Business case modelcasus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Business case modelcasus"

Transcriptie

1 1/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case Business case modelcasus Inleiding De Business case geeft antwoord op de vraag of het financiële resultaat over de gehele levensduur van het project voldoende is om de initiële investeringskosten te dekken. In een Business case worden toekomstige kasstromen (kosten en opbrengsten) vertaald naar een huidige waarde. Naast een weergave van de financiële haalbaarheid van een project geeft de Business case inzicht in de belangrijkste projectkeuzes, onzekerheden, risico s en optimalisaties. Bij de vormgeving van het project kan daardoor rekening worden gehouden met de financiële haalbaarheid. Bovendien weten besluitvormers welke onzekerheden en risico s het project kent. Voor het opstellen van de Business case is gebruik gemaakt van het volgende stappenplan: I. Identificatie van opbrengsten, investeringen en (beheer)kosten; II. Raming en waardering van opbrengsten, investeringen en (beheer)kosten; III. Vaststellen meest realistische financieringsstructuur; IV. Vervaardiging van een financieel model; V. Vaststellen van de projectwaarde; VI. Varianten- en risicoanalyse. Stap I: Identificatie van opbrengsten, investeringen en (beheer)kosten De eerste stap in het opstellen van de Business Case betreft het in kaart brengen van alle opbrengsten, investeringen en (beheer)kosten. In de afgelopen periode is al voorzichtig gerekend aan de verschillende planonderdelen van het project Behoud Van Bleek fabriek, vooralsnog gefragmenteerd, dus niet in één integrale analyse. Het totaaloverzicht van financiële kosten en opbrengsten maakt onderscheid tussen: a. Opbrengsten b. Operationele kosten c. Investeringen Opbrengsten Inkomsten zandverkoop Inkomsten havengelden Zand, dat door afgraving van de jachthaven vrijkomt, zal verkocht worden. Voordat de jachthaven volledig opgeleverd is en wordt overgedragen aan de gemeente, zal deze al in gebruik worden genomen en enige inkomsten opleveren.

2 2/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case Verkoop haven Verkoop appartementencomplex Verkoop winkels en horeca Verkoop cultuurcluster Eventuele bijdrage gemeente Eventuele bijdrage provincie De verkoop van de jachthaven betreft de juridische overdracht vanuit de gezamenlijkheid naar de gemeente. De verkoop van het appartementencomplex betreft de juridische overdracht vanuit de gezamenlijkheid naar Duitenberg Projectontwikkeling II BV. De verkoop van het cluster winkels en horeca betreft de juridische overdracht vanuit de gezamenlijkheid naar een geïnteresseerde belegger. De verkoop van het cultuurcluster betreft de juridische overdracht vanuit de gezamenlijkheid naar de gemeente. Op voorhand is niet uitgesloten dat de gemeente een extra financiële bijdrage levert Er wordt uitgegaan van een bijdrage van de provincie voor het realiseren van de woningopgaven en recreatieve functies en voor het behoud van cultuurhistorische waarden. Operationele kosten Bijdrage bovenwijkse voorzieningen Beheerkosten tot overdracht De gemeente vraagt gedurende de periode dat de objecten niet zijn overgedragen aan de uiteindelijk beoogde eigenaren een bijdrage voor de bovenwijkse voorzieningen. Tot het moment dat alle objecten en gebieden zijn overgedragen aan de uiteindelijk beoogde eigenaren zijn er beperkte beheerkosten. Investeringen Plankosten Apparaatskosten Inhuur externe adviseurs Grondverwerving De plankosten komen voor een deel (kosten gemaakt vanaf ondertekening van de intentieovereenkomst) ten laste van de Business Case. Deze bevatten tevens alle ontwerpkosten van de individuele planonderdelen. De meeste grond is in handen van Duitenberg Projectontwikkeling. Deze wordt op een vastgelegd moment tegen vastgelegde kosten ten laste van de Business Case gebracht.

3 3/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case Realisatie jachthaven Weginfrastructuur ontsluiting jachthaven en textielfabriek Nutsvoorzieningen resp. kabels en leidingen Inrichting openbaar gebied / GIOS Herontwikkeling textielfabriek Appartementencomplex Winkels en horeca Cultuurcluster De kosten van realisatie van de jachthaven: Kosten voor afgraven Kosten voor storten vervuilde grond Kosten voor aanleg kademuren Kosten voor aanleg havenmeubilair De kosten van aanleg van weginfrastructuur (raming conform standaard GWW-opbouw): Directe kosten Indirecte kosten Bijkomende kosten VAT-kosten De kosten die nutsbedrijven rekenen voor aanleg van nieuwe kabels en leidingen en verwijderen van oude kabels en leidingen. De kosten voor het inrichten van het openbaar gebied, met een beperkte investering in groen in en om de stad (GIOS). De kosten voor het herontwikkelen van de textielfabriek, onder te verdelen in de drie clusters. De grootste kostenposten zijn de bouwkundige kosten en de kosten van installaties. Deze kosten zijn hoger dan in een regulier bouwproject, omdat het monumentale karakter van de fabriek om extra ingrepen vraagt. Belangrijk punt is de scope van de Business case. Deze bepaalt welke kosten en opbrengsten wel en niet worden meegenomen. Zo maken de investeringen van Duitenberg Projectontwikkeling in de acht 2 onder-1-kap woningen weliswaar onderdeel uitvan het plangebied, maar zij zijn geen onderdeel zijn van de gezamenlijke Business case. Ook de interne plankosten van individuele partijen vallen niet onder de scope van de Business case: partijen zijn in de Intentieovereenkomst immers overeengekomen dat ieder deze voor eigen rekening neemt.

4 4/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case Stap II: Raming en waardering van opbrengsten, investeringen en (beheer)kosten Voor de raming en waardering van opbrengsten maakt is gebruik gemaakt van de meest actuele externe marktanalyses. Vervolgens zijn de kostenramingen die al zijn opgesteld verzameld en hebben deskundigen ramingen opgesteld voor de planonderdelen waarvoor deze nog ontbreken. Stap III: Vaststellen van de meest realistische financieringsstructuur De financieringsstructuur en de financieringskosten hebben een doorslaggevende invloed op de financiële haalbaarheid van een project. Daarom is de verwachte financieringsstructuur in kaart gebracht. Als gevolg van het uitwerkingsniveau waarin het project in deze fase erkeert, is de risicoverdeling tussen partijen nog onvoldoende uitgekristalliseerd; financial engeneering is dan nog niet erg zinvol. 1 Voor het in beeld krijgen van de financieringskosten in deze fase volstaat de wat grovere benadering, te weten de tijdswaarde van geld en de premie voor onzekerheid, via een realistische en marktconforme disconteringsvoet. Deze marktconforme en realistische disconteringsvoet is bepaald op basis van voorgaande projecten en een actuele inschatting van de risicovrije marktrente. De disconteringsvoet bedraagt 8,25% nominaal. Stap IV: Vervaardiging van een financieel model De opbrengsten, investeringen en (beheer)kosten zijn verwerkt in een eenvoudig financieel model. Het verwerken in een financieel model vereist niet alleen inzicht in de omvang van alle opbrengsten en kosten, maar ook in de timing van deze opbrengsten en kosten. Voor de verwachte prijsontwikkeling is uitgegaan van een meerjarig historisch gemiddelde van de gangbare indices. [Zie: Business case Financieel model Van Bleek, Microsoft Excel file] Stap V: Vaststellen van de projectwaarde De meest relevante waarde in het project is de Netto Contante Waarde. Als deze positief is, is het project financieel rendabel. Bij de huidige uitgangspunten is dit niet het geval en kent het project een tekort. Stap VI: Varianten- en risicoanalyse Op verzoek van de provinciale projectleider is met het model een aantal scenario s doorgerekend. Omwille van de presentatie aan de betrokken besluitvormers zijn de belangrijkste scenario s en resultaten opgenomen in een overzichtelijke cockpit in het financieel model. 1 Zie (theoretische) beschrijving Financieringsstructuren op website

5 5/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case De provinciale projectleider onderkent scenario s voor zaken die door de projectorganisatie zelf beïnvloed kunnen worden (endogene scenario s) en scenario s voor risico s die niet te beheersen en niet of nauwelijks te waarderen zijn in het kader van de risicoanalyse (exogene scenario s). Twee endogene scenario s zijn: de omvang van het winkelprogramma de fasering van de aanleg van de infrastructuur. Met name de omvang van het winkelprogramma blijkt flinke invloed te hebben op de financiële haalbaarheid van het plan. Drie exogene scenario s zijn: het moment van verkrijging van de vrijstelling van het bestemmingsplan de vraag naar appartementen de overdracht van het cluster winkels en horeca aan een (institutionele) belegger. Door een vertraagde verkrijging van de vrijstelling van het bestemmingsplan schuiven niet alleen de investeringen in het project naar achteren, maar ook de opbrengsten hieruit. Omdat de activiteiten per saldo rendabel zijn, heeft de vertraging een negatief effect op de projectwaarde. De vraag naar appartementen is in eerste instantie een zaak van Duitenberg Projectontwikkeling II BV, die het appartementencomplex overneemt. Echter, dit heeft ook direct effect op de verkoopwaarde van het complex, die via de overnamesom in de Business case vloeit. In het financieel model is een exploitatieberekening gemaakt vanuit het perspectief van Duitenberg Projectontwikkeling II BV om dit effect inzichtelijk te maken. Tenslotte is de afzet van het cluster winkels en horeca nog niet rond. Mocht de verkoop vertragen, dan heeft dat uiteraard een negatief effect op de projectwaarde. Onzekere factoren zijn verder de mogelijke bijdrage(n) van provincie en gemeente. Uiteraard kunnen deze bijdragen een positief effect hebben op de projectwaarde, wat ook blijkt uit de Business case. Besluit Het opstellen van de Business case geeft een gestructureerd inzicht in de financiële effecten van het project. Duidelijk wordt dat het project in zijn huidige vorm financieel niet haalbaar is. Ook is duidelijk geworden dat het project nog een aantal grote risico s kent. Met deze kennis kunt u de komende tijd proberen de risico s te beperken, bijvoorbeeld door alvast een geïnteresseerde belegger voor het cluster winkels en horeca te zoeken en met de gemeente af te stemmen over de benodigde vrijstelling van het bestemmingsplan. Op basis van de Business case wordt zichtbaar dat er nog keuzevrijheid hebt, bijvoorbeeld ten aanzien van flexibiliteit in de scope en de fasering van het project, waarmee tegenvallers opgevangen zouden kunnen worden. De Business case geeft u zicht op de mate waarin de individuele planonderdelen bijdragen aan de financiële haalbaarheid van het plan. Zo is duidelijk geworden dat uitbreiding van het winkelprogramma de financiële haalbaarheid ten goede komt.

Instrument: de Business case. 1. Wat is een Business case. 2. Doel van een Business case. Instrumenten Business Case

Instrument: de Business case. 1. Wat is een Business case. 2. Doel van een Business case. Instrumenten Business Case Instrument: de Business case Instrument: de Business case 1 1. Wat is een Business case 1 2. Doel van een Business case 1 3. Het opstellen van een Business case 3 3.1 Het Business concept 3 3.2 Opbrengsten,

Nadere informatie

Risicoanalyse modelcasus

Risicoanalyse modelcasus 1/7 Modelcasus Van Bleek fabriek - Risicoanalyse Risicoanalyse modelcasus Inleiding Risico s hebben betrekking op het zich voordoen van (on)gewenste gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen hebben gevolgen

Nadere informatie

5 Opstellen businesscase

5 Opstellen businesscase 5 Opstellen In de voorgaande stappen is een duidelijk beeld verkregen van het beoogde project en de te realiseren baten. De batenboom geeft de beoogde baten in samenhang weer en laat in één oogopslag zien

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

Instrument: De maatschappelijke kostenbaten analyse van een warmteuitwisselingsproject. 1. Wat is een maatschappelijke kosten-batenanalyse?

Instrument: De maatschappelijke kostenbaten analyse van een warmteuitwisselingsproject. 1. Wat is een maatschappelijke kosten-batenanalyse? Instrument: De maatschappelijke kostenbaten analyse van een warmteuitwisselingsproject 1. WAT IS EEN MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN-BATENANALYSE?...1 2. DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN EN BATEN VAN EEN WARMTE-UITWISSELINGSPROJECT...2

Nadere informatie

Instrument: De business case van een warmte-uitwisselingsproject

Instrument: De business case van een warmte-uitwisselingsproject Instrument: De business case van een warmte-uitwisselingsproject 1. WAT IS EEN BUSINESS CASE?...1 2. DE BUSINESS CASE VAN EEN WARMTE-UITWISSELINGSPROJECT...2 3. DE TECHNIEK VAN EEN BUSINESS CASE...3 4.

Nadere informatie

! -PAS bv I Consultsncy A Interim PlANtCOf*OM«a GEBrtOSONTWIRKEUNG

! -PAS bv I Consultsncy A Interim PlANtCOf*OM«a GEBrtOSONTWIRKEUNG ! -PAS bv I Consultsncy A Interim PlANtCOf*OM«a GEBrtOSONTWIRKEUNG Notitie Aan Onderwerp Betreft Projectnummer Datum Hans van der Vlist Advies dekking kosten hoofdinfrastructuur Suiker Unie Puttershoek

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-baten analyse Projectfase: Verdieping

Maatschappelijke kosten-baten analyse Projectfase: Verdieping Print dit instrument 32 Maatschappelijke kosten-baten analyse Projectfase: Verdieping In een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) worden alle effecten van een investeringsproject in kaart gebracht

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS 1/6 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS ONDERGETEKENDEN 1. Gemeente Emmelerbroek, rechtsgeldig vertegenwoordigd door Burgemeester drs. J. de Geus, die handelt ter uitvoering van het besluit van de gemeenteraad

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Een business case ondersteunt de besluitvorming door de financiële resultaten van een investering te belichten.

Een business case ondersteunt de besluitvorming door de financiële resultaten van een investering te belichten. Print dit instrument 26 Business case Projectfase: Verdieping Een business case ondersteunt de besluitvorming door de financiële resultaten van een investering te belichten. Alle inkomsten en uitgaven

Nadere informatie

Afsprakenkader verdere samenwerking Hart van de Heuvelrug 2013

Afsprakenkader verdere samenwerking Hart van de Heuvelrug 2013 Afsprakenkader verdere samenwerking Hart van de Heuvelrug 2013 COLOFON OPGESTELD DOOR Programmabureau Hart van de Heuvelrug DATUM 12 juni 2013 Hart van de Heuvelrug verbindt Van ecoduct tot bedrijventerrein

Nadere informatie

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Grondexploitatie Boswonen Emmelhage behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Maart 2015 1 Inhoudsopgave Grondexploitatie Boswonen Emmelhage... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3.

Nadere informatie

PRAKTIJKDAG INTEGRAAL REKENEN BIJ PROJECT- EN GEBIEDSONTWIKKELING. Door: Bucaris Vastgoed- en planeconomie

PRAKTIJKDAG INTEGRAAL REKENEN BIJ PROJECT- EN GEBIEDSONTWIKKELING. Door: Bucaris Vastgoed- en planeconomie PRAKTIJKDAG INTEGRAAL REKENEN BIJ PROJECT- EN GEBIEDSONTWIKKELING Door: Bucaris Vastgoed- en planeconomie Inleiding Introductie: Bucaris Vastgoed- en planeconomie Financiële regie van ontwikkelingen (incl.

Nadere informatie

Scenario analyse bouwgrondexploitaties

Scenario analyse bouwgrondexploitaties NOTITIE Scenario analyse bouwgrondexploitaties Aan: T.a.v. Gemeente Valkenswaard Adri Visser Van: Nienke Sassen en Anne van Eldonk Datum: 31 januari 2017 Onderwerp: Advies uitgangspunten scenario analyse

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot beschikbaarstelling van een aanvullend krediet van ,= voor realisatie Bedrijvenpark Sterckwijck.

Onderwerp: Voorstel tot beschikbaarstelling van een aanvullend krediet van ,= voor realisatie Bedrijvenpark Sterckwijck. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot beschikbaarstelling van een aanvullend krediet van 10.084.370,= voor realisatie Bedrijvenpark Sterckwijck. Nummer: 25. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar BP14.00639 Openbaar Onderwerp Herontwikkeling Clarissenstraat 31-33 Samenvatting De Nivo-garage is eigendom van St. Jozef. De ligging mag fraai zijn, de bijkomende kosten voor ontwikkeling zijn fors. De

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning Aan de gemeenteraad Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning 5 maart 2013 Gemeentestukken: 2013-248 1. Voorstel Wij stellen u voor: 1. de geactualiseerde grondexploitatie

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht van methodiek en positie grondbedrijven

Bijlage 1: Overzicht van methodiek en positie grondbedrijven Bijlage 1: Overzicht van methodiek en positie grondbedrijven 1 2 3 4 Incl. fondsstortingen ten laste van de grex (groenfonds en bijdrage verliesnemingen cf. grondslagen Opm.: huidige boekwaarde is excl.

Nadere informatie

Schuytgraaf Made in [Arnhem]

Schuytgraaf Made in [Arnhem] Schuytgraaf Made in [Arnhem] Een nieuwe BASISGREX voor Schuytgraaf 02-04-2012 DIENST STADSONTWIKKELING 1 1. Inleiding In het onderhandelingstraject over de toekomst van de constructie rond de GEM Schuytgraaf,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: H.P.A. Kerkers Aan: de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Raadsvoorstel openen grondexploitatie Belgerenseweg 6 Datum: 25 oktober 2013 Steller: Harrie van den Berg Inge Claessens

Nadere informatie

memo Verdeling exploitatietekort businesscase PIP Bommelerwaard

memo Verdeling exploitatietekort businesscase PIP Bommelerwaard memo Verdeling exploitatietekort businesscase PIP Bommelerwaard bestemd voor Bestuurlijk overleg 10-12-2014 datum Amersfoort, 8 december 2014 afzender Rick Meijer gezien Bestuurlijk overleg 10 december

Nadere informatie

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED STARTPAKKET RURAAL ERFGOED CHECKLIST Startpakket Ruraal Erfgoed komt tot stand onder auspiciën van Innovatieplatform Duurzame Meierij met een financiële bijdrage van Belvedere, EU (Leader+) en IDM. Projectontwikkeling:

Nadere informatie

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 Bijlage 4 Stresstest Kadernota 2018 10 mei 2017 Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 1. Aanleiding 3. Uitwerking stappen stresstest Op verzoek van Provinciale Staten wordt sinds 2013 jaarlijks een stresstest

Nadere informatie

Voor technische vragen over dit voorstel kunt u terecht bij M. Schadé

Voor technische vragen over dit voorstel kunt u terecht bij M. Schadé Commissie : Ruimtelijke zaken Vergaderdatum Commissie : 30 januari 2014 Vergaderdatum Raad : 6 februari2014 Onderwerp : instemmen met vaststellingsovereenkomst, het ambitiedocument De Krijgsman en de begrotingswijziging

Nadere informatie

Rapportage 2de halfjaar 2014 Willemsoord BV

Rapportage 2de halfjaar 2014 Willemsoord BV Rapportage 2de halfjaar 2014 Willemsoord BV Maart 2015 (ID15.0052) INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Kaders... 3 3. Ontwikkelingen Willemsoord... 3 4. Financiºn... 4 5. Risicoparagraaf... 6 1. Inleiding

Nadere informatie

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning U wilt een locatie ontwikkelen of een bouwproject starten dat niet past in het bestemmingsplan. Daarvoor zijn formele afspraken met de gemeente nodig.

