Dream Discover Do. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dream Discover Do. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument?"

Transcriptie

1 Seminar Dream Discover Do Onderzoeksverslag Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument? Student: Jeffrey Bosdriesz CMD Hogeschool Utrecht 4 e Studiejaar Docent: Rob van den Idsert

2 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord Onderzoeksvraag Waarom maken wij reclame? Waarom heeft dat effect op ons? Waar moet een reclame aan voldoen? Prof. Franzen DAGMAR-model Model The hierarchy of effects model Conclusie Wat is irritatie? Waarom irriteert een reclame de consument? Nog meer irritatie Kiest een bedrijf er expres voor om een irritante reclame te maken? Wat is de Loden Leeuw? Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument? Bronnen...18

3 1. Voorwoord Het bekijken van reclame, waaronder tv-commercials, spreekt mij erg aan. Je kan bijna wel zeggen dat ik hier dagelijks mee bezig ben. Eigenlijk is iedereen bezig met reclame, dagelijks komen wij duizenden reclame-uitingen tegen. Zonder dat we het echt doorhebben worden deze reclameuitingen ons hoofd ingeprent. Ik heb dat vaak ook niet door, maar als je erop let is het echt akelig veel. Ik ben nu al ruim 10 jaar bezig met het grafische vak, in deze jaren ben ik enorm gegroeid in het bedenken en designen van logo s, huisstijlen, websites, etc. Mijn kijk op uitingen en designs is ook enorm veranderd. Zo heb ik een periode gehad waarbij alles een slagschaduw moest hebben. Wij worden allemaal beïnvloed op wat wij zien en meemaken. Hierdoor interpreteert iedereen het anders, waardoor we een eigen mening krijgen. Dit is ook het geval in mijn vak, dagelijkse prikkels die ik meemaak kunnen mijn design beïnvloeden. Ik geloof daarom ook dat je niet helemaal iets nieuws kan bedenken of designen. We worden allemaal beïnvloed op wat we ooit gezien hebben, we maken er alleen iets eigen van. Een voorbeeld hiervan is de app Wordfeud. Deze app is vernieuwend en razend populair, terwijl het eigenlijk een digitale versie is van het bekende bordspel Scrabble. Terug naar tv-commercials. Vroeger keek ik heel veel televisie waardoor ik bijna alle reclame s uit mijn hoofd kende. Ik kijk er met veel plezier naar en verbaas me altijd, hoe ze toch op deze reclame s komen. Zo origineel en goed bedacht, ik kan alleen maar hopen ooit ook zoiets te bedenken. Natuurlijk vallen niet alle commercials bij mij in smaak. Een goed voorbeeld hiervan is een commercial van Vanish allesreiniger, zij proberen heel overdreven de kijker over te halen. Ook vind ik dat het vaak zien van een commercial best kan irriteren. In mijn omgeving merk ik ook dat veel mensen zich irriteren aan commercials. Het voelde voor mij alsof bedrijven of reclamebureaus het expres doen. Expres een irritante reclame maken en uitzenden. Daarom dat ik hierover onderzoek wilde doen.

4 2. Onderzoeksvraag Het bedenken van mijn uiteindelijke onderzoeksvraag was niet moeilijk. Vorig jaar heb ik lang gesukkeld over mijn onderzoeksvraag. Ik was toen voornamelijk bezig met mijn WK-gadget, waardoor ik mijn seminar over WK-gadgets wilde doen. Dit bleek echter te moeilijk omdat er geen tot weinig onderzoek naar gedaan was. Uiteindelijk kwam ik op het idee om mijn onderzoeksvraag over humor in reclame te doen. Dit kwam omdat ik stage wilde lopen bij Alfred, zij hebben onder andere de welbekende Ik zei nog zo, geen bommetje reclame bedacht. Wat is nou geen betere reden om meer te te komen over reclame dan je seminar te doen over reclame. Helaas was ik vorige jaar erg laat met mijn onderzoeksvraag waardoor ik dit jaar mijn seminar moest herkansen. Maar deze keer had ik beter nagedacht over het onderwerp, ik vond dat het onderwerp mij beter moest passen en een uitdaging moest zijn. Want ik dacht echt dat bedrijven een irritante commercial maakte voor de consument. Aan de hand hiervan bedacht ik de onderzoeksvraag: Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument? Door middel van deelvragen wil ik mezelf beter verdiepen in het onderwerp en proberen een antwoord te krijgen op mijn onderzoeksvraag: Waarom maken wij reclame? Waarom heeft dat effect op ons? Waar moet een reclame aan voldoen? Wat is irritatie? Waarom irriteert een reclame de consument? Kiest een bedrijf er expres voor om een irritante reclame te maken? Wat is de Loden Leeuw? Moet je blij zijn met het winnen van de Loden Leeuw?

5 3. Waarom maken wij reclame? De aller eerste billboard die de mensheid kent, komt uit 4000 B.C.. Dit is een muur tekening uit de grotten van Spanje. Dit was het aller eerste communicatie bericht, wetenschappers zijn nog altijd bezig te achterhalen wat nou de echte betekenissen kan zijn achter deze schilderingen. We kunnen het namelijk niet meer vragen aan ze. Communiceren met elkaar doen we al ons hele leven. Doen we dat niet met spraak dan kan dat ook door middel van onze handen en voeten. Of beeld en tekst zoals bij de muurschilderingen. Door te communiceren willen we iemand informatie overhandigen, maar ieder individu reageert daar anders op. Tijdens het ontstaan van de moderne industriële maatschappij 1 werd het voor de consument steeds belangrijker om een identificatie te verkrijgen wat een product te bieden had. Reclame voldeed aan deze behoefte. Dit leidde echter tot onechte wensen die door de industrie werden aangepraat. Zo werd jarenlang reclame gemaakt voor Mars, dat suikerhoudende producten gezond zouden zijn. Uiteindelijk ontstond er een beweging voor eerlijke reclame. Zelfs Julius Caesar gebruikte negatieve campagne reclames tijdens de verkiezingen van zijn politieke partij. 1 (Media Buying, 2013) in de bijlage vind je nog een extra afbeelding.

6 4. Waarom heeft dat effect op ons? Menig mens zou ontkennen dat ze een product of merk gekocht hebben door de beïnvloeding door reclame. Waarom zouden we dan al jaren lang bestookt worden met duizenden reclameprikkels? Omdat we wel weten dat reclame werkt. Als designer praat ik zelf bijna nooit met mijn collega s over de vraag, waarom reclame werkt. We hebben het vaak over het concept, de tekst en waarom we deze foto gebruiken. Bij mijn werk, Likefriends te Amsterdam, zijn wij dagelijks bezig om concepten te bedenken en uit te werken voor de facebookpagina van Pepsi. Wij weten precies wat de doelgroep van Pepsi wil en daar proberen wij leuke posts bij te bedenken. Heel gek dat we weten hoe wij de doelgroep moeten bereiken, maar eigenlijk niet precies weten waarom de ene dag we meer Likes hebben dan de andere keer. Zie ook bij deze twee posts. Links een foto van een bioscoopzaal vol met bedden in plaats van stoelen, vrij uniek om te zien. Rechts een prachtige plaat met Pepsi producten. Simpel maar zeer netjes afgewerkt. Je zou verwachten dat de rechter veel likes krijgt omdat dit het product is de de facebookgebruiker gebruikt. Echter is dit niet zo, de linker krijgt tien keer zoveel likes. Hoe kan dat nou? Er wordt eigenlijk helemaal niet gecommuniceerd over het product Pepsi.

7 5. Waar moet een reclame aan voldoen? Hoewel er geen exacte feiten zijn over de werking ervan, zijn er wel een aantal redeneringen waaraan een boodschap voldoet Het moet de aandacht trekken, desnoods door te schokken. Dit wordt voornamelijk toegepast aan de hand van kleuren, typografie, beeld en geluid of door gebruik te maken van celebrity s. Maar door middel van een pakkende tekst, zoals een slogan, kan de aandacht ook worden geëist. 2. Het moet de interesse opwekken van het product of dienstverlening. Dit kan pas nadat de nadruk op de unique selling propositions (usp s) is gelegd. Deze verkooppunten moeten de consument overtuigen om over te gaan tot aanschaf. De usp s leveren een belangrijke basis in combinatie met prijs, garantie en leveringsvoorwaarden, bij het opwekken van de interesse. 3. Het opwekken van een verlangen. De consument moet smachten en overgehaald worden dat je niet zonder het product en/of dienstverlening kan. Door het aandikken van bepaalde productkenmerken, kan het product en/of dienstverlening waardevoller worden dan die van de concurrent. Op deze manier kan je de klant overtuigen jouw product en of dienstverlening aan te schaffen. Psychologische aspecten kunnen hierin een rol spelen, waarbij een merknaam een belangrijke bijdrage kan leveren 4. De klant tot actie laten handelen en het product en/of dienstverlening aanschaffen, daar gaat deze laatste fase om. Om het product en/of dienstverlening extra aan te duwen wordt er vaak nog een aanbieding aangekoppeld. Hierdoor wordt het voor de consument aantrekkelijker om tot aankoop over te gaan. Heel belangrijk in de fase is ook dat de consument weet, waar het product en/of dienstverlening te koop is. Deze redeneringen noemt men ook het AIDA-model, dat staat voor A-attention, I-interest, D-desire, A-action. Deze vier stappen moeten afzonderlijk in volgorde worden doorlopen, wil het model een goede kans op slagen hebben. Door de jaren heeft het model zich bewezen en wordt het ook veel toegepast, van directe mails tot uitgebreide televisiecommercial. Hier is ook weer verschil in de kijk naar het model. Een goed voorbeeld is de manier waarop de klant en de reclamebureaus hiernaar kijken. Klanten zijn voornamelijk geïnteresseerd in de A van Actie, waarbij reclamebureaus zich meer bezig houden met de A van Aandacht. Dit kan zonder goed overleg soms een pijnlijk verschil in opvatting worden. 2 (Dijk, 2007) pagina 34

8 5.1 Prof. Franzen 3 Volgens prof. Franzen moet een reclame aan een aantal essentiële criteria voldoen. Hij baseert dit op een aantal grootschalige empirische studies vanuit de Verenigde Staten en Duitsland. Hierbij hecht iedere reclamemaker een eigen waarde aan de volgende criteria. De reclame moet: - waargenomen worden door onze zintuigen. - de kijker activeren om zijn of haar aandacht te krijgen. - de kijker vast te houden om te blijven kijken - het merk goed en duidelijk overbrengen. - de boodschap begrijpelijk maken. - leuk gevonden worden. - niet irriteren. - het verschil weergeven tussen het product en/of dienstverlening en de alternatieven - door het voordeel van het product en/of dienstverlening de consument beïnvloeden - de consument de centrale boodschap laten opslaan in het lange-termijn geheugen. Zoals je ziet geeft Franzen aan dat de reclame leuk gevonden moeten worden. Hij is van mening dat naast een grote informatieve waarde, reclame niet moet irriteren. Maar waarom kiezen genoeg reclamemakers er dan toch voor om het leuk vinden van een reclame minder op de voorgrond te laten treden? 3 (Franzen, 1992) pagina 29

9 Naast het AIDA-model zijn er nog andere modellen en vormen om tot een goed lopende reclame te komen: 5.2 DAGMAR-model 4 Volgens Colley is het voorbarig om te zeggen dat de effectiviteit van communicatie alleen om te achterhalen is in het aantal verkopen. Hij formuleerde in 1961 hiervoor het DAGMAR-model, wat staat voor Defining Advertising Goals Measuring Advertising Results. Dit model heeft een negental effecten die door communicatie verwezenlijkt kunnen worden. Iedere campagne moet om minstens één doelstelling georganiseerd worden. 1. Category Need De boodschap moet aanleg hebben tot een koopintentie, hierbij moet de consument overgehaald worden dat dit product en/of dienstverlening een goede manier is om zijn behoeften te voorzien. 2. Brand Awareness De consument moet bekend zijn met het merk, tevens ook dat de consument van mening is dat het product en/of dienstverlening zijn behoefte kan voorzien. 3. Brand Knowledge / Hierbij is het belangrijk de doelgroep van het product en/of Comprehension dienstverlening aan te spreken, want de doelgroep moet bewust worden van de belangrijke eigenschappen van het merk. 4. Brand attitude De ontvangen waarde van het merk tot een positieve attitude te realiseren in de ogen van de consument. De koper over te halen tot kopen van het product en/of dienstverlening. 5. Brand purchase intention 6. Purchase facilitation De kopers laten inzien dat er geen obstakels zijn om over te gaan tot aankoop. 7. Purchase Het is niet gebruikelijk om verkoop te gebruiken als voornaamste communicatiedoelstelling, andere zaken spelen ook een rol. Echter bij het uitdelen van coupons kan dat wel. 8. Satisfaction Een situatie waarbij alle verwachtingen bij de aankoop worden overschrijden. 9. Brand Loyalty Liefde tussen een klant en een product en/of dienstverlening Model 5 Danny Iny is van mening dat het AIDA model niet werkt, hierop bedacht hij het 6+1 model. Hij zegt dat dit model je dwingt om jezelf neer te zetten als een bron van invloed in de ogen van de lezer. Dit is tevens ook mogelijk via het AIDA model, maar het 6+1 model dwingt je om rekening te houden met andermans mening die mensen op je exemplaar kunnen hebben. Dit model heeft voornamelijk waarde voor copywriters. Stap 1: Context Zorg ervoor dat het publiek erachter komt wie je bent en waarom je het tegen hun hebt. De bedoeling hiermee is om jezelf te onderscheiden van de massa. Stap 2: Attention De aandacht pakken van het publiek. Schrijven doen dit door de kop van de tekst. Hier zijn tal van middelen voor om een grijpende titel te verzinnen, hier zal ik niet verder op ingaan. 4 (Marketingpapers, 2013) 5 (Iny, 2011)

10 Stap 3: Desire Tegenwoordig heb je niet veel tijd om iemands aandacht te trekken. Het is daarom belangrijk dat je in een paar seconden de aandacht van de lezer probeert te pakken. In deze paar seconden moet je het ervoor zorgen dat het publiek het genoegen wil nemen om verder te lezen. Stap 4: The gap Je hebt hun aandacht en hebt hun verlangen. Op dit moment moet je de lezer overtuigen om tot actie te nemen. Stap 5: Oplossing Je kunt de lezer niet achterlaten in deze staat. Je moet nu de lezer duidelijk laten maken dat jij de oplossing hebt, maar ook niet meer. Stap 6: oproep tot actie Je moet eindigen met een oproep tot actie. Dit doe je door de lezer te laten zien wat de enige stap is om te doen en om de lezer tot actie te zetten het ook daadwerkelijk te doen. +1: Geloofwaardigheid: Als je alle zes stappen hierboven doet, ben je goed op weg naar een verkoop. Je mist alleen een ingrediënt en dat is geloofwaardigheid. Je moet de lezer laten geloven in wat je zegt. Je doet dit door te laten zien dat je de werkelijkheid van de lezer intiem begrijpt. 5.4 The hierarchy of effects model 6 Dit model werd opgericht in 1961 door Robert J Lavidge en Gary A Steiner. Dit marketing communicatie model, suggereert dat er zes stappen nodig zijn van het bekijken van een product reclame tot het kopen van het product. Het is de taak van de adverteerder om de klant te stimuleren de zes stappen door te gaan en tot de aankoop van het product. Stap 1. Awareness De klant moet bewust worden van het product door middel van reclame. Het geeft geen garantie dat de klant door de reclame bewust zal zijn van het product en/of merk. Stap 2. Knowledge De klant begint kennis te krijgen van het product. In deze digitale wereld wordt dat erg belangrijk doordat de consument met behulp van een klik al kennis van vergaren. Het daarom de taak van de adverteerder om de product informatie snel beschikbaar te maken. Stap 3. Liking Zoals het al zegt, zorgt deze stap ervoor dat de klant het product leuk vindt. Welke eigenschappen kan de adverteerder gebruiken om de klant het product sneller leuk te vinden. 6 (Robert J Lavidge, Gary A Steiner, 1961)

11 Stap 4. Preference Consumenten kunnen meer dan één product leuk vinden van het merk, waardoor ze meerdere producten van hetzelfde merk gaan kopen. In dit stadium moet je bij de consument de schakel loskoppelen van de concurrerende producten. Adverteerders benadrukken in dit stadium de voordelen van het merk. Tevens ook de unique selling points, zodat ze zich kunnen onderscheiden van concurrerende merken. Stap 5. Conviction Deze stap is om de klant de wens te maken het product te kopen. Adverteerders kunnen de klant aanmoedigen door het product te laten testen of proeven. Voorbeelden zijn proefritten van een auto, gratis monster van een voedingsmiddel. Stap 6. Purchase Na het doorlopen van de vorige stappen, wil de adverteerder nu dat de klant het product koopt. Deze fase moet eenvoudig en gemakkelijk zijn, anders loopt de klant weg. Bijvoorbeeld door meerdere betaalmogelijkheden. Lavidge en Steiner stellen dat de zes stappen opgesplitst kan worden in drie fasen van consumentengedrag: cognitive, affective and conative. De taak van de adverteerder is om dit gedrag te bevorderen. Cognitive (denken) Affective (gevoel) Conative (gedrag) Zodat de consument wordt bewust van het product en verzamelt kennis ervan op. Zodat de consument van het product gaat houden en erin gaat geloven. Zodat de consument het product koopt. 5.5 Conclusie We hebben nu vijf verschillende modellen mogen zien. Ze hebben allemaal andere soorten stappen en doen alsof ze beter zijn dan het AIDA model. Toch vind ik dat ze allemaal wat weg hebben van elkaar. Het 6+1 model is meer gericht op copywriters en The hierarchy of effects model meer op advertenties. Het lijkt alsof ze anders zijn, maar ze benoemen de termen alleen anders. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer, de consument overtuigen tot aankoop. Het is alleen de weg er naartoe die je anders kan nemen, of zogezegd in andere stappen. Awareness, Context, Category need, Waargenomen worden door onze zintuigen, Aandacht trekken. Dit zijn de vijf eerste stappen van alle modellen. Sowieso komen de woorden awareness, category need, waargenomen worden door onze zintuigen en aandacht trekken overeen met elkaar. Dit geeft al aan dat de modellen aardig op elkaar lijken. Welke uiteindelijk de beste is, weet ik niet. Maar mijn vermoedens gaan uit naar het AIDA model, want die wordt nu al jaren gebruikt. Zelfs school probeert ons dat model ook aan te leren, dat moet toch ergens goed voor zijn dan.

12 6. Wat is irritatie? Wat we ondertussen kunnen concluderen is dat de consument aangezet wordt om een product en/of dienstverlening te kopen, moet er eerst moet er informatie worden overdragen en verwerkt (cognitief effect), waarna een positief dan wel negatief gevoel ontstaat wat kan leiden tot koopgedrag. Om de consument door middel van een commercial een product en/of dienstverlening te laten kopen, moeten ze wel motivatie hebben om niet steeds weg te zappen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kijker zich liever bezighoudt met andere dingen dan het kijken van reclame s. Zodra de kans er is, zappen we liever over naar een ander programma. Wij ergeren ons massaal aan reclamespots. Is het niet het lachwekkend acteerwerk, de onnatuurlijke situaties of de schreeuwerige teksten dan zijn het wel de slechte grappen die ons ergeren in een reclame. Dit is slechts een greep uit de vele irritatiemomenten. Een aantal reclames kunnen zo op de zenuwen werken dat het lijkt alsof het een bewuste keuze geweest moet zijn van de reclamemaker. Hoe komt dat toch dat daar bewust voor gekozen wordt, heeft dat überhaupt wel zin?

13 7. Waarom irriteert een reclame de consument? 7 Dat we ons kunnen irriteren in een reclame is duidelijk, maar waarom is dat nou eigenlijk, wat irriteert ons nou echt? Deze irritaties zijn namelijk te herleiden door een aantal factoren: Wij kunnen ons irriteren aan reclames omdat we bang zijn overgehaald te worden een product en/of dienstverlening te kopen die we normaal niet willen, zogeheten schijnbehoeften. De reclame kan de consument net dat zetje geven om dit product en/of dienstverlening te kopen in plaats die van de concurrent. Hierbij moet je wel bedenken dat er bij de kijker al wel enige behoefte in het soort product en/of dienstverlening aanwezig is. Een voorbeeld hiervan is Tellsell producten. Zij zetten het product zo neer dat je misleidt wordt om het te kopen, daarbij gooien ze er ook nog een schepje bovenop door een snelle aanbieding. Misleiding. Hoe vaak komen we dat tegen in het dagelijks leven. In commercials wordt dat nog steeds vaak gebruikt. Er is sprake van misleidende commercial als een product en/of dienstverlening onjuiste of onvolledige informatie bevat. Wij irriteren ons eraan als we doorhebben dat in een reclame duidelijk wordt overdreven. Een merk zal niet snel de nadelen vermelden van zijn product en/of dienstverlening. Dit is echter wel een vorm van misleiding, hierdoor kan een betere indruk gewekt worden van een product en/of dienstverlening bij de consument. Een goed voorbeeld van een nadelig kenmerk is de vermelding op tabak-reclames. Roken is dodelijk, dit is echter wettelijk verplicht door de overheid. Strategie is erg belangrijk bij een merk. Het komt daarom ook geregeld voor dat merken een soort gelijke strategie hanteren dan die van de concurrent, het gevolg hiervan is een zelfde soort reclame. Dit wordt niet vaak gewaardeerd door de kijker. Merken proberen hierdoor een andere benadering te hanteren. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij automerken. Voorheen kwam het merk duidelijk in beeld met een slagzin om anders te zijn dan de concurrent. Tegenwoordig wordt het imago bij het merk uitgebeeld. Zo zie je bijvoorbeeld in een autoreclame een hond een auto constant nadoen, omdat zelfs het hondje onder de indruk is. Een ander automerk onderscheidt zich door middel van een autorit zien hoe efficiënt de auto is qua brandstofverbruik. Een reclame voor de eerst keer zien kan leuk zijn. Maar zodra je hem vaker gezien hebt, ben je er wel klaar mee. Een hoge campagne-intensiteit waarbij een reclame vaak wordt getoond wordt ook gezien als storend. Ook al is de reclame nog zo goed, door de herhaling kan irritatie ontstaan. Het is waarschijnlijk dat een merk met een reclame het imago van een product wil versterken of behouden en daardoor niet de irritatie wil wekken bij de consument. Dit kan namelijk overslaan op het imago van het merk of product. Het gevolg van het te vaak zien van een reclame kan irritatie opwekken waardoor de naamsbekendheid nadelige gevolgen kan hebben. Een groot punt van irritatie bij de kijker is het verschijnen van de reclameblokken. Er ontstaat dan irritatie over het algemeen en niet over de inhoud of specifieke reclame-uitingen zelf. Zodra de reclameblok ingaat wordt er massaal gezapt of houdt de kijker zich bezig met andere handelingen. 7 (Beckum, 2006) pagina 18

14 7.1 Nog meer irritatie Naast de bovengenoemde vormen van irritatie, zijn er ook andere vormen van irritatie die een reclame met zich mee kan brengen. Een reclame kan gezien worden door iedereen en ieder individu is anders, maar vaak wordt een reclame bedacht voor een bepaalde doelgroep. Als de kijker niet valt binnen deze doelgroep, kan dat tot irritatie leiden. Tevens kan een reclame ook een belediging zijn voor de intelligentie van de kijker of de kijker heeft een andere mening over de benadering waardoor het als irritant beschouwd kan worden. Een kijker kan zich ook irriteren aan commercial met een onwerkelijke wereld, waarbij de ideale wereld wordt weergegeven.

15 8. Kiest een bedrijf er expres voor om een irritante reclame te maken? Reclames kunnen op verschillende manieren de kijker irriteren. We kunnen concluderen dat dat niet altijd het gewenste doel is van het merk of de maker. Een irritante reclame trekt voornamelijk wel de aandacht en blijft goed in het geheugen van kijker vastkleven. Als iemand iets negatiefs tegen jou zegt blijft dat langer in je hoofd zitten, dan wanneer iemand iets positiefs tegen je zegt. Zo werkt dat ook bij reclames. Het is alleen de vraag of dat gunstig is voor het merk. Want een reclame moet toch de verkoop van het product en/of dienstverlening vergroten? Iedereen heeft altijd zijn eigen mening over een merk. Kijk maar naar Apple en Windows. Als je hierover begint met iemand, kom je in een eindeloze discussie terecht. Je mening over een product en/of dienstverlening komt gedeeltelijk tot stand door de bijbehorende reclames. Onbewust heeft dat invloed op je koopgedrag. Een vervelende reclame kan daardoor een bepaald merk of product afstotelijk maken, waardoor je het niet aanschaft. Heel veel merken zijn afhankelijk van hun merkwaarde, waardoor succesvolle irritatie niet gebruikt zal worden. Er zijn echter twee specifieke productsoorten waarbij dit wel kan. Ten eerste zijn het de spullen die puur op basis van functionaliteit verkocht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen of medicijnen. De kijker kan het merk haten door de irritante reclame, maar kopen het product toch, omdat het goed werkt. Producten die geen concurrentie hebben zijn de tweede soort die irritante reclame kunnen maken. Als klanten niet kunnen overstappen, zal door irritatie de klant ook niet laten overstappen naar de concurrent. Een mooi voorbeeld van irritante reclame dat werkt, is het product HeadOn 8 uit Amerika. De commercial is zeer irritant ondervonden, maar de verkoop van het hoofdpijnmiddel is met 234% gestegen. Door gebruik van een irritant pakkende zin hamert het merk effectief in. Dit is een goed voorbeeld van een merk dat puur op basis van functionaliteit verkocht wordt. 8 (On)

16 9. Wat is de Loden Leeuw? 9 Elk jaar wordt er de Loden Leeuw uitgereikt voor de meest irritante reclame van het jaar. Hierbij is er ook een Loden Leeuw voor de irritantste BN er. Afgelopen jaar zijn er bijna stemmen uitgebracht voor de Loden Leeuw De nummer 1 van dit jaar was de commercial van Bonprix, met een meerderheid van 25%. Mede doordat de commercial vaak vertoond werd op televisie en een onwerkelijke situatie schetste, werd deze commercial uitgeroepen als meest irritante reclame. Het doel van deze commercial was niet om de kijker te irriteren. Het moest een grappig overdreven situatie schetsen waarin twee meiden elkaar tegenkomen en dezelfde kleding dragen. Deze situatie heeft iedereen weleens meegemaakt. De manier waarop Bonprix het uitvoert, vind ik zelf erg goed gezocht. Misschien dat het onwerkelijk is wat deze twee meiden uiteindelijk doen. Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen in het dagelijks leven ongeveer zo ook denken. In de video die op de website staat van de Loden Leeuw, proberen ze de prijs ook uit te reiken aan de zogenoemde winnaar. De winnaars halen de prijs zelf niet op, maar geven wel een reactie door middel van een video. Het is natuurlijk niet de aller leukste prijs om te winnen, maar ze doen er wel lacherig om. 9 (website, 2013)

17 10. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument? Irritant is een groot begrip, ook als je kijkt naar een irritante commercial. Iedereen heeft een eigen mening en een andere kijk, zo ook over een commercial. Het irritant vinden van een reclame is daarom ook erg persoonlijk en kan op meerdere factoren irritant ondervonden worden. Een reclame wordt nou eenmaal gemaakt om de aandacht te trekken van de consument, om ervoor te zorgen dat de kijker overtuigd wordt het product en/of dienstverlening aan te schaffen. Elk merk heeft daarbij zijn eigen aanpak, doelgroep, doelstelling en imago. De kans is daarom aanwezig dat het de verkeerde mensen aanspreekt of niet goed valt bij de kijker, dit zijn factoren die je niet kan uitsluiten bij z n groot bereik. Mijn mening is daarom ook dat bedrijven er niet expres voor kiezen om een irritante reclame te bedenken. De kijker vindt een reclame irritant, doordat het niet voor hem of haar bedoeld is. Als een commercial gericht is op jou, dan ben ik van mening dat die persoon het niet als irritant zou bestempelen. Echter als je de reclame te vaak gezien hebt, zou ja alsnog kunnen ergeren aan een reclame. Hoezeer een commercial ook aan het AIDA model of de criteria van Franzen voldoet. Een commercial kan door iedereen irritant ondervonden worden. Maar dan wil dat nog niet zeggen dat het door de maker bedoeld is om irritant te zijn. De Loden Leeuw zie ik daarom ook als een grap, in plaats van een prijs voor een slechte reclame. De grappige reacties die de winnaars geven vind ik daarom meer dan terecht. Hoofdvraag: Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor tv-commercial, die gezien wordt als irritant door de consument? Hier kan ik nu op antwoorden dat een bedrijf of merk er niet voor kiest om een irritante commercial uit te zenden. Een merk is hier veel te gevoelig voor en wil daarom ook voorkomen om hun imago te schaden. Of je moet een bedrijf zoals HeadOn zijn waarbij dat niet uitmaakt. De consument heeft veel macht en tegenwoordig door social media kan je deze macht snel verspreiden. Als één iemand of één groep zijn mening verteld over een commercial, kan dit snel worden verspreid en groter gemaakt worden dan het is. De consument kan gemakkelijk door iemands persoonlijke mening beïnvloed worden, of het nou een beroemd persoon is of iemand in je vriendenkring. Hierdoor kan een consument de commercial irritant vinden of zelfs een merk niet leuk vinden. Dat een reclame irritant is ligt dus voornamelijk aan de mening van de consument, toevallig kunnen dat duizenden dezelfde meningen zijn. Deze meningen kunnen heel erg verschillen van elkaar. Als klein woordje wil ik nog toevoegen dat ik het uiteindelijk heel erg leuk vond om dit onderzoek te doen. Ik keek er erg lang tegenop en ik ben niet echt dol op schrijven. Maar naarmate ik bezig was met dit onderzoek, werd het echt leuk om te doen. Ik weet niet of ik voldoende onderzoek heb gedaan, maar ik heb er wel veel van geleerd. Daarom heb ik er denk ik ook met veel plezier aan gewerkt, bedankt.

18 11. Bronnen (Media Buying, 2013) (Dijk, 2007) (Franzen, 1992) (Marketingpapers, 2013) (Iny, 2011) (Robert J Lavidge, Gary A Steiner, 1961) (Beckum, 2006) (website, 2013) (On)

Dream Discover Do. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor een tv-commercial, die door de consument wordt ervaren als irritant?

Dream Discover Do. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor een tv-commercial, die door de consument wordt ervaren als irritant? Seminar Dream Discover Do Onderzoeksverslag Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor een tv-commercial, die door de consument wordt ervaren als irritant? Student: Jeffrey Bosdriesz 1582246

Nadere informatie

Dream Discover Do. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor een tv-commercial, die door de consument als irritant wordt gezien?

Dream Discover Do. Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor een tv-commercial, die door de consument als irritant wordt gezien? Seminar Dream Discover Do Essay Wat is de motivatie voor bedrijven om te kiezen voor een tv-commercial, die door de consument als irritant wordt gezien? Student: Jeffrey Bosdriesz 1582246 CMD Hogeschool

Nadere informatie

Think Different. Artikel

Think Different. Artikel Think Different. Artikel Student: Sara Bouazra Studentnummer: 1640943 Opleiding: Communicatie & Multi Media Design Specialisatie: Visual Design Vak: Seminar (herkansing) Cursusnaam: DREAM DISCOVER DO (SEMINAR)

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 Geïntegreerde marketingcommunicatiestrategie

Hoofdstuk 15 Geïntegreerde marketingcommunicatiestrategie Hoofdstuk 15 Geïntegreerde marketingcommunicatiestrategie Leerdoelen De belangrijkste promotie instrumenten benoemen en de factoren bespreken die je kunt gebruiken bij het vormgeven van de algehele promotiemix;

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

College 6. Terugblik: H 14 Prijs (20 min) Video Kotler (20 min) Bespreken video (15 min) Vragen vooraf (15 min) Theorie H 15 communicatie (60 min)

College 6. Terugblik: H 14 Prijs (20 min) Video Kotler (20 min) Bespreken video (15 min) Vragen vooraf (15 min) Theorie H 15 communicatie (60 min) College 6 Terugblik: H 14 Prijs (20 min) Video Kotler (20 min) Bespreken video (15 min) Vragen vooraf (15 min) Theorie H 15 communicatie (60 min) Verwerking: Meerkeuzevragen (10 min) reclame Quiz (10 min)

Nadere informatie

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT?

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? Strategie Concept Creatie 10 handige stappen waar je elke conceptklus mee kunt starten! Hoe goed, scherp en speels een creatief van je afdeling

Nadere informatie

Consumentengedrag. H7 Marketingcommunicatiedoelstellingen Floor en van Raaij. maandag 25 februari 13

Consumentengedrag. H7 Marketingcommunicatiedoelstellingen Floor en van Raaij. maandag 25 februari 13 Consumentengedrag H7 Marketingcommunicatiedoelstellingen Floor en van Raaij DAGMAR model bekendheid begrip overtuiging actie bekendheid begrip overtuiging actie Defining Advertising Goals for Measured

Nadere informatie

Tips & Tricks voor een pakkende crowdfunding video en afbeelding!

Tips & Tricks voor een pakkende crowdfunding video en afbeelding! Tips & Tricks voor een pakkende crowdfunding video en afbeelding! Laatst aangepast: Mei 2016 De video (verplicht bij aandelencrowdfunding) Een essentieel onderdeel van je Symbid pitch is een video van

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

eminar semina Noortje den Oudsten Docent: Rob van den Idsert Essay Vak: seminar studentennummer: Datum:

eminar semina Noortje den Oudsten Docent: Rob van den Idsert Essay Vak: seminar studentennummer: Datum: eminar semina randed content Noortje den Oudsten Docent: Rob van den Idsert Essay Vak: seminar studentennummer: 1603856 Datum: 07-01-2016 INHOUD INHOUD INHO inleiding...03 branded content...04 modebloggers...06

Nadere informatie

Reclameproject 2010. Maandag 25 januari t/m 29 januari 2010. Van 09.00 uur tot 14.00 uur. Cypressehout 100. EINDOPDRACHT RECLAMEPROJECT 2009-2010

Reclameproject 2010. Maandag 25 januari t/m 29 januari 2010. Van 09.00 uur tot 14.00 uur. Cypressehout 100. EINDOPDRACHT RECLAMEPROJECT 2009-2010 1 Pagina 1 Maandag 25 januari t/m 29 januari 2010. Van 09.00 uur tot 14.00 uur. Cypressehout 100. EINDOPDRACHT RECLAMEPROJECT 2009-2010 MBO ECONOMIE BRIEFING: Elke groep maakt een reclamecampagne voor

Nadere informatie

Framing vs. Priming. Wat is het verschil? Martijn in t Veld Martijn in t Veld

Framing vs. Priming. Wat is het verschil? Martijn in t Veld Martijn in t Veld Framing vs. Priming Wat is het verschil? Martijn in t Veld 09.12.2018 Martijn in t Veld Martijn.in.t.veld2@hva.nl Inhoudsopgave. Inleiding #3 Wat is framing? Wat is priming? Wat is het verschil? Framing

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

Tips & trucs banners maken voor je webshop

Tips & trucs banners maken voor je webshop 9-9-2014 15:53:00 Tips & trucs banners maken voor je webshop v1.01 Alicia van Moorsel Inhoudsopgave Pagina 1: - Wat is een header? - Sfeer - Aanbieding/nieuw product - Maar maak ik goede converterende

Nadere informatie

Wij hebben met veel plezier aan dit boek geschreven en hopen dat we je er verder mee helpen. Heel veel leesplezier!

Wij hebben met veel plezier aan dit boek geschreven en hopen dat we je er verder mee helpen. Heel veel leesplezier! INLEIDING Google AdWords is een zeer krachtig advertentieplatform. Bijna geen enkel ander advertentienetwerk kan tippen aan AdWords. De vele functies maken het mogelijk om je doelgroep heel gericht te

Nadere informatie

VERSLAG COMMUNICATIE

VERSLAG COMMUNICATIE VERSLAG COMMUNICATIE GEA VAN DER VELDE Inhoud Begrippen communicatie... 2 ZBMO- proces :... 3 AIDA... 3 Dagmar :... 4 Lavidge en steiner :... 4 Starch :... 4 Vocatio :... 5 Adoptie model van rogers :...

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet ELKE WEEK EEN HANDIGE TIP UIT ONZE NIEUWE SERIE: 15X hoe het wel moet Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes 1. Duidelijke taal Praat met mensen, alsof ze échte mensen zijn.

Nadere informatie

MSN Video Effectief? 2 Cases

MSN Video Effectief? 2 Cases MSN Video Effectief? 2 Cases Introductie Waarom video? Hoe kun je dat goed meten? Inleiding - Effecten van streaming Cross Media Effecten Doelgroep verbreding Synergie Opwekking Herhaling Complementariteit

Nadere informatie

Maak van bezoekers klanten

Maak van bezoekers klanten Maak van bezoekers klanten Dag 4 van deze challenge! Hoe gaat het tot nu toe? Heb je de opdrachten van de afgelopen dagen al gemaakt? Loop je vast, laat het me weten in de besloten Facebookgroep, ik denk

Nadere informatie

Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm. Kroost PROMOFILM!

Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm. Kroost PROMOFILM! 20-04-2017 Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm Kroost PROMOFILM! 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgaven Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Het Interview Pag. 4, 5 Conclusie

Nadere informatie

Verschil tussen A- en B-merk kleding

Verschil tussen A- en B-merk kleding Verschil tussen A- en B-merk kleding Naam: Manon van de Kraats Studentnummer: 1620476 Specialisatie: UXD Format: Essay Docent: Hans Kemp Blok: D Datum : 27-05-2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdvraag

Nadere informatie

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding is de populaire foto-applicatie van het moment. Je kan je foto s er makkelijk mee bewerken

Nadere informatie

H13 Reclame, verkooppromoties, public relations en sponsoring DE WAARDEPROPOSITIE COMMUNICEREN

H13 Reclame, verkooppromoties, public relations en sponsoring DE WAARDEPROPOSITIE COMMUNICEREN H13 Reclame, verkooppromoties, public relations en sponsoring DE WAARDEPROPOSITIE COMMUNICEREN Reclame: het imago van marketing Reclame: betaalde communicatie Soorten : productreclame: institutionele reclame:

Nadere informatie

Werkbundel Reclame (webquest: reclame04.webnode.nl)

Werkbundel Reclame (webquest: reclame04.webnode.nl) Opdracht 1 1. Welke reclamespot spreekt je het meest aan? Waarom? 2. Omschrijf de reclamespot met één bijvoeglijk naamwoord? Grappig, mooi, ontroerend 3. Over welk product gaat het? Contrex, Telenet, De

Nadere informatie

Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO

Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO WIJ ZIJN ITCH CREATIVE STUDIO een creatief bureau met een team van 4 specialisten, we hebben ruim 14 jaar ervaring en zijn sterk in het bedenken en ontwikkelen van een strategische

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Effectief vloggen Toepassen van persuasive design als je een vlogger bent.

Effectief vloggen Toepassen van persuasive design als je een vlogger bent. Effectief vloggen Toepassen van persuasive design als je een vlogger bent. Laura Schutte MS303B Vloggen lijkt erg makkelijk. Je filmt je dagelijkse leven en je deelt dit op internet, met name op YouTube.

Nadere informatie

Spreekbeurt door een scholier 1602 woorden 28 maart keer beoordeeld. Nederlands. Reclame. Inhoud

Spreekbeurt door een scholier 1602 woorden 28 maart keer beoordeeld. Nederlands. Reclame. Inhoud Spreekbeurt door een scholier 1602 woorden 28 maart 2004 7 127 keer beoordeeld Vak Nederlands Reclame Inhoud - Inleiding - De geschiedenis van reclame - Reclamebureau - Waar kan je reclame maken - Waarvoor

Nadere informatie

Hoe zorg je ervoor dat jouw product in eerste instantie

Hoe zorg je ervoor dat jouw product in eerste instantie K L A N T B I N D I N G DE START VAN JOUW BEDRIJF EN KLANTENBINDING, HOE WERKT DAT? INTRODUCTIE Wie heeft dit geschreven? Voor wie is deze whitepaper bedoeld? Heb jij hier iets aan? Dit wordt allemaal

Nadere informatie

Hoe reclame werkt en wat het oplevert

Hoe reclame werkt en wat het oplevert Hoe reclame werkt en wat het oplevert Wat werkt, wat niet, en waarom Prof. dr. B.M. Fennis Prof. dr. P.S.H. Leeflang Rapport RUGCIC 2015-01-08 ISBN 978-90-367-7635-6 CIC 2 Inhoudsopgave Samenvatting pag.

Nadere informatie

Djoea van Zanten. linkedin.com/in/djoeavanzanten facebook.com/djoeavanzanten instagram.com/djoeavanzanten twitter.

Djoea van Zanten. linkedin.com/in/djoeavanzanten facebook.com/djoeavanzanten instagram.com/djoeavanzanten twitter. VOORWOORD Toen ik de vraag kreeg of ik een boek over social selling wilde schrijven, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het stond al een tijdje op mijn dingen die ik nog wel eens zou willen doen

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Praktische tips voor ondernemers Enschede 7-11-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede website?

Nadere informatie

Essay Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Rob van den Idsert

Essay Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Rob van den Idsert Essay Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Rob van den Idsert Inhoudsopgave Blz. Voorwoord 3 Een duimpje voor de toekomst! 5 Eindwoord 8 Bronnenlijst 9 2 Voorwoord De hoofdvraag uit het gelijknamige

Nadere informatie

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 2 INLEIDING My community 4 Het kiezen van een geschikt platform 4 Twitter 4 Facebook 5 Conclusie 5 Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 5 Facebook groep 6 Verschillen tussen Facebook pagina

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken De tijd dat je dagen bezig was om een video te publiceren is voorbij. Vandaag de dag kan iedereen met een videocamera of zelfs smartphone binnen no-time een video schieten en delen binnen zijn netwerk.

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Onderzoeks verslag. social media. Martijn Wiendels

Onderzoeks verslag. social media. Martijn Wiendels Onderzoeks verslag social media Martijn Wiendels Introductie Het project genaamd 2Story is tot stand gekomen naar aanleiding van de negatief berichtgeving over vluchtelingen in de media. Met een digitaal

Nadere informatie

Optimel Puur. Productintroductie: Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur. Adverteerder: FrieslandCampina/Optimel.

Optimel Puur. Productintroductie: Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur. Adverteerder: FrieslandCampina/Optimel. Optimel Puur Productintroductie: Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur Adverteerder: FrieslandCampina/Optimel Branche: Food Mediabureau/reclamebureau: MEC / N=5 Campagneperiode: Juli t/m oktober

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant!

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Op vrijdag 25 mei worden de kanshebbers op een top 3 plek uitgenodigd om hun concept te komen pitchen voor de Battle jury. Op basis van deze

Nadere informatie

Whitepaper: De perfecte landingspagina

Whitepaper: De perfecte landingspagina Whitepaper: De perfecte landingspagina Stationsplein 12-1 1211 EX Hilversum +31 (0) 35 531 1115 De perfecte landingspagina Het gebruik van aparte landingspagina s op je website kan de verkoop van je dienst

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

ONLINE GEDRAG BEINVLOEDEN DOOR MIDDEL VAN GAMIFICATION By: Ian van Dijk

ONLINE GEDRAG BEINVLOEDEN DOOR MIDDEL VAN GAMIFICATION By: Ian van Dijk ONLINE GEDRAG BEINVLOEDEN DOOR MIDDEL VAN GAMIFICATION By: Ian van Dijk 1 INHOUD Voorwoord Pagina 3 Wat is gamification Pagina 4 Gedrag Pagina 5 Bekende gamification voorbeelden Pagina 6 Tips voor online

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL

Examenopgaven VMBO-GL en TL Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30 15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een tekstboekje. Dit examen

Nadere informatie

Tijdens de training gaan we op de volgende vragen in:

Tijdens de training gaan we op de volgende vragen in: Wat is een campagne? Tijdens de training gaan we op de volgende vragen in: 0 Wat is een campagne? 0 Hoe geef je een campagne vorm? 0 Hoe pitch je je initiatief? Campagnes zijn er allerlei soorten en maten.

Nadere informatie

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design.

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Fleur Bukman User Experience Design - Seminar CMD - jaar 3 Studentnummer: 1618817 Docent: Hans Kemp Mei 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3

Nadere informatie

Bijlage 20 Proces van classificeren beïnvloedingentactieken: gemaakte indelingen

Bijlage 20 Proces van classificeren beïnvloedingentactieken: gemaakte indelingen Bijlage 20 Proces van classificeren beïnvloedingentactieken: gemaakte indelingen Met behulp van de korte beschrijvingen is geprobeerd om de beïnvloedingstactieken die bij elkaar horen bij elkaar te zetten

Nadere informatie

Meer volgers en likes op Instagram

Meer volgers en likes op Instagram Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Meer volgers en likes op Instagram Industrieweg 3 3001 Haasrode (Heverlee) +32 16 40 75 65 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

Special advertising: SBS Billboards DVJ Insights

Special advertising: SBS Billboards DVJ Insights Special advertising: SBS s DVJ Insights Ronald Jansen & Robin Koenen Maart 2016 onderzoeksopzet 2 Inleiding SBS biedt adverteerders de mogelijkheid om via special advertising nog betere effecten voor het

Nadere informatie

Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur

Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur FrieslandCampina zette met de introductie van Optimel Puur een compleet nieuwe generatie zuivel in de markt. Om dit groots te ondersteunen is een combinatie

Nadere informatie

Special advertising: SBS ident Spots DVJ Insights

Special advertising: SBS ident Spots DVJ Insights Special advertising: SBS ident Spots DVJ Insights Lucas Hulsebos & Anneke Kuipers November 2015 Inleiding 2 Inleiding SBS biedt adverteerders de mogelijkheid om via special advertising betere effecten

Nadere informatie

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje)

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) De laatste tijd zie je heel veel verhalen langskomen over Facebook Edgerank, dus heb ik besloten mijn onderzoek met jullie te delen. Btw fantastisch

Nadere informatie

Trendbronnen. Geke Cornelissen

Trendbronnen. Geke Cornelissen Trendbronnen Geke Cornelissen Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Trendbron 1: Het Nieuwe Instituut Blz. 4 Trendbron 2: Print the Legend Blz. 6 Trendbron 3: Online trends 2014 in 60 minuten Blz. 7 Trendbron

Nadere informatie

Van marketeer naar verleider. Neuromarketing in de praktijk

Van marketeer naar verleider. Neuromarketing in de praktijk Van marketeer naar verleider Neuromarketing in de praktijk Inleiding Neuromarketing Bedankt voor uw interesse in Van marketeer naar verleider, neuromarketing in de praktijk. De combinatie van e-mail en

Nadere informatie

Service Design. Denise van der Burg (0840384)

Service Design. Denise van der Burg (0840384) Service Design Denise van der Burg (0840384) 1 Inhoud 3 Inleiding 4 Huidige costumer journey 5 Toelichting 6 Doelgroep 6 persona 7 Brainstorm 8 Nieuwe service 8 Conceptbeschrijving 11 Verantwoording 13

Nadere informatie

Wat vind jij de grootste irritaties van Whatsapp, (aangaande groepsgesprekken) Over het algemeen geen irritaties

Wat vind jij de grootste irritaties van Whatsapp, (aangaande groepsgesprekken) Over het algemeen geen irritaties Bijlage 1: Uitgewerkte Interviews Persoon 1: Er is veel kinderachtig gedrag. Ik zet een nieuwsartikel erin omdat ik vind dat er best gediscussieerd kan worden via whatsapp. We zijn toch allemaal volwassen.

Nadere informatie

DE PERSOONLIJKE BENADERING VAN MISS ETAM

DE PERSOONLIJKE BENADERING VAN MISS ETAM KLANTCASE KLANTCASE DE PERSOONLIJKE BENADERING VAN MISS ETAM 'Mooi jezelf zijn' is het motto van Miss Etam en dat straalt de modeketen ook uit op de social media kanalen. "Als merk met een online shop

Nadere informatie

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Snuffelstage Exact Kjell Ouwendijk Klas 2D Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Begeleiding school: Mevrouw Lindenbergh 22 oktober 2018 Inleiding Vanuit school

Nadere informatie

Promotieplanning Darren Arendse

Promotieplanning Darren Arendse Promotieplanning Darren Arendse 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 Onderzoek Blz. 4,5,6 Hoofdstuk 2 Strokenplanning ZIE EXCEL BESTAND Hoofdstuk 3 Uitvoering ZIE EXCEL BESTAND, 7,8,9 Hoofdstuk

Nadere informatie

Phobos St. Jobsstraat 25 2200 Herentals T +3214232847 F +3214213482 carlo@phobos.be www.phobos.be

Phobos St. Jobsstraat 25 2200 Herentals T +3214232847 F +3214213482 carlo@phobos.be www.phobos.be Google Als zoekmachine verzamelt en ordent Google informatie op het Internet. Wanneer men een zoekopdracht invoert geeft Google een hele reeks zoekresultaten weer, waaronder een lijst met bestanden, artikels,

Nadere informatie

Slimmer en eenvoudiger werven

Slimmer en eenvoudiger werven Slimmer en eenvoudiger werven Hoe vindt u anno 2012 de juiste kandidaten zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan het eindeloos doorspitten van cv s? Dit whitepaper is bedoeld om u als (HR-)professional

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE

E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE Inhoudsopgave 01. Inleiding 02. Wat is een effectieve advertentie 03. Definities 04. Richtingbepalers van een goede advertentie Hoofdstuk 1 Inleiding Voorwoord Een advertentie

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

Lesprogramma Strategische media

Lesprogramma Strategische media Strategische Media Strategische media Is een vervolg op Marketing Communicatie in de propedeuse. In dit vak wordt dieper ingegaan op de mediamix binnen het marketingcommunicatie- plan. Zaken die aan bod

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

Power X; De Interactieve Commercial

Power X; De Interactieve Commercial Power X; De Interactieve Commercial Essay van Jeffrey Bruijntjes en Erwin Dam Project Interactieve Multimedia @ VU Amsterdam Inleiding Reclame, iedereen kent het, iedereen heeft er een hekel aan. Reclame

Nadere informatie

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt WHITEPAPER Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt Onderzoek van het (een initiatief van Bindinc) toont aan dat onder 50-plussers merktrouw vaker voorkomt dan onder 50- minners. Daarbij

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Elevator Pitch: tips en voorbeelden

Elevator Pitch: tips en voorbeelden Elevator Pitch: tips en voorbeelden De elevator pitch is een kort maar krachtige presentatie waarin je jezelf in ongeveer zestig seconden presenteert. Hoe kun je in zo n korte tijd een boodschap overbrengen

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

Facebook lead-gating

Facebook lead-gating Facebook lead-gating Verzamel leads via je Facebook pagina! KG Online Marketing BV Diepenveenseweg 147 7413 AP Deventer Nederland T. 085 208 2100 W. karelgeenen.nl KvK: 51986302 BTW: NL850252301B01 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model Periode 1 Les 1 4P s, 4C s & het SIVA-model Waarom koopt men iets? Om in een bepaalde behoefte te voorzien In andere woorden: om een probleem op te lossen. Het product moet voldoen aan de wensen en behoeften

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink Project Vrij Research Herkansing 1 Denzel Ellis 3012198 13 augustus 2016 Research Harald Warmelink INLEIDING Voor het eerstejaars project, Vrij, van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, moet er na aanleiding

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Gratis ebook over een Salespage maken

Gratis ebook over een Salespage maken INTERNET MARKETING DOOR NIGEL HOOIJMANS Gratis ebook over een Salespage maken Leer hier een stuk van de basis Nigel Hooijmans Inhouds opgave Wat is een salespage? Hoe maak je een Salespage? De 4 Factoren

Nadere informatie

afstudeerscriptie angela haarsma//fashion management individualiteit en collectiviteit in de huidige jongerencultuur bijlage

afstudeerscriptie angela haarsma//fashion management individualiteit en collectiviteit in de huidige jongerencultuur bijlage afstudeerscriptie angela haarsma//fashion management individualiteit en collectiviteit in de huidige jongerencultuur bijlage enquete panel discussie De reden voor deze panel discussie is om

Nadere informatie

IK BEN GEEN DOELGROEP

IK BEN GEEN DOELGROEP Het Artikel IK BEN GEEN DOELGROEP Doelgroepen en individualisering Door: Jan Heij 481248 29 november 2012 Voor: Arthur Bennis en Job Vogel Hogeschool Arnhem en Nijmegen DMEC ODC-DT Inleiding De presentatie

Nadere informatie

De persoonlijke benadering van Miss Etam. Klantcase

De persoonlijke benadering van Miss Etam. Klantcase De persoonlijke benadering van Miss Etam Klantcase KLANTCASE De persoonlijke benadering van Miss Etam 'Mooi jezelf zijn' is het motto van Miss Etam en dat straalt de modeketen ook uit op de social media

Nadere informatie

WAT WERKT IN COMMERCIALS GERICHT OP KINDEREN? Marian Cammaert, senior researchconsultant Ster

WAT WERKT IN COMMERCIALS GERICHT OP KINDEREN? Marian Cammaert, senior researchconsultant Ster WAT WERKT IN COMMERCIALS GERICHT OP KINDEREN? Marian Cammaert, senior researchconsultant Ster 33 MARIAN CAMMAERT Moeder van 2 kinderen Senior researchconsultant bij Ster Kennis omzetten naar concrete kansen

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Docentenhandleiding doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een Lesbrief 4 Auteursrecht bij foto s Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten in welke situatie je toestemming moet vragen aan de originele fotograaf, als je een foto wilt publiceren. - De leerlingen

Nadere informatie

Filosofie 3 Postmoderne mediaconsumptie. Kind of minivolwassene?

Filosofie 3 Postmoderne mediaconsumptie. Kind of minivolwassene? Filosofie 3 Postmoderne mediaconsumptie Kind of minivolwassene? Marlou Kemperman Klas Com3b S1007734 Juni 2009 Mark Eckhart Korte samenvatting Kinderen worden steeds meer blootgesteld aan reclame en marketing

Nadere informatie

Werkstuk Economie Invloed reclame op koopgedrag consumenten

Werkstuk Economie Invloed reclame op koopgedrag consumenten Werkstuk Economie Invloed reclame op koopgedrag consumenten Werkstuk door een scholier 2521 woorden 11 mei 2004 6,5 407 keer beoordeeld Vak Economie Wat verstaan we onder reclame, wie maakt reclame en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 van 11

Inhoudsopgave. 1 van 11 Inhoudsopgave Leerlingen werven was nog nooit zo makkelijk... 2 Hoe komen we aan meer leerlingen? 2 Door wie wordt de schoolkeuze beïnvloed?. 2 Door wat wordt de schoolkeuze beïnvloed?...2 Hoe komen ouders

Nadere informatie

Uitwerking Case Social media-kanalen

Uitwerking Case Social media-kanalen Uitwerking Case Social media-kanalen Naam: Lorianne Hooijmans & Dennis Langeveld Docent: Isolde Sprenkels Groep: B13 1. Facebook Facebook kent de meeste gebruikers op social media. De gebruikers gebruiken

Nadere informatie

www.professionelegastouders.com Stap 1: Blijf leren Wanneer jij groeit, groeit jouw bedrijf mee. Je kunt het ook omdraaien: Wanneer jouw bedrijf stilstaat, betekent dat dat er werk voor jou aan de winkel

Nadere informatie

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101 Ontwerpspecificatie Project Second Screen Dit document bevat de ontwerpspecificaties van de Second Screen Applicatie voor het tvprogramma De Rijdende Rechter. Marijke Dekker V101 500636932 2-4-2013 Ontwerpspecificatie

Nadere informatie

Artikel. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 1221

Artikel. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 1221 Artikel Lara Peeters 1622966 Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13 Seminar Blok C 1 Aantal woorden: 1221 Voorwoord Mijn keuze om persuasive design nog verder te gaan onderzoeken is gebaseerd op mijn toekomst

Nadere informatie