Borstvergroting Eigen weefsel of prothese?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Borstvergroting Eigen weefsel of prothese?"

Transcriptie

1 Brstvergrting Eigen weefsel f prthese? VOOR DE INGREEP De brst is in feite een nderhuidse structuur begrensd vraan dr de huid en het nderhuidse vetweefsel en achteraan begrensd dr de grte brstspier met daarnder het ribbenrster. Uitgaande van de anatmie van de brst is een vlumevergrting lgischerwijze te plaatsen vr de spier. De brst heeft specifieke anatmische kenmerken en verhudingen. De brst heeft welafgelijnde grenzen p de brstkas en de vergang met de brstkas met gliend en zacht zijn. De nderpl van de brst bevat het grtste vlume (55%) in vergelijking met de bvenpl (45%). De tepel wijst mi hrizntaal f lichtjes naar bven en bevindt zich p dezelfde hgte als de nderste brstpli (f p een punt in het midden van een lijn getrkken van de schuder naar de ellebg). De tepel bevindt zich p een verticale lijn getrkken dr het midden van het sleutelbeen.

2 Het plannen van een brstvergrting vergt een zeer persnlijke benadering van de patiënte. Een brstvergrting is niet zmaar een vlume tevegen aan de brst. De keuze vr een welbepaalde techniek hangt af van de klinische presentatie en de verwachtingen van de patiënte. De haalbaarheid van de ingreep dient duidelijk besprken te wrden. Men dient verschillende factren in het g te huden bij het plannen van een brstvergrting: - Wat wenst u van vlume en resultaat? Wat strt u? - Is er symmetrie tussen beide brsten? - Wat is de psitie van de tepels? - Zijn er aangebren afwijkingen ter hgte van de brst? - Zijn er afwijkingen van de brstkas? - Is er sprake van vregere brstchirurgie? - Een hangende brst heeft dikwijls een bijkmende lifting ndig Persnlijk ben ik van mening dat men z weining mgelijk vreemd materiaal dient te plaatsen bij het verwegen van een brstvergrting. Een prthese gaat p lange termijn dr de uitgeefende druk p de mliggende weefsels deze weefsels gaan uitdunnen. Men heeft beschreven dat ngeveer 50% van de brstspier uitdunt bij het plaatsen van een prthese achter de spier en dat tt 30% van de brstklier kan uitdunnen bij het plaatsen van een prthese vr de spier (nder de brstklier). Om te vermijden dat enkel een prthese geplaatst wrdt kan de hybride brstvergrting waarbij een prthese en vetweefsel injecties gebruikt wrdt een elegante plssing zijn. Men kan aldus een kleinere prthese plaatsen en het resterende gewenste vlume tevegen met vetinjecties.

3 Bijkmende mgelijke cmplicaties van prthesen zijn: - Littekenvrming rnd de prthese (kapselvrming genemd) dewelke kan verharden en verdikken ver verlp van tijd. Kapselvrming is sterker uitgesprken bij rkers f na het drmaken van een infectie f nableding. - Infectie van een prthese is k mgelijk gezien het een vreemd materiaal is. Rkers zullen hieraan geveliger zijn. Een geïnfecteerde prthese met verwijderd wrden en kan pas drie maand later pnieuw geplaatst wrden. - Verplaatsen van de prthese (naar buiten te schuiven naar de kselregi f naar bven); vral bij een psitie achter de spier (dr de werking van de grte brstspier) - Het schuiven van de brstklier ver de brstprthese heen waardr men een verdreven vlume heeft aan de bvenpl van de brst en de eigenlijke brstklier hangt ver de prthese heen (het waterval effect ); k dikwijls te zien p lange termijn bij een prthese achter de spier - Brst- f spieranimatie; bij een psitie achter de spier kan men de spier zien samentrekken ver de prthese heen wat een nnatuurlijk zicht geeft van de brsten - Bij een prthese achter de spier zal de spier vral de bvenpl bedekken van de prthese; het nderste deel van de prthese kan ged velbaar zijn aan de nderkant (en buitenkant) van de brst - Plivrming f rippling ; het visueel pvallen van rimpels in de huid van de brst kmt drdat een prthese slecht bedekt wrdt. Belangrijk is nit een te grte prthese te plaatsen mdat de kans p rippling teneemt. Vldende weefselbedekking is dus cruciaal en dit kan bekmen wrden dr de prthese achter de spier te plaatsen f dr vetinjecties f lipfilling te te passen. Silicne prthesen zuden minder rippling geven in vergelijking met watergevulde prthesen. - Gevelsverlies in de tepel bij het plaatsen van een grte f te grte prthese (5 tt 10% der gevallen). Dr de uitgeefende druk kan een gevelsstrnis ptreden ter hgte van de tepel; dit kan van vrbijgaande aard zijn. Dit kan variëren van een gevelsverlies tt een vergeveligheid. Het plaatsen van een prthese via het tepelhf kan de kans p gevelsstrnissen vergrten. Het plaatsen van een prthesen via een insnede in de brstpli vermindert de kans p gevelsstrnissen.

4 - Scheuren f ruptuur van een prthese; het scheuren van een prthese ver verlp van tijd is te wijten aan het verzwakken van de prthese, een minuscuul trauma pgelpen bij het plaatsen f het gevlg van verdreven kapselvrming. Het dikke kapsel ver de prthese gaat samentrekken en plien verrzaken in de prthese waardr in de plien scheurtjes kunnen ntstaan. De levensduur van een prthese is gemiddeld 10 tt 15 jaar. - ALCL; Breast Implant Assciated-Anaplastic Large Cell Lymphma (BIA-ALCL) is een zeldzame en (indien vreg ntdekt) ged behandelbare vrm van een (nn-hdgkin) lymfma. ALCL kmt frequenter vr bij patiënten die getextureerde prthesen hebben (ruw ppervlak) vergeleken met patiënten met prthesen met een glad ppervlak. ALCL is een aandening van het immuunsysteem en niet van de brstklier; het is geen brstkanker. ALCL werd vr het eerst ntdekt in 1997 en het kan tt 10 jaar na implantatie duren vraleer deze aandening zich manifesteert. De aandening beperkt zich meestal tt de regi rnd de prthese. Zelden metastaseert ALCL. Er is geen verschil tussen silicne f watergevulde prthesen. Men ziet het vral bij prthesen met een ruwer ppervlak (die ntwikkeld werden m verplaatsen tegen te gaan en minder kapselvrming zuden geven). Men weet niet waarm deze prthesen met een ruwer ppervlak ALCL verrzaken. Misschien zijn smmige patiënten genetisch geveliger tt het ntwikkelen van ALCL. Irritatie rnd het ruwe ppervlak zu k kunnen aanleiding geven tt het ntstaan van ALCL. BIA-ALCL is een uiterst zeldzame aandening die detecteerbaar en in een vreg stadium zelfs geneesbaar is. Hewel BIA-ALCL zeldzaam is, lijkt de aandening vral vr te kmen bij vruwen die p een bepaald mment een getextureerd implantaat hebben gehad. Getextureerde implantaten kunnen ng steeds geindiceerd zijn in zwel esthetische als recnstructieve gevallen m de best mgelijke resultaten te leveren f m het risic p cmplicaties z veel mgelijk te beperken. Er zijn geen wetenschappelijk nderbuwde feiten die adviseren dat implantaten preventief verwijderd zuden meten wrden. Patiënten met brstimplantaten die geen klachten f symptmen hebben heven niets te den. Een nverwachte zwelling van de brst f een knbbel in de brst meten wrden nderzcht dr uw plastisch chirurg f een andere brstspecialist.

5 Specifieke aanbevelingen vr het gebruik van getextureerde implantaten en implantaten met een glad ppervlak kunnen in Eurpa van land tt land verschillen p basis van de aanbevelingen van de respectievelijke gezndheidsautriteiten. HOE HET VOLUME BEPALEN VOOR EEN PROTHESE? Uiteraard zullen vele patiënten zich spiegelen aan vrbeelden geplukt uit het internet f gebaseerd p ft s. Belangrijk is te beseffen dat iedere persn uniek is net als de brsten. Uw wensen zullen besprken wrden en de haalbaarheid ervan. Bij een strakke huid is het plaatsen van grtere vlumes niet znder risic (te hge weefseldruk f druk p de wnden). Een lssere huid zal een grter vlume beter aanvaarden. De chirurg bespreekt samen met u wat het gewenste vlume is. U krijgt de mgelijkheid m testprthesen van verschillende vlumes te passen in een steunbh. Z krijgt u een beeld bij benadering van het vlume. Daarnaast is er de mgelikheid m een 3D scan uit te veren waarbij het gewenste vlume ingebracht wrdt en de cmputer U het resultaat (bij benadering) tnt. Een gede truk is m zakjes rijst te plaatsen in de bh. Dit verdeelt zich gelijkmatig ver de brst in de bh. Bij bijvrbeeld een gewenst vlume van 150cc kan een zakje rijst van 150cc geplaatst wrden in de bh waardr u een beeld krijgt van het vlume. De chirurg zal eveneens enkele belangrijke afmetingen nemen ter hgte van de brsten. De breedte van de brst wrdt gemeten m de breedte f basis van de prthese te weten. Andere afmetingen zijn: - Psitie van de tepels - Afstand van de tepel tt aan de nderste brstpli - Heveelheid aanwezig brstklierweefsel

6 HOE HET VOLUME BEPALEN VOOR EEN LIPOFILLING PROCEDURE? Een lipfilling vr een brstvergrting is aangewezen vr het tevegen van een klein tt gemiddeld vlume; we spreken ver een 200-tal cc. Uiteraard is dit afhankelijk van de heveelheid beschikbaar nderhuids vetweefsel. Bij magere patiënten wrdt het al een uitdaging m te gaan vr een brstvergrting met lipfilling. We weten uit ervaring dat het injecteren van 100cc vetweefsel zal leiden tt een vlumevergrting van 50 à 60cc. Op basis van het klinisch nderzek waarbij uw nderhuids vetweefsel wrdt berdeeld ter hgte van de dijen, flanken, buik en lve handles kan ik inschatten heveel vetweefsel er kan verwijderd wrden. Smmige patiënten wensen een brstvergrting met enkel lipfilling en zijn bereid hiervr een tweede ingreep te ndergaan. Dit is een persnlijke keuze. De huid van de brst mag k niet te strak zijn. Men kan maar een beperkte heveelheid vetweefsel injecteren tt wanneer de druk in het weefsel te grt wrdt. Een te grte druk (na injectie van vetweefsel) is nefast vr de verleving van het geïnjecteerde vetweefsel. DE INGREEP De ingreep gebeurt nder vlledige verdving in dagkliniek. Bij een lipfilling prcedure wrdt meestal p vrhand een mammgrafie aangevraagd. Dit dient als referentie nderzek. Het injecteren van vetweefsel kan sms aanleiding geven tt kleine verkalkingen (micrcalcificaties). Het vetweefsel wrdt steeds nder de huid geïnjecteerd en niet in de brstklier. BORSTVERGROTING MET PROTHESE Net vr de ingreep wrdt de brst gemarkeerd met een stift. De nderste brstpli wrdt aangeduid en de plaats van de incisie. De lengte van de incisie in de nderste brstpli bedraagt een 4-tal cm. De incisie wrdt 1 à 2 mm nder de brstpli geplaatst mdat een vlume tename van de brst zal leiden tt een verhging van de gemarkeerde incisie. Indien dit niet gebeurt kan het litteken zich bevinden p de nderste brsthelft wat zichtbaar is.

7 De prthese zal bij vrkeur vr de brstspier geplaatst wrden. De keuze vr f achter de spier hangt af van het aanwezige brstkliervlume. Er met immers vldende bedekking zijn van de prthese m een esthetisch mi resultaat te bekmen. Een prthese achter de spier is k pijnlijker en er dienen redns geplaatst te wrden dewelke na de ingreep verwijderd wrden. Bij een prthese vr de spier wrden geen redns geplaatst; het herstel is k vltter en minder pijnlijk. Bij een hybride brstvergrting gaat men de nadelen verbnden aan een psitie achter de spier vermijden dr de prthese te plaatsen vr de spier. Bijkmende bedekking van de prthese wrdt gerealiseerd dr het injecteren van vetweefsel in de nderhuid. Bij het plaatsen van een prthese achter de spier wrdt de grte brstspier deels lsgemaakt ter hgte van het brstbeen. Het risic p een nableding is k grter bij een psitie achter de spier in vergelijking met een psitie vr de spier. Tijdens de ingreep zal de chirurg verschillende prthesen ter beschikking hebben. Met steriele testprthesen zal hij tijdens de ingreep het vlume bekijken, de cnturen van de brst, symmetrie tussen beide brsten en het esthetisch resultaat dr de patiënte tijdens de ingreep in een halfzittende huding te brengen. Op basis hiervan wrdt dan de juiste prthese geplaatst rekening hudende met de wensen van de patiënte. De ingreep duurt in ttaal ngeveer een uur. De wnden wrden geslten met een resrbeerbare hechting en hierver kmt een steriel verband dewelke een week ter plaatse blijft. Net na het beëindigen van de ingreep wrdt een steunbh aangedaan vr uw cmfrt. BORSTVERGROTING MET LIPOFILLING Een brstvergrting met lipfilling duur wat langer. Reken gemiddeld p anderhalf tt 2 uur. Dit kmt mdat er eerst een lipsuctie met gebeuren m vetweefsel te bekmen. De lipsuctie gebeurt manueel en niet machinaal m te vermijden dat de vetcellen teveel beschadigd raken. Men gebruikt eveneens een lipsuctie canule met een diameter van 3 cm. Er wrden dus kleine vetpartikels verwijderd mdat deze beter verleven in vergelijking met grtere vetpartikels (> 3 mm). Het verwijderde vetweefsel wrdt lipaspiraat genemd en wrdt dan verwerkt dr het te centrifugeren. Dit centrifugeren gaat de lie en het lichaamsvcht scheiden van de geznde vetcellen.

8 Dit zuivere vetweefsel wrdt dan verzameld in steriele spuiten van 10cc. Nu kan de chirurg heel precies dit vet injecteren in de nderhuidse lagen van de brst. Een mi vrdeel van de lipfilling techniek is dat specifieke esthetische znes van de brst kunnen behandeld wrden zals bv het declleté f de nderpl. Hij kan dus accenten leggen p het esthetische resultaat. Het injecteren gebeurt via kleine prikgaatjes en er kmen dus geen incisies aan te pas. NA DE INGREEP BORSTVERGROTING MET PROTHESE Het dragen van een steunbh znder beugel wrdt aangeraden gedurende 2 weken; vr uw cmfrt en m de prthesen te ndersteunen. De hechtingen dienen niet verwijderd te wrden en zijn resrbeerbaar. Duchen is tegestaan de dag na de ingreep. U wrdt p cntrle gezien een week na de ingreep. BORSTVERGROTING MET LIPOFILLING Ok hier kan een steunbh gedragen wrden. Overmatige druk ter hgte van de brsten kan best vermeden wrden m het vetweefsel ged te laten gedijen. De brsten mgen gehydrateerd wrden met een klassieke bdy ltin met licht masserende circulaire bewegingen. Duchen is tegestaan k daags na de ingreep. Ter hgte van de plaatsen waar de lipsuctie plaats vnd kan men 2 à 4 dagen wat hinder ndervinden. Deze plaatsen zullen wat blauw en gezwllen uitslaan maar dit klaart snel p binnen een week.

9 VEELGESTELDE VRAGEN Met een gescheurde prthese vervangen wrden? Ja, een gescheurde silicne prthese met vervangen wrden. Een scheur in een prthese zal aangetnd wrden met een NMR nderzek. De reden waarm deze vervangen met wrden is dat silicne granulma vrming kan verrzaken f kleine cllecties in de brstklier. Dit kan verwarring brengen p mammgrafie bij screening en verward wrden met brstkanker. Bij het verwijderen van de prthese met het bijhrend kapsel f littekenweefsel mee verwijderd wrden. Dit wrdt dan histlgisch nderzcht. Algemeen stelt men dat een prthese 10 tt 15 jaar meegaat; dit geldt zwel vr watergevulde als silicne prthesen. De prthese met niet acuut verwijderd wrden; het is geen urgentie maar men wacht tch best niet te lang (maximaal een maand). De silicne die vrij kmt kan ng meer littekenvrming teweeg brengen immers. Waarm kan een brst hard aanvelen? De brst kan hard beginnen aanvelen dr kapselvrming. Kapselvrming is littekenweefsel dat zich vrmt rnd de prthese. Waarm kapselvrming ptreedt is slechts deels geweten maar dr het feit dat een prthese een vreemd materiaal is gaat uw lichaam dit afstten. Dit kapsel kan verdikken en uiteindelijk gaan samentrekken; met spreekt van kapselcntractuur. Dit uit zich in een hard aanvelende brst die k kan misvrmen; de natuurlijke vrmen verdwijnen en de brst wrdt pijnlijk. Men ziet dit meer bij rkers f bij patiënten bij wie een infectie is pgetreden. Kapselvrming kan ptreden vreg na de ingreep (een jaar) f na vele jaren. Kan mijn declleté verbeterd wrden met een prthese? Het is een beetje een mythe dat brstprthesen gaan zrgen vr een betere definitie van het declleté. Dit hangt in eerste plaats af van de vrm en grtte van de brsten alsk van de breedte van de brst vr de ingreep. De mtrek van de brstkas speelt k een duidelijke rl hierin. Men kan wel het declleté duidelijk verbeteren dr vetinjecties f lipfilling uit te veren. De declleté wrdt hierdr natuurlijk en expressiever.

10 Wat is de kans dat ik de geveligheid in mijn tepel verlies? Het kmt frequent vr dat er een gevelsstrnis ptreedt na een brstvergrting. Dit zal vral vrkmen bij het plaatsen van een grt vlume. Dit kmt dr de druk uitgeefend dr de prthese. Dit is in het merendeel van de gevallen van vrbijgaande aard (3 tt 6 maanden). Een verlies van geveligheid ter hgte van de tepel kmt vr bij 5 tt 10% van de gevallen. Een incisie in de brstpli waarlangs de prthese geplaatst wrdt hudt het minste risic in p gevelsverlies. Met ik p cntrle blijven kmen na een brstvergrting? Een jaarlijkse cntrle is aangeraden na een brstvergrting. Verdachte, pltse zwellingen f verhardingen verdienen specifieke aandacht en vergen een strikte pvlging f beeldvrming. Waarm plaatst men een prthese achter de spier? Prthesen werden achter de spier geplaatst mdat het resultaat natuurlijker zu zijn dr een betere bedekking van de prthese. De spier zal de prthese vral aan bvenpl bedekken waardr de vergang tussen de brstkas en prthese "zachter" zu zijn. Met de hybride techniek wrdt dit prbleem eigenlijk verhlpen: met vetinjecties kan men deze bvenpl pvullen en de prthese tch vr (en niet achter) de spier plaatsen. Nadeel van een psitie achter de spier is meer ngemak f pijn na de ingreep (de spier dient lsgemaakt te wrden) en vral brstanimatie f spieranimatie; men ziet als het ware de prthese bewegen dr samentrekken van de spier. Dit is vervelend bij sprtactiviteiten bv. Men zu k beweren dat een psitie achter de spier minder kapselvrming geeft maar daar zijn de meningen ver verdeeld. Wij verkiezen een psitie vr de spier aangevuld met vetinjecties m een natuurlijk gende brst te bekmen. Kan ik brstveding geven na een brstvergrting? Zlang de verbinding tussen het tepelhf (tepel) en de brstklier niet beschadigd werd kan brstveding gegeven wrden. Bij het plaatsen van een prthese via het tepelhf neemt dus het risic hierp te. Bij het plaatsen van een prthese via een insnede in de brstpli kan men dus ng steeds brstveding geven.

Trigger finger of tendovaginitis stenosans

Trigger finger of tendovaginitis stenosans Trigger finger f tendvaginitis stensans 2 Inleiding Een trigger finger f tendvaginitis stensans, heet k wel een hkkende vinger f snapping finger. Vaak bestaat de klacht uit een meizaam te bewegen vinger

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek stap voor stap

Borstzelfonderzoek stap voor stap Brstzelfnderzek stap vr stap Waar? Onderzek vr de spiegel Brstnderzek: liggend f staand? Liggend brstnderzek Staand brstnderzek Waar? Waar u het nderzek det, maakt niet uit. Vr de spiegel in uw slaapkamer,

Nadere informatie

Pemfigoïd patiënteninformatie over auto-immuunblaarziekten

Pemfigoïd patiënteninformatie over auto-immuunblaarziekten Pemfigïd patiënteninfrmatie ver aut-immuunblaarziekten Bulleus pemfigïd Lineaire IgA dermatse Slijmvliespemfigïd Epidermlysis bullsa acquisita Een aut-immuunziekte Het immuunsysteem van het lichaam beschermt,

Nadere informatie

Handleiding Harsen met vloeibare Suikerwax in blik

Handleiding Harsen met vloeibare Suikerwax in blik Handleiding Harsen met vleibare Suikerwax in blik Ga je een hars gebruiken die je ng nit eerder hebt gebruikt, test de hars dan eerst uit p een klein deel van de huid 24 uur vrdat je gaat harsen. Lees

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT

DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT Dierenartsenpraktijk Akuut Leuvensesteenweg 355 3070 Krtenberg 0475/581.563 www.akuut.be inf@akuut.be DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT Mijn hnd/kat heeft diabetes mellitus... Wat is diabetes mellitus? Bij

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar)

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) 2 Inleiding Uw kind heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen zijn/haar hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie

Nadere informatie

Studie naar de uitkomst van chirurgische en conservatieve behandeling van densfracturen bij oudere patiënten

Studie naar de uitkomst van chirurgische en conservatieve behandeling van densfracturen bij oudere patiënten Studie naar de uitkmst van chirurgische en cnservatieve behandeling van densfracturen bij udere patiënten Deze infrmatie is bedeld vr patiënten van tenminste 55 jaar ud die recentelijk een densfractuur

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Pijncentrum Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) Inleiding Op het pijncentrum is met u besprken dat uw pijnklachten van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) behandeld gaan wrden dr middel van een

Nadere informatie

Ziekte van Peyronie Nesbit operatie

Ziekte van Peyronie Nesbit operatie Ziekte van Peyrnie Nesbit peratie Inleiding Tijdens uw bezek aan de plikliniek Urlgie heeft uw behandelend urlg met u gesprken ver de mgelijkheid m via een peratie de krmstand van uw penis te crrigeren.

Nadere informatie

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale knieprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale knieprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem Ttale knieprthese Inf vr patiënten Tegankelijke en kwaliteitsvlle gezndheidszrg Gemaakt p: 01/10/2004 Gewijzigd p: B030206004.dc GEHEUGENSTEUNTJE VOOR

Nadere informatie

Arthroscopie Informatie over de ingreep

Arthroscopie Informatie over de ingreep Arthrscpie Infrmatie ver de ingreep Inleiding In verleg met de rthpedisch chirurg is beslten een arthrscpie ( kijkperatie ) bij u uit te veren. In deze flder leest u infrmatie ver deze ingreep. De peratie

Nadere informatie

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm).

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). Instructie vr het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). 1. Algemene veiligheidsvrschriften Er mgen enkel klemmen van FINGO gebruikt wrden, vr het leggen van FINGO-welfsels.

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. artificiële urinaire sfincter

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. artificiële urinaire sfincter INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER artificiële urinaire sfincter De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand frmulier vr geïnfrmeerde testemming te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

Professional Coaching. Franck Struyf

Professional Coaching. Franck Struyf Prfessinal Caching Franck Struyf Ervaring is niet wat iemand verkmt, maar wat iemand det met wat hem verkmt. (Aldus Huxley) Persnlijke ervaring Mijn naam is Franck Struyf en ik ben life en- prfessinal

Nadere informatie

BESTRALING BIJ RECTALE EN ANALE TUMOREN

BESTRALING BIJ RECTALE EN ANALE TUMOREN BESTRALING BIJ RECTALE EN ANALE TUMOREN Van uw arts hebt u vernmen dat een bestraling p het bekken ndzakelijk is in het kader van uw behandeling vr een rectale f anale tumr (kanker van de endeldarm f het

Nadere informatie

Biopsie van de buik onder CT-geleide

Biopsie van de buik onder CT-geleide Bipsie van de buik nder CT-geleide 2 Inleiding U wrdt vr dit nderzek één dag pgenmen in het ziekenhuis. Het nderzek vindt plaats p de afdeling Radilgie. Del van het nderzek Het del van het nderzek is met

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMMINGSFORMULIER. vaginaprolapsherstel met mesh

INFORMATIE- EN TOESTEMMMINGSFORMULIER. vaginaprolapsherstel met mesh INFORMATIE- EN TOESTEMMMINGSFORMULIER vaginaprlapsherstel met mesh De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

ROP screening: oogheelkundig onderzoek

ROP screening: oogheelkundig onderzoek ROP screening: gheelkundig nderzek Dienst Ogheelkunde Dr. Patricia Delbeke - pediatrisch ftalmlg Dr. Rudlf Reyniers - vitreretinaal chirurg Dienst NICU Dr. James D Haese diensthfd nenatale intensieve zrgen

Nadere informatie

Het kaakgewricht. PDF created with pdffactory trial version

Het kaakgewricht. PDF created with pdffactory trial version Het kaakgewricht Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in het lichaam. We gebruiken het intensief. De kauwspieren zrgen ervr dat de nderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. erectieprothese

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. erectieprothese INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER erectieprthese De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter niet tegelaten dat

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMMINGSFORMULIER

INFORMATIE- EN TOESTEMMMINGSFORMULIER INFORMATIE- EN TOESTEMMMINGSFORMULIER ziekte van Peyrnie De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter niet tegelaten

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling patiënt versie 1. November 2018

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling patiënt versie 1. November 2018 PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA-ARTERIËLE BEHANDELING VAN HET HERSENINFARCT BIJ PATIËNTEN MET LATE AANKOMST OP DE SPOEDEINSENDE HULP Inleiding Geachte heer/mevruw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen)

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen) Licht traumatisch hersenletsel (vlwassenen) 2 Inleiding U heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen uw hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie ver de mgelijke

Nadere informatie

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE OFFICIËLE KUBBSETS Er wrdt gespeeld met fficiële kubbsets. Hier vlgen de afmetingen en materiaalmschrijving 10 kubbs van 7 7 15 cm 6 werpstkken met drsnede 4,4 cm, lengte 30 cm 1 kning van 9 9 30 cm 6

Nadere informatie

BESTRALING BIJ BORSTKANKER

BESTRALING BIJ BORSTKANKER BESTRALING BIJ BORSTKANKER Van uw arts hebt u vernmen dat een bestraling ndzakelijk is in het kader van uw behandeling vr brstkanker. In deze brchure vindt u een aantal nuttige adviezen die u kunnen helpen

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. vasectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. vasectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER vasectmie De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter niet tegelaten dat er

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. Er zijn verschillende soorten katheters. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en langetermijn katheters.

INTERNE GENEESKUNDE. Er zijn verschillende soorten katheters. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en langetermijn katheters. INTERNE GENEESKUNDE Katheter bij dialyse Nazrg bij katheter Als u acuut met gaan dialyseren maar ng geen tegang tt de bledbaan heeft, f wanneer zich cmplicaties vrden met uw permanente tegang tt de bledbaan,

Nadere informatie

Beste geïnteresseerde,

Beste geïnteresseerde, INFORMATIE DOCUMENT Beste geïnteresseerde, Future4prfits is een bedrijf dat een unieke trendvlgend systeem heeft ntwikkeld die zeer winstgevende aan- en verkp signalen genereren vr diverse beurzen (.a.

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. retropubische prostatectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. retropubische prostatectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER retrpubische prstatectmie De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand frmulier vr geïnfrmeerde testemming te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

KOUDEBRUGGEN BEPERKEN

KOUDEBRUGGEN BEPERKEN KOUDEBRUGGEN BEPERKEN Details ntwerpen die de cntinuïteit van de thermische islatie garanderen, een crrecte tepassing p de werf garanderen en de bestaande kudebruggen pheffen PRINCIPES BENADERING Kudebruggen

Nadere informatie

MET ONTSLAG! Ontslaginformatie voor neurologie/neurochirurgie patiënten

MET ONTSLAG! Ontslaginformatie voor neurologie/neurochirurgie patiënten MET ONTSLAG! Ontslaginfrmatie vr neurlgie/neurchirurgie patiënten Het ntslag U bent pgenmen p de afdeling neurlgie/neurchirurgie en u mag met ntslag. Wij hebben de meest gestelde vragen met betrekking

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling versie 1. November 2018 Wettelijk vertegenwoordiger

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling versie 1. November 2018 Wettelijk vertegenwoordiger PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA-ARTERIËLE BEHANDELING VAN HET HERSENINFARCT BIJ PATIËNTEN MET LATE AANKOMST OP DE SPOEDEINSENDE HULP Infrmatie vr de wettelijk vertegenwrdiger Inleiding

Nadere informatie

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS Aanleren schlslag 1. Techniekbeschrijving schlslag Armbeweging Spreiden: Handen bewegen buitenwaarts, tt iets breder dan schuderbreedte Armen gaan plien, ellebgen kmen in hge psitie Handen bewegen verder

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek Fd2Learn Beste leerlingen, uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Dat het eten van vis (rijk aan mega- 3 vetzuren) ged is vr het functineren van de hersenen

Nadere informatie

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer Executive summary 5 de federale diagnstiek wn-werkverkeer - 2017 Wn-werkverkeer in België: de fiets weet steeds meer mensen te verleiden De federale diagnstiek van het wn-werkverkeer vnd in 2017 vr de

Nadere informatie

Unicondylaire ( halve ) knieprothese

Unicondylaire ( halve ) knieprothese Unicndylaire ( halve ) knieprthese Unicndylaire ( halve ) knieprthese Anatmie van het kniegewricht Het kniegewricht wrdt mslten dr het kapsel. De binnenbekleding van het kapsel prduceert gewrichtsvcht.

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. inguïnale orchidectomie voor een testistumor

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. inguïnale orchidectomie voor een testistumor INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER inguïnale rchidectmie vr een testistumr De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is

Nadere informatie

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale heupprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale heupprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem Ttale heupprthese Inf vr patiënten Tegankelijke en kwaliteitsvlle gezndheidszrg GEHEUGENSTEUNTJE VOOR UW INGREEP Duidt vr uzelf aan wat je al gedaan hebt,

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Circumcisie. bij volwassen mannen

Circumcisie. bij volwassen mannen Circumcisie bij vlwassen mannen Inleiding In verleg met uw arts is beslten dat u gepereerd zal wrden. De peratie, die u zal ndergaan, wrdt circumcisie genemd. 2 Wat gebeurt er bij de ingreep Circumcisie

Nadere informatie

TEST INHOUD: HEEFT MIJN KIND EEN EETSTOORNIS? 1. Onderzoek het eetgedrag van uw kind. 2. In welke fase zit mijn kind nu?

TEST INHOUD: HEEFT MIJN KIND EEN EETSTOORNIS? 1. Onderzoek het eetgedrag van uw kind. 2. In welke fase zit mijn kind nu? TEST HEEFT MIJN KIND EEN EETSTOORNIS? INHOUD: 1. Onderzek het eetgedrag van uw kind 2. In welke fase zit mijn kind nu? 3. Heeft mijn kind een geznd BMI? 4. Tips vr uders www.mijnkindheefteeneetstrnis.nl

Nadere informatie

DE BEHANDELING VAN BEWEGINGSPROBLEMEN BIJ DE HOND. Cauda Equina Syndroom*

DE BEHANDELING VAN BEWEGINGSPROBLEMEN BIJ DE HOND. Cauda Equina Syndroom* Een andere kijk p DE BEHANDELING VAN BEWEGINGSPROBLEMEN BIJ DE HOND Deel 1: Cauda Equina Syndrm* Atj Westerhuis, dierenarts WHG Westerhuis Kliniek vr Gezelschapsdieren, Dalwagen 29c, 6669 CA Ddewaard Telefn:

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index. Activiteitenfiche timmerhek 1 Nagels en schreven brnnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Lcatie

Nadere informatie

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen?

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen? Gedragsprtcl Samenwerkingsschl Balans Wat is het gedragsprtcl? Het gedragsprtcl vrmt de verklaring van het schlbestuur, de directie, de leerkrachten, de leerlingen en de uders waarin is vastgelegd dat

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

PROTOCOL VROEDKUNDE. Techniek van de partus. Leerdoelen. Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema. Na de geboorte van de placenta.

PROTOCOL VROEDKUNDE. Techniek van de partus. Leerdoelen. Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema. Na de geboorte van de placenta. Gebruik k het prtcl Algemeen werkschema Leerdelen Na het practicum techniek van de met je De technieken aangeleerd in het practicum crrect kunnen uitveren Inzicht hebben in de principes van hygiëne en

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies)

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies) Röntgennderzek van de bledvaten (DSA via de lies) 2 Inleiding Deze flder geeft u infrmatie ver het röntgennderzek van de bledvaten (DSA = Digitale Substractie Angigrafie). Het nderzek vindt plaats p de

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers Advies keuring gezichtsvermgen vr verkeersdeelnemers Wettelijke eisen Bij wet wrden eisen aan het gezichtvermgen van rijbewijshuders gesteld. Het cmplete verzicht van deze eisen treft u in bijlage 1. Grfweg

Nadere informatie

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa Obesitas Een nderschatte bedreiging: Publieke perceptie van besitas in Eurpa SAMENVATTING PER LAND BELGIË Uitgeverd dr Opinium, een nafhankelijk bureau vr strategische inzichten, in samenwerking met de

Nadere informatie

HANDLEIDING ROBO ROBO

HANDLEIDING ROBO ROBO HANDLEIDING ROBO ROBO 1 Op vrhand 1.1 Materiaal klaarzetten 1 RbRb buwds per 2 kinderen Platen met parcurs vr RbRb Aut en dansvler vr RbRb Dancebt 1.2 Cmputers klaarmaken 1 cmputer per 2 kinderen met hierp

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA - via de arm)

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA - via de arm) Röntgennderzek van de bledvaten (DSA - via de arm) 2 Inleiding Deze flder geeft u infrmatie ver het röntgennderzek van de bledvaten via de arm (DSA = Digitale Substractie Angigrafie). Het nderzek vindt

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. transurethrale resectie van de blaas

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. transurethrale resectie van de blaas INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER transurethrale resectie van de blaas De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

vaak jarenlange dienstverlening

vaak jarenlange dienstverlening INFORMATIE DOCUMENT Beste geïnteresseerde, Future4prfits is een bedrijf dat unieke trendvlgende systemen heeft ntwikkeld die zeer winstgevende aan- en verkp signalen genereren vr diverse beurzen (.a. de

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER partiële nefrectmie De BAU geeft de testemming aan urlgen m het nderstaand infrmatie- en testemmingsfrmulier te gebruiken vr hun praktijk. Het is echter niet tegelaten

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Bing (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclpedie Bing Bing is een spel vr meer spelers, waarbij iedere speler een frmulier met getallen heeft, die kunnen wrden weggestreept wanneer het getal, dat wrdt getrkken

Nadere informatie

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1 Scèneftgrafie Tips en trucs Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Picari scèneftgrafie tips en trucs Vereisten vr het maken van een gede ft, vr het visualiseren en genereren van ftrealistische afbeeldingen van

Nadere informatie

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Mdule 5 Uitwerkingen van de pdrachten Hfdstuk Therie van vervrming dr buiging Opdracht Deze pdracht heeft als del vertruwd te raken met het integreren van de diverse betrekkingen die er bestaan tussen

Nadere informatie

Decompressie operatie van de schouder. richtlijnen na ontslag

Decompressie operatie van de schouder. richtlijnen na ontslag Decmpressie peratie van de schuder richtlijnen na ntslag Inleiding U heeft een decmpressie peratie van de schuder gehad. Daarbij is een stukje bt aan de nderzijde van het schuderdak verwijderd en is tevens

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Chapter VI. Samenvatting en conclusies. -9t-

Chapter VI. Samenvatting en conclusies. -9t- Chapter VI Samenvatting en cnclusies Schl is een cmmercieel belangrijke platvissrt die algemeen vrkmt in de Nrdzee en de daaraan grenzende gebieden. De paaigebieden van de schl bevinden zich p pen zee,

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet DB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : WM/MIW/SSl/8372 OPSTELLER : J.M.U. Geerse, 0522-276864

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

BESTRALING BIJ GYNAECOLOGISCHE TUMOREN

BESTRALING BIJ GYNAECOLOGISCHE TUMOREN BESTRALING BIJ GYNAECOLOGISCHE TUMOREN Van uw arts hebt u vernmen dat een bestraling p het bekken ndzakelijk is in het kader van uw behandeling vr een gynaeclgische tumr (kanker van de baarmeder(hals),

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek WOBBLE

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek WOBBLE Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek WOBBLE Beste uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Op veel schlen wrden kptelefns, wiebelkussen en tangles gebruikt m kinderen zich beter te laten cncentreren.

Nadere informatie

Pijnkliniek. Informatiebrochure. Cervicale epidurale infiltratie

Pijnkliniek. Informatiebrochure. Cervicale epidurale infiltratie 1 Pijnkliniek Infrmatiebrchure Cervicale epidurale infiltratie Algemeen ziekenhuis Sint-Rembert Sint-Rembertlaan 21, 8820 Trhut 050 23 21 11 inf@azstrembert.be www.azstrembert.be 2 Inleiding Beste mevruw,

Nadere informatie

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen)

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen) Verwijderen tanden en/f kiezen (kinderen) Inleiding Binnenkrt kmt u met uw kind bij ns vr een ingreep dr de tandarts f de kaakchirurg. Daarbij zullen één f meer tanden f kiezen van uw kind verwijderd wrden.

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor de zorg, vanuit het perspectief van mensen met longkanker

Kwaliteitscriteria voor de zorg, vanuit het perspectief van mensen met longkanker Kwaliteitscriteria vr de zrg, vanuit het perspectief van mensen met lngkanker Lngkanker Nederland, dé patiëntenrganisatie vr lngkankerpatiënten in Nederland en de België, heeft met ndersteuning vanuit

Nadere informatie

Actief aan de slag met gezondheid!

Actief aan de slag met gezondheid! Actief aan de slag met gezndheid! De algemene fitheid en gezndheid van mensen in Nederland gaat achteruit. Dit betekent dat er steeds vaker sprake is van chrnische welvaartsziekten als hart- en vaatziekten

Nadere informatie

Eenzaamheid. 1. Ter inleiding 2. 2. Wat is eenzaamheid? 2

Eenzaamheid. 1. Ter inleiding 2. 2. Wat is eenzaamheid? 2 Eenzaamheid Idske de Haan- de Jng> 1. Ter inleiding 2 2. Wat is eenzaamheid? 2 3. He ntstaat eenzaamheid 3 a. Externe factren 3 b. Persnlijkheidskenmerken f karakter 4 c. Gedragspatrnen

Nadere informatie

Resultaten Enquête Bedrijven 2008

Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Gedrag & ervaringen van bedrijven p de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt resultaten met betrekking tt slimme meters Rapprt vr de Vlaamse Reguleringsinstantie vr de Elektriciteits-

Nadere informatie

De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN

De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN 2016 De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN Inhud 1. Inleiding... 2 2. De beeldsensr... 2 2.1 De CCD... 2 2.2 De CMOS... 3 2.3 He wrdt kleur waargenmen?... 3 2.4 Vergelijking CCD

Nadere informatie

Nazorg bij een gynaecologische ingreep

Nazorg bij een gynaecologische ingreep Nazrg bij een gynaeclgische ingreep U bent pgenmen geweest p de Dagverpleging van Rijnstate en u gaat weer naar huis. In deze flder vindt u enkele algemene richtlijnen ver de nazrg als u thuis bent. Neem

Nadere informatie

Huisregelement opvang Kiddyzz

Huisregelement opvang Kiddyzz Huisregelement pvang Kiddyzz Deze huisregels gelden in cmbinatie met de vereenkmst van pdracht tussen uders/verzrgers en gastuder, welke dr beide partijen ndertekend zijn. Alle vraaguders dienen van deze

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie