Inbo Advies Wonen, werken en ruimtelijke planvorming

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inbo Advies Wonen, werken en ruimtelijke planvorming"

Transcriptie

1 Wonen, werken en ruimtelijke planvorming

2 s op het gebied van wonen, werken en ruimtelijke planvorming moeten met minder middelen en een moeilijke, kritische markt nog altijd besluiten nemen en investeringen doen. Inbo ondersteunt hen hierbij. De vragen die ons op dit moment vooral gesteld worden, zijn: Wat is de markt, wat drijft en wil de gebruiker? En hoe kan ik nieuwe markten maken en nieuwe doelgroepen aanboren en verleiden? Hoe toon ik aan via scenario s, een plan-, grond- en beheerexploitatie en/of participatie dat mijn project, proces of plan haalbaar is? Hoe zorg ik via een visie, uitvoeringsprogramma en/ of een ontwikkelings-, marketing- en communicatiestrategie dat mijn project of plan uitvoerbaar is? Hoe laat ik mijn investeringen duurzaam renderen? Inbo kent de markt, weet wat bewoners en ondernemers willen, herkent de gevoelens hierachter en vertaalt dit in kansrijke, haalbare en uitvoerbare woon- en werkprogramma s, projecten en ruimtelijke plannen. Op zo n manier dat er (sociaal en financieel) duurzaam geïnvesteerd wordt in buurten, wijken, steden en stadsregio s. Want naast het nemen van verantwoorde en creatieve beslissingen, herkennen wij ons in de drijfveer van onze opdrachtgevers: ertoe doen.

3 Wonen De woningmarkt verandert. Van aanbod naar vraag, waarbij het steeds meer aankomt op beleving, gevoel, duurzaamheid en kwaliteit. Woonvisies, woonconcepten en woonproducten moeten goed aansluiten op de wensen en leefstijlen van mensen. De 'ouderwetse' overwegend kwantitatieve benadering van vraag en aanbod en differentiatie naar type huishoudens is ontoereikend om een goed woonproduct en een goede woonvisie te ontwikkelen. Maar wat zijn de drijfveren van de woonconsument? En hoe kan de woonvraag in een vroeg stadium van de plan-, projecten gebiedsontwikkeling centraal komen te staan? Inbo heeft, op basis van meer dan tien jaar eigen woonwensen- en marktonderzoek, Soulife ontwikkeld. Soulife brengt de drijfveren en leefstijlen van woonconsumenten en de trends daarin in beeld. Deze vraag wordt vervolgens vertaald naar het gewenste opdrachtgeverschap, woonmilieus en een concreet en haalbaar aanbod van woningen (zowel kwalitatief als kwantitatief). Soulife weet wat algemene trends in de samenleving zijn en maakt dit specifiek naar metrages en prijzen (hardware), sfeer en beleving (software) en opdracht geverschap, beheer-, ontwikkel- en marketingstrategieën (orgware). Soulife is toepasbaar op het bereiken van doelgroepen, het in beeld brengen en creëren van nieuwe markten, het bepalen van woonmilieus en woonproducten en het maken van woonvisies.

4 Werken Onze economie verandert. Maar veel van onze bedrijven terreinen niet. Ondernemers stellen wel andere eisen aan hun bedrijfsomgeving. Soms door gezamenlijk beheer en/of communicatie te organiseren of extra te investeren in voorzieningen, veiligheid en bereikbaarheid. Maar steeds vaker gaan de wensen en eisen van ondernemers verder. Zij willen een bedrijfsomgeving die zich onderscheidt door het type bedrijven dat er is gevestigd, die zich kwantitatief en kwalitatief kan aanpassen aan economische kansen, die beter aansluit op de stedelijke omgeving en die, waar dat meerwaarde oplevert, andere functies en activiteiten ruimte biedt. Zulke bedrijventerreinen noemt Inbo werkmilieus. Inbo heeft aan de basis gestaan van het anders denken over hoe bedrijventerreinen in Nederland beheerd en (her)ontwikkeld moeten worden. Achter het begrip werkmilieu gaat een brede ervaring en veel onderzoek schuil. Met kennis van de vestigingswensen en -eisen van ondernemers, de ruimtelijke inrichting, de behoeften van de gebruiker, concepten en branding, de financierbaarheid, uitvoerbaarheid en het overheidsbeleid. Innovatieve beheer- en (her)ontwikkelingstrategieën zijn bedacht en inmiddels beproefd. Zowel in de uitleggebieden als in bestaand stedelijk gebied.

5 Ruimtelijke planvorming Ook nu maken gemeenten, stadsregio s, corporaties, ondernemers en ontwikkelaars plannen. Geen veelomvattende vergezichten meer, maar vooral lichte en gerichte plannen. Plannen die prioriteiten stellen, maatschappelijk en financieel haalbaar zijn, uitvoeringsgericht en nog altijd een hoge kwaliteit nastreven. Gemeenten maken structuurvisies, woonvisies en economische visies. Stadsregio s experimenteren succesvol met interactieve visies. Corporaties herijken hun stedelijke vernieuwingsambities en strategisch voorraadbeleid met veel aandacht voor het beheer en de verduurzaming van de bestaande voorraad. Ondernemers stellen (her)ontwikkelingsplannen op. En ontwikkelaars vragen Inbo vaak om conceptontwikkeling, een marketing- en verkoopstrategie. Inbo kent de overheid goed, weet wat marktpartijen en de samenleving willen en combineert een brede ervaring in planvorming met het effectief inzetten van traditionele methoden (werksessies, discussies, media) en vernieuwende methoden als film, live stream en social media. Zonder uitvoeringsprogramma en communicatiestrategie geen plan. En steeds vaker: zonder duurzaamheidsscan evenmin een plan. Waar gewenst kunnen de stedenbouwkundigen en (landschaps)architecten van Inbo zorgen voor de verbeelding en cartografie.

6 Producten en diensten Wonen Werken Ruimtelijke planvorming Gebruiker Woningmarktanalyse Ruimelijke en/of vastgoedanalyse Doelgroepen/leefstijlenanalyse Enquête Interactieve bijeenkomst schap Economische analyse Ruimtelijke en/of vastgoedanalyse Krachtenveldanalyse Enquête Interactieve bijeenkomst Ruimtelijke en/of vastgoedanalyse Programma-analyse Krachtenveldanalyse Ontwerpend onderzoek Interactieve bijeenkomst Haalbaar Scenario s Conceptontwikkeling Plan- en grondexploitatie Bewonersparticipatie Communitybuilding Scenario s Conceptontwikkeling Plan- en grondexploitatie Ondernemersparticipatie Communitybuilding Scenario s Conceptontwikkeling Plan- en grondexploitatie Participatie Communitybuilding Realisatie Woonvisie Uitvoeringsprogramma met prestatieafspraken Marketing- en verkoopstrategie Economische visie Uitvoeringsprogramma met prestatieafspraken Communicatiestrategie Ruimtelijke visie Uitvoeringsprogramma met prestatieafspraken Communicatiestrategie Duurzaam Duurzaamheidsscan/Renovatieversneller Maatschappelijke en financiële rendementsmeting Pre-assesment BREEAM Duurzaamheidsscan/Renovatieversneller Maatschappelijke en financiële rendementsmeting Pre-assesment BREEAM Duurzaamheidsscan/Renovatieversneller Maatschappelijke en financiële rendementsmeting Pre-assesment BREEMAN Vermarkten Marketingstrategie Klantenbinding Marketingstrategie Klantenbinding Locatie- of gebiedsmarketingplan

7 Gebruiker Zeker nu opgaven zich steeds meer verplaatsen naar binnenstedelijke woon- en werkgebieden, gaat het erom aansluiting te vinden bij belangen, wensen, eisen en (investerings)mogelijkheden van bewoners en ondernemers. Dit vereist niet alleen contact met bewoners en ondernemers die van zich laten horen en meestal al bekend zijn. Het gaat vooral ook om bewoners en ondernemers die onbekend zijn voor onze opdrachtgevers, en vaak andere meningen vertegenwoordigen en voornemens hebben. Inbo stelt, via Soulife (wonen) en via goede ingangen met ondernemers (werken), de gebruiker centraal. Dit gaat verder dan een analyse of het verwerven van draagvlak voor een plan of project. Inbo activeert en mobiliseert bewoners en ondernemers. Door verborgen krachten van individuen en (gelegenheids)coalities zichtbaar te maken. Door initiatieven van onderop te honoreren. Door verwachtingen te managen. Door participatie meer te laten zijn dan een reactie op een concept-plan. En door te zorgen dat het vertrouwen en de opgebouwde relaties ook werkelijk verzilverd worden. Haalbaar Haalbare plannen en projecten vragen om maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak, om optimaal gebruik van kansen, om het beheersen van risico s en zo nu en dan om nieuwe markten aan te boren. Dit vraagt om actueel inzicht in de markt en de gebruikers, om het beheersen van bestuurlijke en maatschappelijke processen, financieel advies, risicomanagement en plan- en projectoptimalisatie. Inbo heeft een staat van dienst opgebouwd als het gaat om het organiseren van bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak, waarbij onze ervaring leert dat de inhoud bindt en draagvlak vraagt om (risicodragende) participatie van bewoners en ondernemers. Via het uitvoeren van haalbaarheidsanalyses, het opstellen van exploitatieberekeningen, het organiseren van second opinions en het opstellen van business cases, vastgoed-, grond- en gebiedsexploitaties toetsen wij de programmatische en financiële haalbaarheid van projecten en plannen. Inbo hanteert hierbij het interactieve model van rekenen en tekenen, waarbij het aankomt op een goede afstemming tussen ruimtelijke kwaliteit (stedenbouw en landschap), functionele kwaliteit (marktvraag en doelgroepen) en financiële haalbaarheid (grond en middelen).

8 Uitvoerbaar In de huidige markt ligt de nadruk eerder op herontwikkeling en renovatie in bestaand stedelijk gebied dan op uitbreiding en nieuwbouw. Tevens is er een grote urgentie om woon- en werkgebouwen en gebieden te verduurzamen. Deze kwalitatieve opgaven vragen om specifieke gebouwkennis, zoals: bouwperiode, bouwsysteem en installaties, culturele waarde, huidige gebruikers, eigendoms situatie, ligging en planologische bestemming. Tevens wordt een groot beroep gedaan op kennis van energie en materialen. Inbo treedt in de rol van projectleider of projectmanager op als gedelegeerd opdrachtgever in vastgoed- en gebiedsontwikkelingsprojecten. Wij sturen projecten met onze kennis van het ontwikkel- en bouwproces, bouwbesluit, ruimtelijke ordeningsprocedures, BREEAMduurzaam heidslabel en kosten-batenanalyse. Wij beschikken over de tools en communicatieve vaardigheden om, voor en samen met de opdrachtgever, een project van begin tot eind te sturen en te beheersen. Duurzaam Duurzaamheid staat voor het zoeken naar de samenhang tussen sociale, ecologische, culturele en economische belangen. Vanuit die integrale houding ontstaat waardecreatie. Investeringen leveren maatschappelijk en financieel rendement op. In maatschappelijke zin gaat het dan om leefbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, verbondenheid en actieve betrokkenheid van bewoners en ondernemers. In financiële zin gaat het, steeds meer, om het geven van toekomst, betekenis en identiteit aan landschap, stedelijke ruimte en gebouwen. Inbo heeft duurzaamheid tot kern van de eigen bedrijfsvoering gemaakt. Voor onze opdrachtgevers vertalen wij duurzaamheid veelal op twee manieren. Door in stedelijke vernieuwingsprojecten fysieke investeringen te combineren met sociaal-economische investeringen, zodat bestaande bewoners zich verder kunnen ontwikkelen en nieuwe kansrijke bewoners en ondernemers instromen. En door serieus werk te maken van het verduurzamen van bestaande kantoren en woningbouw. Hiervoor hebben wij, samen met andere deskundigen en opdrachtgevers, praktische tools ontwikkeld zoals Duurzame kans bestaande kantoren en de Renovatieversneller. Daarnaast participeren wij in verschillende duurzame netwerken, waaronder Slim&Snel. Duurzame (her)ontwikkeling is voor ons de norm. Onze kennis hierover is via DGBC geïncorporeerd in het duurzaamheidslabel BREEAM-NL.

9 Vermarkten Woon- en werkgebieden zijn veel meer dan een verzameling van functies en gebouwen. In het beheer en de (her)ontwikkeling ervan staan juist de verschillende doelgroepen en de identiteit die zij geven en ontlenen aan woon- en werkgebieden en het vastgoed centraal. Inbo combineert algemene trends in de samenleving op het gebied van wonen en werken, specifieke locatie- en marktkennis met inzicht in de drijfveren, wensen en eisen van doelgroepen. Dit vertalen wij naar concepten, marketing- en communicatiestrategieën, die gaan over de mate waarin mensen zich thuis voelen, kunnen ontplooien in hun woon- en werkomgeving en hier ook een actieve bijdrage aan leveren. We werken daarbij even lief aan een dynamisch hoogstedelijk gebied voor sterk individualistische doelgroepen als aan een zorg- en werklandschap voor een op rust gerichte leefstijl. Dit geldt eveneens voor de werkmilieus. De ruimtelijke kenmerken en economische context is bepalend voor kansrijke doelgroepen en positionering.

10 Vitrineprojecten Mede-opdrachtgeverschap Hof van Eden, Oldenzaal Hegeman Bouwontwikkeling en Woningcorporatie WBO Ontwikkelingsstrategie Cruquiusgebied, Amsterdam Stichting Cruquius 2015 Toekomstagenda Lijnbaan Rotterdam Gemeente Rotterdam Product Markt Combinaties Rekenmodel, Deventer Woonbedrijf Ieder1 Herstructureringsvisie Stadhaven Minerva Amsterdam Havenbedrijf Amsterdam Structuurvisie Gemeente Zuidhorn Gemeente Zuidhorn Projectmanagement Woonservicezone Hardenberg Beter Wonen Vechtdal Projectmanagement Winkelcentrum Bloemendaal, Gouda Coöperatieve Vereniging van Eigenaren Winkelcentrum Bloemendaal u.a. Bouwkostenadvies Ministerie van Veiligheid en Justitie en ministerie van BZK, Den Haag Rijksgebouwendienst Regionale woonvisie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) Procesmanagement werkmilieu bij Lelystad Airport Gemeente Lelystad Ruimtelijke visie De Wierden a/h Meer Gemeente Almere, de Alliantie Flevoland en Ymere Verkoopstrategie Oostpoort OntwikkelingsCombinatie Polderweg Ruimtelijk programmatische studie Traffic Port, Venlo T.P.O.G. bv (Traffic Port) Integraal Programma Nieuw Valkenburg Gemeente Katwijk en RVOB

11 Advies Stedenbouw Architectuur Bouwkunde Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: drs. Jeanet van Antwerpen jeanet.vanantwerpen@inbo.com ir. Alex Sievers MCD alex.sievers@inbo.com dr. Guido Wallagh guido.wallagh@inbo.com Geeresteinselaan 57 Postbus EB Woudenberg T adviseurs@inbo.com Weesperstraat 3 Postbus AZ Amsterdam T amsterdam@inbo.com

Soulife Opdrachtgeverschap

Soulife Opdrachtgeverschap Soulife Opdrachtgeverschap Uw vragen? Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: 566.000 hits Consumentgericht Bouwen: 7.290 hits Mede Opdrachtgeverschap: 4.850 hits Meervoudig Opdrachtgeverschap: 365

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Zondag Ontwikkeling. Profiel. Over Zondag Ontwikkeling. ...gelooft in mogelijkheden, niet in beperkingen

Zondag Ontwikkeling. Profiel. Over Zondag Ontwikkeling. ...gelooft in mogelijkheden, niet in beperkingen Zondag Ontwikkeling...gelooft in mogelijkheden, niet in beperkingen Zondag Ontwikkeling is altijd op zoek naar betere oplossingen op het gebied van wonen en commercieel vastgoed. Ons streven is om snel

Nadere informatie

DE BUSINESS CASE VAN PLACEMAKING

DE BUSINESS CASE VAN PLACEMAKING DE BUSINESS CASE VAN PLACEMAKING Theo Stauttener, partner Stadkwadraat Placemaking brengt gebieden nieuwe energie. Stadsmakers bouwen nieuwe ruimtelijke netwerken en dragen daarbij zorg voor nieuwe activiteiten

Nadere informatie

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven SAMEN voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven Het stedelijk gebied is in ontwikkeling. Het succes van bedrijven als ASML en VDL, de designsector en vele

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling Urban Insights Monitor & Platform Urban Insights Platform & Monitor Laagdrempelig inzicht

Nadere informatie

wijkontwikkelingsvisie ubach over worms

wijkontwikkelingsvisie ubach over worms wijkontwikkelingsvisie ubach over worms presentatie Inhoud - Voorstellen, wie zijn wij? - Plan van aanpak ahv (Deel)Producten en communicatie - Stappenplan - Vragen wie zijn wij Vissers & Roelands architecten

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Gemeenteraad Gooise Meren 6 april 2016 Uitnodigend Proces Dynamische Visie o Waarom een nieuwe regionale Woonvisie? o Interactie o Huidige regionale Woonvisie o

Nadere informatie

Profielschets. Hoofd Gebiedsontwikkeling. Gemeente Rotterdam. ERLY the consulting company Datum: december 2016 Adviseur: drs.

Profielschets. Hoofd Gebiedsontwikkeling. Gemeente Rotterdam. ERLY the consulting company Datum: december 2016 Adviseur: drs. Profielschets Hoofd Gebiedsontwikkeling Gemeente Rotterdam ERLY the consulting company Datum: december 2016 Adviseur: drs. Lilian Vos Voor de Directie Ruimtelijke Economische Ontwikkeling van de Gemeente

Nadere informatie

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor HERBESTEMMINGSSCAN Herbestemmingsscan U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor U heeft te maken met een leegkomend of leegstaand pand Uw kosten voor

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

DENC ALGEMEEN DENC TILBURG BOSSCHEWEG 57 POSTBUS 122, 5056 ZL BERKEL ENSCHOT TEL: FAX: DESIGN ENGINEERING CONTRACTING

DENC ALGEMEEN DENC TILBURG BOSSCHEWEG 57 POSTBUS 122, 5056 ZL BERKEL ENSCHOT TEL: FAX: DESIGN ENGINEERING CONTRACTING DESIGN ENGINEERING CONTRACTING WWW.DENC.NL DENC BUSSUM SLOCHTERENLAAN 12 POSTBUS 381 1400 AJ BUSSUM TEL: 035 69 930 99 FAX: 035 69 930 92 DENC TILBURG BOSSCHEWEG 57 POSTBUS 122, 5056 ZL BERKEL ENSCHOT

Nadere informatie

Herbestemming in het onderwijs

Herbestemming in het onderwijs Herbestemming in het onderwijs Aanzet tot profielen voor herbestemmingsprofessionals e s- f een sch 'Logo omgeving derden' op witte achtergrond 'Logo omgeving derden' op gekleurde of fotografisch achtergrond

Nadere informatie

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Verstedelijking Zuidelijke Randstad Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Leiden Rotterdam Inhoud Stedelijke vraag Ruimtelijke kansen Woningbouwplanning Druk op woningmarkt Regionale afstemming Samenwerking

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Ruimte voor ontwikkeling. Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling. Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling U WILT UW GEBIED ONTWIKKELEN. DAT ROEP VEEL VRAGEN OP: HOE PAK IK DAT AAN? EN IS HET FINANCIEEL WEL HAALBAAR IN DEZE

Nadere informatie

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Weert 8 oktober 2014

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Weert 8 oktober 2014 Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving Gemeente Weert 8 oktober 2014 Inhoud van presentatie Aanleiding Typering van de structuurvisie Koers in een notendop Afwegingskaders Instrumentarium

Nadere informatie

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Roerdalen 19 november 2014

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Roerdalen 19 november 2014 Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving Gemeente Roerdalen 19 november 2014 Inhoud van presentatie Aanleiding Typering van de structuurvisie Koers in een notendop Afwegingskaders Instrumentarium

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

Inhoud. 1. Beschrijving locatie 2. Haalbaarheidsonderzoek 3. Scenario s 4. Advies

Inhoud. 1. Beschrijving locatie 2. Haalbaarheidsonderzoek 3. Scenario s 4. Advies Raad 24 juni 2014 Inhoud 1. Beschrijving locatie 2. Haalbaarheidsonderzoek 3. Scenario s 4. Advies 1. Locatie Eigendomskaart Gemeente: 42% (excl.circa 7.500m² openbare ruimte) AM / Lindengroep: 25% Overige

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00044

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00044 RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00044 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 29 januari 2019 Portefeuillehouder(s) : Wethouder De Weger Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres

Nadere informatie

Enquête Regionale Nieuwbouwbeurs. Eindhoven

Enquête Regionale Nieuwbouwbeurs. Eindhoven Enquête Regionale Nieuwbouwbeurs Eindhoven Voorwoord Soulife op Nieuwbouwbeurs in Eindhoven De woonconsument op de Nieuwbouwbeurs in Eindhoven Social media goed bruikbaar om consument te benaderen De woonwensen

Nadere informatie

IDENTITEIT als KATALYSATOR

IDENTITEIT als KATALYSATOR IDENTITEIT als KATALYSATOR in gebiedsontwikkeling ikk Lunchlezing Ruimtelijk Planbureau Willem Sulsters WSA Stedelijke Ontwikkeling bv 30 november 2006 Inhoud Identiteit als drager van betekenis + relaties

Nadere informatie

Beleggers in gebiedsontwikkeling

Beleggers in gebiedsontwikkeling Beleggers in Incentives en belemmeringen voor een actieve rol van institutionele beleggers bij de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden P5 presentatie april 2015 Pelle Steigenga Technische Universiteit

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Leegstand. Probleem of kans?

Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Van probleem naar kans! Problemen Kansen pakken en problemen Kansen aanpakken Bedreiging leefbaarheid, verpaupering, vandalisme Middel om te komen tot stedelijke

Nadere informatie

op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam

op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam Kansen voor doorstroom op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam Presentatie gebruiken bij discussie verbetering doorstroom Met regiogemeenten

Nadere informatie

Eendaagse masterclass sturen op wonen Voor wethouders, raadsleden en andere belangstellenden

Eendaagse masterclass sturen op wonen Voor wethouders, raadsleden en andere belangstellenden RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Eendaagse masterclass sturen op wonen Voor wethouders, raadsleden en andere belangstellenden Uw werkterrein is het woonbeleid, u heeft ambitie

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Woonvisie Regio Eindhoven Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Actieprogramma 2013 1 Inleiding Op 28 juni 2012 heeft de Regioraad de Regionale Woonvisie 2012-2015 vastgesteld.

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Startnotitie Actualisatie Woonvisie

Startnotitie Actualisatie Woonvisie Startnotitie Actualisatie Woonvisie April 2012: Sector Grondgebied 1 Inleiding De kwaliteit van het wonen in de gemeente Westvoorne is hoog. De natuurlijke woonomgeving en de kwaliteit van de woningen

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

De (kern)taken van DSO. Werkbespreking voor de commissie Ruimte 3 november 2010

De (kern)taken van DSO. Werkbespreking voor de commissie Ruimte 3 november 2010 De (kern)taken van DSO Werkbespreking voor de commissie Ruimte 3 november 2010 Inleiding De volgende onderwerpen komen aan de orde De structuur van DSO De activiteiten van DSO De nabije toekomst van DSO

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK ALGEMEEN Woningstichting Wonen Vierlingsbeek is een kleine woningcorporatie (ca. 500 vhe) met een sterke lokale binding. De stichting wordt bestuurd door een

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING DATUM : 28-11-2012 OVER Het HerontwikkelLAB Introductie 2 VISIE Het overaanbod van kantoorruimte en de veranderde vraag ernaar hebben een omvangrijke en veelal structurele

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN Deze notitie behandelt enkele conclusies op hoofdlijnen, gebaseerd op de 36 inzendingen die zijn ingediend voor de pilot woonconcepten voor EU-arbeidsmigranten. Positieve

Nadere informatie

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid Slim Maasterras Drechtsteden Zakelijk Kansen voor Duurzaamheid Dynamisch Voorbeeld van hoogwaardig functioneel groen in stedelijke context Boston Children s Museum Plaza, Boston Michael van Valkenburg

Nadere informatie

KENNISMAKING ZIJDEKWARTIER IN 15 PROJECTEN

KENNISMAKING ZIJDEKWARTIER IN 15 PROJECTEN KENNISMAKING ZIJDEKWARTIER IN 15 PROJECTEN 20180430 PARTICIPATIE EN DEBAT We zijn als architect graag de spin in het web. We zijn vaak niet alleen adviseur, maar ook projectleider en begeleiden een project

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Meer woonkansen voor ouderen

Meer woonkansen voor ouderen Meer woonkansen voor ouderen Ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving blijven wonen. Met een slimme combinatie van maatregelen maakt u als gemeente dat mogelijk. Uw resultaten: Efficiënte

Nadere informatie

Themaonderzoek Bouwen en Wonen USP Marketing Consultancy, mei 2018

Themaonderzoek Bouwen en Wonen USP Marketing Consultancy, mei 2018 Themaonderzoek Bouwen en Wonen 2018 USP Marketing Consultancy, mei 2018 Management Samenvattting Nog aanpassen Samenvatting Het onderzoek Bouwen en Wonen 2018 is een initiatief van vakblad ROm/Stadszaken.nl,

Nadere informatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Tineke Lupi, projectleider Platform31 netwerk bijeenkomst van afterworknet, op 31 oktober 2017 Den Haag Wat is een wooncoöperatie? Zelforganisatie in het

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Leve het werkmilieu. ZEE EVENT 10/11/10 Jeanet van Antwerpen Partner-bestuurder

Leve het werkmilieu. ZEE EVENT 10/11/10 Jeanet van Antwerpen Partner-bestuurder Leve het werkmilieu ZEE EVENT 10/11/10 Jeanet van Antwerpen Partner-bestuurder Opbouw Context: zekerheden van de toekomst Duurzaamheid gebiedsontwikkeling en werkmilieus Sturingsknoppen: ruimtelijk, financieel,

Nadere informatie

Presentatie evaluatie RAP

Presentatie evaluatie RAP Presentatie evaluatie RAP Regio Alkmaar PORA Wonen 5 november 2014 Dicky Sijpkens Agenda 1. Achtergrond van de evaluatie 2. Opzet van de evaluatie 3. Algemene bevindingen en verbetervoorstellen 4. Regio

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

advies, management, verhuur, (her)ontwikkeling, taxaties en bemiddeling SAMEN MEER WAARDE

advies, management, verhuur, (her)ontwikkeling, taxaties en bemiddeling SAMEN MEER WAARDE advies, management, verhuur, (her)ontwikkeling, taxaties en bemiddeling SAMEN MEER WAARDE SAMENMEERWAARDE WPM Groep staat voor ruim 20 jaar visie, kennis en ervaring op het gebied van advies, ontwikkeling

Nadere informatie

Gebieden Energie Neutraal

Gebieden Energie Neutraal Gebieden Energie Neutraal Kennismaken met het programma GEN Liesbeth Schipper 27 september 2012 Inhoud Achtergrond Opzet GEN programma GEN Nieuwbouw Energieconcept Ontwikkel en businessmodel Omgeving GEN

Nadere informatie

9-9-2013. Lectoraat Gebiedsontwikkeling & Transitiemanagement. Dr. ir Gert-Joost Peek MRICS 17 september 2013 Minor Rotterdam Green Capital

9-9-2013. Lectoraat Gebiedsontwikkeling & Transitiemanagement. Dr. ir Gert-Joost Peek MRICS 17 september 2013 Minor Rotterdam Green Capital Lectoraat Gebiedsontwikkeling & Transitiemanagement Dr. ir Gert-Joost Peek MRICS 17 september 2013 Minor Rotterdam Green Capital 1 Inhoud Wat is gebiedsontwikkeling? Verleden, heden en toekomst van gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Wijkontwikkelingsplan Transvaal, Den Haag. Bezoek projectorganisatie Leon, Nicaragua 26 september 2006 Presentatie Willem Sulsters

Wijkontwikkelingsplan Transvaal, Den Haag. Bezoek projectorganisatie Leon, Nicaragua 26 september 2006 Presentatie Willem Sulsters Wijkontwikkelingsplan Transvaal, Den Haag Bezoek projectorganisatie Leon, Nicaragua 26 september 2006 Presentatie Willem Sulsters Inhoud Stedelijke Ontwikkeling Den Haag Wijkplan Transvaal Ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Movares Duurzaamheidsscan

Movares Duurzaamheidsscan Movares Duurzaamheidsscan Innovatief procesinstrument Grip op duurzaamheid in elke projectfase Grip op duurzaamheid van A tot Z. Dat is de ambitie van Movares. Voor veel mensen en partijen is duurzaamheid

Nadere informatie

Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen

Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen Versnipperd grondeigendom in gebiedstransformatie Ambitie: integrale gebiedsontwikkeling Eigendom en belangen zijn versnipperd Geen grootschalige actieve

Nadere informatie

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm Ketensamenwerking Inbo Bouwkunde Inbo Bouwkunde heeft talentvolle professionals die ambities hebben om landelijke en stedelijke gebieden in te richten. Onze kracht is om in een professionele omgeving,

Nadere informatie

Contactpersoon/contactpersonen Saskia Heins (opleidingsmanager) Master of Urban and Area Development

Contactpersoon/contactpersonen Saskia Heins (opleidingsmanager) Master of Urban and Area Development Bijlage 4; Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe joint degree 1 Verplaatsing bestaande opleiding Nevenvestiging bestaande

Nadere informatie

Masterclass Succes in gebiedsontwikkeling

Masterclass Succes in gebiedsontwikkeling Masterclass Succes in gebiedsontwikkeling Werkt u mee aan gebiedsontwikkelingsprojecten en kunt u deskundige feedback gebruiken? Wilt u een succesvol gebiedsplan realiseren? Dan is de Masterclass Succes

Nadere informatie

Vastgoed, de starter of de stopper van uw onderneming?

Vastgoed, de starter of de stopper van uw onderneming? Vastgoed, de starter of de stopper van uw onderneming? Inhoud Introductie Huidige situatie zorgvastgoed ontwikkeling Welke punten verdienen de aandacht bij het ontwikkelen van zorgvastgoed? Huren of vastgoed

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Persoonsgegevens Naam:

Curriculum Vitae. Persoonsgegevens Naam: Curriculum Vitae Persoonsgegevens Naam: B. (Bob) Langendoen Geboortedatum: 30 januari 1965 Adres kantoor: Bredaseweg 108a sectie 11 4902 NS Oosterhout (NB) Telefoon: +31 6 1350 7872 Telefoon kantoor: +31

Nadere informatie

Werkende bedrijventerreinen

Werkende bedrijventerreinen Werkende bedrijventerreinen Dr. Cees-Jan Pen, programmamanager Platform31/Lector Vastgoed Fontys 1 Mijn agenda Bedrijventerreinen hoger op de politieke agenda: banen, mkb, leefbaarheid, economisch belang

Nadere informatie

Speerpunten Herstructurering: schoon, heel, veilig. Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid

Speerpunten Herstructurering: schoon, heel, veilig. Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid Speerpunten 2018 Herstructurering: schoon, heel, veilig Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid Duurzame energie en circulaire economie Transformatie van bestaande werklocaties Delen van

Nadere informatie

Smaakmakerssessie Maastricht

Smaakmakerssessie Maastricht Smaakmakerssessie Maastricht Wat zijn de kansen voor zelfbouw? Fotoverslag bijeenkomst 19 november 2014 Gewoon beginnen, dan komen de mensen vanzelf Vrijbuiters, eigenheimers, ondernemers en mensen met

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Herontwikkeling WC in kwetsbare wijken Arjan de Vries

Herontwikkeling WC in kwetsbare wijken Arjan de Vries Herontwikkeling WC in kwetsbare wijken Arjan de Vries Herontwikkeling WC in kwetsbare wijken Synchroon Trends in boodschappenland Het grotere geheel Van Hogendorpkwartier Uitdagingen VHK Succesfactoren

Nadere informatie

COrpus den hoorn-zuid: kansen voor transformatie!

COrpus den hoorn-zuid: kansen voor transformatie! COrpus den hoorn-zuid: kansen voor transformatie! Een aanbieding van De Urbanisator, een initiatief van APPM Management Consultants en Urhahn Urban Design 22 oktober 2012 www.urbanisator.nl Aanleiding

Nadere informatie

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK?

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK? Margriet Drijver Corporatiebestuurder sinds 2004 Voormalig lid RegieRaad Bouw, Vernieuwing Bouw Voormalig lis Aedesbestuur Trekker Actieteam Professioneel Opdrachtgeverschap tijdens ActieAgenda Bouw Initiatiefnemer

Nadere informatie

Pas je huizen aan of breng je mensen in beweging? Kees Konings, DomaVita Vastgoedadvies

Pas je huizen aan of breng je mensen in beweging? Kees Konings, DomaVita Vastgoedadvies Transformatie bestaande woningvoorraad Pas je huizen aan of breng je mensen in beweging? Kees Konings, DomaVita Vastgoedadvies Kansen en uitdagingen voor West-Brabant Thema s/ Agenda: 1. Steden en (kleine)

Nadere informatie

De stad als onderneming?

De stad als onderneming? IkZitopZuidZ id De stad als onderneming? Willem Sulsters & Hidde van der Veer Conferentie Kansrijk ondernemen in de krachtwijken Rotterdam, 14 oktober 2009 IkZitopZuid Wie zijn wij? IZoZ is een privaat

Nadere informatie

Nieuwe dynamiek voor binnensteden

Nieuwe dynamiek voor binnensteden Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Nieuwe dynamiek voor binnensteden Drs. I.R.M. Ploegmakers MRICS Manager Retail Consultancy bij WPM Groep De binnensteden van de toekomst Ingrid Ploegmakers

Nadere informatie

De nieuwe Woonvisie. Plan van Aanpak

De nieuwe Woonvisie. Plan van Aanpak Plan van Aanpak De nieuwe Woonvisie Opsteller: Carine Roijakkers / Angelique Remijn Afdeling: Volkshuisvesting Versie/status: 1.1 Datum: 18 juni 2015 Wethouder: Piet Machielsen Afdelingshoofd: Carlo van

Nadere informatie

Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen

Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen Versnipperd grondeigendom in gebiedstransformatie 1. Inleiding en voorstellen 2. Uitleg modellen 3. Oog voor elkaars belangen 4. Aanpak 5. Aanzet voor

Nadere informatie

ontwikkeling wordt een begrip

ontwikkeling wordt een begrip ontwikkeling wordt een begrip Ambitieus en nieuwsgierig Vooraan in de bus, met de neus tegen het raam. Niet geheel zonder risico. Want wie iets groots wil verrichten, moet weten waar het gebeurt. Wat mensen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

ibisapps IBIS4Budget-live

ibisapps IBIS4Budget-live ibisapps IBIS4Budget-live projecten budgetten bewaken bewaken Quote In onze gebiedsontwikkeling heb ik behoefte aan actueel inzicht. In de stand van zaken van vandaag, maar ook in de kansen en bedreigingen

Nadere informatie

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed.

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed. Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed www.stevensvandijck.nl Van klaslokaal naar eigentijdse leeromgeving Benthem Crouwel Architekten, foto Jannes Linders. Wie zijn wij? Stevens

Nadere informatie

Tafels Mirt-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen/Verstedelijking

Tafels Mirt-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen/Verstedelijking Tafels Mirt-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen/Verstedelijking De beschrijvingen van onderstaande tafels zijn geen vastgestelde doelen en werkwijzen. De uitkomsten en werkwijzen worden in samenspraak

Nadere informatie

1.G - DE MAKELAAR ALS NIEUWBOUWSPECIALIST

1.G - DE MAKELAAR ALS NIEUWBOUWSPECIALIST 1.G - DE MAKELAAR ALS NIEUWBOUWSPECIALIST Anke Bodewes, voorzitter vakgroep NVM Wonen Neprom Dag van de Projectontwikkeling Den Bosch, 15 mei 2014 met lef en liefde ontwikkelen SYNCHROON Zoetermeer 15

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: L.Garnie@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale Staten Datum 1 juni 2017 Ons kenmerk

Nadere informatie

Locatiesynergie. (de noodzaak van) verknopen bij de herontwikkeling van stationslocaties

Locatiesynergie. (de noodzaak van) verknopen bij de herontwikkeling van stationslocaties Locatiesynergie (de noodzaak van) verknopen bij de herontwikkeling van stationslocaties Inhoud 2 < Waardeketens < Multidisciplinaire benadering < Meerwaarde van samenhang < Samenhang door samenwerking

Nadere informatie

Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling (DRO) Hans Verspoor Ministerie I&M

Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling (DRO) Hans Verspoor Ministerie I&M Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling (DRO) Hans Verspoor Ministerie I&M Inhoud presentatie Waarom duurzame gebiedsontwikkeling Programma Duurzame ruimtelijke ontwikkeling Leren van koplopers Handreiking DRO

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

waar is ruimte in de stad?

waar is ruimte in de stad? Briefing ontwerpteams: waar is ruimte in de stad? Briefing voor ruimtelijke verkenningen in de 8 stadsdelen van Den Haag. Dit project is onderdeel van de Agenda Ruimte voor de Stad. De stad aan zet 14

Nadere informatie

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017 Zaaknummer: 285382 Raadsvergadering d.d. 30 oktober 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 2 oktober 2018 Portefeuillehouder: P. Vemer Behandelend ambtenaar: F.A. Rozema Doorkiesnummer: 812 E-mail

Nadere informatie

Informatieavond Integrale Gebiedsontwikkeling Zuidplas

Informatieavond Integrale Gebiedsontwikkeling Zuidplas Informatieavond Integrale Gebiedsontwikkeling Zuidplas 7 november 2017 #OntwikkelZuidplas Programma Terugblik op de conferenties Thematische uitgangspunten Identiteit en woonmilieus Landschap Duurzaamheid

Nadere informatie

VVG Congres Visie op de toekomst vanuit de markt

VVG Congres Visie op de toekomst vanuit de markt Visie op de toekomst vanuit de markt Peter van der Gugten Algemeen directeur, Proper-Stok Ontwikkelaars, Ede Proper-Stok sterkt de stad Kennis Creativiteit - Innovatie én Ondernemerschap Waar is in NL

Nadere informatie

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010 Wonen in Dordrecht De crisis voorbij?; trends en verwachtingen 30 november 2010 Inhoudsopgave 1. Wat willen we? Beleid en welke afspraken zijn er voor Dordrecht? 2. Hoe staan we er voor? Stand van zaken

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE DEN HAAG ZUIDWEST

STRUCTUURVISIE DEN HAAG ZUIDWEST concept DECEMBER 2003 GEMEENTE DIENST STEDELIJKE ONTWIKKELING CONCEPT versie december 2003 1 Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Met medewerking van: Dienst Stadsbeheer Ingenieursbureau Den

Nadere informatie

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2 P NAAR C 2 NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ Uw navigatie naar toekomstbestendig C 2 -neutraal en/of aardgasvrij wonen Bepaal je eigen route naar C 2 -neutraal en aardgasvrij, met een toekomstbestendig, gewild en

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

HAAGSE AANPAK DUURZAME STEDENBOUW

HAAGSE AANPAK DUURZAME STEDENBOUW HAAGSE AANPAK DUURZAME STEDENBOUW duurzame economie sociaal culturele duurzaamheid ecologische duurzaamheid DUURZAME STEDENBOUW Inhoud presentatie Opgave Werkwijze 4 thema's Resultaten en vervolgproces

Nadere informatie

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking 1 2 Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking Medio 2019 moet Nieuw-Mathenesse een modern, gemengd bedrijventerrein zijn waarmee de gemeente

Nadere informatie

neutraal & aardgasvrij

neutraal & aardgasvrij Op naar CO 2 neutraal & aardgasvrij UW NAVIGATIE NAAR TOEKOMSTBESTENDIG CO 2 NEUTRAAL EN/OF AARDGASVRIJ WONEN KAW architecten en adviseurs Juni juni 2018 Voegt u graag daad bij het woord? Wilt u een concrete

Nadere informatie

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Samen kiezen voor een sterke woningmarkt Martin Hoiting/Rob Ravestein 14 oktober 2013 verandering in denken: één woningportefeuille welke woningen hebben we nodig

Nadere informatie

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Profielschets Manager Financiën Omnivera GWZ ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Adviseurs ERLY: drs. Lilian Vos Telefoonnummer: 035 543 00 88 Omnivera GWZ Omnivera

Nadere informatie

Herontwikkeling bedrijventerrein Arkel Presentatie aan de gemeenteraad van de gemeente Giessenlanden

Herontwikkeling bedrijventerrein Arkel Presentatie aan de gemeenteraad van de gemeente Giessenlanden Herontwikkeling bedrijventerrein Arkel Presentatie aan de gemeenteraad van de gemeente Giessenlanden 17 september 2015 inhoud 2. Historie 1. Introductie 4. Organische ontwikkeling 3. Hoe nu verder? 5.

Nadere informatie