Plan van aanpak (Hoog)begaafdheid op basisschool de Lemborgh

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van aanpak (Hoog)begaafdheid op basisschool de Lemborgh"

Transcriptie

1

2 Plan van aanpak (Hoog)begaafdheid op basisschool de Lemborgh full speed werken leren leren afstemmen onderwijsaanbod Uitdagen van begaafde en hoogbegaafde leerlingen op onze school. hoge opbrengst Inleiding: Vanuit de resultaten van het leerlingvolgsysteem blijkt dat de kinderen met een speciale onderwijsbehoefte aan de onderkant goed worden bediend. Aan de andere kant hebben wij een groep kinderen op school die zich nog beter zouden kunnen ontwikkelen. Om deze kinderen beter te kunnen bedienen is het belangrijk dat de aandacht meer komt te liggen op àlle leerlingen. passend binnen de groepsdynamiek opbrengst gericht werken afgestemd onderwijsaanbod De groepsdynamiek. Eén van de groepen die meer aandacht nodig blijkt te hebben is de groep meer en hoogbegaafde leerlingen. Met name in de differentiatie in het onderwijsaanbod aan de bovenkant is volgens ons winst te behalen. De opbrengst van de leerresultaten kan beter denken wij. Vandaar dat we met dit zorgplan willen inzetten op de verrijking die past binnen ons onderwijsconcept. Rechtvaardigheid, gelijkheid en full speed kunnen werken zijn voor ons belangrijke waarden die voor alle kinderen gelden en die mede sturing hebben gegeven aan de opzet van dit zorgplan. Door gebruik te maken van de groepsdynamiek ontstaat er een passend aanbod voor alle kinderen waardoor de opbrengsten omhoog gaan.

3 1.Visie en missie: Visie is een ideaalbeeld van de toekomst waarop het leren binnen de school is gericht; zowel het leren van de kinderen als ook het leren van de mensen die binnen de school werken. We zien onze visie als het fundament onder onze school. Ze geeft vorm en richting aan de toekomst van de organisatie en ze helpt ons om deze toekomst waar te maken. De visie zorgt ervoor, dat we streven naar gezamenlijke doelen en dat de betrokkenheid van allen daartoe aanwezig is. De haalbaarheid van dit ideaalbeeld is niet van belang, dat geldt wel voor de doelen, die we uit deze visie afleiden. De visie vormt voortdurend het uitgangspunt voor het maken van beleidskeuzes en geeft de kaders aan, waarbinnen initiatief van leerkrachten mogelijk is. We vinden het belangrijk om samen de visie uit te dragen. Iedereen dient bereid te zijn om met volharding samen te werken om dit te realiseren. Elk lid van de organisatie is verantwoordelijk voor de verwezenlijking van het gezamenlijke doel. Het schept een band het geeft een grote kracht. Ontwikkelagenda (afgestemd op hoogbegaafdheid) - Leerlingenraad - Ouderpanel - OR - MR/GMR - Voortzetting zorgadviesteam - Exterene organisaties Gewaardeerd partner Krachtige passende leeromgeving Collectieve ambitie (missie + visie) - Afstemmen onderwijsaanbod op drie niveaus binnen de dag- en weektaken in het kader van ontwikkeling groepsdynamisch onderwijs - Coöperatief leren verder invoeren - Ontwikkelen van de benodigde competenties van leerkrachten - Ontwikkeling afstemming onderwijsaanbod op 3 niveaus - Communicatievaardigheden m.b.t. kindcoaching - Coaching van leerkrachten - Bouwoverleggen afstemming doorgaande lijnen - Leren van elkaar en andere scholen - Persoonlijk jaarplan en wet BIO Lerend team met een professionele cultuur Zorg voor alle kinderen - 3 niveaus van zorg op de groepskaart vastleggen - kindcoaching ontwikkelen - leren studeren; leren leren - compacten en verrijken m.b.t. rekenen verder ontwikkelen - aanbod materialen verbreden en per leerjaar borgen - signaleringsinstrument is noodzakelijk -Voortzetting effectieve conflicthantering en sociaal emotionele kring

4 2.Intelligentie: Wij vinden het belangrijk dat ieder kind leert zich in te zetten om tot resultaten te komen. Sommige kinderen hebben daarbij een steuntje nodig en andere kinderen hebben juist een extra uitdaging nodig. Voor ieder kind kan het resultaat verschillend zijn, maar het proces er naar toe is belangrijk. Kinderen moeten leren zich ergens voor in te spannen, om te gaan met tegenslag en het resultaat kunnen vieren. Kinderen die meer en hoogbegaafd zijn maken dit proces vaak niet door. Zij moeten dus op een andere manier uitgedaagd worden, zodat ook zij leren leren. Wij willen onderpresteerders zo vroeg mogelijk op het spoor komen en alle meer en hoogbegaafde kinderen uitdagen hun talenten zo optimaal mogelijk in te zetten en te ontwikkelen. Daarom is het noodzakelijk dat we deze kinderen betere leren begrijpen. Hoe zitten zij in elkaar? Met andere woorden op welke kindkenmerken zijn van toepassing voor hoogbegaafde kinderen. Hieronder zijn deze kindkenmerken schematisch weergegeven. Het schema is afkomstig van prof. dr. Tessa Kieboom verbonden aan CBO (Centrum voor Begaafdheidsonderzoek) te Antwerpen. Hoogbegaafdheid Cognitief luik Hoe gaan we iets aanpakken? "denken" Zijnsluik "voelen" Hoe zitten we als persoon in elkaar? Intellectuele capaciteiten Perfectionisme < > faalangst De lat bewust hoog leggen, leren leren Motivatie Taakgerichtheid, Doorzettingsvermogen Rechtvaardigheidsgevoel Hypergevoeligheid Creatieve oplossingen, verbanden leggen Kritisch ingesteld

5 Hoogbegaafdheid in het licht van de wetenschap: Het gemiddelde intelligentiequotiënt (IQ) ligt tussen de 90 en 110. Een IQ tussen de 111 en 120 is een bovengemiddelde score, een IQ tussen de 121 en 130 is een score op begaafd niveau en een IQ boven de 130 is een score op hoogbegaafdheidniveau. Vanwege de sprongsgewijze ontwikkeling bij kleuters wordt bij hen gesproken van een ontwikkelingsvoorsprong. Na enige jaren zal blijken of deze voorsprong blijvend is en gaat wijzen op hoogbegaafdheid. Kinderen met een hoog IQ zijn pienter, maar niet altijd hoogbegaafd. Pientere kinderen kunnen goed leerstof van buiten leren, kennen de antwoorden en begrijpen de bedoeling of de betekenis van zaken. Het zijn harde werkers die bovengemiddeld presteren op school. Hoogbegaafden proberen uit de context gegevens af te leiden, hebben altijd vragen en onderzoeken de toepassingen. Zij creëren nieuwe ontwerpen en genieten van leren. Zij kunnen bovengemiddeld, maar ook benedengemiddeld presteren. In dat laatste geval spreken we van onderpresteren. Een leerling kan op school onderpresteren, maar thuis of op clubs topprestaties leveren. De oorzaak van dit gedrag is moeilijk aan te wijzen, maar kan liggen in de aard van het vak, de relatie met de leerkracht of de groep. De definitie van onderpresteren is volgens Alja de Bruin-de Boer: Onderpresteren is minder presteren dan op grond van de intelligentie verwacht mag worden zonder dar de leerling gehinderd wordt door een (versluierde) leer- of persoonlijkheidsstoornis. Op school proberen wij alert te zijn op onderpresteerders. Intelligentie betekent volgens Howard Gardner de bekwaamheid om te leren en problemen op te lossen. Hij ontwikkelde de theorie van de meervoudige intelligentie. De verschillende soorten intelligentie die hij onderscheidt zijn: verbaal/linguïstische intelligentie (woordknap) logisch/mathematische intelligentie (rekenknap) visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldknap) muzikaal/ritmische intelligentie (muziekknap) lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegknap) interpersoonlijke intelligentie (mensknap) intrapersoonlijke intelligentie (zelfknap) natuurgerichte intelligentie (natuurknap) 3. Procedure bij aanmelding op de onze school: Als een kind wordt aangemeld op school volgt een intakegesprek met de directie. Naast algemene vragen zijn er ook vragen die een relatie hebben met eventuele speciale onderwijsbehoefte waaronder een ontwikkelingsvoorsprong/ (hoog)begaafdheid. Er volgt vanuit het intakegesprek een overdracht naar de groepsleerkracht. Vervolgens hoort een kennismakingsgesprek met de leerkracht tot de mogelijkheden. 3.1 Starten in de groep. In de groepssituatie wordt de eerste 6 weken geobserveerd. Na de observatieperiode zal de groepsleerkracht zijn/ haar bevindingen delen met de ouders.

6 3.2 Het vormgeven van de signalering op onze school. De signalering kan plaatsvinden door: 1. Binnen het intakegesprek 2. Op aangeven van de ouders 3. Observaties van de leerkracht 4. Vanuit het LOVS (Leerlingvolgsysteem) door de intern begeleider 1. Binnen het intakegesprek. Mochten er kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong dan wel hoogbegaafdheid naar voren komen, wordt aan de ouders gevraagd om een signaleringslijst in te vullen. 2. Op aangeven van de ouders: De ouders vragen zelf een gesprek aan met de leerkracht waarin zij hun zorg kenbaar maken. 3. De groepsleerkracht De informatie zal gehaald worden uit het dagelijks werk van de leerling en hoge toetsscores in combinatie met motivatie, werkhouding en het algeheel welbevinden van de leerling. 4. De Intern Begeleider De Intern Begeleider merkt een leerling op vanuit de jaarlijkse groepsgesprekken en/of opvallende hoge CITO scores. De Intern Begeleider bespreekt deze leerling dan met de leerkracht. Vervolgens worden er gesprekjes gevoerd met het kind m.b.t. zijn/ haar hulpvraag. Dit m.b.v. het kindcoachingsmodel. En tevens vinden er oudergesprekken plaats om samen het plan van aanpak verder uit te werken. Procedure voor diagnostiek Mochten ouders dan wel school vragen hebben m.b.t. de ontwikkeling van het kind dan kan er in deze fase overgegaan worden tot een diagnostisch gesprek waarbinnen het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafden (DHH) een plek krijg als eerste signalering. Blijkt uit deze signalering dat het aanvragen van een extern persoonlijkheidsonderzoek van belang is, wordt dit besproken met ouders en in gang gezet. Psycho-diagnostisch onderzoek Dit onderzoek is nodig als ouders en school van mening zijn dat onderzoek helpend is in voortgang van de ontwikkeling van het kind. De aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek worden meegenomen in een verdere afstemming t.a.v. de onderwijsbehoefte van het kind.

7 3.3. Afstemming onderwijsaanbod binnen onze school Om afstemming binnen ons onderwijsaanbod te realiseren is het van belang dat onderstaande driehoek in balans is. De drie items; relatie, instructie en klassenmanagement worden gevuld vanuit het Groepsdynamisch onderwijsconcept. Het concept is richting gevend om zo de onderwijskwaliteit in positieve zin verder te ontwikkelen. Een doorgaande lijn in het handelen van leerkrachten is hierbij het uitgangspunt. relatie instructie klassenmanagement Bovenstaande driehoek dient in balans te zijn binnen de groep en ook t.o.v. de leerling. Deze wisselwerking; interactie tussen de leerkracht, groep en leerling is van groot belang. Het is het fundament om van hieruit verder invulling te geven aan de specifieke onderwijsbehoefte van het meer- hoogbegaafde kind. Relatie Binnen de relatie is respect en communicatie een essentieel onderdeel. Wij willen inzetten op kindcoaching waardoor we samen met het kind een plan van aanpak op stellen. Het kind wordt gevraagd om mee te denken en te zoeken naar passende oplossingen. We gaan hierbij uit van de NLP- coachtechnieken en coachskills voor kinderen o.a. "de Denkdeurtjes". Tevens willen we de relatie onderhouden. Hierbij is het belangrijk om te kijken of de relatie goed blijft. Feedback middels de groepsthermometer, de groepsgesprekken vanuit de sociokring, het sociobord, de OK-thermometer en de individuele coachgesprekjes worden als terugkerende instrumenten ingezet. Doel hierbij is de relatie tussen de groep en het kind maar ook de relatie tussen de leerkracht en het kind te versterken. Instructie De groep staat in ons onderwijsconcept voorop. Dit wil zeggen dat we uitgaan van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor alle kinderen. Vanuit dit denkkader vullen wij ons onderwijs. Dit betekent dat we op drie niveaus werken waarbinnen de kinderen zelf de keuze maken op welk niveau zij de stof gaan verwerken. De groepsnorm is hierbij sturend waarna compacten en verrijken van leerstof is weggezet binnen het onderwijs. De instructie vindt plaats op 3 niveaus waarbinnen directieve instructie ervoor zorgt dat alle kinderen doelen behalen. Vervolgens gaat het meer- of hoogbegaafde kind zelfstandig aan de slag en hoeft het niet deel te nemen aan de verlengde instructie. Wel is er de mogelijkheid dat het kind kan deelnemen aan de uitnodigende instructie. Deze mogelijkheid wordt aan alle kinderen van de groep geboden om op deze manier af te stemmen op zijn/ haar vraag. Klassenmanagement. Binnen onze school vinden wij doorgaande lijnen van groep 1 t/m 8 van belang. Wij kiezen hierbij voor goed degelijk onderwijs. Dit heeft tot gevolg dat de vorm waarin het onderwijs wordt

8 gegeven vast staat. Elk teamlid handelt op dezelfde wijze. Hierbij denken wij aan de uitvoering van de effectieve conflicthantering. Vervolgens zijn binnen het didactisch handelen; instructie en verwerking op verschillende niveaus structuren aangebracht om dit uit te voeren. Dit noemen wij het werken met weektaken op drie niveaus voor groep 3 t/m 8. En de voorganger is het takenbord in de groepen 1 en 2. In eerste instantie kiezen wij ervoor om dit door te voeren binnen het vakgebied rekenen. In de meerjarenplanning wordt dit verder uitgewerkt. Het leerlingvolgsysteem wordt schoolbreed nadrukkelijker gebruikt bij de verdere afstemming van het onderwijsaanbod. Kinderen, die de methode gebonden toetsen altijd goed maken, A scoren of een goede B op de Cito-toetsen voor begrijpend lezen, rekenen/wiskunde en technisch lezen en weinig instructie nodig hebben, komen binnen de groepsbesprekingen aanbod. Er wordt op gelet of zij de juiste leerstof kiezen dat passend is bij hun leervermogen. Gezien het afstemmen van het leeraanbod op 3 niveaus wordt er gekeken op welke wijze zij hiermee om gaan. Hebben zij het vermogen om op creatieve wijze met vragen en antwoorden om te gaan? 4.Leerstofaanbod: In een groep zitten kinderen met verschillende capaciteiten. Een deel van de kinderen krijgt de basisstof aangeboden, deze voldoet aan de kerndoelen. Er zijn ook kinderen die meer leerstof aangeboden kunnen krijgen, we spreken dan van verbreden en verdiepen. Binnen ons onderwijsconcept werken wij met 3 niveaus van instructie en verwerking. We richten ons in eerste instantie op het vakgebied rekenen. De lesopzet ziet er als volgt uit: Eerste gedeelte van de rekenles Moet taken Compacten van basisstof/ verrijking Tweede gedeelte Mag/ container Verdieping binnen het vakgebied Als we aan het rekenen zijn, zit hier de verdieping. Bij de groep blijven is van belang! Hier komt het rechtvaardigheids- en gelijkheidsprincipe in tot uiting. Belangrijk is om te controleren of deze kinderen ook de groepsdoelen vasthouden en bereiken. Het kan soms zijn dat we hierin moeten volharden om automatisering te kunnen bereiken. Herhaling van stof kan derhalve noodzakelijk zijn. Belangrijk is de afstemming met het kind, de ouder en school. Doorzetten is noodzakelijk om de weerstand van het kind te doorbreken. Samen afstemmen in de opdracht geeft een kind duidelijkheid en houvast. Dit kan het op verschillende manieren ervaren. Vandaar dat het afstemmen van de taken tussen school, ouders en kind van belang zijn. Hieronder de taakverdeling: 1. Door de leerkracht -> doelstellingen stellen/ norm geven. Niet af dan thuis afmaken. Dit belangrijk vinden. 2. De ouders -> thuis maken deze kinderen gebruik van uitgekookte strategieën -> saai -> heel belangrijk is dan toch om vol te houden en door te zetten! 3. Leerlingen moeten doorzetten. Ze gaan traag werken of maken extra fouten omdat ze ook graag aandacht willen.

9 Als school maken wij gebruik van de richtlijnen behorende bij compacten opgesteld door het SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) Richtlijnen Begaafde en hoogbegaafde leerlingen hebben vaak veel minder uitleg, oefening en herhaling nodig dan de rekenmethode aanbiedt. Voor hen kan best het één en ander geschrapt worden. Daarom heeft SLO richtlijnen ontwikkeld voor het compacten van de reken-wiskundemethode voor begaafde en hoogbegaafde leerlingen. Op basis van deze richtlijnen zijn de compactingprogramma's geschreven. Hieronder staan de richtlijnen opgesomd. Wat wel aanbieden? Belangrijke stappen in het leerproces Overgang naar formele notaties Reflectieve activiteiten Belangrijke strategieën en werkwijzen Constructieve/ontdekactiviteiten Verrijkingsstof die wezenlijk moeilijker is Activiteiten op tempo Introductie van een nieuw thema Wat schrappen? 50% tot 75% van de oefenstof 75% tot 100% van herhaling Verrijkingsstof die meer van hetzelfde biedt 5. Versnellen: De zorg voor meer- hoogbegaafde kinderen dient in zijn totaliteit vorm te hebben gekregen. Dit wil zeggen dat er sprake is geweest van verdieping, compacten, differentiatie binnen de groep, communicatie met het kind, de ouders, leerkrachten en het zorgteam. Het digitaal handelingsprotocol is daarbij een hulpmiddel; o.a. de versnellingswenselijkheidslijst. Verder bestaat de mogelijkheid wanneer het kind vastloopt en de ontwikkeling om wat voor reden niet vlot getrokken wordt een externe deskundige in te schakelen. De totale ontwikkeling; sociaal-emotionele ontwikkeling en didactische ontwikkeling van het kind is hierbij het uitgangspunt. Alle facetten van zorg dienen belicht geweest te zijn alvorens wij in onderling overleg met alle geledingen overgaan tot versnellen. Het advies van de school wordt besproken met alle betrokkenen. 6. Plusgroep: Op schoolniveau gaan wij ons oriënteren of het opstarten van een plusgroep binnen school tot de mogelijkheden gaat behoren. Deze Plusgroep heeft in eerste instantie als doel nog beter af te stemmen op de behoefte van het hoogbegaafde kind. Voor hoogbegaafde kinderen is het prettig wanneer ze samen met gelijkgestemden mogen samen werken. Het aanbod van de plusgroep zal gericht zijn op leren, leren, taakaanpak, plannen, communiceren met elkaar, doorzettingsvermogen en het herkennen en erkennen van

10 hoogbegaafdheid. Dit alles gestoken in een uitdagend jasje. We richten dit zowel op sociaalemotionele ontwikkelen als de didactische ontwikkeling. 7. Borging: Borging binnen onze totale school is haalbaar indien er doorgaande lijnen ontstaan binnen onze school. Met doorgaande lijnen doelen we op afstemming op gebied van een veilige school, een goede leerschool en een deskundig team. De veilige school: Ieder kind telt, er is een prettige omgang, het groepsklimaat is bespreekbaar, er vinden indien nodig individuele kind-coachingsgesprekken plaats en het kind wordt elke morgen verwelkomt.. Goede leerschool: In alle groepen van onze school zien we plannend onderwijs; differentiatie op 3 niveaus binnen instructie en verwerking zodat de kinderen met grote betrokkenheid en een hoge motivatie taakgericht werken. Binnen dit proces zien we zelfsturing op maat.. Deskundig team: De directie draagt zorg voor goede leerkrachten. Goede leerkrachten hebben kennis en vaardigheden in huis m.b.t. kinderen met meer- en hoogbegaafdheid. Tevens wordt er zorg gedragen voor een goede professionele communicatie met kind en ouders. De IB-er volgt dit proces, adviseert en stuurt aan. 8.Financien: 8.1.Personeel: Vanaf 2010 heeft onze school bewust gelden vrij gemaakt voor deze doelgroep. Gelden worden uitgegeven aan personeel, aan materiaal en aan nascholing. 8.2.Materiaal: Allereerst is het noodzakelijk dat we op school inventariseren welke materialen aanwezig zijn. Het zou een idee kunnen zijn om een leerplein te ontwikkelen m.b.t. materialen voor deze doelgroep. Vanuit de inventarisatie kunnen we inschatten op welke gebieden nieuwe materialen een verrijking zouden kunnen zijn. Hierbij lettend op de doorgaande lijnen binnen onze school. Doelstelling binnen de nieuwe aanschaf is alle domeinen vullen met passend materiaal Scholing: Teambreed is het afstemmen van kennis en vaardigheden m.b.t. hoogbegaafde kinderen van belang. De nascholing zal derhalve binnen teamvergaderingen en studiedagen plaats vinden.

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep:2.1. Wat zijn excellente leerlingen 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol.

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol. Maart 2012 Protocol (Hoog)begaafdheid Doel van het protocol. In dit protocol vinden leerkrachten handreikingen om (hoog)begaafde leerlingen (we noemen deze kinderen pluskinderen) te signaleren en te begeleiden.

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Het opzetten van een beleid voor hoogbegaafde kinderen vraagt kennis over wat hoogbegaafdheid is. Het moet onderscheid kunnen maken tussen een slim kind en een hoogbegaafd

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs - school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs Beleidsplan hoogbegaafdheid 2016 1 2 Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Doel Op onze school stemmen we ons onderwijs zodanig op de behoeften

Nadere informatie

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol hoogbegaafdheid 21-04-2016 Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Onze doelgroep... blz. 4 3. Procedure... blz. 5 4. Signalering en diagnostiek... blz. 6 5. Begeleiding...

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs.

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Meer- en hoogbegaafheid (juni 2017) Visie: Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Missie: We spreken kinderen aan op hun sterke kanten, hun begaafdheidsdomeinen,

Nadere informatie

Plusklas PWA Beusichem

Plusklas PWA Beusichem Plusklas PWA Beusichem Beleidsnotitie juni 2017 1 Inhoud Inleiding 3 Aanleiding tot het vormen van een plusklas 3 Doel van de plusklas 4 Doelgroep en toelating 4 Organisatie en werkwijze plusklas 5 De

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep: 2.1 Wat zijn excellente leerlingen? 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs

Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs De lijst bestaat uit 114 vragen (stellingen) en kan in 30 minuten worden ingevuld. De lijst bestaat uit vier onderdelen: 1. Visie, draagvlak en kennis 2.

Nadere informatie

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Visie In de visie van onze school staat dat wij streven naar een optimale ontwikkeling van ieder kind. Het uitgangspunt Voor leerlingen die een ontwikkelingsvoorsprong

Nadere informatie

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Inleiding Eén van de profielpijlers van De Duif is presteren. We proberen uit alle leerlingen te halen wat er in zit. Ons doel is om voor alle

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 Den Dolder, 2011-2015 Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 1 "...Wijsheid is te weten dat uiteindelijk de kinderen zelf de weg naar de toekomst in handen hebben..." 1 www.wijswijzer.nl

Nadere informatie

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015)

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) 2015 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Woord vooraf... 2 3. Doelstelling van het Lab... 3 3.1. Visie... 3 3.2.

Nadere informatie

Protocol leertijdverkorting

Protocol leertijdverkorting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol leertijdverkorting Doel:

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1 Wat is hoogbegaafdheid? 2 Visie van de Rank 3 Kansen en belemmeringen 4 Signaleren 5 Diagnosticeren 6 De aanpak in de klas/ buiten de klas 7 Communicatie met ouders

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~

het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~ het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~ Visie Christelijke basisschool Het Fundament wil een school zijn: - waar ieder kind uniek

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevennesc hool.nl www.curtevennesch ool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind uniek en toch lekker samen Niet

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Protocol Begaafdheid

Protocol Begaafdheid Protocol Begaafdheid 1. De visie met betrekking tot begaafdheid De ontwikkeling van talenten Onze school wil zich niet alleen richten op kinderen die extra ondersteuning verdienen, omdat zij bepaalde onderdelen

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid De RK Daltonbasisschool St. Plechelmus hanteert het Protocol Hoogbegaafdheid van haar bestuur de Dr. Schaepmanstichting. Dit protocol is in 2009 gemaakt en binnen het bestuur is

Nadere informatie

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren!

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Enkele kenmerken van MHB leerlingen Grote denksprongen Gemotiveerd tot verwerven van

Nadere informatie

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool.

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Ontdek-boek over hoogbegaafdheid door Wendy Lammers van Toorenburg) 1 januari 2014 1. (Hoog)begaafdenbeleid op de Lorentzschool. In het hedendaagse onderwijs is omgaan

Nadere informatie

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid 2015-2019 Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk: 1- Het bepalen van de doelgroep 3 2- Signalering en diagnostiek 4 3- Vervroegde doorstroming 6 4- Aanpassen leerstofaanbod

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid 1. Wat is hoogbegaafdheid? Om over hoogbegaafdheid te kunnen spreken, moeten er drie kenmerken aanwezig zijn. -hoge intelligentie -grote creativiteit -grote

Nadere informatie

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 1 vastgesteld dd. 22 april 2014 door MT De missie Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado

Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado 0 Inhoudsopgave: 1. Inleiding... blz. 2 2. Doelstelling... blz. 3 3. Doelgroepen... blz. 3 4. Signalering... blz. 4 5. Diagnostische fase... blz. 5 6. Overwegingen

Nadere informatie

Beleidsstuk meer- /hoog begaafdheid

Beleidsstuk meer- /hoog begaafdheid Beleidsstuk meer- /hoog begaafdheid Augustus 2014 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 1. Begripsomschrijving... 4 1.1 Definitie... 4 1.2 Kenmerken... 5 2. Signaleren... 6 3. Aangepast onderwijsaanbod...

Nadere informatie

Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen

Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen 1 Inleiding Dit beleid is op Het Kompas bestemd voor de volgende doelgroepen: - Hoogbegaafde leerlingen; dit zijn leerlingen die gediagnosticeerd zijn en een IQ

Nadere informatie

Beleid VPCO - Plusklas

Beleid VPCO - Plusklas Beleid VPCO - Plusklas Versie 24-09- 2015 07 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Protocol (Hoog) Begaafdheid

Protocol (Hoog) Begaafdheid Protocol (Hoog) Begaafdheid 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 3 2. Doelstelling. blz. 3 3. Doelgroepen blz. 3 4. Signalering.. blz. 4 5. Diagnose fase blz. 5 6. Overwegingen bij het plan van aanpak. blz.

Nadere informatie

Meerbegaafden protocol

Meerbegaafden protocol Meerbegaafden protocol Kardinaal de Jongschool 1. Doelstelling Er zijn grote verschillen in begaafdheid, tempo en belangstelling van kinderen. Naast zorg voor kinderen die minder snel mee kunnen meekomen,

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD 18 1851 LB HEILOO TEL. 072 5332530 E-MAIL: info@radboud-school.nl januari 2015 Inhoudsopgave Woord vooraf... 3 Uitgangspunten bij het protocol verlengen of versnellen...

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel Pcb De Hoeksteen Kwaliteitszorg Notitie Nobel Kwaliteitszorg Notitie Nobel Behandeld met HB specialist in de periode september november 2013 Besproken in pedagogisch team d.d. 19 11 2013 Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Doelgroep: Hoogbegaafde leerlingen: Leerlingen die regelmatig en gedurende langere tijd op een hoog niveau prestaties leveren. Hierbij moet

Nadere informatie

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Beleidsstuk Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Alle kinderen hebben recht op een stimulerende onderwijsomgeving om te leren. Elk kind met zijn eigen leerstijl en zijn eigen onderwijsbehoeften. Bij kleuters

Nadere informatie

Protocol Plusklas. Aanleiding

Protocol Plusklas. Aanleiding Protocol Plusklas Aanleiding In het schooljaar 2014-2015 heeft BBS Antonius zich tot doel gesteld een schoolbreed aanbod te bieden voor een leeftijdsheterogene groep meer- en hoogbegaafde leerlingen. Met

Nadere informatie

Digitale checklist '(Hoog)begaafdenwijzer Basisonderwijs' Schoolgegevens

Digitale checklist '(Hoog)begaafdenwijzer Basisonderwijs' Schoolgegevens Digitale checklist '(Hoog)begaafdenwijzer Basisonderwijs' Schoolgegevens Naam school: Directie: Adres: Postcode: Plaats: Telefoonnummer: E-mail: Internet: Samenwerkingsverband: Betreft schooljaar: Aantal

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PLUSKLAS

BELEIDSPLAN PLUSKLAS BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken OBS HET GROENE HART Januari 2012 BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken Inleiding Gedurende de hele basisschool leggen

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 januari 2010 5 januari 2011 informeren MT 26 januari 2011 informeren teams 10 maart 2011 voornemen besluit BC 22 maart 2011 besluitvormend GMR 21 april

Nadere informatie

R.K. Basisschool t Ruimteschip - Opmeer. Beleid Hoogbegaafdheid en Meerkunners

R.K. Basisschool t Ruimteschip - Opmeer. Beleid Hoogbegaafdheid en Meerkunners R.K. Basisschool t Ruimteschip - Opmeer Beleid Hoogbegaafdheid en Meerkunners Inhoud 1. Visie... 3 2. Beleid: uitgangspunten... 5 Doel... 5 Doelstellingen... 5 Talentcoach... 6 Werkgroep Onderwijsconcept...

Nadere informatie

R.-K. basisschool Leuvensbroek XN Nijmegen Beleidsplan Hoogbegaafdheid

R.-K. basisschool Leuvensbroek XN Nijmegen Beleidsplan Hoogbegaafdheid R.-K. basisschool Leuvensbroek 2010 6546 XN Nijmegen 024 3734182 info@wingerd-nijmegen.nl www.wingerd-nijmegen.nl Beleidsplan Hoogbegaafdheid Juni 2018 Samenvatting De Wet op het Basisonderwijs schrijft

Nadere informatie

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Uitgangspunten In het praten over meer- en hoogbegaafdheid vinden we het van belang om dit aan te laten sluiten bij de uitgangspunten van

Nadere informatie

Protocol meerpresteerders

Protocol meerpresteerders Protocol meerpresteerders Kindercampus King, 9-2018 Oostelijk Halfrond 441 1183 EZ Amstelveen 1 inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van het protocol... 3 1.2 Doelgroepen... 3 1.3 Visie van

Nadere informatie

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen RT+ ZORGPLAN obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen Voorjaar 2019 WAT IS ONZE VISIE? Op de Pijlstaartschool vinden we het belangrijk dat de kinderen met plezier naar school komen om daar

Nadere informatie

Compacten en verrijken voor getalenteerde kinderen.

Compacten en verrijken voor getalenteerde kinderen. Onderwijsdag 20 maart 2012 Compacten en verrijken voor getalenteerde kinderen. Compacten en verrijken zijn begrippen die meestal gebruikt worden in de context van onderwijs voor begaafde leerlingen. Leerlingen

Nadere informatie

Wij geven het kind de ruimte. om hun talenten te ontwikkelen.

Wij geven het kind de ruimte. om hun talenten te ontwikkelen. Wij geven het kind de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Het is fantastisch om veel verschillende kinderen om je heen te hebben in een klas. Elk kind heeft een andere behoefte om te spelen en te leren.

Nadere informatie

Beleidsplan plusklas OBS de Botter Ridderkerk

Beleidsplan plusklas OBS de Botter Ridderkerk Beleidsplan plusklas OBS de Botter Ridderkerk Versie 2016-2017 1 Inhoud: Inleiding 3 Doelstelling 3 Visie van de school 4-5 Definiëring van de doelgroep 6-7 Selectiecriteria in de praktijk 8 Beschrijving

Nadere informatie

BELEIDSPLAN TOPTALENTEN OBS DE PIJLSTAART BELEIDSPLAN TOPTALENTEN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen JUNI 2012. juni 2012.

BELEIDSPLAN TOPTALENTEN OBS DE PIJLSTAART BELEIDSPLAN TOPTALENTEN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen JUNI 2012. juni 2012. BELEIDSPLAN TOPTALENTEN obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen JUNI 2012 Page 1 INHOUD Overzicht bijlagen blz 3 Wat is onze visie? blz 4 Wie is onze doelgroep? blz 5 De signalering blz 6

Nadere informatie

PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid

PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid mei 2013 Inhoudsopgave 1. Algemeen 1.1 Visie op (hoog)begaafdheid p.3 1.2 Wat is (hoog)begaafdheid? p.3 1.2.1 Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong p.3 1.2.2 (hoog)begaafde

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015

Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 Doel van het jaarverslag Dit jaarverslag is opgesteld door de schoolleiding na vaststelling in de MR en met het team. Het geeft een overzicht van de behaalde resultaten in schooljaar

Nadere informatie

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen RT+ ZORGPLAN obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen Voorjaar 2019 INHOUD Wat is onze visie? blz 2 Wie is onze doelgroep? blz 3 Signaleren blz 4 Diagnosticeren blz 7 Verantwoordelijkheid blz

Nadere informatie

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Verantwoord plus Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Versie: 29 september 2009 Inleiding Het beleid voor hoogbegaafde leerlingen vormt een onderdeel van het zorgplan van de individuele school. Iedere

Nadere informatie

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen 10-2-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz 3 2. Overgang kleuters blz 4 3. Overgang

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen:

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen: Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouders informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al dan

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 25-6-2018 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevenneschool.nl www.curtevenneschool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind is uniek en toch lekker samen. en

Nadere informatie

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS Domein Passend onderwijs Onderwijs Opbrengst gericht passend onderwijs Achtergrond De inzichten die wij hebben op leren en van waaruit wij handelen zijn wetenschappelijk

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Protocol Overgang Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt aangegeven dat het onderwijs moet worden afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerling. Hierbij

Nadere informatie

Kwadraatonderwijs. Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen

Kwadraatonderwijs. Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen Kwadraatonderwijs Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen Hoogbegaafdheid is niet alleen luxe Alle Zevensterscholen verzorgen passend onderwijs. Dat betekent dat we streven naar de beste ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Protocol begaafdheid

Protocol begaafdheid Protocol begaafdheid Inhoudsopgave 1. De doelgroep 1.1 Om welke leerlingen gaat het bij ons op school? 1.2 Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong 1.3 Talent op één gebied Beleid op de KWS 2. Leerlingbegeleiding

Nadere informatie

Het jonge kind uitgedaagd!

Het jonge kind uitgedaagd! Esther de Boer en Marijke Bertu, 29 november 2012 Het jonge kind uitgedaagd! Programma 1. Welkom 2. Wat is een ontwikkelingsvoorsprong? 3. Wat daagt het jonge kind uit? 4. Wat is er aan materiaal? 5. Waarmee

Nadere informatie

Talmaschool afdeling Athena

Talmaschool afdeling Athena Talmaschool afdeling Athena Augustus 2016 start Kind & Onderwijs Rotterdam met voltijd onderwijs voor hoogbegaafde kinderen aan de Talmaschool in Rotterdam. De Athena-afdeling is een nieuwe onderwijsvoorziening

Nadere informatie

3/12/2012. Hoogbegaafdheid is een zegen, toch geen probleem? EXTREEM SUCCESVOL

3/12/2012. Hoogbegaafdheid is een zegen, toch geen probleem? EXTREEM SUCCESVOL Hoogbegaafdheid is een zegen, toch geen probleem? EXTREEM SUCCESVOL 1 De realiteit 16 % haalt universitair diploma 30% met IQ > 130: vallen uit op school en op het werk 60% met IQ > 140: vallen uit op

Nadere informatie

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling Protocol schoolverlenging en schoolversnelling OBS Herman Gorter Schooljaar 2012-2013 Inleiding Elk leerjaar kijken we of de leerlingen zich voldoende hebben ontwikkeld om door te kunnen stromen naar een

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6 Doorstroom Protocol Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten met betrekking tot doorstroming... 4 Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5 Hoofdstuk 3 De betrokkenen...

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Protocol Doubleren 1

Protocol Doubleren 1 Protocol Doubleren 1 Protocol: Doubleren. Inleiding Bij Basisschool Aventurijn kan het voorkomen dat kinderen niet altijd goed presteren. Er zijn situaties waardoor kinderen niet kunnen overgaan maar dat

Nadere informatie

Stimuleren van excellentie in het basisonderwijs: Tussenrapportage 2011 inclusief 2e meting. Stichting Jong Leren Aanvraagnummer: 36

Stimuleren van excellentie in het basisonderwijs: Tussenrapportage 2011 inclusief 2e meting. Stichting Jong Leren Aanvraagnummer: 36 Stimuleren van excellentie in het basisonderwijs: Tussenrapportage 2011 inclusief Stichting Jong Leren Aanvraagnummer: 36 1 Inleiding In juni 2009 heeft het ministerie van OCW bekend gemaakt welke projecten

Nadere informatie

Beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid. Nutsschool Laan van Poot

Beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid. Nutsschool Laan van Poot Beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid Nutsschool Laan van Poot 2013/2014 1 Inleiding Op onze school krijgen de meer- en hoogbegaafde leerlingen extra verdieping en verrijking in de groep en daarnaast is

Nadere informatie

Hoogbegaafd in de klas. Het meisje met de vleugels. Inhoud werkwinkel. Cognitieve luik. 1. het cognitieve aspect. 2.

Hoogbegaafd in de klas. Het meisje met de vleugels. Inhoud werkwinkel. Cognitieve luik. 1. het cognitieve aspect. 2. Hoogbegaafd in de klas Het meisje met de vleugels Dag van de zorgverbreding: OMGAAN MET DIVERSITEIT 5 januari 2010 Nele Ducatteeuw Inhoud werkwinkel 2. Hoogbegaafd vs. ontwikkelingsvoorsprong en hoogintelligent

Nadere informatie

Zijnsluik en het handelen van de leraar

Zijnsluik en het handelen van de leraar Zijnsluik en het handelen van de leraar prof. dr. Tessa Kieboom prof. dr. ir. Kathleen Venderickx WIE ZIJN WIJ? Oorsprong Centrum voor Begaafdheids onderzoek - Opgericht in 1998 door: prof. dr. Tessa Kieboom

Nadere informatie

In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan:

In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan: Inleiding In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan: Alle leerlingen die boven het gemiddelde niveau

Nadere informatie

Doel De leerkrachten ontwikkelen een visie op het gebied van begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen op de school.

Doel De leerkrachten ontwikkelen een visie op het gebied van begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen op de school. De visiemuur Doel De leerkrachten ontwikkelen een visie op het gebied van begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen op de school. Werkwijze 1. Ieder teamlid bouwt individueel met een twintigtal

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

Een kijkje in de groepen.

Een kijkje in de groepen. Een kijkje in de groepen. We werken zonder groepsplannen. We hebben een andere organisatievorm. Wij clusteren niet op niveau, maar op individuele instructie-behoefte en ondersteuningsbehoefte van het cluster.

Nadere informatie