Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht"

Transcriptie

1 Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht 1. Kan het college aangeven wat de kosten zijn van de genoemde nieuwe extra maatregelen voor de gemeente, alsmede een inschatting van de maatschappelijke kosten voor ondernemers en/of burgers, alsmede welke verlaging van de concentratie van NOx, fijnstof en roet het college met iedere afzonderlijke maatregel denkt te kunnen bewerkstelligen? 2. Kan het college aangeven op grond van welke studies, cijfers, prognoses, onderzoeken en rapporten het college heeft besloten dat deze maatregelen een effectieve bijdrage leveren? 3. Wordt met het aannemen van deze raadsvoordracht al definitief besloten tot de invoering van de genoemde nieuwe extra maatregelen, of worden die afzonderlijk aan de raad voorgelegd? In het laatste geval, hoe verhoudt zich dat tot de formulering in deze raadsvoordracht om milieuzones in te stellen voor in ieder geval bestelvoertuigen (per 1 januari 2017), taxi s (uiterlijk per 1 januari 2018), en in 2020 aanscherpen van de milieuzone voor vrachtvoertuigen ( ).? 4. De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de kwalitatieve doelstelling: zo zoveel mogelijk verkeer uitstootvrij (of zo schoon mogelijk) in Amsterdam Betekent die doelstelling dat er voor 2025 een milieuzone zou moeten komen in de stad die alle niet-uitstootvrije voertuigen de toegang tot de stad ontzegt? Wat wordt bedoeld met de woorden zo schoon mogelijk? Doelt het college daarbij uitsluitend op de technische mogelijkheden? 5. Inzake de voorgenomen maatregel om alleen nieuwere (diesel minimaal Euro-4 en benzine Euro-1) voertuigen een parkeervergunning te verlenen en oudere auto s daarvan uit sluiten: Wat is het beoogde effect van deze maatregel? Welke verlaging van de concentratie van NOx, roet en fijnstof denkt het college met deze maatregel te bereiken, en hoe onderbouwt het college dat? 6. Inzake de milieuzone voor bestelvoertuigen; hoe moet de norm van minimaal Euro III diesel en bestelvoertuigen niet ouder dan 1/1/2000 precies worden uitgelegd? Worden alle bestelvoertuigen ouder dan 1/1/2000 geweerd? Ook bestelvoertuigen ouder dan 1/1/2000 die wel aan de voldoen aan de norm van minimaal Euro III diesel? 7. Hoeveel bestelvoertuigen anders dan minimaal Euro III diesel en bestelvoertuigen niet ouder dan 1/1/2000 rijden er op dit moment in Amsterdam rond? 8. Wat is binnen deze groep bestelvoertuigen het verschil in uitstoot tussen diesel en niet-diesel? 9. Waarom heeft het college gekozen voor de norm van niet ouder dan 1/1/2000?

2 10. Hoeveel bestelvoertuigen anders dan minimaal Euro III diesel en bestelvoertuigen niet ouder dan 1/1/2000 worden verwacht nog rond te rijden op 1 januari 2017? 11. Hoeveel van deze voertuigen worden verwacht nog rond te rijden op 1 januari 2025? Hoe lang zou het duren voor zij vanzelf (grotendeels) zouden worden vervangen? 12. Wat is het normale vervangingsritme van de genoemde groep bestelvoertuigen, zonder de invoering van deze milieuzone? 13. Wat is daarvan het effect op de verbetering van de luchtkwaliteit? 14. Wat is de bijdrage van deze maatregel in het behalen van de gestelde doelstelling van een afname van de concentratie NO2 met 35 procent in 2025 t.o.v. van 2015 op de belangrijkste knelpunten in de stad? Graag aangegeven als aandeel in de totaal te behalen vermindering en ook wat de tijdsdimensie is van het behalen van deze doelstelling. 15. Wanneer zouden de genoemde doelstellingen gehaald worden zonder de invoering van deze milieuzone? 16. Wat is het gemiddelde prijsverschil tussen een bestelvoertuig dat voldoet aan de norm van minimaal Euro III diesel en niet ouder dan 1/1/2000 en een bestelvoertuig dat niet voldoet aan deze norm? 17. Wat zijn daarmee de maatschappelijk kosten van deze maatregel, dat wil zeggen, de kosten voor ondernemers die (vervroegd) hun bestelvoertuig moeten vervangen? 18. In welke mate zouden ondernemers voor deze kosten door de gemeente worden gecompenseerd? 19. In hoeverre zijn de bestelvoertuigen die niet aan de gestelde norm voldoen in het bezit van kleine(re) ondernemers? Graag aangegeven in percentages per de volgende categorieën: minder dan 5 werknemers, minder dan 10 werknemers, tussen de 10 en 50 werknemers en meer dan 50 werknemers. 20. Welke afspraken zijn er door het vorige college met het bedrijfsleven gemaakt over de verschoning van bestelvoertuigen, en met welk tijdspad? 21. Hoe verhoudt de invoering van deze milieuzone voor bestelvoertuigen zich tot die afspraken? 22. In welke mate is het college van zins ontheffingen te verlenen bijvoorbeeld voor bestelvoertuigen die maar een paar keer per jaar in het milieuzonegebied hoeven te zijn? 23. Wat is de juridische basis van het invoeren van deze milieuzone voor bestelvoertuigen?

3 24. Bestaat er reeds een geldig verkeersbord om een milieuzone specifiek voor bestelvoertuigen aan te duiden? 25. Op welke wijze denkt de gemeente de informatie te verkrijgen die nodig is om te bepalen of een bestelvoertuig al dan niet aan de gestelde norm voldoet? 26. Hoeveel overschrijdingen van de Europese luchtkwaliteitsnormen zijn er in 2014 in Amsterdam gemeten? 27. Waar en wanneer zijn deze overschrijdingen gemeten? 28. In hoeverre zijn deze overschrijdingen op te lossen met locatiegebonden maatregelen? 29. Waar bevinden zich in Amsterdam de belangrijkste knelpunten voor wat betreft de concentratie NOx? 30. Zijn er internationale normen voor roet, bijvoorbeeld van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)? 31. Zijn er andere steden in Nederland of elders in de EU die normen stellen voor roet? Zo ja, welke en wat zijn die? 32. Waarom heeft het college specifiek gekozen voor een reductie van 30 procent? 33. Hoe wordt de concentratie roet als de elementaire koolstoffractie (EC) in Amsterdam gemeten? Wordt daarvoor dezelfde methode gebruikt als in andere steden in Nederland en Europa? 34. Kan het college een overzicht geven met de gemiddelde concentratie roet in Amsterdam, op basis van modellen en/of metingen, en/of van de maximale concentraties? In hoeverre verschillen de concentraties in de stad? 35. Hoe verhoudt de concentratie roet in de lucht zich tot de concentratie fijnstof (PM10 en PM 2.5)? Verschilt deze verhouding sterk in de stad? Waarom heeft het college gekozen voor een doelstelling die is gericht op de hoogst gemeten concentratie, en niet voor doelstellingen die betrekking hebben op de gemiddelde concentratie of bijvoorbeeld op de concentratie op de belangrijkste knelpunten? 36. In hoeverre leidt het bestaande pakket aan maatregelen van het Plan Schone Lucht voor Amsterdam tot een reductie van de concentratie roet? 37. Op basis van welke rapporten, veronderstellingen, onderzoeken en studies baseert het college haar beleid inzake het verminderen van de concentratie roet? 38. Betreft de invoering van milieueisen voor een parkeervergunning alleen nieuwe vergunningaanvragen of ook bestaande parkeervergunningen?

4 39. Hoeveel auto s die in 2014 een parkeervergunning verkregen voldeden niet aan deze eisen? 40. Wat zijn de verwachtingen voor de aantallen van dergelijke vergunningaanvragen in de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018? 41. In hoeverre draagt deze maatregel bij aan het behalen van de gestelde doelstelling van een afname met 35 procent in 2025 t.o.v. van 2015 van de concentratie NOx / Fijnstof op de grootste knelpunten? Graag aangegeven als aandeel in de totaal te behalen vermindering en wat betreft het tijdsmoment van het behalen van deze doelstelling. 42. Wat is het gemiddelde prijsverschil tussen een voertuig dat voldoet aan de vergunningseisen en een voertuig dat niet voldoet aan deze eisen? 43. In welke mate worden particulieren voor deze kosten door de gemeente gecompenseerd? 44. Wat zijn de kosten voor de gemeente van de invoering van deze maatregel? 45. Wat zijn de beoogde effecten op de luchtkwaliteit met betrekking tot de voorgestelde regulerende maatregelen ten aanzien van taxi s, touringcars en vrachtvoertuigen? 46. Wat zijn de (maatschappelijke) kosten van deze voorgestelde regulerende maatregelen ten aanzien van taxi s en touringcars? 47. Hoeveel touringcars en hoeveel touringcarkilometers rijden er nu in de stad die niet beschikken over minimaal Euro IV diesel? Wanneer schat het college dat deze norm vanzelf zou worden behaald, zonder de invoering van deze milieuzone? 48. Hoeveel heeft de gemeente Amsterdam tot nu toe geïnvesteerd in het stimuleren van elektrisch vervoer voor niet-zakelijke en zakelijke rijders? 49. Hoeveel heeft het stimuleren van elektrisch vervoer voor zakelijke en nietzakelijke rijders tot nu toe bijgedragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit? 50. Hoeveel openbare oplaadpunten zijn er op dit moment? 51. Hoeveel kost de voorgestelde uitbreiding tot openbare oplaadpunten in 2018? Is het de bedoeling van het college dat deze kosten geheel voor rekening van de gemeente komen? 52. Wat is het effect op de parkeerdruk hiervan? In hoeverre leidt dit tot een verlies aan parkeerplaatsen voor niet-elektrische auto s, een langere zoekperiode voor bezoekers met een dergelijke auto, en daardoor tot extra uitstoot?

5 . 53. Tot nu toe was het uitgangspunt dat nieuwe oplaadpunten pas zouden worden aangelegd na aanvraag, en als op die plekken het aantal elektrische auto s daadwerkelijk stijgt. Blijft dat het uitgangspunt van het beleid?

Gezonde lucht voor Utrecht

Gezonde lucht voor Utrecht Gezonde lucht voor Utrecht Aanvullende maatregelen luchtkwaliteit Programmabureau Luchtkwaliteit Gemeente Utrecht Context Gezondheid van Utrechters voorop Ambitie college: Europese normen zijn minimumnormen

Nadere informatie

Den Haag, 10 maart Geachte heer De Bruijn, beste Tom,

Den Haag, 10 maart Geachte heer De Bruijn, beste Tom, Den Haag, 10 maart 2015 Geachte heer De Bruijn, beste Tom, In de commissie Leefomgeving spraken we eerder dit jaar over de luchtkwaliteit in de stad. Dit ter voorbereiding van op het nieuwe actieplan Luchtkwaliteit

Nadere informatie

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Wat kunt u verwachten? Hoe is úw kennis van luchtverontreiniging? Inzicht in normen en techniek Wat is de invloed van sjoemelsoftware? Casestudy A13 Overschie

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten Joost Wesseling Inhoud: Doorsneden door de luchtkwaliteit Concentraties: de laatste decennia; EU normen; Nederland in de EU. Luchtkwaliteit en gezondheid.

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel AD Rotterdam Postadres: Postbus KP Rotterdam

Aan de Gemeenteraad. Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel AD Rotterdam Postadres: Postbus KP Rotterdam Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 3011 AD Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Aan de Gemeenteraad Website: www.rotterdam.nl E-mail: dim-besluitvormingbsd@rotterdam.nl Inlichtingen: J.

Nadere informatie

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam Notitie Aan Stadsontwikkeling Rotterdam Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 1 augustus 2017 22188119 MZ Rotterdam S.M. Davison J.W.T. Voerman M. Ameling J.H.H. van den Elshout Onderwerp Effect

Nadere informatie

Effecten van mogelijke milieuzones voor bestelverkeer, taxi s en touringcars

Effecten van mogelijke milieuzones voor bestelverkeer, taxi s en touringcars TNO-rapport TNO 2015 R11669 Effecten van mogelijke milieuzones voor bestelverkeer, taxi s en touringcars Earth, Life & Social Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 www.utrecht.nl Commissie Stad en Ruimte Behandeld door E.J.L. van der Waard Doorkiesnummer 030-28 64760 E-mail e.van.der.waard@utrecht.nl

Nadere informatie

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 1. Opzet onderzoek 1.1. Inleiding Startpunt voor de invoering van een milieuzone is het bepalen van de aard en omvang van het

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Margreet van Zanten Met dank aan Jan Aben, Wilco de Vries en Rob Maas 1 Luchtkwaliteit: korte historie Jaargemiddelde NO 2 concentratie is tussen 2010 en 2015 5 microgram

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht. Wiet Baggen, senior adviseru. Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Gezonde lucht voor Utrecht. Wiet Baggen, senior adviseru. Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Gezonde lucht voor Utrecht Wiet Baggen, senior adviseru Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst Utrecht.nl Inhoud Schets gemeente Utrecht Karakteristieken Bouwprojecten stilgelegd / Veranderende

Nadere informatie

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam Meten en rekenen en de burger Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam CROW 15 november 2018 Harry van Bergen H.van.Bergen@amsterdam.nl 06-46168111 Een schoon en gezond Amsterdam? Waarom willen we de

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Luchtkwaliteit en verkeer Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Overzicht presentatie Even voorstellen Trend in verkeersemissies: veel bereikt, nog veel te doen Oplossingsrichtingen: Schonere voertuigen,

Nadere informatie

de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 24 april 2012 Betreft Tweede monitoringsrapport NSL

de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 24 april 2012 Betreft Tweede monitoringsrapport NSL > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 21-23 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

MAATREGELPAKKET SCHONE LUCHT VOOR AMSTERDAM

MAATREGELPAKKET SCHONE LUCHT VOOR AMSTERDAM MAATREGELPAKKET SCHONE LUCHT VOOR AMSTERDAM - op weg naar een uitstootvrij 2025 - Amsterdam Februari 2016 Gemeente Amsterdam - Ruimte en Duurzaamheid/Harry van Bergen 06-46168111 LUCHTKWALITEIT: EEN AMBITIEUZE

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Margreet van Zanten Met dank aan Jan Aben, Wilco de Vries en Rob Maas 1 Luchtkwaliteit: korte historie Jaargemiddelde NO 2 concentratie is tussen 2010 en 2015 5 microgram

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort

Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort Huib van Essen CE Delft Ecomobiel, 8 en 9 oktober 2013 CE Delft Onafhankelijk,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2562 Vragen van de leden

Nadere informatie

Schone lucht voor Amsterdam. Bijlage Verantwoording Kostenefficiëntie 3 mei 2011

Schone lucht voor Amsterdam. Bijlage Verantwoording Kostenefficiëntie 3 mei 2011 Schone lucht voor Amsterdam Bijlage Verantwoording Kostenefficiëntie 3 mei 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Uitgangspunten kostenefficiëntie...5 2.1 Berekening kosten maatregelen...5 2.2 Berekening

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 juni 2018 Betreft Contouren harmonisatie milieuzones

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 juni 2018 Betreft Contouren harmonisatie milieuzones > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Effecten uitbreiding milieuzone Den Haag

Gemeente Den Haag. Effecten uitbreiding milieuzone Den Haag Gemeente Den Haag Effecten milieuzone Den Haag Gemeente Den Haag Effecten milieuzone Den Haag - Datum 3 juni 2014 GVH210/Stm/ Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina

Nadere informatie

Toelichting bij collegebesluit Milieuzone bestel- en vrachtverkeer Haarlem

Toelichting bij collegebesluit Milieuzone bestel- en vrachtverkeer Haarlem Toelichting bij collegebesluit Milieuzone bestel- en vrachtverkeer Haarlem 1. Omschrijving en functie milieuzone Een van de opgaven uit het Activiteitenplan Stedelijke Distributie (brief Cie Beheer van

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

23. Instemmen met de Agenda Duurzaamheid

23. Instemmen met de Agenda Duurzaamheid Gemeenteraad 11 februari 2015 23. Instemmen met de Agenda Duurzaamheid Voorzitter, Daar is ze dan, de langverwachte Agenda Duurzaamheid. Het CDA is enthousiast omdat we een aparte wethouder Duurzaamheid

Nadere informatie

Sheets voor 28 oktober De Speler Utrecht 19.30 uur. Milieuzone ja of nee? SSLU

Sheets voor 28 oktober De Speler Utrecht 19.30 uur. Milieuzone ja of nee? SSLU Sheets voor 28 oktober De Speler Utrecht 19.30 uur. Milieuzone ja of nee? SSLU 1. Ook de automobiliteit zal de komende jaren toenemen. Op dit moment gaan dagelijks in totaal ruim 400.000 auto s de stad

Nadere informatie

Raads informatiebrief Onderwerp: Milieuzone bestel- en personenauto's, brommers; aanpak luchtkwaliteit

Raads informatiebrief Onderwerp: Milieuzone bestel- en personenauto's, brommers; aanpak luchtkwaliteit gemeente Eindhoven Raadsnummer 16R6717 Inboeknummer 16bst00256 Dossiernummer 16.09.401 Beslisdatum B&W 1 maart 2016 Raads informatiebrief Onderwerp: Milieuzone bestel- en personenauto's, brommers; aanpak

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Informatienota Startnotitie opstellen beleid Milieuzone

Informatienota. Onderwerp Informatienota Startnotitie opstellen beleid Milieuzone Informatienota Onderwerp Informatienota Startnotitie opstellen beleid Milieuzone Nummer 2019/312592 Portefeuillehouder Berkhout, R.A.H. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011-2012 30 175 Besluit luchtkwaliteit 2005 C VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 25 april 2012 De vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu

Nadere informatie

Verkeersplanning. 7e SilentRoads Symposium, 18 mei 2010 1

Verkeersplanning. 7e SilentRoads Symposium, 18 mei 2010 1 Verkeersplanning 7e SilentRoads Symposium, 18 mei 2010 1 Effecten van verkeer- en vervoersbeleid op stil, schoon en zuinig Robert van den Brink 7e SilentRoads Symposium, 18 mei 2010 2 de vier V sv A B

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Roetmemo Roetkaart december 2014

Roetmemo Roetkaart december 2014 Roetmemo Roetkaart december 2014 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Ontwikkelorganisatie/ sector Milieu & Mobiliteit Afdeling Expertise Milieu Auteur Wiet Baggen Projectnaam Roetmemo - Roetkaart Datum 18

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN. Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN. Geachte leden van de raad, Ruimte km Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delfl IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delfl Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Verkeersbesluit Milieuzone Amsterdam. Besluit college van burgemeester en wethouders van Amsterdam

Verkeersbesluit Milieuzone Amsterdam. Besluit college van burgemeester en wethouders van Amsterdam STAATSCOURANT 28 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 56970 oktober 2016 Verkeersbesluit Milieuzone Amsterdam Besluit college van burgemeester en wethouders van Amsterdam

Nadere informatie

Advies van de begeleidingsgroep Definitieve versie 01/ 17 april Advies Pilot

Advies van de begeleidingsgroep Definitieve versie 01/ 17 april Advies Pilot Advies Pilot Inzake de effectiviteit en de inzetbaarheid van Citytrees als luchtkwaliteit in Amsterdam op basis van een uitgevoerde Pilot in de Valkenburgerstraat Opgesteld door de begeleidingsgroep van

Nadere informatie

Voorstel Maatregelpakket "Schone Lucht voor Amsterdam: op weg naar een uitstootvrij 2025"

Voorstel Maatregelpakket Schone Lucht voor Amsterdam: op weg naar een uitstootvrij 2025 X Gemeente x x Amsterdam Bezoekadres Weesperplein 8 1018 XA Amsterdam Postbus 2758 moo CT Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.n1 Retouradres: Postbus 2758, moo CT Amsterdam Gemeenteraad Datum Ons kenmerk

Nadere informatie

Evaluatie milieuzone Maastricht

Evaluatie milieuzone Maastricht Evaluatie milieuzone Maastricht Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Maastricht Nijmegen, 21 november 2014 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1 Inleiding 1 Hoofdstuk 2 Effecten wagenpark 3 2.1 Effecten in de

Nadere informatie

CO2 REDUCTIEMAATREGELEN 2014/2015 SOGETI NEDERLAND BV

CO2 REDUCTIEMAATREGELEN 2014/2015 SOGETI NEDERLAND BV CO2 REDUCTIEMAATREGELEN 2014/2015 SOGETI NEDERLAND BV Auteur René Speelman Versie V2.0 Plaats Vianen Kenmerk Versie informatie VERSIE INFORMATIE Versie Datum Bijzonderheden Auteur V1.0 2 januari 2014 Aanvulling

Nadere informatie

Lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen: Belgische primeur Filip Lenders Projectleider LEZ Antwerpen

Lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen: Belgische primeur Filip Lenders Projectleider LEZ Antwerpen Lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen: Belgische primeur Filip Lenders Projectleider LEZ Antwerpen 10 oktober 2016 Waarom? Regelgeving Praktisch Communicatie Waarom een lage-emissiezone? verloren gezonde

Nadere informatie

Vervolgevaluatie Koersnota Luchtkwaliteit

Vervolgevaluatie Koersnota Luchtkwaliteit Vervolgevaluatie Koersnota Luchtkwaliteit 15 februari 2018 Voorwoord Inhoudsopgave Hoe schoner de lucht, hoe beter en langer je leeft. En dus pakken we in Rotterdam sinds een paar jaar de vieze lucht aan.

Nadere informatie

Evaluatierapport sloop- en terugkoopregeling Gemeente Rotterdam

Evaluatierapport sloop- en terugkoopregeling Gemeente Rotterdam Evaluatierapport sloop- en terugkoopregeling Gemeente Rotterdam Sarah Boer Özcan Erdem Onderzoek en Business Intelligence (OBI) Februari 2017 In opdracht van cluster Stadsontwikkeling- Ruimte en Wonen

Nadere informatie

EEN NIEUWE KIJK OP DIESELAUTO S

EEN NIEUWE KIJK OP DIESELAUTO S WHITEPAPER DIESELFEITEN EEN NIEUWE KIJK OP DIESELAUTO S DIESEL, BENZINE OF KIES IK VOOR EEN ALTERNATIEVE BRANDSTOF? Diesel maakt heel lang de dienst uit binnen het wagenpark van bedrijven. Dieselbrandstof

Nadere informatie

Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid

Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid Presentatie schakeldag 11 juni 2013 Luchtkwaliteitsbeleid Nederland en Europa Beleidsdoel: gezondheidsschade door luchtverontreiniging zoveel mogelijk beperken.

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Effecten van milieuzones personen- en bestelverkeer in Tilburg, s-hertogenbosch en Eindhoven Deelrapport Eindhoven

Effecten van milieuzones personen- en bestelverkeer in Tilburg, s-hertogenbosch en Eindhoven Deelrapport Eindhoven TNO-rapport TNO 2015 R11703 Effecten van milieuzones personen- en bestelverkeer in Tilburg, s-hertogenbosch en Eindhoven Deelrapport Eindhoven Earth, Life & Social Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Duurzaam Amsterdam. Samenvatting

Duurzaam Amsterdam. Samenvatting Duurzaam Amsterdam Samenvatting Duurzaam Amsterdam " Amsterdam groeit, en dus moeten we ervoor zorgen dat de stad sterker, leefbaarder en gezonder wordt. We nemen daarbij een voorbeeld aan de Amsterdammers

Nadere informatie

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Carin Biegnolé C O N V E R S I O N P L AT F O R M S V O O R K O P L O P E R S U Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

TITEL Deelname regionale aanbesteding van oplaadpunten voor elektrische auto s.

TITEL Deelname regionale aanbesteding van oplaadpunten voor elektrische auto s. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4562162 Aan : Gemeenteraad Datum : 17 december 2013 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Wethouder C. van Eijk Agendapunt : B&W-vergadering

Nadere informatie

Een gezonde omgeving in Binnenstad

Een gezonde omgeving in Binnenstad Een gezonde omgeving in Binnenstad Utrecht Gemeente en inwoners kunnen samen een gezonde leefomgeving creëren. Een gezonde leefomgeving is van belang om een gezonde leefstijl te bevorderen en risico s

Nadere informatie

1 Milieuaspecten en milieueffecten. 2 Milieubeleid. 3 Doelstellingen en maatregelen

1 Milieuaspecten en milieueffecten. 2 Milieubeleid. 3 Doelstellingen en maatregelen Memo Betreft Informatiebulletin ISO 14001-1 Datum 15-12-2015 Kragten is bezig een milieumanagementsysteem in te richten, met als oogmerk het behalen van het certificaat ISO 14001. Wij vinden het belangrijk

Nadere informatie

Hoogachtend, Namens het Wijk C-Komitee, Ben Nijssen, Ted Zorn.

Hoogachtend, Namens het Wijk C-Komitee, Ben Nijssen, Ted Zorn. Aan de Minister van VROM Aan de Minister van Verkeer en Waterstaat betreft: concessie OV en luchtkwaliteit in Regio Utrecht Utrecht, 14 september 2010 Geachte mevrouw Huizinga, Geachte heer Eurlings, Het

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens

Nota van B&W. Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteurs : Dhr. P.J.J. Tromp en P.J. Möllers Telefoon 5114633/4943 E-mail: ptromp@haarlem.nl en pmollers@haarlem.nl

Nadere informatie

Wethouder E.D. Wiebes Portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Noord/Zuidlijn en ICT. Aanpak luchtkwaliteitproblematiek in gemeenten

Wethouder E.D. Wiebes Portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Noord/Zuidlijn en ICT. Aanpak luchtkwaliteitproblematiek in gemeenten Bezoekadres Stadhuis, Amstel 1 1011 PN Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam www.amsterdam.nl *Z002329E361* Wethouder E.D. Wiebes Portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Noord/Zuidlijn en ICT

Nadere informatie

Emissievrije mobiliteit

Emissievrije mobiliteit Emissievrije mobiliteit Geen tijd voor dagdromen Huib van Essen 7 juli 2018 Emissies: What s the problem? Luchtvervuiling Vooral fijnstof en NO x Gezondheid hier en nu Locatie uitstoot cruciaal Aandeel

Nadere informatie

SRA-Praktijkhandreiking

SRA-Praktijkhandreiking SRA-Praktijkhandreiking Auto in 2015, 2016, 2017 en verder Versie: 9 juli 2015 SRA-Vaktechniek Postbus 335 3430 AH NIEUWEGEIN T 030 656 60 60 F 030 656 60 66 E vaktechniek@sra.nl W www.sra.nl SRA-Vaktechniek

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht: Bijlage(n) Uitvoeringsprogramma 2013-2015 'Gezonde Lucht voor Utrecht', met

Gezonde lucht voor Utrecht: Bijlage(n) Uitvoeringsprogramma 2013-2015 'Gezonde Lucht voor Utrecht', met Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Aan de leden van de Commissie Stad en Ruimte Behandeld door E.J.L. van der Waard

Nadere informatie

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder Verontreiniging door wegverkeer Peter Hofschreuder Hebben we problemen,en met de luchtkwaliteit in Nederland? Verkorting van de levensduur door blootstelling aan fijn stof Verandering van de bekorting

Nadere informatie

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s In Nederlandse stedelijke gebieden bestaan problemen voor wat betreft de luchtkwaliteit. Overheden hebben de verplichting om de lokale luchtkwaliteit

Nadere informatie

Monitoring luchtkwaliteit van de Vaillantlaan. Rapportage 2016/2017

Monitoring luchtkwaliteit van de Vaillantlaan. Rapportage 2016/2017 Monitoring luchtkwaliteit van de Vaillantlaan Rapportage 2016/2017 Colofon Raad van Accreditatie Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd (L520) voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Transitie naar elektrisch vervoer

Transitie naar elektrisch vervoer Transitie naar elektrisch vervoer Chantal de Graaf 10 oktober 2018 Ecomobiel Over EVConsult Unieke expertise op het gebied van duurzaam vervoer Missie: het versnellen van de transitie naar 100% zero emissie

Nadere informatie

Stichting Rotterdamse Klassiekers

Stichting Rotterdamse Klassiekers Rotterdam 8 maart 2015 betreft bezwaarprocedure Rotterdamse Milieuzone Geachte Commissie, Op 29 februari 2016 heeft de afdeling Bestuurs- en Concernondersteuning van de Gemeente Rotterdam alle bezwaarmakers

Nadere informatie

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Wat doen gemeenten en GGD Amsterdam op het gebied van luchtkwaliteit? De GGD Amsterdam informeert en adviseert de inwoners en het bestuur van Amsterdam

Nadere informatie

Evaluatie Amsterdamse maatregelen luchtkwaliteit. Mei 2013

Evaluatie Amsterdamse maatregelen luchtkwaliteit. Mei 2013 Evaluatie Amsterdamse maatregelen luchtkwaliteit Mei 2013 1 Inhoudsopgave Samenvatting en conclusies...3 1. Inleiding...5 1.1 Aanleiding en aard van de evaluatie... 5 1.2 Nieuwe inzichten luchtkwaliteit...

Nadere informatie

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1 CO₂-Prestatieladder Hoogstraten Wegenbouw is sinds 2014 gecertificeerd op niveau 3 voor de CO₂ - Prestatieladder. Er is een plan van aanpak geschreven conform de norm ISO 14064-1. Hieruit is over 2013

Nadere informatie

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp:

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp: aangenomen / verworpen / ingetrokken In te vullen door de griffier AMENDEMENT NR Voor het amendement stemmen. Tegen het amendement stemmen. AMENDEMENT De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering

Nadere informatie

Voorstel 2: Creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval

Voorstel 2: Creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van.. Jaar 2015 Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel Onderwerp Initiatiefvoorstel van het raadslid

Nadere informatie

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent Tine Heyse Schepen voor Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Stad Gent 10 oktober 2016 Mobiliteitsplan Gent: Duurzame MODAL SHIFT Bijdrage (lokaal)

Nadere informatie

TAXI. Februari Convenant Schone taxi s voor Amsterdam. tussen de gemeente Amsterdam en de Toegelaten Taxi Organisaties

TAXI. Februari Convenant Schone taxi s voor Amsterdam. tussen de gemeente Amsterdam en de Toegelaten Taxi Organisaties TAXI Februari 2016 Convenant Schone taxi s voor Amsterdam tussen de gemeente Amsterdam en de Toegelaten Taxi Organisaties De partijen De publiekrechtelijke rechtspersoon, de GEMEENTE AMSTERDAM, gevestigd

Nadere informatie

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Lage-em issiezone Antw erpen Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Inhoud LEZ kader en praktijk Verschuiving wagenpark Emissiereductie Vergelijking binnen/buitenland

Nadere informatie

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Informatienota B&W Onderwerp : Monitoring Luchtkwaliteit 2012 B&W-vergadering : 29 januari 2013 Registratienummer : BW13.00119 Registratiecode : *BW13.00119* Auteur : Gijs Gerrits Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit IP/97/853 Brussel, 8 oktober 1997 Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel goedgekeurd voor een richtlijn met nieuwe

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100% 19 LUCHTKWALITEIT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de luchtkwaliteit in Leiden. Gevraagd is in hoeverre men zich hier zorgen over maakt. De gemeente heeft diverse maatregelen genomen om de luchtkwaliteit

Nadere informatie

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats»

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Aan De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Datum 21 juni 2019 Onderwerp Plaatsen laadpaal Ons kenmerk 2019/499926 E-mail laadpaal@haarlem.nl Geachte

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 30 175 Besluit luchtkwaliteit 2005 E BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1790 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Maart 2014. Bladzijde 2 geeft het pakket, bladzijden 3,4 en 5 geven een toelichting op het pakket.

Maart 2014. Bladzijde 2 geeft het pakket, bladzijden 3,4 en 5 geven een toelichting op het pakket. Maatregelenpakket voor de periode 2014-2018 ter verbetering van de Eindhovense luchtkwaliteit en vermindering van de negatieve gevolgen, voorgesteld door de Werkgroep Luchtkwaliteit en Klimaat van de vereniging

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 1 juli t/m december 2017 1 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 4 4 Doelstellingen 4 Voortgang

Nadere informatie

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Anneke Smilde

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Anneke Smilde Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Anneke Smilde 3 december 2014 Inhoud Het probleem. De oplossing: NSL. Totstandkoming en werking NSL. Belangrijke peilers: Maatregelen Monitoring

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Onderbouwing effecten maatregelen saneringstool gemeente Den Haag

Onderbouwing effecten maatregelen saneringstool gemeente Den Haag MEMO Onderwerp: Onderbouwing effecten maatregelen saneringstool gemeente Den Haag ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 3515 235 www.arcadis.nl Arnhem,

Nadere informatie

Fiscaal beleid voor duurzaamheid

Fiscaal beleid voor duurzaamheid Fiscaal beleid voor duurzaamheid Erik Theissing Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam Arjen Schep Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL) Fiscaal beleid voor duurzaamheid

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele Datum: 11-9-2015 Versie: 3 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Achtergrondinformatie Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging die een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de mens. Kortstondige blootstelling

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

Nota van Antwoord Kabinetsstandpunt Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma

Nota van Antwoord Kabinetsstandpunt Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma Nota van Antwoord Kabinetsstandpunt Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Reactie van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu op de inspraakreacties Datum: september

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst stadshaven Minerva Milieuzone binnen Ring A10

Informatiebijeenkomst stadshaven Minerva Milieuzone binnen Ring A10 Informatiebijeenkomst stadshaven Minerva Milieuzone binnen Ring A10 18 juni 2008 Micha Sijtsma projectmanager bij de gemeente Amsterdam 020 556 54 44 m.sijtsma@ivv.amsterdam.nl trekker van het Actieplan

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 30 maart 2012 Agendapunt 24 Datum initiatiefvoorstel 20 januari 2011 Onderwerp Gewijzigd initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Luchtkwaliteit. Inhoud ALBLASSERDAM. 1 Conclusies

Luchtkwaliteit. Inhoud ALBLASSERDAM. 1 Conclusies Luchtkwaliteit ALBLASSERDAM Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen Verbeteren van de luchtkwaliteit is een belangrijk doel van de gemeente Alblasserdam. Er is daarom een 'Actieprogramma Luchtkwaliteit

Nadere informatie

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats»

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Aan De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Datum 2 juli 2019 Onderwerp Plaatsen laadpaal wijziging locatie Ons kenmerk 2019/518748 E-mail laadpaal@haarlem.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 16 Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, met name in stedelijk gebied Bijna de helft van de Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

De CO2 gegevens over de eerste helft van 2015 zijn bekend!

De CO2 gegevens over de eerste helft van 2015 zijn bekend! De gegevens over de eerste helft van 2015 zijn bekend! Over het eerste half jaar van 2015 is er een nieuwe CO 2-Footprint opgesteld. Omdat de CO 2-Footprint slechts het eerste half jaar omvat is het moeilijk

Nadere informatie

RARD,w I ovx I 1000 GD Amsterdam

RARD,w I ovx I 1000 GD Amsterdam Gemeente Haarlemmermeer postbus 19199 RARD,w I ovx I 1000 GD Amsterdam Aan Gemeenteraad en T 020 6262 620 'em8n College van Burgemeester en Wethouders d.d.: 1 3 FEB. 2007 F 020 5507 310 Giro 18650 Betreft:

Nadere informatie

CO2 REDUCTIEMAATREGELEN & ENERGIEMANAGEMENT ACTIEPLAN 2015 SOGETI NEDERLAND BV

CO2 REDUCTIEMAATREGELEN & ENERGIEMANAGEMENT ACTIEPLAN 2015 SOGETI NEDERLAND BV CO2 REDUCTIEMAATREGELEN & ENERGIEMANAGEMENT ACTIEPLAN 2015 SOGETI NEDERLAND BV Auteur René Speelman Versie V2.3 Plaats Vianen Kenmerk Versie informatie VERSIE INFORMATIE Versie Datum Bijzonderheden Auteur

Nadere informatie

2016 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 49 Vragen van mevrouw E. van Esch (ingekomen op 14 maart 2016 en antwoorden door het college verzonden op 20 april 2016)

2016 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 49 Vragen van mevrouw E. van Esch (ingekomen op 14 maart 2016 en antwoorden door het college verzonden op 20 april 2016) 2016 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 49 Vragen van mevrouw E. van Esch (ingekomen op 14 maart 2016 en antwoorden door het college verzonden op 20 april 2016) Schriftelijke vragen over de informatievoorziening met

Nadere informatie

Milieuzone Utrecht. Effectmeting/evaluatie

Milieuzone Utrecht. Effectmeting/evaluatie Milieuzone Utrecht Effectmeting/evaluatie 17 mei 2016 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Sector Milieu & Mobiliteit Auteurs A.M.M. Baggen (M&M) S. Gunnink (PMB) E. Remkes (PMB) L. Geelen (VGZ) R. van der

Nadere informatie