Arch. en Ing. Bouwkunde Onderzoeker WTCB ine.knoops@bbri.be +32 2 655 77 11 Ontwerp onderzoeksproject- 03/09/2014 -

Nadere informatie

HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN

HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN Janssen REM Consulting INTRODUCTIE EN KENNISMAKING ONS AANBOD Uitvoeren van Levensduur analyses Het bieden van softwareoplossingen

Nadere informatie

Oproepdocument cluster samenwerkingsprojecten

Oproepdocument cluster samenwerkingsprojecten Oproepdocument cluster samenwerkingsprojecten OPROEP MEI 2018 Situering Het Vlaamse clusterbeleid heeft als doelstelling het ontsluiten van onbenut economisch potentieel en de realisatie van competitiviteitsverhogingen

Nadere informatie

AWM. Arcadis Waarde Moment ARCADIS Imagine the result

AWM. Arcadis Waarde Moment ARCADIS Imagine the result AWM Arcadis Waarde Moment ARCADIS 2011 1 Imagine the result Dia 2 ARCADIS 2011 Aanleiding Eisen IFRS Eisen Basel 3 Behoefte aan beter onderbouwde waarderingsmethode Vastgoedwaardering belangrijker voor

Nadere informatie

Renovatie en na-isolatie van muren: context en problematiek

Renovatie en na-isolatie van muren: context en problematiek Studiedag in het kader van het SBO project Heat, air and moisture performance engineering Renovatie en na-isolatie van muren: context en problematiek P. Wouters Directeur Ontwikkeling en Valorisatie WTCB

Nadere informatie

Dit moet gemotiveerd worden in het projectvoorstel en wordt mee beoordeeld bij de evaluatie.

Dit moet gemotiveerd worden in het projectvoorstel en wordt mee beoordeeld bij de evaluatie. 0 OP ESF Vlaanderen 2014-2020 FAQ oproep 315 Innovatie door adaptatie Prioriteit uit OP: 5 Innovatie en Transnationaliteit 1. Moeten de promotor en partners Vlaamse dienstverleners zijn? De promotor en

Nadere informatie

TOTEM & Circulariteit. Roos Servaes Build up / Inspiratiedag GDCB 23 mei 2019

TOTEM & Circulariteit. Roos Servaes Build up / Inspiratiedag GDCB 23 mei 2019 TOTEM & Circulariteit Roos Servaes Build up / Inspiratiedag GDCB 23 mei 2019 Waarom? Wat is de impact van onze gebouwen? Welke bouwmaterialen zijn meer of minder duurzaam? Hoe kan ik afwegingen maken rond

Nadere informatie

Kati Lamens Voorzitter. Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken 10/10/2017

Kati Lamens Voorzitter. Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken 10/10/2017 Een project gesteund door Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Master title - 10-10-17 - Pagina 1 Kati Lamens Voorzitter Master title -

Nadere informatie

totaal dakonderhoud werkt aan innovatie, duurzaamheid, veiligheid

totaal dakonderhoud werkt aan innovatie, duurzaamheid, veiligheid totaal dakonderhoud werkt aan innovatie, duurzaamheid, veiligheid Oranjedak Oranjedak is een van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche en onderscheidend in partnership en professionele

Nadere informatie

IWT-PROEFTUINPROJECT: Case-study onderzoek naar kostenoptimale, energie-efficiënte gevelrenovatietechnieken voor waardevolle torengebouwen met

IWT-PROEFTUINPROJECT: Case-study onderzoek naar kostenoptimale, energie-efficiënte gevelrenovatietechnieken voor waardevolle torengebouwen met IWT-PROEFTUINPROJECT: Case-study onderzoek naar kostenoptimale, energie-efficiënte gevelrenovatietechnieken voor waardevolle torengebouwen met betonnen gevelafwerking IWT_ PROEFTUINPROJECT WONINGRENOVATIE

Nadere informatie

Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015

Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015 Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015 Introductie Bernd Karstenberg, LCC adviseur André van den Hoek, Projectmanager onderwijshuisvesting (o.a. voor Lucas

Nadere informatie

Studie kost- en energie efficiënt (ver)bouwen. Auteur: Veronique Mattheeuws

Studie kost- en energie efficiënt (ver)bouwen. Auteur: Veronique Mattheeuws Studie kost- en energie efficiënt (ver)bouwen Auteur: Veronique Mattheeuws Onderzoek perceptie impact bouwschil op E-peil Online enquête uitgevoerd in januari 2016 Representatieve steekproef van 700 bouwers

Nadere informatie

IBN Smart Buildings In Use

IBN Smart Buildings In Use Ruben Decuypere IBN Smart Buildings in Use- 13-07-18 - Page 1 Context en doelstellingen context noden doelstellingen Nieuwe technologieën Kostreductie Versnipperde competentie 1. Competentieverhoging 2.

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Gedeeltelijke en gefaseerde renovatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Gedeeltelijke en gefaseerde renovatie Opleiding Duurzaam Gebouw: Gedeeltelijke en gefaseerde renovatie Leefmilieu Brussel RenoFase = ENERGIERENOVATIE VAN EENGEZINSWONINGEN Sophie CHAMART WTCB Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen

Nadere informatie

Doorgedreven renovatie of slopen? Een afweging bij verschillende woningen op basis van milieu- en kosten-impact

Doorgedreven renovatie of slopen? Een afweging bij verschillende woningen op basis van milieu- en kosten-impact Doorgedreven renovatie of slopen? Een afweging bij verschillende woningen op basis van milieu- en kosten-impact Jeroen Vrijders & Lisa Wastiels Labo Duurzame Ontwikkeling WTCB Overzicht Context Case study

Nadere informatie

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone. Datum: September 2013 1 freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.be 1. INHOUD Inhoud 1. INHOUD... 2 2. INLEIDING... 3 2.1. Doel... 3 2.2.

Nadere informatie

BEN-NORM IN OVERHEIDSGEBOUWEN

BEN-NORM IN OVERHEIDSGEBOUWEN BEN-NORM IN OVERHEIDSGEBOUWEN Inleiding programma Achtergrond: EPB-eisen Wat is BEN? Actieplan in 5 domeinen Innovatie Integraal kwaliteitskader Communicatie Financiering Energiebeleid BEN-advies voor

Nadere informatie

Economische analyse. Ward Denckens. Energiebesparing door variabel debiet. www.en-do.be. KdG - Energie & Duurzame Ontwikkeling

Economische analyse. Ward Denckens. Energiebesparing door variabel debiet. www.en-do.be. KdG - Energie & Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing door variabel debiet . Doel: Haalbaarheid variabel debiet Aantonen invloed keuze distributieschakelingen . Doel: Haalbaarheid variabel debiet Aantonen invloed keuze distributieschakelingen

Nadere informatie

UW OPSTAL IS ONZE ZORG

UW OPSTAL IS ONZE ZORG UW OPSTAL IS ONZE ZORG MEERJAREN ONDERHOUDSPLANNINGEN (MJOP) KVK nr.: 64521281 BTW nr.: NL 8557.02.023.B01 INHOUDSOPGAVE ONZE DOELSTELLING MEERJAREN ONDERHOUDSPLANNING TEN BEHOEVE VAN VvE s EN EXPLOITANTEN

Nadere informatie

Hans de Jonge 29 oktober2009

Hans de Jonge 29 oktober2009 Hans de Jonge 29 oktober2009 Strategische doelen Rendement Risico s Monitoring en verantwoording Risico- en lifecycle management Veroudering & lifecycle Besluitvorming en prioritering Operationele werkzaamheden

Nadere informatie

Opmaak van een prototype van een Synergiefaciliterend Sediment Kennissysteem (SfSKs)

Opmaak van een prototype van een Synergiefaciliterend Sediment Kennissysteem (SfSKs) Opmaak van een prototype van een Synergiefaciliterend Sediment Kennissysteem (SfSKs) Rapport 1 Inhoudstafel 1. Doel en context van de opdracht 3 2. Plan van aanpak 4 2.1. Methodologie 4 2.2. Stappenplan

Nadere informatie

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : OPI-PMO - Project Manager FUNCTIEFAMILIE : Technology AFDELING : Technology DATUM LAATSTE AANPASSING: mei 2010 FUNCTIETITEL DIRECTE LEIDINGGEVENDE: Senior Program Manager OUDE CODE:

Nadere informatie

Plan van aanpak. Maart 2017

Plan van aanpak. Maart 2017 Plan van aanpak Meer jaren onderhoud planningen ( MJOP ) vastgoedportefeuille gemeente Haarlem Maart 2017 Ben van der Aa Stadszaken Afdeling Vastgoed 1. Inleiding De gemeente Haarlem afdeling Vastgoed

Nadere informatie

Rendabel deel aardgasuitbreiding

Rendabel deel aardgasuitbreiding Rendabel deel aardgasuitbreiding Inleiding Het nieuwe artikel 4.1.16 in het Energiedecreet bepaalt dat voor de netuitbreiding of netversterking met het oog op de aansluiting van een wooneenheid of gebouw

Nadere informatie

Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken

Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Ruben Decuypere Afdeling Duurzame Ontwikkeling & Renovatie WTCB Kostenoptimaal renoveren 1 Kostenoptimaal

Nadere informatie

De AXII-planner Tool voor gefaseerde renovatie

De AXII-planner Tool voor gefaseerde renovatie De AXII-planner Tool voor gefaseerde renovatie Pixii Team AXII-PLANNER: WAAROM? MOEILIJK TE OVERTUIGEN BEWONERS GEFASEERD BUDGET, GEFASEERDE UITVOERING VERMIJDEN VAN LOCK-IN DOELSTELLINGEN 2050 3 ENTER

Nadere informatie

Avondsessie Life Cycle Costing. Donderdag 20 maart 2014 KIVI. De geïntegreerde en strategische oplossing

Avondsessie Life Cycle Costing. Donderdag 20 maart 2014 KIVI. De geïntegreerde en strategische oplossing De geïntegreerde en strategische oplossing Avondsessie Life Cycle Costing KIVI Donderdag 20 maart 2014 Een avondprogramma in 7 stappen 1. Introductie 3. Theorie 5. Uitwerking vragen 7. Life Cycle Costing

Nadere informatie

Onderhoud en vervanging

Onderhoud en vervanging Wet- en regelgeving Onderhoud en vervanging Algemeen Elk gebouw heeft onderhoud nodig, dus ook Scoutinggebouwen. Een goed Scoutinggebouw biedt een veilig en betrouwbaar onderkomen voor de leden en het

Nadere informatie

ONTWERPGIDS 2.0 & RENOVATIESTARTER.BE

ONTWERPGIDS 2.0 & RENOVATIESTARTER.BE Wouter Hilderson ONTWERPGIDS 2.0 & RENOVATIESTARTER.BE Inleiding 1 Inhoud Renovatieproces 2 Analyse: heel divers Voorkom lock in Directe verbanden Indirecte verbanden 3 Een concrete tool hiervoor Onderlinge

Nadere informatie

Gebruikersgroep-vergadering 25/01/ Brussel

Gebruikersgroep-vergadering 25/01/ Brussel Gebruikersgroep-vergadering 25/01/2017 - Brussel Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Wouter Hilderson ONTWERPGIDS & KLANTBENADERING Inhoud

Nadere informatie

OVED standpunten over EPC+ en renovatieadvies. 8 maart 2017 Vlaams Parlement Petra Proesmans, Voorzitter OVED Eline D hooge, Coördinator OVED

OVED standpunten over EPC+ en renovatieadvies. 8 maart 2017 Vlaams Parlement Petra Proesmans, Voorzitter OVED Eline D hooge, Coördinator OVED OVED standpunten over EPC+ en renovatieadvies 8 maart 2017 Vlaams Parlement Petra Proesmans, Voorzitter OVED Eline D hooge, Coördinator OVED Inhoud 1. Korte voorstelling OVED vzw 2. Meerwaarde EPC+ en

Nadere informatie

LIFE CYCLE VALUE Blijvende waarde van fysieke assets over hun gehele levensduur

LIFE CYCLE VALUE Blijvende waarde van fysieke assets over hun gehele levensduur LIFE CYCLE VALUE Blijvende waarde van fysieke assets over hun gehele levensduur Promotor: Leo van Dongen Co-promotor: Jan Braaksma Willem Haanstra Omvangrijke fysieke systemen Productie, energie & transport

Nadere informatie

Europese best practices Inspirerende modellen voor Brussel. Christophe BARBIEUX

Europese best practices Inspirerende modellen voor Brussel. Christophe BARBIEUX Duurzame renovatie Problematiek van het verdelen van de winst onder eigenaar en huurder Europese best practices Inspirerende modellen voor Brussel Christophe BARBIEUX AFDELING Energie 25 maart 2014 Chronologie

Nadere informatie

Hoe kan uw bedrijf immersieve technologie inzetten om de effectiviteit en efficiëntie van trainingen en opleidingen te verhogen?

Hoe kan uw bedrijf immersieve technologie inzetten om de effectiviteit en efficiëntie van trainingen en opleidingen te verhogen? OPROEP PROJECTDEELNAME IMMERSIVE TRAINING Hoe kan uw bedrijf immersieve technologie inzetten om de effectiviteit en efficiëntie van trainingen en opleidingen te verhogen? Doelstelling: Met dit onderzoeks-

Nadere informatie

Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen

Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen Workshop 8 Gezonde scholen Congres GEZONDRONDOM 15 mei 2013 ir. Henk Versteeg Onafhankelijk advies- en ingenieursbureau te Nieuwegein met veertig jaar ervaring

Nadere informatie

Assetmanagement bij ProRail

Assetmanagement bij ProRail Welkom Assetmanagement bij ProRail Ontwikkelingen, ambities en realisatie. Toelichting bij de Nederlandse vereniging voor Risicoanalyse en Bedrijfszekerheid, Delft. Ted Luiten 1 2 3 Daarvoor moeten we

Nadere informatie

Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020

Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020 Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020 VMSW Afdeling PROJECTEN Ir Bernard Wallyn Aanleiding Strategische doelstelling Vlaamse Regering In 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen

Nadere informatie

NEN2767 certificatie & oplevering van werken. Peter Bockstaele, Afdelingshoofd Technisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf

NEN2767 certificatie & oplevering van werken. Peter Bockstaele, Afdelingshoofd Technisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf NEN2767 certificatie & oplevering van werken Peter Bockstaele, Afdelingshoofd Technisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf Toelichting NEN2767 - Nederlandse norm voor conditiemeting van gebouwen en installaties

Nadere informatie

Call for ideas: sollicitatiefeedback

Call for ideas: sollicitatiefeedback Call for ideas: sollicitatiefeedback Probleemstelling Een centrale component in de dienstverlening van VDAB is de bemiddeling naar werk. VDAB leidt geschikte kandidaten toe naar werkgevers die hun vacatures

Nadere informatie

Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact

Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact Sien Winters Coördinator Steunpunt Wonen www.steunpuntwonen.be Inhoud Van onderzoeksvragen behandelde thema s resultaten

Nadere informatie

(Levenscyclus) kost van energiezuinige g gebouwen

(Levenscyclus) kost van energiezuinige g gebouwen (Levenscyclus) kost van energiezuinige g gebouwen A2M A Versele Johan Van Dessel, Jeroen Vrijders, Ruben Decuypere Afdeling Duurzame Ontwikkeling en Renovatie www.wtcb.be LCC - PRINCIPES LCC principes

Nadere informatie

De financiering van de energetische efficientie. Brussel : 12 februari Belfius Bank Philippe Dedobbeleer

De financiering van de energetische efficientie. Brussel : 12 februari Belfius Bank Philippe Dedobbeleer De financiering van de energetische efficientie Brussel : 12 februari 2019 Belfius Bank Philippe Dedobbeleer SMART BUILDING & RENOVATION SOLUTION Met passie voor energie-efficiëntie Smart Building & Renovation

Nadere informatie

Investeren in duurzaam vastgoed Nieuw-Mathenesse. rendeert

Investeren in duurzaam vastgoed Nieuw-Mathenesse. rendeert Investeren in duurzaam vastgoed Nieuw-Mathenesse rendeert Duurzaamheid op het Schiedamse bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse krijgt een nieuwe impuls. De gemeente stimuleert alle erfpachters waarvan de erfpacht

Nadere informatie

Knooppunten & interacties Naar oplossingen (?)

Knooppunten & interacties Naar oplossingen (?) Studiedag Bouwknopen Knooppunten & interacties Naar oplossingen (?) Jeroen Vrijders & Sandrine Herinckx WTCB Afdeling Duurzame Ontwikkeling en Renovatie Brussel 13 november 2012 In de knoop? Studiedag

Nadere informatie

Vergadering 2-23 maart 2015

Vergadering 2-23 maart 2015 Vergadering 2-23 maart 2015 Agenda 23 maart 13:30 Goedkeuring agenda 13:35 Goedkeuring verslag vorige vergadering 13:40 Toelichting over EPC (Ann Collys) 14:05 De Woningpas 15:50 Synthese en verdere planning

Nadere informatie

VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR

VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR KUNT U DE KWALITEIT BEPALEN ALVORENS DE PRIJS TE BETALEN? bouwen op reputatie YOUR REPUTATION IS MINE. Een sterke reputatie krijg je pas na vele goede daden. Ze verliezen

Nadere informatie

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu TECHNISCH BEHEER Zorgeloze kwaliteit TECHNISCH BEHEER Onze samenleving verandert snel. Waar in het verleden volstaan kon worden met een eenvoudig inspanningscontract voldoet dit veelal niet meer aan de

Nadere informatie

Acasus?

Acasus? Acasus? Interesse in duurzaam wonen, bouwen of renoveren? Acasus! Acasus bouwt aan een partnerschap tussen overheid, onderzoeksinstellingen, opleidingscentra en de private sector. POM West-Vlaanderen Provincie

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

Dirk Vanhoudt. Onderzoeker. VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek)

Dirk Vanhoudt. Onderzoeker. VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) Dirk Vanhoudt Onderzoeker VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) De rol van groene warmtenetten in de renovatie van woningen Inhoudstafel 1. De Vlaamse huizenmarkt 2. De energieprestatieregelgeving

Nadere informatie

Bouwwerven: Ervaringen Delen

Bouwwerven: Ervaringen Delen Seminarie Duurzame Gebouwen Bouwwerven: Ervaringen Delen 30 maart 2018 Inleiding: Interacties in het bouw- en renovatieproces Naar een performant en kwalitatief eindresultaat Jeroen VRIJDERS Adviseur TD

Nadere informatie

Netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen op daken van gebouwen in eigendom van ANB

Netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen op daken van gebouwen in eigendom van ANB Netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen op daken van gebouwen in eigendom van ANB Pagina 1 van 5 Inleiding Op 1/1/2006 besloot Vlaanderen om de decentrale opwekking van groene energie door zonnepanelen

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS. Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS. Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker ONDERZOEKSPROJECT ZONDER DOCTORAATSFINALITEIT. Titel project. Projectvoorstel (max. 4000 woorden, excl. tabel ) a. State-of-the art en probleemstelling Omschrijf

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Gedeeltelijke en gefaseerde renovatie Leefmilieu Brussel PAE2 ten dienste van een globale renovatiestrategie Raphaël CAPART ICEDD asbl Doelstelling(en) van de presentatie De

Nadere informatie

De Life Cycle Cost van luchtbehandelingsgroepen

De Life Cycle Cost van luchtbehandelingsgroepen van luchtbehandelingsgroepen WEYNS GUIDO GSM 0475/280.134 GEA Heat Exchangers / GEA Happel Belgium Rekening houden met latere exploitatiekosten (verbruik & onderhoud)! => goedkope luchtgroep => eindklant

Nadere informatie

Waarderingstool bedrijfsoverdracht

Waarderingstool bedrijfsoverdracht Waarderingstool bedrijfsoverdracht https://waarderingstool.unizo.be #sterkondernemen Wat zeggen de ondernemers omtrent waardering? Aan 700 ondernemers vroegen we grafiek of ze de waarde van hun bedrijf

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN 2767-

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Inleiding prestatieborging / commissioning

Inleiding prestatieborging / commissioning Inleiding prestatieborging / commissioning 1 2 1. Waarom prestatieborging 2. Wat is commissioning 3. Wat levert commissioning op 4. De markt en commissioning 1. Waarom prestatieborging Maar goed dat de

Nadere informatie

Wat kan Value Engineering & LCC voor onze markt betekenen?

Wat kan Value Engineering & LCC voor onze markt betekenen? Wat kan Value Engineering & LCC voor onze markt betekenen? procesinnovatie bij ontwerp en beheer. Gerard Filé Introductie adviseur kosten & risicomanagement Overheid, industrie en inmiddels 23 jaar bij

Nadere informatie

PRO3, 22 november 2017, Barbara De Kezel

PRO3, 22 november 2017, Barbara De Kezel PRO3, 22 november 2017, Barbara De Kezel Renovatiecoaching 2 Renovatiegolf bij appartementen Eind jaren 60 begin jaren 70 in de rand van Vlaamse steden Na 50 jaar ouderdomskwalen en grote vervangingsinvesteringen

Nadere informatie

Kwaliteitskader Ventilatie

Kwaliteitskader Ventilatie Kwaliteitskader Ventilatie BCCA vzw Belgian Construction Certification Association BCCA vzw 1 Waarom een verplicht kwaliteitskader? Wijk Vathorst/Amersfoort Nederland onderzoek in 2006 Belangrijke gezondheidsklachten

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT Werf 3 (deeltaak 1): Renovatieadvies voor de (nieuwe) woningeigenaar Inhoud van het renovatieadvies vastleggen: o Omschrijving van de inhoudelijke elementen die in het renovatieadvies aan bod moeten komen,

Nadere informatie

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW)

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Energiebesparingspotentieel door isolatie Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Het is bekend dat de CO 2 uitstoot tegen 2020 fors naar omlaag moet. In Duitsland zijn

Nadere informatie

Slopen of renoveren? Een afwegingskader

Slopen of renoveren? Een afwegingskader FOTO Slopen of renoveren? Een afwegingskader J. Vrijders, J. Van Dessel 01/10/2015 Slopen of renoveren? EnergiecongreS Bouwunie J.Vrijders 01.10..2015 - Pagina 1 Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische

Nadere informatie

de toegevoegde waarde

de toegevoegde waarde de toegevoegde waarde MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD ONZE ERVARING LEERT DAT... Driehoek Vastgoed biedt u expertise op het gebied van huis vesting en vastgoedbeheer. Voor iedere organisatie is huisvesting

Nadere informatie

EU ETS INFO. Over deze nieuwsbrief DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE. LNE.be/themas/klimaatverandering. In dit nummer

EU ETS INFO. Over deze nieuwsbrief DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE. LNE.be/themas/klimaatverandering. In dit nummer LNE.be/themas/klimaatverandering Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Ga naar de onlineversie. EU ETS INFO DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer Over deze nieuwsbrief Voorstel EC over

Nadere informatie

Business case modelcasus

Business case modelcasus 1/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case Business case modelcasus Inleiding De Business case geeft antwoord op de vraag of het financiële resultaat over de gehele levensduur van het project voldoende

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN Deze notitie behandelt enkele conclusies op hoofdlijnen, gebaseerd op de 36 inzendingen die zijn ingediend voor de pilot woonconcepten voor EU-arbeidsmigranten. Positieve

Nadere informatie

Teveel CO 2. Stijgende energiekosten. Transformatie heeft de toekomst. 99% van de reductieopgave is in de bestaande voorraad te vinden!

Teveel CO 2. Stijgende energiekosten. Transformatie heeft de toekomst. 99% van de reductieopgave is in de bestaande voorraad te vinden! Teveel CO 2 Transformatie heeft de toekomst Stijgende energiekosten 20% besparen in 2018 3 1 4 Verborgen kosten (o.a. gezondheidszorg) economische noodzaak 2 99% van de reductieopgave is in de bestaande

Nadere informatie

STUDIEBUREAU BRANDVEILIGHEID

STUDIEBUREAU BRANDVEILIGHEID STUDIEBUREAU BRANDVEILIGHEID Analyse wetgeving Risicoanalyse Projectbegeleiding STUDIEBUREAU BRANDVEILIGHEID AFDELING GEBOUWEN Met 13 experten in huis biedt FESG het meest geschikte brandveiligheidsadvies

Nadere informatie

Implementatiegroep 24/05/2016 Sessie 1 Kosten & Klant

Implementatiegroep 24/05/2016 Sessie 1 Kosten & Klant Implementatiegroep 24/05/2016 Sessie 1 Kosten & Klant CashFlowSimulator & RenoSave:Bouwherentool RenoSave:Bouwherentool De RenoSave:Bouwherentool wordt voorgesteld. Dit is een eenvoudige tool die gericht

Nadere informatie

Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen EFRO VNTB. Peter Deboutte, vzw In-HAM 9 maart 2010

Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen EFRO VNTB. Peter Deboutte, vzw In-HAM 9 maart 2010 Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen EFRO VNTB Peter Deboutte, vzw In-HAM 9 maart 2010 Uitvoerende Partners Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Contactpersonen: J. Desmyter & S. Danschutter

Nadere informatie

Halveer je beheer? Datum: 6 juni 2013 Uitgevoerd door: André van Delft Directeur DEMO consultants Versie: 1.0

Halveer je beheer? Datum: 6 juni 2013 Uitgevoerd door: André van Delft Directeur DEMO consultants Versie: 1.0 Halveer je beheer? Datum: 6 juni 2013 Uitgevoerd door: André van Delft Directeur DEMO consultants Versie: 1.0 2 Stuur specifieker op kwaliteit van onderhoud. Verzamel niet méér informatie, maar de juiste

Nadere informatie

Wie zijn we? Doel: Samen naar minder CO2 in de publieke sector

Wie zijn we? Doel: Samen naar minder CO2 in de publieke sector introductie Wie zijn we? 2012 Extern verzelfstandigd agentschap (EVA) en NV Minister van Economie, Wetenschap en Innovatie (Minister Muyters) 100% overheidsbedrijf Aankoopcentrale 50 werknemers Doel: Samen

Nadere informatie

Commissie Benchmarking Vlaanderen

Commissie Benchmarking Vlaanderen Commissie Benchmarking Vlaanderen 023-0143 TOELICHTING 14 AFTOPPING 1 Convenant tekst In Artikel 6, lid 6 van het convenant wordt gesteld: Indien de in de leden 2, 3 en 4 genoemde maatregelen tot gevolgen

Nadere informatie

Wilt u continu verbeteren én besparen?

Wilt u continu verbeteren én besparen? Wilt u continu verbeteren én besparen? RORE staat voor Return on Real Estate; continu verbeteren en besparen mét uw vastgoedportefeuille. Middels de RORE-raamovereenkomst wordt afgesproken dat wij risicodragend,

Nadere informatie

WatKostDe(Ver)BouwVanEenHuurwoning

WatKostDe(Ver)BouwVanEenHuurwoning WatKostDe(Ver)BouwVanEenHuurwoning Dit is een korte beschrijving van: 1. De applicatie Watkostdebouwvaneenhuurwoning, die sinds 2011 door verschillende corporaties wordt gebruikt bij de sturing op nieuwbouw.

Nadere informatie

Gemeente- en stadsmonitor in preview

Gemeente- en stadsmonitor in preview Gemeente- en stadsmonitor in preview Katie Heyse, Agentschap Binnenlands Bestuur Hilde Schelfaut, Statistiek Vlaanderen #TIV2017-30 november 2017 www.vlaanderen.be/informatievlaanderen Overzicht > Aanleiding

Nadere informatie

VR DOC.0290/1BIS

VR DOC.0290/1BIS VR 2019 0103 DOC.0290/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Besluit

Nadere informatie

ert Harm ten Bolscher

ert Harm ten Bolscher Bent u toeschouwer of doet u mee? ert Harm ten Bolscher 21-3- Inhoud Trends voor de bouw-/ vastgoedwereld? Anders denken Aanpak vanuit F2F-/Citadel-netwerk Wat betekenen trends voor de vastgoed- en bouwwereld?

Nadere informatie

Energie- en prestatiemonitoring

Energie- en prestatiemonitoring Energie- en prestatiemonitoring Onderdeel van integraal gebouwbeheer 9 november 2011 Machiel Karels Agenda 1. Wat willen we? 2. Wat gebeurt er om ons heen? 3. Wat er mogelijk is? 4. Wat we zouden moeten

Nadere informatie

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer.

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. GRIP OP DE BEHEERSKOSTEN In de huidige economie is focus het sleutelwoord. Organisaties concentreren UW DOELEN CENTRAAL zich

Nadere informatie

Duurzaam bouwen in België

Duurzaam bouwen in België Duurzaam bouwen in België Constitutionele context Federaal: Productbeleid (normen) Regio s: leefmilieu, wonen, rationeel energieverbruik,... 1 Sector 70 000 ondernemingen Vooral KMO Belg: Zelfbouwer >80%

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

Oproep tot indienen van voorstellen voor de O&O opdracht: Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie

Oproep tot indienen van voorstellen voor de O&O opdracht: Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie Oproep tot indienen van voorstellen voor de O&O opdracht: Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie Situering De Vlaamse Regering organiseerde op 1 december 2016 een Klimaat-

Nadere informatie