Evaluatie rekenkamercommissie (rkc) Leek, Marum, Zuidhorn na 1 jaar functioneren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie rekenkamercommissie (rkc) Leek, Marum, Zuidhorn na 1 jaar functioneren"

Transcriptie

1 Evaluatie rekenkamercommissie (rkc) Leek, Marum, Zuidhorn na 1 jaar functioneren Opdracht In artikel 7 lid b van het convenant is aangegeven dat na het eerste jaar (april 2012) de functie van het secretariaat wordt geëvalueerd en in het laatste jaar van de looptijd van het bestuursconvenant een brede evaluatie plaatsvindt (vóór 15 september 2013). Nu is het moment van evaluatie van de functie van het secretariaat aan de orde. De begeleidingscommissie vindt dit een geschikt moment om ook aandacht te schenken aan het functioneren van de rekenkamercommissie in zijn totaliteit. Onderwerpen evaluatie In deze evaluatie komen de volgende onderwerpen aan de orde: - invulling secretariaat (kwaliteit en kwantiteit verrichte werkzaamheden met toetsing aan het opgestelde functieprofiel en de verordening, verdeling ureninzet over een jaar) - invulling rkc (invulling functies voorzitter en leden, kwaliteit en kwantiteit verrichte werkzaamheden met toetsing aan de opgestelde functieprofielen en de verordening) - budget - contact met raden Manier van evalueren De begeleidingscommissie komt tot een oordeel en advies aan de raden op basis van: - een gesprek tussen de begeleidingscommissie en de voorzitter van de rkc (de heer Vlaardingerbroek) over het functioneren van de rkc als geheel; - een gesprek tussen de griffier van Zuidhorn en de voorzitter van de rkc over de invulling van de secretariaatsfunctie; - de mening van de leden van de begeleidingscommissie over het functioneren van de rkc; en - het jaarverslag rkc Status evaluatie De evaluatie is openbaar, behalve daar waar het over personen gaat. Concreet betekent dit dat de evaluatie van het functioneren van de rkc als geheel openbaar is. De evaluatie van de invulling van het secretariaat is ook openbaar, behalve het onderdeel over de functieinvulling door de secretaris mevrouw Wisman. Vervolgprocedure Het evaluatierapport en bijbehorend advies worden ter kennisname c.q. bespreking aangeboden aan de raden.

2 Samenvattend verslag evaluatiegesprek rkc d.d. 29 mei 2012 Aanwezig: - vanuit de rkc: dhr. Vlaardingerbroek (voorzitter rkc), mw. Wisman (secretaris rkc, deels aanwezig bij punt 1) - vanuit de begeleidingscommissie: dhr. Veenstra (raadslid Leek en gespreksleider), mw. Hulshof (raadslid Marum), dhr. Schipper (raadslid Zuidhorn), dhr. Loonstra (griffier Leek), mw. Sijperda (griffier Marum), mw. Slopsema (griffier Zuidhorn en verslaglegging) nr. Verslag gesprekonderwerpen 1. Invulling secretariaat Taakomschrijving en kwaliteiten De ambtelijk secretaris ondersteunt de rkc, neemt deel aan beraadslagingen binnen de rkc en heeft daarbij een adviserende stem en draagt zorgt voor de agendaplanning, verslaglegging en vorming van dossiers. (Bron: art. 8 verordening rkc) De in de vacaturetekst genoemde kwaliteiten voor de functie van secretaris zijn: - goede communicatieve vaardigheden (schriftelijke en mondelinge) - professioneel - gaat voor kwaliteit De heer Vlaardingerbroek was bij aanvang van de rkc huiverig over de gemaakte keuze van de raden om geen inhoudelijk secretaris aan te stellen, maar een secretaris die enkel secretariële werkzaamheden doet. Het voordeel van een inhoudelijk secretaris vindt hij het meedenken in het proces. Nadeel vindt hij dat een inhoudelijk ambtelijk secretaris meedoet met het onderzoekswerk en eigenlijk als rkc-lid meedoet. Je hebt dan kans dat de inhoudelijk secretaris op de stoel van de rkc-leden gaat zitten. Vervolgens is gesproken over de invulling van het secretariaat. Dit is niet openbaar, omdat het hier functioneren van personen betreft. Oordeel beoordelingscommissie Zowel de invulling van als uitvoering door het secretariaat is uitstekend. Er zijn dan ook geen verbetersuggesties gedaan. 2. Invulling rkc en budget / kwantiteit werkzaamheden Per raadsperiode worden zoveel onderzoeken gedaan als het budget toelaat, met dien verstande dat het budget efficiënt wordt ingezet. (Bron: verordening rkc) Schuiven tussen de jaarbudgetten van de drie gemeenten is mogelijk, mits op het door de betreffende gemeente beschikbaargestelde budget ook ongeveer aan die gemeente is besteed en voor de gemeenten Leek en Zuidhorn jaarlijks minimaal één onderzoek wordt uitgevoerd en voor de gemeente Marum minimaal één onderzoek per twee jaar. (aldus nadere afspraken met de begeleidingscommissie) De begeleidingscommissie vindt dat het budget als kader dient voor de onderzoeken. Dat wil zeggen dat het doel niet is het budget op te maken, maar dat het doel is goede onderzoeken uit te voeren met inachtneming van het beschikbare budget.

3 De rkc heeft in 2011 de volgende onderzoeken (deels) uitgevoerd: Onderwerp Voor gemeenten: Periode CJG Leek, Marum, April maart 2012 Zuidhorn Schuldhulpverleni ng Zuidhorn November 2011 april 2012 Bron: jaarverslag 2011 rkc De rkc wil in 2012 mogelijk de volgende onderzoeken uitvoeren: Onderwerp Voor gemeenten: Perio de Westerwijs Leek, Marum, Zuidhorn, 2012 Grootegast Bron: jaarverslag 2011 rkc De heer Vlaardingerbroek geeft aan dat het complexer is om drie gemeenten te bedienen dan één gemeente. Daarnaast vergt het ook meer tijd, terwijl de rkc maar uit drie leden bestaat. De tijdsinzet zit hem vooral in het onderhouden van contacten met de drie gemeenten (zie hiervoor het onderdeel contact met raden ). De mogelijkheid bestaat dat Grootegast en Noordenveld op termijn ook willen meedoen met onze rkc. De heer Vlaardingerbroek zou dit gezien de samenwerkingsverbanden tussen de gemeenten toejuichen. Wel zal dan gekeken moeten worden naar de tijdsbesteding (en eventueel het aantrekken van een extra rkc-lid). De manier waarop de rkc raden bij onderzoeken wil betrekken, kost ook de nodige tijd (zie hiervoor het onderdeel invulling rkc / kwaliteit werkzaamheden ). Het budget om onderzoeken uit te voeren is voldoende. Als de rkc besluit om een onderzoek zelf uit te voeren, maakt zij hiervoor een begroting o.b.v. een uurtarief van max. 60,--. De keuze om een onderzoek zelf uit te voeren wordt alleen gemaakt als de rkc het onderzoek kwalitatief goed, efficiënt en effectief kan uitvoeren en de rkc-leden er ook tijd voor hebben. Tot nu toe heeft de rkc alleen het CJG-onderzoek (grotendeels) zelf uitgevoerd.dat ging goed, alhoewel de rkc zich wel heeft verkeken op de hoeveelheid extra tijd die het uiteindelijk heeft gevergd. Ook de presentatie van het CJG-onderzoek aan de gecombineerde raden is niet volgens de voorbereidde opzet goed uit de verf gekomen. De voorzitter heeft hier lering uit getrokken. Oordeel beoordelingscommissie De tijdsdruk heeft ook te maken met de keuze welke dingen je wel en niet doet. Het is aan de rkc zelf deze keuzes te maken en niet de verantwoordelijkheid van de begeleidingscommissie. De begeleidingscommissie denkt dat het met een rkc van drie leden te doen moet zijn om jaarlijks gemiddeld 2 tot 3 onderzoeken uit te voeren (Leek en Zuidhorn 1 per jaar, Marum 1 per 2 jaar). 3. Invulling rkc en budget / kwaliteit werkzaamheden De taken van de rkc zijn: - Het inventariseren van onderzoeksvoorstellen, het opstellen van onderzoeksplannen en het rapporteren aan de raad; - Het door de rekenkamercommissie zelf uitvoeren van onderzoeken; - Het contracteren van derden en hen aansturen in het uitvoeren van (delen van) onderzoek; - Het opstellen van jaarplannen en -verslagen.

4 (Bron: vacaturetekst voorzitter en leden rkc) Benodigde vaardigheden: - Een goed gevoel voor politieke en maatschappelijke verhoudingen en bestuurlijke processen; - Een goed netwerk en weet waar hij of zij de expertise vandaan kan halen die voor een bepaald onderzoek nodig is; - Goede representatieve en communicatieve vaardigheden. (Bron: vacaturetekst voorzitter en leden rkc) Van de voorzitter wordt verder verwacht dat hij de vergaderingen leidt, de uitgangspunten bewaakt, optreedt als woordvoerder namens de rkc, het ambtelijk secretariaat aanstuurt, de uitkomsten van verrichte onderzoeken aan de raden presenteert en een zorgvuldige besluitvorming bevordert. (Bron: art. 6 verordening rkc en vacaturetekst voorzitter rkc) De heer Vlaardingerbroek geeft aan dat het even tijd kost om tot een natuurlijke rolverdeling te komen, uitgaande van elkaars functie en kwaliteiten en als team te functioneren. Ook is bewust tijd genomen om na te denken en op één lijn te komen over wat voor soort rkc ze willen zijn. De rkc wil geen traditionele rkc zijn en alleen onderzoek doen naar bedrijfsvoering. Ze wil vernieuwender zijn in de keuze van onderwerpen en de manier waarop deze uit te voeren. Ze wil nieuw beleid volgen, er over adviseren en vooruit kijken. Zo zijn bijv. bij het onderzoek naar schuldhulpverlening Zuidhorn de fractievertegenwoordigers betrokken bij de startbijeenkomst en een slotbijeenkomst gericht op het nadenken over aanbevelingen. Doel van de rkc is dat het onderzoek een meerwaarde heeft voor alle raadsleden en er ook echt wat mee gedaan wordt. De rkc heeft ervoor gekozen om in principe het rkc-lid, dat een onderzoek trekt, hierover ook een presentatie aan de raadsleden geeft. De voorzitter treedt op als gespreksleider. De begeleidingscommissie is hierover verdeeld, maar vindt dat de voorzitter in ieder geval moet zorgen dat de presentatie wordt gegeven door iemand, die dit goed kan en de basisboodschap ook over kan overbrengen. De begeleidingscommissie is verdeeld over of het wel/niet gewenst is dat wethouders en ambtenaren aanwezig zijn bij presentaties voor de raad. De meningen verschillen per gemeente. In Zuidhorn vindt men het geen probleem dat wethouders als toehoorders aanwezig zijn. In Marum vindt men het niet nodig dat wethouders aanwezig zijn. Dat maakt het voor de rkc lastig hoe hiermee om te gaan bij presentaties, waarvoor meerdere raden zijn uitgenodigd (voorbeeld presentatie CJG). De begeleidingscommissie zou graag zien dat bij onderzoeken, die voor één gemeente worden uitgevoerd ook een beperkte benchmark bij de andere twee gemeenten wordt gedaan. Dit ter vergelijking, maar ook als extra informatie over hoe het misschien beter/anders kan. (bijv. m.b.t. schuldhulpverlening >> hoe zit het systeem in Marum en Leek in elkaar?) Albert vindt dit een goede suggestie en neemt dit mee naar de rkc. De uitdaging daarbij wordt hoe diep te gaan met het onderzoek. Een te algemene benchmark geeft nauwelijks informatie, een diepgaande benchmark kost veel extra tijd. Oordeel begeleidingscommissie De kwaliteit van de onderzoeken wordt door de raden zelf beoordeeld en is niet aan de begeleidingscommissie. De begeleidingscommissie vindt dat elk onderzoek een meerwaarde voor alle raadsleden moet hebben en dit in een presentatie ook duidelijk gemaakt moet worden. De begeleidingscommissie heeft er vertrouwen in dat dat gebeurt.

5 Daarnaast zou per onderzoek ook voor de andere gemeenten een beperkte benchmark moeten plaatsvinden. 4. Contact met de raden De commissie heeft minstens eenmaal per jaar een gesprek met het presidium / auditcommissie; het presidium / auditcommissie brengt daarover verslag uit aan de raad. (Bron: art. 9 lid 6 verordening rkc) Daarnaast vindt er contact plaats over onderzoeksonderwerpen en onderzoeksopzetten. Onderzoeksrapporten worden gepresenteerd aan de raden. Elke gemeente heeft zijn eigen accounthouder (één van de rkc-leden), die contact heeft met de betreffende raad(sleden). Tijdens een onderzoek heeft het rkc-lid dat zich bezig houdt met het betreffende onderzoek indien nodig contact met de raden waarvoor dit onderzoek wordt uitgevoerd. (aldus werkafspraken van de rkc zelf) De heer Vlaardingerbroek geeft aan dat de rkc in het begin extra tijd heeft gestoken in het contact met de raden om elkaar te leren kennen en tot onderzoeksonderwerpen te komen. Er zijn nog geen inwoners geweest die een reactie hebben gegeven op de onderzoeksonderwerpen. Oordeel begeleidingscommissie De begeleidingscommissie vindt dat één keer per jaar met het presidium (of een ander gremium) gesproken moet worden over onderzoeksonderwerpen. Hoe de rkc het verder invult, is aan de rkc zelf. Voor het overige blijven contacten via de griffiers lopen. Van de rkc wordt verwacht dat efficiënt en effectief wordt omgegaan met de eigen tijd. 5. Tot slot De begeleidingscommissie is in zijn algemeenheid tevreden over de manier waarop de rkc functioneert. De begeleidingscommissie vindt het zinvol om elk jaar een soortgelijk evaluatiegesprek te hebben. Tegen het einde van de zittingsperiode vindt er nog een brede evaluatie met beoordeling plaats.

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing.

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing. CONCEPT VERORDENING OP DE REKENKAMERCOMMISSIE TIEL De raad van de gemeente Tiel; gelezen het voorstel van het presidium van.. 2016; gelet op het bepaalde in artikel 81oa van de Gemeentewet; besluit: 1.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Leek - Marum - Zuidhorn JAARVERSLAG 2015

Rekenkamercommissie. Leek - Marum - Zuidhorn JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissie Leek - - JAARVERSLAG 2015 januari 2016 Secretariaat rekenkamercommissie: Postbus 3 9800 AA T 0594-508707 E griffie@zuidhorn.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen 1.1 Inleiding pag. 2 1.2 Samenstelling

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2005; gelet op artikel 81o van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Leek - Marum - Zuidhorn JAARVERSLAG Terugblik 2012 en Vooruitblik 2013

Rekenkamercommissie. Leek - Marum - Zuidhorn JAARVERSLAG Terugblik 2012 en Vooruitblik 2013 Rekenkamercommissie Leek - Marum - Zuidhorn JAARVERSLAG 2012 Terugblik 2012 en Vooruitblik 2013 Februari 2013 Secretariaat rekenkamercommissie: Postbus 3 9800 AA Zuidhorn T 0594-508707 E griffie@zuidhorn.nl

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Inhoudsopgave Jaarplan 2015... 2 1. Keuze onderzoeksonderwerpen 2015... 2 2. Geplande onderzoeken... 2 Subsidiebeleid... 2 Weerstandsvermogen... 2 Nog te kiezen onderwerp...

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 18 mei 2009 Agendapunt: 6

Registratienummer: GF Datum: 18 mei 2009 Agendapunt: 6 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF09.20040 Datum: 18 mei 2009 Agendapunt: 6 Portefeuillehouder: de heer drs. P.M.M. de Jonge Behandelend ambtenaar: Jeroen van Leeuwestijn Telefoonnummer: 617699

Nadere informatie

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt, zoals bedoeld in de verordening

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013

Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013 Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013 Rekenkamercommissie gemeente Roerdalen 1 maart 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Jaarverslag 2012... 2 1.1. Organisatorische aspecten... 2 1.1.1. Verordening...

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 maart 2014, nr.1113532,

gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 maart 2014, nr.1113532, De raad van de gemeente Purmerend, gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 maart 2014, nr.1113532, gelet op art. 81o van de Gemeentewet, B E S L U I T: de volgende verordening vast te stellen: Artikel

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Verordening rekenkamercommissie Hulst en Terneuzen. gelezen het voorstel van de Presidia van de gemeenten Hulst en Terneuzen;

Verordening rekenkamercommissie Hulst en Terneuzen. gelezen het voorstel van de Presidia van de gemeenten Hulst en Terneuzen; CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR308918_1 15 maart 2016 Verordening rekenkamercommissie Hulst en Terneuzen De raden van de gemeenten Hulst en Terneuzen; gelezen het voorstel van de Presidia van

Nadere informatie

UITKOMST VRAGENLIJST TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE BBLM OVER UITGEBRACHTE ONDERZOEKEN IN 2014 EN 2015

UITKOMST VRAGENLIJST TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE BBLM OVER UITGEBRACHTE ONDERZOEKEN IN 2014 EN 2015 gemte ** Berkeiland 's* 1^ gemte Bronckhorst HE C Lochem UITKOMST VRAGENLIJST TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE BBLM OVER UITGEBRACHTE ONDERZOEKEN IN 2014 EN 2015 Algem De voorstellen werkwijze RC BBLM

Nadere informatie

Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014

Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014 CVDR Officiële uitgave van Schinnen. Nr. CVDR347695_1 27 juni 2017 Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014 DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Gelezen het voorstel van het presidium van 11-11-2014;

Nadere informatie

Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen

Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen 00002222 Gemeente Gouda Verordening op de gezamenlijke rekenkamercommissie van de gemeenten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gouda Officiële naam regeling

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VENLO

REGLEMENT VAN ORDE REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VENLO REGLEMENT VAN ORDE REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VENLO Vastgesteld rekenkamercommissie d.d. 22 september 2015 steller Y. van Geel doorkiesnummer 077-5699642 e-mail y.vangeel@venlo.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Reglement van Orde. Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist

Reglement van Orde. Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist Reglement van Orde Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist Vastgesteld tijdens de vergadering van de Rekenkamercommissie op 21 maart 2011 Maart 2011 11GRIF070 Hoofdstuk

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015 Rekenkamercommissie Bloemendaal Jaarverslag 2014 en Jaarplan 2015 Januari 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014... 3 Inleiding... 3 Algemeen... 3 Activiteiten in 2014... 3 Overleg met vertegenwoordigers

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma 2011 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Inhoudsopgave 1 Doel en samenstelling van de rekenkamercommissie... 3 2 Jaarverslag 2010... 4 2.1 Werkzaamheden in

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Ag. nr : Datum : 22-02-11

Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Ag. nr : Datum : 22-02-11 Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Onderwerp Vaststellen Verordening functioneringsgesprekken burgemeester en raad. Status Besluitvormend. Voorstel De Verordening functioneringsgesprekken burgemeester en

Nadere informatie

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad,

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad, Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek E mail: ruitenb@winsum.nl Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Onderwerp: verordening rekenkamerfunctie

Nadere informatie

Reglement van orde voor de rekenkamercommissie gemeente Noordoostpolder Vastgesteld op 1 april 2015. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de rekenkamercommissie gemeente Noordoostpolder Vastgesteld op 1 april 2015. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Reglement van orde voor de rekenkamercommissie gemeente Noordoostpolder Vastgesteld op 1 april 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Gewijzigde verordening op de rekenkamercommissie Zeist 2011

Gewijzigde verordening op de rekenkamercommissie Zeist 2011 RAADSBESLUIT GEWIJZIGD Blad 1 29 maart 2011 Nr. 515 Vastgesteld 29 maart 2011 Gewijzigde verordening op de rekenkamercommissie Zeist 2011 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Evaluatie naar de besluitvorming en uitvoering van de jeugdhulp...2 3. Overige onderzoeken in 2017...5 4. Begroting 2017...5 1 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Verordening op de gemeenschappelijke rekenkamercommissie De Waddeneilanden

Verordening op de gemeenschappelijke rekenkamercommissie De Waddeneilanden Gemeenteblad Texel 2015 nr 47 21-10-2015 INTREKKING Verordening op de gemeenschappelijke rekenkamercommissie De Waddeneilanden Verordening op de gemeenschappelijke rekenkamercommissie De Waddeneilanden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Onderdelen van dit overleg waren tot dusver toebedeeld aan de zogenoemde controle stuurgroep.

Onderdelen van dit overleg waren tot dusver toebedeeld aan de zogenoemde controle stuurgroep. Inleiding en probleemstelling Purmerend, 18 februari 2009 Op grond van de in 2003 vastgestelde verordening ex artikel 213 van de gemeentewet, dit is de zogenoemde controleverordening, dient er periodiek

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Verordening op de Rekenkamercommissie Zundert 2018

Verordening op de Rekenkamercommissie Zundert 2018 CVDR Officiële uitgave van Zundert. Nr. CVDR620569_1 5 februari 2019 Verordening op de Rekenkamercommissie Zundert 2018 De raad van de gemeente Zundert; Overwegende dat met raadsbesluit van 10 december

Nadere informatie

Roden, 15 februari 2010, De Rekenkamercommissie van Noordenveld, Overwegende,

Roden, 15 februari 2010, De Rekenkamercommissie van Noordenveld, Overwegende, Roden, 15 februari 2010, De Rekenkamercommissie van Noordenveld, Overwegende, dat zij op grond van artikel 8 van de Verordening gemeentelijke Rekenkamercommissie Noordenveld een reglement van orde voor

Nadere informatie

Reglement van orde. rekenkamercommissie Amersfoort

Reglement van orde. rekenkamercommissie Amersfoort Reglement van orde rekenkamercommissie Amersfoort november 2006 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. rekenkamercommissie: de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2008 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2008 van de Rekenkamercommissie Deventer. Met dit jaarverslag legt de commissie, onder verwijzing naar het wettelijke

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 Voorwoord Met veel genoegen bied ik u ons jaarverslag 2016 en ons jaarplan 2017 aan. In 2016 wilden we meer aandacht gaan besteden aan de

Nadere informatie

dat de wijze van ondersteuning van de rekenkamercommissie is gewijzigd; Verordening Rekenkamercommissie Koggenland 2010

dat de wijze van ondersteuning van de rekenkamercommissie is gewijzigd; Verordening Rekenkamercommissie Koggenland 2010 De raad van de gemeente Koggenland; gelezen het voorstel van het presidium van 22 november 2010; OVERWEGENDE GELET OP BESLUIT dat de wijze van ondersteuning van de rekenkamercommissie is gewijzigd; de

Nadere informatie

Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest

Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest In overeenstemming met artikel 3.1 van de Verordening Rekenkamercommissie Gemeente Soest 2007 heeft de rekenkamercommissie Soest ten behoeve van vergaderingen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2007

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2007 Gemeente Coevorden Rekenkamercommissie Postbus 2 7740 AA Coevorden T (0524) 598 598 E rekenkamer@coevorden.nl I www.coevorden.nl/rekenkamer Inhoudsopgave

Nadere informatie

undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert

undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: 1 Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert Citeertitel: Geen citeertitel 1 Wettelijke grondslag Artikel 82 Gemeentewet

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking

De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking In september 2012 heeft de commissie Kwaliteitszorg weer een korte enquête uitgezet onder de leden van de NVRR. Deze keer om na te gaan op welke

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Heerenveen

REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Heerenveen REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG 2010 0 INHOUDSOPGAAF. 1. Inleiding 2. Grondslag 3. Samenstelling 4. Samenwerking 5 Activiteiten 5.1 Vergaderingen 5.2 Selectie van onderwerpen 5.3 De onderzoeken

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 1 juni 2005 Agendapunt: 14

Registratienummer: GF Datum: 1 juni 2005 Agendapunt: 14 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF05.20072 Datum: 1 juni 2005 Agendapunt: 14 Portefeuillehouder: n.v.t. Behandelend ambtenaar: Jeroen van Leeuwestijn, griffier Telefoonnummer: 617699 Onderwerp:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 7 september 2009 Agendapunt : 11 Onderwerp

RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 7 september 2009 Agendapunt : 11 Onderwerp RAADSVOORSTEL Portefeuillehouder : Francisca Ravestein Beetsterzwaag, 20 augustus 2009 Voorstel Optie A: 1. wat de uitoefening van de rekenkamerfunctie betreft te kiezen voor de mogelijkheid van aansluiting

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 & Jaarplan Besproken in de Rekenkamercommissie : 31 januari 2017 Vastgesteld door de Rekenkamercommissie : 1 maart 2017

Jaarverslag 2016 & Jaarplan Besproken in de Rekenkamercommissie : 31 januari 2017 Vastgesteld door de Rekenkamercommissie : 1 maart 2017 Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 Besproken in de Rekenkamercommissie : 31 januari 2017 Vastgesteld door de Rekenkamercommissie : 1 maart 2017 Ter kennisgeving gestuurd aan de Raad : 6 maart 2017 1 Inhoud

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Boxtel. Jaarverslag Rekenkamercommissie 2012

Rekenkamercommissie Boxtel. Jaarverslag Rekenkamercommissie 2012 Rekenkamercommissie Boxtel Jaarverslag Rekenkamercommissie 2012 Boxtel, maart 2013 Inhoud 1. Inleiding...2 2. De rekenkamer...2 3. Werkzaamheden / onderzoek...2 3.1 Vergaderingen rekenkamercommissie...2

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN VENLO

GEMEENTEBLAD VAN VENLO Postbus 3434, 5902 RK Venlo GEMEENTEBLAD VAN VENLO -2.07.72 Verordening op de gemeentelijke rekenkamerfunctie Vastgesteld bij besluit d.d. 26 april 2006 van de Raad Afgekondigd d.d. 10 mei 2006 In werking

Nadere informatie

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Onderstaand een kort overzicht van de belangrijkste conclusies die zijn te trekken uit de evaluatie van de Rekenkamercommissie. Daarbij is in eerste instantie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2007 Voorwoord De Rekenkamercommissie Deventer biedt u hierbij, onder verwijzing naar het wettelijke voorschrift daartoe en artikel 17 van haar Reglement van Orde,

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Vaststelling van een nieuwe Verordening gemeentelijke rekenkamercommissie.

Vaststelling van een nieuwe Verordening gemeentelijke rekenkamercommissie. besluit raad besluitnummer 91 / 2004 Vaststelling van een nieuwe Verordening gemeentelijke rekenkamercommissie. onderwerp De raad van de gemeente Lingewaard; gelezen het voorstel van de raadsgriffier d.d.

Nadere informatie

Mozaïek Wonen. Reglement Auditcommissie. Vastgesteld door de RvC op 3 maart 2016

Mozaïek Wonen. Reglement Auditcommissie. Vastgesteld door de RvC op 3 maart 2016 Mozaïek Wonen Reglement Auditcommissie Vastgesteld door de RvC op 3 maart 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenstelling auditcommissie 3 3. Doelstelling auditcommissie 3 4. Bevoegdheden auditcommissie

Nadere informatie

Model reglement Burgerbegroting

Model reglement Burgerbegroting Model reglement Burgerbegroting Blz. 1 / 6 1 december 2017 Model reglement Burgerbegroting Toelichting: Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur, dat ingaat op 1 januari 2019, regelt in artikel 304 enkele instrumenten

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 11 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 1110366 Onderwerp Verordening op de werkgeverscommissie Status Besluitvormend Voorstel 1. Het raadsbesluit Mandaat griffier dd 23 september 2004 in te trekken; 2. Een werkgeverscommissie

Nadere informatie

Jaarverslag 2007. Rekenkamercommissie gemeente Renkum

Jaarverslag 2007. Rekenkamercommissie gemeente Renkum Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Renkum Inhoudsopgave pag. 1. Organisatie 3 - samenstelling 3 - werkwijze 3 - evaluatie werkzaamheden 2007 3 - onderzoeksjaarplan 2007 4 - vergaderingen / bijeenkomsten

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 Behoort bij raadsbesluit Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 van &H0-a(nr.Gsa^ Heemstede De raad van de gemeente Heemstede, x^/lm^v gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Artikel 1 - Samenhang 1. De bepalingen in dit reglement moeten in samenhang worden gezien met de Verordening Participatieraad Gemeente Zevenaar (zoals

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot)

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot) Verordening cliëntenparticipatie ISD de Kempen 2015 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als

Nadere informatie

De raad van de gemeente Alblasserdam;

De raad van de gemeente Alblasserdam; De raad van de gemeente Alblasserdam; gelezen het voorstel van het presidium dd. 1 oktober 2003, registratienummer Raad 2003/114 naar aanleiding van het overleg in de commissie Implementatie dualisme van

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de rekenkamercommissie Borger-Odoorn 2011 Evaluatie van de rekenkamerfunctie Borger-Odoorn

Onderwerp: Verordening op de rekenkamercommissie Borger-Odoorn 2011 Evaluatie van de rekenkamerfunctie Borger-Odoorn GEMEENTERAAD Onderwerp: Verordening op de rekenkamercommissie Borger-Odoorn 2011 Evaluatie van de rekenkamerfunctie Borger-Odoorn Registratienummer: 11.00134 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen

Nadere informatie

Dit moment biedt de gelegenheid om twee andere punten in de verordening te regelen: 1. Continuïteit 2. Vergoedingensystematiek

Dit moment biedt de gelegenheid om twee andere punten in de verordening te regelen: 1. Continuïteit 2. Vergoedingensystematiek Opiniërende bespreking: n.v.t. Besluitvormende raad: 24 november 2016 Datum verzending: 11 november 2016 Voorstel: 1. Instemmen met de wijzigingsverordening Verordening op de rekenkamercommissie gemeente

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG

REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Grondslag 3 3. Samenstelling 3 4. Visie, missie en doelstelling 4 5. Activiteiten 5 6. Kosten van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman)

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman) Vergadering: 13 januari 2015 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, 0595-447785 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. K. Schuurman) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

EVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE NOORDENVELD

EVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE NOORDENVELD EVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE NOORDENVELD Verantwoording Dit evaluatieonderzoek is in september en oktober 2009 uitgevoerd door Anja van de Westelaken in opdracht van de rekenkamercommissie Noordenveld.

Nadere informatie

Decentrale regelgeving

Decentrale regelgeving Decentrale regelgeving Titel regelgeving Verordening werkgeverscommissie griffie 2014 Citeertitel Verordening werkgeverscommissie griffie 2014 Besloten door: Gemeenteraad Registratie-nummer Onderwerp Bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 18 december De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. 18 december De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering n.v.t. 31 januari 2019 Datum voorstel 18 december 2018 Agendapunt Onderwerp Doorontwikkeling Rekenkamercommissie De raad wordt voorgesteld te besluiten: 1. Bijgaand

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2009 PLANNING ACTIVITEITEN 2010 VAN REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND

JAARVERSLAG 2009 PLANNING ACTIVITEITEN 2010 VAN REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND JAARVERSLAG 2009 EN PLANNING ACTIVITEITEN 2010 VAN REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND VOORWOORD Op grond van de artikelen 81oa lid 2 en 185 lid 3 van de Gemeentewet stelt de rekenkamercommissie elk jaar voor

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2008 Gemeente Coevorden Rekenkamercommissie Postbus 2 7740 AA Coevorden T (0524) 598 598 E rekenkamer@coevorden.nl I www.coevorden.nl/rekenkamer Inhoudsopgave

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie

Reglement Auditcommissie Vaststelling Raad van Toezicht: 24 mei 2018 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenstelling auditcommissie 3 3. Doelstelling auditcommissie 3 4. Bevoegdheden auditcommissie 3 5. Taken, werkwijze

Nadere informatie

Besluit raad - verordening

Besluit raad - verordening Besluit raad - verordening Gemeente Landgraaf ONDERWERP: Instelling commissie Burgers en Middelen Behoort bij besluit van de raao Van de gemeente LandgrsrÊf d. 1 * * 8 nr_ j ekend, e griffier Documentrtummer:

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2. De rekenkamercommissie 2 Artikel 3. De ambtelijk secretaris

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarplan 2010

Jaarverslag Jaarplan 2010 Jaarverslag 2009 Jaarplan 2010 Maart 2010 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Jaarverslag 2009 1. Inleiding 4 2. Samenstelling 4 3. Missie 4 4. Vergaderingen 4 5. Activiteiten 4 6. Onderzoeken 5 7. Verantwoording

Nadere informatie

Verordening op de gezamenlijke rekenkamercommissie Gemert-Bakel en Laarbeek

Verordening op de gezamenlijke rekenkamercommissie Gemert-Bakel en Laarbeek Verordening op de gezamenlijke rekenkamercommissie Gemert-Bakel en Laarbeek De raden van de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het Presidium van de raad van 21 april 2016;

gelezen het voorstel van het Presidium van de raad van 21 april 2016; Nr. 242643 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het Presidium van de raad van 21 april 2016; overwegende de wenselijkheid om over te gaan tot een vaste, jaarlijkse vergoeding voor

Nadere informatie

Reglement van orde van de rekenkamercommissie Lingewaal

Reglement van orde van de rekenkamercommissie Lingewaal Reglement van orde van de rekenkamercommissie Lingewaal De rekenkamercommissie van de gemeente Lingewaal vindt het belangrijk om op een transparante wijze te opereren. Daarom hebben wij onze werkwijze

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

E V A L U A T I E R A P P O R T R E K E N K A M E R C O M M I S S I E H O E K S C H E W A A R D. Van tijdelijk naar permanent. Van goed naar beter

E V A L U A T I E R A P P O R T R E K E N K A M E R C O M M I S S I E H O E K S C H E W A A R D. Van tijdelijk naar permanent. Van goed naar beter E V A L U A T I E R A P P O R T R E K E N K A M E R C O M M I S S I E H O E K S C H E W A A R D Van tijdelijk naar permanent & Van goed naar beter Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 2 1.2 Doel van

Nadere informatie

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Inleiding. Preambule De Participatieraad heeft als visie: iedere burger van de gemeente Heerenveen moet zijn of haar leven op eigen wijze kunnen inrichten

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein)

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5353 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) Inleiding In de raadsvergadering van 26 maart 2013

Nadere informatie

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 (3-9-2008) Roland Meijden van der - 2008-63 b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 Onderwerp: Verordening Wmo-platform Giessenlanden De raad van de gemeente Giessenlanden, overwegende

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

2018 jaar van veranderingen Nieuwe onderzoeken in 2018 Jeugdhulp

2018 jaar van veranderingen Nieuwe onderzoeken in 2018 Jeugdhulp JAARPLAN 2018 1 2018 jaar van veranderingen In 2018 gaat er het nodige veranderen voor de rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Door de bestuurlijke fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 29 augustus 2018, nummer 814; gelet op artikel 84 van

Nadere informatie