LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP. Datum: Naam: Klas: Aantal leerlingen: Lesopdracht: Welke bronnen heb je gebruikt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP. Datum: Naam: Klas: Aantal leerlingen: Lesopdracht: Welke bronnen heb je gebruikt?"

Transcriptie

1 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP Naam: Datum: Klas: Aantal leerlingen: Lesopdracht: Beginsituatie: Lesdoel: (SMART geformuleerd) Welke bronnen heb je gebruikt? Organisatietekening: Maak een tekening waar alle materialen staan bij aanvang van de les en ook de bewegingsbanen (routing) en de plaats van leerkracht, leerlingen Materialenlijst: Wat heb je aan materialen nodig?

2 Lesfase/tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen Verdeling van de les/de tijd die je voor elk onderdeel hebt WAT wil je gaan doen? HOE wil je dat doen? WELKE werkvorm kies je? Welke aanwijzingen/instructies geef je? Praatje: Welke uitleg geef je, waar moeten de leerlingen op letten, welke regels hanteer je? Plaatje: Wie geeft het voorbeeld en hoe? Daadje: Waar let je bijzonder op, waar moeten de leerlingen op letten? Waar staan de materialen? Waar staan de leerlingen? Waar sta jij? Welke materialen gebruik je voor dit onderdeel? Gebruik de 5 w s: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Wat daarna? Wat doe je als het te moeilijk of te makkelijk is? Lesfase/tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen Lesfase/tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen

3 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP VOORBEELD Naam: Alexander de Groot Datum: Klas: 4 havo Aantal leerlingen: 22 (12 jongens en 10 meisjes) Lesopdracht: Het geven van een specifieke warming-up voor voetbal aan de hele klas. Beginsituatie: Les 2 voetbal, BSM. Ik verzorg de warming-up en doe in het sportspecifieke gedeelte twee inleidende oefeningen. De leerlingen kennen het principe van een speciale warming-up. De klas werkt over het algemeen goed mee. Er zijn voldoende pylonen en voetballen aanwezig. Voor de warming-up heb ik een half voetbalveld nodig. Na de warming-up neemt juffrouw Schneijder de les weer over. Welke bronnen heb je gebruikt? Lesbrief voetbal BSM, B. Baasje (trainer B1). Lesdoel: Na de warming-up moeten alle leerlingen klaar zijn voor de intensieve voetballes zodat de kans op blessures afneemt. Ook moeten de leerlingen in de sfeer van het voetballen komen. De oefeningen zijn simpel en bij iedereen bekend zodat iedereen ze kan uitvoeren. Organisatietekening: half voetbalveld Materialenlijst: 20 pylonen, 5 voetballen. 20 m 8 m 1. circulatiewarming-up 4. voorbeeld lummelen 3. kaatsoefening 2.stretching (dynamisch) = bal = pylon = lesgever = leerling Bijzonderheden: Annemijn heeft een enkelblessure, 21 leerlingen, 9 meisjes, 12 jongens, 7 leerlingen zitten op voetbal (deze ga ik verdelen over de oefeningen en gebruik ik in mijn voorbeelden).

4 Lesfase/tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen Circulatiewarming-up Opdracht: 3 x rustig looppasje heen en weer 1 x huppelen heen, looppas terug 1 x huppelen met armzwaai naar voren, looppas terug 1 x huppelen met armzwaai naar achteren, looppas terug 2 x zijsluitpas heen, looppas terug (wissel van kant) 2 x hakkenopgooien vanaf de pylon tot de achterste pylon, tweede keer de frequentie en tempo omhoog 2 x knieheffen vanaf de pylon tot de achterste pylon, tweede keer de frequentie en tempo omhoog 1 x Steigerung, probeer met een geleidelijke snelheidstoename het parcours te lopen 1 x korte versnelling vanaf de pylon. Organisatievorm: 5 rijtjes van 4 à 5 leerlingen, parcours van 20 meter heen en terug. Praatje: Ik maak vijf rijtjes van 4 à 5 personen door iedereen een nummer te geven van 1 t/m 4. De nummers 1 gaan achter pylon 1 staan enzovoort. Ga achter elkaar achter de pylon staan. De eerste van elke groep loopt naar de achterste pylon en gaat linksom weer terug. De tweede start als de eerste bij de eerste pylon komt enzovoort. Ik geef steeds aan wat je twee of drie ronden moet doen en dan mag je wachten op nieuwe instructie. Plaatje: Ik laat zelf de voorbeelden van een zijaanzicht zien waarbij ik elke keer de techniek van de oefening benadruk. Daadje: Hebben ze de organisatievorm allemaal gesnapt? Aanwijzingen: Ik let steeds op de technische uitvoering van de oefeningen. Bijvoorbeeld, knieheffen: korte pasjes, hoge frequentie, romp rechtop, knieën hoog en armen meenemen. NB: tempo en intensiteit nemen geleidelijk toe. 20 m 5x De leerlingen zijn verdeeld in vijf groepjes. Zij staan in rijtjes en lopen achter elkaar het parcours. Ik loop om en tussen het parcours. De voorbeelden geef ik zelf als zijaanzicht. 8 pylonen

5 Lesfase/tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen Stretching (dynamisch) Opdracht: dribbel op de plaats, versnel, rustig, naar binnen en achteruit terug 2x, naar de overkant van plek wisselen, hakkenheffen, dribbel, knieheffen, hakkenheffen (iets sneller), dribbel, knieheffen (sneller en hoger), rustig dribbelen dribbel en beenopzwaai: op het klapsignaal raak je met je teen de tegenovergestelde hoog opgestoken hand aan, afwisselen links en rechts dribbel, liezen op het klapsignaal, de knie heffen en rustig naar buiten draaien en bijzetten, afwisselen links en rechts dribbel, liezen knie zijwaarts omhoog steken, naar binnen draaien en bijzetten, afwisselen links en rechts dribbel, op klapsignaal: kopsprong, omdraaien en 10 meter sprinten, vervolgens weer rustig terug in de kring komen. Organisatievorm: kring Praatje: Maak een kring waarbij je voldoende tussenruimte hebt. Ik laat steeds een voorbeeld zien van een dynamische stretchoefening en jullie doen me na. Plaatje: Ik laat zelf de voorbeelden in het midden van de kring zien, waarbij ik elke keer de techniek van de oefening benadruk. Daadje: Aanwijzingen: Ik let steeds op de technische uitvoering van de oefeningen. Bijvoorbeeld, de beenopzwaai: zwaai het been gestrekt op en raak de tegenovergestelde uitgestoken hand zo hoog mogelijk aan. NB: tempo en intensiteit nemen geleidelijk toe. Leerlingen staan in een kring. Zelf sta ik in het midden van de kring zodat iedereen mij goed kan zien. Ik zorg dat ik steeds draai zodat ik de hele kring kan bedienen.

6 Lesfase/tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen Sportspecifieke oefening 1 Opdracht: kaatsoefening Organisatievorm: - vijf groepjes van vier à vijf leerlingen - afstand 20 meter. Praatje: Hetzelfde vier- of vijftal als tijdens de circulatiewarming-up Daniël speelt de bal in op Dennis, Dennis legt/kaatst de bal terug op de inlopende Daniël, Daniël speelt de bal door naar Sharon, Sharon speelt de bal weer in op Daniël die in het midden blijft staan, ondertussen sluit Dennis achter aan bij Leroy enzovoort Aanwijzingen: Bij het spelen/kaatsen van de bal moet je je standbeen naast de bal zetten, speel de bal met de binnenkant van je strakke voet en wijs de bal na met deze voet. Bij het aannemen van de bal ontspan je je voet en beweeg je iets mee met de bal. Je legt de bal klaar om te spelen. Sharon 5X 20 m Dennis Daniël Leroy 10 pylonen 5 ballen Plaatje: De leerlingen zien het voorbeeld met een zijaanzicht. Voorbeeld door Daniël, Dennis, Leroy en Sharon. Daadje: Snappen de leerlingen de organisatievorm? De leerlingen zien het voorbeeld met een zijaanzicht. Ik sta zelf tegenover de groep. Activiteit aanpassen: makkelijker: - afstand kleiner - eerst de bal controleren - laag tempo. moeilijker: - afstand groter - kaatsen - hoog tempo - verkeerde voet spelen.

7 Lesfase/ tijd Lesstof Instructie/uitleg Organisatietekening Materialen Sportspecifieke oefening 2 Opdracht: Lummelen: 3 v 1 op balbezit spelen en het onderscheppen van de bal. Organisatievorm: Vijf groepjes van vier à vijf leerlingen. In een vak van 8 x 8 meter. Praatje: Zelfde vier- of vijftal als in de vorige oefening. Je speelt in een vierkant van ongeveer 8 x 8 m drie tegen een. Jullie zetten straks zelf een vierkant uit. De oudste begint als lummel. Functiewissel als de lummel de bal verovert of de balbezitters de bal buiten het vak spelen. Degene die de bal verspeelt, moet als lummel in het midden. Ben je met een vijftal, dan mag de lummel na het onderscheppen rusten, de speler die rust had, komt op de opengevallen plek en degene die de bal verspeelde, wordt lummel. Plaatje: Voorbeeld samen met Karwan, Carmen en Mark. Daadje: Balbezitters: passlijnen openen = steeds uit de rug van de lummel komen, vrije hoek opzoeken zodat je aangespeeld kunt worden. 5x 8 x 8 m lummel De leerlingen staan tijdens het voorbeeld op twee kanten. Ik speel zelf mee in het voorbeeld om het extra sturing te kunnen geven. 20 pylonen 5 ballen Activiteit aanpassen: makkelijker: - wanneer je de voet op de bal hebt, mag de lummel de bal niet afpakken - vak groter maken. moeilijker: - maximaal twee keer de bal raken - vak kleiner maken. Lummel: passlijnen afschermen, of juist een passlijn weggeven en dan jagen op de bal. Activiteit aanpassen: makkelijker: - vak kleiner moeilijker: - vak groter.

8 Beoordelingscriteria lesvoorbereiding Onvoldoende (<5,5) Voldoende (5,5 7,0) Goed (7,0 8,5) Uitstekend (8,5 10) 1. Voorbereiden (overleg, LVF + organisatietekening) Lesvoorbereiding is onvolledig en slordig. Benoemt activiteiten die aan bod komen in een logische volgorde en vermeldt enkele aandachtspunten en heeft overleg met de docent. Weet welk materiaal hij nodig heeft, hoe het bevestigd wordt en waar het staat en creëert daarbij een veilige situatie. Zet de leerlingen aan het werk met een uitleg en/of voorbeeld en behoudt daarbij het overzicht. Beschrijft in logische volgorde wat hij gaat doen en noemt de tijd en de belangrijke aandachtspunten. Beschrijft in logische volgorde wat hij gaat doen (inclusief tijd), hoe hij dat gaat doen en wat hij daarbij als lesgever doet en zegt. 2. Organiseren (incl. opstelling) Weet welk materiaal hij nodig heeft. Regelt zonder oponthoud het klaarzetten van het materiaal. Regelt zonder oponthoud dat materialen op tijd zijn, controleert duidelijk het klaarzetten en heeft klein materiaal direct voorhanden. Geeft duidelijke instructie (p-p-d) om activiteit vlot op te starten, controleert daarbij de uitkomst en corrigeert waar nodig. 3. Opstarten van de activiteit/les (praatje plaatje daadje) Zoekt naar juiste woorden om leerlingen aan het werk te krijgen. Geeft geen voorbeeld. Gebruikt duidelijke volgorde in instructie (p-p-d) om leerlingen vlot aan het werk te zetten, heeft overzicht en grijpt in waar nodig. 4. Op gang houden van de activiteit/les Bevindt zich te veel tussen de leerlingen, geeft weinig aanwijzingen en/of zorgt voor weinig vaart in de les. Staat ongemakkelijk voor de groep, kijkt de groep nauwelijks aan, spreekt te zacht en de stem blijft monotoon. Stimuleert leerlingen, geeft eenvoudige aanwijzigen en houdt de vaart in de les. Stimuleert leerlingen, geeft relevante aanwijzigen, controleert de uitkomst in een vlot tempo, bewaakt de intensiteit. Maakt contact met de groep en individuele leerlingen, staat redelijk ontspannen voor de groep, spreekt luid genoeg, articuleert goed. Stimuleert leerlingen, geeft relevante aanwijzigen gericht op het leerdoel en controleert de uitkomst, bewaakt intensiteit. Maakt makkelijk contact met de groep en individuele leerlingen, staat ontspannen voor de groep, spreekt luid genoeg, brengt variatie in toonhoogte aan en articuleert goed. Signaleert en grijpt direct in bij fysiek en sociaal-emotioneel onveilige situaties*. 5. Presenteren (non-verbale communicatie en stemgebruik) Maakt contact met de groep of individuele leerlingen, staat nog wat ongemakkelijk voor de groep, spreekt niet altijd even luid genoeg, articuleert goed, maar nog te monotoon. Signaleert en grijpt in bij (fysiek) onveilige situaties. Bijvoorbeeld ook sieraden af, kauwgom uit. 6. Veiligheid en gedragscorrecties (*waardoor niet iedereen kan meedoen) 7. Aansluiten bij de doelgroep (begeleiden in de les) Signaleert onveilige situaties en spreekt leerlingen niet aan op onveilig gedrag. Signaleert fysieke en sociaalemotioneel onveilige situaties* en corrigeert direct bij fysiek onveilige situaties. Kiest oefeningen en organisatievormen die passend zijn bij de doelgroep en stuurt daarop. Kiest oefeningen die (veel) te moeilijk of te makkelijk zijn voor de doelgroep. Kiest oefeningen en organisatievormen die passend zijn bij de doelgroep. Kiest oefeningen en organisatievormen die goed aansluiten bij de doelgroep en kan ze aanpassen als het nodig is. 8. Evalueren (reflectie op rol van lesgever) Herkent met hulp verbeterpunten. Benoemt enkele (voornamelijk praktische) verbeterpunten. Beschrijft duidelijke verbeterpunten en benoemt daarbij ook gedragsverandering. Beschrijft duidelijke verbeterpunten, geeft daarbij samenhang aan tussen oorzaak en gevolg van zijn (lesgeef) gedrag.

