Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens. Door Joachim Meÿer. Vertaling Langzwaard hoofdstuk 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens. Door Joachim Meÿer. Vertaling Langzwaard hoofdstuk 3"

Transcriptie

1 Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens Door Joachim Meÿer Vertaling Langzwaard hoofdstuk 3 Door Krist Martens, voor de Hallebardiers 2012

2 Hoofdstuk 3 : aangaande de posturen Elk gevecht bestaat uit drie momenten, met name het begin, het midden en het einde(1). In het begin moet men gebruik maken van twee verschillende elementen, met name de posturen en de houwen die uit de posturen ontstaan. Alhoewel deze posturen sierlijke alsook noodzakelijke posities zijn, geven zij de mogelijkheid om het volledige lijf door middel van het zwaard te weren. In deze posturen komt men voor zijn tegenstander in een goede stand of positie zodat men niet overrompeld wordt door deze tegenstander. Vanuit de posturen kan men onmiddellijk afweren wat de tegenstander tegenover je stelt. Zo kan hij je blijven aanvallen zonder jou te kwetsen, echter door dit werk maakt hij zichzelf open voor jou. Hierdoor moet hij zijn aanval stoppen of zichzelf terugtrekken, en zo het initiatief te verliezen. Op dit moment kan je vanuit je postuur je tegenstander zelf aanvallen met je eigen werk. Daar de posturen of de posities hun oorsprong hebben in de vier kwartieren van het lichaam, boven, onder, links en rechts. Zo is ook de tegenstander verdeeld in dezelfde vier kwartieren. Verwant aan deze kwartieren zijn de vier hoofdposturen, met name de os, de ploeg, van het dak en de dwaas. Hieruit kan men de secundaire posturen begrijpen, met name de toornige postuur, de lange punt, de wisselaar, de geschrankte postuur, de ijzeren poort, de hangende punt, de sleutel en de eenhoorn.

3 De os Ochs Het bovenste deel van het lichaam wordt verdedigd met de os, die twee kwartieren weert met name links- en rechtsboven. Men plaatst zich als volgt in de rechteros : sta met je linkervoet voor, houd het zwaard met het kruisgevest rechts hoog naast het hoofd zodat de punt voorwaarts is gericht naar het gezicht van de tegenstander Voor de linkeros : draai dit om, namelijk sta met je rechtervoet voor, houd het zwaard met het kruisgevest links hoog naast het hoofd. Dit wordt getoond door de linkerfiguur op de voorgrond op illustratie B. De ploeg Plfug Het onderste deel van het lichaam wordt verdedigd met de ploeg, die twee kartieren weert met name links- en rechtsonder. De rechter- en linkerploeg zijn op zich niets meer dan een steek van onder af. Men plaatst zich als volgt in de rechterploeg : sta met je rechtervoet voor, houd het zwaard met het kruisgevest naast je voorste knie(2). Richt de punt naar het gezicht van de tegenstander, net alsof je hem van onder af wil steken. Terwijl je in de rechterploeg staat, stap voorwaarts met je linkervoet en sta gelijkaardig om je zo in de linkerploeg te positioneren. De rechterploeg wordt getoond door de rechterfiguur op de voorgrond op illustratie B.

4 Van het dak Tag De postuur van het dak, die ook gekend is als de hoge postuur wordt als volgt uitgevoerd. Sta met je linkervoet voor, houd het zwaard hoog boven je hoofd zodat de punt recht boven je staat. Let op de linkerfiguur op de voorgrond van illustratie C die toont hoe men vanuit deze postuur kan werken. Alle werk die van boven komt, noemt met alles die van het dak of van de hoge postuur komt. Daarom wordt deze postuur van het dak genoemd (3). De postuur van de dwaas Olber De postuur van de dwaas is mijn interpretatie van het woord idioot (4) die zoveel betekent als naïef. Omdat men vanuit deze postuur geen enkele beslissende aanval gemaakt kan worden. Men gebruikt deze postuur enkel om een opening creëren bij de tegenstander door zijn aanvallen te pareren of te blokkeren. Deze postuur kan gebruikt worden om de maat te nemen van een dwaze of naïeve tegenstander die niet klaar blijkt om zich te weren voor de tegenaanval. De postuur van de dwaas wordt als volgt uitgevoerd : sta met je linkerbeen voor, houd het zwaard met de punt uitgestrekt naar de grond voor de voorste voet. Dit met de korte snede naar boven, de lange naar onder. Zo sta je correct in de postuur van de dwaas, net als de rechterfiguur op de voorgrond van illustratie C.

5 De toornige postuur Zornhut De toornige postuur wordt zo genoemd omdat deze postuur een toornige attitude ten toon spreidt. Hij wordt als volgt uitgevoerd : sta met je linkervoet voor, houd je zwaard aan je rechterschouder, zodat de kling achter je hangt klaar om aan te vallen. Men moet merken dat alle technieken die vanuit de postuur van de os kunnen worden uitgevoerd, ook uitgevoerd kunnen worden vanuit de toornige postuur. Enkel moet je, om je tegenstander te misleiden, andere gebaren (acties) gebruiken om hem te misleiden in dit kwartier. Je kan deze postuur gebruiken of snel de andere. Plaats je in deze postuur net zoals de figuur in de illustratie met de letter E.

6 De lange punt Langort Sta met je linkervoet voor, houd je zwaard met uitgestrekte armen lang voor zijn gezicht, zodat je punt voor het gezicht van je tegenstander staat. Zo plaats je jezelf in de postuur van de lange punt, net zoals de figuur in de illustratie met het nummer A toont.

7 De wissel Wechsel Deze postuur wordt zo uitgevoerd : sta met je rechtervoet voor en houd je zwaard naast je zijde met de punt of het zwak uitgestrekt naar de grond. Zodat de korte snede naar je tegenstander wijst, zoals de figuur die je kan zien in de illustratie D. De zijpostuur Nebenhut Plaats je zo in deze postuur : sta met je linkervoet voor en houd je zwaard naast je rechterzijde met de punt naar de grond. Zodat de pommel opwaarts en de korte snede tegen je staat.

8 De ijzeren poort Eisenport Wat de ware ijzeren poort is wordt later in het rapiervechten uitvoeriger beschreven. Omdat het steken met het zwaard, door ons Duitsers werd afgeschaft, is ook deze postuur volledig ten gronde gegaan. Alhoewel wat heden ten dage wel gebruikt wordt door de Italianen en andere natiën, in feite de geschrankte postuur is. Deze wordt door de onervaren vechters gebruikt daar zij de kennis van de ijzeren poort laken (5). Er is echter een verschil tussen beiden, daarom zal ik beiden hier kort verklaren. De ijzeren poort wordt zo uitgevoerd : sta met je rechtervoet voor, houd je zwaard met het gevest voor je knie met gestrekte hangende armen. Zo dat je punt voor je opgericht naar het gezicht van je tegenstander gericht staat. Houd zo je zwaard als verdediging voor je zoals een ijzeren poort, zodat, wanneer je met je voeten wijd en je lijf laag staat, je zo alle houwen en steken vandaar uit kan afwenden. De geschrankte postuur is echter wanneer je je zwaard met gekruiste handen voor je met de punt naar de aarde houdt. Zoals de figuur in de illustratie F overduidelijk toont.

9 De hangende punt Hangentort Hoe je de hangende punt moet uitvoeren word je geleerd door de rechtse figuur in dezelfde illustratie F. Alleen dat hier de armen niet genoeg gestrekt worden (6). Daarom plaats je in de vermelde postuur als volgt : sta met je rechtervoet voor, houd je zwaard met uitgestrekte armen voor je zodat de zwaardkling iets nederwaarts naar de grond hangt. Deze positie is dan ook zeer gelijkaardig aan de os. Alleen dat je in de positie van de os je de armen rechtop houdt. Hier echter moeten ze recht voor je gezicht uitgestrekt worden, en moet je het zwaard naar de grond laten hangen. Daarom wordt het de hangende punt genoemd. De sleutel Schlüssel De sleutel wordt voorgesteld door de figuur in de illustratie met het nummer D. Sta met je linkervoet voor en houdt je zwaard met het gevest en gekruiste handen voor de borst. Zo dat de korte snede op je linkerarm ligt en je punt voor het gezicht van je tegenstander staat. Zo wordt de postitie of de postuur correct uitgevoerd.

10 De eenhoorn Eynhorn Kom in het toevechten met je linkervoet voor en vleugel opwaarts vanaf beide zijden, alsof je jezelf in de voorgaande postuur van de sleutel wil plaatsen, ga echter met gekruiste handen over naar je rechterzijde. Zo dat de punt in de hoogte boven je staat. Dit heet de eenhoorn, en sta zoals je kan zien zoals de figuur aan de rechterkant in illustratie E.

11 En dit zijn de namen en omschrijvingen van de posturen of posities en hoe ieder van hen volbracht wordt of uitgevoerd wordt in je werk. Nu in alle gevechten moet je houwen, werken, pareren, en voer je je werk uit zoals je wil. Blijf echter niet talmen in een postuur, maar ga steeds van de ene naar de andere postuur en verander van de ene naar de ander. Het zal je betamen om goed op te letten hoe deze posturen van de ene naar de andere volgen. Welke ik kort zal verklaren door te houwen door de lijnen of straten. Eerst wanneer je de hoge- of schedelhouw uitvoert vind je drie posturen. In het begin bevind je je in de postuur van het dak, in het midden in de lange punt, en op het einde in de postuur van de dwaas. Zo heb je in een rechte lijn van bovenaf van A naar E drie posturen. Ga je echter wederom van onder naar boven met gekruiste armen om te pareren, passeer je opnieuw door drie posturen, namelijk in het begin in de ijzeren poort (7), in het midden in de hangende punt, en op het toppunt hoog in eenhoorn. Trek je je zwaard met het gevest voor je borst, zodat korte snede op je linkerarm ligt, zo sta je in de sleutel. Zo ga je op en neer van de ene postuur naar de andere in de lijn A en E. Er zijn twee andere lijnen die schuin door de rechte lijn gaan. Eén gaat van het rechterkwartier boven, gemarkeerd met lijn H en D, de ander die van het linkerkwartier boven naar het rechterkwartier onder gaat, gemarkeerd met de lijn B en F. Door welke je ook houwt (zoals hierboven omschreven en ik hier nog eens kort wil herhalen) (8) alle houwen en posturen kunnen uitgevoerd worden aan beide zijden, met name rechts en links. Om het kort te houden zal ik ze echter het merendeel maar aan een kant beschrijven. Zo start je eerst in de toornige postuur, vanwaar de houw ook zijn naam krijgt, dit is de toornige houw omwille van zijn toornige kenmerken. Halfweg de houw bevind je je in de lange punt, en op het einde in de wissel. Houw je van hieruit opnieuw naar boven, ga je wederom door drie posturen. Bij aanvang bevindt je

12 je in de zijpostuur, in het midden wederom in de lange punt en op het einde boven je in de eenhoorn. Strijk je (9) door bovenvermelde lijn naar boven, zij het van welke zijde ook, zo vertrek je vanuit de wissel, door de lange punt in de toornige postuur. Ook kun je in het opstrijken je zwaard draaien in de hangende punt, vanwaar je als je verder boven je gaat in de postuur van de os. Zo vind je, van zodra je door een van deze lijnen gaat, minstens drie posturen. Een goede vechter moet echter beseffen dat hij niet lang in een postuur mag talmen. Echter zodra hij zijn tegenstander kan bereiken, moet hij hem aanvallen en zijn voorgenomen techniek uitvechten. Daar lang wachten vergt veel pareringen, van waaruit men moeilijk/langzaam tot aanvallen kan komen. Wat ik meer zal uitleggen in het stuk over het pareren. De posturen zijn ook nuttig voor het kiezen van je technieken. Of wanneer men in het voorhouwen(10) zonder gevaar in een postuur komt, kan men zich onmiddellijk van daaruit herinneren met welke techniek men van hieruit kan toevechten (11). Ze dienen dan ook niet enkel om sierlijk te wisselen van de ene postuur naar de andere, maar ook om de tegenstander te verwarren en onzeker te maken hoe hij tegen je vechten moet. En ten laatste zijn ze ook nuttig en goed om je tegenstander zijn technieken te doorzien en te herkennen welke techniek hij tegenover je zal gebruiken. Zo heb ik veel gezegd over deze kunst, namelijk het toevechten naar je tegenstander. Die gebeurt door te houwen door de posturen. Hierachter volgt het tweede stuk van deze kunst, namelijk de houwen, die ook nog bij het eerste deel horen.

13 Noten : 1. vergelijk het zufechten krieg abzug van de oude meesters. 2. opmerkelijk verschil met de ploeg van de oude meesters die het kruisgevest niet zover voor zich houden, het kruisgevest wordt eerder rond ter hoogte van de heup geplaatst. 3. Opmerkelijk dat Meyer helemaal niet spreek van een postuur van het dak aan de schouder. Deze postuur, zeer gekend bij de ouder meesters, komt niet voor in het werk van Meyer. 4. Der Olber wirt meines erachtens von dem wort Alber, in tegenstelling tot de ouder meesters gebruikt Meyer Olber ipv Alber. Modern Duits : Albern : licht, simpel, idioot, dwaas, onbezonnen, uilachtig. 5. Interpretatie wijkt hier deels af van de Forgeng vertaling. Duitse transcriptie : Was die recht Eysenport ist / wirstu hieunder im Rapier Fechten weitläuffgern bericht finden / Dan dieweil das stchen mit dem Schwerdt bey uns Teutschen auffgehaben / ist auch dise Hut gentzlich abkommen und zu grundt gangen / brauchen es aber Heutigs tags die Italianer und andere Nationen / ist jetz im grund die Schranckhut / und wird von den unerfarnen als die von der Eisenport keinen bericht haben dafür gebrauchet. Forgeng vertaling : You will find the true irongate presented more fully later in the treatise on rapier combat for since thrusting with the sword is abolished among us Germans, this guard has also entirely fallen into disuse and been lost; however these days the Italians and other nations use it. Nowadays the term is taken as equivalent to the crossed guard (schrankhut) and is used for it by the inexperienced, since they lack knowledge about the irongate Ik wijk af van Forgengs vertaling omdat Meyer het word grundt gebruikt, wat ik interpreteer als grond. Het lijkt een mooie zinsspeling van Meyer dat de techniek uit de ijzeren poort, samen met de punt van het zwaard ten gronde is gegaan, lees niet meer gebruikt wordt, gemuteerd is in een schrankhut. 6. Het is duidelijk dat Meyer niet tevreden was over de weergave van de hangende punt in deze illustratie/houtsnede van Tobias Stimmer. Meyer laat er geen twijfel over bestaan dat de handen gestrekt moeten worden bij het uitvoeren van de hangende punt. 7. Meyer blijft dubbel in zijn keuze voor de ijzeren poort of geschrankte houding. Waar hij eerst meewarig doet over de vechters die de geschrankte houding de ijzeren poort noemen, gebruikt hij deze hier zelf. 8. Meyer gebruikt hier een zeer gekunstelde zinsconstructie 9. Strijken : opwaartse aanval met de korte snede vanuit de wissel. 10. Meyer gebruikt hier het woord vorhauwen, niet het woord Anfang of zufechten. Bedoelt hij hiermee dat er gehouwt kan worden voor een definitieve aanval wordt geplaatst, lees houwen van de ene postuur naar de andere op een veilige afstand? 11. Hier gebruikt Meyer wel het woord zufechten en niet vorhauwen.

Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens. Door Joachim Meÿer. Vertaling Langzwaard hoofdstuk 4

Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens. Door Joachim Meÿer. Vertaling Langzwaard hoofdstuk 4 Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens Door Joachim Meÿer Vertaling Langzwaard hoofdstuk 4 Door Krist Martens, voor de Hallebardiers 2012 Hoofdstuk 4 : aangaande houwen Nu komen we tot de kunst

Nadere informatie

(pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek.

(pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek. (pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek. Als je met je rechtervoet naar voor staat, je tegenstander echter tegenover jou staat met zijn linkervoet en hij de punt van zijn zwaard

Nadere informatie

(pdf p. 100, München-manuscript plaat 61). Twee openingen aan de linkerkant

(pdf p. 100, München-manuscript plaat 61). Twee openingen aan de linkerkant (pdf p. 100, München-manuscript plaat 61). Twee openingen aan de linkerkant Wanneer jullie beiden naar elkaar toekomen door jullie zwaard krachtig te zwaaien, plaats dan je linkervoet naar voor en hou

Nadere informatie

(pdf p. 50, München-manuscript plaat 11). Een andere manier van navolgen. Nachrayßen

(pdf p. 50, München-manuscript plaat 11). Een andere manier van navolgen. Nachrayßen (pdf p. 50, München-manuscript plaat 11). Een andere manier van navolgen. Nachrayßen Wanneer je met je linkerbeen zou naar voor staan, moet je houwen vanaf je rechterkant en onmiddellijk volgen met je

Nadere informatie

Nederlandse interpretatie van de Codex.44.A.8 (1452) (Codex Peter Von Danzig of Codex MS 1449)

Nederlandse interpretatie van de Codex.44.A.8 (1452) (Codex Peter Von Danzig of Codex MS 1449) Nederlandse interpretatie van de Codex.44.A.8 (1452) (Codex Peter Von Danzig of Codex MS 1449) Gebaseerd op Duitse transcriptie door Dierk Hagedorn van Hammaborg Krist Martens voor de Hallebardiers 2011

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou Basisoefeningen Nu de standen bekend zijn, moeten de overgangen van de één naar de andere stand getraind worden. Hiervoor zijn 8 basisoefeningen bedacht die bijna elke overgang omvangt. Bij sommige oefeningen

Nadere informatie

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte.

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. MUAYTHAI TECHNIEKEN 1.0) Gevechtsposities. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. 1.2 Rechts voor positie: Rechtervoet

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Begrippenlijst: Nieuwe versie Liechtenauer en Ringeck langzwaard. Zoals gebruikt in de lessen van Zwaard & Steen. Laatste aanpassing: 21/1/2016

Begrippenlijst: Nieuwe versie Liechtenauer en Ringeck langzwaard. Zoals gebruikt in de lessen van Zwaard & Steen. Laatste aanpassing: 21/1/2016 Begrippenlijst: Nieuwe versie Liechtenauer en Ringeck langzwaard. Zoals gebruikt in de lessen van Zwaard & Steen. Laatste aanpassing: 21/1/2016 Interpretatie van begrippen, technieken en principes aan

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel Ju Jitsu Dõ Deel 4 Programma Groen 1 streepje groen verzwaard vallen 2 streepje groen pols achter mouwgreep achter duw aan kraag en arm wurging met voorarm twee polsen voor pols gekruist revergreep 3 streepje

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel Ju Jitsu Dõ Deel 3 Programma Oranje 1 streepje oranje vlot vallen 2 streepje oranje omarmingen duw op de borst greep om het hoofd haargreep 3 streepje oranje toepassing van de worpen 4 streepje oranje

Nadere informatie

TOELICHTING NIVEAU 8 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

TOELICHTING NIVEAU 8 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF TOELICHTING NIVEAU 8 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Inclusief intro bestaat dit muziekstuk uit 17 maten en een intro. In dit muziekstuk heeft niet iedere maat 8 tellen. Het muziekstuk is in een -kwarts-maat

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

LESFICHE. ORGANISATIE OEFENSTOF OPMERKING Vrij lopen in de zaal (10 )

LESFICHE. ORGANISATIE OEFENSTOF OPMERKING Vrij lopen in de zaal (10 ) Lesgever: Paul Corteyn, Eric Feyen, Nele Lesonderwerp: Coördinatie, afstand en timing Schouterden Club: VSB Specifiek thema: Actieve verdediging Datum: 27/12/2009 Doelstellingen Groep: Selectietraining

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm 小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm De beschrijving hieronder is algemeen en kan afwijken van de manier waarop die in de verschillende scholen geleerd wordt. Opening Je staat recht de voeten zijn

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

LEERSTOF BLAUWE GORDEL

LEERSTOF BLAUWE GORDEL LEERSTOF BLAUWE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de BLAUWE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 1 manier tonen om de partner om te kantelen op de grond vertrekkende

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten.

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten. EXCELSIOR ZEDELGEM SEIZOEN 2015-2016 WEDSTRIJDOPWARMING doelgroep vanaf U 15 doelstelling/thema wanneer opwarming duur in totaal 35 minuten benodigdheden ballen, kegels/potjes, richtlijnen coachingwoorden

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval Handeling 1 1.1. De aanval Tori en Uke staan in startpositie 1. Ze lopen naar elkaar toe en op het moment dat Tori zijn rechterbeen voor heeft dwingt Uke Tori naar de grond te gaan door met beide handen

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje U9

Techniekenboekje. geel-oranje U9 Techniekenboekje geel-oranje U9 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het judo

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Laatste teamtraining voor winterstop. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Wintertraining 4 (individueel)

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Laatste teamtraining voor winterstop. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Wintertraining 4 (individueel) Winterprogramma U10 U11 - U12 U13 Vrijdag 15/12 Zaterdag 16/12 Zondag 17/12 Maandag 18/12 Dinsdag 19/12 Woensdag 20/12 Donderdag 21/12 Vrijdag 22/12 Zaterdag 23/12 Zondag 24/12 Maandag 25/12 Dinsdag 26/12

Nadere informatie

18. Overtredingen en scheidsrechterstekens

18. Overtredingen en scheidsrechterstekens 18. Overtredingen en scheidsrechterstekens Naast verbale communicatie kunnen we spelers, coaches, toeschouwers én medescheidsrechters middels gebaren laten op de hoogte stellen van wat er op het ijs gebeurt

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

10-lessenreeks Fitness

10-lessenreeks Fitness 10-lessenreeks Fitness Les 1 Opwarming 3 min doorstappen/ 1min rust/ 1 min crosstrainer 3 min lichte looppas / 1min rust/ 2 min crosstrainer 3 min lichte looppas/ 1min rust/ 3 min crosstrainer Fitness

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Inleiding Dit is dan de opdracht voor onze Leermeesters en aangezien wij er gevormde elementen te doen hebben, sluit deze reeks in zich een samenvatting

Nadere informatie

Power 2A. Toe Weaves Ruglig of in zit. Enkel op de tegenovergestelde knie. Neem de voet vast en maak cirkels met de enkel.

Power 2A. Toe Weaves Ruglig of in zit. Enkel op de tegenovergestelde knie. Neem de voet vast en maak cirkels met de enkel. Power 2A Toe Weaves Ruglig of in zit. Enkel op de tegenovergestelde knie. Neem de voet vast en maak cirkels met de enkel. Segmental glute bridge with lateral shift Ruglig, voeten op heupbreedte. Het bekken

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

Marcheren. Slagwerkgroep. Tambour-maître. Snare drums. Mallet instrumenten. Multi percussion. Quint. Bass Drum. Saxofoons. Slagwerk.

Marcheren. Slagwerkgroep. Tambour-maître. Snare drums. Mallet instrumenten. Multi percussion. Quint. Bass Drum. Saxofoons. Slagwerk. Bij straatoptredens loopt Excelsior in een georganiseerde en uniforme ritmische stoet, dit is marcheren. gaat onder leiding van de tambour-maître. De tambour-maître geeft voor een commando altijd een waarschuwing

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

VOORBEELDEN. Stapsparring & Zelfverdediging

VOORBEELDEN. Stapsparring & Zelfverdediging VOORBEELDEN Stapsparring & Zelfverdediging Ilbo taeryon (één-staps) 1. Links uitstappen, rechts open hand wering, nekslag rechts, nekslag links; 2. Rechts uitstappen lange stand, blok met links, dollyo

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

Winterprogramma U14 - U15. Laatste teamtraining voor winterstop. Vrijdag 29/12 Zaterdag 30/12 Zondag 31/12

Winterprogramma U14 - U15. Laatste teamtraining voor winterstop. Vrijdag 29/12 Zaterdag 30/12 Zondag 31/12 Winterprogramma U14 - U15 Donderdag 14/12 Vrijdag 15/12 Zaterdag 16/12 Zondag 17/12 Maandag 18/12 Dinsdag 19/12 Woensdag 20/12 Donderdag 21/12 Vrijdag 22/12 Zaterdag 23/12 Zondag 24/12 Maandag 25/12 Dinsdag

Nadere informatie

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding Microbe Brevet Microbe brevet: Elke oefening wordt 10 keer uitgevoerd bij de coach. Voor het slagen van een oefening moet je ze 5 keer juist uitvoeren. Wanneer je op alle oefeningen minimum 5 haalde ben

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1 c Het nemen van de vrije worp 3.11 Strafworp BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren, behorende bij de spelregels zaal- en veldkorfbal Scheidsrechtersgebaren a Het toekennen van een strafworp

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen OEFENVORMEN TACTIEK Door Lucas van Krieken A. Verdedigen B. Aanvallen De oefenstof zal echter ook heel veel de techniek aanspreken. Immers, zonder techniek kom je nooit hoog en blijf je dus in een laag

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 EXAMEN PROGRAMMA VOOR SHIKYO (ORANJE GORDEL OF 4

Nadere informatie

Leerstof voor Examen Brassard Geel:! Samenstelling Matthijs Bonefaas, Schermleraar SV Trefpunt Vlaardingen! 2e uitgave augustus 2014!

Leerstof voor Examen Brassard Geel:! Samenstelling Matthijs Bonefaas, Schermleraar SV Trefpunt Vlaardingen! 2e uitgave augustus 2014! Hoofdstuk 1 Leerstof voor Examen Brassard Geel: Samenstelling Matthijs Bonefaas, Schermleraar SV Trefpunt Vlaardingen 2e uitgave augustus 2014 Inhoud Floret Theorie Floret Praktijk Sabel Theorie Sabel

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

Piramide bouwen. Inleiding. Structuur en voorbereiding. Belangrijke aandachtspunten

Piramide bouwen. Inleiding. Structuur en voorbereiding. Belangrijke aandachtspunten Piramide bouwen Inleiding Elke afdeling bouwde al wel eens een piramide tijdens een opdrachtenspel of op een sportfeest. De ene piramide is al wat hoger dan de andere. Het bouwen van een piramide lijkt

Nadere informatie

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u)

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Trainingsschema van: Klant Trainer: Jean-René Ruitenbeek MOBILISATION ANKLE - DORSALFLEXION HALF KNEELING WITH ROD Looptijd schema: 7-2-2017-21-3-2017 MOBILISATION ANKLE - DORSALFLEXION SEATED WITH TOWEL

Nadere informatie

Algemene exameneisen Hansu Martial Arts

Algemene exameneisen Hansu Martial Arts Algemene exameneisen Hansu Martial Arts Gele slip Gele band Basistechnieken Trap- en stoottechnieken, weringen Trap- en stoottechnieken, weringen Taeguks 1 1-staps sparring 2 stuks 4 stuks Zelfverdediging

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Marching Percussion Band. Tambour-maître. Snare drums. Mallet instrumenten. Multi percussion. Quint. Bass Drum. Saxofoons. Slagwerk.

Marching Percussion Band. Tambour-maître. Snare drums. Mallet instrumenten. Multi percussion. Quint. Bass Drum. Saxofoons. Slagwerk. Marcheren Bij straatoptredens loopt Excelsior in een georganiseerde en uniforme ritmische stoet, dit is marcheren. Marcheren gaat onder leiding van de tambour-maître. Tijdens het marcheren wordt er gemusiceerd,

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Borstkas afwijkingen Oefeningen na de operatie Bovenste ledematen Liggend met de mond open. Gewichten van 1 kg. Adem diep in aan het begin van elke oefening/krachtsinspanning

Nadere informatie

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Zondag 25/12. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Laatste teamtraining voor winterstop

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Zondag 25/12. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Laatste teamtraining voor winterstop Winterprogramma U10 U11 - U12 U13 Vrijdag 16/12 Zaterdag 17/12 Zondag 18/12 Maandag 19/12 Dinsdag 20/12 Woensdag 21/12 Donderdag 22/12 Vrijdag 23/12 Training 35+ games U10: TO VFV Gent Evolutiegesprekken

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE RUGPIJN: OEFENTHERAPIE Aspecifieke lage rugpijn bestaat uit klachten waarvoor geen lichamelijke afwijking kan gevonden worden die deze klachten veroorzaakt. Het probleem

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

BEWEGINGSBESCHRIJVING AGD DOMINIQUE VERLENT, SOFIE NAERT

BEWEGINGSBESCHRIJVING AGD DOMINIQUE VERLENT, SOFIE NAERT AGD DOMINIQUE VERLENT, SOFIE NAERT Damesbrug: Zweefkip Zweefkip is voor onze jonge gymnasten een vaak voorkomend tussenelement aan brug. Trainers en gymnasten zullen zeker de ervaring hebben dat het aanleren

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. B junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Steunpunt Schoonspringen Amersfoort Publicatie: 03 Datum: januari 2007 Auteur: Wessel Zimmermann Balazs Vloerprogramma Vanaf 01 oktober

Nadere informatie

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet Super Jumper Brevet Super jumper brevet: Proficiat, je hebt de 3 vorige brevetten, microbe, skipper en jumper, goed behaald. Nu beginnen we aan het 4 de brevet. De puntentelling blijft hetzelfde als bij

Nadere informatie

LEERSTOF GROENE GORDEL

LEERSTOF GROENE GORDEL LEERSTOF GROENE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de GROENE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 2 manieren tonen om de partner om te kantelen op de grond.

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 30-11-2014 Teamfunctie : Verdedigen fase 2, 3 & 4 Doelstelling technisch : Verdedigende houding : Samenwerking tussen de LSP, RSP, CSP, en CAM om druk te zetten in fase 2 Rol tegenpartij : Aanvallen

Nadere informatie

G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g

G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g I n h o u d s o p g a v e 1. I n t r o d u c t i e B l z. 2 2. D e f i n i t i e s B l z. 2-3 2.1 StreetSurfing

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie