Cambridge 500 Totaalvoeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cambridge 500 Totaalvoeding"

Transcriptie

1 Cambridge 500 Totaalvoeding

2 Inhoud 04 De kracht van eenvoud 06 Een bewuste keuze 08 Stel een realistisch streefgewicht vast 09 Vertrouw op je consulent 10 Hoe werkt het? 11 De voorbereidingsfase 12 Zoveel keus 14 Wat is mijn beste eetmoment? 15 Drink minimaal 2,5 liter water per dag 16 Tips voor tijdens het afslanken 17 Het toevoegen van een tussenweek 18 Richtlijnen tussenweek 20 Medische informatie 22 Af- en opbouwprogramma Mijn vrienden moesten er eerst maar om lachen. Nu ben ik degene die lacht

3 Gefeliciteerd Je gaat je droom verwezenlijken Nu gaat het snel. Letterlijk en figuurlijk. Je staat aan het begin van een reis, die een ommekeer in je leven zal brengen. Hoe vaak heb je hier al niet van gedroomd? Hoe vaak heb je niet gedacht: Het lukt mij toch nooit? Met het Cambridge Weight Plan ga je slagen. Met de steun van je consulent en je directe omgeving. Maar vooral met dank aan jezelf. Want jij hebt de keuze gemaakt om jouw welzijn en jouw gezondheid centraal te stellen. Sneller dan je denkt, ga je daar de vruchten van plukken.

4 04 De kracht van eenvoud Je gaat afslanken met behulp van een totaalvoeding van nog geen 500 kilocalorieën per dag, die al je reguliere maaltijden vervangt. Het gemak hiervan is dat je een tijdlang niet bezig hoeft te zijn met het bereiden van eten. Geen zorgen over verantwoorde recepten, het afwegen van porties en het tellen van calorieën. Niet langer zelf maaltijden samenstellen, of calorieën tellen. Een makkelijker en duidelijker manier van afslanken bestaat er niet.

5 Wat je ziet is wat je krijgt: drie geconcentreerde maaltijden, bestaande uit een shake, soep, reep of pap. Dit noemen we sole source, ofwel je enige voedingsbron. Met deze producten krijg je exact alle vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, koolhydraten en essentiële vetten binnen, die je nodig hebt voor een goede, dagelijkse balans. De basis vormt een beperking van de koolhydraten voor veel gewichtsverlies, in combinatie met voldoende eiwitten voor het behoud van spiermassa. Hiermee is de perfecte samenstelling gevonden, om snel en toch verantwoord af te slanken. Het ontstaan van overgewicht is heel eenvoudig: je lichaam krijgt meer energie binnen dan er wordt verbrand. Het teveel aan calorieën wordt opgeslagen als vet. Wat betekent in milde ketose raken? Als we de dagelijkse inname van koolhydraten beperken, gaat het lichaam op zoek naar de eigen reserves. Na circa drie dagen is de natuurlijke buffer van glycogeen opgebruikt en wordt begonnen met het verbruiken van de vetreserves. Deze vetverbranding wordt aangeduid als milde ketose. Bij de vetafbraak komen ketonen vrij die worden afgevoerd via onder meer de urine. Of je in milde ketose bent, kan worden nagegaan door een urinetest met een ketosestrip. Milde ketose treedt alleen op bij een zeer laag calorieën programma, met een lage inname van koolhydraten. er ontstaat een gevoel van toenemende fitheid en energie de stemming kan verbeteren; het roept een gevoel van welzijn op het hongergevoel verdwijnt of vermindert aanzienlijk Het ontbreken van honger maakt het gemakkelijker de verleiding te weerstaan om weer wat te eten. Dit geeft je het gevoel de situatie in eigen hand te hebben. 05 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding Gouden regel: ga niet bij-eten Tijdens het volgen van het Cambridge programma is het niet toegestaan om extra bijvoeding te nemen, in wat voor een vorm dan ook! Dus ook geen onschuldige producten zoals salade, rauwkost, een ei, melk in de koffie, stukje kaas of worst, etc. Dit leidt tot het vasthouden van vocht, het uit ketose raken en weer opwekken van hongergevoelens. Kun je het bij-eten toch niet laten, kies dan voor Cambridge 800.

6 06 Een bewuste keuze Cambridge 500 geeft al in de eerste weken verrassende resultaten op de weegschaal. Je zult merken dat hier een enorme stimulans vanuit gaat. Houd jezelf steeds goed voor ogen waarom je aan deze reis bent begonnen en wat je ermee wilt bereiken. Als je dat doet, zal je droom uitkomen. Iedereen heeft zo zijn redenen om te willen afslanken. Het is goed deze eerst voor jezelf op papier te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van een top-3. Door hier iedere ochtend weer even een blik op te werpen, blijf je steeds door en door gemotiveerd. Je kunt deze top-3 er ook bijpakken als je een moeilijk moment hebt, om jezelf weer op te peppen. Een goede reden is je gezondheid. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat overgewicht op termijn gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Dan hebben we het over: Hoge bloeddruk Verhoogde kans op hart- en vaatziekten Verhoogde kans op diabetes Verhoogd cholesterol Gewrichtsklachten Astmatische aandoeningen Verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker Snurken, slaapapneu en een tekort aan nachtrust Menstruatieproblemen en afnemende vruchtbaarheid Sexuele problemen Maar er zijn nog meer redenen om af te slanken: Meer zelfvertrouwen en een hogere eigenwaarde Het goede voorbeeld zijn voor je kinderen Minder praktische beperkingen in je dagelijks leven Iets kunnen gaan doen, wat je nu niet kunt doen Maak nu een lijstje met jouw eigen Top-3. Waarom wil jij graag afslanken? Noem drie eigen voorbeelden, die jou sterk motiveren.

7 07 Als ik mijn spiegelbeeld zie in een etalageruit, kan ik een glimlach niet onderdrukken. Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

8 08 Stel een realistisch streefgewicht vast Je streefgewicht is het doel waar je naartoe werkt. Zeker bij een grote gewichtsafname hoeft dat niet altijd in één keer bereikt te worden. Maak liever kleine, realistische tussenstapjes. Die zijn sneller haalbaar en zorgen ervoor dat je extra enthousiast en gemotiveerd blijft. Het Cambridge Af- en opbouwprogramma draagt zorg voor een gestructureerde opbouw van de koolhydraten in de overgang naar reguliere voeding. Hiermee wordt een ongewenste gewichtstoename door het vasthouden van teveel vocht voorkomen, bij de beëindiging van het afslankprogramma. Indicatoren voor het vaststellen van een goed streefgewicht zijn: je BMI (zie achterzijde van deze brochure), de tailleomvang, gezondheidsklachten en je eigen gevoel. Dit komt allemaal aan de orde in het eerste contact met je consulent. In de eerste weken is het gewichtsverlies verhoudingsgewijs het grootst. Hier gaat een geweldig stimulerend effect vanuit. De eerste twee tot drie kilo s van dit eerste gewichtsverlies bestaat echter uit water en de als glycogeen opgeslagen koolhydraten. Als je stopt met het afslankprogramma, zal het lichaam deze natuurlijke voorraden als eerste weer herstellen. Het is dus verstandig om altijd een paar kilo onder je streefgewicht te gaan zitten, als je gaat afslanken.

9 Vertrouw op je consulent Zie je consulent als je beste maatje. Een personal coach die je op afgesproken tijden ziet en met wie je contact kunt opnemen als je een slecht moment hebt. Hieruit groeit een vertrouwensband, waarop je steeds kunt terugvallen. Een goede, persoonlijke begeleiding is de sleutel tot het slagen van dit afslankprogramma. Je consulent is je adviseur én je motivator, ofwel: je steun en toeverlaat. Alle consulenten zijn ervaringsdeskundigen, die het Cambridge Weight Plan zelf succesvol doorlopen hebben. Zij kennen de successen als geen ander, maar ook de valkuilen die altijd op de loer liggen. Je consulent is er om jou te laten slagen Afslanken met Cambridge 500 doe je er niet zomaar even bij. Blijf daarom steeds open tegen je consulent over wat je moeilijk vindt en wat je juist veel steun geeft. Regelmatig contact met je consulent zal je helpen het Cambridge 500 programma met succes af te ronden. Afslanken is voor veel mensen een uiterst gevoelige zaak. Zeker als je daarvoor een verandering in je leefpatroon moet aanbrengen en je de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn wilt nemen. Nog meer als daar al eerdere (of zelfs vele) afslankpogingen aan vooraf zijn gegaan. Dat wil je delen met iemand die je ook daadwerkelijk begrijpt. Juist dat is de kracht van deze formule: je staat er niet alleen voor! 09 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

10 10 Hoe werkt het? Afslanken is belangrijk om op het gewenste streefgewicht te komen. Gewichtsbeheersing op de langere termijn vraagt om een deskundige begeleiding, gedragsaanpassing en een gestructureerd programma. Motivatie en enthousiasme bij het zien van de resultaten, doen de rest. Want één ding is zeker: als je het programma volgt zoals het moet, is jouw succes verzekerd. Daarom is het ook zo belangrijk dit te doen onder begeleiding en met realistische doelen, in zorgvuldig opgebouwde stappen. De vier fasen die doorlopen worden, zijn: 1 Voorbereidingsfase 2 Afslankfase 3 Af- en opbouwfase 4 Gewichtsbeheersing Na de afslankfase word je door je consulent begeleid naar een gezond voedingspatroon. Via de Af- en opbouwfase keer je stapsgewijs terug naar reguliere voeding. Deze lijn wordt doorgetrokken naar een programma voor Gewichtsbeheersing. Dit omvat voedings- en gedragsadviezen voor een nieuwe levensstijl. Je zult zó blij zijn met het bereikte resultaat, dat je hier enthousiast mee bezig gaat, op een volkomen natuurlijke manier.

11 De voorbereidingsfase Het is niet verstandig om vanuit een voedingspatroon met reguliere maaltijden in één keer rigoureus over te schakelen op een zeer laag calorieën programma. Dit betekent een te grote omschakeling voor het lichaam en voor je stofwisseling. Neem in de week voorafgaand aan het afslankprogramma, de volgende stappen: Verminder het aantal calorieën over de dag, met name de koolhydraten. Deze zijn aanwezig in onder meer brood, rijst, aardappelen, pasta, zoetwaren, chips en koekjes. Bouw dit langzaam af. Vermijd alcohol. Verwijder alle verleidingen uit je ijskast en keukenkastjes. Realiseer je dat je niets, maar dan ook niets mag bij-eten of snoepen tijdens het Cambridge 500 programma. Dit kan je milde ketose verstoren en daarmee je gewichtsverlies. Verzamel de steun van je vrienden en gezinsleden. Vertel hen wat je gaat doen en vooral waarom je dit zo graag wilt. Stel niet uit. Zeg niet: Over een week begin ik echt. Start vandaag met je voorbereidingsfase; des te sneller kun je aan het echte werk beginnen. Uitstellen lost niets op. Er is altijd wel een feestje, of een excuus. Geloof in jezelf: met de juiste motivatie, kun je ook dat feestje wel aan. Of dat feestje nu volgende week is, of een maand later. Gewoon beginnen dus. Tip Als je vanaf maandag gaat beginnen met het programma, is de kans groot dat je in het weekend extra veel gaat eten. Begin daarom eens midden in de week. Dit heeft tevens als voordeel dat je (een week later) ook midden in de week kunt beginnen met het afslankprogramma. Daardoor kun je al vóór het weekend in milde ketose raken. Dit betekent dat je makkelijker het weekend doorkomt, met minder hongergevoelens en meer energie. 11 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

12 12 Zoveel keus Cambridge 500 kent van alle Cambridge programma s de grootste variëteit aan smaken. Daarin is keuze uit shakes, soepen, repen en porridge (pap). Een programma met voor elk wat wils. Dat maakt ook dat het voor iedereen goed vol te houden is.

13 Met deze producten krijg je alle vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, koolhydraten en essentiële vetten binnen, die je nodig hebt voor een volwaardige dagvoeding. Je hoeft dus geen aanvullende vitaminenpreparaten of andere vaak kostbare voedingssupplementen aan te schaffen. Variaties en smaken Shakes: chocolade, vanille, aardbei, banaan, butterscotch, cappuccino, toffee-walnoot, bosvruchten Repen: peanut crunch, cranberry crunch Soepen: kip-champignon, tomaat, groente, oriëntal chili Porridge (pap): naturel Lactosevrije shakes en soepen: chocolade, vanille, cappuccino, chocolade-orange, champignon Ondersteunende producten Mix a mousse: om van je shake een lekkere pudding te maken Drankmixen: Sunshine Orange en Summer Berry. Om smaak toe te voegen aan je water, of om waterijsjes te maken (ter variatie) Golden vegetable: een groentebouillon als tussendoortje (maximaal 1 per dag) Cambridge Fibre: natuurlijke vezels, voor een goede stoelgang Tips Voor de afwisseling kun je een theelepeltje oploskoffie toevoegen aan een vanille- of chocoladeshake. Je kunt ook experimenteren met het mengen van verschillende smaken, bijvoorbeeld chocolade en vanille half-om-half. Gebruik van de repen Het gebruik van repen is pas toegestaan na twee weken. Dit in verband met de wat hogere concentratie koolhydraten. Met shakes en soepen kom je sneller in ketose. Het direct starten met repen kan enige maag- en darmklachten opleveren, door de vastere en geconcentreerde samenstelling. Het kauwen op repen kan in de eerste twee weken bovendien hongergevoelens oproepen, door prikkels vanuit de hersenen. De hersenen associëren kauwen nog teveel met de roep om (meer) eten. Daarom is het beter eerst goed in het afslankprogramma te zitten, voordat je begint met repen. Vervang maximaal één maaltijd per dag door een Cambridge reep. Drink een extra glas water als je een reep gebruikt. Niet meer en niet minder Houd je aan de voorgeschreven hoeveelheden en aan de drie producten per dag. Minder producten nemen betekent niet dat je nóg sneller afslankt. Dit betekent alleen maar dat je niet alle noodzakelijke voedings- en bouwstoffen binnen krijgt, die je per dag nodig hebt. Dat is schadelijk voor je lichaam en voor je weerstand. 13 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

14 14 Wat is mijn beste eetmoment? Niet iedereen heeft hetzelfde bioritme en een gelijk inspanningsniveau. Het is dus handig om je maaltijden voor jou zo gunstig mogelijk over de dag te verdelen. Een goede dagindeling zal je helpen de verleiding te weerstaan nog iets anders te eten. Als je op een bepaald moment van de dag altijd honger hebt, kun je het beste je schema hierop aanpassen. Je kunt het moment van ontbijten iets verleggen en daarmee het moment van lunch en avondmaaltijd iets doorschuiven. Wees hier echter voorzichtig mee: te laat ontbijten betekent dat je spijsvertering later op gang komt. Heb je bepaalde vaste hongermomenten, dan kun je er voor kiezen om een maaltijd in 2 porties op te delen en gespreid over een dagdeel te eten. Er moet wel voldoende tijd genomen worden om het lichaam te laten wennen aan een zeer laag energie programma. Bij sommige beroepen (bouwvakkers, sporters, verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs, vliegend personeel etc.) moet er gezocht worden naar een juiste balans. Dat geldt zowel voor wat de beste tijdstippen zijn om een shake, soep of reep te nemen, als voor wat het beste moment is om met het afslankprogramma te starten.

15 Drink minimaal 2,5 liter water per dag. Veel water drinken is belangrijk om de afvalstoffen af te voeren die vrijkomen bij de afbraak van vetcellen. Het draagt verder bij aan een gezonde vochtbalans en het voorkomen van bijwerkingen. In feite ondergaat je lichaam een reinigingsproces. Het advies is 2,5 tot 3 liter water, verspreid over de dag. Dit is zónder het water dat je gebruikt om de soepen en shakes te bereiden. Tijdens het Cambridge 500 programma, zijn de volgende dranken toegestaan: Mineraalwater (zowel met als zonder koolzuur) Kraanwater Koffie (zonder suiker of melk, zoetjes in tabletvorm toegestaan) Thee (zonder suiker, niet alle soorten) Tips Als je gewend bent heel veel thee of koffie te drinken, probeer dit dan geleidelijk te minderen. Meteen aanzienlijk gaan minderen is niet verstandig, aangezien dit ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn en prikkelbaarheid tot gevolg kan hebben. Heb je moeite met het drinken van veel water, dan kun je de Cambridge drankmixen gebruiken, om een smaakje toe te voegen (sinaasappel of bosvruchten). Je kunt het water het beste gespreid over de dag drinken, in kleine hoeveelheden. Thee kan voor enige smaakvariatie zorgen. Met name kruidenthee, mint thee en groene thee zijn geschikt. Vermijd de theesmaken gemaakt van bloemen of fruit. Deze bevatten suikers en/of zuren die je uit je milde ketose halen. Het gebruik van alcohol en frisdranken, ook de light versies, moet geheel vermeden worden. Ook deze kunnen de ketose verstoren. 15 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

16 16 Tips voor tijdens het afslanken Afslanken is een overwinning op jezelf. Met name de eerste drie dagen, als je nog niet in ketose bent, kunnen even zwaar zijn. Dat betekent niet, dat je ook daarna geen moeilijke momenten meer kent. Eén dip staat een goed eindresultaat niet in de weg. Hier enkele tips. Eetdagboek Houd je vorderingen bij in een eetdagboek. Koop hiervoor een schrift. Noteer wat je hebt gegeten en op welk tijdstip. Maak een tabel voor de weegmomenten en hoeveel gewicht je bent verloren. Het vastleggen van je bereikte resultaten, geeft een extra stimulans. Motivatielijstje Een handig hulpmiddel is om voor jezelf een lijstje te maken met daarop alle redenen waarom je wilt afslanken. Lees dit iedere ochtend opnieuw door: hiermee houd je je motivatie op peil. Zoek afleiding Als je denkt dat je honger hebt, drink dan voldoende water en zoek afleiding in een bezigheid. Zorg voor voldoende beweging. In beweging zijn verzet de zinnen. Boodschappen Weersta je verleidingen, door te zorgen dat je ze niet in huis hebt. Doe daarom bewust boodschappen en let op wat je koopt. Ga gewoon op bezoek Zet je sociale leven voort. Er is niets mis mee om je Cambridge producten mee te nemen naar vrienden en daar te eten. Weegmomenten uitstellen Weersta de verleiding om jezelf iedere dag te willen wegen. Als je hierop gefixeerd raakt, kun je ook makkelijk teleurgesteld raken. Je verliest niet iedere dag gewicht en niet iedere week even veel. Het kan voorkomen dat je tijdelijk geen gewicht verliest maar dat wel je buikomvang is verminderd. Bewaar je weegmomenten daarom voor bij de consulent. Mobiliseer je omgeving De steun en stimulans van anderen is belangrijk. Thuis, op het werk, of onder vrienden. Leg iedereen uit wat je aan het doen bent (of gaat doen) en waarom dat zo belangrijk voor jou is. Als zij dit begrijpen, zullen ze jou ook eerder steunen. Maak afspraken met je omgeving, dat ze er niet in meegaan als je een zwak moment hebt.

17 Het toevoegen van een tussenweek Het is wettelijk bepaald dat een zeer laag calorieën dieet als Cambridge 500 niet langer dan 3 weken achter elkaar mag worden gevolgd. In overleg met je huisarts is het toegestaan de producten langer aaneengesloten te gebruiken. De zelf te bereiden extra maaltijd kun je zien als een oefening om op gewicht te blijven. Het biedt tevens een eerste mogelijkheid om weer wat regulier voedsel te bereiden en te integreren in het nieuwe eetpatroon. Na afloop van het afslankprogramma komen deze nieuwe eetpatronen uitgebreid aan de orde. Na afloop van de tussenweek, ga je weer door met alleen Cambridge 500. Hiervoor staat een nieuwe cyclus van drie tot zes weken, waarna weer een tussenweek volgt. Net zolang tot je streefgewicht bereikt is. 17 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

18 18 Richtlijn tussenweek Na 3-6 weken wordt één tussenweek van 7 dagen ingelast die bestaat uit: 3 x Cambridge maaltijd (shake, soep, pap of reep) kcal avondmaaltijd. Deze week gebruik je circa 800 kcal per dag. Het is de bedoeling dat je ook tijdens de tussenweek de koolhydraten beperkt. Daarom zijn o.a. aardappelen, brood, pasta, rijst, granen, peulvruchten en fruit niet toegestaan. Als je je aan deze richtlijnen houdt, blijf je waarschijnlijk in milde ketose. Hierdoor kun je nog gewicht verliezen die week en is het makkelijker het Cambridge programma weer op te pakken na de tussenweek. Deze adviezen gelden alleen tijdens de tussenweek van het Cambridge programma. Vóór en na de tussenweek gebruik je alleen de Cambridge maaltijden. Voorbeeld dagindeling: Ontbijt: 1 Cambridge maaltijd Middagmaaltijd: 1 Cambridge maaltijd Avondmaaltijd: Maximaal 300 kcal Tussendoor: 1 Cambridge maaltijd 2,5 liter water, eventueel aangevuld met thee of koffie Avondmaaltijd van maximaal 300 kcal Mager wit vlees/vis/vleesvervanger ( gram) + groenten ( gram). Voor de bereiding van vlees, vis, vleesvervanger en/of de groente kun je 1 eetlepel olijfolie (15 ml) gebruiken. Vlees/vis Witte vlees en vissoorten bevatten weinig koolhydraten en zijn licht verteerbaar. - Kipfilet of kalkoenfilet. - Forel, kabeljauw, koolvis, roodbaars, schelvis, scholfilet, tilapia, tong, tonijn of zeewolf. Vleesvervangers In plaats van vlees of vis bij de avondmaaltijd kun je ook kiezen voor vleesvervangers, zoals tahoe, tempé, Valess, Tivall, Quorn, Hüttenkäse of één ei. De meeste kant- en klare vleesvervangers bevatten meer koolhydraten dan vlees of vis. Kies daarom altijd voor ongepaneerde producten. Groenten We adviseren vooral groenten te kiezen met een laag koolhydraat-gehalte uit de tabel hiernaast. Overige adviezen: - Voeg geen zout, saus of kaas toe als smaakmakers. - Als smaakmakers kun je gebruik maken van kruiden, specerijen (zoals peper, peterselie, tijm, rozemarijn, nootmuskaat) en tabasco.

19 Tips: De derde Cambridge maaltijd kun je in plaats van als tussendoortje op verschillende manieren met de avondmaaltijd combineren. Je kunt bijvoorbeeld: - Een saus maken van één van de soepen voor over de groenten of het vlees. Meng hiervoor ml heet water met één zakje. - Een nagerecht maken van een shake met behulp van de mix-a-mousse. - Een soep als voorgerecht, of de pap als nagerecht nemen. Toegestaan Andijvie Bleekselderij Bloemkool Broccoli Champignons Courgette Komkommer Koolraap Paksoi Prei Sla Spinazie Spitskool Spruitjes Tomaat Venkel Witlof Zuurkool 19 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

20 20 Medische informatie Het Cambridge Weight Plan is ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge. Het is medisch wetenschappelijk getest en volkomen veilig bij juist gebruik. Cambridge 500 kan niet door iedereen onder alle omstandigheden worden gevolgd. Het is daarom van belang dat medische informatie wordt verstrekt aan de consulent. Tijdens het intakegesprek met je consulent worden op het Cliënt Inschrijfformulier medische gegevens vastgelegd, aan de hand van klachten, allergieën en medicatie. Het is wettelijk bepaald dat je zelf verantwoordelijk bent voor de juistheid van deze informatie. Het Cambridge 500 programma wordt niet verstrekt aan personen jonger dan 18 jaar en niet aan zwangere vrouwen of aan vrouwen die borstvoeding geven. Dit geldt ook voor contraindicaties, waaronder diabetes type 1, ernstige afwijkingen aan hart, lever of nieren, recente ziekenhuisopname, zware depressies en eetstoornissen zoals anorexia en boulimia. Bij gebruik van bepaalde medicijnen kan het zijn dat het programma niet mag worden gevolgd, of dat eerst een arts moet worden geraadpleegd. Bespreek dit altijd met je consulent. Blijf altijd eerlijk tegen je consulent, zeker als het gaat om medicijngebruik. Afslanken betekent onder meer dat medicijnen sneller in het bloed worden opgenomen en anders kunnen reageren. Daarom is het goed ook altijd vooraf de huisarts in te lichten. Je consulent kan vertellen wat voor lichamelijke veranderingen je kunt verwachten. Stel daarom je consulent steeds op de hoogte van veranderingen in je gezondheid in het algemeen, of als je je door het volgen van het afslankprogramma niet lekker voelt.

21 Mogelijke bijwerkingen Het is niet uitgesloten dat je door de veranderingen in je lichaam, tijdelijk enkele lichte bijwerkingen kunt krijgen. Veel van deze bijwerkingen, waaronder duizeligheid en hoofdpijn, staan in direct verband met het drinken van onvoldoende water. Water helpt de afvalstoffen af te voeren en de organen die deze stoffen afbreken (lever en nieren) optimaal te laten functioneren. Drink je voldoende en houden de klachten aan, bespreek dit dan met je consulent. Spijsvertering Cambridge 500 bevat voeding in een verhoogde concentratie. Het drinken van voldoende water is van belang voor een goede werking van de spijsvertering. Hierdoor wordt de geconcentreerde voeding verdund tot een voor het lichaam aanvaardbaar niveau. Door de kleine hoeveelheid vaste stoffen, zullen tevens de darmbewegingen aanzienlijk afnemen. Voor mensen die hiervoor gevoelig zijn is een vezelsupplement beschikbaar (Cambridge Fibre), om de stoelgang op de juiste wijze te reguleren. Het gebruik van laxeermiddelen wordt niet aangeraden; overleg dit met je consulent. Galstenen Mensen met overgewicht of obesitas lopen een grotere kans op de vorming van galstenen. Versneld afslanken (meer dan 1,5 kg per week, zoals mogelijk is met Cambridge 500) kan de vorming hiervan stimuleren. Heb je al eerder galsteenklachten gehad, dan is het raadzaam vooraf contact op te nemen met je huisarts. Ons advies is in dat geval Cambridge 800 of hoger te volgen. Slechte adem Tijdens de milde ketose worden ketonen afgevoerd via urine, zweet en speeksel. Hierdoor kan een slechte adem optreden. Gebruik hiervoor uitsluitend alcoholvrije mondspray. Het is niet toegestaan om kauwgum, Smint, Läkerol en dergelijke te gebruiken. Ook meer water drinken, het gebruik van een tongschraper en vaker de tanden poetsen dragen bij aan een frissere adem. Misselijkheid e.a. Misselijkheid, diarree of buikpijn kunnen optreden als gevolg van de hoge concentratie mineralen en vitamines in de producten. Voldoende drinken voordat je de producten inneemt, moet de klachten verminderen. Een mogelijkheid is de drie maaltijden om te zetten in zes halve maaltijden en deze met regelmatige tussenpozen in te nemen. Voor duizeligheid en hoofdpijn geldt in het algemeen dat je voldoende moet drinken. Hoofdpijn kan verder ontstaan door cafeïne-ontwenning. Bouw in dat geval het koffiegebruik langzaam af en niet te snel ineens. Haaruitval Haaruitval is zeldzaam en alleen bij mensen die veel gewicht moeten verliezen over een lange periode. Als het gebeurt is het verspreid en nooit volledig. Hoewel haaruitval als zorgwekkend kan worden ervaren, is het onschadelijk en tijdelijk. Het haar zal vanzelf weer aangroeien. 21 Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

22 22 Het Cambridge Af- en opbouwprogramma Als het streefgewicht is bereikt, krijg je een af- en opbouwprogramma. Dit betekent dat je geleidelijk overgaat op reguliere maaltijden. In dit programma wordt veel aandacht besteed aan een verantwoorde samenstelling van de maaltijden. Zo maak je de overstap naar een ander voedingspatroon. Het Cambridge af- en opbouwprogramma is ontworpen om het reguliere voedsel in een specifieke volgorde opnieuw bij je te introduceren. Vooral de koolhydraten worden pas geleidelijk weer in het menu geïntegreerd. Daardoor wordt bij een terugkeer naar regulier voedsel een ongewenste gewichtstoename door het vasthouden van vocht voorkomen. Tijdens de eerste week combineert het programma een of twee maaltijden van het Cambridge Weight Plan met aanbevolen voedsel. Daarna voorziet het in een praktisch en gezond voedingsplan voor de toekomst, waarvan het hele gezin uiteindelijk kan profiteren en meegenieten. Cambridge Gewichtsbeheersing kent diverse ondersteunende programma s voor blijvend gewichtsbehoud op de langere termijn. Met Cambridge bewegen De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minstens 30 minuten te bewegen. Dat kan op vele manieren. Cambridge biedt een thuisprogramma met lichte fitnessoefeningen, al dan niet in combinatie met weerstandsbanden of een balance ball. Daarnaast bieden we wandelschema s. Ook hier werk je in kleine stapjes, met haalbare doelen, om daarna je grens weer een stukje te verleggen. Cambridge Levensstijl Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is het uitgangspunt van Cambridge Levensstijl. Door je bewust te worden van verkeerde leef- en eetgewoonten, kun je je gedrag veranderen. Want als je terugvalt in je oude gewoonten, is de kans groot dat je ook je oude gewicht weer bereikt. Voedingsadvies Wat moet je weten over voeding? Hoe kook je lekker en gezond tegelijk? Naast recepten delen we al onze kennis over voeding met jou. Hiermee kun je zelf creatief aan de slag in je keuken. Voor jezelf, maar de andere gezinsleden profiteren hier gelijk van mee. Want vanaf nu, kun je weer samen eten. Om je nieuwe gewicht te behouden, moet je precies de juiste hoeveelheid voedsel eten die bij jouw nieuwe lichaam past. Nu je lichter bent, is ook je energiebehoefte anders. Jouw consulent kan precies voor jou uitrekenen hoeveel calorieën je per dag moet gaan eten.

23 23 Ik kan weer met mijn gezin op stap zonder buiten adem te raken. Cambridge Weight Plan. Cambridge 500 Totaalvoeding

24 Je toekomst start hier In het ruim 25-jarig bestaan van Cambridge Weight Plan zijn wereldwijd al miljoenen mensen succesvol afgeslankt met het Cambridge Weight Plan. Op vind je alle verdere informatie over onze programma s, producten en consulenten. Hier lees je ook de persoonlijke succesverhalen van mensen die, vaak na jarenlange teleurstellingen, uiteindelijk zijn uitgekomen bij het Cambridge Weight Plan. Hun verhalen zijn uit het leven gegrepen en voor iedereen herkenbaar. Praat met anderen Bezoek het forum op onze website en deel in de ervaringen van mensen die momenteel het Cambridge Weight Plan gebruiken. Mensen zoals jij. Vastberaden om deze keer wél te slagen. Op het forum delen zij lief en leed met hun medeafslankers. Door in te loggen, kun je zelf deelnemen aan de gesprekken. Meet je eigen BMI Op onze website vind je een BMI meter( Body Mass Index). Deze geeft aan waar je met je huidige gewicht staat en wat voor jou een gezond gewicht is. Cambridge Weight Plan Benelux BV Siliciumweg SX Amersfoort t f e info@cambridgeweightplan.nl w Augustus 2010

Cambridge 800 Introductie

Cambridge 800 Introductie Cambridge 800 Introductie Inhoud 04 Vier programma s 05 Een bewuste keuze 07 Vertrouw op je consulent 08 Overheerlijke smaken 10 Hoe werkt het? 11 Drink 2,5 tot 3 liter water 12 Medische informatie 15

Nadere informatie

Jouw eigen gewichtsplan

Jouw eigen gewichtsplan Jouw eigen gewichtsplan Inhoud 06 De ommekeer in jouw leven? 08 Geef jezelf vleugels 10 Overheerlijke smaken 12 Gratis begeleiding 14 Blijvende gewichtsbeheersing 15 Veel gestelde vragen Eindelijk kan

Nadere informatie

Cambridge 500 Totaalvoeding

Cambridge 500 Totaalvoeding Cambridge 500 Totaalvoeding Inhoud 04 De kracht van eenvoud 06 Een bewuste keuze 08 Stel een realistisch streefgewicht vast 09 Vertrouw op je consulent 10 Hoe werkt het? 11 De voorbereidingsfase 12 Zoveel

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Verantwoord en gezond afslanken? Even simpel als. Doe de test & krijg persoonlijk dieetadvies. www.weightcare.nl www.weightcare.be

Verantwoord en gezond afslanken? Even simpel als. Doe de test & krijg persoonlijk dieetadvies. www.weightcare.nl www.weightcare.be Verantwoord en gezond afslanken? Even simpel als Doe de test & krijg persoonlijk dieetadvies. www.weightcare.nl www.weightcare.be _WeightCare_ABC-105x170_NL_linda.indd 1 2 Bereken hier je BMI! Je BMI (Body

Nadere informatie

Cambridge 500 Afbouwen & opbouwen

Cambridge 500 Afbouwen & opbouwen Cambridge 500 Afbouwen & opbouwen Inhoud 06 Afbouwprogramma 08 Opbouwen naar een gezonde voeding 11 Variatiemogelijkeden Dit resultaat wil ik vasthouden. Geweldig Je hebt je streefgewicht gehaald. Je mag

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.5

niveau 2, 3, 4 thema 5.5 niveau 2, 3, 4 thema 5.5 Gezonde voeding Inleiding Wanneer eet je gezond? Hoeveel moet ik dagelijks eten? Wat is een goed lichaamsgewicht? Onder- en overgewicht Inleiding Goede voeding levert de dagelijks

Nadere informatie

- Maandag-dinsdag-donderdag, maandagavond en donderdagavond - Uitsluitend op afspraak

- Maandag-dinsdag-donderdag, maandagavond en donderdagavond - Uitsluitend op afspraak Gecertificeerd en Onafhankelijk Cambridge Consulent Marly Rosenboom Hoofdstraat 328 6372 ET Landgraaf Tel.: 06-526 525 51 email: info@marlyrosenboom.nl www.cambridgeweightplan.nl Openingstijden praktijk:

Nadere informatie

SLIM DOE JE ZO! VET VERLIEZEN Door: Eiwitrijkerecepten.nl

SLIM DOE JE ZO! VET VERLIEZEN Door: Eiwitrijkerecepten.nl SLIM VET VERLIEZEN DOE JE ZO! 1.0 Door: Eiwitrijkerecepten.nl Inleiding De meeste mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveerd bent

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

IT S YOUR LIFE. MAKE IT COMPLETE.

IT S YOUR LIFE. MAKE IT COMPLETE. IT S YOUR LIFE. MAKE IT COMPLETE. YOU LOVE LIFE. MET JUICE PLUS+ COMPLETE. Je geeft om je uiterlijk en gezondheid. Je wilt goed voor jezelf zorgen met essentiële mineralen en vitaminen. Maar je hebt niet

Nadere informatie

Totaalvoeding Tussenweek

Totaalvoeding Tussenweek Totaalvoeding Tussenweek Inhoud 3 De tussenweek: een belangrijke tussenstap 4 Wanneer een tussenweek? 5 Richtlijn 8 Maaltijden samenstellen 9 Kip en kalkoen 10 Vis 12 Vleesvervangers 13 Groenten 16 Kruiden

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE WIL JE AFSLANKEN? OF JE CALORIEËN CONTROLEREN EN TOCH DE AANBEVOLEN VITAMINES, VOEDINGS- EN BOUWSTOFFEN

Nadere informatie

Cambridge 800 Programma s

Cambridge 800 Programma s Cambridge 800 Programma s Inhoud 04 Vier Cambridge programma s 05 Cambridge 800 totaalvoeding 06 Toevoegen van een tussenweek 08 Cambridge 800 + reguliere maaltijden 12 Drink 2,5 tot 3 liter water 13 Tips

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Gezond gewicht Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Overgewicht 3 Oorzaken 4 Gezond gewicht 4 Tailleomvang 5 Voorkomen van overgewicht 6 Wat kun je

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE Maak van je in een handomdraai een groene smoothie! Healthy en ook nog eens heel lekker. Doe één dosering

Nadere informatie

25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N!

25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N! 25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N! welkom! Wat enorm goed dat je bezig bent met je gezondheid! Een goede gezondheid kent veel voordelen. Je hebt meer energie, zit beter in je vel en je hebt minder

Nadere informatie

Gezond aankomen: De 10 beste tips op een rijtje!

Gezond aankomen: De 10 beste tips op een rijtje! 2019 Gezond aankomen: De 10 beste tips op een rijtje! Gezond Aankomen: De 10 Beste Tips Op Een Rijtje Een vraag die ik wel regelmatig krijg is hoe kan ik succesvol aankomen. Als je de media bekijkt valt

Nadere informatie

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn?

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? 1 Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? De 20 fabels en feiten over afslanken Be-Slank Copyright 2011 Be-Slank.nl Alle rechten voorbehouden. 2 Feiten en Fabels: Frisdrank

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid Gewicht verliezen snel blijvend medisch begeleid Uitleg Proteïne dieet Via onze dagelijkse voeding nemen we koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) in ons lichaam op. De koolhydraten en de vetten

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WAAROM EIWITTEN OM AF TE SLANKEN? Koolhydraten en de oorzaak van obesitas Koolhydraten zijn een energiebron voor het lichaam. Als

Nadere informatie

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding Health Products Slank Shake gebruikers handleiding WERKING. Insuline & Glucagon Aankomen en afvallen gaan beide terug op de hormonen insuline en glucagon. Door het eten van verkeerde koolhydraten (snelle

Nadere informatie

Theoretische berekening van gewichtsverlies met Modifast Intensive.

Theoretische berekening van gewichtsverlies met Modifast Intensive. MODIFAST: Hoeveel kunt u afvallen? Theoretische berekening van gewichtsverlies met Modifast Intensive. Dagelijks heeft een volwassene - afhankelijk van de lichaamsbeweging en het geslacht - ongeveer 2.000

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie

Principes Basisvoedingsschema

Principes Basisvoedingsschema Principes Basisvoedingsschema Spelregels gezond eetpatroon (volgens de richtlijnen van het voedingscentrum) 1. Breng variatie aan in je maaltijd. 2. Eet niet te veel, maar beweeg voldoende. 3. Eet veel

Nadere informatie

Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat?

Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat? Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat? Overgewicht Een gezond gewicht en een gezond lijf gaan hand in hand. Als je te veel weegt, heb je overgewicht. Dat is niet goed voor je gezondheid.

Nadere informatie

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep hieraan extra aandacht. Ziek zijn is topsport

Nadere informatie

Gezond eten. Tips voor een gezonde

Gezond eten. Tips voor een gezonde Gezond eten Tips voor een gezonde leefstijl Gezond eten door kleine veranderingen Inleiding In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Kinderen vanaf twaalf maanden eten volledig met de pot mee. En ze drinken dan een stuk minder melk. Net als de rest van het gezin dus: drie maaltijden

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Dagmenu kind 1 t/m 3 jaar Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastige te weten

Nadere informatie

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding Health Products Slank Shake gebruikers handleiding WERKING. Insuline & Glucagon Aankomen of afvallen heeft te maken met het hormoon insuline en glucagon. Door het eten van verkeerde koolhydraten(snelle

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

Overgewicht en kinderwens

Overgewicht en kinderwens Overgewicht en kinderwens Overgewicht is een toenemend probleem in onze samenleving. Het altijd en overal beschikbaar zijn van voedsel maakt dat we meer eten dan we nodig hebben. Ook bewegen we minder,

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht Opdracht 8B Energiebalans Opdracht Doel: Introductie vragen (Bijlage 1) 20 min. Opdracht 1 (Werkboekje Energiebalans) 30 min. Aan de hand van het deze opdracht leren de kinderen: Wat de energiebalans is;

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE 3 WEKEN SUPER GEZOND ETEN, GEEN HONGER EN TOCH VET VERBRANDEN. Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals met andere

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 12 sep t/m 18 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

Er zijn verschillende meetmethodes waarmee u kunt vaststellen of u een gezond gewicht hebt:

Er zijn verschillende meetmethodes waarmee u kunt vaststellen of u een gezond gewicht hebt: Een gezond gewicht Een gezond gewicht Hebt u een gezond gewicht? Energiebalans Bewegen Hoe behoudt u een gezond gewicht? Tips voor het behouden van een gezond gewicht Tips voor het bereiken van een gezond

Nadere informatie

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Overgewicht Brochure over oorzaken, gevolgen en behandeling van overgewicht. Met eet- en beweegdagboekje. Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Gevolgen van overgewicht Meten en wegen BMI (Body Mass

Nadere informatie

Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM)

Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM) Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM) Op je voeding letten, gezond eten of diëten hoe je het ook noemt, het moet wel leuk blijven! If It Fits Your Macro s is daar bij

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

Ondervoeding een zaak van gewicht

Ondervoeding een zaak van gewicht Ondervoeding een zaak van gewicht 2 Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas hier extra aandacht aan onder

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer De Voedingswijzer De Voedingswijzer is een gebaseerd om algemene richtlijnen. Probeer balans te vinden in je voedingspatroon. Onderstaand de opstartgids. Gebruik bij voorkeur samen met de Voedingswijzer

Nadere informatie

Diëten met maaltijdvervangers Succesvol afslanken

Diëten met maaltijdvervangers Succesvol afslanken Diëten met maaltijdvervangers Succesvol afslanken EENVOUDIG EN GEZOND AFSLANKENN www.bcminfo.be Diëten met maaltijdvervangers Eenvoudig, snel en gezond afslanken KOM MEER TE WETEN OVER MAALTIJD- VERVANGERS

Nadere informatie

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

(Risico op) ondervoeding

(Risico op) ondervoeding (Risico op) ondervoeding Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde voedingstoestand en zelfs ondervoeding. Dit komt

Nadere informatie

Cambridge 800 Programma s

Cambridge 800 Programma s Cambridge 800 Programma s Inhoud 04 Vier Cambridge programma s 05 Cambridge 800 totaalvoeding 06 Toevoegen van een tussenweek 08 Cambridge 800 + reguliere maaltijden 12 Drink 2,5 tot 3 liter water 13 Tips

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE

IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE Stap voor stap voldoende drinken. Dat je voldoende moet drinken weet je wel, maar doe je het ook? Vocht zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert. Drink je te

Nadere informatie

Koolhydraatarm dieet en diabetes mellitus

Koolhydraatarm dieet en diabetes mellitus Koolhydraatarm dieet en diabetes mellitus Een koolhydraatarm dieet De arts of diëtist heeft met u besproken dat u gedurende drie maanden een koolhydraatarm dieet gaat volgen. Dit dieet volgt u in overleg

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Lekker afvallen en gezond eten

Lekker afvallen en gezond eten Lekker afvallen en gezond eten Welkom bij STARTMETLIJNEN.nl! Leuk dat je onze weekmenu s gaat volgen! De regels van het week-menu WISSELEN Je kunt wel hele dagen wisselen, maar bijvoorbeeld niet de lunch

Nadere informatie

Eet gezond, word gezond en val af!

Eet gezond, word gezond en val af! Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE Eet gezond, word gezond en val af! Wetenschappelijk is aangetoond dat de mens in staat is binnen 21 dagen een slechte gewoonte af te leren of juist een goede gewoonte aan

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Gezond eten en bewegen Met de tips in deze folder werk je aan een gezond gewicht voor je kind. Onze adviezen richten zich op gezond eten en drinken, de juiste (eet)opvoeding

Nadere informatie

Start 2016 goed met de 21 dagen Clean Meals Challenge. Met dagelijkse online coaching van celebribytrainer Guy van der Reijden.

Start 2016 goed met de 21 dagen Clean Meals Challenge. Met dagelijkse online coaching van celebribytrainer Guy van der Reijden. Start 2016 goed met de 21 dagen Clean Meals Challenge. Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE Doe mee en start op: Maandag 11 januari OF Maandag 18 januari Met dagelijkse online coaching van celebribytrainer Guy

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie.

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie. Voeding bij COPD Inleiding Een gezond, afwisselend eetpatroon is voor iedereen goed. Voedsel is immers de brandstof van ons lichaam. Klachten als kortademigheid, vermoeidheid en hoesten kunnen uw lichamelijke

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. Inleiding...4 2. Enkele aandachtspunten...4 3. Wat mag ik eten en drinken...4 4. Welke voedingsmiddelen

Nadere informatie

Energie in balans: weet wat je eet, fit tot de meet.

Energie in balans: weet wat je eet, fit tot de meet. Energie in balans: weet wat je eet, fit tot de meet. Met de juiste balans in actie! Niet suf zijn, altijd bruisen van energie! Het kan! Met een gezonde voeding, voldoende bewegen en een juist evenwicht

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Bob ter Haak Miracle Performance Bob ter Haak Eigenaar Miracle Performance Sportdiëtist Bewegingsdeskundige Docent Sport Fietsen

Nadere informatie

VOEDING NA GASTRIC BYPASS

VOEDING NA GASTRIC BYPASS VOEDING NA GASTRIC BYPASS Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Ilse Callebaut: 02 476 60 96 ilse.callebaut@uzbrussel.be

Nadere informatie