Ontwikkelagenda Kansrijke Wijken voortgang 2015 November 2015, nummer 2 9,9%

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkelagenda Kansrijke Wijken voortgang 2015 November 2015, nummer 2 9,9%"

Transcriptie

1 Ontwikkelagenda Kansrijke Wijken voortgang 2015 November 2015, nummer 2 In Rotterdam werken we onverkort aan een aantrekkelijke stad met een sterke economie. Daarbij zetten we onder meer in op het aantrekken van meer draagkrachtige gezinnen naar Rotterdam. Dat vraagt om creëren van genoeg geschikte woningen voor deze gezinnen, om uitnodigende ruimte op straat en om eersteklas onderwijs. Daarom ondersteunen we zoveel mogelijk initiatieven die hieraan bijdragen. Uiteraard in samenwerking met bewoners, investeerders, ondernemers, woningcorporaties en andere partners in de stad. Voor u ligt het eerste overzicht van de voortgang. 9,9% 9,6% 10,2% 9,5% 1 januari % ,4% 10.4% Groei aandeel draagkrachtige gezinnen in Liskwartier, Oude Noorden, Nieuw-Crooswijk, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Lloydkwartier, Katendrecht en Kop van Zuid - Entrepot. In ons collegeprogramma hebben we als doelstelling opgenomen dat in een ring van negen wijken rond het centrum, het gemiddelde aandeel kansrijke gezinnen met 10% stijgt in We spreken hier van een relatieve stijging. Groei in procenten De herijkte nulmeting per 1 januari 2014 is 9,4%. De eerste tussenmeting wijst uit dat per 1 januari 2015 het aandeel kansrijke gezinnen in een ring van negen wijken rond het centrum 9,5% bedraagt.

2 Groei in bekendheid Op het gebied van communicatie hebben we in 2015 het volgende bereikt: TV Rijnmond Het Geheim van Middelland Samen met de (voormalige) Alliantie Middelland en woningcorporatie Woonstad Rotterdam is vanaf september een tv-serie uitgebracht waarin de bewoners en bijzondere plekken in Middelland centraal staan. het-geheim-van-middelland Voorbereidingen lancering internetportal voor gezinnen Begin 2016 lanceren we in afstemming met onder andere corporaties, marktpartijen en Rotterdam Partners een portal waarop alle informatie staat die voor gezinnen van belang is. Lancering De Sleutel van Rotterdam Met de Sleutel van Rotterdam feliciteren we nieuwe ouders met hun nieuwe Rotterdammertje en bieden we hen de mogelijkheid om de stad te (her)ontdekken. In afstemming met Rotterdampas en verschillende bloggende jonge ouders in Rotterdam.

3 WONEN We werken samen met corporaties, ontwikkelaars en bewoners aan meer geschikte woningen. Toevoegen woningen Zoals klushuizen, zelfbouwinitiatieven en nieuwbouw De gemeente zet haar eigen instrumentarium optimaal in om marktpartijen te verleiden voldoende gezinsvriendelijke woningen te realiseren. Dit vergt echter maatwerk. In de ene straat ligt de nadruk vooral op aanpassingen op straat en in de buitenruimte. De volgende wijk of straat vraagt om een gezamenlijke aanpak van funderingsproblemen. In een derde is versterking van het onderwijsaanbod noodzakelijk. Tot juni 2015 zijn 147 nieuwbouwwoningen opgeleverd, bijvoorbeeld die aan het Soetendaelseplein, Huis van Wensen en Kaap Belvedère 3. Allemaal grondgebonden woningen die interessant zijn voor gezinnen. Bovendien is er anno november 2015 gestart met de bouw van 59 nieuwe gezinswoningen en staan er voor de periode ruim 550 nieuwbouwwoningen voor gezinnen in de planning. Investeren in gezinswoningen Duyststraat in Delfshaven Hooidrift in Delfshaven Bloklandstraat in Noord = We zetten in op het vergroten van het aandeel geschikte woningen voor gezinnen in samenwerking met belangrijke partners, denk aan corporaties, ontwikkelaars en beleggers. We verwachten in de negen wijken een toename van circa woningen door nieuwbouw, zelfbouw of transformatie van bestaande panden en de verkoop van corporatiewoningen. Omdat de oplevering of de fasering van het op de markt zetten mede afhankelijk is van de economie en de omstandigheden van marktpartijen en corporaties, is het moeilijk precies te zeggen of en wanneer gezinnen in deze woningen kunnen trekken. Grote interesse in Zelfbouw Ouders van gezinnen krijgen via Zelfbouw volop ruimte hun ideale gezinswoning te realiseren. De website Pakjeruimte.nl inspireert niet alleen, daar is ook het actuele aanbod aan zelfbouwpanden te vinden. Bovendien kunnen geïnteresseerden aanvullend daaraan met al hun vragen op twee middagen in de week naar de zelfbouwbalie bij Rotterdam.info. Er is veel interesse voor zelfbouw en kluswoningen, zeker onder (jonge) gezinnen. De voortgangsrapportage programma Zelfbouw 1 oktober 2014 tot 1 oktober 2015 laat zien dat er in totaal 21 getekende (koop)overeenkomsten zijn voor klusgebouwen en vijftien voor groepskavels. Daarnaast hebben wij als gemeente besloten om tot 2018 onderzoek te doen naar het transformeren van vijf gemeentelijke gebouwen in de Kansrijke Wijken. Met als doel daarin middels zelfbouw grote woningen te creëren. De ambitie is om in 2016 een start te maken met de ontwikkeling hiervan.

4 TE HUUR TE KOOP Goed onderhoud woningen stimuleren De verkoop van huurwoningen Op 30 juni 2015 hebben we met de zes grootste Rotterdamse corporaties afzonderlijke Convenanten Samenwerking ondertekend. Met de corporaties Havensteder, Woonstad Rotterdam, Woonbron en Vestia zijn afspraken gemaakt over gedeelde inspanningen die bijdragen aan de doelstelling van Kansrijke Wijken. We verwachten dan ook dat de woningcorporaties meer grote woningen helpen realiseren. In de vier wijken Oude Noorden, Nieuwe Westen, Middelland en Liskwartier spannen de corporaties zich in om door middel van verkoop of liberalisatie eventueel in combinatie met samenvoegen in totaal circa 250 gezinsvriendelijke woningen te vormen. Als tegenprestatie mogen de woningcorporaties van ons verwachten dat wij faciliteren op onderdelen als het aantrekkelijker maken van de buitenruimte voor gezinnen, bijvoorbeeld zoals we gaan doen in de Heemraadstraat. We verwachten dan ook dat de woningcorporaties meer grote woningen helpen realiseren. In de Kansrijke Wijken ondersteunen en stimuleren we duurzaam onderhoud, woningverbetering, woningdifferentiatie en het oplossen van funderingsproblematiek. We hebben hiervoor de ambitie geformuleerd dit voor circa woningen in de negen wijken mogelijk te maken. Een gemeentelijke verbetercoach adviseert eigenaren over het onderhouden van hun woning. In Nieuw Crooswijk zijn we gestart met woningverbetering. Een samenvoegcoach adviseert en begeleidt daarnaast actief die bewoners die van twee kleinere woningen een grote woning willen vormen. In het Liskwartier en Oude Noorden is aanvullend op het advies van de samenvoegcoach een beperkte subsidiepot beschikbaar om dit nog aantrekkelijker te maken. Het merendeel van de Kansrijke Wijken bestaat uit vooroorlogse stadswijken. De vooroorlogse bouw vaak aantrekkelijk gevonden door kansrijke gezinnen heeft relatief vaak te kampen met funderingsproblematiek. Omdat juist deze voorraad de potentie heeft voor het creëren van grotere gezinswoningen is funderingsproblematiek een onderdeel van dit programma geworden. Samen met Woonstad zijn we in 2015 in de wijk Middelland gestart met een externe projectleider op gebied van onderzoek van funderingen.

5 ONDERWIJS EN JEUGD Samen met schoolbesturen, scholen en ouders, werken we aan een beter aansluitend onderwijsaanbod in de wijk. Wijknetwerken en wijkprogrammering jeugd Excellente middelbare school in de buurt Toorop mavo en Wolfert tweetalig In iedere wijk twee excellente basisscholen We willen dat kinderen en jongeren in alle wijken van Rotterdam nog kansrijker, gezonder en veiliger opgroeien. Hiervoor hebben we inmiddels belangrijke stappen gezet. We kennen nu wijknetwerken jeugd in alle gebieden waar alle betrokken partijen die hieraan werken, deel van uitmaken. Het afsluiten van Convenanten Jeugd in alle 14 gebieden is hierin een concreet resultaat. De wijknetwerken zijn een belangrijk platform om te kunnen komen tot een gezamenlijke wijkprogrammering. Er is een werkgroep wijkprogrammering gevormd die nu een stappenplan opstelt om de wijkprogrammering afgestemd op de situatie, de gebiedsopgave en de maat van de wijk verder inhoud en vorm te geven. Begin november 2015 is aanbesteding van het NRW afgerond. Dit heeft geleid tot 14 gebiedsopdrachten waarin met de welzijnsaanbieders per gebied prestatieafspraken voor talentontwikkeling, zorg en veilig zijn gemaakt, die per 2016 ingaan. School besturen Binnen het onderwijsbeleid Leren Loont¹ hebben alle schoolbesturen gezamenlijk de ambitie uitgesproken om in het schooljaar 2018/2019 excellente scholen te hebben die onder hun bestuur vallen. In 2016 wordt duidelijk welke basisscholen van deze schoolbesturen het traject ingaan om het predicaat excellent te verwerven. De nadruk ligt in eerste instantie in de wijken Oude Noorden, Middelland, Nieuwe Westen, Liskwartier, Kralingen-West en Nieuw Crooswijk. ¹ Het onderwijsbeleid Leren Loont is ontwikkeld samen met onderwijspartners, waaronder schoolleiders, schoolbestuursleden, leraren, ouders en gemeente. Afgesproken is om de onderwijsresultaten te verbeteren, het aantal schooluitvallers verder omlaag te brengen en te zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Leren Loont! heeft vijf thema s: Vliegende start, De beste leraren voor Rotterdam, Werken aan vakmanschap, Aansluiting onderwijs en jeugdhulp en Kwaliteit door schoolontwikkeling.

6 Citylab 010 Onderwijs Elke individuele onderwijsprofessional, elk onderwijsteam en elke ouder kan via Citylab 010 ideeën indienen om het Rotterdamse onderwijs te verbeteren. Inmiddels is al een aantal plannen toegekend: Ouderinitiatief: Vrije school Rotterdam-West De opening van Vrije school Rotterdam West is het resultaat van een initiatief van een aantal ouders. Er loopt nu een initiatief vanuit de Vrije school Rotterdam-West om samen met de Oranje Nassau-school en het Rotterdams Lyceum het schoolplein te vergroenen en kindvriendelijker te maken. Hierbij worden ook de omwonenden betrokken. We hebben meegeholpen met de huisvesting en werken samen aan de buitenruimte. Basisschool De Fontein & OBS De Vierambacht Onderwijs voor de 21e eeuw; OBS De Vierambacht Binnen dit onderwijsconcept krijgen kinderen op OBS De Vierambacht de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen op hun eigen niveau, tempo en leerstijl. De leerling wordt eigenaar van zijn of haar eigen leren en stelt samen met de ouders en school elke acht weken een uitdagend leerplan op. Ouderinitiatief: Vrije school Rotterdam- West Na onderwijs komt wereldwijs Door ouders van basisschool De Fontein is een naschools educatief programma opgezet.

7 BUITEN & SPELEN Graaf Florisstraat in Middelland Voldoende ruimte voor kinderen en gezinnen om prettig buiten te spelen en te verblijven. We werken als gemeente samen om bestaande ruimte beter te benutten en nieuwe ruimte te creëren. Meer inzet op het vergroenen van de buitenruimte Gashoudersplein in Kralingen- West Allard Piersonstraat in het Nieuwe Westen MOgelijk maken zelf beheer buitenruimte In 2015 zijn 17 nieuwe zelfbeheerprojecten gestart in onder meer Nieuwe Westen, Middelland en Kralingen. De projecten richten zich bijvoorbeeld op het vergroenen van boomspiegels en pleinen en op het onderhouden van moestuinen. We hebben extra aandacht voor plekken waar marktpartijen en woningcorporaties investeren in grotere woningen, bijvoorbeeld aan de Heemraadstraat. Daar verhogen we de aantrekkelijkheid door te investeren in gezinsvriendelijke buitenruimte. Dit pakken we op met verschillende partijen uit het gebied, zoals bewoners van de straat, corporaties en ontwikkelaars. Op steeds meer plekken buitenspelen Spelen op groene schoolpleinen In 2015 zijn we gestart met gesprekken met scholen in de negen wijken over vergroening en openstellen van hun schoolpleinen. Met vijf scholen wordt eind 2015 een convenant afgesloten (uitvoering in 2016), waarin drie sporen zijn opgenomen: 1. Vergroenen, beheer en onderhoud van de pleinen 2. Ontwikkelen groen onderwijsprogramma 3. Ontwikkelen activiteitenprogramma voor de buurt In 2015 is de samenwerking met Jantje Beton gestart met het concept pop-up speeltuin in Lieve Verschuierstraat in West en de Wateringhestraat in Noord. Ook de co-creatie Mooi, Mooier Middelland heeft ideeën uitgewerkt voor herinrichting van plekken voor spelen en ontmoeten in Middelland. In november 2015 presenteert de gebiedscommissie Noord de Speelkaart Noord. De gemeente is bezig met het ontwikkelen van een integrale visie op spelen, sporten, bewegen en ontmoeten. Deze visie is in september 2016 gereed en bevat ook handvatten voor het gezinsvriendelijker maken van de buitenruimte in de Kansrijke Wijken.

8 droomstraten 2015: Berkelselaan Kettingstraat Zwerfvuil verminderen op speelplekken kunnen ouders snel melding maken van zwerfvuil of snel herstel inschakelen Citylab010 DROOMSTRATEN Droomstraat-bewoners krijgen gedurende een periode van één of meer maanden de mogelijkheid om tijdelijk hun straat anders in te richten. De gemeente faciliteert waar nodig. Tijdens deze maand is er o.a. de mogelijkheid om auto s tijdelijk elders te parkeren, mag ontwerptechnisch veel en kan op straat worden gespeeld en ontmoet. Droomstraten maken zichtbaar wat de mogelijkheden zijn om de gemeenschappelijke buitenruimte beter te benutten voor spelen en ontmoeten. Zeker in wijken waar hiervoor relatief weinig ruimte is. Aanvragen in voorbereiding: Blommersdijkselaan, Peperklip, Beatrijsstraat, Frank van Borselenstraat en Persijnstraat en de Lambertusstraat. We zetten als gemeente extra in op het tegengaan van zwerfvuil en op het snel herstel van kapotte onderdelen waaronder speeltoestellen en voorzieningen rond speelplekken in de buitenruimte. Daarom brengen we bij alle openbare speelplekken in de Kansrijke Wijken de mogelijkheden om dit soort zaken te melden, beter onder de aandacht. Op een aantal plekken gieten we dit in een ludieke vorm, zodat de kinderen op speelse wijze in aanraking komen met opruimen en ouders tegelijkertijd geïnformeerd raken over de mogelijkheden om snel een melding te maken. Uitvoering hiervan vindt plaats in het voorjaar van 2016.

9 Plannen voor de wijk Gymzalen gebruiken als binnenspeelruimte Na schooltijd, in het weekend en vakanties In 2015 wordt er in de gymzalen aan de Vliegerstraat in Middelland en gymzaal van de school de Fontein binnen gespeeld. Stoepen benutten voor ontmoeten en spelen Spelen op de stoep Opzoomercampagne van Opzoomermee is in 2015 gestart in Oude Noorden, Middelland en Nieuwe Westen met een publiekscampagne waarin spelen op straat of in de wijk centraal staat. In estafettevorm zijn verschillende straten tijdelijk speelstraten geweest. De estafette had een groot bereik onder gezinnen. Het gaf buurtbewoners namelijk de mogelijkheid om voor één dag de straat anders te gebruiken. Niet de auto, maar ontmoeting tussen bewoners en spelende kinderen domineerden die dag. Gedurende de Opzoomermee-speelestafette zijn 553 interviews afgenomen onder de gezinnen in de wijken Oude Noorden, Middelland en Nieuwe Westen. De geïnterviewden hebben reacties gegeven op de gezins- en kindvriendelijkheid van hun wijk. De top drie is: 1. Aanpakken van de buitenruimte o.a. fietsenstallingen, (nieuwe)speeltoestellen, prullenbakken meer groen. 2. Buurtactiviteiten en ontmoetingsruimte. 3. Verkeersveiligheid o.a. autovrij maken van straten en fietsveiligheid in de wijk. Deze thema s nemen de gebiedscommissies van de drie wijken mee in hun gebiedsplannen en de thema s zijn onderdeel van de aanpak vanuit programma Kansrijke Wijken. De Opzoomercampagne is afgesloten met een gezinsdag. Tijdens deze dag kregen gezinnen de kans een plan voor hun wijk in te dienen. De gebiedscommissies hebben aan de volgende plannen een financiële bijdrage gegeven. Oude Noorden Licht-klok-kunstwerk: Een kunstwerk in de vorm van een binaire klok bij de entree van Het Oude Noorden. Het beeld is als een groot sieraad voor de buurt. Pleinhuis Soetendaalseplein: Toezicht door ouders op het Soetendaalseplein. Er wordt een speelhuis ingericht met allerlei speelmaterialen voor de kinderen, zodat ze nog prettiger op het plein kunnen spelen. In samenwerking met BSW pakken bewoners ook het beheer op. Johan Idaplein: Verlengen van de openingstijden (vijf dagen per week aan de Duimdropcontainer op het Johan Idaplein. Omdat het plein altijd vol is met spelende kinderen. Middelland Nieuwe speelelementen op het Dierenlandje: Het Dierenlandje is een veilig speelterrein in de buurt en wordt door bewoners beheerd. Door plaatsen van nieuwe speelelementen willen zij het terrein nog functioneler en aantrekkelijker maken. Nieuwe Westen Pipo-wagen in de Pupillenbuurt: Een groep vrouwen uit de buurt schaft een Pipo-wagen aan en richt deze in met allerlei speelgoed. Het doel is om speelgoed uit te lenen aan kinderen en zo een veilige speelplek te creëren. Er komen ook tafels en stoelen te staan rondom de wagen, zodat ouders toezicht kunnen houden. planning: 2016 Inpandig fietsenstallen Vanuit Kansrijke Wijken, Fietsplan Rotterdam en gebiedsorganisaties werken we aan een regeling om het inpandig fietsparkeren mogelijk te maken. In 2016 gaat deze regeling live.

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2016 November 2016, nummer 3 7,1%

ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2016 November 2016, nummer 3 7,1% ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2016 November 2016, nummer 3 In Rotterdam werken we onverkort aan een aantrekkelijke stad met een sterke economie. De wijken hebben sterke schouders nodig om

Nadere informatie

Kansrijke wijken voor gezinnen 10% meer gezinnen in negen Rotterdamse wijken rondom het Centrum

Kansrijke wijken voor gezinnen 10% meer gezinnen in negen Rotterdamse wijken rondom het Centrum Kansrijke wijken voor gezinnen 10% meer gezinnen in negen Rotterdamse wijken rondom het Centrum Hoofdlijnen Programma Kansrijke Wijken 2015-2018 Van Projectteam Kansrijke Wijken Opgesteld door M.E. van

Nadere informatie

ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2017 November 2017, nummer 4

ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2017 November 2017, nummer 4 ONTWIKKELAGENDA KANSRIJKE WIJKEN VOORTGANG 2017 November 2017, nummer 4 In Rotterdam werkt de gemeente onverkort aan een aantrekkelijke stad met een sterke economie. Sterke schouders zijn nodig om de wijken

Nadere informatie

Kindvriendelijkheid in Rotterdam en in de Kansrijke wijken

Kindvriendelijkheid in Rotterdam en in de Kansrijke wijken Kindvriendelijkheid in Rotterdam en in de Kansrijke wijken Monitor Rotterdam Kindvriendelijk 2016 Onderzoek en Business Intelligence (OBI) November 2016 In opdracht van gemeente Rotterdam, Cluster Stadsontwikkeling

Nadere informatie

Nadere regels CityLab

Nadere regels CityLab Nadere regels CityLab010 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de concerndirecteur van het cluster Dienstverlening, d.d..., kenmerk.. gelet

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

De Drie Straatjes. Bewonersinitiatief Visie op wonen in de Drie Straatjes. Droomstraten in een kansrijke wijk. -Concept-

De Drie Straatjes. Bewonersinitiatief Visie op wonen in de Drie Straatjes. Droomstraten in een kansrijke wijk. -Concept- De Drie Straatjes Droomstraten in een kansrijke wijk Bewonersinitiatief Visie op wonen in de Drie Straatjes -Concept- Droomteam Augustus 2015 Versie 2 Inhoud - inleiding - visie - thema's - planning -

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 28773 22 februari 2017 Nadere regels CityLab010 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015).

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). - Preambule - Partijen, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelend

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

EFFECTENARENA: KANSRIJKE WIJKEN VOOR GEZINNEN

EFFECTENARENA: KANSRIJKE WIJKEN VOOR GEZINNEN EFFECTENARENA: KANSRIJKE WIJKEN VOOR GEZINNEN Erik Snel, Jochum Deuten, Liesbeth Heering 1 Vooraf Het cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam vroeg de Kenniswerkplaats Leefbare wijken een voorstel

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft Woonagenda 2019-2022 Uitvoeringsplan Woonvisie Delft 2019-2022 Woonagenda Vertaling Woonvisie in concrete Uitvoeringsagenda De Woonagenda biedt een vertaalslag van het WAT naar het HOE Geeft korte termijn

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Verslag Inspiratielab Nijmegen (Grootstal-Hatertse Hei)

Verslag Inspiratielab Nijmegen (Grootstal-Hatertse Hei) Verslag Inspiratielab Nijmegen (Grootstal-Hatertse Hei) Programma: - 14:30: Ontvangst in Wijkencentrum de Schakel, Archimedesstraat 9, 6533 MA te Nijmegen. - 14:45: Bespreken van de startnotitie door Frank

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord 18 en 20 september 2012 Algemeen Wat wordt er ontwikkeld in de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord? In de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord worden circa

Nadere informatie

Buurtenquête Stevenfenne

Buurtenquête Stevenfenne Buurtenquête Stevenfenne Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

» Informatiebijeenkomst Hoven II

» Informatiebijeenkomst Hoven II » Informatiebijeenkomst Hoven II Herontwikkeling Hoven II Sfeerverslag informatiebijeenkomst 19 mei 2015 Sfeerverslag Opening en doel van de avond Onno de Vries, communicatieadviseur gemeente Capelle aan

Nadere informatie

Gezonde Schoolpleinen

Gezonde Schoolpleinen Gezonde Schoolpleinen Gezonde Schoolpleinen Een Gezond Schoolplein geeft jongeren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs de ruimte om te bewegen en te spelen in een

Nadere informatie

LIVING STORIES. ROTTERDAM: DE STAD VAN JE LEVEN. LIVING STORIES

LIVING STORIES. ROTTERDAM: DE STAD VAN JE LEVEN. LIVING STORIES LIVING STORIES. ROTTERDAM: DE STAD VAN JE LEVEN. 1 INHOUD. VERTREKPUNT. 3 DIT ZIJN WIJ. 4 DOELGROEPEN. 5. 6 INGREDIËNTEN. 7 VERHALEN MAKEN, STIMULEREN, LATEN VERTELLEN EN DELEN. 8 PROCES. 9 DO S EN DON

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

DE ROTTERDAMSE STRAATKIJKERS. 100 dagen / 10 kijkpunten / 1 lijn

DE ROTTERDAMSE STRAATKIJKERS. 100 dagen / 10 kijkpunten / 1 lijn DE ROTTERDAMSE STRAATKIJKERS 100 dagen / 10 kijkpunten / 1 lijn ONZE VISIE: De straten maken Rotterdam! De Rotterdamse straten zijn de pleinen van de stad! Hier zie je het ware karakter van Rotterdam op

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Bijlage 6 Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Samenvatting en reacties uit "Moskee-project" Consultatie inwoners de Gagel via interviews, de Surinaamse Anwar-e-Quba moskee en de Omar

Nadere informatie

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015 WalBoDuin Wijk: WALDECK, BOHEMEN, KIJKDUIN Verkeerssituatie verbeteren bij International School Betere oversteekplekken op straathoeken voor minder-validen Graffiti verwijderen Aanzien gesloten winkelpinten

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Inhoud. amsterdam woon. inhoud

Inhoud. amsterdam woon. inhoud Afspraken over verkoop van sociale huurwoningen Sinds 1998 worden in Amsterdam sociale huurwoningen verkocht. Aanleiding was de sterk veranderde samenstelling en woningbehoefte van de Amsterdamse bevolking.

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk

Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid 2007-2010 Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk 1. Inleiding...2 2. Het belang van een gemeentelijk integraal speelruimtebeleid...2 3. Missie en doelstellingen van

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR405971_1. Doel van de subsidie

CVDR. Nr. CVDR405971_1. Doel van de subsidie CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR405971_1 3 juli 2018 Nadere regels subsidie buurtfietsenstallingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelet op artikel 3,

Nadere informatie

Ruud de Graaf. Projectmanager Gebiedsontwikkeling

Ruud de Graaf. Projectmanager Gebiedsontwikkeling Ruud de Graaf Projectmanager Gebiedsontwikkeling Programma Welkom en stavaza Zelfbouwproces Veld 2 Concept bouwenveloppe Buurauto in Nieuw Delft Vraag en antwoord Ruud de Graaf Ruud de Graaf Jaap van den

Nadere informatie

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014 Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio Maart 2014 2 Preambule Gemeenten in de Stadsregio Amsterdam en de woningcorporaties, verenigd

Nadere informatie

Plan van aanpak. Aandachtspunten naar aanleiding van de oudertevredenheidspeiling

Plan van aanpak. Aandachtspunten naar aanleiding van de oudertevredenheidspeiling Plan van aanpak Aandachtspunten naar aanleiding van de oudertevredenheidspeiling Resultaten Oudertevredenheidspeiling Wij evalueren de tevredenheid van ouders, medewerkers en leerling cyclisch. In 2014

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sint-Maartensdijk-West

Nieuwsbrief Sint-Maartensdijk-West De nieuwe Vier Meistraat. Nieuwsbrief Sint-Maartensdijk-West De wijk Sint-Maartensdijk-West wordt vernieuwd! Verouderde huurwoningen maken plaats voor moderne nieuwbouw. Er komen huizen voor kopers en

Nadere informatie

Onderwijs in Oss NW. Verslag bijeenkomst 2: De workshop

Onderwijs in Oss NW. Verslag bijeenkomst 2: De workshop Onderwijs in Oss NW Verslag bijeenkomst 2: De workshop Hoe ziet onderwijs en opvang eruit in 2030? Welke sfeer hangt er? Welke identiteit willen dat de opvang en onderwijs uitstraalt? Willen we opvang

Nadere informatie

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Openbaar wat willen we bereiken? (doel) Het doel voor de gemeente is om, in samenwerking met Woonvisie, de (ruimtelijke) kaders

Nadere informatie

Investeringen in de woningmarkt

Investeringen in de woningmarkt Investeringen in de woningmarkt Woningcorporaties hebben de sleutel in hadden, als het om gaat de woningnood in de stedelijke gebieden te helpen terugbrengen. De woningcorporaties van De Vernieuwde Stad

Nadere informatie

» Woningbouwlocaties Centraal Capelle. Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015

» Woningbouwlocaties Centraal Capelle. Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015 » Woningbouwlocaties Centraal Capelle Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015 Inleiding Ruud de Graaf, programmamanager bij de gemeente Capelle aan den IJssel, heet alle makelaars

Nadere informatie

Beschrijving van de modellen voor de buitenruimte van de brede school aan de Kastanjelaan

Beschrijving van de modellen voor de buitenruimte van de brede school aan de Kastanjelaan Beschrijving van de modellen voor de buitenruimte van de brede school aan de Kastanjelaan Toelichting De school en berging (circa 60m2) zijn met een dikke zwarte rand aangegeven en het gemetselde muurtje

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief Ingekomen stuk D42 (PA 4 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Vraag 4 Wordt er rekening gehouden met de omliggende woningen en is er een regeling voor ontstane schade tgv de bouwwerkzaamheden?

Vraag 4 Wordt er rekening gehouden met de omliggende woningen en is er een regeling voor ontstane schade tgv de bouwwerkzaamheden? Reactieformulieren informatieavond Dijsselbloem/turnhal A. Planning Vraag 1 Is er duidelijkheid in de planning te geven? Activiteit Planning Opstellen Programma van eisen Juli 2014 Augustus 2014 Aanbesteding

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.543 3.327 2.934 1.169 12.973 Woningbezit naar huurprijscategorieën AMERSFOORT

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGE. SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving

VERKEERSVEILIGE. SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving VERKEERSVEILIGE SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving Verkeersveilige schoolzone 83 procent van de basisscholen kampt met gevaarlijke verkeerssituaties binnen de schoolomgeving. Dit

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN juni 2016 1 Inleiding 1.1 Achtergrond In 2012 heeft de toenmalige minister van Onderwijs het predicaat Excellente School in het leven geroepen om goed presterende

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Henk Harms, gemeente Den Haag Directeur Ontwikkeling en Realisatie Internationale stad van Vrede en Recht Den Haag: na New York, tweede VN stad Wereldstad

Nadere informatie

Kader Stedelijke Ontwikkeling

Kader Stedelijke Ontwikkeling Presentatie Hans Beekman MCD Open College Gemeenten Kader Stedelijke Ontwikkeling De prospectus van de stad 11 juni 2013 Aanleiding Eerdere opdracht nieuwe nota Grondbeleid (rekenkamerrapport Grond voor

Nadere informatie

TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB. 23 juni 2015, Zoetermeer

TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB. 23 juni 2015, Zoetermeer TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB 23 juni 2015, Zoetermeer Stadscentrum De gemeente Zoetermeer wil samen met vele andere betrokkenen de Entree van Zoetermeer langs de A12 en rondom Station Zoetermeer verbeteren.

Nadere informatie

Ruud de Graaf. Projectmanager Gebiedsontwikkeling

Ruud de Graaf. Projectmanager Gebiedsontwikkeling Ruud de Graaf Projectmanager Gebiedsontwikkeling Programma Welkom Zelfbouwproces Veld 6 op hoofdlijnen Concept bouwenveloppe 6 (en 7) Vraag en antwoord Ruud de Graaf Ruud de Graaf Jaap van den Bout Allen

Nadere informatie

Kind onvriendelijke gemeenten

Kind onvriendelijke gemeenten Kind onvriendelijke gemeenten Een term die de laatste tiental jaren vaak wordt terug gezien in de media. Oorzaken zijn veelvuldig aan te wijzen zoals gemeenten die te weinig doen aan het opruimen van zwerfvuil,

Nadere informatie

MARCO PASTORS DIRECTEUR

MARCO PASTORS DIRECTEUR MARCO PASTORS DIRECTEUR Zuid Werkt 2012 De start van het NPRZ wordt gemarkeerd door de ondertekening van het convenant Zuid Werkt op 19 september 2011. Daarin spreken de NPRZ-partners af dat Rotterdam-Zuid

Nadere informatie

Verslag informatie- en co-design bijeenkomst 2 juli 2015

Verslag informatie- en co-design bijeenkomst 2 juli 2015 Verslag informatie- en co-design bijeenkomst 2 juli 2015 Inleiding Op 2 juli 2015 heeft de eerste informatie- en codesignbijeenkomst plaatsgevonden voor Wonen in Helsdingen. Ontwikkelaar Blauwhoed en ontwerper

Nadere informatie

Projectopdracht locatiestudie sociale woningbouw

Projectopdracht locatiestudie sociale woningbouw Projectopdracht locatiestudie sociale woningbouw Registratienummer: : 2016017636 Budgetnummer : geen Vastgesteld : college van B & W, 14 juni 2016 1. Onderwerp Locatiestudie sociale woningbouw 2. Opdrachtgever

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 2 14 Ruim 22.000 corporatiewoningen verkocht Vanaf 199 tot en met de eerste helft van 14 hebben de woningcorporaties ruim 22.000 bestaande woningen verkocht aan particulieren. Het aantal verkopen kwam

Nadere informatie

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan Préambule De stad Amsterdam kent een grote diversiteit.

Nadere informatie

Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda

Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda Wat was de bedoeling? Met elkaar realiseren van een solide sociale basis Aansluiten bij energie professionals en wijkbewoners

Nadere informatie

Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017)

Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017) Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017) Transformatie naar woningen Waarom wordt kantoorgrond op bedrijventerrein De Schaft ingewisseld voor woningen? Waarom

Nadere informatie

Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad

Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad 1 Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad U vindt vanavond informatie over: Sloop zwembad Kaders voor wonen en openbare ruimte Vertrekpunten voor de ontwikkeling van wonen Schetsontwerp inrichting

Nadere informatie

Beantwoording artikel 38 vragen

Beantwoording artikel 38 vragen Beantwoording artikel 38 vragen Aan de PvdA fractie Ter attentie van mevrouw Suijker directie/afdeling RO/RBA contactpersoon J. de Heer onderwerp artikel 38 vragen PvdA telefoon 0182-588288 uw kenmerk

Nadere informatie

Rotterdam, 24 november bb9555. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020

Rotterdam, 24 november bb9555. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Rotterdam, 24 november 2015. 15bb9555 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor: de Woonvisie Rotterdam,

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016 Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties donderdag 13 oktober 2016 Welkom & opening Nanny Roelen Agenda 1. Welkom Nanny Roelen, avondvoorzitter 2.Opzet IKC Paul Beumer, directeur

Nadere informatie

Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat)

Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat) Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat) Programma. Programma van eisen/uitgangspunten Toelichting Voorlopig ontwerp Vragen Programma van Eisen Projectgrenzen/fasering 2 3 1 1 1-3 Programma

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Programma / Projectenagenda Stadskanaal Noord 2014-2015 Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Stadskanaal Noord. Het programma vloeit voort

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

Prestatieafspraken SSH, Huurdersorganisatie Bewonersoverleg Koepel SSH en de gemeente Rotterdam

Prestatieafspraken SSH, Huurdersorganisatie Bewonersoverleg Koepel SSH en de gemeente Rotterdam Prestatieafspraken 2017 SSH, Huurdersorganisatie Bewonersoverleg Koepel SSH en de gemeente Rotterdam Prestatieafspraken 2017 SSH, Huurdersorganisatie Bewonersoverleg Koepel SSH en de gemeente Rotterdam

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Programma Introductie Participatieconcept Stand van zaken Inzichten en uitgangspunten Doelgroepen Co-creatieconcept Ruimtelijk plan in co-creatie Fasering

Nadere informatie

Voor de buurt met de buurt

Voor de buurt met de buurt Voor de buurt met de buurt Wij willen een samenleving die ruimte en kansen biedt aan iedereen. Van jong tot oud, van gezond tot ziek, van onafhankelijk tot hulpbehoevend en van werkend tot niet-werkend.

Nadere informatie

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145 Activiteiten Almere Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 3.211 1.204 1.591 491 6.497 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Kop van Zuid Ambtelijke inventarisatie 2013 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2 Beoogde doelen 2018...4

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

QQ&A Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken

QQ&A Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken QQ&A Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018-2030 Kernboodschap De veertien gemeenten van het Samenwerkingsverband Wonen maken zich samen sterk om het aantal woningen in de regio

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Katendrecht-Wilhelminapier Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2

Nadere informatie

Buurtenquête Wooldrik, Leuriks-Oost

Buurtenquête Wooldrik, Leuriks-Oost Buurtenquête Wooldrik, Leuriks-Oost Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in

Nadere informatie

mfa luyksgestel De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt

mfa luyksgestel De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt impressie vanaf de Boogerd HET PLAN raat t kapellers De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt zetten zich in voor de multifunctionele

Nadere informatie

Verslag Inspiratielab Zevenaar (Zonnemaat)

Verslag Inspiratielab Zevenaar (Zonnemaat) Verslag Inspiratielab Zevenaar (Zonnemaat) Programma: - 15:00: Ontvangst in wijkcentrum De Maatjes, Kardinaal de Jongstraat 4, 6904 BE te Zevenaar. - 15:15: Bespreken van de startnotitie door Henk Jan

Nadere informatie

Activiteiten Huizen. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 5.209

Activiteiten Huizen. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 5.209 Activiteiten Huizen Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 3.028 704 1.675 88 5.495 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE Resultaten zevende peiling Februari 2016 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 7 e peiling van het burgerpanel van Overschie 1. Het onderwerp van

Nadere informatie

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. Op 11 juni 2018 kwamen 650 betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bij elkaar in Utrecht. In kleine groepen

Nadere informatie

C-168 Green Deal Cirkelstad

C-168 Green Deal Cirkelstad C-168 Green Deal Cirkelstad Projectgebonden werken naar een koplopersgroep in Nederland van circulair en inclusief bouwen Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp; 2. De Staatssecretaris

Nadere informatie

Praktijkcase Samen Winnen Paardensport Paardensport Nuth. Datum: 29-09-2015 Auteur: Cristan Segers, Huis voor de Sport Limburg

Praktijkcase Samen Winnen Paardensport Paardensport Nuth. Datum: 29-09-2015 Auteur: Cristan Segers, Huis voor de Sport Limburg Praktijkcase Samen Winnen Paardensport Paardensport Nuth Datum: 29-09-2015 Auteur: Cristan Segers, Huis voor de Sport Limburg Inhoudsopgave 1: Inleiding 3 2: Proces 2.1 Verkennen van eigen en andere organisaties

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Prestatieafspraken 2019-2021 gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties 06-12-2018 1 Inleiding Deze prestatieafspraken hebben het karakter van een meerjarige raamafspraak. Dit jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Doorslag,

Nieuwsbrief Doorslag, Nieuwsbrief Doorslag, In de laatste nieuwsbrief van september hebben wij u laten weten dat het onderwerp Toekomst School- en Sportgebouwen in september behandeld zou worden door de gemeenteraad. In deze

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 34 Afspraken over verkoop van sociale huurwoningen Sinds 1998 worden in Amsterdam sociale huurwoningen verkocht. Aanleiding was de sterk veranderde samenstelling en woningbehoefte van de Amsterdamse bevolking.

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017

Prestatieafspraken 2017 Prestatieafspraken 2017 Aanleiding De prestatieafspraken 2017 zijn een vertaling van het bod, waarin de woningcorporaties aangeven door welke activiteiten zij een bijdrage leveren aan het realiseren van

Nadere informatie

Stichting Hofpleintrein Rotterdam

Stichting Hofpleintrein Rotterdam Stichting Hofpleintrein Rotterdam Willebrordusstraat 72-74 3037 TV Rotterdam Jaarverslag 2017 In dit jaarverslag worden de werkzaamheden en gebeurtenissen van het jaar 2017 besproken. Het gaat hier om

Nadere informatie

Buurtenquête Cascade en WoWaLo

Buurtenquête Cascade en WoWaLo Buurtenquête Cascade en WoWaLo Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg B en W Adviesnota Onderwerp Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg Zaaknummer 441356 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 28 januari 2019 Team Stad Dorpen

Nadere informatie