LEERLABO VLUCHTELINGEN 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEERLABO VLUCHTELINGEN 5"

Transcriptie

1 LEERLABO VLUCHTELINGEN 5! مرحبا Goeiedag, bonjour en Positief omgaan met meertaligheid Pandora Versteden

2

3 OP HET PROGRAMMA 1. Reflectie meertaligheid Wat denk jij? Hoe gaan jullie er op school mee om? 2. Meertalige taalverwerving, hoe werkt dat? 3. Meertaligheid in de klas, werkt dat? Exploreren Exploiteren 4. Meertaligheid op school, werkt dat? Op de speelplaats Meertalige ouders

4 1. Reflectie MEERTALIGHEID Wat denk jij? Hoe gaan jullie er op school mee om?

5 REFLECTIE: VUISTREGELS Meertaligheid: wat denk jij? Bekijk samen de stellingen en ga voor jezelf na of je het er mee eens bent. Bespreek in je groepje.

6 DISCUSSIEPUNTEN/VRAGEN Thuistaal op informele momenten Hoe aanpakken? (<-> kliekjes) Waarom toelaten? Leeftijdgebonden? Afhankelijk van schooltype/ doelstellingen? Klassen samenstellen o.b.v. thuistalen? Handig/nodig om taalhomogene groepjes te maken?

7 1. Reflectie MEERTALIGHEID Wat denk jij? Hoe gaan jullie er op school mee om?

8 REFLECTIE: CONTINUÜM Meertaligheid: hoe gaan jullie er op school mee om? Bekijk het continuüm van een groeiproces voor je eigen school. Waar bevindt jouw school zich in dit continuüm? Kruis aan. Les kort uit aan je tafelgenoten waar jouw school zich bevindt in dit continuüm en waarom.

9 OVERTUIGINGEN VAN LK EN IN VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN OVER TAAL 72,1%: Door hun thuistaal te spreken op school, leren niet-ndltalige lln niet voldoende Ndl. 77,3%: Niet- Ndltalige lln mogen hun thuistaal niet gebruiken op school 29,1%: Het is in het belang van de leerlingen om gestraft te worden voor het gebruik van hun thuistaal op school 78,2%: De belangrijkste reden waarom niet- Ndltalige lln falen in het onderwijs is hun onvoldoende vaardigheid in het Ndl. Bron: The dynamics of teachers beliefs about language, citizenship and social interaction. Echoes of monolingualism in Flemish classrooms, Reinhilde Pulinx (2017)

10 DE MONOLINGUALE PARADOX VAN INTEGRATIE EN BURGERSCHAP Lk en met sterke monolinguale overtuigingen, leggen meer nadruk op de autoritaire dimensie van burgerschap. Sterke monolinguale overtuigingen hebben een negatieve impact op het vertrouwen van lk en en leidt tot lagere verwachtingen t.o.v. lln. Monolinguaal onderwijsbeleid, gericht op het optimaliseren van onderwijskansen voor alle lln, leidt mogelijks tot een daling van leerprestaties van lln met een migratieachtergrond. Bron: The dynamics of teachers beliefs about language, citizenship and social interaction. Echoes of monolingualism in Flemish classrooms, Reinhilde Pulinx (2017)

11 NOOD AAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE VISIE Via inzicht in Meertalige taalverwerving, hoe werkt dat? Meertaligheid op school, werkt dat? Meertaligheid in de klas Meertaligheid op de speelplaats Meertalige thuissituatie

12 2. MEERTALIGE TAALVERWERVING, hoe werkt dat?

13 SUCCESSIEVE MEERTALIGHEID eerste taal: de ontwikkeling verloopt zoals eentalige ontwikkeling tweede taal: eerste fases van normale ontwikkeling worden overgeslagen: basisstructuren van taal al geleerd bij het ontwikkelen van eerste taal kennis en vaardigheden in de eerste taal worden dan gebruikt bij het verwerven van de tweede taal (bv. overslaan eigennaamperiode ): positieve transfer belang van de moedertaal!

14 EENTALIGE VS. MEERTALIGE ONTWIKKELING

15 MEERTALIGE TAALONTWIKKELING Boven het water: twee verschillende talen (wat je ziet) Onder het water: gemeenschappelijke basis ( Common Underlying Proficiency Cummins) 'Het leren van een tweede taal wordt sterk gefaciliteerd door de kennis en vaardigheden die leerlingen in een eerste taal verworven hebben.' (Cummins 1979)

16 RELATIE T1-T2

17 DUUR VERWERVINGSPROCES Meer tijd nodig vaak kennen kinderen in het begin minder woorden per taal dan eentalige kinderen elk begrip moeten ze van twee etiketten voorzien extra tijd: kritische massa ongeveer 2 jaar voor basis dagdagelijkse taal 5 à 7 jaar om schooltaal in de tweede taal volledig onder de knie te krijgen kan tot 10 jaar duren (bv. anderstalige nieuwkomers)

18 KRACHTIGE TAALLEEROMGEVING Positief, veilig en rijk leerklimaat Betekenisvolle taken Model voor onderwijs gebaseerd op optimale taalontwikkeling Meertaligheid heeft hier een plaats in Ondersteuning door interactie (Verhelst, 2006)

19 POSITIEF OMGAAN MET MEERTALIGHEID: WAAROM? Citaat van Prof. Jim Cummins: Wanneer kinderen impliciet of expliciet op school te horen krijgen dat ze hun taal en cultuur moeten achterlaten aan de schoolpoort, dan laten ze ook een essentieel deel van wie ze zijn hun identiteit achter aan de schoolpoort. Als ze deze afwijzing voelen, zijn ze ook minder geneigd om actief en vol vertrouwen te participeren aan het klasgebeuren. (Cummins, 2001 eigen vertaling)

20 3. Meertaligheid in de KLAS, werkt dat? Exploreren: talensensibilisering Exploiteren

21 MEERTALIGHEID IN DE KLAS: EXPLOREREN Respect tonen voor de thuistalen van leerlingen Thuistalen waarderen en gelijkwaardig maken aan het Ndl. Reguliere klas: Talensensibilisering (TS) Talensensibilisering staat voor het gevoelig maken voor en bewust maken van het bestaan van een veelheid aan talen, en daaraan onderliggend culturen en referentiekaders, in onze wereld en, dichterbij, in de eigen schoolomgeving (rapport, p. 101)

22 EFFECTEN They started to exist in the class, before they did not really exist. (Hélot, 2008, p. 376)

23 TAALSILHOUET Bruin = Arabisch Groen = Tamazight Waar zit Tamazight? Geel = Nederlands Hiere en hiere, hiere, hiere en hiere. Overal, bij de handen. Hiere, hiere, daar. Tamazight is oooooveral bij mij! Hiere, hiere. (5-jarige kleuter uit Antwerpen)

24 TAALSILHOUET Perspectief 1: Tamazight en Arabisch verbannen Perspectief 2: naar het kind kijken, en talen inzetten die dit kind nodig heeft om te groeien. Tekening is duidelijk: Tamazight maakt een wezenlijk deel uit van wie dit kind is.

25 TS: INSPIRATIE

26 TS: BELANGRIJKE TIPS Koppel de TS-activiteiten aan bestaande lessen, laat het een mooi geïntegreerd geheel zijn. Laat input indien mogelijk van de leerlingen komen, dan is de betrokkenheid groter. Je hoeft de taal zelf niet te spreken, leerlingen hoeven de andere talen niet aangeleerd te krijgen.

27 REFLECTIE: EXPLOREREN Bespreek jullie aanpak op school en bekijk samen waar nog kansen liggen voor jullie klaspraktijk. Worden de thuistalen van nieuwkomers/meertalige leerlingen gewaardeerd? Op welke manier? In de klas? Op school? Zo nee, wat belet je om dit te doen? Welke meertalige materialen zijn er in de klas of de school aanwezig? Waarvoor worden ze gebruikt? Wanneer zet je ze in? Met welk doel? Geen? Wat is er dan mogelijk en relevant voor jouw klas of school?

28 3. Meertaligheid in de KLAS, werkt dat? Exploreren Exploiteren: steiger tot leren

29 THUISTAAL ALS STEIGER TOT LEREN T1 als steiger voor leren van T2 én leren in T2 Cummins Common underlying proficiency Prof. dr. Van den Branden spreekt over tijdwinst: Er gaat minder tijd verloren omdat de leerlingen minder in lessen zitten waarvan ze onvoldoende begrijpen of waarin ze weinig kansen krijgen om volop mee te doen.

30 MEERTALIGHEID EXPLOITEREN STEIGER TOT LEREN Hoe zeg je da weer in t Nederlands, levure? Als ik het niet kan in het Nederlands, dan doe ik Turks en soms als ik Turks doe, dan helpt Nederlands. Betekenisonderhandeling bij het woord kaneelstokje

31 MEERTALIGHEID EXPLOITEREN STEIGER TOT LEREN Voorbeeldje uit WO: Nuran Wat betekent overleven? Mira Ölümden dönmek, ölümden dönüyorsun ya. (= terugkomen uit de doden) Nuran Mira Nuran Nasıl? Hiç mi yaşamıyorsun? (= Wat? Leef je helemaal niet?) Jawel. Ölüyorsun ama geri dönüyorsun (= je sterft, maar je komt terug) Ozan Jawel, bijvoorbeeld als je dood Iedereen gaat dood Als je niet dood gaat..

32 OPDRACHT Hoe zou je de thuistaal in de klas kunnen inzetten als extra ondersteuning bij het leren? Bespreek aan de hand van de strookjes. Dit doe ik al Dit wil ik wel eens proberen Dit zie ik niet zitten Zelf nog voorbeelden?

33 REFLECTIE: EXPLOITEREN Bespreek jullie aanpak op school en bekijk samen waar nog kansen liggen voor jullie klaspraktijk. Benutten we thuistalen in de klas of schoolwerking als ondersteuning? Op welke manier? Nog niet aan bod gekomen? Wat kan de meerwaarde zijn om thuistalen in te zetten bij instructie, visuele ondersteuning, begroeten van leerlingen, gebruiken van troostwoorden, gesprekken met ouders? Tijdens groepswerk mogen leerlingen thuistalen gebruiken ter ondersteuning van de opdracht? Zijn daar afspraken rond gemaakt? (in de klas/schoolbreed) Welke kansen laat je misschien liggen?

34 DUIDELIJKHEID WAT ER KAN/NIET KAN? -> AFSPRAKEN/VISIE BINNEN HET TEAM NODIG!

35 4. Meertaligheid op SCHOOL, werkt dat? Op de speelplaats Meertalige ouders

36 WAAROM SPEELTIJD?

37 MEERTALIGHEID OP DE SPEELPLAATS Veel vragen: Gaan we de controle niet verliezen? Hoe gaan de leerlingen zich gedragen? Gaan er zo niet te veel kliekjes ontstaan? Mijn leuze is: thuis spreekt ge uw moedertaal. Hier is het compleet verboden. Als ze betrapt worden, krijgen ze een rode kaart. Dat wil zeggen drie speeltijden op de rode bol staan. (directrice van een basisschool in Evergem bij Gent) = dé oplossing?

38 MEERTALIGHEID WERKEN AAN TAALATTITUDES Laten we het eens omdenken: Wat zou je willen zien? Hoe gedragen leerlingen zich in de ideale situatie op de speelplaats binnen die meertalige context? Formuleer een aantal belangrijke taalattitudes. Doe de oefening opnieuw met de leerlingen.

39 MEERTALIGHEID OP SCHOOL BELANG VAN AFSPRAKEN Praktijkvoorbeeld: de vijf positieve taalattitudes van Sint-Salvator Gent 1. Praten met elkaar, hoe het gezellig! 2. Ik wil weten wie je bent! 3. Mijn thuistaal kan me helpen bij het leren van de taal op school. 4. Ik voel me fijn als mijn taal er mag zijn! 5. Welke taal je ook spreekt, iedereen hoort erbij!

40 4. Meertaligheid op SCHOOL, werkt dat? Op de speelplaats Meertalige ouders

41 Op school zeggen ze dat ik veel Nederlands met mijn kind moet spreken, maar mijn Nederlands is niet zo goed. Ik ben bang dat ik fouten ga maken, dus zeg ik beter niks. (een moeder)

42 TAALKEUZE VAN DE OUDERS Nederlands thuis vaak beschouwd als laatste reddingsboei, maar: Thuistaal is niet gelijk aan schooltaal Strijdig met eigen keuzes van ouders Strijdig met behoud van, en respect voor diversiteit Nog meer ongelijke onderwijskansen? Ook bij ouders leven vaak allerlei misvattingen over talen en het leren van (meerdere) talen. Angst dat thuistaal het schoolsucces in de weg zou staan Maximaliseren van interactie thuis tussen ouders en kind, in de taal die de ouders het best spreken

43 WETTELIJK KADER School = een openbare dienst. Communicatie mag dus enkel in het Nederlands. Uitzondering is mogelijk, als je je aan volgende 4 regels houdt: Je blijft duidelijk een Nederlandstalige school, geen twee- of meertalige. Je gebruikt andere talen niet systematisch. Alleen in uitzonderlijke gevallen of als overgangsmaatregel. Je hebt een goede reden om de vreemde taal te gebruiken, een bijzonder doel. Je gebruikt de vreemde taal altijd naast het Nederlands. Je anderstalige boodschap bevat niet méér informatie dan de Nederlandse. Ook geen andere informatie. Je vermeldt duidelijk dat het om een vertaling gaat. Je anderstalige communicatie is alleen bestemd voor het anderstalige publiek en niet voor de Nederlandstaligen. Zie ook Vertaalfiches (< Klasse):

44 REFLECTIE: VUISTREGELS Meertaligheid: wat denk jij? Bekijk de vuistregels en ga voor jezelf na of je het er mee eens bent. Is er iets veranderd? Neem je werkpunten mee voor jezelf/je school?

45 INFO & MATERIALEN achtergrondinfo, materialen, FAQ website die scholen, interne en externe begeleiders wil inspireren en professionaliseren bij het werken aan positief omgaan met talendiversiteit. meertalige digitale leeromgeving die lln uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar meeneemt op ontdekking in diverse thema s rond wereldoriëntatie. (Gratis voor lk en met KlasCement-profiel) lesmateriaal voor talensensibilisering in het kleuter- en lager onderwijs Talen op een kier Talensensibilisering voor het basisonderwijs (Plantyn): Een map met 40 uitgebreide en volledig uitgewerkte lesfiches, geordend per thema en steeds gekoppeld aan OD/ET.

46 OM OVER NA TE DENKEN

47 CONTACT Pandora Versteden Centrum voor Taal en Onderwijs - KU Leuven Blijde Inkomststraat 7 bus Leuven Pandora.Versteden@kuleuven.be

Workshop positief omgaan met meertaligheid op school

Workshop positief omgaan met meertaligheid op school Workshop positief omgaan met meertaligheid op school 25 september 2017 Sarah Slabbaert www.cteno.be Sarah Slabbaert De kracht van meertaligheid Nood aan inzicht in de kracht van meertaligheid: Meertaligheid,

Nadere informatie

WORKSHOP. Zegt een Poolse koe ook boe? Talensensibilisering

WORKSHOP. Zegt een Poolse koe ook boe? Talensensibilisering Welkom! WELKOM in de sessie Talensensibilisering! 1. Kies -los van je schoolgenoten- een tafel uit om aan te gaan zitten. 2. Stel jezelf/je school voor aan je tafelgenoten. 1 WORKSHOP Zegt een Poolse koe

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden. Inzichten in taalverwervingsprocessen

Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden. Inzichten in taalverwervingsprocessen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden Inzichten in taalverwervingsprocessen Wie zijn we? Multidisciplinair expertisecentrum rond taal, onderwijs en samenleving (verbonden aan de faculteit

Nadere informatie

Meertaligheid beken kleur!

Meertaligheid beken kleur! Meertaligheid beken kleur! Houffalize November 2017 Iris Philips Katleen Koopmans Doelen 1. Reflecteren over eigen visie m.b.t. meertaligheid 2. Visie aftoetsten aan recent wetenschappelijk inzicht 3.

