Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, Onderwerp: bestemming uitkering BLSgelden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, Onderwerp: bestemming uitkering BLSgelden"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Concept Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, Onderwerp: bestemming uitkering BLSgelden 2005 t/m 2009 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met het voorstel om ,00 toe te voegen aan de Reserve Sociale Woningbouw, als volgt opgebouwd: a. een reservering van ,00 t.b.v. de realisatie van 18 soc. huurwoningen in het MEAS-project b. een reservering van ,00 t.b.v. de realisatie van 8 soc. huurwoningen in het project Schans van Valdez c. een reservering van ,00 t.b.v. het in 2011 te houden woonbehoefteonderzoek d. een reservering van ,00 t.b.v. het opstellen van een lokale woonvisie in 2011/ akkoord gaan met het vrij latenvallen in het jaarrekeningresultaat 2010 van het restantbedrag ad ,00, e.e.a. conform het financieel beleid uit het coalitieakkoord Inleiding 1.a Op 30 november 2010 heeft het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland besloten de definitieve bijdrage vast te stellen, behorende bij het besluit Locatiegebonden Subsidies (BLS) 2005 t/m De verdeling van de gelden heeft plaatsgevonden volgens de in het AB-verdeelbesluit van oktober 2007 vastgestelde methode en is vastgesteld conform de bijlage bij dit voorstel, onder voorbehoud van de definitieve beschikking vanuit het Rijk. Dit besluit betekent, dat Leiderdorp naar verwachting op of rond 22 december 2010 een bedrag ,- kan verwachten op haar rekening. Met dit voorstel wordt beoogd een deel van het te ontvangen bedrag te bestemmen voor de volkshuisvesting, dit in tegenstelling tot het gestelde in het coalitieakkoord In dit akkoord is onder andere het volgende geformuleerd: a. Nieuw beleid wordt gefinancierd door het inruilen van oud beleid. b. Meevallers vallen vrij naar de algemene reserve, tegenvallers worden gecompenseerd binnen het begrotingshoofdstuk (de portefeuillehouder)

2 Pagina 2 van 6 Versie Nr. 1 Concept Omdat de gelden nog in het jaar 2010 worden uitgekeerd heeft het college al in december 2010 volgens het Besluit Begroting en Verantwoording een besluit moeten nemen over de bestemming van de gelden, vooruitlopend op uw raadsbehandeling op 31 januari b Voorgeschiedenis Voor de periode 2005 t/m 2019 zijn verstedelijkingsafspraken gemaakt met de regio Holland Rijnland. Op basis van de CBS-opleveringen is bepaald dat Leiderdorp met een realisatie van 545 woningen in de periode 2005 t/m 2009 (= 118% ten opzichte van de in 2005 afgesproken op te leveren 462 woningen) een bedrag zal ontvangen van ,00. 1.c Samenhang beleidsvelden De uitkomsten van het woonbehoefteonderzoek en de lokale woonvisie kunnen gebruikt worden als bouwsteen bij de in 2012 op te stellen structuurvisie voor Leiderdorp. Tevens leveren de onderzoeken input op voor het beleidsveld wonen, zorg en welzijn. Ook kan op basis van de resultaten en de visie input geleverd worden voor de nieuwe Huisvestingsverordening Holland Rijnland. 2 Beoogd effect Indien het voorgestelde beleid uit het coalitieakkoord wordt gevolgd zijn er geen gelden beschikbaar om eerdere toezeggingen van raad (MEAS) en portefeuillehouder (Schans van Valdez) in te lossen. Voor het inruilen van oud beleid voor nieuw beleid ten behoeve van het woonbehoefteonderzoek en de lokale woonvisie is in de begroting 2011 geen ruimte (wel is in de begroting voor 2011 al rekening gehouden met extra uren ten behoeve van het volkshuisvestingsbeleid, waaronder het woonbehoefteonderzoek en de woonvisie). 3 Argumenten Ad 1: Er is een raadsbesluit uit april 2008 om een deel van de te ontvangen gelden te besteden aan het MEAS-project ter realisering van 18 sociale huurwoningen. Het toegekende bedrag is ,00. De gemeenteraad heeft op 28 april 2008 expliciet besloten om voor het project MEAS ,00 beschikbaar te stellen uit het te ontvangen budget ISV-gelden. Dit bedrag wordt pas uitbetaald op het moment, dat er 18 sociale huurwoningen zijn opgeleverd. In plaats

3 Pagina 3 van 6 Versie Nr. 1 Concept van BLS-gelden wordt in het raadsvoorstel gesproken over ISV-gelden (raadsvoorstel nr d.d. 28 april 2008). Bedoeld is de uitkering BLS-gelden, dit blijkt uit de toelichting op het voorstel, hierin wordt verwezen naar het besluit van het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland van 31 oktober Ad 2: de verantwoordelijke portefeuillehouder heeft in gesprekken met de ontwikkelaar toegezegd een bijdrage ad ,00 te willen doen voor de realisering van 8 sociale huurwoningen. De portefeuillehouder heeft in gesprekken met de ontwikkelaar van de Schans van Valdez toegezegd, dat er in lijn met het MEAS-project - een bedrag van 1500,00 per te realiseren sociale huurwoning zal worden betaald aan de ontwikkelaar (= ,00; zijnde 8 soc. huurwoningen x 1.500,00). Deze toezegging is formeel nog niet vastgelegd. Met dit voorstel wordt beoogd om de toezegging te formaliseren en de gelden net zoals bij het MEAS-project te reserveren voor de realisatie van 8 sociale huurwoningen, uit te betalen op het moment dat de woningen ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn. Ad 3:.Om duidelijkheid te krijgen bij welke doelgroep van beleid (waaronder jonge starters en senioren) de vraag naar welk woningtype ligt is een nieuw woonbehoefteonderzoek zeer gewenst(het gaat hierbij om de kwalitatieve vraag van de inwoners van Leiderdorp, terwijl bij het vorige onderzoek meer ingegaan is op de kwantitatieve vraag). Het vorige woonbehoefteonderzoek dateert uit In de afgelopen jaren, mede als gevolg van de huidige economische crisis, de invoering van de Europese regelgeving voor de huurmarkt en het gebrek aan maatregelen door de rijksoverheid om de woningmarkt te stimuleren, is duidelijk geworden, dat er dringend behoefte bestaat aan een update van dit onderzoek. De ontwikkelingen op de woningmarkt gaan razendsnel en nog steeds staat de woningmarkt enorm onder druk. Op grond van de Europese regelgeving zullen vooral mensen met een inkomen tussen en ,00 mogelijk buiten de boot vallen voor sociale huur verdient men te veel en om in aanmerking te komen voor een koopwoning verdient men te weinig. (Hypotheekverstrekkers zullen in 2011 de normen om in aanmerking te komen voor een hypotheek aanscherpen, dit geldt voor alle woningzoekenden, maar vooral jonge starters en ouderen zullen hier de gevolgen van ondervinden). Rijnhart Wonen heeft aangegeven het belang van dit nieuwe onderzoek in te zien en heeft zich in de nog af te sluiten prestatieafspraken bereid verklaard een deel van de kosten voor haar rekening te nemen. Over de exacte bijdrage zal nog overleg plaatsvinden.

4 Pagina 4 van 6 Versie Nr. 1 Concept Waarom een nieuw woonbehoefteonderzoek? De kwantitatieve cijfers uit het wbo 2003 hebben helaas aan actualiteit nog weinig ingeboet en kunnen bij dit nieuwe onderzoek opnieuw gebruikt worden. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in te actuele ontwikkelingen, waarna het resultaat kan dienen als bouwsteen voor het opstellen van een lokale woonvisie. Ad 4 de lokale woningmarkt met haar eigen dynamiek en kenmerken vraagt om een lokale woonvisie Voor het opstellen van een lokale woonvisie zijn in de meerjarenbegroting nog geen gelden gereserveerd. Voorgesteld om nog ,00 te reserveren voor een lokale woonvisie en deze gelden te storten in de reserve sociale woningbouw. In 2011 zal u een uitgewerkt voorstel bereiken ter uitvoering van een lokale woonvisie, uit te voeren in 2012 met een start in Er zijn drie belangrijke redenen voor het maken van een lokale woonvisie: 1. Het bestaande gemeentelijke beleid is verouderd. Dit houdt nu onvoldoende rekening met de snelle maatschappelijke veranderingen van de laatste jaren (economische crisis, invoering van Europese regelgeving voor de huurders). Hierdoor kunnen wij niet voldoende snel, adequaat en afgewogen inspelen op de vragen, die op ons afkomen. 2. Een woonvisie zal het hulpmiddel zijn om onderbouwd in de regio te kunnen pleiten voor meer lokaal maatwerk 3. De woonvisie vormt een belangrijke bouwsteen voor de nog op te stellen structuurvisie voor Leiderdorp. Tot op heden is er gewerkt met de 12 afspraken uit de regionale woonvisie Holland Rijnland en de Toekomstvisie Omdat de Leiderdorpse woningmarkt vooral ook haar eigen dynamiek kent en de politieke roep om een eigen visie steeds luider klinkt, is een lokale woonvisie onontbeerlijk. De regionale woonvisie kent wat meer algemene regionaal toepasbare - afspraken, deze blijken in de praktijk en in enkele gevallen lastig toepasbaar. Vooral het toepassen van lokaal maatwerk zal onder de nieuwe Huisvestingswet (tijdstip inwerkingtreding nog niet bekend) onderbouwd moeten zijn door een lokale visie op de woningmarkt. Voorsorterend op deze nieuwe wet dient in 2011 gestart te worden met de voorbereidingen voor een op te stellen lokale woonvisie (op te leveren in 2012). De lokale woonvisie kan dan samen met het woonbehoefteonderzoek input leveren voor de in 2012 op te stellen structuurvisie.

5 Pagina 5 van 6 Versie Nr. 1 Concept Wat is het doel van de woonvisie: Belangrijke reden voor de Woonvisie is de wens in te spelen op de woningbehoefte van verschillende doelgroepen. Daarnaast krijgt de gemeente (en andere belanghebbenden) inzicht in: a. de wijze waarop we aan de woonbehoefte van de verschillende doelgroepen van het woonbeleid kunnen voldoen; b. welk kwantitatief en kwalitatief programma dit vraagt; c. welke afwegingen zijn er gemaakt om tot dit programma te komen d. welke rol speelt Leiderdorp in de regio en zal Leiderdorp blijven spelen; e. welke (flankerende) maatregelen zijn nodig om dit programma in de bestaande en nieuw te bouwen (!)voorraad te bereiken en f. op welke wijze hangt de Woonvisie samen met andere beleidsterreinen (denk hierbij aan wonen, zorg en welzijn in relatie tot de op Leiderdorp af komende sterke vergrijzing) Ondanks, dat er nog geen offertes zijn gevraagd denken wij op basis van ervaringen voor het opstellen van een woonvisie, onder begeleiding van een extern bureau het bedrag van ,00 nodig te hebben. Dit bedrag is onder meer nodig voor het houden van enquêtes, bijeenkomsten met stake-holders en interactieve buurtavonden en het communicatietraject. Vanzelfsprekend zullen wij in de onderhandelingen met de externe partij trachten de uitgaven voor het opstellen van deze woonvisie te reduceren. Ad 5: Voor het restantbedrag wordt voorgesteld om dit conform het geformuleerde beleid in het coalitieakkoord te laten vrijvallen in de jaarrekeningenresultaat Voor het restantbedrag ad ,00 wordt voorgesteld om dit conform het geformuleerde beleid in het coalitieakkoord te laten vrijvallen in het jaarrekeningresultaat Kanttekeningen/Risico-inventarisatie Hoewel door het gedeeltelijk bestemmen van de BLS-gelden naar de Reserve Sociale Woningbouw niet wordt voldaan aan het door uw college geformuleerde beleid in het coalitieakkoord ten aanzien van meevallers, is het zeker in het licht van de recente ontwikkelingen vooral bij onze natuurlijke partner Rijnhart Wonen verdedigbaar om extra geld in te zetten voor nieuw te formuleren beleid met als doel als gemeentelijke

6 Pagina 6 van 6 Versie Nr. 1 Concept overheid een wat meer pro-actieve houding te kunnen laten innemen. Ook het coalitieakkoord vraagt om meer inzicht in de woningmarkt voor jonge starters en ouderen. 5 Milieu Niet van toepassing 6 Communicatie en participatie Bij het woonbehoefteonderzoek en bij het opstellen van de woonvisie zal gebruik gemaakt worden van het IBO-protocol en is burgerparticipatie een vanzelfsprekendheid. 7 Kosten, baten en dekking De gelden uit dit voorstel worden gedekt uit de te ontvangen BLS-bijdrage 2005 t/m Evaluatie Niet van toepassing. Het College van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, de secretaris, de burgemeester, A.H. Schouten M. Zonnevylle

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/005277/9726 Agendapunt 5

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/005277/9726 Agendapunt 5 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 23 september 2014 Onderwerp: Coördinatieregeling Plantage Aan de raad. Beslispunten *Z001DD51A1 1. De coördinatieregeling als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Afdeling: Beleid Leiderdorp, 3-01-2013 Onderwerp: RVS Transformatie naar wonen Elisabethhof 1 ( Astellas) Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met transformatie

Nadere informatie

Wij stellen uw Raad voor het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen.

Wij stellen uw Raad voor het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen. Nr. : 05.0158. Dnst. : BOWO Instellen "voorziening Bls-gelden". Leiden, 6 december 2005. 2005. Op 23 december 2004 hebben het Rijk, het Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland en de gemeente Leiden het Convenant

Nadere informatie

Onderwerp: Bestemmingsreserve sociale woningbouw

Onderwerp: Bestemmingsreserve sociale woningbouw Collegevoorstel registratienummer steller Portefeuillehouder Portefeuille datum 26 oktober 2009 WHI CBW-ETA Volkshuisvesting Vertrouwelijk ja nee Afdeling: Directie Beleid en best.onderst. Publiekszaken

Nadere informatie

Nr Houten, 12 april 2011

Nr Houten, 12 april 2011 Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr. 2011-021 Houten, 12 april 2011 Onderwerp: Jaarstukken 2010 - resultaatbestemming Beslispunten: 1. In te stemmen met het opheffen van de voorziening Straatmeubilair per

Nadere informatie

Startnotitie woonvisie Wassenaar

Startnotitie woonvisie Wassenaar Startnotitie woonvisie 2014-2020 Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 18 september 2013 S. Bueving 1.1 24 september 2013 S. Bueving 1.2. Communicatieparagraaf 8 oktober 2013 S. Bueving

Nadere informatie

Datum: Informerend 18/

Datum: Informerend 18/ In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Onderwerp Verordeningen Startersleningen, Blijversleningen en Verzilverleningen Gemeente Tynaarlo

Onderwerp Verordeningen Startersleningen, Blijversleningen en Verzilverleningen Gemeente Tynaarlo Zaaknummer: 456136 Raadsvergadering d.d. 11 september 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 17 juli 2018 Portefeuillehouder: P. Vemer Behandelend ambtenaar: F.A. Rozema Doorkiesnummer: 812 E-mail

Nadere informatie

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11 juni 2015 15-032 Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening

Nadere informatie

Vaststellen Woonvisie

Vaststellen Woonvisie Advies 1 Nummer 050 B&W 02-08-2016 Raadscommissie 06-09-2016 Gemeenteraad 21-09-2016 Vaststellen Woonvisie De woonvisie heeft ter visie gelegen voor inspraak, er zijn 6 reacties ingediend. Deze zijn verwerkt

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor de nadere uitwerking van het volkshuisvestingsfonds

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor de nadere uitwerking van het volkshuisvestingsfonds RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 16 mei 2013 13-035 Onderwerp randvoorwaarden Aan de raad, Onderwerp Randvoorwaarden Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00044

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00044 RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00044 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 29 januari 2019 Portefeuillehouder(s) : Wethouder De Weger Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststellen verdeelbesluit terugvallende middelen Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS)

Onderwerp : Vaststellen verdeelbesluit terugvallende middelen Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS) Raadsvergadering : 17 mei 2004 Agendapunt : 7. Onderwerp : Vaststellen verdeelbesluit terugvallende middelen Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS) Samenvatting voorstel Op basis van het Besluit Woninggebonden

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Gewoon lekker wonen tussen stad en Groene Hart

Gewoon lekker wonen tussen stad en Groene Hart Gewoon lekker wonen tussen stad en Groene Hart Gewoon lekker wonen tussen stad en Groene Hart Gemeenteraad Leiderdorp Maandagavond 30 januari 2017 Inhoud @ Hoe ziet het speelveld er ondertussen uit? @

Nadere informatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie Voorstel aan de raad Nummer: 131023210 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: I.C. From Afdeling: BLD Ruimtelijk Economisch Beleid Telefoon: 0320-278892 E-mail: ic.from@lelystad.nl Wethouder

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/002273/4032

Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/002273/4032 Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 17 juni 2014 Onderwerp: Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan W4 Aan de raad. Beslispunten *Z000C92A36 1. Geen exploitatieplan vast te stellen

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5583 13bst01730 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding Op 25 juni 2013 is door uw

Nadere informatie

Startnotitie Actualisatie Woonvisie

Startnotitie Actualisatie Woonvisie Startnotitie Actualisatie Woonvisie April 2012: Sector Grondgebied 1 Inleiding De kwaliteit van het wonen in de gemeente Westvoorne is hoog. De natuurlijke woonomgeving en de kwaliteit van de woningen

Nadere informatie

Betreft: Kaderstellende notitie woningbouwprogramma s Langedijk

Betreft: Kaderstellende notitie woningbouwprogramma s Langedijk Gemeenteraad december 2012 Fractie GroenLinks Betreft: Kaderstellende notitie woningbouwprogramma s Langedijk 0. Inleiding Het college van Langedijk is in haar vergadering van januari 2012 akkoord gegaan

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

De gemeenteraad van Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen De gemeenteraad van Wijchen 17 2 1652 Wonen en Leefbaarheid Beslisnota Bestemmingsplan Huurlingsedam fase 2 Wijchen, 23 mei 2017 Geachte leden van de raad, Beslispunten 1. Het bestemmingsplan Huurlingsedam

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Startersleningen voor koopstarters. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Startersleningen voor koopstarters. Status Besluitvormend Datum: Onderwerp Startersleningen voor koopstarters Status Besluitvormend Voorstel 1. De voorwaarden voor startersleningen te verruimen. a. De koopstarter van buiten Boxtel voor de starterslening in aanmerking

Nadere informatie

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk t Gemeente NOORDWIJK Blocmenbadplaolt Agendapunt: 13 Raadsvoordracht Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het

Nadere informatie

M. van Leeuwen /

M. van Leeuwen / steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.4 M. van Leeuwen 0402083584 Maarten.van.Leeuwen@Valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 110987/729701 22 02 2018 portefeuillehouder

Nadere informatie

Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april 2016

Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april 2016 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april Programma Dienstverlening & Burgerzaken Portefeuillehouder H.M.F. Bruls

Nadere informatie

Aanvraag experimenten Participatiewet

Aanvraag experimenten Participatiewet Openbaar Onderwerp Aanvraag experimenten Participatiewet Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting In november 2015 heeft onze raad twee moties aangenomen

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Betreft : Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Vergaderdatum 25 september 2014 Gemeenteblad 2014 / 57 Agendapunt 12 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, Onderwerp: Voortzetten verstrekking van startersleningen. Voorgesteld besluit 1. In te stemmen met overboeken van 210.000 van de

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Asten 2015 t/m 2024

Woonvisie gemeente Asten 2015 t/m 2024 RAADSBESLUIT Gemeente ills ten Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Woonvisie gemeente Asten 2015 tot en met 2024 8 november 2016 16.11.06 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Financiële afwikkeling Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Besteding vrijvallende BWS middelen

Besteding vrijvallende BWS middelen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besteding vrijvallende BWS middelen Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer J. van der Meer Samenvatting Het Besluit Woninggebonden Subsidies was een subsidieregeling

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Aan de raad. Hoogmadeseweg 60A Besluit categorie vvgb 09-2014 Beslispunten *Z001D11AA5 5* 1.

Nadere informatie

NR. GEMEENTEBESTUUR UITGEEST. Nota / advies van: Mw. mr. J. (Jelly) Beentjes Behandelende afdeling: Ruimte Datum: 22-03-2012

NR. GEMEENTEBESTUUR UITGEEST. Nota / advies van: Mw. mr. J. (Jelly) Beentjes Behandelende afdeling: Ruimte Datum: 22-03-2012 GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: Mw. mr. J. (Jelly) Beentjes Behandelende afdeling: Ruimte Datum: 22-03-2012 NR. TITEL: (concept) Regionaal Actie Programma (RAP) KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Onderwerp: Verordening VROM-Startersleningen gemeente Beesel Oppe Brik Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Commissie en Raad. Vaststellen van de verordening

Nadere informatie

10 september n.v.t.

10 september n.v.t. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 september 2018 9 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp. : Ruimte en Samenleving. Voorstel De verordening doelgroepen sociale woningbouw vast te stellen.

RAADSVOORSTEL. Onderwerp. : Ruimte en Samenleving. Voorstel De verordening doelgroepen sociale woningbouw vast te stellen. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Verordening doelgroepen sociale woningbouw Raadsvergadering : 7 juli 2010 Politieke markt d.d.: 26 mei 2010 Agendapunt : 4 Portef.houder : wethouder Swart Voorstelnummer : 348478

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL HERZIEN bij erratum 28 maart Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 12.

RAADSVOORSTEL HERZIEN bij erratum 28 maart Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 12. RAADSVOORSTEL 12.0008 HERZIEN bij erratum 28 maart 2012 Rv. nr.: 12.0008 B en W-besluit d.d.: 24-1-2012 B en W-besluit nr.: 12.0049 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling. Onderwerp: Bestemmingsreserve

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G200347 PORT.HOUD: Bron ONDERWERP: Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: Starterslening 2 7 juli 2014 14.07.07 ThM de raad van de gemeente Asten Samenvatting Bij de behandeling

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het aanpassen uan de procedure voor het instellen van reserves en voorzieningen (bij het opstellen uan de jaarrekening)

OplegvelRaadsvoorstel tot het aanpassen uan de procedure voor het instellen van reserves en voorzieningen (bij het opstellen uan de jaarrekening) Concernstaf Raadsnummer O6.RZ85O.OOI Inboeknummer o6bstoarbs Beslisdatum B5MT a4 oktober 2006 Dossiernummer 6qB ysr OplegvelRaadsvoorstel tot het aanpassen uan de procedure voor het instellen van reserves

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp:

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Besteding uitvoeringsbudget wateroverlast Zijlkwartier. Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met het toedelen van

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda.

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 1 oktober 2015 15-061 Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Aan de raad, Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Intrekken van de bindingseisen bij de uitgifte van bouwkavels en nieuwbouw koopwoningen Volgnr. 2014-043 Corsa kenmerk 14.

Intrekken van de bindingseisen bij de uitgifte van bouwkavels en nieuwbouw koopwoningen Volgnr. 2014-043 Corsa kenmerk 14. Onderwerp Intrekken van de bindingseisen bij de uitgifte van bouwkavels en nieuwbouw koopwoningen Volgnr. 2014-043 Corsa kenmerk 14.0008200 / Portefeuillehouder Ambtenaar Afdeling wethouder I. Koedoot

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 3 oktober 2017

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 3 oktober 2017 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-089 Houten, 3 oktober 2017 Onderwerp: Ontwikkeling Hofstad III (Grassen Noord) Beslispunten: 1. een voorbereidingsbesluit te nemen voor het gebied Hofstad

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 Collegebesluit Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 1. Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2015 is de gemeente verplicht zorg te dragen voor

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 8 maart Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 8 maart Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z60004790 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg 105/2003 Registratienummer 3.1327 Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, 2230 Programma openbare gezondheidszorg Portefeuillehouder G.J.M. van Rumund Onderwerp van het voorstel financiering jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Raadsvsorstel2012.0020078 Bestemmingsreserve Besluit Locatiegebonden Subsidies

Raadsvsorstel2012.0020078 Bestemmingsreserve Besluit Locatiegebonden Subsidies Raadsvsorstel2012.0020078 Poriefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen l J. J. Nobel Steiler J. Vijfhuizen Collegevergadering 15 mei 2012 Raadsvergadering 1. Samenvatting Wat willen we bereiken? Bij de Najaarsrapportage

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis Datum Agendapunt Documentnummer R05S002 Onderwerp Opvang en begeleiding van slachtoffers Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Het realiseren van een regionale voorziening voor de opvang en begeleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging

Raadsvoorstel. HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging ill I Raadsvoorstel Gemeenteraad 6 September 2012 23 Kerkdriel, 27 juni 2012 HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging Onderwerp Verordening doelgroepen sociale woningbouw 2012 Beslispunten

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum "WNMS

Besluit Raad Nr. Datum WNMS gerneente Besluit Raad Nr. Datum "WNMS RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum ; 8 juni 2015

Nadere informatie

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni Voorgesteld besluit Het college heeft besloten:

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni Voorgesteld besluit Het college heeft besloten: B&W Vergadering Dossiernummer 303 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 juni 2016 Agendapunt 2.2.5 Omschrijving Vaststelling bestemmingsplan Melickerveld Zaaknummer 10913-2016 Commissie RU voorstel Commissiedatum

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

laste van het krediet bijdrage Starterswoningen en de begroting 2012

laste van het krediet bijdrage Starterswoningen en de begroting 2012 voorstel aan de raad gemeente werkendam onderwerp starterswoningen en SVn startersleningen samenvatting Vorig jaar heeft u besloten de vrijkomende BWS gelden te storten in het SVn startersfonds. Het ontvangen

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Raadsstuk

Gemeente Haarlem. Raadsstuk Gemeente Haarlem Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Conceptbegroting 2020 van de "Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) RMC- regio West-Kennemerland" Nummer 2019/202064

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL

RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL 08.0079 1 Rv. nr.: 08.0079 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.0826 Naam programma +onderdeel: Stedelijke ontwikkeling. Verrekening reserves; reserve sociale huurwoningen Onderwerp

Nadere informatie

Soort nota bespreekstuk In DT Nee. Dienst Stadsontwikkeling In college Telefoonnummer Voorstel in raad VROM

Soort nota bespreekstuk In DT Nee. Dienst Stadsontwikkeling In college Telefoonnummer Voorstel in raad VROM Collegenota Aan burgemeester en wethouders Reg.nr SO/WN/2004/30 Diensthoofd Paraaf Datum Datum 14 juni 2004 Vertrouwelijk nee Portefeuillehouder S. van Bodegraven Soort nota bespreekstuk In DT Nee Dienst

Nadere informatie

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 juni 2015 Agendanummer : Datum : 14 april 2015

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 juni 2015 Agendanummer : Datum : 14 april 2015 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 juni 2015 Agendanummer : Datum : 14 april 2015 Onderwerp Regionale opvang slachtoffers van huiselijk geweld (Oranjehuis) Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2005/16502

Raadsvoorstel 2005/16502 Raadsvoorstel 2005/16502 Plan van aanpak Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gemeente Portefeuillehouder M. Steffens-van de Water/ H. Tuning Steller J. Sinke Collegevergadering 21 juni 2005 Raadsvergadering

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

BESLUITEN. verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector. B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006

BESLUITEN. verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector. B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006 Behoudens advies van de commissie ROW B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006 Onderwerp verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector BESLUITEN 1. te constateren dat het hanteren van toewijzingsregels voor nieuwbouw

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten"

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van  de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten" Nummer 2017/179228 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Contactpersoon: A. van Velden en N. Bink Tel.nr.: en adres: en

Contactpersoon: A. van Velden en N. Bink Tel.nr.: en  adres: en RAADSVOORSTEL 17R. 00360 çemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 23 mei 2017 Portefeuillehouder(s): M.H. Stolk 17R.00360 li Portefeuille(s): Volkshuisvesting Contactpersoon:

Nadere informatie

Registratienummer collegebesluit:

Registratienummer collegebesluit: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: J.W.M. Pietersen Opgesteld door: Govard Slooters, afdeling Directie Besluitvormende vergadering: 21 april 2016

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 17 maart 2009 Onderwerp: Beleidsnotitie Huisvestingsmogelijkheden voor starters in Sliedrecht Samenvatting: In deze

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019

Raadsstuk. Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019 Raadsstuk Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019 1. Inleiding Op 26 januari 2012 heeft de raad ingestemd met het

Nadere informatie

De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aanpassen PID Project Borgronden

De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aanpassen PID Project Borgronden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 321424 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aanpassen PID Project Borgronden Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. in te stemmen met het

Nadere informatie

Bespreken van de Concept- huisvestingverordening Gooi en Vechtstreek/ Bussum 2015

Bespreken van de Concept- huisvestingverordening Gooi en Vechtstreek/ Bussum 2015 Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 29 april 2015 AB15.00258 CN2015.002 Gemeente Bussum Bespreken van de Concept- huisvestingverordening Gooi

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 12RV000060 Onderwerp : Huisvestingsverordening Baarn 2013 Besluit in de raad : 28 november 2012 Portefeuillehouder : Drs. P. Laseur Naam steller : R. Dankert Aan

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer Raadsvergadering 6 december 2012 Agendapunt Programmaveld Ruimte Portefeuillehouder C.Koppenol Wettelijke basis - Onderwerp Woonvisie Papendrecht 2012-2020

Nadere informatie

Contact en vragen via

Contact en vragen via *BARCODE* Nummer Portefeuillehouder T.J.M. Groot Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 24 mei 2018 24 april 2018 Onderwerp Uitwerking Omgevingsvisie

Nadere informatie

Notitie Blijverslening Inleiding

Notitie Blijverslening Inleiding Notitie Blijverslening 2017 1 Inleiding 1.1 Het speelveld Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren sterk toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162 Gemeente Bussum Kredietvotering Uitvoeringsfase Spoorzone Zuid Gewestlocatie Brinklaan 35 Postbus

Nadere informatie

Besluitenlijst College B&W Cuijk

Besluitenlijst College B&W Cuijk Vergadering: 3 ADV/C/18/03887 Z/C/17/50224 Uitnodigingen d.d. 1. CO-Creatietraject Cuijk 2018: 21-08 20-09 11-10 01-11 23-11 24-11 2. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: 12-09-2018 E-facturatie bijeenkomst,

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 6-03-2012 Onderwerp: vestiging basisschool voor speciaal onderwijs

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 6-03-2012 Onderwerp: vestiging basisschool voor speciaal onderwijs Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Concept Afdeling: Beleid Leiderdorp, 6-03-2012 Onderwerp: vestiging basisschool voor speciaal onderwijs Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met de vestiging van een

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie