1. De assessor; profiel, scholing & inzet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. De assessor; profiel, scholing & inzet"

Transcriptie

1 1. De assessor; profiel, scholing & inzet 1.1 Profiel assessor Wij zetten voor het assessment zij-instroom alleen gecertificeerde assessoren in en gebruiken de assessmentprocedure van de zij-instroom om onze assessoren te certificeren. Ons streven is om uiteindelijk in alle opleidingsvarianten waar assessments worden uitgevoerd of waar validatie van leeruitkomsten plaatsvindt gecertificeerde assessoren in te zetten. We hebben binnen ons domein een profiel opgesteld. Om de kwaliteit van de assessoren te waarborgen moet een assessor voldoen aan een aantal kwalificaties. Kwalificaties: De assessor: Heeft een master werk- & denkniveau; Is analytisch en conceptueel sterk en beschikt over een academisch schrijfniveau; Heeft een positieve grondhouding; Is communicatief vaardig; Heeft een brede kennis van het werkveld; Heeft een assessorentraining gevolgd bij een instantie die bevoegd is om een officieel erkend certificaat af te geven. Is bevoegd docent voor het hbo; Is door de examencommissie aangewezen als examinator. Voor werkveldassessoren geldt dat zij bevoegd leraar zijn met aanvullende opleidingen zoals een educatieve master of een erkende schoolcoachopleiding. Als de opleiding tot assessor met een certificaat is afgesloten kan met het certificaat een aanvraag ingediend worden bij de examencommissie om aangewezen te worden tot examinator. Het profiel van de assessor Kan de kandidaat informeren gedragsindicatoren Kan uitleggen wat het assessment inhoudt; Kan de verschillende stappen/fasen in de procedure uitleggen; Kan de procedure helder beschrijven; Kan de kandidaat uitleggen wat deze procedure voor hem/haar betekent; Kan per onderdeel van de procedure het doel omschrijven; Kan de kandidaat informeren over het gebruik van instrumenten.

2 Kan communiceren met de kandidaat gedragsindicatoren Kan communicatieve vaardigheden toepassen in gesprek met de kandidaat; Kan een vertrouwensbasis opbouwen zonder de onafhankelijke beoordeling te schenden; Kan luisteren naar en adequaat reageren op de kandidaat. het beroepsprofiel, beroepstaken en de prestatie-indicatoren daarbinnen hanteren Kent het beroepsprofiel, de beroepstaken en de prestatieindicatoren; Kan vakoverstijgend, -doorbrekend denken binnen de context van het beroepenveld; Kan benoemen welk feitelijk gedrag is waargenomen in het bewijsmateriaal en deze koppelen aan de beroepstaken en de prestatie-indicatoren. een criteriumgericht interview afnemen Hanteert de techniek van het criteriumgericht interview om informatie over verworven kwalificaties te verzamelen; Is gericht op mogelijkheden van de kandidaten in plaats van op hun onmogelijkheden; Bezit een grondhouding van oprechte belangstelling voor elk individu. meten Kan de beroepstaken die voor erkenning nodig zijn herkennen op basis van inzicht en ervaring in de beroepspraktijk; Kan beoordelen welke informatie geleverd is en welke aanvullende informatie nodig is om een uitspraak te kunnen doen over bekwaamheidsniveau; Kan instrumenten voor beoordelen van het bekwaamheidsniveau met betrekking tot de beroepstaken benoemen, uitgaande van de criteria betrouwbaarheid en validiteit; Kan de instrumenten voor beoordelen van het bekwaamheidsniveau met betrekking tot beroepstaken op de juiste manier hanteren; Kan bewijzen van verworven bekwaamheidsniveau met betrekking tot beroepstaken controleren op betrouwbaarheid en validiteit; Heeft oog voor diversiteit in zowel de bewijzen, situaties als individuen.

3 Kan waarderen en beoordelen gedragsindicatoren Weet wat nodig is om zo objectief mogelijk te beoordelen of het beschreven of waargenomen gedrag voldoet aan de gestelde eisen; Kan samen met een collega de beoordeling kritisch evalueren en afstemmen; Kan de beoordeling van de beroepstaken schriftelijk en onderbouwd vastleggen in voor betrokkenen begrijpelijke termen; Kan een eindgesprek met de kandidaat voeren waarin de eindrapportage en het oordeel worden toegelicht en besproken. zichzelf als professioneel kritisch beschouwen en bijsturen Is in staat om diepgaand te reflecteren op het eigen handelen; Heeft inzicht in de eigen vooroordelen; Heeft kennis van de eigen subjectiviteit; Is in staat via gesprek met collega s te komen tot intersubjectieve beoordeling; Is uit op samenwerking, werkt efficiënt, accuraat en komt afspraken na; Is integer en in staat om een onpartijdige en onafhankelijke opstelling in te nemen, zowel naar kandidaat als naar opdrachtgever. 1.2 Scholing assessor Inholland heeft ervoor gekozen om de scholing en certificering van de assessoren uit te besteden aan Bureau STERK. Bureau STERK is gespecialiseerd in EVC-procedures en assessmentprocedures en is door Hobeon gecertificeerd om assessoren op te leiden en te certificeren. Als EVC-bureau staat Bureau STERK voor kwaliteit en een positief kritische aanpak. Bij de uitvoering van EVC-trajecten en assessmentprocedures werken ze volgens de kwaliteitscode EVC. Onderdeel van deze code is dat zij periodiek worden beoordeeld op het naleven van deze code en door Hobéon is vastgesteld dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen. We hebben twee certificeringstrajecten: - Scholing die leidt tot gecertificeerd basis-assessor - Scholing die leidt tot gecertificeerd expert-assessor

4 1.2.1 Scholing gecertificeerd basis-assessor De scholing bestaat uit de volgende onderdelen: 1) Een gehele dag scholing waarin de procedure het kader de basisvaardigheden assessor beoordelaarsvalkuilen invullen eigen STERKscan worden behandeld. De training wordt verzorgd door een trainer van bureau STERK. Tijdsinvestering assessor in opleiding: 9 uur 2) De assessor in opleiding wordt gekoppeld aan een expert-assessor (Bureau STERK of expertassessor van Inholland) en bespreekt de voorbereiding van twee assessments. De expertassessor voorziet de voorbereiding van feedforward en voorafgaand aan de assessments vindt de persoonlijke afstemming plaats. Tijdsinvestering assessor in opleiding: 3 uur 3) De assessor in opleiding voert onder begeleiding van de expert-assessor twee criterium gerichte interviews en lesbezoeken uit en maakt hiervan in ieder geval geluidsopnames (video-opnames genieten de voorkeur). Tijdsinvestering: uren zitten in reguliere uren assessment, per kandidaat wordt voor het gehele assessment 9 uur gerekend. 4) De expert-assessor observeert aan de hand van de beoordelingscriterialijst gebaseerd op de kwaliteitsrubriek Criteriumgericht beoordelen van Inge Oudkerk-Pol en de beoordelingscriteria EVC-assessor en bespreekt het functioneren van de assessor na afloop van de sessies op basis van de observatie en de STERKscan. De geluidsopnames of videoopnames krijgen in de eerste intervisie een plek. Tijdsinvestering: 2 uur (extra uren buiten reguliere uren assessment). 5) De assessor in opleiding schrijft twee rapportages en levert deze in bij Bureau STERK. De rapportages worden uitvoerig gescreend en voorzien van feedforward door Bureau STERK. Tijdsinvestering assessor in opleiding: 5 uur 6) De assessor in opleiding woont de intervisiebijeenkomst bij waar o.a. de geluids- en/of filmopnames worden besproken. De intervisie wordt geleid door de trainer van Bureau STERK. Tijdsinvestering assessor in opleiding: 3 uur 7) Als de assessor twee goede rapportages heeft aangeleverd, een voldoende heeft gescoord volgens de kwaliteitsrubriek (I. Oudkerk-Pol), de individuele afspraken met de expertassessor is nagekomen en geparticipeerd heeft in de intervisiebijeenkomst dan krijgt hij/zij het certificaat basis-assessor Investering in uren voor de assessor in opleiding (buiten de reguliere uren assessment) is 22 uur Scholing gecertificeerd expert-assessor Voorwaarden om te mogen starten met de scholing voor gecertificeerd expert-assessor zijn: De assessor moet in de afgelopen twee jaar minstens assessments uitgevoerd hebben, waaronder assessments in de zij-instroomprocedure. De assessor is Velon-geregistreerd; De assessor is in het bezit zijn van een (school)coachopleiding of een vergelijkbare opleiding; De expert-assessor is een rolmodel voor andere assessoren en moet in staat zijn om nieuwe assessoren te begeleiden tot basis-assessor en intervisiebijeenkomsten te begeleiden.

5 De scholing bestaat uit de volgende onderdelen: 1) De assessor bereidt 1 assessment voor en mailt deze naar de expert-assessor van Bureau STERK (BS) die aan hem/haar is gekoppeld. Daarnaast vult de assessor voor zichzelf een STERKscan in. Tijdsinvestering: 3 uur 2) De expert-assessor BS voorziet de voorbereiding van feedforward waarna afstemming met elkaar plaatsvindt (via telefoon of mail). Tijdsinvestering: 1 uur 3) Er wordt 1 CGI en lesbezoek uit de zij-instroomprocedure uitgevoerd onder leiding van een expert-assessor van Bureau STERK. De assessor maakt geluids- en/of video-opname van het CGI en het lesbezoek. De assessor heeft de leiding en voert het assessment uit. 4) De assessor maakt de rapportage en scoort zichzelf naar aanleiding van de beelden aan de hand van de observatielijst. Tijdsinvestering: uren zitten in reguliere uren assessment, per kandidaat wordt voor het gehele assessment 9 uur gerekend. 5) De drie meeste recente assessmentrapportages, de video-opname en de zelfbeoordeling worden g d naar bureau STERK en vervolgens gescreend en voorzien van feedback door Bureau STERK. Tijdsinvestering: 1 uur 6) De assessor woont de intervisiebijeenkomst voor expert-assessoren in opleiding bij. Deze wordt geleid door de expert-assessor van Bureau STERK. De assessoren presenteren hun eigen beelden en gaan hierover met elkaar in gesprek. Tijdsinvestering: 4 uur 7) De assessor levert een reflectieverslag aan met daarin de volgende onderdelen: reflectie op het CGI en lesbezoek, de rapportage, eigen analyse video-opname en een ontwikkelplan. Tijdsinvestering: 5 uur 8) Als de rapportages en het functioneren met een goed zijn gescoord volgens de kwaliteitsrubriek (I. Oudkerk-Pol) en de individuele afspraken met de expert-assessor BS zijn nagekomen dan krijgt hij/zij het certificaat expert-assessor. Investering in uren voor de expert-assessor (buiten de reguliere uren assessment) is 14 uur. 1.3 Duurzame professionalisering van assessoren Om te zorgen dat de gecertificeerde assessoren gekwalificeerd blijven en opereren volgens de beschreven procedures en taakbeschrijving organiseren we na elke assessmentronde evaluatie- en kalibreersessies. Dit gebeurt tweemaal per jaar in juli en december/januari. Tijdens deze sessies staan de volgende zaken centraal: Evaluatie van procedure en inhoud onderdelen assessment; Kalibreren van rapportages; Delen van kennis (o.a. nieuwste inzichten en literatuur), o.a. door inzet externe experts; Elke assessor is verplicht één keer per jaar een evaluatie- en kalibreersessie bij te wonen. De aanwezigheid wordt bijgehouden door de coördinator assessmentbureau. Eens in de twee jaar werkt de assessor zijn individuele ontwikkelplan (STERKscan) bij en wordt de assessor in de assessmentprocedure gekoppeld aan een expert-assessor en beoordeeld volgens de kwaliteitsrubriek Criteriumgericht beoordelen van Inge Oudkerk-Pol en de beoordelingscriteria EVC-

6 assessor. Bij voorkeur worden hiervoor expert-assessoren van Inholland ingezet, maar bij ondercapaciteit kunnen hiervoor ook expert-assessoren van Bureau STERK worden ingezet. De expert-assessoren worden eens in de twee jaar gekoppeld aan een expert-assessor van Bureau STERK en volgens de beoordelingscriteria EVC-assessor beoordeeld. De assessor levert de beoordeling met een bijgewerkt ontwikkelplan (STERKscan) in bij coördinator assessmentbureau. Basis-assessoren die voldoen aan de criteria mogen uiteraard het traject voor scholing expertassessor gaan volgen. 1.4 Inzet assessoren en expert-assessoren Uitgangspunten inzet assessoren Om te zorgen dat de geschiktheidsverklaring op alle locaties dezelfde waarde heeft en de onafhankelijkheid van de assessoren en daarmee de kwaliteit van de assessments gewaarborgd wordt organiseren we de assessments centraal vanuit het assessmentbureau en dus over de pabolocaties heen. De assessoren worden zo min mogelijk op de eigen locatie ingezet en verdeeld over twee regionale pools. Assessoren regio Noord (assessoren uit pabolocaties Haarlem en Alkmaar) en assessoren regio Zuid (assessoren uit pabolocaties Den Haag, Rotterdam en Dordrecht). Ook worden assessoren die zowel als leercoach als assessor fungeren niet ingedeeld bij de kandidaten die zij in de intakegesprekken hebben gesproken of die zij tijdens het zij-instroomtraject zullen gaan begeleiden. De kandidaten worden ingedeeld op de assessmentlocaties (Den Haag, Rotterdam, Haarlem) waar plaats is en zoveel mogelijk in de dichtstbijzijnde regio. Uitgangspunt hierbij is dat de assessoren de CGI s zoveel mogelijk afnemen op hun eigen standplaats en wel dienen te reizen voor de lesbezoeken. Bij een lange reistijd mag een overnachting worden geregeld en gedeclareerd. Het assessment wordt door een duo aan assessoren afgenomen en elk duo heeft per ronde maximaal 4 kandidaten. Per dag worden maximaal 2 kandidaten bij de assessoren ingepland, zowel voor het assessment op de opleiding als voor de lesbezoeken in de praktijk. De lesbezoeken vinden zoveel mogelijk plaats op de eigen scholen van de kandidaten. Per assessmentronde worden er 6 dagen aangewezen als assessmentdagen, dit geldt voor alle regio s. Deze dagen wordt over 4 weken verdeeld; zo kan een duo 2 data uitzoeken om de assessments van de eerste 2 kandidaten uit te voeren en nogmaals 2 data uitzoeken voor de assessments van de andere 2 kandidaten. Dit doen we om te voorkomen dat de assessoren een piekbelasting hebben, aangezien de meeste assessoren veel diverse rollen binnen de opleiding vervullen. We plannen de assessmentdata ver vooruit zodat alle assessoren hier rekening mee kunnen houden en scholen en kandidaten ook weten wanneer deze plaatsvinden. Per kandidaat krijgt een assessor 9 uur voor het totale assessment (CGI + lesbezoek). We kunnen op dit moment met het aantal gecertificeerde assessoren en met bovenstaande uitgangspunten per ronde ongeveer 65 kandidaten aan. We kunnen met het aantal assessoren dat nog in opleiding is doorgroeien naar 80 kandidaten per ronde. De verwachting is dat dit voorlopig de maximale capaciteit zal zijn.

7 1.4.2 Inzet expert-assessor als opleider van de basis-assessor Expert-assessoren vormen voornamelijk een duo met assessoren in opleiding. Dit betekent dat zij tijdens de assessments een dubbelrol vervullen. Ze nemen het assessment af bij de kandidaat en beoordelen de assessor in opleiding. Hieronder zetten we uiteen wat er van de expert-assessor wordt verwacht. Opleidingsrol van de expert-assessor Iedere assessor in opleiding heeft de STERKscan 360 graden ingevuld. De expert-assessor vraagt aan de basis-assessor om 2 assessments voor te bereiden en samen met de STERKscan te mailen. Deze worden door de expert-assessor voorzien van feedforward en besproken met de assessor in opleiding. De assessor in opleiding voert onder leiding van de expert-assessor 2 assessments uit (CGI + lesbezoek). De expert-assessor bespreekt het functioneren van de assessor in opleiding na afloop van de sessies op basis van de observatie en de STERKscan. De assessor in opleiding wordt door de expert-assessor beoordeeld aan de hand van de lijst beoordelingscriteria EVC-assessor. De expert-assessor levert de beoordeling van de assessor in opleiding aan bij Bureau STERK. Deze wordt bekeken en samen met de beoordeling van de rapportages (deze worden door Bureau STERK gescreend en voorzien van feedback) en aanwezigheid bij het scholing en de intervisiebijeenkomst zal dit leiden tot wel/niet certificering tot basis-assessor.

Doel training. Programma Programma Voordelen voor de kandidaat. Uitgangspunten EVC. Assessoren en EVC-begeleiders training

Doel training. Programma Programma Voordelen voor de kandidaat. Uitgangspunten EVC. Assessoren en EVC-begeleiders training Assessoren en EVC-begeleiders training 19 februari 2009 en 15 januari 2010 Desirée Joosten-ten Brinke, CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel training Aan het einde van deze training weten de deelnemers:

Nadere informatie

Omschrijving eisen en bevoegdheden

Omschrijving eisen en bevoegdheden Omschrijving eisen en bevoegdheden examinatoren CMD 2018 Inhoud: Aanstellen...2 Module-examinator...3 Modulecoördinator-examinator...4 Afstudeerproject-examinator...5 Stage-examinator...5 Assessor...6

Nadere informatie

Het assessorendossier

Het assessorendossier Het assessorendossier Ten behoeve van de certificering tot assessor 2016-2017 Judith Kortas Herry in den Bosch Edy van Renselaar Chrisma Immens Hannah Wielenga 1 Bureau Assessments, Assessorentraining

Nadere informatie

Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam

Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam Certiforce 1 INHOUDSOPGAVE 1. Aanleiding van dit voorstel 3 Aanleiding 3 2. Werkwijze 3 3. Procedure 5 A. Trainen

Nadere informatie

Procedure certificering tandprothetici

Procedure certificering tandprothetici Procedure certificering tandprothetici Augustus 2018 1 Inhoud Inhoud... 2 1. Introductie individuele certificering Tandprothetiek... 3 2. Proces certificering NLQF-niveau 6 (hbo bachelor)... 4 Start proces

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Informatie voor scholen en schoolbesturen over zij-instroom pabo Inholland Bent u het bevoegd gezag van een instelling in het primair onderwijs en wilt

Nadere informatie

Certificering van FOO-assessoren tot expert assessor. Handleiding behorend bij certificering van expert assessoren HvA

Certificering van FOO-assessoren tot expert assessor. Handleiding behorend bij certificering van expert assessoren HvA Certificering van -assessoren tot expert assessor Handleiding behorend bij certificering van expert assessoren HvA 2018-2019 Inhoud Inleiding... 3 1. Het certificeringsprogramma. 4 2. Voorbereiding op

Nadere informatie

Kwalificatiedossiers. Kerntaken werkprocessen

Kwalificatiedossiers. Kerntaken werkprocessen Inhoudsopgave Inleiding Wat is EVC? EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. EVC is een instrument dat de werknemer / werkzoekende en belanghebbende organisatie in staat stelt om competenties

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Aan de slag als zij-instromer in het basisonderwijs Heb je altijd al in het basisonderwijs willen werken? Het zij-instroomtraject biedt je de mogelijkheid

Nadere informatie

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Contactgegevens: Laatst bijgewerkt: 29 februari 2012 1 SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO Handleiding voor de kandidaat Bijgewerkt: 19 maart 2013 1 Contactgegevens: WFTNIVO Villawal 11 3432 NX Nieuwegein Tel. 030 6023075 info@wftnivo.nl www.wftnivo.nl

Nadere informatie

Competentieprofiel Assessor/Praktijkbeoordelaar Kern competentie Toelichting Praktijkbeoordelaar Voorbereiding assessment

Competentieprofiel Assessor/Praktijkbeoordelaar Kern competentie Toelichting Praktijkbeoordelaar Voorbereiding assessment Competentieprofiel Assessor/Praktijkbeoordelaar Kern competentie Toelichting Praktijkbeoordelaar Voorbereiding assessment bereidt het assessment voor informeert kandidaat over de praktische kant van het

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Informatie voor scholen en schoolbesturen over zij-instroom pabo Inholland Bent u het bevoegd gezag van een instelling in het primair onderwijs en wilt

Nadere informatie

Assessoren beleid hernieuwd beleid per 2015

Assessoren beleid hernieuwd beleid per 2015 Assessoren beleid hernieuwd beleid per 2015 Assessoren beleid Doel Hernieuwing Opzet Portfolio Bevoegd en bekwaam Kwaliteitscontrole Uren en kosten Rollen en verantwoordelijkheden Traject Doel Recht doen

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL INHOLLAND Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Assessorentraining. Informatiefolder. 1 Juni 2018 Bureau Assessments en Validering Hogeschool Utrecht

Assessorentraining. Informatiefolder. 1 Juni 2018 Bureau Assessments en Validering Hogeschool Utrecht Assessorentraining Informatiefolder assessmentbureau.itt@hu.nl 1 Juni 2018 Bureau Assessments en Validering Hogeschool Utrecht Beste collega, Inleiding: In deze brochure wordt uitgelegd wat de training

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Informatie voor scholen en schoolbesturen over zij-instroom pabo Inholland Bent u het bevoegd gezag van een instelling in het primair onderwijs en wilt

Nadere informatie

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Inleiding Om de kwaliteit van de uitvoering van de wabo-taken te verhogen zijn kwaliteitscriteria opgesteld. Daarin staan onder andere eisen

Nadere informatie

Algemene handleiding EVC-procedure CGO

Algemene handleiding EVC-procedure CGO Algemene handleiding EVC-procedure CGO Oktober 2008 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen van ervaringen...4 2.3 Meten van persoonsgebonden criteria...4

Nadere informatie

Handleiding EVC-procedure

Handleiding EVC-procedure Handleiding EVC-procedure Informatie voor de kandidaat VAPRO Basisoperator VAPRO A VAPRO B VAPRO C december 2007 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen

Nadere informatie

Training & Certificering

Training & Certificering WERKEND LEREN IN DE PROCESTECHNIEK Training & Certificering Voor praktijkopleiders en assessoren in de procestechniek Maart 2012 1 2 Leren, Toetsen en het Examen Inhoudsopgave Inleiding 5 Opleidingsaanbod

Nadere informatie

Competentieprofiel Assessor Detailhandel in een EVC-procedure

Competentieprofiel Assessor Detailhandel in een EVC-procedure Competentieprofiel Assessor Detailhandel in een EVC-procedure Algemene informatie Ontwikkeld door: Kenniscentrum Handel, afdeling Educatieve Diensten en Projecten Bron document(en) 1. Naar competente assessoren

Nadere informatie

Assessmentprocedure. EVC procedure Master opleiding Archeologie. 1 v-3

Assessmentprocedure. EVC procedure Master opleiding Archeologie. 1 v-3 Assessmentprocedure EVC procedure Master opleiding Archeologie 1 Versiebeheer Titel Assessmentprocedure Versie Datum publicatie Auteur 1 19 december 2009 MH/CNe 2 22 januari 2010 MH/CNe 3 04 februari 2010

Nadere informatie

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de Jeugdzorg HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de jeugdzorg Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument waarmee werknemers hun kennis en ervaring -

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeelszaken 5 oktober 2011 I Mei 2011 Assessments Personeelszaken/Assessments Inhoudsopgave 1. BELEIDSINHOUD 3 2. BELEIDSUITWERKING 4 2.1 Inzet

Nadere informatie

Deelnemershandleiding

Deelnemershandleiding Deelnemershandleiding Handleiding voor Assessment Deelnemers Versie: 1.0 assessmenthandbook.pdf Uitgegeven: FitComplete Erkenningen Datum uitgave: 3 januari 2015 Auteur: Armand Bottse Contact: info@fitcomplete.nl

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

1 Augustus 2017, Bureau Assessments en Validering, onderdeel van KCC, Faculteit Educatie C.I.

1 Augustus 2017, Bureau Assessments en Validering, onderdeel van KCC, Faculteit Educatie C.I. assessmentbureau.archimedes@hu.nl 1 Augustus 2017, Bureau Assessments en Validering, onderdeel van KCC, Faculteit Educatie C.I. Beste collega, Inleiding: In deze brochure wordt uitgelegd wat de training

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2 2. Kwaliteitszorg Inhoudsopgave Evaluatieformulier voor de EVC-assessor 3 Toelichting 4 Training assessoren inclusief terugkombijeenkomsten 4 Beoordeling portfolio s 5 Criteriumgerichte interviews (portfoliogesprekken)

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Onderhoud openbaar groen

Onderhoud openbaar groen Onderhoud openbaar groen Inleiding Over deze examenstandaard Deze examenstandaard behoort tot cohort 2012-2013. Alle examenstandaarden van dit cohort zijn vormgegeven volgens Model 5 van de groene standaard.

Nadere informatie

Procedure- certificering Certiforce. Met Open Badges

Procedure- certificering Certiforce. Met Open Badges Procedure- certificering Certiforce Met Open Badges Inhoudsopgave 3. Waarom Open Badges 4. Voorbeeld Open Badge 5. Certificering doel en aanleiding 6. Certificatieschema 7. Eisen certificering 8. Bekwaamheidstraject

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Laatst bijgewerkt: 24 november 2011 1 Contactgegevens: SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

Animal events. Inleiding

Animal events. Inleiding Animal events Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer gaat afleggen.

Nadere informatie

Handleiding EVC Industrieel Produceren met Hout

Handleiding EVC Industrieel Produceren met Hout Handleiding EVC Industrieel Produceren met Hout Inhoud Inleiding 3 1. De EVC-procedure 4 1.1 Intakegesprek 1.2 Portfolio-ontwikkeling: vullen van je digitale portfolio 1.3 Onderzoek van het digitale portfolio

Nadere informatie

c. De deelnemer ontvangt een factuur op naam als hij besloten heeft deel te willen nemen aan het traject. Bedrijven ontvangen een totaalfactuur.

c. De deelnemer ontvangt een factuur op naam als hij besloten heeft deel te willen nemen aan het traject. Bedrijven ontvangen een totaalfactuur. Procedures EVC security. Bijbehorende documenten (via website): - Aanmeldingsformulier EVC traject - Flyer EVC security - Handboek EVC 1. Aanmelding en intake a. De deelnemer vult het aanmeldingsformulier

Nadere informatie

VakErkenningen. Centrum. Algemene informatie en EVC-procedures. VakErkenningen. Centrum

VakErkenningen. Centrum. Algemene informatie en EVC-procedures. VakErkenningen. Centrum Centrum VakErkenningen Centrum VakErkenningen Centrum VakErkenningen beoordeelt, erkent en certificeert professionals in jeugdzorg, GGZ, gehandicaptenzorg, verslavingszorg, ouderenzorg en onderwijs. Centrum

Nadere informatie

REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. studiejaar

REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. studiejaar REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie studiejaar 20172018 Inhoud REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS... 1 1. Positie en benoeming externe

Nadere informatie

Trainingen. De weg naar een waardevol diploma. TOA is een merk van

Trainingen. De weg naar een waardevol diploma. TOA is een merk van en De weg naar een waardevol diploma Om de kwaliteit van examens en processen te waarborgen is de professionalisering van examenpersoneel belangrijk. TOA ondersteunt mbo-scholen hierbij met verschillende

Nadere informatie

Portfoliobeoordeling. Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel

Portfoliobeoordeling. Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel Portfoliobeoordeling Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel Programma Portfolio als assessmentinstrument (presentatie) (20 min) Soorten bewijsstukken en VRAAK-criteria (presentatie en oefening) (10 min) Koppelen

Nadere informatie

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Regeling Externe toezichthouders bij examens

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Regeling Externe toezichthouders bij examens Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016 Regeling Externe toezichthouders bij examens Inhoudsopgave 1. Positie en benoeming externe toezichthouders... 3 2. Taak externe toezichthouder

Nadere informatie

Aanleg tuin. Inleiding

Aanleg tuin. Inleiding Aanleg tuin Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer gaat afleggen.

Nadere informatie

Profiel. Auditor NCP NLQF

Profiel. Auditor NCP NLQF Profiel Auditor NCP NLQF 2014 Auditor uitgebreide validiteitstoets NCP NLQF Context Het Nationaal Coördinatiepunt NLQF (NCP NLQF) heeft onder andere de taak om niet door de overheid gereguleerde kwalificaties

Nadere informatie

Profiel EVC-assessor

Profiel EVC-assessor Profiel EVC-assessor Colofon Titel: Profiel EVC-assessor Auteur : Kenniscentrum EVC Versie: 1.0 Datum: Maart 2011 Projectnummer: 12822.05 Kenniscentrum EVC Postbus 19194 3501 DD Utrecht Tel: 030-6374711

Nadere informatie

Informatie voor assessoren bij het 2 e jaars gedragsassessment

Informatie voor assessoren bij het 2 e jaars gedragsassessment Hogeschool van Amsterdam Informatie voor assessoren bij het 2 e jaars gedragsassessment Bachelor: Sociaal Pedagogische Hulpverlening Voltijd Domein: Maatschappij en Recht December 2012 1. Inleiding Deze

Nadere informatie

Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure

Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure Versiebeheer Versie Datum Auteurs Status Wijzigingen 1 9-1-2013 WvD Concept 2 15-1-2013 WvD Concept Opmaak / criteria

Nadere informatie

ASSESSOREN AAN HET WERK

ASSESSOREN AAN HET WERK ASSESSOREN AAN HET WERK door YVON SCHULER en ERICA TER WEE Het zij-instromersassessment voor voortgezet en primair onderwijs is in en met allerlei betrokkenen uit de praktijk ontwikkeld. Ervaringen tijdens

Nadere informatie

Naam:... Personeel 23 september Naam:... Portfolio in het kader van het assessment. Personeel/Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het

Naam:... Personeel 23 september Naam:... Portfolio in het kader van het assessment. Personeel/Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het Werkveld Datum Personeel 23 september 2016 Naam:... Portfolio in het kader van het assessment Personeel/Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Validering op basis van leeruitkomsten, de validatiemeetlat! Landelijke bijeenkomst leerwegonafhankelijk toetsen en validering, 7 maart 2018

Validering op basis van leeruitkomsten, de validatiemeetlat! Landelijke bijeenkomst leerwegonafhankelijk toetsen en validering, 7 maart 2018 Validering op basis van leeruitkomsten, de validatiemeetlat! Landelijke bijeenkomst leerwegonafhankelijk toetsen en validering, 7 maart 2018 Evelien Leurs Margreet Engelhart e.t.leurs@saxion.nl m.h.engelhart@saxion.nl

Nadere informatie

BPV. Profiel praktijkopleider. Norm. Toelichting. Aanpak. Prestatie

BPV. Profiel praktijkopleider. Norm. Toelichting. Aanpak. Prestatie pagina 1 4 Profiel praktijkopleider Norm Een praktijkopleider speelt in het leerbedrijf een cruciale rol in het succesvol opleiden van onderwijsdeelnemers tot goed geschoolde vakmensen. Het is daarom dat

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Steeman HRD Assessment Centers

Steeman HRD Assessment Centers Steeman HRD Wijk bij Duurstede www.steemanhrd.com info@steemanhrd.com tel: +31 (0)6 2367 1321 Steeman Human Resource Development ondersteunt individuele medewerkers, teams en organisaties bij het formuleren,

Nadere informatie

Naam/logo beoordelende organisatie. Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC-procedures. Verlenging. [naam EVC-aanbieder] Datum:

Naam/logo beoordelende organisatie. Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC-procedures. Verlenging. [naam EVC-aanbieder] Datum: Naam/logo beoordelende organisatie Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC-procedures Verlenging [naam EVC-aanbieder] Datum: Colofon Titel: Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC-procedures, Verlenging

Nadere informatie

Regeling SAPA Uitwerking Onderwijs Assessor. Certificatiesysteem Assessoren en Procesbeoordelaars Assessments. Uitwerking. Onderwijs Assessor

Regeling SAPA Uitwerking Onderwijs Assessor. Certificatiesysteem Assessoren en Procesbeoordelaars Assessments. Uitwerking. Onderwijs Assessor Certificatiesysteem Assessoren en Procesbeoordelaars Assessments Uitwerking Onderwijs Assessor versie 1.2 datum: 1-6-2014 blz 1 van 10 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Positionering...3 1 Toetsing van vakbekwaamheid...4

Nadere informatie

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner.

