Design Thinking Informatie en Inspiratie!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Design Thinking Informatie en Inspiratie!"

Transcriptie

1 Design Thinking Informatie en Inspiratie! Welkom in de online Design Thinking folder van Connecting Moblity.nl Deze folder geeft inzicht in de door VanBerlo ontwikkelde Design Thinking methodiek. We nemen u mee door het stappenplan waarmee u op een andere manier nieuwe verfrissende oplossingen voor uw vraagstukken kunt ontwikkelen. Daarnaast laten we zien wat de Design Thinking methodiek heeft opgeleverd voor het mobiliteitsproject Freilot.

2 Design Thinking Een methodiek die leidt tot verfrissende creatieve oplossingen! Sociaal-maatschappelijke uitdagingen worden nog te vaak door conventionele probleemoplossers aangepakt met repressieve maatregelen. En dit werkt niet! Sociaal-maatschappelijke uitdagingen zijn complex, dynamisch en genetwerkt en vragen daarom om een andere aanpak. Door ontwerpdenken, een integrale benadering die het vraagstuk goed adresseert en ook raakt aan de achterliggende diepere behoeftes (de thema s) van de mensen waar het om gaat, ontstaan andere perspectieven. OPEN MOEILIJK AF TE BAKENEN GENETWERKT VELE ELEMENTEN DIE IN VERBAND STAAN DYNAMISCH IN BEWEGING EN DUS VERANDERLIJK

3 Design Thinking Uitgangspunten, wij geloven dat......we problemen niet kunnen oplossen binnen de context waar ze ontstaan zijn. design in zijn meeste effectieve vorm een proces is, een werkwoord en geen zelfstandig naamwoord design een protocol is voor het omgaan met complexe situaties waarbij veel partijen en contexten betrokken zijn....alleen een nieuwe blik op het probleem kan leiden tot nieuwe oplossingen; door slim te ontwerpen kan gedrag positief worden beïnvloed.

4 Design Thinking Frame Creation Een methodiek die leidt tot verfrissende creatieve oplossingen! Bij Design Thinking gebruiken we het zogeheten Frame Creation. Dit is een kernachtig stappenplan om anders naar vraagstukken te kijken en hier nieuwe verfrissende oplossingen voor te bedenken. Intensief samenwerken en een open kritische houding zijn essentieel in dit proces. THEMA S Welke diepe menselijke drijfveren zijn herkenbaar? ANALYSE SYNTHESE FRAMES Welke nieuwe visies op het probleem ontstaan vanuit de thematiek? OMGEVINGSANALYSE Wie heeft er direct en indirect met het probleem te maken? Wat zijn hun drijfveren en waar lopen ze tegen aan? SCENARIO S Welke interventies vanuit de frames zijn mogelijke oplossingen voor het probleem? ABSTRACT CONCREET OORSPRONG Hoe is het probleem ontstaan? Wanneer treedt het op? Wat maakt dat het probleem zo moeilijk oplosbaar is? Wat is er al gedaan om het op te lossen? TOEPASSEN Wat is er nodig om de scenario s toe te passen? En welk scenario biedt de beste oplossing? PROBLEEM OPLOSSING

5 Probleem Ieder Design Thinking traject start met het helder omschrijven van het probleem/vraagstuk. Om op een andere manier met het problem aan de slag te gaan helpt om de uitdaging positief te formuleren. Op het gebied van ITS heeft Helmond meegedaan aan het groot Europees proefproject FREILOT. In dit project worden nieuwe automotive en verkeerstechnologieën ontwikkeld en uitgetest die tot aanzienlijke vermindering van brandstof en CO2-uitstoot bij het vrachtverkeer in stedelijke gebieden moet leiden. De Europese Commissie was erg tevreden met de uitkomsten van de proef in Helmond, en noemt dit project vaak als uitstekend praktijkvoorbeeld van innovatie. Hoewel de startpilot in Helmond zeer succesvol was, is grootschalige uitrol nog niet mogelijk gebleken. Hoe laten we gemeenten en vervoerders op een positieve manier kennis maken met het succesvolle project Freilot, met de nadruk op hun belangrijkste stakeholders.

6 Oorsprong In deze fase willen we duidelijkheid krijgen over de huidige status van het probleem, ofwel wat is de oorsprong van het probleem. > > Wat is het probleem? Hoe is het ontstaan? > > Waar en wanneer treedt het op? Wat gebeurt er dan precies? > > Wat maakt dat het probleem zo moeilijk is op te lossen? > > Wat is er al gedaan om het op te lossen? Door wie? Waarom werkte het niet? > > Wat gebeurt er als er niks aan wordt gedaan? > > Desk research: (Big) data uit de omgeving en statistiek verzamelen. > > Tijdlijn maken. > > Situatie(s) observeren, fotograferen, filmen. > > Plattegronden, tekeningen, overzichtskaarten verzamelen....de invloed van het beleid / de organisatie van de huidige betrokkenen....het bredere beleid van de overheid m.b.t. dit gebied/probleem....de tijdlijn: wat is er in verleden gebeurd?...het imago: hoe komt het probleem over in rapporten en nieuwsfeiten? In de eerste co-creatie workshop zijn Connecting Mobility, Imtech en VanBerlo samen aan de slag gegaan om het probleem verder uit te diepen. Met behulp van de Social Design Radar werd antwoord gegeven op vragen zoals, waarom is het probleem en probleem?, wat is er al gedaan om het op te lossen? Daarnaast waren ook de direct en indirect betrokkenen in beeld gebracht. Voor een aantal doelgroepen (gemeenten, vrachtwagenchauffeurs en technisch leverancier) zijn tijdens de sessie ook de drijfveren en pijnpunten ten aanzien van nieuwe mobiliteitsoplossingen in beeld gebracht. Belangrijkste conclusie: De gemeenten spelen een cruciale rol bij opschaling Freilot. De Gemeenten vertegenwoordigen de stem van hun burgers, omwonenden zijn dus een belangrijke doelgroep.

7 Omgevingsanalyse Na de probleemanalyse is het van belang inzicht te krijgen in de direct en indirect betrokkenen. Nieuw te bedenken oplossingen moeten voor hen een positief verschil maken. > > Wie zijn de direct betrokkenen? Wat beweegt ze? Waar lopen ze tegenaan? > > Wie zijn indirect betrokken? Wat beweegt ze? Waar lopen ze tegenaan? > > In welke andere omgeving doet het probleem zich voor? Zijn er verschillen? > > Ga het veld in; leef je in in de stakeholders, neem materiaal mee om te laten zien en om over te praten en zorg dat je alles vastlegt. > > Leef je in in je stakeholders, toon empathie. > > Camera. > > Plattegronden en foto s van locatie / probleem (Google). > > Visitekaartjes. > > Interviewgids....waar je het beste de stakeholders kunt benaderen en hoe....het nemen van foto s van de situatie en omgeving, wat valt je op?...het delen van visitekaartjes, zo kun je later makkelijk contact opnemen...een detailkaart van de situatie, of een van de bredere omgeving. Uit de eerste co-creatie workshop kwamen als belangrijkste stakeholders gemeenten, vervoerders, vrachtwagenchauffeurs en omwonenden naar voren. Met deze doelgroepen zijn we in gesprek gegaan om te achterhalen wat hun drijfveren en pijnpunten zijn ten aanzien van mobiliteit. Zo vroegen we aan omwonenden wat de positieve en negatieve prikkels van het verkeer in en rondom huis zijn. Direct na de diverse stakeholdersessies hebben we de data-download gedaan zodat er geen relevante informatie verloren zou gaan.

8 Thema s Bewoners rust gezondheid leefbaarheid veiligheid burgerparticipatie Gemeente Nadat de stakeholders en hun drijfveren en frustraties in kaart zijn gebracht is het tijd voor de volgende stap: het analyseren van de beweegredenen en het vervolgens boven tafel krijgen van de diepe menselijke drijfveren die er spelen. > > Analyseer de beweegredenen van de stakeholders, welke diepe menselijke drijfveren spelen er? > > Welke thema s zijn hieruit af te leiden? > > Abstracte, korte thema s werken het beste; als het tot je verbeelding spreekt en de ideeën vanzelf komen, dan zit je goed. > > Samen met de betrokkenen bepalen. > > Trends en maatschappelijke ontwikkelingen mee laten wegen. > > Thema s verdiepen en clusteren. > > Put uit eigen ervaringen. > > Gebruik synoniemen.net om te associëren. > > Denk in metaforen....het winnen van die belangrijke tenniswedstrijd of het behalen van je diploma zijn momenten die je kunt linken aan het thema trots....een ervaring beschrijven van het snoepje op je kussen in het hotel linkt sterk aan het thema verzorgen. eigenaarschap efficiëntie goede doorstroom van A naar B Weggebruikers Op basis van de opgehaalde inzichten hebben we voor het vervolg drie stakeholders benoemd, namelijk de bewoners, de gemeente en de weggebruikers. Voor deze stakeholders hebben we de belangrijkste thema s in kaart gebracht. De overlappende thema s zijn voor het zoeken van nieuwe oplossingsrichtingen het meest belangrijk. Dit zijn de thema s gezondheid, goede doorstroom, veiligheid en eigenaarschap.

9 Frames Om nieuwe oplossingen te bedenken is het nodig een andere bril op te zitten. Dit noemen wij het frame. Het frame is een metafoor of een omschrijving van een positieve situatie waarmee je opnieuw naar het oorspronkelijke probleem gaat kijken. > > Vanuit de thema s op een andere manier naar de probleemsituatie kijken. Het herdefiniëren van het probleem. > > Welke nieuwe visies op het probleem ontstaan vanuit de thematiek? > > Wat voor positieve situaties of metaforen kun je linken om het thema in een nieuw, fris perspectief te plaatsen. > > Probeer het juist persoonlijk te maken. > > Kies de 2 / 3 meest relevante thema s. > > Haal de thema s uit de context van het probleem. > > Bedenk de metafoor. > > Associeer, vergelijk ervaringen, maak een woordweb. > > Maak het visueel, bijvoorbeeld een collage....een mooi toepasselijk gedicht, liedje of schilderij....jouw ideaalbeeld....vergelijkbare plekken die je mooi en prettig vindt; wat maakt deze plekken zo mooi en fijn? Uitgaande van de conclusie dat de drijfveren van de bewoners essentieel zijn voor het enthousiasmeren van de gemeente, zijn we tot het volgende frame gekomen. Wat als de wijk de verkeersregisseur is? dan is de techniek niet leidend, maar de leefbaarheid in de wijk. dan praat de omgeving met de auto in plaats van de auto met de omgeving. dan bepalen de movements van de bewoners van de wijk in eerste instantie hoe het systeem is afgesteld (bijvoorbeeld het voetgangerslicht langer op groen ten tijde van verplaatsingen naar school).

10 Scenario s Nadat het frame bepaald is gaan we terug naar de context. Door de nieuwe bril kijken we naar het oorspronkelijke probleem en bedenken we nieuwe frisse ideeën. > > Zet het gekozen frame in de probleemsituatie. > > Werk de ideeën uit in een (gebruikers)scenario. > > Doe experimenten om je ideeën toe te passen. > > Gebruik je ervaringen om de ideeën te verbeteren. > > Scenario s visualiseren. > > Storyboards maken. > > Prototyping. > > Experimenten....het uitproberen van je prototype op de plaatselijke zaterdagmarkt....het samen uitdenken van ideeën met buurtbewoners tijdens de buurtvergadering. Op basis van het nieuwe frame hebben we in een co-creatie sessie met Connecting Mobility, Imtech, Gemeente Tilburg en VanBerlo een aantal scenario s bedacht voor een wijk in Tilburg en een wijk in Eindhoven. Deze concrete uitwerkingen helpen om het verhaal richting gemeenten anders vorm te geven.

11 Toepassen Na het ontwikkelen van de scenario s breekt de fase aan waarin nieuwe ideeën/scenario s in de echte wereld geïmplementeerd worden. Goed overleg met alle betrokkenen en een concreet plan van aanpak zijn essentieel. Na implementatie is het belangrijk voldoende tussentijdse evaluatie momenten in te bouwen zodat indien nodig tijdig bijgestuurd kan worden. > > Betrek stakeholders en partijen bij het werkelijkheid laten worden van de scenario s. > > Wie gaat het oppakken? En wie doet wat? > > Hoe moet het worden georganiseerd? > > Overleg met stakeholders en partijen. > > Organisatie ontwerp. > > Financiële planning....of de scenario s zijn aangepast aan de regelgeving....de plaatselijke supermarkt die het project kan subsidiëren....communicatie over de voortgang van het project tijdens het bouwen. Op dit moment zijn de eigenlijke opdrachtgevers in gesprek om te bepalen wat het plan van aanpak wordt. Belangrijk in dit stadium is ook de interne organisatie mee te krijgen in het nieuwe frame en de oplossingsrichtingen.

Frame Creation Een inspiratieve en creatieve methode om echt het verschil te maken!

Frame Creation Een inspiratieve en creatieve methode om echt het verschil te maken! Een inspiratieve en creatieve methode om echt het verschil te maken! Welkom in de online Frame Creation folder van Connecting Moblity.nl Deze folder geeft inzicht in de door VanBerlo ontwikkelde Frame

Nadere informatie

Toekomst creëren kan je leren. Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie)

Toekomst creëren kan je leren. Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie) Toekomst creëren kan je leren Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie) Programma Inleiding Wie zijn we? Wat doen we? Wat gebeurt er in Brabant? Waar staan we nu? Ideaalplaatje: waar willen

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan participatief aan

Nadere informatie

Case: knooppuntnamen. Lessons learned. van deze werkwijze. Werving Sessie Community mijnlef (social) media

Case: knooppuntnamen. Lessons learned. van deze werkwijze. Werving Sessie Community mijnlef (social) media Case: knooppuntnamen Werving Sessie Community mijnlef (social) media Lessons learned van deze werkwijze Een samenwerking tussen: LEF, RWS online & Wegen naar de Toekomst Aanleiding Een knooppunt is een

Nadere informatie

Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking

Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking Customer Journey Mapping Workshop Bas Jansen b.n.jansen@saxion service-design.zeef.com 2 november 2015, Hengelo Programma I. Introductie in Service

Nadere informatie

Bkkc connects. Kansen voor opdrachtgeverschap TABO GOUDSWAARD

Bkkc connects. Kansen voor opdrachtgeverschap TABO GOUDSWAARD Bkkc connects Kansen voor opdrachtgeverschap TABO GOUDSWAARD Wat leer je op de kunstacademie wel en op andere opleidingen niet? Omgaan met het ongewone, het onverwachte, het onbekende Zintuigen gebruiken

Nadere informatie

Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus.

Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus. Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus. Casus: Duikervervanging in Rotterdam Organisatie: Linda Docters van Leeuwen - Oxand Nick Statham - Gemeente Rotterdam Rob Kuiken

Nadere informatie

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen Stroomschema Burgerparticipatie Stap 1 situatieschets Omschrijf de beleidssituatie: Wat is het probleem? Breng de complexiteit in beeld. Wie zijn de spelers en wat zijn hun belangen? Maak een krachtenveldanalyse

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

De Energietransitie als co-creatie: van complexiteit naar kansen

De Energietransitie als co-creatie: van complexiteit naar kansen De Energietransitie als co-creatie: van complexiteit naar kansen Samen werken aan nieuw handelingsperspectief voor de energietransitie in de gebouwde omgeving De energietransitie waar iedereen aan mee

Nadere informatie

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner Memo Aan deelnemers diner-debat Eye Kopie aan Contactpersoon Rik van Terwisga Datum 8 januari 2015 Onderwerp Vervolg Debat-diner "Watersysteem van de Toekomst" Watersysteem van de Toekomst: vervolg

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

DAP Toepassing in de Praktijk

DAP Toepassing in de Praktijk DAP 3.0 - Toepassing in de Praktijk Hoewel de Doelgerichte Activiteiten Planning (DAP MDFnl) in zijn geheel bestaat uit 12 elkaar opvolgende stappen, blijkt in de praktijk dat er vele toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Starrt s Semester

Starrt s Semester Starrt s Semester 1 13-12-2017 Professionaliseren Voordat we de competenties kregen had ik al voor mijzelf bedacht dat ik wilde professionaliseren. Ik ben altijd leergierig geweest en wil meer verdiepen

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

EXPLORE!THE STORY DE KRACHT VAN HET VERHAAL

EXPLORE!THE STORY DE KRACHT VAN HET VERHAAL EXPLORE!THE STORY DE KRACHT VAN HET VERHAAL AUTEUR: MASJA NOTENBOOM INHOUD EXPLORE!THESTORY, DE KRACHT VAN HET VERHAAL WANNEER EXPLORE!THESTORY? HOE WERKT EXPLORE!THESTORY? VOORDELEN EXPLORE!THESTORY 3

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over de toekomst

Met elkaar in gesprek over de toekomst Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 Denktank 2 Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 3 Samenvatting Zorginstituut Nederland wil dat alle

Nadere informatie

Design Thinking voor cultuuronderwijs in het VMBO

Design Thinking voor cultuuronderwijs in het VMBO Design Thinking voor cultuuronderwijs in het VMBO Casus en ervaren 15 november 2017, Amersfoort We willen leerlingen niet laten leren over, maar met ze bouwen aan de Flevolandse cultuur. Design Thinking

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven Drie jaar LaMA laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Inleiding. Aanpak visie op leren

Plan van Aanpak. Inleiding. Aanpak visie op leren Plan van Aanpak Van Jos Kessels, Manon Ruijters, Dorine Wesel Datum 12 augustus 2015 Onderwerp Aanpak visie op leren Inleiding Natuurlijk zijn onze uitgangspunten op verschillende manieren om te zetten

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

Democratic Challenge - Discussiepaper reacties en suggesties zijn welkom via

Democratic Challenge - Discussiepaper reacties en suggesties zijn welkom via Veranderprocessen en overheidsparticipatie Democratic Challenge - Discussiepaper reacties en suggesties zijn welkom via info@democraticchallenge.nl Overheidsparticipatie en Organisatieverandering David

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie

Beter Benutten en VRI s: Global meets local

Beter Benutten en VRI s: Global meets local Beter Benutten en VRI s: Global meets local Door Caspar de Jonge, programmamanager Intelligente Transport Services & Smart Mobility Beter Benutten 17/2/16 1 2 Smart Mobility Ten minste 4 clusters van activiteiten:

Nadere informatie

ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES. Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva.

ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES. Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva. ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva.nl 1 CONTENT Ontwerpen van technische innovaties Het innovatielab Cases Discussie

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Jouw team loopt best goed,

Nadere informatie

Even voorstellen. Thuis werken. Carpoolen. Richard Ninaber van Eyben Mobility Consultant. Living. Travel / Living

Even voorstellen. Thuis werken. Carpoolen. Richard Ninaber van Eyben Mobility Consultant. Living. Travel / Living Even voorstellen Richard Ninaber van Eyben Mobility Consultant Thuis werken Inhoudsopgave Athlon Mobility Consultancy Athlon en zakelijke mobiliteit Welke vragen komen wij tegen Een voorbeeld van onze

Nadere informatie

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster Open venster beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster De wereld verandert en overheden moeten mee veranderen. Maar hoe doe je dat, hoe Open venster kan je dat

Nadere informatie

SMART SOCIETY DESIGN

SMART SOCIETY DESIGN SMART SOCIETY MEETS DESIGN De wereld staat voor grote uitdagingen en tegelijkertijd hebben we al die technologische mogelijkheden. dat kan alleen maar tot volledige wasdom komen met creativiteit en een

Nadere informatie

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem.

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem. L Probleemanalyse Stap 1 - Bevraag je doelgroepen en kies één probleem dat je wil oplossen. Methodieken Focusgroep Interviews Wereldcafé Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies

Nadere informatie

Human Centred Design READER. TOP Ondernemen. Onderdeel van. Door: Hendrik-Jan Trooster

Human Centred Design READER. TOP Ondernemen. Onderdeel van. Door: Hendrik-Jan Trooster Human Centred Design READER Onderdeel van TOP Ondernemen Door: Hendrik-Jan Trooster 1 HOOFDTHEMA S Model/Werkwijze Wat is het? Wanneer gebruik je het? Hoe gebruik je het? Resultaat? Human Centred Design,

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

kick-off Profielwerkstuk & Design Thinking

kick-off Profielwerkstuk & Design Thinking kick-off Profielwerkstuk & Design Thinking Eerst even terug naar gisteren... Mark Mieras over info, anticiperen, fouten maken, bijsturen, nieuwsgierig zijn Belangrijke inzichten?? Eerst even terug naar

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen.

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen. HOI, WIJ ZIJN KITE Digitale media is overal om ons heen zichtbaar. Continue worden we beïnvloed door nieuwe technologie, we laten niets meer aan het toeval over. Je controleert het weer voordat je de deur

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sjra Puts Creative Brainworks 2011 - september 2011

Nieuwsbrief Sjra Puts Creative Brainworks 2011 - september 2011 Bekijk de online versie indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen. Nieuwsbrief Sjra Puts Creative Brainworks 2011 - september 2011 De vakantie is voorbij: werk aan de winkel! We hopen dat u genoten

Nadere informatie

Peter van den Heuvel Hogeschool Inholland Communicatie Battle 2016

Peter van den Heuvel Hogeschool Inholland Communicatie Battle 2016 Peter van den Heuvel Hogeschool Inholland Communicatie Battle 2016 No tension, no fun?! Jullie uitdaging vandaag m.b.t. je opdracht : ontwerp een betekenisvolle beleving met impact en vind uit wat hiervoor

Nadere informatie

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab Slim In De Stad Mobile Digital Lab Slimme steden vragen slimmer onderwijs Context Brussel, stadslabo grote maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen: samenleven in diversiteit, (kans)armoede, meertaligheid,

Nadere informatie

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter POWERED BY BEPURE Elke dag beter Hallo zelfvertrouwen! Hallo inzicht! Hallo POWERED BY BEPURE Elke dag beter Innoveren is kansen zien en deze omzetten in producten of diensten die uw klanten echt willen.

Nadere informatie

Kickstart Architectuur. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Agile/ TOGAF/ ArchiMate

Kickstart Architectuur. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Agile/ TOGAF/ ArchiMate Kickstart Architectuur Een start maken met architectuur op basis van best practices. Agile/ TOGAF/ ArchiMate Context schets Net als met andere capabilities in een organisatie, is architectuur een balans

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

Een korte handleiding

Een korte handleiding Een korte handleiding Inleiding Je gaat deelnemen of bent in elk geval geïnteresseerd in deelname aan een kennisuitwisseling gefaciliteerd door E-motive. Zo n uitwisseling kan bestaan uit het bijwonen

Nadere informatie

Beschrijving Deelproject Communicatie Perron 5. Arnold Aukema

Beschrijving Deelproject Communicatie Perron 5. Arnold Aukema Beschrijving Deelproject Communicatie Perron 5 Arnold Aukema Introductie Dit document beschrijft in het kort het deelproject communicatie binnen het service design project Perron 5, waar ik tijdens mijn

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 4 17 september 2012 Docent: Elly Hellings Leerdoel college 4 Leerdoel: meer kennis over de verschillende methodieken van actieonderzoek

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS ORGANISEER EEN TRENDSESSIE MET DE TRENDPUBLICATIE IEDEREEN AAN ZET DOEL Met deze set kun jij samen met anderen de gevolgen van trends voor de communicatie van de Rijksoverheid

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing Door Pepijn Happel Intro We zijn zo gewend te focussen op wat niet werkt, daarbij geholpen door traditionele probleemoplossende methoden,

Nadere informatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Op welke thema s is behoefte aan meer kennis dmv intervisies, kennissessies of onderzoek? Online platform ontwikkeling Innovatie niet als vijand Veiligheid

Nadere informatie

InnovA58. LEF-sessie Innovatie Duurzame Leefomgeving. 11 april 2017

InnovA58. LEF-sessie Innovatie Duurzame Leefomgeving. 11 april 2017 LEF-sessie Innovatie Duurzame Leefomgeving 11 april 2017 Programma 13.35-14.00 Algemene introductie (Wim Leendertse) en innovatieopgave/aanpak (Rob van Hout) 14.00-15.00 Resultaten NIBE studie (Mantijn

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

De nieuwe ambtenaar in de praktijk

De nieuwe ambtenaar in de praktijk De nieuwe ambtenaar in de praktijk Handwerk voor de nieuwe ambtenaar Deze praktijk oriëntatie ontleend aan: Beleid begint bij de samenleving van Leo Klinkers Verdraaide organisaties van Wouter Hart Essenties

Nadere informatie

De organisatievorm van sociale (wijk)teams: wat werkt echt? Uitnodiging deelname praktijkstudie

De organisatievorm van sociale (wijk)teams: wat werkt echt? Uitnodiging deelname praktijkstudie De organisatievorm van sociale (wijk)teams: wat werkt echt? Uitnodiging deelname praktijkstudie Gemeenten zijn in 2015 echt gestart met hun aanpak gericht op lokale zorg en meer regie voor de professional

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Netwerk en Draagvlak. Werkboek

Netwerk en Draagvlak. Werkboek Netwerk en Draagvlak Werkboek Introductie Het kabinet investeert 100 miljoen per jaar in het technisch vmbo via de subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs. Dit geld is beschikbaar voor goede samenwerkingsplannen

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Grootschalig Luisteren

Grootschalig Luisteren Grootschalig Luisteren professionaliseer het sociaal werk in uw gemeente Grootschalig Luisteren in actie! Het programma Sociaal Werk Versterkt www.loc.nl SOCIAAL WERK VERSTERKT DAAGT ALLE SOCIAAL WERKERS

Nadere informatie

Invloed van de OR Meer dan alleen art. 25 & 27!

Invloed van de OR Meer dan alleen art. 25 & 27! 1 GITP Welkom! Charlotte Potman 5 mei 2014 Invloed van de OR Meer dan alleen art. 25 & 27! 2 3 GITP Welkom! Charlotte Potman 5 mei 2014 Op een schaal van 0-10 hoeveel invloed heeft jouw OR eigenlijk? 4

Nadere informatie

Schrijf deze agenda voor dag 1 op een whiteboard. En zorg dat je gedurende de dag activiteiten afvinkt.

Schrijf deze agenda voor dag 1 op een whiteboard. En zorg dat je gedurende de dag activiteiten afvinkt. DAG 01 UNDERSTAND/ DEFINE Op dag 1 kickstart je je sprint en duik je in de behoefte van je gebruiker, je lange termijn doel en het innovatievraagstuk dat je wilt oplossen de komende drie sessies. In de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Leernetwerk Sterker door zelforganiserende teams 28 november 2016 Adviseurs leernetwerk Will Schutte Wouter van Oord - Jansen Martijn Simons Programma Nader kennismaken Wat is zelforganisatie

Nadere informatie

Met onze klant op reis Eindbestemming: een visie in 3 maanden. 8 december 2017, Yvonne Hoftijzer-Weldam procesmanager bij woningcorporatie Vidomes

Met onze klant op reis Eindbestemming: een visie in 3 maanden. 8 december 2017, Yvonne Hoftijzer-Weldam procesmanager bij woningcorporatie Vidomes Met onze klant op reis Eindbestemming: een visie in 3 maanden 8 december 2017, Yvonne Hoftijzer-Weldam procesmanager bij woningcorporatie Vidomes Vidomes in cijfers en beeld Vidomes geeft mensen die op

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 6 1 oktober 2012 Docent: Elly Hellings Mededelingen Aanpassing invulling actieonderzoek Combinatie workshops OasisGame en vakken

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

Leren implementeren. Waar sta jij met Leren implementeren? Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji

Leren implementeren. Waar sta jij met Leren implementeren? Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji Leren implementeren Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji Ik weet alles over implementeren en kan het ook heel goed! Ik sta voor een afgebakende, overzichtelijke

Nadere informatie

SOCIAL INFORMATION SYSTEM

SOCIAL INFORMATION SYSTEM De SIS is een tool die oplossingen biedt voor uitdagingen en vragen in de wijk. Het product is vooral sterk in het verbinden van belangen. Zo stelt het organisaties in staat makkelijk en efficiënt met

Nadere informatie

Samen vormgeven aan de toekomst

Samen vormgeven aan de toekomst Policy Design Studio Samen vormgeven aan de toekomst Sinds het voorjaar van 2015 brengen wij de Policy Design Studio in praktijk. Een kansgerichte manier om de toekomst tegemoet te treden. Wij raken steeds

Nadere informatie

BREAKOUT SESSIE SLIMMER SAMENWERKEN

BREAKOUT SESSIE SLIMMER SAMENWERKEN BREAKOUT SESSIE SLIMMER SAMENWERKEN Maaike Sauerborn & Pepijn Nicolas Eigenaar Youfacilitate: slimmer samenwerken Oprichter Youfacilitate Academy Youfacilitate werkt aan vragen waar meerdere mensen samen

Nadere informatie

Kickstart-aanpak. Een start maken met architectuur op basis van best practices.

Kickstart-aanpak. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Kickstart-aanpak Een start maken met architectuur op basis van best practices. www.theunitcompany.com Kickstart-aanpak Soms is net dat extra duwtje in de rug nodig om te komen waar je wilt zijn. In onze

Nadere informatie

Oproep: Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied

Oproep: Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied Oproep: Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied Meld nu uw bouwproject aan voor het Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied. Daarin bundelen overheden,

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Jobs-to-be-done methode. by Greenberry

Jobs-to-be-done methode. by Greenberry by Greenberry De methode In dit document wordt uitgelegd hoe de jobs-to-be-done (JTBD) methode in z n werk gaat. Deze methode combineert kwantitatief en vooral kwalitatief onderzoek, en kan worden gebruikt

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

De kracht van de ontmoeting Spreken in waarheid Positieve Heroriëntering

De kracht van de ontmoeting Spreken in waarheid Positieve Heroriëntering COLUMBUS De kracht van de ontmoeting Spreken in waarheid Positieve Heroriëntering 1. Visie en missie Instroom in BJZ verminderen Mogelijk antwoord op verontrusting / MANO Kijken en handelen vanuit menselijk-existentieel

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven)

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Inhoud > Introductie > Wat is Wereld van Nestor? > Hoe werd het ontwikkeld? > Hoe ziet het er uit? > Wanneer te gebruiken?

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Mobiliteitsscan Infosessie Donderdag 12 december Harderwijk

Mobiliteitsscan Infosessie Donderdag 12 december Harderwijk Donderdag 12 december 2013 - Harderwijk Infosessie interactief informeren Over Ontwikkelingen, ervaringen, kansen op het gebied van bereikbaarheid, mobiliteit Mobiliteitsscan, Samenwerken, oplossing voor

Nadere informatie

Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio?

Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio? Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio? Nederlandse ambitie ITS Sneller, veiliger, plezieriger en betrouwbaarder reizen Verbetering totale leefomgeving

Nadere informatie

mbo binnenstebuiten Een positieve impuls voor het mbo!

mbo binnenstebuiten Een positieve impuls voor het mbo! mbo binnenstebuiten Een positieve impuls voor het mbo! Een initiatief van: MBO Binnenstebuiten In het middelbaar beroepsonderwijs zien we dat scholen hard hun best doen om het onderwijs actueel te houden

Nadere informatie

Event #ikzoekwerk Werkt u mee?

Event #ikzoekwerk Werkt u mee? Event #ikzoekwerk Werkt u mee? WORKSHOP SOCIALE ECONOMIE - VERSLAG DEELNEMERS: Methap (stad Genk), Pieter (De Winning), Ilse (pom limburg), Veerle (In-Z), Hilda (prof U-hasselt), Vital (Bewel), Jef Adriaens

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

MASTERCLASS DESIGN THINKING EEN VERNIEUWEND PERSPECTIEF OP JOUW VRAAGSTUK

MASTERCLASS DESIGN THINKING EEN VERNIEUWEND PERSPECTIEF OP JOUW VRAAGSTUK MASTERCLASS DESIGN THINKING EEN VERNIEUWEND PERSPECTIEF OP JOUW VRAAGSTUK NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Onze dagelijkse uitdagingen zijn steeds vaker complex, dynamisch, open en genetwerkt.

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet ELKE WEEK EEN HANDIGE TIP UIT ONZE NIEUWE SERIE: 15X hoe het wel moet Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes 1. Duidelijke taal Praat met mensen, alsof ze échte mensen zijn.

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

MVI & EMVI: Perfect match? 24 november 2015, SMI Stabi congres, Zoetermeer

MVI & EMVI: Perfect match? 24 november 2015, SMI Stabi congres, Zoetermeer MVI & EMVI: Perfect match?, SMI Stabi congres, Zoetermeer Prof dr ir, Tilburg University Het is de route niet de kaart Niet de uitkomst maar het raadsel Het zijn je ogen niet de kleppen Niet het eindpunt

Nadere informatie

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015 StadsDashboard Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld Merle Blok 12 mei 2015 Missie TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

Zo is Assen gestart met GIDS

Zo is Assen gestart met GIDS Gezond in... Assen Van links naar rechts: Nicoline Waanders, beleidsregisseur gemeente Assen Gerrit Stolte, beleidsspecialist o.a. sport en gezondheid Gemeente Assen Maria Jongsma, adviseur GIDS, Tinten

Nadere informatie