Nadere informatie

1. WAT IS EEN RISICOANALYSE?...1 2. RISICO S IN WARMTE-UITWISSELINGSPROJECTEN...2 3. DE TECHNIEK VAN RISICOANALYSE EN MANAGEMENT...

1. WAT IS EEN RISICOANALYSE?...1 2. RISICO S IN WARMTE-UITWISSELINGSPROJECTEN...2 3. DE TECHNIEK VAN RISICOANALYSE EN MANAGEMENT... Instrument: Risicoanalyse en management 1. WAT IS EEN RISICOANALYSE?...1 2. RISICO S IN WARMTE-UITWISSELINGSPROJECTEN...2 3. DE TECHNIEK VAN RISICOANALYSE EN MANAGEMENT...2 4. RELATIE MET ANDERE INSTRUMENTEN...7

Nadere informatie

PPS Zuidas Amsterdam Elco Brinkman

PPS Zuidas Amsterdam Elco Brinkman PPS Zuidas Amsterdam Elco Brinkman 15 september 2008 NVBK en DACE Inhoud Bestuurlijke voorgeschiedenis Gebiedsontwikkeling Zuidas en doelstellingen Private betrokkenheid Businesscase Risico s en uitdagingen

Nadere informatie

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Optimizer+ is het revolutionaire hulpmiddel voor het opstellen, beheersen en optimaliseren van uw onderhoudsconcept. De softwaretool stelt

Nadere informatie

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001 BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002 d.d. 11-07-2001 1. Productgroepnummer: 0001 3. Productgroepnaam: Financieringsmiddelen Het betreft een verzameling van mogelijke financieringsmiddelen,

Nadere informatie

Instrument: de Risicoanalyse. 1. Wat is een Risicoanalyse. Instrumenten Risicoanalyse

Instrument: de Risicoanalyse. 1. Wat is een Risicoanalyse. Instrumenten Risicoanalyse Instrument: de Risicoanalyse Instrument: de Risicoanalyse 1 1. Wat is een Risicoanalyse 1 2. Doel van een Risicoanalyse 2 3. Het opstellen van een Risicoanalyse 3 3.1 Stap 1: Vaststellen doel van de analyse

Nadere informatie

Bijlagen Exploitatieplan Zuidbroek Vleugelschool/Sporthal

Bijlagen Exploitatieplan Zuidbroek Vleugelschool/Sporthal Bijlagen Exploitatieplan Zuidbroek Vleugelschool/Sporthal Betreft Exploitatieplan voor de Vleugelschool en de Sporthal, gelegen in Zuidbroek Status Vastgesteld Datum november 2010 Kaarten A. Kaart Bestemmingsplan

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A... 1 1. Samenvatting...3 2. Analyse Ruimtegebruik...4 3. Bouwprogramma...5 4. Investeringen...6 5. Opbrengsten...8

Nadere informatie

MKBA Windenergie binnen de 12-mijlszone

MKBA Windenergie binnen de 12-mijlszone MKBA Windenergie binnen de 12-mijlszone Den Haag, 3 november 2014 Niels Hoefsloot Ruben Abma Inhoud presentatie 1. Onderzoeksmethode en uitgangspunten 2. Directe effecten 3. Indirecte/externe effecten

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 13 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 4 3. Begroting... 5 4. Begroting... 5 4. Toelichting bij de begroting... 7 LASTEN...

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J.

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J. Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Nummer Kenmerk Raad d.d. 134610 25 maart 2015 Paragraaf begroting Portefeuillehouder 2 J. Verstand Steller M.J.G. Nagel Datum 30 januari 2015 Vlottrekken

Nadere informatie

Openbare Klusobject exploitatie Noordwal 117

Openbare Klusobject exploitatie Noordwal 117 Openbare Klusobject exploitatie Noordwal 117 Projectcode: FJ628 Februari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk pagina Samenvatting... 3 1. Projectomschrijving en plankaders... 5 1.1 Inleiding... 5 1.2 Historische

Nadere informatie

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven.

