2013 in vogelvlucht. Jaarverslag Volksbelang ondersteunt initiatieven van bewoners. Volksbelang overlegt met bewonerscommissies.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2013 in vogelvlucht. Jaarverslag 2013. Volksbelang ondersteunt initiatieven van bewoners. Volksbelang overlegt met bewonerscommissies."

Transcriptie

1 in vogelvlucht Wat heeft Volksbelang in 2013 voor huurders en woningzoekenden gedaan? Het antwoord vindt u in dit beknopte jaarverslag nieuwe stijl. Geen papieren document met lappen tekst, maar een milieuvriendelijk document waarin u snel de weg vindt. De informatie is gegroepeerd rond drie thema s: Leefbaarheid Duurzaamheid Betaalbaarheid De belangrijkste zaken hebben we zo voor u op een rij gezet. Wilt u ergens meer over weten, klik dan door op het betreffende onderwerp. Wij wensen u veel leesplezier en zijn benieuwd naar uw reacties! Langbroek krijgt nieuw dorpshart. LEEFBAARHEID Meer huurders profiteren van Gouden Buur Spaarpas. Volksbelang ondersteunt initiatieven van bewoners. Volksbelang overlegt met bewonerscommissies. Meer meldingen van overlast. Treasurycommissie adviseert over financiering. DUURZAAMHEID Belanghebbenden aan Visietafels bijeen. Woningvoorraad wordt groener. Volksbelang investeert in kwaliteit woningen. Volksbelang stelt financiële continuïteit veilig. Klushuizen. Meer huurders lopen achter met betaling huur. BETAALBAAR WONEN Inkomensafhankelijke huurverhoging leidt tot meer bezwaren. Meer kansen voor actief woningzoekenden. Woningvoorraad Volksbelang. Volksbelang en gemeente overleggen over passend woonaanbod. Bouwprogramma afgestemd op (toekomstige) woonwensen. Verhuurderheffing beperkt investeringsruimte voor nieuwbouw. Volksbelang bouwt en ontwikkelt. Verkoop woningen hoger dan verwacht. Jaarverslag 2013

2 JAARVERSLAG 2013/LEEFBAARHEID Gouden Buurt Alle bewoners konden een idee voor de besteding van het Gouden Buurt budget indienen. In totaal was hier een budget van voor beschikbaar. De daartoe in het leven geroepen buurtpanels waren verantwoordelijk voor de besteding van het buurtbudget en er was contact over de leefbaarheid in de buurt. Bijvoorbeeld over het plan van de gemeente om heggen te verwijderen of in beheer te geven van bewoners. Evenals in 2012 ontvingen de huurders in mei 2013 een opvallende ansichtkaart uw idee is goud waard. In 2013 werden een aantal concrete initiatieven ingediend. Op een na werden alle verzoeken gehonoreerd. In de Heul hebben bewoners van de Witlaflat samen met de buurtbeheerder de entree van hun flatgebouw ingrijpend schoongemaakt. Voor de Noorderwaard zijn twee value games voor het buurtpanel en een aantal bewoners uit deze buurt georganiseerd, waarbij de impact van het maken en het plaatsen van de sociale sofa in de Noorderwaard is geëvalueerd. Deze sofa is in juni 2013 geplaatst. Het buurtpanel in de Geer heeft de buurt opgevrolijkt met twee grote bloembakken. In de binnenstad werd een oprit naar de stadshaven aangebracht, waarmee de toegankelijkheid voor mindervaliden is verbeterd. In de Heul werd door bewoners na het gereedkomen van renovatiewerkzaamheden samengewerkt aan het opknappen van verwilderd openbaar groen in de Radboutstraat. In het najaar hebben zij bloembollen gepoot. Er werd een bedrag van 5000,00 aan de ontwikkeling van het Gouden Buurt-concept besteed. In totaal werd in 2013 aan Gouden Buurt een bedrag uitgegeven van 8.775,00.

3 JAARVERSLAG 2013/LEEFBAARHEID Bewonerscommissies Eind 2013 telde Volksbelang vijf permanente bewonerscommissies en een aantal tijdelijke commissies. De permanente commissies vertegenwoordigen de bewoners van de appartementen van de Romeinenbaanflats, de Karel Martelstraat, de Dirk Fock- en Agricolastraat, De Ruisdaelhof en de Van Abcoudehof. In totaal vertegenwoordigen zij 464 huurders. De samenwerking met deze commissies is goed. Wanneer daar behoefte aan is, vindt overleg plaats tussen Volksbelang en huurders. Als daar aanleiding toe is, wordt dan een tijdelijke bewonerscommissie opgericht. In 2013 zijn twee van deze tijdelijke bewonerscommissies opgericht. Met deze twee commissies is samengewerkt aan de voorbereiding van een grootonderhoudsplan. Het gaat om de geplande onderhoudsprojecten van de Dirk Fockstraat (cluster 14) en de eengezinswoningen aan de Van Brederodestraat en omgeving (cluster 11). Met beide commissies is in 2013 drie keer vergaderd.

4 JAARVERSLAG 2013/LEEFBAARHEID Overlast Volksbelang registreert alle meldingen van overlast. In 2013 zijn er in totaal 81 eerste meldingen van overlast gedaan (in 2012; 71 meldingen). Dit betekent dat 4% van onze huurders een overlastincident meldde (in 2012 ook 4%). De eerste meldingen van overlast worden meestal afgehandeld door contact op te nemen met de overlastveroorzaker of het advies te geven zelf te gaan praten met de overlastveroorzaker. Als er na zo n eerste melding nogmaals een melding volgt omdat de overlast niet stopt, wordt een dossier aangemaakt. Begin 2013 stonden er 14 dossiers open. In 2013 zijn er 11 nieuwe dossiers geopend en zijn er 4 dossiers heropend. Van de in totaal 29 dossiers die in 2013 in behandeling waren, zijn er 14 afgesloten. Dit was omdat de overlast is opgelost of omdat er geen meldingen meer bij ons zijn binnengekomen. Samengevat waren er op 31 december 2013 nog 15 lopende overlastdossiers. De meeste overlastmeldingen en -dossiers gaan over geluidsoverlast. Bij de openstaande dossiers speelt ook regelmatig een burenruzie die over het algemeen moeilijk op te lossen is. In vijf gevallen was er sprake van een ernstig conflict. Er wordt het meest gemeld vanuit de wijken De Heul en De Engk. Als het nodig is dan sluiten de wijkagenten aan bij de overlastgesprekken of huisbezoeken. Sommige situaties worden ook in samenwerking met het Signaleringsnetwerk aangepakt.

5 JAARVERSLAG 2013/LEEFBAARHEID Gouden Buur Spaarpas Op dit moment hebben huurders een spaarpas van Gouden Buur. 77% van alle huurders is in het bezit van een pas. Dit betekent een stijging ten opzichte van 2012 toen 75% van onze huurders de pas had. Huurders met de Gouden Buur Spaarpas sparen 100 punten per maand (ieder punt is 1 cent waard) als zij voldoen aan de criteria van een goede huurder : de huur op tijd betalen, de voortuin onderhouden en geen overlast veroorzaken. Er waren huurders die in aanmerking kwamen voor deze punten. Daarnaast waren er huurders die in aanmerking kwamen voor 50 punten extra per maand, omdat zij de huur betalen via een automatische incasso. De huurders spaarden in 2013 samen spaarpunten. In de eerste drie kwartalen van 2013 zijn spaarpunten met een waarde van opgewaardeerd bij een van de terminals. Meer weten? Lees over Gouden Buur(t)

6 JAARVERSLAG 2013/LEEFBAARHEID Oranjepoort: resultaat van vruchtbare samenwerking Volksbelang werkt steeds intensiever samen met zorg- en welzijnspartners. De samenwerking richt zich vooral op de realisatie en het beheer van woongelegenheden voor bijzondere doelgroepen en ouderen met een zorgvraag. Een mooi voorbeeld van een dergelijke samenwerking is Oranjepoort, een project waarvan het eerste deel in 2013 werd opgeleverd. Een nieuw dorpshart, waarin wonen, zorg, welzijn en winkelen samenkomen, dat is het idee achter de multifunctionele accommodatie (MFA) Oranjepoort. Een veilige, prettige en levendige woonplek met voorzieningen vlakbij, mogelijkheden voor zorg achter de deur en volop gelegenheid om mensen te ontmoeten. In Oranjepoort zijn 35 appartementen gerealiseerd waarin thuiszorg op afroep kan worden geregeld. Daarnaast krijgen het Dorpshuis, een supermarkt, peuterspeelzaal Humpie en BSO de Rakkers, de Piet de Springer School, bibliotheek Zout en zorgaanbieder QuaRijn een plaats binnen het project. Voor een goede samenwerking en een goed functioneren van het gebouw en de organisatie, hebben we met gemeente en gebruikers een vereniging van belanghouders opgericht. In februari 2013 startte de bouw en begin december is het eerste deel opgeleverd. Na het stoppen van de Spar in Langbroek is samen met de gemeente gezocht naar een oplossing voor behoud van een supermarkt in Langbroek. Superrr, een zorg-supermarkt-formule, werkt samen met de gemeente, Spar Holding en Volksbelang aan vestiging van de supermarkt in Oranjepoort. In 2014 wordt verder gezocht naar een oplossing.

7 Woningvoorraad Op 31 december 2013 telde onze voorraad woningen. Van die woningen stonden er 20 leeg in afwachting van verkoop. Deze woningen zijn niet meegenomen in de onderstaande tabel. Kale Huurprijs Toegewezen Bezit Volksbelang Mutatiegraad woningen in 2013 <= 374, % 374,44-535, % 535,91-574, % 574,35-681, % => 681, % % Vergeleken met andere corporaties bezitten wij veel ruime eengezinswoningen. Daardoor hebben wij naar verhouding minder goedkope en betaalbare woningen. In totaal heeft 62% van onze woningen een huurprijs onder de 574,35, de aftoppingsgrens voor drie- en meerpersoonshuishoudens. Voor huishoudens jonger dan 23 jaar en huishoudens bestaande uit één persoon of twee personen, zijn lagere aftoppingsgrenzen vastgesteld. De aftoppingsgrens voor huishoudens jonger dan 23 jaar lag op 377,44 en die voor een- en tweepersoonshuishoudens op 535,91. 1 Inclusief 25 woningen met een kale huurprijs van 0,00. Dat zijn woningen die beheerd worden door Interim Vastgoedbeheer of leegstaan in afwachting van sloop. 2 Inclusief 12 nieuwbouw zorgappartementen in het Droomhuis.

8 Overleg met de gemeente Volksbelang speelt in op woonwensen en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen. Afstemming met de gemeente Wijk bij Duurstede is daarbij erg belangrijk. De gemeente bepaalt immers het lokale volkshuisvestingsbeleid. Samen met de gemeente onderzoeken we per project wat haalbaar is. Daarbij houden we rekening met de huidige en toekomstige bewoners van Wijk bij Duurstede, de gemeentelijke plannen en onze financiële situatie. Samen met Woningbouwstichting Cothen draagt Volksbelang zorg voor de uitvoering van het lokale huisvestingsbeleid in met name de sociale sector. In dat kader vinden zowel op bestuurlijk als op ambtelijk niveau overleggen plaats. voor huishoudens tot 23 jaar, benedenwoningen voor ouderen en bestaande huurwoningen die te koop aangeboden werden. In het kader van deze overeenkomst zijn: zes sociale huurwoningen bestemd voor jongeren met voorrang verhuurd aan huishoudens jonger dan 23 jaar; twee sociale koopwoningen verkocht aan huurders van Volksbelang. Eerder sloten wij al een Lokaal Maatwerk-overeenkomst voor de toewijzing van 35 in 2013 gerealiseerde appartementen in het complex Oranjepoort in Langbroek. Omdat de belangstelling minder groot was dan verwacht, hebben we bij de toewijzing van de betreffende woningen geen gebruik gemaakt van lokaal maatwerk. Vastgoedprojecten Op bestuurlijk en ambtelijk niveau werd in 2013 meermalen overlegd over te realiseren projecten. Gesproken werd over de te realiseren nieuwbouwprojecten aan de Hoogstraat, de Steenstraat en in Langbroek (Oranjepoort) en uitgevoerde haalbaarheidsonderzoeken. De haalbaarheidsonderzoeken hadden betrekking op de Dirk Fockstraat en de locatie Hoogstraat, ter hoogte van de garage van Van Kerkhof. Daarnaast werd gesproken over behoud van de supermarkt in Langbroek, de verkoop van klushuizen en gezamenlijke huisvesting met Stichting Binding en de bibliotheek. Bestuurlijk overleg wonen In 2013 vonden er geen bestuurlijke overleggen plaats tussen de gemeente, Volksbelang en woningbouwvereniging Cothen. Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Ieder kwartaal vond op ambtelijk niveau een overleg plaats in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Prestatieafspraken In 2013 zijn geen prestatieafspraken gemaakt tussen Volksbelang en de gemeente. Wel overleggen we regelmatig over onze plannen en projecten. Statushoudersoverleg De gemeente, VluchtelingenWerk, Volksbelang en de woningbouwvereniging Cothen overleggen periodiek over de huisvesting vanstatushouders in gemeente Wijk bij Duurstede. Lokaal Maatwerk In 2013 sloten wij een nieuwe Lokaal Maatwerk-overeenkomst met de gemeente. De overeenkomst bood ons de mogelijkheid een aantal sociale huur- en koopwoningen bij voorrang toe te wijzen. Het betrof woningen

9 Onze bouwopgaaf Hoeveel woningen en welke woningtypen wij bouwen, is in grote mate afhankelijk van de verwachte toekomstige vraag. Deze vraag schatten wij in aan de hand van de verwachte demografische ontwikkelingen in onze gemeente en een vierjaarlijks woningmarktonderzoek. Ons bouwprogramma De bouwopgave van Volksbelang is met name binnenstedelijk. Wijk bij Duurstede heeft beperkte uitbreidingsmogelijkheden. Volgens het huidige provinciale streekplan beperkt de uitbreidingsruimte in de periode 2005 tot 2015 zich tot ongeveer 280 woningen. Deze uitbreidingsruimte is grotendeels gebruikt voor de realisatie van De Geer 2. Om de gezinsverdunning op te vangen wordt er in de gemeente binnenstedelijk verdicht. Vaak zijn en worden daarvoor oudere woningen van Volksbelang vervangen door meer woningen, die voldoen aan de eisen van deze tijd. Door eigen bezit te vervangen, vernieuwen wij ons bezit en voegen direct woningen toe, waarmee we antwoord geven op de vraag van verdunning. Volksbelang bouwt haar woningen met een exploitatieperspectief van vijftig jaar. In ons strategisch voorraadbeleid gaan wij er in beginsel Naast deze projecten liggen er nog twee kansen: invulling op de locatie van de zorgboerderij in Cothen en de postkantoorlocatie. vanuit dat ze daarna worden vervangen. De termijn van vijftig jaar kan worden bekort of verlengd. Dit is afhankelijk van de technische of economische slijtage; de kwaliteit van en de vraag naar deze woningen. We zijn in de afgelopen jaren beperkt in de mogelijkheden om te investeren; we mogen alleen nog in sociale woningbouw investeren. In het bouwprogramma richten we ons dan ook op sociale huurwoningen, in het bijzonder op nultredenwoningen. In de begroting Planning Volgens planning slopen wij tot 2020 nog 32 woningen en bouwen gaan wij uit van de realisatie van 62 sociale huurwoningen. De volgende tabel toont onze bouwopgaaf. we er 62. Met de oplevering van veel nieuwbouw eind 2013 is de nog in productie zijnde voorraad afgenomen. Buurt en project Nog te slopen Nog te bouwen Typen Start bouw Oplevering huur koop huur koop DAEB DAEB niet DAEB niet DAEB Zandweg/Hoogstraat Hoogstraat Appartementen en zorgeenheden De Engk Steenstraat Appartementen fase 2 Prospects Groenewoudseweg 8 Postkantoorlocatie Totaal

10 Bedrijfsresultaat 2013 Realisatie 2013 versus begroting 2013 Realisatie Begroting Verschil Werkelijk Bedrijfsopbrengsten Huren Vergoedingen Geactiveerde productie Verkopen Overige bedrijfsopbrengsten Som der bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Afschrijvingen Lonen en salarissen Lasten onderhoud Overige bedrijfslasten Som der bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Financiële baten en lasten Rentebaten BWS Rentebaten Rentelasten R/C Rentelasten leningen o/g Financieel resultaat Resultaat uit gewone Bedrijfsuitoefening Het bedrijfsresultaat van Volksbelang wordt in belangrijke mate beïnvloed door de overige waardeveranderingen van de materiële vaste activa. Het inrekenen van de verhuurderheffing in de bedrijfswaarde is de oorzaak van de belangrijkste waardeverandering. De huurinkomsten zijn lager door de leegstaande woningen die we te koop aanbieden. Woningen die aan nieuwe huurders zijn toegewezen, staan langer leeg. Dat komt o.a. door asbestwerkzaamheden die in de woningen worden verricht, voordat de nieuwe huurders erin kunnen trekken. De overschrijding op de bedrijfslasten is het gevolg van de kosten die gemaakt worden voor de goederen en diensten die wij verlenen aan de huurders. Deze kosten worden nooit begroot omdat de vergoedingen en de gemaakte kosten per saldo nihil zijn. De post afschrijvingen is voorgaande jaren niet begroot. Er wordt afgeschreven op de bedrijfswaarde. Dit is zo bepaald in de richtlijn RJ 645. Hierna volgt een overzicht van het genormaliseerde resultaat. Daarbij zijn de overige waardeveranderingen en de afschrijvingen geëlimineerd. De renteopbrengsten zijn lager dan begroot omdat er geen rente is toegerekend aan de nieuwbouw. De nieuwbouw is onrendabel en om die reden is het niet toegestaan om rente toe te rekenen. Activering grondwaarde Waardemutatie bedrijfswaarde Overige waardeverandering Belastingen Resultaat deelneming Resultaat na mutatie actuele waarde na belastingen Klik om verder te lezen >

11 Omschrijving /- negatief effect + positief effect x x x x Gepresenteerd resultaat Af: verkoop onroerende zaken Af/bij: Overige waardeveranderingen vastgoedportefeuille Af/bij Waardeveranderingen vastgoedportefeuille Af/bij: Niet gerealiseerde waardeveranderingen vastgoedportefeuille Bij: Afschrijvingen Af/bij VPB Genormaliseerd resultaat vóór afschrijvingen en voor VPB Het genormaliseerde resultaat over 2013 is lager dan het resultaat over In totaal is in aan steun en heffing betaald. Zonder deze bijdrage zou in 2013 de genormaliseerde winst hoger zijn dan de winst in 2012.

12 De projecten Volksbelang had in 2013 nog veel nieuwbouwprojecten in ontwikkeling. Per project geven wij een korte toelichting. De Engk Steenstraat Bouw en bezichtiging appartementen Steenstraat Wij realiseren aan de Steenstraat 4 nieuwe appartementencomplexen. De eerste twee bouwblokken (fase 1) zijn eind 2013 opgeleverd. Begin 2014 worden de twee laatste oude woningblokken gesloopt en volgt de bouw van fase 2. In fase 1 hebben tien terugkeerders hun nieuwe huurwoning betrokken. Daarnaast zijn acht woningen verhuurd aan andere huurders en zijn tien woningen verkocht. Er stonden nog tien woningen te koop. Begin 2014 is daar één woning van verkocht. In 2014 worden de onverkochte begane grond woningen (5 woningen) te huur gezet en blijven de woningen op de eerste verdieping (4 woningen) gelabeld voor verkoop. In fase 2 bouwen we 38 sociale huurwoningen. Het programma bevatte eerder nog een brede huisartsenpraktijk en duurdere woningen. Doordat wij als corporatie voortaan alleen nog mogen investeren in sociale woningbouw, waren wij in 2013 gedwongen om te besluiten het programma van fase 2 om te zetten naar hetzelfde bouwprogramma als fase 1. De woningen in fase 2 worden allemaal verhuurd. De bouw van fase 2 start in 2014 en wordt naar verwachting in 2015 afgerond. De Geer De Geer 2 In de nieuwbouwwijk de Geer 2 realiseerde Blokland het sociale deel van het door Bouwfonds voor de Geer 2 ontwikkelde plan. Volksbelang nam binnen het plan 39 sociale huurwoningen (30 appartementen en 9 eengezinswoningen) en 18 sociale koopwoningen af. Eind 2012 waren alle sociale koopwoningen verkocht en de eerste 9 huurwoningen verhuurd. In 2013 zijn de overige 30 sociale huurwoningen opgeleverd en verhuurd. Langbroek Oranjepoort In Langbroek zijn we in februari 2013 gestart met de bouw van de multifunctionele accommodatie Oranjepoort. In deze multifunctionele accommodatie zijn zowel appartementen gerealiseerd waarin zorg verleend kan worden, als een dorpshuis, een basisschool, supermarktruimte en een peuterspeelzaal. Het gebouw is in korte tijd gebouwd en in december 2013 opgeleverd aan Volksbelang. De school is 13 december 2013 verhuurd. Begin 2014 worden alle ruimtes en woningen verhuurd. De supermarkt in Langbroek sloot in de zomer van 2013 haar deuren. Dit ondanks het huurcontract wat Spar Holding met Volksbelang heeft voor Oranjepoort. Samen met gemeente en de aanbieder van een zorgsupermarkt-concept zoeken we naar een oplossing om een winkelvoorziening in Langbroek te behouden. Ook is in de onderhuur van het Dorpshuis aan partijen ruimte ontstaan wegens het wegvallen van een toegezegde verhuur. Bouw multifunctionele accommodatie Oranjepoort Zandweg/Hoogstraat Hoogstraat Aan de Hoogstraat waren ooit drie bouwvlekken. De bebouwing van de Hoogstraat is in 2013 gestart en afgerond. Op de betreffende locatie zijn vier toegankelijke benedenwoningen en vijf bovenwoningen met een entresol gerealiseerd. De woningen zijn in december verhuurd. De locatie aan het begin van de Hoogstraat is onderdeel geweest van studie, waarbij de mogelijkheid om de locatie samen met de achtergelegen locatie (Van Kerkhof autobedrijf) te ontwikkelen, is onderzocht. Dit bleek voor partijen geen meerwaarde te hebben. Daarom is Volksbelang gestart met de verkoop van het eerste blok woningen als klushuis. Er is doorlopend interesse voor deze vier woningen. Klik om verder te lezen >

13 Eind 2013 zijn er twee verkocht en is op twee woningen een optie genomen. In een later stadium zijn wij van plan 24 appartementen en zorgeenheden aan het einde van de Hoogstraat te realiseren. Deze plannen zijn nog niet concreet. Foto Hoogstraat Bouw en bezichtiging woningen Hoogstraat Frankenhof Karel de Grotestraat De herontwikkeling van de hoek Steenstraat/Karel de Grotestraat is door de economische crisis onzeker geworden. Volksbelang is een van de participanten. In 2012 is voor het plangebied een structuurvisie opgesteld, dat een modulaire opzet heeft. Dat betekent dat de verschillende plandelen los van elkaar kunnen worden ontwikkeld. In 2013 is nog uitgebreid onderzocht met Binding, de bibliotheek en Volksbelang of we mogelijkheden zagen voor gezamenlijke huisvesting, tijdelijk dan wel definitief. Het idee was dat gezamenlijke huisvesting de samenwerking positief zou beïnvloeden. De uiteindelijke conclusie (juli 2013) was dat op dit moment gezamenlijke huisvesting geen realistische optie is. Gekozen is te wachten of de droom werkelijkheid kan worden: één gebouw voor de welzijnsorganisatie, Volksbelang, het WMO-loket en de bibliotheek. Op korte termijn is de ontwikkeling in de strook aan de Karel de Grotestraat niet haalbaar. We verwachten pas over enkele jaren weer concreet aan de slag te gaan hiermee. Met betrekking tot onze eventuele nieuwe huisvesting hebben wij als voorwaarde gesteld dat die niet duurder mag zijn dan de huidige. Cothen In 2011 hebben wij al besloten af te zien van de realisatie van een zorgboerderij voor gepensioneerde agrariërs met of zonder zorgvraag en voor mensen met dementie aan de Groenewouds weg 8 in Cothen. Uit nader onderzoek bleek de vraag van de doelgroep niet hard genoeg. Bovendien trokken de aanvankelijk geïnteresseerde zorgpartijen zich terug. Momenteel hanteert Volksbelang een actief verkoopscenario voor de Groenewouds weg 8. Aangezien de interesse in deze woning voor deze prijs zeer beperkt is zoeken we ondertussen naar andere opties. Hiervoor hebben we in 2013 diverse denksessies gehouden en met partijen gesproken. Concrete uitwerking van deze ideeën gebeurt in 2014, tevens handhaven we het verkoopscenario.

14 Verkoop woningen hoger dan verwacht Volksbelang stelde zich in 2013 ten doel om twaalf woningen te verkopen. In het eerste halfjaar bleef de verkoop achter. De in september georganiseerde openhuizenroute was echter een succes. In totaal verkochten wij zestien bestaande woningen met een gemiddelde verkoopprijs van ,- per woning. Eén woning is verkocht onder Koopgarant en één woning is verkocht aan de zittende huurder. De overige woningen werden voor 100% eigendom van de koper. De woning Kerkeland 44 te Langbroek heeft meer dan een jaar te koop gestaan. Wegens gebrek aan belangstelling is deze woning uit de verkoop gehaald en inmiddels weer verhuurd.

15 Ontwikkelingen op de Wijkse woningmarkt Op de Wijkse woningmarkt is de druk verder afgenomen. Dit blijkt onder andere uit een dalend aantal actief woningzoekenden van in 2012 naar in In 2011 telden we nog actief woningzoekenden. Het dalende aantal actief woningzoekenden ging samen met een groter aantal aangeboden woningen. In totaal werden 192 woningen aangeboden (116 via WoningNet en 76 via andere wegen). In 2012 werden 86 woningen aangeboden via WoningNet. De slaagkans van niet urgente huishoudens kwam in 2013 uit op 8,5%. Een enorme stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In 2012 lag de slaagkans van niet urgente huishoudens op 3,7%, in 2011 op 2,5%. Worden urgente huishoudens meegenomen, dan stijgt de slaagkans naar 10,4%. In 2013 moesten wij een woning 3,2 keer aanbieden, voordat de woning werd geaccepteerd. In deze berekening zijn alleen sociale huurwoningen meegerekend, die via WoningNet zijn verhuurd aan reguliere woningzoekenden. De verhuur van vrije sector huurwoningen, de eerste verhuur van nieuwbouwwoningen en de verhuur van woningen aan huishoudens met een urgentieverklaring of status of een hardheid, zijn niet meegenomen in deze berekening. Daarmee wisselde 9,6% van onze woningen van huurder. Dit verhoudingsgetal noemen wij de mutatiegraad. In de periode 2009 t/m 2012 kwam de mutatiegraad gemiddeld uit op 5,6%. Inschrijftijd Op het moment dat een huishouden een woning kreeg toegewezen, stond het gemiddeld 6,5 jaar ingeschreven. Huurders van meergezinswoningen stonden gemiddeld 6 jaar ingeschreven en huurders van eengezinswoningen 8,3 jaar. De verhuur van vrije sector huurwoningen en de verhuur van woningen aan huishoudens met een urgentieverklaring, status of een hardheid, zijn niet meegenomen in deze berekening. Aan wie werden de woningen toegewezen? Wij onderscheiden drie doelgroepen: primair, secundair en tertiair. De primaire doelgroep heeft recht op huurtoeslag, de secundaire doelgroep heeft een huishoudinkomen van maximaal en geen recht op huurtoeslag en de tertiaire doelgroep heeft een huishoudinkomen hoger dan In 2013 wezen wij 58% van onze sociale huurwoningen toe aan huishoudens uit de primaire doelgroep, 36% aan huishoudens uit de secundaire doelgroep en 7% aan huishoudens uit de tertiaire groep. Toegewezen woningen In 2013 sloten wij 192 nieuwe huurcontracten. 121 contracten voor bestaande sociale huurwoningen 56 contracten voor nieuwe sociale huurwoningen 15 contracten voor vrije sector huurwoningen Klik om verder te lezen >

16 Huishoudens met een inkomen boven In 2013 wezen wij twaalf sociale huurwoningen toe aan huishoudens met een inkomen boven Het betrof acht woningen in de bestaande voorraad en vier woningen in de nieuwbouw. Woningzoekenden met een middeninkomen mogen bij ons reageren op alle vrijkomende sociale huurwoningen met een huurprijs hoger dan 574,35. Toewijzingen die niet via de WoningNet verliepen Van de 177 sociale huurwoningen die in 2013 zijn toegewezen, hebben wij 75% via WoningNet verhuurd aan woningzoekenden. Zeven woningen veranderden via woningruil van huurder. De overige woningen verhuurden wij aan huishoudens met een urgentie - verklaring, statushouders en huishoudens met een hardheid. Een hardheid kan door het college van B&W worden toegekend als de Huisvestingsverordening onbedoeld hard uitpakt voor een woningzoekende die niet in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Toegewezen aan Aantal woningen Huishoudens met een urgentieverklaring (sociaal/financieel) 9 Huishoudens met een verblijfstatus (statushouders) * 1 Huishoudens die i.v.m. sloop moesten verhuizen 1 Huishoudens die wegens medische redenen moesten verhuizen 6 Woningruil 7 Terugkeerder (huishouden keert na sloop terug in nieuwbouw op locatie van de gesloopte woning) 10 Huishoudens met een hardheid 9 Groepswonen voor ouderen 1 Overig Totaal 44 Tabel: toewijzing van woningen die niet via WoningNet aan gewone huurders verhuurd werden. * In 2013 voldeed Wijk bij Duurstede aan de taakstelling met betrekking tot de huisvesting van statushouders. Lokaal Maatwerk De met de gemeente Wijk bij Duurstede gemaakte afspraken met betrekking tot Lokaal Maatwerk leverden in 2013 de volgende resultaten op: zes sociale huurwoningen bestemd voor jongeren zijn met voorrang verhuurd aan huishoudens jonger dan 23 jaar. twee sociale koopwoningen zijn verkocht aan huurders van Volksbelang.

17 Nieuw huurbeleid heeft gevolgen De toekomstige betalingen voor de verhuurderheffing en de saneringssteun leggen een groot beslag op de financiële middelen. Volksbelang heeft in 2013 investeringen in nieuwbouw uitgesteld of omgezet naar renovatie/groot onderhoud en zoekt naar mogelijke bezuinigingen in de bedrijfsvoering. Om de inkomsten te vergroten, verkopen we woningen en hebben we in 2013 een inkomensafhankelijke huurverhoging gevraagd. De gevolgen van het nieuwe huurbeleid zijn in 2013 merkbaar geworden voor de huurder. Volksbelang heeft de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd. Daarbij is besloten dat de kale huur van huurders met een huishoudinkomen tot niet boven de voor de betreffende woning geldende streefhuur mag uitkomen. Voor huurders met een huishoudinkomen van of hoger geldt deze regel niet. De huur mag voor deze huishoudens boven de streefhuur uitkomen en wordt bij mutatie teruggebracht naar de streefhuur. In 2013 golden de onderstaande inkomensgrenzen en huurverhogingspercentages; Huishoudinkomen =< ; 4% Huishoudinkomen tussen en ; 4,5% Huishoudinkomen => ; 6,5% In een aantal gevallen is de maximale huurverhoging niet aangezegd: De streefhuur was voor de huuraanzegging van 2013 al bereikt, uitzondering hierop: inkomen hoger dan ; De streefhuur werd bereikt met de huuraanzegging van De minimale huurverhoging was 2,5%, dit is gelijk aan de inflatie Meer bezwaren tegen huurverhoging De inkomensafhankelijke huurverhoging zorgde, in vergelijking met andere jaren, voor een groter aantal bezwaren. De bezwaren hadden vooral betrekking op de hoogte van het vastgestelde inkomen. Hieronder een overzicht van de ontvangen bezwaren over heel over Door bovenstaande handelswijze hebben wij in 2013 een gemiddelde huurverhoging van 4,21% gerealiseerd. Het inkomensafhankelijke huurbeleid voor de komende jaren wordt in 2014 opnieuw vastgesteld. Type bezwaar Aantal ontvangen Bezwaar gaf Bezwaar gaf geen bezwaren aanleiding tot verlaging aanleiding tot verlaging van de huurverhoging van de huurverhoging huishoudinkomen over 2011 te hoog ingeschat Huishoudinkomen in 2012 lager dan in 2011* Chronische ziekte of beperking Totaal De huur van geliberaliseerde huurwoningen, bergingen en garages hebben wij per 1 juli 2013 verhoogd met 4%. *Huurders die in tweede instantie afzagen van bezwaar, zijn niet opgenomen in deze tabel. De bezwaren hebben niet geleid tot zaken bij de huurcommissie.

18 Huurachterstanden Het beleid van Volksbelang is gericht op het voorkomen van achterstand in de huurbetaling. Om dit te bereiken wordt er samengewerkt met de leden van het Signaleringsnetwerk: het Bureau Sociaal Raadslieden, Schuldhulpverlening, Regionale Sociale Dienst en Maatschappelijk Werk. Ondanks deze samenwerking is de huurachterstand gestegen van 1,16% eind 2012, naar 1,52% eind De stijgende werkloosheid en de toenemende wachttijd bij schuldhulpverleningsinstanties zijn twee belangrijke redenen waardoor de huurachterstand is gestegen. Als iemand werkloos wordt, duurt het een aantal weken voordat een uitkering is geregeld. Huurders kunnen die weken niet altijd overbruggen. Daarnaast was er lange tijd een enorme wachtlijst bij schuldhulpverleningsinstanties. Sinds begin dit jaar is daar meer capaciteit gekomen, waardoor de wachttijden fors afgenomen zijn. Eind 2013 telden wij 157 huurders met een achterstand. Hierin zit een stijging van 12,7% ten opzichte van Van de 157 achterstanden had 45% betrekking op 1 maand achterstallige huuren 28% betrekking op 2 maanden achterstallige huur. De resterende 27% is per 31 december 2013 uit handen gegeven aan de deurwaarder. In 2013 hebben er 3 ontruimingen plaatsgevonden.

19 Klushuizen Hoogstraat Aan de Hoogstraat staan meerdere huizen uit de jaren vijftig, gebouwd in de stijl van de Delftse School. De huizen zijn constructief goed, maar verdienen een opknapbeurt. Vier van deze woningen hebben wij in 2013 te koop aangeboden als klushuis. De koopprijs is gunstig, want wij willen mensen met een bescheiden portemonnee een kans geven. Twee woningen zijn in 2013 verkocht en beide akten passeren in De andere twee woningen zijn verkocht onder voorbehoud.

20 JAARVERSLAG 2013/DUURZAAMHEID Duurzaam ontwikkelen De woningvoorraad van Volksbelang heeft op basis van referentiewoningen een gemiddelde energie-index van 1,57 (december 2013). Deze index komt overeen met energielabel C. Door de oplevering van onze nieuwbouw en het vervangen van een groot aantal cv-ketels, is onze gemiddelde energie-index verbeterd van 1,61 (2012) naar 1,57 (2013). Verder is er in vergelijking met 2012 een daling van het aantal woningen met een D-label en een toename van de B- en A-labels. In onderstaande figuur is te zien dat het bezit van Volksbelang er ten opzichte van het landelijk gemiddelde gunstig bij staat. Volksbelang stelt zich ten doel om bij de uitvoering van projectmatig onderhoud een zo hoog mogelijk label te halen, met een B-label als minimum. In de nieuwbouw zijn drie projecten (Steenstraat, Hoogstraat en Oranjepoort) opgeleverd, die een A-label gekregen hebben. Deze projecten behaalden het A-label door toepassing van flinke isolatie, lage temperatuurverwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming), ventilatiesystemen die energiezuinig zijn en warmte-opwekkingsapparaten met een zeer goed rendement. Daarnaast bieden we bij de Steenstraat aan kopers en huurders de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak aan te brengen. 100% 4% 0% 6% 0% 6% 90% 9% 11% 11% 80% 70% 16% 15% 20% Energielabel G Energielabel F Energielabel E 60% 27% Energielabel D 50% 44% Energielabel C Energielabel B 40% 46% Energielabel A Energielabel A + 30% 30% Energielabel A ++ 20% 15% 10% 0% 12% 3% 0% Landelijk % 0% Volksbelang % 4% 0% Volksbelang 2012 Figuur: Energielabels van Volksbelang in 2012 en 2013 vergeleken met het landelijk gemiddelde in 2013

21 JAARVERSLAG 2013/DUURZAAMHEID Onderhoud Volksbelang heeft de verschillende vormen van onderhoud scherper gedefinieerd. Er wordt nu consequent gerapporteerd over de staat van elke woning en de aard van het vereiste onderhoud. Daardoor beheersen wij de kosten beter én werken we doelmatiger aan kwalitatief goede woningen. Samen met onze bouw- en ketenpartners dragen wij zorg voor het bouwen en beheren van onze woningen. Hieronder leest u over de belangrijkste vormen van ouderhoud en welke onderhoudsprojecten wij samen met onze ketenpartners uitgevoerd hebben. Dagelijks onderhoud Onder dagelijks onderhoud verstaan wij de kleine klachten die dagelijks in en om de woning voorkomen, en op regiebasis worden hersteld. Voorbeelden hiervan zijn dakramen die niet meer functioneren, buitendeuren die niet willen sluiten, lekkende goten, problemen met het sanitair, enzovoort. In 2013 hebben we bij dagelijks onderhoud extra aandacht gehad voor asbest. Dit is verwijderd uit woningen waar het een mogelijk gevaar voor de gezondheid zou kunnen opleveren. Mutatieonderhoud Onder mutatieonderhoud verstaan wij werkzaamheden bij het verhuren van een leeg gekomen woning. Deze werkzaamheden bestaan uit een standaard APK door de installateur en de timmerman. Daarnaast wordt er tijdens een voorcontrole en eindcontrole een rapport opgemaakt met werkzaamheden die extra uitgevoerd moeten worden door de ketenpartners. Deze werkzaamheden kunnen het gevolg zijn van zelf aangebrachte veranderingen of het aanpassen van de woning door de vertrekkende huurder. Contractonderhoud Van contractonderhoud is sprake wanneer het onderhoud voor langere tijd is uitbesteed in de vorm van een contractuele verplichting, bijvoorbeeld onderhoud aan installaties: centrale verwarming, mechanische ventilatie, liften, tuinonderhoud en onderhoud aan automatische deurdrangers. Planmatig onderhoud Onder planmatig onderhoud verstaan wij het voorzienbare onderhoud dat wij, veelal cyclisch, uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn schilderwerk, gevelonderhoud, vervanging van goten en het vervangen van badkamer, keuken en toilet. In 2013 hebben we de volgende planmatige projecten gerealiseerd: Cluster 4: vervangen van de meterkasten; Cluster 7: exterieur onderhoud, waaronder schilderwerk, houtrotherstel en vervanging van één keukenblok; Cluster 15: cosmetisch exterieur onderhoud i.v.m. aankomend onderhoud- en renovatieproject; Cluster 28: het compleet vernieuwen van keuken, douche en/of toilet; Cluster 32: het vernieuwen van douche en/of toilet; Cluster 33: het vernieuwen van douche en/of toilet; Cluster 35: het vervangen van de goten; Cluster 47: exterieur onderhoud, waaronder schilderwerk, houtrotherstel, vervangen voegwerk schoorstenen en aan de binnenzijde het vernieuwen van keuken, douche en/of toilet; Totaal 49: exterieur onderhoud, waaronder schilderwerk, houtrotherstel, reinigen kunststof; Totaal 52: exterieur onderhoud, waaronder schilderwerk, houtrotherstel, reinigen kunststof.

22 JAARVERSLAG 2013/DUURZAAMHEID Volksbelang stelt financiële continuïteit veilig In januari van 2013 is er overleg geweest met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) over de financiering van de nieuwbouw. Na overleg van de directeur en de Raad van Commissarissen en de directie van het WSW is er door het WSW toestemming verleend tot het aantrekken van leningen. Na de toestemming is onmiddellijk opdracht verstrekt aan de aannemer. Het ingediende verbeterplan (opgenomen in de dpi 2012) is door het CFV als voldoende beoordeeld. Het CFV heeft daarbij het vertrouwen uitgesproken dat Volksbelang weer over voldoende financiële veerkracht beschikt om de geplande investeringen aan te gaan, als Volksbelang de voorgenomen maatregelen uitvoert. Bij de beoordeling van de dvi 2012 (jaarrekening 2012) heeft het CFV wederom gevraagd om een verbeterplan. Daarop is een verbeterplan opgesteld waarin financiële en organisatorische maatregelen zijn opgenomen. De financiële maatregelen zijn verwerkt in de begroting 2014.

23 JAARVERSLAG 2013/DUURZAAMHEID Treasurycommissie De treasurycommissie is in 2013 vier maal bij elkaar geweest. De volgende onderwerpen zijn onder meer besproken: aantrekken van ongeborgde financiering ten behoeve van nieuwbouw van dure huurwoningen en een huisartsenpraktijk; toezichtbelemmerende bepalingen in de contracten van de derivaten; verkrijgen van borgingsruimte voor het aantrekken van leningen voor aflossing en nieuwbouw.

24 JAARVERSLAG 2013/DUURZAAMHEID Overleg met de belanghebbenden Volksbelang hecht grote waarde aan goede afstemming met belanghebbenden. Zo kwamen Volksbelang en de Huurders Belangenvereniging (HBV) in 2013 vijf keer voor overleg bij elkaar. Daarnaast nam de HBV deel aan de visietafels die Volksbelang op 14 november 2013 heeft georganiseerd. De leden van de Corporate Board waren voorzitter aan de tafels bewoners, maatschappij, bouw- en ketenpartners en sociale partners. In zijn slotwoord besprak dagvoorzitter Willem van Leeuwen de opbrengsten van de bijeenkomst. Een bijzondere ontmoeting met belanghebbenden was het afscheid van de heer Nellestein. Tijdens deze bijeenkomst werd stilgestaan bij de verbinding tussen Volksbelang en belanghebbenden, die is versterkt door de heer Nellestein met het initiëren van de Corporate Board en daarbij behorende visietafels. Leden en oud-leden van de RvC en een groot aantal belanghebbenden en (voormalige) visietafelgasten waren bij het afscheid aanwezig. Meer weten? Lees het verslag Totaal onverwacht overleed op 19 november de penningmeester van de HBV, Wouter van der Zouwen.

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein Samenvatting In 2015 leverden wij 39 appartementen op aan het Schauwplein te Putten. De belangstelling voor de woningen was groot en leidde tot doorstroming. Wij sloten in 2015 inclusief deze nieuwbouw

Nadere informatie

Welkom. Stakeholdersdag. 27 mei 2015

Welkom. Stakeholdersdag. 27 mei 2015 Welkom Stakeholdersdag 27 mei 2015 Programma 12.45 uur Opening & voorstellen dagvoorzitter (Andries Greiner) door Truus Sweringa (directeur-bestuurder OFW) Terugblik Stakeholdersdag 2014 & Actualiteiten

Nadere informatie

Activiteiten Amersfoort

Activiteiten Amersfoort Activiteiten Amersfoort Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 5.561 3.553 3.088 600 12.802 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Activiteiten Huizen. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 5.209

Activiteiten Huizen. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 5.209 Activiteiten Huizen Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 3.028 704 1.675 88 5.495 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Anders denken, anders doen

Anders denken, anders doen 1 Anders denken, anders doen De kracht van duurzaamheid en kwaliteit iedereen een thuis Verkort jaarverslag 2012 Volksbelang Karel de Grotestraat 59 Postbus 244 3960 BE Wijk bij Duurstede T 0343 595 888

Nadere informatie

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder AMBITIE 2016 voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder Aan het begin van 2016 blikken wij terug en kijken wij vooruit in dit DuoDoc. Voordat wij dat doen willen wij eerst iedereen bedanken. Het was

Nadere informatie

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Stand van zaken zomer 2014 Inleiding Op dit moment volstrekt zich een grote verandering binnen de sociale huursector. Dit is het gevolg van het huidige

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145 Activiteiten Almere Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 3.211 1.204 1.591 491 6.497 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000)

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) 31 December 2014 31 December 2013 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa Software en website 497 473 Materiële vaste

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Suggesties voor verbetering kunt u e-mailen naar info@volksbelangwbd.nl. Volksbelang / Jaarverslag 2011 1-92

Jaarverslag 2011. Suggesties voor verbetering kunt u e-mailen naar info@volksbelangwbd.nl. Volksbelang / Jaarverslag 2011 1-92 Jaarverslag 2011 Suggesties voor verbetering kunt u e-mailen naar info@volksbelangwbd.nl 1-92 Inhoud 1. TERUGBLIK OP 2011... 5 1.1. Onze resultaten... 5 1.2. Oog voor de maatschappij... 6 1.3. Externe

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

Rapportage woonruimteverdeling Wachttijd voor een huurwoning loopt verder op. Eerste helft 2016

Rapportage woonruimteverdeling Wachttijd voor een huurwoning loopt verder op. Eerste helft 2016 Rapportage woonruimteverdeling Wachttijd voor een huurwoning loopt verder op. Eerste helft 2016 Samenvatting In de eerste helft van 2016 leverden wij geen nieuwe woningen op. Dat zie je terug in de slaagkansen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Woningstichting Volksbelang Wijk bij Duurstede

Jaarverslag 2014. Woningstichting Volksbelang Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2014 Woningstichting Volksbelang Wijk bij Duurstede Inhoud VERSLAG VAN DE DIRECTEUR-BESTUURDER... 3 Inleiding... 3 Ontwikkelingen in de sector... 3 Resultaten... 4 Toekomstverwachtingen...

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid.

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid. Jaarverslag 2018 Inhoud Voorwoord SAMENVATTING JAARVERSLAG 2018 WONEN MIDDEN-DELFLAND Voorwoord Beleid Maatschappelijke verantwoording 03 05 06 Wij zijn een lokaal verankerde corporatie met een scherpe

Nadere informatie

ber ng V 19 decem gro3 AL Be

ber ng V 19 decem gro3 AL Be ALV 19 december 2016 Begro3ng 2017 Achtergrond cijfers Transi'ejaar (2016-2017) Scha6ng kosten van uitbesteden opera'onele ac'viteiten & werkzaamheden technisch adviseur Daling bestuurskosten S'jging advieskosten

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

Bericht. Inhoud. Bericht van onze directeur-bestuurder. Bericht van de raad van commissarissen. Het huisvesten van onze doelgroep

Bericht. Inhoud. Bericht van onze directeur-bestuurder. Bericht van de raad van commissarissen. Het huisvesten van onze doelgroep Jaarverslag 2017 Inhoud Bericht VAN ONZE DIRECTEUR-BESTUURDER Bericht van onze directeur-bestuurder Bericht van de raad van commissarissen Het huisvesten van onze doelgroep De kwaliteit van onze woningen

Nadere informatie

Adviesrapport Bewoners adviesgroep Doorstroming Oktober 2015

Adviesrapport Bewoners adviesgroep Doorstroming Oktober 2015 Oktober 2015 2 Advies in hoofdlijnen Het advies 1. Door de huren bij mutatie niet te verhogen door passend toe te wijzen, kan de doorstroming worden bevorderd indien dit vooral duidelijk wordt aangegeven,

Nadere informatie

Jaarplan, Begroting 2017 en Meerjarenprognose

Jaarplan, Begroting 2017 en Meerjarenprognose Jaarplan, Begroting 2017 en Meerjarenprognose 2017-2021 Goedgekeurd November 2016 Jaarplan 2017 1 Inleiding Voor het jaar 2017 presenteren we de begroting. Naast de cijfermatige opstelling, is er een toelichting

Nadere informatie

Thús wonen BROCHURE FONTEINSHOF

Thús wonen BROCHURE FONTEINSHOF Thús wonen BROCHURE FONTEINSHOF INHOUDSOPGAVE Algemene informatie 3 1. Wat gaan we bouwen? 4 2. Plattegronden 5 3. Huurprijzen 11 4. Hoe komt u in aanmerking? 12 5. Extra informatie 13 Contactgegevens

Nadere informatie

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013 Midden in Rhenen! Terugblik Het jaar 2013 was voor de Rhenense Woningstichting (RWs) een bijzonder jaar. Ondanks de onzekere financiële- en marktomstandigheden zijn we erin geslaagd om de voorgenomen investeringen

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 t/m maart 2017

Prestatieafspraken 2017 t/m maart 2017 Prestatieafspraken 2017 t/m 2019 2 maart 2017 Gemeente Hillegom, Woonstichting De Key, Huurdersbelangenvereniging Arcade en Bewonerscommissie Bloemhof 02-03-2017 Inleiding Gemeente Hillegom, woonstichting

Nadere informatie

Voorwoord van het bestuur bij de begroting

Voorwoord van het bestuur bij de begroting Voorwoord van het bestuur bij de begroting 2014-2023 De begroting van vorig jaar kenmerkte zich door zeer omvangrijke bezuinigingen, nodig om de gevolgen van het regeringsbeleid op te vangen. Tegelijkertijd

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Prestatieafspraken Domesta. Borger - Odoorn

Prestatieafspraken Domesta. Borger - Odoorn Prestatieafspraken Domesta Borger - Odoorn 2017-2021 Betaaibaarheid en bereikbaarheid Uit het Drents woonlastenonderzoek is naar voren gekomen dat onze huurders gemiddeld een woonquote hebben van 37%.

Nadere informatie

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat Prestatieafspraken 2018 Gemeente Oudewater Huurdersorganisatie De Woningraat Oudewater is een aantrekkelijke plek om te wonen en te leven en moet ook in de toekomst zo blijven, daar werken wij samen aan!

Nadere informatie

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde.

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde. V o o r u, b e w o n e r v a n D E A N T O N S T R U I K B U U R T I N S L O T E R M E E R De Struikbuurt Vernieuwt! De Struikbuurt gaat veranderen. Alle woningen tussen het Johan Brouwerpad en de Vening

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Nieuwbouwproject Bakkerspunt In het centrum van Zoeterwoude-Dorp TE HUUR

Nieuwbouwproject Bakkerspunt In het centrum van Zoeterwoude-Dorp TE HUUR Nieuwbouwproject Bakkerspunt In het centrum van Zoeterwoude-Dorp TE HUUR Dr. Bouwdijkstraat 21b, 21c, 21d, 21e, 21f en 25a In het centrum van Zoeterwoude Dorp Huurprijs 499,20 1 woning op de begane grond

Nadere informatie

2015 in vogelvlucht. Jaarverslag 2015. Visietafels stellen gemeenschap centraal. In ontwikkeling: Gouden Gemeenschap. Leefbaarometer staat op positief

2015 in vogelvlucht. Jaarverslag 2015. Visietafels stellen gemeenschap centraal. In ontwikkeling: Gouden Gemeenschap. Leefbaarometer staat op positief 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2015 in vogelvlucht Wat heeft Volksbelang in 2015 voor en vooral samen met huurders, woningzoekenden en de gemeenschap gedaan? Het antwoord vindt u in dit beknopte

Nadere informatie

RESULTATEN 2016

RESULTATEN 2016 DOELGROEPEN Inclusief de nieuwbouw verhuren wij in 2016 minimaal 225 huurwoningen. Gelukt door een combinatie van nieuwbouw en lokaal maatwerk o.a. gericht op doorstroom: 242 verhuringen. 70% van onze

Nadere informatie

HUURBELEID 2015 Maart 2015

HUURBELEID 2015 Maart 2015 HUURBELEID 2015 Maart 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Politieke gebeurtenissen 3. Betaalbaarheid 4. Uitgangspunten voor het 5. Huurbeleid Brederode Wonen 2015 2 1. Inleiding Voor u ligt het. Op 12 maart 2013

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding

Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding Algemene vragen De vakantieperiode begint nu, kunnen we het niet wat rustiger aan doen, om iedereen de gelegenheid

Nadere informatie

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur 1. Inleiding 2. Hoe komen huurprijzen tot stand 3. Wat zijn streefhuren 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL 5. Wensportefeuille 1 1. Inleiding De sociale huurwoningen

Nadere informatie

1. GECONSOLIDEERDE KENGETALLEN

1. GECONSOLIDEERDE KENGETALLEN 1. GECONSOLIDEERDE KENGETALLEN Kengetallen (geconsolideerd) 2012 2011 2010 2009 2008 1. Gegevens verhuureenheden in exploitatie Woningen en woongebouwen 7.257 7.308 7.237 6.926 6.770 Parkeergelegenheden

Nadere informatie

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2019?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 1 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 Contact Platform Amsterdam Middenhuur

Nadere informatie

Woonruimteverdeling. Een woning huren van St. Joseph

Woonruimteverdeling. Een woning huren van St. Joseph Woonruimteverdeling Een woning huren van St. Joseph Woonruimteverdeling 1. Inleiding Woningstichting St. Joseph verhuurt circa 460 woningen in Stramproy en omgeving. We willen graag dat de juiste woning

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen

Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen Waar heeft u als woningzoekende met een inkomen tot 36.798 recht op? Voorbeeld 1 Kees is 28 jaar en wil gaan samenwonen met zijn vriendin. Samen verdienen ze

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017

Prestatieafspraken 2017 Prestatieafspraken 2017 Aanleiding De prestatieafspraken 2017 zijn een vertaling van het bod, waarin de woningcorporaties aangeven door welke activiteiten zij een bijdrage leveren aan het realiseren van

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Utrecht CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Comfortabel wonen in Empel. 10 huurwoningen voor seniorenen nabij het dorpshart

Comfortabel wonen in Empel. 10 huurwoningen voor seniorenen nabij het dorpshart Comfortabel wonen in Empel 10 huurwoningen voor seniorenen nabij het dorpshart 10 huurwoningen Vragen? te Empel Vlakbij het dorpshart van Empel bouwt Mooiland 10 huurwoningen voor senioren. De 10 nultredenwoningen

Nadere informatie

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2017 SAMENVATTING De Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2015 stelt regels voor rechtvaardige en evenredige verdeling van schaarse

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Nieuwegein CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2015 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Alphen aan den Rijn CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Vivare Gemeente Renkum

Vivare Gemeente Renkum Samenvatting Vivare Gemeente Renkum Prestatieafspraken 2015-2018 Vivare en de gemeente Renkum werken samen aan voldoende goede huurwoningen op de juiste plek voor een juiste prijs. Meer dan voorheen moet

Nadere informatie

Beste netwerkpartner,

Beste netwerkpartner, Beste netwerkpartner, Vorig jaar, op 17 november tijdens onze belanghoudersbijeenkomst, spraken wij met u over de koers van Woningstichting Bergh. Centraal stonden de vragen of wij de juiste dingen doen

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6 Huuraanpassing 2018 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2018?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012

Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012 Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012 Aanwezig: Huurdersvereniging Brummen: De heer B. van Boven, mevrouw E. Groot, mevrouw B. ten Hoeve, de

Nadere informatie

HUURPRIJSBELEID. Wonen Midden-Delfland. Maasland, februari 2019

HUURPRIJSBELEID. Wonen Midden-Delfland. Maasland, februari 2019 HUURPRIJSBELEID 2019 Wonen Midden-Delfland Maasland, februari 2019 1 2 Inleiding In het najaar van 2016 is het huurbeleid 2016-2017 vastgesteld. Voor het huurbeleid 2018-2019 gelden dezelfde uitgangspunten

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

DUODOC. resultaten 2014 ambitie 2015 ZO GEZEGD ZO GEDAAN

DUODOC. resultaten 2014 ambitie 2015 ZO GEZEGD ZO GEDAAN resultaten 2014 ambitie 2015 ZO GEZEGD ZO GEDAAN Zo gezegd, zo gedaan 2015 is het derde jaar van onze vijfjarige beleidsperiode. De eerste resultaten zijn gehaald. Wij hebben jaarlijks de doelgroep een

Nadere informatie

Rochdale geeft thuis. Terugblik Krachtige keuzes om mensen een thuis te geven

Rochdale geeft thuis. Terugblik Krachtige keuzes om mensen een thuis te geven Rochdale geeft thuis Terugblik 2016 Krachtige keuzes om mensen een thuis te geven Wij zijn een woningcorporatie voor mensen met een laag inkomen. Binnen deze inkomensgroep zijn we er voor iedereen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

Betaalbaar en passend

Betaalbaar en passend 3 Betaalbaar en passend 28 3.1 Huurbeleid Vanaf 2016 wordt er passend toegewezen. Ons huurbeleid is daarop ingericht. Bij nieuwe verhuringen is de nieuwe huurprijs afgestemd op de aftoppingsgrenzen. Hierdoor

Nadere informatie

Stek in 2011 Feiten & cijfers

Stek in 2011 Feiten & cijfers Stek in 2011 Feiten & cijfers Voor woord van de bestuurder 2 Financieel gezond blijven Stek heeft in 2011 een resultaat op de normale bedrijfsvoering behaald van H 5,0 miljoen. Vooral de verlaging van

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Wonen in de Wever. 52 appartementen aan de Weverstraat

Wonen in de Wever. 52 appartementen aan de Weverstraat Wonen in de Wever 52 appartementen aan de Weverstraat Wonen in De Wever Mooiland realiseert vernieuwbouw huurappartementen in de Weverstraat in Gennep. Gennep is een stadje in de provincie Limburg waar

Nadere informatie

Project Cape Kennedy 5 april 2016

Project Cape Kennedy 5 april 2016 5 april 2016 1. Aanleiding Vanuit de integraliteit van het wijkvernieuwingsplan en de beleidskaders die in samenwerking met de gemeente zijn vastgesteld, is het wenselijk om het college van B&W inzicht

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

VERHUURBROCHURE. 8 appartementen in voormalig kantoorpand Marktstraat Raalte

VERHUURBROCHURE. 8 appartementen in voormalig kantoorpand Marktstraat Raalte VERHUURBROCHURE 8 appartementen in voormalig kantoorpand Marktstraat Raalte Verhuurbrochure Marktstraat 65 Raalte Inleiding... 3 De omgeving... 3 Duurzaamheid... 3 Hergebruik van gebouw... 3 Energiezuinig...

Nadere informatie

jaarverslag in t kort

jaarverslag in t kort 2017 jaarverslag in t kort CO₂ neutraal route meer sociale huurwoning en bijbouwen A B 34 waar werd de huur aan besteed? ONDERHOUD WONEN Samen werken aan goed en betaalbaar wonen. Dat is waar we, als sociale

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Josephwijk Roosendaal

Veelgestelde vragen Josephwijk Roosendaal Veelgestelde vragen Josephwijk Roosendaal Gildenbondstraat 2 t/m 48 (even) 1 t/m 9 en 13 t/m 59 (oneven) Tulpstraat 2 t/m 16 (even) en 15 t/m 29 (oneven) St.Josephstraat 31 t/m 35 en 57 t/m 61 (oneven)

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk Gemeente Ridderkerk College van Burgemeester en Wethouders Koningsplein 1 2981 EA Ridderkerk (ook verzonden per e-mail) datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk 20 juni 2018 onderwerp voornemens 2019

Nadere informatie

Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan

Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan 21 maart 2011 Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan De gemeente Barendrecht is volop in ontwikkeling en het centrumgebied van Barendrecht staat aan de vooravond van een grondige vernieuwing.

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad

Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Gemeente Oegstgeest, de corporaties

Nadere informatie

Verantwoording 2014. De parlementaire enquêtecommissie komt met haar aanbevelingen

Verantwoording 2014. De parlementaire enquêtecommissie komt met haar aanbevelingen Verantwoording 2014 4 februari 2015 Bewonerscommissiedag 2015 Terugblik op 2014 De verhuurdersheffing is een feit De parlementaire enquêtecommissie komt met haar aanbevelingen Betaalbaarheid staat onder

Nadere informatie

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D2 02.11.2015 0035 Tf(V(Ce Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Behandeld door: mevrouw C. Geenen-ter Hoeven Kenmerk:

Nadere informatie

VIJF KEUZES VOOR DE BEWONERS VAN DE GROENE WONINGEN IN DE ZEEHELDENBUURT

VIJF KEUZES VOOR DE BEWONERS VAN DE GROENE WONINGEN IN DE ZEEHELDENBUURT VIJF KEUZES VOOR DE BEWONERS VAN DE GROENE WONINGEN IN DE ZEEHELDENBUURT Beste bewoner, In dit boekje leest u welke vijf keuzes u heeft als bewoner van de te slopen woningen in de Zeeheldenbuurt. Mocht

Nadere informatie

Parallelsessie I&O thema Wonen. 16 juni 2016

Parallelsessie I&O thema Wonen. 16 juni 2016 Parallelsessie I&O thema Wonen 16 juni 2016 Welkom 1. Stand van zaken prestatieafspraken 2. Prestaties en toekomst Poort6 3. Lokale en regionale woningmarkt POORT6 www.poort6.nl Stand van zaken prestatieafspraken

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Ridderkerk CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Bewonersavond Bosveld druk bezocht

Bewonersavond Bosveld druk bezocht jaargang 1 nummer 1 In dit nummer Bewonersavond druk bezocht Start werkgroep Werkgroep praat en denkt mee Werkzaamheden renovatie Wisselwoning Planning Bewonersinbreng aanbesteding Huurverhoging na renovatie?

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Almelo CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia gemeente Maassluis

Prestatieafspraken Vestia gemeente Maassluis Prestatieafspraken Vestia 2019 - gemeente Maassluis 22 november 2018 Gemeente Maassluis, hierna te noemen de gemeente, ten deze rechtens vertegenwoordigd door de heer S.B. Kuiper, Wethouder Wonen, en Woningcorporatie

Nadere informatie

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Geme Sn ente ř oevord 'ng. 30 : 1 Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Aan Class nr. Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum Geme000339

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Haarlem CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Introductie woningcorporaties. Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties. 4 juli 2018

Introductie woningcorporaties. Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties. 4 juli 2018 Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties 4 juli 2018 Welkom! Mieke van den Berg Bestuurder Eigen Haard Introductie door Egbert de Vries 4 juli 2018 Programma: Tot 20.10 u introductie

Nadere informatie

beleid: maart 2007, versie: 2013

beleid: maart 2007, versie: 2013 Kopen van een woning beleid: maart 2007, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Eindhoven Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2 Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland 1 Overzicht bezit Woonzorg Nederland 2017 Bezit 's Hertogenbosch % Landelijk % Aantal huurwoningen (eenheden) - Huurprijs < 592,55

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID

NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID HUURDERSBELANGENCOMMISSIE 212 GEEREN-ZUID NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID De afgelopen weken vonden de blokgesprekken plaats in uw buurt. Singelveste AlleeWonen heeft daarin informatie gegeven over het hoe en

Nadere informatie