Het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland (het Fonds) wil u via deze brief informeren over een aanpassing van de pensioenregeling.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland (het Fonds) wil u via deze brief informeren over een aanpassing van de pensioenregeling."

Transcriptie

1 Geachte deelnemer aan de pensioenregeling, STICHTING PENSIOENFONDS FLUOR NEDERLAND Haarlem, Het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland (het Fonds) wil u via deze brief informeren over een aanpassing van de pensioenregeling. Ten einde u op een heldere manier te vertellen wat tot dit voorstel geleid heeft willen wij u graag in logische stappen vertellen over het Waarom, het Hoe, het Wat en het Wanneer van deze veranderingen. Natuurlijk wordt hierbij ingegaan op wat de aanpassing van de pensioenregeling voor u betekent als deelnemer. Het is voor ons belangrijk dat u deze informatie goed leest en begrijpt dat onder de omstandigheden de voorgestelde aanpassingen de beste keuze uit een aantal mogelijkheden is. Met dit schrijven wil het Fonds u duidelijk maken waarom zij denkt dat het voorstel de beste en meest evenwichtige oplossing is om in de toekomst een goede pensioenvoorziening te kunnen blijven bieden tegen een betaalbare prijs. Hoewel de gepensioneerden wél deze informatie ontvangen en het belang van toeslagen voor deze groep duidelijk is, zullen gepensioneerden en premievrije polishouders geen stem kunnen uitbrengen. Dit is in overeenstemming met de statuten en is ook redelijk aangezien deze groepen met oud-werknemers geen premie meer inbrengen en de opgebouwde pensioenaanspraken niet wijzigen. Met grote nadruk willen wij aanduiden dat de inhoud van deze brief ondersteund wordt door zowel de werkgever, de ondernemingsraad als de deelnemersraad. Later in deze brief zal ook worden uitgelegd dat vertegenwoordigers van deze organisaties direct betrokken zijn geweest in het proces dat geleid heeft tot de nu voorgestelde aanpassingen van de pensioenregeling en hebben meebeslist bij de keuzes die gemaakt zijn. Algemeen Allereerst een paar begrippen en termen die spelen in pensioenland. Wat is pensioen: Pensioen is uitgesteld loon waarbij gedurende de actieve loopbaan aanspraken worden opgebouwd die tot uitkering komen na pensionering. In Nederland is er een drie zuilen model. Elke zuil bevat een deel van de pensioenopbouw. o AOW uitkering (staatspensioen) o aanvullend pensioen via werkgever o individuele regelingen (lijfrente, koopsompolis, ) Als basis voor het totale pensioen dient de AOW (Algemene Ouderdomswet) uitkering. Iedere werkende in Nederland betaalt AOW premie om de AOW uitkeringen te financieren. Het AOW stelsel is een omslagstelsel, wat betekent dat de nu werkenden de AOW uitkeringen van nu betalen. Er wordt dus geen kapitaal opgebouwd. Dit is ook een reden waarom de AOW premie bijna elk jaar wordt aangepast.

2 Dit stelsel wordt uitgevoerd door de overheid en staat los van een werkgever buiten het innen van de premie. Het Fluor Pensioenfonds houdt zich bezig met de tweede zuil, dus met een aanvullend pensioen bovenop de AOW. Dit document gaat dus primair over het bedrijfspensioen zoals aangeboden als secundaire arbeidsvoorwaarde door Fluor. Pensioenregelingen vallen onder de Pensioen en Spaarfondsenwet (PSW). De Nederlansche Bank is toezichthouder op de uitvoering van de PSW. Vroeger was dit de Pensioen en Verzekeringskamer (PVK), echter deze is na een fusie in 2004 opgegaan in De Nederlansche Bank (DNB). De DNB stelt beleid vast voor de naleving van de PSW en geeft richtlijnen af aan de pensioenfondsen. Richtlijnen van de DNB zijn bindend. De DNB moet ook pensioenregelingen toetsen aan de PSW en deze goedkeuren. De derde zuil zijn de individuele spaarvormen die de mensen zelf kunnen regelen. Dit kan ook via een pensioenfonds, maar wordt meestal via een verzekeringsmaatschappij (bijv een koopsompolis) geregeld. Ook het Pensioenfonds Fluor had een regeling, Aanvullend Individueel Pensioen (AIP) geheten, maar deze is inmiddels gesloten voor nieuwe deelnemers en inleg. Als een werknemer het heeft over zijn pensioen, wordt meestal de combinatie van AOW en aanvullend bedrijfspensioen bedoeld, soms aangevuld met een individuele koopsompolis, etc. Indien er wordt gesproken over een streven naar pensioen ter hoogte van 70% van het laatst genoten salaris, dan wordt met pensioen bedoeld de som van de bruto AOW en het bruto bedrijfspensioen en met salaris het bruto jaarsalaris. Totaal pensioen = AOW + aanvullend pensioen Voor het Fluor Pensioenfonds gelden de volgende definities: Jaarsalaris = 12 x basis maandsalaris + 13 e maand + vakantie geld (=13,96 x maandsalaris). Andere betalingen zoals overwerk, winstdeling en toeslagen worden niet verwerkt als basis voor pensioen. Om te zorgen dat er geen dubbel pensioen wordt opgebouwd dan wel dubbel premie wordt betaald, wordt er over dát deel van het salaris waar later bij pensionering de AOW voor wordt uitgekeerd, geen pensioen opgebouwd. Dit deel van het salaris noemt men de franchise en deze bedraagt in 2004 en Franchise = het salarisdeel waarover geen aanvullend pensioen wordt opgebouwd Het aanvullende bedrijfspensioen wordt dus opgebouwd over het jaarsalaris minus de franchise; dit noemt men de pensioengrondslag. Pensioengrondslag = jaarsalaris franchise Pensioen heeft verschillende vormen. In het algemeen bedoelt men met pensioen het ouderdomspensioen (OP). Ouderdomspensioen (OP) = pensioen van de deelnemer Daarnaast is er het nabestaandenpensioen: Nabestaandenpensioen = partnerpensioen (PP) en/of wezenpensioen. Een normaal partnerpensioen wordt aangemerkt als 70% van het ouderdomspensioen. Echter, het is tegenwoordig niet meer gewoon dat dit volledig wordt opgebouwd op kapitaalbasis. Over wezenpensioen zullen we het verder niet hebben.

3 Bij pensioenregelingen worden verschillende typen onderscheiden. Ten eerste is er een verschil tussen regelingen op kapitaalbasis en verzekeringsbasis. Bij een regeling op kapitaalbasis wordt er kapitaal opgespaard dat bij pensionering tot uitkering komt. Bij een regeling op verzekeringsbasis wordt er een premie betaald die een risico indekt. De meeste pensioenregelingen hebben beide componenten in zich. Zo is bij Fluor het ouderdomspensioen op kapitaalbasis, het wezenpensioen op verzekeringsbasis. Daarnaast kenmerken pensioenregelingen zich met de volgende karakteristiek: Er zijn pensioenregelingen met een pensioen toezegging zoals een eindloon- of middelloonregeling, en er zijn regelingen die een premie toezeggen, die worden beschikbare premie regeling genoemd. Deze typen regelingen worden ook wel Defined Benefit (pensioen toezegging) of Defined Contribution (beschikbare premie) genoemd. Fluor doet op dit moment een pensioentoezegging via een eindloon regeling. Een eindloon regeling is een pensioen regeling waarbij pensioen wordt opgebouwd direct relateerd aan het huidige salaris. Hierbij worden opgebouwde rechten uitgedrukt in een percentage opbouw ten opzichte van het huidige salaris over de totale diensttijd. De correctie van de in het verleden opgebouwde pensioenrechten tegen het toenmalige salaris naar pensioen rechten tegen het huidige salaris noemt men backservice. Backservice = aanpassing van opgebouwde pensioenrechten uit het verleden naar verandering van het loon in het heden. Een middelloon regeling is een regeling waarbij de toekomstige pensioenrechten gerelateerd zijn aan het huidige salaris, echter de backservice over de in het verleden opgebouwde percentage is gekoppeld aan een algemene indexatie, bijvoorbeeld de prijsindexatie. Hierbij wordt dus de directe koppeling met individuele loonsverandering losgelaten en vervangen door een algemene verandering. Wat gebeurt er met pensioenen in Nederland de laatste jaren? Er zijn slechts weinig landen die kapitaal opbouwen (sparen) voor de pensioenregeling. Naast Nederland zijn dit voornamelijk Engeland en Ierland, hoewel dit in andere landen in opkomst is. Als men zoveel kapitaal opbouwt, moet men dit echter wel beleggen en beheren. Gedurende de periode 2001 t/m 2004 zijn de rendementen uit vermogen echter teleurstellend geweest met als dieptepunt U bent allen op de hoogte van de bijstortingen die Fluor moest doen in het pensioenfonds in 2002 en Fluor is niet uniek in deze situatie. In Nederland leest men in de kranten met grote regelmaat over bijstortingen, premiestijgingen, versobering van pensioenregelingen of een combinatie hiervan. Aanpassing pensioenregeling Zoals bekend hebben meerdere partijen belang bij een pensioenregeling. Het bestuur van het pensioenfonds heeft dan ook opdracht om ten alle tijden te letten op de behartiging van de belangen van alle betrokken partijen en deze mee te wegen bij de besluitvorming.

4 De partijen en hun belangen kort samengevat: Werknemer goede pensioenregeling voor betaalbare premie Gepensioneerden toeslagen pensioenen Werkgever invloed kosten en risico op continuïteit en winstgevendheid van het bedrijf, invloed goede arbeidsvoorwaarden om mensen aan te trekken Bestuur goede uitvoering pensioenregeling, solvabiliteit en risicobeheersing van het Fonds Toen de werkgever het bestuur van het pensioenfonds verzocht om te kijken naar alternatieven ter aanpassing of verandering van de pensioenregeling werd er besloten om in ieder geval te zorgen dat alle betrokken partijen in dit proces vertegenwoordigd waren en een stem kregen in de besluitvorming rond keuzes die gemaakt moesten worden. Het beeld daarbij was dat de partijen in samenwerking tot de beste oplossing voor een versoberde maar goede pensioenregeling komen, waarbij er een balans is tussen de belangen van alle betrokken partijen. In het proces was er veel focus op zorgvuldigheid en betrokkenheid, zowel binnen het proces zelf als in de resultaten. In maart 2004 werd het Pensioen Team Fluor samengesteld met vertegenwoordigers van ondernemingsraad (OR) (4), deelnemersraad (DLNR) (4), werkgever (2) en bestuur (2), onder leiderschap van een externe voorzitter, tevens adviseur voor het hele team. Daarnaast werd er een aparte adviseur voor de ondernemingsraad en deelnemersraad aangetrokken. Deze adviseur had tevens tot taak om de vertegenwoordigers van de ondernemingsraad en de deelnemersraad meer kennis te verschaffen over pensioenzaken zodat zij goed in staat zouden zijn om met voldoende kennis de juiste beslissingen te kunnen nemen. Ten einde te zorgen dat alles neutraal en zorgvuldig werd gedaan, zijn de rekenmodellen, analyse en studies door een andere externe partij uitgevoerd. Allereerst werd er precies bepaald aan welke randvoorwaarden de nieuwe regeling moest voldoen waarbij natuurlijk werd gekeken naar de verschillende belangen van de betrokken partijen: Goedkeuring vereist van: o werkgever (ook USA) o actuaris o de DNB als toezichthouder op uitvoering van de PSW Kijk naar maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland Concurrerend t.o.v. andere ingenieursbureaus Voorbeelden praktische uitwerking doelstellingen: o Een goede basis regeling aan onderkant met kleine versobering o Versobering van de regeling aan de bovenkant o Breng balans tussen premie en opbrengsten op alle niveaus van inkomen o Werkgeverspremie heeft bovengrens uit concurrentie overweging o Verhoog kans op toeslagen op pensioenen o Kostendekkende premie Vervanging AIP regeling voor reparatie pensioengat op individuele basis Historische rechten (vóór 31 dec. 2004) blijven onaangetast

5 De manier van aanpak was: analyseer de historie van het Fonds om te bepalen waar er zaken niet goed zaten, bedenk alternatieven voor de toekomst die voldoen aan de randvoorwaarden, evalueer gevolgen voor alle partijen, kies beste alternatief. Het resultaat van deze samenwerking is dat het bereikte resultaat ondersteund wordt door al deze partijen: ondernemingsraad, deelnemersraad, werkgever en bestuur! WAT - aanpassing pensioenregeling Het voorstel voor de nieuwe regeling is een compromis, maar de beste keuze uit de alternatieve oplossingen: De regeling zal worden versoberd; teneinde de kosten en risico van de aangepaste regeling beheersbaar en betaalbaar te maken zal het niveau van de pensioenaanspraken naar beneden worden bijgesteld. De premie gaat omhoog om zelfs de versoberde regeling te kunnen financieren. Deze aanpak is gekozen vanwege de beste balans tussen versobering en premie verhoging. Alléén premieverhoging zou geen oplossing zijn, bij alléén versobering (geen premie verhoging), zou de pensioenregeling te veel verslechteren. Dus is er tot een compromis besloten met de volgende inhoud. Hoe gaat de versobering plaatsvinden?: Rechten opgebouwd t/m 31 dec blijven onaangetast In plaats van één pensioenregeling voor alle deelnemers, zullen er drie gestaffelde subregelingen komen, elk met andere voorwaarden: o Basis regeling een eindloon regeling, praktisch hetzelfde als de oude regeling o Excedent regeling een eindloon regeling, maar met verminderde opbouw o Plus regeling beschikbare premie regeling De opbouw van het partnerpensioen (PP) zal in de toekomst voor 50% via kapitaalopbouw plaatsvinden en voor 50% via een verzekering op risicobasis. Dit houdt in dat er bij overlijden van de deelnemer gedurende de actieve dienst bij Fluor niets verandert in de mogelijke hoogte van het partnerpensioen. Echter bij pensionering op 65 jaar is er slechts voor de helft PP opgebouwd in kapitaal. Het partnerpensioen wordt dus lager. Herstel is mogelijk via inkoop van partnerpensioen uit het ouderdomspensioen (OP) of via extra sparen. Deze keuze is gemaakt omdat er enerzijds steeds meer gezinnen zijn waarbij de partner werkt en zelf ook pensioen opbouwt, en anderzijds omdat dit een aanzienlijke kosten besparing oplevert. De premie zal omhoog gaan: o De totale reguliere premie zal stijgen o De werknemerspremie zal van 5,1% naar 6,5% van de salarissom stijgen o De werkgeverspremie zal relatief meer stijgen dan de werknemerspremie Het is het doel om invoering effectief per 1 januari 2005 te doen plaatsvinden voor opbouw van de pensioenrechten. De veranderingen zijn hieronder aangegeven:

6 Opbouw ouderdomspensioen STICHTING PENSIOENFONDS FLUOR NEDERLAND Plus regeling opbouw kapitaal via premie 8 x franchise ( p/j of p/m ) Huidige regeling opbouw/backservice 1,7% streven 70% eindloon opbouw PP 70% OP Excedent regeling opbouw/backservice 1,3% streven 70-60% eindloon opbouw PP 35% OP AOW Basis regeling opbouw/backservice 1,7% streven 70% eindloon opbouw PP 35% OP AOW 3 x franchise ( p/j of p/m) 1 x franchise ( p/j of p/m) { SHAPE \* MERGEFORMAT } Werknemerspremie: { SHAPE \* MERGEFORMAT } vrijwillige premie Noot: De werkgever heeft verzocht is om geen percentages van de premie te 8 noemen x franchise in verband met vertrouwelijkheid. De aanvullende werkgeverpremie is benodigd voor de minimaal ( Euro) kostendekkende premie voor de huidige regeling (linker kolom). Hieronder is alles nogmaals met woorden beschreven. 9,5% premie 8% premie De Basis regeling is van toepassing op het salarisdeel van 1 tot en met 3x franchise (3x franchise = per jaar = per maand). Voor het ouderdomspensioen (OP) is er een streven naar 70% van het laatst verdiende salaris met 2,5 x franchise 3 x franchise een opbouw op kapitaalbasis. De o ( pbouw van Euro) pensio enaanspraken bedraagt: ( Euro) 7,5% premie voor ouderdomspensioen 6% 1.7% premie per gewerkt jaar backservice: 1.7% over in verleden opgebouwde rechten 1 x franchise voor partnerpensioen (PP): AOW 50% premie gekapitaliseerd AOW premie ( Euro) Een mogelijk tekort opgebouwd partnerpensioen kan worden ingekocht uit ouderdomspensioen kapitaal of kan extra worden gespaard (zie APP regeling). De Excedent regeling is van toepassing op het salarisdeel van 3x tot en met 8 x franchise (8x franchise = per jaar = per maand). Voor het ouderdomspensioen (OP) is er streven naar 70% van het laatst verdiende salaris bij 3 x franchise afglijdend naar 60% van het laatstverdiende salaris bij 8 x franchise, met een opbouw op kapitaalbasis.

7 De opbouw van pensioenaanspraken bedraagt: voor ouderdomspensioen 1,3% per gewerkt jaar backservice: 1,3% over in verleden opgebouwde rechten (na 1 januari 2005) voor partnerpensioen (PP): 50% gekapitaliseerd Een mogelijk tekort opgebouwd partnerpensioen kan worden ingekocht uit ouderdomspensioen kapitaal of kan extra worden gespaard. Dit extra sparen geldt natuurlijk ook voor een mogelijk pensioengat door de verminderde opbouw (zie APP regeling). De Plus regeling is van toepassing op het salarisdeel boven 8 x franchise Dit is een beschikbare premie regeling die wordt uitgevoerd via de Aanvullend Persoonlijk Pensioen regeling. De opbouw van pensioenaanspraken gaat via de inleg van premies plus het rendement uit kapitaal: werkgever draagt een vast percentage bij werknemers bijdrage is vrijwillig tot een fiscaal maximum opbouw kapitaal (pensioen) afhankelijk van inleg en opbrengst uit vermogen deelnemer is zelf verantwoordelijk voor beleggen deelnemer en zijn/haar partner beslissen op moment van pensionering welk pensioen (OP en/of PP) wordt ingekocht en bij welke verzekeringsmaatschappij De deelnemers van de Plus regeling krijgen op individuele basis informatie over deze regeling. Premies Zoals aangegeven zullen de premies stijgen. In het algemeen wordt er gestreefd naar een verhouding tussen werkgeverspremie en werknemerspremie als 2:1. Werknemerspremie - in reglement vastgelegd o 7,5% over het salarisdeel van 1x franchise ( ) t/m 3x franchise ( ) o 9,5% over het salarisdeel van 3x franchise ( ) t/m 8x franchise ( ) o geeft totale bijdrage van 6,5% van de salarissom t/m 8x franchise o vrijwillige bijdrage werknemer voor salaris boven 8x franchise Werkgeverspremie vastgelegd in Financiële Overeenkomst In de nieuwe regeling zal de werkgever meer premie bijdragen dan in deze verhouding. Ook zal de relatieve verhoging van de werkgeverspremie bijna twee maal zo hoog zijn dan de relatieve verhoging van de werknemerspremie. Toeslagen na aanpassing van de regeling: De intentie tot het geven van toeslagen op pensioenen blijft gehandhaafd. Er komt een grotere kans op toeslagen (>80%), maar het blijft moeizaam in de komende paar jaar vanwege de lage dekkingsgraad en de verplichting tot herstel van de risico reserves. De toeslagen blijven voorwaardelijk en kunnen alleen gegeven worden indien de financiële toestand van het Fonds dit toelaat. Aanvullend Persoonlijk Pensioenplan - APP Er is een aantal malen verwezen naar een mogelijkheid om bij te kunnen sparen. Tot en met 2003 werd hiervoor de AIP regeling aangeboden door het Fonds. Ter vervanging van de AIP regeling gaat het pensioenfonds de Aanvullend Persoonlijk Pensioen (APP) regeling introduceren. Dit zal over enkele maanden plaatsvinden.

8 Deze APP regeling is bedoeld ter reparatie van een mogelijk pensioengat dan wel aanvulling van pensioen tot het fiscaal toegestane maximum. De APP regelingheeft de volgende kenmerken: Staat open voor alle deelnemers aan Fluor pensioenregeling Altijd van toepassing op deelnemers in Plus regeling Is een beschikbare premie regeling op individuele basis Opbouw kapitaal gebaseerd op ingelegde premie Regeling wordt uitgevoerd door externe partij via het Fonds Deelnemers hebben individuele rekening op naam Deelnemers nemen zelf beslissing over samenstelling van de beleggingen en daarmee gekoppeld het mogelijke rendement en risico Pensioen inkopen op de open markt; twee aanbieders, shoppen mag Deelnemer en partner beslissen over de inkoop van ouderdomspensioen en/of partnerpensioen! In de komende maanden zult u meer details horen over de APP regeling. Recapitulatie regeling aangepaste regeling Plus Regeling. Beschikbare premie. Excedent Regeling. Versoberd eindloon. Basis Regeling. Eindloon. AOW opbouw OP opbouw PP nieuwe werknemers premie boven 8 x franchise. OP op basis opgebouwd kapitaal. 1 t/m 3 x franchise 1,7% opbouw PP op basis opgebouwd kapitaal. vrijwillig 3 t/m 8 x franchise 1,3% opbouw 50% kapitaal 9,5% opbouw, 50% verzekerd tot 65 jaar. 7,5% AOW premie Namens het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland A.G.W. Rouwhorst R. van Lohuizen

9 Voorzitter STICHTING PENSIOENFONDS FLUOR NEDERLAND Secretaris

AANVULLENDE PENSIOENREGELING

AANVULLENDE PENSIOENREGELING AANVULLENDE PENSIOENREGELING Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel Uw pensioen is onze zorg. Inleiding Voor u ligt de brochure over de aanvullende pensioenregelingen

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba NPR 2014 NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba Nieuw Pensioenreglement 2014 (NPR 2014) U bouwt bij APFA pensioen op als u werkt voor de overheid, in het onderwijs of voor een organisatie die

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

1. Inleiding... 2 2. Wat is pensioen?... 3 3. Hoe is uw pensioen in Nederland opgebouwd?... 4 4. Pensioentaal kort toegelicht... 6

1. Inleiding... 2 2. Wat is pensioen?... 3 3. Hoe is uw pensioen in Nederland opgebouwd?... 4 4. Pensioentaal kort toegelicht... 6 1. Inleiding... 2 2. Wat is pensioen?... 3 3. Hoe is uw pensioen in Nederland opgebouwd?... 4 4. Pensioentaal kort toegelicht... 5 4. Pensioentaal kort toegelicht... 6 5.0 Voor wie geldt de pensioenregeling?...

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden Theo Bruijninckx 1 november 2004 Onderwerpen Agendapunt 1: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt

Nadere informatie

Wijziging pensioenregeling

Wijziging pensioenregeling Stichting Pensioenfonds TNO Wijziging pensioenregeling 2014 Wat vindt u in deze brochure? In deze brochure vindt u een overzicht van de wijzigingen van de pensioenregeling per 1 januari 2014. Introductie

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015

ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015 Vrouw en Pensioen anno 2015 e.v. Balans tussen werk, zorg en invloed ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015 Mr. Caroline Jones Groeneweg RB Even voorstellen 3 pijlers Nederlands pensioenstelsel 3.Privé 2.De werkgever

Nadere informatie

Presentatie met uitleg per slide

Presentatie met uitleg per slide Presentatie met uitleg per slide 1 Terug- en vooruitblik In het principe cao-akkoord van december 2012 hebben we afspraken gemaakt over de noodzaak van een nieuwe en toekomstbestendige pensioenregeling

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS De pensioenregeling van SBZ STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen bij SBZ Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) is het pensioenfonds voor de zorgverzekeringssector

Nadere informatie

PENSIOEN: WELKE WIJZIGINGEN KOMEN ER AAN? Oktober 2013

PENSIOEN: WELKE WIJZIGINGEN KOMEN ER AAN? Oktober 2013 PENSIOEN: WELKE WIJZIGINGEN KOMEN ER AAN? Oktober 2013 Wie beslist? Werkgever & werknemers spreken nieuwe regeling af Pensioenfonds voert de regeling uit bestuurslid 2 Waar gaan we het over hebben? 1.

Nadere informatie

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw werknemers. Daarom is het belangrijk dat dit goed is geregeld. Op een manier die bij uw bedrijf past.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Deelnemerspresentatie november 2018

Deelnemerspresentatie november 2018 Deelnemerspresentatie november 2018 1 Agenda Pensioen bij Saint-Gobain Introductie UnitedPensions Wat is er voor u geregeld? Pensioen bij pensionering Pensioen bij overlijden Premievrijstelling bij Arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2018 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling INHOUD 2 Wie voert de pensioenregeling uit? Het pensioengebouw in Nederland De pensioenregelingen van RELX in Nederland Vergelijking CDC en IDC Welke

Nadere informatie

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Ons pensioenstelsel is van oudsher een stelsel dat voor werknemers zekerheden biedt. Met zekerheden wordt hier verstaan: de werknemer weet al ruim voor

Nadere informatie

Tijden veranderen, uw pensioen verandert mee

Tijden veranderen, uw pensioen verandert mee Tijden veranderen, uw pensioen verandert mee Nieuwe pensioenregeling KPN Contact Meer weten? www.kpnpensioen.nl Nieuwe pensioenregeling voor u U werkt bij KPN. Sinds april 2014 heeft KPN een nieuwe cao.

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Deelnemersvergadering. Theo Bruijninckx 22 september 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Deelnemersvergadering. Theo Bruijninckx 22 september 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Deelnemersvergadering Theo Bruijninckx 22 september 2004 Onderwerpen Agendapunt 4: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt 6: Wijziging bijsparen Agendapunt

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Burgerservicenummer (BSN) Dit is het nummer waaronder u geregistreerd staat bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

Burgerservicenummer (BSN) Dit is het nummer waaronder u geregistreerd staat bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomsten Mei 2013

Deelnemersbijeenkomsten Mei 2013 Deelnemersbijeenkomsten Mei 2013 1 Agenda Wat is er gebeurd? Proces Één regeling, één pensioenfonds Einde deelname SPPF wat betekent dit? Wat hoort u van ons de komende tijd? Vragen/FAQ s 2 Wat is er gebeurd?

Nadere informatie

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Programma Wrap up proces tot op heden Achtergronden Proces Nieuwe regeling 2015 Impact van Pensioenregeling Vervolg traject Vragen en antwoorden 2 Wrap up: Achtergronden

Nadere informatie

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).*

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).* Beste lezer, Dit overzicht met veelgestelde vragen hebben wij opgesteld naar aanleiding van de brief d.d. 10 november 2016 over de liquidatie van Coop Pensioenfonds. Heeft u een vraag die hier niet tussenstaat

Nadere informatie

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten

Nadere informatie

Basiscursus collectief Pensioen. Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Basiscursus collectief Pensioen. Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde Basiscursus collectief Pensioen Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde 1 Onderwerpen Pensioen in Nederland Pensioen = loon Hoe wordt pensioen vastgesteld? Wat bepaalt de waarde van een

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Hierna een overzicht van de overeengekomen aanpassingen per artikel in de CAO Banken.

Hierna een overzicht van de overeengekomen aanpassingen per artikel in de CAO Banken. Tekstuele aanpassingen pensioenartikelen CAO Banken 2019-2020 Op 7 maart 2019 zijn cao-partijen een aantal tekstuele aanpassingen overeengekomen met betrekking tot de pensioenartikelen in de CAO Banken

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2016 Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2016 Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2016 Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Pensioen Informatie sessie

Pensioen Informatie sessie Pensioen Informatie sessie Pensioenreglement B Oktober 2013 Voorbehoud De tekst in deze presentatie is louter ter informatie bedoeld. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Bij onduidelijkheden

Nadere informatie

PNO DC LIFE CYCLE INFORMATIE VOOR WERKGEVERS VOOR IEDEREEN IN DE CREATIEVE SECTOR

PNO DC LIFE CYCLE INFORMATIE VOOR WERKGEVERS VOOR IEDEREEN IN DE CREATIEVE SECTOR PNO DC LIFE CYCLE INFORMATIE VOOR WERKGEVERS VOOR IEDEREEN IN DE CREATIEVE SECTOR 1 DE HYBRIDE PENSIOENOPLOSSING VAN PNO MEDIA Voorspelbare kosten voor u als werkgever en voor uw werknemers het beste van

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Huidige systematiek oudedagsvoorzieningen

Huidige systematiek oudedagsvoorzieningen Pensioenmiddag PVGE 19 september 2018 Huidige systematiek oudedagsvoorzieningen DOOR RUUD VERBERNE 1. Vragen Systeem oudedagsvoorzieningen AGENDA 1) AOW = 1 e pijler. Is een basisvoorziening van de overheid.

Nadere informatie

In dienst..s. nsioenfonds UWV

In dienst..s. nsioenfonds UWV In dienst..s. nsioenfonds UWV Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start automatisch met de opbouw van pensioen. Pensioenfonds UWV zorgt ervoor dat zowel de opbouw nu, als de uitkering later in

Nadere informatie

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

Pensioeninloop voor DPF-leden. Meer of minder pensioen?

Pensioeninloop voor DPF-leden. Meer of minder pensioen? Pensioeninloop voor DPF-leden Meer of minder pensioen? Agenda - Voorstel Jacco Los, Comminz, jlos@comminz.nl, 06-42149092 - Hoe is je inkomen van straks opgebouwd? - Van Overzicht naar Inzicht - Waar zorgt

Nadere informatie

Overzicht en kerncijfers pensioenregelingen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie

Overzicht en kerncijfers pensioenregelingen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Overzicht en kerncijfers pensioenregelingen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie (BPF Baksteen) is opgericht op 1-4-1957.

Nadere informatie

ONDERDEEL Leven Zakelijk

ONDERDEEL Leven Zakelijk delta Iloyd ONDERWERP Delta Lloyd Levensverzekering NV ONDERDEEL Leven Zakelijk DATUM 27 mei 2014 UW REFERENTIE 34072 Honig en Honig T.a.v. W. Honig Postbus 336 1800 AH ALKMAAR Geachte heer / mevrouw Honig,

Nadere informatie

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Geachte heer/ mevrouw, Via uw werkgever neemt u deel aan de pensioenregeling van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen (Bpf

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten mei 2010 Stichting Pensioenfonds RBS Nederland

Informatiebijeenkomsten mei 2010 Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Informatiebijeenkomsten mei 2010 Stichting Pensioenfonds RBS Nederland 2010 Towers Watson. All rights reserved. De Pensioenregeling van RBS in vogelvlucht Een korte impressie van uw pensioenregeling door

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Agenda Het pensioenfonds Uw inkomen straks Pensioenregeling StiPP. Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP) Bestuur van het pensioenfonds:

Nadere informatie

Via uw werkgever neemt u deel in de pensioenregeling van Q8 Pensioenfonds en bouwt u ouderdomspensioen op. Dat

Via uw werkgever neemt u deel in de pensioenregeling van Q8 Pensioenfonds en bouwt u ouderdomspensioen op. Dat WAT KRIJGT U IN UW PENSIOENREGELING? Ouderdomspensioen Gaat u met pensioen? Dan krijgt u ouderdomspensioen. Via uw werkgever neemt u deel in de pensioenregeling van Q8 Pensioenfonds en bouwt u ouderdomspensioen

Nadere informatie

100K+/Netto Pensioen/Netto Lijfrente. Versie 19 januari 2015

100K+/Netto Pensioen/Netto Lijfrente. Versie 19 januari 2015 100K+/Netto Pensioen/Netto Lijfrente Versie 19 januari 2015 Wat is er veranderd per 1-1-2015? Voor 1-1-2015 gold er geen salarisbeperking waarover met pensioen op mocht bouwen. Vanaf 1-1-2015 is wetgeving

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Uw pensioen goed geregeld

Uw pensioen goed geregeld Uw pensioen goed geregeld 2010 Uw pensioen goed geregeld bij Wolters Kluwer Nederland Een pensioen opbouwen is belangrijk. Dit is namelijk uw inkomen wanneer u met pensioen gaat. En het is het eventuele

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Lunch & Learn 27 september / 2 oktober / 8 oktober 2012 Internal use only Programma Wat komt er vandaag aan bod? Van premie tot pensioen 1 Een goede pensioenregeling

Nadere informatie

PRINCIPE-AKKOORD PENSIOEN VOOR DE TECHNIEK

PRINCIPE-AKKOORD PENSIOEN VOOR DE TECHNIEK PRINCIPE-AKKOORD PENSIOEN VOOR DE TECHNIEK Werknemers- en werkgevers-organisaties in de Metaal en Techniek en Metalektro, samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek en de Stichting Raad van

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Uw pensioen in de Groothandel in Eieren

Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (Bpf AVH). Bpf AVH verzorgt al 55 jaar de oudedagsvoorziening

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Extra uitgave nieuwe pensioenregeling

Extra uitgave nieuwe pensioenregeling Extra uitgave nieuwe pensioenregeling Nieuwsbrief april 2011 PDN heeft een nieuwe pensioenregeling Bij PDN is vanaf 1 januari 2011 een nieuwe pensioenregeling van kracht. De afgelopen tijd ben je daarover

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief NUMMER 16 > JAARGANG 12 > APRIL 2015 INHOUD > Hoe is de nieuwe pensioenregeling tot stand gekomen? [p.1] Fiscaal kader per 1 januari 2015 [p.2]

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Pensioenregeling 2015 en nieuw FTK

Pensioenregeling 2015 en nieuw FTK Pensioenregeling 2015 en nieuw FTK Gevolgen voor jouw pensioen bij PPF APG Henk Bruins Actuarieel adviseur PPF APG Informatiebijeenkomsten 28-30 oktober Agenda 1. Witteveen 2: versobering toekomstige pensioenopbouw

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling Agenda Stand van zaken financiële situatie Pensioen in het kort Waarom is de pensioenregeling veranderd? Wat is er veranderd? Stand van zaken financiële situatie Dekkingsgraad?

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst voor werknemers en werkgevers. 29 juni 2016

Pensioenbijeenkomst voor werknemers en werkgevers. 29 juni 2016 Pensioenbijeenkomst voor werknemers en werkgevers 29 juni 2016 De pensioenregeling op hoofdlijnen De pensioenregeling op hoofdlijnen Algemeen over pensioen Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u straks?

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds Deelnemersbijeenkomsten Grolsch Pensioenfonds 4 en 5 maart 2015 Pensioen in het kort Wie beslist er over je pensioen? Pensioenovereenkomst Arbeidscontract CAO werkgever werknemers Uitvoeringsovereenkomst

Nadere informatie

Vergelijking op hoofdlijnen van de pensioenregelingen van SPMS en PFZW

Vergelijking op hoofdlijnen van de pensioenregelingen van SPMS en PFZW Vergelijking op hoofdlijnen van de pensioenregelingen van SPMS en PFZW Inleiding Op verzoek van de NVZ heeft PFZW een vergelijking op hoofdlijnen gemaakt tussen beide pensioenregelingen in samenspraak

Nadere informatie

Pensioenkeuzes in de beschikbare premieregeling (DC-regeling)

Pensioenkeuzes in de beschikbare premieregeling (DC-regeling) Pensioenkeuzes in de beschikbare premieregeling (DC-regeling) Programma Pensioen, hoe zat het ook alweer? Bestaande keuzemogelijkheden Nieuwe keuzes: jaarlijkse inkoop in de middelloonregeling vast of

Nadere informatie

Uw Uniform Pensioenoverzicht Geachte heer, mevrouw,

Uw Uniform Pensioenoverzicht Geachte heer, mevrouw, Postbus 30020, 2500 GA Den Haag 070 316 08 60 www.bpmt.nl Persoonsnummer Datum Uw kenmerk maart 2019 Uw Uniform Pensioenoverzicht 2019 Geachte heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u uw Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland

Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland De heer U. Pensioenoverzicht Januarilaan 1 2010 XX SCHIPHOL-RIJK Tupolevlaan 1 1119 NW Schiphol-Rijk Postbus 22610 1100 DC Amsterdam-Z.O. Tel 020-526 26 26 Fax

Nadere informatie

MIJN HEINZ PENSIOEN Algemene informatie

MIJN HEINZ PENSIOEN Algemene informatie MIJN HEINZ PENSIOEN Algemene informatie Arthur Theunissen, juni 2010 Deze slides zijn in juni 2010 gepresenteerd aan deelnemers aan de informatiesessies 3 modules: algemene informatie / Werking beschikbare

Nadere informatie

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector Oktober 2016 Werkgevers kunnen kiezen bij TrueBlue Middelloonregeling of Beschikbare premieregeling Een

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en

Nadere informatie

Uitgangspunten. Nettopensioenregeling

Uitgangspunten. Nettopensioenregeling Uitgangspunten Nettopensioenregeling Laatst gewijzigd op 20 februari 2015 Uitgangspunten nettopensioenregeling Algemeen De nettopensioenregeling is een vrijwillige regeling, in aanvulling op de basisregeling

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering. Hierop staan ook de bedragen

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Uw pensioen in onzekere tijden

Uw pensioen in onzekere tijden Uw pensioen in onzekere tijden Stichting Pensioenfonds 1 Inleiding Dekkingsgraad per 31 december 2011 is 83,7%. Het pensioenfonds loopt (ver) achter op herstelplan. Voorlopig kortingsbesluit is noodzakelijk.

Nadere informatie

Versobering van de fiscale pensioenopbouw

Versobering van de fiscale pensioenopbouw Versobering van de fiscale pensioenopbouw 1. Hoofdlijnen van het wetsvoorstel Als het aan het kabinet ligt, dan wordt het Witteveenkader op drie manieren aangepast: verhoging van de pensioenrichtleeftijd,

Nadere informatie

Het AVEBE Pensioen samengevat

Het AVEBE Pensioen samengevat Het AVEBE Pensioen samengevat Deze folder is bedoeld voor alle medewerkers die bij AVEBE in dienst zijn getreden. Pensioenfonds Ouderdomspensioen: het AVEBE Pensioen vanaf uw pensionering Het AVEBE Pensioen

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw,

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Pensioenfonds Hoogovens! U bouwt pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft zijn eigen regeling. In dit

Nadere informatie

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector April 2018 Werkgevers kunnen kiezen bij TrueBlue Middelloonregeling of beschikbare premieregeling Een goed

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht In deze toelichting krijgt u uitleg over uw Uniform Pensioenoverzicht en de hierin gebruikte termen en bedragen. In het Uniform Pensioenoverzicht leest u welk pensioen

Nadere informatie

Uw pensioen in de Groothandel in Groenten en Fruit

Uw pensioen in de Groothandel in Groenten en Fruit Uw pensioen in de Groothandel in Groenten en Fruit Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (Bpf AVH). Bpf AVH verzorgt al 55 jaar

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en

Nadere informatie

Ingang Ouderdomspensioen

Ingang Ouderdomspensioen Stichting Pensioenfonds TNO DE TNO-PENSIOENREGELING IN HET KORT Ingang Ouderdomspensioen Vanaf 65 jaar januari 2008 Wat vindt u in deze brochure? bladzijde Binnenkort met pensioen 2 De pensioenberekening

Nadere informatie

Toelichting Uniform pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Onze regeling Keuzemogelijkheden Vragen 2 Pensioen in Nederland Nederlands pensioenstelsel

Nadere informatie

Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2015. Geachte heer, mevrouw,

Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2015. Geachte heer, mevrouw, Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2015 Geachte heer, mevrouw, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Thales Nederland. Per 1 januari 2015 heeft Pensioenfonds Thales een nieuwe pensioenregeling.

Nadere informatie

UW PENSIOEN IN EEN NOTEDOP. 1. Wat is pensioen?... 2

UW PENSIOEN IN EEN NOTEDOP. 1. Wat is pensioen?... 2 UW PENSIOEN IN EEN NOTEDOP 1. Wat is pensioen?... 2 2. Hoe is uw pensioen in Nederland opgebouwd?... 2 2.1 AOW. 2 2.2 Pensioen via de werkgever... 3 2.3 Privé-voorzieningen 3 3. Voor wie geldt de pensioenregeling?...

Nadere informatie

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Corporate Pensioen 4 Juni 2009 Vragen 1. Hoe zeker is mijn toekomstige pensioenvoorziening bij Nationale-Nederlanden? 3. Hoe weet ik hoeveel pensioen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten maart 2006. Werknemers geboren vóór 1950

Informatiebijeenkomsten maart 2006. Werknemers geboren vóór 1950 Informatiebijeenkomsten maart 2006 Werknemers geboren vóór 1950 1 Agenda Waarom een nieuwe pensioenregeling? Algemene informatie over uw pensioen Gevolgen nieuwe regeling Overig (o.a. extra rechten, partnerpensioen)

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat uw deelneming aan de beroepspensioenregeling is beëindigd.

Nadere informatie