Het schematisch weergeven van een les noemen we een didactisch model.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het schematisch weergeven van een les noemen we een didactisch model."

Transcriptie

1 2.3 Leren lesgeven Het schematisch weergeven van een les noemen we een didactisch model. De zes stappen bij de voorbereiding zijn: 1. taakdefinitie: beginsituatie en lesdoel bepalen 2. zoeken naar informatie en middelen 3. selecteren welke oefeningen passen bij het lesdoel (lesstof) 4. vastleggen op een lesvoorbereidingsformulier (LVF) 5. uitvoering van de les 6. evaluatie op de voorbereiding en uitvoering Uitleg didactisch model Lesdoel Als je weet welke bewegingsactiviteit je gaat geven, moet je je lesdoel bepalen. Het lesdoel moet haalbaar zijn. Een lesdoel wordt vaak SMART omschreven: Specifiek: het doel moet duidelijk en concreet zijn Meetbaar: onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt? Acceptabel: is deze acceptabel genoeg voor alle betrokkenen? Kan iedereen/een groot deel het doel bereiken? Realistisch: het doel moet haalbaar zijn Tijdgebonden: wanneer moet het doel bereikt zijn? voorbeeld SMART: Aan het eind van dit uur kan 75% van de leerlingen jongleren met drie ballen waarbij ze ten minste één keer elke bal gooien en vangen. Bij lesgeven gebruik je het backward-design: je bepaalt eerst je lesdoel en daarna de lesstof. Beginsituatie De beginsituatie is het geheel van persoonlijke, schoolse, sociale en situationele gegevens die in verband met de te realiseren onderwijsdoelstellingen van invloed (kunnen) zijn op het verloop en de resultaten van het onderwijsproces. De beginsituatie is onderverdeeld in de persoonlijke en materiële beginsituatie: persoonlijke beginsituatie: Wat kunnen en weten de leerlingen al m.b.t. de bewegingsactiviteit? Hoe oud zijn ze? Hoeveel jongens en meisjes zijn er? Maar ook: In hoeverre ben jij al een bekwame lesgever? materiële beginsituatie: Welke accommodatie? Hoe groot is die? Welke materialen zijn daar aanwezig? Een lijst met alle aanwezige materialen heet een inventarisatielijst. Verder is dit belangrijk: Hoeveel tijd heb je? Geef je een deel van de les of een volledig uur? Lesstof De lesstof is het middel om het lesdoel te bereiken. Je moet de leerlingen wat leren, maar ook jezelf! Lesgeven is namelijk ook presentatie.

2 Een goede presentatie: non-verbale communicatie oogcontact (maak je regelmatig oogcontact?) gezichtsuitdrukking (ben je gespannen of ontspannen?) gebruik van gebaren (ondersteun je je verhaal met handgebaren?) houding (sta je ontspannen voor de groep?) verbale communicatie stemgebruik (articuleer je en praat je duidelijk?) fluency (praat je vloeiend en zonder aarzelingen?) enthousiasme (ben je enthousiast?) inhoud van je presentatie rekening houden met de groep (taalgebruik en stof aanpassen aan de groep) beoogde doel (houd je rekening met het lesdoel?) structuur (heb je een logische opbouw van de les?) aankondiging van het onderwerp (is het voor iedereen duidelijk wat er gaat gebeuren?) tijd (is de tijd goed ingedeeld of duurt het te lang/te kort?) informatiedichtheid (geef je voldoende informatie?) visuele hulpmiddelen (ondersteun je je les met bv. plaatjes en voorbeelden?) volledigheid (komen alle geplande activiteiten aan bod?) interactie (is er interactie tussen jou en de leerlingen?) speciale criteria voor een les LO 1. je opstelling t.o.v. de groep. Zorg ervoor dat iedereen je kan zien, dat de leerlingen niet tegen de zon inkijken en dat je niet met je rug naar de groep gaat staan. Ga alleen praten als iedereen luistert en kijkt. Je moet zelfverzekerd en enthousiast over (proberen) te komen. 2. opstelling van de leerlingen. Tijdens de uitleg moeten leerlingen je altijd kunnen zien. Zet ze daarom bv in een rij of halve cirkel. Tijdens de oefeningen moeten leerlingen voldoende ruimte hebben. Teken daarom de opstellingen van leerlingen op je LVF. 3. praatje-plaatje-daadje. praatje: instructie plaatje: voorbeeld met accenten op belangrijkste punten. Zijn er nog vragen? daadje: zet de leerlingen aan het werk en geef aanwijzingen en correcties. 4. controle op veiligheid, uitvoering en correctie (lukt t, loopt t, leeft t?) Neem afstand van de groep en bekijk of de les goed loopt en veilig is. Geef aanwijzingen aan de groep of aan een individu. Verzin van tevoren alvast wat er fout kan gaan, opdat je dan al wat pasklare aanwijzingen hebt. Als een leerling iets fout doet, verbeter die dan. Laat de leerlingen lang genoeg oefenen, maar niet te lang. Geef ook complimenten en pas eventueel de activiteit aan om hem makkelijker of moeilijker te maken. 5. het halen en wegbrengen van het materiaal Zet je het materiaal zelf klaar of laat je dat aan de leerlingen over? Als de leerlingen het moeten doen, moet je duidelijk aangeven hoe en wat. Gebruik hierbij de 5 w s: Wie doet wat? Wanneer?

