Maak agressie bespreekbaar!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maak agressie bespreekbaar!"

Transcriptie

1 Alle locaties van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn bereikbaar via hetzelfde telefoonnummer: (078) Locatie Amstelwijck Van der Steenhovenplein 1 Dordrecht Postbus AK Dordrecht Locatie Dordwijk Albert Schweitzerplaats 25 Dordrecht Postbus AK Dordrecht Locatie Sliedrecht Wilhelminastraat 75 Sliedrecht Postbus AK Dordrecht Locatie Zwijndrecht Langeweg 336 Zwijndrecht Postbus AK Dordrecht Handreiking dvd Maak agressie bespreekbaar! Zorg met hoofd, hart en ziel

2 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 2 Wat is agressie en geweld? 3 Casuïstiek SEH en Zorg 7 Casuïstiek Frontoffice 10 Casuïstiek Receptie/callcenter 14 Bijlage 1: Opvangtips bij een schokkende gebeurtenis 15 Bijlage 2: Aangifte? Gewoon doen! 17 Bijlage 3: Achtergrondinformatie agressie en geweld Aanleiding Voor u ligt de handreiking voor de dvd: Maak agressie bespreekbaar. De dvd en de handreiking bieden de mogelijkheid om agressie en geweld binnen het team bespreekbaar te maken. Het doel van de dvd Maak agressie bespreekbaar! is om structureel aandacht te vragen voor agressie, geweld en intimidatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Agressie in de zorg komt geregeld voor, maar er wordt relatief weinig melding van gemaakt. Medewerkers en specialisten denken soms dat het er nu eenmaal bij hoort. De ervaring leert dat het bespreken en melden van incidenten loont. Heldere afspraken en trainingen kunnen incidenten voorkomen. Op een afdeling kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over wat wel en niet acceptabel is. De dvd bevat een aantal situaties op diverse afdelingen. De situaties die worden neergezet zijn niet goed of fout (met uitzondering van de situatieschetsen van het Frontoffice). Het gaat er uiteindelijk om wat deze beelden losmaken bij de kijker en het gesprek dat er over gevoerd wordt op de afdeling. De dvd Maak agressie bespreekbaar biedt leidinggevenden en medewerkers de mogelijkheid om het onderwerp tijdens een werkoverleg te bespreken. De dvd bestaat uit verschillende casuïstiek, waarin de drie voorkomende vormen van agressie en geweld worden nagespeeld. Per casuïstiek worden bespreekpunten meegegeven en tips hoe je als zorgverlener met agressie en geweld kunt omgaan. De dvd is een leidraad om te kijken waar het tolerantieniveau op een afdeling ligt, wat wordt er wel en wat wordt er niet geaccepteerd en hoe gaat de afdeling daar mee om? Dit kan met het team besproken worden na het kijken van de dvd. Deze brochure is een uitgave van het Albert Schweitzer ziekenhuis juli Maak agressie bespreekbaar!

3 Wat is agressie en geweld? Onder agressie en geweld wordt (in de handreiking Agressie en Geweld, ministerie BZK, 2010) verstaan voorvallen waarbij een werknemer psychisch of fysiek wordt lastig gevallen, bedreigd of aangevallen onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van de werkzaamheden. Agressief en gewelddadig gedrag kent diverse aanleidingen: Instrumentele of doelgerichte agressie en geweld. Hierbij zet de dader zijn agressie bewust in als middel om een bepaald doel te bereiken. Frustratie- of emotionele agressie en geweld. Dit ontstaat als gevolg van een opeenstapeling van negatieve ervaringen van de klant met de organisatie. Bij emotionele agressie is er sprake van een externe aanleiding, een uitlokkende gebeurtenis. Die gebeurtenis roept negatieve gevoelens op bij de persoon in kwestie. Pathologische of onbeheerste agressie en geweld. Dit ontstaat als gevolg van onder andere alcohol, drugs, psychiatrische ziekten. Zie bijlage 3 voor meer achtergrondinformatie met betrekking tot agressie en geweld. Zie ook de procedure Omgaan met agressie en geweld door derden. Deze procedure is te vinden in QDC. Casuïstiek SEH en Zorg Casus: patiënt krijgt uitslag van een onderzoek Mevrouw X krijgt slecht nieuws bij een arts op de poli. Haar vriendin wordt emotioneel en eist op een agressieve toon dat mevrouw X hoe dan ook behandeld moet worden. De arts probeert het nogmaals uit te leggen en komt er niet doorheen, de vriendin verheft haar stem steeds meer en gaat op een gegeven moment over op schreeuwen en schelden. De arts voelt zich hier ongemakkelijk en onveilig onder. Soort agressie In deze casus is sprake van onbeheerste agressie. Dit ontstaat als gevolg van emotie en onbegrip. Casus: zusteroproep tijdens de dienstoverdracht Patiënt heeft meerdere malen de zusteroproep gebruikt, maar er komt niemand kijken. De dochter van een patiënt zoekt een verpleegkundige en eist dat haar moeder direct wordt geholpen. Haar moeder heeft een ongelukje gehad met de urine en het bed is nat. Ze heeft meerdere malen de zusteroproep gebruikt maar niemand komt. Ze vindt het zeer vervelend dat haar moeder steeds moet wachten. Dit is niet de eerste keer dat er iets dergelijks gebeurd. Soort agressie In deze casus is sprake van frustratie agressie. Dit is ontstaan als gevolg van een opeenstapeling van negatieve ervaringen met de afdeling en het ziekenhuis. 2 Maak agressie bespreekbaar! 3 Maak agressie bespreekbaar!

4 Casus: doelgerichte agressie op de SEH Het is druk op de Spoedeisende Hulp. Er zijn net een aantal ernstig gewonden binnengebracht. Een man komt binnen met een vrij onbeduidend letsel aan zijn hand. Hij mag plaatsnemen in de wachtkamer. Hij geeft aan dat hij snel geholpen wil worden. Een verpleegkundige legt uit dat het zoals het er nu uitziet wel even kan duren voordat hij wordt geholpen. De man accepteert dit, hetzij met enige tegenzin. Na een kwartier wachten wordt de man wat ongeduldiger, als hij na een half uur de behandelkamer in mag maar hoort dat hij op de arts moet wachten is zijn geduld op. Soort agressie en geweld In deze casus is sprake van instrumentele agressie en geweld. Hierbij zet de dader zijn agressie in als middel om een bepaald doel te bereiken. Casus: gewonde vrouw onder invloed van alcohol Mevrouw X moet voor observatie worden opgenomen, maar heeft een agressieve dronk, is constant aan het schelden en probeert met regelmaat van het bed te komen. Daarnaast uit ze bedreigingen tegenover iedereen die bij haar in de buurt komt. Uiteindelijk wordt de vrouw opgenomen op het Observatorium. Soort agressie en geweld In deze casus is sprake van onbeheerste agressie en geweld. Dit is ontstaan als gevolg van het gebruik van alcohol. Wat kun je op de afdeling bespreken n.a.v. casuïstiek SEH en Zorg Is de casus realistisch? Hoe zou de situatie bij ons kunnen zijn? Hoe zou je zelf reageren? Bespreek op de afdeling gezamenlijk hoe je met de situatie omgaat, wat kan je van elkaar verwachten en wat wordt van jou verwacht en wat accepteer je wel en wat niet (zorg dat je zoveel mogelijk op één lijn komt). Bepaal gezamenlijk de tolerantiegrens. Tips Voorzorg De inrichting van de ruimte kan het onveiligheidsgevoel/onbehaaglijke gevoel verminderen of voorkomen. Zorg dus dat je altijd een vluchtroute hebt waarbij je niet kort langs de agressor hoeft. (Hoe staat het bureau ten opzichte van de deur). Als het vaak voorkomt dat iemand zich agressief gedraagt is een alarmknop mogelijk een optie. Neem een zusteroproep altijd serieus en reageer adequaat. Volg een scholing waarbij je leert omgaan met de-escalerend gedrag (ben je bewust van je eigen gedrag). Bepaal gezamenlijk als team jullie tolerantiegrens en trek hierin één lijn. Zie ook bijlage 3. Handelen tijdens incident Ben je er van bewust dat je eigen gedrag invloed heeft op het gedrag van de ander. Trek een duidelijke grens en schakel de bewaking in als het dreigt te escaleren. Haal zoveel mogelijk alle voorwerpen uit de buurt die als wapen kunnen worden gebruikt (of kunnen beschadigen). Informeer de beveiliging over de situatie (112). 4 Maak agressie bespreekbaar! 5 Maak agressie bespreekbaar!

5 Voorkom zoveel mogelijk dat je met de dader alleen bent. Fixeer de patiënt indien mogelijk en nodig voor eigen veiligheid van de patiënt. Zie protocollen met betrekking tot vrijheidsbeperkende interventies. Nazorg Evalueer het incident met de aanwezige collega s. Bied ondersteuning aan je collega( s) om het incident te verwerken. Wees je hierbij bewust van wat je zegt en van je eigen gedrag, blijf objectief en neem ervaringen serieus (zie bijlage 1). Blijf niet met onverwerkte gevoelens zitten. Bespreek deze met elkaar of schakel het Vangnet in ( ). Ga gezamenlijk in gesprek over dit incident en ga na of het incident naar tevredenheid is afgehandeld. Doe bij fysiek geweld of serieuze bedreigingen altijd aangifte bij de politie (zie bijlage 2). Verhaal de eventuele schade op de dader (zie bijlage 2). Meld ieder incident volgens de afgesproken procedure (SAVE). Casuïstiek Frontoffice Casus: onduidelijke of niet veel voorkomende melding leidt tot onbegrip en discussie Het kan voorkomen dat afdelingen zeer onduidelijke meldingen doorgeven aan de Frontofficemedewerkers. Drukte tijdens hun afdelingswerkzaamheden kan ertoe leiden dat dit uitmondt in een discussie tussen de beller en een medewerker van het Frontoffice. In deze situatie vertoont de beller onredelijk gedrag en als tegenwerking veroorzaakt dit een gevoel van onbegrip bij de Frontofficemedewerker. Soort geweld In deze casus is sprake van frustratie agressie. Dit is ontstaan als gevolg van een opeenstapeling van negatieve ervaringen. Casus: drukte bij het Frontoffice waardoor het voor de klant langer duurt dan verwacht Het is regelmatig erg druk op de afdeling en met name het afhandelen van de aanvragen gaat niet altijd even snel als men van het Frontoffice gewend is. Het kan voorkomen dat iemand daarover klaagt. Veel voorkomende aanvragen betreffen zaalreserveringen. Deze dienen zoveel mogelijk op volgorde van binnenkomst te worden afgehandeld. Soort geweld In deze casus is sprake van frustratie agressie. Dit is ontstaan als gevolg van een lange wachttijd voor de klant. De klant heeft geen tijd om nog langer te wachten. 6 Maak agressie bespreekbaar! 7 Maak agressie bespreekbaar!

6 Casus: hoe ga je om met vragen die niet voor het Frontoffice zijn bestemd? Het Frontoffice is behoorlijk laagdrempelig en mensen bellen ook vaak met vragen die niet voor de afdeling bestemd zijn. Vaak weten de medewerkers van de Frontoffice waar ze dan wel moeten zijn. Het kan ook zo zijn dat de informatie bij het Frontoffice niet bekend is. Een Frontofficemedewerker kan dan voor verschillende oplossingen kiezen. Soort geweld In deze casus is sprake van frustratie agressie. Wat kun je op de afdeling bespreken n.a.v. casuïstiek Frontoffice Is de casus realistisch? Hoe zou de situatie bij ons kunnen zijn? Hoe zou je zelf reageren? Bespreek op de afdeling gezamenlijk hoe je met deze situatie omgaat, wat kan je van elkaar verwachten en wat wordt van jou verwacht en wat accepteer je wel en wat niet (zorg dat je zoveel mogelijk op één lijn komt). Bepaal gezamenlijk de tolerantiegrens. Handelen tijdens incident Ben je er van bewust dat je eigen gedrag invloed heeft op het gedrag van de ander. Trek een duidelijke grens en schakel de bewaking in als het dreigt te escaleren. Haal zoveel mogelijk alle voorwerpen uit de buurt die als wapen kunnen worden gebruikt (of kunnen beschadigen). Informeer de beveiliging over de situatie (112). Voorkom zoveel mogelijk dat je met de dader alleen bent. Nazorg Evalueer het incident met de aanwezige collega s. Bied ondersteuning aan je collega( s) om het incident te verwerken. Wees je hierbij bewust van wat je zegt en van je eigen gedrag, blijf objectief en neem ervaringen serieus (zie bijlage 1). Blijf niet met onverwerkte gevoelens zitten. Bespreek deze met elkaar of schakel het Vangnet in ( ). Ga gezamenlijk in gesprek over dit incident en ga na of het incident naar tevredenheid is afgehandeld. Doe altijd aangifte bij de politie van fysiek geweld of serieuze bedreigingen (zie bijlage 2). Verhaal de eventuele schade op de dader (zie bijlage 2). Meld ieder incident volgens de afgesproken procedure (SAVE). Tips Voorzorg De inrichting van de ruimte kan het onveiligheidsgevoel/ onbehaaglijke gevoel verminderen of voorkomen. Zorg dus dat je altijd een vluchtroute hebt waarbij je niet kort langs de agressor hoeft. (Hoe staat het bureau ten opzichte van de deur). Volg een scholing waarbij je leert omgaan met de-escalerend gedrag (ben je bewust van je eigen gedrag). Bepaal gezamenlijk als team jullie tolerantiegrens en trek hierin één lijn. Zie ook bijlage 3. 8 Maak agressie bespreekbaar! 9 Maak agressie bespreekbaar!

7 Casuïstiek Receptie/callcenter Casus: gastvrijheid en behulpzaamheid kunnen in strijd zijn met de regels Er zijn situaties waarbij gastvrijheid en het behulpzaam willen zijn in strijd zijn met de regelgeving. De verleiding is dan vaak groot om je gevoel te volgen terwijl de consequentie van bijvoorbeeld het verlaten van je werkplek grote gevolgen kan hebben. Een bezoeker meldt zich bij de receptie en vraagt of de receptionist mee wil lopen naar de auto om haar moeder in de auto te helpen. Hierop wordt aangegeven dat de receptioniste haar balie niet mag verlaten. Er worden diverse collega s gebeld om te helpen. Dit kan soms even duren want collega s zijn niet altijd direct aanwezig. Soort geweld In deze casus is sprake van frustratie agressie. De bezoeker moet lang wachten voordat er iemand is die kan helpen. Casus: hoe ga je om met onbegrip van een klant bij die zaken waar het ziekenhuis geen invloed op heeft Er meldt zich een bezoeker bij de receptie. Deze heeft geen chippas en geen geld bij zich. Hij wil graag van het parkeerterrein afrijden. De receptie geeft aan dat de parkeervoorzieningen in beheer zijn bij de Gemeente Dordrecht. De bezoeker wordt gevraagd om bij de parkeerautomaat op de intercomknop te drukken zodat Bureau Toezicht van de Gemeente de bezoeker verder kan helpen. Hierop geeft de bezoeker aan dat hij toch naar het ziekenhuis is gekomen en daar heeft geparkeerd, dat hij geen tijd heeft om op Bureau Toezicht te wachten en dat hij nu geholpen wil worden. Soort geweld In deze casus is sprake van frustratie agressie. De bezoeker kan niet door het ziekenhuis worden geholpen wat leidt tot onbegrip en discussie. Casus: niet snel genoeg afhandelen leidt tot irritatie en/of schelden Medewerkers worden als onbekwaam of lui bestempeld, omdat de telefoon niet snel genoeg wordt opgenomen of omdat ze een collega niet snel genoeg aan de lijn krijgen. Dit wordt vaak buiten kantooruren veroorzaakt doordat iemand vergeten is om de dect uit te zetten. Dit heeft tot gevolg dat je eerst intern belt terwijl als de dect uitstaat je al direct extern kunt gaan bellen. Als er dan ook nog, tegelijkertijd met de oproep, een alarmsituatie actief is of wordt, dwingt de regelgeving je tot het stellen van prioriteiten. Dit betekent dat de oproeper nog langer moet wachten. Bij het beantwoorden van de oproep kan de beller al sterk geïrriteerd zijn. Soort geweld In de casus is sprake van frustratie agressie. De beller wordt ongeduldig, omdat hij niet direct wordt doorverbonden. Casus: gebrek aan kennis leidt tot apart gedrag en kan agressie bij oproeper opwekken Het komt regelmatig voor dat een nieuwe medewerker of arts-assistent het telefoonnummer van zijn of haar voorganger heeft overgenomen en dat dit niet is kenbaar gemaakt aan de Receptie of Callcenter. Als de medewerkers van de Receptie of Callcenter hiermee geconfronteerd worden kan het gesprek, door het doorvragen, langer duren dan de oproeper wenst. Dit kan verbale agressie bij de oproeper tot gevolg hebben. 10 Maak agressie bespreekbaar! 11 Maak agressie bespreekbaar!

8 Soort geweld In de casus is sprake van frustratie agressie. Het callcenter kan de beller niet doorverbinden met de juiste persoon, omdat deze persoon nog niet in het systeem staat. Wat kun je op de afdeling bespreken n.a.v. casuïstiek Receptie/ Callcenter Is de casus realistisch? Hoe zou de situatie bij ons kunnen zijn? Hoe zou je zelf reageren? Bespreek op de afdeling gezamenlijk hoe je met deze situatie omgaat, wat kan je van elkaar verwachten en wat wordt van jou verwacht en wat accepteer je wel en wat niet (zorg dat je zoveel mogelijk op één lijn komt). Bepaal gezamenlijk de tolerantiegrens. Tips Haal zoveel mogelijk alle voorwerpen uit de buurt die als wapen kunnen worden gebruikt (of kunnen beschadigen). Informeer de beveiliging over de situatie (112). Voorkom zoveel mogelijk dat je met de dader alleen bent. Nazorg Evalueer het incident met de aanwezige collega s. Bied ondersteuning aan je collega( s) om het incident te verwerken. Wees je hierbij bewust van wat je zegt en van je eigen gedrag, blijf objectief en neem ervaringen serieus (zie bijlage 1). Blijf niet met onverwerkte gevoelens zitten. Bespreek deze met elkaar of schakel het Vangnet in ( ). Ga gezamenlijk in gesprek over dit incident en ga na of het incident naar tevredenheid is afgehandeld. Doe altijd aangifte bij de politie van fysiek geweld of serieuze bedreigingen (zie bijlage 2). Verhaal de eventuele schade op de dader (zie bijlage 2). Meld ieder incident volgens de afgesproken procedure (SAVE). Voorzorg De inrichting van de ruimte kan het onveiligheidsgevoel/onbehaaglijke gevoel verminderen of voorkomen. Zorg dus dat je altijd een vluchtroute hebt waarbij je niet kort langs de agressor hoeft. (Hoe staat het bureau ten opzichte van de deur). Volg een scholing waarbij je leert omgaan met de-escalerend gedrag (ben je bewust van je eigen gedrag). Bepaal gezamenlijk als team jullie tolerantiegrens en trek hierin één lijn. Zie ook bijlage 3. Handelen tijdens incident Ben je er van bewust dat je eigen gedrag invloed heeft op het gedrag van de ander. Trek een duidelijke grens en schakel de bewaking in als het dreigt te escaleren. 12 Maak agressie bespreekbaar! 13 Maak agressie bespreekbaar!

9 B i j l ag e 1 Opvangtips bij een schokkende gebeurtenis Wel doen: Zoek een plek waar je collega zich veilig voelt en ongestoord kan praten. Bied praktische ondersteuning aan en vraag of je iets kunt doen. Vraag de ander of hij wil vertellen wat er is gebeurd. Respecteer een neen-antwoord. Stel open vragen: Wat is er gebeurd? Wat deed je?. Vat af en toe in je eigen woorden kort samen: Als ik je goed begrijp dan.. Sta stiltes toe. Zeg of laat merken dat je meeleeft: Wat erg voor je!. Reageer op gevoelens, praat er niet overheen: Machteloos? Schakel in overleg met je collega het Vangnet in ( ). Kom er later nog eens af en toe op terug. Neem daartoe zelf het initiatief: Houdt het je nog bezig?. Of stuur een kaartje, een sms-je of een mailtje. Niet doen: Zelf teveel praten en over eigen ervaringen uitweiden: Toen ik. Goed bedoelde adviezen geven of oordelen: Dat had je beter niet kunnen doen. Aanmoedigen tot herstel. De volgende woorden gebruiken: waarom, toch, maar, heb je niet. Grapjes maken. Clichés gebruiken: Het hoort bij het vak. Gevoelens proberen te temperen of weg te nemen. Zoeken naar oplossingen. Wroeten naar gevoelens. De therapeut spelen. Overbezorgd of geforceerd vrolijk reageren. Bang zijn de verkeerde dingen te zeggen. B i j l ag e 2 Aangifte? Gewoon doen! We zijn het er allemaal over eens: agressie en geweld tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners is onacceptabel. Agressie en geweld horen niet bij de publieke taak. Om agressie en geweld goed te kunnen bestrijden is dus nodig dat we agressie en geweld serieus nemen en aangeven! Waarom wél aangifte? Als je het slachtoffer wordt van agressie en geweld is het belangrijk dat de dader wordt aangepakt. Agressie en geweld tegen de publieke taak horen immers niet te worden getolereerd. Aanpakken van de dader kan alleen als politie en justitie van het voorval op de hoogte zijn. Soms lukt het niet om de dader aan te pakken, omdat de dader onbekend is gebleven of omdat er onvoldoende bewijs is. In die gevallen is het toch van belang aangifte te doen, omdat alleen zo inzicht ontstaat in aard en omvang van geweld. Wanneer aangifte? De medewerker van het ziekenhuis hoort van elk feit van agressief en/of gewelddadig gedrag van een patiënt en/of bezoeker aangifte te doen bij de politie. De medewerker zal bij deze aangifte zijn naam en geboortedatum moeten vermelden. Met het Openbaar Ministerie en de politie is afgesproken dat de adresgegevens van de medewerker die aangifte doet niet zijn/haar persoonlijk adres hoeft te zijn, maar dat hij/zij ook de adresgegevens van het ziekenhuis mag opgeven. Medewerkers kunnen ondersteuning krijgen bij het doen van aangifte. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met de veiligheidscoördinator van het Albert Schweitzer ziekenhuis. 14 Maak agressie bespreekbaar! 15 Maak agressie bespreekbaar!

10 Nazorg en verhalen van schade Het ziekenhuis biedt ondersteuning aan zijn medewerkers volgens de interne vangnetprocedure voor opvang na een schokkende gebeurtenis op het werk. Ook bij verhaalschades (materiële en immateriële) die de medewerker heeft geleden biedt het ziekenhuis ondersteuning middels de juridische afdeling. B i j l ag e 3 Achtergrondinformatie agressie en geweld In deze bijlage lees je meer over de vormen, gevolgen en oorzaken van agressie en geweld. Verschillende vormen Vormen van ongewenst gedrag worden als volgt ingedeeld naar verbaal geweld, fysiek geweld, discriminatie, seksuele intimidatie en overige intimidatie. Verbaal geweld schreeuwen schelden vernederen treiteren pesten vals beschuldigen Discriminatie naar huidskleur naar sekse naar leeftijd naar geloofsovertuiging naar seksuele geaardheid of voorkeur Fysiek geweld duwen, trekken slaan vastgrijpen schoppen gooien met voorwerpen vernielen van voorwerpen fysiek hinderen spugen diefstal van eigendommen verwonden roofoverval geven van een kopstoot bijten 16 Maak agressie bespreekbaar! 17 Maak agressie bespreekbaar!

11 Seksuele intimidatie seksueel getinte opmerkingen seksueel getinte blikken nafluiten exhibitionisme aanranding seksueel getinte of sms seksuele chantage hijgers verkrachting seksuele handtastelijkheden Gevolgen van agressie en geweld De gevolgen van een agressie of geweldsincident kunnen heel divers zijn. Zowel als slachtoffer of als getuige kan agressie of geweld lichamelijke en/of psychische schade veroorzaken. Dit kan onder andere leiden tot verzuim, uitputting of vermijdingsdrang. Ook kan agressie of geweld een negatieve invloed hebben op de tevredenheid van medewerkers en de arbeidsprestaties. Oorzaken van agressie en geweld dader omgeving Overige intimidatie dreigen bedreigen onder druk zetten bedreigende gebaren maken chanteren bekladden dreigbrief of gezinsleden bedreigen stalken achtervolgen bommelding wapengebruik betrokkene Er spelen vaak meerdere factoren een rol bij het ontstaan van agressie en geweld. We onderscheiden: 1 Dader 2 Betrokkene 3 Omgeving, organisatie en taak 1 Dader Een aantal kenmerken wijst over het algemeen op een verhoogde kans op agressief gedrag. Denk aan: De persoon heeft in het verleden veel te maken gehad met agressie en geweld (als dader of als betrokkene). De persoon ervaart sterke gevoelens van machteloosheid. Er is sprake van een (psychiatrisch) ziektebeeld, gebruikt alcohol, drugs of medicijnen. De persoon heeft een negatief toekomstbeeld. De persoon heeft een lage frustratiedrempel. De persoon kampt met problemen in zijn persoonlijke omgeving. De persoonlijkheid wordt gekenmerkt door achterdocht, angst en vijandigheid. De persoon heeft beperkte communicatieve vaardigheden. 2 Betrokkene Er zijn persoonskenmerken die maken dat een medewerker meer of juist minder kans heeft om slachtoffer te worden van agressie en geweld. Het gaat om zaken als: uiterlijk, kleding, houding, persoonlijkheid, geslacht, temperament, leeftijd, ervaring en vaardigheden. De eerste indrukken tijdens het contact kunnen de toon zetten voor het verdere verloop van het contact. Bij het nemen van preventieve maatregelen benadrukken we twee zaken: De houding van de medewerker tegenover de ander. Vaardigheden. De houding van de medewerker is medebepalend voor het gedrag van de ander. Een ongeïnteresseerde, onbeleefde of autoritaire houding van medewerkers lokt agressie uit. 18 Maak agressie bespreekbaar! 19 Maak agressie bespreekbaar!

12 Invoelend vermogen, inschattingsvermogen, flexibiliteit, hulpvaardigheid, vakkundigheid, zakelijkheid en klantgerichtheid verkleint de kans dat een contact ontaardt in een conflict of een agressie-incident. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich kordaat en zelfverzekerd kunnen opstellen op het moment dat iemand ongewenst of grensoverschrijdend gedrag vertoont. In een vroegtijdig stadium benoemen van het ongewenste gedrag en het duidelijk stellen van een grens, voorkomt in veel gevallen dat de dader zijn agressieve gedrag doorzet. 3 Omgeving, organisatie en taak Zowel binnen de omgeving, de organisatie als de taak die een medewerker uitvoert kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden om agressie te voorkomen. Taak Het agressierisico hangt samen met het type werkzaamheden. Factoren die daarbij van invloed kunnen zijn: het tijdstip van de dag, de dag van de week of het moment in het jaar. Meer informatie Wil je meer informatie of ondersteuning neem dan contact op met de veiligheidscoördinator of arbocoördinator van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Omgeving Een goede inrichting van de omgeving en werkplek heeft veel invloed op het voorkomen en het verloop van een incident. Met omgeving bedoelen we de feitelijke werkplek en de directe omgeving rondom de gebouwen. Het gaat hierbij ook om de inrichting van het gebouw, technische voorzieningen en organisatorische maatregelen. Met gericht en structureel beleid kan de veiligheid in en om het gebouw verbeteren. Organisatie De kans op agressief gedrag bij medewerkers neemt toe bij een hoge werkdruk, reorganisaties, slechte onderlinge verhoudingen, ervaren ongelijkheid e.d. De kans op agressie bij derden neemt toe als er onduidelijkheden zijn over de rol en functie van de afdeling en als men ontevreden is over de kwaliteit van de dienstverlening. Agressief gedrag kan ook een reactie zijn op de organisatie van het werk. Bijvoorbeeld als patiënten of familie de organisatie te bureaucratisch, traag en weinig flexibel vinden. Het is van belang om een zekere eenheid in gedrag en handelen te hanteren. 20 Maak agressie bespreekbaar!

Melding ongewenst gedrag

Melding ongewenst gedrag Melding ongewenst gedrag Wat zijn agressie en geweld? De definitie van agressie en geweld, zoals die door Veilige Publieke Taak gehanteerd wordt, luidt: Het welbewust verbaal uiten, gebruiken van fysieke

Nadere informatie

Korte handreiking melden en registreren agressie-incident binnen huisartsenzorg

Korte handreiking melden en registreren agressie-incident binnen huisartsenzorg Korte handreiking melden en registreren agressie-incident binnen huisartsenzorg Gezond, veilig en met plezier werken SSFH staat voor je klaar www.ssfh.nl Na het melden van een incident door een medewerker

Nadere informatie

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2.

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2. Doel: Het creëren van een veilige werkomgeving. Onder agressie verstaan wij elke vorm van ongewenst gedrag zowel verbaal als ook fysiek. Zie bijlage 1. Handelwijze bij telefonisch ongewenst gedrag: 1.

Nadere informatie

Peter Peerdeman senior adviseur. 11 november 2015

Peter Peerdeman senior adviseur. 11 november 2015 Peter Peerdeman senior adviseur 11 november 2015 Workshop eigen veiligheid Wat is VPT EVPT Waar praten we over Gezamenlijk belang 8 maatregelen Normstellen aangifte Factsheets Bronnen / links Stel gerust

Nadere informatie

#weesduidelijk

#weesduidelijk Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Peter Peerdeman, senior adviseur sociale veiligheid Definitie agressie en geweld Het uiten en/of gebruiken van (non) verbale en/of fysieke kracht of macht, dan wel

Nadere informatie

Waar ligt voor jou de grens?

Waar ligt voor jou de grens? Veilig werken in de huisartsenzorg Persoonlijk Paspoort Waar ligt voor jou de grens? Bij je werk in de huisartsenpraktijk of post lopen de emoties wel eens op, maar soms gaat een patiënt (of familie daarvan)

Nadere informatie

Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland. Nulme&ng

Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland. Nulme&ng Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland Nulme&ng Nulme7ng. In het landelijk programma Veilige Publieke Taak worden er door het ministerie van Binnenlandse Zaken acht maatregelen genoemd die belangrijk

Nadere informatie

Bepaal samen wanneer iemand over de grens gaat en wat je dan doet.

Bepaal samen wanneer iemand over de grens gaat en wat je dan doet. Veilig werken in de huisartsenzorg Team Paspoort Bepaal samen wanneer iemand over de grens gaat en wat je dan doet. Bij je werk in de huisartsenpraktijk of post lopen de emoties wel eens op, maar soms

Nadere informatie

1. Wat is uw geslacht? Vraag (single response) 3. In welk land bent u geboren? Vraag (single response)

1. Wat is uw geslacht? Vraag (single response) 3. In welk land bent u geboren? Vraag (single response) Vragen? E-mail support Ingelogd: Peter [Ministerie BZK] - Uitloggen Agressie en geweld Terug naar vragen aanpassen 1. Wat is uw geslacht? Man Vrouw 2. Wat is uw geboortejaar? Graag het gehele jaartal invullen

Nadere informatie

Omgaan met en melding maken van agressie en/of geweld

Omgaan met en melding maken van agressie en/of geweld Omgaan met en melding maken van agressie en/of geweld 2016-2020 Stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort e.o. Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Wat is agressie en geweld?... 4 2. Vormen van ongewenst gedrag...

Nadere informatie

De enquête kan op details verschillen per sector. Ook kan de nummering van de vragen soms wat afwijken van de tabellen bijlage.

De enquête kan op details verschillen per sector. Ook kan de nummering van de vragen soms wat afwijken van de tabellen bijlage. Bijlage bij Aard en omvang van ongewenst gedrag tegen werknemers met een publieke taak. Een vervolgonderzoek IVA: Tilburg, 2009. www.veiligepublieketaak.nl De enquête kan op details verschillen per sector.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5

INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5 Agressieprotocol Omnia Wonen INHOUDSOPGAVE: Hfd.stuk Paginanr. 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5 2 1. VOORWOORD Van tijd tot tijd is

Nadere informatie

http://apwfg16/dks/document/document_content.asp?secid=59f9d0ced8aa84b728...

http://apwfg16/dks/document/document_content.asp?secid=59f9d0ced8aa84b728... pagina 1 van 5 Titel Veilige Zorg: Het standpunt en de (preventieve) maatregelen van het Westfriesgasthuis inzake agressie en geweld tegen medewerkers. Publicatiedatum 16-08-2007 Doel Het voorkomen of

Nadere informatie

Tabel A: Wat is uw geslacht?

Tabel A: Wat is uw geslacht? Opmerking vooraf: het tabellenboek begint met een aantal alfabetisch genummerde tabellen die betrekking hebben op achtergrondvariabelen. Hierna volgen met cijfers genummerde tabellen. De nummering van

Nadere informatie

Protocol Agressie en Geweld

Protocol Agressie en Geweld Protocol Agressie en Geweld Bestuur scholengemeenschap voor vmbo havo atheneum gymnasium school voor praktijkonderwijs Dit is het van de Stichting Voortgezet Onderwijs Ubbo Emmius, statutair gevestigd

Nadere informatie

Toolboxmeeting Agressie & Geweld

Toolboxmeeting Agressie & Geweld Agressie en geweld, seksuele intimidatie en pesten op het werk vormen een aanzienlijk probleem. Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim onder slachtoffers van seksuele intimidatie en agressie en geweld

Nadere informatie

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers De Sint Maartenskliniek verwacht van u dat u zich gedraagt als gast en dat u respectvol en vriendelijk met elkaar omgaat. Behandel de ander zoals u zelf behandeld

Nadere informatie

Algemene huisregels Rijnstate

Algemene huisregels Rijnstate Algemene huisregels Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Inleiding Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in ons ziekenhuis. Een prettige omgeving

Nadere informatie

Agressieprotocol«1» 1. Vooraf

Agressieprotocol«1» 1. Vooraf Agressieprotocol«1» 1. Vooraf 1.1. Definities Onder agressie wordt verstaan het gehele scala van voorvallen of situaties waarbij een werknemer psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen

Nadere informatie

Protocol Agressie 2015 Kindertuin Westzaan Zuideinde 22 1551 EJ Westzaan

Protocol Agressie 2015 Kindertuin Westzaan Zuideinde 22 1551 EJ Westzaan Protocol Agressie 2015 Kindertuin Westzaan Zuideinde 22 1551 EJ Westzaan 1 1. Inhoud Protocol agressie & geweld van de Kindertuin 1. Inhoud Protocol pagina 2 2. Inleiding en Aanleiding van dit protocol

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers de regels, de toelichting, de actie bij overtreding juni 2010 Bergen op Zoom, juni 2010 Het Lievensberg ziekenhuis wil graag een gastvrij ziekenhuis voor zijn patiënten

Nadere informatie

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE)

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) Inhoud Algemeen 2 Seksuele intimidatie 4 Agressie en

Nadere informatie

P70 Omgaan met agressie

P70 Omgaan met agressie P70 Omgaan met agressie Eerstverantwoordelijke Tim olde Hartman, HA Datum vaststelling 2013 Datum herziening 2016 Inleiding In huisartspraktijk Oosterhout komen dreigende, beledigende of agressieve patiënten

Nadere informatie

Voorkomen van agressie en geweld in organisaties

Voorkomen van agressie en geweld in organisaties Voorkomen van agressie en geweld in organisaties Landelijk rapport opdrachtgever expertisecentrum Veilige Publieke Taak auteur CAOP Research datum 3 april 2014 1 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 5 2 Achtergrondgegevens

Nadere informatie

1. Aanleiding beleid bij ongewenste omgangsvormen

1. Aanleiding beleid bij ongewenste omgangsvormen Beleid ongewenste omgangsvormen en de vertrouwenspersoon 1. Aanleiding beleid bij ongewenste omgangsvormen Helaas vinden er soms ongewenste situaties op of rondom het voetbalveld plaats die betiteld kunnen

Nadere informatie

De gedragscode voor patiënten/cliënten, bezoekers, klanten en derden

De gedragscode voor patiënten/cliënten, bezoekers, klanten en derden De gedragscode voor patiënten/cliënten, bezoekers, klanten en derden In het onderstaande kader staan de gedragsregels in het kort samengevat en omschreven. Op de volgende pagina s staan de regels een voor

Nadere informatie

Huisregels en gedragsregels

Huisregels en gedragsregels Huisregels en gedragsregels Inhoud Roken 3 Vrijhouden van in- en uitgangen 3 Foto en video-opnames 3 Alcohol en drugs 4 Extra huisregels bij Opname op Verpleegafdeling 4 Bezoektijden 4 Toiletten 4 Ramen

Nadere informatie

Eigen Regie Friesland

Eigen Regie Friesland Protocol Agressie en Geweld Belang van dit protocol. Medewerkers van Eigen Regie Friesland kunnen doordat zij werken met een kwetsbare doelgroep in aanraking komen met gevoelens van onmacht welke bij deelnemers

Nadere informatie

HANDEN AF VAN ONZE HELMONDSE HELPERS!

HANDEN AF VAN ONZE HELMONDSE HELPERS! HANDEN AF VAN ONZE HELMONDSE HELPERS! Zo werkt dat niet. Inhoudsopgave blz. Voorwoord 2 Inleiding 3 1. Doelstelling 4 2. Aanpak 4 3. Projectinrichting en voorwaarden 5 4. Plannen 5 5. Samenwerking/evaluatie

Nadere informatie

Carolien Schalenbourg Yasmine Sterckx

Carolien Schalenbourg Yasmine Sterckx Carolien Schalenbourg Yasmine Sterckx 3 Vragen Is er een definitie van agressie die gehanteerd wordt? Worden agressie-incidenten geregistreerd? Is er een agressiebeleidsplan? Prikkeldraadoefening XL Wat

Nadere informatie

Protocol agressie en geweld

Protocol agressie en geweld Protocol agressie en geweld Juni 2015 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verantwoordelijkheden... 4 Definitie agressie en geweld... 5 Preventie... 6 Huisregels... 7 Handelingsprotocollen... 8 Protocol 1: Verbale

Nadere informatie

Vragenlijst: Omgaan met agressie en geweld in het werk

Vragenlijst: Omgaan met agressie en geweld in het werk Vragenlijst: mgaan met agressie en geweld in het werk Als. willen wij graag meer inzicht krijgen in de mate waarin onze medewerkers met agressie en geweld in aanraking komen en de manier waarop hiermee

Nadere informatie

Agressie en geweld buitendienstfuncties

Agressie en geweld buitendienstfuncties Agressie en geweld buitendienstfuncties 1. Inleiding In de nieuwe Arbowet (Arbowet 2007) wordt agressie en geweld geschaard onder het begrip psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA wordt in de

Nadere informatie

Gedragscode. Toepassing door:

Gedragscode. Toepassing door: Parochiebureau: Dorpsstraat 26 2712 AL Zoetermeer Telefoon: 079 316 30 Gedragscode Toepassing door: alle beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires die werkzaamheden en activiteiten verrichten binnen

Nadere informatie

Ter Kennisneming - 214

Ter Kennisneming - 214 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 19 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 2 van 19 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 3 van 19 i i Ter Kennisneming - 214 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 4 van 19 R E G

Nadere informatie

Gegevens dader : Naam: Voorletters: Geb. datum:

Gegevens dader : Naam: Voorletters: Geb. datum: Bijlagen Omgangsprotocol (2013) BIJLAGE 1. REGISTRATIEFORMULIER INCIDENTEN in te leveren bij P&O Datum voorval :... Naam medewerker : Gegevens dader : Naam: Voorletters: Geb. datum:... 1. Om welk soort

Nadere informatie

Zelfbewust, begripvol en met respect

Zelfbewust, begripvol en met respect Zelfbewust, begripvol en met respect Naar een effectieve aanpak van agressie en geweld, codes en protocollen. 1 Inhoud Inleiding.3 Gedragscode werknemers Loket... 4 Protocol voor Agressie en Geweld...

Nadere informatie

Geweld op het werk tegen zorgverleners. Resultaten ledenpeiling NVDA

Geweld op het werk tegen zorgverleners. Resultaten ledenpeiling NVDA Geweld op het werk tegen zorgverleners Resultaten ledenpeiling NVDA Utrecht, 15 februari 2019 Inhoud 1. Samenvatting... 3 2. Onderzoek... 4 3. Resultaten... 5 3.1. Aantal meldingen... 5 3.2. Soort geweld...

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties f Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Secretaris-directeur waterschap Provinciesecretaris Provinciegriffier WA" NO. İNGEK. ì 0 JAN 2013

Nadere informatie

Meldingsformulier agressie en geweld

Meldingsformulier agressie en geweld Meldingsformulier agressie en geweld Naam melder: G. Vogelaar, leerlingbegeleider Naam slachtoffer: Naam dader: Datum melding: 30 november 2010 School:Hanze College Klas: School:Hanze College Datum voorval:

Nadere informatie

AGRESSIE PROTOCOL Gemeente Rijswijk

AGRESSIE PROTOCOL Gemeente Rijswijk AGRESSIE PROTOCOL Gemeente Rijswijk DEFINITIE Onder agressie en geweld worden voorvallen verstaan, waarbij een medewerker psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen onder omstandigheden

Nadere informatie

GEDRAGSCODE AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE

GEDRAGSCODE AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE GEDRAGSCODE AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE Wat te doen op scholen bij incidenten waarbij agressie een rol speelt? Aanleiding In de afgelopen jaren hebben zich diverse incidenten voorgedaan op

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Agressie, geweld en ongewenst gedrag

Agressie, geweld en ongewenst gedrag Agressie, geweld en ongewenst gedrag Inleiding Iedereen heeft belang bij een goede behandel- en leefsfeer. Voorwaarde voor een goede behandelsfeer is de bejegening. Revant heeft daarom een beleidsnotitie

Nadere informatie

Bijlage 2 Agressieprotocol (inclusief gebruik alarmknop) Versie 0.1. 1. Aandachtspunten bij reageren op agressieve situaties

Bijlage 2 Agressieprotocol (inclusief gebruik alarmknop) Versie 0.1. 1. Aandachtspunten bij reageren op agressieve situaties Bijlage 2 Agressieprotocol (inclusief gebruik alarmknop) Versie 0.1 Inleiding Voor je ligt het protocol omgaan met agressie. R&B Wonen wil haar medewerkers zoveel mogelijk beschermen tegen agressie en

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Directie Arbeidszaken Publieke Sector Programma Veilige Publieke Teak schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg Inleiding: Ongewenst gedrag, zoals in dit document beschreven wordt, is een veel voorkomend verschijnsel geworden in onze samenleving. Het veroorzaakt in het algemeen gevoelens van onveiligheid en machteloosheid.

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS HENGELO OV. PROTOCOL AGRESSIE EN GEWELD (TUSSEN OUDERS EN SCHOOL) Indien er sprake is van een calamiteit in de zin van geweld op school kan het

Nadere informatie

Melding incidenten in de zorg

Melding incidenten in de zorg Melding incidenten in de zorg Doel Op dit formulier registreert u iedere melding die betrekking heeft op incidenten in de zorg om preventieve maatregelen te kunnen treffen. Werkwijze 1. U vinkt aan welk

Nadere informatie

Agressieprotocol. Hoofddorp, 7 juni 2017 Vastgesteld door de OR: 2 mei 2017 Jolanda de Jong

Agressieprotocol. Hoofddorp, 7 juni 2017 Vastgesteld door de OR: 2 mei 2017 Jolanda de Jong Agressieprotocol Hoofddorp, 7 juni 2017 Vastgesteld door de OR: 2 mei 2017 Jolanda de Jong Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 4 3. Agressie en geweld Arbowet (art. 1 lid 3 sub f) 5 4. Protocol 6 4.1

Nadere informatie

Melding incidenten in de zorg

Melding incidenten in de zorg Melding incidenten in de zorg Doel Op dit formulier registreert u iedere melding die betrekking heeft op incidenten in de zorg om preventieve maatregelen te kunnen treffen. Werkwijze 1. U geeft aan welk

Nadere informatie

In deze factsheet worden vier vormen van agressie en de daarbij behorende acties door personeel uitgewerkt:

In deze factsheet worden vier vormen van agressie en de daarbij behorende acties door personeel uitgewerkt: Agressie overzicht In deze factsheet worden vier vormen van agressie en de daarbij behorende acties door personeel uitgewerkt: Verbale agressie Bedreiging Fysieke agressie en geweld Opschaling personeel

Nadere informatie

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een basisvoorwaarde om prettig met elkaar om te kunnen gaan, te kunnen zwemmen, zwemles te

Nadere informatie

Workshop: Omgaan met lastig en dwingend gedrag. Ivo Spanjersberg adviseur & trainer

Workshop: Omgaan met lastig en dwingend gedrag. Ivo Spanjersberg adviseur & trainer Workshop: Omgaan met lastig en dwingend gedrag Ivo Spanjersberg adviseur & trainer Corpus Sanum: - Specialisten in Gezond & Veilig werken - Advies en training op de thema s fysieke belasting, agressiepreventie

Nadere informatie

Zelfbewust, begripvol en met respect

Zelfbewust, begripvol en met respect Zelfbewust, begripvol en met respect Naar een effectieve aanpak van agressie en geweld, codes en protocollen. 1 Inhoud Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Gedragscode werknemers LOC@... 6 Protocol voor Agressie

Nadere informatie

Gedragsprotocol obs. de Duizendpoot

Gedragsprotocol obs. de Duizendpoot Gedragsprotocol obs. de Duizendpoot Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kapstokregels... 4 Overige afspraken... 6 Gevolgen van het niet houden aan afspraken... 6 STOP-methode... 7 Opvangprotocol personeelsleden

Nadere informatie

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON 7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden en medewerkers

Nadere informatie

Inhoud. Over de auteurs 11

Inhoud. Over de auteurs 11 Inhoud Over de auteurs 11 Woord vooraf 12 Een praktische handreiking 12 Opbouw van het boek 13 Mannelijke en vrouwelijke vorm 14 Bij deze tweede druk 14 1 De-escalerende aanpak van conflicten en agressie

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013

Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013 Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013 Gemaakt door Nadia en Patrick dd: 15-03-2013 1 Inhoudsopgave 1. Vormen van agressie en geweld p. 3 2. Voorkomen van agressie en geweld p. 3 3. Gedragsregels

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

Zelfbewust, begripvol en met respect

Zelfbewust, begripvol en met respect Zelfbewust, begripvol en met respect Naar een effectieve aanpak van agressie en geweld, codes en protocollen. 1 Inhoud Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Gedragscode werknemers OZHW... 6 Protocol voor Agressie

Nadere informatie

De schaduwzijde van de spotlights

De schaduwzijde van de spotlights De schaduwzijde van de spotlights Deze lesbundel hoort bij de training Omgaan met agressie in het politieke ambt, van het Periklesinstituut. Eerste druk, mei 2015 Aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Omgaan met Agressie en Seksuele Intimidatie

Omgaan met Agressie en Seksuele Intimidatie Omgaan met Agressie en Seksuele Intimidatie W A T E R O F R O T S? J A A R C O N G R E S V E I L I G E Z O R G V O O R O U D E R E N 1 1 O K T O B E R 2 0 1 6 M A T H I L D E B O S R N M S C Florence Nightingale

Nadere informatie

Training Omgaan met Agressie en Geweld

Training Omgaan met Agressie en Geweld Training Omgaan met Agressie en Geweld 2011 Inleiding In veel beroepen worden werknemers geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, waaronder agressie. Agressie wordt door medewerkers over het algemeen

Nadere informatie

Protocol Omgaan met agressie. Stichting Woningbouw Slochteren

Protocol Omgaan met agressie. Stichting Woningbouw Slochteren Protocol Omgaan met agressie Stichting Woningbouw Slochteren September 2010 1. Inleiding Voor je ligt het protocol omgaan met agressie van de Stichting Woningbouw Slochteren. Dit protocol is een verlengde

Nadere informatie

1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht

1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht 1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht [bron: Handleiding Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de branche kinderopvang]. Een beroepskracht moet in staat

Nadere informatie

Omgaan met emotioneel en agressief gedrag

Omgaan met emotioneel en agressief gedrag Omgaan met emotioneel en agressief gedrag RadarVertige training & opleiding Emotie mag, agressie niet! Dit boekje bevat informatie, tips en aandachtspunten uit de training Omgaan met emotioneel en/of agressief

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Agressie En Geweld... 2 Richtlijn... 2 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid... 3 Stappenplan bij agressief gedrag van:... 3 De medewerker...

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor voor personeel (Eduniek) Vragenlijst School & Veiligheid Voor het personeel in het primair onderwijs. Naam:...

Veiligheidsmonitor voor personeel (Eduniek) Vragenlijst School & Veiligheid Voor het personeel in het primair onderwijs. Naam:... Veiligheidsmonitor voor personeel (Eduniek) Vragenlijst School & Veiligheid Voor het personeel in het primair onderwijs Naam:... Toelichting op de vragenlijst voor het personeel Doel van deze vragenlijst

Nadere informatie

7.10 REAGEREN OP AGRESSIEF GEDRAG IN DIVERSE WERKSITUATIES

7.10 REAGEREN OP AGRESSIEF GEDRAG IN DIVERSE WERKSITUATIES 7.10 REAGEREN OP AGRESSIEF GEDRAG IN DIVERSE WERKSITUATIES Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, hoger management, leidinggevenden,

Nadere informatie

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek Visie schoolveiligheidsplan Montessorischool Elzeneind Doelstelling beleidsplan Preventief beleid Curatief beleid Registratie

Nadere informatie

1. Voorwoord... 2. 2. Wat verstaan we onder agressie?... 3. 3. Wie kunnen te maken krijgen met agressief gedrag?... 4

1. Voorwoord... 2. 2. Wat verstaan we onder agressie?... 3. 3. Wie kunnen te maken krijgen met agressief gedrag?... 4 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 2 2. Wat verstaan we onder agressie?... 3 3. Wie kunnen te maken krijgen met agressief gedrag?... 4 4. Rol van de verschillende partijen... 5 5. Hoe kan agressie worden voorkomen?...

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE GEDRAGSCODE INLEIDING Wij willen graag dat de klanten en donateurs die betrokken zijn bij DOA en de dieren die onder de verantwoordelijkheid vallen van DOA, tevreden zijn over onze dienstverlening. Ook

Nadere informatie

Goed met elkaar omgaan en Huisregels

Goed met elkaar omgaan en Huisregels Goed met elkaar omgaan en Huisregels Gedragscode en Huisregels cliënten eenvoudige versie Cliënten en begeleiders moeten goed met elkaar omgaan. ASVZ wil graag: Bij ASVZ willen we jouw leven zo prettig

Nadere informatie

Conceptversie van 24 december 2014 ENQUÊTE AANGIFTEBEREIDHEID

Conceptversie van 24 december 2014 ENQUÊTE AANGIFTEBEREIDHEID ENQUÊTE AANGIFTEBEREIDHEID 2014 Colofon Uitgever Stichting HulpvoorHulpverleners Verlaat 26, 1601 JW Enkhuizen Telefoon: 088 112 5555 E-mail: info@hulpvoorhulpverleners.nl Website: www.hulpvoorhulpverleners.nl

Nadere informatie

Protocol Hulp aan leerling en personeel

Protocol Hulp aan leerling en personeel Protocol Hulp aan leerling en personeel IV PROTOCOL Agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten binnen de school (Dit protocol is gebaseerd op het beleidsplan in bijlage I) Hieronder

Nadere informatie

6.13 Agressieprotocol Versiedatum Juli 2013 Vervaldatum/revisiedatum Juli 2014. Goedgekeurd Directeur/Adjunct-directeur

6.13 Agressieprotocol Versiedatum Juli 2013 Vervaldatum/revisiedatum Juli 2014. Goedgekeurd Directeur/Adjunct-directeur 6.13 Agressieprotocol Versiedatum Juli 2013 Vervaldatum/revisiedatum Juli 2014 Status MR Eigenaar Goedgekeurd Goedgekeurd Directeur/Adjunct-directeur 1 Inhoud Algemeen -context-... 3 1. Inleiding... 4

Nadere informatie

Met 3 afspraken. meer duidelijkheid over agressie. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen

Met 3 afspraken. meer duidelijkheid over agressie. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen Veilig werken Met 3 afspraken meer duidelijkheid over agressie Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen Agressie hoort er nou eenmaal bij EENS ONEENS Agressie tegen medewerkers komt nog te vaak

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Sint Clemensschool School

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Agressie = er wordt steeds een norm overschreden, (door jezelf bepaald) en steeds als negatief ervaren. lichte vormen horen tot het werkveld?

Agressie = er wordt steeds een norm overschreden, (door jezelf bepaald) en steeds als negatief ervaren. lichte vormen horen tot het werkveld? Coenye Patrick Agressie = er wordt steeds een norm overschreden, (door jezelf bepaald) en steeds als negatief ervaren. lichte vormen horen tot het werkveld? = betekenisvol gedrag ( tussen bedoeling van

Nadere informatie

Schoolregels van het CML 2010-2011

Schoolregels van het CML 2010-2011 Schoolregels van het CML 2010-2011 Helen Cronie September 2010 Voorwoord In het document schoolregels CML 2010-2011 krijgt u een beeld van de regels die gelden op het CML. We benoemen achtereenvolgens

Nadere informatie

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Vul deze verbetercheck in om zicht te krijgen op waar uw organisatie staat met de aanpak rond ongewenst gedrag. Aan de hand van de scores kunt

Nadere informatie

PROCEDURE M.B.T. HET HANDELEN TEGEN AGRESSIE EN GEWELD. 1. Inleiding Deze procedure is een onderdeel van het ARBO-beleid van het Esdal College.

PROCEDURE M.B.T. HET HANDELEN TEGEN AGRESSIE EN GEWELD. 1. Inleiding Deze procedure is een onderdeel van het ARBO-beleid van het Esdal College. PROCEDURE M.B.T. HET HANDELEN TEGEN AGRESSIE EN GEWELD 1. Inleiding Deze procedure is een onderdeel van het ARBO-beleid van het Esdal College. Het Esdal College is een veilige school. Dit betekent dat

Nadere informatie

GEDRAGSCODE AGRESSIE EN ONVEILIGHEID

GEDRAGSCODE AGRESSIE EN ONVEILIGHEID GEDRAGSCODE AGRESSIE EN ONVEILIGHEID In deze gedragscode is vastgelegd wat de uitgangspunten zijn van Cavent op het gebied van bejegening en het omgaan met elkaar. Datum vaststelling : 1 juni 2005 Vastgesteld

Nadere informatie

16/10/2013. Geweld tegen politie: een slachtofferbevraging bij de geïntegreerde politie. Inhoud. 1. Context van het onderzoek

16/10/2013. Geweld tegen politie: een slachtofferbevraging bij de geïntegreerde politie. Inhoud. 1. Context van het onderzoek Geweld tegen politie: een slachtofferbevraging bij de geïntegreerde politie Jean-Marie Van Branteghem Directeur-generaal DGS 23 oktober 2013 Inhoud 1. Context & opzet onderzoek 2. Beschrijvende analyse

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden We hebben regels hoe we binnen Stedin Groep met elkaar omgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen binnen Stedin Groep prettig en veilig moet kunnen werken.

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Startopdracht. Iedereen die in Zorg en Welzijn werkt, krijgt te maken met agressie op het werk.

Startopdracht. Iedereen die in Zorg en Welzijn werkt, krijgt te maken met agressie op het werk. Agressiespel Startopdracht Iedereen die in Zorg en Welzijn werkt, krijgt te maken met agressie op het werk. Hoe vaak heb jij te maken met agressie op het werk, op een schaal van 0 (helemaal nooit) tot

Nadere informatie

DE GEÏNTEGREERDE POLITIE

DE GEÏNTEGREERDE POLITIE Problemen van de politie bij de aanpak van potentiele agressie op het terrein Studiedag 18/11/2016 1 DE GEÏNTEGREERDE POLITIE 1 Gemeentepolitie Rijkswacht Gerechtelijke politie Geïntegreerde politie op

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om?

Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om? Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om? Hoe omgaan met moeilijke situaties? Hoe pak ik conflicten en agressie aan? David De

Nadere informatie

Aangifte doen binnen het onderwijs

Aangifte doen binnen het onderwijs Aangifte doen binnen het onderwijs Hoe een duidelijk aangiftebeleid bijdraagt aan schoolveiligheid Iedereen die werkt binnen het onderwijs weet dat een veilige omgeving voor leerlingen en personeel van

Nadere informatie

KNMG-SYMPOSIUM Arts en strafrecht 16 FEBRUARI 2012 KOMT EEN AGENT BIJ DE DOKTER

KNMG-SYMPOSIUM Arts en strafrecht 16 FEBRUARI 2012 KOMT EEN AGENT BIJ DE DOKTER KNMG-SYMPOSIUM Arts en strafrecht 16 FEBRUARI 2012 KOMT EEN AGENT BIJ DE DOKTER DE ARTS ALS SLACHTOFFER VAN EEN STRAFBAAR FEIT - WAT (NIET) TE DOEN Marie-José Blondeau Sector Juridische Zaken, Erasmus

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Taak/ functiebeschrijving vertrouwenspersoon versie 01 datum 22-01-2016 Pagina 1 of 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel van aanstelling

Nadere informatie

Protocol ongewenste omgangsvormen

Protocol ongewenste omgangsvormen Protocol ongewenste omgangsvormen Versiebeheer: revisienummer datum omschrijving verandering 4-03-2013 Vaststelling in bestuursvergadering 4 maart 2013, met ingang van 1 maart 2013 Protocol ongewenste

Nadere informatie