Studieonderdelen profieldeel Geschiedenis 5 ec, 140 sbu

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studieonderdelen profieldeel Geschiedenis 5 ec, 140 sbu"

Transcriptie

1 Studieonderdelen profieldeel Geschiedenis 5 ec, 140 sbu I. Verplichte studieonderdelen: 1. Leervragen 2. Opdracht belang vakinhoudelijke kennis 3. Excursie Schoorl 4. Bijeenkomsten (zie Hubl) II. Geschiedenisonderdelen: 1. Ontwerpen en uitvoeren van onderwijs (stageopdracht) 2. Excursie herinneringsplaats WOII 3. Historische jeugdliteratuur 4. Meerwaarde vakprofilering, conclusie en visie 5. Lever in 1. Leervragen (12 uur ): De student formuleert 1-2 leervragen, plus evt. deelvragen Bij het onderdeel W&T beroepsproduct heb je gewerkt vanuit je eigen leervraag. Voor het geschiedenisprofileringsdeel ga je nu 1 of 2 leervragen formuleren specifiek voor het vak geschiedenis op de basisschool. Je doet hiervoor uitgebreid bronnenonderzoek waarbij je gebruik maakt van (wetenschappelijke) artikelen. Hiervoor stel je een of meer leervragen op, met een totaal van 20 studielasturen. Een leervraag is een verdieping waarbij de theorie en de praktijk aan elkaar verbonden wordt. (De leervraag leg je ter goedkeuring voor aan je vakdocent.) Je gaat hier waar mogelijk in je stage mee aan de slag. Je leervraag komt terug in onderdeel II. 5; meerwaarde vakprofilering, conclusie en visie. Zie hieronder. 2. Belang van vakinhoudelijke kennis (20 uur) Kies een vakinhoudelijk onderwerp op het gebied van geschiedenis. Je gaat met een of twee kind(eren) in de basisschoolleeftijd het gesprek aan over het gekozen onderwerp. Het gehele gesprek wordt opgenomen (vraag toestemming van te voren!). De duur van het gesprek is minimaal 10 en maximaal 15 minuten. Doel van het gesprek is om te weten te komen wat het kind allemaal van het onderwerp af weet. Stel alleen open vragen en vraag door. Aan de hand van de opname wordt het gehele gesprek woordelijk uitgeschreven. Dit is nodig omdat hierna de vragen en antwoorden geanalyseerd gaan worden. Er wordt een woordweb (mindmap) gemaakt van de antwoorden van de kinderen. De vragen en antwoorden worden geanalyseerd m.b.v. de bewerking van het Codeerboek inzichten / Longitudinale project Talentenkracht (van der Steen, Steenbeek & van Geert, 2014) Toelichting op deze opdracht wordt gegeven door Jurgen Memelink. 2 A4-tjes met: Toelichting onderwerpkeuze Foto van de woordweb Samenvatting van de analyse van de vragen Wat de uitkomst van dit studieonderdeel betekent voor jou. Welke conclusies trek je eruit en welke invloed heeft dit op jouw rol/voorbereiding als leerkracht en de vragen die je stelt?

2 Bijlage: De gemaakt opname van het vraaggesprek. Het woordweb De uitgebreide analyse van de vragen. 3. Excursie (36 uur) Aan het eind van blok C gaan de dagstudenten drie dagen op excursie naar Schoorl. Je bereidt ter voorbereiding hierop een workshop voor die je daar gaat geven aan medestudenten. Je krijgt voorafgaand aan de excursie feedback van de vakdocent. De lengte van de workshop hangt af van de gemaakte keuzes, maar ligt tussen de minuten. Op dag 1 ga je met de groep die dezelfde profilering heeft (in jouw geval geschiedenis) op pad om alle workshops, die je zo veel mogelijk al voorbereid hebt, langs te lopen en met elkaar de puntjes op de i te zetten. Op dag 2 en 3 van het kamp voer je de workshops uit met studenten die een andere vakprofilering hebben gekozen. Dit doe je in groepen van 9 (3 studenten met AK als profilering, 3 met NAO/techniek en 3 met GS). Avondstudenten zijn van harte welkom om mee te gaan naar Schoorl. Er is ook een alternatief programma voor de avondstudenten. Hierover word je geïnformeerd door de cursuscoördinator. 1 A4-tjes met: Kort verslag van de voorbereidingen Bewijs van uitvoer Evaluatie 4. Bijeenkomsten (15 uur) Zie HUbl. Colleges: 10 uur Voorbereiden colleges: 5 uur. II. Vakprofilering Geschiedenis 1. Ontwerp en uitvoering onderwijs (20 uur) Op basis van de verdieping naar aanleiding van je leervragen of vanuit vraag basisschool ontwerp je je onderwijs. Je praktijkdeel bestaat uit een lessenserie van minimaal 5 lessen of een project van 3 dagdelen. Je werkt het ontwerp uit aan de hand van het lesvoorbereidingsformulier. Naar eigen inzicht kun je een onderwijsontwerp maken dat niet precies volgens het LVF is opgebouwd, maar waarin wel de belangrijke onderdelen in verwerkt zijn (beginsituatie, doelen, opbouw, werkvormen, leermiddelen, evaluatie). Je voert het ontwerp uit. Zorg dat je voldoende authentiek leerlingenwerk (foto s / scans/handtekening praktijkopleider) verzamelt die je kunt verwerken in je verslag. Besteed zorgvuldig aandacht aan de les/leerdoelen van de kinderen. In hoeverre zijn deze bereikt? Hoe heb je dat bepaald? Maak dit concreet. Suggesties voor jonge kinderen: zie onder. 2 A4-tjes met: Korte verantwoording van de studieonderdelen die uitgetest zijn in de praktijk. Wat was je ontwerp, wat kwam er uiteindelijk uit. Evaluatie van de gegeven lessen (met aandacht voor: doelen, didactiek, organisatie, )

3 Bijlagen: Bewijsmateriaal van de uitvoeren (foto s, evaluatie door PO,.) De omschrijving van de vakinhoud / verhaallijn / gebruikte verhaal LVF: Een omschrijving van de lessen op een lesvoorbereidingsformulier 2. Excursie (8 uur) Je (her)bezoekt een herinneringsplaats over de Tweede Wereldoorlog. Je verdiept je in de educatieve mogelijkheden. Bijvoorbeeld: Anne Frankhuis, Kamp Vught, Kamp Amersfoort, Verzetsmuseum, fort De Bilt, Bronbeek, Kamp Westerbork, Hollandse Schouwburg. Je denkt na over de volgende vragen: - Hoe maak ik dit betekenisvol voor kinderen; - Hoe zet ik dit in mijn onderwijs in; - Wat betekent dit voor mijn visie; - Kan en mag ik dit allemaal gebruiken; - Wat vind ik van de aanpak van het museum, welk educatief materiaal is er ontwikkeld, Is het bruikbaar. 2 A4-tjes met: Samenvatting van jouw ervaringen en antwoorden op de bovenstaande vragen. Dit mag verwerkt zijn in een betoog. Hoeft Evaluatie van de gegeven lessen (met aandacht voor: doelen, didactiek, organisatie, ) Bijlagen: Bewijsmateriaal van de uitvoeren (foto s, evaluatie door PO,.) De omschrijving van de verhaallijn / gebruikte verhaal LVF: Een omschrijving van de lessen op een lesvoorbereidingsformulier 3. Historische jeugdliteratuur gebruiken (18 uur) Kinderen leren heel veel over geschiedenis door films, tv, verhalen van oma, games en. boeken. Voor deze zelfstandige opdracht verdiep je je specifiek in historische jeugdliteratuur. Je gebruikt de vragenlijst uit de bijlage om inzicht te krijgen in het gebruik van historische jeugdliteratuur in je onderwijs. Uiteraard verdient het aanbeveling de boeken ook in je stage te gebruiken of op originele wijze uit te testen. Je kiest uit elke categorie 1 boek (roman, non-fictie, strip). Deze drie boeken bespreek je uitgebreid door middel van de vragenlijst uit de bijlage. Daarnaast maak je een top 10 van je favoriete boeken met een korte toelichting. Hier mag je een fraaie vormgeving op loslaten. (ICT-skills) Waar gaat het over? Waarom kies je het boek, wanneer las je het, heb je het wel eens met kinderen besproken? Beschrijf, onderbouwd met bronnen, hoe je de rol ziet van historische jeugdliteratuur in het (geschiedenis)onderwijs. : Ongeveer 4 A4 Je fraai vormgegeven top 10 De drie besproken boeken (2 A4 max) Rol van historische jeugdliteratuur, met vermelding van gebruikte bronnen, APA (1 A4) 4. Meerwaarde vakprofilering, conclusie en visie (10 uur)

4 Je beschrijft je visie op wereldoriënterend onderwijs, in relatie tot de visie en de context van de school. Op welke manier kunnen de wereldvakken het best aangeboden worden? Wat is de rol en het belang ervan? En wat van geschiedenisonderwijs in het bijzonder? Zijn er bepaalde didactische principes die jouw voorkeur hebben? In deze conclusie geef je een antwoord op jouw leervragen. (zie I.1). Ook ga je in op wat de meerwaarde van deze leervraag voor jou, de school of de leerlingen was. Tot slot beschrijf je hoe deze vakprofilering heeft bijgedragen tot je eigen ontwikkeling en visie op wereldoriënterend onderwijs. Je noteert de gebruikte bronnen (APA). : 1 à 2 A4 jes hierover, met bronvermelding. 5. Lever in (1 uur muiskliktijd) Je ontvangt van jouw slb er een sjabloon voor dit beroepsproduct in jouw digitaal portfolio. Via het digitaal portfolio verstuur je een beoordelingsaanvraag naar de beoordelend docent.

5 Bijlage 1: Suggesties: Ook voor jonge kinderen is heel veel mogelijk: Piraten Heksen Indianen Inuït (eskimo s) Ontdekkingsreizen (en Indianen) Ridders Kastelen Toen oma/mama jong was De Sixties De Seventies Speelgoed/spelen (door de eeuwen heen; in de jaren 70) Werken met meervoudige intelligenties: kaarten m.i. ontwikkelen en uitvoeren Rages Voedsel Eten bij de Romeinen Een Romeins huis Romeinse beroepen (gladiator, weddingplanner, huisslaaf) Je eigen geschiedenis: tijdbalk stamboom Het Oude Egypte: mummies, piramides (inclusief maken, bouwen) Mijn eigen museum De eigen omgeving: wijk, dorp, een gebouw, monument (GG 8.1) Voor oudere kinderen hebben jullie de afgelopen jaren veel ideeën opgedaan, experimenteer daarom ook met diverse werkvormen en vakdidactieken. Omgevingsonderwijs, meervoudige intelligenties, verhalend ontwerp. Oude Grieken Vikingen Karel de Grote Mijn middeleeuwse stad Tweede Wereldoorlog in je eigen buurt/familie Bijlage 2: Zelfstudieopdracht Jeugdliteratuur: Beoordelen historische jeugdliteratuur Hoe weet je of een boek geschikt is voor het gebruik in jouw (stage)klas. Hieronder een zelfstudie-opdracht. Je vindt punten ter beoordeling van verhalende en informatieve historische kinderboeken. Fictie: Beoordeel een historische jeugdroman met behulp van de volgende punten. Zorg dat je ook een onderbouwde eigen mening formuleert. 1. Maak een samenvatting van het boek. 2. Geef aan in hoeverre het verhaal gebaseerd is op historische gebeurtenissen. Wat is feit, waar begint de fictie? Hoe weet je dit? In hoeverre wordt de historische werkelijkheid

6 geweld aan gedaan in het boek? Geef je mening! 3. Voor welke leeftijdsgroep is het boek bestemd en vind je het daarvoor ook geschikt? 4. Hebben kinderen bepaalde voorkennis nodig voor ze dit boek kunnen gaan lezen? 5. Hoe is het verhaal in de tijd geplaatst? Worden jaartallen o.i.d. regelmatig herhaald? 6. Welke waarden en normen zijn aanwezig in het verhaal? Op welke manier worden deze overgebracht? Geef een voorbeeld en je eigen oordeel! 7. Met welke figuur zullen de kinderen zich identificeren, denk je? Licht toe. 8. Geef een analyse van de manier waarop verschillen tussen mensen in het boek aan bod komen. Hierbij komen sekserolpatronen, standsverschillen, etnische verschillen, relatie volwassene kind aan de orde. Klopt het in de tijd of is het vanuit opvattingen uit onze tijd weergegeven. Zou het eventueel veranderd kunnen worden? 9. Geef je mening over de illustraties of het ontbreken ervan. Vergeet hierbij niet de omslag! 10. Geef ten minste drie suggesties voor gebruik van deze roman op school. 11. Geef een citaat uit het boek, dat je zeer aansprak of kenmerkend voor het boek vindt. Geef hierbij aan waarom. 12. Geef voorbeelden van drie lessen, die je aan het boek zou kunnen koppelen. Non-fictie 1. Maak een samenvatting van het boek. 2. Is het boek vanuit een bepaald perspectief beschreven, bijvoorbeeld Nederland, Groot- Brittannië? Waar maak je dat uit op? 3. Voor welke leeftijdsgroep is het boek bestemd en vind je het daarvoor ook geschikt? 4. Hebben kinderen bepaalde voorkennis nodig voor ze dit boek kunnen gaan lezen? Hoe is het verhaal in de tijd geplaatst? Worden jaartallen o.i.d. regelmatig herhaald? 5. Geef suggesties voor gebruik van dit boek op de basisschool. Maak hierbij onderscheid in zelfstandig gebruik door de leerlingen en klassikaal gebruik. 6. Maak bij het boek een zelfwerkzaamheid opdracht, passend bij de leeftijdsgroep. 7. Geef een overzicht van het soort illustraties dat gebruikt is. (Kaarten, foto s, reconstructietekening) Geef je mening hierover aan de hand van voorbeelden. Kun je iets zeggen over de historische juistheid? (Gebruik hiervoor afbeeldingen uit andere boeken/internet over hetzelfde onderwerp) 8. Worden in het boek suggesties gegeven hoe de kinderen nog meer over het onderwerp te weten kunnen komen? 9. Geef aan in hoeverre de feiten worden ondersteund door bewijzen. Geef voorbeelden van verwijzingen naar historische bronnen. 10. Geef de vijf meest opmerkelijke feiten die jij uit dit boek geleerd hebt. 11. Geef voorbeelden van drie lessen waarbij je het boek zou kunnen gebruiken. Geef aan wat je gebruikt en hoe? Strips 1. Maak een samenvatting van het stripboek. 2. Is het boek vanuit een bepaald perspectief beschreven, bijvoorbeeld Nederland, Groot- Brittannië? Waar maak je dat uit op? 3. Voor welke leeftijdsgroep is het boek bestemd en vind je het daarvoor ook geschikt?

7 4. Hebben kinderen bepaalde voorkennis nodig voor ze dit boek kunnen gaan lezen? Hoe is het verhaal in de tijd geplaatst? Worden jaartallen o.i.d. regelmatig herhaald? 5. Geef suggesties voor gebruik van dit boek op de basisschool. Maak hierbij onderscheid in zelfstandig gebruik door de leerlingen en klassikaal gebruik. 6. Maak bij het boek een zelfwerkzaamheid opdracht, passend bij de leeftijdsgroep. 7. Stereotypering. Welke stereotypen haal je uit het boek? (Zwitsers zijn altijd aan het schoonmaken, Afrikanen praten gebrekkig, etc.) 8. Geef een overzicht van het soort illustraties dat gebruikt is. (Kaarten, foto s, reconstructietekening) Geef je mening hierover aan de hand van voorbeelden. Kun je iets zeggen over de historische juistheid? (Gebruik hiervoor afbeeldingen uit andere boeken/internet over hetzelfde onderwerp, vermeld deze bronnen.) 9. Geef aan in hoeverre de feiten worden ondersteund door bewijzen. Geef voorbeelden van verwijzingen naar historische bronnen. 10. Geef voorbeelden van drie lessen, die je aan het boek zou kunnen koppelen. Lees Geschiedenis Geven, Didactisch Aspect hfd. 3, deel over gebruiken jeugdliteratuur Of Van der Kooij, deel over jeugdliteratuur.

Beoordelingsformulier Verslag Vakprofilering Geschiedenis Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5

Beoordelingsformulier Verslag Vakprofilering Geschiedenis Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5 Beoordelingsformulier 3.1.2 Verslag Vakprofilering Geschiedenis 2015-2016 Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5 Studentnaam: Klas: Beoordelaar Studentnummer: Datum: KERN- EN DEELTAKEN DIE HOREN BIJ DEZE TOETS: 2.1,

Nadere informatie

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool In dit beroepsproduct ontwerp je onderwijs op het gebied van Wetenschap en technologie voor de basisschool. Uitgangspunt bij je onderwijsontwerp

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen.

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. In dit document lees je wat het beroepsproduct Technisch gesproken reken ik daarop inhoudt. De vakken rekenen-wiskunde,

Nadere informatie

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Velon-congres, Breda, 19 maart 2019 Rob Moggré, r.moggre@ipabo.nl Ronald Keijzer, r.keijzer@ipabo.nl https://kenniscentrum.ipabo.nl Hogeschool ipabo We zoomen in

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek In deze deelopdracht ga je het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek onderzoeken. Geerts en van Kralingen (2011) definiëren onderwijsconcept

Nadere informatie

Cursus. Vakinhoud en leergebieden primair onderwijs (geschiedenis)

Cursus. Vakinhoud en leergebieden primair onderwijs (geschiedenis) Cursus Vakinhoud en leergebieden primair onderwijs (geschiedenis) Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Sietske van Es Inhoudelijke redactie: Floortje

Nadere informatie

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 GESCHIEDENIS: Leerinhouden tien tijdvakken 1 Kennis van de kerndoelen Tijd van het basisonderwijs 2 Tijdsbalk 3 Kennis van de 10 tijdsvakken 4 Kennis van de 50

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Dossier opdracht 4. Vakproject 2: Vakdidactiek

Dossier opdracht 4. Vakproject 2: Vakdidactiek Dossier opdracht 4 Vakproject 2: Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 26 september, 2007 Samenvatting Dossier opdracht 3 bevat een uitgebreid

Nadere informatie

Leesportfolio Jeugdliteratuur, format en randvoorwaarden

Leesportfolio Jeugdliteratuur, format en randvoorwaarden Leesportfolio Jeugdliteratuur, format en randvoorwaarden De randvoorwaarden Voor de cursus Jeugdliteratuur maak je alle opdrachten en je neemt ze alle op in je leesportfolio. Vier opdrachten hierin vormen

Nadere informatie

Terugblik masterclasses HAN Pabo

Terugblik masterclasses HAN Pabo Terugblik masterclasses HAN Pabo Het afgelopen jaar 2017 hebben studenten van de HAN Pabo de mogelijkheid gehad zich via masterclasses te verdiepen in W&T. Alle hieronder beschreven masterclasses zijn

Nadere informatie

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Uitwerking Domein Gezondheidszorg Hogeschool Utrecht Honoursforum GZ Onderwerp / thema: Naam student: Studentnummer: Opleiding: Studiejaar

Nadere informatie

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Cursusdoelen 1. De student heeft kennis van getalfuncties, inzicht in de telrij, (structuur van) getallen en getalrelaties

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden VOORWOORD Angerenstein SB (Sport en Bewegen) is een complete serie leermiddelen voor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen. Angerenstein SB bestaat uit boeken met theorie en opdrachten, online verdiepingsstof

Nadere informatie

2017 exameneenheid 4 kwaliteitszorg

2017 exameneenheid 4 kwaliteitszorg Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Branche Kraamzorg 01 november 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/104326 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Het begrip portfolio komt oorspronkelijk uit de wereld van kunst en architectuur. Kunstenaars en architecten kunnen bij hun sollicitaties

Nadere informatie

Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken. AMAC 12 maart 2019

Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken. AMAC 12 maart 2019 Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken AMAC 12 maart 2019 Wat herinner je je nog van de lessen op school? BLINKEEN MOOIE TITEL VISIE BLINK EEN

Nadere informatie

Beoordelingsmodel bij een PWS binnen het natuurprofiel

Beoordelingsmodel bij een PWS binnen het natuurprofiel Beoordelingsmodel bij een PWS binnen het natuurprofiel Beoordelingsmoment 1 Oriënteren GO / NO GO Motivatie Onvoldoende: No go Voldoende 15 Goed 20 Zeer goed 25 Willen de leerlingen door in de huidige

Nadere informatie

KNAG dag Andreas Boonstra

KNAG dag Andreas Boonstra KNAG dag 2018 Andreas Boonstra 1 Beeldvorming Foto van Pixabay 2 Is er sprake van een kloof? Foto van Pixabay 3 Kennis en vaardigheden?? Is het en/of OF en/en? 4 Eerste jaar Aardrijkskunde op de Katholieke

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

Ontwikkelingsverslag Minor Teaching Abroad

Ontwikkelingsverslag Minor Teaching Abroad Ontwikkelingsverslag Minor Teaching Abroad In dit document beschrijf je zo concreet mogelijk jouw ontwikkeling op de vijf kerntaken gedurende de stage in het buitenland. Elke kerntaak onderbouw je met

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

K i n d e r b o e r d e r i j. Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken.

K i n d e r b o e r d e r i j. Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken. K i n d e r b o e r d e r i j Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken. Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen?

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Opbouw van de educatieve minor

Opbouw van de educatieve minor Opbouw van de educatieve minor De educatieve minor bereidt je voor op lesgeven en het leraarsvak. Naast praktijkopdrachten en stages krijg je didactische en padagogische vaardigheden aangereikt. De minor

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les 1 Lesschemaformulier (LSF) Handleiding versie 2009-2010 / Pedagogogische Hogeschool De Kempel Helmond Kop Op ieder lesschemaformulier noteer je jouw voor- en achternaam en de jaargroep op de Kempel. Je

Nadere informatie

Introduceren thema Het menselijk lichaam. Thema: Het (menselijk) lichaam. centraal: 1. Maak een vergelijking tussen het menselijk lichaam en het

Introduceren thema Het menselijk lichaam. Thema: Het (menselijk) lichaam. centraal: 1. Maak een vergelijking tussen het menselijk lichaam en het Natuur & Techniek Het (menselijk) lichaam Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Het (menselijk) lichaam Introduceren thema Het menselijk lichaam In deze lessen staan

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Verplichte stage opdrachten P-fase semester 1 C-GES 1 Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Gebruikt de mentor materiaal en/ of een methode? Welke beeldvormers

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan.

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan. Meesterstuk leerjaar 6 Versie A (2017-2018) Wat is het onderwerp van het meesterstuk en wanneer moet het klaar zijn? Je gaat een verslag maken waarin je ons meeneemt in jouw wereld. Het Meesterstuk moet

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 WAAROM ONDERZOEK? Onderzoek doen is een belangrijke wetenschappelijke vaardigheid. Tijdens de plusweek ga je leren hoe je dat moet doen. Je

Nadere informatie

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied.

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied. Geschiedenis 80 jarige oorlog Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: 80 jarige oorlog In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou Nederland eruit zien als Nederland

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum:

Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum: Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie 2016-2017 (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum: 26-5-2017 Naam: Ingevuld door Britt Vereijken voor Danique van Hassel. Gericht

Nadere informatie

Opbouw van de educatieve minor

Opbouw van de educatieve minor Opbouw van de educatieve minor Thema blokken (UM) Stage (Voortgezet Onderwijs) Periode 1 / 4 Blok 1: Introductie in het onderwijs - Onderwijsgroepsbijeenkomsten - Vaardigheidsonderwijs 6 ECTS, studiebelasting

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie

Opdracht didactisch Stripverhaal

Opdracht didactisch Stripverhaal Opdracht didactisch Stripverhaal Door Priscilla de Kock, Joey Larioza en Wesley van Vliet A. Inleiding B. Beginsituatie voorkennis C. Doelstelling D. Lesplannen A. Inleiding Deze lessenserie is bedoeld

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Een bekende Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: een bekende Introduceren thema Tweede Wereldoorlog: een bekende

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano Informatiebrochure Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Het profielwerkstuk 4 Beoordelingsmomenten 6 Het schriftelijk verslag 7 Eindbeoordeling profielwerkstuk 8 2

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

Opdrachten bij hoofdstuk 1

Opdrachten bij hoofdstuk 1 Opdrachten bij hoofdstuk 1 1.1 Het portfolio op jouw opleiding Ga na met welke portfolio s er binnen jouw pabo gewerkt wordt. Probeer in handboeken en studiegidsen van je opleiding omschrijvingen van het

Nadere informatie

Module H3-2 DE GROTE OORLOG VAN EUROPA

Module H3-2 DE GROTE OORLOG VAN EUROPA Module H3-2 DE GROTE OORLOG VAN EUROPA WERKSCHEMA (alle leerroutes) 3 lesweken (max. 6 lessen) Onderdeel van toets T1 in toetsweek 1 Alle informatie over deze module vind je hier: Jouw docent heeft met

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs. [naam trainer]

Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs. [naam trainer] Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer] Inhoud Startactiviteit Ideeën genereren voor onderzoeksvragen / ontwerp problemen Intervisie / mini-les aan de hand van uitgevoerde les / lesontwerp

Nadere informatie

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces week 6 tussenmeting zonder tips week 1 hjggv?-vragen stellen week 0 cyclus uitleggen tijdens de slb-les week 2 t/m 10 team in actie week 2 respons

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst)

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Kerndoelen 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Bij de trainingsbijeenkomsten hoort telkens een voorbereidingsopdracht. Het uitvoeren en (op papier) meenemen hiervan is noodzakelijk

Nadere informatie

Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG

Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG 1 Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG Carien Bakker vakdidactica Nederlands c.h.w.bakker@rug.nl Charlotte Speekenbrink eerstegraadsdocente Nederlands (in opleiding) Marjolein Gielstra eerstegraadsdocente

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Van lespraktijk naar een visie op W&T. Dr. Tim van Wessel

Van lespraktijk naar een visie op W&T. Dr. Tim van Wessel Van lespraktijk naar een visie op W&T Dr. Tim van Wessel Programma vandaag n Uitwisseling lesplannen n Van lesactiviteiten naar een visie op W&T onderwijs n Wat doen jullie al en wat ontbreekt nog? de

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4 Voorlezen en vertellen ROC 4 135 136 Voorlezen en vertellen - ROC 4 1. Interactief voorlezen Waar gaat het over? Tijdens je stage heb je vast wel eens een juf zien voorlezen aan de klas. Tijdens het voorlezen

Nadere informatie

Training. Coachend begeleiden

Training. Coachend begeleiden Training Coachend begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Bertine Pruim Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Factor-E Coachend begeleiden

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Introduceren thema Op vakantie in Europa. centraal rondom vakantie in Europa: Thema: Op vakantie in Europa

Introduceren thema Op vakantie in Europa. centraal rondom vakantie in Europa: Thema: Op vakantie in Europa Aardrijkskunde Op vakantie in europa Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Op vakantie in Europa Introduceren thema Op vakantie in Europa In dit thema staan de volgende

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Cursus. Didactiek en motiveren van leerlingen

Cursus. Didactiek en motiveren van leerlingen Cursus Didactiek en motiveren van leerlingen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Didactiek

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9

Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9 Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9 Kenniscentrum Talentontwikkeling Handleiding Stage Deeltijdopleiding Jaar 1 1 Pabo Hogeschool Rotterdam September 2017 Inleiding In het eerste jaar van

Nadere informatie

Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. 2. Een inhoudsopgave. Let op, op het voorblad staat geen paginanummer.

Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. 2. Een inhoudsopgave. Let op, op het voorblad staat geen paginanummer. Wat moet er in een onderzoeksverslag? Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. Die zijn hieronder beschreven. Na de beschrijving zie je een voorbeeld met uitleg. 1. Een voorblad met De

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: oorlogsvoertuigen Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: Oorlogsvoertuigen Introduceren thema Tweede Wereldoorlog:

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

[DIA MET TITEL+COVER HIER]

[DIA MET TITEL+COVER HIER] [DIA MET TITEL+COVER HIER] Bijeenkomst 1 Beter schrijven in alle vakken Programma Aanleiding Schrijven in fasen Oriëntatiefase Opdrachtfase Schrijffase Revisiefase en publicatiefase (bijeenkomst 2) Voorwerk

Nadere informatie

Voorlichtingsplan maken

Voorlichtingsplan maken OPDRACHTFORMULIER Voorlichtingsplan maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale geschiedenis Tijdzones Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Tijdlijn In dit thema kiezen de kinderen een tijdvak uit om zich verder in te verdiepen. Voor dit tijdvak staat de volgende hogere

Nadere informatie

De Romeinen in nederland

De Romeinen in nederland geschiedenis De Romeinen in nederland Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: De Romeinen in Nederland Introduceren thema De Romeinen in Nederland In dit thema staan

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Voorbeeldles Taaldomeinen in samenhang: Argumenteren

Voorbeeldles Taaldomeinen in samenhang: Argumenteren Voorbeeldles Taaldomeinen in samenhang: Argumenteren Uitwerking bij ontwerpprincipe 1 Geschikt voor groep(en): 7 en 8 Taaldomeinen: lezen en schrijven Lesdoelen: Lezen: De leerlingen weten wat een standpunt

Nadere informatie

Lesbrieven voor daltonen jenaplanonderwijs

Lesbrieven voor daltonen jenaplanonderwijs project: Lesbrieven voor daltonen jenaplanonderwijs Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Kleding Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog - Kleding Introduceren thema Tweede Wereldoorlog - Kleding In dit

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten.

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten. Aardrijkskunde Wereldgodsdiensten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Wereldgodsdiensten Binnen dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Wat zou er gebeuren als een

Nadere informatie

WELKOM. Hèt Congres November Angeline van der Kamp MA

WELKOM. Hèt Congres November Angeline van der Kamp MA WELKOM Hèt Congres November 2013 Angeline van der Kamp MA Workshop: Marzano en ik? Wat werkt voor mij en mijn Leerlingen? Workshop Hèt Congres 29 november 2013 Angeline van der Kamp MA a.vanderkamp@fontys.nl

Nadere informatie

PWS project VWO t/m 31 maart Naam:

PWS project VWO t/m 31 maart Naam: VWO 5 PWS project 27 t/m 31 maart 2017 Naam: Het profielwerkstuk: een goede start in V5! De komende week maken jullie een start met het PWS. In groepjes van drie of vier leerlingen kiezen jullie een CE-vak

Nadere informatie

Dossier opdracht 7. Statistiek 1 - Vakdidactiek

Dossier opdracht 7. Statistiek 1 - Vakdidactiek Dossier opdracht 7 Statistiek 1 - Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 22 oktober, 2007 Samenvatting GWA: Een lesactiviteit waarbij de

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te Aardrijkskunde kinderrechten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Kinderrechten In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen

Nadere informatie

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag door J. 875 woorden 26 oktober 2016 5,5 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Lesvoorbereiding Verantwoording (waarom ga je dit doen) Beginsituatie

Nadere informatie