Scenario s Sluiskwartier Deventer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scenario s Sluiskwartier Deventer"

Transcriptie

1 Scenario s Sluiskwartier Deventer

2 2 december 2016 in opdracht van: Gemeente Deventer LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur Amsterdamseweg GA Arnhem +31(0) TenBrasWestinga architectuur interieur en stedenbouw t Zand 17 Postbus AM Amersfoort +31 (0) info@tenbraswestinga.nl

3 Inhoud 01. Inleiding / Uitgangspunten / Scenario Matrix / 10 behoud / 12 behoud&nieuwbouw / 26 nieuwbouw / Scenario Cijfers / Appendix / Brinkgarage / Appendix / Haven / 72 3

4 4

5 01. Inleiding Op 28 januari 2015 is het Uitvoeringskader Sluiskwartier vastgesteld door de gemeenteraad van Deventer. In 2015 is de uitvoering hiervan gestart met de herinrichting van het Pothoofd en de sloop van de aanen uitbouwen van Ten Zijthoff. Met DAVO Bieren is een gedeeltelijk nieuwe invulling gevonden voor het Ten Zijthoff complex. In de loop van 2015 heeft de discussie over de invulling van het Sluiskwartier een vervolg gekregen, wat uiteindelijk heeft geleid tot het initiatiefvoorstel Sluiskwartier, een andere koers richting vergelijkbaar doel. Dit voorstel is op 16 december 2015 door de gemeenteraad van Deventer aangenomen. Naar aanleiding hiervan gaf Gemeente Deventer LANDLAB i.s.m. TenBrasWestinga opdracht twee nieuwe scenario s te maken voor een invulling van het Sluiskwartier, naast het vastgestelde Uitvoeringskader. Deze scenario s richten zich op zorgvuldig behoud en renovatie danwel inpassing van de bestaande bouw in het Sluiskwartier. Daarbij wordt rekening gehouden met de wens parkeergelegenheid in het gebied te houden en ruimtelijke kwaliteit na te streven. In een drietal sessies met betrokkenen (bewoners, historische verenigingen, ondernemers) zijn samen wensen onderzocht en geschetst. Deze informatie heeft het team vertaald naar een matrix die de mogelijke ontwikkelingen in het Sluiskwartier inzichtelijk maakt. Deze bundel bevat de drie scenario s, inclusief een eerste indicatie van te realiseren woningen, en bijbehorende referentiebeelden. De appendix toont extra kansen voor toekomstige ontwikkeling in het Sluiskwartier. 5

6 [P] 6 uitgangspunten: IJsselfront oude sluis en verlengde daarvan groene zoom aaneengesloten groene ruimte (geen versnippering) naar Raambuurt plek bieden aan autoluwe binnenstad dwarsverbindingen stadsverbindingen zicht op Lebuïnus

7 02. uitgangspunten 7

8 8 bestaande kwaliteiten benutten De uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Sluiskwartier bouwen voort op bestaande kwaliteiten: de cadeautjes van deze locatie. De historische binnenstad is nabij, zelfs zichtbaar, net als de iconische Wilhelminabrug en de IJssel. De groene kwaliteit van de belendende Raambuurt is voelbaar. En de Buitengracht met Raambrug heeft kop (ofwel staart) tot de voormalige sluis, naamgever van het gebied. De renovatie van het Tenzijthoff-complex, met DAVO Bieren als nieuwe ondernemer, functioneert als vliegwiel; het brengt letterlijk leven in de brouwerij, trekt voor nieuw publiek aan en activeert de buurt. De scenario s integreren deze functies. Extra input en uitgangspunt vormt de participatie: resultaten van de info-avonden met betrokkenen en bewoners.

9 02. uitgangspunten 9

10 behoud 10 behoud&nieuwbouw nieuwbouw

11 03. scenario matrix t1 t2 t3 11 Drie scenario s schetsen de omgang met (bestaande) architectuur en openbare ruimte in het Sluiskwartier, uitgaande van bestaande problematiek, eisen en wensen. T1 integreert de parkeeropgave, waarna in T2 de sluis terugkeert. T3 stelt water aan weerszijde van de sluis voor, wat meer natuurlijke gradiënten en speelaanleidingen geeft, en een uiteindelijke doorgroei naar een Stadshaven mogelijk maakt. Echter, ook zonder water aan de Sluiskwartierzijde, ontstaat hier een prettig, lommerijk groen binnengebied.

12 12 Behoud t1 Scenario Maximaal Behoud gaat uit van de huidige situatie waarin de Pothoofd-panden zo goed mogelijk gerenoveerd/gerestaureerd worden. Drie panden verkeren in dusdanig slechte staat en hebben zeer geringe cultuurhistorische waarde dat hier herbouw van toepassing is. Dit voorstel is te lezen als een gebit dat hersteld wordt, met enkele nieuwe kronen. De continue façade aan de IJssel blijft intact, alle woningen houden adres aan het Pothoofd. Nieuwe woningen zijn zodoende achterhuis. De achterzijde van het bebouwingsfront, ofwel de binnenzijde van het Sluiskwartier, wordt versterkt als groene rafelrand. De historische beelden tonen deze kwaliteit, die wordt teruggebracht. Verschillende panden behouden tuinen. Een groene zoom, variërend in breedtediepte, scheidt de tuinen van de openbare ruimte met parkeerstrook. De parkeeropstelling ligt in lijn van de oorspronkelijke sluis. Boven die lijn, de noordelijke helft van het Sluiskwartier, is het groen en lommerrijk, met terrasruimte bij het Tenzijthoff-complex. Dit bevat circa 62 woningen, variërend in grootte, waarvan 29 HAT-eenheden; inclusief 55 parkeerplaatsen voor bewoners, en 45 parkeerplaatsen voor de stad. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

13 13

14 14 Gezicht op de sluizen van Oschner, genoemd naar sluiswachter C.W. Oschner. Daarachter de rij huizen op de Pothoofd. De sluizen vormen de verbinding tussen de Oude Haven en het Overijssels kanaal bron: stadsarchiefdeventer.nl

15 15 Historisch zicht over de sluis richting de Lebuïnuskerk (19??). Bron: deventerinbeeld.nl

16 16 Behoud t2 Stap 2 van het Scenario Maximaal Behoud bouwt voort op de principes beschreven bij t1. Nu wordt de oude sluis in ere hersteld. De nieuwe woningen achter Pothoofd zijn daarmee zogenoemd sluishuisjes. Een pad over de kop van de sluis verbetert de doorgang van Raambuurt naar de IJssel. Dit bevat circa 62 woningen, variërend in grootte, waarvan 29 HAT-eenheden; inclusief 55 parkeerplaatsen voor bewoners, en 18 parkeerplaatsen voor de stad. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

17 17

18 18 Behoud t3 Stap 3 brengt de Buitengracht terug in het Sluiskwartier. Het water met flauwe, groenbegroeide oevers vormt een mooie historische referentie, en vergroot de ecologische waarde en buffercapaciteit van het gebied voor piekbuien. Ook biedt het een nieuwe recreatie- en speelgelegenheid. Een achterpad vormt de toegangsweg tot prive-tuinen. Parkeren voor bewoners past in dit scenario terzijde van de voormalige inrit van de Brinkgarage. Om het binnengebied te vrijwaren van parkeerbewegingen en optimaal groen-blauw te houden, dient de entree tot de Garage dan verplaatst te worden. Doorgroei naar de Stadshaven vraagt om een herziening van deze parkeeroplossing. Dit bevat circa 62 woningen, variërend in grootte, waarvan 29 HAT-eenheden; inclusief 50 parkeerplaatsen voor bewoners, en geen parkeerplaatsen voor de stad. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

19 19

20 20

21 21

22 22 impressie vanaf Pothoofd BEHOUD tijdsperiode 1-2-3

23 impressie vanuit Raambuurt BEHOUD tijdsperiode 2 23

24 24 BEHOUD referentiebeelden buitenruimte

25 25 BEHOUD referentiebeelden architectuur

26 26 Behoud&Nieuwbouw t1 Scenario Behoud & Nieuwbouw conserveert de meest waardevolle, cultuurhistorisch interessantste panden aan het Pothoofd. Het front wordt aangevuld met nieuwe werkhuizen, in korrel vergelijkbaar met de huidige en historische bebouwing. De nieuwe panden gaan uit van een beganegrondhoogte van 4m; dit maakt een combinatie van wonen&werken hier goed mogelijk. Met de nieuwbouw wordt de achterzijde getransformeerd tot (stedelijk) erf. Via dit erf hebben bewoners toegang tot hun woningen, en ontstaat ruimte voor (informele) activiteiten in de plint. Parkeren voor bewoners gebeurt ondergronds, voor bezoekers is parkeerruimte in de lijn van de voormalige sluis. Dit vormt tevens tussenzone/scheiding van het stedelijk erf en de lommerrijke ruimte rondom het Tenzijthoff-complex. Dit bevat circa 73 woningen, variërend in grootte; inclusief een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 96 parkeerplaatsen en 48 parkeerplaatsen voor de stad op maaiveld. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

27 27

28 28 Behoud&Nieuwbouw t2 Net zoals bij scenario Behoud, wordt hier in stap 2 de oude sluis in ere hersteld. Een nieuw blokje achter de Pothoofdpanden , het zogenaamde Sluishuis, vormt daarbij een mooie beëindiging van het nieuwe stedelijke erf. Het pad over de sluis en de zitgelegenheid op de kop versterken de identiteit van het gebied, immers, haar naamgever weer zichtbaar onderdeel van de openbare ruimte! Dit bevat circa 73 woningen, variërend in grootte; inclusief een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 96 parkeerplaatsen en 35 parkeerplaatsen voor de stad op maaiveld. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

29 29

30 30 Behoud&Nieuwbouw t3 Stap 3 transformeert het binnengebied tot waarlijk Sluiskwartier, met water aan beide zijdes van de sluis. Een stenen kade begrenst het stedelijk erf, een flauwe begroeide oever is onderdeel van de groene zoom. Aan de stadszijde vormt een pleintje de schakel tussen erf, water en groengebied. De trappartij, gunstig gelegen in de zon, nodigt uit tot verblijf en gebruik van zowel dit voorpleintje als het water. Langs de kade is ruimte voor (kort) parkeren, bewoners gebruiken de gebouwde parkeervoorziening onder het nieuwe blok. Dit bevat circa 73 woningen, variërend in grootte; inclusief een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 96 parkeerplaatsen en beperkt (laden&lossen-)bezoekersparkeerplaatsen langs de kade. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

31 31

32 32

33 33

34 34 impressie vanaf Pothoofd BEHOUD&NIEUWBOUW tijdsperiode 1-2-3

35 impressie vanuit Raambuurt BEHOUD&NIEUWBOUW tijdsperiode 2 35

36 36 BEHOUD&NIEUWBOUW referentiebeelden buitenruimte

37 37 BEHOUD&NIEUWBOUW referentiebeelden architectuur

38 38 Nieuwbouw t1 Voorstel Uitvoeringskader Sloop voor tussentijdelijk parkeren, met uitzondering van Pothoofd en (HAT) wegens huurinkomsten. De continue façade aan de IJssel wordt gevormd door een bomenrij. Met respect voor de historische sluis-lijn is het binnengebied maximaal ingedeeld als parking. De noordelijke helft waarborgt een groene, lommerrijke kwaliteit, met terrasruimte bij het Tenzijthoffcomplex. Entree tot deze parking ligt aan het Pothoofd, de inrit van de Brinkgarage blijft nog aan de Emmastraat. Dit bevat 186 parkeerplaatsen voor de stad.

39 39

40 40 Nieuwbouw t2 Na sloop en tussentijdelijk parkeren (10jr) volgt volledige nieuwbouw, met de historische pakhuizen als inspiratie. De korrel refereert aan die functie, maat en schaal. De kloeke volumes vormen een gevarieerde doch continue façade aan de IJssel. De achterzijde verspringt aan het erf, tevens met entrees tot de woningen. Het middelste blok heeft een hoogte-accent, passend in het ritme langs de IJssel tussen de Schippersflat en Crepain-blokken. De nieuwe panden gaan uit van een beganegrondhoogte van 4m; dit maakt een combinatie van wonen&werken hier goed mogelijk. De nieuwbouw vormt aanleiding voor een ondergrondse parkeeroplossing met inrit aan het Pothoofd. Het binnengebied blijft daarmee onverstoord en groener. De voormalige sluis is teruggebracht, met verbindingsroute naar de Raambuurt. De noordelijke helft is groen en lommerrijk, met terrasruimte bij het Tenzijthoff-complex. Dit bevat circa 93 woningen, variërend in grootte; inclusief een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 240 parkeerplaatsen, waarvan 120 pp voor bewoners. Voor de stad zijn er dan 120 pp, en 10 pp op maaiveld. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

41 41

42 42 Nieuwbouw t3 Vervolgstap is het uitbreiden van het water voorbij de sluis, het verlengde van de Buitengracht. Aan de nieuwbouwzijde/erf ligt een meer stedelijke kade, de noordzijde blijft zacht en groen. Een riante trappartij vormt de schakel naar een voorpleintje en biedt speel- en zitgelegenheid aan het water. Dit bevat circa 93 woningen, variërend in grootte; inclusief een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 240 parkeerplaatsen, waarvan 120 pp voor bewoners. Voor de stad zijn er dan 120 pp, en 14 pp op maaiveld. Parkeren bij de Schippersflat en het Tenzijthoffcomplex vindt plaats op eigen terrein.

43 43

44 44

45 45

46 46 impressie vanaf Pothoofd NIEUWBOUW tijdsperiode 2-3

47 impressie vanuit Raambuurt NIEUWBOUW tijdsperiode 2 47

48 48 NIEUWBOUW referentiebeelden buitenruimte

49 49 NIEUWBOUW referentiebeelden architectuur

50 *De aantallen per scenario zijn gegeven bij benadering, deze studie is dus indicatief over de mogelijkheden. Parkeeraantallen gaan uit van 1,3 pp per woning, gemiddelde uit de Deventer parkeernorm Eerste Schil Centrum. Scenario Behoud* 62 woningen, waarvan 29 HAT-eenheden m 2 woonopp. 55 pp bewoners (op maaiveld) 18 pp bewoners Schippersflat (op maaiveld) pp stad (op maaiveld) 16 pp Tenzijthoff-complex (op maaiveld) t3 vereist nieuwe inrit Brinkgarage 50 Scenario Behoud&Nieuwbouw* 73 woningen m 2 woonopp. 90 pp bewoners (in nieuwe ondergrondse garage) 18 pp bewoners Schippersflat (op maaiveld) 6 pp stad (in nieuwe ondergrondse garage) pp stad (op maaiveld) 16 pp Tenzijthoff-complex (op maaiveld) Scenario Nieuwbouw* 93 woningen m 2 woonopp. 120 pp bewoners (in nieuwe ondergrondse garage) 18 pp bewoners Schippersflat (op maaiveld) 120 pp stad (in nieuwe ondergrondse garage) pp stad (op maaiveld) 16 pp Tenzijthoff-complex (op maaiveld)

51 04. scenario cijfers 51

52 BEHOUD gevelimpressie Pothoofd 52 BEHOUD&NIEUWBOUW gevelimpressie Pothoofd NIEUWBOUW gevelimpressie Pothoofd

53 53

54 54

55 05. appendices 55

56 t1 t2 behoud 56 behoud&nieuwbouw nieuwbouw

57 05. appendix opties voor toekomst t3 t4 t5 57 aanpassing garage terugbrengen haven

58 58 Studie aanpassingen Brinkgarage De scenario s voor het Sluiskwartier zijn onlosmakelijk verbonden met de situatie van de Brinkgarage. Deze parkeergarage is middels een convenant als tijdelijk vastgelegd. Dit convenant kan verlengd worden, of de garage wordt een permanente oplossing. Ongeacht de uitkomst leert de huidige situatie dat gebruik van de garage niet optimaal is. Om de garage beter te benutten én de aansluiting met het Sluiskwartier te verbeteren, zijn een aantal opties van aanpassingen verkend.

59 05. appendix Brinkgarage 59

60 DAVENTRIA - DAVENTRIA - DAVENTRIA - DAVENTRIA - 60 Loper door parkeergarage behandelen vloer: patroon en uplighters

61 DAVENTRIA - DAVENTRIA - DAVENTRIA - DAVENTRIA - 61

62 Aanzicht parkeergarage Wilhelminabrug vanaf de Bokkingshang: huidige situatie 62 stadscentrum BRINK P Loper door parkeergarage aanpassen gevel stadscentrum stadscentrum BRINK BRINK P stadscentrum BRINK

63 Aanzicht parkeergarage Wilhelminabrug vanaf de Emmastraat: huidige situatie 63 voet auto uit BRINK auto in stadscentrum BRINK voet auto uit BRINK auto in stadscentrum BRINK

64 64 Nieuwe entrees parkeergarage De getoonde opties zijn studie-varianten; De haalbaarheid en de effecten van de verschillende opties dienen in een nadere studie/ verkeerskundig onderzoek te worden verkend. Een alternatieve inrit van de Brinkgarage kan bijdragen aan de bereikbaarheid en vindbaarheid van de garage. Een duidelijk zichtbare inrit kan de inzet van de Brinkgarage voor het parkeren van de Deventer binnenstad optimaliseren. Nieuwe inrit vermindert de verkeersbewegingen in het Sluiskwartier (optie 2,3,4). Dit is zeer wenselijk gezien de positieve ontwikkelingen, zowel programmatisch als ruimtelijk, die daar nu al plaatsen vinden; meer verkeer werkt deze verbeterde kwaliteit tegen. De nieuwe functie en sfeer van het Sluiskwartier (autoluw, groen en ontspannen) zijn van andere orde en schaal, welke niet matcht met een stroom autoverkeer. optie 1: inrit vanaf Pothoofd, ter hoogte van Pothoofd gaat uit van reeds aangelegde rijstrook/uitvoeringskader 2014 optie 2: inrit vanaf Pothoofd, onder brug optie 3: inrit bij Zandpoort optie 4: inrit vanaf Bokkingshang

65 65

66 66 0. Huidige situatie De bestaande inrit tot de Wilhelminagarage ligt aan de Emmastraat. Een nieuw groenvak grenzend aan de gevel van de garage werkt als afstandshouder en zou de toerit verbeteren.

67 67 1. Pothoofd Bij de herprofilering van het Pothoofd is rekening gehouden met een afrit ter hoogte van panden Daartoe zou hier gesloopt worden. Van een continue IJsselfaçade is niet langer sprake. Het achterliggende gebied wordt afgesneden van de garagedoorgang.

68 68

69 69 2.Onder Wilhelminabrug Deze optie behelst het afsnuiten van de kop van de garage, met inrit vanaf Pothoofd. Dit creeërt een pleinruimte en openheid in verbinding naar Sluiskwartier. Een ontspannen toerit maakt het Sluiskwartier verkeersvrij, wat de nieuwe ontwikkelingen ten goede komt. Een nieuwe entree vraagt om een interne re-organisatie. De haalbaarheid van deze optie dient nader te worden verkend.

70 70 3. Zandpoort Een inrit aan de Zandpoort zorgt voor eenduidige oplossing, een heldere doorsteek naar het Sluiskwartier. De stromen van voetgangers en auto s zijn gecombineerd.

71 71 4. Bokkingshang Een inrit vanaf de Bokkingshang geeft mogelijkheid tot verkeersluwe inrichting van de Zandpoort tot aan de Welle. Het autoverkeer wordt direct vanaf het Emmaplein (N344) aan de voet van de brugoprit, naar de garage geleid, en weer terug.

72 72

73 05. appendix Haven 73 Terugbrengen Haven Op initiatief van Stichting Stadshaven Deventer en het SIED zijn er de afgelopen jaren schetsontwerpen gemaakt waarin de binnenhaven van Deventer in oude allure wordt hersteld. De scenario s voor het Sluiskwartier bevatten alle drie de mogelijkheid door te groeien naar deze haven.

74 74 BEHOUD BEHOUD&NIEUWBOUW

75 NIEUWBOUW 75

76 december 2016

SLUISKWARTIER DEVENTER Inrichtingsschetsen voor Parkeerterrein Sluiskwartier Pothoofd entree Centrum Zandpoort

SLUISKWARTIER DEVENTER Inrichtingsschetsen voor Parkeerterrein Sluiskwartier Pothoofd entree Centrum Zandpoort SLUISKWARTIER DEVENTER Inrichtingsschetsen voor Parkeerterrein Sluiskwartier Pothoofd entree Centrum Zandpoort SLUISKWARTIER DEVENTER Inrichtingsschetsen voor Parkeerterrein Sluiskwartier Pothoofd entree

Nadere informatie

Scenario s andere referenties - bouwblokken STEDENBOUWKUNDIGE VERKENNING CENTRUM ZEIST I APRIL 2019 I SVP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW

Scenario s andere referenties - bouwblokken STEDENBOUWKUNDIGE VERKENNING CENTRUM ZEIST I APRIL 2019 I SVP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW Scenario s andere referenties - bouwblokken 46 STEDENBOUWKUNDIGE VERKENNING CENTRUM ZEIST I APRIL 2019 I SVP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW Scenario s andere referenties - groene gevels en daken SVP gelooft

Nadere informatie

bijzonder woonmilieu in historisch perspectief

bijzonder woonmilieu in historisch perspectief Herontwikkeling Senzora-complex: bijzonder woonmilieu in historisch perspectief Het Senzora-complex is een ensemble met fabrieksgebouwen vanaf eind 19 e eeuw tot eind 20 ste eeuw. De bedrijfsgebouwen zijn

Nadere informatie

WONEN, WERKEN & VOORZIENINGEN

WONEN, WERKEN & VOORZIENINGEN WONEN, WERKEN & VOORZIENINGEN Om een levendig gebied te creëren wordt als programma ingezet op een mix van wonen, werken en voorzieningen. Door deze functies op de begane grond te mengen ontstaat zowel

Nadere informatie

Dorpsstraat Scharendijke. 22 januari 2015

Dorpsstraat Scharendijke. 22 januari 2015 Dorpsstraat Scharendijke 22 januari 2015 Dorpsstraat Scharendijke 22 januari 2015 Aan de getoonde afbeeldingen kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Inleiding In de Dorpsstraat in Scharendijke moet een

Nadere informatie

Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep

Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep MODEL GROENE POORT/BUURT-AS OPMERKINGEN VERKEER Advies: ook overgang Hogeweg-Stadsring aanpakkenvoor veiligheid. Dit valt buiten ons projectgebied maar

Nadere informatie

Vogelzang en de dorpssteeg: Kop met een intieme woonoase

Vogelzang en de dorpssteeg: Kop met een intieme woonoase Vogelzang en de dorpssteeg: Kop met een intieme woonoase Het principe van de gesloten bouwblokken maakt de routing en structuur helder. De verschillende toegangen tot de expeditieterreinen worden afgesloten

Nadere informatie

BORGSTEDE EN OMGEVING

BORGSTEDE EN OMGEVING UITSNEDE STRUCTUURKAART 56 UITSNEDE VOORBEELDUITWERKING BORGSTEDE EN OMGEVING STEDENBOUWKUNDIGE STRUCTUUR Uitgangspunt voor de stedenbouwkundige structuur voor het deelgebied Borgstede e.o. is de bestaande

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

DE BENSDORP. L o o f & v a n S t i g t SCHETS ONTWERP

DE BENSDORP. L o o f & v a n S t i g t SCHETS ONTWERP DE BENSDORP L o o f & v a n S t i g t SCHETS ONTWERP 28 november 2005 DE BENSDORP Schets ontwerp Opdrachtgever: D e B e n s d o r p - S c h e t s o n t w e r p AM Wonen BV Noord-Holland Postbus 20556 1001

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek

Opinienota. Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek Opinienota Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek Nummer 2019/401758 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling PCM Auteur Dieben, G.C. Telefoonnummer

Nadere informatie

Den Helder Stadshart 47

Den Helder Stadshart 47 Den Helder Stadshart 47 N 3.2.STADSPARK / DE STAD WORDT VERRIJKT MET EEN GROENZONE DIE LUCHT EN RUIMTE GEEFT IN HET STEDELIJK WEEFSEL. DIT STADSPARK VORMT EEN LOMMERRIJKE ENTREE VAN DE STAD VOOR DE TREINREIZIGER

Nadere informatie

Ondertussen in het Sluiskwartier. Uitvoeringskader voor de tussentijdelijkheid Oktober 2014

Ondertussen in het Sluiskwartier. Uitvoeringskader voor de tussentijdelijkheid Oktober 2014 Ondertussen in het Sluiskwartier Uitvoeringskader voor de tussentijdelijkheid Oktober 2014 Inhoud 1. Ter introductie 2. Veranderende context 2.1 Robuuste parkeeroplossing 2.2 Overname vastgoed 2.3 Pilot

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling Gemeente Haarlem Haarlem Jeroen van Spijk Wethouder ruimtelijke ordening en monumenten, MRA, financiën, dienstverlening en burgerparticipatie Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden

Nadere informatie

Deventer - Stationsomgeving. herinrichting openbaar gebied, kantoren, onderwijs en stedelijke voorzieningen.

Deventer - Stationsomgeving. herinrichting openbaar gebied, kantoren, onderwijs en stedelijke voorzieningen. Deventer - Stationsomgeving herinrichting openbaar gebied, kantoren, onderwijs en stedelijke voorzieningen. Toekomstvisie; stip op de horizon De gemeente Deventer heeft de ambitie om het stationsgebied

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

1. Fort Advocaten N.V. De heer mr. Postbus KB Amsterdam

1. Fort Advocaten N.V. De heer mr. Postbus KB Amsterdam 1. Fort Advocaten N.V. De heer mr. Postbus 70091 1007 KB Amsterdam Per fax ingekomen d.d. 16-01-2014 Per brief geregistreerd onder nummer IN-14-09424 d.d. 17-01-2014 1.1. Cliënte is eigenaar van het perceel

Nadere informatie

1230-5A TOELICHTING INRICHTINGSPLAN BENSDORP BUSSUM OMGEVINGSVERGUNNING AANPASSING ONTWERP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW LEVS ARCHITECTEN

1230-5A TOELICHTING INRICHTINGSPLAN BENSDORP BUSSUM OMGEVINGSVERGUNNING AANPASSING ONTWERP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW LEVS ARCHITECTEN TOELICHTING INRICHTINGSPLAN BENSDORP BUSSUM OMGEVINGSVERGUNNING 25 4 2016 - AANPASSING ONTWERP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW LEVS ARCHITECTEN LANDSCHAPSONTWERP VLUGP STEDEBOUW & LANDSCHAPSARCHITECTUUR 1230-5A

Nadere informatie

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. De bijeenkomst is georganiseerd omdat de raad meer informatie van het college wil over de effecten van een mogelijk Van der

Nadere informatie

Herinrichting Korte Haven en omgeving. Subtitel. Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

Herinrichting Korte Haven en omgeving. Subtitel. Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Herinrichting Korte Haven en omgeving Subtitel Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om uw foto op maat te knippen......zo, dat

Nadere informatie

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Initiatief Driestar BV is sinds 2011 eigenaar van het voormalige Ooglijdersgasthuis met bijbehorende gebouwen. Een deel van de gebouwen is rijksmonument. Het plan

Nadere informatie

STEDEN- BOUWKUNDIGE VISIE WAGENWEG- GEBIED APRIL 2017

STEDEN- BOUWKUNDIGE VISIE WAGENWEG- GEBIED APRIL 2017 STEDEN- BOUWKUNDIGE VISIE WAGENWEG- GEBIED APRIL 2017 LIGGING 1. 1 21. IMPRESSIE HUIDIGE SITUATIE ZONERING HUIDIGE FUNCTIES 1. 3 AMBITIE EN UITDAGING DYNAMISCHE EN LEVENDIGE BUURT DIVERSITEIT IN WONINGTYPEN

Nadere informatie

09002 Intense Laagbouw. Groningen. Project nummer 24 Oosterhamrikkade Noordzijde. in opdracht van Gemeente Goningen, dienst RO/EZ

09002 Intense Laagbouw. Groningen. Project nummer 24 Oosterhamrikkade Noordzijde. in opdracht van Gemeente Goningen, dienst RO/EZ 09002 Intense Laagbouw Project nummer 24 Oosterhamrikkade Noordzijde Groningen in opdracht van Gemeente Goningen, dienst RO/EZ inhoudsopgave toelichting 3 model 4 17 09002 Intense Laagbouw Groningen 3

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Moorkensplein antwerpen. Groene pleinruimte met park geeft impuls aan sterk verstedelijkte buurt

Moorkensplein antwerpen. Groene pleinruimte met park geeft impuls aan sterk verstedelijkte buurt Moorkensplein antwerpen Groene pleinruimte met park geeft impuls aan sterk verstedelijkte buurt Moorkensplein Groene pleinruimte met park geeft impuls aan sterk verstedelijkte buurt De dichtbevolkte wijk

Nadere informatie

Frij hof Nijmegen. Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin

Frij hof Nijmegen. Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Frij hof Nijmegen Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Frij hof Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Waar ooit middelmatige architectuur uit de wederopbouwperiode

Nadere informatie

GEURST& SCHULZE Plandeel A, grondgebonden woningen met klein appartementenblok

GEURST& SCHULZE Plandeel A, grondgebonden woningen met klein appartementenblok Plandeel A, grondgebonden woningen met klein appartementenblok In deze variant voor plandeel A wordt een programma van 21 eengezinswoningen en een appartementenblok voorgesteld. De bebouwing wordt gekenmerkt

Nadere informatie

Kromhout Exploitatie t.a.v. de heren N. Mooij en J. Vink Aan de Bijl DC BERGAMBACHT. Geachte heren,

Kromhout Exploitatie t.a.v. de heren N. Mooij en J. Vink Aan de Bijl DC BERGAMBACHT. Geachte heren, Postadres: Postbus 8 3300 AA Dordrecht Kromhout Exploitatie t.a.v. de heren N. Mooij en J. Vink Aan de Bijl 12 2861 DC BERGAMBACHT Ruimtelijke Realisatie Spuiboulevard 300 DORDRECHT T14078 www.dordrecht.nl

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

Ruimtelijke Uitgangspunten. ontwikkeling locatie dorpsschool, Steenhoek te Rozendaal

Ruimtelijke Uitgangspunten. ontwikkeling locatie dorpsschool, Steenhoek te Rozendaal Ruimtelijke Uitgangspunten ontwikkeling locatie dorpsschool, Steenhoek te Rozendaal Ruimtelijke kenmerken situatie Woongebied jaren 70 Architectuur gevarieerd Vrijstaande huizen, ruime kavels Geschakelde

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Jeroen van Spijk. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Jeroen van Spijk. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Jeroen van Spijk wethouder ruimtelijke ordening en monumenten, MRA, financiën, dienstverlening en burgerparticipatie Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden

Nadere informatie

3e herziening Wijk Walburg, locatie Bouquet

3e herziening Wijk Walburg, locatie Bouquet 3e herziening Wijk Walburg, locatie Bouquet Inhoudsopgave Bijlagen bij de regels 3 Bijlage 1 Voorwaardelijke verplichting erfafscheiding 4 (vastgesteld) 3e herziening Wijk Walburg, locatie Bouquet NL.IMRO.0642.BP03HerzBouquet-3001

Nadere informatie

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant:

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant: Afgelopen dinsdag heb ik in de RIA een zeer korte powerpoint presenta7e gegeven waarin nu vooral met beelden wordt getoond welke consequen7es de omvang van de uitbreiding van De Gaard voor de kwaliteit

Nadere informatie

CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP

CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP Tijdens de vorige bewonersavond werden drie modellen gepresenteerd die de basis vormen van het concept stedenbouwkundig ontwerp. Aan de hand van verschillende onderwerpen,

Nadere informatie

TRIPLEQ KOPPOSITIE OP EEN TOPLOCATIE

TRIPLEQ KOPPOSITIE OP EEN TOPLOCATIE TRIPLEQ KOPPOSITIE OP EEN TOPLOCATIE Prestigieus Papendorp Papendorp is het prestigieuze kantorenpark dat de afgelopen jaren tot wasdom is gekomen in de driehoek gevormd door de rijkswegen A2 en A12 en

Nadere informatie

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem Dit document verbindt de terreinindeling van de voormalige Marechaussee Kazerne aan de Thomas a Kempislaan met gemeentelijke kaders die er zijn voor deze Kazerne.

Nadere informatie

Het Stad & Milieugebied. toekomstige structuur

Het Stad & Milieugebied. toekomstige structuur Het Stad & Milieugebied toekomstige structuur centrale ruimte/ formele as as en infrastructuur Vop en Oostwijk KW haven Maasboulevard Stationsgebied loopstromen verbinden Het Stad & Milieugebied toekomstige

Nadere informatie

Dorpshaven. Herontwikkeling van de Wassenaarse Haven

Dorpshaven. Herontwikkeling van de Wassenaarse Haven Dorpshaven Herontwikkeling van de Wassenaarse Haven De Omgevingswet komt eraan! Eén samenhangende wet voor de fysieke leefomgeving die ontwikkeling stimuleert en de kwaliteit van de leefomgeving waarborgt

Nadere informatie

Beeldvisie Bergharen. Juli 2011

Beeldvisie Bergharen. Juli 2011 Beeldvisie Bergharen Juli 2011 Leefbaarheidsgroep Bergharen t.a.v. dhr K. Schwillens Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Bergharen Arnhem, 7-7-2011 Onderwerp Uw referentie Onze referentie Beeldvisie Bergharen

Nadere informatie

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016 Memo Registratienummer 2016-36408 / 16Z.002701 Van Aan : Guido de Bruijn : College van burgemeester en wethouders Datum : 16 november 2016 Onderwerp : Parkeeroplossingen Centrum Schipluiden Inleiding De

Nadere informatie

Beeldkwaliteit Gebouwde omgeving Sfeer Materialisering Kleur

Beeldkwaliteit Gebouwde omgeving Sfeer Materialisering Kleur Beeldkwaliteit Gebouwde omgeving Het landgoed kent een sterk variërende omgeving met bos, heide, weide en akkers, beekdal, ven en meer. De gebouwen vallen traditioneel niet erg op, ook de nieuwbouw zal

Nadere informatie

Tevoren meegegeven uitgangspunten De gymzaal en buitensportfaciliteit zijn als randvoorwaarde meegegeven voor de ontwikkeling van

Tevoren meegegeven uitgangspunten De gymzaal en buitensportfaciliteit zijn als randvoorwaarde meegegeven voor de ontwikkeling van Bijlage 1 - Voorstel gebiedsontwikkeling Driehoek het Zand Inleiding Op 14 april 2016 is met uw raad afgesproken dat de verkennende notitie Naar een nieuw perspectief voor Driehoek het Zand basis zou zijn

Nadere informatie

14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK

14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK 14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK SFEERVOL EN COMFORTABEL WONEN In de gezellige binnenstad van Sneek worden veertien herenhuizen gerealiseerd.

Nadere informatie

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 1 Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 Presentatie - Wie zijn wij? - 4 projecten - Vragen 2 Vissers & Roelands Buro voor stedenbouw & architectuur - Architectonisch ontwerp van schets tot

Nadere informatie

Ringdijk - Citroëngarage. 3 e Stamtafel 28 september 2015

Ringdijk - Citroëngarage. 3 e Stamtafel 28 september 2015 Ringdijk - Citroëngarage 3 e Stamtafel 28 september 2015 Wouter Veldhuis, stedenbouwkundige Hans van der Heijden, architect Jan Emmens, Ringdijk Garage BV Imke Veltmeijer, gebiedsontwikkelaar Eigen Haard

Nadere informatie

Veld 5. Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16.

Veld 5. Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16. Veld 5 Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16. Waar is de locatie van Veld 5? Bouwplan veld 5 is een deelplan van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft, in het centrum van Delft. Het

Nadere informatie

Noordsingel 185. Hondiuslaan 44. 3035 ER Rotterdam. 3528 AB Utrecht. tel.:030 296 40 60. tel. 010 478 37 11. fax. 010 478 33 07. fax.

Noordsingel 185. Hondiuslaan 44. 3035 ER Rotterdam. 3528 AB Utrecht. tel.:030 296 40 60. tel. 010 478 37 11. fax. 010 478 33 07. fax. Scherpakkerweg 15 Postbus 764 5600 AT Eindhoven T +31 (0)40 243 40 45 F +31 (0)40 243 92 80 eindhoven@inbo.com www.inbo.com Hondiuslaan 44 3528 AB Utrecht tel.:030 296 40 60 fax.:030 296 34 36 www.jhk.nl

Nadere informatie

FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN

FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN MIDDEN-ZUID EINDBEELDSTUDIE, R E S U LT A A T V E R K E N N I N G S F A S E FIETSSNELWEG ASSEN/ GRONINGEN 3 NOVEMBER 217 II. DEELGEBIED MIDDEN-ZUID 4 MIDDEN-ZUID GRONINGEN

Nadere informatie

PAARDENMARKT ALKMAAR

PAARDENMARKT ALKMAAR PAARDENMARKT ALKMAAR opdracht commerciële ruimten ca..00 m woningen ca..60 m parkeren ca. 70 m opdachtgever Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Alkmaar architect OeverZaaijer architectuur en stedebouw

Nadere informatie

3 augustus 2012. 32 woningen in groenzone

3 augustus 2012. 32 woningen in groenzone Plek voor ideeën Beeldkwaliteitsplan Daalkampen II 030.00.02.45.20.00 3 augustus 2012 32 woningen in groenzone Beeldkwaliteitsplan, Daalkampen II - 32 woningen in groenzone 030.00.02.45.20.00 3 augustus

Nadere informatie

Katwijkerlaantracé Samenspraakbijeenkomst 25 november 2015

Katwijkerlaantracé Samenspraakbijeenkomst 25 november 2015 Katwijkerlaantracé Samenspraakbijeenkomst 25 november 2015 Welkom! Wijkpost Rokkeveen Opzet van de avond Inleiding Stand van zaken, Variantenstudie - Deelgebied A: Agaat - Deelgebied B: Zenobiagang - Deelgebied

Nadere informatie

Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord

Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord werfbijeenkomst 25/10/2016 In Meulestede Noord kan de kwaliteit van het openbaar domein verbeterd worden door een groenere inrichting en nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Bijlage B STEDENBOUWKUNDIGE RANDVOORWAARDEN OORGAT 6

Bijlage B STEDENBOUWKUNDIGE RANDVOORWAARDEN OORGAT 6 Bijlage B STEDENBOUWKUNDIGE RANDVOORWAARDEN OORGAT 6 document Randvoorwaarden project s017e_oorgat 6 afdeling VROM datum 250110 Ontwerp versie 1.0 Bijlage B 1/9 Inleiding Oorgat 6 is op dit moment in gebruik

Nadere informatie

voor een aantal woonwijken zoals De Whee 1 en Tuindorp.

voor een aantal woonwijken zoals De Whee 1 en Tuindorp. 9. Recreatie en ontspanning 10. Groen en water 11. Milieu en duurzaamheid 12. Cultuurhistorie 13. Uitvoeringsparagraaf 14. Maatschappelijke haalbaarheid Ruimtelijke kwaliteit 4.1 HUIDIGE SITUATIE 4.2 RUIMTELIJKE

Nadere informatie

Piet Hein kavel te Goes

Piet Hein kavel te Goes Piet Hein kavel te Goes Stedenbouwkundige randvoorwaarden 151215 BIJLAGE 2 1 Bestaande situatie De Piet Hein kavel ligt aan de zuidrand van de oude binnenstad in een omgeving met deels kleinschalige oudere

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Torenstraat 7 Gassel

Beeldkwaliteitsplan Torenstraat 7 Gassel 1 Gegevens over het plan: Plannaam: Datum: April 2017 Projectnummer Buro SRO: 14.40.09 Gegevens projectbetrokkenen: Opdrachtgever: Contactpersoon opdrachtgever: Dhr. G. Ariens Dhr. G. Ariens Gegevens Buro

Nadere informatie

Een woonpark op het terrein van het voormalige van Lodenstein College te Kesteren Werknummer: 12-1596 Datum: 21-02-2014

Een woonpark op het terrein van het voormalige van Lodenstein College te Kesteren Werknummer: 12-1596 Datum: 21-02-2014 Een woonpark op het terrein van het voormalige van Lodenstein College te Kesteren Werknummer: 12-1596 Datum: 21-02-2014 Inleiding: Deze studie omvat een stedenbouwkundige en architectonische verkenning

Nadere informatie

Bijlage 1 Beschrijving verloop ontwikkeling stedenbouwkundig plan herontwikkeling Riethorst

Bijlage 1 Beschrijving verloop ontwikkeling stedenbouwkundig plan herontwikkeling Riethorst Bijlage 1 Beschrijving verloop ontwikkeling stedenbouwkundig plan herontwikkeling Riethorst In deze bijlage wordt nader ingegaan op het proces dat de afgelopen jaren doorlopen is om te komen tot een stedenbouwkundig

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan. Jazz City. Roermond. 29 oktober 2013

Beeldkwaliteitsplan. Jazz City. Roermond. 29 oktober 2013 Beeldkwaliteitsplan Jazz City Roermond 29 oktober 2013 Inhoudsopgave 01 1. Inleiding 03 2. Gebiedsomschrijving 05 3. Beeldkwaliteitseisen 09 A. Boulevard 10 B. Promenade 13 C. Kazernevoorterrein 15 4.

Nadere informatie

Appartementengebouw Cinus

Appartementengebouw Cinus Appartementengebouw Cinus Cinus Appartementen gebouw Cinus Uit de analyse van het kruispunt (Spuikomweg - Coosje Buskenstraat - Spuistraat) blijkt dat het nu wordt gevormd door 5 koppen. Vier monolithische

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar -- [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar -- [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Parkeren Binnenstad 1- Notagegevens Notanummer 2016-000712 Datum 25-04-2016 Programma: 05 Ruimtelijke ontwikkeling Portefeuillehouder Weth. Grijsen Team ORB

Nadere informatie

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld. overdie DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED OVERDIE

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld. overdie DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED OVERDIE KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld overdie DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED OVERDIE 1 2 INHOUD Introductie 1. Stoere Havenstad, de nieuwe gebiedsidentiteit van Overdie 2. Overdie aan het kanaal in 2019

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie (februari 2013) Ontwikkelstrategie Lammenschans, Leiden in opdracht van: Gemeente Leiden februari 2013, Amsterdam Kerkstraat 204 1017 GV Amsterdam Postbus 15550 1001 NB Amsterdam Soeters Van Eldonk architecten

Nadere informatie

Oude IJssel. Binnenstad. Varkensweide Molen. De Bleek. Ontwerp betrekken Oude IJssel bij de binnenstad

Oude IJssel. Binnenstad. Varkensweide Molen. De Bleek. Ontwerp betrekken Oude IJssel bij de binnenstad Ontwerp betrekken Oude IJssel bij de binnenstad Er is een plan gemaakt om de Oude IJssel te betrekken bij de binnenstad. Het plan voor dit gebied moet er voor zorgen dat er een aantrekkelijk gebied ontstaat

Nadere informatie

HET HOF KROON OP S-HERTOGENBOSCH

HET HOF KROON OP S-HERTOGENBOSCH HET HOF KROON OP S-HERTOGENBOSCH Het Hof is een van de grootste woongebouwen van s-hertogenbosch. Dit sculpturale bouwblok brengt allure op een strategische plek in de stad: het markeert de beëindiging

Nadere informatie

Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg. maandag 26 augustus

Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg. maandag 26 augustus Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg maandag 26 augustus Programma Opening / terugblik op afgelopen periode De criteria en de manier van toetsen Overzicht ingediende ideeën Conclusies toetsing De

Nadere informatie

Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN

Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN colofon SAB Arnhem bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres: postbus 479 6800 AL Arnhem T (026) 3576911 F

Nadere informatie

KIJKDUIN FINEST OF OCKENBURGH STEDENBOUW, LANDSCHAP & BEELDKWALITEIT

KIJKDUIN FINEST OF OCKENBURGH STEDENBOUW, LANDSCHAP & BEELDKWALITEIT KIJKDUIN FINEST OF OCKENBURGH STEDENBOUW, LANDSCHAP & BEELDKWALITEIT 2 I KIJKDUIN, FINEST OF OCKENBURGH INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE PLANGEBIED IN OMGEVING 6 MASTERPLAN KIJKDUIN 8 LOCATIE 10 AMBITIE 16 SFEER

Nadere informatie

BEELDKWALITEITPLAN Heerenveen - Skoatterwâld Speciaal onderwijs: Duisterhoutschool + It Oerset. Concept 20-10-2011

BEELDKWALITEITPLAN Heerenveen - Skoatterwâld Speciaal onderwijs: Duisterhoutschool + It Oerset. Concept 20-10-2011 BEELDKWALITEITPLAN Heerenveen - Skoatterwâld Speciaal onderwijs: Duisterhoutschool + It Oerset Concept 20-10-2011 Inleiding Achtergrond / ligging Voor de beide scholen voor speciaal onderwijs de Duisterhoutschool

Nadere informatie

Stedenbouwkundige visie. Plantsoensingel Zuid s-heerenberg

Stedenbouwkundige visie. Plantsoensingel Zuid s-heerenberg Stedenbouwkundige visie Plantsoensingel Zuid s-heerenberg Stedenbouwkundige Visie Plantsoensingel Zuid s-heerenberg Opgesteld door: Buro Dwarsstraat Arjan van der Laan Inhoud 1 Inleiding 2 Analyse huidige

Nadere informatie

82 Uitwerkingsplan. wonen in het stadshart: beschutting en intimiteit

82 Uitwerkingsplan. wonen in het stadshart: beschutting en intimiteit 82 Uitwerkingsplan wonen in het stadshart: beschutting en intimiteit Den Helder Stadshart 83 N 3.6.STADSHART WONEN / IN CONTRAST MET DE RUIGHEID VAN DE ZEE EN DE DYNAMIEK VAN DE HAVEN IS HET STADSHART

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Maalderij t Stoom in Gilze

Beeldkwaliteitsplan Maalderij t Stoom in Gilze Beeldkwaliteitsplan Maalderij t Stoom in Gilze 1. INLEIDING Aan de Nieuwstraat 113a in Gilze staat sinds 1892 Maalderij 't Stoom. In 1910 is de stoommachine vervangen door een nieuwere machine en hebben

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie Klein Plaspoelpolder, beeldenboek 2: opgaven

Ontwikkelingsvisie Klein Plaspoelpolder, beeldenboek 2: opgaven 2 Ontwikkelingsvisie Klein Plaspoelpolder, beeldenboek 2: opgaven Klein Plaspoelpolder: opgaven Damsigt Oude Trambaan KLEI PLASPOELPOLDER Leidschendam-Centrum In dit beeldenboek worden de opgaven voor

Nadere informatie

GEESTBRUGKADE (38 32) Massastudie. Rijswijk

GEESTBRUGKADE (38 32) Massastudie. Rijswijk GEESTBRUGKADE (38 32) Massastudie Rijswijk KuiperCompagnons, Maart 2014 Context locatie VOORBURG Park Arentsburgh? Park Zeerust Leeuwendaal Park Drievliet RIJSWIJK DEN HAAG Historische context De geschiedenis

Nadere informatie

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten.

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Inleiding. Het creëren van een huiskamer is een belangrijke referentiegedachte: aldus is opgetekend in de Centrumvisie

Nadere informatie

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg Bedrijvenpark Noord Surfplas Bedrijvenpark zuid Bedrijventerrein T58 Bedrijvenpark te midden van groen

Nadere informatie

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot Datum : 02 oktober 2014 Inleiding Hotel Van Der Valk Hotel Akersloot is voornemens het hotel en het terrein uit te breiden. Omwille van

Nadere informatie

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

variant 1d 1d De nieuwbouw verdeelt het gebied duidelijk in twee pleinen: het Roselaarplein en de Nieuwe Markt.

variant 1d 1d De nieuwbouw verdeelt het gebied duidelijk in twee pleinen: het Roselaarplein en de Nieuwe Markt. wat spreekt u aan? bebouwing vervanging van het Mausoleum biedt nieuwe kansen! 1 Een aantrekkelijk plein wordt afgebakend door sterke wanden met uitnodigende en transparante etalages. Nu zijn er op de

Nadere informatie

Oost Gelre Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Oost Gelre Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Centrum Zeist. Stedenbouwkundige verkenning. April 2019

Centrum Zeist. Stedenbouwkundige verkenning. April 2019 Centrum Zeist Stedenbouwkundige verkenning April 2019 ar chitectuur en stedenbouw 2 Inhoud INLEIDING 05 ANALYSE 07 SCENARIO S 21 CONCLUSIE 49 BIJLAGEN 51 BIJLAGE 1: overige analysekaartjes 53 BIJLAGE 2:

Nadere informatie

Herijking Masterplan, Fase II. concept 2 augustus 2011

Herijking Masterplan, Fase II. concept 2 augustus 2011 Herijking Masterplan, Fase II concept 2 augustus 2011 Inleiding Het masterplan Schieveste zoals het tot nu toe is uitgewerkt, is minder geschikt voor het huisvesten van kleinere volumes. Het starten van

Nadere informatie

Een woonpark op het terrein van het voormalige van Lodenstein College te Kesteren Werknummer: Datum:

Een woonpark op het terrein van het voormalige van Lodenstein College te Kesteren Werknummer: Datum: Een woonpark op het terrein van het voormalige van Lodenstein College te Kesteren Werknummer: 12-1596 Datum: 02-05-2014 Inleiding: Deze studie omvat een stedenbouwkundige en architectonische verkenning

Nadere informatie

werkatelier II Losser, Aloysius locatie 18 mei 2015

werkatelier II Losser, Aloysius locatie 18 mei 2015 werkatelier II Losser, Aloysius locatie 18 mei 2015 programma 19.00 Welkom 19.10 Terugkoppeling input bijeenkomst 28 april 2015 20.00 Interview wethouders 20:45 Vervolgproces 21.00 Afsluiting input bijeenkomst

Nadere informatie

Park Krayenhoff Uithoorn

Park Krayenhoff Uithoorn Park Krayenhoff Uithoorn Park Krayenhoff Uithoorn Stedenbouwkundig plan Langwerpige parkzone De wijk wordt voor autoverkeer ontsloten vanuit het zuidoosten met een toegangsweg door het groen vanaf de

Nadere informatie

Projectnummer: Onderdeel : Stedenbouwkundige onderbouwing. Opdrachtgever : de Eekelaar NV Baarleseweg RH Chaam

Projectnummer: Onderdeel : Stedenbouwkundige onderbouwing. Opdrachtgever : de Eekelaar NV Baarleseweg RH Chaam Projectnummer: 22435 Onderdeel : Stedenbouwkundige onderbouwing Omschrijving : De Eekelaar 43 appartementen met commerciële ruimten en parkeerkelder Aan de Dorpsstraat te Chaam Opdrachtgever : de Eekelaar

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

DelftsHart Harnaschpolder Delft

DelftsHart Harnaschpolder Delft DelftsHart Harnaschpolder Delft DelftsHart Harnaschpolder, Delft Locatie Wooneilanden Harnaschpolder Delft is een grootschalige uitleglocatie bij de stad Delft. Nieuw gegraven poldersloten zijn gesitueerd

Nadere informatie

onderzoek programmatische mogelijkheden sporthal- en schoollocatie

onderzoek programmatische mogelijkheden sporthal- en schoollocatie onderzoek programmatische mogelijkheden sporthal- en schoollocatie sporthal school 19.02.17 1 Vigerend bestemmingsplan Het vigerend bestemmingsplan is een beheerplan, dat geen nieuwe ontwikkelingen toelaat

Nadere informatie

Rijsoord. locatie voormalig Toerkoop Reisburo De Jong. 14 juli 2017

Rijsoord. locatie voormalig Toerkoop Reisburo De Jong. 14 juli 2017 Rijsoord locatie voormalig Toerkoop Reisburo De Jong 14 juli 2017 Rijsoord Locatie voormalig Toerkoop Reisburo De Jong Rijsoord, tot 1855 een zelfstandig dorp, is een bijzondere plek. Het dorp telt ruim

Nadere informatie

DelftsHart Harnaschpolder Delft

DelftsHart Harnaschpolder Delft DelftsHart Harnaschpolder Delft DelftsHart Harnaschpolder, Delft Locatie Drie wooneilanden Delftshart maakt onderdeel uit van de grootschalige uitleglocatie Harnaschpolder bij de stad Delft. In de Harnaschpolder

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Oude Uitbreiding West Sliedrecht. December 2008

Nota van Uitgangspunten Oude Uitbreiding West Sliedrecht. December 2008 Nota van Uitgangspunten Oude Uitbreiding West Sliedrecht December 2008 Inhoudsopgave Inleiding Stedenbouwkundig plan Verkeer en parkeren Architectuur Erfafscheidingen Groen en spelen December 2008-02

Nadere informatie

In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling. Woonhof Waterrijk Eindhoven

In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling. Woonhof Waterrijk Eindhoven Woonhof Waterrijk Eindhoven In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling 1/5 In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling heeft M3H architecten een schetsontwerp gemaakt voor een van de stedelijke kamers

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan. Molehiem in Jirnsum. definitief

Beeldkwaliteitsplan. Molehiem in Jirnsum. definitief definitief Beeldkwaliteitsplan Molehiem in Jirnsum ------------ Buro Appelman ------------------------------------------------------------------------------------------------- tuin- & landschapsarchitectuur

Nadere informatie

Spelregels bij particulier initiatief Kruyderlaan-Herenstraat Collegevergadering 17 januari 2017

Spelregels bij particulier initiatief Kruyderlaan-Herenstraat Collegevergadering 17 januari 2017 Spelregels bij particulier initiatief Kruyderlaan-Herenstraat Collegevergadering 17 januari 2017 Herenstraat is een typisch perifeer centrummilieu ofwel aanloopgebied. Om ingespeeld te blijven op toekomstige

Nadere informatie

Alkmaar Westrand Structuurvisie 2030

Alkmaar Westrand Structuurvisie 2030 Alkmaar Westrand Structuurvisie 2030 HOSPER december 2010 4 58 HOSPER december 2010 Structuurvisie Alkmaar Westrand 2030 uitwerking ruimte voor functies Structuurvisie Alkmaar Westrand 2030 HOSPER december

Nadere informatie

14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK

14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK 14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK SFEERVOL EN COMFORTABEL WONEN In de gezellige binnenstad van Sneek worden veertien herenhuizen gerealiseerd.

Nadere informatie