LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS"

Transcriptie

1 LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS

2 Start! Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een docent van Introdans op school geweest van wie je dansmoves uit de voorstelling hebt geleerd. Wie weet herken je de muziek en bewegingen als je straks in het theater bij de voorstelling HOERA VOOR HANS zit. In deze lesbrief staat van alles over de voorstelling en ook quizjes die je met de klas kunt maken. Zo kom je door te kijken en te doen meer te weten over Introdans en over de voorstelling HOERA VOOR HANS. Kom je moeilijke woorden tegen? Klik op het woord en je krijgt meer uitleg. Nog meer weten en doen? Op de speciale website staat nog veel meer! Het kost niet veel tijd en iedereen kan het. Je kunt meteen aan de slag!

3 Welkom bij Introdans! Introdans is een modern balletgezelschap uit Arnhem. Bekijk hier welke stukken de dansers van Introdans dit jaar dansen in Nederland en daarbuiten. De dansdocenten van Introdans Interactie geven dansworkshops aan iedereen. We zeggen daarom ook: Introdans beweegt je.

4 Alles over de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS HOERA VOOR HANS is een dansvoorstelling ter ere van Nederlands grootste choreograaf, Hans van Manen. Hij wordt in 2017 namelijk 85 jaar! Deze voorstelling is ons verjaardagscadeau speciaal voor jullie en voor Hans. Introdans werkt al heel lang samen met Hans van Manen en danst al meer dan twintig jaar zijn choreografieën. Choreograaf Hans van Manen is een beroemde choreograaf. Zijn werk behoort tot het Nederlands erfgoed. Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn werk leert kennen. Tijdens de schoolvoorstelling krijg je twee choreografieën van Hans van Manen te zien. Wil jij ook de beroemdste choreograaf van Nederland feliciteren met zijn verjaardag? Doe dan mee aan onze grote online verjaardagskaart en laat jouw berichtje voor Hans van Manen achter op Facebook. Klik hier voor meer informatie.

5 Choreografieën in de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS Welke balletten ga je zien? Squares Hans van Manen heeft het ballet Squares al in 1969 gemaakt. Toch is het stuk niet ouderwets. Dit komt door de vormgeving van het decor. Het decor ziet er abstract uit. Abstract betekent dat je zelf je eigen verhaal kunt maken bij het stuk. Het decor in Squares speelt een grote rol in het dansstuk. Het decor is ontworpen door beeldend kunstenaar Bob Bonies.

6 Choreografieën in de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS In and Out Bij In and Out staan drie kasten op het toneel, waar twaalf dansers voortdurend in verdwijnen en uit verschijnen. Het ene moment proppen ze zich allemaal in één kast, dan verdelen ze zich en hangen, kruipen en klimmen over de boxen, en dan weer bestormen ze het hele toneel.

7 Choreografieën in de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS Polish Pieces* Het ballet Polish Pieces is één van de meest kleurrijke werken van Hans van Manen. Twaalf dansers in felgekleurde pakken dansen in steeds wisselende groepen een strakke en energieke dans. * De choreografie Polish Pieces is in sommige theaters in plaats van Squares te zien.

8 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Met een tas gevuld met danskleding, dansschoenen, een handdoek, eten en drinken, begint Jamy haar dag bij Introdans.

9 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Eenmaal in de kleedkamer maakt ze zich klaar voor de ballettraining. Het haar van Jamy moet goed vastzitten zodat ze er tijdens het dansen geen last van heeft.

10 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Even opwarmen voordat de balletles begint: stipt om 10:00 uur tot 11:15 uur.

11 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Na heel veel oefeningen aan de barre en in het midden van de zaal, eindigt de balletles altijd met sprongen.

12 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Na de balletles beginnen de repetities. Die duren de hele dag. De dansers oefenen de choreogafieën die ze op het toneel laten zien tot in de details.

13 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Soms dans je in je eentje tijdens een solo, soms dans je in een groepsstuk en vaak worden er ook duetten gedanst in de choreografieën van Introdans.

14 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Wanneer de dansers een voorstelling dansen in een theater ergens in het land, gaan ze er samen in de Introdansbus naar toe. Even tijd om uit te rusten, te appen of misschien zelfs een dutje te doen.

15 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy De dansers komen aan bij het theater.

16 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Jamy maakt zich klaar voor de voorstelling: ze doet make-up op en warmt haar spieren op met een balletles op het toneel (dit heet warming-up, afgekort wup). Daarna trekt ze haar kostuum aan.

17 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Jamy neemt nog even een momentje van rust voordat de zaal straks vol zit en de voorstelling begint.

18 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy De voorstellingen van Introdans bestaan gemiddeld uit 4 verschillende choreografieën. Bij elk stuk hoort natuurlijk een ander kostuum.

19 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Aan het eind van de voorstelling komen de dansers nog één keer op het podium om te buigen en het applaus in ontvangst te nemen.

20 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy De bus terug vertrekt bijna. Inpakken en wegwezen.

21 fotoverhaal Een dag uit het leven van Introdanser Jamy Hoeveel moeilijke woorden kwam je tegen? Heb je ze opgezocht in de Introdansyclopedie op weten/introdansyclopedie? De buschauffeur brengt de dansers weer terug naar Introdans in Arnhem. Na een lange dag kan Jamy naar huis, haar bed in. Goed uitrusten want morgen is er weer een dag vol dans.

22 Theateretiquette Theateretiquette is een moeilijk woord voor: hoe gedraag je je in het theater? Misschien weet jullie klas al lang dat je tijdens een dansvoorstelling niet mag eten en dat je je mobiel uit moet zetten.

23 Theateretiquette Hieronder staat de theateretiquette nog even op een rijtje: Voor de voorstelling hang je je jas op in de garderobe ga je nog even naar het toilet omdat je tijdens de voorstelling de zaal niet uit kunt ga je zitten op de stoel die je aangewezen wordt zet je je mobieltje helemaal uit Tijdens de voorstelling ga je niet eten en drinken stoor je het publiek en de dansers zo min mogelijk blijf je rustig op je stoel zitten mag je natuurlijk wel lachen als de dansers iets grappigs doen zit je mobiel in je tas en maak je geen foto s of filmpjes.

24 Theateretiquette Na de voorstelling geef je de dansers een applaus voor hun harde werk geef je de dansers een lang en heel hard applaus als je het een geweldige voorstelling vindt LET OP! Na de schoolvoorstelling komen de dansers allemaal op het podium voor een vraaggesprek mag je een vraag stellen aan de dansers, als ze jou uitkiezen! tip: Bedenk vooraf alvast een goede vraag die je de dansers kunt stellen. Check jouw kennis van de theateretiquette en doe de quiz! De quiz Ben jij het perfecte publiek? staat op de site Introdans voor jou! Handig om te weten: De schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS duurt één uur. Dit is inclusief een nagesprek met de dansers. Er is geen pauze.

25 Veel plezier bij de voorstelling HOERA VOOR HANS!

26 De grote Hans van Manen-Quiz! Heb je goed opgelet bij de voorstelling? Doe dan nu de grote Hans van Manen-Quiz! Hieronder vind je vragen over de voorstelling HOERA VOOR HANS die je gezien hebt. Kun je ze beantwoorden? Bespreek de antwoorden in de klas. Algemene vragen Was je voor het eerst in een theater? Hoe vond je het om daar te zijn? Heb je iets gezien tijdens de voorstelling wat je zelf ook wel zou willen kunnen? Wat dan? Hans van Manen wordt ook wel de Mondriaan van de dans genoemd, naar de kunstschilder Piet Mondriaan. Kijk naar de schilderijen van deze schilder en probeer te omschrijven waarom jij denkt dat Hans van Manen met hem vergeleken wordt.

27 De grote Hans van Manen-Quiz! Vragen over Squares Squares is een Engels woord. Wat betekent Squares? Squares wordt een abstract dansstuk genoemd. Zoek op wat abstract betekent. Wat voor decor heb je gezien? Beschrijf op welke manieren de dansers het decor gebruiken. Op welke manier heeft het decor invloed op de beweging(en) van de dansers? De strakheid van het decor zie je ook terug in de bewegingen van de dansers. Leg uit hoe.

28 De grote Hans van Manen-Quiz! Vragen over In and Out In deze choreografie wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een canon. Zoek op wat het woord canon betekent. tip: check de Introdansyclopedie. De titel van deze choreografie is In and Out, vertaald in het Nederlands is dit in en uit. Leg uit op welke manieren je dit terug ziet in dit dansstuk. Bij In and Out hoor je muziek van twee zangeressen, Laurie Anderson en Nina Hagen. Deze zangeressen maken heel verschillende muziek. Kun je de verschillen aangeven? De muziek heeft ook invloed op de bewegingen van de dansers. Wat voor verschillen zie je in de dansbewegingen?

29 De grote Hans van Manen-Quiz! Vragen over Polish Pieces Polish Pieces is voor de dansers een zwaar stuk om te dansen. Waarom denk je dat dit zo is? De dansers uit Polish Pieces worden wel eens vergeleken met kleurpotloden. Hoe denk je dat dit komt? Over de choreografie wordt ook gezegd dat het op een caleidoscoop lijkt. Zoek op wat een caleidoscoop is en beschrijf dit voorwerp. Waarom wordt er over Polish Pieces gezegd dat dit net een caleidoscoop is? Waar zou jij dit dansstuk mee vergelijken?

30 Win een exclusief kijkje achter de schermen bij Introdans! prijs vraag Wat moet je doen? Willen jullie met de hele klas de dansers ontmoeten en een kijkje achter de schermen bij Introdans winnen? Beantwoord dan de volgende vraag: In de choreografie In and Out staan 3 kasten op het toneel. Hoe vaak zijn alle dansers van In and Out tegelijkertijd in de kast(en)? Wil jij winnen? Mail je antwoord met je voor- en achternaam of de naam van je klas uiterlijk 1 juni 2017 naar voorjou@introdans.nl of stuur je antwoord in via onze website: De winnende klas krijgt voor de zomervakantie bericht van ons!

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN stoelendans Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN STOELENDANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een

Nadere informatie

spreekbeurtpakket introdans

spreekbeurtpakket introdans spreekbeurtpakket introdans inleiding Heb je binnenkort een spreekbeurt? Moet je een werkstuk maken? Of ben je gewoon benieuwd naar de wereld van Introdans? Gebruik dan dit pakket met informatie en ontdek

Nadere informatie

NDT 2 Danst lesmateriaal

NDT 2 Danst lesmateriaal NDT 2 Danst lesmateriaal s\ OP BEZOEK BIJ NDT! Ken jij Nederlands Dans Theater al? Samen met je klasgenoten kom jij binnenkort bij ons in het theater op bezoek. Hieronder vind je wat weetjes over ons,

Nadere informatie

NDT 2 Danst lesmateriaal

NDT 2 Danst lesmateriaal NDT 2 Danst lesmateriaal s\ OP BEZOEK BIJ NDT! Ken jij Nederlands Dans Theater al? Samen met je klasgenoten kom jij binnenkort bij ons in het theater op bezoek. Hieronder vind je wat weetjes over ons,

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Voor leerlingen van primair onderwijs stellen wij een combinatie van activiteiten samen waarbij moderne dans en NDT centraal staan, onder de

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema: theater

Auditieve oefeningen thema: theater Auditieve oefeningen thema: theater Boek van de week: 1; Angelina Ballerina; muziektheater en pop-up boek 2; De verkleedkist; Dick Bruna 3; Hoe word ik een ballerina 4; Nijntje danst; Dick Bruna 5; Poppentheater;

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Speciale info voor peuters & kleuters (kiddo's & kidsdancelessen)

Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Speciale info voor peuters & kleuters (kiddo's & kidsdancelessen) Beste CDD dansers & ouders/verzorgers IN DEZE NIEUWSBRIEF: Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Uiterste inschrijfdatum Doorloop Theatershows bij CDD Generale Repetitie in Theater

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Kunst inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 3 2. Het schilderij 7 3. Het beeld 9 4. Het verhaal 11 5. De dans 12 6. Het gebouw 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden 19 1.

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128 INHOUD Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ongelukken, kleine hoekjes, ogenblikken... Een ongeluk zit in een

Nadere informatie

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat.

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: INHOUD #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend /\/\/\/\/\/\/\/\/\ Museumopdrachten bij de tentoonstelling MAPPA: Yael Davids 1994-2003 /\/\/\/\/ in Museum De Paviljoens (15 november 2003-29 februari 2004) \\/ In Museum De Paviljoens is op dit moment

Nadere informatie

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier!

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier! Beste ouder(s)/verzorger(s), Begin februari starten wij weer met een nieuw blok Naschoolse Activiteiten in Maarssenbroek. Het vorig blok zijn alle aangeboden activiteiten doorgegaan en het zou mooi zijn

Nadere informatie

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat Bestuur Postbus 98 2215 ZH Voorhout Beste collega, Wat moet onze koers zijn voor de komende jaren? Daarover denken wij nu volop na. Op allerlei manieren kunnen jij en je collega s meedenken en meebouwen

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer?

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen

Nadere informatie

boks lesmap Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar 1 Boks lesmap Theater De Spiegel

boks lesmap Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar 1 Boks lesmap Theater De Spiegel boks Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar lesmap 1 Boks lesmap Theater De Spiegel Lieve vrienden van het theater, Theater De Spiegel maakt interactief, beeldend en muzikaal theater

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Wie doet wat? wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Wie doet wat? wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Wat is het Wie doet wat-spel? Uitleg over de opzet van dit spel. Hoe werkt het Wie doet wat-spel? Snel aan de slag met het spel Hoe gebruik je dit

Nadere informatie

1. Het verhaal Circus Orpheus. 5. Vraaggesprek na de voorstelling

1. Het verhaal Circus Orpheus. 5. Vraaggesprek na de voorstelling LESBRIEF INHOUD 1. Het verhaal Circus Orpheus 2. Thema 3. Speelstijl van Theatergroep Dolle Maandag 4. Vooraf 5. Vraaggesprek na de voorstelling 6. Zelf spelen Benodigdheden voor de les : een grote doek

Nadere informatie

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef Leven lang lef! Mensen worden steeds ouder. Er komen dus steeds meer ouderen (65+) bij. Dit noemen we vergrijzing. Vroeger gingen ouderen in een bejaardenhuis of verzorgingshuis wonen. Deze huizen bestaan

Nadere informatie

Meisje Hallo Jongen Hoi Meisje Heb jij eigenlijk enig idee wat je later wilt worden? Jongen Ja. Meisje

Meisje Hallo Jongen Hoi Meisje Heb jij eigenlijk enig idee wat je later wilt worden? Jongen Ja. Meisje O Lesbrief HyperISH m te ontsnappen aan de dagelijkse druk en de rush van het leven, wordt de sprong gemaakt in het diepe op zoek naar jezelf. De dingen doen die belangrijk zijn en je eigen weg vinden

Nadere informatie

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad Er staan al apps op de ipad als je hem voor het eerst aanzet. Als je de ipad voor het eerst opstart, staan er al apps op. Ook kun je de ipad beveiligen met een toegangscode. Als hij dan gestolen wordt,

Nadere informatie

Liggen of leggen / kennen of kunnen

Liggen of leggen / kennen of kunnen maart 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Liggen of leggen / kennen of kunnen Liggen of leggen / kennen of kunnen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof 1 Weet je wat mijn kip

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT DIERGEDRAG IN ARTIS Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT Diergedrag in Artis, oktober 2008 INLEIDING Binnenkort ga je naar dierentuin Artis in Amsterdam. Dieren in de dierentuin zijn

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

Hand-outs ouderavond jaar 2

Hand-outs ouderavond jaar 2 Hand-outs ouderavond jaar 2 Inhoudsopgave Werkblad: Uitdagingen in gedrag 2 Overzicht voorwaarden voor gedragsverwachtingen 3 Matrix voor Thuis (leeg) 4 Matrix voor Thuis (ingevuld) 5 Les in goed gedrag

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x Capoeira Het hippe Capoeira komt uit Brazilië en is een energieke combinatie van gevecht, dans, acrobatiek en muziek. In een kring draaien en balanceren steeds twee spelers om elkaar heen door middel van

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd?

Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd? Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd? Waarom een les over timemanagement? Timemanagement gaat over goed en slim je tijd indelen. Het is belangrijk iets over timemanagement te leren, omdat

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door D woorden 23 maart keer beoordeeld

5.4. Boekverslag door D woorden 23 maart keer beoordeeld Boekverslag door D. 1514 woorden 23 maart 2004 5.4 247 keer beoordeeld Vak LO Inhoudsopgave Inleiding Voorwoord 1 Soorten dansen 1.1 Stijldansen 1.2 Solodansen 1.3 Dansjes 1.4 Breakdance 1.5 Ballet 1.6

Nadere informatie

NDT 2 Danst docenthandleiding lesmateriaal

NDT 2 Danst docenthandleiding lesmateriaal NDT 2 Danst docenthandleiding lesmateriaal Beste docent, Ter voorbereiding op het bezoek aan onze voorstelling NDT 2 danst, gaan je leerlingen aan de slag met een digitaal lespakket gericht op Nederlands

Nadere informatie

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom Klaverstraat 7 2565 BT Den Haag tel. 070-363 49 40 Goudsbloemlaan 131 2565 CR Den Haag tel. 070-363 34 39 E: info@segbroek.nl Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom 11 september - t/m 13 september Informatie

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Beste docent, De voorstelling

Beste docent, De voorstelling Beste docent, U komt binnenkort met uw klas kijken naar de voorstelling Brrr! en daar kijken wij enorm naar uit. Het is een voorstelling waarbij kinderen ongedwongen kunnen genieten van een fabelachtig

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Podium van de Stad. Januari & Februari

Nieuwsbrief Podium van de Stad. Januari & Februari Nieuwsbrief Podium van de Stad Januari & Februari Januari 2015 Een nieuw jaar dat rustig van start ging voor het Podium van de Stad. Deze maand stond voornamelijk in het teken van Lunchconcerten. Studenten

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT DIERGEDRAG IN ARTIS Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT Diergedrag in Artis, 2008/2014 INLEIDING Binnenkort ga je naar dierentuin Artis in Amsterdam. Dieren in de dierentuin zijn grappig

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas

Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas 1 Inleiding Ook dit jaar heeft kinderen voor kinderen in samenwerking met de Koningspelen een nieuwe titel song genaamd: OKIDO In dit

Nadere informatie

1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties

1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties Verdeling vakinhoud leerlijn DANS groep 1-8 Toelichting op het schema Geel gemarkeerd = dansbegrippen uit de kerndoelen en de vermogens uit De Culturele Ladekast; aanbevolen door de vakleerkracht Groep

Nadere informatie

handleiding Begeleider

handleiding Begeleider handleiding Begeleider inleiding Onze samenleving digitaliseert maar nog lang niet iedereen vindt zijn of haar weg in de digitale wereld. Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen deze mensen, samen

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan...

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan... Na deze les kun je: vertellen hoe jij nu huiswerk maakt; zorgen voor een goede huiswerkplek; stoorzenders uitzetten; een huiswerkplan maken; jezelf belonen na je huiswerk. 2 Huiswerk Huiswerk?! Leuk is

Nadere informatie

Praten met kinderen over de wereld: Tien Tips voor Ouders

Praten met kinderen over de wereld: Tien Tips voor Ouders Praten met kinderen over de wereld: Tien Tips voor Ouders 1. Kies een goed moment! Neem elke dag de tijd voor een gesprek met je kind. Zoek naar een moment dat het beste past bij jullie gezin. Voor de

Nadere informatie

Informatie. Puur Toeval. Mijn naam is Rowin. Ik geef je graag wat meer informatie over Puur Toeval. /

Informatie. Puur Toeval. Mijn naam is Rowin. Ik geef je graag wat meer informatie over Puur Toeval. / Informatie Puur Toeval Mijn naam is Rowin Ik geef je graag wat meer informatie over Puur Toeval. Rowin@leef7.nl / 0643946533 Informatie Asten, 15 februari 2019 INFORMATIE AANVRAAG PUUR TOEVAL Beste, Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Handleiding: Een mooie 24 uur

Handleiding: Een mooie 24 uur Handleiding: Een mooie 24 uur 1. Wat is "een mooie 24 uur". Een mooie 24 uur is een werkwijze om met de cliënt in beeld te brengen wat hij prettig vindt in zijn leven. Door te kijken naar een dag (24 uur),

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0 Praktijkopdrachten Maak eerst de oefeningen van Klik & Tik. Samen op het web op Oefenen.nl. Daarna kun je deze praktijkopdrachten maken. Bijna elk hoofdstuk heeft een praktijkopdracht. Nodig voor deze

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

LOOKS. Inschrijfformulier. Give me. Miss Travestie Noord Brabant Your Next Step.. MTNB 2018

LOOKS. Inschrijfformulier. Give me. Miss Travestie Noord Brabant Your Next Step.. MTNB 2018 Inschrijfformulier Your Next Step.. MTNB 2018 Deelname Leuk dat je interesse hebt om deel te nemen aan en te strijden om de titel van Miss Travestie Noord Brabant 2018. Meer informatie vindt je op de volgende

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

LESBRIEF THEATERBEZOEK

LESBRIEF THEATERBEZOEK LESBRIEF THEATERBEZOEK Binnenkort gaan jullie een bezoek brengen aan het Chassé Theater. Om het bezoek zo leuk mogelijk te laten verlopen geven we in deze lesbrief wat meer informatie over het Chassé Theater

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Wat leuk dat je ons hebt gevonden

Wat leuk dat je ons hebt gevonden Wat leuk dat je ons hebt gevonden In dit informatieboekje vertellen we je alles wat je moet weten over De Musical4daagse. Bij De Musical4daagse gaan we zeker voor een te gek eindresultaat: de voorstelling,

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

NDT 2 Danst docenthandleiding lesmateriaal

NDT 2 Danst docenthandleiding lesmateriaal NDT 2 Danst docenthandleiding lesmateriaal AAN DE SLAG MET HET LESPAKKET Beste docent, Ter voorbereiding op het bezoek aan onze voorstelling NDT 2 danst, gaan je leerlingen aan de slag met een digitaal

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dansstudio. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dansstudio. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Wat is de? Uitleg over de opzet van dit programma. Hoe werkt de? Tekst en uitleg over de werking van de. Delen met je leerlingen De kan je klassikaal

Nadere informatie

Fossielen uit de Noordzee

Fossielen uit de Noordzee Fossielen uit de Noordzee Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief Fossielen uit de Noordzee 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten Na deze les kun je: s ochtends tijd besparen; op een rijtje zetten wat je allemaal moet doen; bepalen wat echt belangrijk is; een goede planning maken. 4 Bespaar tijd! School, vrienden, sport, clubjes

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

JEUGDMONITOR HANDLEIDING. Handleiding voor begeleiders

JEUGDMONITOR HANDLEIDING. Handleiding voor begeleiders ??????...????!...??? 1 Handleiding voor begeleiders Inhoud Inleiding... 3 De voorbereiding... 3 De bevraging begeleiden... 5 Stap 1: Geef een korte inleiding bij de bevraging... 5 Stap 2: Start de bevraging...

Nadere informatie

Het hele verhaal in Gebarentaal

Het hele verhaal in Gebarentaal Het hele verhaal in Gebarentaal Nederlandse gebarentaal voor iedereen Werkboek niveau 2 Iris Wijnen en Tom Uittenbogert Broek in Waterland, 2015 Het hele verhaal in Gebarentaal Werkboek niveau 2 Auteurs:

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel. kijk met je hart en verwonder wat je ziet

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel.  kijk met je hart en verwonder wat je ziet SPELHANDLEIDING complimenten spel www..nl kijk met je hart en verwonder wat je ziet Inleiding Het Complimentenspel is ontworpen door Daphne Hoogendoorn en Manon Ende. Daphne en Manon zijn beide bevlogen

Nadere informatie