Nadere informatie

THUISTALEN INZETTEN ALS HEFBOOM VOOR HET LEREN VAN EN IN HET NEDERLANDS?

THUISTALEN INZETTEN ALS HEFBOOM VOOR HET LEREN VAN EN IN HET NEDERLANDS? THUISTALEN INZETTEN ALS HEFBOOM VOOR HET LEREN VAN EN IN HET NEDERLANDS? Lenteconferentie NDN 21 april 2017 Pandora Versteden Welkom! www.cteno.be Agenda Meertalige taalverwerving, hoe werkt dat? Meertaligheid

Nadere informatie

MEERTALIGHEID: EEN TROEF! MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016

MEERTALIGHEID: EEN TROEF! MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016 MEERTALIGHEID: EEN TROEF! { MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016 Oefening: mijn gevoelens over taal! Wat roept een bepaalde taal bij jou op? Welke invloed heeft ze op jou? Hecht je er een emotionele

Nadere informatie

TALENSENSIBILISERING. Zegt een Poolse koe ook boe? Karen Torfs 28 april 2016

TALENSENSIBILISERING. Zegt een Poolse koe ook boe? Karen Torfs 28 april 2016 Welkom! WELKOM in de sessie Talensensibilisering! 1. Kies -los van je schoolgenoten- een tafel uit om aan te gaan zitten. 2. Stel jezelf/je school voor aan je tafelgenoten. 1 TALENSENSIBILISERING Zegt

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

TAAL EN WELBEVINDEN IN EEN DIVERSE SCHOOL EEN PRAKTIJKVERHAAL

TAAL EN WELBEVINDEN IN EEN DIVERSE SCHOOL EEN PRAKTIJKVERHAAL TAAL EN WELBEVINDEN IN EEN DIVERSE SCHOOL EEN PRAKTIJKVERHAAL FILMPJE TAMARA filmpje 1 tamara DE WERELDREIZIGER Leerlaboratorium Complex (kansarmoede, nationaliteiten, culturen, talen, verloop, constante

Nadere informatie

18/09/2013 TALENSENSIBILISERING ZEGT EEN POOLSEKOE OOK BOE? Iris Philips Europese dag van de talen 27 september 2013.

18/09/2013 TALENSENSIBILISERING ZEGT EEN POOLSEKOE OOK BOE? Iris Philips Europese dag van de talen 27 september 2013. TALENSENSIBILISERING ZEGT EEN POOLSEKOE OOK BOE? Iris Philips Europese dag van de talen 27 september 2013 Een half uurtje Coach van een implementatietraject door Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven)

Nadere informatie

Overtuigingen van leerkrachten over taal in onderwijs. Reinhilde Pulinx, Universiteit Gent VFO SSL, Leuven, 18 september 2014

Overtuigingen van leerkrachten over taal in onderwijs. Reinhilde Pulinx, Universiteit Gent VFO SSL, Leuven, 18 september 2014 Overtuigingen van leerkrachten over taal in onderwijs When in Paris Reinhilde Pulinx, Universiteit Gent VFO SSL, Leuven, 18 september 2014 Onderwijs in Vlaanderen Vroege studiekeuze, sociale hiërarchie

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

Waarom? Doel. Verloop 26/02/2015. Talensensibilisering in de kleuterklas TALENSENSIBILISERING IN DE KLEUTERKLAS

Waarom? Doel. Verloop 26/02/2015. Talensensibilisering in de kleuterklas TALENSENSIBILISERING IN DE KLEUTERKLAS TALENSENSIBILISERING IN DE KLEUTERKLAS Begeleidingsprogramma voor kleuterleerkrachten en ouders van meertalige kinderen Ellen Vandewalle 26-02-2015 http://www.tolkinfo.nl/tolk2.php Waarom? Waarom? Doel

Nadere informatie

Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject

Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject WERKSESSIE Zegt een Poolse koe ook boe? Talensensibilisering Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

Voorbij het binaire. Hoe de meertalige realiteit op school en in de klas integreren met het leren van de schooltaal?

Voorbij het binaire. Hoe de meertalige realiteit op school en in de klas integreren met het leren van de schooltaal? WELWIJS Schaarbeek 02 oktober 2018 Voorbij het binaire. Hoe de meertalige realiteit op school en in de klas integreren met het leren van de schooltaal? Piet Van Avermaet Antwoorden op sociale ongelijkheid

Nadere informatie

Ik zeg mummi en vaari. Hoe zeg jij oma en opa? Een project rond talensensibilisering in de school Rozenberg

Ik zeg mummi en vaari. Hoe zeg jij oma en opa? Een project rond talensensibilisering in de school Rozenberg Ronde 1 Jo Knaeps & Greet Van Mello VVKBaO Contact: Jo.knaeps@vsko.be greet.vanmello@vsko.be Ik zeg mummi en vaari. Hoe zeg jij oma en opa? Een project rond talensensibilisering in de school Rozenberg

Nadere informatie

De uitdagingen van etnische diversiteit in het onderwijs. Prof. dr. Orhan Agirdag

De uitdagingen van etnische diversiteit in het onderwijs. Prof. dr. Orhan Agirdag De uitdagingen van etnische diversiteit in het onderwijs Prof. dr. Orhan Agirdag Uitdagingen Ongelijkheid Schoolsegregatie Multicultureel onderwijs Meertaligheid Uitdagingen Ongelijkheid Schoolsegregatie

Nadere informatie

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Taalstimulering voor kinderen en volwassenen Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Enkele stellingen Taalontwikkeling 1. Voortalige fase: van 0 tot 1 jaar 2. Vroegtalige fase: van 1 tot 2,5 jaar Eentalige

Nadere informatie

Inspiratiedag Brede School 29 april 2014 Bronks Talenkennis versterken van kinderen en jongeren in de Brede School

Inspiratiedag Brede School 29 april 2014 Bronks Talenkennis versterken van kinderen en jongeren in de Brede School Inspiratiedag Brede School 29 april 2014 Bronks Talenkennis versterken van kinderen en jongeren in de Brede School Piet Van Avermaet Inhoud Voorstelling SDL Kennismaking Stellingen Taal, taal leren, talige

Nadere informatie

contact Messaouda Zaouali 09 267 68 11 messaouda.zaouali@odice.be www.odice.be Kinderdagverblijven en buitenschoolse werkingen weerspiegelen de samenleving: je vindt er kinderen uit allerlei gezinnen en

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Katrien Helsen (Sarah Slabbaert) Pandora Versteden. Werksessie Beleidsmatig werken op schoolniveau aan diversiteit, taal en zorg op school

Katrien Helsen (Sarah Slabbaert) Pandora Versteden. Werksessie Beleidsmatig werken op schoolniveau aan diversiteit, taal en zorg op school Katrien Helsen (Sarah Slabbaert) Pandora Versteden Werksessie Beleidsmatig werken op schoolniveau aan diversiteit, taal en zorg op school Programma 1. Korte kennismaking Wie ben ik? Wie zijn jullie? Wie

Nadere informatie

Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen

Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen Loes Vandenbroucke & Noël Clycq Oprit 14 onderzoek Doel: Verklaren van (problematische) schoolloopbanen

Nadere informatie

onze school kijkt positief naar thuistalen Basisschool Sint-Salvator Gent Onze school Wijk Sluizeken-Ham-Muide 442 kinderen 24 klassen

onze school kijkt positief naar thuistalen Basisschool Sint-Salvator Gent Onze school Wijk Sluizeken-Ham-Muide 442 kinderen 24 klassen onze school kijkt positief naar thuistalen Basisschool Sint-Salvator Gent Onze school Wijk Sluizeken-Ham-Muide 442 kinderen 24 klassen 1 Leerlingenkenmerken SES 74% in KO en 80% in LO heeft een moeder

Nadere informatie

TAALDREMPELS OP SCHOOL

TAALDREMPELS OP SCHOOL REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen TAALDREMPELS OP SCHOOL Themagroep taal voor leraren zaak- en praktijkvakken, leraren talen, coördinatoren,

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING?

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? INSPIRATIE OP BASIS VAN DE LEERGEMEENSCHAP STEM VOOR DE BASIS EN STEM+ VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs: de lerarenopleidingen

Nadere informatie

TA AL & 9 / 1 1 / R O E S E L A R E

TA AL & 9 / 1 1 / R O E S E L A R E TA AL & DIVERSITEIT 9 / 1 1 / 2 0 1 8 R O E S E L A R E KOEN MATTHEEUWS Trainer sedert 1999 Bij SDL sinds 2013 2013-2018 Differentiëren, Breed evalueren, M-decreet, Meertaligheid 2018-2019 Transfair (ESF-AMIF)

Nadere informatie

Metrotaal: Trainers. Vicky Verley Leerkracht lager (1991) SDL Vorming, begeleiding en materiaalontwikkeling

Metrotaal: Trainers. Vicky Verley Leerkracht lager (1991) SDL Vorming, begeleiding en materiaalontwikkeling Intro Oktober 2016 Metrotaal: Trainers Vicky Verley Leerkracht lager (1991) SDL 2003 2015 Vorming, begeleiding en materiaalontwikkeling Koen Mattheeuws Trainer ( 1999) Sedert 2013 SDL Vorming, begeleiding

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

Meertaligheid kan meerwaarde hebben wat moeten we daarvoor doen?

Meertaligheid kan meerwaarde hebben wat moeten we daarvoor doen? Meertaligheid kan meerwaarde hebben wat moeten we daarvoor doen? Paul Leseman 16 juni 2014 Nederlands of de eigen taal? Is meertaligheid goed of slecht? Wat moet je als ouders doen, als jezelf een andere

Nadere informatie

Reflectieverslag. Materiaal zie Validiv Bagage (Lager: p. 61-98 ; Kleuter: p. 50-87). In bruine kast leraarskamer. Waar te vinden Activiteit

Reflectieverslag. Materiaal zie Validiv Bagage (Lager: p. 61-98 ; Kleuter: p. 50-87). In bruine kast leraarskamer. Waar te vinden Activiteit Reflectieverslag Materiaal zie Validiv Bagage (Lager: p. 61-98 ; Kleuter: p. 50-87). In bruine kast leraarskamer Waar te vinden Activiteit Doel Deze activiteiten eventueel linken met gedichtendag/poëzieweek

Nadere informatie

Vormingen. Aanbod in West-Vlaanderen

Vormingen. Aanbod in West-Vlaanderen Vormingen Aanbod in West-Vlaanderen 1 JANUARI 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Het Agentschap Integratie

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

onze school kijkt positief naar thuistalen Basisschool Sint-Salvator Gent

onze school kijkt positief naar thuistalen Basisschool Sint-Salvator Gent onze school kijkt positief naar thuistalen Basisschool Sint-Salvator Gent Onze school Wijk Sluizeken-Ham-Muide 368 kinderen 20 klassen Leerlingenkenmerken SES 74% in KO en 80% in LO heeft een moeder met

Nadere informatie

Meertaligheid: een troef! Intro: film Sint-Salvator

Meertaligheid: een troef! Intro: film Sint-Salvator Meertaligheid: een troef! Intro: film Sint-Salvator Doel taalonderwijs Taalvaardigheid is van belang voor het succes dat kinderen in het onderwijs zullen hebben. Kinderen dienen hun taalvaardigheid te

Nadere informatie

Het kan wél! Mirjam Blumenthal Elif Borucu-Çalinalti Richard Burne Jet Isarin. Siméa, 11 april Samen sterk in communicatie

Het kan wél! Mirjam Blumenthal Elif Borucu-Çalinalti Richard Burne Jet Isarin. Siméa, 11 april Samen sterk in communicatie Het kan wél! Mirjam Blumenthal Elif Borucu-Çalinalti Richard Burne Jet Isarin Siméa, 11 april 2019 Samen sterk in communicatie Wie en wat? Wie zijn wij en wat zijn jullie? 2 Het project: TOS & MEER(taligheid)

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Onderwijs Pandora Versteden. (Taal)krachtige praktijken voor vluchtelingen/ nieuwkomers op school en daarbuiten

Centrum voor Taal en Onderwijs Pandora Versteden. (Taal)krachtige praktijken voor vluchtelingen/ nieuwkomers op school en daarbuiten Centrum voor Taal en Onderwijs Pandora Versteden (Taal)krachtige praktijken voor vluchtelingen/ nieuwkomers op school en daarbuiten Wie zijn we? Multidisciplinair expertisecentrum rond taal, onderwijs

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

Meertaligheid Als Realiteit op School (MARS)

Meertaligheid Als Realiteit op School (MARS) Meertaligheid Als Realiteit op School (MARS) Commissie Onderwijs Vlaams Parlement 2 juni 2016 Promotoren: Prof. Dr. Piet Van Avermaet (UGent) Prof. Dr. Mieke Van Houtte (UGent) Prof. Dr. Stef Slembrouck

Nadere informatie

Studiedag Welwijs Oktober 2018

Studiedag Welwijs Oktober 2018 Studiedag Welwijs Oktober 2018 KOEN MATTHEEUWS Trainer sedert 1999 Bij SDL sinds 2013 2014-2015 PN Breed evalueren 2015-2018 PN M-decreet 2018-2019 Transfair (ESF-AMIF) Vorming, Trajectbegeleiding, Coaching,

Nadere informatie

MEERTALIGHEID IN ONDERWIJS

MEERTALIGHEID IN ONDERWIJS STEUNPUNT DIVERSITEIT & LEREN MEERTALIGHEID IN ONDERWIJS Fauve De Backer Dag van de Migrant 15 december 2016 3 1. Talige diversiteit in onderwijs: 4 assumpties 2. Meertalige realiteit 3. Conclusie: Omgaan

Nadere informatie

O Mundo WERKEN MET ANDERSTALIGE PRENTENBOEKEN IN DE KLAS

O Mundo WERKEN MET ANDERSTALIGE PRENTENBOEKEN IN DE KLAS O Mundo WERKEN MET ANDERSTALIGE PRENTENBOEKEN IN DE KLAS Vooraf: the danger of a single story http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_sin gle_story?language=nl Welkom Voorstelling Doel

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

Omgaan met verschillen in leren. Spoedcursus diversiteit van leren

Omgaan met verschillen in leren. Spoedcursus diversiteit van leren Omgaan met verschillen in leren Spoedcursus diversiteit van leren Prof. dr Manon C. P. Ruijters September 2017 In hoeverre komt jouw manier van leren overeen met dat van je buurmens? Kunst afkijken leervoorkeuren

Nadere informatie

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Integratie van AN in secundair onderwijs Tom Verheyen Filip Paelman Overzicht Omzendbrief Tasan Vervolgonderzoek Referentiekader Een

Nadere informatie

Voorlezen aan meertalige kinderen

Voorlezen aan meertalige kinderen TIPS Voorlezen aan meertalige kinderen Caroline Boudry, VBJK ONDERWIJSCENTRUM GENT DE VOORDELEN VAN VOORLEZEN In deze folder vind je als voorlezer tips die je kunt gebruiken bij het voorlezen aan (meertalige)

Nadere informatie

GROEN MERELBEEKS ONDERWIJS IN 10-PUNTENPLAN

GROEN MERELBEEKS ONDERWIJS IN 10-PUNTENPLAN T ONDERWIJS ONDERWIJS 1. GROEN MERELBEEKS ONDERWIJS IN 10-PUNTENPLAN 1. Investeren in de eerste levensjaren van een kind De eerste levensjaren zijn de meest gevoelige periode in de maakbaarheid van kinderen.

Nadere informatie

Module 4 Thema 2 Meertaligheid

Module 4 Thema 2 Meertaligheid Module 4 Thema 2 Meertaligheid Meertaligheid: een mythe In welke mate zijn de volgende talen maatschappelijk nuttig (0-10)? Meertaligheid: een mythe Bias wat betreft Europese talen. Bias naar SN Standaard

Nadere informatie

Discussiedag Meertaligheid in de Vlaamse Rand. 8 maart 2018

Discussiedag Meertaligheid in de Vlaamse Rand. 8 maart 2018 Discussiedag Meertaligheid in de Vlaamse Rand 8 maart 2018 Programma 1) Inleiding op het thema meertaligheid Piet Van Avermaet 2) Onderzoeksresultaten van het MARS-project Fauve De Backer 3) Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Daarom hebben IKEA-kastjes een handleiding en auto s een gps-toestel. Mensen moeten nu eenmaal op weg geholpen worden.

Daarom hebben IKEA-kastjes een handleiding en auto s een gps-toestel. Mensen moeten nu eenmaal op weg geholpen worden. Inhoudstafel Voorwoord Deel 1: Visietekst Daarom hebben auto s een bumper en potloden een gommetje. Mensen maken nu eenmaal fouten. 1. Waarom vraag je feedback? 2. Wat is feedback? 3. Waarover vraag je

Nadere informatie

Anderstalige nieuwkomers

Anderstalige nieuwkomers Anderstalige nieuwkomers Zijn overal aanwezig..soms even niet en dan weer wel Ze moeten zoveel leren: onze taal, onze gewoontes? Wat doen we ermee? Hoe beginnen we eraan? Hoe breng ik taal aan? Wat met

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING BASISONDERWIJS

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING BASISONDERWIJS VEILIG KLASKLIMAAT KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING BASISONDERWIJS Klasinrichting/ klasopstelling 1. Ik zorg ervoor dat de thuiscultuur en de thuistaal zichtbaar aanwezig zijn in de

Nadere informatie

Racisme & onderwijs. Prof. dr. Orhan Ağırdağ KU Leuven UvA

Racisme & onderwijs. Prof. dr. Orhan Ağırdağ KU Leuven UvA Racisme & onderwijs Prof. dr. Orhan Ağırdağ KU Leuven UvA Ervaren discriminatie Institutioneel racisme Ervaren discriminatie Focus: ervaren (etnische) discriminatie door de leerlingen Discriminatie >

Nadere informatie

De angst voor de meertalige homo sapiens

De angst voor de meertalige homo sapiens Gent, 25/02/2011 De angst voor de meertalige homo sapiens Piet Van Avermaet Universiteit Gent Sint-Pietersnieuwstraat 49 9000 Gent Integratie/inburgering en meertaligheid Onderwijs en meertaligheid Integratie/inburgering

Nadere informatie

Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling.

Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling. Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling www.talesathome.eu Advancements www.talesathome.eu MEERTALIGE GEZINNEN Thuistalen Integratietalen Ouders kinderen Ruimere

Nadere informatie

Visietekst taalbeleid in de stedelijke basisscholen in Aalst

Visietekst taalbeleid in de stedelijke basisscholen in Aalst Visietekst taalbeleid in de stedelijke basisscholen in Aalst Inleiding Aalst ondergaat door zijn centrale ligging de laatste jaren meer en meer de invloed van migratie, onder meer uit de regio Brussel.

Nadere informatie

Oudercafe - 6 mei 2014 Diversiteit als meerwaarde VBS Handbooghof Halle

Oudercafe - 6 mei 2014 Diversiteit als meerwaarde VBS Handbooghof Halle Oudercafe - 6 mei 2014 Diversiteit als meerwaarde VBS Handbooghof Halle Samenvatting evaluaties WIE WAS ER? Er waren 48 deelnemers van 16 verschillende ouderverenigingen TEVREDENHEID? Gemiddelde van de

Nadere informatie

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Don Boscocollege Hechtel Hieronder vind je een tekst en bijbehorende vragen waarmee de gangmakers in Hechtel een gesprek op gang willen brengen in verschillende

Nadere informatie

Meertaligheid Als Realiteit op School (MARS)

Meertaligheid Als Realiteit op School (MARS) Meertaligheid Als Realiteit op School (MARS) Studiedag 19 oktober 2016 Promotoren: Onderzoekers: Prof. Dr. Piet Van Avermaet (UGent) Prof. Dr. Mieke Van Houtte (UGent) Prof. Dr. Stef Slembrouck (UGent)

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

Doeltaal is voertaal. Engels geven in het Engels. Whitepaper. Doeltaal is voertaal Marion Ooijevaar, 30 januari Introductie

Doeltaal is voertaal. Engels geven in het Engels. Whitepaper. Doeltaal is voertaal Marion Ooijevaar, 30 januari Introductie Engels geven in het Engels Introductie Deze whitepaper verschijnt in een serie whitepapers over Engels in het basisonderwijs. De serie bespreekt verschillende onderwerpen die relevant zijn voor leerkrachten

Nadere informatie

Leerling- tevredenheidspeiling. Basisschool Pius X februari 2015

Leerling- tevredenheidspeiling. Basisschool Pius X februari 2015 Leerling- tevredenheidspeiling Basisschool Pius X februari 2015 1. Onderwijsleerproces 2. Schoolcultuur 3. Organisatiemanagement 4. Imago Aantal respondenten: 37/40 1. Onderwijsleerproces 1.1 Leefklimaat

Nadere informatie

Voorstellen voor de geplande Talennota van de Vlaamse minister van Onderwijs

Voorstellen voor de geplande Talennota van de Vlaamse minister van Onderwijs Voorstellen voor de geplande Talennota van de Vlaamse minister van Onderwijs Januari 2011 1. Inleiding De voorbije jaren hebben de verschillende Vlaamse ministers van Onderwijs veel inspanningen gedaan

Nadere informatie

De plaats van thuistalen

De plaats van thuistalen De plaats van thuistalen en andere taalvarianten in de klas en op onze school Kinderen leren het best in de taal waarmee ze opstaan en gaan slapen. Met andere woorden: in hun thuistaal/moedertaal. Dit

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling Focus op de thuistaal Hilde De Smedt Wat is meertaligheid Individuen worden MEERTALIG genoemd als ze de competentie hebben

Nadere informatie

kijkwijzer hoger onderwijs de les de docent taalontwikkelend lesgeven

kijkwijzer hoger onderwijs de les de docent taalontwikkelend lesgeven kijkwijzer hoger onderwijs taalontwikkelend lesgeven de docent 1. Is het taalaanbod van de docent rijk, verzorgd en afgestemd op de studenten? Zijn de formuleringen op het niveau van studenten? Drukt de

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin VLOR studiedag 3 februari 2012 Taal = hot item Arme peuters ook taalarm (16/03/2009) Steeds minder baby s met Nederlands als thuistaal geboren (4/12/2010)

Nadere informatie

Onderwijs in een meertalige Brusselse omgeving Inhoud Stad en onderwijs: topdown bottom up

Onderwijs in een meertalige Brusselse omgeving Inhoud Stad en onderwijs: topdown bottom up Onderwijs in een meertalige Brusselse omgeving BEO-studiedag 16 maart 212 - Rudi Janssens Inhoud Stad en onderwijs Politiek-institutionele context Pedagogische context Demografisch-geografische context

Nadere informatie

Leerplanacademie sessie 2

Leerplanacademie sessie 2 Leerplanacademie sessie 2 Dit blijft ons verhaal. 1. Inhoudelijke verdieping van ontwikkelvelden, ontwikkelthema s en generieke doelen van persoonsgebonden en cultuurgebonden ontwikkeling. 2. Het ordeningskader

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008 Hasselt Oostende - Schaarbeek. Taalvaardigheidsonderwijs

Ronde van Vlaanderen 2008 Hasselt Oostende - Schaarbeek. Taalvaardigheidsonderwijs Ronde van Vlaanderen 2008 Hasselt Oostende - Schaarbeek Taalvaardigheidsonderwijs Programma Algemene inleiding (voormiddag) Taalvaardigheid omschrijving (stellingen) Taalvaardigheid praktijk (casus) Afsluiting

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Samenleven in Diversiteit in cijfers: Taalkennis, taalgebruik en taalbeleid

Samenleven in Diversiteit in cijfers: Taalkennis, taalgebruik en taalbeleid Samenleven in Diversiteit in cijfers: Taalkennis, taalgebruik en taalbeleid Cijfers uit de survey Achtergrondvariabelen Geboorteland Gemiddelde tijd in België Opleidingsniveau Taalkennis Taalgebruik Cijfers

Nadere informatie

VAARDIGHEIDSTRAINING 3

VAARDIGHEIDSTRAINING 3 VAARDIGHEIDSTRAINING 3 Taalbeleid, meer dan het plan Sophie Stroobants Programma 1. Acties uitwerken Een blik op de inhoudelijke en praktische aanpak Het belang van samen leren Ondersteuning door partners

Nadere informatie

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 Schoolbrochure GRO TE REIS Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 het onderwijsaanbod 8 typisch Daltonschool 14 WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT Onze kernwaarden 1 3 4 5 6 7 2 3 Leren leven, leren leren

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014 JUNI 2014 context Een goede kennis van de onderwijstaal Nederlands 1 is voor leerlingen essentieel om kansrijk deel te nemen aan onderwijs. Vele scholen besteden daar nu reeds extra aandacht aan. De overheid

Nadere informatie

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven)

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven) Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019 Lore Baeyens (SOM Leuven) Leerlingen met een vluchtverleden bij jouw op school/in jouw praktijk/omgeving Hoe voelt

Nadere informatie

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Martien Berben

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Martien Berben TAALBELEID BAO Taalbeleid: een succesvol project Martien Berben www.cteno.be Taalbeleid Waarom? Hoe? TAALBELEID Voor wie? Waarover? Waarom? Attitude bij lezen Begrijpen van opdrachten Duidelijkheid bij

Nadere informatie

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven NedBox.be: oefen je Nederlands online Online taalcoaching

Nadere informatie

Vragenlijstresultaat

Vragenlijstresultaat 17/04/2017 18:24 Organisatiemanagement Huisvesting en voorzieningen Kinderen vinden hun lokaal gezellig. Kinderen vinden dat de school er gezellig uit ziet. Kinderen vinden dat de gangen en de wc s netjes

Nadere informatie

SDL SDL & SMK. Metrotaal: Wat is het niet? 27/09/2017. Intro September Intro September 2017

SDL SDL & SMK. Metrotaal: Wat is het niet? 27/09/2017. Intro September Intro September 2017 Intro September 2017 Wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning bieden op het vlak van omgaan met diversiteit in diverse leercontexten. SDL Onderzoek & visieontwikkelin g Materiaalontwikkeling Vorming

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst taal vmbo

Netwerkbijeenkomst taal vmbo Laura Punt en Edith Vissers Netwerkbijeenkomst taal vmbo Over woordenschat, vak- en taaldoelen, interventies van de taalcoördinatoren en vakwerkplannen Programma netwerkbijeenkomst Herhaling: in vogelvlucht

Nadere informatie

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart 2013 Magda Deckers TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS: Eenzelfde begrippenkader: - vaststellingen die leidden tot TVO - conclusies voor het onderwijs - TVO: conceptueel kader

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie