RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:"

Transcriptie

1 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Begrotingswijziging naar aanleiding van de werkbegroting 2012 Aanleiding: In aansluiting op de vastgestelde programmabegroting 2012 wordt met het vaststellen van deze begrotingswijziging door de Raad de begroting 2012 (en indien het structurele wijzigingen betreft ook het meerjarenbeeld) geactualiseerd. Doel: Actuele begroting Kader: nvt Overwegingen: nvt Overzicht begrotingsmutaties vast te stellen door de Raad 1. BESTUUR EN DIENSTVERLENING OMGEVINGSKWALITEIT STEDELIJKE ONTWIKKELING JEUGD EN ONDERWIJS SPORT, CULTUUR EN RECREATIE WERK EN INKOMKEN ALGEMENE MIDDELEN TOTAAL GENERAAL Toelichting belangrijkste mutaties begrotingswijziging vast te stellen door de Raad (besluitpunt 2): Hieronder een toelichting van de majeure wijzigingen ( > ) per programma:

2 Programma 1 De taakstelling van op het wachtgeldbudget voor wethouders stond als bate bij programma 1 geraamd. De taakstelling wordt echter niet gerealiseerd door een verhoging van de baten maar door een verlaging van de lasten met Om te voorkomen dat er een voordeel ontstaat van op de lasten en een nadeel op de baten van worden de begrote baten verlaagd met en de begrote lasten verlaagd met Huidige begroting Begroot Rekening Verschil Lasten Baten Saldo Begroting na wijziging Begroot Rekening Verschil Lasten Baten Saldo Bij de bestuursrapportage 2010 is m.b.t. de Stadskrant een begrotingswijziging abusievelijk op de verkeerde kostenplaats van havenbeheer terecht gekomen in plaats van bij concernbeleid communicatie. Met de verlaging van de begrote lasten van wordt deze fout gecorrigeerd. (zie programma 5) Programma 2 Er zijn geen majeure begrotingswijzigingen in programma 2. Programma 3 Er zijn geen majeure begrotingswijzigingen in programma 3. Programma 4 Er zijn geen majeure begrotingswijzigingen in programma 4. Programma 5 De taakstelling RvNB op huishoudelijk afval was oorspronkelijk verwerkt aan de lastenkant van de begroting. Invulling van de taakstelling is nu gerealiseerd door het verhogen van de papieropbrengsten. Met de verlaging van de begrote baten met op de kostenplaats van havenbeheer wordt de abusievelijk verkeerde begrotingswijziging van de bestuursrapportage 2010 m.b.t. de Stadskrant gecorrigeerd. (zie programma 1) Programma 6 Beheer panden (niet openbare dienst) Bij het opstellen van de werkbegroting van de afdeling Beheer en Onderhoud heeft tevens een conversie plaatsgevonden. Dit moment is gebruikt om oude panden uit de begroting te halen en nieuwe panden erin te voegen. Hierdoor zijn budgettair neutraal maar wel over het totaal verschuivingen ontstaan in de lasten. Ook de werkelijke huren zijn bijgesteld op het niveau van 2012.

3 Met de verhoging van de lasten met en de baten met wordt invulling gegeven aan de bedrijfsvoeringtaakstelling van de afdeling VAG. Enerzijds wordt dit gerealiseerd door het doorvoeren van kostenoptimalisaties op onderhoudscontracten en het doorbelasten van energiekosten aan huurders van beheerpanden. Anderzijds wordt dit gerealiseerd door opbrengstenoptimalisaties door te voeren. Dit wordt o.a. gerealiseerd door efficiënter gebruik van het vastgoed en doordat in de loop van de tijd contracthuren worden verhoogd naar markthuren. Bovenlokaal RO-beleid Verhoging van de lasten uitbetaling bijdrage W4 aan Rijkswaterstaat met Op 14 februari 2002 is met een aantal partijen, waaronder VROM, de provincie Zuid- Holland en Rijkswaterstaat een overeenkomst gesloten. In de zng. W4-overeenkomst zijn afspraken gemaakt over extra werkzaamheden, te weten de verdiepte aanleg van de A4, en de bijdrage van de partijen in de meerkosten die deze variant met zich meebrengt. Op 23 september 2009 is een wijzigingsovereenkomst gesloten waarin de wijze van verrekening van de (verlaagde) bijdrage is geregeld. De betaling van de bijdrage is gekoppeld aan de openstelling van het eerste deel van de verdiepte ligging. De gemeente Leiden heeft voor deze bijdrage een reserve W4 ingesteld. Het saldo van deze reserve is rekening houdend met de rentebijschrijving in 2012 toereikend voor de betaling van de bijdrage. Voor de effectuering van de bijdrage wordt nu verzocht om het budget in de begroting voor genoemd bedrag te verhogen met als dekking een onttrekking aan de reserve voor hetzelfde bedrag. Verrekening reserves programma 6 De verhoging van de baten van heeft betrekking op uitbetaling van de bijdrage W4 aan Rijkswaterstaat, zie toelichting onder Bovenlokaal RO-beleid Programma 7 Bij het opstellen van de werkbegroting van de afdeling Onderwijshuisvesting heeft tevens een conversie plaatsgevonden. Dit moment is gebruikt om oude panden uit de begroting te halen en nieuwe panden erin te voegen. Hierdoor zijn budgettair neutraal, maar wel over de verschillende producten van Onderwijshuisvesting, verschuivingen ontstaan in de lasten. Ook is een oude rijksbijdrage die structureel begroot was gecorrigeerd. Hierdoor gaan de inkomsten en de uitgaven met ca omlaag. Met ingang van 2012 zijn de Rijksmiddelen voor het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) à 2,7 miljoen niet langer geoormerkt en lopen daardoor niet meer via het programma, maar via de Algemene Middelen. Programma 8 Oudheidkunde en musea Ten behoeve van een adequaat inzicht in de projectbegrotingen wordt op een aparte kostenplaats, LKH-programma, de totale (verwachte) baten en lasten van tentoonstellingen en projecten per jaar opgenomen. Dit volgt de prestatie-indicatoren voor tentoonstellingen, de noodzaak en wens om externe financiering en het managementcontract van De Lakenhal. Hieruit worden de afzonderlijke projectbegrotingen gevoed. Voor 2012 is dit ,= (baten en lasten, saldo nihil).

4 Programma 9 Er zijn geen majeure begrotingswijzigingen in programma 9. Programma 10 WSW De afgelopen jaren zijn n.a.v. de werkbegroting de daarop volgende jaarschijven in de meerjarenbegroting niet consequent geactualiseerd. De wijzingen vinden voor een groot deel hun oorsprong in de jaarlijkse toekenning van de rijkssubsidie. Het ministerie geeft in de maand september/ oktober voorafgaande aan het betreffende begrotingsjaar de beschikking af mbt de rijkssubsidie. Deze toekenning is input voor de werkbegroting en resulteert uiteindelijk in een begrotingswijzing. Afgelopen jaren laat de WSW rijkssubsidie een dalende trend zien, mede door een daling van het aantal fte s/arbeidsjaren waar de subsidie op is gebaseerd. Dit effect is binnen de betreffende begroting opgevangen door een navenante daling van de fte s van de doelgroepleden, dat resulteert in lagere loonkosten. Daarnaast zijn op verschillende begrotingsposten financiële taakstellingen gerealiseerd. Dit effect heeft zich ook weer in de werkbegroting 2012 voorgedaan, tezamen met eerder bedoelde actualisering leidt dit tot een structurele verlaging van de baten en lasten van per saldo elk. Daarnaast vindt vanaf 2013 een structurele verhoging plaats van de lasten en baten van bij Reïntegratie Leiden. Per saldo is worden de lasten en de baten in dit programma verlaagd met (lasten / = en baten / = ). De grote mutaties op de lasten en baten zijn ontstaan doordat bestaande afdelingen zijn gesloten (kostenplaatsen worden leeggeboekt) en nieuwe afdelingen (dus ook nieuwe kostenplaatsen) zijn opgericht. Algemene middelen Begrotingswijzigingen die betrekking hebben op de kostenverdeelstaat en de uren doorbelasting zijn voor in totaal met aan de lasten- en batenkant verhoogd. Met ingang van 2012 zijn de Rijksmiddelen voor het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) à 2,7 miljoen niet langer geoormerkt en lopen daardoor niet meer via het programma 7, maar via de Algemene Middelen. Financiën: Zowel de productwijziging als de begrotingswijziging zijn budgettair neutraal Evaluatie: Niet van toepassing. Bijgevoegde informatie: Niet van toepassing. RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Leiden:

5 Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (raadsvoorstel van 2012), mede gezien het advies van de commissie, BESLUIT: 1. de begrotingswijziging 2012 vast te stellen en daarmee de programmabudgetten als volgt te wijzigen 1. BESTUUR EN DIENSTVERLENING OMGEVINGSKWALITEIT STEDELIJKE ONTWIKKELING JEUGD EN ONDERWIJS SPORT, CULTUUR EN RECREATIE WERK EN INKOMKEN ALGEMENE MIDDELEN TOTAAL GENERAAL kennis te nemen van de wijziging van het meerjarenbeeld van dit besluit. Begrotingswijziging BESTUUR EN DIENSTVERLENING OMGEVINGSKWALITEIT STEDELIJKE ONTWIKKELING JEUGD EN ONDERWIJS SPORT, CULTUUR EN RECREATIE WERK EN INKOMEN ALGEMENE MIDDELEN TOTAAL GENERAAL Begrotingswijziging BESTUUR EN DIENSTVERLENING

6 5. OMGEVINGSKWALITEIT STEDELIJKE ONTWIKKELING JEUGD EN ONDERWIJS SPORT, CULTUUR EN RECREATIE WERK EN INKOMEN ALGEMENE MIDDELEN TOTAAL GENERAAL Begrotingswijziging BESTUUR EN DIENSTVERLENING OMGEVINGSKWALITEIT STEDELIJKE ONTWIKKELING JEUGD EN ONDERWIJS SPORT, CULTUUR EN RECREATIE WERK EN INKOMEN ALGEMENE MIDDELEN TOTAAL GENERAAL Gedaan in de openbare raadsvergadering van, de Griffier, de Voorzitter, Dit voorstel is op 11 oktober 2012 met een erratum ongewijzigd vastgesteld.

7 TECHNISCHE INFORMATIE Opsteller: Diana van der Lans Organisatieonderdeel: Servicepunt 71 / Financieel Beheer Telefoon: D.van.der.Lans@servicepunt71.nl Portefeuillehouder:

8 Bereikbaarheid, Financiën & EconomieB en W nummer ; besluit d.d Onderwerp Begrotingswijziging naar aanleiding van de werkbegroting 2012 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. de productenraming 2012 als volgt te wijzigen Programma Product Lasten Baten Verhog Verlag Verhog en en en Bedragen in euro s PRGE05 OMGEVINGSKWALI TEIT STRAATREINIGING/GRAFFITIBESTRIJDING EXPLOITATIE HAVENS EN WATERWEGEN GROENBEHEER INVESTERINGEN STADSNATUUR, WATER, GROEN WIJKMANAGEMENT Totaal PRGE PRGE08 SPORT, CULTUUR EN RECREATIE ARCHEOLOGIE MONUMENTENZORG Totaal PRGE TOTAAL GENERAAL Verlag en 2. de Raad voor te stellen onderstaande begrotingswijziging 2012 vast te stellen 1. BESTUUR EN DIENSTVERLENING OMGEVINGSKWALITEIT STEDELIJKE ONTWIKKELING JEUGD EN ONDERWIJS SPORT, CULTUUR EN RECREATIE WERK EN INKOMKEN ALGEMENE MIDDELEN TOTAAL GENERAAL Perssamenvatting: De uit de werkbegroting voortkomende begrotingswijzigingen betreffen voornamelijk een verdere verfijning van de reeds vastgestelde programmabegroting. De afdelingen hebben de bij de programmabegroting geautoriseerde budgetten zoveel mogelijk naar het operationele niveau in de werkbegroting vertaald.

9 Zo is o.a. aansluiting gezocht bij de afdelingsplannen en de hieruit voortvloeiende wijzigingen obv inzet op verschillende beleidsgebieden, herverdeling stelposten.

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0113 Rv. nr.: 12.0113 B en W-besluit d.d.: 6-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1050 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Begroting 2013 van de Omgevingsdienst West-Holland Aanleiding:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

B en W nr d.d

B en W nr d.d B en W nr. 13.0657 d.d. 2-7-2013 Onderwerp Technisch erratum op raadsvoorstel 13.0063 1e bestuursrapportage 2013 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaand technisch erratum op raadsvoorstel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen.

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen. Rv. nr.: RAADSVOORSTEL B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Actualisering algemene uitkering 2015 o.b.v. september- en decembercirculaire 2014.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL HERZIEN bij erratum 28 maart Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 12.

RAADSVOORSTEL HERZIEN bij erratum 28 maart Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 12. RAADSVOORSTEL 12.0008 HERZIEN bij erratum 28 maart 2012 Rv. nr.: 12.0008 B en W-besluit d.d.: 24-1-2012 B en W-besluit nr.: 12.0049 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling. Onderwerp: Bestemmingsreserve

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0054 Rv. nr.: 12.0054 B en W-besluit d.d.: 15-5-2012 B en W-besluit nr.: 12.0503 Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststelling jaarstukken 2011 Aanleiding: Jaarlijkse

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0141 Rv. nr.: 11.0141 B en W-besluit d.d.: 20-12-2011 B en W-besluit nr.: 11.1339 Naam programma: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Aankoop schilderij Aanleiding: Leiden is de geboortestad

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0128 Rv. nr.: 11.0128 B en W-besluit d.d.: 22-11-2011 B en W-besluit nr.: 11.1147 Naam programma: Alle programma's Onderwerp: Algemene begrotingswijziging (ABW) 2011 Aanleiding: Uitgangspunt

Nadere informatie

Onderwerp: Eerste actualisatie programmabegroting 2014/Subsidie-overzicht 2014

Onderwerp: Eerste actualisatie programmabegroting 2014/Subsidie-overzicht 2014 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Eerste actualisatie programmabegroting 2014/Subsidie-overzicht 2014 Aanleiding: In aansluiting

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 22-5-2012 B en W-besluit nr.: 12.0502 Naam programma: Programma Onderwerp: Digitalisering bouwarchief en cliëntenarchief Aanleiding: De behoefte en noodzaak

Nadere informatie

2 februari Begrotingswijziging

2 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 2 februari 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. Het subsidieplafond

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 28-5-2013 B en W-besluit nr.: 13.0508 Naam programma: Programma Stedelijke Ontwikkeling Onderwerp: Programma Ruimtelijke Investeringen Leiden (PRIL) 2013 Het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Lijst openbare besluiten B en W 19juni 2012

Lijst openbare besluiten B en W 19juni 2012 college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft op 19 juni vergaderd. Besluiten Datum: 12-06-2012 Onderwerp: B en W. nr. 12.0608 Ontwerp bestemmingsplan Lammenschansdriehoek REA 1. De Nota Inspraak

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0111 incl erratum 15 november 2011 Rv. nr.: 11.0111 B en W-besluit d.d.: 4-10-2011 B en W-besluit nr.: 11.0979 Naam programma: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Wijziging Subsidieverordening

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink Raadsvoordracht Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012 Datum: 6 november 2012 Steller: Portefeuillehouder: Perry van den Blink A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt' RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Welzijn en zorg Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststellen kaderbrief 2016-2019 Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0020 Rv. nr.: 12.0020 B en W-besluit d.d.: 14-02-2012 B en W-besluit nr.: 12.0076 Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Besteding middelen voor afbouw ID- en WIW banen Aanleiding:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08.0118. Rv. nr.: 08.0118 B&W-besluit d.d.: 25-11-2008 B&W-besluit nr.: 08.1171

RAADSVOORSTEL 08.0118. Rv. nr.: 08.0118 B&W-besluit d.d.: 25-11-2008 B&W-besluit nr.: 08.1171 RAADSVOORSTEL 08.0118 Rv. nr.: 08.0118 B&W-besluit d.d.: 25-11-2008 B&W-besluit nr.: 08.1171 Naam programma +onderdeel: Algemeen. Onderwerp: 3 e Algemene begrotingswijziging. Aanleiding: In het Handboek

Nadere informatie

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP www.leiden.nl/raad RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit 14.0876 d.d.:7-10-2014 Naam programma: Economie en Toerisme

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Erratum voorstel 09.0072 Treffen gemeenschappelijke regeling Shared Service

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Inleiding In de raadsvergadering van 3 december 2014 is een nieuwe Planning & Control Cyclus vastgesteld. Met deze vaststelling zijn de 1 e

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni Begrotingswijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni Begrotingswijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni 2015 Onderwerp: swijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de wijzigingen van de budgetten te autoriseren 2. de subsidieplafonds

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 14 september 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 14 september 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

10.0. Maandelijkse begrotingswijziging november 2015

10.0. Maandelijkse begrotingswijziging november 2015 1.. Maandelijkse begrotingswijziging november 215 Inhoudsopgave 1.. Maandelijkse begrotingswijziging november 215... 2 Bijlage: maandelijkse begrotingswijziging november 215... 3 Raadsvoorstel Maandelijkse

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 24 februari 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 24 februari 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0016 Rv. nr.: 09.0016 B&W-besluit d.d.: 24 februari 2009 B&W-besluit nr.: 09.0136 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Het verlenen van het benodigde krediet voor het saneren van deelgebied

Nadere informatie

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013 GEME 2013.15824 2 0 NOV. 2013 VeiligheidsRegio Zeeland AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp 4 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Onlangs heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM:

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM: Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1570977 Raad 10 november 2015 Documentkenmerk: 1570979 B. en W. 29 september 2015 Behandeld door: mw. G.J. Jansonius E-mail: Gedda.Jansonius@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: 2e

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Bestuurs-en Concernstaf Tekir, I. (Ilhan) Kenmerk 16.505510 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 september 2016 Jaargang en nummer 2016 76 Geheim Nee 2-e technische

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0729 B.18.0729 Landgraaf, 19 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze Begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 GR WOZL PROGRAMMA

Nadere informatie

ERRATUM 2007. Nr. : 07.0012. Dnst. : C&E. Kedietaanvraag Molen de Valk. Leiden, 2 maart 2007.

ERRATUM 2007. Nr. : 07.0012. Dnst. : C&E. Kedietaanvraag Molen de Valk. Leiden, 2 maart 2007. ERRATUM 2007. Kedietaanvraag Molen de Valk Leiden, 2 maart 2007. Nr. : 07.0012. Dnst. : C&E Het besluit nummer 2 van B&W besluit nummer 07.0028 Kredietaanvraag Molen de Valk in RV 07.0012 aan te passen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Onderwerp 1 e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 1e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0135 Rv. nr.: 11.0135 B en W-besluit d.d.: 6-12-2011 B en W-besluit nr.: 11.1214 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Beschikbaar stellen krediet ten behoeve van de uitbreiding

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015 Raadsvoorstel *Z0150D438FB* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14335 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL

RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL 08.0079 1 Rv. nr.: 08.0079 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.0826 Naam programma +onderdeel: Stedelijke ontwikkeling. Verrekening reserves; reserve sociale huurwoningen Onderwerp

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012.

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012. Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen 2012 Van: Het college van B&W van 4 december 2012 Doel: Toelichting: Besluiten Voorliggende besluitvorming Aan de raad

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G200252 340790 / 340790. A. Horst PF EL. 3 e wijziging van de Beleidsbegroting 2010. E3.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G200252 340790 / 340790. A. Horst PF EL. 3 e wijziging van de Beleidsbegroting 2010. E3. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G200252 340790 / 340790 ONDERWERP A. Horst PF EL 3 e wijziging van de Beleidsbegroting 2010. E3 AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0104 B.17.0104 Landgraaf, 21 februari 2017 ONDERWERP: Zienswijze 1 e begrotingswijziging 2017 Werkvoorzieningschap Oostelijk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0085 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0085 B&W-besluit d.d.: 09-09-2008 B&W-besluit nr.: 08.0849 Naam programma +onderdeel: Programma 8 Sport, cultuur en recreatie Onderwerp: Aanvullen garantstelling

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2016

Bestuursrapportage 2016 Bestuursrapportage 2016 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel 2020 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10. RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010 Rv. nr.: 09.0158 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.0091 Naam programma +onderdeel: Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1,

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1, 9 Gemeente[![tr Geldermalsen '11. Voor de vervanging van inventarissen in de gymlokalen een krediet van 26.100 beschikbaar te stellen. 12. Voor het bouw- en woonrijp maken van het perceel ten behoeve van

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2.2.12 Overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien Programmabudget Overhead bedragen x 1.,- Overhead 216 Wijziging na wijziging 48.528 13.983 62.511 61.713 798-2.225-9.356-11.581-8.58-3.73

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014.

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014. Riedsútstel Ried : 12 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informatiecarrousel 5 februari 2015 (agendapunt 7) Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner :

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelVaststellen begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging)

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelVaststellen begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging) gemeente Eindhoven Control Raadsnummer 10R4092 Inboeknummer 10bst02371 Beslisdatum B&W 30 november 2010 Dossiernummer 0.6063 RaadsvoorstelVast begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging)

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. H. Oude Hesselink PF Mu 11G / e wijziging Beleidsbegroting Middelen

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. H. Oude Hesselink PF Mu 11G / e wijziging Beleidsbegroting Middelen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200502 / 418739 ONDERWERP H. Oude Hesselink PF Mu AGENDANUMMER 5 e wijziging Beleidsbegroting 2011. BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW17-0200 Casenr.:CBB170194 Sector/afd.:Regie & Ontwikkeling / Regie & Ontwikkeling 1 Steller/tel/e-mail: I. Harmsen / 5271 / i.harmsen@heerhugowaard.nl

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 6 november 2012 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2012_BW_00342 Onderwerp Beschikbaar stellen budget starterslening - vormend

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 14 juli 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 14 juli 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0085 Rv. nr.: 09.0085 B&W-besluit d.d.: 14 juli 2009 B&W-besluit nr.: 09.0819 Naam programma +onderdeel: Bestuur en dienstverlening. Onderwerp: Verbouw depots Regionaal Archief Leiden

Nadere informatie

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 20 september 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 20 september 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

Ambtenaar Telefoon adres

Ambtenaar Telefoon  adres GEMEENTE ELSEN Raadsvoorstel Onderwerp: rygave budget uit reserves in de Begroting 2016 Datum collegevergadering 12 juli 2016 Registratienummer Rs16.00562 Portefeuillehouder(s) A. erkalk Ambtenaar Telefoon

Nadere informatie

1 e Begrotingswijziging 2015

1 e Begrotingswijziging 2015 1 e Begrotingswijziging 2015 1.0 Inleiding Hierbij treft u de gewijzigde begroting aan voor het jaar 2015. De begroting is op een aantal punten gewijzigd. De wijziging met toelichting treft u hieronder

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 Te besluiten om 1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen; 2. de wijzigingen binnen de programma

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

2006. Nr. : Dnst. : M&B. Instellen voorziening walmuren en beschoeiing. Leiden, 29 augustus 2006.

2006. Nr. : Dnst. : M&B. Instellen voorziening walmuren en beschoeiing. Leiden, 29 augustus 2006. 2006. Nr. : 06.0104. Dnst. : M&B Instellen voorziening walmuren en beschoeiing. Leiden, 29 augustus 2006. Het onderhoud van walmuren en beschoeiingen heeft een meerjarig karakter. De uitvoering van het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0165 Rv. nr.: 09.0165 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 B&W-besluit nr.: 09.1553 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit: Regie op maat. Onderwerp: Ter beschikking stellen krediet ter

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

Onderwerp : De financiële gevolgen van de septembercirculaire

Onderwerp : De financiële gevolgen van de septembercirculaire Raadsvoorstel *Z03559CD56A* Aan de raad Documentnummer : INT-16-31337 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : De financiële gevolgen van de septembercirculaire Inleiding Onder goedkeuring van de raadscommissie

Nadere informatie

Datum : 30 augustus 2005 Nummer PS : PS2005BEM32 Dienst/sector : CS Commissie : BEM. Inleiding pag. 1. Bijlage(n):

Datum : 30 augustus 2005 Nummer PS : PS2005BEM32 Dienst/sector : CS Commissie : BEM. Inleiding pag. 1. Bijlage(n): S T A T E N V O O R S T E L Datum : 30 augustus 2005 Nummer PS : PS2005BEM32 Dienst/sector : CS Commissie : BEM Registratienr. : 2005CGC000583i Portefeuillehouder : J. van Bergen Titel : 5 e wijziging

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0019 Rv. nr.: 12.0019 B&W-besluit d.d.: 6-3-2012 B&W-besluit nr.: 12.0194 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderwerp: Vernieuwde visie DZB en herstructureringsplan Wsw Aanleiding:

Nadere informatie

Aan de Raad. Status: ter besluitvorming

Aan de Raad. Status: ter besluitvorming No. 433455-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Onderwerp Het beschikbaar stellen van financiële middelen voor het Programma huisvesting onderwijs 2017 Emmeloord, 25 oktober 2016. Advies Raadscommissie Hamerstuk.

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD121107 2012-11-07T00:00:00+01:00 BW: BW121002 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 7 november 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp Programma : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties : Financiën Voorstelnummer : 18.32 Info bij afdelingshoofd : J.W.A. van der Heijden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0098 Rv. nr..: 10.0098 B&W-besluit d.d.: 7-9-2010 B&W-besluit nr.: 10.0901 Naam programma +onderdeel: A4/W4 project. Onderwerp: Grenscorrectiesontwerp gemeenten Leiden en Zoeterwoude Aanleiding

Nadere informatie

Opvang mensen met een verblijfsvergunning in voormalig verzorgingstehuis Zuilenstein aan de Diepenbrocklaan.

Opvang mensen met een verblijfsvergunning in voormalig verzorgingstehuis Zuilenstein aan de Diepenbrocklaan. 2015 435 Nieuwegein Gemeenteraad On rerp Opvang mensen met een verblijfsvergunning in voormalig verzorgingstehuis Zuilenstein aan de Diepenbrocklaan Datum 14 oktober 2015 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van maart Onderwerp: Inzicht motie budgetoverzicht Sociaal Domein - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van maart Onderwerp: Inzicht motie budgetoverzicht Sociaal Domein - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van maart 2016 Besluit nummer: 2016_Raad_00018 Onderwerp: Inzicht motie budgetoverzicht Sociaal Domein - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Bij het behandelen van de begroting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0125 Rv. nr..: 10.0125 B&W-besluit d.d.: 2-11-2010 B&W-besluit nr.: 10.1077 Naam programma +onderdeel: Diverse programma s. Onderwerp: Rapportage overschreden investeringen 2010. Aanleiding:

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 december 2006 / 219/2006

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 december 2006 / 219/2006 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 december 2006 / 219/2006 Onderwerp Begrotingswijziging ivm opheffen reserve commissies Programma / Programmanummer Burger & Bestuur / 2110 Portefeuillehouder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0122 Rv. nr: 08.0122 B&W-besluit d.d.: 9-12-2008 B&W-besluit nr.: 08.1217 Naam programma +onderdeel: Programma 7. Jeugd en Onderwijs, beleidsterrein Onderwijshuisvesting. Onderwerp: Het

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Onderwerp: Programmabegroting 2017 en verwerking financiële effecten uit de septembercirculaire.

Nadere informatie

22 september Begrotingswijziging

22 september Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 22 september 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M.

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M. Raadsvoordracht Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013 Datum: 19 september 2013 Steller: P.J. van den Blink Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Lemmen, Ton CS S0CS RAD: RAD150708 woensdag 8 juli 2015 BW: BW150602 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 8 juli 2015 Portefeuillehouder : A.A.M.M. Heijmans Behandelend ambtenaar :

Nadere informatie

Wij stellen u voor over te gaan tot vaststelling van de 1e wijziging van de begroting 2018.

Wij stellen u voor over te gaan tot vaststelling van de 1e wijziging van de begroting 2018. RAADSVOORSTEL Nummer 2018/50 datum raadsvergadering : 05 juli 2018 onderwerp : Aanpassing begroting 2018 portefeuillehouder : Wethouder B.M. de Reijke datum raadsvoorstel : 29 mei 2018 Begrotingswijzigingen.

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten"

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van  de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten" Nummer 2017/179228 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie