WANIKAN CONCEPT INTRO CREDITS. LESMATERIAAL 4Hoog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WANIKAN CONCEPT INTRO CREDITS. LESMATERIAAL 4Hoog"

Transcriptie

1

2 LESMATERIAAL 4Hoog WANIKAN INTRO Beste leerkracht, binnenkort kom je met je leerlingen kijken naar Wanikan. Met deze lesmap geven wij je enkele suggesties om met je leerlingen voor en na de voorstelling aan de slag te gaan. Als theatermakers merken we dat het belangrijk is dat kinderen goed voorbereid in de zaal zitten. Dat maakt de ervaring voor de kinderen waardevoller én het is voor de acteurs ook fijner spelen. Het is voor de leerlingen ook goed om nadien in klasverband nog tijd te hebben om de opgedane ervaringen te verwerken. Bedankt om hier de nodige aandacht aan te besteden. Veel plezier bij Wanikan! 4Hoog en het cultureel centrum in uw buurt CREDITS Concept en regie: Jelle Marteel Spel: Simon D Huyvetter en Julie Coach: Frans Van der Aa Foto s: Caroline Vincart Affiche: Afreux CONCEPT Het oorspronkelijke idee was realiteit versus droom. Een onderzoek naar wat er gebeurt wanneer de droomwereld in de realiteit terecht komt. Dit evolueerde naar het scheppen van een abstracte wereld met surreële dingen. We maakten geen onderscheid meer tussen droom en realiteit. Inspiratie zochten we bij het beeldend werk van Erwin Wurm en de films van Michel Gondry. We zochten niet naar een coherent verhaal maar naar een woordenloze opeenvolging van beelden die elk hun verhaal vertellen en mensen kunnen raken. Heel herkenbare objecten gaan in interactie met personages. Maar er wordt enkel gesuggereerd. Niet geduid. Niet gedefinieerd. Alles blijft open voor interpretatie en invulling door de fantasie. De rode draad is ontmoeting en afscheid. Tussen personages onderling en tussen personages en objecten. Ik zoek een kwetsbare speelstijl met humor die ontroert en bovenal: een oefening in eenvoud. Eenvoud die niet betekenisloos is maar heel intens en rijk. Jelle Marteel, september 2010

3 v.u. 4hoog Kazemattenstr. 17 B-9000 gent vormgeving: afreux VOOR DE VOORSTELLING Start met wat vragen over theater in het algemeen. Wie ging al eens naar het theater? Wat vind je wel / niet leuk aan theater? Wat is er allemaal nodig voor een theatervoorstelling? (podium, licht, decor, muziek,...) Wie werkt er allemaal mee aan een theatervoorstelling? (regisseur, scenograaf, technicus, acteurs, muzikant,...) Naar het theater gaan is helemaal anders dan naar de cinema gaan. De acteurs staan voor jou op een podium en zien en horen jou net als jij hen ziet en hoort. Achterin de zaal zit een technieker die het licht en het geluid bedient. Alles gebeurt live op de scène en dat vraagt veel concentratie. Om die redenen zijn er andere afspraken dan in de bioscoop. Dit zijn er enkele, bespreek ze vooraf met je leerlingen. Te veel praten tijdens een voorstelling kan storend zijn, voor de anderen in de zaal maar ook voor de acteurs. Eten en/of drinken is niet toegestaan tijdens de voorstelling. Eens het zaallicht uit is, is alle aandacht op het podium gericht. Elke keer opnieuw spelen de acteurs de voorstelling met volle inzet en dat verdient een applaus op het einde. Vond je het heel leuk? Blijf dan applaudisseren ook als de acteurs al van de scène zijn. Dan komen ze nog eens terug en weten ze dat je van de voorstelling hebt genoten. AFFICHE Je kan de affiche enkele dagen voor het theaterbezoek in de klas of thuis ophangen. Door deze op te hangen wordt de theateruitstap tastbaarder voor de kinderen. De nieuwsgierigheid van de kinderen wordt zo geprikkeld. In de loop van de week kan u verwijzen naar de poster en bespreken wat er op staat. Je telefoon zet je uit. Zelfs smsjes sturen is storend voor de acteurs. Ze worden dan afgeleid van hun spel. Er mogen geen opnames (foto s en/of video-opnames) gemaakt worden tijdens de voorstelling. Affiches kunnen aangevraagd worden bij het CC waar jullie gaan kijken OF opgehaald worden bij 4Hoog, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent OF opgestuurd worden na aanvraag ( of info@4hoog.be).

4 VOOR DE VOORSTELLING PRENTENVERHAAL 1STE THEATERBEZOEK LILY GAAT NAAR HET THEATER Een bezoek aan een theatervoorstelling bestaat uit verschillende stappen. Je vertrekt met de kinderen en gaat naar een plek waar ze meestal nog niet eerder geweest zijn. In die ruimte zijn heel wat prikkels aanwezig waarop de kleuters reageren. Het is belangrijk dat ze hier goed op voorbereid zijn zodat ze met een veilig gevoel van de voorstelling genieten. Dit is zowel voor de kinderen als de spelers heel belangrijk. Je vindt tekeningen met de verschillende stappen van het bezoek in deze lesmap. VOOR DE VOORSTELLING Toon de affiche van Wanikan. Laat de kinderen raden wat er op de tekening staat. Vraag aan de kinderen wat de titel Wanikan volgens hen betekent. Waarover zou de voorstelling kunnen gaan? Enkele tips die je best vooraf aan de kinderen mee geeft: Je hoeft niet te zoeken naar een verhaal. En als je dat toch wil doen, maak je er je eigen verhaal van. Je hoeft niet alles te begrijpen. Niet alles heeft een betekenis. Probeer te genieten van wat er gebeurt. Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op. Klassikaal overlopen van het traject Leg de tekeningen door elkaar en spreidt ze uit zodat ze allemaal zichtbaar zijn. Zoek samen met de kinderen de juiste volgorde waarin ze alles zullen meemaken. Bespreek tekening per tekening wat er gebeurt en wat de kinderen op dat moment kunnen verwachten. De klasgroep kan ook in kleinere groepjes onderverdeeld worden. Je maakt dan meerdere prints van de afbeeldingen en laat de groepjes zelf zoeken naar de juiste volgorde. Daarna wordt in de hele groep besproken wat de correcte volgorde is. Tableaux vivants Aan de hand van de tekeningen maken de kinderen tableaux vivants. Dit zijn levende foto s. Het is gemakkelijk als je zelf eerst een tableau uitbeeldt als voorbeeld. De gezichtsuitdrukking en de houding zijn hierbij heel belangrijk. Een kind beeldt een onderdeel van het traject uit. De andere kinderen zoeken de bijhorende tekening. Niet alle tekeningen zijn hiervoor even geschikt.

5 NA DE VOORSTELLING Kinderen vinden het fijn om nadien nog even te praten over de voorstelling. Je kan dit doen aan de hand van onderstaande vragen. Indien u tijd heeft, kunt u een van de lesopdrachten doen. In bijlage vind je enkele lesopdrachten die je met de kleuters voor of na de voorstelling kan doen. Ze zijn bedacht door Els Verreyt, stagiaire bij 4Hoog. Ze volgt een opleiding kleuteronderwijs aan de Artevelde Hogeschool in Gent. VRAAGGESPREK Hoe zag het decor eruit? Hoe zagen de spelers eruit? Wat hadden ze aan? Waren de twee personages verschillend of eerder hetzelfde? (zowel uiterlijk als qua persoonlijkheid) Wie was de grappigste? Wie de liefste? Wie de stoutste? Wie de mooiste? Wat gebeurde er met de kasten in de voorstelling? Welke scènes kan je je nog herinneren? Welke muziek/ geluiden kan je je herinneren? Wat voor sfeer had de muziek? Werd je er vrolijk van of angstig of dromerig Had je een bepaald verhaal in je hoofd of kon je kijken zonder een verhaal te zien? Had je soms zin om zelf mee te doen? Op welk moment? Wat vond je mooi aan de voorstelling? Vond je het een vrolijk of triest stuk of had je er een ander gevoel bij? Welk stuk ga je niet zo snel vergeten?

6 TRUIENTREIN Nodig: wasdraad, wasspelden, per kind een trui & muziek Duur: ca. 30 min Hang de wasdraad op ooghoogte van de kleuters. Hang (samen met de kleuters) de truien op aan de wasdraad. 1. We Luisteren naar de muziek en maken een lange trein! Rijden jullie mee? De leerkracht stapt in trein met de kleuters door de klas. Laat de kleuters als een trein alleen verder door de ruimte stappen: onder de wasdraad, erdoor, er over,... op muziek: eens trager, eens sneller. 2. Stop de muziek. Wij staan nu in een trein, maar de truien zouden ook graag in de trein komen! Maak de trein groter door telkens wanneer je aan de wasdraad passeert, een trui tussen twee kindjes te spannen tot alle truien van de draad zijn. Duid een kind aan dat de mooiste trui van de wasdraad mag halen. Deze kleuter mag een handje aan de trui geven tot iedereen een trui vast heeft rechts en links van hem. Stap nu in een hele lange trein door de ruimte op de muziek. 3. Leid de kleuters in een kring en laat ze ter plekke staan. Als de muziek uit is, gaan ze zitten en leggen ze de trui die ze vast hebben op de grond tussen hun benen. 4: Zet opnieuw muziek op. De kleuters lopen vrij in de ruimte rond en maken met hun trui een vlieger (trui in de lucht houden). Op een afgesproken signaal (vb. wanneer de muziek stopt) voeren de kleuters opdrachten uit zoals: op de trui zitten, onder de trui kruipen, de trui op je hoofd leggen, over je benen trekken, erin te kruipen, de trui piepklein maken, ermee stappen en springen en als een reus. De laatste opdracht de trui als een dekentje gebruiken. YOGA MET TRUIEN Nodig: Elke kleuter heeft een trui. Cd-speler met klassieke muziek (bv. Chopin) Duur : ca. 20 min Alle kinderen zitten in de kring met hun trui over de benen. Er speelt rustige muziek. Doe samen met de kinderen enkele van onderstaande yoga-oefeningen. Oefeningen: 1. Benen door de mouwen. De kleuters steken hun benen door de mouwen en gaan op hun voeten staan. Ze houden de trui vast met hun handen. Ze mogen proberen hun voeten zo wijd mogelijk uit elkaar te zetten. Verdieping: wie kan rondstappen met zijn benen wijd uit elkaar? wie kan op één been gaan staan? 2. Benen in de lucht: de benen bijven in de mouwen zitten en we gaan liggen op de rug: de kleuters proberen hun benen in de lucht te houden. Kleuters rollen rustig van links naar rechts. trui terug gewoon aandoen 3. Knieën optrekken onder de trui: de kleuters mogen hun knieën dicht bij zich trekken en de trui over de knieën trekken > maken van een bolletje. Rollen van links naar rechts en van voor naar achter. 4. Hurkje: de kleuters gaan op hun hurkje zitten en trekken de trui over hun hele lichaam, enkel het hoofd komt er uit. Proberen rond te stappen in de ruimte. Afsluiten > relaxatiemoment: alle kleuters gaan liggen op hun rug en maken van de trui een hoofdkussen. De leerkracht gaat rond met een veer. Wie het veertje voelt op zijn gezicht mag meekomen met de leekracht en gaat klaar zitten voor de volgende opdracht. EINDE Iedereen mag ter plekke gaan neerzitten, met de trui over de benen als een dekentje. (> begin yoga).

7 DIERENUITBEELDSPEL Nodig: prenten van verschillende dieren, voor elk kind een trui. Duur: ongeveer 30 min Deze activiteit volgt op de yoga-activiteit. De kleuters gaan in een halve kring of rij zitten voor de wasdraad. De prenten van de dieren hang je op aan de wasdraad. Hang de prenten omgekeerd aan de waslijn met de witte kant naar de kleuters. De kleuters draaien om de beurt een prent komen omdraaien. Per omgedraaide prent mag de kleuters die de prent heeft omgedraaid zeggen welk dier er op staat, hij mag dan het dier eerst eens uitbeelden. Daag de andere kleuters uit om het dier na te doen met de trui. Doe zelf ook mee met de trui om de kleuters inspiratie te geven. Voorbeeld: Giraf met hele lange nek: we steken een been in een mouw en ons been in de lucht: dat is de nek van de giraf. Olifant met lange slurf: trui aandoen met een mouw vooraan en onze arm er door steken als slurf. Muis: helemaal in de trui kruipen en je klein maken: de trui wordt een holletje. Leeuw: hoofd door de nekopening steken als manen en zo brullend rondwandelen. Vogel: doe de trui aan maar steek de armen niet door de mouwen, de mouwen worden onze vleugels. Afsluiten Alle prenten mogen afgehaald worden door de kleuters. Wie kan zijn eigen trui al opvouwen? Alle truien verzamelen en terug in een doos of boekentas doen.

8 NA DE VOORSTELLING BLOTEVOETENPAD Nodig: een witte t-shirt per kind, plakkaatverf (verdund met water in de bassins), bassins, ponsen, schoteltjes voor verf ponsen, muziek, handdoeken Duur: ca. 1,5 uur, best ergens op een grasplein De kleuters zitten in een kring. Ze doen hun schoenen en kousen uit. Ze nemen de witte t-shirt die ze hebben mee gebracht. Indien mogelijk (plaats en weer) doe je deze activiteit buiten. Alle witte t-shirts liggen in een kring met ertussen basins met verdunde verf. Wanneer de muziek start starten de kleuters met een parcours. Ze wandelen over de t-shirts en door de bassins. Ze mogen dansen op de muziek, of gewoon stappen, maar het is de bedoeling om hun t-shirt zo mooi en kleurrijk mogelijk te maken. Einde Leg alle t-shirts te drogen en spoel de bassins uit. Doe proper water in de bassins om de voeten in de wassen. FEEDBACK Uw reacties en die van de kinderen zijn voor ons bijzonder waardevol. U doet ons veel plezier door het evaluatieformulier in bijlage terug te sturen, te mailen of faxen. Kleurplaten, foto s van knutselwerken en alle feedback mogen opgestuurd worden naar 4Hoog, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent, België of naar Marieke@4Hoog.be (tel/fax ).

9 EVALUATIEFORMULIER Meestal hebben wij niet de kans om na de voorstelling met de kinderen en de leerkrachten te praten. Uw reacties en die van de kinderen zijn voor ons bijzonder waardevol. U doet ons veel plezier door dit formulier terug te sturen, te mailen of faxen naar: 4Hoog, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent info@4hoog.be Tel. & fax: 09/ Alvast bedankt! 1. Wat is uw algemene indruk van Wanikan? Wat vindt u er heel goed aan en wat minder goed? Is Wanikan volgens u geschikt voor kinderen van +3 jaar? Waarom wel, waarom niet? Hoe zijn de reacties van de kinderen? Wat vonden ze leuk en wat minder leuk? Kan u op de achterzijde ook enkele persoonlijke citaten met naam en leeftijd noteren? Werd de voorstelling vooraf en/of achteraf in de klas besproken, en zo ja, hoe? Maakte u daarbij gebruik van deze lesmap? Wat vindt u van deze lesmap? Heeft u suggesties om een lesmap beter te maken? Nog opmerkingen? Naam school:... Naam leerkracht:... Leerjaar:... Waar en wanneer heeft u Wanikan gezien?... Bedankt voor jullie bezoek en graag tot de volgende keer! 4Hoog

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL 4Hoog DE KONING ZONDER SCHOENEN INTRO Beste leerkracht, beste ouder, binnenkort komen jullie kijken naar De koning zonder schoenen. Als theatermakers

Nadere informatie

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op!

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op! Stip Lesmap INTRO Voor veel kleuters zal STIP de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid in

Nadere informatie

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film:

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film: LESMAP KEIK INTRO CREDITS Voor veel kleuters zal KEIK de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G Adios Beste Docent(e), U bezoekt binnenkort met uw klas(sen) de theatervoorstelling Adios van Het Houten Huis. Wat fijn dat u voor onze voorstelling hebt gekozen en wij u en uw leerlingen mogen verwelkomen

Nadere informatie

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen Lesbrief Schaap met laarsjes Deel 1 Theater Anna s Steen Lesbrief : Schaap met Laarsjes Binnenkort ga je met je klas naar de theatervoorstelling Schaap met laarsjes van Theater Anna s Steen. Schaap met

Nadere informatie

HUT. LESMATERIAAL 4Hoog. vanaf 3 jaar INTRO VERHAAL CREDITS. Beste leerkracht, beste ouder,

HUT. LESMATERIAAL 4Hoog. vanaf 3 jaar INTRO VERHAAL CREDITS. Beste leerkracht, beste ouder, LESMATERIAAL HUT 3+ LESMATERIAAL 4Hoog HUT vanaf 3 jaar INTRO Beste leerkracht, beste ouder, Voor veel kleuters zal HUT de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling

Nadere informatie

VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF

VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF Door ikwordlaterkonijn vzw Karton coproductie CC Deurne www.ikwordlaterkonijnvzw.be - www.vzwkarton.be 1. Introductie: Het is een dag zoals alle andere. We gaan de was

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF

VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF Door ik word later konijn vzw vzw Karton coproductie CC Deurne www.ikwordlaterkonijnvzw.be - www.vzwkarton.be 1. Introductie: Het is een dag zoals alle andere. We gaan

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters Thema: De trein auteur: Geert Leysen 1 Inleiding: 10 min Leergesprek De kleuters zitten in een kring (kleermakerszit) Muziek https://www.youtube.com/watch?v=e2xwztc7qhw

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

MOUW DANSTHEATERVOORSTELLING VOOR DE ALLERJONGSTEN VAN 18 MAANDEN TOT 4 JAAR

MOUW DANSTHEATERVOORSTELLING VOOR DE ALLERJONGSTEN VAN 18 MAANDEN TOT 4 JAAR MOUW DANSTHEATERVOORSTELLING VOOR DE ALLERJONGSTEN VAN 18 MAANDEN TOT 4 JAAR INHOUD Theater De Spiegel 3 Mouw 3 Enkele leuke activiteiten 1. Een sokpop maken 4 2. Iedereen is een ster 5 3. Spelen met kleren

Nadere informatie

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak d e n k o n t w i k k e l i n g Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen 1 De kleuters kunnen communiceren over gevoelens en ze benoemen. (15) (WO 3.1) 2 De kleuters kunnen hun gevoelens uitdrukken door

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

boks lesmap Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar 1 Boks lesmap Theater De Spiegel

boks lesmap Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar 1 Boks lesmap Theater De Spiegel boks Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar lesmap 1 Boks lesmap Theater De Spiegel Lieve vrienden van het theater, Theater De Spiegel maakt interactief, beeldend en muzikaal theater

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

Villanella & Club Kathoorn

Villanella & Club Kathoorn LESMAP Villanella & Club Kathoorn Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Luchtfietsers kijken. Wij hopen dat jullie er samen van genieten. Hieronder vindt u achtergrondinformatie

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

Introductie Inhoud Het verhaal Doelgroep en thema s

Introductie Inhoud Het verhaal Doelgroep en thema s Lesbrief Introductie Inhoud Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kabouter van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor leerlingen vanaf

Nadere informatie

Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis

Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw groep naar de voorstelling Beet! van Het Houten Huis. Met de opdrachten in deze

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne

Begeleid aanbod: Sherborne Dinsdag 7 mei 2013 Begeleid aanbod: Sherborne Beginsituatie: Tijdens vorige observatiedag hebben de kleuters gesherborned met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Ik zag E. onder benen van T. kruipen

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

SPOKEN VOOR DE VOORSTELLING

SPOKEN VOOR DE VOORSTELLING SPOKEN LESMAP Iedereen gaat ooit dood. Dat is nu eenmaal zo. Maar waar gaan we dan naartoe? En is het daar wel leuk? En zijn we echt dood of denken we dat alleen maar? VOOR DE VOORSTELLING Binnenkort ga

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud:

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud: Informatie bij de voorstelling De Gruffalo van Meneer Monster Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Brussel, 19 december 2018 Beste leerkrachten Binnenkort komen jullie kijken naar de voorstelling Ola Pola

Nadere informatie

Lesbrief De Kleine Zeemeermin

Lesbrief De Kleine Zeemeermin Lesbrief De Kleine Zeemeermin Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kleine Zeemeermin van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is

Nadere informatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Preborden Doelgroep Ontwikkelingsdoelen Derde kleuterklas Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij De kleuters - 1.9 kennen en begrijpen omgangsvormen,

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Experimenteren met schoenen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor te bereiden. Voor jonge

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen Nagekeken door: aanpassen - herwerken Stageklas: 2 de leerjaar Aantal lln.: 16

Nadere informatie

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand VOEL! KLEUTERS Vlinderen kaart zon/wolk --> in zijvak hand De begeleider kiest een open plek met bloemen. De kinderen zijn vlinders die rondfladderen in het grasland. Vlinders hebben de warmte van de zon

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

MENSKES CREDITS INTRO FEEDBACK. LESMATERIAAL 4Hoog

MENSKES CREDITS INTRO FEEDBACK. LESMATERIAAL 4Hoog LESMATERIAAL 4Hoog MENSKES INTRO Beste leerkracht, binnenkort komt u met uw leerlingen kijken naar Menskes. Als theatermakers merken we dat het belangrijk is dat kinderen goed voorbereid in de zaal zitten.

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN stoelendans Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN STOELENDANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

LESMAP SHOES OVER DE VOORSTELLING

LESMAP SHOES OVER DE VOORSTELLING LESMAP SHOES OVER DE VOORSTELLING Het Brusselse gezelschap La Tête à l Envers komt met zijn vierde creatie Shoes voor de eerste keer naar Vlaanderen. Shoes is een speelse, poëtische en woordloze voorstelling

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

EDUCATIE bij Voorstelling GEEFT NIKS Job Raaijmakers & Stip Theaterproducties

EDUCATIE bij Voorstelling GEEFT NIKS Job Raaijmakers & Stip Theaterproducties EDUCATIE bij Voorstelling GEEFT NIKS Job Raaijmakers & Stip Theaterproducties Binnenkort bezoekt u met uw klas de muziektheatervoorstelling GEEFT NIKS van Job Raaijmakers met Stip Theaterproducties. De

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL: De voorstelling Kus. 3 Sociaal circus 4 Circus krak! 5 Voor de voorstelling 6 Na de voorstelling: Bespreken 8 Circustechniek clownerie 9

INHOUDSTAFEL: De voorstelling Kus. 3 Sociaal circus 4 Circus krak! 5 Voor de voorstelling 6 Na de voorstelling: Bespreken 8 Circustechniek clownerie 9 INHOUDSTAFEL: De voorstelling Kus. 3 Sociaal circus 4 Circus krak 5 Voor de voorstelling 6 Na de voorstelling: Bespreken 8 Circustechniek clownerie 9 2 DE VOORSTELLING Kus VAN CIRCUS KRAK Chantal houdt

Nadere informatie

Ken jezelf en de ander

Ken jezelf en de ander Ken jezelf en de ander Codificatie Verwantschapsleutel Doel kat die zichzelf in de spiegel ziet als leeuw we zien onszelf graag anders dan we zijn Uitwisseling over wie we zijn en hoe we de ander denken

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Meneer Bork zoekt een woord

Meneer Bork zoekt een woord Informatie bij de voorstelling Meneer Bork zoekt een woord van TG Lange Mannen Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen

Nadere informatie

Clown durft. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,95. Uitgeverij: Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens

Clown durft. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,95. Uitgeverij: Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 403 0 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: op een wild, wit paard, alleen in de donkere nacht, een poesje redden

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties 4+ VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties GRENZELOZE LESBRIEF Deze lesbrief is bedoeld als ondersteuning van de voorstelling VLIEG OP!. Er zijn opdrachten die voorafgaand aan de voorstelling gedaan

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

Accent op beweging. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op beweging. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: Tableau vivant Titel: SCHILDERIJEN Graad: 2 Accent op beweging Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

NOCHEM & VAN LUYN VRW&D. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien.

NOCHEM & VAN LUYN VRW&D. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien. NOCHEM & VAN LUYN VRW&D Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u samen met uw leerlingen de voorstelling VRW&D bekijken.

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Klaar voor de start 1 Skaten, rennen, rollen, fietsen. Dansen, springen op één been. Zwemmen, roeien, kanovaren.

Nadere informatie

Accent op materiaal. Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op materiaal. Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Accent op materiaal onderdeel: poppenspel Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Groepsverdeling. Naam student Sanne Fabri Leergroep OLO3F Naam mentor Ann Verstraete & Charlotte Seynaeve Klas 1 ste lj Aantal lln.

Groepsverdeling. Naam student Sanne Fabri Leergroep OLO3F Naam mentor Ann Verstraete & Charlotte Seynaeve Klas 1 ste lj Aantal lln. ARTEVELDEHOGESCHOOL Campus Kattenberg, Kattenberg 9 9000 Gent Bachelor in het ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS Groepsverdeling X Groepsindeling Naam tussendoortje: Schoen zoeken 5 Schoenen van de lln, gekleurde

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

NOCHEM & VAN LUYN. Voor Jou. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien.

NOCHEM & VAN LUYN. Voor Jou. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien. NOCHEM & VAN LUYN Voor Jou Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u samen met uw leerlingen de voorstelling Voor Jou

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS Start! Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een docent van Introdans op school

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie