Plan to keep control!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan to keep control!"

Transcriptie

1 Plan to keep control! KRITIEKE OPERATIES

2 KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten met een gekend risico voor serieuze accidenten. Dit handboek voor kritieke operaties is opgesteld om de ongevallen met ernstige kwetsuren of schade te voorkomen die zich in het verleden in het bedrijf hebben voorgedaan. De regels voor kritieke operaties zijn verplicht voor al het personeel dat voor Jan De Nul Group werkt. En als u onveilige praktijken of gedrag waarneemt, heeft u de verantwoordelijkheid om die taak te stoppen. Op elke werkplaats zal gecontroleerd worden of de regels overeenstemmen met de plaatselijke vereisten, wat tot strengere, maar nooit tot minder strenge regels kan leiden. Eén team, één plan samen staan we sterk!

3 CHECK VOOR OPERATIONELE CONTROLE IMAGINE Begrijpt iedereen de taakomschrijving en het doel? Begrijpen alle werknemers de belangrijkste risico s? TH!NK Heeft het team nagedacht over een plan om deze risico s af te dekken? Is iedereen op de hoogte van dit plan? ACT Werkt iedereen volgens hetzelfde plan? Is het de duidelijk wie de leiding en controle heeft?

4 1. WERKEN OP HOOGTE GEBRUIK ALTIJD VALBEVEILIGING BIJ WERKEN OP HOOGTE Kies altijd de beste valbeveiliging zoals leuningen, afschermingen, stellingen, een veiligheidsharnas en geef prioriteit aan collectieve beschermingsmiddelen boven persoonlijke. Gebruik altijd valbeveiliging wanneer u van een hoogte van 1,8 m kunt vallen of wanneer een val ernstige verwondingen kan veroorzaken. Garandeer dat alle valbeveiliging voldoet aan de huidige normen. Gebruik valbeveiliging altijd correct en controleer of ze niet beschadigd is. Bevestig de persoonlijke valbeveiliging enkel aan de daarvoor voorziene ankerpunten. Indien mogelijk, zoek een methode om het werk uit te voeren vanop een plaats of in een situatie waar mensen niet kunnen vallen. Verkies in de planningsfase collectieve valbeveiliging boven individuele. Controleer of het veilig is om te werken op hoogte.

5 2. HIJSACTIVITEITEN BEREID HIJSACTIVITEITEN ALTIJD GOED VOOR EN VOER ZE UIT VOLGENS HET PLAN Bepaal altijd de hijszone en zorg ervoor dat niet-essentieel personeel geen toegang heeft tot deze zone. Leg een communicatiemanier vast en controleer dat deze werkt vóór het hijsen. Zorg er altijd voor dat hijswerktuigen en aanslagmateriaal correct gebruikt worden en niet beschadigd zijn. Deactiveer of overbrug nooit de veiligheden van het hijsmaterieel. Overschrijd nooit de veilige werklast (SWL) van hijswerktuigen en aanslagmateriaal. Controleer dat al het betrokken personeel bekwaam is om hijsactiviteiten uit te voeren. Verzeker dat slechts één persoon de hijswerkzaamheden leidt. Spreek een plan af voor elke hijsactiviteit. Informeer alle betrokken personen over het plan.

6 3. TAKEN WAARBIJ LOTO NODIG IS VERGRENDEL MACHINES ALTIJD CORRECT VOOR ER AAN TE WERKEN Zorg er altijd voor dat u beschermd bent tegen het onverwacht starten of bewegen van machines. Volg altijd de Lock-out / Tag-out (LOTO)-regels om de machines te identificeren en te isoleren voor u met de taak begint. Voer altijd eerst een test uit om te controleren dat de machine niet kan starten of bewegen voor u (opnieuw) met de taak begint. Neem altijd de persoonlijke verantwoordelijkheid om de LOTO-regels na te leven. Bevestig met de verantwoordelijke dat het veilig is om met de taak te starten. Controleer dat het personeel opgeleid en bekwaam is om de LOTOinstructie uit te voeren. Zorg voor een correcte planning en communicatie van de LOTOinstructie. Controleer dat de machine beveiligd is en niet onverwacht kan starten of bewegen.

7 4. BEWEGING VAN VOERTUIGEN VOLG ALTIJD DE VERKEERSREGELS OP DE WEG OF OP DE WERF DIE VAN TOEPASSING ZIJN VOOR UW VOERTUIG Volg altijd de verkeersregels die op de weg en werf van toepassing zijn. Verzeker dat de voertuigen aan de eisen van de bouwplaats voldoen en aan het voorziene gebruik zijn aangepast. Maak de ladingen altijd correct vast, op een voertuig dat daarvoor geschikt is. Bestuur enkel voertuigen als u daarvoor opgeleid, bekwaam en arbeidsgeschikt bent. Gebruikt nooit een mobiele telefoon terwijl u een voertuig bedient. Zorg dat het personeel opgeleid en bekwaam is om machines of zwaar materiaal te besturen. Houd rekening met vermoeidheid. Stel een verkeersplan op met als doel mensen, lichte voertuigen en zware voertuigen te scheiden en communiceer dit.

8 5. VERBODEN ZONES NO GO BETREED NOOIT EEN PLEK WAAR U KAN GETROFFEN WORDEN DOOR BEWEGENDE VOORWERPEN Betreed nooit een Verboden Zone zonder duidelijke en voorafgaande toelating. Betreed nooit de gevaarzone van staaldraden en touwen onder spanning. Begeef u nooit onder een gehesen last. Blijf altijd in de voorziene veilige zone, behalve wanneer u rechtstreeks bij de activiteiten betrokken bent. Ga er nooit van uit dat de operator van een voertuig of een machine u gezien heeft. Organiseer het werk zodat mensen niet in een Verboden Zone moeten werken, of dat ze dit enkel doen wanneer hier maatregelen voor genomen zijn. Identificeer de Verboden Zones en bepaal veilige zones weg van bewegende voertuigen /machines; voorzie vaste afscherming waar mogelijk. Identificeer steile taluds, onstabiele grond en randen en voorzie vaste afsluitingen of signalisatie.

9 6. SITUATIONEEL BEWUSTZIJN AAN BOORD WEES ALTIJD OP DE HOOGTE VAN DE OMSTANDIGHEDEN EN HAAR OMGEVING Voorzie steeds een goede uitkijk en gebruik daarbij alle beschikbare hulpmiddelen. Communiceer steeds actief, intern en extern. Volg altijd de instructies en orders van de kapitein. Houd rekening met gevaren zoals het weer, de staat van de zee, andere activiteiten, structuren en obstakels. Verwijder alle potentiële afleidingen tijdens het wachtlopen. Zorg ervoor dat alle personeelsleden bekwaam zijn om hun taken uit te voeren. Houd rekening met vermoeidheid. Plan zeereizen en voer risicoanalyses uit voor activiteiten of situaties met een hoog risico. Informeer alle betrokken personen over de plannen en risicoanalyses.

10 7. VEILIG OVERSTAPPEN MAAK EEN OVERSTAP OP HET WATER ALTIJD OP EEN VEILIGE MANIER Draag altijd een gepast reddingsvest als het risico bestaat om in het water te vallen. Gebruik enkel de aangeduide plaatsen om aan of van boord te gaan. Stel een transfer uit wanneer de weerslimieten overschreden zijn. Gebruik altijd drie contactpunten bij het overstappen tussen vaartuigen, of tussen vaartuig en kade. Draag nooit een rugzak wanneer u een touwladder beklimt. Voorzie veilige crewboten en steigers die voldoen aan de JDNnormen. Verzeker dat crewboten bemand zijn met minstens één schipper en één matroos. Zorg ervoor dat crewboten aangepast zijn aan het voorziene gebruik en beschikken over voldoende reddingsvesten.

11 Als je een onaanvaardbaar risico herkent Als je je handelswijze kunt verbeteren Als niet iedereen hetzelfde plan volgt Als het niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de opdracht STOP RETH!NK Neem het juiste besluit! Wij rekenen op jou! STOP & RETHINK is een belangrijk onderdeel van de IMAGINE-TH!NK-ACT aanpak.

12 One team, one plan Intern Document. Dit document is bestemd voor medewerkers van Jan De Nul Group MAR

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! ita.jandenul.com KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten die een potentieel risico inhouden voor ernstige accidenten. Dit handboek voor kritieke

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Golden Rules of Safety. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Golden Rules of Safety. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Golden Rules of Safety VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Golden Rules of Safety Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

We kennen de regels en procedures en volgen die op.

We kennen de regels en procedures en volgen die op. Voorwoord Inhoud Oiltanking streeft ernaar alle zakelijke activiteiten op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Wij hebben ons tot doel gesteld alle ongevallen, letsels en beroepsziekten te voorkomen

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

The Life Saving Rules Air Liquide Benelux Industries

The Life Saving Rules Air Liquide Benelux Industries The Life Saving Rules Air Liquide Benelux Industries Veiligheidsregels Welke zijn ze? Ik werk niet onder invloed van drugs of alcohol Ik rook niet buiten de daarvoor voorziene zones Ik draag de Persoonlijke

Nadere informatie

VALUES. & rules. Veiligheidsnormen en -regels voor iedereen

VALUES. & rules. Veiligheidsnormen en -regels voor iedereen VALUES & rules Veiligheidsnormen en -regels voor iedereen Veiligheidsverklaring De veiligheid van onze medewerkers is voor ons een kernwaarde. Zij zijn immers ons belangrijkste werkkapitaal. Ons doel:

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Automatisch transportsysteem in de kas Let goed op de instructies op de borden Plaats bij werkzaamheden dit waarschuwingslabel op het paneel Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Zorg dat

Nadere informatie

Afbraakwerken Wettelijk kader. 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO

Afbraakwerken Wettelijk kader. 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Wettelijk kader 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Fg 60 50 40 30 20 bouw slopen 10 0 2010 2011 2012 2013 2014 Bron: Fonds voor Arbeidsongevallen Bouw: nace-codes 41,42,&

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK Bij Mineralz Moerdijk worden verontreinigde grond en minerale reststoffen verwerkt zodat deze weer als bouwstof kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste bij dit werk is dat

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

REGELS GOUDEN VAN TOTAL VEILIGHEID OP HET WERK. total.com

REGELS GOUDEN VAN TOTAL VEILIGHEID OP HET WERK. total.com total.com Total is het 4de (1) internationale olie- en gasbedrijf en een wereldleider op het gebied van zonne-energie met SunPower. Wij ontdekken, produceren, transformeren, commercialiseren en verdelen

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Werk op een dekreparatiewagen Fout!: Werk niet onveilig op een monorailwagen Let op! Werk met een goedgekeurde monorailwagen Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Let op! Werk op

Nadere informatie

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG Veiligheidscoördinatie Vanaf het ogenblik dat er bij de uitvoering van werken op een bouwplaats twee of meer aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens activiteiten

Nadere informatie

GOUDEN REGELS VAN TOTAL VEILIGHEID OP HET WERK. De Gouden Regels van Total - 2. ochure REGLE 2017_NEERL.indd 2 30/03/ :38

GOUDEN REGELS VAN TOTAL VEILIGHEID OP HET WERK. De Gouden Regels van Total - 2. ochure REGLE 2017_NEERL.indd 2 30/03/ :38 DE GOUDEN REGELS VAN TOTAL VEILIGHEID OP HET WERK De Gouden Regels van Total - 2 ochure REGLE 2017_NEERL.indd 2 30/03/2017 15:38 Doelstellingen VEILIGHEID OP HET WERK DE GOUDEN REGELS VAN TOTAL Om ongevallen

Nadere informatie

Naar beurskapitalisatie in dollar op 31 december 2015

Naar beurskapitalisatie in dollar op 31 december 2015 total.com Total is het 4de (1) internationale olie- en gasbedrijf en een wereldleider op het gebied van zonne-energie met SunPower. Wij ontdekken, produceren, transformeren, commercialiseren en verdelen

Nadere informatie

SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Meer gerichte preventie/verbeteringsmaatregelen uitwerken, door specifieke

Nadere informatie

Vopak Fundamentals on Safety

Vopak Fundamentals on Safety Vopak Fundamentals on Safety Inleiding Iedereen die op een Vopak-lokatie werkt moet aan het eind van de werkdag naar huis kunnen gaan zonder op enigerlei wijze schade ondervonden of veroorzaakt te hebben.

Nadere informatie

SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS!

SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS! SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS! HOE VEILIG BENT U? HOE VEILIG IS UW TEAM? BIJ HET WERKEN AAN LIFTEN? Disclaimer: Dit document is bedoeld als een hulpmiddel naast andere om veiligheidsrisico s te beheersen.

Nadere informatie

Slotconferentie Contracteranto

Slotconferentie Contracteranto Slotconferentie Contracteranto Getuigenissen uit de bouwsector Christian Depue Vaststellingen p. 2 Vaststellingen Communicatie Bouwvakkers op een werf zijn vaak van verschillende afkomst en er worden veel

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Bedrijfsruimte voor substraatbereiding Fout! Ruim de werkplek aan het eind van iedere dag op! Fout! Gebruik hiervoor altijd een hoogwerker of steiger! Figuur 4 Figuur 5 Figuur

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet S2 Hijswerk HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK

WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK Een werkbak mag alleen bij kortdurende (< 4 uur) en incidentele werkzaamheden (een paar keer per jaar) gebruikt worden voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2041 09/2017 Hoogwerker met mobiel hefplatform (hoogwerker, schaarlift) In vele gevallen zijn hoogwerkers een veilig arbeidsmiddel om werken uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen.

Nadere informatie

Aantal onderzochte ongevallen top 3 sectoren

Aantal onderzochte ongevallen top 3 sectoren Factsheet ongevall met e heftruck, orderpicker, reachtruck, pallettruck, containerheftruck of gemotoriseerde stapelaar Deze analyse is gebaseerd op de aan de Arbeidsinspectie gemelde onderzochte ongevall

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR WERKNEMERS EN AANNEMERS

INTRODUCTIE VOOR WERKNEMERS EN AANNEMERS LEVENSREDDENDE REGELS INTRODUCTIE VOOR WERKNEMERS EN AANNEMERS Rev: Doc.nr: A 01290248-0001 GOAL ZERO LEVENSREDDENDE REGELS WAAROM WAT WIE WANNEER Slide 2 FEIT GOAL ZERO GEEN LETSEL B MEER DAN 350 SLACHTOFFERS

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER Een goede rolsteiger kan uiterst onveilig zijn als hij niet goed is opgebouwd, of goed wordt gebruikt. Door het opbouwen vakkundig uit te voeren en alle veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Mechanische consignatie. Maandthema oktober

Mechanische consignatie. Maandthema oktober Mechanische consignatie Maandthema oktober Mechanische consignatie Lock out/tag out (LOTO) is meer dan alleen een hangslot op de elektrische schakelaar van een installatie plaatsen Er zijn 7 belangrijke

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 13. Hoofdstuk 13 MENSELIJKE FACTOREN

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 13. Hoofdstuk 13 MENSELIJKE FACTOREN Hoofdstuk 13 MENSELIJKE FACTOREN Dit hoofdstuk beschrijft in algemene termen een aantal fundamentele overwegingen m.b.t. menselijke factoren voor het maken en in stand houden van een veilige werkomgeving

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Ontoegankelijkheid door aanwezigheid van teelt Goed! Gebruik voor werkzaamheden in Venlo-kassen een monorail- of buisrailkar Goed! Gebruik voor werkzaamheden bij een breedkapper

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

Veiligheidsbrochure. EOC Belgium Latex Division II. Gelieve badge en nekkoord steeds zichtbaar te dragen. Alarmnummer EOC

Veiligheidsbrochure. EOC Belgium Latex Division II. Gelieve badge en nekkoord steeds zichtbaar te dragen. Alarmnummer EOC NOODSITUATIE Alarmnummer EOC 055 337 600 Duidelijk vermelden: > Wie u bent > Wat er aan de hand is > Waar het incident zich voordoet EVACUATIEPLAN EOC BELGIUM LATEX DIVISION II EOC Belgium Latex Division

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Plan je werkzaamheden logisch in, werk bijvoorbeeld van achteren naar voren Gebruik hulpmiddelen bij het plaatsen van zware onderdelen en panelen Figuur 4 Fout! Zorg voor een

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

Veiligheid in de maakindustrie. 16 Life Saving Rules

Veiligheid in de maakindustrie. 16 Life Saving Rules Veiligheid in de maakindustrie 16 Life Saving Rules Doel van deze presentatie Inzicht geven in het veiligheidsbeleid van Heras aan de hand van De 16 Levensreddende Regels. 1. Veiligheid van onderaannemers

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 6 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken

Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken 1. Inleiding Bouwkranen, verplaatsbare kranen, rolbruggen zijn toestellen die bestemd zijn

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0167) Behandelaar luchtvracht en bagage (Ramphandler) (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0167) Behandelaar luchtvracht en bagage (Ramphandler) (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0167) Behandelaar luchtvracht en bagage (Ramphandler) (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Behandelaar luchtvracht en bagage (Ramphandler) (m/v) 1.2 Definitie Het verrichten van specifieke

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999)

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 28 augustus 2002 tot aanwijzing

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert! A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Binnen de NAM wordt gewerkt met werkvergunningen. Hierin worden de afspraken vastgelegd die zijn gemaakt over de uitvoering

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Hijsen en heffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Hijsen en heffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING HIJSEN EN HEFFEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING HIJSEN EN HEFFEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar je gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt zich waar? Lees

Nadere informatie

Het allerbeste initiatiefmanagement

Het allerbeste initiatiefmanagement Het allerbeste initiatiefmanagement workshop format Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van Strategiehelden door Jeroen De Flander

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Risico s bij bekistingswerken Vallen van hoogte; Val van voorwerpen; Gebruik van hijswerktuigen Rugbelasting (moeilijke werkhouding); Gebruik van draagbare machines;

Nadere informatie

Veiligheid op bouwwerven. VWS Minimum standaard

Veiligheid op bouwwerven. VWS Minimum standaard Veiligheid op bouwwerven VWS Minimum standaard Inhoud Risico-analyse 2 Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) 4 Alleen werken 6 Gebruik van handgereedschap en apparatuur 8 Voertuigen bedienen op het terrein

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING valbeveiliging voor prefab plaatvloer type APV A

GEBRUIKERSHANDLEIDING valbeveiliging voor prefab plaatvloer type APV A GEBRUIKERSHANDLEIDING valbeveiliging voor prefab plaatvloer type APV 018025A Conform 89/686/EEG EC type-goedkeuring door SGS United Kingdom Ltd., Ellesmere Port, CH65 3EN, United Kingdom (certificaat nummer

Nadere informatie

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks Lockout / Tagout Saves Lives Prebes Oost-Vlaanderen Doel van een LOTO programma: Om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke energieën tijdens onderhouds- en herstellingswerkzaamheden. Dit wordt bereikt

Nadere informatie

Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3

Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3 Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3 Bediening 1 Contactslot 2 Urenteller 3 Waarschuwingslampje 4 Claxonschakelaar 5 Schakelaar werklamp 1 Gashendel 2 Rijhendel (links) 3 Rijhendel (rechts)

Nadere informatie

Een goede controle had dit kunnen voorkomen!

Een goede controle had dit kunnen voorkomen! Goederen ontvangst In de voorgaande weken hebben we inzicht gegeven in de eisen die aan een magazijn gesteld kunnen worden en welke hulpmiddelen aanwezig zijn om goederen te lossen en te verplaatsen. Het

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER Het werken met een hoogwerker is veilig als de hoogwerker en de medewerker in de hoogwerker niet om kunnen vallen. Zorg daarom voor hoogwerkers en materiaal dat aan de

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE HSE guidelines Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Werk van binnenuit met een hoogwerker voordat de schermdoekinstallatie is aangebracht Monteer de deksproeier van binnenuit door het luchtraamprofiel Gebruik een hoogwerker

Nadere informatie

WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan

WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan Malle - 23 maart 2018 MiVeDi bvba Ignaas Crombez Preventiedeskundige - milieucoördinator Tel 32-50-816244 - Fax 32-50-816312 Email ignaas.crombez@mivedi.be Inhoud

Nadere informatie

Factsheet ongevallen met kranen feb 2004 en

Factsheet ongevallen met kranen feb 2004 en Factsheet met kranen - 1998-feb 2004 en 2007-2009 Deze analyse is gebaseerd op de gegevens van de aan de Arbeidsinspectie (AI) gemelde en door deze dienst onderzochte, over de periode van 1998-feb 2004

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding Effemme Wizard UP30

Installatie- en gebruikershandleiding Effemme Wizard UP30 Installatie- en gebruikershandleiding Effemme Wizard UP30 PW equipment bvba Verrekijker 63 8750 Wingene Tel.: 051 78 09 47 info@pw-equipment.be Willem Vergote Versie 12/2015 Beschrijving van de machine

Nadere informatie

ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS

ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS Lees altijd aandachtig de inlichtingen uit de handleiding door, in het bijzonder de de veiligheidsvoorschriften en de veiligheidsborden op de machine! De bediener

Nadere informatie

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing.

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing. Toolbox: Veilig werken met persoonlijke valbeveiliging Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is persoonlijke

Nadere informatie

Life-Saving Rules Richtlijnen voor werknemers en personeel op locatie van (sub) contractors 05/04/2011

Life-Saving Rules Richtlijnen voor werknemers en personeel op locatie van (sub) contractors 05/04/2011 Life-Saving Rules Richtlijnen voor werknemers en personeel op locatie van (sub) contractors 05/04/2011 1 Toepassing van dit pakket 1. Voor supervisors op locatie of degenen die werkzaamheden leiden en

Nadere informatie

Veiligheid van roltrappen en rolpaden. Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van in gebruik zijnde installaties

Veiligheid van roltrappen en rolpaden. Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van in gebruik zijnde installaties Veiligheid van roltrappen en rolpaden Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van in gebruik zijnde installaties DISCLAIMER De richtlijnen in deze brochure zijn bedoeld als hulpmiddel

Nadere informatie

Factsheet arbeidsongevallen in de binnenvaart

Factsheet arbeidsongevallen in de binnenvaart Factsheet arbeidsongevallen in de binnenvaart Deze analyse is gebaseerd op de in INET geregistreerde gegevens van de aan de Inspectie SZW 1 gemelde en door deze dienst onderzochte ongevallen uit de periode

Nadere informatie

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

WERKEN OP OF AAN HET WATER

WERKEN OP OF AAN HET WATER WERKEN OP OF AAN HET WATER Worden de werkzaamheden vanaf de wal of slootkant uitgevoerd, dan heb je te maken met een talud en natte of zachte bodems. Het gevaar van uitglijden is groot. Ook als je werkt

Nadere informatie

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN WAAROM? Risico s vermijden Ongevallen verminderen. Verhogen van veiligheidsbewustzijn. Beter inschatten van risico s, Specifiek: de valrisico s vermijden en in

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding Effemme Aladdin UP35

Installatie- en gebruikershandleiding Effemme Aladdin UP35 Installatie- en gebruikershandleiding Effemme Aladdin UP35 Opgemaakt door: Willem Vergote Beschrijving van de machine De schaarlift is in staat om voertuigen te heffen met een gewicht kleiner dan 3500kg.

Nadere informatie

Kick-off STOPS. Werkzaamheden 2015 Twence BV 29 januari 2015

Kick-off STOPS. Werkzaamheden 2015 Twence BV 29 januari 2015 Kick-off STOPS Werkzaamheden 2015 Twence BV 29 januari 2015 1 Programma kick-off STOPS 2015 Algemene zaken Stop regels Firmapresentatie: BOUMAN Veiligheidsbarometer 2014 VG&M plan (veiligheid, gezondheid

Nadere informatie

OPLEIDIN GENSTRUCTUUR BESTUURDER MOBIELE KRAAN

OPLEIDIN GENSTRUCTUUR BESTUURDER MOBIELE KRAAN OPLEIDIN GENSTRUCTUUR BESTUURDER MOBIELE KRAAN 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) MACHINIST MOBIELE KRAAN Profiel (SERV/FVB, mei 2000) De bestuurder

Nadere informatie

Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014

Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014 1 Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014 Wat zijn Life Saving Rules? Regels die ons beschermen tegen de meest voorkomende levensbedreigende gevaren binnen ons bedrijf. De Life Saving Rules zijn

Nadere informatie

A WAY OF LIVING HOOGTE WERKEN OP. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING HOOGTE WERKEN OP. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING WERKEN OP HOOGTE Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt

Nadere informatie

RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY

RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY INHOUDSOPGAVE: Hoofdstuk Omschrijving Pagina 1 Inleiding 2 2 Risicoanalyse 2 3 Risicobeoordeling 4 4 Risicoreductie 7 1. INLEIDING: Het spreader

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op doos: Het Kelfort harnas, type Static One, heeft

Nadere informatie

Hoekenwerk sector haven en binnenvaart opdracht 1

Hoekenwerk sector haven en binnenvaart opdracht 1 Hoekenwerk sector haven en binnenvaart opdracht 1 Opdracht 1: matroos (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Een matroos helpt de kapitein op een schip. Hij/zij helpt bij het aanmeren en bij

Nadere informatie

augustus 2009 WERKEN OP HOOGTE VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

augustus 2009 WERKEN OP HOOGTE VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! WERKEN OP VGWM augustus 2009 HOOGTE A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

S.Bilt SIGNALISATIE. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S SPECIFIEKE RISICO S

S.Bilt SIGNALISATIE. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S SPECIFIEKE RISICO S Bijlage 1 Risicoduiding werkzaamheden ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES SPECIFIEKE RISICO S SIGNALISATIE Voorbereiding voor het plaatsen van signalisatie Transport van het

Nadere informatie

Mythes over werken op hoogte opgehelderd. Test je kennis en word je bewust van de echte risico s

Mythes over werken op hoogte opgehelderd. Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Mythes over werken op hoogte opgehelderd Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Mythes over werken op hoogte opgehelderd Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Stuart Linnitt,

Nadere informatie

Best Practice - Life Saving Rules Chemelot Site

Best Practice - Life Saving Rules Chemelot Site Best Practice - Life Saving Rules Chemelot Site Doelstelling Best Practice Life Saving Rules Chemelot Site Hulpmiddel voor het lijnmanagement van de site bewoners op de Chemelot Site Bedoeld om de Life

Nadere informatie

vervolg VEILIG werken met de hoogwerker

vervolg VEILIG werken met de hoogwerker die voldoen aan de voorwaarden voor het specifieke gebruikersprofiel. Hij zal speciale aandacht geven aan de volgende punten: Hij overtuigt zich ervan dat alle gebruikers de instructie gelezen en begrepen

Nadere informatie

Toolboxfiche U-008-v01

Toolboxfiche U-008-v01 Toolboxfiche U-008-v01 Gebruik van ladders op de werf Een defecte, slecht geïnstalleerde ladder of een ladder die niet geschikt is voor het uit te voeren werk, kan aan de basis van ernstige ongevallen

Nadere informatie

in de onderneming: Ir. Emmy Streuve

in de onderneming: Ir. Emmy Streuve Geïntegreed systeem in de onderneming: ONTHAALWIJZER IN DE BOUWNIJVERHEID Ir. Emmy Streuve Inhoud Waarom Onthaal: Probleemstelling ONTHAALWIJZER Onthaal in de praktijk 2 Statistieken Arbeidsongevallen

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

De bovengenoemde risico s worden vanwege de samenhang gezamenlijk behandeld in de maatregelen.

De bovengenoemde risico s worden vanwege de samenhang gezamenlijk behandeld in de maatregelen. Werken op Hoogte Procedure ten behoeve van veilig en gezond werken op hoogte in de Scheepsbouw 11 februari 2014 In de scheepsbouw en -reparatie worden veel werkzaamheden op hoogte verricht waarbij: valgevaar

Nadere informatie

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN INEOS ChlorVinyls 10 Gedragsveiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 1. Elk ongeval kan voorkomen worden Je dient hierin ook te geloven, niet alleen meer een slogan Je moet

Nadere informatie

Bepaal uw toekomstige competenties

Bepaal uw toekomstige competenties Bepaal uw toekomstige competenties Format workshop Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van De Strategiecoach door Jeroen De Flander

Nadere informatie

Is er een onderscheid te maken in (potentiele) effecten van incidenten?

Is er een onderscheid te maken in (potentiele) effecten van incidenten? Is er een onderscheid te maken in (potentiele) effecten van incidenten? Wim Grim ing., M.Sc. 31 Maart 2015 Aanleiding voor het onderwerp BST onderzoek bij verschillende multinationals (2009) Ons bedrijf

Nadere informatie

Veiligheid van roltrappen en loopbanden. Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van werkende eenheden

Veiligheid van roltrappen en loopbanden. Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van werkende eenheden Veiligheid van roltrappen en loopbanden Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van werkende eenheden DISCLAIMER De richtlijnen in deze brochure zijn bedoeld als hulpmiddel bij het

Nadere informatie

Toolbox: Veilig werken met een heftruck

Toolbox: Veilig werken met een heftruck Toolbox: Veilig werken met een heftruck Inleiding Er gebeuren elk jaar ongeveer 4000 incidenten en ongevallen met heftrucks in Nederland waarvan 6 met dodelijke afloop. Uit gegevens van de Arbeidsinspectie

Nadere informatie

COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST

COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST PORTOFOONCOMMUNICATIE Wordt er voor de communicatie gebruik gemaakt van portofoons, denk dan aan de volgende zaken: Noem de naam van de aan te spreken persoon altijd eerst, zodat die persoon weet dat hij

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Bij het uitvoeren van werken op hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar. Geïntegreerde veiligheid,

Nadere informatie

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger niveau. De gevolgen hiervan zijn bijna altijd ernstig

Nadere informatie

1 Definitie. 2 Doel. 3 Wetgeving. 4 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 5 Toepassingsgebied

1 Definitie. 2 Doel. 3 Wetgeving. 4 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 5 Toepassingsgebied GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST PROCEDURE BUITENGEBRUIKSTELLING VAN ARBEIDSMIDDELEN Procedure Doc nr: PRO 09 Buitengebruikstelling van arbeidsmiddelen Uitgave 1 Datum: 21/06/10 Pagina 1 van 8 1 Definitie

Nadere informatie