Respons veehouders op idialoog vragen rond natuurlijke veehouderij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Respons veehouders op idialoog vragen rond natuurlijke veehouderij"

Transcriptie

1 Respons veehouders op idialoog vragen rond natuurlijke veehouderij

2 3 Kunt u dit toelichten? Als alles klopt is er een maximaal financieel rendement Als je denk vanuit het dier kom je vanzelf bij de natuur uit, omdat we lang vanuit de productie gedacht en gehandeld hebben is het natuurlijke er en beetje vanaf gegaan. Goed dat er nu wat meer aandacht is voor het natuurlijke, oppassen dat we niet doorslaan daar is de veehouderij(nog) niet klaar voor stap voor stap voorlopig op vrijwillige basis. Als je niet positief denkt doe je jezelf te kort Ben benieuwd wat de evenwichtssituatie is, waarbij je het beste uit je bedrijf kunt halen Beter voor mens, dier en milieu. Bij mijn melkvee hielpen antibiotica Behandelingen steeds slechter. Ben veel selectiever gaan werken met antibiotica met veel beter resultaat en minder middelen. Biologisch en natuur boeren hebben toekomst De extra arbeid moet wel vergoed worden daar heb ik mijn twijfels bij De jarenlange focus op schaalvergroting en intensivering is een eindige weg. Natuurlijke veehouderij houd voor mij in dat je met de natuur en seizoenen samen werkt, iets wat in de hedendaagse veehouderij ver te zoeken is. Dichter bij de natuur lijkt mij goed Dieren moeten zo natuurlijk mogelijk worden gehouden, ze moeten diereigen gedrag kunnen vertonen. Heel goed om antibioticagebruik in de veehouderij te minimaliseren en te zoeken naar bedrijfssystemen waar vrijwel geen antibiotica nodig zijn. Het is belangrijk om in de huidige tijden (qua meningen consument en dieractivist) proberen om zo dicht mogelijk bij de natuurlijke aard van de dieren te blijven. Wel binnen de mogelijkheden van de reguliere bedrijven. Het is mijn bedrijfsfilosofie. Voedsel produceren waar mensen gezond en gelukkig van worden in harmonie met de aarde Hoe dichter bij de natuur hoe beter en hoe minder hulpmiddelen/medicijnen nodig zijn hoe beter mits een rendabele exploitatie mogelijk is Huidige veehouderij loopt vast. Idealen zijn leuk maar er moet ook brood op de plank Landbouw maakt gebruik van natuurlijke processen, maar is geen natuur. In NL vindt je überhaupt geen pure natuur. Minder antibioticagebruik is altijd goed en de verwaarding van natuurlijke veehouderij moet goed gebeuren. De consument moet echt geneigd zijn producten die op een natuurlijke manier geproduceerd zijn, te kopen. Men zegt allemaal wel dat men dat ook wil, maar het gebeurt nog veel te weinig. Men gaat vaak toch nog voor de aanbiedingen. Neen, ik weet niet wat het is!. NLF India Nou ja, als het maar niet te veel ten koste gaat van de opbrengsten van de grond. Omdat het onbekend is Weer een groepje. Wij werken graag voor de lange termijn. Dit zien wij als een investering in de toekomst! wist niet van het bestaan af Zoveelste clubje dat zonodig nog vromer moet zijn als de paus. Daar zit op dit moment geen enkele veehouder op te wachten.

3 5 Op welk gebied zou u uw kennis over natuurlijke veehouderij nog willen uitbreiden? Algemene kennis bodem bodem Bodem, welke schimmels en bacterien zijn nuttig. welke planten horen hierbij. wat is de werking van kruiden in het voer. de invloed van straling op mens en dier Geen idee! Gewoon het gebied van weidevogels en het bevorderen daarvan. Het werken met kruiden in je grasland, en hoe houd je ze in je grasland. Kruiden koesignalen marktonderzoek per regio met praktijk-ervaringen van toepassers. natuurlijke voeding en natuurlijke indeling van de leefomgeving binnen de randvoorwaarden van een economische bedrijfsvoering. Op dit moment helemaal niet. Niemand zit te wachten op meer regels. Laat er eerst maar eens rust in de tent komen als Calon ons nog niet geroyeerd heeft. Oppassen dat we niet terugkeren naar situaties van de jaren dertig vorige eeuw over de bodem Vakbladen en via s e.d. en via sociale media. Veeverzorging verdieping Vertaalslag naar nederlandse omstandigheden, kansen Wat er wordt verstaan onder natuurlijke veehouderij. wat is de opbrengst dus de meerwaarde om als primaire sector hier in mee te willen doen? Wat verstaan zij er onder. Alleen antibiotica?

4 8 Op welke wijze? (indien ja) Agrarisch natuurbeheer Bioboer Biologische bedrijfsvoering, met als streven 0 antibiotica.

5 Biologische werkwijze. gehoornde dieren. antibioticavrij. kalveren bij de moeder. blijvend grasland Eigen stalsysteem ontworpen voor leghennen zodat ze beter in hun wensen worden voorzien. Elzen- singels, in het verleden bonte weiderand en weidevogelbeheer. Geen antibiotica gebruik afgelopen jaar Uiermint, kuidenrijk grasland zeemineralen Geldkraan openen Ik ben een melkveehouder die werkt volgens het pure graze principe. Dit jaar gaan we tevens in omschakeling naar biologisch. Ik ben veehandelaar en verhandel vaker dieren uit natuurgebieden en bijvoorbeeld bio dieren Ik denk dat bijna alle bedrijven zich op verschillende levels bezig houden met onderwerpen als bv antibiotica en bodem landshapsbeheer Lid VBBM, agrarische natuurvereniging, versnellings- agenda, project organisatie tbv goed bodembeheer Meegeweest op uitwisseling en op bedrijfsniveau ook diverse elementen. ab-vrij, lokale producten, fokkerij NLF Streven naar robuust bedrijfssysteem waarbij niet de maximale productie per dier, maar de balans tussen bodem dier en plant centraal staat. Totaal 2 ha aan nieuwe natuur aangelegd. Een wandelpad, paddepoel, kruidenrijk grasland, kerkuilen, dassen enz. enz. Maar ook functionele biodiversiteit zoals bodemkwaliteit en kruiden voor plaagdier bestrijding. Vijfsterren varkenshouder Vleesvee We minderen al behoorlijk met de ddd Wij zijn varkenshouder en we telen enkele gewassen dus voldoende binding met de natuur Zelf uitzoeken 9 Kunt u de belangrijkste redenen aangeven waarom niet? (indien nee) Alles gaat eigenlijk via de voerleverancier en de veearts Bovengenoemde reden. Gebrek aan kennis. Wel biologisch bedrijf Geen idee wat het is. Het concept was mij niet bekend. Ik heb geen Aktief bedrijf, maar ben al lang belangstellend. Ik kende het niet. Nog niet interessant financieel gezien Omdat ik er niet van wist Onbekendheid Wij hebben rose startkalveren 10 Hoe kunnen veehouders die iets met natuurlijke veehouderij willen doen, het best ondersteund worden? Afzet markt creëren die sluitend is en waarbij de retail uitgesloten kan worden dus in met andere woorden zonder supermarkt Alles begint met bewustwording. in contact brengen met voorlopers

6 Beloning door meerwaarde producten Breedgedragen studiegroepen. ik vraag al langere tijd of het mogelijk is om dan wel ergens bij aan te sluiten of om wellicht 1 op te zetten. vanaf 2015 heb ik daar nog geen mogelijkheden voor gekregen binnen dit project. dat is jammer. D.m.v. o.a. subsidie op bepaalde onderdelen en bijv. uitgesteld maaien. Deskundig advies op maat. Elk bedrijf is anders en heeft eigen kansen en mogelijkheden. Door het Platform zelf en de toeleveranciers van die bedrijven. Door kennisdeling. Financieel en kennis Geen idee. Kennis delen Kennis delen Kennisnetwerken of informatievoorziening/reportages omtrent 'robuuste bedrijfsystemen' van collega's die succesvol zijn met natuurlijke veehouderij Kennisoverdracht via bv studiegroepen, niet algemeen, maar verdieping per onderwerp Kennisplatform met collega's. Leren van collega's Marktonderzoek en voorlichting Met ervaringen en feiten Praktijkervaringen doorgeven en belastingtechnisch en/of financieel ondersteunen. stimulering, voorlichting studieclubs en veel input van ervaringen wereldwijd. Studieclubverband Van uit de dierenarts of via de voorlichting meestal voervoorlichters. Via Zuivelindustrie Via erfbetreders Via voorlichting van LTO Voorlichting voorlichting Ze moeten helemaal niet ondersteund worden, hierdoor wordt de verdeeldheid in de sector alsmaar groter. Zelf producten verwerken en vermarkten voor een goede prijs

7

8 13 Het thema van dit jaar is de verwaarding van natuurlijke veehouderij. Welk onderwerp in dit verband zou u motiveren om te komen? Financiële bedrijfscan Bodemleven De rol van mijn coöperatie FrieslandCampina in het streven naar natuurlijke veehouderij Dubbele agenda van de retail. Een serieuze ketenpartij die mogelijkheid biedt om aan te sluiten in verkoop producten met meerwaarde Er moet een betere verdeelsleutel komen voor onze producten Financieel sukses Geen Geen idee Geen idee Graasdierhouderij Hoe krijg je de consument meer bewust van de kracht van goed voedsel? We geven net zoveel uit aan medicijnen als aan voedsel, Waar is dit misgegaan? Hoe profileren we ons naar de consument, die nu door alle verschillende merken en labels al niet meer weet wat ze moeten kopen. En hoe verwaard je de positieve effecten op je omgeving en milieu. Hoeveel % van de consument kan dit betalen? Ik kom helemaal niet: tijdverspilling! Ik weet nu al dat ik niet kom gezien m'n agenda Kan het financieel uit? Ketenvorming, hoe krijg je de hele keten enthousiast zodat de hele keten zich verantwoordelijk voelt voor het slagen van dit concept. Meer waarde met minder input Minimum prijs afspreken. Zo kunnen we ook naar minder maar beter gaan. Nieuwe zaken die nog niet voor het voetlicht zijn gekomen Van onze ervaringen kun je leren Wat is de afstand tot de regulier, grondgebonden, veehouderij Wat voor een meerwaarde financieel gezien geeft natuurlijke veehouderij? Weet ik zo niet. Weidevolgelbeheer 14 Welke concrete behoeften heeft u met betrekking tot verwaarding? Aansluiting en daadwerkelijke vierkantsverwaarding Afzetmogelijkheden. Beloning van inspanning via het melk en vlees spoor Consistent verdienmodel De marges beter verdelen Duidelijke toekomst zodat er zicht is op langdurig resultaat ipv weer een nieuwe hype Een zuivelaar die me in m'n activiteiten ondersteund. Er moet gekeken hoe er meer weidevogels kunnen komen. Geen Geen Geen behoefte. Helderheid van de zuivelverwerkers en de retail.

9 Het is erg lastig om je product bv in de korte keten te verwaarden. Kijk naar bv varkens, om alles te kunnen gebruiken, dat is bijna niet mogelijk Hoe meerwaarde creëren Informatie, feiten en cijfers Kennis Markt analyses, trendwatchers, Nielsen en Nielsen Melkprijs differentiatie Rekensom Verantwoordelijke keten die ook risico's wil meedragen, zodat niet alle risico's op het bordje van de boer komen. Verwaarding van extra inspanningen die je levert en de plus die het moet geven t.o.v. regulier. Vooral dat de arbeid vergoed word Voorbeelden van wat niet al te moeilijk te realiseren is. 15 Waaraan zou dit congres over verwaarding nog meer moeten voldoen om het voor u interessant te maken? Beloning voor de gene die er tijd in steekt Concrete aanpak (waar je morgen mee kan beginnen) De zuivelorganisaties moeten actief aan dit symposium meewerken. Financieel Geen Gewoon aflasten die hap, alle veehouders zijn helemaal klaar met nog meer bemoeienis van bovenaf. Handvatten voor verbetering vakmanschap Het maatschappelijk brengen van een positief onderwerp Ik denk dat de doorsnee boer niet komt omdat de titel natuurlijke veehouderij niet triggert. Als je de massa wilt bereiken zul je dat via de bekende kanalen als dierenarts, voer en zuivel moeten doen. Je kunt de meerwaarde van je product (de levenskracht) niet goed verwaarden als je het zelf niet kent. Hoe kunnen we indicatoren vinden om deze levenskracht te meten. Meer in de buurt houden Oplossingen voor bepaalde problemen. Praktijkvoorbeelden praktisch en geen roze wolk invulling Praktisch en reel verhaal over toepassing en uitvoering op bedrijfsniveau. Samenwerken met financiële instelling Rabo, promotie via t Rabo kanaal Verwaarden is communiceren, wat is goede communicatie en hoe pak je dit aan. Wellicht is een kok een goede partij om duidelijk te maken waarom het wel of niet interessant is om met natuurlijke veehouderij producten te werken. kwaliteit product vs financieel

10

11

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Van Gangbaar naar Biologisch Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Even voorstellen Boerderij De Bonte Parels Rutger en Christianne Hennipman Thijs (4) en Tobias (2) Boerderij De Bonte

Nadere informatie

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur?

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? NATUUR EN LANDBOUW// VORSELAAR// 14 maart 2012 Draagvlakverbredingsproject Melk van Hier 1/1/2013 31/12/2013 Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf Studiedag Over koetjes en kalfjes Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische

Nadere informatie

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Jan Willem Erisman ALV Markdal, Galder, 24 september 2018 Inhoud Introductie Louis Bolk Instituut Achtergronden huidige landbouw De visie van de minister

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Toeren voor Boeren: Veetournee Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische productie

Nadere informatie

Er is een toenemend marktaandeel van buitenlandse zuivelverwerkers

Er is een toenemend marktaandeel van buitenlandse zuivelverwerkers De vereniging de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is al enige jaren op zoek naar mogelijkheden om voor agrariërs in de Noardlike Fryske Wâlden meer rendement te halen uit producten, die afkomstig zijn uit

Nadere informatie

Hoe boeren afwegingen maken over weidevogelbeheer en natuurinclusieve landbouw. Theo Vogelzang, Wageningen Economic Research,

Hoe boeren afwegingen maken over weidevogelbeheer en natuurinclusieve landbouw. Theo Vogelzang, Wageningen Economic Research, Boeren in beweging Hoe boeren afwegingen maken over weidevogelbeheer en natuurinclusieve landbouw Theo Vogelzang, Wageningen Economic Research, 8-11-2018 Raamwerk Willen: Intrinsieke motivatie, Identiteit

Nadere informatie

SAMEN VOOR BIODIVERSITEIT. Wat betekent het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor boeren en tuinders? December 2018

SAMEN VOOR BIODIVERSITEIT. Wat betekent het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor boeren en tuinders? December 2018 SAMEN VOOR BIODIVERSITEIT Wat betekent het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor boeren en tuinders? December 2018 BIODIVERSITEIT: GEDEELD BELANG, GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID Op 19 december 2018 is het

Nadere informatie

Burger. Voedselkwaliteit: Denk aan: smaak / vers / uit de regio ZW WW NN

Burger. Voedselkwaliteit: Denk aan: smaak / vers / uit de regio ZW WW NN Naam: Burger Voedselkwaliteit: Denk aan: smaak / vers / uit de regio Weet wat je eet! Kom in de stal. Laat mensen kijken en vertel je verhaal. Wat zijn de vragen van de burgers? Verantwoorden van herkomst

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Praatcafé: Melk van hier 21 november

Praatcafé: Melk van hier 21 november Praatcafé: Melk van hier 21 november Er waren een 30-tal aanwezigen voornamelijk landbouwers, ook melksector, natuurvereniging, consumenten, waren aanwezig. Na een inleidende presentatie werd aan de aanwezigen

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Toekomstbeeld De Nederlandse zuivelsector floreert. Zij profiteert optimaal van de goede

Nadere informatie

Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland. Studiedag NVTL. Frits van der Schans. 11 maart 2014

Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland. Studiedag NVTL. Frits van der Schans. 11 maart 2014 Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Studiedag NVTL Weidegang Frits van der Schans 11 maart 2014 Uitnodiging - Wat is weidegang precies? - Hoe belangrijk is het en hoe belangrijk vinden

Nadere informatie

Grenzen aan intensivering van de Nederlandse veehouderij

Grenzen aan intensivering van de Nederlandse veehouderij Grenzen aan intensivering van de Nederlandse veehouderij Wageningen, 7 februari 2013 Wouter van der Weijden Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu www.clm.nl Dijkhuizen-these 1. Hoge productie per ha

Nadere informatie

Natuurinclusieve landbouw goed voor boer, burger en landschap

Natuurinclusieve landbouw goed voor boer, burger en landschap Natuurinclusieve landbouw goed voor boer, burger en landschap Jan Willem Erisman Beesd, 15 november 2018 Louis Bolk Instituut (sinds 1976) www.louisbolk.nl 2 Overzicht presentatie De stikstofproblematiek

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie

Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie Jan Willem Erisman Arnhem, 24 januari 2018 Louis Bolk (1866-1930) Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was

Nadere informatie

Biologische landbouw Dirk Reheul - Guido Van Huylenbroeck

Biologische landbouw Dirk Reheul - Guido Van Huylenbroeck Biologische landbouw Dirk Reheul / Guido Van Huylenbroeck 1 Biologische landbouw Dirk Reheul - Guido Van Huylenbroeck 2004-2005 eerste zit Deel economie 1. Hoe ziet het VMS van de "beef chain" (vb. cursus)

Nadere informatie

Uitnodiging Inspiratie-bijeenkomsten over alternatieve bedrijfsvormen

Uitnodiging Inspiratie-bijeenkomsten over alternatieve bedrijfsvormen Uitnodiging Inspiratie-bijeenkomsten over alternatieve bedrijfsvormen Uitnodiging: Boeren in de korte keten Voor de landbouw zijn het turbulente tijden. Steeds meer boeren merken dat produceren voor de

Nadere informatie

Bodem, productiefactor onder druk - Verslag

Bodem, productiefactor onder druk - Verslag bekeken2052x Bodem, productiefactor onder druk - Verslag 2 mei 2016 Maandagochtend 18 april stond in een goed bezocht Atelier de afnemende vruchtbaarheid van de Flevolandse bodem centraal. Gesprekspartners

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Toekomstvisie melkveehouderij 2025 LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Werken aan visie 24 leden zijn samen op visie reis gegaan. In iets meer dan 100 dagen hebben zij hun

Nadere informatie

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West.

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Wim Honkoop Begeleiding 35 individuele melkveehouders. Al ruim 3 jaar actief in het opstellen en optimaliseren van Kringloopwijzer resultaten.

Nadere informatie

De bodem is van ons allemaal

De bodem is van ons allemaal Congres Bodem Anders! De bodem is van ons allemaal Openingsspeech 20 maart 2015 Beste mensen, Hartelijk dank voor de uitnodiging om hier vandaag de aftrap te mogen geven. Deze kans laat ik niet onbenut

Nadere informatie

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Product en productieproces 11 1.1 De productie- en bedrijfskolom 11 1.2 Kwaliteitszorg 14 1.3 Zuivelsector 14 1.4 De varkenssector 21 1.5 Samenvatting 28 2 Kwaliteit en

Nadere informatie

Hoe groen is het gras van de biologische geitenhouderij?

Hoe groen is het gras van de biologische geitenhouderij? Hoe groen is het gras van de biologische geitenhouderij? Gerrit Verhoeven Nick van Eekeren Inhoud Terugblik Toekomst Sausje van voorbeelden van onderzoek Biologische geitensector in het kort 60 professionele

Nadere informatie

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Markt trends Vraag naar veilig en duurzaam geteeld voedsel Sterkere focus op voedselkwaliteit en gezonde

Nadere informatie

LEKKER BETROKKEN! Copyright VHVG / Phyllis den Brok- Phliss, jan. 2012 Lekker Betrokken! 1

LEKKER BETROKKEN! Copyright VHVG / Phyllis den Brok- Phliss, jan. 2012 Lekker Betrokken! 1 LEKKER BETROKKEN! Projectvoorstel voor het verduurzamen van de zorgsector wat betreft het aanbod van duurzame producten alsmede verduurzaming van de processen en de mens daarbinnen, uitgaande van het brede

Nadere informatie

Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden?

Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden? Resultaten met functionele agrobiodiversiteitsmaatregelen vanuit project Boeren en Agrobiodiversiteit.. Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden? Jan de Wit Louis Bolk Instituut 1 Biodiversiteit?

Nadere informatie

Passen kruidenrijke weiden in de moderne melkveehouderij?

Passen kruidenrijke weiden in de moderne melkveehouderij? Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Passen kruidenrijke weiden in de moderne melkveehouderij? Weidetop - 11 juni 2014 Gijs Kuneman Directeur CLM Onderzoek en Advies Over CLM Onafhankelijk

Nadere informatie

8 febr verwerking idialoog Dierenartsen

8 febr verwerking idialoog Dierenartsen 8 febr 2018- verwerking idialoog Dierenartsen Op dit moment 50 DA gerespondeerd op idialoog. Totaal aantal geopende mails: 451 Doorgeklikt (dus echt gelezen): 111 Ingevulde enquêtes: 50 (waarvan 9 via

Nadere informatie

Fosfaat, wat moet ik er mee?

Fosfaat, wat moet ik er mee? School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Fosfaat, wat moet ik er mee? Opdrachtgever Van Hall Larenstein (VHL) vindt het belangrijk dat er een koppeling is tussen onderwijs, toegepast onderzoek en

Nadere informatie

Meer biologische en duurzame landbouw in Noord-Holland

Meer biologische en duurzame landbouw in Noord-Holland Meer biologische en duurzame landbouw in Noord-Holland PvdA Noord-Holland Werkplan voor 2019 PvdA Noord-Holland Werkplan biologische landbouwgrond 2019 Manifest voor meer biologische en duurzame landbouw

Nadere informatie

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 0 Experts verwachten een volumegroei van ~20% tot 2020 door het afschaffen van de quota... Nederlandse melkproductie (mln kg/jaar) 14,000

Nadere informatie

Wat zijn duurzame landbouwsystemen, en hoe kunnen we die bereiken?

Wat zijn duurzame landbouwsystemen, en hoe kunnen we die bereiken? Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Wat zijn duurzame landbouwsystemen, en hoe kunnen we die bereiken? Gijs Kuneman 21 mei 2016 1 Duurzaam? 2 Inhoud 1. Hoe beoordeel je duurzaamheid 2.

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Dichterbij. Melk uit ZUID-HOLLAND MIDDEN »10. Bank denkt mee met kerkbestuur»14. Vijftigers waagden de stap»28. 'De economie trekt weer aan'»18

Dichterbij. Melk uit ZUID-HOLLAND MIDDEN »10. Bank denkt mee met kerkbestuur»14. Vijftigers waagden de stap»28. 'De economie trekt weer aan'»18 Dichterbij ZUID-HOLLAND MIDDEN MAGAZINE VOOR LEDEN VAN RABOBANK ZUID-HOLLAND MIDDEN ZOMER 2017 Melk uit Midden-Delfland: lekker!!»10 FINANCIËN JAARVERSLAG 2016 ZELFSTANDIG ONDERNEMEN Bank denkt mee met

Nadere informatie

CALL#3 IMPULS VOOR NATUUR- INCLUSIEVE LANDBOUW

CALL#3 IMPULS VOOR NATUUR- INCLUSIEVE LANDBOUW CALL#3 IMPULS VOOR NATUUR- INCLUSIEVE LANDBOUW Circular Art Lab Limburg (CALL) legt duurzaamheidsopgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen

Nadere informatie

Biodiversiteitsmonitor Meetlat voor belonen van boeren voor resultaten op biodiversiteit

Biodiversiteitsmonitor Meetlat voor belonen van boeren voor resultaten op biodiversiteit Biodiversiteitsmonitor Meetlat voor belonen van boeren voor resultaten op biodiversiteit Jacomijn Pluimers (WNF) en Jeen Nijboer (Rabobank) [logo] Melkveehouderij grootste gebruiker van land Titel (tekst)

Nadere informatie

Mijn varken. algemene ontwikkelingen en de meerwaarde

Mijn varken. algemene ontwikkelingen en de meerwaarde Mijn varken. algemene ontwikkelingen en de meerwaarde het varken centraal 29 oktober 2014, Geert van der Peet Inhoud Mogelijkheden RFID, maar geen doorbraak - Algemene ontwikkelingen en onderzoek Kansen

Nadere informatie

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten organisaties onder de loep 31 Mei 2016 Beleidsplan Recept voor Duurzaam Varkensvlees Wij bepalen zelf onze toekomst! Van reactief naar proactief (Business

Nadere informatie

Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw Natuurinclusieve landbouw bezien vanuit de Rijksoverheid Bas Volkers (Ministerie van EZ) 19 januari 2017 Inhoud presentatie Waar komt het vandaan? Waarom natuurinclusieve landbouw? Wat is het? Wat doet

Nadere informatie

Strategieën voor een veranderende wereld. Frans Keurentjes

Strategieën voor een veranderende wereld. Frans Keurentjes Strategieën voor een veranderende wereld Frans Keurentjes Even voorstellen: Frans Keurentjes Lid van het coöperatiebestuur en raad van commissarissen sinds 2006 Sinds 20 december 2016 voorzitter van het

Nadere informatie

Natuurinclusieve landbouw: wat kan het u opleveren? Jan Willem Erisman

Natuurinclusieve landbouw: wat kan het u opleveren? Jan Willem Erisman Natuurinclusieve landbouw: wat kan het u opleveren? Jan Willem Erisman Louis Bolk (1866-1930) Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was dit eens te bestuderen met verkleinglazen"

Nadere informatie

Biodiversiteit in de melkveehouderij

Biodiversiteit in de melkveehouderij SAMENVATTING CONCEPTUEELKADER Biodiversiteitinde melkveehouderij Investereninveerkracht enreducerenvanrisico's JanWillemErisman NickvanEekeren WillemijnCuijpers JandeWit 2014 Louis Bolk Instituut Samenvatting

Nadere informatie

Biodiversiteit als basis voor het agrarische bedrijf Jan Willem Erisman Nick van Eekeren Willemijn Cuijpers Jan de Wit

Biodiversiteit als basis voor het agrarische bedrijf Jan Willem Erisman Nick van Eekeren Willemijn Cuijpers Jan de Wit I N S T I T U U T Biodiversiteit als basis voor het agrarische bedrijf Jan Willem Erisman Nick van Eekeren Willemijn Cuijpers Jan de Wit Het nut van biodiversiteit Hoe intensiever het bedrijf, hoe lager

Nadere informatie

ALV GROENLINKS BRONCKHORST Visie op moderne grootschalige

ALV GROENLINKS BRONCKHORST Visie op moderne grootschalige ALV GROENLINKS BRONCKHORST 24-11-2015 Visie op moderne grootschalige Willem beekman Geboren op Texel, zoon van veearts. - Wens: boer worden! 25 jaar boer geweest op Urtica de Vijfsprong Biologisch dynamische

Nadere informatie

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm Onze veehouders zorgen voor prachtige en heerlijke producten. Van melk en kipfilet tot eieren en subliem varkensvlees van eigen bodem. Vele mensen

Nadere informatie

LANDBOUW EN BIODIVERSITEIT. Ledenbijeenkomst 2 februari 2018

LANDBOUW EN BIODIVERSITEIT. Ledenbijeenkomst 2 februari 2018 LANDBOUW EN BIODIVERSITEIT Ledenbijeenkomst 2 februari 2018 Presentaties Floris van Arkel (projectleider FPG) Ontwikkeling biodiversiteit groene ruimte Belang voor leden FPG Context: mechanismen en barrières?

Nadere informatie

FrieslandCampina Erwin Wunnekink FrieslandCampina

FrieslandCampina Erwin Wunnekink FrieslandCampina FrieslandCampina Erwin Wunnekink 2018 FrieslandCampina Even voorstellen: Erwin Wunnekink Lid van coöperatiebestuur en raad van commissarissen sinds 2009 Vice-voorzitter van bestuur en rvc sinds 20 december

Nadere informatie

Roelof Joosten Duurzame waardecreatie gedreven door een company purpose als baken en bron van inspiratie

Roelof Joosten Duurzame waardecreatie gedreven door een company purpose als baken en bron van inspiratie Roelof Joosten Duurzame waardecreatie gedreven door een company purpose als baken en bron van inspiratie Centrale vraagstellingen: 1. Hoe kijkt een internationale zuivelonderneming als FrieslandCampina

Nadere informatie

Op weg naar een kringloopcertificaat

Op weg naar een kringloopcertificaat Op weg naar een kringloopcertificaat Extra impuls voor duurzame melkveehouderij in Midden-Delfland Er is een kringloopcertificaat in de maak voor duurzame melkveehouderij. Deze proeve van duurzaamheid

Nadere informatie

STICHTING VELDLEEUWERIK

STICHTING VELDLEEUWERIK TEGEARRE DJOERSAAM STICHTING VELDLEEUWERIK Stichting Veldleeuwerik is een uniek samenwerkingsverband tussen telers en verwerkende bedrijven om actief duurzame akkerbouw en -productie te stimuleren. Niet

Nadere informatie

De melkveehouder van de toekomst

De melkveehouder van de toekomst De melkveehouder van de toekomst Dirk Siert Schoonman Lid vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland 23 november 2010 Mondiale ontwikkelingen 1. Groei wereldbevolking van 6 naar 9 mld in 2050 2. Mensen gaan

Nadere informatie

Wat is natuurinclusieve landbouw?

Wat is natuurinclusieve landbouw? Wat is natuurinclusieve landbouw? Jan Willem Erisman 's-hertogenbosch, 3 april 2018 Louis Bolk instituut Natuurinclusief: denken, ontwerpen en doen J.P. Thysse Waar wij wonen RV www.louisbolk.org Consumentenprijs

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 1 LESUUR FICHES VOOR DE LEERLINGEN FICHE 1 - A WORTELEN Biowortelen van een bioboer die kiest voor natuur en milieu. Bio kiest voor natuur en milieu! De biowortelboer(in)

Nadere informatie

Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum

Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum Symposium Melkveehouderij en biodiversiteit. Leeuwarden 23-24 mei 2018. Anne van Doorn Wat wil de koe Wat wil de burger Wat wil de

Nadere informatie

Regionale voedselproductie en duurzaamheid. Jasper Scholten 24 september 2013

Regionale voedselproductie en duurzaamheid. Jasper Scholten 24 september 2013 Regionale voedselproductie en duurzaamheid Jasper Scholten 24 september 2013 Methodology and tools Sustainability performance LCA Sustainable nutrition Quiz Vraag 1: Heeft een aardbei die in de supermarkt

Nadere informatie

Peeters Financieel Advies Groenestraat PT Dorst Tel:

Peeters Financieel Advies Groenestraat PT Dorst Tel: Peeters Financieel Advies Groenestraat 18 4849 PT Dorst Tel: 0161-416770 www.peetersadvies.com Over Peeters Financieel Advies Peeters Financieel Advies is opgericht in 2007 door Pascal Peeters. Peeters

Nadere informatie

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader Medicijngebruik In dit hoofdstuk zullen de medicijnen besproken worden die gebruikt worden bij het melkvee, jongvee en de droge koeien. Daarbij is er een belangrijke rol voor de antibiotica. Het antibioticagebruik

Nadere informatie

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011 Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Vertrouwensloket Preventie Verwaarlozing Landbouwhuisdieren, Jan Veling Grenzen aan preventie Jan Veling

Nadere informatie

Schaap met de 6 poten (Veelzijdig op weg naar 2025)

Schaap met de 6 poten (Veelzijdig op weg naar 2025) 1 De Schapenhouderij in 2018 798.833 schapen in Nederland (CBS 2017) 8.525 professionele schapenhouders (18% heeft een opvolger) 18.000 kleinschalige schapenhouders (gemiddeld 11 schapen) Rendement onder

Nadere informatie

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel Nedap Tochtdetectie Nedap Tochtdetectie Visuele tochtdetectie op grote bedrijven is lastig Het is niet efficiënt en onvoldoende betrouwbaar. Met Nedap Tochtdetectie is het mogelijk om grote melkveestapels

Nadere informatie

Duurzaam en helder naar de toekomst

Duurzaam en helder naar de toekomst Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw

Nadere informatie

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol.

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol. Voedsel 13 juni 2019, Pieter Rijzebol https://www.gelderland.nl/duurzame-land-en-tuinbouw Onderwerpen Korte voorzieningsketens Onderzoek omvang Korte keten City deal Voedsel Nieuw coalitieakkoord Korte

Nadere informatie

Presentatie aan opdrachtgevers Provincies Fryslân, Groningen, Drenthe

Presentatie aan opdrachtgevers Provincies Fryslân, Groningen, Drenthe Presentatie aan opdrachtgevers Provincies Fryslân, Groningen, Drenthe Groningen, 11 januari 2019 Consequenties voor economie, milieu en gezondheid van brede transitie naar biologische landbouw in Fryslân,

Nadere informatie

5 Vijfjarenplan BIOFORUM VLAANDEREN

5 Vijfjarenplan BIOFORUM VLAANDEREN 5Vijfjarenplan 2019 2024 BIOFORUM VLAANDEREN Beste bio-ondernemer 2 Voor jou ligt het vijfjarenplan (2019 2024) van BioForum Vlaanderen, de sectororganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector.

Nadere informatie

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Natuur&Zo Oostkant 1 4531 HA Terneuzen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De respondenten... 4 Informatievoorziening... 5 Gebruik van

Nadere informatie

Nedap Varkens Prestatie Test

Nedap Varkens Prestatie Test Complete oplossingen voor varkenshouderij Nedap biedt middels elektronische individuele dieridentificatie efficiënte en slimme oplossingen voor dierverzorging in de gehele varkenshouderij. Nedap Varkens

Nadere informatie

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Harrie Vissers 21 september 2017 Congres SIKB Varkensdichtheid per gemeente (aantal varkens per ha landbouwgrond) aantal varkens Nederland: 12,5 mln

Nadere informatie

Geborgde dierenarts. Kansen en bedreigingen. Karien Koenders CvB lid varken VGV bestuur DAP Lintjeshof

Geborgde dierenarts. Kansen en bedreigingen. Karien Koenders CvB lid varken VGV bestuur DAP Lintjeshof Geborgde dierenarts Kansen en bedreigingen Karien Koenders CvB lid varken VGV bestuur DAP Lintjeshof agenda Korte terugblik Nieuwe ontwikkelingen Geborgde (Varkens)DA VBI incl. database en inzage opheffen

Nadere informatie

ILVO en Ondernemen³. Ludwig Lauwers Nicole Taragola Erik Van Bockstaele. 21/5/2012, Studienamiddag Ondernemerschap in de landbouw

ILVO en Ondernemen³. Ludwig Lauwers Nicole Taragola Erik Van Bockstaele. 21/5/2012, Studienamiddag Ondernemerschap in de landbouw ILVO en Ondernemen³ Ludwig Lauwers Nicole Taragola Erik Van Bockstaele 21/5/2012, Studienamiddag Ondernemerschap in de landbouw Beleidsdomein Landbouw en Visserij Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek

Nadere informatie

Kringlooplandbouw - Ondernemend Ambachtelijk Boeren

Kringlooplandbouw - Ondernemend Ambachtelijk Boeren Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Kringlooplandbouw - Ondernemend Ambachtelijk Boeren Frits van der Schans 21 november 2018 Achtergrond Frits van der Schans Boerenzoon met 6 broers en

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Maarten Vrolijk Livestock Research Earth overshoot day Earth Overshoot Day = dag waarop we alle bronnen

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

In concept naar consument

In concept naar consument In concept naar consument Rapport ABN AMRO over ketenproductie 22 mei 2014, ABN AMRO Wilbert Hilkens Agrarische markt van groot belang 10% van de Nederlandse economie Aanpak gericht op ondernemers in de

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie

Naar een natuurinclusieve veehouderij in de Provincie Noord-Brabant Vorm geven aan de doorontwikkeling van een gangbare naar een natuurinclusieve

Naar een natuurinclusieve veehouderij in de Provincie Noord-Brabant Vorm geven aan de doorontwikkeling van een gangbare naar een natuurinclusieve Naar een natuurinclusieve veehouderij in de Provincie Noord-Brabant Vorm geven aan de doorontwikkeling van een gangbare naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Waarom natuurinclusieve landbouw? De landbouw

Nadere informatie

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16 WERELD 5 havo 1 Globalisering 14-16 Melkprijzen wereldwijde concurrentie Hoog: centrumlanden Middel, semi-periferie Laag, periferie Globalisering = concurrentie.. 3 factoren? 1. Opkomst MNO s, mondiale

Nadere informatie

Een pak melk moet meer rendement opleveren! 10-10-2014 Symposium 3D Schets Melkveehouderij

Een pak melk moet meer rendement opleveren! 10-10-2014 Symposium 3D Schets Melkveehouderij 1. Jumbo Hollak 2. Rendement supermarkt 2013 3. Melk in de supermarkt 4. Rendement maken op melk 1. Jumbo Hollak 1993 850 m2 verkoop oppervlakte 35 parkeerplaatsen 40 medewerkers 8000 artikelen 2014 1400

Nadere informatie

MiddenINDelfland 27 november 2017

MiddenINDelfland 27 november 2017 MiddenINDelfland 27 november 2017 Aanleiding en constateringen Natuur, landschap en biodiversiteit steeds belangrijker Beleid heeft terugloop niet kunnen tegenhouden Boeren haken af, resultaten vallen

Nadere informatie

Atlantis Handelshuis is de groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Wij vermarkten producten uit de regio met een zo kort mogelijke en transparante

Atlantis Handelshuis is de groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Wij vermarkten producten uit de regio met een zo kort mogelijke en transparante Atlantis Handelshuis is de groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Wij vermarkten producten uit de regio met een zo kort mogelijke en transparante (voedsel)keten binnen de regio. Met onze partners laten wij

Nadere informatie

IK DOE MEE! WORD EEN BEETJE BOER

IK DOE MEE! WORD EEN BEETJE BOER IK DOE MEE! WORD EEN BEETJE BOER Op het coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona zorgen Wase consumenten samen met boeren voor 80% van hun eigen lokale, gezonde en duurzame voeding. Coöperanten investeren

Nadere informatie

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Leeuwarden, 11 juni 2018 Met dank aan Goaitske Iepema Hoe denk je over kruidenrijk grasland? Hoe

Nadere informatie

mbo veehouderij Altijd de specialisatie die jóu past: Varkens Melkvee Pluimvee Professioneel partner in de veehouderijsector

mbo veehouderij Altijd de specialisatie die jóu past: Varkens Melkvee Pluimvee Professioneel partner in de veehouderijsector mbo veehouderij 2016 2017 Altijd de specialisatie die jóu past: Varkens Melkvee Pluimvee Professioneel partner in de veehouderijsector mbo veehouderij Uitdaging voor doeners in de Veehouderij Nederland

Nadere informatie

Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta

Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta Het doel van de Landbouw effect rapportage (LER) is de belangen van de agrarische sector binnen het besluitvormingsproces van de tracékeuze op

Nadere informatie

Ondernemers zoeken nieuwe wegen in de hoogproductieve landbouwbouw

Ondernemers zoeken nieuwe wegen in de hoogproductieve landbouwbouw Ondernemers zoeken nieuwe wegen in de hoogproductieve landbouwbouw Krachtenveldanalyse Landelijk Gebied: Energie in de landbouw 21 mei 2013, Alwin Gerritsen, Annemarie Groot, Wim Nieuwenhuizen en Herman

Nadere informatie

IK DOE MEE! WORD EEN BEETJE BOER

IK DOE MEE! WORD EEN BEETJE BOER IK DOE MEE! WORD EEN BEETJE BOER Op het coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona zorgen Wase consumenten samen met boeren voor 80% van hun eigen lokale, gezonde en duurzame voeding. Coöperanten investeren

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Ruimte voor Hernieuwbare Energie Bijeenkomst in het kader van project Tijdelijk Anders Bestemmen

Ruimte voor Hernieuwbare Energie Bijeenkomst in het kader van project Tijdelijk Anders Bestemmen Ruimte voor Hernieuwbare Energie Bijeenkomst in het kader van project Tijdelijk Anders Bestemmen 15 januari 2014 Roy Ellenbroek Sander Kooper Ter herinnering: handreiking vs. TAB-project Presentatie: kritieke

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs?

Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs? Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs? In het nieuws Melanine-schandaal treft nu ook Friesland Foods Gorilla s en orang-oetang ziek na nuttigen melkpoeder De

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie