In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan:"

Transcriptie

1 Inleiding In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan: Alle leerlingen die boven het gemiddelde niveau uitstijgen en/of leerlingen waarvan wij verwachten dat ze een in aanleg aanwezig potentieel hebben om tot uitzonderlijke prestaties te komen. Bij het opstellen van dit schoolspecifieke beleid voor meer- en hoogbegaafdheid is gebruik gemaakt van de beleidspiramide (model van Novilo). Deze beleidspiramide gaat uit van de volgende drie niveaus: 1. Doel (eindresultaat) 2. Beleid (richtlijnen waar we ons aan houden) 3. Uitvoering (hoe ziet dit eruit in de praktijk) Binnen deze niveaus, worden de volgende elementen ingevuld:.

2 Visie De Sterrenboom is een school die als visie heeft dat ieder kind de kans krijgt om te groeien en te ontwikkelen o.b.v. de mogelijkheden en talenten van het kind. Dat alle leerlingen, inclusief de hoogen meerbegaafden, een plek moeten hebben waar ze zich thuis voelen, lekker in hun vel zitten en op niveau presteren op de reguliere toetsen. Ze moeten een aanbod krijgen waarmee ze uitgedaagd worden, leren leren en leren denken. Binnen onze school presteert een groep kinderen relatief onder hun niveau. Deze kinderen halen er niet uit wat er in zit. Dit kan leiden tot absoluut onderpresteren. Dit zijn leerlingen die onder de reguliere maat presteren. Onze school richt zich met dit beleidsplan op de meerbegaafde leerlingen die behoefte hebben aan een aangepast leerstofaanbod, omdat het reguliere leerstofaanbod hen te weinig uitdaging biedt en/of onvoldoende voorbereidt op de middelbare school (leren leren). Doelen Zoals het woord basisschool al aangeeft, draagt de basisschool bij aan een goede basis voor kinderen. Een plek waar ieder kind zich kan ontwikkelen langs zijn lijn om zo vaardigheden en kennis te verwerven die noodzakelijk zijn voor de verdere stappen binnen het leven van het kind. Juist voor meer- en hoogbegaafde kinderen vraagt dit om een aangepast beleid, wat prima past binnen het Passend Onderwijs. Om zo te realiseren dat alle leerlingen lekker in hun vel zitten, goed presteren op de reguliere toetsen en een aanbod krijgen waarmee ze uitgedaagd worden, leren leren en leren denken. Deze visie, vertalen we in de volgende drie doelen: 1. Leerlingen zitten lekker in hun vel Leerlingen gaan met plezier naar school. Dit wil niet zeggen dat alles leuk is wat gedaan moet worden op school. Wel betekent het dat kinderen een positief beeld hebben van zichzelf, van school en hun positie daarbinnen. Leerlingen zijn productief, zij zijn zich bewust van hun talenten en benutten deze op een niveau dat bij hun cognitieve en sociaalemotionele capaciteiten hoort. 2. Leerlingen halen de kerndoelen Uitgangspunt is dat leerlingen na 8 jaar basisonderwijs de stof van de kerndoelen beheersen en dat zij goed voorbereid zijn op de eisen die op het middelbaar onderwijs aan ze gesteld worden. 3. Plusdoelen De plusdoelen zijn gericht op het aanleren van vaardigheden. De belangrijkste vaardigheden zijn: jezelf motiveren, omgaan met je overtuigingen, geheugen gebruiken, zelfstandig werken, samenwerken, omgaan met frustaties, het opsporen en oplossen van hiaten. Deze plusdoelen halen we met behulp van plusmateriaal wat we selecteren als middel om de bovenstaande vaardigheidsplusdoelen te bereiken. Deze drie hoofddoelen staan in volgorde van prioriteit.

