Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp"

Transcriptie

1 Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het onderwijs en de jeugdhulp (of: school en wijkteam/jeugdteam) verloopt. U ontvangt deze vragenlijst omdat u bijdraagt aan de ondersteuning en hulp aan kinderen en jongeren. De vragen gaan over hoe u vanuit uw rol de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp (of: school en wijkteam/jeugdteam) ervaart. Het invullen van de lijst kost ongeveer 15 minuten. U kunt de antwoorden tussentijds opslaan en op een later moment verdergaan. Uw antwoorden zijn anoniem. let op! U heeft gekozen voor deze vragenlijst, omdat u uitsluitend in het po, vo, mbo of de voorschoolse educatie werkzaam bent. Wanneer u zowel in het po en het vo werkt, dan vragen wij u de andere vragenlijst in te vullen. In de mail die u gekregen hebt, vindt u de link naar de vragenlijst waarin u de samenwerking voor zowel het po als het vo kunt beoordelen. Hartelijk dank voor uw deelname. (bovenstaande welkomtekst is iets anders in de gecombineerde POVO vragenlijst) Algemene vragen 1. Wat is uw functie? Intern begeleider po Andere functie binnen het po Zorgcoördinator vo Andere functie binnen het vo Leerplichtambtenaar Medewerker JGZ-instelling Medewerker wijkteam/jeugdteam Medewerker (school) maatschappelijk werk Medewerker jeugdhulpinstelling (ambulante jeugdhulp, jeugd-ggz, jeugd LVB) Functie in het mbo Functie in een voorschoolse voorziening We vragen u deze vragenlijst in te vullen voor de onderwijssector waarin u (het meeste) werkt. Binnen welke onderwijssector bent u (het meeste) werkzaam? primair onderwijs/speciaal onderwijs voortgezet onderwijs/voortgezet speciaal onderwijs mbo een voorschoolse voorziening (bovenstaande vraag niet in PO/VO vragenlijst) 2. In welke gemeente bent u werkzaam/ staat de school waar u werkt? Geef keuze voor alle gemeenten + de optie in meerdere gemeenten Alleen tonen bij in meerdere gemeenten :U kunt hieronder invullen in welke gemeenten u werkt. Toelichting: Let op! Het gaat in deze vraag alleen om de gemeenten die meedoen met de monitor (tekstblok)

2 Samenwerking: werkproces Om de hulp aan kinderen en jongeren goed vorm te geven, werken school en jeugdhulp (of wijkteam/ jeugdteam) op verschillende manieren samen. 3. Op welke manier werkt u nu al samen in het werkproces? 4. Er is binnen de school een verantwoordelijke functionaris benoemd voor de aansluiting tussen school en de jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) 5. Er is binnen de jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) een verantwoordelijke functionaris benoemd voor aansluiting met de school 6. Casusoverleg waaraan school en jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) deelnemen 7. Gezamenlijke aandacht voor preventie thuis en op school Toelichting: Met preventie bedoelen we onder andere het versterken van de basis en vroegsignalering. 8. Jeugdhulp is beschikbaar voor lichte, kortdurende hulp aan leerling en/of gezin (vanuit de context van de school) 9. Gezamenlijke toewijzing van onderwijsondersteuning en jeugdhulp 10. Gezamenlijke arrangementen voor onderwijsondersteuning en jeugdhulp 11. Gezamenlijke evaluatie van de uitvoering van onderwijsondersteuning en jeugdhulp 12. Gezamenlijke scholing met professionals van zowel school als jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) 13. Op een andere manier Missie, doelstelling en taakverdeling Uw werkzaamheden worden bepaald door de afspraken die gemeente en onderwijsbestuurders hebben gemaakt. Afspraken over gezamenlijke doelen, over taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. We vragen u bij de volgende vragen aan te geven of u voldoende op de hoogte bent om uw werk goed te kunnen doen. Ja nee 14. Bent u voldoende op de hoogte van de missie en visie van uw samenwerkingspartner(s)? Toelichting: Met samenwerkingspartners bedoelen we de organisaties in onderwijs of jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) met wie u vanuit uw werk samenwerkt 15. Bent u voldoende op de hoogte van de taken van uw samenwerkingspartner(s)? 16. Bent u voldoende op de hoogte van de verantwoordelijkheden van uw samenwerkingspartner(s)? 17. Bent u voldoende op de hoogte van de bevoegdheden van uw samenwerkingspartner(s)? Toelichting: Met bevoegdheden wordt bedoeld: toestemming hebben om taken uit te voeren. 18. Weet u welke doelstellingen gemeente en het samenwerkingsverband hebben op de samenhang tussen onderwijs en jeugdhulp? Geven deze doelstellingen richting aan uw handelen? [alleen tonen als bovenstaande vraag = Ja ] Helemaal niet Meestal niet Soms wel/soms niet Meestal wel Altijd 19. Wilt u uw antwoorden toelichten? Dan kan dit hieronder (tekstblok)

3 Principes in de werkwijze Kunt u hieronder aangeven of u in uw werk handelt volgens de volgende principes? Niet Meestal niet Soms Meestal wel Volledig 20. Overleggen mét ouders en kinderen 21. Het geven van handelingsadviezen aan de leerkracht door jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) [alleen tonen voor de jeugdhulpfuncties] 22. Het betrekken van jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) bij vragen en problemen over leerlingen [alleen tonen voor de onderwijsfuncties] 23. Oplossingsgericht en handelingsgericht werken 24. Het inzetten van jeugdhulp op school of thuis 25. Het inzetten van jeugdhulp dicht bij het gezin 26. Stimuleren van eigen kracht/eigen netwerk van ouders/gezin 27. Een samenhangende aanpak in wijk, school en gezin Organisatie van de onderwijsondersteuning en jeugdhulp De volgende stellingen gaan over mogelijke afspraken die zijn gemaakt tussen u en uw samenwerkingspartner(s) in onderwijs of jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam). We vragen u aan te geven in hoeverre de volgende stellingen van toepassing zijn. in ontwikkeling ja Weet niet 28. Ik heb vaste contactpersonen vanuit de school of vanuit de jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) 29. We trekken samen op in signalering en uitvoering 30. Het functioneren op school maakt onderdeel uit van de jeugd- en gezinsplannen Toelichting: Het plan dat de jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) maakt voor een jeugdige en/of het gezin 31. Het functioneren thuis maakt onderdeel uit van het ontwikkelingsperspectief dat de school opstelt voor de onderwijsondersteuning Toelichting: Het plan dat de school maakt voor een leerling 32. Er is één gezamenlijk plan voor onderwijsondersteuning en jeugdhulp 33. Gezamenlijke onderwijsondersteuning en jeugdhulp worden centraal gecoördineerd 34. De voortgang en de kwaliteit van de onderwijsondersteuning en jeugdhulp worden bewaakt 35. Er is afstemming over signalen over kindermishandeling en huiselijk geweld 36. De afspraken over kindveiligheid en de daarbij horende verantwoordelijkheden zijn bekend 37. Er is afstemming rond het terugdringen van verzuim tussen onderwijs, jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam), jeugdgezondheidszorg en leerplicht Met wie zijn er afspraken gemaakt? [alleen tonen als bovenstaande vraag = In ontwikkeling en Helemaal ] Samenwerkingsverband School Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

4 Schoolmaatschappelijk werk wijkteam/jeugdteam Jeugdhulpinstelling Leerplicht 38. Is het voor u duidelijk welke stappen er moeten worden gezet om aanvullend op onderwijsondersteuning jeugdhulp in te zetten? [alleen tonen voor de onderwijsfuncties] 39. Is het voor u duidelijk welke stappen er moeten worden gezet om aanvullend op jeugdhulp onderwijsondersteuning in te zetten? [alleen tonen voor de jeugdhulpfuncties] Handelen bij verschil van inzicht Bij samenwerking horen afspraken. We vragen u om aan te geven of u op de hoogte bent van afspraken over verschil van inzicht. 40. Weet u hoe te handelen bij verschil in inzicht tussen u en uw samenwerkingspartner(s) over de wenselijke aanpak? Toelichting: Met samenwerkingspartners bedoelen we de organisaties in onderwijs of jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) met wie u vanuit uw werk samenwerkt 41. Ervaart u verschil in inzicht tussen u en uw samenwerkingspartner(s) over de wenselijke aanpak? Kunt u dit toelichten? (tekstblok) [alleen tonen als bovenstaande vraag = Ja ] 42. Weet u hoe te handelen bij verschil in inzicht met ouder(s)/verzorger(s) en/of jeugdige(n) over de wenselijke aanpak? 43. Ervaart u verschil in inzicht met ouder(s)/verzorger(s) en/of jeugdige(n) over de wenselijke aanpak? Kunt u dit toelichten? (tekstblok) [alleen tonen als bovenstaande vraag = Ja ] Omgaan met privacygevoelige informatie 44. Bent u op de hoogte van de afspraken rondom privacygevoelige informatie van cliëntgegevens?, helemaal, enigszins Geven de afspraken rondom privacygevoelige informatie van cliëntgegevens richting aan uw handelen? [alleen tonen als bovenstaande vraag = Ja helemaal of ja enigszins ], helemaal, enigszins Ervaart u belemmeringen in de samenwerking tussen school en jeugdhulp (of wijkteam/ jeugdteam) door privacy-aspecten? [alleen tonen als bovenstaande vraag = Ja helemaal of ja enigszins ]] (voor de POVO vragenlijst: onderscheid in po-vo door 4 antwoordcategorieën) Kunt u dit toelichten? (tekstblok)

5 Snelle en effectieve aanpak Een van de doelen van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) is het bevorderen van een snelle en effectieve aanpak van problemen. Weet niet 45. Heeft u zelf voldoende tijd om uw taken in de samenwerking uit te voeren? 46. Hebben uw samenwerkingspartners in onderwijs of jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) naar uw idee voldoende tijd om hun taken in de samenwerking uit te voeren? 47. Leidt de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) naar uw idee tot een snellere aanpak van problemen van jeugdigen en gezinnen? 48. Leidt de samenwerking tussen school en jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam) naar uw idee tot een effectievere aanpak van problemen van jeugdigen en gezinnen? Zicht op omvang en bereik [pagina overslaan als functie = Leerplichtambtenaar ] Voor samenwerking is het van belang op de hoogte te zijn van de omvang van geboden onderwijsondersteuning en jeugdhulp. 49. Heeft u zicht op het aantal kinderen dat zowel onderwijsondersteuning op school krijgt als jeugdhulp ontvangt? Toelichting: - Extra ondersteuning op school: onderwijsondersteuning waarbij extra middelen en/of personeel van de school wordt ingezet. - Jeugdhulp: ondersteuning en/of (jeugd)hulp die onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Het gaat dus om kinderen die zowel een vorm van bovenstaande extra onderwijsondersteuning op school krijgen als gebruik maken van (jeugd)hulp op school Heeft u in uw caseload zicht op het aantal jeugd- en gezinsplannen waarbij de samenhang met het functioneren op school is benoemd? [alleen tonen als bovenstaande vraag is ja en functie jeugdhulpfuncties] Heeft u op uw school zicht op het aantal ontwikkelingsperspectieven (OPP) waarbij de samenhang met het functioneren thuis is benoemd? [alleen tonen als bovenstaande vraag is ja en functie is onderwijsfuncties] 50. Is er naar uw idee voldoende onderwijsondersteuning en/of jeugdhulp beschikbaar als dit nodig is? beide voldoende voldoende onderwijsondersteuning, maar onvoldoende jeugdhulp voldoende jeugdhulp, maar onvoldoende onderwijsondersteuning beide onvoldoende 51. Hoe is de jeugdhulpprofessional op wie de school een beroep kan doen, beschikbaar? werkzaam op school op oproep beschikbaar op school werkzaam en op oproep beschikbaar anders

6 51.1. Leidt de aanwezigheid van de jeugdhulpprofessional op school tot een effectiever aanbod van hulp? [alleen tonen als bovenstaande vraag is werkzaam op school ] Weet ik niet Waardering 1. Welk rapportcijfer geeft u de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp (of wijkteam/jeugdteam)? (1=zeer zwak, 10=uitmuntend) Onderwijszorgarrangementen (vrijwillige module) Een onderwijs-zorgarrangement (OZA) is een integrale samenwerking rondom kind(-eren) en ouders tussen onderwijs, jeugdhulp en/of zorg. Deze samenwerking komt tot stand omdat sommige kinderen naast ondersteuning in het (speciaal) onderwijs ook jeugdhulp en/of zorg nodig hebben. Zo kunnen kinderen zich fysiek en mentaal optimaal ontwikkelen zowel op school, thuis als in de vrije tijd. We onderscheiden onderwijszorgarrangementen rondom een individueel kind en voor groepen kinderen. 52. Zijn gemeente en samenwerkingsverband in gesprek over de ontwikkeling van onderwijszorgarrangementen?, daar is een overleg voor ingericht, maar er zijn nog geen OZA s, daar is een overleg voor ingericht en er zijn al OZA s, wij zijn hiervoor nog overleg aan het inrichten, er is geen overleg over dit onderwerp 53. Bent u als onderwijs- of jeugdhulpprofessional zelf betrokken bij de uitvoering van OZA s? (naar vraag 54) (einde vragenlijst) 54. Bij welk soort OZA bent u betrokken? Meerdere antwoorden mogelijk Voor groepen leerlingen binnen het reguliere onderwijs (po/vo/mbo) of voorschoolse voorzieningen Voor groepen leerlingen binnen tussenvoorzieningen (OPDC) Voor groepen leerlingen binnen het speciaal onderwijs (so/vso) of medisch kinderdagverblijf (mkd) Voor individuele leerlingen binnen het reguliere onderwijs (po/vo/mbo) of voorschoolse voorzieningen Voor individuele leerlingen binnen tussenvoorzieningen (OPDC) Voor individuele leerlingen binnen het speciaal onderwijs (so/vso) of medisch kinderdagverblijf (mkd) 55. Wie geeft de beschikking af voor de inzet van specialistische jeugdhulp binnen een OZA, als het jeugdhulp vanuit de Jeugdwet betreft? Een jeugdhulpprofessional die is verbonden aan de school Een jeugdhulpprofessional uit het wijkteam/jeugdteam Anders Weet ik niet Vraag alleen voor onderwijs: Antwoordmogelijkheden: ja/gedeeltelijk/nee 56. Bent u bij de uitvoering van de OZA s op school tevreden over: De bereikbaarheid van het wijkteam/jeugdteam De beschikbare expertise vanuit het wijkteam/jeugdteam De inbreng van jeugdhulp bij het plan voor onderwijsondersteuning (OPP)

7 De beschikbaarheid van de jeugdhulp in het OZA De effectiviteit van de ingezette jeugdhulp in het OZA De regievoering bij de uitvoering van het OZA Vraag alleen voor jeugdhulp: Antwoordmogelijkheden: ja/gedeeltelijk/nee 57. Bent u bij de uitvoering van de OZA s als jeugdhulpprofessional tevreden over: De bereikbaarheid van de onderwijsprofessionals op school De beschikbare expertise vanuit de onderwijsprofessionals op school De inbreng van de onderwijsprofessionals bij het plan van aanpak (gezinsplan) Het beschikbaarheid van de onderwijsprofessionals in het OZA De effectiviteit van de ingezette onderwijsondersteuning in het OZA De regievoering bij de uitvoering van het OZA 58. Ervaart u knelpunten? Zo ja welke? Ziet u hier oplossingsrichtingen voor? (tekstblok) 59. Kent u een goed voorbeeld van een OZA? Zo ja, wilt u deze beschrijven (voor welke doelgroep is deze OZA, wie zijn de betrokken partners, de inhoud en resultaten van de OZA)? (tekstblok) Einde vragenlijst 60. Gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs zijn geholpen met uw feedback, vragen en opmerkingen. Als u nog iets wilt toevoegen aan uw antwoorden, dan kunt u hieronder uw antwoorden kwijt. (tekstblok)

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Aanvullende analyses. Alkmaar,

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Aanvullende analyses. Alkmaar, Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Aanvullende analyses Alkmaar, -- Inhoud. Inleiding: Een monitor in ontwikkeling.... Conclusie.... Adviezen.... NJI Monitor Noord-Kennemerland.... Respons.... Beleidsafspraken....

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

Onderwijs en jeugdhulp in verbinding

Onderwijs en jeugdhulp in verbinding Onderwijs en jeugdhulp in verbinding Hoe kunnen onderwijs en jeugdhulp elkaar aanvullen voor betere zorg voor jeugd? Alle kinderen en jongeren hebben recht op de beste kansen om zichzelf te ontwikkelen.

Nadere informatie

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp dinsdag 2 december 2014 toelichting Om de hulp en ondersteuning voor kinderen en gezinnen zowel op school als thuis in samenhang te realiseren

Nadere informatie

Aansluiting onderwijs - jeugdhulp

Aansluiting onderwijs - jeugdhulp Aansluiting onderwijs - jeugdhulp PILOT REGIO DRECHTSTEDEN Inhoud 1. Conclusies 2. Wet Passend onderwijs en Jeugdwet 3. Meerwaarde van samenwerking 4. Samenwerking: sturen en informeren 5. Samenwerking:

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid

Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid Versie 1.0 10 februari 2019 Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid COLOFON Aalberseplein 5 2805 EG Gouda T 0182-67 00 51 E secretariaat@degroeiling.nl W www.degroeiling.nl

Nadere informatie

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk)

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Een goede verbinding tussen ouders, scholen, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het schoolmaatschappelijk werk

Nadere informatie

Het OOGO voorbij Naar een gezamenlijke ontwikkelagenda, gebaseerd op uitvoeringsvragen

Het OOGO voorbij Naar een gezamenlijke ontwikkelagenda, gebaseerd op uitvoeringsvragen Het OOGO voorbij Naar een gezamenlijke ontwikkelagenda, gebaseerd op uitvoeringsvragen Inmiddels zijn de Ondersteuningsplannen van alle samenwerkingsverbanden PO en VO besproken met de gemeenten in Op

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke ontwikkelagenda, gebaseerd op uitvoeringsvragen

Naar een gezamenlijke ontwikkelagenda, gebaseerd op uitvoeringsvragen Het OOGO voorbij; Naar een gezamenlijke ontwikkelagenda, gebaseerd op uitvoeringsvragen Inmiddels zijn de Ondersteuningsplannen van alle samenwerkingsverbanden PO en VO besproken met de gemeenten in Op

Nadere informatie

Bijeenkomst Onderwijs-zorg arrangementen. april 2018

Bijeenkomst Onderwijs-zorg arrangementen. april 2018 Bijeenkomst Onderwijs-zorg arrangementen april 2018 Inhoud I. Theorie I. Wat zijn oza? II. Wanneer spreken we van oza? III. Binnen welke kaders? IV. Voorbeelden van oza V. Wat gebeurt er al in het onderwijs

Nadere informatie

Samen om de leerling vanuit onderwijs en jeugdhulp wat loopt goed en wat kan beter?

Samen om de leerling vanuit onderwijs en jeugdhulp wat loopt goed en wat kan beter? Samen om de leerling vanuit onderwijs en jeugdhulp wat loopt goed en wat kan beter? Chaja Deen (NJi) c.deen@nji.nl Opzet Verbinding onderwijs-jeugd, waar kom je elkaar tegen? Wat zien we in het land (o.a.vanuit

Nadere informatie

Haal de gelddiscussies eruit en praat eerst over het kind. Wat is er nodig? De rest komt daarna vanzelf.

Haal de gelddiscussies eruit en praat eerst over het kind. Wat is er nodig? De rest komt daarna vanzelf. Op 17 september 2015 organiseerde het Nederlands Jeugdinstituut een Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden. Er kwamen ruim 40 professionals bijeen vanuit onderwijs, gemeenten en jeugdhulp om

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Inleiding 2 februari 2015 is de eerste bijeenkomst van de stuurgroep passend onderwijs regio 30.06 geweest. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs Enkele feiten en cijfers 100.000 gezinnen 143.000 jeugdigen tot 18 jaar 67.000 jongeren 18 23 jaar Totaal budget

Nadere informatie

Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen. Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG

Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen. Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG Workshop programma 1 Uw situatie en uw vraag in beeld 2 Relevante informatie 3

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de besturen en scholen die vallen onder het SWV 25.05 primair onderwijs

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de besturen en scholen die vallen onder het SWV 25.05 primair onderwijs Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de besturen en scholen die vallen onder het SWV 25.05 primair onderwijs 2012 M E L D C O D E H U I S E L I J K G E W E L D E N K I N D E R M I S H A

Nadere informatie

Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio. Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma

Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio. Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma Programma 1. Uw situatie en uw vraag in beeld 2. Relevante informatie voor (het ontwikkelen

Nadere informatie

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 Gestart vanuit gezamenlijke visie Professionals, ondersteuners, bestuurders werken samen aan: een sterke basis: goed onderwijs, gewoon

Nadere informatie

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM Snel terug naar school is veel beter! Meerjarenprogramma 2017-2020 Schoolverzuim is een actueel en groeiend maatschappelijk probleem. De JGZ-sector heeft

Nadere informatie

Begeleiding. in en om de school

Begeleiding. in en om de school Begeleiding in en om de school De meeste kinderen gaan gewoon naar school en ontwikkelen zich goed. Een klein deel heeft daarbij extra ondersteuning of hulp nodig. Bijvoorbeeld op het gebied van gedrag

Nadere informatie

Inhoud Resultaten enquête... 3

Inhoud Resultaten enquête... 3 Evaluatie Project Er Op Af Mei 2018 1 Inhoud Resultaten enquête... 3 Bekendheid van het project... 3 Aanmelden bij het project... 3 Bereikbaarheid Schoolmaatschappelijk werker Verzuim... 4 Tevredenheid...

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden.

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Samenwerking onderwijs en buurtteams Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Onderwijs en jeugdhulp Elkaar kennen Elkaar begrijpen Inzicht geven in opdracht en bedoeling van de buurtteams adhv

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Montgolfierstraat EB Helmond Protocol Kindermishandeling Meldcode

Montgolfierstraat EB Helmond Protocol Kindermishandeling Meldcode Montgolfierstraat 71 5703 EB Helmond 0492-599745 info@bs-goedeherder.nl Protocol Kindermishandeling Meldcode 2015-2016 Inhoudsopgave Protocol Kindermishandeling 2 Inleiding 3 Definitie van Kindermishandeling

Nadere informatie

Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden. Voortgezet onderwijs

Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden. Voortgezet onderwijs Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Project: Ontwikkelen van Outcome-indicatoren voor de Zorg Advies Teams, Tilburg Dossiernummer: 50-50405-99 ZonMw, 18-07-2013

Project: Ontwikkelen van Outcome-indicatoren voor de Zorg Advies Teams, Tilburg Dossiernummer: 50-50405-99 ZonMw, 18-07-2013 Project: Ontwikkelen van Outcome-indicatoren voor de Zorg Advies Teams, Tilburg Dossiernummer: 50-50405-99 ZonMw, 18-07-2013 Projectgroep: Gemeente Tilburg: Mw. M. Lennarts, beleidsmedewerker, dhr. W.

Nadere informatie

Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs

Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Inleiding Met de stelselwijzingen Passend Onderwijs en de decentralisatie Jeugdzorg wordt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

Verslag eerste Integraal Onderwijsnetwerk Passend Onderwijs Almere 2017 Dinsdag 10 oktober 2017

Verslag eerste Integraal Onderwijsnetwerk Passend Onderwijs Almere 2017 Dinsdag 10 oktober 2017 Verslag eerste Integraal Onderwijsnetwerk Passend Onderwijs Almere 2017 Dinsdag 10 oktober 2017 Dit jaar heeft het Integraal Onderwijsnetwerk Passend Onderwijs Almere het thema: Krachtige samenwerking

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring en toelaatbaarheidscommissie PPO Rotterdam Auteur: N. Teeuwen e.a. 1 Versie Datum 27-5-2014 Overzicht besluitvormingstraject Datum: Datum: 12 juni 2014 Projectbestuur

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Van functionarissen naar functies

Van functionarissen naar functies Van functionarissen naar functies Taken, rollen en verantwoordelijkheden In het kader rondom transitie jeugdzorg en de Wet op Passend onderwijs zijn er grote ontwikkelingen gaande. In het wettelijk vastgestelde

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Versie 1, april 2015 SIGRA Netwerk Jeugd GGZ INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 2. Psychische aandoeningen bij de jeugd in cijfers 3. Jeugd GGZ binnen

Nadere informatie

Handreiking. Meldcode. Passenderwijs

Handreiking. Meldcode. Passenderwijs Handreiking Meldcode Passenderwijs Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking getreden. De wet bepaalt dat organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt.

Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt. Basisondersteuning Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt. De basisondersteuning is gebaseerd op de volgende bronnen. De afspraken die de

Nadere informatie

Transformatieagenda passend onderwijs in samenhang met jeugdhulp

Transformatieagenda passend onderwijs in samenhang met jeugdhulp 1. De transformatieagenda passend onderwijs 1.1 Inleiding Gemeenten en onderwijs voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de ondersteuning van jongeren in de regio Noord-Kennemerland. In de afgelopen

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Procesbeschrijving Ondersteuningsroute gemeenten-onderwijs, inclusief toeleiding en regie.

Procesbeschrijving Ondersteuningsroute gemeenten-onderwijs, inclusief toeleiding en regie. Procesbeschrijving Ondersteuningsroute gemeenten-onderwijs, inclusief toeleiding en regie. Gezamenlijke thema s onderwijs - gemeenten: A. Samenhangende onderwijs, ondersteunings-, en hulpstructuur voor

Nadere informatie

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy Jeugd gezond heids zorg en uw privacy 5032 Hoe gaat Jeugdgezond heidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? JGZ en uw privacy Hoe gaat Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? Bij de Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

Specialistische Gedragscoach

Specialistische Gedragscoach Specialistische Gedragscoach Van vroegsignalering tot behandeling op reguliere basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Alle kinderen en jongeren verdienen passend onderwijs, passende zorg en passende opvoeding om goed

Nadere informatie

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014 Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014 Invoering 1 augustus 2014 Bijeenkomst ouders 1. Opening 2. Doel:» ouders meenemen in de ontwikkelingen naar Passend Onderwijs.» Gelegenheid om vragen te stellen

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPLAN MAERLANT-LYCEUM

ONDERSTEUNINGSPLAN MAERLANT-LYCEUM ONDERSTEUNINGSPLAN MAERLANT-LYCEUM In het kader van de Wet Passend Onderwijs Per 01-08-2014 ONDERSTEUNINGSPROFIEL MAERLANT-LYCEUM A. DE BASISZORG B. STANDAARD 1 DE SCHOOL NEEMT LEERLINGEN ZORGVULDIG AAN

Nadere informatie

HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS

HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS 14 juni 2017 Summersymposium Actualiteit van OGGZ en Jeugdgezondheidszorg Verwarde personen en kwetsbare kinderen De realiteit voor jeugdigen en ouders in 2017 HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS

Nadere informatie

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB)

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) www.zat.nl Over dit instrument 1 Commissies voor de Begeleiding (CvB s) hebben de taak om er met het team voor te zorgen dat iedere leerling optimaal gebruik

Nadere informatie

Kenniskaart Kwaliteit verbinding onderwijs en jeugdhulp. Optimale samenwerking van onderwijs en jeugdhulp

Kenniskaart Kwaliteit verbinding onderwijs en jeugdhulp. Optimale samenwerking van onderwijs en jeugdhulp Kenniskaart Kwaliteit verbinding onderwijs en jeugdhulp Optimale samenwerking van onderwijs en jeugdhulp Inhoud Kenniskaart verbinding onderwijs en Wat levert samenwerking op? Anders denken in onderwijs

Nadere informatie

Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober.

Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober. Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober. Jan Menting, Ambassadeur Zorglandschap Ingeborg Visscher, Projectleider ondersteuningsteam Zorglandschap

Nadere informatie

Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp

Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp Onderwijs en de gemeente Oldebroek werken nauw samen aan een gezond opvoed- en opgroeiklimaat voor kinderen. Preventie ter voorkoming van ontwikkelingsproblemen

Nadere informatie

Doorgaande lijnen bij passend onderwijs

Doorgaande lijnen bij passend onderwijs Introductie Juist voor jeugdigen met extra ondersteuningsbehoeften zijn een doorgaande pedagogische lijn, lijn en continuïteit in de ondersteuning van kind en gezin van groot belang. Dat vraagt om afstemming

Nadere informatie

Onderwijszorgarrangement psychiatrische problematiek (OZAPP) Pilotfase 1 december augustus 2017

Onderwijszorgarrangement psychiatrische problematiek (OZAPP) Pilotfase 1 december augustus 2017 Handleiding Onderwijszorgarrangement psychiatrische problematiek () Pilotfase 1 december 2016 1 augustus 2017 Een samenwerking tussen Herlaarhof, de Zwengel, SWV PO 3010 en SWV VO De Langstraat 3009. November

Nadere informatie

Tekst: Marije Bosdriesz

Tekst: Marije Bosdriesz Partnerschap tussen ouders, school en hulpverleners vergroot de kansen van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Met Passend onderwijs en de Jeugdwet krijgt dat partnerschap een nieuwe impuls. Integraal

Nadere informatie

Handelingsgericht arrangeren (HGA)

Handelingsgericht arrangeren (HGA) Handelingsgericht arrangeren (HGA) Toewijzing van onderwijs en jeugdhulparrangementen, op basis van de behoeften van kind en opvoeders. Dit voorbeeld van een scenario voor ondersteuningstoewijzing is ontleend

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

Ieder zijn kracht, samen het resultaat

Ieder zijn kracht, samen het resultaat Ieder zijn kracht, samen het resultaat Jeugdhulp op Maat Soms zijn de problemen thuis zo groot of complex, dat een gezin er zelf of met lokale hulpverlening niet meer uitkomt. Jeugdhulp op Maat is er speciaal

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek)

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Wat is de GIZ- methodiek? De GIZ-methodiek is een innovatieve, integrale taxatiemethodiek waarmee de professional de krachten, ontwikkel-

Nadere informatie

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen!

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen! Er zijn 27 Ouder- en Kindteams. 22 teams zitten in de wijken, vier teams zijn er voor het voortgezet onderwijs en één team is er speciaal voor het MBO. We werken samen vanuit een aantal functies: ouder-

Nadere informatie

Samen werken aan een inclusieve samenleving

Samen werken aan een inclusieve samenleving Samen werken aan een inclusieve samenleving 5 gemeenten en 2 samenwerkingsverbanden beleidsperiode 2018 2021 Astrid Ottenheym Anne Veldt Alkmaar, 5 september 2018 Wie zijn wij? PPO - NK SWV VO NK 105 scholen

Nadere informatie

0 6 HAART 2014. Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer

0 6 HAART 2014. Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer 7 gemeente Haarlemmermeer Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

Werking Dordtse jeugdteams

Werking Dordtse jeugdteams Werking Dordtse jeugdteams JEUGDHULPPROFESSIONALS AAN HET WOORD Inhoud 1. Conclusies 2. Samenwerken rondom de zorg voor jeugd 3. Samenwerking jeugdteams - sociale teams 4. Basis-/preventieve voorzieningen

Nadere informatie

School en Wijk verbonden

School en Wijk verbonden School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen c.deen@nji.nl Dick Rasenberg en Edith Warmerdam info@ondersteuningpassendonderwijs.nl Jeannet Buurman Manager Kwaliteit

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Op weg naar een sluitende zorgstructuur in en om het (voortgezet) speciaal onderwijs

Op weg naar een sluitende zorgstructuur in en om het (voortgezet) speciaal onderwijs Op weg naar een sluitende zorgstructuur in en om het (voortgezet) speciaal onderwijs Stel uw eigen werkagenda op Zorgen dat ieder kind het beste uit zichzelf kan halen. Dát is de opdracht voor het onderwijs

Nadere informatie

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Bestemd voor: Gevraagd besluit: Onderwerp: wethouder Jeugd Hans van der Velde Commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs kennisnemen van de stand van zaken en ontwikkelingen

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley In deze brochure de belangrijkste opbrengsten van vier jaar hard werken met een grote groep mensen. Niet alleen de projectleiders,

Nadere informatie

Samen bepalen wij de Koers

Samen bepalen wij de Koers S A M E N W E R K I N G S V E R B A N D K O E R S VO Samen bepalen wij de Koers Ondersteuningsplan 2018 2022 in het kort Samenwerkingsverband Koers VO Rotterdam en omstreken Sinds een paar jaar hebben

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische hulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders. Voor

Nadere informatie

Onderwijs en zorg bestaan naast elkaar in meerdere en mindere mate. In het midden van het spectrum bevinden zich oza. Onderwijs

Onderwijs en zorg bestaan naast elkaar in meerdere en mindere mate. In het midden van het spectrum bevinden zich oza. Onderwijs Hoeveelheid onderwijs en/of zorg Onderwijs-zorgarrangementen Zaanstreek Elk kind heeft recht op onderwijs. Recht op een passende plek in het onderwijs, met passende ondersteuning op basis van de specifieke

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische jeugdhulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders.

Nadere informatie

Jaarplan Doel 1. Doel 2. Doel 3. Doelstelling Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Jaarplan Doel 1. Doel 2. Doel 3. Doelstelling Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Jaarplan 2017-2018 Doelstelling Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Ons samenwerkingsverband verenigt 14 regionale schoolbesturen. Wij vinden dat ieder kind recht heeft op goed onderwijs. Daarom

Nadere informatie

Werkinstructie samenwerking scholen, SMW en wijkteams

Werkinstructie samenwerking scholen, SMW en wijkteams Werkinstructie samenwerking scholen, SMW en wijkteams N r. Activiteit Functionaris Toelichting op activiteit middelen 1 Bepalen van de ernst en zwaarte van de problematiek De maakt een inschatting van

Nadere informatie

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT)

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Samenwerkingsverband 20.02 Groningen Ommelanden Algemene informatie In de brochure verwijzen we naar informatie op de website www.passendonderwijsgroningen.nl

Nadere informatie

Werkgroep 4-12 jarigen

Werkgroep 4-12 jarigen Aan: Team Regionale Inkoop 2017 Specialistische Zorg voor Amsterdam Amstelland en Zaanstreek Waterland. Van: Hanneke Vrielink (directeur Cordaan Jeugd) namens de werkgroep 4-12jaar Datum: 16 november 2015

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS)

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS) ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) a. Dialoog over speciale onderwijsbehoeften 1 : Alle docenten binnen de school/afdeling kennen de

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Onderwijszorgarrangementen: organisatie, samenwerking en (bovenregionale) afstemming

Onderwijszorgarrangementen: organisatie, samenwerking en (bovenregionale) afstemming Onderwijszorgarrangementen: organisatie, samenwerking en (bovenregionale) afstemming 30 mei 2017 Hier komt tekst Eerste bevindingen Hier Proeftuin komt OZA ook tekst Utrecht Waarom een proeftuin OZA? Scholen

Nadere informatie