MENSKES CREDITS INTRO FEEDBACK. LESMATERIAAL 4Hoog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MENSKES CREDITS INTRO FEEDBACK. LESMATERIAAL 4Hoog"

Transcriptie

1

2 LESMATERIAAL 4Hoog MENSKES INTRO Beste leerkracht, binnenkort komt u met uw leerlingen kijken naar Menskes. Als theatermakers merken we dat het belangrijk is dat kinderen goed voorbereid in de zaal zitten. Dat maakt de ervaring voor de kinderen waardevoller én het is voor de acteurs ook fijner spelen. Het is voor de leerlingen ook goed om nadien in klasverband nog tijd te hebben om de opgedane ervaringen te verwerken. Bedankt om hier de nodige aandacht aan te besteden. Met deze lesmap geven wij u enkele suggesties om met uw kleuters voor en na de voorstelling aan de slag te gaan. Sommige van de activiteiten kunnen makkelijk gecombineerd worden. Zo past de ballonboodschap perfect samen met het emotiespel of kan na het Menskesspel een mooi verhaaltje voorgelezen worden om wat uit te rusten. In Menskes komen verschillende interessante thema s aanbod: verdriet hebben, eenzaamheid, grootouders, gek doen, Veel plezier bij Menskes! 4Hoog CREDITS Concept, tekst en regie: Jan Sobrie en Tom Dupont Spel: Tom de Bleye Coach: Frans Van der Aa Vormgeving: Jan De Brabander en Thao Nguyen (stage) Kostuums: Dorine De Muynck Techniek en licht: Bram Geldhof Stage communicatie en productie: Ruth Laleman Affiche: Afreux FEEDBACK Uw reacties en die van de kinderen zijn voor ons bijzonder waardevol. U doet ons veel plezier door het evaluatieformulier in deze lesmap terug te sturen, te mailen of faxen. Kleurplaten, foto s van knutselwerken en alle feedback mogen gestuurd worden naar 4Hoog, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent, België, tel/fax De leukste zetten we op onze Facebook.

3 VOOR DE VOORSTELLING Start met wat vragen over theater in het algemeen. Wie ging al eens naar het theater? Wat vind je wel / niet leuk aan theater? Wat is er allemaal nodig voor een theatervoorstelling? (podium, licht, decor, muziek,...) Wie werkt er allemaal mee aan een theatervoorstelling? (regisseur, acteurs, muzikant, technieker,...) Naar het theater gaan is helemaal anders dan naar de cinema gaan. De acteurs staan voor jou op een podium en zien en horen jou net als jij hen ziet en hoort. Achterin de zaal zit een technieker die het licht en het geluid bedient. Alles gebeurt live op de scène en dat vraagt veel concentratie. Om die redenen zijn er andere afspraken dan in de bioscoop. Dit zijn er enkele, bespreek ze vooraf met uw leerlingen. Te veel praten tijdens een voorstelling kan storend zijn, voor de anderen in de zaal maar ook voor de acteurs. Eten en/of drinken is niet toegestaan tijdens de voorstelling. Eens het zaallicht uit is, is alle aandacht op het podium gericht. Elke keer opnieuw spelen de acteurs de voorstelling met volle inzet en dat verdient een applaus op het einde. Vond je het heel leuk? Blijf dan applaudisseren ook als de acteurs al van de scène zijn. Dan komen ze nog eens terug en weten ze dat je van de voorstelling hebt genoten. AFFICHE U kunt de affiche enkele dagen voor het theaterbezoek in de klas of thuis ophangen. Door deze op te hangen wordt de theateruitstap tastbaarder voor de kinderen. De nieuwsgierigheid van de kinderen wordt zo geprikkeld. In de loop van de week kunt u verwijzen naar de poster en bespreken wat er op staat. Je telefoon zet je uit. Zelfs smsjes sturen is storend voor de acteurs. Ze worden dan afgeleid van hun spel. Er mogen geen opnames (foto s en/of video-opnames) gemaakt worden tijdens de voorstelling. Affiches kunnen aangevraagd worden bij het CC waar jullie gaan kijken OF opgehaald worden bij 4Hoog, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent OF opgestuurd worden na aanvraag ( of info@4hoog.be).

4 VOOR DE VOORSTELLING PRENTENVERHAAL 1STE THEATERBEZOEK LILY GAAT NAAR HET THEATER Een bezoek aan een theatervoorstelling bestaat uit verschillende stappen. U gaat met de kinderen naar een plek waar ze meestal nog niet eerder geweest zijn. In die ruimte zijn heel wat prikkels aanwezig waarop de kleuters reageren. Het is belangrijk dat ze hier goed op voorbereid zijn zodat ze met een veilig gevoel van de voorstelling genieten. Dit is zowel voor de kinderen als de spelers heel belangrijk. U vindt tekeningen met de verschillende stappen van een theaterbezoek in deze lesmap. Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op. Klassikaal overlopen van het traject Leg de tekeningen door elkaar en spreid ze uit zodat ze allemaal zichtbaar zijn. Zoek samen met de kinderen de juiste volgorde waarin ze alles zullen meemaken. Bespreek tekening per tekening wat er gebeurt en wat de kinderen op dat moment kunnen verwachten. De klasgroep kan ook in kleinere groepjes onderverdeeld worden. U maakt dan meerdere prints van de afbeeldingen en laat de groepjes zelf zoeken naar de juiste volgorde. Daarna wordt in de hele groep besproken wat de correcte volgorde is. VOOR DE VOORSTELLING Toon de affiche van Menskes. Laat de kinderen raden wat er op de tekening staat. Vraag aan de kinderen wat de titel Menskes volgens hen betekent. Waarover zou de voorstelling kunnen gaan? NA DE VOORSTELLING Kinderen vinden het fijn om nadien nog even te praten over de voorstelling. U kunt dit doen aan de hand van onderstaande vragen. Indien u tijd heeft, kunt u een van de lesopdrachten doen. VRAAGGESPREK Hoe zag het decor er uit? Welk kostuum had de man aan? Had hij nog iets aan? (een bril, een hoed, een sjaal,...) Was de man grappig? Was de man vrolijk of verdrietig? Welke muziek / geluiden kan je je herinneren? Wat vond je mooi aan de voorstelling? Vond je het een vrolijk of triest stuk of had je er een ander gevoel bij? Welk stuk uit het toneel ga je niet snel vergeten? Had je soms zin om zelf mee te doen? Op welk moment? Tableaux vivants Aan de hand van de tekeningen maken de kinderen tableaux vivants. Dit zijn levende foto s. Het is gemakkelijk als u zelf eerst een tableau uitbeeldt als voorbeeld. De gezichtsuitdrukking en de houding zijn hierbij heel belangrijk. Een kind beeldt een onderdeel van het traject uit. De andere kinderen zoeken de bijhorende tekening. Niet alle tekeningen zijn hiervoor even geschikt.

5 NA DE VOORSTELLING MEMORIEKAARTEN Vooraf: In de bijlage vindt u afbeeldingen van Arthur. Knip de kaarten uit voor jullie aan het spel beginnen. Het spel: Toon voor je het spel op tafel legt aan de kleuters welke kaarten ze moeten zoeken: Arthur laat de planten uit, Arthur laat een eitje aanbranden, Arthur praat tegen de televisie,... Leg de kaarten daarna omgekeerd op de tafel en doe ze door elkaar zodat niemand nog weet waar de paren liggen. Laat de kleuters telkens twee kaarten omdraaien. Als je een paar gevonden hebt, laat je die met het prentje naar boven op de speeltafel liggen. De bedoeling van het spel is dat ze alle paren terugvinden. De kleuter die de meeste combinaties vond, is gewonnen. TIP Dit spel kan soms nog moeilijk zijn voor jonge kinderen, het kan daarom ook leuk zijn om in groep op zoek te gaan naar de paren in het spel. NA DE VOORSTELLING DE VERDRIETHOEK Kleuters kunnen zich om allerlei redenen wat droevig voelen: ruzie met een vriendje, mama is lang op zakenreis, de goudvis is gestorven, Het is belangrijk om ook deze moeilijkere gevoelens in de klas een plaatsje te geven, tenslotte vormen ze een deel van het leven en van het groeiproces van een kind. Om de kleuters de kans te geven zich even rustig af te zonderen als ze verdrietig zijn, kunt u als leerkracht een verdriethoekje inrichten in het klaslokaal. Leuker wordt het nog, als u de kinderen zelf hierbij betrekt en overlegt over wat er allemaal in het hoekje kan staan. Wat kan hier allemaal staan? een warm, gezellig dekentje rustgevende afbeeldingen, zoals natuurfoto s of foto s van dieren troeteldieren een zacht tapijt een kistje met gladde stenen, pluimpjes,... een cd-speler en cd s met rustige muziek kussentjes in allerlei kleuren zakdoekjes tekengerei slinger met lampjes In de verdriethoek kunt u ook kunstwerkjes van de kinderen plaatsen. Zo kunt u samen met de kleuters een verdrietdoos knutselen. In deze doos kunnen de kleuters hun negatieve gevoelens kwijt. Een droevige leerling kan bijvoorbeeld een tekening maken van waar hij/zij verdrietig om is. Deze tekening steekt hij/zij dan in de doos om weg te bergen, zo krijgen de verdrietige gevoelens een plaatsje.

6 MEMORIESPEL Print deze pagina 2 keer uit zodat je alle kaartjes dubbel hebt.

7 NA DE VOORSTELLING DE BALLONBOODSCHAP In Menskes doet een man de gekste dingen om zijn droevige gedachten even te verzetten. Hij mist zijn vrouw, maar wilt hier niet al te lang bij stilstaan. Daarom zoekt hij afleiding in allerlei gekke dingen. Iedereen heeft zo zijn manier om met verdriet om te gaan. Soms kan je ook leren uit de trucjes van anderen. Vriendjes en vriendinnetjes hebben misschien wel een tof idee om jou weer op te beuren? Het is rond dit idee dat u met deze activiteit in de klas aan de slag kan. Begin de activiteit met een kringgesprek. Laat de kleuters plaatsnemen in een kring en zorg ervoor dat iedereen op zijn gemak zit. Wanneer iedereen rustig geworden is, zegt u dat jullie vandaag gaan praten over blij of droevig zijn. Stel de volgende vragen aan de klas. Wat betekent droevig zijn? Waar word jij droevig van? Wat doe jij als je droevig bent? TIP Zorg ervoor dat dit gesprek niet al te zwaar wordt. Respecteer ook de grenzen van de kleuters. Geef bijvoorbeeld geen informatie over sterven of doodgaan als er geen directe vraag naar is. Op die manier zorgt u ervoor dat je de kleuters niet belast met informatie waar ze nog niet aan toe zijn. In een gesprek over sterven, vertelt u best ook geen leugens. Wees duidelijk en eerlijk. Nu iedereen geantwoord heeft, kunt u vragen of de kleuters ook bepaalde dingen doen om vrolijker te worden. Waar worden de kleuters weer gelukkig van als ze wat droevig zijn? Misschien hebben ze zelf wel een trucje om zichzelf op te beuren: een leuk dansje doen, buiten spelen met vrienden, een dikke zoen geven aan je mama, Doe een vragenrondje en schrijf de leukste ideeën op. Deze tips worden de aanleiding voor de ballonboodschap. Iedere kleuter mag kiezen welke tip zij/hij de beste of leukste vindt. Deze wordt op een kaartje geschreven. Elke kleuter krijgt een eigen kaartje om verder mee te werken. Dat kaartje mag hij/zij dan vrolijk versieren. Wanneer iedereen klaar is, worden de boodschappen elk aan een ballon bevestigd. De klas verzamelt zich nu op de speelplaats en laat allemaal samen de ballonnen met de boodschappen de lucht in vliegen. Deze blije boodschappen en tips worden zo de wereld ingestuurd. Wie weet vindt iemand wel de tip net op een moment dat hij/zij ze nodig heeft. Zo n vrolijk kaartje fleurt sowieso wel iemands dag op. TIP U kunt op de achterkant van het kaartje ook de naam van de kleuter en zijn/haar leeftijd schrijven. Ook het adres van de school mag erbij. Wie weet krijgen jullie wel een leuke reactie van een gelukkige vinder! NA DE VOORSTELLING EMOTIESPEL Vooraf Bedenk een aantal emotioneel geladen situaties, maar maak ze niet te zwaar. Hou de opdracht kort en simpel: de kat is ziek, je bent gevallen tijdens het voetballen, je mag zondag naar een heel groot verjaardagsfeestje, Het spel Voor jullie aan dit spel beginnen, is het handig om nog eens de 4 basisemoties in de klas te overlopen. Welke emoties kennen de kleuters al? Probeer zo tot de 4 basisemoties te komen: verdrietig, blij, boos, bang. Fluister een situatie in het oor van een kind. Vraag hem/haar uit te beelden hoe hij/zij zich voelt. De andere kleuters raden hoe de speler zich volet. Vraag daarna aan de klas om zelf ook dat gezicht en het gevoel erbij na te doen. Na elk optreden volgt natuurlijk een groot applaus uit de klas! TIP Zeg aan de klas dat het na een optreden altijd de gewoonte is om een applaus te geven. Zo weten de leerlingen al dat na de voorstelling van Menskes een applaus zal volgen.

8 NA DE VOORSTELLING DE HERFSTWANDELING Een herfstwandeling in de natuur kan een goed begin zijn om de kinderen wat bewustzijn over de kringloop van het leven bij te brengen. Ook in de natuur word je met dood geconfronteerd. In de lente staat de boom vol met botjes. In de zomer veranderen deze botjes langzaam in mooie, groene blaadjes. Wanneer de herfst aanbreekt en het weer kouder wordt, krijgen die levendige, groene blaadjes stilletjes aan een bruine, rode of oranje kleur. Tegen de winter zijn alle blaadjes van de boom gevallen. Zo maken ze weer ruimte voor nieuwe botjes waaruit in de zomer dan weer nieuwe blaadjes komen. Opdracht bij herfstwandeling Trek met de kleuters op bladerrooftocht. Met wat geluk vind je bladeren in verschillende kleuren en vormen. Ook bladeren die al bijna helemaal verteerd zijn, kunnen goed gebruikt worden. Bij deze bladeren kan je goed de nerfskeletten zien. Ze lijken dan een beetje op een kantwerkje. Iets wat een erg mooi resultaat kan geven in een herfsttableau. Wanneer de klas genoeg blaadjes verzameld heeft, gaan jullie terug naar de klas. Deze bladeren zijn het materiaal voor een mooi herfstwerkje. Laat de fantasie bij de kinderen de vrije loop gaan en zorg voor verf in allerlei herfstkleuren: rood, bruin, geel, De kleuters schikken eerst de bladeren op een mooi, groot blad. Hierna kunnen ze vervolgens met verf aan de slag. De bladeren schilderen, een verfspatschilderij met herfstkleuren, een collage van verschillende soorten bladeren, een schilderij van het bos, alles mag! NA DE VOORSTELLING WAT MAAKT JOUW OPA ZO SPECIAAL? De man in Menskes is een heel gekke man. Hij danst met de kleren van zijn vrouw, slaapt met zijn hoofd op de grond en speelt graag doedelzak. Misschien heeft jouw opa ook wel van die gekke kantjes? Alle opa s zijn bijzonder. De ene opa houdt van tuinieren, de andere leest elke zondag de krant of verzamelt modelvliegtuigjes. Wat maakt jouw opa zo speciaal? Maak een tekening van jouw opa waarop je kan zien wat jouw opa zo uniek maakt. Neem gekleurd tekenpapier en laat de kinderen hierop met vetkrijtjes tekenen. Kleur alles in. Gebruik wit en zwart om de details af te werken. NA DE VOORSTELLING HET MENSKESSPEL VOORAF Het spel kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Zorg dat er voldoende ruimte is voor de kleuters om vrij te bewegen. Heel veel materiaal heeft u niet nodig. Enkel voor opdracht 9 heeft u pen en papier nodig. Als u bij opdracht 7 ervoor kiest om de kleuters een tekening te laten maken, heeft u ook wat kleurpotloden nodig. Wanneer jullie het spel buiten spelen, is het leuk om het parcours na te maken in de beschikbare ruimte. Het afdak op de speelplaats kan bijvoorbeeld opa s huis voorstellen. Van hieruit vertrekken de kinderen dan naar oma, aan de andere kant van de speelplaats. Kies voor het eindpunt een plaats op de speelplaats waar de groep zich visueel naar kan richten. Dit kan een bloembak, een fietsenrek of iets anders zijn. Bedenk op voorhand hoe u de tien opdrachten in de beschikbare ruimte kan plaatsen. Om het spel helemaal af te maken kunt u ook zelf met krijt een parcours tekenen op de grond. Teken: een plas (opdracht 1) een verkeerslicht met kruispunt (opdracht 2) een buurman (opdracht 3) een hond (opdracht 4) een drol (opdracht 6) bloemen langs de weg (opdracht 7) een regenwolk (opdracht 8) een einde. HET SPEL Onderweg naar oma beleeft opa de gekste avonturen! Wandel mee met opa en help hem om zonder kleerscheuren tot bij oma te geraken. - Wanneer opa buiten komt, stapt hij in een diepe plas. Bah! Opa s broek is helemaal nat! Schud met je benen en help opa om zijn broekspijpen weer droog te krijgen. - Opa s broek is weer helemaal droog. Met een grote glimlach stapt hij de hoek om. Hier moet hij een druk kruispunt oversteken. Opa kijkt eerst naar links en rechts. Kijk jij ook of er geen auto aankomt? Kijk eerst naar links, dan naar rechts.

9 - Het is druk op straat! Er lopen heel wat mensen. Een politieman die de wacht houdt, een mama met haar kinderen, een zakenman die snelsnel voorbij wandelt,.. Opa ziet ook zijn buurman en zwaait. Zwaai jij naar de buren? - Oei! Doordat opa even niet oplette, liep hij tegen een hond aan. Deze hond is boos en begint te blaffen, maar opa is niet bang en blaft gewoon terug! Blaf jij mee om de boze hond weg te jagen? - Opa is nu al een hele poos onderweg. Hij wordt een beetje moe van al dat wandelen, maar hij heeft nog een hele weg af te leggen. Zijn voeten doen pijn. Wat moet opa nu doen? Om zijn pijnlijke voeten even te laten rusten wandelt hij verder op handen en knieën. Doe jij ook mee? - Opa is bijna aangekomen bij oma. Hardop droomt hij over wat hij haar allemaal wil vertellen. Hij wil haar graag vragen hoe je een eitje moet bakken, want dat weet hij niet. Maar hij wil haar ook zeggen dat hij haar heeeeeeeeel erg mist. Hij zou graag nog wat andere lieve woordjes tegen haar zeggen, maar hij weet niet goed hoe. Maken jullie een mooi gedicht voor oma? Begin je gedicht met oma, wat ben jij Probeer tenminste 4 regels te bedenken samen met de kleuters. (Deze opdracht is geschikt voor oudere kleuters, voor de kleinsten is dit waarschijnlijk te moeilijk.) - Oh nee! Hij stapt zo pardoes met zijn hand in een drol: jakkie! Veeg je handen af aan je buur om je handen weer proper te krijgen. - Opa beslist om dan toch maar gewoon verder te wandelen met zijn voeten. Hij wil graag toch een beetje proper blijven en niet al te vuil bij oma toekomen. Hij wandelt rustig verder en kijkt wat om zich heen. Langs de baan ziet opa allemaal mooie bloemen staan. Plots bedenkt hij dat hij geen bloemen heeft voor oma. Oma houdt nochtans zo van bloemen. Opa wil niet graag met lege handen toekomen. Help jij opa om bloemen te plukken voor oma? (Hier kan je aan de kleuters vragen om te doen alsof ze bloemen plukken, maar je kan ze bijvoorbeeld ook vragen om een mooie tekening met bloemen te maken voor oma) - Opa heeft nu een mooi boeket in zijn handen en zet zijn tocht naar oma verder. Hij is nu bijna bij haar, maar dan begint het super hard te regenen, oh nee! Opa heeft helemaal geen tijd om te schuilen. Hij houdt zijn handen boven zijn hoofd en wandelt snel door. Hou ook je handen boven je hoofd zodat je droog blijft! - Met de bloemen in de hand en het gedicht opgeslagen in zijn hoofd, komt opa toe op de bestemming. Heel erg bedankt voor jullie hulp, zonder jullie was opa zeker helemaal verloren gelopen.

10 NA DE VOORSTELLING Elke woensdag naar oma (4+), Malika Doray VOORLEZEN Soms is het voor leerlingen al heel fijn om gewoon naar een mooi verhaal te luisteren. De boekjes die u hier vindt, gaan allemaal over het thema verlies. Zorg ervoor dat u bij het voorlezen steeds een luchtige toon bewaart zodat de situatie niet al te geladen wordt. Na het verhaal, kan er een kringgesprek gehouden worden. Als de leerlingen zelf vragen hebben over de dood, antwoord dan steeds kort en bondig en vertel steeds de waarheid. Tijdens een kringgesprek over dood is het belangrijk om geen onwaarheden te vertellen, maar tegelijkertijd ook de grenzen van de kleuters te bewaren. Zo geeft u best niet op eigen initiatief informatie waar niet expliciet naar gevraagd wordt, misschien is de kleuter nog niet aan deze informatie toe. Rikki & de eekhoorn (4+), Guido Van Genechten De ik-figuur gaat elke woensdag naar oma, daar doen ze allerlei leuke dingen: ze bakken taart, gaan naar de kermis,... Dan wordt oma ziek, ze ligt in het ziekenhuis en zal niet lang meer leven. Wanneer oma overleden is, heeft de ik-figuur allerlei vragen. Mama vertelt over de hemel, reïncarnatie en hoe iemand in je gedachten verder kan leven. Daarna gaan ze samen op zoek naar een mooie foto van oma, die krijgt een heel speciaal plekje in huis. Stilletjes aan maakt het verdriet plaats voor de mooie herinneringen aan oma. Dit boekje is een heuse aanrader voor wie met kleuters rond deze thematiek aan de slag gaat. Jonkie en Oudje (5+), Sabine Wisman (co-auteur: Ella Scholtens) Tijdens een herfstwandeling, vindt konijntje Rikki een eekhoorntje. Het eekhoorntje ligt heel stil onder een boom. Rikki denkt dat de eekhoorn slaapt, maar zijn vriendinnetje Anni denkt dat hij ziek is. Ze beslissen om de eekhoorn mee naar huis te nemen en raad te vragen aan mama konijn. Zij heeft een droevige boodschap voor Rikki en Anni: de eekhoorn is dood. Maar wat is dat, dood zijn? In dit prentenboek wordt op een erg eenvoudige manier gewerkt rond de thematiek van de dood. In het verhalen worden Jonkie en Oudje de beste vrienden: bijna alles doen ze samen. Ze beloven elkaar dat ze voor altijd samen blijven. Maar Oudje is niet meer van de jongste en op een dag moet Jonkie toch afscheid nemen van zijn trouwe vriend. Jonkie en Oudje is een boek voor 5+ over vriendschap, ouder worden en afscheid nemen.

11 Martha (4+), Lorraine Francis Fietsen met opa is ook helemaal anders dan voordien. Na een tijd vindt Amori het toch heel fijn met oma en opa, er is zelf ruimte voor een nieuwe mama, Mama Roos. Als de maan lacht is een heel fijngevoelig verhaal dat de emoties van de kleine Amori heel goed weet weer te geven. Een plek voor oma (3+), Antonie Schneider Terwijl de vrienden van Martha haar huis opruimen, denken ze terug aan de mooie tijd die ze met haar hadden. Elk voorwerp roept wel bij iemand een mooi moment op. Mannetje Koek wil graag Martha s kookboek mee, hieruit maakte zij een lekker kippennoedelsoep voor hem toen hij ziek was. De toverdoos gaat naar Opa Waterman. Zo gaat elk voorwerp met een van Martha s vrienden mee. De vrienden gaan uit elkaar en blijven nog lang in de herinneringen aan Martha vasthangen. Plots is het huis van Martha wel erg leeg, maar daar weten ze wel een oplossing voor Als de maan lacht (3+), Diane Put (co-auteur: Suzanne Diederen) Oma komt bij Laura en Rick wonen en heeft ook een leuke vogel, Chaja, mee. Samen maken ze veel plezier. Op een ochtend zit oma s vogeltje verzwakt in haar kooi, ze is ziek. Niet lang erna sterft het vogeltje. Laura en Rick zitten boordevol vragen en zijn ongerust, maar oma vertelt hen hoe Chaja in hun herinneringen voorleeft. Ook oma sterft niet veel later, maar dankzij haar gouden raad weten Laura en Rick dat ook zij in hun hart voor altijd een plaatsje heeft. In Een plek voor oma staat rouwverwerking bij kleinere kinderen centraal. Dat is heel wat voor een kat, vind je niet? (6+), Judith Viorst Amori vindt haar mama de allerliefste! Ze gaan samen fietsen in de regen en soms bakt haar mama ook lekkere pannenkoeken voor haar. Op een dag is mama er niet meer. Amori en haar papa missen mama heel erg. Even valt alles stil. Gelukkig zijn oma en opa daar. Eerst wil Amori eigenlijk geen koekjes van oma: ze eet veel liever pannenkoeken. Wanneer poes Roetje sterft, heerst er groot verdriet. Roetje was dapper, slim, mooi en zacht en zoveel meer. Wanneer de ik-figuur ook een tiende mooi ding vind om over Roetje te vertellen, voelt ze zich al heel wat beter.

12 Het hart in de fles (5+), Oliver Jeffers Lieve oma Pluis (2+), Dick Bruna Op een dag gebeurt iets wat het hoofdpersonage heel verdrietig maakt. Ze beslist om haar hart in een fles te bewaren, daar is het veilig. Die fles hangt ze met een koordje om haar hals. Maar zo n fles om je nek, dat zit niet altijd even gemakkelijk en hangt ook vaak in de weg. Na een tijdje weegt die fles best zwaar Slaagt de ik-figuur erin om haar hart weer uit de fles te krijgen? Een lichtvoetig boek dat toont dat er ook na verlies en verdriet plaats blijft voor hoop. Nijntje is heel droevig want oma Pluis is dood. Iedereen neemt afscheid en oma wordt op een mooi plekje in het bos begraven. Nijntje legt ook bloemen bij oma s graf. Daar hield oma Pluis zo van! Een erg begrijpelijk boek in de typische Dick Bruna stijl. Voor de allerjongsten. Kikker en het vogeltje (3+), Max Velthuijs Kikker vindt een vogeltje in het bos. Hij roept zijn vriend Varkentje erbij. Kijk, zegt hij, kapot. Hij doet het niet meer. Ook de vriendjes Eend en Haas komen naar het vogeltje kijken. Ze besluiten het vogeltje te begraven. Het verhaal eindigt op een luchtige noot.

13 EVALUATIEFORMULIER Meestal hebben wij de kans niet om na de voorstelling met de kinderen en de leerkrachten te praten. Uw reacties en die van de kinderen zijn voor ons bijzonder waardevol. U doet ons veel plezier door dit formulier terug te sturen, te mailen of faxen naar: 4Hoog, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent info@4hoog.be. Tel & fax: 09/ Alvast bedankt! 1. Wat is uw algemene indruk van Menskes? Wat vindt u er heel goed aan en wat minder goed? Is Menskes volgens u geschikt voor kinderen van +3 jaar? Waarom wel, waarom niet? Hoe zijn de reacties van de kinderen? Wat vonden ze leuk en wat minder leuk? Kan u op de achterzijde ook enkele persoonlijke citaten met naam en leeftijd noteren? Werd de voorstelling vooraf en/of achteraf in de klas besproken, en zo ja, hoe? Maakte u daarbij gebruik van deze lesmap? Wat vindt u van deze lesmap? Heeft u suggesties om de lesmap beter te maken? Nog opmerkingen? Naam school:... Naam leerkracht:... Leerjaar:... Waar en wanneer heeft u Menskes gezien?... Bedankt voor jullie bezoek en graag tot de volgende keer! 4Hoog

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

MENSKES CREDITS INTRO FEEDBACK. LESMATERIAAL 4Hoog

MENSKES CREDITS INTRO FEEDBACK. LESMATERIAAL 4Hoog LESMATERIAAL 4Hoog MENSKES INTRO Beste leerkracht, binnenkort komt u met uw leerlingen kijken naar Menskes. Als theatermakers merken we dat het belangrijk is dat kinderen goed voorbereid in de zaal zitten.

Nadere informatie

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL 4Hoog DE KONING ZONDER SCHOENEN INTRO Beste leerkracht, beste ouder, binnenkort komen jullie kijken naar De koning zonder schoenen. Als theatermakers

Nadere informatie

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film:

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film: LESMAP KEIK INTRO CREDITS Voor veel kleuters zal KEIK de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid

Nadere informatie

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op!

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op! Stip Lesmap INTRO Voor veel kleuters zal STIP de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid in

Nadere informatie

WANIKAN CONCEPT INTRO CREDITS. LESMATERIAAL 4Hoog

WANIKAN CONCEPT INTRO CREDITS. LESMATERIAAL 4Hoog LESMATERIAAL 4Hoog WANIKAN INTRO Beste leerkracht, binnenkort kom je met je leerlingen kijken naar Wanikan. Met deze lesmap geven wij je enkele suggesties om met je leerlingen voor en na de voorstelling

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA Verhalen van de Hodja: Hassan en de tijgers Introductie van het verhaal - DILIT-luisteren: o De cursisten gaan per 2 zitten (bij voorkeur 2 cursisten met dezelfde moedertaal

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

Dingetjes I. Kleuter-kabouters Dingetjes I Kleuter-kabouters 2018 David Arts Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling Geluk voor kinderen door De Verhalenkat

Lesmap bij de voorstelling Geluk voor kinderen door De Verhalenkat Lesmap bij de voorstelling Geluk voor kinderen door De Verhalenkat De Verhalenkat, september 2016 info@deverhalenkat.be 0499 16 34 02 Gebaseerd op het boek Geluk voor kinderen van Leo Bormans Geïnspireerd

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Troostboekje van. Antonius in Beweging

Troostboekje van. Antonius in Beweging Wie zijn we? Antonius in Beweging wil de boodschap van Christus in woord en daad uitdragen. We organiseren allerlei activiteiten rondom levensbeschouwing en geloof. Zo geven we op een eigentijdse en warme

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Doe-boek voor kinderen

Doe-boek voor kinderen Doe-boek voor kinderen Praten over ziek zijn Dit boekje is van:... Dit boekje is voor jou! Je mag zelf kiezen wat jij leuk vindt om te doen. Je kunt het samen doen of alleen, wanneer jij er zin in hebt.

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3)

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Voor de ouder: Deze zomerdeal is een extra les van de Wereldschool die je in overleg met de docent tot 1 september samen met je zoon of dochter

Nadere informatie

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les Dag 3 Monsters in akelige doosjes Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: monsternamen en raadseltjes verzinnen Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Monsternamen verzinnen

Nadere informatie

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Lestips bij Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Puivelde) stond 25 jaar voor de klas. Momenteel werkt ze als zelfstandig auteur. Ze schrijft vooral prentenboeken, boeken voor eerste

Nadere informatie

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan Advent vieren en beleven tweede graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin.

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. Werkbundel Instructies in de klas 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. 3. Kleur de boeken op de onderste plank rood. 4. Zet een kring rond het meisje. 5. Doorstreep het

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Lesbrief met leuke opdrachten voor bij de voorstelling Dag Meneer van Dalen

Lesbrief met leuke opdrachten voor bij de voorstelling Dag Meneer van Dalen Lesbrief met leuke opdrachten voor bij de voorstelling Dag Meneer van Dalen Emiel de Jong namens tg Graasland Beste docent, U komt binnenkort met uw klas kijken naar de voorstelling Dag Meneer Van Dalen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 3-4 ewout de eekhoorn Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud:

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud: Informatie bij de voorstelling De Gruffalo van Meneer Monster Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Verpleegkunde RETO

Verpleegkunde RETO Verpleegkunde RETO - 2009 ? Kan Pictogrammen jij deze vragen beantwoorden? Voor deze activiteit heb je lijm nodig. Hier mag je een naam schrijven of je stempel zetten. Wat is niet juist. Zet er maar een

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Rouwzorg bij kinderen

Rouwzorg bij kinderen Rouwzorg bij kinderen INFORMATIEBROCHURE VOOR KINDEREN Dit herinneringsmapje Gaat over.. En is van 3 Dit mapje is van. Ik ben.jaar en ik woon in. 4 De Palliatieve Eenheid Dit is. Kleef hier een foto Hij/zij

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau)

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau) Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg www.zondermouwen.com Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Eendagsvlieg: een vrolijke, fantasievolle voorstelling voor iedereen vanaf

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Mijn oma Josephina, een naam als een liedje. Lesbrief

Mijn oma Josephina, een naam als een liedje. Lesbrief Mijn oma Josephina, een naam als een liedje Lesbrief Voor de voorstelling Over de voorstelling Oma s zijn oud. Heel oud. Sommigen waren er al voordat er dinosaurussen bestonden. De oma van Roos heet oma.

Nadere informatie

Zippy s Vrienden Partnership for Children. All rights reserved. proefpakket

Zippy s Vrienden Partnership for Children. All rights reserved. proefpakket Zippy s Vrienden 2007 Partnership for Children. All rights reserved. proefpakket MODULE 1 GEVOELENS Verhaal 1: Allemaal gevoelens Les 1: Je verdrietig voelen of blij zijn Les 2: Je boos voelen Les 3: Je

Nadere informatie

Doe-boek voor kinderen

Doe-boek voor kinderen Doe-boek voor kinderen Praten over ziek zijn Dit boekje is van:... Dit boekje is voor jou! Je mag zelf kiezen wat jij leuk vindt om te doen. Je kunt het samen doen of alleen, wanneer jij er zin in hebt.

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je!

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je! Wat heb jij netjes opgeruimd, tjonge wat knap! Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed op jouw beurt gewacht, je bent een kanjer! Wat ben jij goed aan het spelen, ik ben trots op je! Je hebt

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Informatie over de voorstelling

Informatie over de voorstelling LESMAP Informatie over de voorstelling Er was eens een koninkrijk/ niet groter dan een bed. Enfin, het was een bed. In dat koninkrijk stond een paleis. De muren waren van deken/ de steunpilaren trappen

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Zoveel heb ik jou lief Jutta Langreuter Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 104 6 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wij horen bij elkaar! Thema

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk?

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk? Buitenspelen Inleiding In dit boekje lees je over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten. Daarom gaan ze meer buiten spelen

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7)

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Teken een vriendje voor Pjotr en maak kans op een rol in het nieuwe boek. Speciaal voor de kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Hallo wie ben jij? Ik ben Pjotr op zoek naar nog een vriendje. Ik ben

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS BROKKENKAARTEN IN DE KLAS 1 - EEN VERHAAL VOL GEVOEL emoticons - boek: Per ongeluk Laat een aantal leerlingen om de beurt één van de emoticons nadoen. Bespreek ze met de kinderen, laat hen het gezicht

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP!

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP! LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP! Naar het boek van Joke van Leeuwen Met Ottolien Boeschoten en Gerold Guthman Toneelbewerking: Tom Sijtsma Regie: Bruun Kuijt Beste leerkracht, Wat leuk dat jullie naar

Nadere informatie