9 Beoordeling lesgeven Naam organisator: Klas: Datum: Medeorganisatoren: Accommodatie: Tijd: Aantal deelnemers: Lesopdracht: Weging Criteria 1. Lesvoorbereiding Beoordeling O V G U Opmerkingen 2. Organiseren 3. Op gang brengen (pr-pl-d) 4. Op gang houden 5. Veiligheid 6. Aansluiten bij doelgroep 7. Evalueren Totaal oordeel: Onvoldoende (tot 5,5); voldoende (tot 7,0); goed (tot 8,5); uitstekend (t/m 10) Beoordeeld door: Datum: Paraaf docent: Cijfer: Opmerkingen:

10 Zelfevaluatie Lesgeven Alle antwoorden moeten worden uitgelegd (ja- en nee-antwoorden tellen niet) Naam: Lesgegeven met: Lesgegeven aan klas: Aantal leerlingen: Datum: Lesopdracht: Voorbereiding 1. Waarom heb je voor deze activiteit gekozen? 2. Hoe heb jij je voorbereid op jouw rol van instructeur/lesgever? 3. Welke informatiebronnen heb je gebruikt? Uitvoering 4. Hoe verliep de instructie? (materiaal, organisatie, uitleg, variatie) 5. Hoe vond je het om voor een groep te staan? 6. Wat vond je van de deelnemers? 7. Met wie heb je samengewerkt en hoe is dat verlopen?

11 Reflectie: 8. Wat heb je ervan geleerd? 9. Wat zou je volgende keer anders doen? 10. Zou je het leuk vinden om een instructietaak uit te voeren bij een sportvereniging of -instelling (denk aan vrijwilligerswerk)? Wat zou je willen doen? (Als je al iets doet op een vereniging, geef dan aan wat je doet en wat je daar leuk aan vindt.) 11. Geef jezelf een beoordeling. (Cijfer) Leg uit waarom je dat vindt. Toelichting beoordeling door docent: (Cijfer) zie formulier Datum: Paraaf docent:

Opdracht 2.4.1: Verzorgen van een warming up

Opdracht 2.4.1: Verzorgen van een warming up Opdracht 2.4.1: Verzorgen van een warming up Opdracht: Geef in een tweetal een warming up voor je LO2 klas. Stap 1 Voorbereiden Stap 2 Uitvoeren Stap 3 Terugkijken o Gebruik het lesvoorbereidingsformulier

Nadere informatie

Bewegen en samenleving 3.1 (Trainings)stage ( )

Bewegen en samenleving 3.1 (Trainings)stage ( ) Bewegen en samenleving 3.1 (Trainings)stage (3.1.3.2) Klas Docent Schooljaar Periode Fase 3 Doel o Inzicht te krijgen over motieven op basis waarvan je keuzes maakt in de toekomst voor een sport, een opleiding

Nadere informatie

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching 1A Heen

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

Dynamische stretching

Dynamische stretching Dynamische stretching We hebben een aantal dynamische stretchoefeningen op een rijtje gezet: 1. voorkant bovenbenen: hakken-billen 2. hamstrings: knieheffen 3. heupen, liezen en schouders: zijsluitpas

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Het verbeteren van het afwerken van vrije trappen en het inslijpen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching 1A Heen

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde)

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde) Student: Groep/Klas: School: Datum: Lestijd: Voorbeeld student Groep 5-6 Stageschool nvt 45 min Verschijningsvorm: Beginsituatie: Spel Aantal leerlingen: 30 lln Overige informatie: Leerlijn vanuit lummelspelen

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap 1 P a g i n a Sportlust, vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up... 3 Balaanname en traptechniek... 4 Basisbewegingen... 6 Duelvorm...

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen Oefenvorm 1.1 2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen 7 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper door middel van dribbelen / individuele actie in

Nadere informatie

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten.

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten. EXCELSIOR ZEDELGEM SEIZOEN 2015-2016 WEDSTRIJDOPWARMING doelgroep vanaf U 15 doelstelling/thema wanneer opwarming duur in totaal 35 minuten benodigdheden ballen, kegels/potjes, richtlijnen coachingwoorden

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x

Nadere informatie

Techniek Raak de bal in het hart Open staan Kaatsen met verste been Kleine pasjes op de bal maken als de bal onderweg is

Techniek Raak de bal in het hart Open staan Kaatsen met verste been Kleine pasjes op de bal maken als de bal onderweg is Datum : 03-03-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Kaatsen van van de bal, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid

Nadere informatie

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 DIGEN VERDE WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start

Nadere informatie

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. André Kuipers heeft zich tijdens deze clinic vooral gericht op alle technische aspecten die je moet oefenen om makkelijk een bal te gooien, een

Nadere informatie

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 VERENIGING UVV-VOETBAL : ÉÉN IN SPORT EN SPORTIVITEIT Henri Wolf, versie 1.0, 04-07-2012 KABOUTERS BIJ UVV Hoe en waarom doen we het zo...?

Nadere informatie

Les 1 Panna/Freestyle

Les 1 Panna/Freestyle Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers

Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers Inleiding Zoals een speler in het veld leert van zijn fouten, zo moet ook een trainer dit doen. Training geven is een vak apart en dit vak is op onvoorstelbaar

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap 1 P a g i n a Sportlust, vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up... 3 alaanname en traptechniek... 4 asisbewegingen... 6 Duelvorm...

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. C junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

groep 1 voorfase-wu 1.1 T/M 1.4 / oefenvorm 1.1 t/m 1.13 / partijvorm 1A t/m 1c llen

groep 1 voorfase-wu 1.1 T/M 1.4 / oefenvorm 1.1 t/m 1.13 / partijvorm 1A t/m 1c llen groep 1 voorfase-wu 1.1 T/M 1.4 / oefenvorm 1.1 t/m 1.13 / partijvorm 1A t/m 1c llen a v n a a Voorfase 1.1 / warming-up oversteekspel - 2 verdedigers en doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek:

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

MODULE VOETBAL TWEEDE FASE

MODULE VOETBAL TWEEDE FASE MODULE VOETBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen voetbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie vier gelijke teams formeren. Elk team heeft

Nadere informatie

poortschietspel vaste afstand

poortschietspel vaste afstand Voorfase 3.1/ warming-up poortschietspel vaste afstand Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten / passen tussen de pionnen aannemen van een rollende bal voor of op de lijn

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

Deze circuitvorm duurt 40 minuten. De leerlingen wisselen na 12 minuten van vak. In vak 3 blijven de 3 spelers staan die in het midden staan.

Deze circuitvorm duurt 40 minuten. De leerlingen wisselen na 12 minuten van vak. In vak 3 blijven de 3 spelers staan die in het midden staan. Warming - up (15 minuten) B.v. D jeugd De spelers spelen de bal naar de speler die alleen staat en lopen om de speler heen. Op de terugweg voeren zij allerlei dynamische rekvormen uit. Iedere vorm doen

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap Sportlust, vriendschap in beweging 1 P a g i n a Inhoudsopgave Warming-up...3 Gele doeltjes...4 Balaanname en traptechniek...6 Basisbewegingen...8

Nadere informatie

Train de trainers programma SDV Barneveld Sessie 2

Train de trainers programma SDV Barneveld Sessie 2 Train de trainers programma SDV arneveld Sessie 2 Technische ommissie Jeugd Oktober 2006 SDV arneveld Vooraf een aantal tips Voor het versnellen van het leerproces zijn een aantal aanwijzingen van belang

Nadere informatie

groep 2 voorfase-wu 2.1 t/m 2.3 / oefenvorm 2.1 t/m 2.8 / partijvorm 2A t/m 2b llen aanva

groep 2 voorfase-wu 2.1 t/m 2.3 / oefenvorm 2.1 t/m 2.8 / partijvorm 2A t/m 2b llen aanva groep 2 voorfase-wu 2.1 t/m 2.3 / oefenvorm 2.1 t/m 2.8 / partijvorm 2A t/m 2b llen aanva Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 07-02-2016 (Evaluatie training) Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Passen en meenemen in combinatie met 1 tegen 1 actie frontaal Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

Maak er een spel van! Loopscholing hoeft niet saai te zijn!

Maak er een spel van! Loopscholing hoeft niet saai te zijn! Loopscholing Bij loopscholing concentreer je je niet op de totale beweging van het hardlopen, maar focus je je op de verschillende spiergroepen die voor die totale beweging verantwoordelijk zijn. Door

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

# Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

# Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Training : 12 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Kaatsen van de bal, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Kaatsen

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start met de bal

Nadere informatie

Lessenreeks. Sport en bewegingsleider Sport en bewegingscoördinator Kerntaak 1. Naam: Klas: Auteur: S. van Zuijlen

Lessenreeks. Sport en bewegingsleider Sport en bewegingscoördinator Kerntaak 1. Naam: Klas: Auteur: S. van Zuijlen Lessenreeks Sport en bewegingsleider Sport en bewegingscoördinator Naam: Klas: Auteur: S. van Zuijlen Voorwoord/ Inleiding In dit document staan de opdrachten voor beschreven, het aanbieden van SB- activiteiten

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen Oefenvorm 1.1 0 10 20 30 40 4 tegen 4 met 4 doeltjes 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: door snelle wisselingen speelveldgedeelte kunnen scoringskansen

Nadere informatie

Opstart modulen. Einde topografie oefenen

Opstart modulen. Einde topografie oefenen Start Topografie oefenen Opstart modulen Onderwerp kiezen Onderwerp uitvoeren Afsluit module Einde topografie oefenen Start opstart module Charlie zit Charlie gaat staan, gaat zwaaien met 1 hand en hij

Nadere informatie

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET)

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Verd Doelstelling Aanleren schieten/passen/scoren binnenkant voet.

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het verwerken van de bal met de binnenkant van de voet, borst en bovenbeen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug:

Nadere informatie

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Feedback geven

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Zorg. September 2014. Dynamische rekoefeningen Loopvormen en algemene oefeningen zonder bal. Dribbelen Houd een rustige looppas aan.

Zorg. September 2014. Dynamische rekoefeningen Loopvormen en algemene oefeningen zonder bal. Dribbelen Houd een rustige looppas aan. Zorg September 2014 Beste Sporters, Het nieuwe seizoen is weer voor een ieder begonnen, wij als verzorgers ook. We krijgen momenteel redelijk veel (jeugd) spelers met spierklachten bij ons over de vloer.

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. B junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Training kaboutergroep:

Training kaboutergroep: Training kaboutergroep: De kaboutergroep bestaat uit 36-56 jongens en/of meisjes die op een speelse manier in contact komen met de voetbalsport. Met meerdere trainers wordt de totale groep tijdens de training

Nadere informatie

Cock van Dijk Voetbaltechniek

Cock van Dijk Voetbaltechniek Cock van Dijk Voetbaltechniek De DVD begint met een introductie door Cock van Dijk zelf. Het laat zien in de opbouw van het voetbaltechniekproces. Van de F-jes tot de A-tjes. Hoe van: niet vaardig naar

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen door de lucht met de binnenkant van de wreef Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kaatsen van de bal, passing over de grond onder weerstand 4 tegen 2

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kaatsen van de bal, passing over de grond onder weerstand 4 tegen 2 Datum : 10-04-2015 Teamfunctie Doelstelling technisch : Aanvallen : Kaatsen van de, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Kaatsen

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

Het schematisch weergeven van een les noemen we een didactisch model.

Het schematisch weergeven van een les noemen we een didactisch model. 2.3 Leren lesgeven Het schematisch weergeven van een les noemen we een didactisch model. De zes stappen bij de voorbereiding zijn: 1. taakdefinitie: beginsituatie en lesdoel bepalen 2. zoeken naar informatie

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

vv Woudenberg 26 oktober 2011

vv Woudenberg 26 oktober 2011 Agenda Samenvatting vorige bijeenkomst Aandachtspunten E-pupillen De behandelde oefeningen met een vervolg Looptraining Film Feyenoord Stabiliteitsoefeningen De meeste blessures op deze leeftijd zijn aan

Nadere informatie

CURSUS CONDITIETRAINER COVS OOST (1303) LESAVOND 7 28 MEI 2013 2013 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER

CURSUS CONDITIETRAINER COVS OOST (1303) LESAVOND 7 28 MEI 2013 2013 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER CURSUS CONDITIETRAINER COVS OOST (1303) LESAVOND 7 28 MEI 2013 2013 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER INHOUDSOPGAVE Huiswerkopdrachten Terugblik praktijk De persoonlijke ontwikkeling van een conditietrainer

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan.

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan. Trainingscyclus verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers - tegenstander - kaatser - pion, petje - bal - keeper - balbaan - looplijn - dribbel warming-up: met bal voorafgaand aan elke training *

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK PRAKTIJK Kennismakingsmappen Hockey en Korfbal Met de kennismakingsmappen proberen sportbonden bruggen te slaan naar het bewegingsonderwijs. Er worden lessen beschreven die verenigingstrainers kunnen gebruiken

Nadere informatie

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal 0 veld 2 kleine doeltjes 0 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: in de opbouw de tegenpartij lokken om de

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining Aan alle train(st)ers van de zeventallen JO11-3 /JO11-4 /JO11-5 / JO11-6 en JO09-1 /JO09-2 /JO09-3 /JO09-4 De trainingen voor de periode Start eerste trainingsblok van 4 weken 10 oktober JO09-teams / 14

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 4Bew

Steekkaart: nummer 4Bew Steekkaart: nummer 4Bew Onderwerp Vaardigheden met verschillende soorten ballen inoefenen met behulp van foto s Leeftijd/Doelgroep 4 e leerjaar Leergebied Bewegingsopvoeding Organisatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE

MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit drie lessen basketbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie drie teams formeren van 8 a 10 personen.

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA TRAININGSPROGRAMMA

BEOORDELINGSCRITERIA TRAININGSPROGRAMMA BEOORDELINGSCRITERIA TRAININGSPROGRAMMA Beoordelingscriteria Onvoldoende (tot 5,5) Voldoende (5,5-7,0) Goed (7,0-8,5) Uitstekend (8,5-10) 1) Actieve deelname en initiatief nemen Neemt een afwachtende houding

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes.

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes. LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiek: lopen en verspringen. Materialen & tekening 1. 10 pionnen 5 touwtjes/1-meterstokken Stopwatch 2. 4 kleine matjes 3. Pion 4 kleine matjes Tape 1-meterstok. Activiteitkaarten

Nadere informatie

Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up / coaching Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

Trainingsplan E pupillen

Trainingsplan E pupillen Trainingsplan E pupillen Voor trainers en begeleiders Inleiding Dit trainingsplan is gemaakt om structuur te geven aan de trainers en begeleiders van alle E teams. De jaarplanning is een belangrijke factor

Nadere informatie