Titel: Samenwerking en specialisatie is de toekomst van HAP en SEH: Een kwalitatief onderzoek naar organisatie van acute zorg. Auteur: Luc Coenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titel: Samenwerking en specialisatie is de toekomst van HAP en SEH: Een kwalitatief onderzoek naar organisatie van acute zorg. Auteur: Luc Coenen"

Transcriptie

1 1 Titel: Samenwerking en specialisatie is de toekomst van HAP en SEH: Een kwalitatief onderzoek naar organisatie van acute zorg. Auteur: Luc Coenen Meer informatie over de auteur: L.A. Coenen MA. Onderzoek uitgevoerd als afstudeerscriptie voor master Organisatie, Verandering en Management van de Universiteit Utrecht. Postadres: Hoogravenseweg 125, 3523 TJ Utrecht. Correspondentie: Belangenverstrengeling: In opdracht van Vereniging Huisartsenposten Nederland. Samenvatting Doel: In de afgelopen jaren zijn er vele pleitbezorgers geweest voor een nauwe samenwerking van HAP en SEH. Het was tot nog toe onduidelijk welke effecten deze samenwerkingen op de organisaties zouden hebben en of dit gevolgen zou hebben voor het gekozen samenwerkingsmodel. Doel van het onderzoek was om vanuit het perspectief van de organisaties te beschrijven welke manier van samenwerken het meest wenselijk is. Methode: Schriftelijke en mondelinge interviews over heel Nederland verspreid leveren een beeld op van 41 verschillende werkgebieden waar acute zorg aangeboden wordt. Resultaten Elke locatie in Nederland kent zijn eigen unieke configuratie van voor- en nadelen die vorm en inhoud van samenwerkingsverbanden bepalen. Er blijkt de overtuiging te bestaan dat samenwerking van huisartsenpost en spoedeisende hulp positieve effecten heeft op de medische kwaliteit, patiëntvriendelijkheid en kosten. Anderzijds bestaan er enkele beperkingen aan de samenwerking, die bepaalde constructies onmogelijk maken of die in praktijk niet geheel perfect functioneren. Samenwerking heeft meer kans van slagen onder enkele specifieke voorwaarden.

2 2 Conclusies Samenwerken aan gezamenlijke uitdagingen en patiëntengroepen, maar tegelijkertijd specialiseren in de eigen unieke competenties lijkt vanuit een menselijk perspectief gezien het beste besturingsprincipe voor de organisaties. Aandacht is nodig voor het ontwikkelen van nieuwe praktijken alsmede gezamenlijke normen voor zorgverlening.

3 3 Manuscript Inleiding De verwachtingen omtrent de voordelen van samenwerking van huisartsenpost (HAP) met spoedeisende hulp (SEH) zijn hooggespannen. Samenwerking zou de kwaliteit van zorg moeten verbeteren door meer duidelijkheid te creëren voor de patiënt. Bovendien zouden er door meer overleg en verbeterde coördinatie minder fouten gemaakt worden. (1) Tegelijkertijd is de verwachting dat de samenwerking leidt tot een meer doelmatige dienstverlening. (2) Voornaamste speerpunt is het ombuigen van de stroom zelfverwijzers van de SEH richting de huisartsenpost. Voor het merendeel van de patiënten zou de HAP namelijk dezelfde kwaliteit zorg kunnen leveren tegen lagere kosten. (3-5) Dit zijn technische, functionele argumenten om te kiezen voor een samenwerking tussen huisartsenpost en spoedeisende hulp. Tot nu toe is buiten beschouwing gelaten wat voor effecten de voorgestelde samenwerking heeft op de organisaties en de huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en doktersassistentes die te maken krijgen met de samenwerkingsverbanden. Naar dit laatste aspect werd een onderzoek ingesteld. Het is een kwalitatief onderzoek aan de hand waarvan een beschrijving is gegeven van de ontwikkelingen bij beide organisaties. Organisaties als sociale constructies Voor een beter begrip van de werking van samenwerkingsverbanden is het belangrijk om te begrijpen hoe organisaties functioneren onder veranderende omstandigheden. In het onderzoek zijn de organisaties bekeken als sociale constructies. (6-10) Een sociale constructie is een door mensen gecreëerd verband om een bepaalde taak uit te voeren. Watson verwoordt het als volgt: Organizations are sets of ongoing human relationships utilizing various technologies in which people cooperate to achieve tasks which would otherwise not be possible, either at all or from an equivalent resource base. (9) Gezamenlijk werkend aan de collectieve taak ontwikkelen mensen collectieve denk- en gedragspatronen die hen in staat stellen om te kunnen

4 4 functioneren als groep. Dit wordt de organisatiecultuur genoemd. Wanneer deze cultuur niet meer past bij de uitdagingen waarvoor zij ooit ontworpen is dan kan de organisatie niet optimaal functioneren. Er is sprake van cultural lag. (6) Er ontstaat een noodzaak voor (leden van) de organisatie om nieuwe manieren van handelen en denken aan te leren. De aangeleerde patronen bestaan uit twee componenten die een wederkerige relatie met elkaar hebben; namelijk denken en doen. Hoe men over een zaak denkt bepaalt het handelen, maar uiteindelijk beïnvloedt het handelen ook de wijze waarop over een zaak wordt gedacht. Een individu dat leert zorgt ervoor dat zijn handelen de consequenties heeft die vooraf bedoeld waren. Indien dit niet het geval is past hij/zij zijn handelen aan, zodat hij/zij wél de bedoelde resultaten bereikt. Deze vorm van leren wordt single loop leren genoemd, omdat alleen wordt gekeken of het handelen leidt tot bedoelde gevolgen. De onderliggende normen voor de gevolgen staan niet ter discussie. (11) In sommige gevallen is het echter noodzakelijk dat niet alleen wordt gekeken of de gewenste gevolgen bereikt worden, maar ook of de bestaande normen nog wel passen bij de actuele uitdagingen. Zowel normen als handelen moeten dan veranderd worden en dit noemt men double loop leren. (11) Kennis van de patronen en normen van de organisatie geven handvatten voor het ontwikkelen van effectieve samenwerkingsverbanden. In dit onderzoek is bekeken welke factoren de belangrijkste aspecten zijn bij samenwerking tussen HAP en SEH en welke implicaties deze hebben voor de toekomst van beide organisaties. Methoden Centraal in het onderzoek stonden de managers van de huisartsenpost en de spoedeisende hulp, omdat zij in de praktijk vorm geven aan de samenwerkingsverbanden HAP-SEH. Voor de HAP is gekozen voor de directeuren van de huisartsendienstenstructuren. Voor de SEH was de doelgroep de dagelijkse leiding van de SEH. De data zijn hoofdzakelijk verzameld door middel van schriftelijke en mondelinge interviews.

