LCC en onderhoudsgegevens HOE MAAK JE EEN VALIDE INSCHATTING VAN ONDERHOUD OVER DE LEVENSDUUR VOOR WAARDEVOLLE LCC-ANALYSES?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LCC en onderhoudsgegevens HOE MAAK JE EEN VALIDE INSCHATTING VAN ONDERHOUD OVER DE LEVENSDUUR VOOR WAARDEVOLLE LCC-ANALYSES?"

Transcriptie

1 LCC en onderhoudsgegevens HOE MAAK JE EEN VALIDE INSCHATTING VAN ONDERHOUD OVER DE LEVENSDUUR VOOR WAARDEVOLLE LCC-ANALYSES?

2 INHOUD 1. Inleiding Nauwkeurigheid Waarom onderhoud? Onderhoud optimaliseren... 5 Wat is de optimale frequentie voor preventief onderhoud?... 5 Hoe beïnvloeden onderhoudskosten het vervangingsmoment? Onderhoudskosten in de tijd... 8 Gelijkblijvende onderhoudskosten... 8 Contraproductief onderhoud Onderhoud uitbesteden Typering van onderhoud De badkuipcurve Toenemend onderhoud Constant onderhoud Afnemend onderhoud Toenemend onderhoud Onderhoudsgegevens verzamelen Tenslotte...14

3 1. Inleiding Bij het verwerken van assetgegevens in Life Cycle Costing analyses op projectniveau, is het de kunst de juiste gegevens te vinden om een goede inschatting te maken voor kosten over de levensduur. Vervangingswaarden voor bestaande assets zijn vaak redelijk eenvoudig te bepalen, kostengegevens over energie- of brandstofverbruik, dan wel kosten voor bemensing of partiële vervangingen zijn nog wel te achterhalen. De te verwachten onderhoudskosten over de levensduur en de ontwikkeling daarvan zijn vaak wat minder gemakkelijk in te schatten. In dit document probeer ik hierover wat inzicht en duidelijkheid te verschaffen. Olga van Kampen Huissen, 2 april 2015

4 2. Nauwkeurigheid Allereerst iets over de vereiste nauwkeurigheid van de gegevens. Uiteraard geldt voor uitkomsten van geautomatiseerde analyses: garbage in, garbage out. Toch moeten we niet bang zijn met een inschatting teveel af te wijken van de toekomstige werkelijkheid: het blijft een inschatting. De andere optie: totaal geen rekening houden met de essentiële kostenpost die onderhoud vormt is natuurlijk een veel riskantere keuze. Gemiddeld 25% van de bedrijfskosten bestaan uit CAPEX kosten gerelateerd aan kapitaalinvesteringen over de levensduur - die weer voornamelijk bestaan uit onderhoudskosten! We hebben vaak méér gegevens dan we denken tot onze beschikking. In de volgende paragrafen ga ik eerst in op de ontwikkelingspatronen in onderhoudsactiviteiten die je kunt constateren als je het onderhoud van een asset over de levensduur volgt. Daarna geef ik richtlijnen hoe je het beste te werk kunt gaan als je op zoek gaat naar specifieke onderhoudsgegevens voor een bepaald asset.

5 3. Waarom onderhoud? Onderhoud wordt uitgevoerd om de volgende redenen: Vanwege veiligheid, beschikbaarheid, bedrijfszekerheid. Om storingen te vermijden. Om onnodige slijtage te vermijden. Om de levensduur te verlengen en daarmee vervangingskosten te verlagen. Omdat de leverancier het voorschrijft i.v.m. garantie. Om de performance te verbeteren. Om ecologische redenen. Omdat de wet het voorschrijft. 4. Onderhoud optimaliseren Bij asset management draait het vooral om het optimaliseren door middel van bewust in stand houden en vervangen van assets. Onderhoud speelt hierbij een cruciale rol: het beïnvloedt het vervangingsmoment, maar brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Vaak stijgen deze kosten naarmate assets ouder worden. Uiteraard spelen hier (productie)technische en bedrijfskundige aspecten zoals beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid een rol, maar juist economische aspecten kunnen verhelderend werken. In het eerste eenvoudige voorbeeld lichten we toe hoe je met LCC de economisch optimale revisie-interval bepaalt. In het tweede zie je hoe stijgende onderhoudskosten het bedrijfsec0nomische vervangingsmoment beïnvloeden. Wat is de optimale frequentie voor preventief onderhoud? Voor een productielijn leidt preventief onderhoud tot een daling van de storingen tot een niveau van 200 per week. Daarna stijgingen de storingen wekelijks met 10% ten opzichte van de week ervóór. Het preventieve onderhoud zelf kost 800. Om de hoeveel weken moet deze revisie gedaan worden om de kostprijs van het product zo laag mogelijk te houden? We hebben te maken met een discontovoet van 4%

6 Antwoord: de optimale onderhoudsfrequentie is ruim 6 weken. Als je het eerder doet of als je langer wacht, worden de jaarlijkse kosten die met het onderhoud gemoeid zijn altijd hoger dan Hoe beïnvloeden onderhoudskosten het vervangingsmoment? We kijken naar het bedrijfseconomisch vervangingsmoment bij onderhoudskosten die stijgen met 2% per jaar en vervolgens naar een situatie waarin de kosten voor onderhoud stijgen met 5% per jaar. De vervangingswaarde van de investering is in beide gevallen De onderhoudskosten beginnen op een niveau van per jaar na een garantieperiode van 1 jaar. We werken met een discontopercentage van gemiddeld 4,5% per jaar.

7 Bij stijgende onderhoudskosten van 2% ga je tot einde technische levensduur (40 jaar) door, bij stijgende onderhoudskosten van 5% ga je toch nog 20 jaar door om het vervangingsoptimum te bereiken. Vaak worden stijgende onderhoudskosten op basis van een maximale budgetstijging bij de verantwoordelijke afdeling voor beheer en onderhoud beoordeeld, terwijl het veel meer kostenbewust zou zijn de onderhoudskosten te koppelen aan de vervangingsinvestering. Uiteraard moet je om dit te kunnen doen inzicht hebben in het ontwikkelen van kosten in de tijd. Onderhoudsregistratiegegevens die je binnen je organisatie hebt verzameld over soortgelijke assets zijn de beste bron om dit te doen. Hoe je hiervan zo goed mogelijk een inschatting maakt bij ontbrekende gegevens, bespreken we aan het einde van dit document. In de volgende hoofdstukken behandelen we eerst aan de hand van korte paragrafen de patronen en eigenschappen die je in de ontwikkeling van onderhoudskosten kunt tegenkomen.

8 5. Onderhoudskosten in de tijd Gelijkblijvende onderhoudskosten Indien onderhoudskosten na revisie of vervanging na verloop van tijd niet stijgen, dan is herhaling van de revisie of vervanging niet zinvol vanuit kosten-baten oogpunt. Relatie revisie en correctief onderhoud revisie en jaarlijks onderhoud Totale kosten details Egalisatierente Preventief onderh. Correctief onderh , , , , , , , , , ,00 -, twi Jaarlijks gemiddelde: (BEVM Vaste prod. Onbekend) Contraproductief onderhoud Indien het onderhoud na een revisie of vervanging hoger is dan ervóór, dan is het onderhoud of (gedeeltelijke) vervanging zelfs contraproductief. Er is dan sprake van zogenaamde maintenance induced failures. Als regulier onderhoud daalt in de tijd, dan is het zaak om niet te vervangen of de vervanging uit te stellen. Relatie revisie en correctief onderhoud revisie en jaarlijks onderhoud Totale kosten details Egalisatierente Preventief onderh. Correctief onderh , , , , , , , , , ,00 -, Jaarlijks gemiddelde: (BEVM Vaste prod. Onbekend)

9 6. Onderhoud uitbesteden In de aanbieding van opdrachtnemers wordt wel opgenomen welk soort onderhoud men zal uitvoeren en hoe vaak. Echter, vaak ontbreekt de kosten-baten argumentatie: waarom is men tot deze hoeveelheid onderhoud gekomen? Vaak komt dat, omdat bij de opdrachtnemer de kennis ontbreekt over optimaal onderhoud. De oorzaken hiervan zijn (vaak) de volgende: De opdrachtnemer heeft nooit onderhoud geregistreerd en daarom geen onderhoudsanalyses kunnen uitvoeren. De opdrachtnemer voert vaak onderhoud uit op basis van wat men gewend is, ook om risico s te mijden (dat betekent in dit kader te ruim/te veel onderhoud). Bij overmatig onderhoud kan men het optimale onderhoud niet goed berekenen. De opdrachtnemer heeft zakelijk belang bij méér onderhoudsactiviteiten in opdracht. Als de opdrachtnemer vervolgens gevraagd wordt om de kosten-baten van het onderhoudsconcept te verklaren, in het bijzonder met betrekking tot de dure delen (zoals hierboven is aangegeven), dan blijkt het volgende; Heeft de opdrachtnemer wel de kennis om dit te kunnen berekenen? Indien hij die niet heeft en de opdrachtgever besluit toch in zee te gaan met de opdrachtnemer, dan kan in het contract opgenomen worden dat, indien blijkt dat het beter kan, de voordelen naar de opdrachtgever gaan. Indien de opdrachtnemer wel de kennis heeft, zal de aanbieding wel optimaal zijn. Ook op basis hiervan kunnen de spelregels voor het vroegtijdig vervangen bepaald worden. De opdrachtnemer optimaliseert ook zijn winst. Deze zal de neiging hebben de opdrachtgever ervan te willen overtuigen te gaan vervangen zodra de kosten van onderhoud beginnen te stijgen. 7. Typering van onderhoud Je kunt de volgende typen onderhoud onderscheiden, heel vaak bestaan onderhoudsactiviteiten uit een combinatie van de hieronder genoemde typen: Inspectief onderhoud: dit wordt toegepast om duur correctief onderhoud te vermijden in een situatie dit niet voorspelbaar is. Preventief onderhoud: dit wordt toegepast om duur correctief onderhoud te vermijden in een situatie waarbij het correctief onderhoud wel voorspelbaar is Correctief onderhoud/break down onderhoud: dit wordt toegepast als het correctief onderhoud niet te voorspellen is en niet te vermijden is met preventief onderhoud. Tevens in het geval de kosten van correctief onderhoud en de gevolgkosten laag zijn. Toestandsafhankelijk onderhoud: dit wordt toegepast als men, meestal met behulp van apparatuur, kan meten hoe de toestand van het object is en hoe dit zich gaat ontwikkelen. Dit wordt alleen toegepast als de kosten van het onderhoud hoog zijn, want toestandsafhankelijk onderhoud is zelf (meestal) ook kostbaar.

10 8. De badkuipcurve De badkuipcurve is de klassieke onderhoudscurve voor veel assets. In de verouderingsfase is het zaak om te gaan kijken naar het optimale vervangingsmoment. Totals/Lifespan Totals $2.400,00 $2.200,00 $2.000,00 $1.800,00 $1.600,00 $1.400,00 $1.200,00 $1.000,00 $800,00 $600,00 $400,00 $200,00 $0,00 0 Begin life cycle 1 2 Startfase Random storingen 9 Average $1.632, Veroudering Inspective Corrective Einde life cycle Als je naar de bovenstaande badkuipgrafiek kijkt, stel je jezelf vast de volgende vraag: zouden de inspectieve/preventieve kosten/activiteiten mee moeten gaan met de correctieve kosten/activiteiten? Daar valt nu nog weinig over te zeggen, want er is nog niet vastgesteld welk onderhoudstype toegepast moet worden. Zou die correctief/break down zijn, dan is alle preventief/inspectief onderhoud zelfs onnodig. Wat wel duidelijk is, is dat een gemiddeld onderhoudsconcept foutief is. Voor opstartproblemen is een ander onderhoudsconcept nodig dan voor willekeurig optredende storingen en veroudering. Opstartproblemen: betere acceptatieprocedures, keuze leverancier, opleiding personeel, hoe nauw criteria vastgesteld worden, kwaliteit gereedschappen, et cetera. Random storingen: inspecties zijn belangrijk in deze fase. Veroudering: vaststellen moment van buitengebruikstelling, revisies, extra inspecties, verandering belasting, minder topproductie et cetera..

11 9. Toenemend onderhoud Equipment B/Lifespan Totals $1.500,00 $1.400,00 $1.300,00 $1.200,00 $1.100,00 $1.000,00 $900,00 $800,00 $700,00 $600,00 $500,00 $400,00 $300,00 $200,00 $100,00 $0,00 Inspective Corrective Average $533,20 Bij toenemend onderhoud is het van belang vast te stellen wanneer het bedrijfsmiddel buiten gebruik gesteld of vervangen wordt. Dit geldt ook voor het eerste voorbeeld. De belangrijkste beslissing is wel of niet investeren. Eenmaal geïnvesteerd, is het de vraag op welk moment je het beste kunt stoppen. In de eerste periode is er sprake van willekeurig optredende storingen, hier zijn dan inspecties aan de orde, bij de veroudering spelen revisies. Een beleid van om de vijf jaar revisies is hier niet adequaat.

12 10. Constant onderhoud Equipment C/Lifespan Totals $350,00 Inspective Corrective $300,00 $250,00 $200,00 $150,00 $100,00 $50,00 $0, Average $376,55 Constant onderhoud is meestal een indicatie voor teveel onderhoud. Stel, in dit voorbeeld geeft de kleur rood preventief onderhoud aan en geel correctief onderhoud. In dit geval gaat het om pompen. Hierbij zou je kunnen verwachten dat de onderhoudskosten stijgen naar mate de pompen ouder worden. Dit voorbeeld is afkomstig uit de chemie. De belangrijkste assets waren daar de generator, de compressor en de destillatiekolommen. Per object werd daar circa aan onderhoud per jaar gespendeerd. Er waren 600 pompen en men wilde geen problemen met pompen hebben. Pompen werden steeds als nieuw gereviseerd. In totaal waren er jaarlijks voor aan onderhoudskosten. Een beetje aandacht voor deze objecten levert al snel veel geld op. Aanpassing beleid: o.a. zeker in het begin minder preventief onderhoud, monitoring, analyse van kritische assets.

13 11. Afnemend onderhoud $1.600,00 Example JFK Equipment A Lifespan maintenance costs Inspective Corrective $1.500,00 $1.400,00 $1.300,00 $1.200,00 $1.100,00 $1.000,00 $900,00 $800,00 $700,00 $600,00 $500,00 $400,00 $300,00 $200,00 $100,00 $0,00 Average $553,09 In veel bedrijfstakken is er sprake van afnemend onderhoud bij veel objecten. De bedrijfsmiddelen zijn gewoon beter gaan functioneren als gevolg van reparaties. In de chemie bijvoorbeeld was sprake van dalend onderhoud en dalende storingen. Deze tendens is eveneens geconstateerd in de sector scheepvaart. Onderhoudsbeleid: niet vervangen, weinig preventief onderhoud. Monitoren om tijdig te kunnen ingrijpen als de curve weer substantieel gaat stijgen. 12. Toenemend onderhoud Component B/Lifespan Totals Periodical average maintenance costs Corrective $1.800,00 $1.600,00 $1.400,00 $1.200,00 $1.000,00 $800,00 $600,00 $400,00 $200,00 $0, Average $666,56 Bovenstaande grafiek geeft aan het onderhoud na het preventieve onderhoud. Het aantal storingen is laag in het begin en stijgt na een tijdje. Hier is het van belang vast te stellen wat het optimale revisiemoment is.

14 13. Onderhoudsgegevens verzamelen Om de bovenstaande ontwikkelingen te kunnen vaststellen of in ieder geval een indicatie, zijn kwantitatieve onderhoudsgegevens in de tijd nodig: informatie over kosten, aantallen interventies en eventueel de impact op beschikbaarheid, betrouwbaarheid en productiviteit. Bij het verzamelen van gegevens is het belangrijk om van binnen naar buiten te werken. 1. Onderhoudsscenario s zoeken. Voor de meeste assets geldt dat er een scenario is vastgelegd of bekend bij de verantwoordelijke afdeling. Hieraan kunnen vrij gemakkelijk kosten gekoppeld worden. 2. Inspectie- en storingsregistraties In het beste geval is er een officiële registratie. Als die ontbreekt, is het soms mogelijk eigen registraties van betrokken managers te achterhalen of aan de hand van facturen te bepalen in hoeverre er inspecties hebben plaatsgevonden en/of defecten verholpen zijn. 3. Medegebruikers Wellicht zijn er co(ncu)llegabedrijven die soortgelijke assets gebruiken en het onderhouds- en storingsgedrag in beeld hebben. 4. Leveranciers en servicebedrijven Via de leverancier of het servicebedrijf is vast informatie te achterhalen over het benodigde onderhoud en het storingsgedrag van het object. 5. Openbare bronnen Via (vak)literatuur of op internet is misschien relevante informatie te vinden. 14. Tenslotte Wellicht geef ik hiermee een beeld over hoe je onderhoudsgegevens die relevant zijn voor LCCanalyses kunt achterhalen. Het is belangrijk om je te realiseren dat wel een inschatting een betere optie is dan geen inschatting en dat je met enig inzicht en speurwerk vaak een redelijk goed beeld kunt schetsen. Ontbrekende gegevens zijn soms een aanzet tot een betere registratie van en een daaruit voortvloeiende betere informatievoorziening over onderhoud.

Avondsessie Life Cycle Costing. Donderdag 20 maart 2014 KIVI. De geïntegreerde en strategische oplossing

Avondsessie Life Cycle Costing. Donderdag 20 maart 2014 KIVI. De geïntegreerde en strategische oplossing De geïntegreerde en strategische oplossing Avondsessie Life Cycle Costing KIVI Donderdag 20 maart 2014 Een avondprogramma in 7 stappen 1. Introductie 3. Theorie 5. Uitwerking vragen 7. Life Cycle Costing

Nadere informatie

Kosten-baten analyses met Life Cycle Costing

Kosten-baten analyses met Life Cycle Costing Training Kosten-baten analyses met Life Cycle Costing Met LCC-Lite PLUS Versie maart 2014 Inhoud 1 WOORD VOORAF... 4 2 LCC-LITE SOFTWARE... 5 2.1 LCC-LITE, GESCHIEDENIS, FUNCTIONALITEIT EN ONTWIKKELING...

Nadere informatie

Life Cycle Costing Transparantie in de tijd De basis 13 maart 2015

Life Cycle Costing Transparantie in de tijd De basis 13 maart 2015 Life Cycle Costing Transparantie in de tijd De basis 13 maart 2015 Olga van Kampen LCC/TCO-specialist Van 1999 tot maart 2015 via S&G Asset Management Vanaf maart 2015 werk ik op free lance basis samen

Nadere informatie

kosten- en waardebewust investeren met LCC Olga van Kampen, 12 mei 2017

kosten- en waardebewust investeren met LCC Olga van Kampen, 12 mei 2017 LIFE CYCLE COSTING DE MINI-WORKSHOP kosten- en waardebewust investeren met LCC Olga van Kampen, 12 mei 2017 WELKOM! DANK VOOR UW KOMST Het wordt een intensieve sessie EEN INTENSIEVE SESSIE DUS Telefoons

Nadere informatie

De geïntegreerde en. Donderdag 14 maart 2013. Avondsessie Life Cycle Costing. Kivi Niria

De geïntegreerde en. Donderdag 14 maart 2013. Avondsessie Life Cycle Costing. Kivi Niria De geïntegreerde en strategische Avondsessie oplossing Life Cycle Costing Kivi Niria Donderdag 14 maart 2013 Een avondprogramma in 7 stappen 1. Introductie 7. Life Cycle Costing en verder 2. Werksessie

Nadere informatie

HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN

HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN Janssen REM Consulting INTRODUCTIE EN KENNISMAKING ONS AANBOD Uitvoeren van Levensduur analyses Het bieden van softwareoplossingen

Nadere informatie

Big Data en Maintenance

Big Data en Maintenance Big Data en Maintenance Gemma Kleen Instrumentele Zaken EINDHOVEN Agenda Korte inleiding LUMC data Weibull en Crow-AMSSA, resultaten Toekomst 2 Insert > Header & footer 13-feb-17 Korte inleiding LUMC,

Nadere informatie

OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH. 1

OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH.   1 OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH www.oxand.com 1 OXAND IN ÉÉN OOGOPSLAG UITROL Simeo IN EUROPA 201 VESTIGINGEN SECTOREN REAL ESTATE 2011 START OXAND UNITED KINGDOM INFRASTRUCTUUR Londen

Nadere informatie

Asset management voor Instrumentatie

Asset management voor Instrumentatie Asset management voor Instrumentatie De weg van Reactief naar (geautomatiseerd) Predictief Theo van der Steen sr. Engineer E&I Toine van den Heuvel Manager Engineering Enkele kengetallen brouwerij s-hertogenbosch

Nadere informatie

Optimizer+ Modern onderhoudsmanagement in relatie tot doelstellingen

Optimizer+ Modern onderhoudsmanagement in relatie tot doelstellingen Optimizer+ Optimizer+ is hét revolutionaire hulpmiddel voor het opstellen, beheersen en optimaliseren van onderhoudsconcepten. Met Optimizer+ onderbouwt u concrete doelstellingen op het gebied van bedrijfszekerheid,

Nadere informatie

ProduPlus. Wat is ProduPlus

ProduPlus. Wat is ProduPlus ProduPlus Wat is ProduPlus ProduPlus is een machine monitoring systeem welke ook functies heeft voor order registratie, product data beheer en preventief onderhoud. ProduPlus is ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

Hans de Jonge 29 oktober2009

Hans de Jonge 29 oktober2009 Hans de Jonge 29 oktober2009 Strategische doelen Rendement Risico s Monitoring en verantwoording Risico- en lifecycle management Veroudering & lifecycle Besluitvorming en prioritering Operationele werkzaamheden

Nadere informatie

ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC)

ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC) ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC) Hedendaagse onderhouds- en operationele ploegen moeten tot in detail begrijpen wat er fout zou kunnen gaan, hoe dat kan gebeuren, de waarschijnlijkheid, de operationele en

Nadere informatie

Professionalisering van Levensduurverlenging

Professionalisering van Levensduurverlenging Professionalisering van Levensduurverlenging De toegevoegde waarde van VITALE Rob van Dongen 9 februari 2012 Agenda 1 2 3 4 Levensduurverlenging volgens VITALE Het referentiemodel Toepasbaarheid VITALE

Nadere informatie

Onderhoud en vervanging

Onderhoud en vervanging Wet- en regelgeving Onderhoud en vervanging Algemeen Elk gebouw heeft onderhoud nodig, dus ook Scoutinggebouwen. Een goed Scoutinggebouw biedt een veilig en betrouwbaar onderkomen voor de leden en het

Nadere informatie

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Optimizer+ is het revolutionaire hulpmiddel voor het opstellen, beheersen en optimaliseren van uw onderhoudsconcept. De softwaretool stelt

Nadere informatie

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting.

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting. Onderwerp: Evaluatie renovatie rioolgemalen 2010 tot en met 2014 en voorstel renovatie 2015 tot en met 2019 Nummer: Bestuursstukken\1783 Agendapunt: 5 DB: Ja 2-2-2015 BPP: Nee FAZ: Ja 18-2-2015 VVSW: Ja

Nadere informatie

Paragraaf 13.1 : Berekeningen met de afgeleide

Paragraaf 13.1 : Berekeningen met de afgeleide Hoofdstuk 13 Toepassingen vd differentiaalrekening (V5 Wis A) Pagina 1 van 7 Paragraaf 13.1 : Berekeningen met de afgeleide Differentiëren van e-machten en logaritmen f() = e f () = e f() = ln() f () =

Nadere informatie

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven Naar een veiliger (proces) industrie Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig

Nadere informatie

AMC seminar 10 oktober 2013. Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR

AMC seminar 10 oktober 2013. Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Maintenance Performance voor Life Cycle Management Carla Andela (carla.andela@nlr.nl) Collaborative Engineering Systems department Nationaal Lucht-en Ruimtevaart laboratorium AMC seminar 10 oktober 2013

Nadere informatie

Voorbereiding nieuw contract openbare verlichting Amsterdam, eerste contouren. Arnout Schoemakers, teamleider b&o

Voorbereiding nieuw contract openbare verlichting Amsterdam, eerste contouren. Arnout Schoemakers, teamleider b&o Voorbereiding nieuw contract openbare verlichting Amsterdam, eerste contouren Arnout Schoemakers, teamleider b&o 16-4-2014 Wat beheren we? 120 km hoofdnet auto 127.000 lichtmasten en 400 illuminatielocaties

Nadere informatie

Meer dan 100 jaar pomptechniek en Verder

Meer dan 100 jaar pomptechniek en Verder van wijk en boerma pompen BV Meer dan 100 jaar pomptechniek en Verder Van Wijk & Boerma Pompen BV passie voor pompen Om u optimaal van dienst te zijn, hebben wij ons assortiment afgestemd op de Nederlandse

Nadere informatie

STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER)

STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER) STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER) Juni 2004 INLEIDING Voor u ligt een stappenplan dat gebaseerd is op de CBO-richtlijn

Nadere informatie

Smart Maintenance. Het realiseren van een intelligente Maintenance inrichting door het slim gebruik van Data analytics

Smart Maintenance. Het realiseren van een intelligente Maintenance inrichting door het slim gebruik van Data analytics Smart Maintenance Het realiseren van een intelligente Maintenance inrichting door het slim gebruik van Data analytics 05-10-2016 Maintenance meets service logistiek 05-10-2016 Kasper Groenbroek Siebrand

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Onderhoudstechniek. 2. Onderhoudsmethoden en -organisatie. 1.1 Doel en noodzaak van onderhoud. 1.2 De aanpak van oorzaken

Inhoudsopgave. 1. Onderhoudstechniek. 2. Onderhoudsmethoden en -organisatie. 1.1 Doel en noodzaak van onderhoud. 1.2 De aanpak van oorzaken Inhoudsopgave 1. Onderhoudstechniek 1.1 Doel en noodzaak van onderhoud 1.2 De aanpak van oorzaken 1.3 Onderhoud in de ontwerpfase 1.4 Onderhoud en het product 1.5 Onderhoud en creatief denken 1.6 Onderhoud

Nadere informatie

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we die premies voor u beleggen.

Nadere informatie

VERDER B.V. Meer dan 100 jaar pomptechniek en Verder

VERDER B.V. Meer dan 100 jaar pomptechniek en Verder VERDER B.V. Meer dan 100 jaar pomptechniek en Verder Verder B.V. v/h Van Wijk & Boerma Pompen B.V. passie voor pompen Om u optimaal van dienst te zijn, hebben wij ons assortiment afgestemd op de Nederlandse

Nadere informatie

BIJLAGE 4 Selectiecriteria met een gewogen karakter Perceel Switching

BIJLAGE 4 Selectiecriteria met een gewogen karakter Perceel Switching Europese aanbesteding Netwerkinfrastructuur Hardware, service en ondersteuning BIJLAGE 4 Selectiecriteria met een gewogen karakter Perceel Switching Niet openbare procedure Selectiecriteria met een gewogen

Nadere informatie

Seminar Risk Based Asset Management HS installaties

Seminar Risk Based Asset Management HS installaties Seminar Risk Based Asset Management HS installaties Oscar Tessensohn Inhoudsopgave Profiel Asset management bij TenneT Onderhoudsbeleid en vervangingsinvesteringen Toekomstige ontwikkelingen Profiel 1998

Nadere informatie

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Vitale assets Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Elektriciteitsverbruik als graadmeter Big Data Pilot: De slimme sluis Met eenvoudige energiesensoren kunnen we het onderhoud

Nadere informatie

Nieuwe technologie: Uitdagingen en kansen voor onderhoud

Nieuwe technologie: Uitdagingen en kansen voor onderhoud Nieuwe technologie: Uitdagingen en kansen voor onderhoud Railforum Workshop datagedreven materieelonderhoud, 14 maart 2019 Bob Huisman NS, Manager Maintenance Development 2 Onderhoud volgt spoortechniek.

Nadere informatie

INFRASUCCES. LCC Tender. Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw

INFRASUCCES. LCC Tender. Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw INFRASUCCES LCC Tender Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw Inhoud Duurzaam aanbesteden EMVI Rekenmodellen ikalm LCC Tender Innovatieve contracten Duurzaam aanbesteden Doel van de aanbesteding

Nadere informatie

VAN METEN NAAR VOORSPELLEN

VAN METEN NAAR VOORSPELLEN VAN METEN NAAR VOORSPELLEN InnoRail 16 maart 2017 Page 1 2015 DEKRA 24.03.2017 DEKRA Rail draagt bij aan veilig gebruik en garantie van toegevoegde waarde van assets Plan & ontwerp Fabricage en levering

Nadere informatie

WinConsyst WMS Containerbeheersysteem (CBS)

WinConsyst WMS Containerbeheersysteem (CBS) WinConsyst WMS Containerbeheersysteem (CBS) - Versie 24 maart 2014 WinConsyst WMS Containerbeheersysteem (CBS) MET HET CONTAINERBEHEERSYSTEEM WOORDEN MELDINGEN EN KOSTEN VAN EEN AFVALINZAMELSYSTEEM INZICHTELIJK

Nadere informatie

Folkert Buiter 2 oktober 2015

Folkert Buiter 2 oktober 2015 1 Nuchter kijken naar feiten en trends van aardbevingen in Groningen. Een versneld stijgende lijn van het aantal en de kracht van aardbevingen in Groningen. Hoe je ook naar de feitelijke metingen van de

Nadere informatie

Total Life Cycle Management. Risicobeheersend en strategisch asset management

Total Life Cycle Management. Risicobeheersend en strategisch asset management Total Life Cycle Management Risicobeheersend en strategisch asset management Imtech Automation Solutions Alex Elandt (Business Consultant) Pag 1/15 Total Life Cycle Management v 1.2 03 maart 2010 Inleiding

Nadere informatie

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS!

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 100% voorspelbaar onderhoud? Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 1 2 3 8 stappenplan 4 5 1) Installatie sensoren (incl. ontsluiten SCADA-data) 2) Verzenden data (veilig!) 3) Opslag data 4) Combineren

Nadere informatie

Beheer en onderhoud Nationaal Muziekkwartier

Beheer en onderhoud Nationaal Muziekkwartier Beheer en onderhoud Nationaal Muziekkwartier Nihad Mesevic Coördinator onderhoud Bereikbaar: Gemeente Enschede Hengelosestraat 51 Postbus 20 7500 AA Enschede 053-4818424 06-13695226 n.mesevic@enschede.nl

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

BETER LIFE CYCLE MANAGEMENT MET ASSET DYNAMICS

BETER LIFE CYCLE MANAGEMENT MET ASSET DYNAMICS 2112016 BETER LIFE CYCLE MANAGEMENT MET ASSET DYNAMICS Dynamisch modelleren van een asset over levensduur SMART ASSET MANAGEMENT = ASSET DYNAMICS Voorbereid zijn op de toekomst van de assets. Op een gestructureerde

Nadere informatie

Digitalisatie van de Waterinfrastructuur WHITEPAPER

Digitalisatie van de Waterinfrastructuur WHITEPAPER Digitalisatie van de Waterinfrastructuur Hoe assetmanagement bij BAM geleid heeft tot besparing van onderhoudskosten, energiekosten en verlenging van de levensduur van installaties. smarter solutions BAM

Nadere informatie

Beheer en onderhoud op nieuwe koers Ontwikkelingen en kansen bij het beheren en onderhouden van civiele infrastructuur

Beheer en onderhoud op nieuwe koers Ontwikkelingen en kansen bij het beheren en onderhouden van civiele infrastructuur Beheer en onderhoud op nieuwe koers Ontwikkelingen en kansen bij het beheren en onderhouden van civiele infrastructuur Gobar adviseurs BV, Lisse, 10 augustus 2011 Inhoudsopgave Waarom dit boekje?... 3

Nadere informatie

ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR Arie Bleijenberg

ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR Arie Bleijenberg ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR 2040 Arie Bleijenberg INFRA PROVIDERS, MARKT EN KENNIS 2 Assetmanagement op weg naar 2040 woensdag 23 maart 2016 ASSETS + MANAGEMENT = UITDAGING 3 Assetmanagement op weg naar

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN 4 Soorten berekeningen 12 AUGUSTUS 2013 IR. PAUL DURLINGER Durlinger Consultancy Management Summary In dit paper worden vier methoden behandeld om veiligheidsvoorraden te

Nadere informatie

Financiële rechtvaardiging voor condition monitoring systemen

Financiële rechtvaardiging voor condition monitoring systemen Financiële rechtvaardiging voor condition monitoring systemen Hoe kunt u de aanschaf van een condition monitoring systeem financieel rechtvaardigen; een uiteenzetting van voor- en nadelen ISTEC INTERNATIONAL

Nadere informatie

NVVK Congres Risicomanagement als basis voor optimaal Beheer en Onderhoud

NVVK Congres Risicomanagement als basis voor optimaal Beheer en Onderhoud NVVK Congres 2005 1 management als basis voor optimaal Beheer en Onderhoud Peter van Steenderen Adres : DHV Ruimte en Mobiliteit Korte Hogendijk 4, 1506 MA Zaandam e-mail : peter.vansteenderen@dhv.nl Beheers-

Nadere informatie

Service Level Rapportage

Service Level Rapportage Service Level Rapportage Service Level Agreement nummer S115 Service Level Agreement naam HomeWURk Idealis Applicaties n.v.t. Naam klant Idealis Naam contactpersoon klant Hans van Haren Naam Service manager

Nadere informatie

Copyright 2002, Waterschap Rijn en IJssel, Doetinchem

Copyright 2002, Waterschap Rijn en IJssel, Doetinchem Gerard van Ramshorst is vanaf het begin betrokken bij de implementatie van onderhoudsmanagement bij ws Rijn en IJssel. Destijds is ervoor gekozen onderhoud en onderhoudsmanagement zoveel mogelijk uniform

Nadere informatie

LED & Levensduur ZIN EN ONZIN

LED & Levensduur ZIN EN ONZIN LED & Levensduur ZIN EN ONZIN Van theorie naar praktijk Rob van Heur (Laborelec) Mark Laponder (ESZET Lighting BV) LED en Levensduur: Zin en onzin 16 november 2017 2 Even voorstellen Ing. Rob van Heur

Nadere informatie

Onderhoud is mensenwerk.

Onderhoud is mensenwerk. GEA Process Engineering Nederland Your Key-Partner in Liquid & Powder Processing Stichting LEAN 2.0 16-09-2011 Onderhoud is mensenwerk. Arthur Gijselaar Service & Onderhoud GEA Process Engineering GEA

Nadere informatie

Ontdek de verborgen schat in onderhoud

Ontdek de verborgen schat in onderhoud Ontdek de verborgen schat in onderhoud Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht Zoektocht

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling leerlingaantallen

Analyse ontwikkeling leerlingaantallen Analyse ontwikkeling leerlingaantallen Naar aanleiding van de 1 oktobertelling 2014 heeft VGS Adivio weer een korte analyse uitgevoerd waarbij onderzocht is in hoeverre de leerlingaantallen onderhevig

Nadere informatie

Daarna komen de economische levensduur en het afschrijvingsplan nog aan de orde.

Daarna komen de economische levensduur en het afschrijvingsplan nog aan de orde. 1 Kosten van duurzame productiemiddelen 1.1 Inleiding Een onderneming maakt kosten om omzet te kunnen behalen. De kosten vormen de basis voor de totstandkoming van de verkoopprijs. Een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Meer met minder: Hogere beschikbaarheid tegen lagere kosten Geert-Jan van Houtum Hoogleraar Maintenance & Reliability

Meer met minder: Hogere beschikbaarheid tegen lagere kosten Geert-Jan van Houtum Hoogleraar Maintenance & Reliability Lezing ANVR, Utrecht, 8 maart 2012 Meer met minder: Hogere beschikbaarheid tegen lagere kosten Geert-Jan van Houtum Hoogleraar Maintenance & Reliability Technische systemen PAGE 1 Moore s Law PAGE 2 Lange-termijn

Nadere informatie

Strategisch asset management en life cycle costing op lange termijn versterkt door operatie storm

Strategisch asset management en life cycle costing op lange termijn versterkt door operatie storm Strategisch asset management en life cycle costing op lange termijn versterkt door operatie storm Het proactieve bezuinigingsplan Operatie Storm versterkt de tendens dat waterschappen en uitvoeringsbedrijven

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Beschikbaarheid & betrouwbaarheid

Beschikbaarheid & betrouwbaarheid Beschikbaarheid & betrouwbaarheid Praktijkgerichte analyses voor assets en assetsystemen Martine van den Boomen Beschikbaarheid & betrouwbaarheid Praktijkgerichte analyses voor assets en assetsystemen

Nadere informatie

Pro Mereor. Inkoopanalyse. Pro Mereor Inkoopanalyse pagina 1 van 8

Pro Mereor. Inkoopanalyse. Pro Mereor Inkoopanalyse pagina 1 van 8 Pro Mereor Inkoopanalyse Pro Mereor Inkoopanalyse pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. De analyse... 3 2.1 Kwantitatieve inkoopanalyse... 3 2.2 Kwalitatieve inkoopanalyse... 6 3. Verbetertraject...

Nadere informatie

Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill.

Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill. Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill. secondant #2 april 2009 7 Geweldsdelicten tussen - Daling van geweld komt niet uit de verf Crimi-trends

Nadere informatie

Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter

Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter Carla Andela National Aerospace Laboratory NLR Collaborative Engineering Systems department Aerospace Vehicles Division AMC seminar

Nadere informatie

Het MaDeSi project: Maintenance Decision Support & Simulation. Wim Lammen (NLR) AMC Seminar, Amsterdam 8 november 2017

Het MaDeSi project: Maintenance Decision Support & Simulation. Wim Lammen (NLR) AMC Seminar, Amsterdam 8 november 2017 Het MaDeSi project: Maintenance Decision Support & Simulation Wim Lammen (NLR) AMC Seminar, Amsterdam 8 november 2017 MaDeSi: doelstelling Ontwikkeling van generieke methodiek (+ proof of concept) Simulatie

Nadere informatie

LCC. Toepassing binnen RWS

LCC. Toepassing binnen RWS LCC Toepassing binnen RWS Programma Introductie Kader LCC Normkosten Modellen met levensduurkosten Wat is LCC? LCC = Life Cycle Cost Onder Life Cycle Cost verstaan we de kosten die optreden gedurende de

Nadere informatie

: 11IT Barcode : aanvraag uitvoeringskrediet voor de projecten 557 en 559, revisie awppompen en elektrische aandrijvingen

: 11IT Barcode : aanvraag uitvoeringskrediet voor de projecten 557 en 559, revisie awppompen en elektrische aandrijvingen Adviesnota aan het algemeen bestuur Zaaknummer : 11.ZK53487/11.B0431 Kenmerk : 11IT014361 Barcode : 11IT014361 Onderwerp : aanvraag uitvoeringskrediet voor de projecten 557 en 559, revisie awppompen en

Nadere informatie

Business Risk Management? Dan eerst data op orde!

Business Risk Management? Dan eerst data op orde! Business risk management? Dan eerst data op orde! Kwaliteit, leveringsbetrouwbaarheid, klantgerichtheid, kostenbewustzijn en imago zijn kernwaarden in de bedrijfsvoering die door nutsbedrijven hartelijk

Nadere informatie

Smart Datacenter Services

Smart Datacenter Services Smart Datacenter Services Naast het borgen van de continuïteit wijst onafhankelijk onderzoek uit dat de drie belangrijkste zaken zijn om het onderhoud en beheer van een datacenter uit te besteden zijn:

Nadere informatie

Service & Onderhoud. Een USP

Service & Onderhoud. Een USP Service & Onderhoud Een USP Waar gaat het om? Service en onderhoud is een unique selling point, dat is maar al te waar. Het is een toegevoegde waarde die vaak bepalend is voor keuzes die worden gemaakt

Nadere informatie

DOOR PLANNING IN CONTROL

DOOR PLANNING IN CONTROL DOOR PLANNING IN CONTROL Financiële planning en capaciteitsplanning: een gelukkig huwelijk!? Freek Aertsen 1 Uitdagingen Financiële planning in ziekenhuizen Missie Strategie Taak en kaderstellend Top Down

Nadere informatie

CONDITIEMONITORING IN DE PRAKTIJK

CONDITIEMONITORING IN DE PRAKTIJK Inventarisatie CONDITIEMONITORING IN DE PRAKTIJK Juni 2018 INTRODUCTIE Conditiemonitoring wordt steeds vaker toegepast. Dit komt onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en nieuwe technologische ontwikkelingen.

Nadere informatie

Casenso. Optimaliseer Uw Bedrijf. Casenso Consultancy

Casenso. Optimaliseer Uw Bedrijf. Casenso Consultancy Casenso Optimaliseer Uw Bedrijf Casenso Consultancy Internet : E-mail : office@casenso.nl Telefoon : +31 (0)24 322 0872 : Engels of Nederlands Consultancy Alle organisaties (bedrijven, non-profit, overheid)

Nadere informatie

Investeringen Elektriciteit/gas

Investeringen Elektriciteit/gas Investeringen Elektriciteit/gas Extern gedreven investeringen 1.Uitbreidingen: Gekende dossiers verkavelingen, werken gemeentes, wegenis, Raming van nog niet gekende dossiers, rekening houdend met verkiezingsjaren

Nadere informatie

Onderhoudsbeheer. Types onderhoud. Badkuipcurve

Onderhoudsbeheer. Types onderhoud. Badkuipcurve De laatste decennia: Onderhoudsbeheer grote inspanningen op het gebied van bedrijfsorganisatie en bedrijfsbeheer bedrijfsfuncties zo optimaal mogelijk organiseren en onderling integreren technieken voor

Nadere informatie

Innovatieve Instandhouding

Innovatieve Instandhouding Innovatieve Instandhouding Kennis delen en kennis ontwikkelen bij Defensie Dr. ir. T. Tinga Kennisteam Onderhoudstechnologie Defensie Technologisch hoogwaardige platformen en systemen Sterk variabele en

Nadere informatie

De Zes Strategieën Van Andre Jansen Voor Gegarandeerde Winst!

De Zes Strategieën Van Andre Jansen Voor Gegarandeerde Winst! De Zes Strategieën Van Andre Jansen Voor Gegarandeerde Winst! Ik hoef niet eens te weten hoevéél de koers stijgt of daalt. Als je me zou tegen komen op straat en me zou vragen hoe het met de dollar gaat-

Nadere informatie

PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel

PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel Trefwoorden: projectmanagement, risicomanagement, risico-identificatie PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel Samenvatting In elke organisatie wordt gewerkt aan projecten.

Nadere informatie

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd.

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Jan van der Lee 3 november 2011 Onderhoud ProRail, Lightrail en Industrie Bruggen, Tunnels, Sluizen, Rivieroevers, Waterkeringen

Nadere informatie

sturen op data en industrieel automatiseren creëer voorsprong op uw concurrenten BLACKBOX ENGINEERING WHAT S IN THE BOX

sturen op data en industrieel automatiseren creëer voorsprong op uw concurrenten BLACKBOX ENGINEERING WHAT S IN THE BOX WHAT S IN THE BOX creëer voorsprong op uw concurrenten sturen op data en industrieel automatiseren Dagelijks produceren u, uw mensen, leveranciers en opdrachtgevers een enorme hoeveelheid data. Benut deze

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP Agenda Stork Lean in Maintenance De stoommachine Evaluatie Doelstelling in een praktijksimulatie: kennismaken met lean principes, methoden en tools. toepassen

Nadere informatie

Service Level Agreement Datacenter Vlaanderen

Service Level Agreement Datacenter Vlaanderen Service Level Agreement Datacenter Vlaanderen De SLA bevat de service levels oftewel dienstenniveaus die door Datacenter Vlaanderen en Opdrachtgever zijn overeengekomen met betrekking tot haar dienstverlening.

Nadere informatie

LEVENSDUURKOSTEN toepassing vanuit theoretisch perspectief

LEVENSDUURKOSTEN toepassing vanuit theoretisch perspectief LEVENSDUURKOSTEN toepassing vanuit theoretisch perspectief Bijeenkomst Maintenance in Dredging Total Cost of Ownership 27 0ktober 2008 Prof. Ir. K. Smit Emeritus hoogleraar Onderhoudskunde TU-Delft 30-10-2008

Nadere informatie

Wij houden uw bedrijfsprocessen in beweging

Wij houden uw bedrijfsprocessen in beweging Wij houden uw bedrijfsprocessen in beweging Wij houden uw bedrijfsprocessen in beweging Tijden veranderen. De behoefte aan vertrouwen is zelden groter geweest dan nu. Juist in deze tijden moeten afwegingen

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp Programma : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties : Financiën Voorstelnummer : 18.32 Info bij afdelingshoofd : J.W.A. van der Heijden

Nadere informatie

Ontdek de mogelijkheden van Google AdWords Scripts

Ontdek de mogelijkheden van Google AdWords Scripts Ontdek de mogelijkheden van Google AdWords Scripts Hoe goed je jouw Google AdWords campagnes ook laat renderen, er zijn een aantal zaken waar je simpelweg niet of nauwelijks achter kunt komen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Organisatieprestatiescan. Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie.

Organisatieprestatiescan. Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie. 1 Bijlage 2 De organisatieprestatiescan Techniek: Organisatieprestatiescan Toepassingsgebied: Achtergrond: Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie.

Nadere informatie

Gunningscriteria en levenscyclus

Gunningscriteria en levenscyclus Gunningscriteria en levenscyclus Beheersen van Life Cycle Costs tijdens de aanbestedingsfase Joost Bouten ( GPO) LCC in de gewijzigde aanbestedingswet Wijziging: Nieuw gunningscriterium laagste kosten

Nadere informatie

Project Portfolio. IP-Solutions

Project Portfolio. IP-Solutions Project Portfolio IP-Solutions IP-Solutions leidt de uitrol van een Maintenance Improvement Programma over 3 locaties : Op- en overslag natte bulk : 12 maanden Uitrol en verankering van een Corporate Maintenance

Nadere informatie

Onderhoud inrichten op toekomst

Onderhoud inrichten op toekomst Onderhoud inrichten op toekomst Leon Pelders, docent onderhoudsmanagement Mikrocentrum 1 Even voorstellen Naam: Leon Pelders - 51 jaar Opleiding: MTS Energietechniek HTS Industriële automatisering LOM17

Nadere informatie

Oefencase Gupta Strategists

Oefencase Gupta Strategists Oefencase Gupta Strategists Versie: juli 2012 Inleiding De oefencase in dit document helpt je om te begrijpen wat je van een case-interview kan verwachten. Er zijn zeker verschillende soorten case-interviews,

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument.

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument. Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 3. Toelichting bij de criteria voor

Nadere informatie

Onderhoudsmanagement

Onderhoudsmanagement Onderhoudsmanagement De kosten besteedt aan onderhoud kunnen hoog oplopen. Het is interessant waar de kosten door worden veroorzaakt en hoe deze kosten beter beheerst kunnen worden? Onderhoud wordt al

Nadere informatie

Service SolutionS nl

Service SolutionS nl Service Solutions NL banzo Service Solutions 1e druk, oktober 2016 Buitenvaart 1409 7905 SJ Hoogeveen Nederland +31(0) 88 58 85 000 www.banzo.nl The way to maintain 4 banzo Service Solutions 5 inhoud Banzo

Nadere informatie

Werken met kwaliteitsindicatoren

Werken met kwaliteitsindicatoren Werken met kwaliteitsindicatoren Dag van de Kwaliteitszorg Affligem, 10 Juni 2011 Wouter Van den Berghe, Studie- en Adviesbureau Tilkon Overzicht Wat zijn indicatoren? Wanneer zijn indicatoren nuttig?

Nadere informatie

Chubb Excellence. Uw blusmiddelen in optimale staat voor één vast bedrag! BLUSMIDDELEN. Blusmiddelen

Chubb Excellence. Uw blusmiddelen in optimale staat voor één vast bedrag! BLUSMIDDELEN. Blusmiddelen Chubb Excellence Blusmiddelen Uw blusmiddelen in optimale staat voor één vast bedrag! BLUSMIDDELEN Waarom onderhoud aan blusmiddelen? Brand. Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken. Toch krijgen jaarlijks

Nadere informatie

Risico gestuurd rail asset management

Risico gestuurd rail asset management Asset Management Control Seminar 2015 Vliegbasis Woensdrecht, 5 november 2015 Risico gestuurd rail asset management Jan Swier, Adviseur AM, ProRail. Thema presentatie: verbeteren prestaties (& prijs) Verdeling

Nadere informatie

Hoe kan ik Inspectieview gebruiken in mijn toezichtproces?

Hoe kan ik Inspectieview gebruiken in mijn toezichtproces? Hoe kan ik Inspectieview gebruiken in mijn toezichtproces? Versie 1.0 Datum 2 april 2014 Status Definitief Colofon ILT Ministerie van Infrastructuur en Milieu Koningskade 4 Den Haag Auteur ir. R. van Dorp

Nadere informatie

Checklists Onderhoudsdocumentatie uit de. Praktijkrichtlijn onderhoudsdocumentatie

Checklists Onderhoudsdocumentatie uit de. Praktijkrichtlijn onderhoudsdocumentatie uit de Praktijkrichtlijn onderhoudsdocumentatie Onderhoudsdocumentatie conform Machinerichtlijn in de Gebruiksaanwijzing Werkgroep OMG Uitgave Werkgroep OMG Datum 2016-06-20 Versie Arend Bos, MMC Peter

Nadere informatie

Rittal - Global Service

Rittal - Global Service Rittal - Global Service Verhoog uw bedrijfszekerheid en verlaag uw energieverbruik! Complete service Complete service voor Rittal The System Aangepaste serviceformules voor iedere toepassing - alles via

Nadere informatie

Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse

Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse Meer prestaties, met minder budget Peter Bakker MSc. Delta Pi presentatie tijdens

Nadere informatie

Documentatierapport Loongegevens, gewerkte uren en dagen per inkomstenverhouding (NPOLISSTATLINEBUS)

Documentatierapport Loongegevens, gewerkte uren en dagen per inkomstenverhouding (NPOLISSTATLINEBUS) Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Loongegevens, gewerkte uren en dagen per inkomstenverhouding (NPOLISSTATLINEBUS) Datum: 24 april 2014 Bronvermelding

Nadere informatie