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. De NLP Practitioner wordt afgesloten met een examen zodat voor zowel de cursist als instituut inzicht wordt verkregen in het huidige kennisniveau

Nadere informatie

Competentieprofiel beoordelaar

Competentieprofiel beoordelaar Competentieprofiel beoordelaar LTTR, SHE en SLEBB Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Uitvoeren publieksactiviteit

Uitvoeren publieksactiviteit Uitvoeren publieksactiviteit Inleiding Over deze examenstandaard Deze examenstandaard behoort tot cohort 2013-2014. Alle examenstandaarden van dit cohort zijn vormgegeven volgens Model 5 van de groene

Nadere informatie

Checklist uitwerking EVC-procedure ten behoeve van pilot EVC-HBO

Checklist uitwerking EVC-procedure ten behoeve van pilot EVC-HBO Checklist uitwerking EVC-procedure ten behoeve van pilot EVC-HBO Deze notitie geeft een checklist voor hogescholen die gebruikt kán worden bij het opzetten van een EVC-procedure in het kader van het pilot-project

Nadere informatie

Beoordelingskader RgdBOEI Inspecteur Vastgoed, versie 2.0

Beoordelingskader RgdBOEI Inspecteur Vastgoed, versie 2.0 Preambule Dit beoordelingskader is toegesneden op de praktijk van de RgdBOEI Integraal Inspecteur Vastgoed. De RgdBOEI Integraal Inspecteur Vastgoed functioneert in een context samen met een RgdBOEI Adviseur.

Nadere informatie

EVC rapport - Ervaringscertificaat. EVC procedure Master opleiding Archeologie

EVC rapport - Ervaringscertificaat. EVC procedure Master opleiding Archeologie EVC rapport - Ervaringscertificaat EVC procedure Master opleiding Archeologie V1 febr. 2010 Pagina 1 van 9 Versiebeheer Titel Ervaringscertificaat Versie Datum publicatie Auteur 1 04 februari 2010 MH/CNe

Nadere informatie

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s)

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s) Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders verworven competenties (EVC s) Studiejaar: 2017-2018 Voor studenten die: het tweede jaar van de Educatieve Master of de masteropleiding Educatie en

Nadere informatie

Machinevaardigheid. Inleiding

Machinevaardigheid. Inleiding Machinevaardigheid Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer gaat afleggen.

Nadere informatie

Toetsplan kwalificatie leercoach

Toetsplan kwalificatie leercoach Toetsplan kwalificatie leercoach Dit toetsplan en de bijbehorende PVB-beschrijvingen zijn vastgesteld door de Toetsingscommissie bond kandidaat op. 1. Competenties De volgende competenties worden getoetst:

Nadere informatie

normering voor de beoordeling van evc aanbieders BESCHRIJVING VAN DE GEHANTEERDE NORMERING EN DE WERKWIJZE VAN BEOORDELENDE ORGANISATIES

normering voor de beoordeling van evc aanbieders BESCHRIJVING VAN DE GEHANTEERDE NORMERING EN DE WERKWIJZE VAN BEOORDELENDE ORGANISATIES normering voor de beoordeling van evc aanbieders BESCHRIJVING VAN DE GEHANTEERDE NORMERING EN DE WERKWIJZE VAN BEOORDELENDE ORGANISATIES VERSIE FEBRUARI 2007 Inhoudsopgave 1. Beoordeling van EVC aanbieders...3

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL UTRECHT Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC)

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Tijdens zijn loopbaan doet een medewerker veel werkervaring op. Hij of zij * volgt bijvoorbeeld interne

Nadere informatie

Overzicht. Kenmerken kwalificatie. Naam van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Overzicht. Kenmerken kwalificatie. Naam van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Deelkwalificaties Kwalificatiestructuur KSS 2012 Kwalificatielijn Kwalificatieniveau 3 3.1 Geven van lessen

Nadere informatie

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s)

Vrijstellings- en assessmentregelingen. elders verworven competenties (EVC s) Vrijstellings- en assessmentregelingen m.b.t. elders verworven competenties (EVC s) Studiejaar: 2018-2019 Voor studenten die de Educatieve Master of de masteropleiding Educatie en Communicatie in de Wiskunde

Nadere informatie

Toetsplan 1 van de kwalificatie Scheidsrechter regionaal inline-skaten

Toetsplan 1 van de kwalificatie Scheidsrechter regionaal inline-skaten Toetsplan 1 van de kwalificatie Scheidsrechter regionaal inline-skaten Het toetsplan voor de Scheidsrechter regionaal inline-skaten bestaat uit verschillende onderdelen. De competenties en eisen van toetsing

Nadere informatie

Examinering in de beroepspraktijk van het mbo

Examinering in de beroepspraktijk van het mbo Examinering in de beroepspraktijk van het mbo Een uitdagend evenwicht Halvard Jan Hettema Servicepunt examinering mbo 23 november 2016 Geheel van maatregelen Betrouwbaarheid van afname in de reële beroepscontext

Nadere informatie

Beheer bos en natuurterrein

Beheer bos en natuurterrein Beheer bos en natuurterrein Inleiding Wat is het doel van deze eamenstandaard? Deze eamenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer

Nadere informatie

Rescue Nederland. Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC -procedures

Rescue Nederland. Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC -procedures Rescue Nederland Beoordelingsrapport Onderzoek Kwaliteit EVC -procedures Datum: 28 oktober 2010 Scheveningseweg 46 2517 KV Den Haag T (070) 30 66 800 F (070) 30 66 870 I www.hobeon.nl E info@hobeon.nl

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

PvB Beoordelaar Afnemen van praktijktoetsen

PvB Beoordelaar Afnemen van praktijktoetsen Proeve van Bekwaamheid (PvB) PvB Beoordelaar. 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het afnemen van een praktijktoets bestaande uit een planningsinterview en/of praktijkafname en/of reflectie-interview.

Nadere informatie

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg Context van de

Nadere informatie

Competentieprofiel MZ Opleider. Competentieprofiel voor mz-opleider.

Competentieprofiel MZ Opleider. Competentieprofiel voor mz-opleider. Competentieprofiel MZ Opleider Dit is een verkorte versie van het document dat is vastgesteld door de ledenvergaderingen van BVMP en BVMZ. In de volledige versie zijn enkele bijlagen toegevoegd, deze worden

Nadere informatie

COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017

COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017 COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017 1 DOCENTEN AAN HET WOORD Wat is adequaat bewijs om competenties aan te tonen? Hoe kom ik tot een intersubjectief

Nadere informatie

Certificering HR Professional

Certificering HR Professional Certificering HR Professional Certificering HR Professional Het personeelsmanagement kenmerkt zich door een grote mate van diversiteit, in de diepte en de breedte. De inhoud van het personeelsmanagement

Nadere informatie

Leren van een assessment. Workshop IVG Scholingsdag Toetsing Eric Entken en Titia van Eijndhoven 12 november 2012

Leren van een assessment. Workshop IVG Scholingsdag Toetsing Eric Entken en Titia van Eijndhoven 12 november 2012 Leren van een assessment Workshop IVG Scholingsdag Toetsing Eric Entken en Titia van Eijndhoven 12 november 2012 Doelstelling Hoe kun je de kwaliteit van jouw beoordeling en feedback verbeteren bij een

Nadere informatie

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding.

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding. Onderwerp 1. Competentiescan Geef met behulp van de competentiescan aan wat u als leercoach-in-opleiding al beheerst en wat u wilt leren. 2. Intake Bespreek met een cursist de competentiescan. 3. Persoonlijk

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL ROTTERDAM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Bij de trainingsbijeenkomsten hoort telkens een voorbereidingsopdracht. Het uitvoeren en (op papier) meenemen hiervan is noodzakelijk

Nadere informatie

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg Context van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT)

Nadere informatie

Profiel. Expert NCP NLQF

Profiel. Expert NCP NLQF Profiel Expert NCP NLQF Expert NCPNLQF Context Het Nationaal Coördinatiepunt NLQF (NCP NLQF) heeft onder andere de taak om private kwalificaties in te schalen in het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF)

Nadere informatie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie Toetsvormen Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie 1 Waarom wordt er getoetst? Om te beoordelen in hoeverre de student in staat is te handelen zoals op academisch

Nadere informatie

Beoordelen van competente mediawijze docenten en docentenopleiders

Beoordelen van competente mediawijze docenten en docentenopleiders Beoordelen van competente mediawijze docenten en docentenopleiders Uitgangspunten Fontys Kwaliteitsagenda (2011) Elke docent aantekening op gebied van Onderzoeksvaardigheden Didactiek en toetsen Mediawijsheid

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL LOB CGI Training 1 profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 9 INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid te mogen deelnemen

Nadere informatie

Examinering in de reële beroepscontext

Examinering in de reële beroepscontext Examinering in de reële beroepscontext Hoe doen mijn collega s dat eigenlijk? Verzamelde praktijkvoorbeelden uit het mbo 1 Voorafgaand 2 Tijdens 3 aan het examen het examen Na afloop van het examen VERZAMELDE

Nadere informatie

EVC-procedure EVC4U. Algemene informatie

EVC-procedure EVC4U. Algemene informatie EVC-procedure EVC4U Algemene informatie Inhoudsopgave 1 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie over EVC 2.1 Wat zijn eerder verworven competenties? 3 2.2 Wat is een EVC-procedure 3 2.3 Het doel van EVC

Nadere informatie

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland KWALITEITSCODE EVC Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland CODE 1. DOEL Het doel van EVC is het zichtbaar maken, waarderen en erkennen van individuele competenties.

Nadere informatie

EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT. Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo

EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT. Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo Voorafgaand aan het examen Tijdens het examen Na afloop van het examen Voor wie?

Nadere informatie

Competentieprofiel mentor jeugdzorg 1

Competentieprofiel mentor jeugdzorg 1 Competentieprofiel mentor jeugdzorg 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marjolein van Dijk, opleidingsadviseur Jeugdzorg Nederland 3 juli 2013 1 Dit document is geschreven

Nadere informatie

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen Nelleke Lafeber Context Beoordelen Kwaliteit Inspectie van het Onderwijs De afnamecondities en beoordelingen zijn voor studenten gelijkwaardig. De condities

Nadere informatie