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven. Nummer : 12-10.2010 Onderwerp : Herziening exploitatieopzetten Korte inhoud : Herziening exploitatieopzetten Uithuizen, 27 mei 2010 AAN DE RAAD. Inleiding Jaarlijks dienen de exploitatieopzetten van de

Nadere informatie

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota 3 Project: Verkadepaviljoen Zaans Museum Totale projectkosten: 3.575.000,- Provinciale

Nadere informatie

Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden

Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Begeleidende rapportage Gemeente De Bilt mei 2011 Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Begeleidende

Nadere informatie

Grondexploitatie, rekenen en tekenen

Grondexploitatie, rekenen en tekenen Grondexploitatie, rekenen en tekenen Inbo academie Marleen Sanders 17 september 2009 Onderwerpen Planproces en context van haalbaarheid Haalbaarheid gebiedsontwikkelingen Businesscase Grondexploitatie

Nadere informatie

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Zeewijk, afronding Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Inhoudsopgave ft ZEEWIJK, AFRONDING 1 HERZIENING GRONDEXPLOITATIE, BESTUURLIJKE SAMENVATTING 1 INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2 e HALFJAAR 2013 ONTWIKKELINGS- EN EXPLOITATIEMAATSCHAPPIJ WILLEMSOORD B.V. April 2014 ID

RAPPORTAGE 2 e HALFJAAR 2013 ONTWIKKELINGS- EN EXPLOITATIEMAATSCHAPPIJ WILLEMSOORD B.V. April 2014 ID RAPPORTAGE 2 e HALFJAAR 2013 ONTWIKKELINGS- EN EXPLOITATIEMAATSCHAPPIJ WILLEMSOORD B.V. April 2014 ID14.00699 INHOUDSOPGAVE Blz. Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelstelling Willemsoord 4 2. Kaders 4

Nadere informatie

GEHEIM. Notitie Financiën OostvaardersWold 22 november 2010. Inleiding

GEHEIM. Notitie Financiën OostvaardersWold 22 november 2010. Inleiding Notitie Financiën OostvaardersWold 22 november 2010 Inleiding Conform het Plan van Aanpak voor de realisatiefase van het project OostvaardersWold heeft de projectorganisatie OostvaardersWold de kostenraming

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad Voorstel voor de gemeenteraad 1. ONDERWERP: Broekgraaf, grondexploitatie 2018 2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: Vertrouwelijk Openbaar besluit Datum openbaar besluit Nee

Nadere informatie

MEMO. Van : Lamfers / Van der Meulen Datum : 15 november 2011 Afdeling : FIN / BP-vrom Onderwerp : Kostenverhaal particuliere initiatieven en leges

MEMO. Van : Lamfers / Van der Meulen Datum : 15 november 2011 Afdeling : FIN / BP-vrom Onderwerp : Kostenverhaal particuliere initiatieven en leges Aan : College van B&W Afdeling : Van : Lamfers / Van der Meulen Datum : 15 november 2011 Afdeling : FIN / BP-vrom Onderwerp : Kostenverhaal particuliere initiatieven en leges Inleiding Binnen de gemeente

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad Tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op de

Nadere informatie

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD Analyse Datum: 20 januari 2010 Avec Da Vinci BV Auteursrecht voorbehouden Kenmerk: 2009.008/BM/0.1-0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING.....3 2. OUD VERSUS

Nadere informatie

Risicoanalyse en management Projectfase: Verdieping

Risicoanalyse en management Projectfase: Verdieping Print dit instrument 37 Risicoanalyse en management Projectfase: Verdieping Bij het maken van een projectplan en een inschatting van de financiële haalbaarheid in een business case, worden aannames en

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 11-2-2016 Aan de Raad No. 8. Wissenkerke, 26-01-2016 Onderwerp: Voorstel bouw appartementencomplex

Nadere informatie

Het jaar 2015 verslagen. Voorzieningen in de jaarrekening. Martin Hoogendoorn, Frans van der Wel, Haris Kadric

Het jaar 2015 verslagen. Voorzieningen in de jaarrekening. Martin Hoogendoorn, Frans van der Wel, Haris Kadric Het jaar 2015 verslagen Voorzieningen in de jaarrekening Martin Hoogendoorn, Frans van der Wel, Haris Kadric Overzicht en achtergrond Vier centrale vragen: Wat is de aard van de in de jaarrekeningen 2015

Nadere informatie

S N H Partners. Impairment wees voorbereid! Inleiding op impairment

S N H Partners. Impairment wees voorbereid! Inleiding op impairment Inleiding op impairment Impairment wees voorbereid! Het wijzigen van de bekostigingssystematiek voor vastgoed (verdwijnen van de nacalculatie en de invoering van de Normatieve Huisvestingscomponent) brengt

Nadere informatie

Onderwerp: Damwand De Schans / Grondexploitatie Transferium Slikkerveer

Onderwerp: Damwand De Schans / Grondexploitatie Transferium Slikkerveer Aan de gemeenteraad Onderwerp: Damwand De Schans / Grondexploitatie Transferium Slikkerveer 24 april 2012 1. Voorstel Voorgesteld wordt: 1.1. een budget beschikbaar te stellen vanuit de vrije reserve voor

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Herziening IBC locaties: Oplossingen genereren door financieel inzicht met behulp van modellering en verleggen van risico's

Herziening IBC locaties: Oplossingen genereren door financieel inzicht met behulp van modellering en verleggen van risico's Herziening IBC locaties: Oplossingen genereren door financieel inzicht met behulp van modellering en verleggen van risico's BodemBreed Forum, 23 juni 2016 Lenny van Klink WG Herziening IBClocaties brengt

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

IB â fa. Oranjewijk, fase I. Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