3 Signalering Om elk kind in zijn onderwijsbehoefte te kunnen voorzien zijn wij alert op kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Deze kinderen passen zich snel aan en onderpresteren ligt dan op de loer. Wij signaleren en registreren begaafde kinderen of kinderen met het vermoeden daarvan. Indien een leerling gesignaleerd wordt, neemt de leerkracht contact op met de commissie. Voor de signalering gebruiken wij verschillende middelen: 1. Een vragenlijst voor ouders bij de intake van de leerling door leerkracht/directeur; 2. Een kindgesprek op de eerste dag of wenochtend. Er worden vragen gesteld en testjes afgenomen: o Menstekening maken o Vragen naar begrippen die met tijd te maken hebben o Testen of de leerling de begrippen links/rechts kan toepassen o Vragen naar de verwachtingen van de leerling van school o Puzzel maken o De leerling laten vertellen over iets waar hij veel van weet o Een stukje voorlezen + voor laten lezen o De groei van een plant laten tekenen; 3. Oudergesprekken; 4. Observaties en toetsresultaten (indien nodig); 5. Afnemen Quickscan van de DHH in groep 1, 3 en 5. In het eerste jaar wordt deze lijst voor alle leerlingen afgenomen. 6. Het aanbieden van verrijkingswerk om te kijken hoe de leerling daarmee omgaat. Alle verzamelde informatie wordt geregistreerd in ons leerlingvolgsysteem. Kerndoelen Bij de kerndoelen gaan we ervan uit dat leerlingen worden geplaatst in de groep die correspondeert met hun leeftijdsniveau. Waarbij het doel is dat kinderen minimaal op alle gebieden gelijk presteren aan hun leeftijdsgenoten en het doel expliciet niet is om dit zo snel mogelijk te doen. Het productief vermogen wordt allereerst ingezet om de kerndoelen te halen. Oftewel we zetten niet in op versnellen wel op verrijken. Bij kinderen die ver voorlopen op een bepaald onderdeel, ligt de focus op verrijking. Zodat de kinderen minder voor gaan lopen op een bepaald onderdeel, door zich (tijdelijk) vooral te richten op het versterken van de plusdoelen. Zo wordt er in groep 1 en 2 niet ingezet op lees/schrijfonderwijs (anders zouden we hier wel inzetten op versnellen). Lezen wordt hierbij zeker niet ontmoedigd, maar ook niet aangemoedigd. Kinderen krijgen opdrachten die een hogere denkorde (taxonomie van Bloom) aanspreken.

4 taxonomie van Bloom Uitzonderingen: Bij kinderen uit groep 1 en 2 kan soms gekozen worden voor een vervroegde doorstroming. Dit houdt in dat de leerling eerder dan gebruikelijk naar de volgende groep gaat. Leerlingen die na 1 januari 6 jaar worden en toch in dat schooljaar in groep 3 beginnen, vallen onder de doorstromers. Ook leerlingen die eerder dan gebruikelijk doorstromen naar de volgende groep vallen hieronder. Kinderen kunnen alleen doorstromen als alle leesvoorwaarden aanwezig zijn. Alleen kinderen die minimaal twee jaar voorlopen op alle gebieden (sociaal-emotioneel, cognitief, motorisch) worden als uitzondering besproken om een klas over te slaan, dit is echter niet gewenst. Verrijkingswerk De tijd die na het behalen van de kerndoelen over is, wordt besteed aan plusdoelen. Dit zijn over het algemeen vaardigheidsdoelen, zoals leren leren en executieve functies. Het verrijkingswerk bestaat in eerste instantie uit verdieping: het onderwerp wordt verder uitgewerkt. De leerling krijgt een periode van drie maanden om te laten zien dat hij het verdiepingswerk aan kan. Als na drie maanden blijkt dat de leerling niet voldoende heeft aan het verdiepingswerk, kan buiten de klas worden verbreed. Dit betekent dat er meer onderwerpen aan de orde worden gesteld. Dit kan in de vorm van individuele of samenwerkingsprojecten, bijvoorbeeld bij de Pittige Plus Torens. Hier wordt één à twee keer per week aan gewerkt. Deze projecten beoordeelt de specialist hoogbegaafdheid en stopt deze de portfolio. Na het project wordt bekeken of er nogmaals aan een project wordt deelgenomen, of dat de deelname (tijdelijk) stopt. In de klas Binnen de klas worden een aantal zaken verwacht van de leerkracht. Middels compacten van leerstof creëert de leerkracht tijd voor verrijkingswerk. Herhalingsstof en oefenstof uit het reguliere programma komt ten dele of zelfs geheel te vervallen. Ook het werk uit de ***-routes kan worden gecompact. Om te bepalen wat de leerling kan laten vervallen, toetsen de leerkrachten de methodetoetsen van rekenen, taal en spelling bij meer-/hoogbegaafde leerlingen vooruit.

5 Onderdelen waar de leerling een % score haalt, komen te vervallen. Onderdelen met een score lager dan 90% worden na instructie (deels) gemaakt. In groep 3 wordt bij alle leerlingen de methodetoets rekenen voorafgaand aan het blok afgenomen. Het vooraf toetsen stopt voor een leerling als deze de vorige toets lager scoort dan 90%. Het verrijkingswerk is door de leerkracht opgenomen in de normale weektaak van de leerling. Hierdoor zorgt de leerkracht dat de leerling de ruimte krijgt om zijn verdieping-/verbredingswerk te kunnen maken. Het is geen extra werk, want ander werk komt te vervallen. Er worden dan ook eisen gesteld aan het werk en het werk moet binnen de gestelde tijd gemaakt worden. Voor het verrijkingswerk krijgt de leerling altijd een beoordeling van de leerkracht op inzet, strategie en resultaat en dit komt terug in de portfolio van de leerling. Tevens past de leerkracht de instructies naar de leerbehoefte van de leerling aan. Binnen de klas of unit creëren de leerkrachten verdiepingsopdrachten in de hogere denkordes (taxonomie van Bloom) voor het thematisch werken. Eigenaarschap Het beleidsplan wordt bewaakt en bijgesteld door de werkgroep meer- en hoogbegaafdheid. De taken van de werkgroep zijn: Adviseren van collega s Indien nodig de leerkracht begeleiden bij het invullen van actie/handelingsplannen voor specifieke leerlingen Begeleiden van lastige signaleringsgevallen Periodiek een evaluatie uitvoeren Reactie op vragen/klachten/opmerkingen van ouders/kinderen/collega s Het aanpassen en aanvullen van het beleidsplan De werkgroep bestaat uit: Specialist hoogbegaafdheid: Mario Peeters Intern begeleider: Ina van den Berg Vertegenwoordiger onderbouw: Ellen Wien Vertegenwoordiger middenbouw: Carla Heydarpour Vertegenwoordiger bovenbouw: Sheila Dolfing

6 Instroom en uitstroom voor verrijkingswerk geschiedt via de interne begeleider in samenspraak met de specialist hoogbegaafdheid. In beginsel worden de volgende scores gehanteerd. Groep 4 t/m 8 Score rekenen cito > 4.0 <4.0 >4.0 Score begrijpend lezen > 4.0 >4.0 <4.0 Aanbod rekenen verdiepen regulier verdiepen verdiepen Aanbod begrijpend lezen verdiepen verdiepen regulier verdiepen gesignaleerden DHH die niet uit CITO komen Aanbod overig verbreden waar nodig - verbreden waar nodig Groep 3 Kleuters: Score rekenen Signalering DHH Signalering DHH Score begrijpend lezen Technisch lezen >M3 Aanbod rekenen verdiepen verdiepen Aanbod begrijpend lezen verdiepen verdiepen Aanbod overig Na kerst verbreden waar nodig Voor leerlingen in groep 8 vervalt de verbreding vanaf de kerst i.v.m. de drukke periode die dan komt. De leerlingen van groep 3 starten vanaf de kerst met verbreden, omdat het leesproces dan op gang is gekomen. Per groep is twee keer een half uur per week nodig voor verdiepingswerk. Een vaste leerkracht uit de unit verzorgt de instructie en begeleiding van het verdiepingswerk. Tevens is er een uur per week nodig voor verbredingswerk. De specialist hoogbegaafdheid begeleidt het verbredingswerk. De voorbereidingstijd voor de leerkracht is hierbij even lang als de uitvoering door de kinderen. De directeur is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van voldoende budget voor personeel en materiaal (inclusief DHH). De onderbouwleerkrachten dienen in samenspraak met de directie en IB te waarborgen dat op de eerste dag tijd vrijgemaakt wordt voor de signalering van een nieuwe leerling. Communicatie Richting leerlingen en ouders De communicatie rondom de leerling loopt normaal gesproken via de groepsleerkracht. Het is belangrijk dat deze hoofdverantwoordelijk is en blijft voor het proces van de leerling. Cijfers van toetsen van verdiepingswerk en projecten komen in de portfolio en worden tijdens de oudergesprekken besproken. Ouders en leerlingen kunnen hun klachten, opmerkingen en suggesties kwijt middels een mail te sturen aan de groepsleerkracht of een gesprek aan te gaan met de groepsleerkracht. De werkgroep kan indien nodig ondersteunen of advies geven. Daarnaast is er een jaarlijkse informatieavond voor ouders, zowel van de plus -kinderen als de reguliere kinderen. Hierin wordt het beleid uiteengezet en een overzicht gegeven van de gebruikte

7 materialen en wat er daadwerkelijk in de klas gebeurt. Verder staat de samenvatting van het beleid in de schoolgids en op de website van de school. Via de Sterrenflits wordt waar nodig informatie verstrekt. Richting leerkrachten Vanuit de werkgroep verloopt de communicatie via de bouw- en of teamvergaderingen. Daarnaast is dit document een leidraad bij de begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen. Leerkrachten kunnen aan de werkgroep ook hun (praktijk)vragen stellen. Bijsturen De werkgroep meet de uitvoering van het begaafdenbeleid periodiek in jaar 1, 2 en 5. De volgende middelen worden ingezet: Vragenlijst aan leerlingen; Kindgesprekken; Oudergesprekken; Volgen van de leerresultaten via het leerlingvolgsysteem; Klassenobservaties; Volgen en ondersteunen doorgaande lijn van compacten, verdiepen, verrijken en verbreden. Leerkrachten die moeite hebben om het begaafdenbeleid toe te passen in de klas krijgen hierbij ondersteuning. De commissie selecteert waar nodig specifieke trainingen, trainers en materialen om het beleid en de uitvoering te versterken. De werkgroep let er aan het begin van het jaar op dat de begaafde leerlingen worden overgedragen aan de volgende leerkracht. Leerlingen die in de loop van het jaar worden gesignaleerd worden besproken met de werkgroep en toegevoegd aan de lijst in het leerlingvolgsysteem. Ook klachten en adviezen bekijkt de werkgroep regelmatig en de werkgroep gaat indien nodig over tot actie. Indien nodig wordt de signaleringsprocedure aangepast.

Opzet Beleidsplan Basisschool H.Henricus Hippolytushoef

Opzet Beleidsplan Basisschool H.Henricus Hippolytushoef Opzet Beleidsplan Basisschool H.Henricus Hippolytushoef Visie We zien als school dat er een groep leerlingen is die op bovengemiddeld of (zeer)begaafd niveau presteert, deze leerlingen hebben specifieke

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

(Hoog)begaafde leerlingen ICBS De Bonte Mol

(Hoog)begaafde leerlingen ICBS De Bonte Mol Beleid omtrent (Hoog)begaafde leerlingen ICBS De Bonte Mol Dit beleid is een onderdeel van het schoolzorgplan en schoolontwikkelplan Schermerhorn Juli 2011 Visie In elke klas zitten kinderen die op school

Nadere informatie

Beleidsplan Hoogbegaafdheid

Beleidsplan Hoogbegaafdheid Beleidsplan Hoogbegaafdheid 1 Visie Op de Oostpoortschool willen wij alle kinderen, inclusief de kinderen die uitdaging behoeven, een plek bieden waar ze zich thuis voelen, lekker in hun vel zitten, de

Nadere informatie

Protocol (hoog)begaafden Prinses Julianaschool Versie 2, 2010

Protocol (hoog)begaafden Prinses Julianaschool Versie 2, 2010 Protocol (hoog)begaafden Prinses Julianaschool Versie 2, 2010 INHOUD 1.Algemeen 1.1 Definitie 2. Begrippen 2.1 Compacten en verdiepen 2.2 Verrijken 2.3 Versnellen 2.4 Portfolio 3. Signalering via KIJK

Nadere informatie

Zorgbeleid (hoog)begaafde leerlingen OBS Waterwolf OBS Waterwolf Zijdewinde VB Vijfhuizen. Begaafden beleid 1

Zorgbeleid (hoog)begaafde leerlingen OBS Waterwolf OBS Waterwolf Zijdewinde VB Vijfhuizen. Begaafden beleid 1 Zorgbeleid (hoog)begaafde leerlingen OBS Waterwolf 2016-2017 OBS Waterwolf Zijdewinde 38 2141VB Vijfhuizen Begaafden beleid 1 1.1 Inleiding De Waterwolf wil graag een school zijn die ook het maximale uit

Nadere informatie

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015)

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) 2015 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Woord vooraf... 2 3. Doelstelling van het Lab... 3 3.1. Visie... 3 3.2.

Nadere informatie

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol.

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol. Maart 2012 Protocol (Hoog)begaafdheid Doel van het protocol. In dit protocol vinden leerkrachten handreikingen om (hoog)begaafde leerlingen (we noemen deze kinderen pluskinderen) te signaleren en te begeleiden.

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs.

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Meer- en hoogbegaafheid (juni 2017) Visie: Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Missie: We spreken kinderen aan op hun sterke kanten, hun begaafdheidsdomeinen,

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud plusbeleid CBS de inhoud - inleiding blz. 2 - definitie plus-leerling blz. 3 selectiecriteria totaal-plus-leerling & vak-plus-leerling blz. 3 onderpresteren blz. 5 - aanpak kleuters blz. 7 borging blz.

Nadere informatie

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs - school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs Beleidsplan hoogbegaafdheid 2016 1 2 Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Doel Op onze school stemmen we ons onderwijs zodanig op de behoeften

Nadere informatie

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Het opzetten van een beleid voor hoogbegaafde kinderen vraagt kennis over wat hoogbegaafdheid is. Het moet onderscheid kunnen maken tussen een slim kind en een hoogbegaafd

Nadere informatie

Beleidsplan meer- en hoogbegaafdheidbegeleiding

Beleidsplan meer- en hoogbegaafdheidbegeleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Visie... 2 2. Doel... 2 3. Beleid Signaleren... 3 4. Beleid Kerndoelen... 4 5. Beleid Verrijking... 5 6. Uitvoering in de klas en in de plusgroep... 6 7. Uitvoering

Nadere informatie

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel Pcb De Hoeksteen Kwaliteitszorg Notitie Nobel Kwaliteitszorg Notitie Nobel Behandeld met HB specialist in de periode september november 2013 Besproken in pedagogisch team d.d. 19 11 2013 Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9 COMPACTEN & VERRIJKEN en GROEP 9 in de midden- en bovenbouw De Nobelaer Inleiding Dit jaar starten we met een nieuwe aanpak voor leerlingen die meer aankunnen dan de reguliere lesstof. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Beleidsstuk Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Alle kinderen hebben recht op een stimulerende onderwijsomgeving om te leren. Elk kind met zijn eigen leerstijl en zijn eigen onderwijsbehoeften. Bij kleuters

Nadere informatie

Protocol meerpresteerders

Protocol meerpresteerders Protocol meerpresteerders Kindercampus King, 9-2018 Oostelijk Halfrond 441 1183 EZ Amstelveen 1 inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van het protocol... 3 1.2 Doelgroepen... 3 1.3 Visie van

Nadere informatie

Protocol leertijdverkorting

Protocol leertijdverkorting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol leertijdverkorting Doel:

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Beleidsplan meer-en hoogbegaafdheid OET. Oktober 2018

Beleidsplan meer-en hoogbegaafdheid OET. Oktober 2018 Beleidsplan meer-en hoogbegaafdheid OET Oktober 2018 Beleidsplan meer- en hoogbegaafdheid Organisatorische Eenheid Teteringen (OET) Visie We hebben als OET de visie dat alle leerlingen, inclusief de meer-

Nadere informatie

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol hoogbegaafdheid 21-04-2016 Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Onze doelgroep... blz. 4 3. Procedure... blz. 5 4. Signalering en diagnostiek... blz. 6 5. Begeleiding...

Nadere informatie

Doelen van ons hoogbegaafdenonderwijs: Welbevinden. Aan de positieve kant ligt het welbevinden. Dit komt tot uiting in de volgende punten:

Doelen van ons hoogbegaafdenonderwijs: Welbevinden. Aan de positieve kant ligt het welbevinden. Dit komt tot uiting in de volgende punten: Beleidsplan (hoog) begaafde kinderen op Het Kompas Het doel van dit beleidsplan is een eenduidige visie op hoogbegaafdheid binnen de school en daaruit voortvloeiend een voor leerkrachten en ouders duidelijk

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado

Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado 0 Inhoudsopgave: 1. Inleiding... blz. 2 2. Doelstelling... blz. 3 3. Doelgroepen... blz. 3 4. Signalering... blz. 4 5. Diagnostische fase... blz. 5 6. Overwegingen

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 Den Dolder, 2011-2015 Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 1 "...Wijsheid is te weten dat uiteindelijk de kinderen zelf de weg naar de toekomst in handen hebben..." 1 www.wijswijzer.nl

Nadere informatie

KMO-protocol De Wegwijzer

KMO-protocol De Wegwijzer KMO-protocol De Wegwijzer 2010 1 Inhoudsopgave Inleiding Motivaties voor het beleid, toepassing van het protocol en consequenties van het plan 3 Hoofdstuk 1 Het doel van het KMO-protocol 4 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Visie In de visie van onze school staat dat wij streven naar een optimale ontwikkeling van ieder kind. Het uitgangspunt Voor leerlingen die een ontwikkelingsvoorsprong

Nadere informatie

Signalering: Hoe signaleer je (hoog)begaafde leerlingen? Het simpelste model is het model van Renzulli.

Signalering: Hoe signaleer je (hoog)begaafde leerlingen? Het simpelste model is het model van Renzulli. Beleidsplan (hoog) begaafde kinderen op Het Kompas Het doel van dit beleidsplan is een eenduidige visie op hoogbegaafdheid binnen de school en daaruit voortvloeiend een voor leerkrachten en ouders duidelijk

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs 3. De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Onze scholen zijn aangesloten

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevennesc hool.nl www.curtevennesch ool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind uniek en toch lekker samen Niet

Nadere informatie

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid 2015-2019 Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk: 1- Het bepalen van de doelgroep 3 2- Signalering en diagnostiek 4 3- Vervroegde doorstroming 6 4- Aanpassen leerstofaanbod

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen TriVia biedt voor begaafde leerlingen in zogenaamde dolfijngroepen noodzakelijke begeleiding. We hebben gekozen voor de benaming dolfijngroep. Een dolfijn

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren!

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Enkele kenmerken van MHB leerlingen Grote denksprongen Gemotiveerd tot verwerven van

Nadere informatie

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Doelgroep: Hoogbegaafde leerlingen: Leerlingen die regelmatig en gedurende langere tijd op een hoog niveau prestaties leveren. Hierbij moet

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs

Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs De lijst bestaat uit 114 vragen (stellingen) en kan in 30 minuten worden ingevuld. De lijst bestaat uit vier onderdelen: 1. Visie, draagvlak en kennis 2.

Nadere informatie

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Uitgangspunten In het praten over meer- en hoogbegaafdheid vinden we het van belang om dit aan te laten sluiten bij de uitgangspunten van

Nadere informatie

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool.

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Ontdek-boek over hoogbegaafdheid door Wendy Lammers van Toorenburg) 1 januari 2014 1. (Hoog)begaafdenbeleid op de Lorentzschool. In het hedendaagse onderwijs is omgaan

Nadere informatie

Beleid VPCO - Plusklas

Beleid VPCO - Plusklas Beleid VPCO - Plusklas Versie 24-09- 2015 07 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen

Nadere informatie

Beleidsplan Basisschool Da Vinci

Beleidsplan Basisschool Da Vinci Beleidsplan Basisschool Da Vinci Inleiding Dit beleidsplan geeft richting aan en is de basis voor de verdere ontwikkeling aan hoogbegaafde leerlingen aan basisschool Da Vinci voor de korte (1/2 jaar),

Nadere informatie

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Hofbode 5 11 januari 2016 o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Kerst 2015 Het is alweer een aantal weken geleden maar we kunnen terugkijken op een sfeervolle Kerst. We willen alle

Nadere informatie

PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid

PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid mei 2013 Inhoudsopgave 1. Algemeen 1.1 Visie op (hoog)begaafdheid p.3 1.2 Wat is (hoog)begaafdheid? p.3 1.2.1 Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong p.3 1.2.2 (hoog)begaafde

Nadere informatie

versie okt 2017 protocol aanpak plusleerlingen

versie okt 2017 protocol aanpak plusleerlingen protocol aanpak plusleerlingen 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanpak plus-leerlingen... 3 2.1 Het menu voor alle plusgroep-leerlingen.... 3 2.2 Het menu voor de plusklas leerlingen... 4 3 en verrijken Rekenen,

Nadere informatie

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Uitkomsten enquête Praktijk Liberi Datum: 27 januari 2013 Plaats: Aldeboarn www.praktijkliberi.nl info@praktijkliberi.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Aan de positieve kant ligt het welbevinden. Dit komt tot uiting in de volgende punten:

Aan de positieve kant ligt het welbevinden. Dit komt tot uiting in de volgende punten: Beleidsplan (hoog) begaafde kinderen op Het Kompas Het doel van dit beleidsplan is een eenduidige visie op hoogbegaafdheid binnen de school en daaruit voortvloeiend een voor leerkrachten en ouders duidelijk

Nadere informatie

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 januari 2010 5 januari 2011 informeren MT 26 januari 2011 informeren teams 10 maart 2011 voornemen besluit BC 22 maart 2011 besluitvormend GMR 21 april

Nadere informatie

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Ouderversie 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De plaatsingswijzer... 4 2. Uitstroomprofielen in groep 6... 5 3. Voorlopig advies in groep 7... 6 4. Advisering

Nadere informatie

6 profielen hoogbegaafde leerlingen van Betts&Neihart bijlage 6 profielen hoogbegaafde leerlingen Betts&Neihart.

6 profielen hoogbegaafde leerlingen van Betts&Neihart bijlage 6 profielen hoogbegaafde leerlingen Betts&Neihart. Drie-jarig beleidsplan: Talentbeleid 2016-2019 Onderwijs op maat op de Lorentzschool voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong Inhoud: 1. DOEL: Wat is het doel van de Lorentzschool om leerlingen

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding Aanpak plus-leerlingen Het menu voor alle plusgroep-leerlingen Het menu voor de plusklas leerlingen...

Inhoud 1 Inleiding Aanpak plus-leerlingen Het menu voor alle plusgroep-leerlingen Het menu voor de plusklas leerlingen... 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanpak plus-leerlingen... 3 2.1 Het menu voor alle plusgroep-leerlingen.... 3 2.2 Het menu voor de plusklas leerlingen... 4 3 Compacten en verrijken Rekenen, Taal en Spelling

Nadere informatie

Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen

Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen 1 Inleiding Dit beleid is op Het Kompas bestemd voor de volgende doelgroepen: - Hoogbegaafde leerlingen; dit zijn leerlingen die gediagnosticeerd zijn en een IQ

Nadere informatie

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD 18 1851 LB HEILOO TEL. 072 5332530 E-MAIL: info@radboud-school.nl januari 2015 Inhoudsopgave Woord vooraf... 3 Uitgangspunten bij het protocol verlengen of versnellen...

Nadere informatie

Protocol (Hoog) Begaafdheid

Protocol (Hoog) Begaafdheid Protocol (Hoog) Begaafdheid 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 3 2. Doelstelling. blz. 3 3. Doelgroepen blz. 3 4. Signalering.. blz. 4 5. Diagnose fase blz. 5 6. Overwegingen bij het plan van aanpak. blz.

Nadere informatie

Meer- en hoogbegaafde en (hoog)intelligente leerlingen

Meer- en hoogbegaafde en (hoog)intelligente leerlingen Protocol Meer- en hoogbegaafde en (hoog)intelligente leerlingen 1 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 DHH - Signalering... 3 1.1 Groepssignalering (Quickscan)... 3 1.2 Individuele signalering... 3 2 DHH - Diagnostiek...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PLUSKLAS

BELEIDSPLAN PLUSKLAS BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken OBS HET GROENE HART Januari 2012 BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken Inleiding Gedurende de hele basisschool leggen

Nadere informatie

DE WILLEM-ALEXANDERSCHOOL HAALT HET MAXIMALE UIT JE

DE WILLEM-ALEXANDERSCHOOL HAALT HET MAXIMALE UIT JE BELEIDSPLAN PLUSLEERLINGEN DE WILLEM-ALEXANDERSCHOOL HAALT HET MAXIMALE UIT JE Kapelweidtje 2 1861 JH Bergen t: 072 581 3142 wa-school@tabijn.nl www.willemalexander-tabijn.nl Beleidsplan meer- en hoogbegaafdheid,

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar Protocol doorstromen in de basisschool Schooljaar 2018-2019 Doel van dit protocol Met dit protocol willen we ouders/verzorgers informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

Protocol begaafdheid

Protocol begaafdheid Protocol begaafdheid Inhoudsopgave 1. De doelgroep 1.1 Om welke leerlingen gaat het bij ons op school? 1.2 Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong 1.3 Talent op één gebied Beleid op de KWS 2. Leerlingbegeleiding

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen Protocol doubleren en versnellen Omnis school T Opstapje Van Tilburghstraat 41 4438 AJ Driewegen tel: +31 - (0)113-653010 e-mail: tel. directeur S. Meulblok : 06-10730662 Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid De RK Daltonbasisschool St. Plechelmus hanteert het Protocol Hoogbegaafdheid van haar bestuur de Dr. Schaepmanstichting. Dit protocol is in 2009 gemaakt en binnen het bestuur is

Nadere informatie

Basisschool De Goede Herder. Schakelklas. plan

Basisschool De Goede Herder. Schakelklas. plan Basisschool De Goede Herder Schakelklas plan 2008-2009 1. Inleiding Basisschool De Goede Herder participeerde in de periode 2002-2006 in het Helmondse Onderwijs- Kansenbeleid. Met een percentage gewichtenleerlingen

Nadere informatie

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan:

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan: Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Rhenen Protocol besluitvorming omtrent bevorderen en doubleren. Algemeen Op de Ericaschool en De Springplank wordt gewerkt met een leerstofjaarklassensysteem.

Nadere informatie

Talent is wie je bent. Protocol (Hoog)begaafdheid Stichting Openbaar Onderwijs Westland

Talent is wie je bent. Protocol (Hoog)begaafdheid Stichting Openbaar Onderwijs Westland Talent is wie je bent Protocol (Hoog)begaafdheid Stichting Openbaar Onderwijs Westland maart 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie op (hoog)begaafdheid 4 3. Doelgroep 6 4. Signalering 7 5. Diagnostiek

Nadere informatie

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Inleiding Doubleren op de Wiekslag kan worden omschreven als: Een proces waarbij in de groepen 1 t/m 4 een situatie is ontstaan, waarbij de ontwikkeling van een

Nadere informatie

R.K. Basisschool t Ruimteschip - Opmeer. Beleid Hoogbegaafdheid en Meerkunners

R.K. Basisschool t Ruimteschip - Opmeer. Beleid Hoogbegaafdheid en Meerkunners R.K. Basisschool t Ruimteschip - Opmeer Beleid Hoogbegaafdheid en Meerkunners Inhoud 1. Visie... 3 2. Beleid: uitgangspunten... 5 Doel... 5 Doelstellingen... 5 Talentcoach... 6 Werkgroep Onderwijsconcept...

Nadere informatie

HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN?

HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN? PASSEND ONDERWIJS IS IN VOLLE GANG. HEEFT U EEN PASSEND AANBOD VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN? HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN? TRAININGEN - TRAJECTEN TALENT OP UW SCHOLEN Met de invoering

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Hoogbegaafdenbeleid op de Waterspiegel

Hoogbegaafdenbeleid op de Waterspiegel Hoogbegaafdenbeleid op de Waterspiegel september 2012 Intro Ieder kind heeft van God gaven en talenten gekregen: voor ieder kind op zijn eigen niveau. In ons onderwijs willen we die verscheidenheid waarderen.

Nadere informatie

PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid

PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid PROTOCOL (Hoog)Begaafdheid Sneek, Januari 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen 1.1 Visie op (hoog)begaafdheid p.3 1.2 Wat is (hoog)begaafdheid? p.3 1.2.1 Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong p.3 1.2.2 (hoog)begaafde

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep: 2.1 Wat zijn excellente leerlingen? 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen 10-2-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz 3 2. Overgang kleuters blz 4 3. Overgang

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Het heeft de voorkeur

Nadere informatie

Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs.

Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs. Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs. De Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs in Spijkenisse bestaat ruim 100 jaar. Gedurende die honderd jaar hebben wij

Nadere informatie

4. De zorg voor kinderen.

4. De zorg voor kinderen. 4. De zorg voor kinderen. 4.1 De opvang van nieuwe leerlingen in de school. Wanneer uw kind de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt, kan het groep 1 van onze school bezoeken. Tevoren ontvangt u een uitnodiging

Nadere informatie

Beleid. (hoog)begaafde leerlingen

Beleid. (hoog)begaafde leerlingen Beleid (hoog)begaafde leerlingen Stichting Primair Onderwijs Venray Schooljaar 2008-2009 Doelstelling Uitgangspunt is dat ieder kind recht heeft op passend onderwijs, waarbij tegemoet gekomen wordt aan

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1 Wat is hoogbegaafdheid? 2 Visie van de Rank 3 Kansen en belemmeringen 4 Signaleren 5 Diagnosticeren 6 De aanpak in de klas/ buiten de klas 7 Communicatie met ouders

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie