Opgaven Verwachting Datastructuren, 12 juni 2019, Werkgroep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opgaven Verwachting Datastructuren, 12 juni 2019, Werkgroep."

Transcriptie

1 Opgaven Verwachting Datastructuren, 12 juni 2019, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven. 1. Celebrities in Bier: Twaalf studenten drinken elk drie flesjes bier. Elk biertje bevat een plaatje van een random artiest, waarbij de kans op Jan Smit 0,10 is en de kans op Patty Brard 0,20. (a) Hoe groot is de kans dat er op het feest minstens 1 Jan Smit is? (b) Hoe groot is de kans, voor een willekeurige student, om zowel Patty als Jan te krijgen? (c) Wat is de verwachting van het aantal Patty Brards dat op deze avond gevonden wordt? Oplossing: (a) Voor elk biertje is de kans 0,90 dat Jan er niet in zit. De kans dat Jan in geen van de 36 biertjes zit is daarom 0, = 0, en de kans op feest met Jan is 0, (b) De kans op de reeks JPA (Jan, Patty, Anders) is 0,1x0,2x0,7 = 0,014, maar omdat er zes volgorden zijn is de kans op de set JPA 0,084. De kans op de set JPP is driemaal 0,1x0,2x0,2 = 0,012. De kans op de set JJP is driemaal 0,1x0,1x0,2 = 0,006. Nou nog optellen: 0,102. (c) Verwachting van aantal successen in een Bernoulli reeks is n.p dus hier 36x0,20 is 7,2. Per deelvraag 1pt, dus max 3. A = Niet Afronden! Verwachting is niet persé geheeltallig. D = Je krijgt 0,12 als je JPP en JJP Dubbel telt (elk 6x ipv 3x). T = Je kunt ook Twee Jans of patty s hebben. U = Gebruik niet de Uniforme formule P = #E/#S. 2. Drie waarden gooien: Je gooit herhaald met een dobbelsteen (zes-kantig) en gaat hiermee door totdat je drie verschillende uitkomsten hebt gezien. Wat is het verwachte aantal keren dat je moet gooien? Oplossing: Als bij de Coupon Collector kun je uitrekenen hoe lang je op elke nieuwe waarde moet wachten. Noem x i het verwachte aantal worpen voor de i-de waarde. Je eerste waarde zie je zeker bij je eerste worp dus x 1 = 1. Bij het wachten op je tweede waarde zijn vijf van de zes uitkomsten gunstig, je succeskans is dus 5, dus je verwachte aantal worpen (Bernoulli) 6. Voor je derde waarde moet je verwacht 6 keer gooien. Vanwege lineariteit van verwachting mag je de verwachtingen optellen. Dus verwacht aantal 5 4 worpen is x 1 + x 2 + x 3 = = 3, Twee punten. Beoordelingscodes: B = Herkent er een opvolging van Bernoulli trails in met verschillende kansen; 1pt. G = Denkt dat de verwachting de waarde is met Grootste kans (hier 3); 0pt. K = Tel Kansen op ipv verwachtingen (1 + 5/6 + 4/6); 0pt. U = Geen Uitleg, fout antwoord; 0pt. V = Lost Verkeerd probleem op (bv: kans op drie waarden na drie trekkingen); 0pt.

2 3. Leuke DVDs: Mark heeft een verzameling van 9 DVDs; hij besluit, elke dag aselect (dwz., random) een film te kiezen en te bekijken met zijn moeder, waarna de film wordt teruggelegd. Marks moeder vindt maar twee van de negen films leuk. (a) Wat verstaan we in de kansrekening onder de verwachting van een stochast? (b) Marks moeder definieert T als het nummer van de dag waarop ze voor de tweede maal een leuke film ziet en B als de dag waarop ze beide leuke films heeft gezien. Bereken de verwachtingen E[T ] en E[B]. (c) Wat is de kans dat T = 7? Dat T = k? Oplossing: (a) De verwachting is een naar kans gewogen gemiddelde van de mogelijke waarden van de stochast. (b) Beide vragen lossen we op met de stelling van Bernoulli dat het eerste verwachte succes in ronde 1/p komt in een herhaald experiment met slaagkans p. T: de kans op succes (een leuke film) is altijd 2/9. De verwachting van de dag van de eerste leuke film is dus 9/2 ofwel 4.5. Na de eerste leuke film is steeds weer de kans op een leuke film 2/9, ze mag dus verwacht 9/2 dagen wachten op weer een leuke film. Totaal verwachte wachttijd: 2 maal 9/2 ofwel 9 dagen. B: De tijd dat ze moet wachten op de eerste leuke film is 9/2. Dan heeft ze die film al gezien, en verder succes is te definieren als het zien van de tweede leuke film, wat kans 1/9 heeft en dus verwachting 9 voor wanneer het gebeurt. Totaal E[B] = = (c) Elk rijtje met films waarvan 2 leuk heeft een kans van (7/9) 5.(2/9) 2 = Nu zijn er 6 rijtjes die de tweede leuke film op plaats 7 hebben, daarom is de kans zesmaal zo groot, dus Vervang 7 door k en lees (7/9) k 2.(2/9) 2.(k 1). 4. Dobbelstenen: Boek Cormen, opgave C.3-1. Oplossing: De verwachting van het aantal ogen van 1 dobbelsteen is 3 1 (het gemiddelde 2 van de mogelijke aantallen aangezien ze allemaal gelijke kans hebben). Voor twee dobbelstenen is de verwachting dus ofwel 7, vanwege lineariteit van verwachting. 2 2 Het maximum van twee waarden is geen lineaire functie! Hoeveel paren hebben maximum i? Doe even of de stenen rood en blauw zijn. Het maximum is i als (i) de blauwe op i staat en de rode op maximaal i, dit zijn i mogelijkheden, of (ii) de blauwe op minder dan i staat en de rode op i, dit zijn nog eens i 1 mogelijkheden. Er zijn dus 2i 1 elementaire uitkomsten met maximum i, en de kans daarop is dus 2i 1. De verwachting is 36 6 i=1 i P r{max = i} dus 6 i=1 i 2i 1. Dit geeft 36 of =

3 5. Waar is Max: Boek Cormen, opgave C.3-2. Oplossing: Het gegeven dat elke permutatie van de n elementen even waarschijnlijk is, impliceert dat elke locatie van het maximum even waarschijnlijk is, namelijk kans 1/n heeft. Immers, elke permutatie is een elementaire gebeurtenis met kans 1. Het Event Max staat n! op plek i bevat alle permutaties met max op plek i, waarbij de andere n 1 elementen dan nog op (n 1)! manieren geplaatst kunnen zijn. De kans van max op plek i is dus (n 1)! of 1. n! n De verwachting van de index is dan (gebruik definitie) n 1 i=0 i 1, ofwel (rekenkundige n reeks) n 1. 2 Het ontgaat me wat er leuk aan is om dit ook nog voor het minimum te berekenen. Want dat is toch hetzelfde? Zelfs als je vraagt naar de index van element met rang k komt dit er voor elke rang uit (ihb. voor 0 en n 1). Codes: E = Bij een Een-based array is het 1 meer, dus n Carnaval: Boek Cormen, opgave C.3-3. Oplossing: Het maakt niet uit, welk getal je kiest (als het maar voorkomt op de dobbelstenen, het lijkt me direct verliesgevend om bv. op 8 te gokken!). Elk van de drie dobbelstenen heeft kans 1 1 om op de gekozen waarde te vallen. De kans op drie successen (winst 3) is De kans op twee successen (winst 2) is 3. De kans op een succes (winst 1) is 3. De kans op geen succes (winst -1) is 125. De verwachting is is 19. Het spelen van dit spelletje kost je dus verwacht bijna 9 cent per keer. 216 Codes: C = De Conclusie, in kringen van Wiskundigen populair, dat je het spelletje niet moet spelen omdat de verwachting negatief is, lijkt wat kort door de bocht. Waarom zou je niet kunnen betalen voor iets waaraan je plezier beleeft? L = Trap niet in de valkuil dat de payoff een Lineaire functie over de dobbelstenen is! 7. Verwachting van Maximum: Boek Cormen, opgave C.3-4. Oplossing: Omdat X en Y niet-negatief zijn, is max(x, Y ) altijd kleinergelijk X + Y. De stelling volgt daarom uit de iets algemenere bewering: als Z T dan E[Z] E[T ]. Met de karakterisering E[Z] = z z P r(z = z) is dit heel lastig te bewijzen. Gelukkig kun je E[Z] (en E[T ]) ook karakteriseren met een sommatie over elementaire gebeurtenissen: E[Z] = e Z e P r(e). Dan volgt E[Z] E[T ] direct uit Z e T e (en natuurlijk is geen P r(e) negatief). Pas toe op Z is max(x, Y ) en T is X + Y (en plet de som-kant nog even met Linearity of Expectation).

4 8. Verwachte tijd van BFA: Alice heeft haar harddisk versleuteld met een cryptosysteem waarvoor N keys bestaan en Oscar probeert haar bestanden te ontsleutelen door alle keys te proberen. Veel personen beweren dat zo n Brute Force Attack in het ongunstigste geval N pogingen, en in het gemiddelde geval N/2 pogingen kost. (a) Hoe groot is de kans p i dat Oscar exact i pogingen nodig heeft? (b) Bereken het verwachte aantal pogingen. (c) Kan Alice door een slimme keuze van haar key zorgen dat Oscar meer werk moet doen? Kan Oscar zijn verwachte werk verlagen door een slimme keuze van de volgorde waarin hij keys probeert? Oplossing: (a) Noem de volgorde waarin Oscar de keys probeert k 1, k 2,..., k N. Oscar probeert exact i keys uit als k i de key van Alice is. Als Alice haar key k A random en uniform gekozen heeft, is de kans dat k A = k i, gelijk aan 1/N. De kans dat Oscar i keys moet proberen is dan dus precies 1/N. (b) De verwachting van stochast X is gedefinieerd als sommatie over mogelijke waarden, vermenigvuldigd met kans. Dat is hier N i=1 i 1, een Rekenkundige Som met uitkomst N (gebruik 1A(E + L)-regel) 1N( 1 + N ) = N+1 (wat wel ongeveer maar niet exact gelijk is 2 2 N N 2 aan N ). 2 (c) Nee. Welke key zij ook kiest, als Oscar de volgorde van zijn keys randomiseert (voldoende om elke key met kans 1 N+1 op plek i te zetten) zal hij verwacht pogingen gebruiken. N 2 Nee. Welke volgorde Oscar ook kiest, als Alice een uniform random key kiest, staat haar key met kans 1 op plek i in zijn lijst. N Per deelvraag 1pt.

5 9. Gloeilampen: Doos A bevat 80 lampen; het is bekend dat er 20 kapot zijn. Doos B bevat ook 80 lampen; elke lamp heeft een kans van 1 om kapot te zijn. Uit beide dozen pakken 4 we 12 lampen. (a) Wat is de kans dat er van de lampen uit doos A, precies 3 kapot zijn? (b) Wat is de kans dat er van de lampen uit doos B, precies 3 kapot zijn? (c) Wat is het verwachte aantal kapotte lampen in de trekking uit doos A? (d) Wat is het verwachte aantal kapotte lampen in de trekking uit doos B? Oplossing: Je moet A-vragen aanpakken met combinaties, en B-vragen met onafhankelijke Bernoulli-reeksen. (a) C(60, 9) C(20, 3)/C(80, 12) = 0, (b) C(12, 3) ( 1 4 )3 ( 3 4 )9 = 0, (c) Elke lamp die je trekt, draagt 1/4 bij aan het verwachte succes. Voor het optellen van die verwachtingen maakt de afhankelijkheid niet uit, dus het verwachte aantal is 3. (d) Verwachte aantal successen in een Bernoulli-reeks: E = n.p = = 3. Te behalen 3pt, nl 1 voor a en b elk, en 1 voor c en d samen. A = In doos A zijn de lampen Afhankelijk! C = Vergeet factor C(12,3) in (b), kom op 0,00117, 1/2. H = 3 heeft wel de Hoogste kans, maar dat is wat anders dan de verwachting. M = Onvoldoende Motivatie. R = Verhaal klopt maar Rekenwerk niet. V = De C s Vermenigvuldigen, niet optellen.

6 10. De reservesleutel: Je bent je fietssleutel kwijt! Gelukkig heb je een bak met 26 oude sleutels, daar zit hij zeker bij, maar ze zien er allemaal hetzelfde uit (roestig en vies). Je probeert ze een voor een tot je de passende gevonden hebt. Wat is het verwachte aantal sleutels dat je proberen moet? Oplossing: Het aantal pogingen, stochast P, is natuurlijk een getal van 1 t/m 26 2 en op verschillende manieren kun je inzien dat elke waarde evenveel kans heeft. Bv. door je voor te stellen dat je alle sleutels in het begin vast klaarlegt op probeervolgorde. De goede sleutel komt dan op elk van de posities met kans Zo is voor elke k, P r[p = k] = 1 zodat 26 E(P ) = 26 k=1 k.p r[p = k] Def. verwachting = 26 k=1 k. 1 Zie boven 26 = k=1 k Const factor = 1 (26+1)(26).( ) Rekenk reeks 26 2 = Twee pt, een voor een goed antwoord, een voor de berekening. B = Als je veronderstelt dat je niet-passende sleutels teruglegt in de oudroestbak (wat me vrij onnozel lijkt), ontstaat een Bernoulli experiment met slaagkans 1/26 en dus een verwacht aantal van 26 trekkingen. 1pt mits goed verwoord. H = 13 en 14 verschillen slechts een Half van het goede antwoord, maar zonder argumentatie toch geen punten. 11. De kaartenkijker: De Kaartenkijker trekt steeds een kaart uit een pak van 52 met teruglegging, dus steeds wordt de kaart teruggelegd en het pak geschud. (a) Hoeveel kaarten moet de Kaartenkijker verwacht trekken totdat hij een rode zeven ziet? (b) Hoeveel kaarten moet de Kaartenkijker verwacht trekken totdat hij alle 52 kaarten een keer gezien heeft? (c) Hoeveel kaarten moet de Kaartenkijker verwacht trekken totdat hij 51 verschillende kaarten gezien heeft? Oplossing: (a) Omdat 1/26 deel van de kaarten een rode zeven is, kun je dit zien als een Bernoulli experiment met slaagkans 1/26; de verwachting van de lengte tot eerste succes is 26. (b) Pas het Coupon Collector verhaal toe: je moet 52.H 52 keer trekken, en omdat H 52 = 4, 54 is dat ongeveer 236. Maar je mag ook de H benaderen met ln 52 en dan komt er 205 uit. (c) De Kaartenkijker weet (uit b) hoelang hij moet wachten op alle kaarten, en we weten dat hij 52 rondes wacht op zijn laatste kaart. Het antwoord is dus: 52 minder dan bij (b) dus 184, cq Per deelantwoord 1 punt. Codes: H = Weet niets met H n aan te vangen, -1/2. V = Gebruikt Verkeerde kans bij (a), 1/2. Kans 1/52 om een rode zeven te trekken werd vaak gedacht.

7 12. Sokken: Sylvia heeft n paar sokken (samen 2n stuks) die in een donkere la bij elkaar liggen. Op een dag wil zij sokken aan en begint willekeurig sokken uit de la trekken (zonder terugleggen), totdat zij een paar compleet heeft. (Sokken van verschillende paren passen niet bij elkaar). Een relevant probleem, maar heeft het ook een mooie oplossing? (a) Wat is de kans om een paar te krijgen in de i de trekking (als het daarvoor nog niet gelukt is)? (b) Wat is de kans dat zij k keer moet trekken? (c) Wat is het verwachte aantal trekkingen? (d) Beredeneer, naar analogie van het Verjaardagsprobleem, dat Sylvia verwacht hoogstens O( n) sokken pakt. Oplossing: (a) Bij de eerste trekking heeft zij zeker nog geen paar, bij trekking n + 1 zeker wel. Als zij in de eerste i 1 trekkingen nog geen paar heeft, heeft ze wel i 1 verschillende ongepaarde sokken. Van de 2n i + 1 overgebleven sokken zijn er dus i 1 die een paar completeren en 2n 2i + 2 die tot een nieuw paar behoren. Haar kans om in ronde i een paar compleet te krijgen (op conditie dat zij nog geen compleet paar heeft) is daarom (b) Om succes te hebben in ronde k moet ze eerst k 1 keer geen succes hebben en dan wel (stochast T is het aantal trekkingen): P r[t = k] = k 1 i=1 i 1. 2n i 1 2n 2i+2 2n i+1 k 1. 2n k+1 (c) Werk de sommatie E[T ] = (k P r[t = k]) uit! (d) Na 2 n trekkingen heeft Sylvia zoveel losse sokken, dat de succeskans bij elke trekking groter dan 1/ n is. Volgens Bernoulli is het verwachte aantal trekkingen dan nog maar n. Sylvia verwacht dus minder dan 3 n trekkingen.

8 13. Meteorologist: Bekijk het eerste plaatje van (a) Geef drie kansverdelingen die een interpretatie zijn van het weerbericht: 1/5 kans op regen voor elk van de vijf komende uren. (b) Bereken voor elke distributie de kans op regen deze middag. (c) Bereken voor elke distributie de verwachting van het aantal natte uren. Oplossing: (a) De middag wordt meteorologisch volledig beschreven als een rijtje van 5 letters uit R en D (Regen en Droog). Onafhankelijk: Alle 32 rijtjes zijn mogelijk, hebben dus een ( positieve ) kans, waarbij een rijtje met k R s een kans van 0, 2 k 0, 8 5 k 5 heeft. Omdat er rijtjes zijn met k R s, is ( ) k 5 de kans op k natte uren gegeven door 0, 2 k 0, 8 5 k. k Correlatie: De sterkste correlatie is alle uren gelijk, rijtje RRRRR heeft kans 0,2 en rijtje DDDDD heeft 0,8. Regengarantie: Het regent zeker precies 1x, waarbij RDDDD, DRDDD, DDRDD, DDDRD en DDDDR elk kans 0,2 hebben. (b) Bij Onafhankelijk is sprake van een Bernoulli-reeks met vast aantal pogingen, n = 5. De kans op 5 droge uren is 0, 8 5 ofwel 33% zodat er 67% kans op regen is. Bij Correlatie is het de hele middag nat met kans 0,2 en de hele middag droog met kans 0,8, dus 0,2 kans op regen. Bij Regengarantie regent het in elk van de mogelijke scenario s, dus regenkans 1. (c) De verwachting van het aantal natte uren is 1. Niet alleen in elk van de drie genoemde distributies, maar ook in elke andere mogelijke distributie die elk uur een regenkans van 0,2 geeft. De indicatorvariabele X i die 1 is als het in uur i regent, heeft kans 0,2 om 1 te zijn en dus verwachting E[X i ] = 0, 2. Het aantal natte uren is N = i X i, dus wegens lineairiteit van verwachting is E[N] = E[ i X i] = i E[X i] = 5 0, 2 = 1. Bij Onafhankelijk kun je de waterverwachting ook berekenen met de verwachting van de Binomiale distributie p.n, met hier p = 0, 2 en n = 5 dus uitkomst 1. Bij Correlatie is er 0,2 kans op 5 natte uren (en wat kans op 0 maar dat draagt niet bij) dus verwacht 1 nat uur. Bij Regengarantie is er kans 1 op 1 nat uur, dus ook weer 1.

9 14. Verwachte Celebrities: Bob gaat 50 chocoladerepen eten, waarin als reclame foto s van celebrities zitten, uniform random getrokken uit een verzameling van 200. Wat is de verwachting van het aantal verschillende foto s dat hij krijgt? Hint: Hoe groot is voor elke celeb de kans dat Bob haar krijgt? Oplossing: Neem 1 celeb in gedachten (bv. Doutzen Kroes). Voor elk van Bobs repen is de kans 199 dat Doutzen er niet inzit. De kans dat Doutzen in geen van Bobs 50 repen 200 zit is daarom ( )50 dus de kans dat Bob Doutzen krijgt is 1 ( )50, ofwel 0,2217. Dit geldt voor elk van de 200 celebrities. De indicatorvariabele X i die 1 is als Bob celeb i krijgt, heeft dus verwachting 0,2217. Dat deze variabelen afhankelijk zijn is geen probleem, linearity of expectation (lineairiteit van verwachting) hangt daar niet van af. De verwachting van de som van de 200 indicators is dus 200x zoveel, ofwel 44,34. Totaal 2pt voor een goed antwoord. Codes: A = Verwachting niet Afronden! Halve punt eraf. C = Je hebt wel de kans op 1 celeb goed, 1pt. S = Regel voor Successen in Bernoulli-reeks, n.p, kun je niet toepassen bij (b) omdat de 200 celebs niet onafankelijk zijn. 1 V = De formule n.p, toegepast als 50, geeft de Verwachting van het aantal Doutzens, 200 niet de kans dat Doutzen erbij zit.

Bij het oplossen van een telprobleem zijn de volgende 2 dingen belangrijk: Is de volgorde van de gekozen dingen van belang?

Bij het oplossen van een telprobleem zijn de volgende 2 dingen belangrijk: Is de volgorde van de gekozen dingen van belang? 4. tellen & kansen 4.1 Tellen Herkennen Je kunt een vraag over telproblemen herkennen aan signaalwoorden: - hoeveel mogelijkheden, manieren, routes, volgordes etc. zijn er?, - bereken het aantal mogelijkheden/manieren

Nadere informatie

Opgaven voor Kansrekening

Opgaven voor Kansrekening Wiskunde 1 voor kunstmatige intelligentie Opgaven voor Kansrekening Opgave 1. Een oneerlijke dobbelsteen is zo gemaakt dat 3 drie keer zo vaak valt als 4 en 2 twee keer zo vaak als 5. Verder vallen 1,

Nadere informatie

Opgaven voor Kansrekening

Opgaven voor Kansrekening Opgaven voor Kansrekening Opgave 1. Je hebt 4 verschillende wiskunde boeken, 6 psychologie boeken en 2 letterkundige boeken. Hoeveel manieren zijn er om deze twaalf boeken op een boord te plaatsen als:

Nadere informatie

Kansrekening en statistiek WI2105IN deel I 4 november 2011, uur

Kansrekening en statistiek WI2105IN deel I 4 november 2011, uur Kansrekening en statistiek WI05IN deel I 4 november 0, 4.00 7.00 uur Bij dit examen is het gebruik van een (evt. grafische) rekenmachine toegestaan. Een formuleblad wordt uitgereikt. Meerkeuzevragen Toelichting:

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: In een vaas zitten 10 rode, 5 witte en 6 blauwe knikkers. Er worden 9 knikkers uit de vaas gepakt.

5.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: In een vaas zitten 10 rode, 5 witte en 6 blauwe knikkers. Er worden 9 knikkers uit de vaas gepakt. 5.0 Voorkennis Voorbeeld 1: In een vaas zitten 10 rode, 5 witte en 6 blauwe knikkers. Er worden 9 knikkers uit de vaas gepakt. a) Bereken de kans op minstens 7 rode knikkers: P(minstens 7 rood) = P(7 rood)

Nadere informatie

Faculteit, Binomium van Newton en Driehoek van Pascal

Faculteit, Binomium van Newton en Driehoek van Pascal Faculteit, Binomium van Newton en Driehoek van Pascal 1 Faculteit Definitie van de faculteit Wisnet-hbo update aug. 2007 (spreek uit k-faculteit) is: k Dit geldt voor elk geheel getal k groter dan 0 en

Nadere informatie

Kansrekening en statistiek wi2105in deel I 29 januari 2010, uur

Kansrekening en statistiek wi2105in deel I 29 januari 2010, uur Kansrekening en statistiek wi20in deel I 29 januari 200, 400 700 uur Bij dit examen is het gebruik van een (evt grafische rekenmachine toegestaan Tevens krijgt u een formuleblad uitgereikt na afloop inleveren

Nadere informatie

3 Kansen vermenigvuldigen

3 Kansen vermenigvuldigen 3 Kansen vermenigvuldigen Verkennen www.math4all.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO 4/5/6 VWO wi-a Kansrekening Vermenigvuldigen Inleiding Verkennen Beantwoord de vragen bij Verkennen. Uitleg www.math4all.nl

Nadere informatie

Opgaven voor Kansrekening - Oplossingen

Opgaven voor Kansrekening - Oplossingen Wiskunde voor kunstmatige intelligentie Opgaven voor Kansrekening - Opgave. Een oneerlijke dobbelsteen is zo gemaakt dat drie keer zo vaak valt als 4 en twee keer zo vaak als 5. Verder vallen,, en even

Nadere informatie

Opgaven Eigenschappen van Getallen Security, 2018, Werkgroep.

Opgaven Eigenschappen van Getallen Security, 2018, Werkgroep. Opgaven Eigenschappen van Getallen Security, 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht

Nadere informatie

De verstrooide professor

De verstrooide professor Inleiding De verstrooide professor Edward Omey HU - Stormstraat 2 000 russel edward.omey@hubrussel.be In hun nota bestuderen Guido Herweyers en Ronald Rouseau (G. Herweyers en R. Rousseau, Een onverwacht

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening (2WS2), Vrijdag 24 januari 24, om 9:-2:. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de opgaven

Nadere informatie

11.1 Kansberekeningen [1]

11.1 Kansberekeningen [1] 11.1 Kansberekeningen [1] Kansdefinitie van Laplace: P(gebeurtenis) = Aantal gunstige uitkomsten/aantal mogelijke uitkomsten Voorbeeld 1: Wat is de kans om minstens 16 te gooien, als je met 3 dobbelstenen

Nadere informatie

Combinatoriek en rekenregels

Combinatoriek en rekenregels Combinatoriek en rekenregels Les 4: Rekenregels (deze les sluit aan bij de paragraaf 8 van Hoofdstuk 1 Combinatoriek en Rekenregels van de Wageningse Methode, http://www.wageningsemethode.nl/methode/het-lesmateriaal/?s=y456v-d)

Nadere informatie

Verwachtingswaarde, Variantie en Standaarddeviatie

Verwachtingswaarde, Variantie en Standaarddeviatie Verwachtingswaarde, Variantie en Standaarddeviatie Wisnet-hbo Verwachtingswaarde update maart 200 De verwachtingswaarde van een kansvariabele is een soort gemiddelde waarde. Deze wordt aangeduid met E(k)

Nadere informatie

Opgaven Sommaties Datastructuren, 8 mei 2019, Werkgroep.

Opgaven Sommaties Datastructuren, 8 mei 2019, Werkgroep. Opgaven Sommaties Datastructuren, 8 mei 019, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

werkcollege 5 - P&D7: Population distributions - P&D8: Sampling variability and Sampling distributions

werkcollege 5 - P&D7: Population distributions - P&D8: Sampling variability and Sampling distributions cursus 4 mei 2012 werkcollege 5 - P&D7: Population distributions - P&D8: Sampling variability and Sampling distributions Huiswerk P&D, opgaven Chapter 6: 9, 19, 25, 33 P&D, opgaven Appendix A: 1, 9 doen

Nadere informatie

bijspijkercursus wiskunde voor psychologiestudenten bijeenkomst 8 [PW] appendix D.1: kansrekening extra stof

bijspijkercursus wiskunde voor psychologiestudenten bijeenkomst 8 [PW] appendix D.1: kansrekening extra stof bijspijkercursus wiskunde voor psychologiestudenten bijeenkomst 8 [PW] appendix D.1: kansrekening extra stof [PW] appendix D.1 kansrekening kansen: 1. Je gooit met een dobbelsteen. Wat is de kans dat je

Nadere informatie

Herexamen Discrete Wiskunde deel I donderdag 6 juli, 2017

Herexamen Discrete Wiskunde deel I donderdag 6 juli, 2017 Herexamen Discrete Wiskunde 2016-2017 deel I donderdag 6 juli, 2017 De opgaven dienen duidelijk uitgewerkt te zijn en netjes ingeleverd te worden. Schrijf op elk ingeleverd vel uw naam en studentnummer.

Nadere informatie

9.0 Voorkennis. Bij samengestelde kansexperimenten maak je gebruik van de productregel.

9.0 Voorkennis. Bij samengestelde kansexperimenten maak je gebruik van de productregel. 9.0 Voorkennis Bij samengestelde kansexperimenten maak je gebruik van de productregel. Productregel: Voor de gebeurtenis G 1 bij het ene kansexperiment en de gebeurtenis G 2 bij het andere kansexperiment

Nadere informatie

Schrijf boven elk vel je naam, studentnummer en studierichting (W, N of I). Het is toegestaan een (grafische) rekenmachine te gebruiken.

Schrijf boven elk vel je naam, studentnummer en studierichting (W, N of I). Het is toegestaan een (grafische) rekenmachine te gebruiken. Radboud Universiteit Nijmegen Heyendaalse weg 135 Faculteit FNWI 655 AJ Nijmegen Examen NWI-NBB Inleiding Kansrekening 1 januari 1 Schrijf boven elk vel je naam, studentnummer en studierichting W, N of

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening (2WS2, Vrijdag 23 januari 25, om 9:-2:. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de opgaven dienen

Nadere informatie

Uitwerkingen Mei 2012. Eindexamen VWO Wiskunde C. Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek

Uitwerkingen Mei 2012. Eindexamen VWO Wiskunde C. Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek Uitwerkingen Mei 2012 Eindexamen VWO Wiskunde C Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek I Tjing Opgave 1. Het aantal hoofdstukken in de I Tjing correspondeert met het totale aantal

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde som van de ogen van drie dobbelstenen

Praktische opdracht Wiskunde som van de ogen van drie dobbelstenen Praktische opdracht Wiskunde som van de ogen van drie dobbelstenen Praktische-opdracht door een scholier 918 woorden 17 maart 2002 4,9 60 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inleiding Wij hebben gekozen voor

Nadere informatie

Samenvatting Wiskunde A kansen

Samenvatting Wiskunde A kansen Samenvatting Wiskunde A kansen Samenvatting door een scholier 857 woorden 19 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Methode Wiskunde A Moderne wiskunde H1 Machtsboom Mogelijkheden tellen Aantal takken is gelijk

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Eindtentamen Kansrekening en Statistiek (WS), Tussentoets Kansrekening en Statistiek (WS), Vrijdag 8 april, om 9:-:. Dit is een tentamen

Nadere informatie

1BA PSYCH Statistiek 1 Oefeningenreeks 3 1

1BA PSYCH Statistiek 1 Oefeningenreeks 3 1 Juno KOEKELKOREN D.1.3. OEFENINGENREEKS 3 OEFENING 1 In onderstaande tabel vind je zes waarnemingen van twee variabelen (ratio meetniveau). Eén van de waarden van y is onbekend. Waarde x y 1 1 2 2 9 2

Nadere informatie

wiskundeleraar.nl

wiskundeleraar.nl 2015-2016 wiskundeleraar.nl 1. voorkennis Volgorde bij bewerkingen 1. haakjes 2. machtsverheffen. vermenigvuldigen en delen van links naar rechts 4. optellen en aftrekken van links naar rechts Voorbeeld

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door een scholier 1647 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Wiskunde A

5,1. Samenvatting door een scholier 1647 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Wiskunde A Samenvatting door een scholier 1647 woorden 18 oktober 2010 5,1 4 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Samenvatting A2 Recht evenredig Bij een stapgrootte van y hoort een constante eerste augmentatie van x Omgekeerd

Nadere informatie

2 Kansen optellen en aftrekken

2 Kansen optellen en aftrekken 2 Kansen optellen en aftrekken Verkennen www.mathall.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO /5/ VWO wi-a Kansrekening Optellen/aftrekken Inleiding Verkennen Beantwoord de vragen bij Verkennen. Uitleg www.mathall.nl

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni 2010, uur

Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni 2010, uur Technische Universiteit Delft Mekelweg Faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica 8 CD Delft Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni, 9.. uur Bij dit examen is het gebruik van een (evt. grafische

Nadere informatie

Radboud Universiteit Nijmegen Heyendaalse weg 135

Radboud Universiteit Nijmegen Heyendaalse weg 135 Radboud Universiteit Nijmegen Heyendaalse weg 35 Faculteit FNWI 6525 AJ Nijmegen Examen NWI-NB00B Inleiding Kansrekening 2 juni 206 Schrijf boven elk vel je naam, studentnummer en studierichting (W, N

Nadere informatie

3.1 Het herhalen van kansexperimenten [1]

3.1 Het herhalen van kansexperimenten [1] 3.1 Het herhalen van kansexperimenten [1] Voorbeeld: Op een schijf staan een zestal afbeeldingen in even grote vakjes: 3 keer appel, 2 keer banaan, 1 keer peer. Sandra draait zes keer aan de schijf. a)

Nadere informatie

Lesbrief Hypergeometrische verdeling

Lesbrief Hypergeometrische verdeling Lesbrief Hypergeometrische verdeling 010 Willem van Ravenstein If I am given a formula, and I am ignorant of its meaning, it cannot teach me anything, but if I already know it what does the formula teach

Nadere informatie

Combinatoriek en rekenregels

Combinatoriek en rekenregels Combinatoriek en rekenregels Les 3: Het vaasmodel (deze les sluit aan bij de paragrafen 5, 6 en 7 van Hoofdstuk 1 Combinatoriek en Rekenregels van de Wageningse Methode, http://www.wageningsemethode.nl/methode/het-lesmateriaal/?s=y456v-d)

Nadere informatie

Paragraaf 7.1 : Het Vaasmodel

Paragraaf 7.1 : Het Vaasmodel Hoofdstuk 7 Kansrekening (V4 Wis A) Pagina 1 van 8 Paragraaf 7.1 : Het Vaasmodel Les 1 : Kansen Herhalen kansen berekenen Hoe bereken je de kans als je een aantal keren achter elkaar een experiment uitvoert?

Nadere informatie

Opgave 1 - Uitwerking

Opgave 1 - Uitwerking Opgave 1 - Uitwerking Om dit probleem op te lossen moeten we een zogenaamd stelsel van vergelijkingen oplossen. We zetten eerst even de tips van de begeleider onder elkaar: 1. De zak snoep weegt precies

Nadere informatie

Tentamen Kansrekening en Statistiek MST 14 januari 2016, uur

Tentamen Kansrekening en Statistiek MST 14 januari 2016, uur Tentamen Kansrekening en Statistiek MST 14 januari 2016, 14.00 17.00 uur Het tentamen bestaat uit 15 meerkeuzevragen 2 open vragen. Een formuleblad wordt uitgedeeld. Normering: 0.4 punt per MC antwoord

Nadere informatie

7.0 Voorkennis , ,

7.0 Voorkennis , , 7.0 Voorkennis Een gokkast bestaat uit een drietal schijven die ronddraaien. Op schijf 1 staan: 5 bananen, 4 appels, 3 citroenen en 3 kersen; Op schijf 2 staan: 7 bananen, 3 appels, 2 citroenen en 3 kersen;

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Inleveren: 12 januari 2011, VOOR het college Afspraken Serie 1 mag gemaakt en ingeleverd worden in tweetallen. Schrijf duidelijk je naam, e-mail

Nadere informatie

1 Kansbomen. Verkennen. Uitleg. Theorie en Voorbeelden. Beantwoord de vragen bij Verkennen.

1 Kansbomen. Verkennen. Uitleg. Theorie en Voorbeelden. Beantwoord de vragen bij Verkennen. 1 Kansbomen Verkennen www.math4all.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO 4/5/6 VWO wi-a Kansrekening Kansbomen Inleiding Verkennen Beantwoord de vragen bij Verkennen. Uitleg www.math4all.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO

Nadere informatie

Combinatoriek en rekenregels

Combinatoriek en rekenregels Combinatoriek en rekenregels Les 3: Het vaasmodel (deze les sluit aan bij de paragrafen 5, 6 en 7 van Hoofdstuk 1 Combinatoriek en Rekenregels van de Wageningse Methode, http://www.wageningsemethode.nl/methode/het-lesmateriaal/?s=y456v-d)

Nadere informatie

Uitwerkingen Hst. 10 Kansverdelingen

Uitwerkingen Hst. 10 Kansverdelingen Uitwerkingen Hst. 0 Kansverdelingen. Uittellen: 663 ; 636 ; 366 ; 654 (6 keer) ; 555 0 mogelijkheden met som 5.. Som geen 5 = 36 som 5 Som 5: 4, 3, 3, 4 4 mogelijkheden dus 3 mogelijkheden voor som geen

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Getallenverzameling = Verzameling van getallen met een bepaalde eigenschap

1.0 Voorkennis. Getallenverzameling = Verzameling van getallen met een bepaalde eigenschap 1.0 Voorkennis Getallenverzameling = Verzameling van getallen met een bepaalde eigenschap Natuurlijke getallen: Dit zijn alle positieve gehele getallen en nul. = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6,...} De getallen 0,

Nadere informatie

Opgaven Fibonacci-getallen Datastructuren, 23 juni 2017, Werkgroep.

Opgaven Fibonacci-getallen Datastructuren, 23 juni 2017, Werkgroep. Opgaven Fibonacci-getallen Datastructuren, 3 juni 017, Werkgroep Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht

Nadere informatie

Gokautomaten (voor iedereen)

Gokautomaten (voor iedereen) Gokautomaten (voor iedereen) In een fruitautomaat draaien de schijven I, II en III onafhankelijk van elkaar. Door een hendel kan elke schijf tot stilstand worden gebracht. In de tabel zie je wat op elke

Nadere informatie

Set 3 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20) Opgaven met sterretjes zijn lastiger dan opgaven zonder sterretje.

Set 3 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20) Opgaven met sterretjes zijn lastiger dan opgaven zonder sterretje. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wiskunde en Informatica Set 3 Inleveropgaven Kansrekening (2WS2) 23-24 Opgaven met sterretjes zijn lastiger dan opgaven zonder sterretje.. Voetbalplaatjes. Bij

Nadere informatie

Binomiale verdelingen

Binomiale verdelingen Binomiale verdelingen Les 1: Kans en combinatoriek (Deze les sluit aan bij paragraaf 1 van Hoofdstuk 2 Binomiale en normale verdelingen van de Wageningse Methode, http://www.wageningsemethode.nl/methode/het-lesmateriaal/?s=y456v-d)

Nadere informatie

Bovenstaand schema kan je helpen bij het bepalen van het soort telprobleem en de berekening van het aantal mogelijkheden 2.

Bovenstaand schema kan je helpen bij het bepalen van het soort telprobleem en de berekening van het aantal mogelijkheden 2. Telproblemen voor 4 HAVO wiskunde A In het schoolexamen 2 van 4 HAVO wiskunde A zijn de opgaven over de telproblemen (hoofdstuk 4) erg slecht gemaakt. Dat moet beter kunnen, zou ik denken Ik bespreek hier

Nadere informatie

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Het correcte antwoord wordt aangeduid door een sterretje. 1 Een steekproef van 400 personen bestaat uit 270 mannen en 130 vrouwen. Een derde van de mannen is

Nadere informatie

Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling

Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling Moore, McCabe & Craig: 3.3 Toward Statistical Inference From Probability to Inference 5.1 Sampling Distributions for

Nadere informatie

Voorbereidend materiaal Wiskundetoernooi 2010: Antwoorden op de opgaven

Voorbereidend materiaal Wiskundetoernooi 2010: Antwoorden op de opgaven Voorbereidend materiaal Wiskundetoernooi 200: Antwoorden op de opgaven Forensische Statistiek Voorbereidend materiaal Wiskundetoernooi 200 Antwoorden op de opgaven Als we bij een vergelijking een formule

Nadere informatie

6. Op tafel liggen 10 verschillende boeken. Op hoeveel verschillende manieren kunnen 3 jongens daar ieder 1 boek uit kiezen?

6. Op tafel liggen 10 verschillende boeken. Op hoeveel verschillende manieren kunnen 3 jongens daar ieder 1 boek uit kiezen? 1. Iemand heeft thuis 12 CD s in een rekje waar er precies 12 inpassen. a. Op hoeveel manieren kan hij ze in het rekje leggen. b. Hij wil er 2 weggeven aan zijn vriendin, hoeveel mogelijkheden? c. Hij

Nadere informatie

Hieronder zie je hoe dat gaat. Opgave 3. Tel het aantal routes in de volgende onvolledige roosters van linksboven naar rechtsonder.

Hieronder zie je hoe dat gaat. Opgave 3. Tel het aantal routes in de volgende onvolledige roosters van linksboven naar rechtsonder. Groepsopdracht 1: Volledige en onvolledige roosters Voor een volledig rooster kun je de driehoek van Pascal gebruiken om te weten te komen hoeveel routes er van A naar B zijn. Bij onvolledige roosters

Nadere informatie

Tweede Huiswerk Security 26 of 28 oktober, 11.00, Nabespreken op Werkcollege.

Tweede Huiswerk Security 26 of 28 oktober, 11.00, Nabespreken op Werkcollege. Tweede Huiswerk Security 26 of 28 oktober, 11.00, Nabespreken op Werkcollege. Kijk het huiswerk van je collega s na en schrijf de namen van de nakijkers linksboven en het totaalcijfer rechts onder de namen

Nadere informatie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie Combinatoriek groep 1 & : Recursie Trainingsweek juni 008 Inleiding Bij een recursieve definitie van een rij wordt elke volgende term berekend uit de vorige. Een voorbeeld van zo n recursieve definitie

Nadere informatie

Examen VWO 2015. wiskunde C. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO 2015. wiskunde C. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur wiskunde C Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Praktische toepassing van functies

Praktische toepassing van functies Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Praktische toepassing van functies De laatste twee functies

Nadere informatie

Overzicht. Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 2: Voorwaardelijke kansen. Voorwaardelijke kans. Voorbeeld: Probabilistisch redeneren

Overzicht. Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 2: Voorwaardelijke kansen. Voorwaardelijke kans. Voorbeeld: Probabilistisch redeneren Overzicht Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 2: Voorwaardelijke kansen Cursusjaar 2009 Peter de Waal Departement Informatica Voorwaardelijke kans Rekenregels Onafhankelijkheid Voorwaardelijke Onafhankelijkheid

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 6. Donderdag 27 September

Statistiek voor A.I. College 6. Donderdag 27 September Statistiek voor A.I. College 6 Donderdag 27 September 1 / 1 2 Deductieve statistiek Kansrekening 2 / 1 Vraag: Afghanistan In het leger wordt uit een groep van 6 vrouwelijke en 14 mannelijke soldaten een

Nadere informatie

Set 1 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20)

Set 1 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20) 1 Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wiskunde en Informatica Set 1 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20) 2014-2015 1. (Het sleutelprobleem) In een denkbeeldige wedstrijd kunnen deelnemers auto s

Nadere informatie

VB: De hoeveelheid neemt nu met 12% af. Hoeveel was de oorspronkelijke hoeveelheid? = 1655 oud = 1655 nieuw = 0,88 x 1655 = 1456

VB: De hoeveelheid neemt nu met 12% af. Hoeveel was de oorspronkelijke hoeveelheid? = 1655 oud = 1655 nieuw = 0,88 x 1655 = 1456 Formules, grafieken en tabellen Procenten - altijd afronden op 1 decimaal tenzij anders vermeld VB: Een hoeveelheid neemt met 12% toe to 1456. Hoeveel was de oorspronkelijke hoeveelheid? Oud =? Nieuw =

Nadere informatie

D-dag 2014 Vrijeschool Zutphen VO. D -DAG 13 februari 2014: 1+ 1 = 2. (en hoe nu verder?) 1 = 2en hoe nu verder?

D-dag 2014 Vrijeschool Zutphen VO. D -DAG 13 februari 2014: 1+ 1 = 2. (en hoe nu verder?) 1 = 2en hoe nu verder? D -DAG 13 februari 2014: 1+ 1 = 2 (en hoe nu verder?) 1 = 2en hoe nu verder? 1 Inleiding Snel machtsverheffen Stel je voor dat je 7 25 moet uitrekenen. Je weet dat machtsverheffen herhaald vermenigvuldigen

Nadere informatie

Tentamenset A. 2. Welke van de volgende beweringen is waar? c. N R N d. R Z R

Tentamenset A. 2. Welke van de volgende beweringen is waar? c. N R N d. R Z R Tentamenset A. Gegeven de volgende verzamelingen A en B. A is de verzameling van alle gehele getallen tussen de 0 en 0 die deelbaar zijn door, en B is de verzameling gehele positieve getallen deelbaar

Nadere informatie

H9: Rijen & Reeksen..1-2. H10: Kansverdelingen..3-4. H11: Allerlei functies.5-6

H9: Rijen & Reeksen..1-2. H10: Kansverdelingen..3-4. H11: Allerlei functies.5-6 Oefenmateriaal V5 wiskunde C Voorbereiding op PTA-toets1 wiskunde INHOUDSOPGAVE H9: Rijen & Reeksen..1-2 H10: Kansverdelingen..3-4 H11: Allerlei functies.5- Hoofdstuk 9: Rijen & Reeksen Recursieve formule

Nadere informatie

H10: Allerlei functies H11: Kansverdelingen..6-7

H10: Allerlei functies H11: Kansverdelingen..6-7 Oefenmateriaal V5 wiskunde A Voorbereiding op PTA-toets1 wiskunde INHOUDSOPGAVE H9: Rijen & Reeksen..1-3 H10: Allerlei functies....4-5 H11: Kansverdelingen..6-7 Hoofdstuk 9: Rijen & Reeksen Recursieve

Nadere informatie

Eerste Toets Datastructuren 22 mei 2019, , Educ-β en Megaron.

Eerste Toets Datastructuren 22 mei 2019, , Educ-β en Megaron. Eerste Toets Datastructuren 22 mei 209, 3.30 5.30, Educ-β en Megaron. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag

Nadere informatie

Kansrekenen. Lesbrief kansexperimenten Havo 4 wiskunde A Maart 2012 Versie 3: Dobbelstenen

Kansrekenen. Lesbrief kansexperimenten Havo 4 wiskunde A Maart 2012 Versie 3: Dobbelstenen Kansrekenen Lesbrief kansexperimenten Havo 4 wiskunde A Maart 2012 Versie 3: Dobbelstenen Inhoud Inleiding...3 Doel van het experiment...3 Organisatie van het experiment...3 Voorkennis...4 Uitvoeren van

Nadere informatie

Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS04), dinsdag 17 juni 2008, van uur.

Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS04), dinsdag 17 juni 2008, van uur. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS4, dinsdag 17 juni 28, van 9. 12. uur. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen

Nadere informatie

Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS04), woensdag 30 juni 2010, van 9.00 12.00 uur.

Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS04), woensdag 30 juni 2010, van 9.00 12.00 uur. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening en Statistiek (WS4), woensdag 3 juni, van 9.. uur. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de

Nadere informatie

Opgaven Hash Tabellen Datastructuren, 15 juni 2018, Werkgroep.

Opgaven Hash Tabellen Datastructuren, 15 juni 2018, Werkgroep. Opgaven Hash Tabellen Datastructuren, 15 juni 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening en Statistiek (2S27), dinsdag 14 juni 25, 9. - 12. uur. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen

Nadere informatie

Paragraaf 4.1 : Kansen

Paragraaf 4.1 : Kansen Hoofdstuk 4 Het kansbegrip (V4 Wis A) Pagina 1 van 5 Paragraaf 4.1 : Kansen Les 1 Kansen met dobbelstenen Definitie GGGGGGGGGGGGGGGG uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu KKKKKKKK = TTTTTTTTTTTT aaaaaaaaaaaa uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Inleiding Statistische gevolgtrekkingen worden gebruikt om conclusies over een populatie of proces te trekken op basis van data. Deze data wordt samengevat door middel

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 8 Donderdag 13 Oktober 1 / 23 2 Statistiek Vandaag: Stochast en populatie Experimenten herhalen Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling 2 / 23 Stochast en populatie

Nadere informatie

OPGAVE 2: Kleiduivenschieten

OPGAVE 2: Kleiduivenschieten OPGAVE 1: Bingo! Twee spelers spelen een spelletje bingo. Ieder van hen heeft een kaart waarop twintig verschillende getallen staan uit de verzameling {1,..., 75}, willekeurig geplaatst in vier rijen en

Nadere informatie

Langs het Spaarne rijden soms wel 8 fietsers naast elkaar. Dat is best asociaal, zeker daar ze ook nog in een extreem langzaam tempo fietsen.

Langs het Spaarne rijden soms wel 8 fietsers naast elkaar. Dat is best asociaal, zeker daar ze ook nog in een extreem langzaam tempo fietsen. VMBO Wiskunde Periode Combinatoriek oktober 2010 Deze toets bestaat uit 15 opgaven. Voor elk onderdeel is aangegeven hoeveel punten kunnen worden behaald. Er zijn maximaal 31 punten te behalen. Antwoorden

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 3 Dinsdag 20 September 1 / 29 1 Kansrekening Indeling: Cumulatieve distributiefuncties Permutaties en combinaties 2 / 29 Vragen: verjaardag Wat is de kans dat minstens

Nadere informatie

1. De wereld van de kansmodellen.

1. De wereld van de kansmodellen. STATISTIEK 3 DE GRAAD.. De wereld van de kansmodellen... Kansmodellen X kansmodel Discreet model Continu model Kansverdeling Vaas Staafdiagram Dichtheidsfunctie f(x) GraJiek van f Definitie: Een kansmodel

Nadere informatie

Opdrachten Toeval Opdrachten Toeval Opdracht 1.1 (Bestaat toeval) Opdracht 1.2(toeval in de natuur)

Opdrachten Toeval Opdrachten Toeval Opdracht 1.1 (Bestaat toeval) Opdracht 1.2(toeval in de natuur) Opdrachten Toeval 1 1 Opdrachten Toeval Opdracht 1.1 (Bestaat toeval) a) Bestaat toeval volgens jou? b) Wat is toeval volgens jou? c) Vraag aan je ouders of zij in hun leven ooit iets heel onwaarschijnlijks

Nadere informatie

Tentamen Voortgezette Kansrekening (WB006C)

Tentamen Voortgezette Kansrekening (WB006C) WB6C: Voortgezette Kansrekening Donderdag 26 januari 212 Tentamen Voortgezette Kansrekening (WB6C) Het is een open boek tentamen. Gebruik van een rekenmachine of andere hulpmiddelen is niet toegestaan.

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

III.2 De ordening op R en ongelijkheden

III.2 De ordening op R en ongelijkheden III.2 De ordening op R en ongelijkheden In de vorige paragraaf hebben we axioma s gegeven voor de optelling en vermenigvuldiging in R, maar om R vast te leggen moeten we ook ongelijkheden in R beschouwen.

Nadere informatie

Cursus Statistiek Hoofdstuk 4. Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 4: Verwachtingen. Definitie (Verwachting van discrete stochast) Voorbeeld (1)

Cursus Statistiek Hoofdstuk 4. Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 4: Verwachtingen. Definitie (Verwachting van discrete stochast) Voorbeeld (1) Cursus Statistiek Hoofdstuk 4 Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 4: Verwachtingen Cursusjaar 29 Peter de Waal Departement Informatica Inhoud Verwachtingen Variantie Momenten en Momentengenererende functie

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Kansrekening 25 juni 2009, uur Docent: F. den Hollander

Tentamen Inleiding Kansrekening 25 juni 2009, uur Docent: F. den Hollander Universiteit Leiden Niels Bohrweg Tentamen Inleiding Kansrekening 25 juni 2009, 0.00 3.00 uur Docent: F. den Hollander Mathematisch Instituut 2333 CA Leiden Bij dit tentamen is het gebruik van een (grafische)

Nadere informatie

Medische Statistiek Kansrekening

Medische Statistiek Kansrekening Medische Statistiek Kansrekening Medisch statistiek- kansrekening Hoorcollege 1 Uitkomstenruimte vaststellen Ook wel S of E. Bij dobbelsteen: E= {1,2,3,4,5,6} Een eindige uitkomstenreeks Bij het gooien

Nadere informatie

1. Vectoren in R n. y-as

1. Vectoren in R n. y-as 1. Vectoren in R n Vectoren en hun meetkundige voorstelling. Een vector in R n is een rijtje (a 1, a 2,..., a n ) van reële getallen. De getallen a i heten de coördinaten van de vector. In het speciale

Nadere informatie

13.1 Kansberekeningen [1]

13.1 Kansberekeningen [1] 13.1 Kansberekeningen [1] Herhaling kansberekeningen: Somregel: Als de gebeurtenissen G 1 en G 2 geen gemeenschappelijke uitkomsten hebben geldt: P(G 1 of G 2 ) = P(G 1 ) + P(G 2 ) B.v. P(3 of 4 gooien

Nadere informatie

7 a patroonnummer a patroonnummer a h = z

7 a patroonnummer a patroonnummer a h = z Hoofdstuk 3 FORMULES 3.1 PATRONEN EN FORMULES 3 a 10 22 c? d De beweringen a b = b a en a + b = b + a zijn juist. e 15 a 12 a 18 a f a + 8 10 + a a + 14 b zijde vierkant 3 4 5 6 7 aantal gekleurde hokjes

Nadere informatie

Oefeningen statistiek

Oefeningen statistiek Oefeningen statistiek Hoofdstuk De wereld van de kansmodellen.. Tabel A en tabel B zijn de kansverdelingen van model X en van model Y. In beide tabellen is een getal verloren gegaan. Kan jij dat verloren

Nadere informatie

Paper 2 Bijlage 1: Lesplan (volgens MDA); Wil Baars

Paper 2 Bijlage 1: Lesplan (volgens MDA); Wil Baars Paper 2 Bijlage 1: Lesplan (volgens MDA); Wil Baars-10630996. Docent: Wil Baars Les: 1 Klas:4VWO Aantal leerlingen:21 Lesonderwerp Het vaasmodel: introductie Beginsituatie De leerling weet dat het aantal

Nadere informatie

Gaap, ja, nog een keer. In één variabele hebben we deze formule nu al een paar keer gezien:

Gaap, ja, nog een keer. In één variabele hebben we deze formule nu al een paar keer gezien: Van de opgaven met een letter en dus zonder nummer staat het antwoord achterin. De vragen met een nummer behoren tot het huiswerk. Spieken achterin helpt je niets in het beter snappen... 1 Stelling van

Nadere informatie

Statistiek. Beschrijvend statistiek

Statistiek. Beschrijvend statistiek Statistiek Beschrijvend statistiek Verzameling van gegevens en beschrijvingen Populatie, steekproef Populatie = o de gehele groep ondervragen o parameter is een kerngetal Steekproef = o een onderdeel van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: Kansrekening. 6.1 De productregel. Opgave 1: a. 3 van de 4 knikkers zijn rood. P(rood uit II. Opgave 2: a. P(twee wit

HOOFDSTUK 6: Kansrekening. 6.1 De productregel. Opgave 1: a. 3 van de 4 knikkers zijn rood. P(rood uit II. Opgave 2: a. P(twee wit HOOFDSTUK : Kansrekening. De productregel Opgave : van de knikkers zijn rood rood uit II ) d. 0, e. 0, Opgave : 0 twee wit 0, ) 0 0 ) 0 0 ) 0 0 blauw en rood 0, wit en groen 0, d. geen blauw 7 0, ) 0 0

Nadere informatie

Examen Datastructuren en Algoritmen II

Examen Datastructuren en Algoritmen II Tweede bachelor Informatica Academiejaar 2006 2007, tweede zittijd Examen Datastructuren en Algoritmen II Naam :.............................................................................. 1. Verzamelingen:

Nadere informatie

MARKOV KETENS, OF: WAT IS DE KANS DAT MEVROUW DE VRIES NAT ZAL WORDEN?

MARKOV KETENS, OF: WAT IS DE KANS DAT MEVROUW DE VRIES NAT ZAL WORDEN? MARKOV KETENS, OF: WAT IS DE KANS DAT MEVROUW DE VRIES NAT ZAL WORDEN? KARMA DAJANI In deze lezing gaan we over een bijzonder model in kansrekening spreken Maar eerst een paar woorden vooraf Wat doen we

Nadere informatie

Lesbrief hypothesetoetsen

Lesbrief hypothesetoetsen Lesbrief hypothesetoetsen 00 "Je gaat het pas zien als je het door hebt" Johan Cruijff Willem van Ravenstein Inhoudsopgave Inhoudsopgave... Hoofdstuk - voorkennis... Hoofdstuk - mens erger je niet... 3

Nadere informatie

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS. Kansmodellen. 3. Populatie en steekproef. Werktekst voor de leerling. Prof. dr. Herman Callaert

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS. Kansmodellen. 3. Populatie en steekproef. Werktekst voor de leerling. Prof. dr. Herman Callaert VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS Kansmodellen. Werktekst voor de leerling Prof. dr. Herman Callaert Hans Bekaert Cecile Goethals Lies Provoost Marc Vancaudenberg . Populatie: een intuïtieve definitie.... Een

Nadere informatie

Tentamen Discrete Wiskunde 1 10 april 2012, 14:00 17:00 uur

Tentamen Discrete Wiskunde 1 10 april 2012, 14:00 17:00 uur Tentamen Discrete Wiskunde 0 april 0, :00 7:00 uur Schrijf je naam op ieder blad dat je inlevert. Onderbouw je antwoorden, met een goede argumentatie zijn ook punten te verdienen. Veel succes! Opgave.

Nadere informatie

Uitwerking Tentamen Inleiding Kansrekening 11 juni 2015, uur Docent: Prof. dr. F. den Hollander

Uitwerking Tentamen Inleiding Kansrekening 11 juni 2015, uur Docent: Prof. dr. F. den Hollander Uitwerking Tentamen Inleiding Kansrekening juni 25,. 3. uur Docent: Prof. dr. F. den Hollander () [6] Zij F een gebeurtenissenruimte. Laat zien dat voor elke B F de verzameling G {A B : A F} opnieuw een

Nadere informatie