Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum :"

Transcriptie

1 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Taken Coördinerend Stralingsdeskundige (CSD) van de NAM Begeleidend Stralingsdeskundige (BeSD) van de NAM 3.2 Uitwendige besmetting 3.3 Inwendige besmetting 4 MELDING EN RAPPORTAGE 5 REFERENTIE BIJLAGE 1: MAATREGELEN UITWENDIGE BESMETTING BIJLAGE 2: MAATREGELEN INWENDIGE BESMETTING NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten GOEDGEKEURD: Execution Manager P. Van der Ree WIJZIGING: Update BMS Begeleidend Stralingsdeskundige vervangen dor Toezichthoudend Stralingsdeskundige

2 Werkinstructie : HSEW Blz. : 2 van 6 1 SCOPE Het is van het grootste belang dat ontsmetting zo spoedig mogelijk plaatsvindt en dat in een zo vroeg mogelijk stadium informatie wordt verzameld om de opgelopen persoonsdosis te kunnen bepalen. Het voorval moet terstond worden gemeld. Zie hiervoor de locatie noodplan schema s van de betreffende asset. Geconstateerde besmettingen moeten worden aangetekend op het registratieformulier LSAwerkzaamheden. 2 Doel Het doel van deze werkinstructie is beschrijving van de wijze waarop personen, die besmet zijn met radioactieve stoffen, dienen te worden ontsmet. 3 beschrijving PROCEDURE Ontsmetten van personen dient bij voorkeur te worden uitgevoerd door een stralingsdeskundige van de NAM, zo mogelijk na telefonisch overleg met de CSD (of indien niet beschikbaar een niveau-3 deskundige en de ARBO-dienst. 3.1 Taken Coördinerend Stralingsdeskundige (CSD) van de NAM Beoordeelt de meet- en analyseresultaten en onderhoudt de contacten met de Algemeen Coördinerend Stralingsdeskundige, de ARBO-dienst en het Bevoegd Gezag Toezichthoudend Stralingsdeskundige (TSD) van de NAM Bepaalt de vereiste maatregelen, verzamelt en registreert de relevante metingen. Voert melding uit conform locatie noodplan schema en informeert bij eerste gelegenheid de Coördinerend Stralingsdeskundige. Voert zo nodig de ontsmetting ter plaatse uit. 3.2 Uitwendige besmetting In bijlage 1 wordt gedetailleerd beschreven hoe te handelen bij uitwendige besmetting zowel bij intacte huid als bij wondbesmetting. De relevante risico s bij uitwendige besmetting zijn: verspreiding van de besmetting, besmetting van derden, risico op inwendige besmetting. 3.3 Inwendige besmetting In bijlage 2 wordt in detail beschreven hoe te handelen bij inwendige besmetting. Het risico bij inwendige besmetting: oplopen van stralingsschade 4 Melding en rapportage Een incident waarbij een in- en/of uitwendige besmetting heeft plaatsgevonden dient zo spoedig mogelijk gemeld te worden aan de betreffende Coordinerend Stralingsdeskundige van de NAM en de ARBOdienst van de partner. Buiten kantooruren via de HSE-geconsigneerde. Voor details, zie locatie noodplan schema. 5 referentie EPE.RADIATION.WI Werkinstructie: Ontsmetting van personen (LSA, NORM, straling)

3 Werkinstructie : HSEW Blz. : 3 van 6 Algemeen Actieniveau BIJLAGE 1: MAATREGELEN UITWENDIGE BESMETTING De werkzaamheden dienen direct te worden veilig gesteld zodat geen verdere besmetting en/of verspreiding plaats kan vinden. De besmette persoon dient gerust te worden gesteld. Voorkom panieksituaties Elke significante verhoging boven het achtergrondniveau houdt een potentiële oppervlaktebesmetting in. Voorzorgsmaatregelen Onderstaande acties alleen uitvoeren na overleg met medisch deskundige. De besmette persoon moet buiten het besmet gebied worden gebracht. Voorkom hierbij zoveel mogelijk verspreiding van radioactieve stoffen. Help de persoon zich te ontdoen van besmette kleding. Zorg er hierbij voor dat de besmette kleding geen overige huiddelen kan besmetten en dat hulpverleners, omstanders en omgeving niet besmet raken. Begeleid de persoon naar een plaats waar gewassen of gedoucht kan worden. Richt op deze plaats een speciaal gebied in. Bij lokalisatie en reiniging van het besmette huidgedeelte is het zaak om verdere besmetting en verspreiding te voorkomen. (Plaatselijk wassen heeft dus de voorkeur boven douchen). Beschadiging van de huid door te ruw poetsen of toepassing van agressieve middelen moet worden voorkomen. Een intacte huid is in het algemeen een goede barrière tegen opname van radioactieve stoffen. Inwendige besmetting dient te worden voorkomen (niet eten, drinken of roken en niet met besmette kleding en/of handen aan andere huiddelen of wonden komen). Het slachtoffer moet op voor hem begrijpelijke wijze geïnformeerd worden over alle stralingshygiënische aspecten van de besmettingssituatie. Ontsmetten intacte huid Wasvoorschrift Gebruik tissue papier om zoveel mogelijk afveegbare besmetting te verwijderen. Niet afveegbare besmette huiddelen wassen met zeep De zeep aanbrengen op nat gemaakte huid en wrijven totdat een schuimlaag is ontstaan. Daarna minstens één minuut stevig doorwassen zonder de huid te beschadigen. Hierna goed met water afspoelen. NB. Streef naar een zo gering mogelijke verspreiding van de besmetting en voorkom besmetting van een eventuele hulpverlener. Na afdrogen (bijv. met tissue papier) controleren op restbesmetting en procedure eventueel 3x herhalen.

4 Werkinstructie : HSEW Blz. : 4 van 6 Ontsmetten niet intacte huid (wonden) Algemeen Als er een wond is, is er kans op inwendige besmetting. Bij wonden gaat EHBO voor eventuele ontsmetting. Onderstaande acties alleen uitvoeren na overleg met medisch deskundige. Wondspoeling Huidreiniging rondom de wond Een besmette wond moet worden uitgespoeld met lauw water, dit is dus afwijkend van de gebruikelijke EHBO-procedure. Het spoelen met lauw water bevordert de bloeding, zodat de besmetting zoveel mogelijk uit de wond wordt verwijderd. Indien nodig is het mogelijk met een steriel gaasje de wond te deppen. Daarna op activiteit meten. - Wond steriel afdekken. - Bewaar al het uit de wond verzamelde en/of bij de behandeling gebruikte materiaal om de activiteit te kunnen bepalen Bij lichte verwonding kan ter plekke de huid rondom een wond worden gereinigd. De wond dient eerst steriel te worden afgedekt, waarna de behandeling met zeep zoals hierboven beschreven kan worden uitgevoerd. Bij wonden die verdere medische aandacht vergen dient de huid rondom te worden gereinigd van afwrijfbare besmetting. Gebruik hiervoor tissue papier. I.o.m. gealarmeerd medisch personeel wordt bepaald waar verdere behandeling van de wond(en) wordt uitgevoerd. Bovengenoemde handelingen moeten worden gezien als eerste hulp. Wanneer deze handelingen zijn uitgevoerd is er geen noemenswaardige kans op verspreiding of inwendige besmetting van/door radioactieve stoffen. Het slachtoffer kan vervoerd worden voor een aanvullend onderzoek naar een door de ARBO-dienst nader aangegeven plaats.

5 Werkinstructie : HSEW Blz. : 5 van 6 BIJLAGE 2: MAATREGELEN INWENDIGE BESMETTING Maatregelen inwendige besmetting Algemeen Onderstaande acties alleen uitvoeren na overleg met medisch deskundige. Belangrijk bij een inwendige besmetting is: Vaststellen welk radionuclide (radioactieve stof) is opgenomen, in welke vorm en in welke hoeveelheid. In de regel zal het slechts mogelijk zijn om een ruwe schatting te geven, bijv. aan de hand van de toedracht en de aanwezige hoeveelheid activiteit. Deze informatie kan worden verkregen via de SBD en aan de hand van analyse van verwijderde besmetting, neusslijm en/of urine. De emotionele betekenis van inwendige besmetting voor de betreffende persoon verdient speciale aandacht. In de praktijk blijkt dat inwendige besmetting door de mensen als meer belastend wordt ervaren dan met de volgdosis overeenkomt. Het slachtoffer moet op voor hem begrijpelijke wijze geïnformeerd worden over alle stralingshygiënische aspecten van de besmettingssituatie. De stralingsaspecten van het incident moeten direct na het voorval worden geëvalueerd door de BeSD i.c. de betreffende CSD, het hoofd van de stralingsbeschermingsdienst en de ARBO-dienst i.c. de stralingsarts. Het slachtoffer zal te allen tijde voor nacontrole worden afgevoerd naar een door de medische dienst aangegeven locatie. Onderstaande acties dienen derhalve als Eerste Hulp worden beschouwd. Neus snuiten Mondspoeling Direct de neus snuiten in een papieren zakdoek of tissue. Stop deze in een plastic potje en plak daarop een sticker waarop vermeld staat de naam van de persoon, de datum, de tijd van afname en indien bekend de soort radioactieve stof. Voorkom het opsnuiven van LSA materiaal. Probeer, indien nog mogelijk, binnengekregen stoffen uit de mond van slachtoffer te verzamelen. Laat hiervoor het slachtoffer spugen op tissue papier. Spoel de mond met water en vang dit op in een potje of laat het uitspugen in tissue papier. Verzamel al het tissue papier in een plastic zak of pot en voorzie deze van naam van de persoon, de datum, de tijd van afname en indien bekend de soort radioactieve stof. Urine Voor een nultelling dient de eerste urine binnen een uur na het incident verzameld te worden in bijv. monsterpotten. Voorzie deze van naam van de persoon, de datum, de tijd van afname en indien bekend de soort radioactieve stof. NB. Indien, in afwachting van afvoer, bij het slachtoffer nog stoffen vrijkomen (urine, neusslijm, speeksel/braaksel) dienen deze te worden verzameld en zoals boven aangegeven te worden behandeld

6 Werkinstructie : HSEW Blz. : 6 van 6

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Rollen van betrokkenen 3.2 Monstername 3.3 Verpakking 3.4 Transport 3.4.1 Monsters tbv radiologische analyse. 3.4.2 Monsters tbv

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2 Inventariseer

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 BASISPRINCIPES VOOR HET UITVOEREN VAN HgU TESTS 3.2 Opstelling HGU meetplannen. 3.3 Uitvoering van de HGU meetplannen 3.4 Limiet

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum :

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van hoogwerker: 3.2 Deze richtlijn geldt niet voor: 4 RISICODOMEINEN EN RISICO S 5 PROCEDURE 5.1 Taak Risico

Nadere informatie

A WAY OF LIVING NORM/LSA. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING NORM/LSA. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan geopende installaties en systemen zijn, in verband met de risico s van het vrijkomen van

Nadere informatie

mei 2008 VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

mei 2008 VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! mei 2008 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan geopende installaties en systemen zijn,

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Stel de installatie veilig volgens een veiligstelplan: 3.4.2 De LVP

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 VOORWAARDEN 4 ORGANISATIE 5 PROCEDURE 5.1 Reinigingsplan 5.2 Autoriseren van het reinigingsplan 5.3 Stel installatie(deel)veilig 5.4 Start-/werkoverleg

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN BENZEEN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Organisatie 3.3 Werkwijze 3.3.1 Uitwisselen van VPRV bij tank of vat in bedrijf 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGES

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-1 3.4.2 PRA-2 3.4.3 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIE

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 10 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-0 3.4.2 PRA-1 3.4.3 PRA-2 3.4.4 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 INLEIDING: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Uitvoering geven aan de gekozen overlegvorm: 3.4.1 Start werk meeting

Nadere informatie

Algemeen. Voorzorgsmaatregelen in verband met preventie

Algemeen. Voorzorgsmaatregelen in verband met preventie Overzicht P-zinnen P-zin Algemeen P101 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. P102 Buiten het bereik van kinderen houden. P103 Alvorens te gebruiken, het

Nadere informatie

Veiligheidsaanbevelingen (P)

Veiligheidsaanbevelingen (P) Veiligheidsaanbevelingen (P) P101 P102 P103 P201 P202 P210 P211 P220 P221 P222 P223 P230 P231 P231+P232 P232 P233 P234 P235 P235+P410 P240 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket

Nadere informatie

Informatiemateriaal NORM/LSA

Informatiemateriaal NORM/LSA H2 Informatiemateriaal NORM/LSA HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven

Nadere informatie

P-zinnen. Omschrijving. P-Nummer

P-zinnen. Omschrijving. P-Nummer P-Nummer P101 P102 P103 P201 P202 P210 P211 P220 P221 P222 Omschrijving Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. Buiten het bereik van kinderen houden. Alvorens

Nadere informatie

Explosieveilige elektrische/ventilatie-/verlichtings-/...apparatuur gebruiken. Uitsluitend vonkvrij gereedschap gebruiken

Explosieveilige elektrische/ventilatie-/verlichtings-/...apparatuur gebruiken. Uitsluitend vonkvrij gereedschap gebruiken Betekenis P-zinnen Algemeen P101 P102 P103 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden Buiten het bereik van kinderen houden Alvorens te gebruiken, het etiket

Nadere informatie

Deel 4.1.2. Risicopreventie Protocol met cytostatica besmet linnengoed gezondheidszorg

Deel 4.1.2. Risicopreventie Protocol met cytostatica besmet linnengoed gezondheidszorg Deel 4.1.2. Risicopreventie Protocol met cytostatica besmet linnengoed gezondheidszorg Algemeen De omschrijving van cytostatica luidt als volgt: Cytostatica zijn geneesmiddelen die de celdeling remmen

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet H2 NORM/LSA HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

NORM / LSA. HSE guidelines september 2015 HSE LIFE. (Naturally Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA. HSE guidelines september 2015 HSE LIFE. (Naturally Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines september 2015 NORM / LSA (Naturally Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk

Nadere informatie

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines mei 2012 NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij

Nadere informatie

Jodium 131 therapie. (Poliklinisch)

Jodium 131 therapie. (Poliklinisch) Jodium 131 therapie (Poliklinisch) Inleiding In deze folder leest u meer over Jodium 131 therapie. U heeft een afspraak voor de Jodium 131 therapie op: dag om uur. U meldt zich voor dit onderzoek bij

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Chemicaliën die door de NAM beoordeeld moeten worden 3.2 Gebruik van chemicaliën op NAM locatie 3.2.1 Algemeen 3.2.2

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2 Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2.1 Persoonlijke hygiëne Tijdens de werkzaamheden van de medewerker bloedafname: is eten, drinken en roken niet toegestaan moet de bedrijfskleding gedragen worden:

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten KAAKCHIRURGIE & MONDZIEKTEN Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten ADVIES Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten Vandaag hebt u een operatieve behandeling in de mond ondergaan. Graag

Nadere informatie

Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak

Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak Kaakchirurgie Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak U bent behandeld op de polikliniek Kaakchirurgie. Om snel en goed te herstellen, raden wij u aan deze folder goed te

Nadere informatie

IODEX dermaal, 100 mg/g, oplossing voor cutaan gebruik Polyvidon-jood

IODEX dermaal, 100 mg/g, oplossing voor cutaan gebruik Polyvidon-jood IODEX dermaal, 100 mg/g, oplossing voor cutaan gebruik Polyvidon-jood Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen. Maar gebruik

Nadere informatie

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis Vandaag heeft: u uw kind de door u begeleide patiënt met lichamelijke en/of verstandelijke beperking een tandheelkundige behandeling ondergaan. Graag geven wij u informatie over wat u kunt verwachten na

Nadere informatie

Bijwerkingen na een operatieve behandeling in de mond MKA

Bijwerkingen na een operatieve behandeling in de mond MKA Bijwerkingen na een operatieve behandeling in de mond MKA Locatie Hoorn/Enkhuizen Bijwerkingen na een operatieve behandeling in de mond Vandaag is bij u een operatieve behandeling in de mond verricht.