IB â fa. Oranjewijk, fase I. Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting IB 2016 00398 â fa Oranjewijk, fase I Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting u Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1 VAN HISTORIE NAAR DE HUIDIGE SITUATIE 3 2. UITGEEFBAAR GEBIED EN PROGNOSE

Nadere informatie

Rapportage integrale risicoanalyse herziening Governance Havenschap Moerdijk

Rapportage integrale risicoanalyse herziening Governance Havenschap Moerdijk Rapportage integrale risicoanalyse herziening Governance Havenschap Moerdijk 1. Inleiding Tijdens de bespreking van de voortgang van de uitwerking van de governance van Havenschap Moerdijk in de gemeenteraad

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Gemeente Hengelo Toe te passen grondslagen Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Toe te passen grondslagen 27 oktober 2008 Sector Financiën en bedrijfsvoering Toe te passen grondslagen Gemeente

Nadere informatie

Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord

Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord De hierna te nemen besluiten zijn voorzien van toelichtingen. De toelichtingen zijn cursief weergegeven. 1. Algemeen De structuur

Nadere informatie

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 2016 07316 ŭ V JRK Zwolsehoek, fase 4 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting i s INHOUDSOPGAVE Zwolsehoek, fase 4 1 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 1 1. Inleiding

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens 1 ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3. Bouwprogramma... 5 4. Investeringen... 6 5. Opbrengsten...

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Onderwerp: Sanering passantenhaven Steenwijkerdiep Steenwijk Nummer: Datum vergadering: 30-11-2010 Conceptbesluit: Samenvatting: - de hierbij benodigde aanvullende

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2016-2 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 1 Datum: 20 juni 2016 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober

Nadere informatie

Huidige stand van zaken nftk. drs. Lonneke Thissen AAG

Huidige stand van zaken nftk. drs. Lonneke Thissen AAG Huidige stand van zaken nftk drs. Lonneke Thissen AAG juli 2014 1. Huidige stand van zaken nftk Wetsvoorstel naar de Raad van State op 4 april 2014 Gebaseerd op nominaal kader - De komende tijd wordt gekeken

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Themaraad. Centrumplan Nederweert. 7 april 2014

Themaraad. Centrumplan Nederweert. 7 april 2014 Themaraad centrumplan Nederweert Themaraad Centrumplan Nederweert 7 april 2014 Themaraad centrumplan Nederweert Agenda 1. Terugblik 2. Ruimtelijk plan en programma 3. Financiële kader 4. Realisatieovereenkomst

Nadere informatie

B en W-voorstel. R. König 2. Wonen en woonomgeving. 28 september 2010 3. ter kennisneming in oriënterende raad

B en W-voorstel. R. König 2. Wonen en woonomgeving. 28 september 2010 3. ter kennisneming in oriënterende raad B en W-voorstel portefeuillehouder begrotingsprogramma R. König 2. Wonen en woonomgeving b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) 28 september 2010 3 rol raad ter kennisneming in oriënterende raad onderwerp

Nadere informatie

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd.

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd. Memo nummer 1 aan H. Nouwens Sportbedriijf Oosterhout van P. Zuurbier Oranjewoud datum 27 april 2011 project Exploitatie opzet zwembad Oosterhout projectnummer 238250 betreft Doorrekening exploitatie nieuw

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Beheers Aspecten Omschrijving Risico Maatregel Kans Gevolg

Beheers Aspecten Omschrijving Risico Maatregel Kans Gevolg Cluster AWRO - Planning Locatiekeuze Geen overeenstemming over locatie Verdeling bijdrage RW / Alphen Geen overeenstemming over verdeling bijdrage Verwerving Geen tijdige verwerving van de benodigde gronden

Nadere informatie

Memo nieuwbouw De Stelp

Memo nieuwbouw De Stelp Memo nieuwbouw De Stelp Aan Gemeente Ameland Mevrouw E. Manshanden Plaats, datum Zwolle, 15 februari 2018 Onderwerp Alternatieve locatie De Stelp Ons kenmerk Behandeld door Hans Voorberg Henrik Augustinus

Nadere informatie

Resultaten contra-expertise Kulturhus gemeente Losser. Eindrapportage

Resultaten contra-expertise Kulturhus gemeente Losser. Eindrapportage Resultaten contra-expertise Kulturhus gemeente Losser Eindrapportage Utrecht, 18 december 2014 Inhoudsopgave Inleiding 2 Bevindingen 7 Conclusies 19 Aanbevelingen 27 Bijlage 31 2 De gemeente Losser heeft

Nadere informatie

Samenvatting exploitatieopzet

Samenvatting exploitatieopzet 1450.67G68 Hoppenbrouwers (expl.plan).xlsm Samenvatting exploitatieopzet Algemeen 10okt12 start exploitatie 01jan12 contante waarde 01jan12 einde exploitatie 01jan17 Prijspeil 01jan12 Looptijd exploitatie

Nadere informatie

DB-vergadering 06-09-2010 Agendapunt 5

DB-vergadering 06-09-2010 Agendapunt 5 DB-vergadering 06-09-2010 Agendapunt 5 Onderwerp Verhoging krediet ten behoeve van project 'Aanpak van waterstaatkundige en ecologische knelpunten van de Geul in de gemeente Valkenburg aan de Geul'; 6e

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: I / 3 S~ iy^o Datum: Behandeld door: A. Bergstra Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling/Projecten Onderwerp: Meerjaren programma grondexploitaties

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Investeren in uw nieuwe tuin

Investeren in uw nieuwe tuin Investeren in uw nieuwe tuin U wilt een tuin die bij u past, waar u vele jaren plezier aan gaat beleven en die aansluit bij uw budget. 2 Maanden na aanplant. Wij willen u alvast inzicht geven in welke

Nadere informatie

Voornemen tot reorganisatie Randstedelijke Rekenkamer - flexibel en efficiënt

Voornemen tot reorganisatie Randstedelijke Rekenkamer - flexibel en efficiënt Voornemen tot reorganisatie Randstedelijke Rekenkamer - flexibel en efficiënt Inleiding In het voorjaar van 2013 is de Randstedelijke Rekenkamer extern geëvalueerd door Berenschot. Volgens deze evaluatie

Nadere informatie

Ontwikkelmogelijkheden plan Dorpsstraat/Oostervelden te Bemmel

Ontwikkelmogelijkheden plan Dorpsstraat/Oostervelden te Bemmel Bijlage 1 Datum 3 februari 2016 Onderwerp Ontwikkelmogelijkheden plan Dorpsstraat/Oostervelden te Bemmel De ontwikkelmogelijkheden voor de herontwikkeling van de locatie Dorpsstraat-Oostervelden te Bemmel

Nadere informatie

Notitie: zienswijzenbehandeling ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen

Notitie: zienswijzenbehandeling ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen Notitie: zienswijzenbehandeling ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen Het ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen heeft in overeenstemming met de voorgeschreven wettelijke procedure volgens de Wet

Nadere informatie

Oranjewijk, fase I I

Oranjewijk, fase I I u RK 2016.00400 Oranjewijk, fase I I Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting t?. mm! i r- Wĩ: urn i Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1 VAN HISTORIE NAAR DE HUIDIGE SITUATIE 3 2. UITGEEFBAAR

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan

Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan maart 2011 Deel B Uitvoeringsprogramma Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan deel B 1 2 deel B Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan Inleiding 1. Ambitie

Nadere informatie

Zaaknummer

Zaaknummer Raadsvoorstel Inleiding Sinds 2013 is de gemeente Heusden deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (GR). Dit verplichte samenwerkingsverband heeft als doel om

Nadere informatie

Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2 Dorp Versie 1 mei Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel

Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2 Dorp Versie 1 mei Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 1.2 Begrenzing plangebied 1.3 Ruimtegebruik en programma 1.4 looptijd complex Nijkerkerveen deelplan

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Uitkering superdividend aan EZ 20.000.000 EZ opteert voor uitbetaling in twee tranches: - 10.000.000 in 2015-10.000.000 in 2016

Uitkering superdividend aan EZ 20.000.000 EZ opteert voor uitbetaling in twee tranches: - 10.000.000 in 2015-10.000.000 in 2016 Concept tekst Bestuurlijk Principeakkoord EZ Noord Nederland inzake NOM. Versie 12 april 2016 (inclusief aanvullende afspraken m.b.t. Onderneming X) 1. De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe enerzijds

Nadere informatie

Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012. - Welkomst dia bij binnenkomst.

Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012. - Welkomst dia bij binnenkomst. Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012 - Welkomst dia bij binnenkomst. 1 Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing Thom Wolters Gert Boels 2 Introductie Aanleiding Introductie

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083692 Datum: Behandeld door: 19 juni 2013 Brian Scott, Harm Jan Stalman Paul Heye Mare Jansen Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid

Nadere informatie

Bijlage: 1 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00798 Onderwerp: Voortgangsrapportage GIG 2009

Bijlage: 1 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00798 Onderwerp: Voortgangsrapportage GIG 2009 Postregistratienummer: 2009I00838 Bijlage: 1 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00798 Onderwerp: Voortgangsrapportage GIG 2009 Naam auteur: Inge van Vliet Voortgangsrapportage GIG 2009

Nadere informatie

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Aanleiding voor de actualisatie van het globaal exploitatieplan 2. Plangebied en ruimtegebruik 3. Kosten exploitatiegebied

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Park Lingezegen

Openbaar Lichaam Park Lingezegen Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Algemeen...4 3. Begroting...5 4. Toelichting bij de begroting...7 LASTEN...7 BATEN...8 DEKKINGSSTAAT TEKORT...9

Nadere informatie

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden Whitepaper De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden bbn adviseurs 2014 bbn adviseurs www.bbn.nl info@bbn.nl Wet Markt en Overheid Per 1 juli 2014 gaat de wet Markt

Nadere informatie