ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2016 November 2016, nummer 3 7,1%

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2016 November 2016, nummer 3 7,1%"

Transcriptie

1 ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2016 November 2016, nummer 3 In Rotterdam werken we onverkort aan een aantrekkelijke stad met een sterke economie. De wijken hebben sterke schouders nodig om aantrekkelijker te worden voor alle gezinnen. Dat vraagt om creatie van voldoende geschikte woningen, aantrekkelijke buitenruimte en eersteklas onderwijs. Daarom ondersteunen we zoveel mogelijk initiatieven die hieraan bijdragen. Uiteraard in samenwerking met bewoners, investeerders, ondernemers, woningcorporaties en andere partners in de stad. Voor u ligt het derde overzicht van de voortgang. 7,1% 1 januari ,2% 6,9% 7,3% 10% + 1 januari ,8% 1 juli ,5% Groei aandeel draagkrachtige gezinnen in Liskwartier, Oude Noorden, Nieuw-Crooswijk, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Lloydkwartier, Katendrecht en Kop van Zuid - Entrepot. In ons collegeprogramma hebben we als doelstelling opgenomen dat in een ring van negen wijken rond het centrum, het gemiddelde aandeel kansrijke gezinnen met 10% stijgt in We spreken hier van een relatieve stijging. De herijkte nulmeting per 1 januari 2014 is 6,8%. De tweede tussenmeting wijst uit dat per 1 januari 2016 het aandeel kansrijke gezinnen in een ring van negen wijken rond het centrum 7,2 % bedraagt. De meting scoort hoger dan de gestelde mijlpaal van 7,1% in 2016.

2 WONEN We werken samen met corporaties, ontwikkelaars en bewoners aan meer geschikte woningen voor gezinnen. GROTE INTERESSE IN ZELFBOUW Gezinnen krijgen via programma Zelfbouw volop ruimte hun ideale woning te realiseren. Op de zelfbouwkavels kan de kavelkoper zelf een grote stadswoning ontwerpen. Er is veel interesse voor het diverse zelfbouwaanbod, zeker onder (jonge) gezinnen. Mullerpier is een nieuwbouwproject met 28 zelfbouwkavels op de kop van de Mullerpier. De interesse voor de kavels is groot. De 18 kavels van fase 1 waren allemaal snel in optie. De bouw start naar verwachting eind En eind 2016 start de verkoop van fase 2. Dit zijn 10 zelfbouwkavels. We zetten gemeentelijke middelen in om marktpartijen te verleiden voldoende gezinsvriendelijke woningen te realiseren. Dit is maatwerk. In de ene straat ligt de nadruk vooral op aanpassingen op straat en in de buitenruimte. Een andere straat vraagt om een gezamenlijke aanpak van funderingsproblemen. We willen voorkomen dat er in de bestaande woningvoorraad meer kleine woningen of complexen voor kamerverhuur worden gevormd. Daartoe is het 0-quotumgebied voor kamerverhuur en woningvorming per 1 januari 2016 uitgebreid naar alle kansrijke wijken. KLUSGEBOUW BLOKLANDSTRAAT Investeren in gezinswoningen = Klusgebouw Bloklandstraat in het Oude Noorden (7 woningen). Naast de klushuizen van Woonstad in de Bloklandstraat is in deze straat ook een voormalige school door de gemeente gegund aan 7 zelfbouwers. Bij dit pand moet de fundering eerst worden vervangen. Start werkzaamheden in het najaar van We zetten in op het vergroten van het aandeel geschikte woningen voor gezinnen in samenwerking met belangrijke partners. Denk aan corporaties, ontwikkelaars en beleggers. In de negen wijken is een planaanbod van dit woonproduct voorzien van ongeveer 1000 woningen. Dit planaanbod omvat nieuwbouw, zelfbouw, transformatie van bedrijfspanden en verkoop van corporatiewoningen. Oude Noorden: diverse stadskavels (bijvoorbeeld Zwart Janstraat en Schoonoordstraat) Katendrecht: stadskavel Kaappark (2 woningen) Liskwartier: Spoorpunt (15 woningen op de grens Liskwartier)

3 SOETENDAALSEPLEIN Toevoegen woningen Zoals klushuizen, zelfbouwinitiatieven en nieuwbouw Tot juni 2016 zijn 173 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Bijvoorbeeld het Soetendaalseplein, Huis van Wensen en Kaap Belvedère 3. Allemaal grondgebonden woningen die interessant zijn voor gezinnen. Tot augustus 2016 is er gestart met de bouw van nog eens 190 nieuwe gezinswoningen. De verkoop is zeer succesvol verlopen. Voorbeelden zijn: Kaapvaarder in Katendrecht Prachtig Kralingen, Palestinastraat in Kralingen West. Daarnaast staan er voor de periode september december 2017 nog eens ruim 250 nieuwbouwwoningen voor gezinnen in de planning. HUIS VAN WENSEN IN NIEUW-CROOSWIJK

4 TE HUUR GOED ONDERHOUD WONINGEN STIMULEREN TE KOOP Bijdragen van corporaties Woonstad Rotterdam, Woonbron en Vestia hebben samen door verkoop, liberalisatie of nieuwbouw 249 woningen bijgedragen die geschikt zijn voor kansrijke gezinnen. Een goed voorbeeld is de Heemraadstraat waar de complexverkoop door Woonbron heeft geleid tot 18 particulier opgeknapte woningen, waarvan de helft geschikt voor gezinnen. De buitenruimte in de straat is door de gemeente opgeknapt met meer groen en spelaanleidingen voor kinderen. Ook bij het project Noordbest van Woonstad gaan we investeren in de buitenruimte. DE HEEMRAADSTRAAT We ondersteunen en stimuleren duurzaam onderhoud, woningverbetering, woningdifferentiatie en het oplossen van funderingsproblematiek. Er is bij 387 woningen een aanpak in uitvoering. Hierbij worden eigenaren voorgelicht over het onderhoud aan hun woning en wordt hen begeleiding aangeboden bij het onderzoek naar de staat van de fundering van hun panden. Een samenvoegcoach adviseert en begeleidt actief bewoners die van twee kleinere woningen één grote woning willen vormen. De vooroorlogse bouw vaak aantrekkelijk gevonden door kansrijke gezinnen kampt relatief vaak met funderingsproblematiek. Samen met Woonstad zijn we in 2016 met een externe projectleider een onderzoek gestart op het gebied van funderingen in Middelland en in het Lusthofkwartier.

5 ONDERWIJS EN JEUGD Samen met schoolbesturen, scholen en ouders, werken we aan een beter aansluitend onderwijsaanbod in de wijk. In iedere wijk twee excellente basisscholen Het predicaat Excellent geeft aan dat een school ergens in uitblinkt. Een school geeft zich zelf op voor het traject, omdat zij trots is op wat docenten, leerlingen en directie samen met ouders hebben bereikt. Het traject is open voor iedere school waarvan de onderwijskwaliteit goed op orde is. De Mariaschool in Middelland, de Driemaster in Hoek van Holland en SBO Sonnevanck in de Tarwewijk hopen dat zij op 23 januari 2017 het predicaat uitgereikt krijgen. Hun profielen lopen uiteen van de meerwaarde van de verbinding tussen de basisvakken en extra vakken met als fundament het opbrengst en handelingsgericht werken, Schoolklimaat en veiligheid: een sterk pedagogisch klimaat als rode draad door de school verweven en Lekker Fit, Gezonde school en didactisch klimaat. Nog eens 11 basisscholen in de kansrijke wijken zijn enthousiast en zijn in verschillende stadia bezig met het verwerven van het predicaat Excellent. Meer dan de helft van deze scholen wil zich in 2017 aanmelden voor het traject om het predicaat te verkrijgen. Excellente Speciaal onderwijsscholen Er zijn in Rotterdam drie speciaal onderwijsscholen met het predicaat Excellente school: Auris Hildernisseschool, Auris D. M. Polanoschool en De Piloot. Deze scholen hebben dit traject op eigen gelegenheid doorlopen. Excellente middelbare school in de buurt Naast Wolfert Tweetalig (vwo) en De Toorop Mavo (vmbo-t) hebben ook LMC Praktijkonderwijs Schietbaanstraat in Nieuwe Westen en csg Calvijn, vestiging Juliana (vmbo-gt) in Charlois het predicaat excellent verworven. Het Comenius College in Alexanderpolder hoort op 23 januari 2017 of zij het predicaat krijgen toegekend.

6 Citylab 010 Onderwijs Onderwijs voor de 21 e eeuw; OBS De Vierambacht OBS De Vierambacht is, als eerste school in Rotterdam, op 28 september 2016 officieel gestart met het onderwijsconcept Onderwijs van de 21ste eeuw. Een eigentijds onderwijsconcept dat gepersonaliseerd en adaptief leren combineert met talentontwikkeling en vaardigheden uit de 21ste eeuw. BASISSCHOOL OBS DE VIER- AMBACHT & EMMAUS- SCHOOL TalkX het sprekende kind; Emmausschool, Nieuwe Westen OUDER- INITIATIEF: VRIJE SCHOOL WEST & TALMA- SCHOOL TalkX ontwikkelt een lesmethodiek voor alle leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs waarbij kinderen leren hun persoonlijke belevingswereld te verwoorden in de vorm van een verhaal. De methodiek met lessen kan door elke leerkracht in het primair onderwijs gebruikt worden. Kinderen leren hoe zij hun verhaal kunnen delen, vertellen, vormgeven, vastleggen en presenteren.

7 Ouderinitiatief Talmaschool Vrijeschool Rotterdam-West; ouderinitatief en schoolplein De opening van de Vrijeschool Rotterdam-West is het resultaat van een initiatief van een aantal enthousiaste ouders. De school heeft ook het initiatief genomen om samen met de Oranje Nassau-school en het Rotterdams Lyceum het lege en kale plein op de Velsenlustraat te vergroenen en kindvriendelijker te maken. Wij leverden een financiële bijdrage en maakten het mogelijk. Nu hebben de kinderen van de school en de buurt er een fijne speelplek bij. Begin 2016 is een nieuw ouderinitiatief op de Talmaschool gestart: Croostwijk. In juli was de officiële en feestelijke bijeenkomst waarbij de initiatiefnemers van Croostwijk hun kinderen hebben inschreven als leerling op de A.S. Talmaschool. Tijdens deze bijeenkomst zijn ook handtekeningen gezet onder het manifest waarin is beschreven hoe de komende jaren wordt samengewerkt om van de A.S. Talmaschool dé gemengde wijkschool van Nieuw Crooswijk te maken. De instroom van kinderen uit het ouderinitiatief is gestart in september In de kleutergroepen starten dit schooljaar veel nieuwe leerlingen. Daarnaast zijn er nog acht nieuwe leerlingen ingestroomd. Aanleiding is de start van de Athena-afdeling, een speciale afdeling voor hoogbegaafde kinderen (groepen 4 t/m 8). De Athena-afdeling is uniek voor Rotterdam. De leerlingen aan de Athena-afdeling, bij de start al zo n dertig, zijn afkomstig uit Rotterdam en omstreken. Onderwijsparade 5 oktober 2016 Tijdens de onderwijsparade -voor en door ouders- is met een groot aantal ouderinitiatieven gesproken over samen werken aan kwaliteit van onderwijs en talent van uw kind.

8 BUITEN & SPELEN Als steeds meer kinderen opgroeien in de stad, dan is er voldoende ruimte nodig om prettig buiten te spelen en elkaar te ontmoeten. We werken samen met scholen, speeltuinen, organisaties en bewoners om bestaande ruimte beter te benutten en nieuwe ruimte te creëren. Meer inzet op het vergroenen van de buitenruimte Het vergroenen van de buitenruimte is een samenwerking tussen de programma s Vergroening en Kansrijke Wijken. Ook het vergroenen van schoolpleinen zorgt voor meer groene speelplekken in de wijken. PI Noordsingel: ontwerp en aanleg van het Stadspark. Oostervant: gezamenlijk met bewoners, Woonstad, Sportfondsen en gemeente wordt gewerkt aan een gebiedsvisie met een concreet uitvoeringsplan voor het Oostervantplein. MOGELIJK MAKEN ZELFBEHEER BUITENRUIMTE In 2016 zijn 12 nieuwe zelfbeheerprojecten gestart in onder meer het Oude Noorden en Middelland. In een aantal straten in Kralingen wordt de tijdelijke inrichting deels permanent gemaakt in de vorm van zelfbeheer. De Kettingstraat in Kralingen-West tekende als eerste droomstraat in november 2016 een zelfbeheer-contract.

9 WIJKNETWERKEN EN WIJKPROGRAMMERING JEUGD In de herfstvakantie deden ruim 120 kinderen in de wijken Middelland, Oude Noorden, Nieuwe Westen, Liskwartier, Kralingen-West, Kop van Zuid en Nieuw Crooswijk mee met een workshop over hun wijk. Hoe ziet deze eruit? Wat zouden ze graag anders willen zien? Samen met hun wijkgenoten maakten zij een maquette van hun droomwijk. Na een feestelijke opening waren de maquettes gedurende 2 weken als tentoonstelling te bewonderen in de Bibliotheek Rotterdam. Als vervolgonderzoek op het gepubliceerde onderzoek door Karsten/Felder: De nieuwe generatie stadskinderen (2016), zijn de kinderen en ouders tijdens de knutselactiviteiten door de Veldacademie gevraagd naar hun favoriete speelplekken. Dit zorgt voor een goed beeld van de tijdsbesteding van kinderen op de diverse plekken, zowel op wijkniveau als op stedelijk niveau. Samen met de Speelvisie Kom op naar buiten en het programma Vitale stad bespreken we hoe we de analyses kunnnen omzetten naar acties. Waar spelen kinderen het meest en het liefst? Childfriendly cities De gemeente Rotterdam is deelnemer van het internationale netwerk Childfriendly cities met als doel kennis te brengen en te halen over kindvriendelijke steden.

10 BERKELSELAAN VOOR Citylab010 DROOMSTRATEN NA Droomstraat-bewoners krijgen gedurende een periode van één of meer maanden de mogelijkheid om tijdelijk hun straat anders in te richten. Tijdens deze maand is er o.a. de mogelijkheid om auto s tijdelijk ergens anders te parkeren, mag ontwerptechnisch veel en kan op straat worden gespeeld en ontmoet. Droomstraten maken zichtbaar wat de mogelijkheden zijn om de gemeenschappelijke buitenruimte beter te benutten voor spelen en ontmoeten. KETTINGSTRAAT In 2016 zijn de Lambertusstraat, Blommersdijkselaan, Peperklip en de Beatrijsstraat/ Persijnstraat/Frank van Borselestraat gestart met de uitvoering van hun droomstraat. Naast verschillende tijdelijke ingrepen zoals het opheffen van parkeerplaatsen en het vergroenen van de straat met de buurt, is er in een aantal straten ook ingezet op permanente wijzigingen zoals het maken van een muurschildering, het plaatsen van fietsnietjes en het plaatsen van picknick tafels. VOOR In 2016 zijn in de eerste Citylab010 ronde in juni twee aanvragen gehonoreerd: Veiliger, Veiliger, Middelland: verkeers- experimenten in de Brancobuurt om de buurt verkeersveiliger te maken. NA Familieplein Noordplein: Uitvoeren van een aantal experimenten op het Noordplein om het plein een fijnere verblijfsplek te maken voor ouders en kinderen in het Oude Noorden.

11 Zwerfvuil verminderen Op speelplekken kunnen ouders snel melding maken van zwerfvuil of snel herstel inschakelen. Stoepen benutten voor ontmoeten en spelen We zetten extra in op het tegengaan van zwerfvuil en op het snel herstel van kapotte onderdelen waaronder speeltoestellen en voorzieningen rond speelplekken in de buitenruimte. In november 2016 start een stadsbrede campagne over het melden van zaken via de buiten beter app. Permanente bordjes op de speelplekken wordt ontmoedigd vanuit ander beleid. Daarom kiezen we voor een andere aanpak: het melden onder de aandacht brengen op piekmomenten via bijvoorbeeld publieksvoorlichters die kaartjes met service-informatie uitdelen. Een leuk nieuw middel hierbij is de gloednieuwe pratende pullenbak (Binkie) die een rondreis door de stad gaat maken en ook de kansrijke wijken zal bezoeken. In 2016 organiseerde Opzoomermee speelestafettes om met gezinnen in gesprek te gaan over de kindvriendelijkheid van de eigen straat en wijk. De speelestafettes vonden plaats in Kralingen-West, Katendrecht en Kop van Zuid- Entrepot. Ook heeft Opzoomermee een enquête gehouden onder de deelnemende gezinnen. De uitkomsten verschillen deels per wijk. Waar in Kralingen-West onder andere een tekort wordt ervaren aan grotere woningen, wordt bij Kop van Zuid juist het gebrek aan speelmogelijkheden als belangrijk punt genoemd. Het is zo fijn dat alle kinderen uit de straat een keer buiten spelen, aldus Aisel (8 jaar). De mogelijkheid tot buiten en binnenspelen kwam in iedere wijk terug. Een aantal straten gaat inventariseren of ze een droomstraat willen worden, een aantal bewoners gaat actief op zoek naar buurtfietsenstallingen, een aantal bewoners gaat overlastgevende situaties vroegtijdig doorgeven aan de inspecteur van Toezicht gebouwen. Ook gaan we met elkaar verder in gesprek over het buiten en binnenspelen. Adopteer een container Regelmatig staat er huisvuil naast de afvalcontainers geplaatst. Door een afvalcontainer te adopteren, kunnen bewoners bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt. Samen met de gemeente houden bewoners de containerlocatie schoon. Een schone container zorgt ervoor dat de straat ook schoon blijft. Ook de bewoners in de kansrijke wijken kunnen een afvalcontainer adopteren en vooral in het Oude Noorden (30 containers), Nieuwe Westen (40 containers) en Middelland (20 containers) is dit al veel gedaan. Wijkconciërges In 2016 zijn twee wijkconciërges in samenwerking met Woonbron aan de slag gegaan in de Pupillenbuurt en in de Gerrit van de Lindebuurt in het Nieuwe Westen. De wijkconciërges houden zich bezig met schoon, heel en veilig. Omdat de wijkconciërges voornamelijk op straat werken, constateren zij dingen sneller. Als zij bijvoorbeeld zien dat er regelmatig vuil naast een bepaalde container staat omdat die vol zit, dan kunnen zij zich sterk maken voor de komst van een extra vuilcontainer. Dat is positief voor de buurt. Zaken die wijkconciërges niet zelf kunnen oplossen, geven zij door aan gemeente, corporatie en politie.

12 Spelen op aantrekkelijke schoolpleinen Gymzalen gebruiken voor binnenspelen Het tarief voor gymzalen is gestandaardiseerd en daarmee aantrekkelijk geworden voor beweegaanbieders en sport- en spelaanbieders voor kinderen. We hebben een mailing verstuurd naar alle relevante beweegaanbieders om hen ertoe te bewegen meer activiteiten aan te bieden voor kinderen, omdat daar behoefte aan is. Daarnaast heeft Rotterdampas in haar mails van de maanden september en oktober veel aandacht besteed aan binnenspeelmogelijkheden. In de kansrijke wijken zijn de speelmogelijkheden voor kinderen beperkt. Net als de ruimte om nieuwe voorzieningen aan te leggen. Door schoolpleinen te vergroenen en open te stellen buiten schooltijden, kan de bestaande openbare ruimte beter worden benut. Basisschool De Fontein in de Hoyledestraat in Noord kreeg het eerste vergroende schoolplein. Het oude stenige schoolplein is verbouwd tot een groene oase met volop speel- en leermogelijkheden voor kinderen. In het najaar is gestart met de uitvoering van het groene schoolplein van De Schalm. Ook buiten de kansrijke wijken melden zich scholen die graag willen participeren in dit traject. Buurtfietsenstallingen Op 1 juni is een nieuwe stadsbrede subsidieregeling voor buurtfietsenstallingen gelanceerd in samenwerking met het Fietsplan. De regeling is breed gepromoot. Er is een aantal aanvragen in voorbereiding. De komende maanden worden meer gesprekken gevoerd met geïnteresseerde initiatiefnemers, zowel ondernemers als bewonersverenigingen. VANAF 1 JUNI 2016

13 GROEI IN BEKENDHEID Op het gebied van communicatie hebben we in 2016 het volgende bereikt: OPEN Rotterdam Power in de stad Samen met Open Rotterdam ontwikkelen we in het 4e kwartaal van 2016 een serie van negen afleveringen waarin inwoners van Rotterdam de kracht, inzet en energie laten zien in de kansrijke wijken. Daarmee worden ook de ontwikkelingen binnen het programma zichtbaar. Ook maken we een overall promotiefilmpje van het programma. De video s zijn aansprekend en spelen in op het trotse gevoel van de Rotterdammer voor de stad en de eigen leefomgeving. De kern: passie, energie, warm en vanuit Rotterdammers verteld. De serie zenden we uit via OPEN Rotterdam TV en ook via de verschillende digitale kanalen van gemeente Rotterdam. Ontwikkeling en lancering internetportal voor gezinnen Eind 2016 lanceren we met Rotterdam Partners een online platform met informatie over wonen in Rotterdam in de breedte. Het gaat daarbij om het informeren en inspireren van hogeropgeleiden over de mogelijkheden van wonen in Rotterdam. Bouwhekdoeken nieuwbouwprojecten Het afgelopen jaar zijn er een aantal nieuwbouwprojecten gestart in Rotterdam. Voor deze projecten zijn bouwhekdoeken gemaakt. Hiermee laten we zien dat er op deze locaties gezinnen komen wonen en het creëren van aandacht voor het wonen met je gezin in de stad. We hebben de kinderen van de toekomstige bewoners gevraagd een tekening van hun droomhuis te maken. Al deze tekeningen brachten we samen op een doek. Deze doeken blijven gedurende de bouw hangen op de bouwlocatie.

14 Stadsmakerscongres Op vrijdag 11 november organiseerde AIR voor de derde keer het Stadmakerscongres in Rotterdam. Er is nationaal en internationaal een beweging voelbaar dat het werken aan de stad niet langer slechts aan institutionele partijen is voorbehouden. En dat juist iedereen vanuit zijn specifieke deskundigheid en ambitie aan de ontwikkeling van de stad kan bijdragen. Het gaat bij stadmaken verder dan de verheerlijking van de zogenoemde bottom-upbeweging. Hoe zorgen we dat hierbij maatschappelijke kwesties en opgaven verbonden worden aan het stadmaken van nu? Waar ligt de verbetering tussen de strategie van de stad en de ondernemingskracht van de markt? Het Stadmakerscongres omarmt de gedachte dat de stad een complex systeem is met een brede variëteit van spelers en belanghebbenden. Met een groep stadmakers -een netwerk dat zich bezighoudt met het thema gezinnen in de stad- is deelgenomen aan het Stadmakercongres Zo bouwen we verder aan een gezins- en kindvriendelijke stad. Een opgave voor de komende jaren.

Ontwikkelagenda Kansrijke Wijken voortgang 2015 November 2015, nummer 2 9,9%

Ontwikkelagenda Kansrijke Wijken voortgang 2015 November 2015, nummer 2 9,9% Ontwikkelagenda Kansrijke Wijken voortgang 2015 November 2015, nummer 2 In Rotterdam werken we onverkort aan een aantrekkelijke stad met een sterke economie. Daarbij zetten we onder meer in op het aantrekken

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2017 November 2017, nummer 4

ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2017 November 2017, nummer 4 ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2017 November 2017, nummer 4 In Rotterdam werkt de gemeente onverkort aan een aantrekkelijke stad met een sterke economie. Sterke schouders zijn nodig om de wijken

Nadere informatie

Kansrijke wijken voor gezinnen 10% meer gezinnen in negen Rotterdamse wijken rondom het Centrum

Kansrijke wijken voor gezinnen 10% meer gezinnen in negen Rotterdamse wijken rondom het Centrum Kansrijke wijken voor gezinnen 10% meer gezinnen in negen Rotterdamse wijken rondom het Centrum Hoofdlijnen Programma Kansrijke Wijken 2015-2018 Van Projectteam Kansrijke Wijken Opgesteld door M.E. van

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 28773 22 februari 2017 Nadere regels CityLab010 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Nadere regels CityLab

Nadere regels CityLab Nadere regels CityLab010 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de concerndirecteur van het cluster Dienstverlening, d.d..., kenmerk.. gelet

Nadere informatie

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015 WalBoDuin Wijk: WALDECK, BOHEMEN, KIJKDUIN Verkeerssituatie verbeteren bij International School Betere oversteekplekken op straathoeken voor minder-validen Graffiti verwijderen Aanzien gesloten winkelpinten

Nadere informatie

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

Kindvriendelijkheid in Rotterdam en in de Kansrijke wijken

Kindvriendelijkheid in Rotterdam en in de Kansrijke wijken Kindvriendelijkheid in Rotterdam en in de Kansrijke wijken Monitor Rotterdam Kindvriendelijk 2016 Onderzoek en Business Intelligence (OBI) November 2016 In opdracht van gemeente Rotterdam, Cluster Stadsontwikkeling

Nadere informatie

LIVING STORIES. ROTTERDAM: DE STAD VAN JE LEVEN. LIVING STORIES

LIVING STORIES. ROTTERDAM: DE STAD VAN JE LEVEN. LIVING STORIES LIVING STORIES. ROTTERDAM: DE STAD VAN JE LEVEN. 1 INHOUD. VERTREKPUNT. 3 DIT ZIJN WIJ. 4 DOELGROEPEN. 5. 6 INGREDIËNTEN. 7 VERHALEN MAKEN, STIMULEREN, LATEN VERTELLEN EN DELEN. 8 PROCES. 9 DO S EN DON

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

Apeldoorn Comfortabele Gezinsstad. Linda Hooijer, kwartiermaker/programmamanager

Apeldoorn Comfortabele Gezinsstad. Linda Hooijer, kwartiermaker/programmamanager Apeldoorn 15112017 Comfortabele Gezinsstad Linda Hooijer, kwartiermaker/programmamanager Waarom comfortabele gezinsstad? Buitenstad: toeristisch toplandschap veelzijdige economie comfortabele gezinsstad

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Programma / Projectenagenda Stadskanaal Noord 2014-2015 Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Stadskanaal Noord. Het programma vloeit voort

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Joost van den Vondelschool - 19 november 2014

Schoolondersteuningsprofiel Joost van den Vondelschool - 19 november 2014 Contactgegevens school Naam Joost van den Vondelschool Straat + huisnummer Huijgenslaan 41 Plaats Amersfoort Postcode 3818 WB Land Nederland Brinnummer 16GL Telefoon (33)4617997 E-mailadres directie@vondel.net

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN juni 2016 1 Inleiding 1.1 Achtergrond In 2012 heeft de toenmalige minister van Onderwijs het predicaat Excellente School in het leven geroepen om goed presterende

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien.

De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien. Lopen loont, Ruimte voor 8-80, Rotterdam 04 juli 2017 De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien. Sterke krimp (-10% of meer) Krimp (-10% tot -2,5%) Redelijk stabiel (-2,5% tot 2,5%)

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

op kansen om te leren en te groeien. kleurt je leven Een scholengroep waarbinnen elk kind zijn of haar plek vindt.

op kansen om te leren en te groeien. kleurt je leven Een scholengroep waarbinnen elk kind zijn of haar plek vindt. Een scholengroep waarbinnen elk kind zijn of haar plek vindt. Van praktijkonderwijs Iedereen heeft tot gymnasium. recht Voor op iedereen onderwijs, in én rond Oss. Wij zijn Het Hooghuis en wij willen je

Nadere informatie

Naam/Locatie school. Avicenna College 350 geen geen nee

Naam/Locatie school. Avicenna College 350 geen geen nee Naam/Locatie school Aantal plaatsen Voorrangsregel 1 Voorangsregel 2 School met een bijzondere inrichting? Accent Praktijkonderwijs Centrum 45 Accent Delfshaven 64 Accent Hoogvliet onbeperkt Avicenna College

Nadere informatie

Rotterdamse adaptatiestrategie. John Jacobs Afdeling Water Rotterdam Climate Proof

Rotterdamse adaptatiestrategie. John Jacobs Afdeling Water Rotterdam Climate Proof John Jacobs Afdeling Water Rotterdam Climate Proof Adaptatie is niet nieuw! Effecten klimaatverandering Rotterdam: er is urgentie om te handelen Strategie gericht op functioneren van de stad Bebouwing

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan Préambule De stad Amsterdam kent een grote diversiteit.

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel De Startbaan - 2 oktober 2014

School Ondersteuningsprofiel De Startbaan - 2 oktober 2014 De Startbaan - 2 oktober 214 1B. Onderwijskundig concept van de school Onderwijskundig concept van de school Onze school zet de laatste jaren in op kwaliteitsgericht coachen. Daarbij gaan we uit van de

Nadere informatie

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 Gestart vanuit gezamenlijke visie Professionals, ondersteuners, bestuurders werken samen aan: een sterke basis: goed onderwijs, gewoon

Nadere informatie

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015).

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). - Preambule - Partijen, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelend

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Samenvatting & resultaten Conferentie Focus op Meerkunners in Slotermeer. Amsterdam, 19 mei 2017

Samenvatting & resultaten Conferentie Focus op Meerkunners in Slotermeer. Amsterdam, 19 mei 2017 Samenvatting & resultaten Conferentie Focus op Meerkunners in Slotermeer Amsterdam, 19 mei 2017 FOCUS OP SLOTERMEER, Meerkunners in het onderwijs In het schooljaar 2013 2014 is door het stadsdeel Nieuw-West

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord 18 en 20 september 2012 Algemeen Wat wordt er ontwikkeld in de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord? In de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord worden circa

Nadere informatie

Een FULLTIME LEERKRACHT voor de volgende school:

Een FULLTIME LEERKRACHT voor de volgende school: Aan: Het personeel van de Stichting Onderwijs Primair en extern personeel Van: Ineke de Vos, senior personeelsadviseur, Onderwijs Primair Datum: 28-6-2018 Betreft: INTERNE EXTERNE VACATURE De 17 scholen

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

DE LLOYDPIER. geen speelruimte op de Lloydpier. Müllerpier heeft wel speelruimte

DE LLOYDPIER. geen speelruimte op de Lloydpier. Müllerpier heeft wel speelruimte WAT IS ONS PROBLEEM? De Lloydpier en Mullerpier vormen samen het Lloydkwartier. Dit is een van de meest kansrijke plekken in Delfshaven: twee prachtige locaties aan het water met moderne woningen en een

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015 Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors 11 maart 2015 1 1 Werkgebied 2 2 2 Rotterdam Zuid 2014 Nederland Totaal G4 Rotterdam Zuid 7 Focus wijken %huishoudens met WWB-AO-of WWuitkering

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

Totaaloverzicht met beschikbare plaatsen per brugklastype van de VO-scholen die zich conformeren aan de Rotterdamse Plaatsingswijzer versie

Totaaloverzicht met beschikbare plaatsen per brugklastype van de VO-scholen die zich conformeren aan de Rotterdamse Plaatsingswijzer versie versie 19-5-216 VO-vestiging Brugklastype Beschikbare plaatsen 3e aanmeldronde Voorrangsregel 1 Voorangsregel 2 School met een bijzondere inrichting Accent Praktijkonderwijs Centrum Praktijkonderwijs 3

Nadere informatie

Nieuwsbrief 13 OBS De Driekleur Daltonlocatie 13 maart2018

Nieuwsbrief 13 OBS De Driekleur Daltonlocatie 13 maart2018 Nieuwsbrief 13 OBS De Driekleur Daltonlocatie 13 maart2018 12 maart Deze week verkeerslessen 14 maart Boomfeestdag, groep 6 15 maart Groepen 1-2, 7 en 8 fietsen mee! 16 maart Groepen 4, 4-5, 5 en 6 fietsen

Nadere informatie

Regel die burgerinitiatieven

Regel die burgerinitiatieven Regel die burgerinitiatieven Meedoen met vervolgacties eindadvies onderzoek burgerinitiatieven en aansprakelijkheid November 2013 1 2 Regel die Burgerinitiatieven Aansprakelijkheid als belemmering? We

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek

Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek Plan van aanpak Aan: Van: Onderwerp: Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek Datum: 28-03-2013 Kenmerk: 2013254 Thematraject participatie

Nadere informatie

Nieuws uit de groepen

Nieuws uit de groepen Welkom Stijn Heesterman is op 1 november 4 jaar geworden en zit sinds kort in groep 1/2C. Stijn, we wensen je een hele fijne en leerzame tijd op obs De Veenvlinder! Nieuws uit de groepen Groep 8: Oud-leerlingen

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Rotterdamse adaptatiestrategie. John Jacobs Programmabureau Duurzaam Rotterdam Climate Proof

Rotterdamse adaptatiestrategie. John Jacobs Programmabureau Duurzaam Rotterdam Climate Proof John Jacobs Programmabureau Duurzaam Rotterdam Climate Proof Adaptatie? Effecten klimaatverandering Rotterdam: er is urgentie om te handelen Strategie gericht op functioneren van de stad Bebouwing Nutsnetwerken

Nadere informatie

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft.

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft. Zuid wil vooruit Willen is wet Willen is wet in Rotterdam. Generaties nieuwkomers hebben een wereldstad in elkaar geheid die niet stuk te krijgen is. Kranige mannen en vrouwen van heinde en verre staken

Nadere informatie

STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN

STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN Mattijs van t Hoff & Jeroen Laven (STIPO) Momenteel zetten veel steden in op de ontwikkeling van gebieden binnen de stad in plaats van slaperige suburbs erbuiten.

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Katendrecht-Wilhelminapier Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

» Informatiebijeenkomst Hoven II

» Informatiebijeenkomst Hoven II » Informatiebijeenkomst Hoven II Herontwikkeling Hoven II Sfeerverslag informatiebijeenkomst 19 mei 2015 Sfeerverslag Opening en doel van de avond Onno de Vries, communicatieadviseur gemeente Capelle aan

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel De Fontein Algemene gegevens School De Fontein BRIN 04FI Locatieleider Mw. L. v.d. Wel Adres Hoyledestraat 23, 3036 LP Rotterdam Telefoon 010-4659366 E-mail

Nadere informatie

Ruud de Graaf. Projectmanager Gebiedsontwikkeling

Ruud de Graaf. Projectmanager Gebiedsontwikkeling Ruud de Graaf Projectmanager Gebiedsontwikkeling Programma Welkom Zelfbouwproces Veld 6 op hoofdlijnen Concept bouwenveloppe 6 (en 7) Vraag en antwoord Ruud de Graaf Ruud de Graaf Jaap van den Bout Allen

Nadere informatie

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar SAMEN SCHOLEN in Ter Aar op weg naar het Integraal Kind Centrum - KOERSNOTITIE Versie 20 juni 2017 Invoegen en verbinden De drie basisscholen in Ter Aar zijn sinds schooljaar 2015/2016 op zoek gegaan naar

Nadere informatie

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort CONCEPT STEDELIJK PLAN Amersfoort Amersfoort, 9 november 2016 INLEIDING De gemeente Amersfoort werkt wijkgericht, met als basis een wijkplan en stedelijk plan. In de plannen beschrijven we de doelen en

Nadere informatie

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017 Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie 7 februari 2017 Doel van deze bijeenkomst 1. Ouders informeren (IKC - traject - visie - tijdpad) 2. Duidelijkheid geven omtrent de verbouwing 3. Vragen

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Onderwijs in Oss NW. Verslag bijeenkomst 2: De workshop

Onderwijs in Oss NW. Verslag bijeenkomst 2: De workshop Onderwijs in Oss NW Verslag bijeenkomst 2: De workshop Hoe ziet onderwijs en opvang eruit in 2030? Welke sfeer hangt er? Welke identiteit willen dat de opvang en onderwijs uitstraalt? Willen we opvang

Nadere informatie

Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg

Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg School- en functieprofiel Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg cao-vo schaal 13 Versie 25 oktober 2018 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Miriam Valk-Koenders,

Nadere informatie

Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel

Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel Droomt u weleens van een huis dat aan al uw wensen voldoet? Met volop ruimte voor kamers voor de kinderen, hobby s en het werk? En een mooie tuin op het zuidwesten?

Nadere informatie

Workshop N versnellen gebiedstransformatie Lelycentre

Workshop N versnellen gebiedstransformatie Lelycentre Workshop N versnellen gebiedstransformatie Lelycentre Janneke van Eerde (gemeente Lelystad) Ronnie Zijp (gemeente Lelystad) Peter Krol (Ontwikkelaar in Lelystad) Jos Feijtel (Lid Expertteam Versnellen/Ontslakken

Nadere informatie

Tweede monitor Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Provincie Groningen

Tweede monitor Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Provincie Groningen Tweede monitor Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Provincie Groningen Onderzoeksverantwoording Inleiding Met het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid 2016-2020 en de Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden zet

Nadere informatie

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld?

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld? Verslag van het toekomstlab Deest Op woensdagavond 12 juni organiseerden we een toekomstlab in t Trefpunt in Deest. Tijdens deze avond gingen we met ongeveer 40 betrokken bewoners en ondernemers in gesprek

Nadere informatie

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging Plan van Aanpak samen op weg naar beweging 2017-2018 Mei 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1. Sportief, Gezond & Cultureel 3 2. Meedoen & Talent 4 3. Samen & Actief 5 4. Communicatie & Organisatie 6 Inleiding We

Nadere informatie

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind gaat binnenkort naar de middelbare school. Een spannende tijd. Samen met uw kind bezoekt

Nadere informatie

» Woningbouwlocaties Centraal Capelle. Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015

» Woningbouwlocaties Centraal Capelle. Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015 » Woningbouwlocaties Centraal Capelle Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015 Inleiding Ruud de Graaf, programmamanager bij de gemeente Capelle aan den IJssel, heet alle makelaars

Nadere informatie

Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen.

Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen. Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar 2018-2019 Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen. Onderwerpen (voorlopig en definitief) schooladvies. OnderwijsKundig Rapport

Nadere informatie

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft Woonagenda 2019-2022 Uitvoeringsplan Woonvisie Delft 2019-2022 Woonagenda Vertaling Woonvisie in concrete Uitvoeringsagenda De Woonagenda biedt een vertaalslag van het WAT naar het HOE Geeft korte termijn

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor ouders Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst De SAV is een open christelijke school

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool Maria Goretti Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN!

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN! WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015 Wat is het doel van deze avond? Verzamelen van informatie, meningen en wensen vanuit het dorp; Peilen van reacties op voorgenomen plannen; De eerste

Nadere informatie

LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor!

LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor! LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor! OPLEIDINGSSCHOOL CVO Groep Zuidoost-Utrecht REVIUS LYCEUM WIJK Ons onderwijs organiseren

Nadere informatie

Stadslab Hoogkwartier. Over de toekomst van de buurt Buurtbijeenkomst 09 juli 2018

Stadslab Hoogkwartier. Over de toekomst van de buurt Buurtbijeenkomst 09 juli 2018 Stadslab Hoogkwartier Over de toekomst van de buurt Buurtbijeenkomst 09 juli 2018 Even voorstellen; Marco Stout & Sanne van Manen [Marco Stout is stadmaker en al ruim zeven jaar een spil in het lokale

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40745] Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Voorgesteld besluit 1. Vaststellen actieplan studentenhuisvesting Inleiding

Nadere informatie

Wonen in kantoren Echt iets voor u! Kantorenmiddag Nieuwegein - 14 mei 2014

Wonen in kantoren Echt iets voor u! Kantorenmiddag Nieuwegein - 14 mei 2014 Wonen in kantoren Echt iets voor u! Kantorenmiddag Nieuwegein - 14 mei 2014 In gebieden met leegstaande kantoren kan je prima wonen! In gebieden met leegstaande kantoren kan je prima wonen! In gebieden

Nadere informatie

Burgerparticipatie. Hoe pak ik dat aan?

Burgerparticipatie. Hoe pak ik dat aan? Burgerparticipatie Hoe pak ik dat aan? IJplein-Vogelbuurt in AmsterdamNoord 2 Even voorstellen Buurtmeester: Fred Fraikin IJplein- Vogelbuurt en de Kleine Wereld Projectleider Noord Netjes: Coos Langkemper

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Handelingsperspectief wijk Katendrecht

Handelingsperspectief wijk Katendrecht Handelingsperspectief wijk Katendrecht juli 2015 Katendrecht Karakteristiek Ligging Katendrecht is een schiereiland gelegen tussen de de Rijnhaven en Maashaven op Zuid. De wijk is aan de oostkant via het

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Montessori Nijmegen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Montessori Nijmegen RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Montessori Nijmegen Plaats : Nijmegen BRIN nummer : 12ZD C1 Onderzoeksnummer : 291967 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 2 mei 2017 Pagina

Nadere informatie

Naam/locatie school: Aantal brugklasplaatsen per vo-school t.b.v. 1e aanmeldronde: Accent Centrum 45 Accent Delfshaven 60 Accent Hoogvliet

Naam/locatie school: Aantal brugklasplaatsen per vo-school t.b.v. 1e aanmeldronde: Accent Centrum 45 Accent Delfshaven 60 Accent Hoogvliet Versie, 23-01-2017. Overzicht van brugklasplaatsen, voorrangsregels en kwalificatie school of klas met bijzondere inrichting ten behoeve van het schooljaar 2017-2018 Naam/locatie school: Accent Centrum

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Buurtverbeterplan. Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen. Buurtteam Kruidenbuurt. Buurtverbeterplan Buurtteam Kruidenbuurt

Buurtverbeterplan. Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen. Buurtteam Kruidenbuurt. Buurtverbeterplan Buurtteam Kruidenbuurt Buurtverbeterplan Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen Buurtteam Kruidenbuurt De Kruidenbuurt kan beter. Begin dit jaar hebben wij in de Kruidenbuurt een buurtenquête uitgezet om bewoners te vragen naar

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 DE ANJELIER BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool De Anjelier.

Nadere informatie

19.45 Start bijeenkomst welkom door avondvoorzitter Natasja van de Berg

19.45 Start bijeenkomst welkom door avondvoorzitter Natasja van de Berg 15-5-2018 1 Programma 19.45 Start bijeenkomst welkom door avondvoorzitter Natasja van de Berg 19.50 Introductie planvorming Buiksloterham door Marian Steenhagen, sr projectmanager Buiksloterham, gemeente

Nadere informatie

Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen. sept 2009

Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen. sept 2009 sept 2009 7 Foto: Marcel Bosmans, Gemerts Nieuwsblad Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen Op 16 september hebben de gemeente Gemert-Bakel en BL Huisvesting de exploitatieovereenkomst

Nadere informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie HENEGOUWENLAAN Start op t Stedelijk Algemene informatie StArT Op t stedelijk Locatie Henegouwenlaan Het Stedelijk College Eindhoven heeft een breed onderwijsaanbod. Je kunt er terecht voor opleidingen

Nadere informatie

Thema: Pinksteren. Nieuwsbrief april 2016 nummer 5

Thema: Pinksteren. Nieuwsbrief april 2016 nummer 5 Nieuwsbrief april 2016 nummer 5 Thema: Pinksteren In deze weken ontdekken we dat Petrus verder ging met de dingen die Jezus altijd gedaan had. Met Pinksteren vieren we dat de heilige Geest bij de leerlingen

Nadere informatie

Dag allemaal, Prettig weekend en groet, Wouter Leerink. Welkom op De Boskriek!

Dag allemaal, Prettig weekend en groet, Wouter Leerink. Welkom op De Boskriek! De Boskriek Oudelaan 21-02 6605 SG Wijchen 024-6452829 info@boskriek.nl 26 februari 2016 jaargang 24 nr 10 Dag allemaal, 3 maart 2016 Kindergemeenteraad 7 maart 2016 Start ouderavonden 8 maart 2016 Start

Nadere informatie