ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton"

Transcriptie

1 ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton Door: Daniël Seton Klas: G&I 1D Module: ZMC 1 Docent: John Macco Datum: 14 Jan 2016

2 Opdracht 1: Remmingen en Gevoels CV Wat zijn mij remmingen? Ik kan niet snel iemand vertrouwen en ben daarom toch vaak stil tegenover nieuwe mensen. Het initiatief nemen om iets te doen of een plan te maken met nieuwe mensen vindt ik heel moeilijk, en ik heb het mijn hele leven gehad. Als ik een project start in een groep moet ik eerst een tijd wennen aan de groep en hoe zij werken. Dit kan zorgen voor een vertraging in de productiviteit en zou eigenlijk niet meer moeten gebeuren. Ook twijfel ik soms heel erg over keuzes die ik maak. Ik ben iemand die graag zekerheid heeft. Als er ook maar iets niet duidelijk is of plots veranderd, raak ik in de stress en weet ik niet meer goed wat ik moet doen. Met projecten en in groepen heb ik dit wel minder dan als ik alles alleen doe, maar het is toch wel een factor die soms wel eens is komen opdagen in een project. Ik denk dat de reden waarom het minder gebeurt is dat ik met meerdere mensen werk. Ik heb mijn taken die ik afhandel en daar ga ik niet buiten om meer "onnodig" werk van een ander op mijn nek te nemen. Ik ben erg koppig. Als ik een idee heb of met iets bezig ben, wil ik niet snel dingen veranderen als iemand anders dat zegt. Ook als ik ergens geen of weinig zin in heb, gebeurt het ook niet zo snel. Ik heb me er tijdens mijn MBO opleiding er vaker overheen gezet en sta ook meer open voor suggesties van anderen, maar ik heb nog steeds de neiging om mijn eigen ding te doen zo nu en dan. Mijn gevoel CV Perfectionist: Ik vind dit voor mijn eigen projecten wel goed. Als ik geen deadline heb wil ik juist langer aan iets werken tot ik zelf vind dat het goed is. Voor deadline projecten is het weer wat minder. Ik heb soms dat ik iets inlever en zelf denk dat het compleet waardeloos is of dat ik het beter kon doen. Als iets mijn interesse heeft, bijt ik me er heel goed in vast. Ik zoek graag informatie erover en ga zelf experimenteren. Ik blijf ook dingen proberen tot het voor mij goed is en dan probeer ik het een stapje verder te nemen. Goed samenwerken: Dit kan ik heel goed met mensen die ik ken. Als ik de mensen ken waarmee ik een project doe, ben ik heel relaxt en soepel in de omgang. Zelf heb ik dan ook het meeste lol in zo'n soort project. Onzeker: Ik ben iemand die juist duidelijkheid wilt. Als er ook maar iets onduidelijk is schiet ik in de stress en weet ik niet of wat ik doe goed is of niet. Hier heb ik mijn hele leven al moeite mee. Vooral bij school en werk zaken, als iets niet duidelijk is dan is het een groot probleem en ben ik pas echt weer rustig als die taak voorbij is en ik hoor of ik het goed of fout heb gedaan.

3 Opdracht 2: Strevingen Ik wil mijn onzekerheid in bedwang kunnen krijgen. Veel te vaak heb ik opdrachten gemaakt en me afgevraagd "Is dit wel goed?". Dit probeer ik te verbeteren door naar een psycholoog te gaan en daar opdrachten te krijgen om in mijn normale leven toe te passen. Ik hoop dat dit over een paar jaar zo verminderd is dat ik kan denken "Het is goed, ik heb er vertrouwen in". Op professioneel gebied hoop ik uiteindelijk voor een groot game bedrijf te werken in het buiten land. Met mijn studie nu hoop ik genoeg te leren om aan het werk te komen in een klein bedrijf. Als ik daar genoeg ervaring heb opgedaan hoop ik dat ik bij buitenlandse bedrijven kan solliciteren.

4 Opdracht 3: 4 Kernkwadranten Specifiek Ik ga voor mijzelf een periode inroosteren per project om mezelf te tijd te geven om meer ideeën te bedenken en uit te werken inplaats van het eerste idee wat ik had meteen uit te gaan werken. Meetbaar Een keer per maand een project beginnen en daar een tijd in plannen van ten minste een week, waarin ik niks anders doe dan concepten bedenken en uitwerken en aan het einde van die periode pas ga kiezen welke ik ga uitwerken. Acceptabel Persoonlijk vind ik het belangrijk dat ik breder durf te denken en de risico's die daarbij komen durf te accepteren. Het gaat mij zeker helpen in mijn latere carrière om verder te durven denken en dingen te proberen. Realistisch Het is mogelijk om bij elk project dat ik doe een periode in te plannen waarbij ik niks anders doe dan ideeën bedenken en uitwerken. Deze tijd kan ik langzaam langer maken met bijv. een dag extra. Tijdsgebonden Binnen een jaar heb ik een periode dat standaard in al mijn werkprocessen voorkomt waarin ik ideeën bedenk en uitwerk inplaats van gelijk beginnen met het eerste de beste idee.

5 Specifiek Ik ga mijn werk op een forum zetten zodat meer mensen het zien en mij ook feedback kunnen geven Meetbaar Een keer per maand een stuk werk op een forum zetten zodat deze feedback kan krijgen van andere (onbekende) en daarmee verder gaan. Acceptabel Ik laat liever niet veel van mijn werk zien totdat het af is. Bij de meeste projecten is het best handig als mensen het proces zien en er feedback op kunnen geven. Dit wil ik een gewoonte maken. Realistisch Het is mogelijk dat ik een stuk werk dat ik al af heb op een forum te zetten om het daarna op te krikken naar het proces erop te zetten Tijdsgebonden Binnen 3 maanden heb ik minstens 3 projecten op een forum site gezet en het feedback erop bekeken en meegenomen.

6 Specifiek Ik ga proberen om meer tijd voor mijzelf nemen inplaats van mij zorgen maken over andermans problemen. Meetbaar Een keer per maand een eigen stuk werk of project hebben gedaan of verder aan gewerkt voor mijzelf. Acceptabel Vooral op mijn MBO merkte ik dat ik heel vaak bij andere mensen hun problemen of werk zat op te lossen of zelfs te maken. Hierdoor had ik (voor mijn gevoel) heel weinig tijd voor mijn eigen projecten, wat ik heel jammer vond. Later wil ik ook mijn eigen werk de aandacht geven dat het verdiend om het goed af te maken. Realistisch Het is mogelijk een keer per week 4 uur in te plannen waarin ik werk voor mijzelf doe waar andere mensen bij zijn. Dit kan aangepast worden naarmate het meer een gewoonte wordt. Tijdsgebonden Binnen 5 maanden minimaal 2 grote projecten voor mijzelf gemaakt.

7 Specifiek Ik moet gaan kijken hoe ik meer actief kan zijn en mee kan doen bij een groepsopdracht, voor al in het begin. Hiermee bedoel ik dat ik niet ga afwachten totdat er naar mijn mening wordt gevraagd, maar ik ga het gewoon zeggen waarneer ik vind dat het moet. Meetbaar Aan het einde van het schooljaar kunnen laten zien op welk deel ik input heb gehad en wat daar de feedback van de groep op was. Acceptabel Ik merk dat de meerderheid van mijn MBO projecten die ik moest doe in een groep, nooit echt werden zoals ik ze had bedacht. Dit realiseerde ik me toen ik mijn groep een keer keuzes zag maken waar ik het niet mee eens was. Ik hield mijn mond maar omdat ik dacht dat het wel goed kwam, ookal vond ik dat niet. Ik wil een deel uitmaken van het team en mijn zeg op het product hebben wat we maken. Realistisch Ik kan voorzichtig beginnen door eerst meningen van andere aan te vullen met die van mij. Dit neem ik dat een stap verder door zelf iets te bedenken en deze in de groep te gooien. Tijdsgebonden Aan het einde van het schooljaar heb ik bij mijn groepsprojecten een insteek gedaan die daad werkelijk in het product is gekomen.

8 Persoon 1: Sascha de Waal (HBO Klasgenoot) "Ik zie het vaak terug komen als ik met je praat. Met de bescheiden kwadrant hang je wel erg naar het onzichtbare toe. Probeer je eigen mannetje te staan. Het rustige zie ik heel vaak. In de omgang ben je best makkelijk en je maakt je niet snel ergens druk over. Probeer wel wat actiever mee te doen, soms merk ik je niet op. Dit is zonde zeker voor later. Het doelgerichte klopt wel ja, kijk wel uit dat je niet te veel focus legt op een ding. Probeer wat meer uit voordat je jezelf vast zet in een ding. Je ben ook best behulpzaam wat prettig is voor een ander. Zorg er wel voor dat je ook tijd voor jezelf inplant. Je moet jezelf ook wat tijd gunnen om een opdracht zelf eerst af te ronden". Persoon 2: Firza Sulistio (HBO Klasgenoot) "Doelgericht zie ik wel terug komen, maar kijk uit dat je niet de rest vergeet. Proberen kan veel helpen en het kan je product een interessant. Het rustig kan ook snel een probleem worden in groepen. Je moet wel van je laten horen in een groepsproject. Jou mening telt ook mee. Bescheiden vind ik ook meer naar het onzichtbare leunen. Het is niet erg om soms even alleen te zijn, maar je werkt in een industrie dat veel samen in een groep doet. Behulpzaam zijn is goed en het kan het project erg helpen, maar je moet wel uitkijken dat je niet te veel voor een ander doet." Persoon 3: Bram Hartsuiker (MBO Klasgenoot) "Het rustige en doelgerichte zag ik vaak terug komen op school. Het bescheiden is toch meer het onzichtbare wat toch best vaak voor kwam in een groepsproject. Het was net of je verdween. Dit was wel jammer want je was wel een deel van het team. Probeer wat eerder je ideeën te delen met de groep, je hoort vanzelf wel of ze goed zijn of niet. Je was ook best behulpzaam als je er tijd voor had. Ja, deze vier dingen passen best bij je". Persoon 4: Brandon Moyer (Goede vriend) "Van het bescheiden en rustige zie ik niet heel vaak iets. Je kan best druk zijn als we samen een spel aan het spelen zijn. Maar dit kan ook best wel een ding zijn omdat je bij ons bent. Al moet ik wel zeggen dat als we wat aan het maken zijn je wel rustiger bent en doelgericht bezig bent. Kijk wel uit dat je niet teveel focus legt op een ding. Dit kan best tegenwerken. Je staat wel altijd voor me klaar, waarvoor ik je erg dankbaar ben. Persoonlijk denk ik dat het verstandig is om ook eens nee te zeggen. Je hoeft niet constant iemand te helpen. Ja ik kan wel dingen terug zien van deze vier kwadranten". Reflectie: Ik vond het grappig om te zien dat mensen bij wie ik in de klas zit ik naar de onzichtbare kant lijk te hangen. Ik voel me niet zo, ik wil gewoon doen waar ik voor op school kom. Ik ben niet echt een persoon die in het middenpunt van de aandacht moet staan, maar vindt het wel fijn als ik met mensen kan praten. Misschien moet ik proberen meer van mijzelf te laten horen. De andere drie kwamen volgens de personen terug in mijn interactie met hun. Ik vind het fijn dat mensen me zien als een rustig, doelgericht en behulpzaam persoon. Op school wil ik ook zo overkomen.

9 Ik ga wel kijken naar hoe ik minder tunnel visie heb tijdens mijn werk. Het is raar dat alle 4 de personen zeggen dat ik moet uitkijken dat ik niet te veel focus leg op een ding. Nu ik erover nadenk heb ik daar soms best wel last van. Zelf vind ik het ook interessant dat ik als onzichtbaar word gezien op school en bij vrienden juist niet. Ik moet wel zeggen dat het ook zo voelt. In een groep die ik niet heel goed ken, ben ik snel verlegen en probeer ik niet opgemerkt te worden. Dit is wel een probleem aangezien ik in een industrie wil werken waarin je juist met een team werkt. Opdracht 4: Aantekeningen psychologische stromingen Behaviorisme: Zoals in de naam voor komt kijkt deze stroming van psychologie naar het gedrag van de persoon. Ze kijken vooral naar de verbanden tussen gedrag en omgeving en niet zozeer naar mentalistische zaken. Mensen zijn S-R wezens (stimulus/response). Deze stroming heeft het doel te voorspellen en controleren van gedrag bij mensen. Reclame gebruikt dit ook vaak. Ivan Pavlov achterhaalde dat een bepaald gedrag kon worden aangeleerd aan een hond. Elke keer als de hond eten kreeg liet hij een belletje rinkelen. Na een tijdje rinkelde hij alleen het belletje en de hond begon speeksel te produceren, omdat hij dacht dat hij eten kreeg. Een ander voorbeeld: als iemand zijn huiswerk niet vaak doet, kan je hem een beloning geven zoals een hamburger elke keer als hij een huiswerk opdracht heeft gemaakt. De stimulans voor het gedrag is de hamburger in dit scenario. Hierdoor zal het persoon vaker zijn huiswerk maken om een hamburger te krijgen. Omdat behaviorisme zich focust op het observeren van gedrag, en beweert dat al het gedrag te verklaren is aan de hand van externe factoren, kan het in principe al het gedrag verklaren. Diepte Psychologie: De dieptepsychologie is ontwikkeld op grond van observatie van het menselijk gedrag in het dagelijkse leven. Dit in tegenstelling tot de leerpsychologie die ontwikkeld werd in laboratoria. De dieptepsychologie is voor een groot deel voortgekomen uit de behandeling van emotioneel gestoorde mensen. Het gaat vooral om het gevoel. Een persoon zijn eigen gevoelens laten meemaken. De focus van diepte psygologie is het onderbewuste onderzoeken inplaats van alleen te kijken naar het bewustzijn en gedrag van de patient.

10 Humanistische: Een stroming gemaakt als een reactie op Behaviourisme. Het is een stroming die uitgaat dat elk mens een drang heeft voor zelfactualisering. De mens kan verder kijken dan zijn dierlijke instinct en kan activiteiten aangaan die zijn en de maatschappelijke welzijn verbeteren. Tijdens een training is de bedoeling dat de deelnemer meer inzicht over zijn eigen persoonlijkheid krijgt en hoe ze werken in een groep. In het geloof wordt er vaak gesproken over een goed en een slecht, je bent het een of het andere. Humanisme zegt dat het "goede" of het "slechte" afhangt van de situatie waarin een persoon zich vind. Bijvoorbeeld: Als je geen geld hebt maar toch eten nodig hebt om je familie eten te geven, kan het stelen van eten een goed iets zijn voor je. Of dat het misschien niet een goed idee is om een werkeloos persoon te helpen, omdat anders de kans ontstaat dat hij nooit echt voor zichzelf wil zorgen wat uiteindelijk een slecht iets is. Cognitivisme: Een stroming die zich bezig houd met de psychische processen die te maken hebben met zaken als begrip, kennis, etc. Deze stroming gaat uit van het cognitieve als een zelfstandig iets inplaats van behavourisme die kijkt naar het menselijk gedrag en hoe deze wordt gedreven door persoonlijke intenties, en wordt aangepast aan de omgeving. Cognitieve processen worden benaderd op de grond van hun functie: het gedrag dient een doel. Cognitie wordt beschouwd als een zelfstandig onderwerp en wordt ook zo bestudeerd Cognitieve psygologie ziet mensen als wezens die zelfstandig hun eigen richting kunnen geven aan hun leven. Er zijn zelfs delen van het menselijk gedrag die gebeuren zonder enige prikkels. De mens wordt gezien als een creatief wezen dat zelf zijn gedrag veroorzaakt zonder enige prikkels van buitenaf nodig te hebben.

11 Opdracht 5: Aantekeningen roos van learey De roos van leary is een model voor de basis methode om gedrag te beïnvloeden. Dit model is ontwikkeld in 1957 door Amerikaanse psycholoog Timorthy Leary. Het model wordt weergegeven als een cirkel Dit model laat zien hoe mensen met elkaar communiceren in een groep. Het bestaat uit 4 hoofdaspecten: Boven, Onder, Samen en Tegen. De Tegen -- Samen lijn staat voor samenwerken. Als je meer naar links (tegen) staat ben je niet zo goed in samenwerken of doe je het weinig en als je naar rechts (samen) staat werk je juist wel veel/goed samen. De Boven -- Onder lijn staat voor hoe leidend of volgend je bent in een team. De onderkant (Onder) staat voor volgend en de bovenkant (Boven) staat voor dat je de leiding vaak neemt. Als je een roos van Leary test doet, dan krijg je een resultaat gebaseerd op je antwoorden over hoe je in een team werkt. Je krijgt een punt op de roos waar jij staat in een groep. Dit kan je helpen te zien waar je plus en min punten zitten in een team en waar je aan kunt werken om dit te verbeteren.

12 Mijn test van de Roos van Leary: Reflectie Naar mijn mening heeft deze test het op sommige plekken best fout. Het boven samen bij mij is het grootst wat mij erg verast. Ik ben totaal niet iemand die de leiding neemt. Ik ben een persoon die de groep eerst moet kennen voordat ik mij op mijn gemak voel, en zelf dan durf ik de verantwoordelijkheid van de leiding nemen niet aan. De reden waarom ik dit heb gekregen is waarschijnlijk omdat ik best voor mijzelf durf op te komen en mijn mening durf te zeggen. Dit vind ik ook belangrijk en doe ik ook als ik vind dat het nodig is. Maar hiernaast ben ik meer een volger dan een leider. De tegen-onder, onder-tegen en onder-samen kloppen wel erg. Ik ben erg verlegen en durf niet gauw mezelf voor de groep te gooien. Dit was mij al erg duidelijk en is iets waar ik al sinds mijn middelbare school mee zit. Ik ben dit jaar begonnen stappen te zetten om dit te verbeteren, omdat ik merkte dat ik deze school niet zou kunnen halen als ik zo door ging.

Opdracht 1 2. Remmingen op sociaal gebied: 2. Streven: 2. Opdracht 2 2. Emotioneel CV: 2. Opdracht 3 3. Kernkwaliteiten 3. Reflectie 3.

Opdracht 1 2. Remmingen op sociaal gebied: 2. Streven: 2. Opdracht 2 2. Emotioneel CV: 2. Opdracht 3 3. Kernkwaliteiten 3. Reflectie 3. ZMC HOORCOLLEGE ZMC Michelle Mud G&I1C 3012009 DOCENT John Macco DATUM 14 januari 2016 INHOUD Opdracht 1 2 Remmingen op sociaal gebied: 2 Streven: 2 Opdracht 2 2 Emotioneel CV: 2 Opdracht 3 3 Kernkwaliteiten

Nadere informatie

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Docent: John Macco Yannick Seyeux Game Design G&I1D 3012803 14-01-2016 Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Opdracht 4 Opdracht 5 ------------------------------

Nadere informatie

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten Zelf Management & communicatie Alle Opdrachten Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 01 12 2014 Beschrijf jouw streven op een s.m.a.r.t. manier ik wil voor het einde van de opleiding mijn eigen spel uitgeven.

Nadere informatie

Mijn remmingen en strevingen

Mijn remmingen en strevingen Mijn remmingen en strevingen Mijn remmingen ben ik me al enige tijd van bewust. Na ander half jaar gekampt te hebben met depressie heb ik veel over mezelf geleerd. Ik heb geleerd om bepaalde remmingen

Nadere informatie

ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco. Milan ten Westeneind G&I 1D

ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco. Milan ten Westeneind G&I 1D ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco Milan ten Westeneind G&I 1D Inhoud ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco... 1 Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties

Nadere informatie

ZMC. Hoorcolleges opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag John Macco

ZMC. Hoorcolleges opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag John Macco ZMC Hoorcolleges opdrachten Sander Doomen G&I 1B zondag 10-01-2016 John Macco ZMC ZMC hoorcolleges opdrachten Opdracht 1: Remmingen Ik ben perfectionistisch, wat mezelf soms tegen werkt. Dan wil ik teveel

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016

ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016 ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016 Opdracht 1 Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Werkvorm 5. Roos van Leary deel 2 LEONIE VAN DRUNEN 2VTA

Werkvorm 5. Roos van Leary deel 2 LEONIE VAN DRUNEN 2VTA Werkvorm 5 Roos van Leary deel 2 LEONIE VAN DRUNEN 2VTA April 19, 2016 Werkvorm 5 Roos van Leary deel 2 1 2 Een meisje had een mobieltje in haar hand, toen ik haar waarschuwde om haar telefoon weg te doen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum:

ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum: ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum: 14-01-16 Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situatie (gevoels cv) Hoe mensen mij zien Als iemand die perfectionistisch

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE LOIS VEHOF GAR1B

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE LOIS VEHOF GAR1B ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE AANTEKENINGEN LOIS VEHOF GAR1B Physe > geesten Logie > kennis Waar in het lichaam zit de geest? - Nergens ; de geest zit niet in het lichaam. Psychologie staat los van elk

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

ZMC. Practicum opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag Heleen Bulthuis

ZMC. Practicum opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag Heleen Bulthuis ZMC Practicum opdrachten Sander Doomen G&I 1B zondag 10-01-2016 Heleen Bulthuis ZMC ZMC Practicum opdrachten Opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Mijn doel is om mijn eigen games te gaan

Nadere informatie

Valkuilen Door een weinig flexibele houding kun je niet inspelen op veranderende situaties.

Valkuilen Door een weinig flexibele houding kun je niet inspelen op veranderende situaties. 1 Doelgericht Succesvol ondernemen begint met jezelf duidelijke doelen stellen en hier gericht naartoe werken. Een doelgerichte houding zorgt voor richting voor je onderneming en vergroot de kans dat plannen

Nadere informatie

Gedachten en positiever denken

Gedachten en positiever denken Gedachten en positiever denken Hoe denk jij over jezelf? En wat zeg jij tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Met welke gedachten begin jij de dag? Heb je hier weleens over nagedacht? Hier gaan we mee

Nadere informatie

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Planning Wat is mijn planningssysteem? Ik gebruik een agenda om deadlines van projecten en opdrachten te noteren. Vervolgens kijk ik hoeveel weken ik voor een taak heb voordat

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers hoe mensen over zichzelf nadenken. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar doen wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Gerhard Wekking. Eerstelijnspsycholoog, GZ-psycholoog Cognitief Gedragstherapeut Systeemtherapeut Neuropsycholoog

Gerhard Wekking. Eerstelijnspsycholoog, GZ-psycholoog Cognitief Gedragstherapeut Systeemtherapeut Neuropsycholoog Gerhard Wekking Eerstelijnspsycholoog, GZ-psycholoog Cognitief Gedragstherapeut Systeemtherapeut Neuropsycholoog Inhoud Haperende initiatie Consequenties voor patiënt, partner en relatie Stress en omgaan

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein Opdracht Teamrollen Samenwerken door teamrollen in te zetten 8.4.2016 - Teake Kastelein 348344 1 Inhoud Belbin test... 3 5 situaties teamrollen... 4 Vergaderingen... 5 Analyse Functioneren... 5 Leerpunten

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum ZMC Pracitucm Opdrachten Naam: Gijs Bakker Datum: 4-1-2016 Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum Inhoud Practicum Opdracht 1... 2 Wat is je motivatie voor deze opleiding?... 2 Wat zijn je verwachtingen?...

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Dit kan ik al goed... Dit kan ik al goed... Hier moet ik nog aan werken...

Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Dit kan ik al goed... Dit kan ik al goed... Hier moet ik nog aan werken... Kiezen: wanneer wil ik samenwerken? Soms kom je echt verder door samen te werken maar soms heb je de rust nodig iets juist alleen voor jezelf te doen. Ik kan uitleggen waarom ik kies voor samenwerken.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen

Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen 2019 Inger Strietman / Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen Concept en grafisch ontwerp Autobahn Foto auteur Goffe Struiksma Stockbeeld istock by Getty Images, Noun

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen Weet wat je kan Jezelf leren kennen Het stempel LVB Hoofdstuk 2 legt uit wat LVB is. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Het stempel LVB. blz 2 Het stempel LVB. blz 3 Wat is LVB? blz 4 Moeite in het

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 6 Inleiding Hallo Lisa, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Tapping audio Werkboek audio 2 Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Audio 2 De dag beginnen zonder stress en met energie Deze oefening is bedoeld om de dag direct goed te beginnen. Je vervangt

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

Breukelen Betreft: Ref.nr.:

Breukelen Betreft: Ref.nr.: Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling van 1tvk, 1tvm en 1tho Breukelen, 22 augustus 2017 Betreft: tweetalig onderwijs Ref.nr.: 1718.004 SPY/hon Geachte heer, mevrouw, Uw kind is dit schooljaar begonnen

Nadere informatie

Sta daar eens even bij stil!

Sta daar eens even bij stil! Sta daar eens even bij stil! Timothy A.Carey De Method of Levels, een effectieve gespreksmethode in twee stappen INHOUDSOPGAVE VOORWOORD: EEN THEORIE EN EEN METHODE WAAROM DE METHOD OF LEVELS 5 HOE KUN

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Teveel leiding nemened. Individueler zijn

Teveel leiding nemened. Individueler zijn Coöperatief Verlegen Teveel leiding nemened Individueler zijn Ik ga snel samenwerken met iemand en zoek al snel mensen op om iets samen te doen. Dit zorgt er soms voor dat ik dingen soms een beetje eng

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN. Tim Veerman. Klas: IG_203 Studentnummer: Periode: Loopbaanadviseur: Alexander Mulder

COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN. Tim Veerman. Klas: IG_203 Studentnummer: Periode: Loopbaanadviseur: Alexander Mulder COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN Tim Veerman Klas: IG_203 Studentnummer: 500676694 Periode: 2015-2016 Loopbaanadviseur: Alexander Mulder Inhoudsopgave Visie op Studie en beroep... 2 Studievoortgang... 3 SWOT

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner

55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner PERSBERICHT Lancering 20.11.2018 1 op 4 heeft last van problematische stress Dat blijkt uit enquête bij 5000 personen 55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner

Nadere informatie

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Verliefd Savannah (11) Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Massimo (11) Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. Misschien

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

ABOUT ME! BEST. What about your studies?! Happy Holidays! The COFFEE YOU ARE SIMPLY THE MONSTER. January About Stefanie Van Ryssel

ABOUT ME! BEST. What about your studies?! Happy Holidays! The COFFEE YOU ARE SIMPLY THE MONSTER. January About Stefanie Van Ryssel ABOUT ME! January 19 1996 2 YOU ARE SIMPLY THE THINGS YOU DIDN'T KNOW BEST About Stefanie Van Ryssel The PERFECT POSITIVE GOALS COFFEE MONSTER What about your studies?! Happy Holidays! YOU ARE SIMPLY THE

Nadere informatie

Welkom! Loopbaan-ID 2. Wie ben ik 4

Welkom! Loopbaan-ID 2. Wie ben ik 4 Loopbaan-ID 2 Wie ben ik 4 Hoe ben ik 6 Je familie 7 Hoe kies ik 8 Kiezen 9 Mijn 11 conclusies Welkom! Dit boekje is speciaal voor leerlingen van het ASHV gemaakt, omdat we willen dat je goede keuzes maakt

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges Disclaimer Met alle kennis, zorg, aandacht en liefde is dit e-book voor jou voorbereid opdat jij het beste en mooiste resultaat behaalt. Ten allen tijde is het jouw keuze en verantwoordelijkheid om dit

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Risicogedrag. Voortgezet onderwijs

Risicogedrag. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers risicogedrag. Dat gebeurt ook aan de Universiteit Leiden bij het Brain & Development Onderzoekscentrum. Daar onderzoeken wetenschappers bij adolescenten

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

pest eruit? De baas spelen

pest eruit? De baas spelen Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Uit het resultaat van mijn test kwamen voornamelijk de doener en beslisser naar voren.

Uit het resultaat van mijn test kwamen voornamelijk de doener en beslisser naar voren. Metawerk Fedor. Semester 1a Opdracht 1. Ik heb voor opdracht 1 de leerstijlentest van Kolb gemaakt. Deze test heeft als doel om te kijken op wat voor manier je het beste informatie kunt opnemen en verwerken.

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam.

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam. Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens Persoonlijkheidstest (MPT-BS) Status Voltooid Voltooid Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres

Nadere informatie