5 5 Er zijn veertien mondelinge interviews afgenomen, onder zowel HAP- als SEH-managers. Hiernaast zijn er twee interviews gedaan met zijdelings betrokken stakeholders. Elk interview duurde ongeveer drie kwartier en is afgenomen op de werklocatie van de geïnterviewde. De respondenten voor de mondelinge interviews zijn willekeurig gekozen, maar gecontroleerd op spreiding door het land. Het schriftelijke interview is toegezonden aan alle managers; Respons was op eigen initiatief van de respondent. Deze vragenlijsten bevatten ongeveer 45 open vragen en zijn opgesteld na enkele weken vooronderzoek. Ze werden voor definitieve verzending getest en becommentarieerd door twee directeuren van huisartsenposten. De vragenlijst voor de HAP kregen alle directeuren via een directe memo in hun mailbox. Twee weken later ontvingen zij een herinnering. Bovendien was het mogelijk om de vragenlijst telefonisch in te vullen. De ziekenhuizen konden de vragenlijst van de site van de NVZ downloaden. Deze heeft er twee weken op gestaan en zij hadden eveneens de mogelijkheid om telefonisch vragen te beantwoorden. Naast de interviews zijn er ook data verzameld door middel van het bijwonen van werkbezoeken, congressen en vergaderingen in de rol van projectmedewerker van de VHN (triangulatie). Alle data zijn getranscribeerd, gecodeerd en cyclisch geanalyseerd op basis van de literatuur en de eerste bevindingen. De totale respons van het onderzoek was onder huisartsenposten 73% en onder ziekenhuizen 11%. Het aantal mondelinge interviews was bij beide organisaties wel gelijk. De totale onderzoeksgroep heeft een representatie gegeven van 41 situaties waar huisartsenpost en spoedeisende hulp kunnen samenwerken. Hoewel er een groot verschil in respons bestaat tussen de managers van de HAP en die van de SEH kunnen we er om twee redenen vanuit gaan dat de weergave toch valide is.

6 6 Ten eerste is er gevraagd naar de omschrijving van het fenomeen samenwerking. Hiervoor kunnen de respons van HAP en SEH bij elkaar opgeteld worden. Ten tweede is de respons voor de SEH op zichzelf ook bruikbaar met zeven mondelinge interviews en vier schriftelijke. Hierbij waren de responderende ziekenhuizen verschillend van elkaar in grootte en soort SEH. Het onderzoek is uitgevoerd door één onderzoeker, maar de resultaten zijn tot driemaal toe voorgelegd aan een gevarieerd samengestelde stuurgroep van de VHN. Deze maatregelen hebben een indirecte member check opgeleverd. Door de gevoelige informatie die de respondenten prijs hebben gegeven in de interviews is het niet mogelijk dat derden de onderzoeksdata inzien. Het onderzoek levert geen harde feiten op, maar door de omvang van de onderzoeksgroep zijn de gegevens wel waardevol voor managers en beleidsmakers. Resultaten Samenwerkingen van HAP en SEH bestaan in vele vormen en maten en kennen verschillende niveaus van gezamenlijkheid. Het belangrijkste kenmerk van de samenwerkingen is dat de HAP zich dichtbij, naast of in een ziekenhuis vestigt en zich op de een of andere wijze meer gaat bezighouden met de zelfverwijzers van de SEH. Hierdoor zou in theorie het aantal patiënten op de SEH afnemen en tevens de complexiteit van klachten van patiënten op de SEH toenemen door een versterkte filterfunctie van de HAP. De gekozen organisatievormen zijn het resultaat van een afweging van contextafhankelijke voor- en nadelen. Onderstaand een weergave van de belangrijkste factoren. Motivaties vóór samenwerking Samenwerkingsverbanden tussen HAP en SEH worden nagestreefd om de volgende redenen:

7 7 Verbetering van patiëntvriendelijkheid. Het realiseren van een gezamenlijke vestiging is het ideaal. Hierdoor is duidelijk voor patiënten op welke locatie zij met een acute hulpvraag terecht kunnen in de avond-, nacht- en weekenduren. Ten tweede voorkomt de gezamenlijke vestiging onnodige en tijdrovende verplaatsingen van een patiënt. Verbetering van de medische kwaliteit. Patiënten melden zich automatisch bij de juiste zorgaanbieder, waardoor er sneller behandeld kan worden. De snelheid van behandeling is een belangrijke indicator voor medische kwaliteit in de acute zorg. (12,13) Verbetering van de banden tussen huisartsen,specialisten en ziekenhuispersoneel. Meer gezamenlijk functioneren stimuleert overleg en verbetert de coördinatie. Bovendien wordt de intensivering van de persoonlijke contacten gewaardeerd, omdat dit ten goede zou komen aan de werksfeer. Vergroting van efficiëntie en een meer flexibele inzet van capaciteit. Voordeel van samenwerking is dat bij grote drukte voor elkaar ingesprongen kan worden, terwijl in rustige situaties een gezamenlijke bezetting kostenbesparend werkt. Tot slot zijn er enkele directeuren van huisartsenposten die een samenwerking willen opzetten om hun positie te versterken als eerstelijnszorgaanbieder en dus als filter en regisseur van de acute zorg. Zorgaanbieders van de SEH willen graag patiënten met huisartsgeneeskundige klachten verwijzen naar de huisarts, zodat de SEH zich kan richten op specialistische zorg. Verder noemen de SEH-managers als ondergeschikte motivatie het voordeel dat zij door hun samenwerking een betere positionering in de markt kunnen bewerkstelligen. Als positief neveneffect noemen beide groepen managers de mogelijkheid kostenbesparingen voor de organisaties te realiseren door het behalen van schaalvoordelen bij gezamenlijke vestiging.

8 8 Waarom niét samenwerken? Een belangrijke factor die de samenwerking van HAP en SEH belemmert is de huidige manier van bekostigen. De gewenste ombuiging van de stroom zelfverwijzers richting de huisartsenpost leidt voor de HAP tot een grotere werkdruk zonder financiële compensatie. Aan de andere kant verliest het ziekenhuis inkomen doordat het minder patiënten gaat behandelen. Een tweede factor zijn de verschillende functies en de hiermee samenhangende cultuurverschillen tussen huisartsenpost en spoedeisende hulp. Het beste voorbeeld hiervan is de opvatting dat de HAP een patiënt ziet als gezond tot het tegendeel bewezen is, terwijl de SEH de patiënt als ziek ziet tot het tegendeel bewezen is. Maar het cultuurverschil komt in meer zaken naar voren, zoals bijvoorbeeld de verschillende rol die verpleegkundigen of doktersassistenten spelen en de verschillende wijze van trieëren. Het cultuurverschil is (deels) de oorzaak van de derde factor die samenwerking bemoeilijkt: namelijk de ongelijke krachtsverhouding van de organisaties. Vooral huisartsenposten zijn bang om hun autonomie en identiteit te verliezen ten opzichte van het ziekenhuis, terwijl deze door de managers als belangrijk worden gezien. Tot slot blijkt dat sommige organisaties zo goed aangepast zijn aan de huidige situatie dat samenwerking voor hen geen voordelen zou opleveren. Een voorbeeld hiervan zijn ziekenhuizen met opleidingsfuncties die veel patiënten moeten zien om onervaren artsen op te leiden. Een ander voorbeeld zijn ziekenhuizen die de kosten voor hun hoogcomplexe zorg deels financieren met de inkomsten uit laagcomplexe zorg. Bij het realiseren van de samenwerkingsverbanden ontstaan er ook enkele praktische problemen. Zo blijft in veel gevallen een grotere scheiding tussen de organisaties bestaan dan aanvankelijk was beoogd. Mogelijk is dit te verklaren door de cultuur- en functieverschillen die ondanks afspraken in stand blijven. Ten tweede gaat de start van een nieuwe samenwerking altijd gepaard met kinderziekte. Ten slotte vereist samenwerking veel investeringen om de

9 9 praktische problemen en de negatieve prikkels voor samenwerking op te lossen. Succesfactoren Enkele fenomenen hebben een katalyserende werking op het ontstaan van samenwerkingsverbanden. De belangrijkste katalysator blijkt de invloed van zorgverzekeraars op de samenwerkingsverbanden van HAP en de SEH. Zorgverzekeraars heffen soms met tijdelijke afspraken de negatieve financiële prikkel op die de hedendaagse bekostiging kenmerkt. Bovendien treden zij in sommige gevallen op als initiator van het proces, met als doel het realiseren van kostenbesparingen. Op het gebied van het menselijke aspect noemen de managers twee factoren die samenwerkingen stimuleren. Ten eerste ervoeren managers dat het in kleinere organisaties gemakkelijker was om veranderingen door te voeren. Ten tweede gaven bestuurders aan dat een goed persoonlijk contact met hun tegenhanger van de samenwerkende organisatie een katalysator was voor het realiseren van samenwerkingsafspraken. Nog een succesfactor ontstaat als samenwerking slechts een kleine verandering inhoudt ten opzichte van de huidige situatie, waardoor er minder weerstand ontstaat bij het realiseren van de afspraken. Voorbeelden hiervan zijn het bestaan van een gesloten SEH of ziekenhuizen waarbij de specialisten in loondienst zijn. In beide gevallen is het inkomensverlies voor ziekenhuis of specialist beperkt en daarmee samenhangend ook de weerstand. Ten slotte blijkt het vertrouwen van de managers in het slagen van samenwerking en de voordelen daarvan van groot belang. Dit is opvallend omdat veel positieve effecten nog slechts gebaseerd zijn op verwachtingen en niet op feiten. Beschouwing Samenwerking van HAP en SEH biedt vanuit het perspectief van de managers in de praktijk enkele concrete verbeteringen voor het zorgstelsel.

10 10 De verschillen tussen de twee organisaties zijn echter groot en veroorzaken beperkingen voor de gezamenlijke organisatie van zorg. Voordelen zijn duidelijkheid voor de patiënt, verbeterde professionele logistiek en coördinatie en tot slot kostenbesparingen. De gekozen modellen kennen meestal een beperkte mate van gezamenlijkheid/integratie. Uit de resultaten blijkt dat de voordelen van samenwerking liggen op de raakvlakken van de zorgverlening (zelfverwijzers en verwijzingen), maar niet door substitutie van functies. Er blijven dus substantiële verschillen bestaan in werkwijze, kernfunctie, bekostiging en organisatievorm. Uit de omschrijvingen van taken en competenties van beide zorginstellingen blijkt dat deze verschillende manieren van functioneren van HAP en SEH gezien kunnen worden als complementair. De rol van de HAP wordt omschreven als poortwachter en regisseur van de acute zorg. Ook de termen laagdrempelig, goed en goedkoop worden genoemd als belangrijke kwaliteiten van de huisartsenpost. De rol van de SEH wordt omschreven als leverancier van complexe, urgente, specialistische zorg of als zorg die niet in de eerste lijn kan. Uit verschillende grote onderzoeken blijkt dat de filterende rol van de HAP als eerstelijns, generalistische zorg vóór specialistische zorg door het ziekenhuis een positief effect heeft op zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid van een zorgstelsel. (14,15) Het lijkt logisch om dit verschil in functies te handhaven. Gezien het grote aantal patiënten dat onnodige specialistische zorg ontvangt ligt, zeker in de acute zorg, overbehandeling en overdiagnostiek op de loer. (3) Met andere woorden: juist de combinatie van twee instanties met gescheiden, complementaire functies is een instrument voor doelmatige zorg. Bovendien is nooit overtuigend bewezen dat het volledig integreren van HAP en SEH een verbetering is van het zorgstelsel. (16) Het tweede, nevengeschikte argument voor ketensamenwerking is dat de SEH en de HAP al jaren een enigszins gescheiden en verschillende patiëntenpopulatie hebben. (3,17)

11 11 Dit heeft als voordeel dat beide zorginstellingen zich kunnen specialiseren op hun eigen aandoeningen. Uit de literatuur blijkt dat het behandelen van grote volumes min of meer gelijke patiënten leidt tot significant betere uitkomsten voor patiënten. (18) Samenwerking zorgt in dit geval voor de juiste zorg op de juiste plaats, zodat de meest geschikte aanbieder de patiënt kan behandelen. Samenwerking zal vooral de zorg verbeteren voor de patiënten die zich niet op de juiste plaats melden (zelfverwijzers met huisartsgeneeskundige klachten). Dit geldt eveneens voor patiënten die verwezen worden van de HAP naar het ziekenhuis. Toekomst HAP-SEH Om op goede wijze vorm te geven aan het adagium specialiseren en samenwerken moeten HAP en SEH verschillende nieuwe vaardigheden en kennis verwerven. De samenwerking is namelijk verantwoordelijk voor het ontstaan van een specifiek cultural lag, omdat de samenwerkingsafspraken het op verschillende manieren noodzakelijk maken om als organisatie nieuwe gedrag- en denkpatronen aan te leren. (zie verder theoretisch kader) Ten eerste moeten de organisaties nieuwe praktijken ontwikkelen voor hun eigen functioneren op basis van bestaande normen: het zogeheten single loop leren. Voorbeelden zijn het ontwerpen van goede doorverwijsprotocollen, maar ook goede gezamenlijke huisvesting, deugdelijke juridische constructies en taakomschrijvingen. Op de gebieden waar de organisaties gezamenlijk zorg dragen voor de patiëntenstroom moeten zij gezamenlijke normen, waarden en daarmee samenhangende praktijken verwerven (double loop leren). Voorbeelden voor het ontwikkelen van deze gezamenlijke normen zijn bijvoorbeeld wie en op welke manier zelfverwijzers trieert en of de patiënt primair wordt gezien als ziek of gezond. Ondanks de min of meer beperkte mate van gezamenlijkheid die hier wordt gepropageerd is er nog veel werk te doen. Aandacht voor de eigenheden van de beide organisaties is essentieel voor het effectief vormgeven aan een gezamenlijke organisatie van acute zorg.

12 12 Dankbetuiging Ik bedank Christel van Vugt (Vereniging Huisartsenposten Nederland) voor haar bijdrage aan dit artikel. Bibliografie (1) Giesen P, Huibers L, Padros M, Willekens M. Tussen droom en daad. Toekomstvisie huisartsen op hun positie in de spoedzorg. Medisch Contact 2007;62(15): (2) Balestra W, Wiechers J, Rozeboom A, Dalen J. Een onderzoek naar de mogelijkheden van verregaande samenwerking in de acute zorg en de gevolgen voor de dienstverlening en doelmatigheid (3) Giesen P, Franssen E, Mokkink H, van den Bosch W, van Vugt A, Grol R. Medische zorg buiten kantooruren: de huisartsenpost of de spoedeisende eerste hulp? Huisarts & Wetenschap 2007;50(5): (4) Dale J, Lang H, Roberts JA, Green J, Glucksman E. Cost effectiveness of treating primary care patients in accident and emergency: A comparison between general practitioners, senior house officers, and registrars. Br.Med.J. 1996;312(7042): (5) Murphy AW, Bury G, Plunkett PK, Gibney D, Smith M, Mullan E, et al. Randomized controlled trial of general practitioner versus usual medical care in an urban accident and emergency department: Process, outcome, and comparative cost. Br.Med.J. 1996;312(7039): (6) Bate P. Strategies for Cultural Change. Oxford: Butterworth-Heineman; (7) Alvesson M, Deetz S. Chapter 2: Alternative Social Science Perspectives. Doing Critical Management Research London: Sage Publications; p (8) Hallet T. Symbolic Power and Organizational Culture. Sociological Theory 2003;21(2): (9) Watson TJ. In Search of management: Culture, Chaos and Control in managerial work. Second ed. London: Thomson Learning; (10) Parker M. Organizational Culture and Identity. London: Sage Publications; 1999.

13 13 (11) Argyris C, Schön D. What is an organization that it may learn? Organizational Learning: A theory of action perspective Reading: Addison Wesley; p (12) Bernstein SL, Aronsky D, Duseja R, Epstein S, Handel D, Hwang U, et al. The effect of emergency department crowding on clinically oriented outcomes. Acadamic Emergency Medicine 2009;16(1):1-10. (13) Moskop JC, Sklar DP, Geiderman JM, Schears RM, Bookman KM. Emergency Department Crowding- Part 1: Concept, Causes and Moral Consequences. Annals of Emergency Medicine 2009;53: (14) Porter ME, Teisberg EO. Redefining Healthcare. First ed. Boston: Harvard Business School Press; (15) Lee A, Kiyu A, Milman HM, Jimenez J. Improving health and building human capital through an effective primary care system. Journal of Urban Health 2007;84(SUPPL. 1). (16) Moll Van Charante EP, Bindels PJE. Should out-of-hours primary care and emergency care be integrated? Huisarts en Wetenschap 2008;51(5): (17) Moll Van Charante EP, Riet G, Bindels P. Self-referrals to the A&E department during out-of-hours: Patients' motives and characteristics. Patient Educ.Couns. 2008;70(2): (18) David G, Brachet T. Retention, learning by doing, and performance in emergency medical services. Health Serv.Res. 2009;44(3):

14 14 Kaderteksten Wat is bekend? Samenwerking van huisartsenpost en spoedeisende hulp kan voordelen hebben voor de professionele kwaliteit van de zorg, evenals de betaalbaarheid van deze zorg. De voordelen van integratie zijn nooit bewezen, maar de voordelen van samenwerking wel. Wat is nieuw? Huisartsenpost en spoedeisende hulp zijn erg verschillende organisaties, met hun eigen functies en competenties. Hierbij hebben zij wel enkele kleine raakvlakken op het gebied van zelfverwijzers en verwijzingen Integratie van huisartsenpost en spoedeisende hulp op grote schaal behoort niet tot de mogelijkheden op basis van een menselijk perspectief op de organisaties. Elke vorm van samenwerking is uniek op basis van contextafhankelijke factoren die samenwerking stimuleren of juist problematiseren. Managers denken over het algemeen positief over de samenwerkingen en zijn daarom bereid om de problemen te overwinnen. Het ontwikkelen van gezamenlijke normen en waarden gaat een grote rol spelen bij werkbare en effectieve samenwerkingsverbanden.

Verschenen als: Paul Giesen, Wendy Thijssen, Theo Voorn. SEH kan efficiënter. Medisch Contact 2009, 64(38) 1590-1

Verschenen als: Paul Giesen, Wendy Thijssen, Theo Voorn. SEH kan efficiënter. Medisch Contact 2009, 64(38) 1590-1 Verschenen als: Paul Giesen, Wendy Thijssen, Theo Voorn. SEH kan efficiënter. Medisch Contact 2009, 64(38) 1590-1 SEH kan efficiënter dr. Paul Giesen, huisarts-onderzoeker*, drs. Wendy Thijssen, SEH-arts**,

Nadere informatie

DE HUISARTSENPOST. Armslag voor een goed eerstelijns loket

DE HUISARTSENPOST. Armslag voor een goed eerstelijns loket DE HUISARTSENPOST Armslag voor een goed eerstelijns loket De acute zorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Gewerkt wordt aan het vormen van een effectieve en aaneengesloten keten voor acute zorg. Beschikbaarheid,

Nadere informatie

ZEKERHEID EN PERSPECTIEF

ZEKERHEID EN PERSPECTIEF ZEKERHEID EN PERSPECTIEF Toekomstvisie Huisartsenposten 2011-2015 Voor de patiënt die buiten de reguliere praktijktijden acuut zorg nodig heeft is de huisartsenpost bereikbaar en beschikbaar. Daarnaast

Nadere informatie

DE GEÏNTEGREERDE SPOEDPOST

DE GEÏNTEGREERDE SPOEDPOST DE GEÏNTEGREERDE SPOEDPOST COMPUTER SIMULATIE VAN EEN SPOEDEISENDE HULP EN HUISARTSENPOST Footer text: to modify choose 'Insert' (or View for Office 2003 26/3/14 or 1 earlier) then 'Header and footer'

Nadere informatie

Samenwerking huisartsenposten en spoedeisende hulp (SEH)

Samenwerking huisartsenposten en spoedeisende hulp (SEH) Samenwerking huisartsenposten en spoedeisende hulp (SEH) Inventarisatie van huidige situatie Drs. P.C.E. van Steenwijk, Medisch Informatiekundigeonderzoeker (IQ) E.G.S. van der Sterren, Msc., onderzoeker

Nadere informatie

FACTSHEET. Voorlegger bij rapport Schaal- en synergieeffecten bij de spoedeisende hulp, IPSE studies, juli 2013

FACTSHEET. Voorlegger bij rapport Schaal- en synergieeffecten bij de spoedeisende hulp, IPSE studies, juli 2013 FACTSHEET Voorlegger bij rapport Schaal- en synergieeffecten bij de spoedeisende hulp, IPSE studies, juli 2013 De spoedeisende hulp (SEH) staat volop in de belangstelling van het beleid. Het aantal SEH-locaties,

Nadere informatie

Samenwerking en communicatie binnen de anderhalvelijnszorg

Samenwerking en communicatie binnen de anderhalvelijnszorg Samenwerking en communicatie binnen de anderhalvelijnszorg Een beschrijvend/ evaluatief onderzoek naar de samenwerking en communicatie tussen huisartsen en specialisten binnen de anderhalvelijnszorg ZIO,

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

DUURZAME BEKOSTIGING VAN ZORG VOORWAARDE VOOR SAMENWERKING. Samen Bouwen aan Duurzame zorg 16 november 2017

DUURZAME BEKOSTIGING VAN ZORG VOORWAARDE VOOR SAMENWERKING. Samen Bouwen aan Duurzame zorg 16 november 2017 DUURZAME BEKOSTIGING VAN ZORG VOORWAARDE VOOR SAMENWERKING Samen Bouwen aan Duurzame zorg 16 november 2017 2 West Brabant. is een tamelijk gewoon stukje Nederland 3 JONGER DAN 5 JAAR 5 TOT 10 JAAR 10 TOT

Nadere informatie

Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp

Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp Een literatuur- en empirisch onderzoek naar de kostenstructuur van de spoedeisende hulp Centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies,

Nadere informatie

Themabijeenkomst SEH. Centrum voor acute zorg: integratie als toekomstbeeld. Presentatie NVZ Utrecht, 9 februari 2007 Inleiding Harry Woldendorp

Themabijeenkomst SEH. Centrum voor acute zorg: integratie als toekomstbeeld. Presentatie NVZ Utrecht, 9 februari 2007 Inleiding Harry Woldendorp Themabijeenkomst SEH Centrum voor acute zorg: integratie als toekomstbeeld Presentatie NVZ Utrecht, 9 februari 2007 Inleiding Harry Woldendorp De urgentie tot integratie Omgevingsanalyse Toekomst verwachtingen

Nadere informatie

Visie NVSHA op Rapport. Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Medisch-specialistische zorg in 20/20

Visie NVSHA op Rapport. Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Medisch-specialistische zorg in 20/20 Visie NVSHA op Rapport Raad voor de Volksgezondheid en Zorg Medisch-specialistische zorg in 20/20 Oktober 2011 Inleiding Eind oktober 2011 is de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) met het rapport

Nadere informatie

Samen Beter. Op weg naar 2020

Samen Beter. Op weg naar 2020 Samen Beter Op weg naar 2020 Ambitie BovenIJ ziekenhuis 2020 Op weg naar 2020 wil het BovenIJ ziekenhuis met en voor alle bewoners van Amsterdam-Noord e.o. bijdragen aan een betere gezondheid en een betere

Nadere informatie

Wat kunnen wij leren van de organisatie van geïntegreerde zorg in de VS en andere landen?

Wat kunnen wij leren van de organisatie van geïntegreerde zorg in de VS en andere landen? Wat kunnen wij leren van de organisatie van geïntegreerde zorg in de VS en andere landen? Workshop 7 van Guus Schrijvers op 15 februari 2018 te Utrecht tijdens het Substitutie-congres Omschrijving thema

Nadere informatie

Update van de richtlijnen voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de voorziening huisartsenzorg

Update van de richtlijnen voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de voorziening huisartsenzorg Update van de richtlijnen voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de voorziening huisartsenzorg Rapportage van de werkgroep B & B, november 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding bladzijde 3 2. Richtlijnen

Nadere informatie

Reduceren van variabiliteit van vraag en aanbod in de zorg

Reduceren van variabiliteit van vraag en aanbod in de zorg RUG1 05-02-2010 1 Reduceren van variabiliteit van vraag en aanbod in de zorg Taco van der Vaart (FEB) Marcel de Jong (SYNZO) 2 Even voorstellen Taco van der Vaart UHD Operations Management Directeur onderzoeksinstituut

Nadere informatie

Regionale samenwerking in de triage in de acute (huisartsen)zorg

Regionale samenwerking in de triage in de acute (huisartsen)zorg Regionale samenwerking in de triage in de acute (huisartsen)zorg Symposium Samen in de acute zorg 2016 14 maart 2016 Inhoud presentatie: Visie op spoed (huisartsen)zorg tijdens ANW-uren Dokterswacht Friesland

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleiding.

Hoofdstuk 1. Inleiding. 159 Hoofdstuk 1. Inleiding. Huisartsen beschouwen palliatieve zorg, hoewel het maar een klein deel van hun werk is, als een belangrijke taak. Veel ongeneeslijk zieke patiënten zijn het grootse deel van

Nadere informatie

Te snel naar de huisartsenpost

Te snel naar de huisartsenpost Spoedbeleving patiënten is amper te beïnvloeden beeld: Vincent van den Hoogen, HH Te snel naar de huisartsenpost dr. Paul Giesen, huisarts, onderzoeker en projectleider Alice Hammink, MSc onderzoeker dr.

Nadere informatie

Integraal of Huisartsgeneeskundig?

Integraal of Huisartsgeneeskundig? Integraal of Huisartsgeneeskundig? Blik op zorg-ict vanuit vier verschillende kanten Bas Leerink 7 april 2017 Verantwoording Vanuit 4 verschillende rollen/gezichtspunten 4 ontwikkelingen die van invloed

Nadere informatie

Twee en één samen is geen anderhalf. Een kwalitatieve, landelijke inventarisatie samenwerkingsverbanden HAP en SEH

Twee en één samen is geen anderhalf. Een kwalitatieve, landelijke inventarisatie samenwerkingsverbanden HAP en SEH Twee en één samen is geen anderhalf Een kwalitatieve, landelijke inventarisatie samenwerkingsverbanden HAP en SEH Luc Coenen Augustus 2009 1 MANAGEMENTSAMENVATTING Dit rapport is een landelijke inventarisatie

Nadere informatie

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën The Relation between Personality, Education, Age, Sex and Short- and Long- Term Sexual

Nadere informatie

EINDRAPPORT PREPARATORY GRANT SPOEDZORG

EINDRAPPORT PREPARATORY GRANT SPOEDZORG EINDRAPPORT PREPARATORY GRANT SPOEDZORG Inleiding De spoedzorg verandert. Het aantal zorgvragen bij huisartsenposten neemt toe. Afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) kennen een groot aantal zelfverwijzers,

Nadere informatie

+ = (Basis) spoedpost

+ = (Basis) spoedpost + = (Basis) spoedpost 1 Landelijke ontwikkelingen (basis) spoedzorg 2 Visie van Achmea 3 Belangrijke coalitiepartners 4 Samenwerkingsvormen tussen de SEH en HAP 5 Hoe ziet volgens Achmea de (basis) spoedzorg

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Een brede kijk op onderwijskwaliteit Samenvatting

Een brede kijk op onderwijskwaliteit Samenvatting Een brede kijk op onderwijskwaliteit E e n o n d e r z o e k n a a r p e r c e p t i e s o p o n d e r w i j s k w a l i t e i t b i n n e n S t i c h t i n g U N 1 E K Samenvatting Hester Hill-Veen, Erasmus

Nadere informatie

Factsheet. Evaluatie van het Transmuraal Interactief Patiënt Platform (TIPP) vanuit patiënten perspectief

Factsheet. Evaluatie van het Transmuraal Interactief Patiënt Platform (TIPP) vanuit patiënten perspectief Factsheet Evaluatie van het Transmuraal Interactief Patiënt Platform (TIPP) vanuit patiënten perspectief Onderzoek naar de ervaringen en behoeften van patiënten over TIPP, het verwijsproces en de zorgaanbieders

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Inleiding In de tweede helft van de twintigste eeuw hebben vele maatschappelijke en zorg-gerelateerde ontwikkelingen plaatsgevonden, die van grote invloed zijn geweest op de manier

Nadere informatie

Sneeuwwitje, de zeven dwergen en de boze heks?

Sneeuwwitje, de zeven dwergen en de boze heks? Sneeuwwitje, de zeven dwergen en de boze heks? Over de rol van de Operational Auditor in sturen op kernwaarden, cultuur en gedrag Olof Bik Behavioral & Cultural Governance Trophy Games, 28 nov 2013, Hilversum

Nadere informatie

University of Groningen. Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera

University of Groningen. Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera University of Groningen Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Onderzoek naar de inzet van nurse practitioners op de Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde

Onderzoek naar de inzet van nurse practitioners op de Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde 9 epidemiologisch bulletin, 2005, jaargang 40, nummer 4 Onderzoek naar de inzet van nurse practitioners op de Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde C. van der Linden De organisatie

Nadere informatie

Landelijk cliëntervaringsonderzoek

Landelijk cliëntervaringsonderzoek Landelijk cliëntervaringsonderzoek Monitor Januari t/m december 2016 Ons kenmerk: 17.0010587 Datum: 22-09-2017 Contactpersoon: Rosan Hilhorst E-mail: Contractbeheer@regiogv.nl Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

The chain concept: an insufficient paradigm in emergency medicine

The chain concept: an insufficient paradigm in emergency medicine The chain concept: an insufficient paradigm in emergency medicine Prof.Dr.J.J.L.M. Bierens MCDM Hoogleraar urgentiegeneeskunde Afdeling anesthesiologie VU medisch centrum Amsterdam Inhoud wat is urgentiegeneeskunde

Nadere informatie

Samenvatting rapport 'De brede betekenis van acute zorg' 5 augustus 2013 Pagina 1/4

Samenvatting rapport 'De brede betekenis van acute zorg' 5 augustus 2013 Pagina 1/4 Samenvatting rapport 'De brede betekenis van acute zorg' NVZ 5 augustus 2013 Bram den Engelsen Hein Abeln Maret van der Wees Meer nuance en inzicht rond concentratie en spreiding van acute zorg Over concentratie

Nadere informatie

Bas Leerink. Lid Dagelijks Bestuur Landelijk Netwerk Acute zorg

Bas Leerink. Lid Dagelijks Bestuur Landelijk Netwerk Acute zorg Bas Leerink Lid Dagelijks Bestuur Landelijk Netwerk Acute zorg Nationale Spoedzorg Congres Bas Leerink 8 november 2018 Van papier naar praktijk 3 Ontwikkelingen in de acute zorg Druk op de acute zorgketen;

Nadere informatie

Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van. zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten

Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van. zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten met diabetes mellitus type 2 in de huisartsenpraktijk Thinking

Nadere informatie

DIGITALE ZORG EN PRIVACY

DIGITALE ZORG EN PRIVACY DIGITALE ZORG EN PRIVACY MAARTEN VERKERK DANIEL TIJINK ALDERT DE JONGSTE INLEIDING 1 Samenleving wordt steeds complexer 2 Meer aandacht voor individu (pluriformiteit) 3 Grote hoeveelheden data 4 Steeds

Nadere informatie

Hoe meet je prestatie op het werk?

Hoe meet je prestatie op het werk? Body@Work retraite 26-10- 10, TNO Leiden Hoe meet je prestatie op het werk? Project team: Drs. Linda Koopmans (TNO/VUmc) Dr. Claire Bernaards (TNO) Dr. Vincent Hildebrandt (TNO) Prof. Dr. Riekie de Vet

Nadere informatie

Curatr als tool voor organisatie-ontwikkeling

Curatr als tool voor organisatie-ontwikkeling THEMA Demi Chau, Ashley Grimmelikhuijsen & Sanne Ghielen Curatr als tool voor organisatie-ontwikkeling Sociaal leren Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn al enige tijd een grote trend in onderwijsland.

Nadere informatie

Transvorm Actueel. en de zorg verandert mee. Het werk(en) in de zorg verandert. Hoe reageert u als werkgever en wat doet dat met uw medewerkers?

Transvorm Actueel. en de zorg verandert mee. Het werk(en) in de zorg verandert. Hoe reageert u als werkgever en wat doet dat met uw medewerkers? Transvorm Actueel en de zorg verandert mee Het werk(en) in de zorg verandert. Hoe reageert u als werkgever en wat doet dat met uw medewerkers? Woensdag 17 december 2015 Dr. Monique Veld E-mail: monique.veld@ou.nl

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma.

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. University of Groningen Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. Verbakel, N. J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen 1. Belangrijke knelpunten voor versnelling uitwisseling eerste- naar tweedelijns instellingen 2. Belangrijke knelpunten voor versnelling

Nadere informatie

Bisnez uit de praktijk. Een financieel gezond ziekenhuis hoe bereik je dat?

Bisnez uit de praktijk. Een financieel gezond ziekenhuis hoe bereik je dat? Een financieel gezond ziekenhuis hoe bereik je dat? Een financieel gezond ziekenhuis hoe bereik je dat? 2 Vier aanbevelingen uit de praktijk In juni 2013 ging het eerste ziekenhuis in Nederland failliet:

Nadere informatie

Lagerhuisdebat spoedzorg shertogenbosch. keuzestress in de spoedzorg 26 september en 3 oktober 2014 gespreksleiders Paul Jorna en Marian Frijters

Lagerhuisdebat spoedzorg shertogenbosch. keuzestress in de spoedzorg 26 september en 3 oktober 2014 gespreksleiders Paul Jorna en Marian Frijters Lagerhuisdebat spoedzorg shertogenbosch keuzestress in de spoedzorg 26 september en 3 oktober 2014 gespreksleiders Paul Jorna en Marian Frijters Toelichting werkwijze; Landelijke ontwikkelingen Visie en

Nadere informatie

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld.

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. Discussie zorgverleners over ontwikkeling eerstelijns spoedzorg : De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. De inwoner van Noord-Nederland

Nadere informatie

Business case regionale samenwerking (S2)

Business case regionale samenwerking (S2) Business case regionale samenwerking (S2) Initiële business cases Gedetailleerde business case Geactualiseerde business case (monitoring en evaluatie) Initiële business case Alternatieven en scenario s

Nadere informatie

Presentatie Rapport project Instroom

Presentatie Rapport project Instroom Presentatie Rapport project Instroom Inzicht in de instroom van patiënten in de huisartsen spoedzorg van Medrie Programma Projectgroepleden Aanleiding Doelstelling Werkwijze Aanbevelingen Vragen / discussie

Nadere informatie

AMBULANCEZORG IN 2025:

AMBULANCEZORG IN 2025: AMBULANCEZORG IN 2025: Zorgcoördinatie en mobiele zorg Visiedocument Ambulancezorg Nederland AMBULANCEZORG IN 2025: Zorgcoördinatie en mobiele zorg Visiedocument Ambulancezorg Nederland ONTWIKKELINGEN

Nadere informatie

Pascale Peters (Radboud Universiteit) Laura den Dulk (Universiteit Utrecht) Judith de Ruijter (A&O Consult)

Pascale Peters (Radboud Universiteit) Laura den Dulk (Universiteit Utrecht) Judith de Ruijter (A&O Consult) Mag ik thuiswerken? Een onderzoek naar de attitudes van managers t.a.v. telewerkverzoeken Pascale Peters (Radboud Universiteit) Laura den Dulk (Universiteit Utrecht) Judith de Ruijter (A&O Consult) Nederland

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS

SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS STAND VAN ZAKEN PER 1 APRIL 2015 SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG

Nadere informatie

Improviseren of organiseren?

Improviseren of organiseren? Surviving wachttijden op de SEH Improviseren of organiseren? Venticare congres, 28 mei 2010 J.S.K. Luitse en R.W. Rosmulder SEH Grote Stad: Improviseren of Organiseren! 60-70% zelfverwijzer 15-20% verwezen

Nadere informatie

Summary 124

Summary 124 Summary Summary 124 Summary Summary Corporate social responsibility and current legislation encourage the employment of people with disabilities in inclusive organizations. However, people with disabilities

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 247 Acute zorg Nr. 185 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 1 juli 2013 In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Huisartsenpost en spoedeisende eerste hulp: wel of niet integreren?

Huisartsenpost en spoedeisende eerste hulp: wel of niet integreren? Beschouwing Huisartsenpost en spoedeisende eerste hulp: wel of niet integreren? EP Moll van Charante en PJE Bindels Inleiding In navolging van het Verenigd Koninkrijk 1 en Denemarken 2 heeft de organisatie

Nadere informatie

Meer spoedzorg, minder kosten

Meer spoedzorg, minder kosten Meer spoedzorg, minder kosten Zwolse zelfverwijzers spoedzorg naar één loket Auteurs: J.M.W.J (Annemiek) Bosch- van Nuenen, SEH-arts KNMG, Martini Ziekenhuis, Groningen David de Jong, Datamanager, Isala

Nadere informatie

Bestuurlijke rapportage Toenemende druk op de acute zorg in Voorne-Putten

Bestuurlijke rapportage Toenemende druk op de acute zorg in Voorne-Putten Bestuurlijke rapportage Toenemende druk op de acute zorg in Voorne-Putten Inleiding Deze rapportage is opgesteld in samenwerking tussen Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) en Huisartsenposten Rijnmond

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2

hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 9 Samenvatting Samenvatting 176 In hoofdstuk 1 wordt een beeld geschetst hoe de huidige organisatie van de verloskundige zorg in Nederland aan het veranderen is. Net als in de rest van de gezondheidszorg,

Nadere informatie

workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts.

workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts. workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts. De huisarts centraal in de organisatie 18 september 2014 3 verhalen uit de praktijk Opdracht Willem Groenevelt: Dokterszorg Friesland Yvonne Guldemond:

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/52992 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Orden, M.L. van Title: Collaborative mental health care : changing the landscape

Nadere informatie

Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting

Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting Het probleem Wereldwonder van de zorg Topklinische zorg na verwijzing 3 e lijn Specialistische zorg na verwijzing 2 e lijn Eerste contact

Nadere informatie

Harm R. Haak Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Maastricht University Medical Centre+

Harm R. Haak Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Maastricht University Medical Centre+ Crowding? Eerste Hulp voor de SEH Harm R. Haak Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Maastricht University Medical Centre+ Steffie HA. Brouns Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Disclosures

Nadere informatie

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten.

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Inleiding Ziekte gerelateerde ondervoeding is nog steeds een groot probleem binnen de Nederlandse

Nadere informatie

ehealth in de Zorg 'een aanvulling of bedreiging' Erik Zwarter Managementadvies van Erasmus MC http://about.me/erikzwarter

ehealth in de Zorg 'een aanvulling of bedreiging' Erik Zwarter Managementadvies van Erasmus MC http://about.me/erikzwarter ehealth in de Zorg 'een aanvulling of bedreiging' Erik Zwarter Managementadvies van Erasmus MC http://about.me/erikzwarter 1 Het Erasmus MC 2012 1.200.000.000 omzet 9500 fte, 11.000 medewerkers 162 opnames/dag

Nadere informatie

-PERSBERICHT- Utrecht, 15 december ZORGINSTELLINGEN ZETTEN IN OP ZELFSTURENDE TEAMS -

-PERSBERICHT- Utrecht, 15 december ZORGINSTELLINGEN ZETTEN IN OP ZELFSTURENDE TEAMS - -PERSBERICHT- Utrecht, 15 december 2015 - ZORGINSTELLINGEN ZETTEN IN OP ZELFSTURENDE TEAMS - Zorginstellingen in de langdurige zorg hebben de afgelopen jaren te maken gehad met het scheiden van wonen en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 november 2011 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 november 2011 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Opschalen in de praktijk: Groei Max Foundation in Bangladesh. Martijn Thierry, ECSP, 22 september 2011

Opschalen in de praktijk: Groei Max Foundation in Bangladesh. Martijn Thierry, ECSP, 22 september 2011 Opschalen in de praktijk: Groei Max Foundation in Bangladesh Martijn Thierry, ECSP, 22 september 2011 0 Achtergrond Max Foundation Opgericht in 2004 door Steven en Joke le Poole (ouders Max) Doel: verminderen

Nadere informatie

DTL focus meeting Ongoing initiatives to establish automated links between clinical care and clinical research

DTL focus meeting Ongoing initiatives to establish automated links between clinical care and clinical research DTL focus meeting Ongoing initiatives to establish automated links between clinical care and clinical research UMC Utrecht Robert Veen, projectleider Research Data Platform Programma Research ICT EPD s

Nadere informatie

EFFECTIEF MANAGEN HET BEGRIJPEN VAN DE ORGANISATIE MOVE HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER 31 OKTOBER 2013 DR. WOUTER TEN HAVE

EFFECTIEF MANAGEN HET BEGRIJPEN VAN DE ORGANISATIE MOVE HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER 31 OKTOBER 2013 DR. WOUTER TEN HAVE EFFECTIEF MANAGEN HET BEGRIJPEN VAN DE ORGANISATIE MOVE HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER 31 OKTOBER 2013 DR. WOUTER TEN HAVE 30 oktober 2013 2 19 april 2013 3 Veranderen is noodzakelijk om te overleven

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen STERK in het werk. Een kwalitatief onderzoek naar de adoptie van een programma gericht op het Stimuleren van Eigen Regie en Kwaliteit van leven (STERK) van nierpatiënten door zorgverleners

Nadere informatie

Casusbeschrijving WelThuis-Goudenhart

Casusbeschrijving WelThuis-Goudenhart Casusbeschrijving WelThuis-Goudenhart Bekostiging Specialist ouderengeneeskunde buiten het verpleeghuis Colofon: G. Speksnijder, directeur Goudenhart November 2016 Visie WelThuis-Goudenhart Goudenhart

Nadere informatie

draagt via de positieve invloeden van de voorgaande mediatoren bij aan een verbeterde CRM effectiviteit in het huidige onderzoek.

draagt via de positieve invloeden van de voorgaande mediatoren bij aan een verbeterde CRM effectiviteit in het huidige onderzoek. Why participation works: the role of employee involvement in the implementation of the customer relationship management type of organizational change (dissertation J.T. Bouma). SAMENVATTING Het hier gepresenteerde

Nadere informatie

Nieuw denken: van aanbod naar waarde

Nieuw denken: van aanbod naar waarde Nieuw denken: van aanbod naar waarde Presentatie voor Platform Nieuwe Zorg 28 juni 2014 Agenda Waarde in de zorg: Value Based Organising I Bewegingen in het zorgveld II Value Based Organising De gedachte

Nadere informatie

De Bouw van een Zorgcircuit: Hoe gaan we te werk?

De Bouw van een Zorgcircuit: Hoe gaan we te werk? De Bouw van een Zorgcircuit: Hoe gaan we te werk? Dr. Jef Willems UZ Gent 12 Mei 2015 De bouw van een zorgcircuit Situering Zorgprogramma pediatrie Over netwerken en zorgcircuits Definities relaties Stap

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda University of Groningen Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

SAMENWERKING IS DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

SAMENWERKING IS DE BRUG NAAR DE TOEKOMST SAMENWERKING IS DE BRUG NAAR DE TOEKOMST EEN VISIE OP SAMENWE RKING IN DE NACHT IN DE SPOEDZOR G Versie 2.1- maart 2015 1 1. Inleiding 1.1 Aanleiding LHV Kring Midden-Nederland, Primair Huisartsenposten

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting CQI Oncologie Generiek 2014 Significant Thorbeckelaan 91 3771 ED Barneveld +31 342 40 52 40 KvK 3908 1506 info@significant.nl www.significant.nl Stichting Miletus Barneveld, 18 juni

Nadere informatie

JuMP-scan landelijke resultaten

JuMP-scan landelijke resultaten 23 april 2019 Leiderschap Eén van de belangrijkste lessen is dat de beweging naar juiste zorg op de juiste plek (JZOJP) niet vanzelf op gang komt. Dit vraagt om stevig leiderschap en een zichtbaar leidende

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 11 Nederlandse Samenvatting Bij beslissingen over het al dan niet vergoeden van behandelingen wordt vaak gebruikt gemaakt van kosteneffectiviteitsanalyses, waarin de kosten worden afgezet tegen de baten.

Nadere informatie

Anderhalvelijnszorg: Waarom? Marc Bruijnzeels, Jan van Es Instituut 24 januari 2017

Anderhalvelijnszorg: Waarom? Marc Bruijnzeels, Jan van Es Instituut 24 januari 2017 Anderhalvelijnszorg: Waarom? Marc Bruijnzeels, Jan van Es Instituut 24 januari 2017 Uit het regeerakkoord (2012): Een derde prioriteit betreft het bevorderen van (regionale) samenwerking tussen zorgaanbieders.

Nadere informatie

Huisartsgeneeskunde in een maatschappelijk perspectief

Huisartsgeneeskunde in een maatschappelijk perspectief Huisartsgeneeskunde in een maatschappelijk perspectief Herman Meulemans Dept. Sociologie Universiteit Antwerpen Domus Medica Houthalen-Helchteren 15 april 2015 Huisartsgeneeskunde bekeken door een sociologische

Nadere informatie

Bijeenkomst Blauwe Zorg Zorginnovatie en kwaliteit Ab Klink. 28 juni 2016

Bijeenkomst Blauwe Zorg Zorginnovatie en kwaliteit Ab Klink. 28 juni 2016 Bijeenkomst Blauwe Zorg Zorginnovatie en kwaliteit Ab Klink 28 juni 2016 Onze maatschappelijke rol Wij zijn één van de regisseurs in het stelsel. Samen met zorgaanbieders en patiënten realiseren we de

Nadere informatie

Visie van huisartsen op de samenwerking met organisaties in de keten van spoedzorg Regio Nijmegen en Land van Cuijk/Noord Limburg

Visie van huisartsen op de samenwerking met organisaties in de keten van spoedzorg Regio Nijmegen en Land van Cuijk/Noord Limburg Visie van huisartsen op de samenwerking met organisaties in de keten van spoedzorg Regio Nijmegen en Land van Cuijk/Noord Limburg Huisartsenkring Nijmegen e.o. en de Huisartsenposten Nijmegen en Boxmeer

Nadere informatie

Door Huisartsenposten ervaren succesfactoren en belemmeringen in de samenwerking met de SEH

Door Huisartsenposten ervaren succesfactoren en belemmeringen in de samenwerking met de SEH Door Huisartsenposten ervaren succesfactoren en belemmeringen in de samenwerking met de SEH Inleiding InEen heeft van eind 2013 tot voorjaar 2016 het project Verbetering samenhang en samenwerking van de

Nadere informatie

ICHOM en het belang voor de patiënt

ICHOM en het belang voor de patiënt DE PATIENT CENTRAAL Maarten de Wit Lent 12 oktober 2017 ICHOM en het belang voor de patiënt T2T Overarching principle B. The primary goal of treating patients with rheumatoid arthritis is to maximize long-term

Nadere informatie

Festival leren van toetsen Upward Feedback

Festival leren van toetsen Upward Feedback Festival leren van toetsen Upward Feedback Radboudumc Health Academy Nijmegen Lia Fluit, associate professor werkplekleren Tim Klaassen, onderwijskundige Tilburg, 7 juni2019 Feedback OPZET Inleiding over

Nadere informatie

Enterprisearchitectuur

Enterprisearchitectuur Les 2 Enterprisearchitectuur Enterprisearchitectuur ITarchitectuur Servicegeoriënteerde architectuur Conceptuele basis Organisatiebrede scope Gericht op strategie en communicatie Individuele systeemscope

Nadere informatie

De kunst van fouten maken

De kunst van fouten maken De kunst van fouten maken Programma De kunde van patiëntveiligheid Kick-off Inleiding patiëntveiligheid Pauze De kunst van het zien en leren van incidenten VIM Human Factor Engineering Video Inleiding

Nadere informatie

Outcome measurement in de gezondheidszorg

Outcome measurement in de gezondheidszorg PIJN Samen maken we er een punt van. Outcome measurement in de gezondheidszorg Dr. J. Berger, Diensthoofd Fysische Geneeskunde ZNA Stuivenberg Value-based healthcare Jan Berger Fysische geneeskunde en

Nadere informatie

Gezondheid en werk Rondetafellezing Langer leven, langer werken 13 mei 2014

Gezondheid en werk Rondetafellezing Langer leven, langer werken 13 mei 2014 Gezondheid en werk Rondetafellezing Langer leven, langer werken 13 mei 2014 Jac van der Klink Gezondheid en werk Duurzame inzetbaarheid Rondetafellezing Langer leven, langer werken 13 mei 2014 Jac van

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg 3. Kwaliteitssysteem 3.5. Meten, analyseren en verbeteren van de hulp- en dienstverlening 3.5.5. Medewerkerstevredenheid versie 2011 Doel: Ministerieel besluit: Art. 7 5: Daartoe beschrijft het centrum

Nadere informatie

Eindopdracht Verbeterplan zorg aan chronisch zieken

Eindopdracht Verbeterplan zorg aan chronisch zieken OEFENTOETS 2 Dit document bevat een uitwerking van de eindopdracht behorende bij de Praktijkcursus Gezondheidszorg, namelijk het schrijven van een verbeterplan voor de zorg aan chronisch zieke patiënten

Nadere informatie

Introductie Methoden Bevindingen

Introductie Methoden Bevindingen 2 Introductie De introductie van e-health in de gezondheidszorg neemt een vlucht, maar de baten worden onvoldoende benut. In de politieke en maatschappelijke discussie over de houdbaarheid van de gezondheidszorg

Nadere informatie

HET VOORKÓMEN VAN HANDECZEEM

HET VOORKÓMEN VAN HANDECZEEM HET BELANG VAN ONZE HANDEN Het is wellicht iets waar niemand iedere dag bij stilstaat, maar onze handen zijn erg belangrijk. Zonder handen zouden we dagelijkse klusjes onmogelijk kunnen uitvoeren en zou

Nadere informatie

STARTFLEX. Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam

STARTFLEX. Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam Colofon ONDERZOEKER StartFlex B.V. CONSULTANCY Centre for applied research on economics & management (CAREM) ENQETEUR Alexander Sölkner EINDREDACTIE

Nadere informatie

Verpleegkundige Topzorg

Verpleegkundige Topzorg Verpleegkundige Topzorg Verbinden en verbanden leggen Verpleegkundig leiderschap Jintiene Zeilstra & Katy van Hasselt 1 De verpleegkundige zorg in de transitie van tweede naar eerste lijn Afgelopen 10

Nadere informatie

Kennismanagement en innovatie. Gorinchem, 13 december 2011

Kennismanagement en innovatie. Gorinchem, 13 december 2011 Kennismanagement en innovatie Hans Berends (TU Eindhoven) Gorinchem, 13 december 2011 Innovation, Technology Entrepreneurship & Marketing Group School of Industrial Engineering (TU/e) Research: one of

Nadere informatie

Huisartsenzorg Veen, Genderen en Wijk en Aalburg

Huisartsenzorg Veen, Genderen en Wijk en Aalburg Huisartsenzorg Veen, Genderen en Wijk en Aalburg Ontstaan huisartsenpost Oprichting 2002 Posten in s-hertogenbosch, Zaltbommel, Oss en Uden Lagere dienstbelasting voor huisartsen Van circa 700 naar 225

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie