Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie"

Transcriptie

1 Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/ RIS Doorkiesnummer adres Onderwerp Rapportage Wmo Individuele Voorzieningen en Sociaal juridische dienstverlening Aantal bijlagen - Datum 16 oktober Geachte voorzitter, Hierbij informeer ik uw commissie over de uitvoering in de eerste helft van van een aantal Wmo voorzieningen. Het gaat om de huishoudelijke verzorging (HV), de voorziening gehandicapten (VG) en de taxibus. Daarnaast wordt ingegaan op de Sociaal juridisch dienstverlening. Omdat ik het van belang acht de commissie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat er speelt in de Wmo ga ik aan het eind van deze voortgangsrapportage in op de wetswijziging Wmo. Hierbij leg ik uit wat de wijziging inhoudt, wat dit voor de burgers betekent en hoe de gemeente de wijziging uitvoert. 1. Stand van zaken huishoudelijke verzorging (HV) Huidige stand van zaken huishoudelijke verzorging, realisatiecijfers en wettelijke termijnen In de volgende tabel worden de aantallen besluiten huishoudelijke verzorging tot en met het tweede kwartaal vermeld. Zoals aan de commissie is toegezegd is de gemeente bezig om het systeem zo in te richten dat het mogelijk wordt om onderstaande besluiten in te delen in aanvragen, herindicaties en beëindigingen. Ook omzettingen van klanten van HV1 naar HV2 en vice versa kunnen dan in beeld worden gebracht. Alleen het vermelden van het aantal besluiten geeft, zoals eerder door de commissie terecht is opgemerkt, een beperkt inzicht in de ontwikkelingen bij de HV. Het is de verwachting dat het systeem nog dit jaar hierop wordt aangepast zodat deze gegevens in de voortgangsrapportage over het tweede half jaar van kunnen worden meegenomen. Het gaat in de tabel om zowel afwijzingen, toekenningen als herindicaties. Ter vergelijking zijn ook de aantallen uit opgenomen. Inlichtingen bij Mark Venekamp Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 BSW/ De besluiten zijn verdeeld in HV1 en HV2 zorg in natura (ZIN) en in HV1 en HV2 Persoonsgebonden Budget (pgb). Genomen besluiten 1 e kwrt 2 e kwrt 3 e kwrt 4 e kwrt 1 e kwrt 09 2 e kwrt 09 HV 1 (ZIN) HV 1 (pgb) HV 2 (ZIN) HV 2 (pgb) Totaal Het totaal aantal besluiten is in het tweede kwartaal met meer dan 12% afgenomen. Dit komt vooral door minder besluiten voor Zorg in Natura in het eerste half jaar van. Opvallend is echter de toename van het aantal persoonsgebonden budget HV1 besluiten. Ten opzichte van het tweede half jaar van is het aantal meer dan verdubbeld. Zodra het systeem is aangepast is het ook mogelijk om te kijken of de toename van pgb s en de afname van ZIN met elkaar verband houden. Hieronder zijn in een tweetal grafieken de ontwikkelingen in de afgehandelde besluiten vanaf het eerste kwartaal tot en met het tweede kwartaal weergegeven Totaal HV1 ZIN Totaal HV2 ZIN Totaal HV ZIN 1e kwrt 2e kwrt 3ekwrt 4e kwrt 1e kwrt 2e kwrt Totaal PGB HV1 Totaal PGB HV2 Totaal PGB 1e kwrt 2e kwrt 3e kwrt 4e kwrt 1e kwrt 2e kwrt

3 BSW/ In onderstaande tabel staan de doorlooptijden van de aanvragen HV. Doorlooptijden 1 e kwrt 08 2 e kwrt 08 3 e kwrt 08 4 e kwrt 08 1 e kwrt < 2 weken 34.7% 47.6% 38.2% 41,5% 33,6% 34,4% 2 4 weken 40% 6.4 % 23.2% 24,6% 26,8% 18,9% 4 6 weken 15.5% 19.4% 23.9% 21,3% 18% 25,4% 6 8 weken 5.3% 19.4% 7.5% 6,2% 15,4% 9,8% > 8 weken 4.5% 7.2% 7.2% 6,4% 6,2% 11,5% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Op 1 september bedraagt het aantal aanvragen dat langer openstaat dan de wettelijke beslistermijn van acht weken 11,5%. Ten opzichte van het eerste kwartaal is dit een stijging van 5%. Vanwege de beperkingen van het systeem op dit moment kan geen gemiddelde doorlooptijd over het eerste half jaar worden gegeven. De 11,5% is dan ook de stand van zaken op 1 september. De stijging wordt met name veroorzaakt door de vakantieperiode. De verwachting is dat nu de vakantieperiode achter de rug is de achterstand snel wordt ingelopen. en HV Benadrukt wordt dat er in principe in het geheel geen wachtlijsten nodig zijn. Aan alle klanten wordt de mogelijkheid geboden om direct te worden geholpen door een andere zorgaanbieder. Sommige mensen kiezen voor een wachtlijst van de zorgaanbieder van hun keuze. De wachtlijsten bij de zorgaanbieders zijn in het tweede kwartaal afgenomen (zie onderstaande tabel). Wel kennen meerdere zorgaanbieders een (zeer kleine) wachtlijst. In het tweede kwartaal was er één zorgaanbieder (Florence) met een langere wachtlijst. De gemeente is in overleg met Florence hoe deze wachtlijst zo spoedig mogelijk teruggedrongen wordt. 2 e kwrt 08 3 e kwrt 08 4 e kwrt 08 1 e kwrt 09 HV HV e kwrt 09 Bezwaarschriften HV In het tweede kwartaal van zijn in totaal 44 bezwaarschriften binnengekomen. Dit zijn er 25 minder dan in het eerste kwartaal van. In het eerste half jaar van brengt dit het totaal op 113 bezwaarschriften. In het eerste half jaar van zijn er in totaal 276 bezwaarschriften binnengekomen. Indien de cijfers zich zo blijven ontwikkelen komt het aantal bezwaarschriften in fors lager uit dan in. In het tweede kwartaal zijn 17 van de afgehandelde bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. Daarnaast is bij één bezwaar gekozen voor een herziening van het besluit. Als we het aantal gegrond verklaarde bezwaren relateren aan het aantal genomen besluiten (3209) in het tweede kwartaal dan blijkt dat er in 0,05% van alle gevallen het besluit niet (geheel) gegrond is geweest. Huishoudelijke verzorging tijdens de zomervakantie Naar aanleiding van problemen bij de levering van de huishoudelijke verzorging gedurende de voorjaarsvakantie bij een enkele zorgaanbieder, zijn alle zorgaanbieders gevraagd om voor de levering van de huishoudelijke verzorging gedurende de zomervakantie een plan van aanpak te maken.

4 BSW/ In dit plan van aanpak moesten de zorgaanbieders aangeven hoe ze de levering van de zorg gedurende de vakantieperiode garanderen. Alle zorgaanbieders hebben tijdig een plan van aanpak ingeleverd. Nu de vakantie is afgelopen kunnen we zeggen dat de Huishoudelijke verzorging gedurende de zomervakantie voor het grootste deel goed is verlopen. De meeste zorgaanbieders geven aan geen grote problemen te hebben ondervonden voor wat betreft de levering van de hulp bij het huishouden. Sommige zorgaanbieders hebben noodgedwongen wel moeten schuiven met de dagen en de uren. Dit is uiteraard altijd in overleg met de klanten gebeurd. Ook bij de gemeente zijn in deze periode op dit punt niet meer klachten dan normaal binnengekomen. Tijdens de behandeling van de vorige rapportage heb ik toegezegd u op een drietal punten nader te informeren. Hoorzitting Meavita Voor wat betreft de hoorzitting over Meavita van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 5 en 19 juni verwijs ik u naar het stenografisch verslag, te downloaden via: Tevens heb ik u op 2 september geïnformeerd over het rapport van het College Sanering Zorginstelling (Ris ) naar de oorzaak van de financiële ondergang van Meavita. Medische beoordelingen Voor en 2010 is er een aanbesteding geweest voor medische beoordelingen. Bij deze aanbesteding ging het om de medische beoordeling voor meerdere producten en diensten van de dienst SZW, zoals re-integratie, bijstand, inburgering en de Wmo (VG en HV). Op basis van de gestelde criteria, kwaliteitseisen en prijs is aan Achmea Vitale gegund. Artikel spierziekten in het AD Naar aanleiding van vragen over een artikel in het AD van 17 juni Te weinig Thuiszorg voor mensen met een spierziekte, heb ik nagevraagd of dit in Den Haag ook het geval is. Bovenstaande wordt niet herkend bij de HV medewerkers van Den Haag OpMaat. Er wordt voor deze groep juist meer uren geïndiceerd. Een probleem wat zich wel eens voordoet is dat sommige spieraandoeningen niet of niet goed zijn gediagnosticeerd. Als dit het geval is wordt er door de consulent een medische beoordeling gevraagd. 2. Stand van zaken voorziening gehandicapten (VG) Aantal aanvragen en doorlooptijden VG In de laatste voortgangsrapportage over de VG heb ik u bericht dat het aantal openstaande aanvragen in de tweede helft van was afgenomen van tot Na een daling tot onder de was er rond mei en juni weer sprake van een stijging tot boven de Dit had te maken met een bovengemiddeld aantal ontvangen aanvragen. Als gevolg van een reeks maatregelen is de werkvoorraad nu gedaald tot rond de 980.

5 BSW/ In de eerste zes maanden van werden aanvragen voor een individuele woon- of vervoersvoorziening ingediend. In dezelfde periode in waren dat er Er is sprake van een stijging van 11%. Burgers weten de weg naar de gemeente steeds beter te vinden. De Den Haag Helpt campagnes, de borging van de toegankelijkheid als gevolg van de recent vernieuwde verordening en het steeds bekender worden van de website zijn waarschijnlijk oorzaken. Ik heb vorig jaar aangeven dat het mijn doelstelling is om 80% van de aanvragen binnen acht weken af te handelen. Gemeten over het eerste half jaar van lag het percentage tijdig afgehandelde aanvragen op gemiddeld 81.4%. Dit vindt u terug in de volgende grafiek. % besluiten binnen 8 weken Jan Feb Mrt Apr Mei Jun % besluit binnen 8 weken Bezwaarschriften VG Het aantal ingediende bezwaren houdt gelijke trend met. In de eerste zes maanden van zijn er 177 bezwaren ingediend. Tot eind juni werd 18% van de afgehandelde bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. Daarnaast werd in 10% van de bezwaren gekozen voor een herziening van het besluit. Aanbesteding hulpmiddelen De aanbestedingsprocedure voor de Wmo-hulpmiddelen heeft nu pas geleid tot een nieuwe contractant, aangezien één van de inschrijvers een kort geding had aangespannen om de voorlopige gunning aan de winnende inschrijver ongedaan te maken. Op 14 oktober heeft de rechtbank vonnis gewezen in dit geding en zijn de vorderingen van de eisende partij afgewezen. Hiermee wordt de opdracht aan de winnende partij, Em-Cart, definitief. Door het oponthoud zal de oorspronkelijke ingangsdatum voor de nieuwe overeenkomst (1 november ) niet meer gehaald worden. Om te voorkomen dat gebruikers zonder hulpmiddelen komen te zitten, is met de huidige leverancier overeengekomen dat zij de levering van hulpmiddelen tijdelijk voortzetten. Naar verwachting zal Em-Cart vanaf februari 2010 starten met het leveren van de hulpmiddelen in Den Haag. 3. Stand van zaken Taxibus Kort voor het zomerreces heb ik u gemeld dat het contract voor het Taxibusvervoer vanaf 1 januari 2010 (weer) zal worden uitgevoerd door de HTM. Ook heb ik u aangegeven welke wijzigingen er in de overeenkomst zullen worden aangebracht.

6 BSW/ Ten aanzien van de kwaliteit van de huidige dienstverlening bericht ik u als volgt: - Ritaantallen Sinds de uitvoering van het contract door HTM (maart 2007) neemt het aantal ritten toe. Gedurende de eerste zes maanden van is dit zichtbaar. Onderstaand een overzicht van het verloop van het gemiddelde aantal ritten per dag vanaf de start van de uitvoering door HTM: Periode 2007 t/m juni Aantal Ten opzichte van % 123 % 138 % - Percentage op tijd gereden ritten Het percentage ritten dat op tijd wordt uitgevoerd neemt weer toe. Nadat over heel het percentage op 90 bleef steken ben ik met de vervoerder in gesprek gegaan en zijn maatregelen getroffen. Deze maatregelen hadden betrekking op de inzet van het aantal voertuigen, maar ook op het tijdig anticiperen op oplopende rijtijden, waardoor eerder kon worden ingegrepen. De maatregelen hebben effect gesorteerd; over de eerste zes maanden van bedroeg het percentage op tijd uitgevoerde ritten Meldingen en klachten Het aantal en percentage klachten neemt verder af. Over de eerste zes maanden van zijn er 228 klachten en meldingen binnengekomen over de Taxibus. Afgezet tegen het aantal vervoerde personen in die periode ( ), betreft dit 1,0 promille. Een promillage tussen de 1 en 2 wordt gebruikelijk geacht. Het percentage klachten dat betrekking heeft op het te laat komen van de Taxibus is over de eerste zes maanden afgenomen tot 18. Over heel was dit nog Feestelijkheden Ook dit jaar is door de gemeente voor Taxibusgebruikers een Taxibusfeest georganiseerd. Circa burgers hebben één van de vier optredens bezocht. Voor de Taxibus is een jaar van mijlpalen. Zo werd voorafgaand aan het tweede optreden de 5 miljoenste passagier van de Taxibus in het zonnetje gezet, terwijl het 12,5 jarig bestaan van de Taxibus begin juli aanleiding was om de chauffeurs van de taxibus op een ontbijt te trakteren. Begin 2010 wordt wederom een Taxibusfeest georganiseerd. Ook rijden er sinds juli vijf kleurrijke Taxibussen door Den Haag. Op deze bussen is een ontwerp te zien van schilderijen die zijn gemaakt door mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Een initiatief in het kader van de campagne Cultuur zonder drempels.

7 BSW/ Stand van zaken Sociaal juridische dienstverlening De gemeente heeft in het kader van Wmo prestatieveld 3 de taak om aan haar burgers voorzieningen te bieden ten aanzien van advies, informatie en cliëntondersteuning. Sociaal juridische dienstverlening (SJD) is één van de voorzieningen waarmee invulling wordt gegeven aan deze taak. De SJD wordt uitgevoerd door de medewerkers Advies en Informatie (A&I), consulenten Front-office (FO) en de Sociaal Raadslieden, maar ook worden veel vragen telefonisch beantwoord door de medewerkers van het Klant Contact Centrum (KCC). Bij de A&I balie kan de burger terecht met haar vragen en problemen. De onderwerpen lopen uiteen van kinderopvangtoeslag, belastingvraagstukken, pensioen, wonen, werken, trouwen tot noodopvang. Indien men meerdere/complexe hulpvragen heeft, dan houdt een consultent FO een brede intake. Hierbij wordt in beeld gebracht of de burger recht heeft op meerdere voorzieningen. De meer complexe sociaal-juridische vragen worden behandeld door een sociaal raadsman/vrouw. Ontwikkelingen SJD Aantallen SJD Prestaties planning realisatie t/m juni hulpvragen sociaal raadslieden A&I balie hulpvragen KCC telefonische hulpvragen Totaal In zijn er hulpvragen behandeld, hoewel er hulpvragen werden verwacht. In blijven de hulpvragen stijgen. Dit heeft onder meer te maken met: a. Meer burgers komen met vragen over schuldhulpverlening en verzoeken tot administratieve ondersteuning. b. Burgers die hun AWBZ-ondersteuning/ begeleiding kwijt raken, vragen de gemeente om oplossingen (m.n. ondersteuning bij de administratie). c. Gemeentelijke PR-campagnes, zoals de Den Haag Helpt beurzen en het werk van de promoteams, prikkelen burgers. Om lange wachttijden te voorkomen, wordt een aantal maatregelen genomen: a. De uitbreiding van de capaciteit bij A&I/front-office (FO) en Sociaal Raadslieden (SR) met 3 fte FO en 2 fte SR. b. Het efficiënter stroomlijnen van hulpvragen tussen het Klant Contact Centrum (KCC), A&I/FO en Sociaal Raadslieden door: het beter afbakenen van de taken tussen KCC, A&I, FO en SR ; meer medewerkers aan de balie inzetten tijdens de piekuren. het aanbieden van een kennisbank op internet via c. Optimalisatie van vakinhoudelijke kennis en communicatievaardigheden van de A&I en FO consulenten. d. Stroomlijnen van advies en informatiepunten in Den Haag. Wellicht zoals tussen Den Haag OpMaat, de I-shops en de front office van de dienst Burgerzaken (DBZ).

8 BSW/ Met bovenstaande maatregelen verwacht ik op dit moment afdoende maatregelen te hebben getroffen. Uiteraard is dit vooralsnog een inschatting en zullen we de effecten goed blijven monitoren en waar nodig bijsturen. 5. Wetswijziging Wmo Per 1 januari 2010 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gewijzigd. De wetswijziging bevat drie kernelementen: 1. De aanbieder van zorg in natura mag niet langer zorg leveren via een alfahulp of een zelfstandige. 2. Het opnemen van een bepaling over de geïnformeerde toestemming door de burger. 3. Het opnemen van een overlegbepaling gericht op overname van personeel van oud-gegunde aanbieders door nieuw-gegunde aanbieders. Ad 1. Keuzemogelijkheden bij Hulp bij het Huishouden Wanneer een burger hulp bij het huishouden in natura wenst, regelt de gemeente de voorziening voor de burger door het sluiten van contracten met een zorgaanbieder. De burger is hiermee uitsluitend de ontvanger van de voorziening en mag op geen enkele wijze worden geconfronteerd met enige verantwoordelijkheid als werkgever of opdrachtgever. Met ingang van de wetswijziging is het uitgesloten dat een zorgaanbieder de voorziening in natura via een alfahulp of een zelfstandige levert waardoor de burger ongewild werkgever of opdrachtgever wordt. Als een burger de hulp bij het huishouden zelf wil regelen, kan hij/zij een persoongebonden budget (pgb) aanvragen. De burger regelt en koopt dan zelf zijn hulp in met behulp van het bedrag dat hij van de gemeente ontvangt. Hiermee kan een burger zelf voor de inzet van een alfahulp kiezen. Uitvoering in Den Haag Vooruitlopend op de wetswijziging heb ik in de huidige contracten met de zorgaanbieders, welke in april zijn ingegaan, al rekening gehouden met de wijzigingen. Gecontracteerde aanbieders van Hulp bij het Huishouden in natura mogen deze niet door alfahulpen laten leveren. Dit deel van de wetswijziging heeft voor het beleid en de uitvoering van de Hulp bij het Huishouden in de gemeente Den Haag derhalve geen gevolgen. Naar aanleiding van vragen in de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling ben ik nogmaals bij alle zorgaanbieders nagegaan of zij, na afloop van de overgangsperiode nog gebruik maken van alfahulpen. Dit blijkt niet het geval. In uw commissie werd TSN met name genoemd. TSN, die begin dit jaar veel alfahulpen van Meavita heeft overgenomen, maakt geen gebruik van alfahulpen. Van de 510 alfahulpen bij TSN zijn 467 in loondienst gekomen. 43 medewerkers hebben gekozen om zelfstandig hun diensten aan cliënten aan te bieden. Ad 2. Geïnformeerde toestemming De gemeente draagt er zorg voor dat burgers volledig geïnformeerd zijn over alle rechten en plichten als zij kiezen voor een persoonsgebonden budget. Hiertoe is de zogenaamde geïnformeerde toestemming opgenomen in de gewijzigde Wmo.

9 BSW/ Onder geïnformeerde toestemming wordt verstaan dat de gemeente de burger in duidelijke en begrijpelijke bewoordingen informeert over de consequenties van de keuze die een burger maakt ten aanzien van een voorziening in natura of een persoonsgebonden budget. De burger kan dan zelf een bewuste afweging maken. Uitvoering in Den Haag De gemeente Den Haag geeft nu al bij de aanvraag informatie over de voorzieningen waar burgers gebruik van kunnen maken. Informatie over de mogelijkheid om te kiezen voor een persoonsgebonden budget maakt daar deel van uit en geeft inzicht in de: voor- en nadelen; mogelijkheden en risico s; vrijheden en verantwoordelijkheden; voorwaarden, procedures en verplichtingen. Wanneer burgers een persoonsgebonden budget aanvragen wordt altijd een huisbezoek gedaan. Hierbij wordt de informatie verstrekt over het persoonsgebonden budget en gewezen op voor- en nadelen, verantwoordelijkheden, risico s en verplichtingen. Vanaf 1 januari 2010 zal tijdens het huisbezoek aan de klant worden gevraagd om te tekenen dat de uitleg is begrepen en dat men weloverwogen voor een persoonsgebonden budget kiest. Het foldermateriaal, het aanvraagformulier en de informatie op de site wordt aangepast naar aanleiding van de wetswijziging. De laatste tijd is meer aandacht geweest voor frauduleuze praktijken bij persoonsgebonden budget bureaus. Deze geluiden gaan meestal over persoonsgebonden budget bureaus die werken in het kader van de AWBZ. De gemeente doet er veel aan om te voorkomen dat onze klanten met een persoonsgebonden budget voor de hulp bij het huishouden ook de dupe worden van deze praktijken. We zijn met het ministerie van VWS in gesprek om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om eventuele frauduleuze praktijken tegen te gaan. Zodra meer duidelijkheid bestaat zal ik u nader informeren. Ad 3. Overlegbepaling overname personeel na aanbesteding Tenslotte wordt in de Wmo nog een nieuwe bepaling opgenomen waarbij nieuw gegunde aanbieders van hulp bij het huishouden met de oude - niet gegunde - aanbieders van hulp bij het huishouden overleg voeren over de mogelijke overname van personeel. Hierdoor wordt bevorderd dat er na wisseling van de aanbieders bij de huishoudelijke hulp zoveel mogelijk medewerkers in de zorg kunnen blijven werken. Ook de lokale arbeidsmarkt is hierbij gebaat. Uitvoering in Den Haag In de recent afgeronde aanbesteding heb ik een dergelijke bepaling, vooruitlopend op deze wetswijziging, al in het aanbestedingsdocument opgenomen. Voor Den Haag heeft de wetswijziging op dit punt dan ook verder geen consequenties. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Bert van Alphen wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/20.142

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/2014.25

Nadere informatie

Hoe tevreden bent u over de volgende onderdelen van het Wmo-loket?

Hoe tevreden bent u over de volgende onderdelen van het Wmo-loket? Vragenlijst Hulp bij het huishouden 1. Algemene gegevens 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw 2. Wmo-loket Voor de uitvoering van de

Nadere informatie

Gemeente ê Bergen op Zoom

Gemeente ê Bergen op Zoom Gemeente ê Bergen op Zoom RMD06-0121 Datum Van Aan Kopie aan Onderwerp 21 december 2006 Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Invoering huishoudelijke verzorging per 1 januari 2007 Nr.: 06-120

Nadere informatie

1. Algemene gegevens. 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw

1. Algemene gegevens. 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw Vragenlijst Woonvoorziening WMO 1. Algemene gegevens 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw 2. Wmo-loket Voor de uitvoering van de Wet

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport. Onderwerp Uitgangspunten Europese aanbesteding hulp bij het huishouden

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport. Onderwerp Uitgangspunten Europese aanbesteding hulp bij het huishouden Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/2012.192

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Derde en vierde kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Derde en vierde kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Derde en vierde kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 15 februari 2008 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Tweede kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 3 september 2007 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Informatie voor duurzaam inkopen van. Hulp in het Huishouden. Datum: 20 mei 2010

Informatie voor duurzaam inkopen van. Hulp in het Huishouden. Datum: 20 mei 2010 Informatie voor duurzaam inkopen van Hulp in het Huishouden Datum: 20 mei 2010 Colofon Dit document voor duurzaam inkopen is ontwikkeld door NL Milieu en Leefomgeving in opdracht van het Ministerie van

Nadere informatie

1. Inleiding Methode van onderzoek Responsverantwoording Leeswijzer 2

1. Inleiding Methode van onderzoek Responsverantwoording Leeswijzer 2 Inhoud 1. Inleiding 1 1.1. Methode van onderzoek 1 1.2. Responsverantwoording 1 1.3. Leeswijzer 2 2. Tevredenheid Wmo-cliënten 3 2.1. Aanvragen van de voorzieningen 3 2.2. (On)Tevredenheid PGB 4 2.3. Tevredenheid

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over:

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over: Raadsinformatiebrief Onderwerp Voortgangsrapportage Ontwikkeling wachttijden Wmo-aanvragen mei 2019 Nummer 2019/402254 Datum college 28 mei 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld 2.1

Nadere informatie

In deze voortgangsrapportage informeren wij u over onderstaande onderwerpen:

In deze voortgangsrapportage informeren wij u over onderstaande onderwerpen: Raadsinformatiebrief Onderwerp Voortgang Ontwikkeling wachttijden Wmo-aanvragen maart 2019 Nummer 2019/245567 Datum college: 26 maart 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld 2.1 Voorzieningen

Nadere informatie

Individuele verstrekkingen. Hier komt tekst Presentatie tijdens Raadsinformatieavond Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Individuele verstrekkingen. Hier komt tekst Presentatie tijdens Raadsinformatieavond Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Individuele verstrekkingen Hier komt tekst Presentatie tijdens Raadsinformatieavond 10 maart Hier komt ook tekst 2016 Uitgangspunt Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) levert de gemeente een

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen in de verordening WMO 2011 t.o.v. de verordening WMO 2007.

Overzicht wijzigingen in de verordening WMO 2011 t.o.v. de verordening WMO 2007. Overzicht wijzigingen in de verordening WMO 2011 t.o.v. de verordening WMO 2007. In dit overzicht zijn de belangrijkste wijzigingen in de verordening weergegeven. Artikel 1 onder t: Inkomen Reeds vanaf

Nadere informatie

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Gemeente Waterland augustus 2014 Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 3 2. CLIËNTTEVREDENHEID... 3 3. HET WMO-LOKET... 3 3.1 AANVRAGEN... 4 3.2 INDICATIES...

Nadere informatie

Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013

Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013 Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013 ALGEMEEN De individuele voorzieningen Wmo betreffen vervoersvoorzieningen, rolstoelen, woonvoorzieningen en hulp bij het huishouden. Onderstaand

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer. Wmo broch. 16-02-2010 10:10 Pagina 1 Hulp in het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.nl Wmo broch. 16-02-2010 10:10

Nadere informatie

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen. Hulp bij het huishouden

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen. Hulp bij het huishouden Servicepunt Zorg Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen Hulp bij het huishouden Schoonmaken, wassen, stofzuigen soms zijn deze klussen door omstandigheden (zoals

Nadere informatie

WMO. Hulp bij het huishouden UNIT WMO

WMO. Hulp bij het huishouden UNIT WMO WMO Hulp bij het huishouden UNIT WMO 12 WMO Hulp bij het huishouden Schoonmaken, wassen, stofzuigen... soms zijn deze klussen door omstandig heden, zoals ziekte, ouderdom of een handicap, te zwaar geworden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 25-02-2011 Datum publicatie 18-03-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 10 / 938 Wmo Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Notitie toekomst Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo

Notitie toekomst Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo Notitie toekomst Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo Het zojuist afgesloten zorgakkoord Deze notitie is gebaseerd op het regeerakkoord en de ontwikkelingen rond de toekomst van de hulp bij

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Evaluatie Ondersteuningsloket

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Evaluatie Ondersteuningsloket Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de commissie Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen WMO MONITOR KWARTAAL 4 211: Samenvatting belangrijkste bevindingen Financieel De totale overschrijding van de budgetten is in de loop van 211 teruggelopen en komt uit op 272.756. Na het tweede kwartaal

Nadere informatie

VASTSTELLING REGELING GESCHILLEN WSW- EN CAO WELZIJN-PERSONEEL 2011

VASTSTELLING REGELING GESCHILLEN WSW- EN CAO WELZIJN-PERSONEEL 2011 Gemeente Den Haag Ons kenmerk HGR/2011.12 RIS 180930 VASTSTELLING REGELING GESCHILLEN WSW- EN CAO WELZIJN-PERSONEEL 2011 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende de toelichting, Besluit:

Nadere informatie

Tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De vragenlijst start hier 1. Volgens onze gegevens heeft u in / hulp bij het huishouden ontvangen. Hoe lang ontvangt u al hulp bij

Nadere informatie

Aantal cliënten WWB/IOAW/IOA2 per einde maand DYNAMISCH

Aantal cliënten WWB/IOAW/IOA2 per einde maand DYNAMISCH gemeente Den Helder Raadsinformatiebrief Nr. RI14.0038 (2014) Betreft: resultaten 2013 afdeling Publiekszaken Aan de leden van de Gemeenteraad Het jaar 2013 is in veel opzichten een opvallend jaar geweest

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Uitgave van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de

Nadere informatie

Besluiten en actiepunten Contracttafel HBH 2015, Middag Groep

Besluiten en actiepunten Contracttafel HBH 2015, Middag Groep Besluiten en actiepunten Contracttafel HBH 2015, Middag Groep Datum: 23-09-2015 Tijd: 13:00 14:30 uur Aanwezig: Agenda 1. Opening en mededelingen 2. Verslag 27 mei 2015 3. Interactief rondje langs de velden:

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Nummer 2019/14743 Datum college 8 januari 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota "Hoezo gehandicapt?!

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota Hoezo gehandicapt?! Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Siderius (SP) over de huishoudelijke hulp toelage (2015Z01571).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Siderius (SP) over de huishoudelijke hulp toelage (2015Z01571). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

VASTSTELLING REGELING GESCHILLEN WSW- EN CAO WELZIJNPERSONEEL 2013.

VASTSTELLING REGELING GESCHILLEN WSW- EN CAO WELZIJNPERSONEEL 2013. Gemeente Den Haag Ons kenmerk HGR/2013.6 RIS 262582 VASTSTELLING REGELING GESCHILLEN WSW- EN CAO WELZIJNPERSONEEL 2013. HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. In te trekken Regeling Geschillen

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 mei 2015 / 63/2015. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 mei 2015 / 63/2015. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 mei 2015 / 63/2015 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

Benchmarkrapportage Wmo Jaar 2013

Benchmarkrapportage Wmo Jaar 2013 Benchmarkrapportage Wmo Jaar 2013 Dienst Sociale Zaken en werkgelegenheid Noardwest Fryslân, oktober 2014 1 Dit is een publicatie van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Postadres

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

INDEXERING NORMBEDRAGEN EN WIJZIGING REGELING VOOR INDIVIDUELE VOORZIENINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DEN HAAG 2009

INDEXERING NORMBEDRAGEN EN WIJZIGING REGELING VOOR INDIVIDUELE VOORZIENINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DEN HAAG 2009 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2011.238 RIS 182037 INDEXERING NORMBEDRAGEN EN WIJZIGING REGELING VOOR INDIVIDUELE VOORZIENINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DEN HAAG 2009 HET COLLEGE

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 294 Interpellatie van het lid Kant inzake de eigen bijdrage AWBZ Nr. 8 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb)

Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Derk Reneman Collegevergadering 20 januari 201 5 inlichtingen Femke Immerman (023

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over:

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over: Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek A. Algemene toelichting 1.0 Omvang van de eigen bijdrage/eigen aandeel In de Verordening is bepaald dat een cliënt een eigen bijdrage betaalt bij een voorziening in natura of een persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen.

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen. Naam Adres Postcode en woonplaats Cluster Sociale Zaken Team Zorg Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon (046) 477 8841 Onderwerp Toekenning ondersteuning Wmo Sittard, Geachte, Op

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008 Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Tussenevaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland. Versie september 2015

Tussenevaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland. Versie september 2015 Tussenevaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland Versie september 2015 Evaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland Deze evaluatie schetst een beeld van de nieuwe wijze waarop de Huishoudelijke ondersteuning (HO)

Nadere informatie

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.4085 - RIS

Nadere informatie

Memo Hierbij worden de vragen van de SP, CDA, CU en GBG fractie Gouda inzake de hulp bij het huishouden en wijkverpleegkundigen beantwoord.

Memo Hierbij worden de vragen van de SP, CDA, CU en GBG fractie Gouda inzake de hulp bij het huishouden en wijkverpleegkundigen beantwoord. Memo aan onderwerp van datum gemeenteraad beantwoording artikel 38 vragen inzake hulp bij het huishouden en wijkverpleegkundige College van B&W 28 januari 2015 Memo Hierbij worden de vragen van de SP,

Nadere informatie

Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten

Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten Onderscheid gesprek en beoordeling De Nederlandse gemeenten ontwikkelen een nieuwe manier van werken binnen de Wmo. Deze bestaat uit twee

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DMO/Wmo-2776011 14 juni 2007

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DMO/Wmo-2776011 14 juni 2007 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 14 juni 2007 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Tussenrapportage Wet

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Siderius (SP) over problemen met hulpmiddelen van Welzorg (2014Z10689).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Siderius (SP) over problemen met hulpmiddelen van Welzorg (2014Z10689). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Stadsteam Welzijn Oudewater. Resultaten 2015

Stadsteam Welzijn Oudewater. Resultaten 2015 Stadsteam Welzijn Oudewater Resultaten 2015 Onderwerpen Programmadoelen 2015 Beroep op stadsteam Transitie, continuïteit van zorg Beroep zorg jeugd en WMO Herindicaties Financiën / Budgetten Samenwerking

Nadere informatie

Managementrapportage Hulp bij het Huishouden April 2008 t/m september 2008 Gemeenten Harderwijk & Nunspeet

Managementrapportage Hulp bij het Huishouden April 2008 t/m september 2008 Gemeenten Harderwijk & Nunspeet Hulp bij het Huishouden April 2008 t/m september 2008 Gemeenten Harderwijk & Nunspeet Status : Definitief Uitgevoerd door : Het NIC B.V. In opdracht van : Gemeenten Harderwijk & Nunspeet Datum : 12 december

Nadere informatie

Plan van aanpak Huishoudelijke hulp toelage: gemeenten Zuid- Kennemerland

Plan van aanpak Huishoudelijke hulp toelage: gemeenten Zuid- Kennemerland Plan van aanpak Huishoudelijke hulp toelage: gemeenten Zuid- Kennemerland 1. Inleiding De gemeenten in Zuid-Kennemerland (Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede en Zandvoort) werken

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

Colofon. Beste inwoners van de gemeente Vlagtwedde, Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht.

Colofon. Beste inwoners van de gemeente Vlagtwedde, Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Colofon Teksten Bureau communicatie gemeente Vlagtwedde, Judith Boekel Vormgeving Guichard grafische vormgeving, Groningen Fotografie Roelof Bos en Ministerie van VWS Druk D&D Synergon Winschoten 3 Beste

Nadere informatie

18 november 2013 9 2013/48 14 oktober 2013 wethouder J. Otterloo-Ripperda

18 november 2013 9 2013/48 14 oktober 2013 wethouder J. Otterloo-Ripperda Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 18 november 2013 9 2013/48 14 oktober 2013 wethouder J. Otterloo-Ripperda

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Aanbestedingsleidraad Huishoudelijke Hulp

Aanbestedingsleidraad Huishoudelijke Hulp 1 Aanbestedingsleidraad Huishoudelijke Hulp Leidraad voor de contractering van aanbieders Huishoudelijke Hulp Gemeente Lelystad 20 augustus 2014 Dit document is onder voorbehoud van bestuurlijke goedkeuring

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2008 Gemeente Nijkerk

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2008 Gemeente Nijkerk Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2008 Gemeente Nijkerk Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: de gemeente Nijkerk DIMENSUS beleidsonderzoek Juni 2008 Projectnummer 321 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding 7 1

Nadere informatie

Kwartaalrapportage vierde kwartaal 2013

Kwartaalrapportage vierde kwartaal 2013 RIS.61 Schoonmaakondersteuning Kwartaalrapportage vierde kwartaal 213 Maart 214 Afdeling Maatschappelijke Zaken en Zorg Gemeente Emmen Inleiding Hierbij treft u de periodieke rapportage aan over de uitvoering

Nadere informatie

Brief op maat benchmark Wmo 2010: Individuele Voorzieningen ROGplus

Brief op maat benchmark Wmo 2010: Individuele Voorzieningen ROGplus Brief op maat benchmark Wmo 2010: Individuele Voorzieningen ROGplus Inleiding ROGplus heeft in 2010 samen met 98 andere organisaties deelgenomen aan de module Individuele voorzieningen van de benchmark

Nadere informatie

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 maart 2013. Rapportnummer: 2013/024

Rapport. Datum: 22 maart 2013. Rapportnummer: 2013/024 Rapport Rapport over een klacht over UVIT Zorgkantoor te Eindhoven. UVIT zorgkantoor is per 1 januari 2012 verder gegaan onder de naam VGZ Zorgkantoor. Bestuursorgaan: de Raad van Bestuur van Coöperatie

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven (aoo7).

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven (aoo7). gemeente Eindhoven Raadsnummer O6. RZ8 5q.. OOZ Inboeknummer o6bstozzzz Dossiernummer 644.4SS sr oktober zoo6 Commissie notitie Betreft startnotitie over Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wmo-klanttevredenheidsonderzoek. over 2009

Wmo-klanttevredenheidsonderzoek. over 2009 Wmo-klanttevredenheidsonderzoek over 2009 VERSLAG VAN DE RESULTATEN VAN HET CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK ONDER BURGERS MET EEN BEPERKING samenvatting Wmo-klanttevredenheidsonderzoek.nl Foto s: Bas Moerman

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 399 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Ingekomen: Afdeling Kopie

Ingekomen: Afdeling Kopie Wmo-adviesraad 2, 5 n A A 3..,, 2350 AA Leiderdorp L6IQ6rQ0r p www.wmoadviesraadleiderdorp.nl Aan het College van B&W Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp Ingekomen: Afdeling Kopie 2 9 JULI 2013 11111'

Nadere informatie

Kan er meer worden gewerkt met Pgb s? Een verkenning van mogelijkheden om binnen Hulp bij het Huishouden meer met Pgb s te werken

Kan er meer worden gewerkt met Pgb s? Een verkenning van mogelijkheden om binnen Hulp bij het Huishouden meer met Pgb s te werken Kan er meer worden gewerkt met Pgb s? Een verkenning van mogelijkheden om binnen Hulp bij het Huishouden meer met Pgb s te werken Inleiding Op 2 september heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin

Nadere informatie

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer gemsente Haarlemmermeer Nota van B&W Ondenverp Verlenging contracten hulp hij het huishouden (HBH) Portefeulllehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 28 oktober 2008 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven Registratienummer

Nadere informatie

Mee kunnen doen in Hengelo

Mee kunnen doen in Hengelo Mee kunnen doen in Hengelo Wet Maatschappelijke Ondersteuning Aanbesteding Uitwerkingsnotitie IV Concept ten behoeve van de inspraak Gemeente Hengelo, april 2006 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanbesteding

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsinformatiebrief Onderwerp : 4de rapportage 2014 Werk, Inkomen en Zorg Aard : Overige Portefeuillehouder : M.F.R.A. Jilisen/J.H.L.M. Nielen/R.G. Poel Datum college : 14 maart

Nadere informatie

Adresgegevens Contactgegevens Error! Filename not specified.error! Postbus 1453, 8001 BL Zwolle

Adresgegevens Contactgegevens Error! Filename not specified.error! Postbus 1453, 8001 BL Zwolle Error! Filename not specified. «Geslacht» «Voorl_en_naam» «Adres» «PC_en_woonplaats» datum 19 februari 2016 kenmerk doorkiesnummer 0800-2356842 onderwerp Persoonsgebonden budget beschermd wonen 2016 Geachte

Nadere informatie

Nr Houten, 19 mei 2009

Nr Houten, 19 mei 2009 Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr. 2009-026 Houten, 19 mei 2009 Onderwerp: Persoonsgebonden budget Hulp bij het Huishouden en beleidsregels schrijnende situaties bij gebruikelijke zorg. Beslispunten: 1.

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden GroenekruisDomicura: voor alle zorg bij u thuis Als het om uw gezondheid gaat, of om die van uw kind of iemand anders die u dierbaar is, dan neemt u geen enkel risico. Dan is alleen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 december 2016 Betreft Maatschappelijke opvang

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 december 2016 Betreft Maatschappelijke opvang > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie Wethouder van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie RIS113857_26-FEB-2004 drs P.M.M. Heijnen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

WMO. Mobiel blijven, óók met een beperking UNIT WMO

WMO. Mobiel blijven, óók met een beperking UNIT WMO WMO Mobiel blijven, óók met een beperking UNIT WMO 3 WMO Mobiel blijven, óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00932

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00932 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00932 OPSCHRIFT Vergadering van 8 december 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Arno van Kempen Onderwerp Beantwoording raadsvragen over: financiele problemen thuiszorgorganisatie

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning Gewijzigd stemmingsoverzicht i.v.m. stemming aangehouden motie * aan De leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid,

Nadere informatie

Vraag: Welke groep burgers en factoren leiden ertoe dat iemand dezelfde hulp kan houden via het zorgtoewijzingsmodel?

Vraag: Welke groep burgers en factoren leiden ertoe dat iemand dezelfde hulp kan houden via het zorgtoewijzingsmodel? memo aan onderwerp Gemeenteraad Evaluatie zorgtoewijzingsmodule en aanvullende informatie aan de raad van M.J.C. Suijker dienst/proj. directie WIZ afdeling Zorg en Welzijn telefoon 0182-588677 datum 17-05-2011

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie