Doelgroep/ doelstellingen / kerndoelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doelgroep/ doelstellingen / kerndoelen"

Transcriptie

1

2 Doelgroep/ doelstellingen / kerndoelen Achtergrondinformatie Geschiedenis van het broodbakken Geschiedenis van het beroep bakker Waar wordt brood van gemaakt? De teelt van tarwe Brood bakken op de Boelaarshoeve Lessuggesties Les 1 Les 2 Les 3 Werkbladen Verschillende soorten brood Tarwekorrels Van tarwe tot meel Kijkplaat bakkerij Smaaktest brood Van meel tot brood Kijkdoos

3 Inleiding De leerlingen krijgen informatie over de geschiedenis van het broodbakken, de bakker en de ingrediënten van brood. Ook wordt in deze lesbrief het broodbakken op de Boelaarshoeve behandeld. De kinderen krijgen informatie over hoe de bakkers in die tijd hun brood bakten. De kinderen ervaren gedurende dit project met al hun zintuigen de weg van het bereiden van brood: van de graankorrel tot aan het opeten van het brood; De zintuigen: het kneden van het deeg (voelen); De bakker aan het werk, graan, oude werktuigen (zien); De geur van versgebakken brood (ruiken); Het knetteren van het vuur, slaan met het deeg, de uitleg bij de expositie (horen). De oven in het bakhuisje wordt met mutserd (takkenbos) gestookt; Het zelf gebakken brood opeten (proeven); Kinderen zelf laten ervaren hoe het is om brood te bakken; Kinderen ervaren dat brood bereiden van oudsher handenarbeid is; Kinderen zien hoe graan/spelt groeit; Doelgroep Leerlingen van de groepen 4 van de basisschool. Doelstellingen Na afloop van het project kunnen de kinderen zeggen: o dat brood een vanzelfsprekend onderdeel is van hun voeding; o waarvan brood wordt gemaakt; o hoe brood wordt gemaakt; o wat de belangrijkste werkzaamheden van de bakker zijn (zowel vroeger als nu); o hoe er op de Boelaarshoeve nog brood gebakken wordt; o dat men vroeger geen machines had die het werk deden.

4 Kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren. Informatie over heden en verleden, en historische bronnen. o verhalen van oudere mensen over dingen en gebeurtenissen van vroeger; o verhalen en boeken over vroeger; o kenmerken van objecten in de eigen woonplaats (huizen, kerken, oude gebouwen, monumenten); o voorwerpen die vroeger gebruikt werden (kenmerken, eigenschappen, waarvoor werden ze gebruikt?); o het vergelijken van voorwerpen uit verschillende periodes; o oude liedjes, afbeeldingen en foto's; (Bron: Tule.slo.nl)

5

6 Geschiedenis van het broodbakken In een bakkerswinkel vind je tientallen soorten brood met verschillende smaken. Dit is niet altijd zo geweest. De eerste broden bestaan alleen maar uit meel en water. Tienduizend jaar geleden kauwen de mensen op wilde granen om de honger te stillen. De korrels werden door het speeksel in de mond zacht. Later komt iemand op het idee om de korrels met een steen te kneuzen. Bij die fijngemaakte korrels doet men water. Zo krijg je een soort pap. Om die pap lekkerder te maken doet men er vruchten en honing bij. Misschien is het eerste brood wel op de volgende manier uitgevonden: er valt wat van die pap op een hete steen die in het vuur ligt. De pap bakt, krijgt een knapperige korst en smaakt lekker. Vanaf dat moment gaat men van die pap platte broden maken. Dat brood is als het warm is zacht en goed te eten. Maar als het brood afkoelt, wordt het keihard. Je moet dan een stuk afbreken en in water zacht laten worden voor je het kan eten. Later (1500 jaar voor Christus) wordt uitgevonden dat je die broodpap (= deeg) kan laten rijzen. Hierdoor krijg je luchtiger brood dat langer zacht blijft. Dit wordt door een Egyptische slaaf uitgevonden. Deze slaaf moet iedere dag vers brood bakken. Op een dag merkt hij dat hij wat deeg van de vorige dag heeft laten staan. Het ruikt ook een beetje zuur en het lijkt wat groter geworden te zijn. Hij is bang dat zijn baas zijn slordigheid zal merken. Daarom doet hij het oude deeg bij het nieuwe. De broden die hij van het mengsel maakt, zijn luchtiger en lekkerder. Voortaan gebruikt hij iedere dag een beetje deeg (ook wel zuurdesem genoemd) van de vorige dag. Ook nu is er nog brood te koop dat gemaakt is met zuurdesem. Er worden ook andere mogelijkheden uitgevonden om het deeg te laten rijzen, bijvoorbeeld met graanrestanten uit de bierbrouwerijen (biergist) en met zure wijn. In de 19 e eeuw wordt het bakkersgist uitgevonden. Nu gebruiken bijna alle bakkers in Nederland dit gist om brood te maken. Een belangrijke uitvinding is de bakkersoven. De Egyptenaren bedenken een dichte oven van tegels. Die wordt in tweeën gedeeld door een grote stenen plaat. In het onderste gedeelte wordt een houtvuur gestookt en in het bovenste wordt brood gebakken. Ook nu worden dergelijke ovens gebruikt. Om de oven te verhitten gebruikt men nu aardgas of elektriciteit.

7 Geschiedenis van het beroep bakker In Griekenland zijn er ongeveer 500 voor Christus al bakkerijen. De mensen kunnen dan kiezen: zelf hun brood bakken in een openbare oven, of brood kopen bij een bakkerij. De Griekse bakkers maken zo lekker brood dat de Romeinen Griekse bakkers in dienst nemen. Via de Romeinse keizer Julius Caesar en zijn legers wordt het broodbakken ruim 2000 jaar geleden bij ons ingevoerd. Het duurt lang voordat er in Nederland mensen van beroep bakker worden. De meeste gezinnen bakken hun eigen brood. Veel boerderijen en woningen hebben daarvoor een apart bakhuis. Pas in de middeleeuwen komen er in de steden bakkers die hun zelfgebakken brood in hun winkel verkopen. De bakker blaast in die tijd op een bakkershoorn om aan te geven dat het brood gaar is. De mensen weten dan, dat het brood te koop is. Tot rond 1900 is het op het platteland heel normaal dat men thuis deeg maakt, en dit door de bakker laat bakken. Maar op den duur komen in alle dorpen bakkerswinkels. Sommige bakkers hebben een dubbel beroep. s Nachts bakken ze brood en overdag zijn ze broodbezorger. Soms te voet met een grote mand vol brood op de rug. Andere bakkers gaan met paard en wagen hun klanten langs. Later gaan zij of hun knechten ook met een bakfiets of met een bestelwagen. Nu zijn er nog maar weinig bezorgbakkers die iedere dag langs hun klanten gaan. Sommige bakkersbedrijven komen brood brengen als je via internet je bestelling opgeeft. Veel zelfstandige bakkers verdwijnen, er zijn steeds minder echte bakkerswinkels. Dit komt bijvoorbeeld omdat hun kinderen niet willen kiezen voor het beroep van bakker of omdat niemand anders de zaak wil overnemen. Ook hebben de bakkers het moeilijk doordat steeds meer mensen hun brood bij de supermarkt kopen. Het brood uit de supermarkten komt meestal uit grote broodfabrieken. Veel mensen vinden het jammer dat hun bakker op de hoek verdwenen is. Omdat brood is het lekkerst als het vers is, kopen veel mensen voorgebakken brood dat ze in hun eigen oventje afbakken. Of ze bakken hun eigen brood met een broodmachine.

8 Waar wordt brood van gemaakt? Brood wordt in Nederland gebakken van een mengsel van verschillende tarwesoorten. Het grootste deel van dit mengsel (90%) is afkomstig uit het buitenland (Duitsland, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten), de rest komt uit Nederland. Het meeste brood dat in Nederland wordt gegeten, is gemaakt van tarwe omdat we dat het lekkerst vinden. Tarwe is heel geschikt om brood van te bakken. Het zorgt voor een luchtig brood. Maar er worden ook andere graansoorten gebruikt. In meergranenbrood zit behalve tarwe- en roggemeel ook bijvoorbeeld rijst, gerst, maïs, boekweit of spelt. Meel, bloem en zemelen Als het graan rijp is, wordt het geoogst. De graankorrels worden na de oogst fijngemalen tot meel. Dit gebeurt meestal in een meelfabriek en soms (zoals vroeger) in een water- of windmolen. Van dit meel kan bruin brood gebakken worden. Voor wit brood is bloem nodig. Hiervoor wordt het meel nog een keer gezeefd. Je krijgt dan zemelen (de omhulsels van de graankorrels) en bloem. Gist De gist zet de suiker die in het meel zit om in gasbelletjes van koolzuurgas (dezelfde gasbelletjes zorgen ook voor de prik in limonade.) Omdat het deeg best taai is, kunnen deze gasbelletjes moeilijk ontsnappen. Het gevolg is dat het deeg uitzet of anders gezegd: het deeg rijst. Hierdoor krijg je een luchtig brood. Hoe maakt een bakker brood? De bakker mengt de bloem met water, vet, gist en als laatste het zout. Dan gaat de bakker het mengsel kneden. Vroeger gebeurde dit in een trog en werd alles goed gekneed met de hand. Nu maakt een kneedmachine in tien minuten het brooddeeg. Het deeg blijft een kwartier in de deegkuip om te rijzen. Dit heet de voorrijs. Dan haalt de bakker het uit de kuip en stopt hij het in een machine die het deeg in gelijke porties verdeelt. Vroeger woog de bakker de deegstukken een voor een zelf af. De afgewogen stukken deeg gaan dan in een opbolmachine. Deze maakt bollen van de stukken deeg. Ook dit gebeurde vroeger met de hand. In een rijskast (waarin het precies vochtig en warm genoeg is) rijzen de ronde deegstukken in drie kwartier. De gerezen bollen worden platgewalst en opgerold. Ook hiervoor is een speciale machine. Dit is om de gasbelletjes fijn te verdelen over het deeg. De deegrollen worden in broodblikken gelegd. De bakker zet de blikken op een wagen met een aantal rekken. Deze wagen gaat in een rijskast. Het deeg gaat nu 60 minuten narijzen. Als het deeg genoeg gerezen is, worden de blikken met deeg de oven ingeschoven. Tijdens het bakken wordt het deeg gaar. Het brood gaat lekker ruiken en het krijgt een knapperige lichtbruine korst. Grote broden zijn in 30 tot 45 minuten klaar, kleine broodjes in 10 tot 15 minuten.

9 Broodsoorten De bakker kan aan het brood verschillende smaken geven. Door allerlei materialen te mengen, ontstaan er verschillende soorten broden. Gebruikt de bakker bijvoorbeeld melk in plaats van water, dan bakt hij een melkbrood. Vermengt hij tarwemeel met roggemeel dan bakt hij een roggebrood. Zo kan hij nog meer granen gebruiken en dan krijg je een meergranenbrood. Of wat dacht je van een luxebrood? De bakker verrijkt het deeg dan met boter, eieren, melk, suiker en soms zelfs gedroogde vruchten of noten. Ook de vormen van de broden verschillen: rond, lang, groot, klein, in de vorm van een stok, gevlochten. Hij kan het brood versieren met sesamzaad, maanzaad en geplette graankorrels. Belangrijkste broodsoorten in Nederland De Nederlandse bakkerswinkels verkopen de volgende broodsoorten: melkbrood, witbrood, tarwebrood, volkorenbrood, meergranenbrood, mueslibrood, vloerbrood, zachte broodjes, harde broodjes, stokbrood, krentenbrood, krentenbollen. Er zijn ook bakkers die buitenlands brood bakken. Andere culturen, andere eetgewoonten en broden Elk land en elk volk heeft zijn eigen broden. Soms is de samenstelling anders en soms is het de vorm of de versiering. In veel landen wordt brood ook bij de warme maaltijd gebruikt. Maar in sommige delen van de wereld is brood geen voedsel dat elke dag wordt gegeten. In Mexico wordt een plat brood, zoals een pannenkoek, van maïsmeel gebakken: de tortilla. In centraal en zuidelijk Afrika maken de gewone mensen maïspap. Omdat brood er een luxe - product is kunnen ze het zich niet veroorloven. In Noord - Afrika bakt men platte broden van ongerezen deeg. In Zuidoost - Azië vormt niet brood, maar rijst het alledaagse voedsel. Het klimaat is zeer geschikt voor de rijstteelt. Rijst is ook een graansoort. De Indiërs eten chapatti: platte broden die op een hete plaat gebakken worden. In Amerika worden dan weer elke dag miljoenen hamburgers gebakken: ronde broodjes met vlees, groenten en saus. Zweden is bekend om het knäckebröd. Italië: ciabatta. Ook de bodem van pizza s is van brooddeeg gemaakt. Turkije: Turks brood en pita- of shoarmabroodje. Ontbijten is gezond Eén op de drie leerlingen van de basisschool ontbijt niet altijd. Als je s morgens ontbijt, kun je je op school beter concentreren. Volgens deskundigen bestaat een gezond ontbijt uit: graanproducten zoals brood en muesli, halvarine, melk en melkproducten, niet al te vette vleeswaren en fruit of fruitsappen.

10 De teelt van tarwe Sommige boeren laten op hun land graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst of haver groeien. Tarwe wordt het meest verbouwd, omdat het meeste brood dat wij eten van tarwe wordt gebakken. In het voorjaar maakt de boer met een ploeg de grond losser zodat de planten er beter in kunnen groeien. Met de eg maakt hij de kluiten klein en met de zaaimachine zaait hij de zaadjes, netjes op rijen naast elkaar en even diep in de grond. Na een paar weken groeien uit de zaden lange, groene sprieten. De planten lijken eerst op gras. Tarwe en gras zijn familie van elkaar. De boer luistert goed naar de weerberichten, want het is belangrijk dat de planten genoeg water krijgen. Ook kijkt hij regelmatig of er in de planten geen beestjes zitten die de planten willen opeten. In de zomer hebben de planten dikke, zware aren, vol met tarwekorrels. De planten worden geel en zijn klaar om gemaaid te worden. Met een grote machine, een maaidorser of een combine, worden de halmen afgemaaid en worden de korrels uit de halmen gehaald. Van de stengels worden grote balen stro gemaakt. De tarwekorrels worden met de vrachtwagen of een binnenvaartschip naar de meelfabriek of de molen gebracht. Van tarwe tot meel Met een zuigbuis wordt de tarwe uit het binnenvaartschip of de vrachtwagen gezogen. Met zeefmachines worden steentjes, zand en strootjes en stukjes hout, ijzer, glas eruit gehaald. Dat schoonmaken duurt een hele tijd. Dan pas wordt de tarwe opgeslagen in silo s. Tarwe wordt gemalen in een molen of een meelfabriek. In een molen wordt de tarwe tussen twee molenstenen gemalen. In de meelfabriek worden de tarwekorrels in machines zo stijf tegen elkaar gedrukt dat ze plat worden en het meel eruit komt. Wit brood wordt gebakken van tarwebloem. Dit is het middelste van de tarwekorrel. De kiemen en de zemelen worden er helemaal uitgezeefd. Bruin brood wordt van tarwemeel gebakken. Tarwemeel bevat meer voedingsvezel dan tarwebloem omdat een groter deel van de tarwekorrel is gebruikt. Het meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen. Ook zitten er vaak nog hele of gebroken tarwekorrels is. Meel wordt in silo s bewaard totdat het in tankauto s naar de ambachtelijke bakker of de industriële bakkerij gebracht wordt. De laatste is een bakkerij waar iedere dag heel veel broden worden gebakken.

11 Brood bakken op de Boelaarshoeve Het bakhuisje In het bakhuisje gebeurt het dan allemaal. In de trog wordt de deeg getreden. Maar om het voor de bakkers aangenamer te maken wordt er ook gebruik gemaakt van moderne hulpmiddelen zoals de kneedmachine om het werk van de bakker gedeeltelijk over te nemen. Het bakproces Vroeger werd het deeg met de voeten getreden, tegenwoordig wordt dit met de hand of met een machine gedaan. Het deeg in de trog wordt aangemaakt met de hand. Er wordt dan zout, gist en vet toe gevoegd. De gist wordt opgelost in het water. Van te voren wordt de trog goed schoon gemaakt zodat er hygiënisch gewerkt kan worden. Eerst worden de voeten gewassen en afgespoeld zodat de bakker met schone voeten de trog in kan. Dan wordt het deeg met de voeten getreden. De voeten worden ook naderhand gewassen. Nadat het deeg met de voeten getreden is krijgt het zijn eerste rustpauze op de werktafel boven de trog. Authentieke houtoven Het stoken van de authentieke hout oven heeft zijn extra zorg nodig. Voordat het deeg klaargemaakt wordt, wordt de hout oven gestookt met mutserd (takkenbossen) die in eigen omgeving zijn verzameld, bestaande uit hoofdzakelijk snoeihout van knot wilgen, berken, essen enz. Mutserd wordt gemaakt van drie polsdikke takken die omgeven worden door dunner hout. Dat dunner hout zorgt ervoor dat op het moment dat de mutserd in de oven gestookt wordt het meteen vlam kan pakken het dikke hout houdt de warmte langer vast. De oven wordt net zolang gestookt als de bakkers bezig zijn met het klaarmaken van het deeg. De hitte wordt opgeslagen in de vuurstenen van de oven en de temperatuur dient precies hoog genoeg te zijn om het brood gaar te bakken. Nadat het deeg zijn eerste rusttijd heeft gehad worden de koolzuurgassen eruit geslagen. De gassen worden eruit geslagen om een lekkere smaak aan het brood te geven. Het deeg wordt dan afgewogen zodat uiteindelijk iedereen evenveel krijgt. Daarna worden de stukken deeg opgebold of opgepunt. Dat is de bewerking om het gas uit het deeg te halen. Ook wordt dan de kruim oftewel de celvorming van het deeg kleiner gemaakt. Nu het deeg ligt te rijzen en de oven goed op temperatuur gebracht wordt kunnen de bakkers beginnen om het deeg voor speciaal brood: o.a. het speltbrood, de blikken in te smeren en de mandjes klaar te maken om het deeg straks in de oven te zetten. Nu worden de deeg bollen voor het laatst opgemaakt en gevormd zoals we het willen gaan bakken. De oven is inmiddels zo ver dat de mutserd tot vuur/ gloed is overgegaan. Heel belangrijk is dat dat gloed verdeeld wordt over de hele oven om de warmte gelijkmatig te verdelen. Daarna wordt het resterende houtskool in de doofpot gedaan. Dan kunnen de

12 bakkers met de keerwis (een stok met een dweil eraan) de oven uitdweilen. Op deze manier wordt de oven schoon gemaakt. Dit karwei wordt meestal door de jongste bakkers gedaan. De oven is klaar, het deeg is klaar maar de bakkers geven nog een eigen tintje aan het brood. Decoraties worden eraan toegevoegd door middel van knippen en snijden in het brood. Deze decoraties gaan in de oven open staan. Het deeg wordt vervolgens op een plank gelegd en met één beweging in de oven geschoten. Vandaar dat het hulpstuk een schieter heet. Als al het deeg met de schieter in de oven geschoten is dan maakt de bakker op het laatst een kruis en dan op hoop van zegen. Het brood wordt op deze manier 45 tot 50 min in de oven gebakken. Af en toe wordt er gekeken hoe het brood eruit ziet. Daarna kijkt de bakker niet alleen of het brood goed is, de bakker luistert ook of het brood goed is. Dit doet hij door op de vloer van het brood te tikken. Als het brood goed klinkt beginnen we met het uitschieten en afstrijken van het brood. Afstrijken met wieks (een soort dunne melk) of gewoon water, ook kan roomboter gebruikt worden. Daar kiezen deze bakkers voor, want dat geeft een lekkere smaak. Als laatst ligt het brood op de planken om uit te wasemen.

13

14 Les 1. Introductie Brood bekijken Nodig: werkblad verschillende soorten brood. In een gesprek met de kinderen vertel je dat een bakker brood maakt omdat iedereen elke dag brood eet. Daarna vraag je aan de kinderen wat zij zouden maken als ze zelf bakker waren. Laat het werkblad met de verschillende soorten brood aan de kinderen zien. De antwoorden van de kinderen worden met elkaar vergeleken. Zorg ervoor dat de kinderen elkaar ook vragen stellen over de diverse bakkerswensen. Bij het vergelijken van elkaars wensen zullen de kinderen ontdekken dat elke wens voortkomt uit speciale persoonlijke omstandigheden. Als slot van het gesprek probeer je de diverse wensen te categoriseren: o wensen om iets gemakkelijk en handig te maken; o wensen die voortkomen omdat je het erg lekker vindt; o wensen van dingen die je voor een feest maakt; o enzovoort. Daarna lees je het volgende gedicht samen met de kinderen: s Morgens vroeg voor de deur ruik ik die lekkere geur. In de bakkerij staan wij Iedereen komt erbij. Want de bakker zingt heel blij Neem een lekker broodje van mij! Verwerking Werkblad: Tarwekorrels Nodig: voor ieder kind een werkblad, tarwekorrels (zo mogelijk nog in de aren), een potlood, bruine kleurpotloden, een paar vijzels of stenen waartussen de korrels fijngemaakt kunnen worden. Het meeste brood dat wij eten, is van tarwe gemaakt omdat wij dat het lekkerst vinden en omdat tarwe een heel geschikte graansoort is om brood van te bakken. Er komen steeds meer soorten brood waarin ook andere graansoorten zijn verwerkt, maar tarwe blijft toch het hoofdbestanddeel van brood. Laat de kinderen de halmen van de tarwe of tarwekorrels zien. Waarschijnlijk weten ze hoe ze heten. Als je halmen hebt, kun je laten raden hoeveel tarwekorrels erin zitten. In een volle halm zitten ongeveer dertig tarwekorrels. Vertel hoe tarwe geteeld en gemalen wordt (zie achtergrondinformatie). Deel de werkbladen en de tarwekorrels uit. Bespreek zo nodig de opdrachten van het werkblad. Laat de kinderen het werkblad maken.

15 Werkblad: Van tarwe tot meel. Nodig: voor ieder kind een werkblad, een schaar, lijm, een vel papier, een potlood. Op dit werkblad staan tekeningen van de weg die tarwe aflegt tot het meel geworden is. De kinderen bekijken de tekeningen en knippen ze aan de rechterkant los. Ze leggen de tekeningen op de goede plaats en plakken ze vast als ze denken dat ze goed liggen. Eventueel schrijven ze de bewerking erbij. Bespreek na afloop de goede antwoorden. Goede antwoorden: Bij tekening 1. Bij tekening 2. Bij tekening 3. Bij tekening 4. Bij tekening 5. de tarweplant met volle aar de tarwekorrels en de baal stro tarwekorrels, steentjes, zand, strootjes, blaadjes, e.d. tarwekorrels worden gemalen het meel wordt gezeefd Afsluiting Wat doe je als je naar de bakker of supermarkt gaat? Nodig: een portemonnee, (namaak)geld, verschillende soorten brood. Met deze activiteit leer je de kinderen winkeltje spelen. Bespreek met de kinderen wat je doet voordat je boodschappen gaat doen ( bedenken wat je nodig hebt, een boodschappenlijstje maken, geld en een boodschappentas pakken), wat je in de winkel doet (op je beurt letten, bedenken hoe je iets vraagt, opletten dat je krijgt wat je vroeg, betalen enzovoort). Kies een kind als klant en een ander kind als verkoper van de bakkerswinkel of de broodafdeling van de supermarkt. Speel stap voor stap het spel. Na een paar keer oefenen kunnen de kinderen het alleen. Een kijkplaat van de bakkerij Nodig: voor elk kind een kopie van de kijkplaat, eventueel kleurpotloden. Deze activiteit kan het best in een klein groepje worden gedaan. Eventueel kun je de plaat vergroten en ophangen. Deel de kijkplaten uit. Bekijk de plaat met de kinderen en laat ze vertellen wat ze zien. Geef de kinderen als afsluiting het werkblad voor de kijkdoos mee naar huis. Hier kunnen ze zelfstandig thuis mee aan de slag.

16 Les 2. Introductie Nodig: verschillende soorten boterhammen In ons land zijn ongeveer tweehonderd verschillende soorten brood te koop. Iedere bakker heeft zo zijn eigen specialiteiten. Vaak bedenkt hij zelf nieuwe soorten brood die hij eerst test en laat proeven. Vinden zijn klanten het brood lekker, dan neemt hij het in zijn assortiment op. Vraag de kinderen welke soort brood zij het lekkerst vinden. Laat ze verschillende soorten boterhammen mee naar school nemen of zorg hier zelf voor. Laat een boterham zien, vertel hoe de soort heet of laat dat de kinderen vertellen. Vraag de kinderen naar de verschillen tussen de soorten brood. Vertel hoe brood wordt gebakken (zie achtergrondinformatie). Verwerking In deze les werken de kinderen in twee groepen. Vertel de kinderen wat ze moeten doen. Verdeel de kinderen in groepen en laat ze beginnen. Groep 1 begint aan het werkblad van de smaaktest, de tweede groep begint aan het werkblad van meel tot brood. Werkblad: Smaaktest brood. Nodig: verschillende soorten boterhammen, een mes, per tweetal een bord, een potlood, voor elk kind een werkblad. Met dit werkblad kunnen de kinderen verschillende broodsoorten testen en beoordelen. Vraag de kinderen verschillende soorten (vers) brood mee naar school te nemen of zorg hier zelf voor. Denk aan witbrood, bruinbrood, volkorenbrood, meergranenbrood, casinobrood enzovoort. Zorg dat het brood vers is. Snijd de soorten brood in stukjes en verdeel ze over de kinderen. Zorg ervoor dat alle kinderen drie stukjes brood hebben. Werkblad: Van meel tot brood Nodig: Voor elk kind een werkblad, een schaar, lijm, een vel papier, een potlood of een pen. Op dit werkblad staan tekeningen van een bakker die brood bakt. Laat de kinderen de tekeningen goed bekijken en vertel ze dat de tekeningen niet in de goede volgorde staan. De kinderen knippen de tekeningen los, leggen ze op volgorde, plakken ze aan elkaar vast en schrijven de handelingen van de bakker onder de tekeningen erbij. Afsluiting Tarwe zaaien Nodig: tarwekorrels, een bakje, aarde, een gieter met water. Om de kinderen te laten zien dat tarwekorrels uit een plant komen kun je de volgende activiteit met ze doen. Vul een bakje met aarde en strooi er tarwekorrels op. Dek de tarwekorrels toe met een dun laagje aarde en druk de aarde licht aan. Giet er water op en zet het bakje op een warme, lichte plaats. Na een paar weken verschijnen dunne sprieten boven de aarde. Dit zijn

17 tarwekiemen. De planten groeien snel, maar zullen geen aren krijgen. Dit gebeurt wel als je de tarwe buiten zaait en laat groeien. Liedjes over bakkers en broodbakken

18 Les 3. Introductie Nodig: tien boterhammen, een bord, verschillende soorten beleg zoals jam, pindakaas, worst, kaas, rouwkost enzovoort. Leg een boterham op het bord en beleg deze. Leg een tweede boterham erop en beleg deze ook. Doe hetzelfde met een derde boterham. Reageer niet op de opmerkingen van de kinderen. Ga door tot alle boterhammen op zijn. Neem het geheel in beide handen en probeer er een hap van te nemen. Vertel dat je een gedicht over een stapelboterham kent. Alleen zag die boterham er heel anders uit. Lees het gedicht Een broodje stapelgek voor: Vraag de kinderen waarover het gedicht gaat. Hebben ze weleens een lekkere stapelboterham gemaakt? Hoe zag die boterham eruit? Kan de boterham uit het gedicht echt gemaakt worden? Misschien in een kunstwerk?

19 Verwerking Nodig: papier, potloden of pennen. Bij de verwerking maken de kinderen alleen of in tweetallen een broodje stapelgek. Als hulp mogen ze het gedicht gebruiken dat tijdens de introductie is voorgelezen. De kinderen kunnen met elkaar categorieen verzinnen om uit te kiezen, bijvoorbeeld: o Een lekker broodje stagelgek, o Een vies broodje stapelgek, o Een gevaarlijk broodje stapelgek, o Een dierenbroodje stapelgek, o Een snoepbroodje stapelgek. Het gedicht moet minimaal tien regels hebben, langer mag ook. Deel de groep in tweetallen in. Als kinderen alleen willen werken, mag dat. Geef de kinderen papier waarop ze het gedicht kunnen opschrijven. Laat ze beginnen en loop rond. Help daar waar nodig. Soms hebben de kinderen een duwtje in de goede richting nodig om een gedicht te maken. Geef een paar voorbeelden en laat de kinderen daaruit kiezen. Laat kinderen die snel klaar zijn het gedicht op de tekstverwerker uittypen. Stimuleer ze om een lettertype en lay-out te kiezen die bij het gedicht passen. Als de kinderen met hun gedicht klaar zijn, kunnen ze er met verf en/of plaatjes uit tijdschriftem eem affiche bij maken. Nodig: potloden, grote vellen papier, een tekenpotlood, verf, kwasten of penselen, tijdschriften, een schaar, lijm. Leg de materialen klaar. de kinderen maken met potlood een schets. Daarna kiezen ze wat ze willen gebruiken: tijdschriften of verf en papier of allebei. Als ze de tijdschriften gebruiken, kunnen ze de voorwerpen die ze in hun broodje hebben verwerkt uit de tijdschriften knippen en op hun affiche plakken. Als de affiches klaar zijn, worden de gedichten erop geplakt. Afsluiting Laat de kinderen hun gedichten voorlezen en hang ze met de affiches op. Om de affiches te beoordelen, kunnen deze meegenomen worden naar de boelaarshoeve. Daar kan de bakker de mooiste affiche uitkiezen en een plekje geven in het bakhuisje.

20

21 Verschillende soorten brood Het volkorenbrood Het witbrood Het casinobrood Het suikerbrood Het stokbrood De witte bol Het kerstbrood Het paasbrood De krentenbol

22 Het puntje Het maanzaadbolletje Het pitabroodje Het beschuit Het bruine bolletje Het croissantje Het bruin brood Het speltbrood Het meergranenbrood

23 Tarwekorrels

24 Van tarwe tot meel

25 Kijkplaat bakkerij

26 Smaaktest brood Terug naar inhoudsopgave

27 Van meel tot brood Terug naar inhoudsopgave

28 Kijkdoos Terug naar inhoudsopgave

Doelgroep Leerlingen van de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs (8-10 jaar)

Doelgroep Leerlingen van de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs (8-10 jaar) 16 oktober Inleiding In de serie beroepen die we voor de middenbouw aanbieden behandelt deze lesbrief het beroep bakker. De leerlingen krijgen informatie over de geschiedenis van het broodbakken, de ingredienten

Nadere informatie

Opstel Nederlands Brood

Opstel Nederlands Brood Opstel Nederlands Brood Opstel door een scholier 2165 woorden 18 april 2005 5,9 52 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Inleiding Ik houd mijn werkstuk over brood. In mijn werkstuk zal je heel veel informatie

Nadere informatie

WERKBOEKJE BROODBAKKEN

WERKBOEKJE BROODBAKKEN thema 11 Les 111 WERKBOEKJE BROODBAKKEN Naam:... Klas:... 1 De verschillende gr aansoorten Vul onderstaande woorden in op de juiste plaats: Tarwe Gerst Rogge tarwe - water/warmte - goudgeel - koren - melk

Nadere informatie

inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 5. Allemaal broden 6. Filmpje 7. Pluskaarten Colofon 15

inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 5. Allemaal broden 6. Filmpje 7. Pluskaarten Colofon 15 Brood inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 6 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 9 5. Allemaal broden 10 6. Filmpje 12 7. Pluskaarten 13 Colofon 15 Bronnen en foto s 16 Mmmmmmm, wat ruikt

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

Inhoud Blz. Inleiding 1. Heel vroeger 2. Tarwe wordt een huisplant 3. De tarweplant 4. Van tarwe tot meel 5. Tarweproducten 6.

Inhoud Blz. Inleiding 1. Heel vroeger 2. Tarwe wordt een huisplant 3. De tarweplant 4. Van tarwe tot meel 5. Tarweproducten 6. Tarwe Inhoud Blz. Inleiding 3 1. Heel vroeger 4 2. Tarwe wordt een huisplant 5 3. De tarweplant 6 4. Van tarwe tot meel 8 5. Tarweproducten 10 6. Tarweweetjes 12 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en

Nadere informatie

3. De leerlingen kunnen bij leeractiviteiten uiteenlopende strategieën en vaardigheden

3. De leerlingen kunnen bij leeractiviteiten uiteenlopende strategieën en vaardigheden 16 oktober Inleiding In de serie beroepen behandelt deze lesbrief het beroep bakker. De leerlingen krijgen informatie over de geschiedenis van het broodbakken, de ingredienten van brood en over gezond

Nadere informatie

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be Derde Leerjaar Een koude of een warme bakker? Doelen verwoorden waarvoor verschillende graansoorten gebruikt worden; de delen van de (graan)plant benoemen; het proces beschrijven van zaaien naar graan

Nadere informatie

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze Je eigen zachte bolletjes maken Zachte bolletjes Gebruik bij deze opdracht werkblad Je maakt vier zachte bolletjes volgens recept. Benodigdheden 132 gram patentbloem 10 gram gist 2,5 gram zout 16 gram

Nadere informatie

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Hamerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar al

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage)

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage) smeert een boterham 1. De voedingsdriehoek kennismaken met en ontwerpen van een voedingsdriehoek Samen met de kinderen bekijk je wat een mens van voeding nodig heeft om gezond te leven. Je tekent met de

Nadere informatie

Het broodboekje. Alles over ons assortiment en meer

Het broodboekje. Alles over ons assortiment en meer Het broodboekje Alles over ons assortiment en meer Al onze broodproducten in één boekje Op bestelling Ook al is er iets gewijzigd in ons broodassortiment, je hoeft jouw favoriete brood niet te missen.

Nadere informatie

GRAAN MIDDENBOUW GROEP 4/5/6

GRAAN MIDDENBOUW GROEP 4/5/6 GRAAN MIDDENBOUW GROEP 4/5/6 LESOPZET Samenvatting Als inleiding lezen de leerlingen de tekst over graan vroeger-nu. Daarmee is de toon voor het thema gezet. De les vervolgt met een woordspin over graan.

Nadere informatie

PRI A Voor traditionele oven. en broodbakmachine

PRI A Voor traditionele oven. en broodbakmachine PRI A Voor traditionele oven en broodbakmachine Een prima brood met de Prima bloem en meelsoorten! De ambachtelijke Prima bloem en meelsoorten worden ontwikkeld met de grootste zorg en aandacht voor gezonde

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop BAKWORKSHOP Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. SOORTEN BLOEM EN MEEL Bloem Met bloem wordt wit meel aangeduid. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel voor het malen

Nadere informatie

Thema les: De geschiedenis van het brood

Thema les: De geschiedenis van het brood Thema les: De geschiedenis van het brood Doelstellingen Na afloop van het project kunnen de kinderen zeggen dat brood een vanzelfsprekend onderdeel is van hun voeding, hoe brood is ontstaan, waarvan brood

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

Alles voor een Pannenkoek

Alles voor een Pannenkoek uder-amstel n-o -U me ith o Die De regio zit vol energie! 0 Aa lsmeer - Amstelve en - Groep 1 t/m 3 Energien traal 204 eu orn Informatieblad + Docentenhandleiding Alles voor een Pannenkoek www.natuurmilieuweb.nl

Nadere informatie

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Haemerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar

Nadere informatie

Lunchles groep 5 t/m 8 G R O E P

Lunchles groep 5 t/m 8 G R O E P G R O E P 6 7 8 1 Over de les In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs wat er wel en niet in een gezonde lunchtrommel thuishoort. Ook gaan ze aan de slag met een werkblad waarmee ze inzicht

Nadere informatie

Vers. uit eigen. bakkerij

Vers. uit eigen. bakkerij Vers uit eigen bakkerij Deka Proef t Verschil De eigen bakkers van Deka zijn er s ochtends al vroeg bij. Voor dag en dauw bakken zij het lekkerste brood, dat daarna regelrecht naar uw eigen winkel gaat.

Nadere informatie

Proficiat! Veel plezier!

Proficiat! Veel plezier! Proficiat! Je hebt de museumstand over de bakker gevonden! Dit boekje vertelt je alles over de bakker van vroeger en nu. Tussendoor krijg je leuke opdrachtjes om samen met vrienden of familie uit te voeren.

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

LEZEN LES 33, 34, 41, 42

LEZEN LES 33, 34, 41, 42 LEZEN LES 33, 34, 41, 42 BESTUDEERDE STOF Moeilijke woorden en zinnen Les 33 en 34 Tekstdoelen Les 41 Meningen en argumenten Les 42 OMVANG EN TIJDSINDICATIE 12 vragen, ca. 30 minuten NAAM: KLAS: INSTRUCTIE

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Opdracht 1. Kweern Rosmolen Watermolen Windmolen Wrijfsteen. Lesmap Patattenmolen Opstal. Geboorte Christus Jaar 0. Vandaag

Opdracht 1. Kweern Rosmolen Watermolen Windmolen Wrijfsteen. Lesmap Patattenmolen Opstal. Geboorte Christus Jaar 0. Vandaag Opdracht 1 Zet de verschillende soorten molens in de juiste volgorde van oud naar jong op de tijdlijn in de rode kadertjes. Ken jij ook nog de juiste benamingen? Vul de letters van de foto in bij de juiste

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 BROODDEEG MET GIST

HOOFDSTUK 2 BROODDEEG MET GIST 5 bakken. Naast recepturen heb ik vooral geprobeerd om je iets mee te geven over de techniek die eigenlijk nog belangrijker is om een brood te bakken waar je trots op kunt zijn. Ook heb ik geprobeerd om

Nadere informatie

Ontbijtles STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Ontbijtles STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Ontbijtles Groep 4, 5 en 6 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat ontbijten is en hoe ontbijt eruit ziet. - waarom ontbijten belangrijk is. - dat mensen in andere landen andere dingen als ontbijt

Nadere informatie

ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk BROOD NOTENBROOD Basisrecept, voor 3 broden Bereidingstijd: 1,5 uur Dit is gewoon een goed recept. Zijn er noten die je niet lekker

Nadere informatie

ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk BROOD NOTENBROOD SPELTBROOD Basisrecept, voor 3 broden Bereidingstijd: 1,5 uur Basisrecept, voor 3 broden Bereidingstijd: 1,5 uur

Nadere informatie

Het stoken van een broodoven van leem

Het stoken van een broodoven van leem Het stoken van een broodoven van leem Het principe van het stoken van een oven met lemen vloer en wanden is: De oven moet zo lang gestookt worden, dat de vloer en wanden zo warm zijn, dat als de broden

Nadere informatie

Ontbijt Broodnodig! Schoolontbijt. Over Het Nationaal. Lerarenhandleiding groep 3 t/m 8

Ontbijt Broodnodig! Schoolontbijt. Over Het Nationaal. Lerarenhandleiding groep 3 t/m 8 Lerarenhandleiding groep 3 t/m 8 Ontbijt Broodnodig! Speciaal voor alle basisscholen in Nederland heeft het Voorlichtingsbureau Brood, organisator van Het Nationaal Schoolontbijt, lesmateriaal ontwikkeld

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 8. Naam: Duurzame broodjes bakken. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 8. Naam: Duurzame broodjes bakken. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 8 Duurzame broodjes bakken Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 De geschiedenis van brood Granenpapje Het eerste brood werd ontdekt

Nadere informatie

Lunchles groep 3 t/m 5 G R O E P

Lunchles groep 3 t/m 5 G R O E P G R O E P 3 4 5 1 Over de les In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs wat er wel en niet in een gezonde lunchtrommel thuishoort. Ook gaan ze aan de slag met een werkblad waarop zij hun

Nadere informatie

Van tarwekorrel tot stokbroodje

Van tarwekorrel tot stokbroodje 0 Van tarwekorrel tot stokbroodje Tarwe Tarwe is één van de oudste granen die door de mens wordt verbouwd. Waarschijnlijk is dat ongeveer 10.000 jaar geleden in het Midden- Oosten begonnen. De allereerste

Nadere informatie

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel... 1 Informatie voor de Klanten... 2 Speltvolkoren... 4 Speltvolkoren met Zonnepitten... 5 Speltvolkoren met Lijnzaad... 6 Speltvolkoren met Elfzaden...

Nadere informatie

Recept Farine fleur Inhoud

Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur... 1 Informatie voor de klant... 2 Authentiek Stokbrood... 3 Authentiek Vloerbrood... 4 Authentieke Bol met Roggebloem... 5 Frans Stokbrood... 6 Frans stokbrood

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Moleculaire Gastronomie: Gluten

Moleculaire Gastronomie: Gluten Moleculaire Gastronomie: Gluten Het maken en analyseren van deeg met gluten Inleiding Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren

Nadere informatie

WATERWIT. Ongeknipt wit

WATERWIT. Ongeknipt wit WATERWIT Ongeknipt wit plantaardige olie, emulgatoren, E471,E472e, gist,zout Geknipt wit plantaardige olie, emulgatoren, E471,E472e, gist,zout Vloerwit plantaardige olie, emulgatoren, E471,E472e, gist,zout

Nadere informatie

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel... 1 Informatie voor de Klanten... 2 Speltvolkoren... 4 Speltvolkoren met Zonnepitten... 5 Speltvolkoren met Lijnzaad... 6 Speltvolkoren met Elfzaden...

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten.

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten. D S K C N L Wat eten we nu? n wat aten de mensen vroeger? De leerlingen onderzoeken hoe de eetgewoonten in de de afgelopen honderd jaar veranderd zijn. Ze zien dat mensen vroeger vooral voedsel uit de

Nadere informatie

Panini kaas tomaat. Panini kaas tomaat. Warme broodjes. Warme broodjes. Tip

Panini kaas tomaat. Panini kaas tomaat. Warme broodjes. Warme broodjes. Tip Panini kaas tomaat Panini kaas tomaat Voor 10 panini s: 10 voorgebakken volkoren of bruine panini s halvarine 1 blik tomatenblokjes (à 400 gram) 1 eetlepel mosterd 250 gram geraspte belegen 30+ kaas n

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond en teeltplan... 4 Het logboek... 5 Onderzoek: het zaad... 7 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

bezeten EDWIN klaasen VAN DESEM ENZo: BRooD IS stoer 20

bezeten EDWIN klaasen VAN DESEM ENZo: BRooD IS stoer 20 Bezeten Edwin Klaasen van Desem Enzo: brood is stoer 20 brood van beter gebakken brood Schatje, vrouwendeeg, mannendeeg wie bakker Edwin Klaasen spreekt, begint haast te twijfelen waar hij het over heeft.

Nadere informatie

Jongste Kleuters. www.lessenpakket.be

Jongste Kleuters. www.lessenpakket.be Jongste Kleuters Gezelschapsspel: domino de (eenvoudige) speltechniek correct opvolgen; omgaan met winnen en verliezen tijdens het spel; bereidheid vertonen de beurt af te wachten; de ingrediënten en varianten

Nadere informatie

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood!

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Mmm lekker oud brood! Brood weggooien is zonde. Het is jammer voor je portemonnee en nog slechter voor het milieu. Al het werk van de natuur,

Nadere informatie

Samen appelflensjes bakken

Samen appelflensjes bakken Samen appelflensjes bakken Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren rekenhandelingen

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen 2 3 Ik ben ROBÈRT VAN BECKHOVEN en een van de passies in mijn leven is brood, of misschien beter gezegd: brood bakken. De liefde voor het

Nadere informatie

RECEPTEN. Het boek Romeinse tweeling. speelt zich af in de eerste eeuw. na Christus. Ben je benieuwd. wat de mensen toen aten?

RECEPTEN. Het boek Romeinse tweeling. speelt zich af in de eerste eeuw. na Christus. Ben je benieuwd. wat de mensen toen aten? RECEPTEN Het boek Romeinse tweeling speelt zich af in de eerste eeuw na Christus. Ben je benieuwd wat de mensen toen aten? Probeer dan deze recepten uit. Ze komen van verschillende websites en zijn allemaal

Nadere informatie

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden.

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden. Beste ouder(s) / verzorger(s), We gaan na het paasweekend starten met het thema Eten. Met de kinderen werken, lezen, praten, zingen en spelen we over allerlei dingen die met het onderwerp eten te maken

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Winkels in het dorp Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Op de poster zie je plekken waar mensen in

Nadere informatie

Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze

Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze Machines in de bakkerij Bakkerijoven Vraag informatie op over een bakkerijoven. Beantwoord deze vragen. Welke temperaturen zijn er mogelijk? Hoeveel broden passen er in? Hoe lang moet hij opwarmen? Werkt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 De geschiedenis van brood.

Hoofdstuk 1 De geschiedenis van brood. Werkstuk door een scholier 3910 woorden 22 augustus 2001 6,7 373 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstuk 1 De geschiedenis van brood. Zevenduizend jaar geleden aten de mensen al een soort brood. Dat soort

Nadere informatie

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet?

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet? Wanneer té dik? Iedereen weet dat je gezond moet eten om te leren, te sporten en gezond volwassen te worden. Sommige jongeren worden echter te dik. Dit kan een probleem zijn als je moeite hebt met sporten,

Nadere informatie

Liefde en tijd Het perfecte meel De smaak van echt ambachtelijk brood Harde en zachte tarwebloem

Liefde en tijd Het perfecte meel De smaak van echt ambachtelijk brood Harde en zachte tarwebloem Inleiding Liefde en tijd Meel, water, zout en gist of desem. Dat is alles. Goed brood heeft niet meer nodig dan vier alledaagse ingrediënten. Juist daarin schuilt de schoonheid van zelf brood bakken. Én

Nadere informatie

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Eten is in alle culturen belangrijk. Gezellig samen eten

Nadere informatie

BROODBAKKERS VROEG UIT DE VEREN

BROODBAKKERS VROEG UIT DE VEREN BROODBAKKERS VROEG UIT DE VEREN Maarssen- Midden in de nacht wordt er druk gesleept met zakken meel, brokken gist en grote karren met bakplaten. Bakkers Willy en Ronald van bakkerij Olink zijn hun werkdag

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 2 BOODSCHAPPEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 2 BOODSCHAPPEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 2 BOODSCHAPPEN Opdracht 1 de groente pinnen de suiker de supermarkt Opdracht 7 Hoi Ramon! Ik eet graag rijst met kip. En ik drink altijd water bij het eten. Maar ik vind

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

TRADITIONEEL BAKKEN OP STEEN

TRADITIONEEL BAKKEN OP STEEN TRADITIONEEL BAKKEN OP STEEN NL Klanten willen authentiek vloerbrood en baguettes op de stenen vloer gebakken U ziet steeds meer klanten die op zoek zijn naar de echte smaak van langzaam gerezen brood

Nadere informatie

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw Lesbrief voor het basisonderwijs INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Deze lesbrief hoort bij de Dorcas Voedselactie. Tijdens de Dorcas Voedselactie zamelt Dorcas in heel Nederland producten in voor de allerarmsten

Nadere informatie

Pizza Margherita uit een echte steenoven

Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Het volledige recept voor deeg, sauce en topping Misschien wel de bekendste pizza ter wereld. Deze pizza werd al in 1889

Nadere informatie

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. 5 Lastige woorden Blad Groenten onder glas Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. Ziektekiem Een bacterie of virus waar je ziek van kunt worden. Stapelbed Bedden

Nadere informatie

GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN. Eetclean.nl Emmy Schoenmakers

GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN. Eetclean.nl Emmy Schoenmakers GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN Eetclean.nl Emmy Schoenmakers Het eetclean kookboek Clean eten is: Het eten van voedsel dat rechtstreeks uit de natuur komt Het vermijden van sterk bewerkte voeding

Nadere informatie

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Volop uit de Schijf van Vijf Veel groente en fruit Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Gezond eten: Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

PUUR GENIETEN. ASSORTIMENT 2019

PUUR GENIETEN. ASSORTIMENT 2019 PUUR GENIETEN. ASSORTIMENT 2019 Vijgen Amandelbrood BROODSPECIALIST SINDS 1899 3 ST 335 G Onze liefde voor brood gaat verder dan alleen de aandacht voor product en proces. Wij bakken iedere dag Bussing

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Tweede Leerjaar. www.lessenpakket.be

Tweede Leerjaar. www.lessenpakket.be Tweede Leerjaar 2 Vroeg uit de veren! een aangepaste tekst technisch vlot kunnen lezen; de inhoud begrijpen en verwoorden; het verhaal in groep(jes) dramatiseren. Werkwijze Laat de tekst stil lezen, gevolgd

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken.

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken. 2010-4juni 19.30 Turkse Kookworkshop in de Tuinen van Stinz geheel Vegetarisch we hebben gemaakt: Linzensoep Dolma: druivenbladeren en gedroogde paprika's gevuld met rijst en kruiden Sigare Börek: tot

Nadere informatie

Z U U R D E S E M C A S P E R A N D R É L U G G & M A R T I N I V A R H V E E M F J E L D Zuurdesem indd :37

Z U U R D E S E M C A S P E R A N D R É L U G G & M A R T I N I V A R H V E E M F J E L D Zuurdesem indd :37 ZUURDESEM C A S P E R A N D R É L U G G & M A R T I N I V A R H V E E M F J E L D B L A D Z I J D E 10 19 20 37 38 79 Voorwoord door Eke Mariën... 11 Tips van de bakker... 12 H O O F D S T U K BLOEM, W

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN!

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! GOED GROEIEN ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT 1&2 Ontdek het zelf UITDAGING ONDERZOEK WAT EEN PLANT NODIG HEEFT OM NOG BETER TE GROEIEN. INLEIDING Een van de leukste

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Zoete aardappelpuree met geitenkaas

Zoete aardappelpuree met geitenkaas Zoete aardappelpuree met geitenkaas Een aantal weken geleden ontving ik een super leuk pakket met geitenkaas van Bettinehoeve. Hierin zaten meerdere soorten geitenkaas voor mij om uit te proberen. Laat

Nadere informatie

Speel-ontdekboek bij De Molenmuis

Speel-ontdekboek bij De Molenmuis Speel-ontdekboek bij De Molenmuis Inhoud 1. En toen en toen... 2. Achter elkaar aanjgen 3. Kat begint met een K... 4. Wat zegt de molen? 5. Pas op gevaar! 6. En toen stak de muis zijn tong uit... 7. Mmm

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

Les 6 Kijken in de keuken

Les 6 Kijken in de keuken Les 6 Kijken in de keuken? 33 Les 6 Kijken in de keuken 1. Een kijkje in de keuken van ingrediënten eten en drinken Geef aan uw medecursisten in een presentatie van 5 minuten een kijkje in de keuken van

Nadere informatie

De Broodkaart. van Jan Linders. Ontdek het geheim achter. de broden van Jan Linders. Puur Korengoud

De Broodkaart. van Jan Linders. Ontdek het geheim achter. de broden van Jan Linders. Puur Korengoud De Broodkaart van Jan Linders Puur Korengoud Ontdek het geheim achter de broden van Jan Linders. Illustratie: Jo. Wijnhoven - 1995 De beste bakker, wie bepaalt dat? U! Onderzoeksbureau GfK vraagt elk jaar

Nadere informatie

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets!

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets! Op je billen zitten! Wat eten we van vandaag? Wie heeft de tafel gedekt? Ik mis een vork. En ik heb twee messen! Zo werkt tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en

Nadere informatie

EEN APPELTJE VOOR DE DORST

EEN APPELTJE VOOR DE DORST EEN APPELTJE VOOR DE DORST Deze les gaat over appels en kippen. Je hebt heel veel verschillende appels. Appels in allerlei kleuren: groen, geel, knalrood. En in heel veel smaken: zoet, een beetje zurig,

Nadere informatie

NierNieuws Kerstmenu 2012

NierNieuws Kerstmenu 2012 NierNieuws Kerstmenu 2012 Winterprei in wittewijnsaus met een knapperig kaaslaagje ====== Tomatenrisotto met buffelmozzarella op een bedje van rucola ====== Exotische sinaasappeljelly met kardemom Alle

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie