Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 3 WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 3 WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN"

Transcriptie

1 Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN

2

3 EEN DAG DUURT UUR. LES Voor de uren na de middag tel ik er bij. uur in de namiddag wordt dan uur. 0 () + 0 uur s nachts uur in de namiddag Verbind in elke kolom de cijferklokken met de juiste wijzerklokken.

4 LES EEN DAG DUURT UUR. Hoe zeg je het? Geef ook het juiste dagdeel aan. Het is uur s nachts. in de namiddag. Het is uur s nachts. in de namiddag. Het is uur s morgens. s avonds. Het is s nachts. s middags. Het is in de ochtend. s avonds. Het is s nachts. in de namiddag. Kleur de juiste klok. Zet de cijferklokken juist. Geef de cijferklok en het bolletje bij de prent dezelfde kleur. Het laatste uur voor de middag hebben we muziekles. Zet je de tv aan? Ik wil het nieuws van zeven zien. De kranten moeten al vroeg in de bus. Nog een uurtje wachten op het spookuur!

5 KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN LES Ik kan tellen met sprongen van. Dat komt hier goed van pas! Verbind de juiste klokken in elke kolom. a voor de middag b na de middag

6 LES KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN Zeg hoe laat het is. Geef ook het dagdeel aan. Het is uur en Het is uur en Het is uur Het is uur minuten minuten in de ochtend. s nachts. in de voormiddag. s morgens. s avonds. s namiddags. s avonds. s avonds. Zet de cijferklokjes juist. a Het is voor de middag. b Het is na de middag. c Kun je dit ook? Om uur 0 s avonds laat papa de hond een laatste keer uit. Mijn wekker loopt s morgens af om uur 0. Mama is dan de deur al uit. Ze neemt de trein van uur en naar haar werk. s Avonds keert ze terug met de trein van uur.

7 TIJDSVERSCHIL IN UREN EN MINUTEN LES En hoe laat is het bij jou? Het is voormiddag in België. Hoe laat is het elders? Zet de cijferklokjes juist. Bij ons in Marokko is het uur vroeger. Bij ons in Oeganda is het uur later. Bij ons in China is het uur later. Bij ons in Brazilië is het uur vroeger. Hoe laat is het? Verbind met de juiste klok rechts. uur vroeger was het uur later is het uur later is het Hoe laat is het? Verbind met de juiste klok rechts. minuten vroeger was het 0 minuten later is het minuten vroeger was het

8 LES TIJDSVERSCHIL IN UREN EN MINUTEN Te vroeg of te laat?... minuten te vroeg - te laat.... minuten te vroeg - te laat.... minuten te vroeg - te laat.... minuten te vroeg - te laat.... minuten te vroeg - te laat. Reizen met het vliegtuig. Hoe lang duurt de vlucht? De vlucht duurt minuten. De vlucht duurt uur. Reis door de tijd Het is uur s ochtends. s middags. s avonds. Het is uur s ochtends. s middags. s avonds. minuten geleden was het: Over minuten is het:

9 DIGITAAL KLOKLEZEN TOT OP MINUUT LES Even herhalen. Noteer onder elk klokje hoe laat het is. Het is uur en Het is uur Het is uur Het is uur s ochtends. s ochtends. s ochtends. s ochtends. s namiddags s namiddags s namiddags s namiddags s nachts. s avonds. s avonds. s nachts. Wat een makkie! Doe zoals het voorbeeld. Rangschik de klokjes daarna van vroeg () naar laat ().... Het is uur en minuten... Het is uur en minuten... Het is uur minuten... Het is uur... Het is uur s ochtends. s namiddags. s nachts. s ochtends. s namiddags. s avonds. s morgens. s middags. s avonds. s voormiddags. s namiddags. s avonds. s voormiddags. s namiddags. s avonds. Kleur de klokjes uit oefening volgens deze aanwijzingen: blauw Tijd voor het middageten! geel Papa maakt het avondeten. groen Bijna spookuur! rood uur is net voorbij. paars Ochtendspeeltijd!

10 LES DIGITAAL KLOKLEZEN TOT OP MINUUT Kleur het juiste klokje. Het is uur minuten s avonds. Het is uur en s ochtends Het is uur s middags. Het is uur s nachts. Zet jij de klok juist? Het is uur en minuten s avonds. Het is uur en in de voormiddag. Het is uur minuten s ochtends. Het is uur s avonds. Het is uur s middags. Het is uur en s nachts. Te land, ter zee en in de lucht. Zet de klokjes juist. We nemen de trein van uur. s ochtends De ferry vaart af om uur 0. s nachts Onze vlucht vertrekt om uur en minuten. s morgens vroeg s avonds s middags s namiddags

11 HET UUR EN HET HALFUUR LES Het is later dan uur, maar vroeger dan uur. Het is half. Het is uur 0. Het is half. Welke uitspraken horen bij welke klokken? Gebruik een lat om te verbinden. Lander, de match begint vanavond om half. Bedtijd, Feebe! Het is al half. Oei, het is al half! Ik kom te laat op school! Het is middernacht! Woahaha Tot over een halfuurtje Zet bij elke wijzerklok de cijferklok juist en zeg hoe laat het is. a voor de middag Het is uur. Het is uur of half Het is Het is of

12 LES HET UUR EN HET HALFUUR b na de middag Het is uur Het is uur Het is Het is s avonds. of half s avonds. of... Nu door elkaar. Zet de cijferklokken juist. voormiddag vlak na de middag avond namiddag Geef alle elementen die dezelfde tijd aangeven dezelfde kleur. Het is exact uur. Het is uur 0. Het is uur s avonds. Het is vijf uur in de namiddag. Het is uur 0 minuten. Het is half s avonds. Het is half s middags. Het is uur. Het is half in de ochtend. Het is uur 0.

13 KWART VOOR EN KWART OVER LES De cijferklok en de wijzerklok duiden hetzelfde uur aan. Vul in hoe we dat zeggen. Het is uur. Het is uur Het is uur Het is uur minuten. minuten. minuten. Het is uur. Het is kwart. Het is half. Het is kwart. Zeg hoe laat het is op deze klokken. Je kunt het op twee manieren! De voormiddag van Arne uur kwart voor kwart over half Het is uur en minuten. Het is kwart. Tijd om op te staan! Het is uur. Het is. Na de speeltijd gaan we turnen. Het is uur minuten. Het is Vlug naar de klas! Het is uur.. Het is. Bijna middagpauze! Mijn maag gromt. Het is uur. Het is. Nog even en het is speeltijd! Het is uur. Het is. Waar heb ik mijn brooddoos gelaten?

14 LES KWART VOOR EN KWART OVER Hoe laat is het op deze klokken? Doe zoals in het voorbeeld. Het is uur en minuten. Het is kwart over s avonds. Het is... uur... Het is Het is... uur... minuten. Het is Het is... uur... Het is Het is... uur... Het is Het is... uur. Het is Laat alles kloppen! Het is kwart Het is kwart Het is Het is Vul de juiste tijdsduur in. Een uur duurt minuten. Een halfuur duurt minuten. Een kwartier duurt minuten. Drie kwartier duurt minuten.

15 TIJDSVERSCHIL IN UREN, HALVE UREN EN KWARTIEREN LES Even opfrissen Het is... uur.... of... Het is... uur.... of... Het is... uur.... of... Het is... uur... of... s ochtends. s middags. s avonds. Het is... uur... of... s middags. s avonds. s nachts. Het is... uur... of... s ochtends. s middags. s avonds. Bereken het tijdsverschil. BELGIË JAPAN BELGIË IJSLAND In Japan is het uur vroeger - later. In IJsland is het uur vroeger - later.

16 LES TIJDSVERSCHIL IN UREN, HALVE UREN EN KWARTIEREN Hoe lang oefenen deze kapoenen op? Start om uur Stop om... uur... of Start om... uur... of Stop om... uur Ik bingelde... minuten. (= een...) Ik bingelde... minuten. (= een...) Start om uur Stop om... uur... of Start om... uur... of Stop om... uur... of Ik bingelde... minuten. (= een...) Ik bingelde... minuten. (= een...) Wie bingelde het langst? Kleur die tekstballon. Zet eerst het cijferklokje juist. Kruis dan het juiste klokje aan. Over een halfuur Een kwartier geleden Kwart over s morgens. is het was het Half s avonds.

17 KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN OVER HET UUR LES We verdelen de wijzerklok in twee helften. Vandaag bestuderen we de minuten over het uur. uur over over OVER kwart over half over 0 over Hoe laat is het? Verbind met de juiste wijzerklok. over over kwart over 0 over Hoe laat is het? Verbind met de juiste digitale klok. over kwart over over over Dit lukt ook! Het is uur 0. Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is 0 over. Het is. over. Het is. over. Het is. over.

18 LES KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN OVER HET UUR Ga maar door! Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is over. Het is over. Het is over. Het is over. Kruis de juiste tijd aan. over over over over over kwart over over over over over over kwart over Eerlijk of liegbeest? Kleur het vakje. : : : 0 : Gisteren heb ik me verslapen. Ik werd wakker om kwart over. Om 0 over speelden we samen op de speelplaats. Om over gingen we thuis bij mama eten. Om half s avonds lagen we al heerlijk te slapen. eerlijk liegbeest eerlijk liegbeest eerlijk liegbeest eerlijk liegbeest

19 KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN VOOR HET UUR LES We verdelen de wijzerklok in twee helften. Vandaag bestuderen we de minuten voor het uur. voor kwart voor 0 voor voor voor VOOR uur half Hoe laat is het op deze wijzerklokjes? Zo doe ik het! Vul jij aan? Het is tussen en uur. Het is het dichtst bij uur. Het is minuten vroeger dan uur. Het is. Het is voor. Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is....

20 LES KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN VOOR HET UUR Geef wat samen hoort dezelfde kleur. Het is kwart voor. Het is uur 0. Het is voor. Het is voor. Het is uur en minuten. Het is voor. Het is uur minuten. Het is uur en minuten. Hoe kun je het zeggen? Kleur de bolletjes groen als het goed is. Het is Het is Het is Het is uur 0. uur. uur. uur. voor. uur. voor. kwart voor. voor. voor. voor. kwart voor. Zet ook de cijferklokjes juist. Het is voor de middag. Hoeveel haal jij op de Ik meet de tijd -quiz? Opa Cor werd gisteren honderd jaar oud. Dat is precies een. Een telt dagen (behalve een schrikkeljaar, dan zijn het er ), en. Een week telt van tweemaal of. Een uur telt 0, twee en vier. 0 Een minuut telt 0.. Ik haalde /.

21 KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN VOOR EN OVER HET UUR LES Kleur de linkerhelft van de klok geel. Kleur de rechterhelft blauw. Vul dan juist aan. voor uur over VOOR OVER Voor of over het uur? a b Kijk goed naar de klokjes. Gebruik je voor, kleur het hart van de klok dan geel. Gebruik je over, kleur het hart van de klok dan blauw. Schrijf er dan bij hoe laat het is. Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is.... Het is....

22 LES KLOKLEZEN TOT OP MINUTEN VOOR EN OVER HET UUR Geef alles wat hetzelfde uur aanduidt dezelfde kleur. Het is over. Het is uur 0. Het is 0 voor. Het is voor. Het is uur en minuten. Het is voor. Het is 0 uur minuten. Het is uur en 0 minuten. Het is uur in de namiddag. Merwan maakt zich klaar voor de basketbaltraining. Beantwoord de vragen. Antwoord met half, voor of over. Om hoe laat... eet Merwan een bord spaghetti? Om... trekt hij zijn basketschoenen aan?... vertrekt hij met zijn fiets naar de training?... Wat doet Merwan om kwart voor?... om over?... om voor?... Wat staat er op de cijferklok wanneer de coach de training op gang fluit?

23 TIJDSVERSCHIL IN UREN EN MINUTEN (PER ) LES Noteer bij elk televisieprogramma het beginuur. Doe zoals in het voorbeeld. 0:0 Angelina ballerina Start om uur 0 of voor 0:0 0: Raad eens hoeveel ik van je houd Babar en de belevenissen van Badou Start om... uur... of... Start om... uur... of... 0: Mickey Mouse clubhuis 0:0 Zoostraat Start om... uur... of... Start om... uur... of... Omkring de letter voor elk juist antwoord. a Dit zijn B avondprogramma s. R middagprogramma s. T ochtendprogramma s. e Zoostraat duurt E 0 minuten. T een halfuur. N Weet ik niet. b De tekenfilm Babar duurt I minuten. W minuten. R minuten. c Angelina ballerina duurt B minuten. M 0 minuten. E een kwartier. d Welk programma duurt minuten? I Babar. E Mickey Mouse clubhuis. G Raad eens hoeveel ik van je houd. f Je zet om half de tv aan. Welk programma is bezig? A Babar. J Raad eens I Mickey Mouse. g Welk programma duurt het langst? R Babar. E Mickey Mouse. N Angelina Ballerina. h Welke programma s duren elk minuten? A Angelina & Babar. O Babar en Mickey Mouse. S Babar & Raad eens Zet alle omkringde letters achter elkaar. Welk programma volgt op Zoostraat?... Even herhalen. Hoeveel kan erin? minuten in een uur minuten in een kwartier kwartier in een uur halve uren in een uur minuten in een halfuur seconden in een minuut

24 LES TIJDSVERSCHIL IN UREN EN MINUTEN (PER ) Hoelang voor ze beet hebben? TIM PAPA Tim heeft beet na minuten. Papa heeft beet na minuten. NOOR MAMA Noor heeft beet na minuten. Mama heeft beet na minuten. Beantwoord de vragen. De ij past in één vakje. Wie gooide als eerste de hengel uit? Wat werd als laatste opgevist? Om hoe laat had Noor beet? Wie had het minste tijd nodig? Wat kwam om stipt over uit het water? Welk woord lees je van boven naar onder?...

25 KLOKLEZEN TOT OP DE MINUUT OP DE WIJZERKLOK LES Heb je minuutjes? Even herhalen, dan. Kruis aan wat bij de wijzerklokjes zou kunnen horen. Het is voor. Het is uur minuten. Het is over. Het is voor. Het is uur minuten. Het is uur 0. Het is 0 voor. Het is 0 over. Het is uur en 0 minuten. Minuut per minuut. Verbind de cijferklokken met de juiste wijzerklok.

26 LES KLOKLEZEN TOT OP DE MINUUT OP DE WIJZERKLOK Vul de cijferklokjes aan en zeg hoe laat het is. Het is uur en Het is uur en Het is uur en Het is uur en minuten. minuten. minuten. minuten. Een dagje in de zoo. Vul de juiste tijd in en zet de cijferklokjes juist. Om uur en Net voor de middag, Om precies uur Vlak voor sluitingstijd, heeft de giraf haar om uur, in de namiddag om uur, begon ontbijt op. eindigt de eerste brak het struisvogelei. Jelle aan zijn ritje op zeeleeuwenshow. de kameel. Nummer deze tijden van vroeg () naar laat (). Vergelijk achteraf met je buur. Het is uur minuten s avonds. NM NM

27 TIJDSVERSCHIL IN MINUTEN LES Even opfrissen Het is. uur. Het is. uur. Het is. uur. Het is. uur. Kijk naar het voorbeeld. Zeg nu ook of het s morgens, in de namiddag, s avonds of s nachts is. Het is uur Het is. uur.. Het is. uur.. Het is. uur.. of uur in de. of... Bestudeer de treintabel en beantwoord de vragen. Hasselt Schulen Diest Zichem Testelt Langdorp Aarschot Leuven Leuven Brussel-Noord Brussel-Noord Brussel-Centraal Brussel-Zuid Brussel-Zuid Gent-Sint-Pieters Gent-Sint-Pieters Brugge Brugge Heist Duinbergen Knokke Deze trein rijdt van. naar.... Ik stap op in Leuven. De trein vertrekt daar om... Ik rijd van Leuven tot Brussel-Zuid. Hoelang doet de trein daarover? Hoelang staat de trein stil in het station van Brugge? Hoelang rijdt de trein van Schulen naar Langdorp? Ik stap uit in station Aarschot. Ik was minuten onderweg. Waar ben ik opgestapt?...

28 LES TIJDSVERSCHIL IN MINUTEN Kruis de juiste tijd aan. tijdsduur: minuten tijdsduur: minuten START STOP START STOP Wie is het snelst? Kleur die figuur. a Om het snelst bij oma! Roodkapje deed er minuten over. De wolf deed er minuten over. b Om het snelst bij het bos! De jongen met de zevenmijlslaarzen deed er minuten over. Klein Duimpje deed er minuten over.

29 KLOKLEZEN TOT OP DE SECONDE LES Waar of niet waar? Kleur het bolletje groen als de uitspraak juist is. Er zijn evenveel minuten in een uur als seconden in een minuut. Er zijn evenveel minuten in een uur als uren in een dag. Er zijn minder kwartieren in een uur dan dagen in een week. De kleine wijzer van de klok gaat vaker rond dan de grote wijzer. In één minuut gaat de secondewijzer één keer rond. Vul de seconden aan op de cijferklok. Kleur het gelijkheidsteken als de wijzerklok en de cijferklok dezelfde tijd aangeven.

30 LES KLOKLEZEN TOT OP DE SECONDE Noteer onder deze klokken hoe laat het precies is. Het is uur Het is uur Het is uur Het is uur minuten en minuten en minuten en minuten en seconden. seconden. seconden. seconden. Vul op de digitale klokjes aan wat ontbreekt en noteer hoe laat het is. middag avond ochtend namiddag Het is uur Het is uur Het is uur Het is uur minuten en minuten en minuten en minuten en seconden. seconden. seconden. seconden. Kleur de juiste klokjes. Het is uur minuten en seconden. Het is seconden later dan half. 0 Nog seconden en het is middernacht.

31 TIJDSVERSCHIL: HERHALING LES Breng jij pinguïn Frisco naar het ijssalon? Werk door zolang het licht op groen staat. Word je toch gestopt door een rood licht? Geen nood. Je juf of meester helpt je weer verder! Hoeveel tijd is ertussen? tijdsverschil: uur tijdsverschil: uur tijdsverschil: uur tijdsverschil: uur tijdsverschil: minuten tijdsverschil: minuten tijdsverschil: minuten tijdsverschil: minuten

32 LES TIJDSVERSCHIL: HERHALING Zet eerst het cijferklokje juist. Kruis dan de juiste tijd aan. Over een kwartier is het: Een halfuur eerder was het: Half s morgens. voor s morgens. Hoe lang duurt het? START STOP START STOP Start om. uur... Stop om. uur... Start om. uur... Stop om. uur... tijdsverschil: minuten (= een ) tijdsverschil: minuten (= een ) Even pauze! Televisie kijken. Beantwoord de vragen. :00 De dodelijkste 0 :0 Zig & Sharko : Twisted Whiskers : Stafari :00 Amika Hoelang duurt De dodelijkste 0? minuten Hoelang duurt Zig en Sharko? minuten Hoelang duurt Twisted Whiskers? minuten Hoelang duurt Stafari? minuten Hoelang duurt Amika, als je weet dat het volgende programma begint om voor? minuten

33 TIJDSVERSCHIL: HERHALING LES Je bent er bijna! Beantwoord de vragen. ROOSENDAAL (NL) ESSEN WILDERT KALMTHOUT KIJKUIT HEIDE KAPELLEN SINT-MARIABURG EKEREN ANTWERPEN-NOORDERDOKKEN ANTWERPEN-LUCHTBAL ANTWERPEN-DAM ANTWERPEN-OOST ANTWERPEN-CENTRAAL Deze trein rijdt van. naar.. Hoelang duurt de rit van Sint-Mariaburg naar Antwerpen-Centraal? minuten Hoelang duurt de rit van Roosendaal naar Heide? minuten Ik stap op in Roosendaal. De volgende halte moet ik er alweer uit. Ik stap af in en zat minuten op de trein. Mauro stapt op in Ekeren. Een kwartier later stapt hij af. In welk station is hij dan?.. Je hebt het gehaald! Geniet samen met Frisco van een welverdiend ijsje. Teken jezelf in de lege strandstoel. Kies je ijsje zo groot en zo lekker als je zelf wilt. Frisco trakteert!

34

35 HERHALING BIJ SPRONG KLOKLEZEN Hoe laat is het op de wijzerklok? Zet het uur juist op de cijferklokjes. Denk erom: een dag telt uur! voor de middag na de middag Zet de cijferklokken juist. Het is telkens voor de middag. Schrijf op hoe laat het is. Vul bij de cijferklokken ook het dagdeel in. Het is uur en minuten in de Het is uur en minuten. Het is uur en minuten in de Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

36 KLOKLEZEN HERHALING BIJ SPRONG Vroeger of later. Verbind met de juiste klok rechts. uur later is het 0 minuten vroeger was het Zet de cijferklok juist. Over minuten is het: uur vroeger was het: uur later is het: 0 minuten eerder was het: Te vroeg of te laat?... minuten te vroeg - te laat... minuten te vroeg - te laat Hoe laat is het? Het is uur Het is uur Het is uur 's ochtends. 's middags. 's nachts. 's middags. 's avonds. 's nachts. 's ochtends. 's namiddags. 's nachts. Zet jij de klok juist? Het is uur s avonds. Het is uur in de voormiddag. Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

37 HERHALING BIJ SPRONG KLOKLEZEN Voor en na de middag: één wijzerklok, maar twee cijferklokken. Vul ze aan. Hoe zeg je het? Verbind de vakjes die bij elkaar horen kwart voor uur half kwart over Hoe laat is het? Zeg het met half en met kwart. Het is Het is Het is Het is Zeg er bij deze cijferklokjes bij of het ochtend, middag of avond is. Het is Het is Het is Het is Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

38 KLOKLEZEN HERHALING BIJ SPRONG Hoe laat is het? Zeg het op twee manieren. Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is over in de voormiddag. Het is over s avonds. Het is over s avonds. Het is over s nachts. Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is uur. Het is over. Het is over. Het is over. Het is.. over. Hoe lang doet de kok erover? de rijst de milkshake start om stop om klaar na minuten (= een...) start om stop om klaar na minuten (= een...) de soep de taart start om stop om klaar na minuten (= een...) start om stop om klaar na minuten (= een...) Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

39 HERHALING BIJ SPRONG KLOKLEZEN Hoe laat is het op deze wijzerklokjes? Zeg het met voor. Het is voor. Het is. Het is. Het is. Het is. Het is. Zet de cijferklok juist en zeg op twee manieren hoe laat het is. Het is telkens voor de middag. Het is uur of voor. Het is uur of. Het is uur of voor. Het is uur of. Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

40 KLOKLEZEN HERHALING BIJ SPRONG Voor of over het uur? Kleur het juiste kaartje en vul aan wat ontbreekt. Kijk goed! Wat is de grote en wat is de kleine wijzer? Het is voor over. Het is voor over. Het is kwart voor over. Het is voor over. Het is voor over. Het is voor over. Kruis aan wat bij deze wijzerklokken zou kunnen passen. Het is uur Het is voor. minuten. Het is voor. Het is uur Het is 0 voor. 0 minuten. Het is uur 0. Het is uur Het is over. Het is voor. minuten. Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

41 HERHALING BIJ SPRONG KLOKLEZEN Televisie kijken. Beantwoord de vragen. :0 De week van Karrewiet Hoe laat begint De week van Karrewiet? Om... uur... of :0 Disney Phineas and Ferb : Oggy en de kakkerlakken Hoe laat eindigt De week van karrewiet? Om... uur... of Hoelang duurt De week van Karrewiet dan? : Ella Enchanted Hoelang duurt Oggy en de kakkerlakken? Om het langst touwtjespringen. Wie wint? Zet een kring rond zijn of haar naam. ARTHUR AYA Arthur valt af na minuten. Aya stopt na minuten. FINN MAX Finn houdt ermee op na minuten. Max houdt het minuten vol. Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

42 KLOKLEZEN HERHALING BIJ SPRONG Minuut per minuut. Verbind de cijferklokken met de juiste wijzerklok. Zet de cijferklokjes juist en zeg hoe laat het is. Het is uur in de. Het is in de. Het is s. Het is uur in de. Het is uur s. Het is uur in de. Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

43 HERHALING BIJ SPRONG KLOKLEZEN Een ritje met de schoolbus BUSDIENST Stelplaats.00 Reuzenstraat.0 Kerkstraat.0 Kwekerijstraat.0 Millisstraat.0 Congostraat. Pothoekstraat. Duinstraat. Schapenstraat. Helmstraat. Groeningerplein. Noordstraat. Appelstraat. Pesthofstraat. School. Simon stapt op in de Reuzenstraat. De bus vertrekt daar om.... Hoe laat komt de bus aan op school?... Eleonor stapt op in de Duinstraat. Hoelang duurt de rit naar school?... Fran rijdt minuten naar school. Waar stapt ze op?... Lounis stapt op in de Millisstraat. Hoelang duurt zijn rit naar school?... Tot op de seconde! Vul op de cijferklokjes aan wat ontbreekt en zeg hoe laat het is. uur minuten seconden uur minuten seconden uur minuten seconden uur minuten seconden Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

44 KLOKLEZEN HERHALING BIJ SPRONG Stap voor stap. We beginnen bij het begin. tijdsverschil: uur tijdsverschil: uur Ietsje moeilijker. Dit kun je ook. tijdsverschil: minuten tijdsverschil: minuten tijdsverschil: minuten tijdsverschil: minuten In het station Trein Antwerpen - Gent Antwerpen-Centraal.00 Antwerpen-Berchem.0 Sint-Niklaas. Lokeren. Hoelang duurt de rit van Berchem naar Gent- Dampoort?... Hoelang duurt de rit van Sint-Niklaas naar Gent-Sint-Pieters?... Hoelang duurt de rit van Lokeren naar Gent- Dampoort?... Gent-Dampoort. Gent-Sint-Pieters. Dit kopieerblad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus Van In.

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN CORRECTIESLEUTEL

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN CORRECTIESLEUTEL Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN CORRECTIESLEUTEL ANALOOG EN DIGITAAL TOT OP MINUTEN NAUWKEURIG LES Even opfrissen! Welke cijfers geven de uren aan?

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN TOETS SPRONG Naam:... Klas:... Datum:... Nr.... MMR... / MK... / MMR... / Kloklezen... / a Noteer de juiste tijd.

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN CORRECTIESLEUTEL

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN CORRECTIESLEUTEL Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN CORRECTIESLEUTEL TOETS SPRONG Naam:... Klas:... Datum:... Nr.... MMR... / MK... / MMR... / Kloklezen... / a Noteer

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 3 TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 3 TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus TOETSEN MAP VAN WIBBEL: REMEDIËREN EN INOEFENEN TOETS SPRONG Naam:... Klas:... Datum:... Nr.... MMR... / MMR De -urenschaal. Kijk goed hoe laat het is op de wijzerklok

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. De digitale klok 6. Hele uren 8. Halve uren 14. Kwartieren en 10 minuten 24. Minuten 29. Klokkijken gemengd 33

Inhoudsopgave. Inleiding 4. De digitale klok 6. Hele uren 8. Halve uren 14. Kwartieren en 10 minuten 24. Minuten 29. Klokkijken gemengd 33 Inhoudsopgave Inleiding 4 De digitale klok 6 Hele uren 8 Halve uren 14 Kwartieren 19 5 en 10 minuten 24 Minuten 29 Klokkijken gemengd 33 Antwoorden 40 Inleiding Met dit Leer- en Oefenboek (deel 2 van een

Nadere informatie

oefenbundeltje voor het derde leerjaar

oefenbundeltje voor het derde leerjaar oefenbundeltje voor het derde leerjaar bevat: werkbladen uit de map van Wibbel bij Rekensprong Plus, aansluitend bij de wiskundeopdrachten op de poster; de correctiesleutel bij deze werkbladen. Meer informatie

Nadere informatie

TOELICHTING KLOKKIJKEN

TOELICHTING KLOKKIJKEN TOELICHTING KLOKKIJKEN 1 4 2 5 3 6 18153_rv_wb_klokkijken_bw.indd 2-3 31-12-2013 9:56:14 Rekenvlinder Klokkijken Toelichting Uitgeverij Zwijsen B.V., Tilburg www.rekenvlinder.nl TOELICHTING Klokkijken

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 3 HANDLEIDING

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 3 HANDLEIDING Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus HANDLEIDING Uitgeverij VAN IN heeft voor het eerste tot en met het vierde leerjaar van Rekensprong Plus bundels samengesteld waarmee GO!-scholen de vernieuwde leerlijn

Nadere informatie

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm Regel Een plank van m en 0 cm wordt in gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? m en 0 cm 0 cm. 0 cm : 0 cm De opbrengst van de boer is ton aardappelen. Hij houdt deel zelf. De rest gaat naar de

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 HANDLEIDING

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 HANDLEIDING Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 HANDLEIDING Dit blad hoort bij de bundel Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 VAN IN. Uitgeverij VAN IN heeft voor het eerste tot en met het vierde leerjaar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Overzicht klokkijken 6. Hele uren 8. Halve uren 11. Kwartieren en 10 minuten 17. Minuten 20. Klokkijken gemengd 23

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Overzicht klokkijken 6. Hele uren 8. Halve uren 11. Kwartieren en 10 minuten 17. Minuten 20. Klokkijken gemengd 23 Inhoudsopgave Inleiding 4 Overzicht klokkijken 6 Hele uren 8 Halve uren 11 Kwartieren 14 5 en 10 minuten 17 Minuten 20 Klokkijken gemengd 23 Antwoorden 36 Klokkijken memory 43 Inleiding Met dit Leer- en

Nadere informatie

Kleur de clowns met een dikke buik.

Kleur de clowns met een dikke buik. Naam: Datum: deel Kwalitatieve begrippen Kleur de clowns met een dikke buik onderwerp Dik Oefenen doel Het kind kent het begrip dik 2 Boei Plantyn Naam: Luister naar de juf / meester Knip en Datum: deel

Nadere informatie

Thema 8: remediëring bij toets taalbeschouwing

Thema 8: remediëring bij toets taalbeschouwing accent Thema 8: remediëring bij toets taalbeschouwing Naam: Je leert nadenken over zinnen. (vraag 1) Je leert wat zinnen zijn. Je weet dat er allerlei soorten zinnen bestaan. (vraag 1 en 2) 1 Lees deze

Nadere informatie

Argus Clou Aardrijkskunde Groep 3 Proeflessen Mensen op wielen Malmberg, s-hertogenbosch 2

Argus Clou Aardrijkskunde Groep 3 Proeflessen Mensen op wielen Malmberg, s-hertogenbosch 2 Aardrijkskunde Proeflessen Leerling Groep 3 Thema 3 Mensen op wielen Argus Clou Aardrijkskunde Groep 3 Proeflessen Mensen op wielen Malmberg, s-hertogenbosch 2 Argus Clou Aardrijkskunde Groep 3 Proeflessen

Nadere informatie

12 Tijd VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd. Klokkijken

12 Tijd VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd. Klokkijken Bestelnr. Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd K-Publisher B.V. Prins Hendrikstraat NL- CS Bodegraven Telefoon +(0)- 0 Telefax +(0)- info@k-publisher.nl www.k-publisher.nl Regel Een plank van

Nadere informatie

Op kennismakingstocht met trein, tram en bus

Op kennismakingstocht met trein, tram en bus Op kennismakingstocht met trein, tram en bus inhoud Waarom kiezen voor het openbaar vervoer? Een route plannen: - welke informatie heb je nodig? - waar vind je die informatie? - waar koop je een ticket?

Nadere informatie

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos!

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos! KLOK MONOPOLY Materiaal: Het speelbord van Monopoly Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig 1 dobbelsteen De klok kaartjes in de verschillende kleuren op het speelbord) (deze

Nadere informatie

De liefjes van Doe! 2 Geef de liefjes die bij elkaar horen dezelfde kleur. Getallenkennis

De liefjes van Doe! 2 Geef de liefjes die bij elkaar horen dezelfde kleur. Getallenkennis Getallenkennis De liefjes van doel Ik kan de hoeveelheid splitsen. Onze monsters hebben elk een liefje. Ze vormen altijd een paar zodat ze samen vormen. Ook al wisselen de twee monsters van plaats, ze

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Deel A. Breuken vergelijken

Deel A. Breuken vergelijken Deel A Breuken vergelijken - - 0 Breuken en brokken (). Kleur van elke figuur deel. Doe het zo nauwkeurig mogelijk.. Kleur van elke figuur deel. Doe het telkens anders.. Kleur steeds het deel dat is aangegeven.

Nadere informatie

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerhoud aard bron een stambreuk nemen oefenen Rekensprong Plus Map van Wibbel, oefenen, automatiseren en toepassgen cijferen: aftrekken

Nadere informatie

oefenbundel voor het vierde leerjaar

oefenbundel voor het vierde leerjaar oefenbundel voor het vierde leerjaar leerinhoud aard bron gelijkwaardige breuken breuken gelijkwaardig maken, vergelijken, ordenen cijferen: optellen en aftrekken tijdsduur (digitale klok) vierkant, rechthoek,

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg Werkblad Meander Thema 1: Onderweg 1.1 Vakantiebestemmingen Schrijf 1, 2, 3, 4, 5, en 6 1. De reis start in Nederland 2. België is klein, dat gaat snel 3. Frankrijk is groot, pffff.wat duurt het lang!!

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 1

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 1 Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 1 Met deze bundel kunnen GO!-scholen Rekensprong Plus 1 in overeenstemming brengen met de vernieuwde leerlijn kloklezen van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Nadere informatie

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave Thema 3 Vervoer Inhoudsopgave 3.1 Met de taxi 155 3.2 Regels in het verkeer 156 3.3 De tijd 157 3.4 Reizen met de trein 160 3.5 Wie, wat, waar? 161 3.6 Komen en gaan 163 3.7 Reizen met de auto 165 3.8

Nadere informatie

percent = procent per cent betekent per 100.

percent = procent per cent betekent per 100. Taak na blok 4 les TAAK 5 Naam: Klas: Datum: Klasnummer: Tip! Percenten G/B 4 percent = procent per cent betekent per 00 45 % is 45 per 00 45 van de 00 45 op 00 45 00 00 % is geheel 50 % is de helft 5

Nadere informatie

RekenGroen Titel Rekenmodule Onderdeel Tijd Versie 201100816

RekenGroen Titel Rekenmodule Onderdeel Tijd Versie 201100816 RekenGroen Titel Onderdeel Versie Rekenmodule Tijd 201100816 da ad 1_TIJD Er bestaan verschillende eenheden van tijd. eew secode iei wee a wa i waie decei 1. Schrijf de tijdseenheden die hierboven staan

Nadere informatie

Naam:... Nr... SPRONG 6

Naam:... Nr... SPRONG 6 Naam:... Nr.... SPRONG 6 G 1 Percenten a Bereken het percent. Schrijf de tussenuitkomsten op. 5 % van 500 = van 500 = x = 15 % van 200 = van 200 = x = 4 % van 2 000 = van 2 000 = x = 10 % van 700 = van

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt Herhalingsoefeningen Thema 6 Reizen, openbaar vervoer 1 Woorden Lees de dialoog en vul de ontbrekende woorden in. Kies uit: enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor

Nadere informatie

Stations en haltes. Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) nmbs.be. y YROOSENDAAL YROTTERDAM CS YDEN HAAG HS YSCHIPHOL CAMSTERDAM CS

Stations en haltes. Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) nmbs.be. y YROOSENDAAL YROTTERDAM CS YDEN HAAG HS YSCHIPHOL CAMSTERDAM CS nmbs.be 12 Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Stations en haltes AANTWERPEN-CENTRAAL YANTWERPEN-LUCHTBAL YANTWERPEN-NOORDERDOKKEN YEKEREN YSINT-MARIABURG YKAPELLEN YHEIDE YKIJKUIT YKALMTHOUT YWILDERT YESSEN

Nadere informatie

Stations en haltes. Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) nmbs. y YROOSENDAAL YROTTERDAM CS YDEN HAAG HS YSCHIPHOL CAMSTERDAM CS

Stations en haltes. Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) nmbs. y YROOSENDAAL YROTTERDAM CS YDEN HAAG HS YSCHIPHOL CAMSTERDAM CS nmbs 12 Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) Stations en haltes AANTWERPEN-CENTRAAL YANTWERPEN-LUCHTBAL YANTWERPEN-NOORDERDOKKEN YEKEREN YSINT-MARIABURG YKAPELLEN YHEIDE YKIJKUIT YKALMTHOUT YWILDERT

Nadere informatie

Stations en haltes. Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) nmbs. y YROOSENDAAL YROTTERDAM CS YDEN HAAG HS YSCHIPHOL CAMSTERDAM CS

Stations en haltes. Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) nmbs. y YROOSENDAAL YROTTERDAM CS YDEN HAAG HS YSCHIPHOL CAMSTERDAM CS nmbs 12 Lijn 12 : Antwerpen-Centraal - Roosendaal (NL) Stations en haltes AANTWERPEN-CENTRAAL YANTWERPEN-LUCHTBAL YANTWERPEN-NOORDERDOKKEN YEKEREN YSINT-MARIABURG YKAPELLEN YHEIDE YKIJKUIT YKALMTHOUT YWILDERT

Nadere informatie

Lijn Antwerpen Mechelen Brussel

Lijn Antwerpen Mechelen Brussel Regio Antwerpen - Wijzigingen treinaanbod 9 december 2012 Lijn Antwerpen Mechelen Brussel Vanuit regio Antwerpen naar Brussels Airport Het treinaanbod vanuit de regio Antwerpen naar Brussels Airport wordt

Nadere informatie

* Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken *

* Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken * * Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken * Benodigdheden 12 grote stenen (en ook wat kleine stenen) Bal Zaklamp Scharen Lijm Stok (1.5m lang) Grote geodriehoek Markeerstift Kompas Chronometers Knipbladeren

Nadere informatie

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Groep Maak eerst test jezelf en daarna maatwerk. Noordhoff Uitgevers > M:,, dm =... cm m =... dm m =... dm dm =... cm dm =... cm L =... dl dl =...

Nadere informatie

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Groep Maak eerst test jezelf en daarna maatwerk. Noordhoff Uitgevers > M:,, cm dm =... dm m =... dm m =... cm dm =... cm dm =... L =... dl cl dl

Nadere informatie

Overstapprogramma 6-7

Overstapprogramma 6-7 Overstapprogramma - Cijferend optellen 9 Verdeel het getal. Het getal 8 kun je verdelen in: duizendtallen honderdtallen tientallen eenheden D H T E 8 D H T E 8 = 8 9 9 9 = = = = Zet de getallen goed onder

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder Stad, dorp en platteland LES 1 IN DE TREIN Hoi! Ik ben Benan. Ik ben bij mijn opa en oma in Den Haag geweest. Nu brengt opa mij met de trein naar Zwolle. Ik woon in een dorp in de buurt van Zwolle. JE

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 6 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k l o k k i j k e n Inleiding Het programma laat de leerlingen kennismaken met vernieuwende elementen uit de

Nadere informatie

7. Van huis naar school. Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

7. Van huis naar school. Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. 7. Van huis naar school Leeftijdsgroep Kerndoel Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. En aan kerndoel 3: De

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep 6 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor 6 glazen bananenmilkshake 2 bananen 0,25 l ijs 0,40 l melk 0,10 l limonadesiroop 100 cl 0 ijs 1 liter 0 Schil de bananen.

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 8 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k l o k k i j k e n Inleiding Het programma laat de leerlingen kennismaken met vernieuwende elementen uit de

Nadere informatie

Stations en haltes. Lijn 35 : Leuven - Hasselt. nmbs. Dienstregelingen geldig vanaf Uitgave

Stations en haltes. Lijn 35 : Leuven - Hasselt. nmbs. Dienstregelingen geldig vanaf Uitgave nmbs 35 Lijn 35 : Leuven - Hasselt Stations en haltes ALEUVEN YWEZEMAAL YAARSCHOT YLANGDORP YTESTELT YZICHEM YDIEST YSCHULEN CHASSELT Dienstregelingen geldig vanaf 09.12.2018 Uitgave 04.02.2019 ì í è Rijdt

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor glazen bananenmilkshake bananen, l ijs, l melk,1 l limonadesiroop 1 cl ijs 1 liter Schil de bananen. Snijd ze in grote

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

graad GO! leerjaar 3 en leerjaar 4 de klok voor WISo wijsen wiskunde onderwijs reken- en wiskundemethode voor het lager onderwijs

graad GO! leerjaar 3 en leerjaar 4 de klok voor WISo wijsen wiskunde onderwijs reken- en wiskundemethode voor het lager onderwijs graad 2 de klok voor GO! leerjaar 3 en leerjaar 4 wijsen wiskunde onderwijs reken- en wiskundemethode voor het lager onderwijs h a n d l e i d i n g WISo Voorafgaande toelichting bij de klok voor GO!,

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

02_kinderen.indb :45

02_kinderen.indb :45 Hulp aan anderen Als je iemand hebt geholpen die niet bij jullie thuis woont, noteer dan wie je precies hebt geholpen en waarmee. Bijvoorbeeld: De hond van de buren uitgelaten of: Boodschappen gedaan voor

Nadere informatie

Stations en haltes. Lijn 35 : Leuven - Hasselt. nmbs. Dienstregelingen geldig vanaf Uitgave

Stations en haltes. Lijn 35 : Leuven - Hasselt. nmbs. Dienstregelingen geldig vanaf Uitgave nmbs 35 Lijn 35 : Leuven - Hasselt Stations en haltes ALEUVEN YWEZEMAAL YAARSCHOT YLANGDORP YTESTELT YZICHEM YDIEST YSCHULEN CHASSELT Dienstregelingen geldig vanaf 09.12.2018 Uitgave 09.06.2019 ì í è Rijdt

Nadere informatie

Grammatica Woordbenoemen 2. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6

Grammatica Woordbenoemen 2. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Grammatica 2 Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Inhoudsopgave Voegwoord 4 Telwoorden: hoofdtelwoorden 7 Telwoorden: rangtelwoorden 10 Telwoorden: hoofd- en rangtelwoorden 13 Persoonlijk voornaamwoord

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

blok 1 herhalingstoets

blok 1 herhalingstoets herhalingstoetsen blok herhalingstoets meer dan ballen? kruis aan hoeveel ballen? kleur 0 wie wint? kruis aan meer dan 0 ballen? kruis aan wie gooit het meest? kruis aan wie wint? kruis aan herhalingstoets

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Regio Hasselt. Tijdens de week

Regio Hasselt. Tijdens de week Regio Hasselt Tijdens de week Tengevolge belangrijke infrastructuurwerken op de lijn Gent-Sint-Pieters Brugge (aanleg twee bijkomende sporen) en op de lijn Brugge Blankenberge/Knokke, worden de rittijden

Nadere informatie

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje.

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje. WE STAPTE DE BUS IN EN KEKEN NAAR DE KLOK WE WOUDEN Weten hoe lang het zou duren toen we eindelijk Aan kwamen. We hadden de spullen uit de bus en zetten Het bij het kamphuis neer en toen gingen we Onze

Nadere informatie

handleiding pagina s 430 tot Handleiding 1.2 Huistaken nihil 2 Werkboek 5A: bladzijden 60, 61, 69, 75 en 76 5B: bladzijden 6, 15, 21, 22 en 23

handleiding pagina s 430 tot Handleiding 1.2 Huistaken nihil 2 Werkboek 5A: bladzijden 60, 61, 69, 75 en 76 5B: bladzijden 6, 15, 21, 22 en 23 week 4 les 3 toets en foutenanalyse handleiding pagina s 430 tot 438 nuttige informatie Handleiding. Kopieerbladen pagina 40: omtrekberekening pagina 73: hoeken vergelijken pagina 74: hoeken meten tot

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 5, les 1 Gelijke rechten Werkblad 1. boos = geel arm = rood mis-lukt = blauw

Bij de tijd Groep 6 thema 5, les 1 Gelijke rechten Werkblad 1. boos = geel arm = rood mis-lukt = blauw Bij de tijd Groep 6 thema 5, les 1 Gelijke rechten Werkblad 1 Wij gaan sta-ken! Kleur de woorden: baas = geel sta-ken = rood macht = blauw boos = geel arm = rood mis-lukt = blauw 1 3 Mannus bleef, want

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

2 Reken uit. 3 Maak er rekentaal van. Probeer het in één sprong. Denk aan de getallenlijn = = = = = =

2 Reken uit. 3 Maak er rekentaal van. Probeer het in één sprong. Denk aan de getallenlijn = = = = = = 10 les 1 2 Reken uit Probeer het in één sprong. Denk aan de getallenlijn. +20 +7 60 80 +27 60 40 + 17 = 50 + 38 = 80 + 12 = 30 + 43 = 30 + 23 = 20 + 61 = 70 + 21 = 40 + 57 = 60 + 27 = 3 Maak er rekentaal

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË 2 Onze wereld is een wereld van verschil. Geen twee mensen zijn gelijk. Samenleven in diversiteit is de uitdagende maar verrijkende opdracht. Zo groeit, voorbij

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

blok 7 les 6 In elke zak 10 poffertjes In 1 zak 10. Lekker! Vul de open plaatsen in. borden glazen zakken dozen

blok 7 les 6 In elke zak 10 poffertjes In 1 zak 10. Lekker! Vul de open plaatsen in. borden glazen zakken dozen blok 7 les 6 In elke zak 0 poffertjes. Vul de open plaatsen in. In zak 0. In zakken Lekker! zakken 3 5 0 poffertjes 0 40 80 Vul de open plaatsen in. tafels 3 6 5 borden flessen 4 glazen 5 5 35 zakken 0

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

Mobiliteit Naam: Klas: Nummer:

Mobiliteit Naam: Klas: Nummer: Mobiliteit Naam: Klas: Nummer: Bundel: Mobiliteit Inleiding: 1) Hoe kom jij naar school? Kleur het juiste bolletje. o Te voet o Met de auto o Met de trein o Met de fiets o Met de bus o Andere: 2) Waarom

Nadere informatie

oefenbundeltje voor het tweede leerjaar

oefenbundeltje voor het tweede leerjaar oefenbundeltje voor het tweede leerjaar bevat: werkbladen uit de map van Wibbel bij Rekensprong Plus, aansluitend bij de wiskundeopdrachten op de poster; de correctiesleutel bij deze werkbladen. Meer informatie

Nadere informatie

MET DE TREIN WORDT HET VLIEGTUIG NEMEN EEN MAKKIE

MET DE TREIN WORDT HET VLIEGTUIG NEMEN EEN MAKKIE MET DE TREIN WORDT HET VLIEGTUIG NEMEN EEN MAKKIE Overzicht van de rechtstreekse verbindingen naar en vanuit Brussels Airport Uitgave maart 2015 NMBS Netkaart DEN HAAG / AMSTERDAM BRUGGE ANTWERPEN-CENTRAAL

Nadere informatie

KIJKER 2 Les 1, 6 en 7

KIJKER 2 Les 1, 6 en 7 KIJKER 2 Les 1, 6 en 7 Kopieerblad 1A Naam Klas Kijkwijzer spreken Gesprekken voeren met klasgenoten Ik kan nog niet zo goed praten met mijn klasgenoten. Ik kan praten met mijn klasgenoten, maar ik luister

Nadere informatie

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Het doel van deze vragenlijst is om de leerlingen over verschillende leersituaties heen te laten oordelen in welke mate ze zelfregulerend gedrag vertonen. Het

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche STOP-principe Doelgroep Derde en vierde leerjaar. Lesdoel De leerlingen maken kennis met het STOP-principe en kunnen vertellen welke vervoermiddelen

Nadere informatie

VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK

VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK HUIDIGE SITUATIE VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK Vanuit de westhoek kan men gebruik maken van 2 spoorlijnen. Enerzijds de lijn 73, De Panne-Deinze. Anderzijds lijn 69, Kortrijk-Poperinge.

Nadere informatie

1 meester.erik@outlook.com

1 meester.erik@outlook.com Vakje 2 Miquel heeft 29 voetbalplaatjes gespaard. Van zijn beste vriend krijgt Miquel nog 16 voetbalplaatjes. Hoeveel plaatjes heeft Miquel dan? Vakje 3 Zet een cirkel om de keersom met de kleinste uitkomst.

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

Regio Leuven. Tijdens de week

Regio Leuven. Tijdens de week Regio Leuven Tijdens de week Tengevolge belangrijke infrastructuurwerken op de lijn Gent-Sint-Pieters Brugge (aanleg twee bijkomende sporen) en op de lijn Brugge Blankenberge/Knokke, worden de rittijden

Nadere informatie

Stratenmaker Lessuggesties

Stratenmaker Lessuggesties Stratenmaker Lessuggesties Stratenmaker Bij dit product worden lessuggesties aangeleverd om te doen met kinderen. De lessuggesties kunnen worden geprint, gelamineerd en uitgeknipt. Om ze vervolgens gemakkelijk

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Nederland

Spreekopdrachten thema 1 Nederland Spreekopdrachten thema 1 Nederland Opdracht 1 bij 1.3 ** Speel het spel met de groep. Uitleg voor de docent: De docent begint. Hij zegt wat hij kan. Bijvoorbeeld: Ik kan koken. Laat de eerste cursist herhalen

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Wat betekenen de getallen? Samen bespreken. Kies uit kilometer, meter, decimeter of centimeter.

Wat betekenen de getallen? Samen bespreken. Kies uit kilometer, meter, decimeter of centimeter. 70 blok 5 les 23 C 1 Wat betekenen de getallen? Samen bespreken. 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 60 981 540 C 2 Welke maten horen erbij? Samen bespreken. Kies uit kilometer, meter, decimeter of centimeter.

Nadere informatie

SCHIPPER, MAG IK OVERVAREN? Door Kim Wagemans

SCHIPPER, MAG IK OVERVAREN? Door Kim Wagemans SCHIPPER, MAG IK OVERVAREN? Door Kim Wagemans Doelgroep RG 1.1: niet- of zwakgealfabetiseerde NT2 cursisten. Het functionele deel van deze lesvoorbereiding kan je behouden voor de hogere groepen (vanaf

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Welkom in Wiebelwoud Centrum Welkom in Wiebelwoud Centrum Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte welkom

Nadere informatie

IC-03. Stations en haltes. Genk - Landen - Leuven - Brussel - Gent - Brugge - Knokke/Blankenberge

IC-03. Stations en haltes. Genk - Landen - Leuven - Brussel - Gent - Brugge - Knokke/Blankenberge IC-03 Genk - Landen - Leuven - Brussel - Gent - Brugge - Knokke/Blankenberge Stations en haltes AALTER ALKEN BLANKENBERGE BOKRIJK BRUGGE BRUGGE-SINT-PIETERS BRUSSEL-CENTRAAL BRUSSEL-NOORD BRUSSEL-ZUID

Nadere informatie

Lekker spelen! gemeente Staphorst

Lekker spelen! gemeente Staphorst Opdracht 1 Vroeger konden de kinderen in de in hun vrije tijd naar het park De Witte Bergen. Dat lag in een natuurgebied, vlakbij IJhorst. Rond 1930 dat is meer dan tachtig jaar geleden waren daar leuke

Nadere informatie

handleiding pagina s 198 tot 206 1 Handleiding

handleiding pagina s 198 tot 206 1 Handleiding week 7 les 3 toets en foutenanalyse handleiding pagina s 198 tot 206 nuttige informatie 1 Handleiding 11 Kopieerbladen pagina 23: meetcircuit lengte pagina 83: folder inhoud en gewicht pagina 140: temperatuurcurve

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

De schaal. Plattegrond van een klas.13

De schaal. Plattegrond van een klas.13 De schaal 1 Plattegrond van een klas. Legende bord kast deur raam schaal 1/100 Deze plattegrond van een klas werd uiteraard kleiner getekend dan de klas in werkelijkheid is. Anders zou je hem niet op een

Nadere informatie

PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE

PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE NT2 EN ONDERWIJS VOOR NIEUWKOMERS Beste lesgever, Je ontdekt het BELvue museum met je klas zonder gids. Je begeleidt dus zelf de activiteit met behulp van deze handleiding

Nadere informatie