Doc. no. : G-448 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : HEF- EN HIJSACTIVITEITEN Datum :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doc. no. : G-448 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : HEF- EN HIJSACTIVITEITEN Datum :"

Transcriptie

1 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Uitzondering: 3.2 Bijzondere hijsactiviteiten: 3.3 Voorwaarden 3.4 Organisatie 3.5 Werkwijze Proces Werkvoorbereiding Proces b Logistieke Planning Cell Opdrachtverstrekking Proces Uitvoering 3.6 Bijzondere hijsactiviteiten: 4 CONTROLE EISEN 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES BIJLAGE 2 STROOMDIAGRAM VOOR HEF- EN HIJSACTIVITEITEN NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten GOEDGEKEURD: Execution Manager P. Van der Ree WIJZIGING: update CMS Wijzigingen 2016: Stroomdiagram (tekstueel) Categorie indeling standaard op Offshore hijsstaat Beschrijving LVP als PIC weggelaten Rigger/technische hijsspecialist niet per definitie onderdeel hijsteam Verwijzing naar grondverzetmachines Tekst hijsteam uitgebreid 1 SCOPE Uitvoeren van hijs- en hefactiviteiten op NAM locatie

2 Werkinstructie : HSEW Blz. : 2 van 8 2 Doel Het benoemen van de taken en verantwoordelijkheden van operationele medewerkers betrokken bij hef- en hijsactiviteiten, in lijn met UIE specificatie van de Group Standaard voor hef- en hijsactiviteiten 3 Procedure Deze werkinstructie is opgesteld om nadere uitleg te geven over de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten en met name gericht op Operaties. Het gebruik van bovenloopkranen, heftrucks en alle andere hef- en hijsmiddelen (o.a. voor rigging activiteiten) anders dan een kraan, vallen ook onder de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten. 3.1 Uitzondering: Laad- en losactiviteiten van vrachtwagens met een eigen autolaadkraan vallen niet onder de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten, zolang de autolaadkraan gebruikt wordt voor het laden/lossen van de eigen lading. Deze activiteit valt onder de Group Standard Road Transport. 3.2 Bijzondere hijsactiviteiten: Wireline werkzaamheden; FFLB/Capsule/MOB/FRC boot; Hijsen van personeel 3.3 Voorwaarden Hef- en hijsactiviteiten dienen gepland en beheerst te worden:

3 Werkinstructie : HSEW Blz. : 3 van Organisatie Werkvoorbereiding vraagt de werkzaamheden aan: Zie Werkwijze. PIC is verantwoordelijk voor veilige uitvoering hef-/ hijswerkzaamheden en de evaluatie na uitvoering: De PIC kan wel taken delegeren, maar blijft altijd eindverantwoordelijk. Logistieke Planning Cell is verantwoordelijk voor plannen/aanleveren van personeel/ materieel en ondersteuning bij de invulling van de beheersmaatregelen: Zie Werkwijze, Proces b. LVP is verantwoordelijk voor een veilige werkplek: Zie werkwijze, Proces c. Hijsteam voert de hef- en hijsactiviteiten uit: Een hijsploeg bestaat in principe uit 3 personen t.w. de kraanmachinist, de hijsbegeleider en de aanpikker Nederlandse benaming Kraanmachinist Hijsbegeleider Aanpikker Engelse benaming Crane operator Banksman Slinger De specifieke taken die door een hijsteam moeten worden uitgevoerd zijn: Het vastzetten en losmaken van een last (aanpikker). Het geven van bedieningssignalen (hijsbegeleider). Het bedienen van het hef- en hijswerktuig (kraanmachinist). Bij routinematige hef- en hijsactiviteiten (conform stroomschema) mag de hijsploeg ook uit 2 personen bestaan (kraanmachinist en gecombineerde aanpikker/hijsbegeleider) mits: Er een risicobeoordeling is gemaakt waarbij ook rekening wordt gehouden met de omgeving en weersomstandigheden; De taken van aanpikker en hijsbegeleider kunnen worden gecombineerd; De persoon in kwestie over de juiste competenties beschikt. Vereiste competenties: De PIC, de hijsbegeleider, de kraanmachinist en de aanpikker moeten voldoen aan de vakbekwaamheids- en opleidingseisen, zoals die zijn vastgelegd in de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten. 3.5 Werkwijze Proces Werkvoorbereiding Bepaal tot welke categorie de hef- en hijsactiviteit (bv. routine of niet routine) behoort De werkvoorbereiding zorgt voor planning van de hef- en hijsactiviteiten en het benoemen van de PIC in overleg met Operaties. De PIC classificeert risico s, bepaalt de categorie en de benodigde beheersmaatregelen voor de hef- en hijsactiviteiten op basis van het stroomdiagram uit bijlage 1.

4 Werkinstructie : HSEW Blz. : 4 van 8 De afdeling Logistiek kan expertise leveren om dit beoordelingsproces te ondersteunen. Op Offshore installaties wordt regelmatig over onder druk staande delen en door luiken en dekopeningen gehesen. Dit is altijd een niet routinematig complex/kritische hijsactiviteit. Met een TRA dienen de exacte risico s en bijbehorende beheersmaatregelen bepaald te worden, waarbij o.a. gekeken dient te worden naar: het gewicht van het te hijsen object; de eventuele beschermende factor van de aanwezige deklagen; de afmetingen van de dek-openingen/luiken. De juiste classificatie van de bovengenoemde hijsactiviteiten dient echter altijd in overleg met de expertise Heffen en Hijsen bepaald te worden Vul het hijsplan in Tijdens de werkvoorbereiding is de PIC verantwoordelijk voor het opstellen van een hijsplan (activiteitenplan in stroomdiagram). Een standaard template voor het hijsplan kan gevonden worden in de referenties. Voor routinematige hef- en hijsactiviteiten kan de werkvergunning als hijsplan worden gezien. De werkvergunning moet dan de volgende informatie bevatten: Omschrijving te hijsen object; Gewicht object; Naam PIC. Voor routinematige hef- en hijsactiviteiten is geen hijstekening vereist. Voor eenvoudige niet routinematige hef- en hijsactiviteiten kan een schets volstaan als hijstekening. Voor gecompliceerde of complex/kritische hef- en hijsactiviteiten dient een specifieke en genummerde tekening gemaakt te worden. Voor de eisen aan een tekening voor gecompliceerde en complexe/kritische hef- en hijsactiviteiten zie de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten Stel werkvergunning en voer een TRA uit De Werkvoorbereiding en PIC zijn, in samenspraak met verstrekker verantwoordelijk voor het identificeren van alle risico s voor de hef- en hijsactiviteiten. De beheersmaatregelen dienen te zijn afgestemd met de PIC. Voor routinematige hef- en hijsactiviteiten is de basis TRA voor heffen en hijsen het uitgangspunt. Deze is opgenomen in de referenties. Afhankelijk van de situatie kan deze TRA worden uitgebreid. Voor niet-routinematige (eenvoudige, gecompliceerde, of complexe/kritische) hef- en hijsactiviteiten moet altijd een specifieke TRA opgesteld worden Benoem de benodigde mensen en middelen Het hijsteam en de hijsmiddelen moeten op het hijsplan staan. Een voorbeeld hijsplan is opgenomen in de referenties Proces b Logistieke Planning Cell

5 Werkinstructie : HSEW Blz. : 5 van Plannen van competent personeel en gecertificeerde middelen De Logistieke Planning Cell plaatst de aanvraag in het systeem en pland het benodigd competent personeel en gecertificeerde middelen. Opmerking: ONEgas East Offshore maakt gebruik van eigen planning voor wat betreft personeel en middelen. In de Asset Groningen loopt de aanvraag van personeel en middelen via de (ISC)contractor. Uitgangspunt voor deze afwijkende situaties is dat men zich houdt aan de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten Opdrachtverstrekking De Logistieke Planning Cell verstrekt de opdracht aan een goedgekeurde contractor Proces Uitvoering Vastlegging PIC Door vastlegging van de PIC voor aanvang van het werk is duidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft voor het uitvoeren van de hef- en hijsactiviteiten Zorg voor een veilige werkplek De LVP zorgt voor een veilige werkplek, daarnaast dient de LVP: Zeker te stellen dat bekend is wie de PIC is. Zeker te stellen dat de activiteit is gecategoriseerd PIC organiseert de voorwaarden tot veilige uitvoering De PIC zorgt voor een veilige uitvoering van de hef- en hijsactiviteiten door: Verstrekken van informatie naar het hijsteam en alle betrokkenen. Controleren van de beheersmaatregelen, zoals: o Hijsplan. o Werkvergunning. o TRA. o o Organiseren startwerkvergadering. Controleren of de 10 vragen voor veilig heffen en hijsen (zie bijlage 2) positief zijn beantwoord. Voor meerdaagse hef- en hijsactiviteiten moet de startwerkvergadering dagelijks worden herhaald Voer activiteit volgens planning uit Het werk dient te worden uitgevoerd in lijn met de beheersmaatregelen, zoals omschreven in het hijsplan, de werkvergunning en de TRA Evalueer na het werk de werkzaamheden De PIC evalueert de hef- en hijsactiviteiten met de betrokkenen. Bespreek in ieder geval wat er goed en minder goed ging ten aanzien van de volgende punten: Hijsplan. Werkvergunning/TRA. Werkwijze. Hijstekening.

6 Werkinstructie : HSEW Blz. : 6 van Bijzondere hijsactiviteiten: Het gebruik van verreikers of grondverzetmachines: Bij het gebruik van een verreiker of grondverzetmachine als vorkheftruck of als hijskraan is de NAM specificatie van de Groep Standaard voor hef- en hijs activiteiten van toepassing. Zie bijlagen en referenties voor meer details. Wireline werkzaamheden: Bij Wireline werkzaamheden mag de kraanmachinist de kraan alleen verlaten wanneer de motor is uitgeschakeld en de Wireline lubricator gemonteerd op de X-mastree in de kraan hangt. FFLB/Capsule/MOB/FRC boot: Inzittenden blijven tijdens het hijsen van het vaartuig op hun plaats met de gordels (indien van toepassing) vast. Er mag niet met het binnenhalen van het vaartuig begonnen worden, voordat de stuurlijnen zijn vastgemaakt en de passagiers bevestigd hebben dat ze op hun plaats zitten met de gordels vast. Hijsen van personeel: Het hijsen van personeel, bij de uitvoering van activiteiten, is altijd niet routinematig gecompliceerd en is alleen toegestaan indien: Er toestemming is van de LVP en; Andere middelen, zoals steigers of hoogwerkers, niet toepasbaar zijn en; De activiteit urgent, incidenteel en van korte duur is; Aan de overige eisen in de Groep Standaard voor hef- en hijsactiviteiten wordt voldaan. 4 Controle eisen Door de Back Office wordt jaarlijks een inspectie-auditplanning opgesteld Hierin wordt o.a. op de volgende aspecten gecontroleerd: Juiste gebruik van de hijs- en hef registratiemethode Implementatie Shell UIE specificatie voor hef-en hijswerkzaamheden Hef- en hijscertificatie en keuring Opleidingen en competenties 5 Rapportage Documenteer het hijsplan, TRA en de evaluatie voor eventueel toekomstig gebruik: 6 Referenties NAM-71.WI UIE-LIFHOI.SP.01 Hoisting Operations Werkinstructie: Hef en Hijswerkzaamheden (NL) Shell U.I.E. Specification of Group Standard for Lifting and

7 Werkinstructie : HSEW Blz. : 7 van 8 Bijlage 2 Stroomdiagram voor hef- en hijsactiviteiten Categorieë Hef- en hijsactiviteiten die moeten worden uitgevoerd. Categoriseren en implementeren van beheersmaatregelen. Beheersmaatregele 1. Routinematige hef- en hijsactiviteiten. Eenvoudige activiteiten met een kraan. Eenvoudige activiteiten met draagbare hijswerktuigen. Dekactiviteiten met een offshore kraan en hijsen van en naar offshore installaties van standaard offshore containers. Stabiele last met een bekend en berekend gewicht, vorm en zwaartepunt. Standaard hef- en hijsmiddelen. Geschikte omgevingsfactoren. 2. Niet-Routinematige Eenvoudige hef en hijsactiviteiten. Werkzaamheden met slechts één hijswerktuig. Stabiele last met een bekend en berekend gewicht, vorm en zwaartepunt. Het zwaartepunt bevindt zich onder het hijspunt. Toereikend werkgebied en ruimschoots voldoende hoogte. Standaard hef- en hijsmiddelen. Niet binnen gevoelige, moeilijke of beperkt toegankelijke ruimte. 3. Niet-Routinematige Gecompliceerde hef- en hijsactiviteiten. Het gebruik van twee of meer hef- en hijswerktuigen. Hijsen met twee kranen en het staarten van een last. Hijsen van personeel. Hijsen van andere lasten dan standaard offshore containers van en naar offshore installaties en tussen vaartuigen. Uit het zicht hijsen. Machinist ziet de last niet. Langdurige activiteit, bijvoorbeeld meerdere ploegen. Lasten met een buitengewone vorm, waarbij het zwaartepunt zich niet in het midden van de last 4. Niet-Routinematige Complexe/Kritische hef- en hijsactiviteiten. Zware lasten (lasten met een gewicht > 25 ton). Gewicht van een last dat hoger is dan 90% van de werklast van het hef- en hijswerktuig. Last met een onbekend, moeilijk te schatten gewicht en/of zwaartepunt. Speciale of dure last, waarvan het verlies ernstige gevolgen heeft voor productieactiviteiten. Boven actieve of onder druk staande koolwaterstof houdende procesmiddelen. Hijsen door luiken, smalle dekopeningen, in schachten of meerdere dekniveaus. Hijsen door het scheidingsvlak van water en lucht, alsmede hijsactiviteiten onder water Niet-standaard hef- en hijsmiddelen. Hef- en hijs activiteitplanning. Werkvergunning. Risicobeoordeling (algemeen). Bestaande schriftelijke procedures voor deze hef- en hijsactiviteiten. Toolbox. Tien vragen voor veilig hijsen. Hef- en hijs activiteitplanning. Werkvergunning. Risicobeoordeling afgestemd op de activiteiten. Eenvoudige schets van de uit te voeren werkzaamheden. Toolbox. Tien vragen voor veilig hijsen. Hef- en hijs activiteitplanning. Werkvergunning. Risicobeoordeling afgestemd op de activiteiten. Specifieke en genummerde tekening waarop de uit te voeren activiteiten worden weergegeven. Toolbox. Tien vragen voor veilig hijsen. Hef- en hijs activiteitplanning. Werkvergunning. Risicobeoordeling afgestemd op de activiteiten. Schriftelijk werkpakket met een beschrijving hoe de activiteiten worden uitgevoerd en specifieke en genummerde tekening(en) waarop de te gebruiken hef- en hijsmiddelen duidelijk en gedetailleerd zijn aangegeven. Schakel een erkende Subject Matter Expert in bij het opstellen van het werkpakket, bijvoorbeeld voor het beantwoorden van vragen, het helpen bepalen van risico s en beheersmaatregelen of het beoordelen van het plan. Toolbox. Tien vragen voor veilig hijsen.

8 Werkinstructie : HSEW Blz. : 8 van 8 Bijlage 3 10 vragen voor veilig hijsen

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet S2 Hijswerk HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum :

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van hoogwerker: 3.2 Deze richtlijn geldt niet voor: 4 RISICODOMEINEN EN RISICO S 5 PROCEDURE 5.1 Taak Risico

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING HIJSEN EN HEFFEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING HIJSEN EN HEFFEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar je gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt zich waar? Lees

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Hijsen en heffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Hijsen en heffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Shell UIO specificatie van de. Groep Standaard voor hef- en hijs activiteiten in Europa

Shell UIO specificatie van de. Groep Standaard voor hef- en hijs activiteiten in Europa Shell UIO specificatie van de Groep Standaard voor hef- en hijs activiteiten in Europa CMS DOCUMENT CONTROL BOX Field Name Field Description Name Specificatie van de groep Standaard voor hef- en hijs activiteiten

Nadere informatie

HIJSEN EN HEFFEN. Hijsen - heffen

HIJSEN EN HEFFEN. Hijsen - heffen Hijsen en heffen behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden op een installatie. Ieder jaar gebeuren er ernstige ongelukken. Het gaat steeds om het verplaatsen van zware lasten met zware materialen,

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-1 3.4.2 PRA-2 3.4.3 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIE

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 10 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-0 3.4.2 PRA-1 3.4.3 PRA-2 3.4.4 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

Informatiemateriaal Hijswerk

Informatiemateriaal Hijswerk S2 Informatiemateriaal HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 HIJSEN EN HEFFEN

HSE guidelines. Sapril 2017 HIJSEN EN HEFFEN HSE guidelines Sapril 2017 HIJSEN EN HEFFEN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat onderdelen van de

Nadere informatie

HSE guidelines. november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2 Inventariseer

Nadere informatie

HSE guidelines november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 INLEIDING: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Uitvoering geven aan de gekozen overlegvorm: 3.4.1 Start werk meeting

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Organisatie 3.3 Werkwijze 3.3.1 Uitwisselen van VPRV bij tank of vat in bedrijf 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGES

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Chemicaliën die door de NAM beoordeeld moeten worden 3.2 Gebruik van chemicaliën op NAM locatie 3.2.1 Algemeen 3.2.2

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Stel de installatie veilig volgens een veiligstelplan: 3.4.2 De LVP

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

Wet- en regelgeving bij hijsen, heffen en verticaal transport Gaat het mis bij de wetgever of bij het toezicht houden?

Wet- en regelgeving bij hijsen, heffen en verticaal transport Gaat het mis bij de wetgever of bij het toezicht houden? Wet- en regelgeving bij hijsen, heffen en verticaal transport Gaat het mis bij de wetgever of bij het toezicht houden? Ing. Peter Verhoef, 12hoist4u, hoisting & lifting recruitment services, e-mail peter.verhoef@12hoist4u.com

Nadere informatie

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS CENTRAAL EXAMEN EXAMINATOREN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN (ABVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS CENTRAAL EXAMEN EXAMINATOREN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN (ABVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET TOETSMATRIJS CENTRAAL EXAMEN EXAMINATOREN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN (ABVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET HANDHIJSGEREEDSCHAP(VVLH) Toetsduur: ABvL: 45 minuten VVL-H: 30 minuten Cesuur: ABvL: 27

Nadere informatie

HSE guidelines september 2012 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines september 2012 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines september 2012 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S september 2012 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING Ref. no. 01355254-0001 Doc. no. G-414 Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 25 Status FINAL Revisie C Onderwerp NAM WERKVERGUNNINGEN Datum 7-02-2015 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Afwijken van de instructie

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 VOORWAARDEN 4 ORGANISATIE 5 PROCEDURE 5.1 Reinigingsplan 5.2 Autoriseren van het reinigingsplan 5.3 Stel installatie(deel)veilig 5.4 Start-/werkoverleg

Nadere informatie

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Werkwijze 4 RAPPORTAGE/UITKOMST 5 REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator R.Boxmeer. GOEDGEKEURD: Execution Manager E. van den Dool

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator R.Boxmeer. GOEDGEKEURD: Execution Manager E. van den Dool Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van hoogwerker: 3.2 Deze richtlijn geldt niet voor: 4 RISICODOMEINEN EN RISICO S 5 PROCEDURE 5.1 Taak Risico

Nadere informatie

The appointed person. De oplossing voor gedrag en proces?

The appointed person. De oplossing voor gedrag en proces? The appointed person De oplossing voor gedrag en proces? Inhoud van de presentatie Opvolgen van de wetgeving komt veiligheid ten goede Drie artikelen uit het Arbobesluit als kapstok Opmerkingen over het

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN BENZEEN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2

Nadere informatie

Shell U.I.E. specificatie van de. Group Standaard voor hef en hijs activiteiten

Shell U.I.E. specificatie van de. Group Standaard voor hef en hijs activiteiten Shell U.I.E. specificatie van de Group Standaard voor hef en hijs activiteiten Voorwoord gebruikers richtlijn. Upstream International Europe documenten zijn gebaseerd op de ervaringen die men heeft opgedaan

Nadere informatie

Hijsplan. Deze richtlijn is een uitgave van de Vereniging Verticaal Transport (VVT)

Hijsplan. Deze richtlijn is een uitgave van de Vereniging Verticaal Transport (VVT) Hijsplan Deze richtlijn is een uitgave van de Vereniging Verticaal Transport (VVT) Vereniging Verticaal Transport (VVT) Blokdrukweg 8 4104 BD Culemborg T: 0345 516993 F: 0345 521672 E: info@verticaaltransport.nl

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! ita.jandenul.com KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten die een potentieel risico inhouden voor ernstige accidenten. Dit handboek voor kritieke

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIE: Hijswerkzaamheden Rev. 01 KAVM-procedure: Normale bedrijfsvoering Datum: 27-02-13

WERKINSTRUCTIE: Hijswerkzaamheden Rev. 01 KAVM-procedure: Normale bedrijfsvoering Datum: 27-02-13 1. Algemeen Doelstelling Hijswerkzaamheden zijn risicovolle activiteiten omdat de last kan vallen of doordat door de traagheid van de massa kans op beknelling bestaat. Het uitvoeren van hijswerkzaamheden

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Rollen van betrokkenen 3.2 Monstername 3.3 Verpakking 3.4 Transport 3.4.1 Monsters tbv radiologische analyse. 3.4.2 Monsters tbv

Nadere informatie

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING HIJS- & HEFWERKZAAMHEDEN Hijsen en heffen behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden. Het gaat steeds om het verplaatsen van zware lasten met zware materialen, soms zelfs onder

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING Ref. no. 01355254-0001 Doc. no. G-414 Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 24 Status FINAL Revisie A Onderwerp NAM WERKVERGUNNINGEN Datum 1-04-2013 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Afwijken van de instructie

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX. 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 BESCHRIJVING PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze. 5 UITKOMST 6 REFERENTIES

GLT-PLUS INDEX. 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 BESCHRIJVING PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze. 5 UITKOMST 6 REFERENTIES Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 BESCHRIJVING PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze. 5 UITKOMST 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

INFOBLAD 01. Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11

INFOBLAD 01. Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11 INFOBLAD 01 Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11 INLEIDING 1.0 Algemeen De Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT) beheert alle certificatieschema s in het kader van Verticaal Transport.

Nadere informatie

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt.

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Hoofdstuk : HNDB-SSM-18 Pagina: 1 van 7 1.0 Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Zowel pakken hout (max. 40 delen van gelijke lengte), als een

Nadere informatie

UPI=032 Hijswerkzaam heden

UPI=032 Hijswerkzaam heden UPI=032 Hijswerkzaam heden Uniforme Productie Instructie 24-11-2009 Aanpassing: art 7.2.2. wijziging deskundigheidsbewijs op gelijkwaardigheid 29-02-2012 HeleUPI i.o.m. contractor besproken en op veel

Nadere informatie

Leren kent geen grenzen! Jee Business School. Veilig hijsen

Leren kent geen grenzen! Jee Business School. Veilig hijsen v Leren kent geen grenzen! Jee Business School Veilig hijsen Hijs veilig of hijs niet! Bij het hijsen van materialen gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Als expert op het gebied van veiligheid juichen

Nadere informatie

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 BASISPRINCIPES VOOR HET UITVOEREN VAN HgU TESTS 3.2 Opstelling HGU meetplannen. 3.3 Uitvoering van de HGU meetplannen 3.4 Limiet

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur KAM Revisie Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 9

Documenteigenaar Adviseur KAM Revisie Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 9 Documenteigenaar Adviseur KAM evisie 18-12-14 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 9 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en)

Nadere informatie

TCVT CertifICatie voor veilig hijsen

TCVT CertifICatie voor veilig hijsen TCVT CertifICatie voor veilig hijsen TCVT CertifICatie voor veilig hijsen In Nederland vinden veel hijsactiviteiten plaats, vaak gerelateerd aan bouwactiviteiten. Veiligheid is daarbij van het allergrootste

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 2 3 Wijziging(en) TRA wordt minimaal 2 werkdagen voor

Nadere informatie

Autolaadkranen: verschil tussen laden/lossen en hijsen nader uitgelegd.

Autolaadkranen: verschil tussen laden/lossen en hijsen nader uitgelegd. Autolaadkranen: verschil tussen laden/lossen en hijsen nader uitgelegd. Achtergrond Autolaadkranen worden gebruikt voor het uitvoeren van uiteenlopende werkzaamheden. Er bestaat veel onduidelijkheid omtrent

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS VERTICAAL TRANSPORT

ARBOCATALOGUS VERTICAAL TRANSPORT ARBOCATALOGUS VERTICAAL TRANSPORT INHOUDSOPGAVE ARBOCATALOGUS VERTICAAL TRANSPORT Inleiding... 2 Minder regels, meer onderlinge afspraken... 2 Voor werkgevers en werknemers... 2 Toepassingsgebied... 2

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Inhuren van hijs- en hefmiddelen... 2 5.2 Voorbereiding hijswerkzaamheden...

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 20-05-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 20-05-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 2 3 Wijziging(en) TA wordt minimaal 2 werkdagen voor

Nadere informatie

33.55P Hijswerkzaamheden

33.55P Hijswerkzaamheden Opgesteld door Adriaan Lefeber evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 11 1. Doelstelling Hijswerkzaamheden zijn risicovolle activiteiten omdat de last kan vallen of doordat door de traagheid van de massa kans op

Nadere informatie

Afzetlint Voor het markeren van de werkplek dient altijd ROOD/WIT afzetlint of hekwerken gebruikt te worden.

Afzetlint Voor het markeren van de werkplek dient altijd ROOD/WIT afzetlint of hekwerken gebruikt te worden. Opsteller : Safety Engir Blad : 1 van 9 1. DOEL Het doel van deze procedure is het voorkomen van letsel aan personen en/of schade aan apparatuur of installaties tijdens het uitvoeren van hijswerkzaamheden.

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

KRANEN EN HEFWERKTUIGEN

KRANEN EN HEFWERKTUIGEN / Gezondheid en veiligheid WERKNORMEN Ref.: Aperam Safety ST 007 Cranes and Lifting Uitgave: 15.05.2012 Versie: v0 Rev.: AM Safety 007 v2 10.11.2010 KRANEN EN HEFWERKTUIGEN Gecontroleerd Verspreiding Uitgewerkt

Nadere informatie

Cijfers en ongevallen

Cijfers en ongevallen Cijfers en ongevallen In 2016 waren er 70 bedrijfsongevallen met dodelijke afloop (14% meer dan in 2015) Dit is meer dan één dode per week Veel ongelukken gebeurden bij het hijsen, heffen en verplaatsen

Nadere informatie

Grondverzetmachines en hijsen

Grondverzetmachines en hijsen Grondverzetmachines en hijsen Inleiding Grondverzetmachines (graafmachines) kunnen naast graven ook andere werkzaamheden uitvoeren. Genoemd wordt heffen, hijsen en activiteiten met verwisselbare uitrustingstukken

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert! A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Binnen de NAM wordt gewerkt met werkvergunningen. Hierin worden de afspraken vastgelegd die zijn gemaakt over de uitvoering

Nadere informatie

DEFINITIES EN AFKORTINGEN

DEFINITIES EN AFKORTINGEN Gezien en akkoord bevonden door: General Manager : Deputy General Manager: Manager Asset Management: Site Controller: Production Manager: Manager Technology & Environment: Aard van de laatste wijziging

Nadere informatie

REFERENTIES EN DEFINITIES...

REFERENTIES EN DEFINITIES... Datum laatste wijziging: 17 nov. 2015 Aard laatste wijziging: Blauwe tekst: P6 4.4 of zijn vervanger en P8 4.6.1 andere dan gerelateerd aan de hijswerken 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 REFERENTIES

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-452 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : SHELL GROUP STANDARD VOOR WEGTRANSPORT

Ref. no. : Doc. no. : G-452 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : SHELL GROUP STANDARD VOOR WEGTRANSPORT Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 DOEL 2 VEILIGHEID VAN DE BESTUURDER 2.1 Doel 2.2 Voor wie is dit bestemd 2.3 Welke situaties zijn/ zijn niet gedekt 2.4 Vereisten. 3 VEILIGHEID VAN DE PROFESSIONELE

Nadere informatie

Hijsvoorschriften EVK20060

Hijsvoorschriften EVK20060 Hijsvoorschriften EVK20060 Inhoudsopgave 1. Voorschriften 1.1.1. Hijsvoorschriften blz. 3 1.1.2. Periodiek keuringen en visuele inspecties blz. 3 1.1.3. Aard visuele inspecties en onderhoudswerkzaamheden

Nadere informatie

BKF pakt het aan. BKF allrounders in hijswerk. De ontwikkelingen in de bouw en industrie zorgen voor een

BKF pakt het aan. BKF allrounders in hijswerk. De ontwikkelingen in de bouw en industrie zorgen voor een BKF pakt het aan BKF allrounders in hijswerk De ontwikkelingen in de bouw en industrie zorgen voor een toenemende vraag naar snel inzetbare mobiele hijskranen. BKF hoort bij de top tien van kraanverhuurbedrijven

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

Informatiemateriaal Werkvergunningen

Informatiemateriaal Werkvergunningen S4 Informatiemateriaal HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W.Workum 14-06-2013. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Rolfes

OPGESTELD: HSEW Advisor W.Workum 14-06-2013. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Rolfes Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 9 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Ontstekingsbronnen 3.2.1 Bepaal of de ontstekingsbron valt binnen categorie 1 of 2 3.2.2 Gereedschappen

Nadere informatie

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN. Algemeen (basisbegrippen)

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN. Algemeen (basisbegrippen) Toetsduur: 45 minuten TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN Cesuur: 5 punten of meer is een voldoende Onderwerpen: Algemeen (basisbegrippen) Code Onderwerpen Tax. Code Toetstermen:

Nadere informatie

VAN DER GOES INDUSTRIAL SERVICES BV

VAN DER GOES INDUSTRIAL SERVICES BV VAN DER GOES INDUSTRIAL SERVICES BV Maasdijk 10 2676 AE Maasdijk Telefoon: +31 (0)6-23 62 53 35 Mail: info@vdgoes.nl Website: www.vdgoes.nl OVER VAN DER GOES Van der Goes Industrial Services BV levert

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE HSE guidelines Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten met een gekend risico voor serieuze accidenten. Dit handboek voor kritieke operaties is opgesteld om de

Nadere informatie

Informatiemateriaal voorkomen van Handletsel

Informatiemateriaal voorkomen van Handletsel S1 Informatiemateriaal voorkomen van Handletsel HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de

Nadere informatie

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: BEGELEIDEN VAN LASTEN (BVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET HANDHIJSGEREEDSCHAP (VVL-H)

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: BEGELEIDEN VAN LASTEN (BVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET HANDHIJSGEREEDSCHAP (VVL-H) TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: BEGELEIDEN VAN LASTEN (BVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN Toetsduur: BVL: 45 minuten VVL-H: 30 minuten Cesuur: MET HANDHIJSGEREEDSCHAP (VVL-H) BVL: 25 punten of meer is een voldoende

Nadere informatie

Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum :

Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Taken 3.1.1 Coördinerend Stralingsdeskundige (CSD) van de NAM 3.1.2 Begeleidend Stralingsdeskundige (BeSD) van de

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Bijlage 3 Werkvergunning Aanvraag werkzaamheden (in te vullen door opdrachtgever) Locatie: Afdeling: Verzamelplaats: Omschrijving van het werk: Werkwijze: O monteren/demonteren

Nadere informatie

Safety Regulations. Werkvergunningen

Safety Regulations. Werkvergunningen Pagina: 1 van 5 Eigenaar: SSE 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig.

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Achtergrond Verreikers zijn bedoeld om lasten geleid te verplaatsen. Hierbij wordt een vorkenbord gebruikt met daaraan gekoppeld twee vorken om de last

Nadere informatie

Werken met hoogwerker en vorkheftruck. Maandthema maart 2014

Werken met hoogwerker en vorkheftruck. Maandthema maart 2014 Werken met hoogwerker en vorkheftruck Maandthema maart 2014 Werken met hoogwerker en vorkheftruck is een risicotaak Doordat je anderen in gevaar kan brengen is deze taak een veiligheidsfunctie en zijn

Nadere informatie

A WAY OF LIVING HOOGTE WERKEN OP. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING HOOGTE WERKEN OP. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING WERKEN OP HOOGTE Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt

Nadere informatie

S4 Werkvergunningen HSEQ

S4 Werkvergunningen HSEQ S4 Werk vergunningen HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Minimaal te nemen maatregelen... 2 5.2 Algemene maatregelen / acties

Nadere informatie

www.bkf.nl email info@bkf.nl

www.bkf.nl email info@bkf.nl Eén telefoonnummer voor alle vestigingen 088-253 0 253 Hoofdvestiging: Franeker Oostelijke Industrieweg 8 8801 JW Franeker Fax 088-253 0 220 Drachten Tussendiepen 19 9206 AA Drachten Fax 088-253 0 220

Nadere informatie

LAATSTE MINUUT RISICO ANALYSE (LMRA)

LAATSTE MINUUT RISICO ANALYSE (LMRA) HSE guidelines S september 2015 LAATSTE MINUUT RISICO ANALYSE (LMRA) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen

Nadere informatie

Wet en regelgeving bij hijsen, heffen en verticaal transport. Gaat het mis bij de wetgever, of bij het toezicht houden?

Wet en regelgeving bij hijsen, heffen en verticaal transport. Gaat het mis bij de wetgever, of bij het toezicht houden? Wet en regelgeving bij hijsen, heffen en verticaal transport Gaat het mis bij de wetgever, of bij het toezicht houden? Inhoud van de presentatie Waarom deze presentatie Waar hebben we het over Wettelijke

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK

WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK Een werkbak mag alleen bij kortdurende (< 4 uur) en incidentele werkzaamheden (een paar keer per jaar) gebruikt worden voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan

Nadere informatie

DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN EN BEWAAR DEZE VOOR LATER GEBRUIK

DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN EN BEWAAR DEZE VOOR LATER GEBRUIK DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN EN BEWAAR DEZE VOOR LATER GEBRUIK Voor de toepassing van deze gebruiksaanwijzing geldt dat de meest

Nadere informatie

Handreiking voor plaatsing metalen schietbomen

Handreiking voor plaatsing metalen schietbomen Handreiking voor plaatsing metalen schietbomen Versie 1.0 Februari 2014 Schuttersbond EENDRACHT Born-Echt e.o. Let tijdens alle werkzaamheden te allen tijde op uw eigen en andermans veiligheid. Transport

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Team Lead J. Warmolts. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Team Lead J. Warmolts. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 11 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Definitie 3.2 Voorwaarden 3.3 Voorbereiding 3.4 Uitvoering. 3.5 Gebruik 3.6 Demontage en afvoeren 4 REFERENTIES 5

Nadere informatie

Terugkoppeling projecten Werkvergunningen en Veilig Hijsen

Terugkoppeling projecten Werkvergunningen en Veilig Hijsen Terugkoppeling projecten Werkvergunningen en Veilig Hijsen Risico beheersing bij het uitvoeren van (hijs-) werkzaamheden Nogepa HSE Committee: 14 november 2012 Bonden en branche overleg: 18 december 2012

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN VGWM A WAY OF LIVING PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen;

Nadere informatie

Werkvergunning Carbolim

Werkvergunning Carbolim Werkvergunning Werkvergunning Carbolim Algemeen Werkvergunningen worden aangemaakt voor alle werkzaamheden op Carbolim terrein waarbij bijzondere risico s en gevaren bestaan. Normale dagelijkse operationele

Nadere informatie

Handleiding Kopgevelsteigers

Handleiding Kopgevelsteigers Handleiding Kopgevelsteigers Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 6 OPTIONEEL... 9 MONTAGE...10 DEMONTAGE EN LADEN...15 DELEN KOPGEVELSTEIGERS...16 HIJSPUNTEN...19 Pagina

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

Handleiding Hijscilinder

Handleiding Hijscilinder Handleiding Hijscilinder Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING...3 BEDIENEN...4 STORINGEN...8 BIJLAGEN... 12 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt het gebruik van de hijscilinder stap voor stap beschreven.

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 1 5.1 Algemene instructies... 1 5.2 PBM Matrix... 2 5.3 Minimale voorwaarden

Nadere informatie

Beoordelen Hoog Risico activiteiten. Uitvoeren Taak Risico Analyse

Beoordelen Hoog Risico activiteiten. Uitvoeren Taak Risico Analyse Beoordelen Hoog Risico activiteiten Een eerste bepaling of er sprake kan zijn van verhoogd risico, wordt gedaan door de Discipline Engineer, voor de Prioriteit 2 tot 6 werkorders. De Teamleider Bedrijfsvoering

Nadere informatie