3 Waar? Wat daarna? 6. het bewegen van de leerlingen In welke richting, vorm en formatie bewegen de leerlingen? Wees creatief, maar houd het organiseerbaar! Evalueren productevaluatie: Is het lesdoel bereikt? procesevaluatie: Hoe verliep de les? reflecteren: Hoe heb ik het gedaan als lesgever? 2.4 Organiseren van bewegingsactiviteiten Teamwork Bij het organiseren van een bewegingsactiviteit moet alles soepel verlopen en strak georganiseerd zijn. Daarom is een goede onderlinge samenwerking belangrijk. Je moet intensief overleggen, afspraken maken, besluiten nemen en taken verdelen. Wat moet je weten? Ten eerste moet je het doel vaststellen. Verder moet je weten hoeveel deelnemers er zijn, hoeveel ruimte je hebt, hoeveel materialen er zijn en hoeveel tijd je hebt. (organisatorische zaken) Het is ook belangrijk dat je weet met wie je afspraken moet maken, hoeveel voorbereidingstijd je hebt en of er sprake is van een budget. (praktische zaken) Maatwerk Je moet rekening houden met de doelgroep: Wat is de vaardigheid van de doelgroep? Waar ligt de interesse van de deelnemers? Welke regels, spelersaantallen en veldafmetingen kies je? Een intrascolair toernooi is een toernooi tussen bijvoorbeeld verschillende klassenteams op één school. Een interscolair toernooi is een toernooi tussen bijvoorbeeld schoolteams van verschillende scholen. Het is ook belangrijk dat er geen lange wachttijden zijn. Probeer mensen op gelijk niveau tegen elkaar te laten spelen. Organisatievormen Toernooi: 1. hele en halve competitie 2. play-offs 3. poulesysteem (halve of hele competitie) 4. de knock-outcompetitie 5. de laddercompetitie 6. de piramidecompetitie 7. move up, move down 8. king of the court Activiteit: 1. de instuif 2. roulatiesystemen Toernooi

4 Hele en halve competitie Bij een halve competitie spelen de teams één keer tegen elkaar, bij een hele competitie twee keer. Voordat je een competitie opzet moet je dit doen: Het berekenen van het aantal en hele competitie: het aantal en = aantal teams x (aantal teams 1) halve competitie: het aantal en = aantal teams x (aantal teams 1) : 2 De tijdsduur is afhankelijk van het aantal speelronden, het aantal speelvelden, het totaal aantal en en de wisseltijd/pauzes tussen de en het aantal speelmomenten = aantal en : aantal speelvelden wisseltijd = aantal wisselingen x tijdsduur wisselingen aantal wisselingen = aantal speelmomenten 1 Voor het schema moet je weten wie tegen wie moet spelen. Om dit makkelijk te maken, zet je één ploeg vast en draai je de andere teams steeds met één plaatsje door tegen de klok in. (Bij een oneven aantal teams voeg je een nietbestaande ploeg X toe. Het team dat tegen X speelt, heeft die speelronde vrij. In een scorematrix kun je de stand bijhouden. Verzin een vast aantal punten voor het winnen, verliezen en gelijk spelen van een. In de matrix moet je ook het doelsaldo invullen. Zo kun je makkelijk de uitslag bepalen. Je moet van tevoren duidelijk vermelden wat er gebeurt bij een gelijke uitslag. voorbeeld van bovenstaande stof: Gegevens: volleybal zes teams 1 blokuur van 100 minuten (nettotijd is 80 minuten) 2 velden halve competitie wisseltijd tussen de en is 2 minuten geen pauzes het aantal en = 6 x (6 1) : 2 = 15 het aantal speelmomenten = 15 : 2 = 7,5 = 8 speelmomenten aantal wisselingen = 8 1 = 7 wisselingen wisseltijd = 7 x 2 = 14 minuten ronde 1 ronde 2 ronde 3 ronde 4 ronde rotatiesysteem: scores: 1 2: : : : : 9 6 scorematrix methode 1: Teams totaal 1 0 (- 4) 1 (0) 2 (+6) 0 (-1) 2 (+3) 5 (+ 4)

5 2 2 (+4) 3 1 (0) 4 0 (-6) 5 2 (+1) 6 0 (-3) scorematrix methode 2: totaal team 1 0 (-4) 2 (+6) 2 (+3) 0 (-1) 1 (0) 5 (+4) team 2 2 (+4) team 3 1 (0) team 4 0 (-6) team 5 2 (+1) team 6 0 (-3) Play-offs Een play-off is een goede afsluiting voor een hele of halve competitie. Bij een play-off laat je #1 tegen #4 spelen, #2 tegen #3. De winnaars spelen daarna de finale. Het kan ook zijn dat de winnaar van een play-offserie 2 en moet winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Dit heet een best of 3 -serie. Dit wordt vaak gebruikt bij een honkbalen basketbalcompetitie. Het poulesysteem Bij een poulesysteem worden verschillende minicompetities tegelijkertijd gespeeld. De deelnemers worden in groepen (poules) verdeeld. In zo n poule wordt vaak een halve competitie gespeeld. De #1 en #2 van de poule mogen dan door naar de knock-outfase. Vaak speelt hier #1 van poule 1 tegen #2 van poule 2 en omgekeerd. De sterkere teams worden verdeeld over verschillende teams, opdat er in het vervolg van het toernooi naar een climax wordt toegewerkt. Als vervolgtoernooi kan er ook gekozen voor een poulesysteem waarbij de poules bestaan uit alle nummers 1, nummers 2, etc. Zo speelt iedereen het vervolgtoernooi op eigen niveau. Knock-outcompetitie Bij een knock-outsysteem ligt de verliezer er meteen uit. Zo wordt elke speelronde het aantal deelnemers gehalveerd. Dit werkt alleen als het aantal spelers een macht van 2 is (2, 4, 8, 16, 32 enz.) Als dit niet zo is, worden de beste spelers voorgetrokken. Zij spelen dan tegen bye en gaan meteen door. Zij hoeven dan die ronde niet te spelen. Laddercompetitie Bij de laddercompetitie daag je een tegenstander, die maximaal twee treden boven jou op de ladder staat, uit. Als je de wint, wissel je van plaats. Als je verliest, verandert er niets. Het doel is om bovenaan te eindigen. Piramidecompetitie

6 Bij een piramidecompetitie daag je een tegenstander, die een trede hoger staat dan jou, uit. Als je de wint, wissel je van plaats. Als je verliest, verandert er niets. Het doel is om bovenaan te eindigen. Belangrijk bij een ladder- en piramidesysteem: loting bepaalt de begintrede er wordt doorgespeeld tot er een winnaar is weinig voorbereiding geen speelschema of uitslagverwerking Move up, move down Bij deze toernooi vorm worden er verschillende en tegelijkertijd gespeeld. Als je wint, schuif je een veld op naar links. Als je verliest, schuif je een veld op naar rechts. Zo krijg je steeds nieuwe tegenstanders. Ook hierbij moet er een winnaar zijn (gelijkspel mag niet) en heb je geen speelschema of uitslagverwerking nodig. King of the court Bij king of the court wordt er een gespeeld, waarbij de winnaar op het veld blijf staan en de verliezer eruit gaat. Het eerst volgende team in de rij speelt dan tegen de winnaar. Je zou de afspraak kunnen maken dat de winnaar maximaal drie keer achter elkaar blijft staan. Instuif Bij instuif liggen er verschillende spelletjes en activiteiten in de zaal. Leerlingen mogen zelf kiezen wat ze gaan doen. Bij instuif gaat het niet om winnen, maar om sportief bezigzijn. Belangrijk bij instuif: het moet veilig zijn er moet voldoende toezicht en begeleiding zijn maak goede afspraken met de leerlingen Roulatiesysteem Bij een roulatiesysteem worden verschillende gedaan. Elk team schuift steeds door naar een andere activiteit. Het nadeel van een roulatiesysteem is dat het heel moeilijk is om ervoor te zorgen dat teams niet twee keer tegen elkaar hoeven te spelen. De uitvoering Het is belangrijk dat je alles goed voorbereid en dat je rekening houdt met eventuele tegenvallers, zoals blessures, een incompleet team etc.

Hoofdstukken in thema s. 1. Algemene vaardigheden 2. Rollen binnen LO2 3. Gezond bewegen 4. Organiseren 5. Trainen 6. Samenleving

Hoofdstukken in thema s. 1. Algemene vaardigheden 2. Rollen binnen LO2 3. Gezond bewegen 4. Organiseren 5. Trainen 6. Samenleving Hoofdstukken in thema s 1. Algemene vaardigheden 2. Rollen binnen LO2 3. Gezond bewegen 4. Organiseren 5. Trainen 6. Samenleving Hoofdstuk 4: Organiseren Voorstelrondje 1. Naam 2. School, Stad 3. Favoriete

Nadere informatie

Hoofdstukindeling. Inleiding. 1. Algemene Vaardigheden 1.1 Communiceren 1.2 Presenteren 1.3 Samenwerken 1.4 Fair play en omgaan met winst en verlies

Hoofdstukindeling. Inleiding. 1. Algemene Vaardigheden 1.1 Communiceren 1.2 Presenteren 1.3 Samenwerken 1.4 Fair play en omgaan met winst en verlies Hoofdstukindeling Inleiding 1. Algemene Vaardigheden 1.1 Communiceren 1.2 Presenteren 1.3 Samenwerken 1.4 Fair play en omgaan met winst en verlies 2. Regelende rollen 2.1 Observator, instructeur en coach

Nadere informatie

Sport en Spel L1 Periode Inleiding

Sport en Spel L1 Periode Inleiding 2 Sport en Spel Naam: Klas: C Toernooien 1 Inleiding Toernooien zijn een heel belangrijk en een veel voorkomend verschijnsel in de sportcultuur in Nederland. Gemakshalve zijn er twee categorieën te onderscheiden,

Nadere informatie

Bewegen en regelen 2.4 Organiseren fictief toernooi (2.4.1)

Bewegen en regelen 2.4 Organiseren fictief toernooi (2.4.1) Bewegen en regelen 2.4 Organiseren fictief toernooi (2.4.1) Klas Docent Schooljaar Periode Fase 1 Doel o Begeleiden van een bewegingsactiviteit o Eindterm 9 Activiteiten/ vaardigheden o Bij bewegingsactiviteiten

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Wie speelt tegen wie? - Wiskunde a-lympiade

Praktische opdracht Wiskunde A Wie speelt tegen wie? - Wiskunde a-lympiade Praktische opdracht Wiskunde A Wie speelt tegen wie? - Wiskunde a-lympiade Praktische-opdracht door een scholier 3254 woorden 20 juni 2011 6 8 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Inhoudsopgave Inleiding blz.

Nadere informatie

Reglement - Streetball 3x3 2015/2016

Reglement - Streetball 3x3 2015/2016 Reglement - Streetball 3x3 2015/2016 Categorieën: Er wordt gespeeld in drie categorieën: o Klas 1 klassenteam. o Klas 3 klassenteam. o Schoolteam. Alle categorieën zijn onderverdeeld in een jongens- en

Nadere informatie

Bewegen en samenleving 3.1 (Trainings)stage ( )

Bewegen en samenleving 3.1 (Trainings)stage ( ) Bewegen en samenleving 3.1 (Trainings)stage (3.1.3.2) Klas Docent Schooljaar Periode Fase 3 Doel o Inzicht te krijgen over motieven op basis waarvan je keuzes maakt in de toekomst voor een sport, een opleiding

Nadere informatie

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde)

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde) Student: Groep/Klas: School: Datum: Lestijd: Voorbeeld student Groep 5-6 Stageschool nvt 45 min Verschijningsvorm: Beginsituatie: Spel Aantal leerlingen: 30 lln Overige informatie: Leerlijn vanuit lummelspelen

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

SCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI

SCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI SCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI 5 JANUARI 2018 1 Envelop 0,50 2 Voorwoord Op 5 januari 2018 is het weer zover! Het schoolvolleybal wordt dit keer voor de 45e keer gehouden voor de Oostzaanse basisscholen. Het

Nadere informatie

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN?

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN? DOEL VAN DEZE CURSUS? VOLDOENDE VAARDIGHEDEN VERWERVEN OM KOMEND SEIZOEN ACTIEF EN ENTHOUSIAST TRAINING TE KUNNEN GEVEN AAN DE JEUGD VAN UNION WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? Schrijf allemaal minimaal

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP. Datum: Naam: Klas: Aantal leerlingen: Lesopdracht: Welke bronnen heb je gebruikt?

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP. Datum: Naam: Klas: Aantal leerlingen: Lesopdracht: Welke bronnen heb je gebruikt? LESVOORBEREIDINGSFORMULIER WARMING-UP Naam: Datum: Klas: Aantal leerlingen: Lesopdracht: Beginsituatie: Lesdoel: (SMART geformuleerd) Welke bronnen heb je gebruikt? Organisatietekening: Maak een tekening

Nadere informatie

Communicatie NHB DEURNE

Communicatie NHB DEURNE Communicatie NHB DEURNE Sociale vaardigheden Het vermogen om goed met anderen om te kunnen gaan Inzicht in eigen gedrag Inzicht in gedrag van anderen Goed communiceren Zelfpresentaie Stemgebruik Houding

Nadere informatie

Les geven! Weet wat je doet! Weet waarom je het doet! Weet hoe je het doen moet! Maak hierbij je eigen keuzes!

Les geven! Weet wat je doet! Weet waarom je het doet! Weet hoe je het doen moet! Maak hierbij je eigen keuzes! Aitske Ruben Les geven! Weet wat je doet! Weet waarom je het doet! Weet hoe je het doen moet! Maak hierbij je eigen keuzes! Hoe? Monkey see, monkey do Plaatje, Praatje, Daadje KISS - Keep It Short And

Nadere informatie

Volleybaltoernooi 2019

Volleybaltoernooi 2019 Volleybaltoernooi 2019 Vrijdag 22 maart 2019 Sporthal de Hazelaar Adres: T.M. Kortenhorstlaan 6, 5244 GD Rosmalen 11.30 14.00 uur Doelstelling: Na een lessenreeks van het spel volleybal komen de scholen

Nadere informatie

Lesbrief: Beach and Sea Sports Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beach and Sea Sports Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beach and Sea Sports Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Beach and Sea Sports is een buitensportorganisatie

Nadere informatie

Spelregels WK poule 2014 Scorito.com

Spelregels WK poule 2014 Scorito.com Spelregels WK poule 2014 Scorito.com 1. Vooraf 1.1 WK poule 2014 bestaat uit 2 delen De WK poule 2014 bestaat uit 2 delen. Eerst geef je jouw voorspelling op voor de gehele groepsfase. Als vervolgens de

Nadere informatie

Sportiviteit wint altijd!

Sportiviteit wint altijd! t oernooi 2017 Sportiviteit wint altijd! Zaterdag 24 juni 2017 C-toernooi Sportieve jongens en meisjes, coaches, teammanagers, scheidsrechters en ouders Wat enorm leuk dat jullie dit jaar meedoen aan het

Nadere informatie

4.1 Er wordt gespeeld volgens de reglementen van de KBVB.

4.1 Er wordt gespeeld volgens de reglementen van de KBVB. 1. CATEGORIEEN VOETBAL PIRAMIDAAL PROVINCIAAL Miniemen jongens (2003 + 2002) Cadetten jongens (2001 + 2000) Scholieren jongens (1999 + 1998 + 1997) Categorie 1 meisjes (2003 + 2002 + 2001) Categorie 2

Nadere informatie

Sportiviteit wint altijd!

Sportiviteit wint altijd! t oernooi 2017 Sportiviteit wint altijd! Zondag 25 juni 2017 D-toernooi Sportieve jongens en meisjes, coaches, teammanagers, scheidsrechters en ouders Wat enorm leuk dat jullie dit jaar meedoen aan het

Nadere informatie

Opdracht 2.4.1: Verzorgen van een warming up

Opdracht 2.4.1: Verzorgen van een warming up Opdracht 2.4.1: Verzorgen van een warming up Opdracht: Geef in een tweetal een warming up voor je LO2 klas. Stap 1 Voorbereiden Stap 2 Uitvoeren Stap 3 Terugkijken o Gebruik het lesvoorbereidingsformulier

Nadere informatie

Tafeltennis in een ander jasje

Tafeltennis in een ander jasje In deze bijlage worden tal van ideeën gegeven voor het inrichten van een uitdagende gymles. Maak je eigen selectie van ideeën die passen bij jouw doelgroep, jouw lesdoel of de leerbehoefte van je leerlingen.

Nadere informatie

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal Programma & Spelregels Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni 2016 Programma: Volleybal Poule indeling volleybal Olympische Dag Haarlem 2016 Meisjes (MA) Meisjes Poule A (MB) Meisjes Poule B (MC) Meisjes

Nadere informatie

Voetbal 1 CATEGORIEEN 2 DEELNAME 3 MATERIAAL 4 WEDSTRIJDREGLEMENT. Piramidaal provinciaal

Voetbal 1 CATEGORIEEN 2 DEELNAME 3 MATERIAAL 4 WEDSTRIJDREGLEMENT. Piramidaal provinciaal Voetbal Piramidaal provinciaal 1 CATEGORIEEN Miniemen jongens (A + B). Cadetten jongens (A + B). Scholieren jongens (A + B). Meisjes cat. 1: miniemen (A + B) + cadetten A. Meisjes cat. 2: cadetten B +

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT BIJ HET TOERNOOIREGLEMENT: GEPLAATSTEN EN BYES IN EEN AFVALSYSTEEM

SERVICEDOCUMENT BIJ HET TOERNOOIREGLEMENT: GEPLAATSTEN EN BYES IN EEN AFVALSYSTEEM SERVICEDOCUMENT BIJ HET TOERNOOIREGLEMENT: GEPLAATSTEN EN BYES IN EEN AFVALSYSTEEM Hoofdstuk VI van het Toernooireglement geeft aan hoe de geplaatsten en byes in het wedstrijdschema moeten worden ingedeeld

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE. Schoolvoetbaltoernooi Gemeente Hellendoorn 2018

PROGRAMMABOEKJE. Schoolvoetbaltoernooi Gemeente Hellendoorn 2018 PROGRAMMABOEKJE Schoolvoetbaltoernooi Gemeente Hellendoorn 2018 Beste meisjes en jongens, Het hele jaar door zijn er allerlei sportieve evenementen in onze gemeente. We zijn niet voor niets tot sportgemeente

Nadere informatie

1. Categorieën. 2. Deelname

1. Categorieën. 2. Deelname Reglementen PIRAMIDAAL PROVINCIAAL VOETBAL 1. Categorieën Miniemen jongens (2006 + 2005) Cadetten jongens (2004 + 2003) Scholieren jongens (2002 + 2001 + 2000) Categorie 1 meisjes (2006 + 2005 + 2004)

Nadere informatie

Olympische Dag Haarlem 2018

Olympische Dag Haarlem 2018 Olympische Dag Haarlem 2018 Volleybal Versie: 14-05-2018 SportSupport olympischedaghaarlem@sportsupport.nl Poule-indelingen teams Kennemer Sportcenter (achterste sporthal) IJsbaanlaan 4a 2024 AV Haarlem

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers

Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers Inleiding Zoals een speler in het veld leert van zijn fouten, zo moet ook een trainer dit doen. Training geven is een vak apart en dit vak is op onvoorstelbaar

Nadere informatie

BLAUW WIT SCHOLEN VOLLEYBALTOERNOOI

BLAUW WIT SCHOLEN VOLLEYBALTOERNOOI Teamnaam: _ Groep School : _ : _ BLAUW WIT SCHOLEN VOLLEYBALTOERNOOI Woensdag 21 februari 2018 Groep 5 t/m 8 Mede mogelijk gemaakt door: Hoofdsponsor: Locatie: De Talter, Stouwdamsweg 4, Oldebroek Blauw

Nadere informatie

Programma. Didactiek. Leerstijlen (Kolb) Aanleer fases Leermodel (van Gelder): Beginssituatie, doelstelling

Programma. Didactiek. Leerstijlen (Kolb) Aanleer fases Leermodel (van Gelder): Beginssituatie, doelstelling Programma Didactiek Leerstijlen (Kolb) Aanleer fases Leermodel (van Gelder): Beginssituatie, doelstelling 1 Leerstijlen (Kolb) 2 Manier van leren (1) DOENER: Directie ervaring, dingen doen Nieuwe ervaringen,

Nadere informatie

RegioBank schoolkorfbal bij K.V. Viking

RegioBank schoolkorfbal bij K.V. Viking RegioBank schoolkorfbal bij K.V. Viking Sportpark Mariënhoeve in Wijk bij Duurstede 32 e SCHOOLKORFBALTOERNOOI 9 juni 2012 Ochtendprogramma Groep 3 en groep 7 / 8 1 Deelname aan het schoolkorfbaltoernooi

Nadere informatie

1. Categorieën. 2. Deelname. Per wedstrijd mogen er maximum 10 spelers (5 basisspelers en 5 wisselspelers) op het wedstrijdblad geschreven worden.

1. Categorieën. 2. Deelname. Per wedstrijd mogen er maximum 10 spelers (5 basisspelers en 5 wisselspelers) op het wedstrijdblad geschreven worden. Reglementen PIRAMIDAAL PROVINCIAAL Zaalvoetbal 1. Categorieën Miniemen (2006 + 2005) jongens - meisjes Cadetten (2004 + 2003) jongens - meisjes Scholieren (2002 + 2001 + 2000) jongens - meisjes 2. Deelname

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Handleiding testfase Cool Moves Volley (CMV)

Handleiding testfase Cool Moves Volley (CMV) Handleiding testfase Cool Moves Volley (CMV) 2017-2018 Inleiding Gebruik deze handleiding als je aan de slag gaat met het testen van één of meerdere nieuwe ideeën voor het volleybalaanbod voor kinderen

Nadere informatie

Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley

Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley Lesplan Er wordt gewerkt in drie vakken. De drie vakken kunnen gerealiseerd worden door in de lengte van de zaal een net op te hangen (lengtenet of toversnoer).

Nadere informatie

47 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI PROGRAMMA Vrijdag 14 april 2017 Groep 7 en 8

47 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI PROGRAMMA Vrijdag 14 april 2017 Groep 7 en 8 47 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI 2017 PROGRAMMA Vrijdag 14 april 2017 Groep 7 en 8 Voorwoord Beste deelnemers, Voor de tweede keer sinds het ontstaan van het schoolkorfbal toernooi vindt het toernooi

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Les 1 Panna/Freestyle

Les 1 Panna/Freestyle Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures

Nadere informatie

2.2 Eventueel kunnen 2 tornooien naast elkaar worden georganiseerd: 1 voor aangeslotenen en 1 voor niet -aangeslotenen.

2.2 Eventueel kunnen 2 tornooien naast elkaar worden georganiseerd: 1 voor aangeslotenen en 1 voor niet -aangeslotenen. Basket 3 on 3 Kern lokale schoolsport 1 CATEGORIEEN Miniemen A: jongens meisjes. Miniemen B: jongens meisjes. Cadetten A: jongens meisjes. Cadetten B: jongens meisjes. Scholieren A: jongens meisjes. Scholieren

Nadere informatie

Inleiding. 4 vs 4. presents

Inleiding. 4 vs 4. presents Pag. 1 presents Doet jou school ook mee aan het 4 vs 4 Basisscholen toernooi of willen jullie hieraan ook meedoen. Het 4 vs 4 toernooi word de 1 e keer op een woensdag middag in Almere Haven gehouden.

Nadere informatie

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8)

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) 1 Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle

Nadere informatie

Doelpunten topscorers punten Doelpunten topscorers punten Per gescoord doelpunt 17 Per gescoord doelpunt 21

Doelpunten topscorers punten Doelpunten topscorers punten Per gescoord doelpunt 17 Per gescoord doelpunt 21 1. Puntentelling 1.1 Puntentabel De punten worden volgens de onderstaande tabel toegekend: DEEL 1: GROEPSFASE DEEL 2: KNOCKOUT FASE Wedstrijden groepsfase punten Knock out fase punten Toto goed 11 Kwartfinale

Nadere informatie

Beste schoolkorfballer,

Beste schoolkorfballer, Beste schoolkorfballer, We zijn zoals elk jaar blij je vandaag op het veld van ZKC 31 te mogen begroeten! We hebben er alles aan gedaan om deze dag goed te organiseren en te zorgen dat alles soepel verloopt.

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Programmaboekje schoolvolleybal Basisscholen toernooi oktober Aanvang wedstrijden (14.30 uur)

Programmaboekje schoolvolleybal Basisscholen toernooi oktober Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Programmaboekje schoolvolleybal 2017 Basisscholen toernooi 2017 25 oktober 2017 Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Locatie: Sporthal Midland Zangvogelweg 140 Amersfoort Beste deelnemers, Voor jullie ligt

Nadere informatie

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Inleiding Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Kennismaking Bekijk het ingevulde basis RIS-lesplan en volg de aanwijzingen. Pak de RIS-instructiekaart van de leerling en kijk wat er bij deze les

Nadere informatie

1. Categorieën. 2. Deelname

1. Categorieën. 2. Deelname Reglementen PIRAMIDAAL PROVINCIAAL - MEISJES VOETBAL 8x8 1. Categorieën Categorie 1 meisjes (2006 + 2005 + 2004) Categorie 2 meisjes (2003 + 2002 + 2001 + 2000) Bij de meisjes is het toegestaan om onbeperkt

Nadere informatie

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87 Spelregels 6 tegen 6 1. De wedstrijden worden gespeeld volgens de NEVOBO-regels 2018-2019. 2. Voor een goed verloop van het toernooi kan de wedstrijdleiding besluiten de puntentelling in een of meer poules

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

WSC Meerkamp. Seizoen 2016/2017 Programma boekje. Zaterdag 27 mei

WSC Meerkamp. Seizoen 2016/2017 Programma boekje. Zaterdag 27 mei WSC Meerkamp Seizoen 2016/2017 Programma boekje Zaterdag 27 mei Beste voetballers, begeleiders en supporters. Hierbij vinden jullie het programmaboekje voor de WSC Meerkamp 2016/207. Dit toernooi worden

Nadere informatie

Voorwoord. Donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei 2016

Voorwoord. Donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei 2016 Voorwoord Nu alvast wil de Commissie Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen eenieder welkom heten op het Peanutbaltoernooi, dat dit jaar voor de 30 e keer gehouden gaat worden op: Donderdag 26 mei en vrijdag

Nadere informatie

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden VOORWOORD Angerenstein SB (Sport en Bewegen) is een complete serie leermiddelen voor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen. Angerenstein SB bestaat uit boeken met theorie en opdrachten, online verdiepingsstof

Nadere informatie

zaterdag 23 maart 2013 K.V. De Eemvogels

zaterdag 23 maart 2013 K.V. De Eemvogels zaterdag 23 maart 2013 K.V. De Eemvogels Soest, 14 maart 2013 Beste deelnemers, Leuk dat jullie meedoen aan de Schoolkorfbaldag! Deze dag vindt plaats op zaterdag 23 maart op ons veld aan de Henriëtte

Nadere informatie

Info Jeugdvoetbaldag. 2 juni 2012. Sportpark Ervenbos te Emmeloord. Organisatie KNVB district Noord i.s.m. vv Flevo Boys en SC Emmeloord

Info Jeugdvoetbaldag. 2 juni 2012. Sportpark Ervenbos te Emmeloord. Organisatie KNVB district Noord i.s.m. vv Flevo Boys en SC Emmeloord Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Info Jeugdvoetbaldag Sportpark Ervenbos te Emmeloord 2 juni 2012 Organisatie KNVB district Noord i.s.m. vv Flevo Boys en SC Emmeloord Jeugdvoetbaldag, een voetbaldag

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

Clubtoernooi. Bijzonderheden. Handleiding Clubtoernooi

Clubtoernooi. Bijzonderheden. Handleiding Clubtoernooi Clubtoernooi Bijzonderheden In deze handleiding zal in het kort worden verteld hoe het Clubtoernooi systeem werkt en hoe u een toernooi kunt aanmaken en bijhouden. Clubtoernooi stelt u in staat om een

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

Reglement. Jeugd Clubkampioenschappen Enkelspel All Out 2017

Reglement. Jeugd Clubkampioenschappen Enkelspel All Out 2017 Reglement Jeugd Clubkampioenschappen Enkelspel All Out 2017 1 - Algemeen De JeugdCommissie ( JC ) van tennisvereniging All Out organiseert i.s.m. de trainers van All Out voor alle jeugdleden van dinsdag

Nadere informatie

Hand-outs voor docenten

Hand-outs voor docenten HET AANPAKKEN VAN ONGESTRUCTUREERDE PROBLEMEN Neem ik afstand en wacht ik af, of grijp ik in en vertel ik hen wat te doen?' Hand-outs voor docenten Inhoud 1 Gestructureerde problemen...2 1 Gestructureerde

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

4 april 2014 VANAF 12.45 UUR. Op het terrein van VV St. Adelbert in Egmond Binnen

4 april 2014 VANAF 12.45 UUR. Op het terrein van VV St. Adelbert in Egmond Binnen Het 36 e schoolvoetbaltoernooi van de Egmonden VANAF 12.45 UUR Op het terrein van VV St. Adelbert in Egmond Binnen 35 e editie Schoolvoetbaltoernooi de Egmonden Nog een paar nachtjes slapen en dan is het

Nadere informatie

Schoolvoetbaltoernooi

Schoolvoetbaltoernooi Schoolvoetbaltoernooi 2012 (Dedemsvaart Balkbrug)) Woensdag 11 april 2012 Sportpark De Boekweit Dedemsvaart Schoolvoetbal 2012 1 Schoolvoetbal 2012 2 Toernooi-reglement De wedstrijden worden gespeeld volgens

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Jongleren. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Jongleren. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Spelen - Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Deel 1: Even voorstellen Gijs stelt zichzelf in les 1 kort voor

Nadere informatie

Vakdidactiek les

Vakdidactiek les Vakdidactiek les 1 30-08-2011 - inleiding op vakdidactiek - studieplanning Men is heel erg gewend om te praten: - non-verbale communicatie maar 35% blijft hangen In opvoeding en onderwijs speelt non-verbale

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

KNVB BEKER VROUWEN 1 E,2 E,3 E KLASSE

KNVB BEKER VROUWEN 1 E,2 E,3 E KLASSE KNVB BEKER VROUWEN 1 E,2 E,3 E KLASSE REGLEMENT Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 21 augustus 2018 Artikel 1 Aan deze competitie kunnen de teams deelnemen die in seizoen 2018/ 19 uitkomen in de tweede

Nadere informatie

Info Jeugdvoetbaldag Sportpark Ezinge te Meppel

Info Jeugdvoetbaldag Sportpark Ezinge te Meppel Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Info Jeugdvoetbaldag Sportpark Ezinge te Meppel 4 juni 2011 Info Jeugdvoetbaldag Sportpark Ezinge te Meppel 4 juni 2011 Organisatie KNVB district Noord i.s.m. de vv

Nadere informatie

Regio Finale Schoolhandbal 27 mei 2015 Meisjes en Jongens Regio Oost (Zutphen)

Regio Finale Schoolhandbal 27 mei 2015 Meisjes en Jongens Regio Oost (Zutphen) Regio Finale Schoolhandbal 27 mei 2015 Meisjes en Jongens Regio Oost (Zutphen) Hallo sportvrienden, Hierbij ontvangen jullie de informatie voor de Regio Finale Schoolhandbal 2015 Oost (Zutphen) Welke gehouden

Nadere informatie

Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi

Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi Georganiseerd door : Alkmaar Sport N.V. Datum : 10 mei 2017 Coördinatoren : Mieke Tesselaar & Milan Loos 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Poule indeling

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Uitbouwkaart station 2: Pilonbal:

Uitbouwkaart station 2: Pilonbal: Uitbouwkaart station 2: Pilonbal: Arrangementswijzigingen - Aanpassen van de grootte en hoogte van de doelen en aanpassen doelgebied Makkelijker - Grotere doelen/scoringsplaats - Beschermd gebied - Verhoogde

Nadere informatie

Categorie: Meisjes groep 7-8

Categorie: Meisjes groep 7-8 Wedstrijdprogramma Schoolvoetbaltoernooi Woensdag 13 april 2016 Categorie: Meisjes groep 78 Adres: Scheglaan 11 2718 KZ Zoetermeer SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2016 Ook dit jaar wordt er weer een spetterend schoolvoetbaltoernooi

Nadere informatie

Didaktiek : de kunde kunst van het training geven

Didaktiek : de kunde kunst van het training geven Didaktiek : de kunde kunst van het training geven 1. de training : aandacht vragen, aandacht houden, instructie geven, spel uitleggen aanvang van de training verkennen speeloppervlak regeltjes t.a.v. begin

Nadere informatie

4.1 De competitie verloopt over het algemeen over 3 speeldagen. Er wordt afgesloten met een provinciale finale.

4.1 De competitie verloopt over het algemeen over 3 speeldagen. Er wordt afgesloten met een provinciale finale. Basketbal Piramidaal provinciaal 1 CATEGORIEEN Miniemen (A + B): Cadetten (A + B): Scholieren (A + B): 2 DEELNAME Elke ploeg bestaat uit maximum 12 spelers. 3 MATERIAAL Elke ploeg dient in het bezit te

Nadere informatie

Voorwoord. Hallo allemaal,

Voorwoord. Hallo allemaal, Voorwoord Hallo allemaal, Wat fijn dat jullie er zijn. Voor het eerst organiseren we met Nikantes het Fortuin Tuinen Beach Event. Het belooft een heerlijke dag te worden, met alleen maar zon, dus wat willen

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

15 april 2016 VANAF UUR. Op het terrein van VV Zeevogels in Egmond aan den Hoef

15 april 2016 VANAF UUR. Op het terrein van VV Zeevogels in Egmond aan den Hoef Het 38 e schoolvoetbaltoernooi van de Egmonden VANAF 12.45 UUR Op het terrein van in Egmond aan den Hoef 38 e editie Schoolvoetbaltoernooi de Egmonden Het staat weer voor de deur!! Diverse teams zijn al

Nadere informatie

48 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI PROGRAMMA Vrijdag 13 april 2018 Groep 7 en 8

48 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI PROGRAMMA Vrijdag 13 april 2018 Groep 7 en 8 48 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI 2018 PROGRAMMA Vrijdag 13 april 2018 Groep 7 en 8 Versie 7 april 2018 Voorwoord Beste deelnemers, Voor de derde keer sinds het ontstaan van het schoolkorfbal toernooi

Nadere informatie

zaterdag 23 augustus 2014 Z.S.V. Schaerweijde Zeist

zaterdag 23 augustus 2014 Z.S.V. Schaerweijde Zeist zaterdag 23 augustus 2014 Z.S.V. Schaerweijde Zeist 1 mede mogelijk gemaakt door: s p o r t s p e c i a l i s t zeist www.sunnycamp.nl Schaerweijde Horeca Redactie: Opmaak/drukwerk: Commissie Valkentoernooi

Nadere informatie

KPN Golfvereniging Wedstrijdreglement Matchplay competitie 2017

KPN Golfvereniging Wedstrijdreglement Matchplay competitie 2017 KPN Golfvereniging Wedstrijdreglement Matchplay competitie 2017 Artikel I. ALGEMEEN Sectie 1.01 Algemeen. a) De Commissie is: verantwoordelijk voor de samenstelling van het wedstrijdprogramma, verantwoordelijk

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Toernooi reglement

Toernooi reglement Toernooi reglement 2016 2017 Ten behoeve van de F.D.F. ranking toernooien Behoort als bijlage bij het huishoudelijk reglement 2016 2017 Het bestuur van de Flakkeese Dart Federatie vormt de reglementscommissie:

Nadere informatie

Stageformulier Scouting regio Fryslân

Stageformulier Scouting regio Fryslân Dit is het stageformulier van scouting regio Fryslân. Dit formulier biedt je de handvatten die je nodig hebt om je stage goed te doorlopen en om vast te stellen hoe je de stage inzet voor je ontwikkeling.

Nadere informatie

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters KNHB Expertisecentrum Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters Basisopleiding visie op de ontwikkeling van hockeyers Workshop 2: Training geven @KNHB_NL facebook.com/knhb.nl

Nadere informatie

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Zondag 22 juni 2014 Sportpark Meerweg 63 Bussum Telefoon: 035-6945648 Email: toernooienbfc@live.nl DEELNEMERSVELD BFC JEUGDTOERNOOIEN 2014 Bussum, juni 2014 Beste

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

Ranking toernooi D.O.G.D.

Ranking toernooi D.O.G.D. Ranking toernooi D.O.G.D. Inhoudsopgave Inleiding... 2 Opzet D.O.G.D. Ranking... 3 De ranking... 3 Het Toernooi... 3 Wedstrijdleiding... 3 Deelname... 3 Poule indeling of Knock-out... Fout! Bladwijzer

Nadere informatie

Programmaboekje schoolvolleybal 2018

Programmaboekje schoolvolleybal 2018 Programmaboekje schoolvolleybal 2018 Basisscholen toernooi 2018 31 oktober 2018 Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Locatie: Sportcomplex Amerena Velduil 2 Amersfoort Beste deelnemers, Voor jullie ligt het

Nadere informatie

o Prestaties, problemen, wijzigingen van de groep o Voldoende materiaal of toestand van de materialen bij de trainingen

o Prestaties, problemen, wijzigingen van de groep o Voldoende materiaal of toestand van de materialen bij de trainingen 1.1.Taken jeugdtrainers - Voorbereiden, verzorgen en evalueren van de trainingen. Daarnaast begeleiden van de groep spelers die onder zijn/haar verantwoording vallen voor/tijdens en na de wedstrijden -

Nadere informatie

2. Duur van het experiment. Het experiment loopt van 1 augustus 2005 tot 1 juni 2006.

2. Duur van het experiment. Het experiment loopt van 1 augustus 2005 tot 1 juni 2006. 3. Experiment inzake het 3 x 21 met rallypoint-systeem 1. ard van het experiment. Het betreft een experiment tot wijziging van spelregels m.b.t. -de puntentelling waarbij een game in alle onderdelen uit

Nadere informatie

PROGRAMMA STRATENVOETBAL HOLTEN 16 JUNI 2018

PROGRAMMA STRATENVOETBAL HOLTEN 16 JUNI 2018 PROGRAMMA STRATENVOETBAL HOLTEN 16 JUNI 2018 Sportpark t Vletgoor VOORWOORD Sportpark t Vletgoor is het decor voor de zestiende editie van het Holtense stratenvoetbaltoernooi nieuwe stijl. Het door v.v.

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Richtlijnen Sportplan 2017 schoolsportcoördinator V.O.

Richtlijnen Sportplan 2017 schoolsportcoördinator V.O. Richtlijnen Sportplan 2017 schoolsportcoördinator V.O. 1. Voorwoord Schrijf in je eigen woorden als vakdocent het voorwoord. Denk hierbij eens na over je eigen rol als -er? Zie je kansen voor jezelf en

Nadere informatie