Nadere informatie

Informatie over trekken van tand/kies

Informatie over trekken van tand/kies Informatie over trekken van tand/kies Dagbehandeling / Kort verblijf Beter voor elkaar Inleiding Er zal binnenkort bij uw kind een tand/kies of meerdere tanden/ kiezen getrokken moeten worden. In deze

Nadere informatie

Behandeling met fosfor-32 bij polycythaemia vera

Behandeling met fosfor-32 bij polycythaemia vera Behandeling met fosfor-32 bij polycythaemia vera Uw arts heeft een behandeling met fosfor (P-32) bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over de behandeling en welke voorbereidingen

Nadere informatie

NORM / LSA. HSE guidelines mei 2012 HSE LIFE. (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA. HSE guidelines mei 2012 HSE LIFE. (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines mei 2012 NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling

Patiënteninformatie. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling Patiënteninformatie Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling 2 Inleiding U bent behandeld door één van de kaakchirurgen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft.

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIE DESBEST 700

PRODUCTINFORMATIE DESBEST 700 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT PRODUCTINFORMATIE DESBEST 700 Toegestaan is uitsluitend het gebruik als middel ter bestrijding van bacteriën (excl. bacteriesporen), gisten en schimmels in of op: ruimten

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening

Bedrijfshulpverlening Proefexamen Brandbestrijding en Ontruiming 1. Een bedrijfshulpverlener moet als hij een brandmelding krijgt, werken volgens de algemene hulpverleningsregels. Wat heeft daarbij de HOOGSTE prioriteit? a.

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest Verwijderen van een verstandskies of wortelrest marinaclinic.nl U heeft een afspraak voor het verwijderen van een verstandskies of wortelrest, of deze is inmiddels verwijderd. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Samarium-153 (Quadramet ) therapie

Samarium-153 (Quadramet ) therapie Samarium-153 (Quadramet ) therapie Inleiding Uw arts heeft u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde verwezen voor een radionuclidetherapie. Deze folder geeft u informatie over deze therapie met de radioactieve

Nadere informatie

Open verbinding neus KAAKCHIRURGIE

Open verbinding neus KAAKCHIRURGIE KAAKCHIRURGIE Open verbinding neus Soms ontstaat er na het trekken van een tand of kies in de bovenkaak een gaatje in het kaakbot, omdat het kaakbot boven de wortels van de tanden en kiezen heel dun is

Nadere informatie

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg)

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Inleiding Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad. Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben.

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Raadgevingen na een kaakchirurgische behandeling

Raadgevingen na een kaakchirurgische behandeling Raadgevingen na een kaakchirurgische behandeling RAADGEVINGEN NA EEN KAAKCHIRURGISCHE BEHANDELING Vandaag heeft u een kaakchirurgische operatie ondergaan. Het is mogelijk dat u enige tijd last heeft van

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg pasta Miconazolnitraat en zinkoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg pasta Miconazolnitraat en zinkoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg pasta Miconazolnitraat en zinkoxide Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept

Nadere informatie

Radioactiviteit (LSA)

Radioactiviteit (LSA) ... Think safety! Radioactiviteit (LSA) VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Radioactiviteit Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Radioactief jodium (klinisch)

Radioactief jodium (klinisch) OLVG, locatie West Radioactief jodium (klinisch) Uw afspraak is op - - om. uur De schildklier neemt jodium op om schildklierhormonen te produceren. Van dit gegeven wordt gebruik gemaakt bij de behandeling

Nadere informatie

Samenvatting van de productkenmerken van een biocide

Samenvatting van de productkenmerken van een biocide Samenvatting van de productkenmerken van een biocide Productnaam: Insect Repellent Pump Spray Lice IR3535 20% Productsoort(en): PT 19 - Afweermiddelen en lokstoffen Toelatingsnummer: NL-0015974-0000 Referentienummer

Nadere informatie

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven Wondbehandeling Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Wondbehandeling

Nadere informatie

Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride

Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit

Nadere informatie

PROCEDURE V.3 NOV 2016

PROCEDURE V.3 NOV 2016 PROCEDURE V.3 NOV 2016 CATEGORIE INDELING BLOOTGESTELDE WERKNEMERS, BEPALING VAN DE BLOOTSTELLING EN MEDISCH TOEZICHT OP A-WERKERS INLEIDING In het Besluit stralingsbescherming (Bs) worden wettelijke kaders

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Verkleinen van de neusschelpen. (conchareductie)

Verkleinen van de neusschelpen. (conchareductie) Verkleinen van de neusschelpen (conchareductie) U heeft veel last van een verstopte neus? Dan is het goed mogelijk dat zich teveel slijmvlies op de neusschelpen bevindt. Daardoor wordt de ademhaling door

Nadere informatie

MEEST VOORKOMENDE BEHANDELINGEN

MEEST VOORKOMENDE BEHANDELINGEN MEEST VOORKOMENDE BEHANDELINGEN 962 Inleiding Binnenkort ondergaat u een behandeling op de polikliniek Kaakchirurgie van het Sint Franciscus Gasthuis. In deze folder staan de meest voorkomende behandelingen

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten voor vast kroon en brugwerk

Tandheelkundige implantaten voor vast kroon en brugwerk Tandheelkundige implantaten voor vast kroon en brugwerk Inleiding In deze folder wordt u geïnformeerd over tandheelkundige implantaten en krijgt u instructies over de behandeling. Wat is een implantaat

Nadere informatie

OGS ontsmetting. (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO)

OGS ontsmetting. (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO) OGS ontsmetting (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO) Landelijke les en leerstof is aangepast in deze presentatie worden de verschillen tussen oude en nieuwe situatie weergegeven. Tevens wordt een

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

Code Voorzorgsmaatregelen Gevarenklasse Gevarencategorie

Code Voorzorgsmaatregelen Gevarenklasse Gevarencategorie Lijst van voorzorgsmaatregelen (P-zinnen) Algemeen Code Voorzorgsmaatregelen Gevarenklasse Gevarencategorie P101 P102 P103 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking

Nadere informatie

Bijwerkingen van chirurgische behandeling in de mond.

Bijwerkingen van chirurgische behandeling in de mond. Bijwerkingen van chirurgische behandeling in de mond www.nwz.nl Inhoud Bijwerkingen 3 Voorzichtig zijn 3 Pijn 3 Zwelling 4 Mondspoeling 4 Nabloeden 4 Sport 4 Hechtingen 4 Antibiotica 5 Tandarts/huisarts

Nadere informatie

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent door uw dermatoloog verwezen voor een behandeling van huidkanker door middel van Mohs micrografische chirurgie.

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Verzorging insteekopeningen externe fixateur Gipskamer

Verzorging insteekopeningen externe fixateur Gipskamer Verzorging insteekopeningen externe fixateur Gipskamer Locatie Hoorn/Enkhuizen Informatie voor patiënten Verzorging insteekopeningen externe fixateur In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 1 Inleiding De ziekenhuisbacterie MRSA zorgt bij gezonde mensen meestal niet voor klachten. Maar mensen met een verminderde weerstand kunnen

Nadere informatie

Protocol hoofdluisbestrijding Bs De Beekgraaf

Protocol hoofdluisbestrijding Bs De Beekgraaf Protocol hoofdluisbestrijding Bs De Beekgraaf Hoofdluis is een probleem en vooral op plekken waar veel kinderen bij elkaar komen. We kunnen dit alleen bestrijden als we allemaal eraan werken en erin geloven.

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

Kijk op www.luizenradar.nl of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt.

Kijk op www.luizenradar.nl of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt. Wat is hoofdluis? Hoofdluispreventie Hoofdluizen zijn insecten met zes poten, die uitsluitend op hoofden van mensen leven. Ze komen niet voor bij dieren, brengen geen ziekten over maar kunnen wel jeuk

Nadere informatie

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten KAAKCHIRURGIE & MONDZIEKTEN Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten ADVIES Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten Vandaag hebt u een operatieve behandeling in de mond ondergaan. Graag

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Micrografische chirurgie (Tübinger Torte)

Micrografische chirurgie (Tübinger Torte) Micrografische chirurgie (Tübinger Torte) 1 e behandeling 2 e behandeling 3 e behandeling 4 e behandeling Inleiding In overleg met uw behandeld dermatoloog is besloten dat u behandeld wordt volgens de

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Inhoud Kennismaking Basisprincipes van eerste hulp Vier stappen in eerste hulp Bloeding Brandwonde Huidwonde Kennismaking Inhoud Kennismaking Basisprincipes

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Radicale prostatectomie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Radicale prostatectomie Radicale prostatectomie RADICALE PROSTATECTOMIE INLEIDING Bij u is onlangs kanker in de prostaat geconstateerd. Uw behandelend specialist heeft met u de chirurgische ingreep besproken, waarbij de gehele

Nadere informatie

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest Verwijderen van een verstandskies of wortelrest marinadental.nl Waarom deze folder? Napijn U heeft een afspraak voor het verwijderen van een verstandskies of wortelrest, of deze is inmiddels verwijderd.

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak. Inclusief leefregels

Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak. Inclusief leefregels Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak Inclusief leefregels 2 Bij u is sprake van een open verbinding van de bovenkaak naar de neusbijholte. In vaktermen heet dit een antrumperforatie. Deze open

Nadere informatie

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Routing cie agendapunt datum Wijzigingsvoorstel GMR 18-01-12 Vastgesteld CvB 08-03-12 9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

OPGESTELD: HSE Advisor W. Workum 5-07-2013. GECONTROLEERD: HSEW Back Office K. Kappelhof. GOEDGEKEURD: HSEW manager F.J. Jaspers

OPGESTELD: HSE Advisor W. Workum 5-07-2013. GECONTROLEERD: HSEW Back Office K. Kappelhof. GOEDGEKEURD: HSEW manager F.J. Jaspers Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 9 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ACTIVITEIT VERANTWOORDELIJK MATRIX 4 AANVULLENDE INSTRUCTIES (ALLE INCIDENTEN BEHALVE BEROEPSZIEKTE) 5 AANVULLENDE EISEN VOOR SORTIUM PARTNERS

Nadere informatie

Omgaan met biologische agentia

Omgaan met biologische agentia Omgaan met biologische agentia Hoe omgaan met BA Werknemer Werkgever Instructie Procedure Besmettingswijze Besmettingsincident Informatie (RA) Communicatie Hygiëne-voorzieningen PBM BA Gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat (MTX). In deze

Nadere informatie

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest.

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest. Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest www.nwz.nl Inhoud De behandeling 3 Pijn 4 Mondspoeling 4 Antibioticum 4 Zwelling 5 Nabloeding 5 Verdere verzorging 5 Sport 5 Wanneer neemt u contact

Nadere informatie

HSE guidelines. april 2017 BENZEEN

HSE guidelines. april 2017 BENZEEN HSE guidelines H april 2017 BENZEEN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Nadere informatie

Ontsmetting en onderhoud

Ontsmetting en onderhoud ONTSMETTEN Gezichten van de Laerdal reanimatie-oefenpop ontsmetten Wij raden u aan elke cursist te voorzien van een eigen oefenpopgezicht. Hierdoor hoeft er niet na elke cursist ontsmetting plaats te vinden.

Nadere informatie

voor toezichthoudend stralingsdeskundigen Titel: Voorwaarden voor vrijgave van een radiologische ruimte 1

voor toezichthoudend stralingsdeskundigen Titel: Voorwaarden voor vrijgave van een radiologische ruimte 1 a a a a a a a a a a a Titel: 1 Nummer:, versie 1 Datum invoering: 15-08-2017 Datum laatste wijziging: 15-08-2017 a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Dienst nucleaire geneeskunde

Dienst nucleaire geneeskunde Dienst nucleaire geneeskunde INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN ONZE AFDELING Welkom op de dienst nucleaire geneeskunde. Bij alle onderzoeken die in deze dienst worden uitgevoerd wordt een radioactieve stof

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie