Overzicht ingediende amendementen Kadernota

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht ingediende amendementen Kadernota"

Transcriptie

1 Overzicht ingediende amendementen Kadernota Nr. Besl. Nr. Fractie(s) Onderwerp Reactie College A1 1b+7 D66 Soc. basisvoorzieningen + nieuwe stap 2 A2 2 PvdA OZB systematiek Opmerkingen Stemming A3 8 GroenLinks Kennisnemen + helder volgbare weging A4 8 PvdA Bedragen en Prioriteiten vaststellen bij begroting A5 8 PvdA Kwaliteit basis- en voortgezet onderwijs A6 8 VVD Tekst lid 2 vervangen A7 8 VVD Lid 2 bedrag wijzigen en nieuw lid 2a. A8 9 GroenLinks Kennisnemen + helder volgbare weging A9 9 CU, D66 Vervangen besluittekst met gewijzigde rangorde A10 9 D66, CU CIO als onontkoombare ontwikkeling A11 9 LEUC Team Ollie A12 Nieuw CU Creatieve denktank Stadshart A13 Nieuw InwonersPartij Schildjes op beeldbepalende panden A14 Nieuw InwonersPartij Subsidieplafond A15 Nieuw Leefbaar Lelystad A16 Nieuw Leefbaar Lelystad A17 Nieuw Leefbaar Lelystad Kosten en subsidies onderwijs Sport als participatiemiddel Parkeerexploitatie dekkend maken

2 A M E N D E M E N T A1 Datum raadsvergadering: 23 mei 2019 Agendapunt: 9 Kadernota Onderwerp: vervanging 1b en Ondergetekende(n) stelt / stellen voor het voorgesteld besluit als volgt te vervangen Besluitpunt 1b als volgt aan te passen b) Sociale basisvoorzieningen in stand houden, met niet meer dan de middelen die de decentralisaties hiervoor bieden. En bij 7 een nieuwe tweede stap 2 Stap 2 aanzuiveren egalisatiereserve participatiewet: nadat de raad heeft besloten over de bestemmingen en de criteria ten aanzien van de basisniveau Sociale Basisvoorzieningen. D66 Peter Schot

3 AMENDEMENT A2 Agendapunt: Kadernota Raadsvergadering: Mei 2017 Besluitpunt 2 wordt 2a. En als nieuw besluitpunt 2b wordt toegevoegd: De jarenlang gehanteerde systematiek van begroten van OZB opbrengst, waarbij de opbrengst in jaar X+1 wordt begroot als de begrote opbrengst in jaar X met een correctie voor inflatie én een correctie voor areaalvergroting, ook voor de komende jaren te herbevestigen. Ondertekening: De vaste systematiek voor begroten OZB opbrengst heeft de afgelopen 10 jaar (politieke) rust en stabiliteit gebracht op dit front. In deze kadernota wordt de areaalcorrectie achterwege gelaten, hetgeen een afwijking betekent van de vaste systematiek. Indieners hechten er aan de eerder afgesproken systematiek ongewijzigd te blijven hanteren.

4 Amendement A3 Datum raadsvergadering: 23 en 30 mei 2017 Agendapunt 9 : kadernota Ondertekenden stellen voor om punt 8 van het voorgestelde besluit als volgt te wijzigen: 8. Kennis te nemen van de voorstellen van het college tot beklemming binnen de ROS en bij de begroting ter zake met een helder volgbare weging te komen van de gewenste bestedingen, waarbij m.n. vastgesteld beleid (bv nota Duurzaamheid) en de intensiveringsvelden een hoofdrol spelen en ook ruimte ontstaat voor mogelijke initiatieven vanuit de motiemarkt. Dit amendement is ingediend door GroenLinks Sjaak Kruis De raad heeft nu geen enkel inzicht welke begrotingsruimte er mogelijk is om tot besluitvorming over de voorgestelde bestedingen te komen. Bovendien is de weging omtrent de door het college nu voorgestelde prioritering niet helder. Wij geven het college dan ook graag kaders mee om bij de begroting, wetende welke ruimte er is, tot een nadere afweging te komen. Wij doen dat liever dan nu als raad op even onduidelijke gronden met verschuivingen van prioriteiten te komen.

5 A M E N D E M E N T A4 Datum raadsvergadering: 23 mei 2019 Agendapunt: 9 Kadernota Onderwerp: vervanging voorgesteld besluitpunt 8 Ondergetekende(n) stelt / stellen voor het voorgesteld besluitpunt 8 wenselijke bestemmingen als volgt te vervangen Voorstellen voor wenselijke bestemmingen binnen de ROS te beklemmen en de bedragen en de prioriteiten bij de programmabegroting 2018 vast te stellen. Toelichting De jaarrekening is nog niet vastgesteld. Na het vaststellen van de jaarrekening en bij de programmabegroting is het aan de raad prioriteiten en bedragen vast te stellen Ingediend door: D66 PvdA Peter Schot Nelly den Os

6 Datum raadsvergadering: Agendapunt: 9 De Kadernota Onderwerp: Kwaliteit onderwijs prioriteit 1 A M E N D E M E N T A5 Ondergetekende(n) stelt / stellen voor het voorgesteld besluit als volgt te wijzigen, besluitregel 8. Reserve Ontwikkeling Stad Wenselijke beklemmingen Op basis van bovenstaande prioritering de volgende voorstellen binnen de ROS te beklemmen Prioriteit 1 toevoegen en NPNL bedrag wijzigen 1. Kwaliteit basis- en voortgezet onderwijs in 2017 en Markerwadden Nationaal Park Nieuw land in etc. Ingediend door: PvdA N. den Os Dreigende vermindering van kwaliteit van het onderwijs in Lelystad door de huidige problemen in basis- en voortgezet dient weggenomen te worden. Goed onderwijs is voor Lelystedelingen van het grootste belang en de eerste prioriteit. Samenwerking met en hulp aan schoolbesturen is nu meer dan ooit noodzakelijk. Door deze middelen kan in overleg bijvoorbeeld extra expertise en/of hulp ingekocht worden.

7 Raadsvergadering: 23 mei 2017 Agendapunt: 9 Onderwerp: Kadernota Amendement A6 Ondergetekende(n) stellen het navolgende amendement voor: De gemeenteraad: Besluit: Besluitpunt 8. Lid 2 De tekst te laten vervallen en deze te vervangen door: 2. Nationaal Park Nieuw Land en/of ontwikkeling van toerisme aan de kust in 2018 Dit amendement wordt ingediend door: VVD Edwin Hers Het oogmerk is om mogelijke aanwending niet op voorhand te beperken tot uitsluitend Nationaal Park Nieuwland maar ook mogelijkheden voor versterking van toerisme aan de kust te kunnen benutten. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan initiatieven voor de kuststrook van Bataviahaven tot Bataviastad of voor het Werkeiland in Lelystad-Haven.

8 Amendement A7 Raadsvergadering: 23 mei 2017 Agendapunt: 9 Onderwerp: Kadernota Ondergetekende(n) stellen het navolgende amendement voor: De gemeenteraad: Besluit: Besluitpunt 8. Lid 2 : Het bedrag van te vervangen door ; een nieuw besluitpunt 2.a.toe te voegen als volgt: lid 2 a. Verbetering openbare ruimte stadshart en interieur parkeergarages in 2018 Dit amendement wordt ingediend door: VVD Edwin Hers Toelichting Het oogmerk is middelen vrij te maken voor initiatieven in het Stadshart die de kwaliteit van de openbare ruimte direct verbeteren en die de uitstraling en sfeer van het interieur van de parkeergarages ten goede komen.

9 Amendement A8 Datum raadsvergadering: 23 en 30 mei 2017 Agendapunt 9 : kadernota Ondertekenden stellen voor om punt 9 van het voorgestelde besluit als volgt te wijzigen: 9. Kennis te nemen van de wenselijke voorstellen van het college en bij de begroting ter zake met een helder volgbare weging te komen van de gewenste bestedingen, waarbij m.n. vastgesteld beleid (bv nota Duurzaamheid) en de intensiveringsvelden een hoofdrol spelen en ook ruimte ontstaat voor mogelijke initiatieven vanuit de motiemarkt. Dit amendement is ingediend door GroenLinks Sjaak Kruis De raad heeft nu geen enkel inzicht welke begrotingsruimte er mogelijk is om tot besluitvorming over de voorgestelde bestedingen te komen. Bovendien is de weging omtrent de door het college nu voorgestelde prioritering niet helder. Wij geven het college dan ook graag kaders mee om bij de begroting, wetende welke ruimte er is, tot een nadere afweging te komen. Wij doen dat liever dan nu als raad op even onduidelijke gronden met verschuivingen van prioriteiten te komen.

10 A M E N D E M E N T A9 Datum raadsvergadering: en Agendapunt 9: Kadernota Onderwerp: Urgentie Duurzaamheidsbeleid Ondergetekende stelt voor het voorgesteld besluit als volgt te wijzigen, besluitregel 9: De voorgestelde rangvolgorde van de wenselijke voorstellen vast te stellen. te schrappen en te vervangen door: De voorgestelde rangorde van de wenselijke voorstellen gewijzigd vast te stellen door punt 9 duurzaamheidsbeleid op nummer 2 te zetten en punt 2 door te nummeren als punt 3, enzovoorts, dat ziet er dan zo uit: 1. Capaciteit Veiligheid Duurzaamheidsbeleid Sportverkiezing Indexatie gesubsidieerde instellingen Persoonsgerichte aanpak Stimuleren cultuur, marketing en promotie, vergroening e.d. (BIZ) Reparatie overheveling budget kunstzinnige vorming Sociaal raadslieden JOGG Chief information officer (CIO) Ondersteuning bestuur Lelystad Creates Cofinanciering provinciale subsidie verkeer en vervoer Kwaliteitverbetering taalonderwijs Primair onderwijs Begrotingsparticipatie Merkpositionering Stadshart PM PM PM PM 17. Indexatie materiële budgetten gemeentebegroting Laadinfrastructuur voor elektrische auto's in de openbare ruimte Verbetering aanzien dreven Totaal Wenselijke voorstellen - Structureel Ingediend door: ChristenUnie Lelystad Henk Schraa D66 Sanne de Wilde Na de eerste kerntaak van de overheid, veiligheid, is duurzaamheid enorm belangrijk voor Lelystad. Om de opwarming van de aarde daar waar mogelijk af te remmen, en om een leefbare stad door te geven aan volgende generaties, is lokaal beleid hiervoor heel belangrijk.

11 A M E N D E M E N T A10 Datum raadsvergadering: 23 mei 2019 Agendapunt: 9 Kadernota Onderwerp: CIO Ondergetekende(n) stelt / stellen voor het voorgesteld besluit als volgt te wijzigen: Het wenselijke voorstel 10 tot aanstelling van een Chief Information Officer (CIO) te beschouwen als een onontkombare ontwikkeling en deze dienovereenkomstig in de begroting en meerjarenramingen op te nemen. Ingediend door: D66 ChristenUnie Wij denken dat het belang van een CIO dermate hoog is, dat deze een hoge prioriteit verdient. Er wordt niet voor niets gesteld dat deze noodzakelijk wordt geacht in het kader van gonvernance. Informatievoorziening en beveiliging zijn een kritiek onderdeel voor de servicelening van zowel de interne orginatsatie als die voor de inwoners.

12 Amendement A11 Datum raadsvergadering: 23 en 30 mei 2017 Agendapunt: , Kadernota Onderwerp: aanpassing wenselijke voorstel 12 Lelystad Creates Ondergetekenden stelt voor het voorgesteld besluit als volgt te wijzigen, aan te vullen met het wenselijk voorstel 12 structureel te wijzigen in: voor team Ollie onder de werktitel Lelystad Creates voor 2018 en euro te verstrekken en in 2019 te komen met een plan van aanpak voor integratie met Lelykracht. Ingediend door: LEUC Naam Raadslid M. van de Watering Het college ziet op termijn zeker mogelijkheden tot verbinding tussen Lelystad Creates en Lelystad. Het is wenselijk om binnen twee jaar met een voorstel tot integratie te komen met Lelykracht. Immers met Lelykracht wordt een duurzame beweging op gang gebracht die bijdraagt aan de verbondenheid van inwoners met de stad. Daar valt ook de doelgroep van Lelystad Creates onder.

13 A M E N D E M E N T A12 Datum raadsvergadering: en Agendapunt 9: Kadernota Onderwerp: Creativiteit Stadshart Ondergetekende stelt voor het voorgesteld besluit aan te vullen met: 11. Om voor de komende twee jaar een budget van in totaal , - te onttrekken aan de aanzuivering ROS en beschikbaar te stellen voor: een creatieve denktank die (een of) meerdere ideeën mag ontwikkelen die worden uitgevoerd. Deze ideeën zorgen ervoor dat het Stadshart er de komende jaren op vooruitgaat qua beleving en aanzien. Ingediend door: ChristenUnie Henk Schraa Het Stadshart kan met veel meer creativiteit worden benaderd. Er zijn creatieve geesten genoeg in ons land, denk daarbij bijvoorbeeld aan studenten van creatieve opleidingen. Het budget is een totaalbudget voor het hele plan en vooral bedoeld voor de ontwikkeling van faciliteiten en/of evenementen. Het Stadshart kan bijvoorbeeld opgeleukt worden met faciliteiten voor de (jonge) bezoeker. Denk hierbij aan uitdagende speelgelegenheden. De aankleding kan creatief opgeleukt worden met belichting, water en groen. Ook een breed gedragen thema, een bijzonder evenement of een combinatie zouden hiervoor gerealiseerd kunnen worden. Het belangrijkste is dat het Stadshart creatief vooruit gaat en de beleving de komende tijd enorm verhoogd. Na twee jaar kan gekeken worden of het noodzakelijk is dit budget opnieuw beschikbaar te stellen.

14 A M E N D E M E N T A13 Datum raadsvergadering: 23 en 30 mei 2017 Agendapunt: nr 9 Kadernota Onderwerp: Beeldbepalende en karakteristieke panden/objecten voorzien van schildjes Ondergetekende(n) stelt / stellen voor een nieuw besluitpunt nr op te nemen met als strekking: 1. Over te gaan tot het selecteren van beeldbepalende en karakteristieke panden/objecten; 2. De selectieprocedure / het selectieproces op te starten met behulp van een onafhankelijke adviescommissie, al dan niet bijgestaan door inwoners; 3. De geselecteerde panden/objecten te voorzien van (te ontwerpen) schildjes met de toevoeging BP ; 4. Dit besluit zo mogelijk te betrekken bij het 50 jarig bestaan van Lelystad in 2017; 5. Waar mogelijk e.e.a. mee te nemen in o.a. de toeristische ambities van de stad alsook de versterking van verbinding, het imago van onze stad en het bijdragen aan trots ; 6. De financiële gevolgen van dit besluit (maximaal ,--) te onttrekken aan/reserveren vanuit de Reserve Ontwikkeling Stad. Ingediend door: InwonersPartij Naam Raadslid Luc Baaten Zie gevoegde bijlage.

15 Bijlage bij: Amendement A13 Beeldbepalende en karakteristieke panden/objecten voorzien van schildjes Algemeen Lelystad is een jonge stad. Maar ondertussen heeft de stad al bepaalde panden/objecten die van cultuur-historische betekenis zijn. Lelystad heeft weliswaar geen gemeentelijke monumenten, maar naar de mening van steller bezit Lelystad wel diverse beeldbepalende en karakteristieke panden/objecten met een architectonische waarde die wel degelijk van belang zijn voor de omgevingskwaliteit en ook als zodanig herkenbaar zouden moeten zijn. Dit initiatiefvoorstel is gericht op het markeren met behulp van schildjes van die panden / objecten die extra attentie verdienen vanwege hun karakteristieke/architectonische waarde en daarom de status beeldbepalend pand (BP) toegekend krijgen. Voor een goed begrip: dit betekent niet dat met het plaatsen van de schildjes/bordjes de betreffende panden/objecten de status van gemeentelijk monument krijgen. De formele aanwijzingsprocedure tot gemeentelijk monument is op grond van de monumentenwet en de gemeentelijke erfgoedverordening een ander traject en heeft een wettelijke bescherming van het monumentale karakter tot gevolg. Het plaatsen van schildjes op beeldbepalende panden / objecten leidt niet tot beschermende maatregelen. Het dient de attentiewaarde te verhogen en heeft daarmee vooral een promotioneel karakter. Beeldbepalende panden/objecten vanwege karakteristieke/architectonische waarde De architectonische waarde is belangrijk voor de omgevingskwaliteit (dus ook nieuwbouw). De categorie beeldbepalende panden/objecten zou ook nog uitgebreid kunnen worden met, een bijzondere voordeur, een versierde gootlijst en dergelijke. Het gaat hierbij dan om de status karakteristiek. Het gaat bijvoorbeeld om zogeheten beeldbepalende panden/objecten die als onderdeel van een rij een karakteristiek gevelbeeld vormen of op zichzelf een bijzondere uitstraling hebben. Het doel is extra waardering voor het huidige straatbeeld en daarom gaat het bij deze categorie om het aanzicht vanaf de openbare weg. Het gaat dus niet om interieur, een bijgebouw of erfafscheiding. Mogelijke (objectieve) selectiecriteria aansluitend op het voorgaande: - Architectonische waarde - Herkenbaarheid, gaafheid, authenticiteit - Beeldbepalend voor de omgeving

16 - Ruimtelijke samenhang met de omgeving - Zeldzaamheid - Historische typologie - Cultuurhistorische aspecten De selectie van de beeldbepalende panden/objecten zal moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijke adviescommissie, al dan niet in combinatie met een verkiezing door inwoners. Ook de reeds ingedeelde panden die in de nieuwe welstandsnota onder de architectonische welstand (code A) of de architectonisch-cultuurhistorische welstand (code Ac) vallen komen vwb steller in aanmerking. Voorbeelden zijn: Bataviawerf / De Cantine / Nieuw Land Erfgoedcentrum / rechtbank/ etc. Het markeren met behulp van schildjes In veel gemeenten worden rijks- en gemeentelijke monumenten voorzien van een schildje om de voorbijganger op de bijzondere waarde van het object te attenderen. Een aantal gemeenten plaatst daarnaast ook een schildje op panden/objecten die formeel geen monumentenstatus hebben, maar vanwege hun karakteristieke architectonische waarde wel beeldbepalend zijn. Deze schildjes vermelden veelal de afkorting BP, waar de schildjes voor gemeentelijke monumenten de afkorting GM hebben. Lelystad kent (nog) geen markering voor beeldbepalende objecten. Voorbeelden: Gelet op de specifieke kenmerken van Lelystad als Rust, Ruimte, Groen en Water, zouden de kleuren groen en blauw eventueel als basiskleuren voor schildjes kunnen dienen en als symbool de zuil van Lely / Exposure (de Hurkende Man)? NB: Wanneer in de toekomst een gemeentelijk monument wordt aangewezen, kan dit worden voorzien van een vergelijkbaar schildje, echter met de vermelding van de afkorting GM. Toelichting met betrekking tot de kosten en een dekkingsvoorstel. Indicatieve kosten: Bij 25 schildjes ca 25.- per stuk (ex BTW en verzendkosten) Ontwikkelkosten leverancier max 100,-- Totale proceskosten gemeente (geschat) 5000,-- / ,-- (ontwerpen/plaatsen e.d.).

17 Financiële dekkingsmogelijkheden Voorstel: Reserve Ontwikkeling Stad. Lelystad, 12 maart 2017 Raadslid van de Gemeenteraad, Luc Baaten Bronnen, noten en/of referenties 1. Gemeentelijk monument. monumenten.nl Geraadpleegd op 14 januari Andersson Elffers Felix, Gemeenten MoMo-proof - Eindrapport, 10 november 2010, pag Info op 4. Gemeente Alkmaar 5. Wikipedia 6. Wikimedia

18 A M E N D E M E N T A14 Datum raadsvergadering: 23 en 30 mei 2017 Agendapunt: nr 9 Kadernota Onderwerp: Subsidieplafond Ondergetekende(n) stelt / stellen voor een nieuw besluitpunt nr. op te nemen: Het totale subsidiebedrag voor de komende periode van 4 jaar vast te stellen op een taakstellend afgerond bedrag van (jaarlijks) maximaal ,-. Ingediend door: InwonersPartij Naam Raadslid Luc Baaten - Wijziging voorgesteld in het kader van de conclusie en aanbevelingen van het Rekenkamerrapport van 2011/2012 Sturen of Schaven.

19 Amendement A15 Datum raadsvergadering : 23 mei 2017 Agendapunt : 9 Raadsvoorstel nummer : Agendapunt: Kadernota Ondergetekende stelt voor aan het voorgesteld besluit het volgende besluitpunt toe te voegen: 11. Lelystad urbaniseert mee (ontwikkeling onzekerheden): Helder te maken welke gelden er naar onderwijs gaan en inzichtelijk te maken welke kosten en subsidies hiermee gemoeid zijn. Omdat het in het kader van urbanisatie niet helder is wat en voor wie er gelden beschikbaar zijn. Er is sprake van versplintering van geld is. Om duidelijkheid te krijgen welke soorten onderwijs er zijn en wat de mogelijkheden zijn voor welke doelgroepen. Het belangrijk is de raad inzicht te geven in de verschillende subsidies om zodoende in de toekomst de ouder c.q. voogd en het kind duidelijk maken welke mogelijkheden er zijn. Ook de behoefte aan nieuwe soorten arbeid moet helder; welke partij ontwikkelt iets, wat wordt ontwikkeld en voor wie. Ingediend door Leefbaar Lelystad J. Schoone

20 Amendement A16 Datum raadsvergadering : 23 mei 2017 Agendapunt : 9 Raadsvoorstel nummer : Agendapunt: Kadernota Ondergetekende stelt voor het voorgestelde besluit aan te vullen met een nieuw besluitpunt: 12. Sport als participatie middel in te zetten bij de meerjaren begroting: Onderzoek te doen naar verbetering van het sport aanbod, waarbij het aanbod een breed scala aan sportactiviteiten behelst, geschikt voor zowel minima als de midden inkomens. Dit aanbod toekomstbestendig is en mede gericht is op het ontwikkelen van topsport in het onderwijs. Ingediend door Leefbaar Lelystad J. Schoone

21 Amendement A17 Datum raadsvergadering : 23 mei 2017 Agendapunt : 9 Raadsvoorstel nummer : Agendapunt: Kadernota Ondergetekende stelt voor het voorgesteld besluit aan te vullen met een nieuw besluitpunt: 13. De parkeerexplotatie dekkend te maken door het tekort af te stemmen op het reëel tekort. Daartoe het tekort op te nemen in de meerjarenbegroting en het daarmee totaal sluitend maken vanaf Niet jaarlijks de discussie rondom parkeerbeleid te herhalen. Tot 2025 heeft de raad de tijd om een creatieve oplossing te vinden voor dit tekort en hoe deze te bestrijden. Ingediend door Leefbaar Lelystad J. Schoone

BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD

BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD Datum: 11 april 2017 Aanwezig: burgemeester Adema (voorzitter), wethouders Fackeldey, Sparreboom, Rentenaar, Van den Heuvel en Van Wageningen alsmede

Nadere informatie

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur; gelet op de Erfgoedverordening Etten-Leur; gelet op de

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Collegereactie ingediende moties en amendementen - kadernota Positief

Collegereactie ingediende moties en amendementen - kadernota Positief M1 LL Collegereactie op ingediende moties Afbouwen kust en andere projecten Positief Het college zal hier op terugkomen. M2 LL Werk en participatie M3 CDA Zandstrand Neutraal M4 CDA Toeleiding naar werk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria 13 juni 2017 Monumenten: Aanwijzingscriteria Monumenten: Aanwijzingscriteria Inhoudsopgave 1. Aanwijzingsbeleid voor gemeentelijke monumenten in Oldenzaal... 3 1.1 Algemeen... 3 2. Aanwijzingscriteria...

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

Algemeen Heeft de monumentenstatus alleen betrekking op de buitenkant of ook op de binnenkant?

Algemeen Heeft de monumentenstatus alleen betrekking op de buitenkant of ook op de binnenkant? Veelgestelde vragen Uw pand is voorgedragen als gemeentelijk monument. Wat betekent dit voor u? De gemeente Venlo heeft de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij,

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid.

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid. Agenda Gemeenteraad Extra besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 15 november 2016 19:30-21:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : 1 Opening De voorzitter opent om 19.30

Nadere informatie

Overzicht ingediende moties Kadernota

Overzicht ingediende moties Kadernota Overzicht ingediende moties Kadernota 2018 2021 Nr. Fractie(s) Onderwerp Reactie College + 0 -- M1 Leefbaar Afbouwen kust en andere Lelystad projecten M2 Leefbaar Werk en participatie Lelystad M3 CDA Zandstrand

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716 Agendapunt commissie: 5.1 steller telefoonnummer email J. van Doremalen-Olde Agterhuis 3417 Joyce.van.Doremalen- Olde.Agterhuis@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 591708/591716 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) Inhoudsopgave 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)... 2 Amendement Toekomst Stichting Media Houten, beschikbaar stellen subsidiebedrag....

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 23 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 januari 2009 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Beheer natte ecologische verbindingszones / Uitvoeringsproject

Nadere informatie

Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland

Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland Raadsvoorstel Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland Raadsvergadering: 23-06-2016 agendapunt : bijlage nr. : 2016-1052 Commissie: Portefeuillehouder: Sociaal

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Afdelingshoofd/hoofd BMO: R. Schaatsbergen Paraaf : Paraaf:

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Afdelingshoofd/hoofd BMO: R. Schaatsbergen Paraaf : Paraaf: ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 17-11-2009 Openbaar Onderwerp : subsidie voor verbetering energieverbruik en binnenklimaat scholen Portefeuillehouder(s) : P. C. Tange Afdelingshoofd/hoofd

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling Aan de Raad Made, 23-10-2007 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 21 november 2007 Agendapunt : 8 Raadsvergadering: 13 december 2007 Onderwerp: Subsidies voor volksfeesten en evenementen

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Gemeentegarantie voor woongroepen

Gemeentegarantie voor woongroepen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Gemeentegarantie voor woongroepen Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Bij de besluitvorming over de woonvisie heeft de raad een amendement

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Onderwerp: Programmabegroting 2017 en verwerking financiële effecten uit de septembercirculaire.

Nadere informatie

Beleidsregels Subsidieverlening Sport. gemeente Veendam

Beleidsregels Subsidieverlening Sport. gemeente Veendam Beleidsregels Subsidieverlening Sport gemeente Veendam Doel: Stellen van regels voor het verstrekken van subsidies aan sportactiviteiten die bijdragen aan het verbeteren van sportbeoefening en sportbeleving

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Raadsvergadering 1 december 2011 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN. indiener A110110/3 SP Dekking uit uitvoeringsprogramma Binnenstad

Raadsvergadering 1 december 2011 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN. indiener A110110/3 SP Dekking uit uitvoeringsprogramma Binnenstad Raadsvergadering 1 december 2011 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A110104/1 D66 Geen woningbouw in weidevogelgebied. A110110/1 PvdA 3 Oktober haring en wittebrood A110110/2 PvdA Huis van

Nadere informatie

Subsidiebeleidsregels ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling

Subsidiebeleidsregels ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling Subsidiebeleidsregels ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Addendum voor culturele activiteiten Subsidiejaar 2017 Auteur: Elsa van Kempen Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD

BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD Datum: 3 mei 2016 Aanwezig: burgemeester Horselenberg (voorzitter), wethouders Fackeldey, Sparreboom, Van den Heuvel en Van Wageningen alsmede loco-gemeentesecretaris

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W-Aanbiedingsformulier nr. 09.1060 d.d. 6 oktober 2009 Onderwerp Wijze van afdoen motie 2 Subsidie IJshal (RV 06.0021), Ingediend door F. van As (CU) BESLUITEN 1 In te stemmen met de bijgevoegde concept

Nadere informatie

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Beleidsregel Frictiebudget 2016 ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Auteur: Elsa van Kempen Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Alle zienswijzen overwegende stelt het Dagelijks Bestuur voor om de Eerste Bestuursrapportage 2018 ongewijzigd vast te stellen.

Alle zienswijzen overwegende stelt het Dagelijks Bestuur voor om de Eerste Bestuursrapportage 2018 ongewijzigd vast te stellen. Aanbiedingsbrief aan: Algemeen Bestuur RUD Utrecht van: Dagelijks Bestuur steller: M. van Bockel onderwerp: AP03.1a_Reactie zienswijzen Eerste Bestuursrapportage 2018 t.b.v.: AB d.d. 15 oktober 2018 bijlagen:

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen:

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: Agendapunt: 8 (c) Raadsvoordracht Subsidie Bibliotheek Bollenstreek Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: De gemeenteraad van Noordwijk,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 juli 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 juli 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 juli 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming Ter besluitvorming Onderwerp Openhouden consultatiebureaus in Abbekerk en Andijk per 1 januari 2017. Aanleiding De raad heeft in zijn vergadering van 8 december 2016 besloten om de locaties in Wognum,

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 19 juni 2018 Zaaknummer: 479483 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

UPDATE EVENEMENTENBELEID

UPDATE EVENEMENTENBELEID UPDATE EVENEMENTENBELEID Beste organisator, Achter de schermen wordt op dit moment invulling gegeven aan de invulling van het nieuwe evenementenbeleid dat eind november 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld.

Nadere informatie

Onderwerp Ontwikkelingsvisie en uitvoeringsprogramma Amstelland

Onderwerp Ontwikkelingsvisie en uitvoeringsprogramma Amstelland Adviescommissie 17 maart 2009 Dagelijks bestuur 26 maart 2009 Dagelijks bestuur 28 mei 2009 (schriftelijk) Algemeen bestuur 18 juni 2009 Aantal bijlagen: 5 Agendapunt: 9 Onderwerp Ontwikkelingsvisie en

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Format inhoudelijk en financieel jaarverslag voor budgetsubsidies vanaf 50.000,--

Format inhoudelijk en financieel jaarverslag voor budgetsubsidies vanaf 50.000,-- Format inhoudelijk en financieel jaarverslag voor budgetsubsidies vanaf 50.000,-- Algemeen Op basis van de Algemene Subsidieverordening Maatschappelijke Ondersteuning 2011 is iedere subsidieontvanger verplicht

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR)

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR) Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: BZM/BOA Burgemeester Ter behandeling in de vergadering van: de commissie BZM d.d. 14 mei de Raad d.d. 28 mei 2018 Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting

Nadere informatie

Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting

Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting 2018-2021 Amendementen Nr. Onderwerp Van Ingediend Aangenomen Verworpen Ingetrokken 1 Bibliotheek D66 2 OZB inflatiecorrectie

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming.

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 1 Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. Onderwerp: NUON-reserve tranche 2015. Toelichting: Op

Nadere informatie

Vergadering gemeenteraad dinsdag 28 oktober 2003 MOTIE 1. Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen

Vergadering gemeenteraad dinsdag 28 oktober 2003 MOTIE 1. Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen MOTIE 1 Rv 03. 0103 Onderwerp : Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen - het Plan van Aanpak niet in de volledige financiële dekking voorziet; Voorts constaterende dat, - het traject

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

H. Vlieg-Kempe, G. Smith-Bults, J. Booij-Venekamp en L.B. Leemrijse - wethouders T. Dijkstra - secretaris Afwezig:

H. Vlieg-Kempe, G. Smith-Bults, J. Booij-Venekamp en L.B. Leemrijse - wethouders T. Dijkstra - secretaris Afwezig: BESLUITENLIJST Vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 4 december 2018 Aanwezig: M.L.J. Out - burgemeester H. Vlieg-Kempe, G. Smith-Bults, J. Booij-Venekamp en L.B. Leemrijse - wethouders T. Dijkstra

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststellen kaderbrief 2016-2019 Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor

Nadere informatie

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren.

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren. Vergadering Raad 04-07-2013 Tijd: 00:00-00:00 Voorzitter: 1 Opening De voorzitter opent de vergadering. 2 Vragenhalfuurtje raadsleden Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake

Nadere informatie

IJsselstein. Gemeenteraad IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden,

IJsselstein. Gemeenteraad IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden, Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 688430 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Technische vragen. Onderwerp: Welstandsnota Ongewenste trendsetter. Agendapunt: Welstandsnota 2016 Datum: Voorronde 6 juni 2016

Technische vragen. Onderwerp: Welstandsnota Ongewenste trendsetter. Agendapunt: Welstandsnota 2016 Datum: Voorronde 6 juni 2016 Technische vragen Onderwerp: Welstandsnota 2016 Agendapunt: Welstandsnota 2016 Datum: Voorronde 6 juni 2016 Vragen: Proces Afwijkingen De welstandsnota geeft ruimte voor afwijkingen, zoals bij de gewijzigde

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Telefoonnummer Uw brief d.d. Behandeld door Bijlagen 15 april 2019 M. Stempher -

Uw kenmerk Ons kenmerk Telefoonnummer Uw brief d.d. Behandeld door Bijlagen 15 april 2019 M. Stempher - Aan het Dagelijks bestuur GR WNK Per e-mail verzoenden aan secretaris van AB/DB WNK Uw kenmerk Ons kenmerk Telefoonnummer - - 06-43039955 Uw brief d.d. Behandeld door Bijlagen 15 april 2019 M. Stempher

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 april Agendapunt : 5 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen bestuur. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 april Agendapunt : 5 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen bestuur. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 15 april 2010 Agendapunt : 5 Status : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen bestuur Behandelend ambt. : Sytze Dijkstra E-mail : SKDijkstra@t-diel.nl Telefoonnummer : (0511)460

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

Besluitenlijst Raadsvergadering 7 juli 2016

Besluitenlijst Raadsvergadering 7 juli 2016 Besluitenlijst Raadsvergadering 7 juli 2016 Begrotingswijziging sportnota De begrotingswijziging horende bij de sportnota vast te stellen Invulling beschut werk 1.De trajecten uit de pilot alternatief

Nadere informatie

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 29 juni 2017. De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2014 / 137/2014. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2014 / 137/2014. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2014 / 137/2014 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Budgetoverheveling gezond in de stad / mantelzorg Programma / Programmanummer Zorg

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de "Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2009".

Onderwerp: Vaststelling van de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2009. BIJLAGENUMMER 37 Overeenkomstig voorstel besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op 11 juni 2009 AAN DE RAAD Stede Broec, 18 mei 2009 Onderwerp: Vaststelling van de "Subsidieverordening

Nadere informatie

UTRECHTSE ONDERWIJSIMPULS VOOR KWALITEIT EN

UTRECHTSE ONDERWIJSIMPULS VOOR KWALITEIT EN Gemeenteblad van Utrecht 2015 Nr. xx BELEIDSREGEL UTRECHTSE ONDERWIJSIMPULS VOOR KWALITEIT EN EXCELLENTIE (Besluit van B&W. 2015) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; gelet

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling prijsvraag dorpen derby Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 40033 17 juli 2014 Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts Artikel 1 Begripsomschrijving In deze beleidsregel wordt verstaan

Nadere informatie

Notitie Monumentenbeleid

Notitie Monumentenbeleid Notitie Monumentenbeleid aangaande: - gemeentelijke subsidieregeling voor monumenten per 1 januari 2013 - toelichting op regeling leges voor wijzigingen van/aan een monument Notitie Monumentenbeleid Opdrachtgever:

Nadere informatie