De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN"

Transcriptie

1 2016 De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN

2 Inhud 1. Inleiding De beeldsensr De CCD De CMOS He wrdt kleur waargenmen? Vergelijking CCD en CMOS Grtte van de beeldsensr De werking van de camcrder en digitale camera Bibligrafie... 8

3 1. Inleiding Deze minicursus gaat ver de werking van de videcamera. Een vide zijn allemaal ft s die aaneengeplakt zijn. Vr te filmen kan je gebruik maken van een digitale camera en een camcrder. Een digitale camera is meer gericht p het ftgraferen. Een camcrder is een samenstelling van camera en recrder. Ik ga eerst uitleggen wat een beeldsensr is. Een beeldsensr is een chip waar je licht pvalt waardr je licht kan mzetten naar een digitaal signaal. Je hebt twee srten beeldsensrs, de CCD en de CMOS. Hier zal vral de fcus p liggen. Vervlgens ga ik ng krt iets vertellen ver de verige delen van de digitale camera en de camcrder. 2. De beeldsensr 2.1 De CCD Een CCD f charge-cupled device is een chip die licht bestaande uit ftnen mzet in een digitaal signaal. De CCD bestaat uit een raster met allemaal rijen van ftdides. Die zijn verbnden aan schuifregisters. Een schuifregister bestaat uit verschillende cmpnenten met een in- en uitgang. Zij kunnen infrmatie p deze manier drgeven. Dit is te vergelijken met een estafette lp. De sprtmannen zijn de cmpnenten en het stkje is de infrmatie. In de hek van de chip vind je de utput. De pbuw van de sensr kan je zien in figuur 1. Figuur 1: De pbuw van een sensr. Bij het invallen van lichtftnen p een CCD kunnen elektrnen wrden lsgeslagen drdat de chip vervaardigd is van silicnen. Deze elektrnen wrden dr de ftdides pgeslagen. Afhankelijk van de heveelheid ingeznden licht zullen er meer f minder elektrnen pgeslagen wrden en zullen smmige ftdides meer en minder elektrnen bevatten. Hierdr is de lading die gemeten wrdt in de afznderlijke ftdides verschillend. Op een bepaald mment (wanneer bijvrbeeld een ft wrdt gemaakt) wrdt alle infrmatie uit de

4 ftdides rij per rij verplaatst via de schuifregisters naar de utput. Bij de utput wrdt het signaal versterkt. Aan de utput is een analg-naar-digitaal cnverter verbnden die de elektrische lading mzet naar een binaire cde zdat zit kan wrden gelezen dr een cmputer. 2.2 De CMOS De tegenhanger van de CCD is de CMOS. Dit staat vr Cmplementary Metal Oxide Semicnductr. (Blake Jacqut, 2012) Het principe is hetzelfde, het zet licht m in elektrische lading. Het grte verschil zit hem in de manier he de elektrische lading wrdt mgezet naar een digitaal signaal. De ftnen vallen dus in p de chip en de lsgeslagen elektrnen wrden pgevangen dr de ftdides. In iedere ftdide wrdt het signaal versterkt. In plaats van te werken met schuifregisters wrden de elektrnen via traditinele draden verplaatst naar de utput. Na de utput wrdt het signaal mgezet naar een digitaal signaal via een analg naar digitaal cnverter. 2.3 He wrdt kleur waargenmen? Wanneer er een ft wrdt genmen wrdt de ftdide afgeslten en wrdt er gemeten heveel ftnen erin zitten. Iedere ftdide heeft k een bepaalde bit-diepte. Een beeldsensr kan in principe geen kleuren nderscheiden, dat kan enkel de heveelheid licht meten dat binnenkmt. Maar he kmt het dan dat we tch digitale kleurenbeelden hebben? De meest gebruikte techniek is de Bayermsaiek k wel de CFA f Clr Filter Array genemd. P de sensr wrdt er een kleurenfilter geplaatst. (McHugh, sd) Dit in de drie kleuren rd gren en blauw (mdat hiermee alle kleuren gemaakt kunnen wrden). Iedere ftdide meet één van deze drie kleuren. (Digny, sd) De ftdides wrden verdeeld in vakken van 2 x2. Deze wrden vervlgens z gerangschikt dat ze kleuren lenen van naburige ftdides. In figuur twee zie je een duidelijk vrbeeld. Figuur 2: Uitleg bayermsaiek (McHugh, sd) Het nadeel hiervan is dat altijd 2/3 e van je licht verlren gaat mdat er altijd maar één kleur wrdt tegelaten zals getnd in figuur 3. Dit hebben ze pgelst dr de 3-CCD. Dan wrden er drie sensrs in de camera geplaatst. Elke sensr neemt één van de drie kleuren p. Dit wrdt vral tegepast in prfessinele vide camera s.

5 Figuur 3 Er wrdt maar één kleur geabsrbeerd. (McHugh, sd) Een ander nadeel is dat je kwaliteitsverlies mdat je een filter met plaatsen (een anti-aliasing filter) m het miré-effect te vrkmen. Dit kmt drdat de ftnen die geleend wrden dr de ftdides zuden kunnen interfereren met de ftnen die er al zijn. Als de filter te sterk is krijg je hierdr een wazig effect en dus een nscherper beeld. 2.4 Vergelijking CCD en CMOS Vreger werd CCD meestal gebruikt in (vide) camera s. (HwStuffWrks.cm, 2000) Mmenteel is de CMOS zveel verbeterd dat er hfdzakelijk CMOS sensren gebruikt wrden. CCD heeft hgere prductieksten drdat ze een speciaal prductieprces gebruiken vr het maken van hun chips, nder andere dr hun schuifregisters. CMOS daarentegen gebruikt de traditinele prductietechnieken. Daarnaast wrdt CMOS k veel meer in massa geprduceerd drdat ze wrden gebruikt vr draagbare prducten zals gsm s en camera s. De CCD wrdt meer gebruikt vr wetenschappelijke en industriële tepassingen. (ftha, sd) De CCD heeft een hgere lichtgeveligheid (dit bepaald de ISO). Dit kmt drdat in de CMOS de versterkers verwerkt zitten waardr de ftnen de versterkers kunnen raken waarna dit licht verlren gaat. De CCD heeft meer strm ndig dan de CMOS. De CCD geeft een betere beeldkwaliteit van de CMOS. 2.5 Grtte van de beeldsensr De grtte van de beeldsensr is k belangrijk. He grter de beeldsensr, he meer licht er p kan vallen. He meer licht er p kan vallen, he beter je beeldkwaliteit. (Crisp, 2013) Dr een grtere beeldsensr kunnen fabrikanten k telaten m een hgere beeldreslutie te verkrijgen. He grter je sensr, he meer ftdides erp passen, he meer pixels je kan verkrijgen, he beter je beeldkwaliteit. De beeldsensr kan k meer detail vastleggen. Dit zal k betekenen dat een gsm met een kleine chip van 16 megapixel ten pzichte van een full frame van 16 megapixel, de gsm een slechter beeld zal geven. Drdat de full frame camera meer licht kn pvangen, zijn de pixels van betere kwaliteit. De lichtgeveligheid van de full frame camera is beter. Als je niet geneg licht hebt gaat de sensr meer meite meten den m zijn signaal te versterken waardr je ruis krijgt in je beeld. He grter de sensr he meer geld je prduct kst. Je hebt een bjectief ndig dat grt geneg is vr je sensr en de prductieksten wrden hger.

6 De sensr bepaald k de verhudingen van je beeld. Een vierkant is bijvrbeeld 1:1. Een sensr van (theretisch) 2 bij 3 cm heeft een verhuding van 2:3. De standaard grtte van een sensr is 24 x 36 mm ftewel gelijk aan de 35 mm films van vreger. Omdat de sensr een duur nderdeel is wrdt meestal gekzen vr een kleinere sensr. De crpfactr geeft aan heveel kleiner de sensr is ten pzichte van een full frame sensr. Vr de grtte wrden er verschillende afmetingen gehanteerd per camera. De fabrikanten kunnen hier sms wel van afwijken, dat verschilt van merk tt merk. Figuur 4: de verschillende frmaten sensrs. Ten sltte meten we k rekening huden met het feit dat je nit de vlledige sensr gebruikt. Je lens is meestal rnd. Je sensr is meestal rechthekig. Hierdr vallen de randen van de sensr vrijwel altijd weg zals te zien is in figuur 5. Figuur 5: De randen van de sensr vallen weg.

7 3. De werking van de camcrder en digitale camera. De werking van de camcrder heeft drie belangrijke elementen: de sensr, het bjectief en het deel dat pneemt. (the camcrder, sd). De sensr hebben we zjuist besprken. Het bjectief regelt heveel licht er binnenkmt p de sensr. Dit aan de hand van het diafragma, brandpuntafstand en het lenstype. Het diafragma regelt heveel ligt er p de sensr valt. Dit is te vergelijken met een raam in een huis. He grter het raam, he meer licht er is in huis. Er zijn hiervr standaard waarden, zals je kan zien in figuur 7. Bij een camcrder past dit autmatisch aan. Een begrip hieraan verbnden is scherptediepte ftewel de scherpte in de diepte. He kleiner je diafragma, he grter je getal, he grter je scherptediepte. Figuur 6: he grter de diafragma pening, he lager het getal. Figuur 7: verschil in diafragma en scherptediepte. Links zie je bv een een diafragma van 2.8 en rechts is het bv 22. Het brandpuntsafstand is bepaald het verschil tussen de camera en het te filmen nderwerp. He hger het getal he grter het verschil is. In figuur 8 zie je een duidelijk vrbeeld. Figuur 8: verschillende brandpuntsafstanden.

8 Het type bjectief: je hebt bjectieven met een vast en variabel brandpuntsafstand. Variabel wil zeggen dat je kan veranderen van brandpuntsafstanden en dit zal meestal k gebruikt wrden. Bij een vast brandpuntsafstand kan je bijvrbeeld enkel filmen p 50 mm. Bij een digitale camera kunnen we hieraan k ng de sluitertijd tevegen. Dit kan je zien, wanneer je bij diafragma het vrbeeld hebt van het huis en het raam, als het grdijn. De sluitertijd is de tijd dat er licht p de sensr valt. Dit kan variëren van 1/4000 e tt zlang als je wilt. Dit bepaald k f er beweging zichtbaar is in je beeld, zals je kan zien p figuur 9. Figuur 9: verschillende sluitertijden. Wat bij een camcrder k ng van essentieel belang is, dat is het gedeelte dat geluid pneemt. Het beste kan je hiervr gebruik maken van een externe micrfn mdat het geluid van een camcrder zelf meestal minimaal is.

9 4. Bibligrafie Crisp, S. (2013, Maart 21). Camera sensr size: Why des it matter and exactly hw big are they? Opgehaald van Gizmag: Digny, M. (sd). idemdit.rg. Opgehaald van ftha. (sd). Opgehaald van HwStuffWrks.cm. (2000). HwStuffWrks.cm "What is the difference between CCD and CMOS image sensrs in a digital camera?". Opgehaald van Jaqcut, B. (Regisseur). (2012). Image Sensrs [Film]. McHugh, S. (sd). Opgehaald van The camcrder. (sd). Opgehaald van repairfaq.cis.upenn.edu: xserius. (2011). Opgehaald van

2.Stel dat een vriend tegen je zegt: "Wij hebben thuis een supercomputer om snel te kunnen internetten." Hoe luidt jouw reactie dan?

2.Stel dat een vriend tegen je zegt: Wij hebben thuis een supercomputer om snel te kunnen internetten. Hoe luidt jouw reactie dan? 1.3.1 Open vragen 1.Beschrijf krt de kenmerken van de vier cmputergeneraties. 1. Gebruik van lampen. Grte afmetingen. 2. Gebruik van transistrs. Sneller en kleiner dan cmputers uit de eerste generatie.

Nadere informatie

Bij nachtfotografie is de grootste uitdaging het gebrek aan voldoende licht. Dit probleem kunnen we op 3 manieren oplossen.

Bij nachtfotografie is de grootste uitdaging het gebrek aan voldoende licht. Dit probleem kunnen we op 3 manieren oplossen. Nachtftgrafie Ft: Rzenhedkaai in Brugge bij nacht Bij nachtftgrafie is de grtste uitdaging het gebrek aan vldende licht. Dit prbleem kunnen we p 3 manieren plssen. Lichtsterke lens ISO geveligheid Langere

Nadere informatie

Web camera CAM44U/CAM55U/CAM66U. PC Camera

Web camera CAM44U/CAM55U/CAM66U. PC Camera CAM44U/CAM55U/CAM66U PC Camera Disclaimer Geen meite is gespaard m ervr te zrgen dat de infrmatie in deze handleiding crrect en cmpleet is. Er wrdt echter geen aansprakelijkheid aanvaard vr vergissingen

Nadere informatie

HANDLEIDING ROBO ROBO

HANDLEIDING ROBO ROBO HANDLEIDING ROBO ROBO 1 Op vrhand 1.1 Materiaal klaarzetten 1 RbRb buwds per 2 kinderen Platen met parcurs vr RbRb Aut en dansvler vr RbRb Dancebt 1.2 Cmputers klaarmaken 1 cmputer per 2 kinderen met hierp

Nadere informatie

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1 Scèneftgrafie Tips en trucs Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Picari scèneftgrafie tips en trucs Vereisten vr het maken van een gede ft, vr het visualiseren en genereren van ftrealistische afbeeldingen van

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG FOTOGRAMMETRIE

OPLEIDINGSDAG FOTOGRAMMETRIE PROGRAMMA OPLEIDINGSDAG FOTOGRAMMETRIE 10:00-11:00 intrductie ftgrammetrie theretische principes van ftgrammetrie richtlijnen vr clse-range ftgrammetrie 11:00 11:30 ft-pname van een gevel van het kasteel

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden -

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden - - Bedrijfsvermeldingen, Key-accunts & andere advertentiemgelijkheden - Dr: VvE Media B.V. Versie: 2.1 Datum: 7 mei 2015 Cntactpersn: Dhr. R.H.P. van der Vssen inf@nederlandvve.nl www.nederlandvve.nl ABN

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 4.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 5.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 4.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 5.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 4.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 5.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 6.HET SCHERM NEERZETTEN

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen.

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Vragenfrmulier Klant Beeld U heeft ns verzcht, m gezamenlijk, een gedegen vrstel ten aanzien van uw hyptheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilsfie is, m samen met nze relaties, een inventarisatie te maken

Nadere informatie

HANDLEIDING. Kom In Actie Rode Kruis

HANDLEIDING. Kom In Actie Rode Kruis HANDLEIDING Km In Actie Rde Kruis Inhudspgave Checklist vr het plannen van je actie... 3 Kminactie.rdekruis.nl... 4 Actie aanmaken... 4 Actie wijzigen/aanpassen... 4 Mede rganisatren tevegen... 4 Deelnemers

Nadere informatie

Toegankelijkheid documenten

Toegankelijkheid documenten 1. Verschillende bestandstypen kenmerken en tegankelijkheid vr visueel beperkten. in principe kunnen alle dcument ingeverd als afbeelding kan een prbleem vrmen en kan in ieder type vrkmen. typen vlledig

Nadere informatie

Inloggen. Nieuwsbrieven. Nieuwe nieuwsbrief aanmaken. Snippet

Inloggen. Nieuwsbrieven. Nieuwe nieuwsbrief aanmaken. Snippet Inlggen - Lg in p: https://dialgue.triplis.cm NB. Triplis kan met alle reguliere brwsers wrden gebruikt, echter wrdt het gebruik van Firefx aangeraden en het gebruik Internet Explrer afgeraden. - Vul bij

Nadere informatie

Korte uitleg PIXresizer

Korte uitleg PIXresizer Ft's verkleinen - f Resizen Waarm ft s verkleinen? Wanneer we ft s p het internet plaatsen, willen we dat de ft ngeveer 4/5 van de breedte van de mnitr beslaat. Is hij grter dan zul je meten scrllen m

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Artikel IDE442 MATERIALISEREN 2001 DE BROODROOSTER. Wouter van Dillen, Rogier Hartgring, Bart Ruijpers, Remko Waanders & Guido Zwanenburg

Artikel IDE442 MATERIALISEREN 2001 DE BROODROOSTER. Wouter van Dillen, Rogier Hartgring, Bart Ruijpers, Remko Waanders & Guido Zwanenburg DE BROODROOSTER Wuter van Dillen, Rgier Hartgring, Bart Ruijpers, Remk Waanders & Guid Zwanenburg Z n 75% van de Nederlandse huishudens is in het bezit van een brdrster. Hierdr is het een behrlijk drntwikkeld

Nadere informatie

CURSUS. Basis Elektriciteit

CURSUS. Basis Elektriciteit CURSUS Centrum Vlwassen Onderwijs VTI BRUGGE F. Rubben 1 Wat wrdt van de cursist verwacht? Attitude: In staat zijn binnen de vrgeschreven tijd een taak nauwkeurig te vltien. In staat zijn m zich aan te

Nadere informatie

BBB BikeBoard: Zo hoort een fiets applicatie te werken

BBB BikeBoard: Zo hoort een fiets applicatie te werken BBB BikeBard app BBB BikeBard: Z hrt een fiets applicatie te werken Na het intrduceren van Bluetth sensren en een vernieuwende smartphnehuder vrig jaar, knden we eigenlijk niet anders dan k een fietsapplicatie

Nadere informatie

Waarom en hoe accountants hun verdienmodel moeten aanpassen. Van uren factureren naar value added pricing

Waarom en hoe accountants hun verdienmodel moeten aanpassen. Van uren factureren naar value added pricing Waarm en he accuntants hun verdienmdel meten aanpassen Van uren factureren naar value added pricing Waarm en he accuntants hun verdienmdel meten aanpassen 2 Inhud Inleiding 3 De ntwikkelingen 4 Blijvende

Nadere informatie

VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recognition. PCA

VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recognition. PCA VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recgnitin. PCA Niclaas Heyning 0152447 Sjerd kerkstra 0445061 Inleiding Bij deze pdracht is het de bedeling de werking van Principal Cmpnent Analyse (PCA) te bestuderen. Er

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten.

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Verhudingen 1 Muiswerk Verhudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Delgrep Verhudingen 1 Het prgramma Verhudingen 1 is bedeld vr leerlingen in grep

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Handleiding voor de online PO wijzer

Handleiding voor de online PO wijzer Handleiding vr de nline PO wijzer Via de e-mail die u van ns gekregen heeft, kunt u inlggen p de site van de nline PO wijzer. Daar vindt u de pagina van uw schl die u drlpend kunt actualiseren. Inhudspgave

Nadere informatie

Documentatie voor update SNDwin 12.20

Documentatie voor update SNDwin 12.20 Dcumentatie vr update SNDwin 12.20 I. Verbeteringen... 3 1. Definitieve afrekening... 3 2. Wizard.dc... 3 3. Landcde klanten/leveranciers... 3 II. Gebuwen... 4 1. Tabel gebuwen... 4 III. Klanten... 6 1.

Nadere informatie

Vergadering MR 13 oktober 2015

Vergadering MR 13 oktober 2015 Vergadering MR 13 ktber 2015 Aanwezig: Wim van der Heijden (WM), Harry Dupnt (HD), Snja Engels (SE), Chantal Klinkers (CK), Len Breders (LB) Aanwezig eerste gedeelte: Marcel Janssen (MJ) Afwezig met kennisgeving:

Nadere informatie

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - -

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - - Planning Week Les Thuis Af 4 Uitleg nieuwe pdracht Reclame en Campagnes Onderzek Orange Baby s - - - NEE 5 Afmaken nderzek Orange Babys Beginnen nderzek Plus supermarkten Afmaken nderzek Plus supermarkten

Nadere informatie

Prospectbeheer : Te exporteren adressen

Prospectbeheer : Te exporteren adressen Prspectbeheer : Te exprteren adressen 2 Inhudstafel 1. Inleiding: Te exprteren adressen p3 2. Wat verstaan we nder een gekwalificeerd adres? p4 2.1 Particulier=eindklant 2.2 Bestuurder verbnden aan een

Nadere informatie

VAN TEKENING TOT PRODUCT

VAN TEKENING TOT PRODUCT VAN TEKENING TOT PRODUCT Wat is/det CAM? - CAM = Cmputer Aided Manufacturing (= kppeling tussen tekening en cmputer) - Men maakt een nderscheid tussen 2.5D en 3D. Bij 2.5D gaat het ver een ruimtelijke

Nadere informatie

Grand Prix Technology Save Weight, Gain Speed

Grand Prix Technology Save Weight, Gain Speed Grand Prix Technlgy Save Weight, Gain Speed Vlledig systeem: Het PwerLite systeem is de eerste vlledige staand want plssing. Alle cmpnenten van het staand want kunnen nu gemakkelijk mgezet wrden naar PBO

Nadere informatie

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN VWO-I CORRECTIEVOORSCHRIFT Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 986-I Inhud: Algemene regels Scringsvrschrift. Scringsregels. Crrectiemdel A 4 - - De Centrale E~amencmrnissie

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Beschrijving S-Flex Voorraadimport

Beschrijving S-Flex Voorraadimport Beschrijving S-Flex Vrraadimprt --------------------------------------------------------------------------------------------------- Versie 3.1 januari 2014 Het prgramma S-Flex Vrraadimprt is een prgramma

Nadere informatie

vaak jarenlange dienstverlening

vaak jarenlange dienstverlening INFORMATIE DOCUMENT Beste geïnteresseerde, Future4prfits is een bedrijf dat unieke trendvlgende systemen heeft ntwikkeld die zeer winstgevende aan- en verkp signalen genereren vr diverse beurzen (.a. de

Nadere informatie

Tip: Als u uw vertaling op volledig scherm wilt weergeven, draait u uw apparaat een kwartslag.

Tip: Als u uw vertaling op volledig scherm wilt weergeven, draait u uw apparaat een kwartslag. Ggle translate 1. Tekst vertalen U kunt wrden f zinnen vertalen met behulp van Ggle Translate. Uw tekst vertalen Cmputer 1. Ga naar de pagina Ggle Translate. 2. Kies bven aan de pagina de talencmbinatie.

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling patiënt versie 1. November 2018

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling patiënt versie 1. November 2018 PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA-ARTERIËLE BEHANDELING VAN HET HERSENINFARCT BIJ PATIËNTEN MET LATE AANKOMST OP DE SPOEDEINSENDE HULP Inleiding Geachte heer/mevruw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie

Preventie tegen chemische risico s in carrosseriebedrijven

Preventie tegen chemische risico s in carrosseriebedrijven Preventie tegen chemische risic s in carrsseriebedrijven Eind 2010 werd k een inspectiecampagne gehuden bij de carrsseriebedrijven. De campagne kaderde in een Eurpese SLIC-campagne Chemische agentia p

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

Handleiding waarnemingen invoeren via Verspreidingsatlas.nl

Handleiding waarnemingen invoeren via Verspreidingsatlas.nl Handleiding waarnemingen inveren via Verspreidingsatlas.nl Het inveren van lsse waarnemingen en FLORON streeplijsten is nu ng gemakkelijker via de nline waarnemingen inver p Verspreidingsatlas. Hiernder

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Disclaimer voor gebruik: momenteel werkt de app alleen online, u heeft internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken.

Disclaimer voor gebruik: momenteel werkt de app alleen online, u heeft internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken. Handleiding snapp de ext Disclaimer vr gebruik: mmenteel werkt de app alleen nline, u heeft internetverbinding ndig m de app te kunnen gebruiken. Inhud De app installeren Machtigingen Aanmelden en registreren

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

Wat is een besturingssysteem of operating system?

Wat is een besturingssysteem of operating system? Wat is een besturingssysteem f perating system? Het besturingssysteem is het hfdprgramma dat geïnstalleerd staat p je cmputer f smartphne. Regelmatig km je k de Engelse benaming perating system tegen f

Nadere informatie

Algemene afspraken Gemeente Zwolle/ sportvereniging gemeentelijke buitensportaccommodaties

Algemene afspraken Gemeente Zwolle/ sportvereniging gemeentelijke buitensportaccommodaties vr elkaar Algemene afspraken Gemeente Zwlle/ sprtvereniging gemeentelijke buitensprtaccmmdaties Algemene afspraken In dit dcument wrden alle afspraken tussen de gemeente Zwlle en de sprtverenigingen beschreven.

Nadere informatie

5-IN-1-PROFIEL. Ordercode Foto Afmetingen Hoeveelheid per verpakking

5-IN-1-PROFIEL. Ordercode Foto Afmetingen Hoeveelheid per verpakking Ordercde Ft Afmetingen Heveelheid per verpakking PGWINCP(-)MD215 2150 x 16 x 54 mm 1 (mes + rail inbegrepen) Prductbeschrijving Het prfiel met Inciz -technlgie is een eenvudige plssing m uw Perg -vler

Nadere informatie

Warmte inleiding. Opdracht 1. Wat weet je nog uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan of deze juist of onjuist is. Bewering Juist Onjuist

Warmte inleiding. Opdracht 1. Wat weet je nog uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan of deze juist of onjuist is. Bewering Juist Onjuist Warmte inleiding Opdracht 1. Wat weet je ng uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan f deze juist f njuist is. Bewering Juist Onjuist Temperatuur en warmte hebben dezelfde eenheid De eenheid van

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling versie 1. November 2018 Wettelijk vertegenwoordiger

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling versie 1. November 2018 Wettelijk vertegenwoordiger PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA-ARTERIËLE BEHANDELING VAN HET HERSENINFARCT BIJ PATIËNTEN MET LATE AANKOMST OP DE SPOEDEINSENDE HULP Infrmatie vr de wettelijk vertegenwrdiger Inleiding

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek WOBBLE

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek WOBBLE Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek WOBBLE Beste uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Op veel schlen wrden kptelefns, wiebelkussen en tangles gebruikt m kinderen zich beter te laten cncentreren.

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Mijnkmosite Project Gids

Mijnkmosite Project Gids Mijnkmsite Prject Gids Intrductie Beste partner, Om ns gezamenlijk prject tt een succes te maken hebben wij de Mijnkmsite Prject Gids pgesteld. Het del van deze gids is je te helpen m de valkuilen van

Nadere informatie

Documentatie voor update BHIwin 9.01

Documentatie voor update BHIwin 9.01 Dcumentatie vr update BHIwin 9.01 1. Elektrnische BTW-aangifte... 3 1.1 Algemeen.... 3 1.2 Tepassing in prgramma... 3 1.3 Instellen map... 4 2. Aankpfactuur Factr aftrekbaar... 5 3. Rapprtenbeheer... 6

Nadere informatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie Bijlage IVa Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie LOGA-partijen vinden

Nadere informatie

Carburateurs reinigen

Carburateurs reinigen Carburateurs reinigen Interval: 10000 km He werkt het? De V50 Nat is een verbrandingsmtr p basis van een mengsel van benzine en lucht. De functie van de carburateur is de lucht en de benzine in de juiste

Nadere informatie

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren LEERVRAAG 2 Leervraag (wat is /he kan ik vraag) He krijg ik een vllediger beeld van de hulp die Daan krijgt? Activiteiten uit stappenpla n - infrmeren - bserveren - middelen zeken - actie ndernemen - evalueren

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767 Nb. Per vraag kunnen er meerdere gede antwrden zijn 1. Welke van de nderstaande bewering is juist? NEN 2767 is een: methdiek vr de bepaling van achterstallig nderhud bjectieve methdiek vr de bepaling van

Nadere informatie

clublogo! Het vernieuwde MijnHudito augustus 2015!

clublogo! Het vernieuwde MijnHudito augustus 2015! clublg! Het vernieuwde MijnHudit augustus 2015! Inhud!! Krte uitleg van alle mgelijk menupties:! Menupties bij Ik " dia 3! Menupties bij Club " dia 4-6! Menupties bij Team " dia 7-8!! Detail uitleg van

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Het Leiderdorppanel over. De milieustraat

Het Leiderdorppanel over. De milieustraat Het Leiderdrppanel ver De milieustraat Mei 2011 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de tweede peiling met het burgerpanel van Leiderdrp. Deze peiling ging ver de milieustraat. De milieustraat

Nadere informatie

Supplement 5.0. www. lightwell.eu. App Installatie. Nachtwacht

Supplement 5.0. www. lightwell.eu. App Installatie. Nachtwacht + Supplement 5.0 + www. lightwell.eu App Installatie Nachtwacht 1 Inhudspgave 1.0 Systeem Installatie 1.1 Link de camera(s) met de Smartphne f Tablet (AP Mde) 3 1.2 Link de camera(s) met de ruter. 4 /

Nadere informatie

Beste geïnteresseerde,

Beste geïnteresseerde, INFORMATIE DOCUMENT Beste geïnteresseerde, Future4prfits is een bedrijf dat een unieke trendvlgend systeem heeft ntwikkeld die zeer winstgevende aan- en verkp signalen genereren vr diverse beurzen (.a.

Nadere informatie

Wat is een Balanced ScoreCard?

Wat is een Balanced ScoreCard? Wat is een Balanced ScreCard? De Balanced Screcard (BSC) is een mdel waarmee de prestaties van een rganisatie, een team enzvrts p een evenwichtige manier kunnen wrden berdeeld. Meten staat daarbij centraal.

Nadere informatie

Opleiding. Elektromechanica. Code. C1 Analoge basisschakelingen. Academiejaar 2015-2016. Semester. 3 dagtraject. 5 avondtraject.

Opleiding. Elektromechanica. Code. C1 Analoge basisschakelingen. Academiejaar 2015-2016. Semester. 3 dagtraject. 5 avondtraject. Opleiding Elektrmechanica Cde C1 Analge basisschakelingen Academiejaar 2015-2016 Semester 3 dagtraject 5 avndtraject Studiemvang 6 studiepunten Ttale studietijd 120 Aantal lestijden 80 Aandeel lestijden

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Bing (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclpedie Bing Bing is een spel vr meer spelers, waarbij iedere speler een frmulier met getallen heeft, die kunnen wrden weggestreept wanneer het getal, dat wrdt getrkken

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Beste geïnteresseerde,

Beste geïnteresseerde, INFORMATIE DOCUMENT Beste geïnteresseerde, Future4prfits is een bedrijf dat unieke trendvlgende systemen heeft ntwikkeld die zeer winstgevende aan- en verkp signalen genereren vr diverse beurzen (.a. de

Nadere informatie

Panoramafotografie 2. Hoe wordt een panorama foto gemaakt? Parallax - Nodal point- Panorama beugel

Panoramafotografie 2. Hoe wordt een panorama foto gemaakt? Parallax - Nodal point- Panorama beugel Panramaftgrafie 2 Panrama ft's laten in de breedte veel meer zien dan bij een nrmale ft het geval is. Panrama betekent "wijd's", een panrama ft laat dus een wijd's gezicht zien. Sms laten panrama ft's

Nadere informatie

Belangrijke mededeling voor gebruikers van een nieuwe CampusShop laptop.

Belangrijke mededeling voor gebruikers van een nieuwe CampusShop laptop. Instructie sftware dwnlad CampusShp.be Belangrijke mededeling vr gebruikers van een nieuwe CampusShp laptp. Heb je een vlledige versie van het Micrsft Office prgramma gekcht? Verwijder vr het installeren

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014 Beleidsplan 2014 Versie Zmer 2014 Pagina 1 van 6 Beleidsplan 2014 Supprt t Cnnect Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting SUPPORT TO CONNECT. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Release Notes Three Ships MobileApp. Three Ships N@Tschool! versie 11.5

Release Notes Three Ships MobileApp. Three Ships N@Tschool! versie 11.5 Release Ntes Three Ships MbileApp Three Ships N@Tschl! versie 11.5 13-6-2012 Aan de gebruiker Wij stellen uw terugkppeling zeer p prijs. Met uw vragen en pmerkingen ver het prduct Three Ships N@Tschl!

Nadere informatie

Microsoft Excel 365. Basis AAN DE SLAG MET OFFICE TRAINING: MICROSOFT EXCEL 365 BASIS

Microsoft Excel 365. Basis AAN DE SLAG MET OFFICE TRAINING: MICROSOFT EXCEL 365 BASIS Micrsft Excel 365 Basis Inleiding Het rekenprgramma van Micrsft Office heet Excel. Excel is nmisbaar als je met enige regelmaat verzichten met maken en bijhuden. Excel 365 is de pvlger van Excel 2016.

Nadere informatie

Waardevol woud. 1. Bosketting

Waardevol woud. 1. Bosketting Week van het bs 3 ste graad Waardevl wud Delstellingen Kinderen: ntdekken dat zrg dragen vr bssen een psitieve invled heeft p ns klimaat. ervaren dat grte mensen situaties creëren in het regenwud in Indnesië

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Samenvatting H9 - Schommelingen in de economie

Samenvatting H9 - Schommelingen in de economie Samenvatting H9 - Schmmelingen in de ecnmie 9.1 Als je het gemiddelde neemt van een grei f afname nem je dat een trend. Als je die trend van een paar jaar neemt, nem je dat trendmatige grei. De prductiemvang

Nadere informatie

Documentatie. KERN Timemanagement

Documentatie. KERN Timemanagement Dcumentatie KERN Timemanagement Versie 2.0 28 mei 2010 Inhud KERN en Kerninfrmatie.nl... 3 Inleiding KERN uren... 3 KERN urenregistratie: de input... 5 Aanwezigheid van medewerkers bekijken... 10 Samenvatting...

Nadere informatie

Het veilingbedrijf Wie leveren de bloemen en planten aan de veiling? Wie mag er kopen op de veiling? Het veilen

Het veilingbedrijf Wie leveren de bloemen en planten aan de veiling? Wie mag er kopen op de veiling? Het veilen Blemenveiling Bestudeer de vlgende therie. Als je als blemist naar de veiling wilt, dan met je heel vreg uit je bed. De meeste veilingen beginnen namelijk erg vreg, sms al m zes uur. Je kunt k blemen inkpen

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Oevers bij Cruquius mooi verbonden

Oevers bij Cruquius mooi verbonden Oevers bij Cruquius mi verbnden Opdracht O&O Blk 4 klas 2B1 Inhud 1. Prjectinfrmatie 2. Uitwerking pdracht 3. Vaktaalveld 4. Berep en pleiding 5. Organisatie 6. Afrnding prject 1 PROJECTINFORMATIE Waar

Nadere informatie

Releasenotes. Stamgilde Development (06) 22 41 97 03 (0847) 11 66 90 info@stamgilde.com www.stamgilde.com

Releasenotes. Stamgilde Development (06) 22 41 97 03 (0847) 11 66 90 info@stamgilde.com www.stamgilde.com Releasentes Stamg Develpment (06) 22 41 97 03 (0847) 11 66 90 inf@stamg.cm www.stamg.cm Stamg, 2000-2008 Stamg Develpment inf@stamg.cm www.stamg.cm Wijzigingsdcument proffice sftware Versie 2.0.5 Nieuwe

Nadere informatie

1.2. Breng een ballon (na wrijven over een wollen sok, haren of trui) dicht tegen een leeg drankblikje. Wat gebeurt er?

1.2. Breng een ballon (na wrijven over een wollen sok, haren of trui) dicht tegen een leeg drankblikje. Wat gebeurt er? 2 INLEIDING Wat is elektriciteit? Net als vuur is Elektriciteit is een natuurkundig verschijnsel. De mens heeft het alleen leren pwekken, beheersen en gebruiken.we kunnen elektriciteit niet zien maar wel

Nadere informatie

BESTRALING BIJ BORSTKANKER

BESTRALING BIJ BORSTKANKER BESTRALING BIJ BORSTKANKER Van uw arts hebt u vernmen dat een bestraling ndzakelijk is in het kader van uw behandeling vr brstkanker. In deze brchure vindt u een aantal nuttige adviezen die u kunnen helpen

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld

De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld De Wet maatschappelijke ndersteuning eenvudig verteld Met de Wm det iedereen gewn mee VCP Zichtbare invled van mensen met een beperking p lkaal beleid Inleiding Dit bekje met infrmatie ver de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

-Samenvatting Natuurkunde- -Elektrotechniek Hoofdstuk 3-

-Samenvatting Natuurkunde- -Elektrotechniek Hoofdstuk 3- 1 Lading en Spanning 2 Elektrische strm 3 Weerstand Inhudspgave 4 Weerstand in parallel- en serieschakeling 5 Vermgen 6 Srtelijke weerstand Frmule verzicht 1 Lading en Spanning Lading Een vrwerp kan geladen

Nadere informatie

prijsaanvraag 'Kruidlaag in Woodland' - inlichtingenformulier -

prijsaanvraag 'Kruidlaag in Woodland' - inlichtingenformulier - prijsaanvraag 'Kruidlaag in Wdland' - inlichtingenfrmulier - Datum: Termijn: Beste klant Wij helpen u graag bij de creatie van uw schaduwtuin f schaduwbrder nder bestaande bmen f en heesters. Vul dit frmulier

Nadere informatie

3de bach HI. Elektromagnetisme. Peremans - Theorie. uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen. www.quickprinter.be 160 5,00

3de bach HI. Elektromagnetisme. Peremans - Theorie. uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen. www.quickprinter.be 160 5,00 3de bach HI Elektrmagnetisme Peremans - Therie Q www.quickprinter.be uickprinter Kningstraat 13 2000 Antwerpen 160 5,00 Nieuw!!! Online samenvattingen kpen via www.quickprintershp.be UA 2de bachelr Handelsingenieur

Nadere informatie

Stap 1 - Het selecteren van de catalogusindeling

Stap 1 - Het selecteren van de catalogusindeling Galvan biedt u de mgelijkheid m p de Galvan website geheel naar eigen inzicht een prductcatalgus samen te stellen. U bepaalt zelf wat de indeling van deze catalgus met zijn en welke artikelen u in de catalgus

Nadere informatie

DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT

DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT Dierenartsenpraktijk Akuut Leuvensesteenweg 355 3070 Krtenberg 0475/581.563 www.akuut.be inf@akuut.be DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT Mijn hnd/kat heeft diabetes mellitus... Wat is diabetes mellitus? Bij

Nadere informatie

Gezondheid, veiligheid en voorkomen van ongelukken

Gezondheid, veiligheid en voorkomen van ongelukken Laskennis pgefrist (nr. 48) Gezndheid, veiligheid en vrkmen van ngelukken Beheersing van de Bij het autgeen en elektrisch lassen is de lasrkcncentratie in de nmiddellijke nabijheid van de las ver bven

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst bloeiende stationsomgevingen. 1 juni 2015

Verslag bijeenkomst bloeiende stationsomgevingen. 1 juni 2015 1 juni 2015 Aanwezig: Bart van Eijk (bleiende, Metr en Tram), Erik Buma (reclame, Metr en Tram), Alexander ten Have (GVB, cmmercie), Hans Smit (wayfinding, Metr en Tram), Kees Kaptein (mgevingsmanager

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Een profiel maken voor [onderwerp]

Een profiel maken voor [onderwerp] MPA MindSnar Een prfiel maken vr [nderwerp] Wat det MPA, de denkstijltest? MPA legt u vragen en keuzes vr. Z zekt het naar patrnen in he u denkt. Van die patrnen maakt het grafieken en rapprten. Bvendien

Nadere informatie

Standaarden en eindtermen ve

Standaarden en eindtermen ve Standaarden en eindtermen ve Een vergelijkend verzicht Raamwerk NT2 CINOP maart 2013 1 INHOUD 1. Inleiding pagina 3 2. Algemene verschillen en vereenkmsten pagina 4 3. Vergelijking per vaardigheid pagina

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6. Inhudspgave Pagina Inleiding 2 Leerdelen 3 Samenwerken, hyptheses & nderzeksnderwerpen 5 Wat wrdt ervan jullie verwacht? 6 Berdeling 8 Prjectrster 2012 11 Afspraken 13 Werkgrepen 2012 14 Onderzeksplan

Nadere informatie