Proficiat! Veel plezier!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proficiat! Veel plezier!"

Transcriptie

1

2 Proficiat! Je hebt de museumstand over de bakker gevonden! Dit boekje vertelt je alles over de bakker van vroeger en nu. Tussendoor krijg je leuke opdrachtjes om samen met vrienden of familie uit te voeren. Veel plezier!

3 De bakker vroeger Vroeger kon je in het dorp niet naar de bakker om brood te halen, want er was simpelweg geen bakker. Iedereen bakte thuis eenmaal per week zelf brood. Men bakte in het bakkot, een klein huisje dat ver verwijderd stond van het woonhuis omdat door het vuur van de oven het bakkot makkelijk in brand kon vliegen. Je bevindt je momenteel in zo n bakkot met bakoven. In de oven van het bakkot werd een vuur van rijshout gestookt. Dit zijn fijne takjes die men verzamelt bij het snoeien. Wanneer de stenen in de oven waren opgewarmd, haalde men met een rakelijzer de as weg en maakte men de ovenvloer schoon met de ovenwis. Dan kon men de broden die moesten gebakken worden erop leggen. Het bakken kon beginnen! Maar geen brood zonder deeg natuurlijk. Het deeg werd in een trog gemaakt. Dit was een lange bak waarin met handen of voeten bloem, water en zout gekneed werden. Om het deeg te laten rijzen (luchtiger laten worden) voegde men er zuurdeeg aan toe. Dit was een bolletje deeg dat al zuur geworden was. Pas veel later werd er biergist in de plaats gebruikt. In de stad bakte een bakker het brood. Elk brood dat de bakker verkocht, moest gemerkt worden. Dat wil zeggen dat op elk brood de beginletter van de naam van de bakker stond. De bakker bakte deze letter in zijn broden. Zo kon men van een brood dat niet genoeg woog of met beschimmelde bloem gebakken was, de bakker terugvinden. Die bakker werd dan natuurlijk gestraft. Veel bakkers hadden een eigen broodstempel. Je vindt er zo twee in de trog. Zie je ze? Vandaag worden sommige broden nog steeds gemerkt. Ken jij nog etenswaren of zaken die gemerkt worden? Weet je ook hoe deze gemerkt worden? De oudste broden waren roggeringen. Dit waren platte ronde broden met een gat in het midden. Ze werden aan een stok aan het plafond gehangen zodat de muizen er niet bij konden. Deze roggeringen hingen soms weken aan het plafond en werden keihard. Om ze te kunnen opeten moest je ze in pap, bier of soep soppen. Vind je de roggeringen hier terug in het bakkot? Ga nu verder naar de bakkersstand in het museum, dat is nummer 2 op jullie plattegrond.

4 Soorten beleg Vandaag beleggen wij onze boterham met kaas, confituur, choco, speculaaspasta. Maar vroeger at men gewoonlijk niets bij brood. Het werd in soep of melk gesopt en zo opgegeten. Als er dan toch iets op gesmeerd werd, was het vaak smout. Smout is gesmolten dierenvet waaraan een beetje zout is toegevoegd. Vraag maar eens aan je ouders of grootouders of zij nog smout op hun boterham gestreken hebben. En of ze dat lekker vonden. Wat vind jij trouwens het lekkerste beleg? Op zondag werd er soms een potje appel- of perenstroop op tafel gezet. Rijke mensen aten boter of een stuk kaas bij hun brood. Heel arme mensen strooiden zout op hun brood, om toch maar een beetje smaak te hebben. Bekijk alle voorwerpen in de museumstand en bedenk welke smaak ze zouden hebben. Smaken ze zout of zuur? Schrijf vier verschillende smaken op je krijtbordje. Zoek voor elke smaak een voedingsproduct uit de stand. Taarten die de bakker op zondag overhad, durfde hij op maandag en zelfs op dinsdag nog te verkopen. Hij gaf er gewoon een andere naam aan: bodding. Bodding was niets minder dan een oude taart! Het klonk alleen iets beter. Maar bodding was ook de naam van een recept. De bakker mengde oud brood, suiker, melk, rozijnen en kaneel en bakte daarvan een soort taart. Broodpudding noemen wij dat nu. Speciale bakkers Maar er waren ook bakkers die geen brood bakten. Zo waren er beschuit- en speculaasbakkers. Een beschuitbakker was gespecialiseerd in het maken van beschuiten. Dit zijn een soort harde, lichte koeken die in een beschuitblik lang kunnen bewaren. Beschuiten werden vaak meegenomen op zee, juist omdat ze zo lang bewaarden. Zoek het beschuitblik in de museumstand. Een speculaasbakker bakte speculaaskoeken. Uit stevige planken sneed hij eerst figuurtjes. Die figuren holde hij uit en vulde ze met speculaasdeeg. Naast brood maakte de bakker ook zoete lekkernijen zoals peperkoek, marsepein, taart en bodding.

5 Zo verkreeg hij koekjes in een leuke vorm. Vaak waren de koekjes te mooi om op te eten. Vandaag wordt nog veel speculaas gemaakt in opvallende vormen. Vooral Sinterklaas voelt zich goed in speculaas! Kies in gedachten één voorwerp uit de museumstand. Teken iets op je krijtbordje waarvan jij vindt dat het bij dat voorwerp hoort. Er werd ook taaitaai gemaakt. Dit leek heel goed op speculaas, maar omdat er geen suiker in zat was het heel droog en taai. Men noemde de koeken dan ook maar taaitaai. Deze koeken waren zo hard dat ze maanden aan de muur konden blijven hangen zonder te bederven. Ze dienden eigenlijk meer als kleine kunstwerkjes. De bakker vandaag Vandaag bestaan er verschillende soorten bakkers. Zo zijn er de bakkers die als beroep brood, koeken en allerlei lekkernijen bakken en verkopen. Zo n bakker wordt een ambachtelijke of warme bakker genoemd. Er zijn ook bakkers die niet zelf bakken. Ze kopen hun brood en koeken bij een collega of bij een industriële bakker en verkopen die alleen door. Zo n bakker wordt een koude bakker genoemd. Als laatste is er nog de industriële bakker. Hij heeft een bedrijf waar er brood gebakken wordt om te verkopen aan koude bakkers en aan supermarkten. Deze industriële bakkerij is meestal heel groot en er werken veel mensen. Kies één voorwerp uit de museumstand. Verzin een nieuwe, nog niet bestaande naam voor dit voorwerp. Bijvoorbeeld: een kopje wordt een drankenhouder. In een bakkerij worden vandaag allerlei hulpmiddelen en machines gebruikt. Vroeger gebeurde alles met de hand, nu bestaat er voor bijna iedere bewerking een machine.

6 Zo zijn er bijvoorbeeld kneedmachines die het deeg kneden, mengmachines die de ingrediënten mengen, rijskasten waar de broden in rijzen en nog zoveel meer. Deze machines worden niet in alle bakkerijen gebruikt. Sommige kleine bakkers houden ervan om met de hand te werken en dus geen machines te gebruiken. De broden en taarten worden 's nachts gebakken zodat ze de volgende morgen vers in de winkel kunnen liggen. De bakker staat dus tussen twee en vier uur s nachts op om het deeg te bereiden. Daarna begint hij te bakken. De bakker van vandaag verkoopt meer dan alleen brood. Je kan er ook koffiekoeken, taart, snoep, marsepein, speculaas en andere lekkernijen kopen. Er zijn zelfs bakkers die broodbeleg, dranken en andere etenswaren verkopen. Hun winkels zijn als het ware tot kleine supermarktjes uitgegroeid. Hopelijk heb je genoten van de rondleiding en de opdrachten. Leg dit boekje gewoon terug waar je het vond. Je kan met je plattegrond nu op zoek naar een volgend beroep of terug gaan naar het cafeetje waar je je atributen en verkleedkledij kan afgeven. Daar liggen trouwens ook mooie kleurplaten en je kan er leuke spelletjes ontlenen. Of waag je kans bij de tombola! Nodige voorwerpen in tasje Plattegrond Schrijfbordje Broodje Colofon Tekst en tekeningen: Marcus Dauwe Foto's: Steven De Baere, Bardelaeremuseum, Plattelandsklassen Redactie: Provinciaal Museumconsulentschap Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Meetjesland Copywriting: Katrien Van Hecke Lay out en druk: Printing Partners, Eeklo Tip: dit boekje is ook te downloaden vanop de website van Erfgoedcel Meetjesland ( doorklikken naar projecten.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage)

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage) smeert een boterham 1. De voedingsdriehoek kennismaken met en ontwerpen van een voedingsdriehoek Samen met de kinderen bekijk je wat een mens van voeding nodig heeft om gezond te leven. Je tekent met de

Nadere informatie

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze Je eigen zachte bolletjes maken Zachte bolletjes Gebruik bij deze opdracht werkblad Je maakt vier zachte bolletjes volgens recept. Benodigdheden 132 gram patentbloem 10 gram gist 2,5 gram zout 16 gram

Nadere informatie

1. Streep de foute antwoorden door. Vroeger kwam het voedsel vooral uit de buurt / Nederland / de rest van de wereld.

1. Streep de foute antwoorden door. Vroeger kwam het voedsel vooral uit de buurt / Nederland / de rest van de wereld. Opdracht 1 Deze week ga je drie dagen bijhouden wat je allemaal eet en drinkt op een dag. Dat schrijf je op het menu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Je krijgt een menu van ongeveer 100

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

Wat aten mensen vroeger?

Wat aten mensen vroeger? Op onderzoek in Ledeberg... Wat aten mensen vroeger? We trokken op onderzoek uit met onze klas. Dank je wel aan alle lieve mensen van Ledeberg die ons zo gastvrij ontvangen hebben en ons zo veel verteld

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze

Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze Machines in de bakkerij Bakkerijoven Vraag informatie op over een bakkerijoven. Beantwoord deze vragen. Welke temperaturen zijn er mogelijk? Hoeveel broden passen er in? Hoe lang moet hij opwarmen? Werkt

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be Derde Leerjaar Een koude of een warme bakker? Doelen verwoorden waarvoor verschillende graansoorten gebruikt worden; de delen van de (graan)plant benoemen; het proces beschrijven van zaaien naar graan

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 Hieronder vindt u een aantal verslagen van excursies en activiteiten die mede door de Oudervereniging zijn georganiseerd en gefinancierd. LUSTRUM WEEK oktober 2014

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Activiteitenprogramma BSO Boris Buitelaar Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Later als ik groot ben: Politie

Activiteitenprogramma BSO Boris Buitelaar Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Later als ik groot ben: Politie Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Later als ik groot ben: Politie Maandag 6 juli: Stoere politie Politiewerk is stoer voor jongens én voor meisjes. Deze week kom je van alles over de politie te weten.

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

40 dagen sparen voor ons goede doel

40 dagen sparen voor ons goede doel Scheurkalender Vastentijd 40 dagen sparen voor ons goede doel. Hoe goed heb JIJ het? Misschien kun je een ander helpen, die het niet zo goed heeft als jij. Scheur elke dag een blaadje af En lees wat je

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

LEZEN LES 33, 34, 41, 42

LEZEN LES 33, 34, 41, 42 LEZEN LES 33, 34, 41, 42 BESTUDEERDE STOF Moeilijke woorden en zinnen Les 33 en 34 Tekstdoelen Les 41 Meningen en argumenten Les 42 OMVANG EN TIJDSINDICATIE 12 vragen, ca. 30 minuten NAAM: KLAS: INSTRUCTIE

Nadere informatie

Jongste Kleuters. www.lessenpakket.be

Jongste Kleuters. www.lessenpakket.be Jongste Kleuters Gezelschapsspel: domino de (eenvoudige) speltechniek correct opvolgen; omgaan met winnen en verliezen tijdens het spel; bereidheid vertonen de beurt af te wachten; de ingrediënten en varianten

Nadere informatie

Kerstkoekjes Er zijn veel goede redenen om in december kerstkoekjes te bakken, bijvoorbeeld omdat het te koud is om buiten te gaan spelen, of omdat je even wilt ontspannen tijdens de examens, of gewoon

Nadere informatie

Tweede Leerjaar. www.lessenpakket.be

Tweede Leerjaar. www.lessenpakket.be Tweede Leerjaar 2 Vroeg uit de veren! een aangepaste tekst technisch vlot kunnen lezen; de inhoud begrijpen en verwoorden; het verhaal in groep(jes) dramatiseren. Werkwijze Laat de tekst stil lezen, gevolgd

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

PIZZA S BAKKEN. VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

PIZZA S BAKKEN. VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN PIZZA S BAKKEN INLEIDING De Italiaanse keuken spreekt tot de verbeelding. Waar in de wereld je ook komt, overal vind je wel een Italiaans restaurant of pizzeria.

Nadere informatie

Een gezond ontbijt: lekker en vol energie

Een gezond ontbijt: lekker en vol energie Een gezond ontbijt: lekker en vol energie Geef je kind elke ochtend een gezond ontbijt. Het zorgt ervoor dat je kind: voldoende energie heeft om een hele ochtend te spelen, te fietsen, te ravotten zich

Nadere informatie

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Winkels in het dorp Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Op de poster zie je plekken waar mensen in

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

VERTELCYCLUS WEEK 8: BAKKER VERSIE 1 (5-12- 2014)

VERTELCYCLUS WEEK 8: BAKKER VERSIE 1 (5-12- 2014) VERTELCYCLUS WEEK 8: BAKKER VERSIE 1 (5-12- 2014) 1 BOEKEN:! WERELDWOORDEN: Titel: Een taart voor kleine Beer Auteur: Max Velthuijs Jaartal: 2011 Uitgeverij: De Vier Windstreken Bloem: een wit poeder dat

Nadere informatie

Ontbijtles STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Ontbijtles STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Ontbijtles Groep 4, 5 en 6 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat ontbijten is en hoe ontbijt eruit ziet. - waarom ontbijten belangrijk is. - dat mensen in andere landen andere dingen als ontbijt

Nadere informatie

LES 1: WAT IS VAP? / Appelflappen maken

LES 1: WAT IS VAP? / Appelflappen maken Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN LES 1: WAT IS VAP? / Appelflappen maken INLEIDING Wat betekenen de letters V A P? Wat doe je bij het vak VAP? Welke hulpmiddelen gebruik je bij dit vak,

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Het. -avontuur. Meli Honingbroodbeer Karamellen met meli honing Vloan met Meli honingkoek Meli Honingkoekjes Meli Choco milkshake

Het. -avontuur. Meli Honingbroodbeer Karamellen met meli honing Vloan met Meli honingkoek Meli Honingkoekjes Meli Choco milkshake Het -avontuur We doen de gerechten van 10 jaar geleden nog eens over, wed We doen de gerechten van 5 jaar geleden nog eens over, wedden dat ze even lekker smaken als toen? Meli Honingbroodbeer Karamellen

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Samenwerking op de vrijdag Groep 7 en 8

Samenwerking op de vrijdag Groep 7 en 8 Samenwerking op de vrijdag Groep 7 en 8 We zijn al weer een aantal maanden aan het samenwerken op vrijdag. Juf Marijke begon dit schooljaar tot de herfstvakantie en toen kwam juf Irma terug. In deze brief

Nadere informatie

De brooddoos. een gezonde en lekkere smuldoos. Vragenlijst: Hoe gezond is de brooddoos van je kinderen?

De brooddoos. een gezonde en lekkere smuldoos. Vragenlijst: Hoe gezond is de brooddoos van je kinderen? een egelappeltje, gemaakt van een halve appel, een druif als hoofdje, kaaspootjes en wortelstekeltjes. een fruitsaté; een tandenstoker met kerstomaatjes en blokjes kaas of mozzarella; een potje vers gemaakte

Nadere informatie

Een gezond ontbijt: lekker en vol energie

Een gezond ontbijt: lekker en vol energie Tips voor een gezond en gezellig ontbijt. Koffiekoeken Geef je kinderen voldoende tijd om goed wakker te worden. Croissants Zo krijgen ze vanzelf zin in een gezond ontbijt. Chocoladebroodjes Worstenbroodjes

Nadere informatie

NBOV s NO WASTE Recipes. Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten

NBOV s NO WASTE Recipes. Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten NBOV s NO WASTE Recipes Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten Brookjes Brookjes zijn koekjes die gemaakt zijn met behulp van retourbrood. De koekjes zijn knapperig en licht zoet. De koekjes hebben

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN Groep 6a De spreekbeurt: De spreekbeurt op school vond ik al erg leuk. Toen wist ik al dat dit de leukste spreekbeurt van het jaar werd. Yanoux Ik vond de spreekbeurt van Ellis

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

WERKBOEKJE BROODBAKKEN

WERKBOEKJE BROODBAKKEN thema 11 Les 111 WERKBOEKJE BROODBAKKEN Naam:... Klas:... 1 De verschillende gr aansoorten Vul onderstaande woorden in op de juiste plaats: Tarwe Gerst Rogge tarwe - water/warmte - goudgeel - koren - melk

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

EEN APPELTJE VOOR DE DORST

EEN APPELTJE VOOR DE DORST EEN APPELTJE VOOR DE DORST Deze les gaat over appels en kippen. Je hebt heel veel verschillende appels. Appels in allerlei kleuren: groen, geel, knalrood. En in heel veel smaken: zoet, een beetje zurig,

Nadere informatie

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten.

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten. D S K C N L Wat eten we nu? n wat aten de mensen vroeger? De leerlingen onderzoeken hoe de eetgewoonten in de de afgelopen honderd jaar veranderd zijn. Ze zien dat mensen vroeger vooral voedsel uit de

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Kokerellen rond Maja de bij

Kokerellen rond Maja de bij Gemeentelijke jeugddienst Wippelgemdorp 12 9940 Evergem Tel:09/251.88.02 jeugd@evergem.be Kokerellen rond Maja de bij We doen de gerechten van 10 jaar geleden nog eens over, wed We doen de gerechten van

Nadere informatie

Geef je kind elke dag

Geef je kind elke dag Geef je kind elke dag een brooddoos boordevol energie Een lekkere en gezonde lunch zorgt voor actieve en aandachtige kinderen op school Liever bruin dan wit brood Brood is een graanproduct en zorgt voor

Nadere informatie

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl Dit essay is gepubliceerd in het boek Dynamic Food (2013). Dynamic Food is een reizend platform dat onderzoek doet naar en informatie verzamelt over de relatie tussen stad en platteland. In 2050 zal 75%

Nadere informatie

Lunchles groep 3 t/m 5 G R O E P

Lunchles groep 3 t/m 5 G R O E P G R O E P 3 4 5 1 Over de les In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs wat er wel en niet in een gezonde lunchtrommel thuishoort. Ook gaan ze aan de slag met een werkblad waarop zij hun

Nadere informatie

BAKKER VAN DE VEN. Uitgave 5 september 2013

BAKKER VAN DE VEN. Uitgave 5 september 2013 herfst BAKKER VAN DE VEN Uitgave 5 september 2013 Midden in de zomer denken wij s avonds in Italië op een terrasje na over ons komende herfstmagazine. En dat valt nog niet mee, want onze gedachten zijn

Nadere informatie

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Hamerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar al

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden.

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden. Beste ouder(s) / verzorger(s), We gaan na het paasweekend starten met het thema Eten. Met de kinderen werken, lezen, praten, zingen en spelen we over allerlei dingen die met het onderwerp eten te maken

Nadere informatie

HÉT WAFELIJZER. Onze recepten!

HÉT WAFELIJZER. Onze recepten! HÉT WAFELIJZER Onze recepten! HET Frifri wafelijzer is onmisbaar in uw keuken! DANKZIJ ZIJN 8 PASSENDE PLATEN, PAST HIJ ZICH AAN AAN UW SMAKEN EN WENSEN : Brusselse en Luikse wafels Traditionele wafels

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken!

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Met o.a. chocoladetruffels, frambozenmuffins & vanillecake! Inhoudsopgave 1. Walnootmuffins met honing... 2 2. Suikervrije chocoladetruffels met rozijnen...

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Les over tussendoortjes

Les over tussendoortjes Les over tussendoortjes Groep 7 en 8 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat gezonde tussendoortjes zijn. - waarom we beter gezonde tussendoortjes kunnen eten dan de gangbare. - waarvoor tussendoortjes

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Tof! kookboek. Lekker koken in 8 stappen

Tof! kookboek. Lekker koken in 8 stappen Tof! kookboek Lekker koken in 8 stappen Stichting Communicatie Samen koken Samen koken, lekker eten en elkaar ontmoeten. Het Tof! kookboek nodigt je uit dat te doen. In dit boek staan 60 recepten. Bij

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de Kinder GemeenteRaad! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in

Nadere informatie

Vers. uit eigen. bakkerij

Vers. uit eigen. bakkerij Vers uit eigen bakkerij Deka Proef t Verschil De eigen bakkers van Deka zijn er s ochtends al vroeg bij. Voor dag en dauw bakken zij het lekkerste brood, dat daarna regelrecht naar uw eigen winkel gaat.

Nadere informatie

Ouder- uitdagingen mei 2018

Ouder- uitdagingen mei 2018 Ouderuitdagingen 16-23 mei 2018 Ouderuitdagingen, wat is dat? Tijdens de week van 16 tot 23 mei 2018 wordt er in Vlaanderen en Brussel de Week van de Opvoeding georganiseerd. Dit jaar is het thema Opvoeden

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Een gezond ontbijt Lekkere recepten voor een gezonde start van de dag! Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Ontbijt tips Heb je soms niet genoeg 1 tijd om te ontbijten? Zet je wekker dan een kwartiertje

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Spelen met vuur Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

harten simpel bakrecept

harten simpel bakrecept Valentijns Appel kersen harten simpel bakrecept Een simpel bakrecept, maar ook lekker en deze Valentijns appel kersen harten zijn met liefde gemaakt. Een bakgerecht wat eigenlijk iedereen wel kan maken

Nadere informatie

Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend;

Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend; Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend; In kleine ruitjes ingesneden eende borst Teriyaki saus Iets gember siroop Citroenblad Iets soya saus Chili saus Bereiden van de eende borst;

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 11.30 13.00 uur CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 50 vragen.

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood!

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Mmm lekker oud brood! Brood weggooien is zonde. Het is jammer voor je portemonnee en nog slechter voor het milieu. Al het werk van de natuur,

Nadere informatie

Klassennieuws oktober

Klassennieuws oktober Klassennieuws oktober Beste ouders/ verzorgers, De eerste weken van het schooljaar 2016-2017 zitten er al weer op. We hebben veel over graan, brood en de bakker geleerd. We zijn op bezoek bij de molen

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

Juli 2015 Woensdag 1 juli Sportdag

Juli 2015 Woensdag 1 juli Sportdag Schoolnieuws schooljaar 2014-2015 Dinsdag 30 juni 2015 Juli 2015 Woensdag 1 juli Sportdag Vrijdag 3 juli Dreespodium Rapporten mee Dinsdag 7 juli Contactavond Woensdag 8 juli Contactmiddag Dinsdag 14 juli

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

De eeuwenoude bakkerstraditie van Panificio Perrone in Matera 30 oktober 2016 Basilicata

De eeuwenoude bakkerstraditie van Panificio Perrone in Matera 30 oktober 2016 Basilicata Pagina 1 di 7 De eeuwenoude bakkerstraditie van Panificio Perrone in Matera 30 oktober 2016 Basilicata Panificio Perrone is een begrip in Matera. Al sinds jaar en dag bakken ze het echte pane di Matera,

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie