Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak"

Transcriptie

1 Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Datum: 21 april 2009 Tijdstip: tot Graag nodigen wij u namens Hans Wijers, bestuurder van Abvakabo FNV en Lizelotte Smits, bestuurder van CNV Publieke Zaak, uit voor een interactieve werkbijeenkomst met als thema: Plek: Abvakabo FNV Kantoor Utrecht, Oudenoord EV Utrecht Contactpersoon: Deanne Radema tegengaan van het verloop in de jeugdzorg door impulsen op het gebied van inwerkprogramma s en loopbaanperspectieven. Dit thema staat centraal in het FCB-project Gaan en blijven werken in de jeugdzorg. Het project bestaat uit 3 deelprojecten. De werkbijeenkomst richt zich op de deelprojecten inwerkprogramma s voor startende professionals in de jeugdzorg en onderzoek loopbanen in de jeugdzorg. Voor meer informatie over de deelprojecten verwijzen we naar de bijlage. De eerste verkennende fase is afgerond en naar aanleiding van de resultaten willen de projectleiders Heleen Jumelet en Deanne Radema met u in gesprek om: een inhoudelijke verdiepingsslag te maken; bevindingen te toetsen en werknemers te raadplegen over gewenst vervolg; aanbevelingen voor de Branche te formuleren. De volgende thema s komen aan de orde: - essentiële bestanddelen van inwerkprogramma s - mentorschap en gefaseerde caseload - model van junior-medior en seniorschap - oriëntatiemogelijkheden op eigen loopbaan - loopbaanbeleid We hopen u op 21 april te mogen begroeten! Met vriendelijke groet, Heleen Jumelet en Deanne Radema (projectleiders).

2 Bijlage Project Gaan en blijven werken in de jeugdzorg: over opstarten, loopbanen en ethiek Het personeelsverloop in de jeugdzorg is hoog. Dit heeft consequenties voor de kwaliteit van het aanbod en betekent een aanzienlijke kostenpost. Daarom hebben CAO-partijen FCB opdracht gegeven om instrumenten te ontwikkelen om de opstart- en doorstroom van medewerkers in de jeugdzorg te bevorderen en daarmee het personeelsverloop te reduceren. Drie deelprojecten worden onderscheiden: 1. start- en inwerkprogramma voor professionals die starten in de jeugdzorg 2. onderzoek naar loopbaanpaden en carrièremogelijkheden 3. aandacht binnen opleidingsbeleid voor ethiek. Om te garanderen dat de te ontwikkelen producten goed aansluiten bij de behoeften in het werkveld vormen interviews en expertmeetings een belangrijk onderdeel van de activiteiten in de deelprojecten. Ook de verspreiding van producten en good practices vormen onderdeel van het eindresultaat. Het project loopt tot eind In het deelproject I wordt een format voor start- en inwerkprogramma s ontwikkeld en kunnen via de website good practices uitgewisseld worden. Deelproject II brengt in kaart welke loopbaanpaden het meest gebruikelijk en kansrijk zijn in de jeugdzorg. Daarbij geven we aan wat nodig is aan (bij)scholing en organisatorische randvoorwaarden om de loopbaanstappen te kunnen zetten. In aanvulling op deze deelprojecten krijgt het thema ethiek een plek in deelproject III: werkgevers en werknemers praktische handvatten aanreiken die ondersteuning bieden bij ethische vraagstukken en die betekenis geven aan visie en praktijk in de organisatie. We beogen bestaand materiaal te benutten en toegankelijk te maken voor de jeugdzorg.

3 Deelproject I: Start- en inwerkprogramma voor professionals die starten in de jeugdzorg Een goed inwerkprogramma voor startende professionals (schoolverlaters en zijinstromers) in de jeugdzorg. Waar bestaat dat uit? Wat zijn werkzame factoren? Wat hebben starters nodig en wat hebben zorgaanbieders en Bureaus Jeugdzorg nodig? Deze vragen staan centraal in dit deelproject. In de CAO is afgesproken dat na de looptijd van de CAO een aantal concrete en bruikbare producten hiervoor zijn ontwikkeld. Doel: een bijdrage leveren aan het terugdringen van het personeelsverloop door toepasbare inwerkprogramma s beschikbaar te stellen aan instellingen voor jeugdzorg; uitwisselen van good practices op het gebied van inwerkprogramma s; voorstellen doen voor verbetering van inwerkprogramma s, gekoppeld aan voorstellen voor begeleidingsactiviteiten. Wat gaan we doen? Dit deelproject richt zich op: 1. Achterhalen en ter beschikking stellen van good practices. 2. Ontwikkelen van criteria en een format voor het inwerken en begeleiden van startende medewerkers. Waar nodig differentiëren we voor de verschillende werkvelden. 3. Uitproberen van het format in een aantal proeftuinen en de resultaten hiervan ter beschikking stellen. 4. Aanleveren van een implementatieplan voor de verspreiding van de resultaten van het deelproject. Hoe gaan we dit doen? 1. We houden interviewrondes waarin we betrokkenen uit de praktijk bevragen op hun kennis van en ideeën over goede inwerk- en begeleidingsprogramma s. 2. We verzamelen, analyseren en herordenen bestaand materiaal. 3. We geven aan wat de samenhang is met beroepenstructuur, competentieprofielen en opleidingen. 4. We houden expertmeetings voor ontwikkelen van praktisch toepasbare varianten. 5. We vragen een drietal organisaties om te experimenteren met mogelijke varianten. 6. We ontwikkelen definitieve producten. 7. We schrijven een implementatieplan. Wat heeft u hieraan? U heeft toegang tot beproefde programma s voor het inwerken en begeleiden van startende medewerkers. Aan de hand van criteria kunt u zelf een standaard format aanpassen aan uw eigen situatie. U heeft inzicht in de samenhang van deze programma s met de beroepenstructuur, competentieprofielen en opleidingen. Kortom: u kunt op een snelle manier gebruik maken van beproefd materiaal om binnen uw eigen organisatie een inwerk- en begeleidingsprogramma te ontwikkelen voor startende medewerkers.

4 Deelproject II: Onderzoek loopbaanpaden in de jeugdzorg Expliciet werken aan loopbanen en carrièremogelijkheden binnen en tussen instellingen in de jeugdzorg is een manier om professionals te binden aan de sector. Medewerkers krijgen daarmee een kader om zich doelgericht te ontwikkelen in een voor hen motiverende richting. Hoe zien op dit moment loopbaanpaden in de jeugdzorg eruit? Vanuit welke sectoren stromen mensen de jeugdzorg in en uit? Welke knelpunten komt men tegen en welke minder gebruikelijke maar kansrijke loopbaanstappen ziet de sector? Na een eerste verkenning wordt op basis van de uitkomsten in februari 2009 bepaald welke vervolgstappen nodig zijn. We hebben op dit moment voor ogen om: Stroomschema s te ontwikkelen om loopbaanpaden en randvoorwaarden voor het realiseren daarvan in kaart te brengen; Handvatten te ontwikkelen voor medewerkers om zich te oriënteren op een gewenste loopbaan. Doel: Informatie voor de branche over gangbare en kansrijke loopbaanpaden, met kansen en knelpunten en randvoorwaarden en mogelijkheden om beleid te ontwikkelen. Handvatten aanreiken aan werkgevers en werknemers om sturing te geven aan loopbanen in de jeugdzorg. Wat gaan we doen? 1. Verzamelen van informatie over: a. loopbaanpaden en -mogelijkheden in de jeugdzorg; b. ervaren kansen en knelpunten; 2. Randvoorwaarden en condities die nodig zijn voor loopbaanstappen; 3. Beschrijven van drie good practices ; 4. Inzichtelijk maken van gangbare en kansrijke loopbaanpaden en randvoorwaarden en condities om loopbaanstappen binnen en tussen organisaties te kunnen zetten; 5. Ontwikkelen van stroomschema s die loopbaanpaden in kaart brengen; 6. Ontwikkelen van een checklist voor beroepsbeoefenaren om zich te oriënteren op mogelijke loopbanen en zicht te krijgen op eigen wensen. Hoe gaan we dit doen? 1. Literatuurverkenning en interviews met (ervarings)deskundigen op het gebied van loopbanen in de jeugdzorg; 2. Inventariseren en analyseren van (intern) opleidingsbeleid van organisaties als het gaat om voorwaarden voor bepaalde functies; voorbeelden van doorstroombeleid van organisaties en reeds ontwikkeld instrumentarium; 3. Workshops met p&o functionarissen; beroepskrachten die in meerdere settings hebben gewerkt; zij-instromers en managers; 4. Verzamelen en breder toegankelijk maken van bestaand materiaal over opleidingsaanbod en loopbaanbeleid in de jeugdzorg.

5 Wat heeft u hieraan? U kunt zich (met collega-instellingen in de jeugdzorg) oriënteren op loopbaanmogelijkheden binnen de jeugdzorg. U kunt nagaan op welke wijze u medewerkers loopbaankansen kan bieden en wat daarvoor nodig is in termen van organisatorische voorwaarden en ontwikkeling van professionaliteit. U krijgt toegang tot beproefd materiaal om loopbaanbeleid vorm te geven.

6 Deelproject III: Ethiek in de jeugdzorg Waarop baseer je belangrijke beslissingen als professional in de jeugdzorg? Hoe ga je om met zaken die buiten jouw normen- en waardenpatroon liggen? Wat is goed handelen? Werknemers in de jeugdzorg krijgen te maken met complexe problematiek van cliënten op terreinen die diep ingrijpen in het leven van jeugdigen. Dat vergt aandacht voor zingevingvraagstukken van cliënten. Het vergt ook aandacht voor de eigen waarden van professionals. In dit deelproject staat ethiek in relatie tot scholing en inwerken centraal. Dit deelproject start in het voorjaar van Doel Werkgevers en werknemers inspireren met ethiek aan de slag te gaan: aantonen dat ondersteuning bij ethische vraagstukken betekenis geeft aan visie en praktijk in de organisatie Praktische handvatten aanreiken, met als doel dit onderwerp in bestaande opleidingsen overlegstructuren in te passen. Ethiek een structureel thema binnen opleidingsbeleid van organisaties te laten worden. Wat gaan we doen? 1. Inventariseren van beschikbaar materiaal en onderzoek op dit terrein, zoals de uitgaven van CNV Publieke Zaak 2. Inventariseren van good practices binnen de jeugdzorg door middel van literatuursearch en interviews 3. Bestaand materiaal benutten voor verdere invulling en ontwikkeling van praktische handvatten. Hoe gaan we dit doen? Eerst willen we beter verkennen waar het werkveld behoefte aan heeft; Vervolgens ontwikkelen we materiaal en maken we vertaalslagen van bestaand materiaal voor de praktijk van de jeugdzorg en de opleidingen, zodat implementatie van dit thema in organisaties optimaal kan verlopen. We zullen hierbij actief organisaties opzoeken. Wat heeft u hieraan? U kunt gebruik maken van het materiaal in de eigen instelling en in de contacten die u heeft met opleidingen.

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Resultaten van de werkbijeenkomst met leden van ABVA KABO FNV en CNV Publieke Zaak 21 april 2009

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Resultaten van de werkbijeenkomst met leden van ABVA KABO FNV en CNV Publieke Zaak 21 april 2009 Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Resultaten van de werkbijeenkomst met leden van ABVA KABO FNV en CNV Publieke Zaak 21 april 2009 In dit document kunt u terugzien welke resultaten de bijeenkomst

Nadere informatie

Handreiking Traineeship 1

Handreiking Traineeship 1 Handreiking Traineeship 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marlous Beijer, projectsecretaris Jeugdzorg Nederland 1 Dit document is geschreven in het kader van het

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Begroting voucherprogramma GGz: Werken aan vraagsturing

Begroting voucherprogramma GGz: Werken aan vraagsturing Programma Totaal 2013 2014 2015 Totaal Deelproject ehealth Huisvesting 1.568 1.408 959 3.935 Kantoor 3.920 3.520 2.399 9.838 Algemene 1.176 1.056 720 2.952 Bestuursondersteuning 3.920 3.520 2.399 9.838

Nadere informatie

Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen Een notitie naar aanleiding van onderzoek van de Inspectie jeugdzorg oktober 2008

Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen Een notitie naar aanleiding van onderzoek van de Inspectie jeugdzorg oktober 2008 Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen Een notitie naar aanleiding van onderzoek van de Inspectie jeugdzorg oktober 2008 Inleiding De veiligheid van het kind is een van de belangrijkste

Nadere informatie

Onderzoek jeugdzorg Onderzoek Netwerk in samenwerking met de ABVAKABO FNV, woensdag 7 januari

Onderzoek jeugdzorg Onderzoek Netwerk in samenwerking met de ABVAKABO FNV, woensdag 7 januari Onderzoek jeugdzorg Onderzoek Netwerk in samenwerking met de ABVAKABO FNV, woensdag januari Wat is uw geslacht? (n=3), Man Vrouw,4 Sinds wanneer bent u werkzaam in de jeugdzorg? 1 1 22 2 2 2 1- jaar -10

Nadere informatie

CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011

CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011 CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011 Partijen bij de CAO Kinderopvang, te weten: Maatschappelijk Ondernemers Groep, gevestigd te Utrecht De Branchevereniging Ondernemers

Nadere informatie

Interculturele managementcompetenties

Interculturele managementcompetenties Handreiking Interculturele managementcompetenties Handreiking voor (opleidings)managers in het hsao HO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao Deelproject van het ZonMw programma

Nadere informatie

Hoofdlijnen implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg

Hoofdlijnen implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg Hoofdlijnen implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg 2010 Nederlands Jeugdinstituut Catharijnesingel 47 Postbus 19221 3501 DE Utrecht Telefoon 030-230 63 44 Website www.nji.nl E-mail infojeugd@nji.nl

Nadere informatie

Principe-akkoord CAO Jeugdzorg

Principe-akkoord CAO Jeugdzorg Principe-akkoord CAO Jeugdzorg 2008-2010 De ondergetekenden, de organisatie van werkgevers en MOgroep Jeugdzorg: de Maatschappelijk Ondernemers Groep Jeugdzorg de volgende organisaties van werknemers 1.

Nadere informatie

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee Vrijheidsbeperkende maatregelen in de langdurende zorg Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? Vilans helpt mee Hoe staat je organisatie ervoor? Kom erachter hoe het staat met vrijheidsbeperking

Nadere informatie

Workshop In lijn brengen van opleidingsaanbod 1

Workshop In lijn brengen van opleidingsaanbod 1 Workshop In lijn brengen van opleidingsaanbod 1 1 Dit document is geschreven in het kader van het Implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg en is te downloaden via www.professionaliseringjeugdzorg.nl.

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

Akkoord. 16 december 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor PostNL. definitief. Auteur Tel. Rapport. Versie

Akkoord. 16 december 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor PostNL. definitief. Auteur Tel. Rapport. Versie 16 december 2014 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie Akkoord definitief Inhoudsopgave 1 Pensioen 3 1.1 Opbouwpercentage 3 1.2 Nabestaandenpensioen 3 1.3 Eigen bijdrage in de pensioenpremie 4 2 Looptijd

Nadere informatie

Pilot Basistraining Ethiek in Sociaal Werk succesvol afgerond

Pilot Basistraining Ethiek in Sociaal Werk succesvol afgerond Pilot Basistraining Ethiek in Sociaal Werk succesvol afgerond nieuwe inzichten over het aanbieden van ethiektrainingen in de Sector Sociaal Werk December 2018 1 van 6 Inleiding In de periode november 2017

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

DOORKIESNUMMER DATUM UW KENMERK 070-4160659 24 december 2009

DOORKIESNUMMER DATUM UW KENMERK 070-4160659 24 december 2009 Kinderopvang Aan de leden werkzaam in de Kinderopvang. POSTADRES Postbus 84500 2508 AM Den Haag BEZOEKADRES Carnegielaan 1 2517 KH Den Haag TELEFOON 070-416 06 00 FAX 070-416 06 90 INTERNET www.mijnvakbond.nl

Nadere informatie

Geachte heer Rog, Onderwerp Reactie implementatieplan arbeidsmarktdiscriminatie. Datum 30 november 2018 Ons kenmerk 2018/0190/AvD/LvdH/IC

Geachte heer Rog, Onderwerp Reactie implementatieplan arbeidsmarktdiscriminatie. Datum 30 november 2018 Ons kenmerk 2018/0190/AvD/LvdH/IC Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de voorzitter van de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer M. Rog Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Onderwerp Reactie implementatieplan arbeidsmarktdiscriminatie

Nadere informatie

Samenvatting Rapport Nudging in de praktijk

Samenvatting Rapport Nudging in de praktijk Samenvatting Rapport Nudging in de praktijk Kansen en barrières in beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk Den Haag, 5 juli 2017 Schuttelaar & Partners In opdracht van ZonMw Inleiding Nudging staat volop

Nadere informatie

Het nieuwe Functiegebouw Rijk is ingevoerd. En nu?

Het nieuwe Functiegebouw Rijk is ingevoerd. En nu? Het nieuwe Functiegebouw Rijk is ingevoerd. En nu? Het Functiegebouw Rijk en de implementatie ervan zijn klaar. Functies zijn nu beter vergelijkbaar en verschillende loopbaanmogelijkheden binnen het Rijk

Nadere informatie

Nieuw Leiderschap. Astrid Kraal, Cubiss Mirjam Wijers, Rijnbrinkgroep

Nieuw Leiderschap. Astrid Kraal, Cubiss Mirjam Wijers, Rijnbrinkgroep Nieuw Leiderschap Astrid Kraal, Cubiss Mirjam Wijers, Rijnbrinkgroep Lessen Durf los te laten Verander van onderaf Geloof in je mensen Kies een nieuwe vorm Bewaar je oude waarden Verandering Verandermanagement

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

CAO WELZIJN & MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING

CAO WELZIJN & MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING ONDERHANDELAARSAKKOORD CAO WELZIJN & MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING 2012 2013 Ondergetekenden, partijen bij de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, te weten: De MOgroep, gevestigd te Utrecht;

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de cao-teksten en de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen

Nadere informatie

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP)

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Viona-studieopdracht WSE Arbeidsmarktcongres 11 februari 2015 Daphné Valsamis & An De Coen Agenda Methodologie Wat is een LDP? 10 vaststellingen uit het

Nadere informatie

CAO Jeugdzorg 2011 2013. Onderhandelingsresultaat

CAO Jeugdzorg 2011 2013. Onderhandelingsresultaat CAO Jeugdzorg 2011 2013 Onderhandelingsresultaat De ondergetekenden, de organisatie van werkgevers en Jeugdzorg Nederland de volgende organisaties van werknemers 1. Abvakabo FNV 2. FBZ: Federatie van Beroepsorganisaties

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Traineeship wijst starter de weg in de jeugdzorg

Traineeship wijst starter de weg in de jeugdzorg Traineeship wijst starter de weg in de jeugdzorg Professionaliseren op de werkvloer 4 juli 2013 Karin Kleine Om de startende jeugdzorgwerker op weg te helpen is het traineeship ontwikkeld, een leer- en

Nadere informatie

Generatiebeleid Ziekenhuizen

Generatiebeleid Ziekenhuizen Generatiebeleid Ziekenhuizen StAZ Medezeggenschapsdag PFZW HR Advies Chris-Jan van Leeuwen Santiz Vanessa Wissink 23 november 2017 Programma 1. Aftrap: werken aan generatiebeleid in de organisatie 2. De

Nadere informatie

Bedrijfsplan januari 2012 september 2013. Stichting Zin in Jeugdzorg

Bedrijfsplan januari 2012 september 2013. Stichting Zin in Jeugdzorg Bedrijfsplan januari 2012 september 2013 Stichting Zin in Jeugdzorg Inleidend: meerjarenplan 2010-2013 De Stichting Zin in Jeugdzorg heeft vlak na de oprichting een ambitieus meerjarenplan geschreven.

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties

Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Pre-ambule In de cao provincies 2012-2015 zijn uit oogpunt van goed werkgeverschap afspraken gemaakt over een sectorale regeling Van Werk Naar

Nadere informatie

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Een geslaagde transformatie & transitie? Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het preventieve en curatieve jeugdbeleid. Hieronder

Nadere informatie

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen!

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving?

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Leer- en ontwikkeltraject Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marja Jager-Vreugdenhil & Eelke Pruim @SamenViaa Deze workshop: - Over Wmo-werkplaats

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding...3. 4. Eisen aan competentiemodellen...14

Inhoudsopgave. 1. Inleiding...3. 4. Eisen aan competentiemodellen...14 Deel I INTRODUCTIE IN COMPETENTIES EN COMPETENTIEMODELLEN 2. Een korte geschiedenis...4 2.1 De 20ste eeuw... 4 2.2 Kerncompetenties... 6 3. Het begrip competentie...9 3.1 Het competentiebegrip gedefinieerd...

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Beroepen zorg en welzijn

Beroepen zorg en welzijn Nieuwsbrief Beroepen zorg en welzijn Nummer 2, september 2004 Inhoud Expertmeetings waren succesvol! 2 Twee vragen aan Ben Hoogendam 3 Werk maken van je vak 4 Miranda van Laar meldde zich aan 4 Toekomstverkenning

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan: decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan: decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer, STICHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan: decentrale cao-partijen T 070. 3 499 577 F 070. 3 499 796 E info@stvda.ni www.stvda.ni Den Haag : 17 april 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Het college van Burgemeester en Wethouders Inspectie Werk en Inkomen Wilhelmina van Pruisenweg 52 drs. C.H.L.M. van de Louw D a t u m 2 6 OKT. 2011 Betreft Aanbieding Programmarapportages

Nadere informatie

KennisHouvast! Kennis delen = Kennis maken

KennisHouvast! Kennis delen = Kennis maken KennisHouvast! Kennis delen = Kennis maken Kennis Houvast! Een praktisch aanpak voor het opstarten van kennisoverdracht Mieke van den Berg, Nehem KMC Nico van Rooij, Nehem KMC Jolanda Janssen, OOM Evert

Nadere informatie

Medewerker mobiliteit

Medewerker mobiliteit Medewerker mobiliteit Doel (Mede)ontwikkelen van mobiliteitsbeleid, uitvoeren van mobiliteitstrajecten en geven van individueel loopbaanadvies, uitgaande van het mobiliteits-/ personeelsbeleid op instellings-

Nadere informatie

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit Roler Academie Roler maakt werk van professionaliteit Inhoudsopgave 1. Invulling werkondernemerschap 4 2. Professionalisering, onderdeel van de Roler HR-cyclus 4 3. Mijn Roler Academie 5 Pagina 2 van 7

Nadere informatie

Principe akkoord CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principe akkoord CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principe akkoord CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Op 14 oktober 2008 hebben MOgroep, ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak een principe-akkoord over de nieuwe CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Nadere informatie

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement Talent management Een sterkere organisatie door talentmanagement Inleiding Talentmanagement is een van de belangrijkste onderwerpen binnen een organisatie. Organisaties die daadwerkelijk hierop inzetten

Nadere informatie

Workshop NGO congres. VGN Masterclass. de gehandicaptenzorg: betekenis voor beroepsuitoefening en het werkveld. Programma

Workshop NGO congres. VGN Masterclass. de gehandicaptenzorg: betekenis voor beroepsuitoefening en het werkveld. Programma Workshop NGO congres VGN Masterclass wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg: betekenis voor beroepsuitoefening en het werkveld 27 september 2013 Dr. Joop Hoekman; Joop Hoekman Training Advies

Nadere informatie

StAZ Medezeggenschapsdag 2017 Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn. Arthur Warmer Annemiek Pater

StAZ Medezeggenschapsdag 2017 Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn. Arthur Warmer Annemiek Pater StAZ Medezeggenschapsdag 2017 Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn Arthur Warmer Annemiek Pater 23 november 2017 Programma 1. Kader: Cao Ziekenhuizen 2. Perspectief medewerker

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdzorg Nederland

Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdzorg Nederland Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdzorg Nederland Werken aan effectiviteit Effectieve jeugdzorg Werken aan de effectiviteit van de jeugd zorg. Dat is de ambitie die veel instellingen in de jeugdzorgketen

Nadere informatie

AKKOORD CAO WELZIJN & MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING

AKKOORD CAO WELZIJN & MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING Ondergetekenden, partijen bij de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, te weten: MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, gevestigd te Utrecht; als werkgeversorganisatie enerzijds

Nadere informatie

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling.

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. 1. Sociaal beleid in breder verband Ontwikkelen beleid: een complex proces Het ontwikkelen en implementeren van beleid voor preventie en aanpak van grensoverschrijdend

Nadere informatie

Ontwikkelplan trainee 1

Ontwikkelplan trainee 1 1 Ontwikkelplan trainee 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marlous Beijer, projectsecretaris Jeugdzorg Nederland 1 Dit document is geschreven in het kader van het

Nadere informatie

Generatiebeleid Ziekenhuizen

Generatiebeleid Ziekenhuizen Generatiebeleid Ziekenhuizen FNV Themadag Zorg en Welzijn FNV ism PFZW HR Advies Elise Merlijn Harma Schrage Chris-Jan van Leeuwen 11 januari 2018 Programma voor de komende 15 minuten Een drieluik over

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Inrichting en organisatie van sociale wijkteams

Inrichting en organisatie van sociale wijkteams Inrichting en organisatie van sociale wijkteams Dr. Mirjan Oude Vrielink, dr. Henk van der Kolk en dr. Pieter-Jan Klok Consortiumpartners: Universiteit Twente, Platform31, Enschede, Leeuwarden, Zaanstad,

Nadere informatie

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Betreft : Jaarverslag 2014-2015 Alblasserdam september 2015, Aan de ouder(s)

Nadere informatie

VGN Kennisbeleid

VGN Kennisbeleid VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN-publicatie: 716.248 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Waarom en hoe 5 3 Onze uitdagingen 6 3.1 Professionals in vernieuwde zorg 6 32 Voldoende goed geschoolde

Nadere informatie

Fase 2 Project Beroepenstructuur. Jeugdzorg. Stappenplan Januari december 2008

Fase 2 Project Beroepenstructuur. Jeugdzorg. Stappenplan Januari december 2008 Fase 2 Project Beroepenstructuur Jeugdzorg Stappenplan Januari december 2008 5 maart 2008 1 Conceptprofiel stap 1 Het maken van eerste conceptprofiel op basis van documentanalyse en interviews. Uitgangspunt

Nadere informatie

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 LPBAANVAARDIGHEID LPBAANLEREN HFDSTUK 1 Loopbaanvaardigheid Alle ogen zijn gericht op je reisdoel: het diploma van de opleiding die je volgt. Dat diploma bewijst straks dat jij je beginnend beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Overeenkomst vrijwillige mobiliteit Postkantoren BV

Overeenkomst vrijwillige mobiliteit Postkantoren BV Overeenkomst vrijwillige mobiliteit Postkantoren BV Auteur: HR / Arbeidszaken Telefoon: (030) 290 45 48 pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Werkingssfeer...4 2 Toepassing...4 3 Uitkering einde arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

Europese kwaliteitsstandaarden

Europese kwaliteitsstandaarden Europese kwaliteitsstandaarden Presentatie Quality4Children 16 oktober 2006 Janny Holwerda Bestuurslid FICE Nederland; Nationaal Coördinator Q4C Int. Stuurgroep Bestaande bronnen Voor Nederland: Wet Jeugdzorg

Nadere informatie

Deelrapportage 1: Opzet van het project. Project verandering van spijs. TNO Kwaliteit van Leven. TNO-rapport. KvL/APRO/2007.

Deelrapportage 1: Opzet van het project. Project verandering van spijs. TNO Kwaliteit van Leven. TNO-rapport. KvL/APRO/2007. TNO Kwaliteit van Leven TNO-rapport KvL/APRO/2007.198/11410/Hef/stn Deelrapportage 1: Opzet van het project Arbeid Polarisavenue 151 Postbus 718 2130 AS Hoofddorp www.tno.nl/arbeid T 023 554 93 93 F 023

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg

Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg 18 november 2013 Uitkomsten Samson Resultaten onderzoek aard en omvang seksueel misbruik 2008-heden: Gem. NL- jongeren 74 per 1000 Residentie

Nadere informatie

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van 10.30-11.45 uur Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen. Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG

Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen. Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG Workshop programma 1 Uw situatie en uw vraag in beeld 2 Relevante informatie 3

Nadere informatie

Workshop. De inzet van uitkeringsgerechtigden: hoe maken we er een win-win-win van?

Workshop. De inzet van uitkeringsgerechtigden: hoe maken we er een win-win-win van? Workshop De inzet van uitkeringsgerechtigden: hoe maken we er een win-win-win van? Programma Welkom en kennismaking Het onderzoek van TNO Hoe brengen we de kennis in praktijk? Vijf aanbevelingen Toetsen

Nadere informatie

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor professionals

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor professionals Intersectorale mobiliteit Informatie voor professionals Deze folder is onderdeel van een drieluik. Er is ook een folder voor werknemers en werkgevers. Om belemmeringen in kaart te brengen bij intersectorale

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeel Juni 2010 I 6 december 2010 3.2 Mobiliteitsbeleid Personeel/Mobiliteitsbeleid Inhoudsopgave 1. Beleidsinhoud 3 2. Beleidsuitwerking 5 2.1

Nadere informatie

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum De kracht van het primair onderwijs Activiteiten Arbeidsmarktplatform 2017 Waarvoor kunt u in 2017 bij het Arbeidsmarkplatform PO terecht? Welke thema s staan dit jaar centraal? Hieronder staan de thema

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

De driejarige begeleiding van startende leraren

De driejarige begeleiding van startende leraren De driejarige begeleiding van startende leraren Informatie over deelname aan een project in uw regio April 2014 Voorwoord M De driejarige begeleiding van startende leraren Met behulp van inwerkprogramma

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010 Welkom Waar willen wij het met elkaar over hebben? Pensioen anno 2010 Stand van Zaken AOW en Pensioenakkoord 4

Nadere informatie

Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Lectoraat Acute Intensieve Zorg Dr. Lilian Vloet (projectleider) Marijke Noome MSc (onderzoeker en verpleegkundige) Drs. Boukje Dijkstra (onderzoeker en IC-verpleegkundige) Lectoraat Acute Intensieve Zorg Inhoud Aanleiding project End-of-life

Nadere informatie

Succesvolle samenwerking in de zorg

Succesvolle samenwerking in de zorg Succesvolle samenwerking in de zorg Een beproefde fasegewijze aanpak voor succes Succesvolle samenwerking in de zorg Een beproefde fasegewijze aanpak Samenwerking: het klinkt zo eenvoudig. Vele bestuurders

Nadere informatie

De ZRJ: wat kun je ermee?

De ZRJ: wat kun je ermee? De ZRJ: wat kun je ermee? Zelfredzaamheidschaal voor Jeugdigen Lianne Lekkerkerker & Anne Addink NJi De ZRJ: waar hebben we het over? Wie kent de ZRJ? Wie kent de ZRM? Wat meet de ZRJ? Wat is zelfredzaamheid?

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht transformatie WSW

Onderzoeksopdracht transformatie WSW Onderzoeksopdracht transformatie WSW 1. Context De gemeenten Lopik, Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Stichtse Vecht en de Ronde Venen voeren op dit moment samen de Wet sociale werkvoorziening uit binnen

Nadere informatie

Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid

Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid 1 Adres: Welnalaan 5, 7523 NG, Enschede Telefoon: 053-4776614 Website: www.fitform.nl Opleidingsaanbod;

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

DAG VAN DE BEROEPSKOLOM 9 O K TO B E R 20 1 5

DAG VAN DE BEROEPSKOLOM 9 O K TO B E R 20 1 5 DAG VAN DE BEROEPSKOLOM MBO-HBO 9 O K TO B E R 20 1 5 Doelen Kijken wat al goed werkt Nagaan of iets bijdraagt aan de kwaliteit van de aansluiting en doorstroom Aangeven wat kan verder worden uitgewerkt

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

Bepaal inzet nieuwe CAO Defensie

Bepaal inzet nieuwe CAO Defensie DATUM: KENMERK: VOLGNUMMER: 14 oktober 2009 Aan de leden N68 Bepaal inzet nieuwe CAO Defensie In overleg met het Landelijk Groepsbestuur Burgerpersoneel Defensie is CNV Publieke Zaak gestart met de voorbereiding

Nadere informatie

Toekomst creëren kan je leren. Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie)

Toekomst creëren kan je leren. Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie) Toekomst creëren kan je leren Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie) Programma Inleiding Wie zijn we? Wat doen we? Wat gebeurt er in Brabant? Waar staan we nu? Ideaalplaatje: waar willen

Nadere informatie

Actieplan Professionalisering Jeugdzorg: de resultaten

Actieplan Professionalisering Jeugdzorg: de resultaten Actieplan Professionalisering : de resultaten Professionele jeugdzorg met uitstekend opgeleide hulpverleners, een overzichtelijke beroepenstructuur, versterking van de beroepsregistratie, doordachte beroepsethiek

Nadere informatie

Vragen beantwoorden en informatie geven over life long learning binnen de waterketen en het watersysteem.

Vragen beantwoorden en informatie geven over life long learning binnen de waterketen en het watersysteem. Algemeen Format opgave potentiele activiteiten afname activiteit excl. btw Informatiemarkt Wateropleidingen Alle medewerkers van het waterschap n.v.t. 3 uur Vragen beantwoorden en informatie geven over

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

SAMENVATTING EINDRAPPORTAGE DUURZAME INZETBAARHEID BRANCHE WATERBEDRIJVEN J U N I

SAMENVATTING EINDRAPPORTAGE DUURZAME INZETBAARHEID BRANCHE WATERBEDRIJVEN J U N I DUURZAME INZETBAARHEID BRANCHE WATERBEDRIJVEN J U N I 2 0 1 7 Reinier Hoogendorp Evert Smit Simone van Houten BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS 16094/10/WWB/samenvatting/170616 INLEIDING Duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

SPELEND NAAR MOBILITEIT

SPELEND NAAR MOBILITEIT Mobiliteitsspel SPELEND NAAR MOBILITEIT Dit Mobiliteitsspel laat je spelen met een scala aan instrumenten die mobiliteit bevorderen. Elk instrument is een verdere verkenning waard, maar in dit spel ben

Nadere informatie

Groeien naar je toekomst

Groeien naar je toekomst Groeien naar je toekomst Uitgevoerd door: Colland Arbeidsmarkt Versie 1: 03 juli 2015 Employabilityregeling voor hoveniers Colland Arbeidsmarkt Ben jij breed inzetbaar? Speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners

Nadere informatie

Groeien naar je toekomst

Groeien naar je toekomst Groeien naar je toekomst Uitgevoerd door: Colland Arbeidsmarkt Employabilityregeling voor hoveniers Colland Arbeidsmarkt Ben jij breed inzetbaar? Speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners is per 1 juli

Nadere informatie

Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past?

Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past? Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past? Een bijdrage van de werkgroep tooling, gebaseerd op de kennis, ervaring en feedback opgedaan tijdens de werkzaamheden van september 2013 t/m december 2014,

Nadere informatie