Kwaliteit van opleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteit van opleiding"

Transcriptie

1 Waarom Card 1

2 Kwaliteit van opleiding Ik ben toezichthouder. De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel. Excellente opleidingen met goede onderwijsmogelijkheden zijn het fundament van goede zorg.

3 Waarom Card 2

4 Kwaliteit van zorg Ik ben toezichthouder. De kwaliteit van zorg is ons primaire doel. Opleidingen zijn ondergeschikt aan de huidige patiëntenzorg. De opleidingsgroep stelt voorbeeld voor uitmuntende zorg.

5 Waarom Card 3

6 Standaardisatie Ik ben toezichthouder. Wij hebben duidelijke regelgeving en bekijken regelmatig of elke opleiding hieraan voldoet. Voldoen aan onze regelgeving betekent een goede kwaliteit van opleiding.

7 Waarom Card 4

8 Coachen Ik ben toezichthouder. Het visitatieproces en het toetsen van de kwaliteit van opleiding is een collegiaal proces. Als toezichthouder vind ik het belangrijk dat we een ondersteunende rol hebben waarin ideeën gedeeld kunnen worden als collega s en peers gedurende het visitatieproces.

9 Waarom Card 5

10 Zelfevaluatie Ik ben toezichthouder. Wij eisen een goed functionerende interne kwaliteitscyclus van het ziekenhuis. Opleidingen en ziekenhuisorganisaties die dit goed doorlopen en verbeterstappen maken met de uitkomsten zullen beloond worden doordat ze het visitatieproces gemakkelijker doorlopen.

11 Waarom Card 6

12 Verantwoording Ik ben toezichthouder. Onze belangrijkste taak is het beschermen van het publiek belang. Wij zijn verantwoording verschuldigd aan de maatschappij met betrekking tot een goede kwaliteit van opleiding. Medische vervolgopleidingen en ziekenhuisorganisaties moeten doelmatig gebruik maken van hun middelen en aan de minimum regels voldoen.

13 Wat Card 7

14 Curriculum Ik ben toezichthouder. De opleidingsgroep moet laten zien dat ze een goed lokaal opleidingsplan hebben, welke een goede reflectie is van de te behalen competenties zoals beschreven in het landelijk opleidingsplan.

15 Wat Card 8

16 Aios prestaties Ik ben toezichthouder. De opleidingsgroep moet laten zien hoe zij aios voorbereiden voor zelfstandige beroepsuitoefening door middel van beoordelingsinstrumenten, portfolio s en bekwaamverklaringen (Entrustable Professional Activity, EPA).

17 Wat Card 9

18 Prestaties jonge klaren Ik ben toezichthouder. De performance van de jonge klare medisch specialist is de enige echte uitkomstmaat. De opleidingsgroepen moeten hun beroepsuitoefening volgen, evalueren en documenteren. Zij moeten deze informatie gebruiken om de opleiding te verbeteren.

19 Hoe Card 10

20 How Het waarborgen van kwaliteit (Quality assurance) Ik ben toezichthouder. Het waarborgen van kwaliteit is mijn plicht. Onze belangrijkste taak is het ontwikkelen van minimum normen en kijken of de opleidingen hieraan voldoen. Als de opleiding kan laten zien dan ze aan de minimum kwaliteit voldoen, dan is de opleiding veilig en ben ik tevreden.

21 Hoe Card 11

22 How Het verbeteren van kwaliteit (Quality improvement) Ik ben toezichthouder. Ik hecht veel belang aan het verbeteren van de kwaliteit. De medische vervolgopleidingen moeten kunnen laten zien dat zij bezig zijn met het continu verbeteren van de kwaliteit.

23 Hoe Card 12

24 How Focus op resultaten (Quality control) Ik ben toezichthouder. Ik geloof in uitkomsten. De medische vervolgopleidingen moeten data en andere informatie kunnen laten zien over het functioneren van hun aios en jonge klaren.

25 Wie Card 13

26 How Aios Ik ben toezichthouder. Aios zijn medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van hun opleiding. De opleidingsgroep moet aios betrekken bij het managen en evaluatie van en het beleid rondom de opleiding. Aios moeten gebruik maken van de beleidsmogelijkheden.

27 Wie Card 14

28 How Opleiders Ik ben toezichthouder. Didactische en organisatorische vaardigheden zijn essentieel voor opleiders. Alle opleiders horen bij- en nascholing te volgen in het kader van professionalisering van hun taken. Dit zal moeten resulteren in een goed georganiseerde opleiding.

29 Wie Card 15

30 How Opleidingsziekenhuis Ik ben toezichthouder. Het opleidingsziekenhuis moet optimaal faciliteren om de opleiding volgens het curriculum mogelijk te maken. Wij eisen transparantie over het budget geïnvesteerd in opleiden en onderwijs.

31 Wie Card 16

32 How Wetenschappelijke vereniging Ik ben toezichthouder. De wetenschappelijke vereniging heeft een grote verantwoordelijkheid in de professionalisering van haar medische vervolgopleiding (landelijk opleidingsplan en opleidersprofessionalisering) en de aanspreekcultuur tussen haar opleidingen.

33 Wie Card 17

34 How Maatschappij Ik ben toezichthouder. Wij hebben een belangrijke maatschappelijke functie. Lekenadviseurs zoals patiënten en overige leden van de lokale gemeenschap moeten worden betrokken in het vorm geven en evalueren van de medische vervolgopleidingen.

35 Kernwaarden Card 18

36 How Innovatie Ik ben toezichthouder. Een van onze meest belangrijke taken is het nauw volgen van veranderingen en innovaties in medisch onderwijs en gezondheidszorg. Om innovaties op een effectieve wijze te initiëren en stimuleren moeten deze worden geïmplementeerd met behulp van regelgeving en beleid.

37 Kernwaarden Card 19

38 How Maatschappelijke behoeften Ik ben toezichthouder. Het beschermen van het publiek belang is onze plicht. De behoeften en verwachtingen van de maatschappij zijn constant aan het veranderen. Medische vervolgopleidingen moeten zich primair focussen op de veranderende maatschappij.

39 Kernwaarden Card 20

40 How Transparantie Ik ben toezichthouder. Onze processen moeten transparant zijn voor alle belanghebbenden. Een open houding van opleidingsziekenhuizen en opleidingsgroepen is het fundament van een functioneel visitatieproces. Een samenvatting van het visitatierapport publiceren wij op onze website voor een transparant en eerlijk proces.

41 Kernwaarden Card 22

42 How Doelmatigheid Ik ben toezichthouder. Medisch onderwijs is duur. Om te voldoen aan de toekomstige maatschappelijke behoeften moeten we de juiste samenstelling van medische specialisten opleiden. Bij het bepalen van de inhoud en structuur van de medische vervolgopleiding moeten de toekomstige behoeften in acht worden genomen.

43 Kernwaarden Card 23

44 How Onpartijdigheid en onafhankelijkheid Ik ben toezichthouder. De meest belangrijke kernwaarde in onze toezichthoudende taak is onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Voor een eerlijke en legitieme procedure moeten wij deze waarden goed inbedden in onze processen. Wij hebben duidelijke codes en beleid inzake conflicterende belangen.

45 Jouw Howrol Card 24

46 How Handelen op basis van vertrouwen Onze taak is om de kwaliteit van opleiding en zorg te bevorderen met de juiste strategieën. Onze strategie is om het systeem zo te vormen dat het gebouwd is op het fundament van vertrouwen. Dit vertrouwen zal leiden tot intrinsiek gemotiveerde medische professionals.

47 Jouw Howrol Card 25

48 How Gerechtvaardigd handelen Wij hebben een grote verantwoordelijkheid voor het monitoren van de kwaliteit van medische vervolgopleidingen en gezondheidszorg. Incidenten hebben ernstige consequenties. Om incidenten te voorkomen is het essentieel dat opleidingen goed onder de loep worden genomen. Indien de opleiding niet voldoet aan de normen voor kwaliteit moeten wij in het kader van handhaving treffende maatregelen nemen.

49 Joker Card 26

50 Joker: Ik ben toezichthouder

51 Joker Card 27

52 Joker: Ik ben toezichthouder

53 Joker Card 28

54 Joker: Ik ben toezichthouder

Kwaliteit van opleiding

Kwaliteit van opleiding Bedoeling Card 1 Kwaliteit van opleiding De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel en een noodzakelijk onderdeel van onze professie. Aios hebben voldoende mogelijkheden nodig voor werkplekleren

Nadere informatie

Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk

Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk Inge Pool, beleidsadviseur Onderwijscentrum UMC Utrecht Marieke van der Horst, onderwijskundige Programma 1. Wat zijn EPA

Nadere informatie

INDIVIDUELE PROFILERING

INDIVIDUELE PROFILERING INDIVIDUELE PROFILERING EN ACTUELE THEMA S IN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDING Op weg naar de specialist van de toekomst Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 Gezondheidszorg in verandering 4 1.2 Vakoverstijgende

Nadere informatie

Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid

Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid Subdomein Thema s Indicatoren 1a. Visie - Actueel document visie en beleid - Raadplegen aios, opleiders en medewerkers 1a.1 Missie,

Nadere informatie

EPA s en individualisering, nu praktisch

EPA s en individualisering, nu praktisch EPA s en individualisering, nu praktisch Drs. Liesbeth Adelmeijer, onderwijskundig adviseur Dr. Sesmu Arbous, anesthesioloog-intensivist, opleider IC OPLEIDINGSSYMPOSIUM, 12 APRIL 2016, LEIDEN Entrustable

Nadere informatie

Modern opleiden: hoe visiteren?

Modern opleiden: hoe visiteren? donderdag 30 september 1999 Vrijdag 9 oktober 2009 Modern opleiden: hoe visiteren? Corry den Rooyen, onderwijskundige Paul Blok, secretaris MSRC Introductie Maatschappelijke veranderingen Project modernisering

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

Goede zorg rondom het levenseinde. De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis

Goede zorg rondom het levenseinde. De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis Goede zorg rondom het levenseinde De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis Overzicht Inleiding Opleiding 2000 heden Huidige ontwikkeling opleidingen Overzicht Inleiding Opleiding

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat?

Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat? Business Principles Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat? De Business Principles zijn een nadere uitwerking van de kernwaarden en de strategische thema s. Samen met onze purpose, missie,

Nadere informatie

Bekwaam verklaren aan de hand van EPA s

Bekwaam verklaren aan de hand van EPA s Bekwaam verklaren aan de hand van EPA s Opleidingssymposium 2018 Drs. Liesbeth Adelmeijer onderwijskundig adviseur LUMC & Alrijne Ziekenhuis MAART 2018 Programma Theorie over EPA s en bekwaam verklaren

Nadere informatie

METIS Kwaliteitssysteem

METIS Kwaliteitssysteem METIS Kwaliteitssysteem voor de opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde REFLECTIE Domein 6 Faculty Development [plaats hier het instituutslogo] Metis Reflectiedocument domein 6 juni 2018 1 Domein

Nadere informatie

METIS Kwaliteitssysteem

METIS Kwaliteitssysteem METIS Kwaliteitssysteem voor de opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde Handleiding Inleiding kwaliteitssysteem Metis Metis bestaat uit zeven domeinen die van belang geacht worden voor de kwaliteit

Nadere informatie

INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX

INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX O. PROJECTOPZET Algemene gegevens Instelling: Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis Titel initiatief: Intraprofessioneel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 2 Inhoudsopgave 3 Introductie 4 Procedure 5 Voorbereiding 7 Vraag & antwoord 8 Informatie 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 3 Introductie : informatie voor aios Kwaliteit staat bij de medische

Nadere informatie

SYMPOSIUM KWALITEIT VAN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN: een gedeelde verantwoordelijkheid

SYMPOSIUM KWALITEIT VAN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN: een gedeelde verantwoordelijkheid SYMPOSIUM KWALITEIT VAN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN: een gedeelde verantwoordelijkheid Ina Bos UMCG Cristel Hekkert Deventer Ziekenhuizen Peter Oosterwijk UMCG Marloes Reenalda MST Jeroen Rosingh Isala

Nadere informatie

Herregistratie-eisen EIF en voor ICT groepen

Herregistratie-eisen EIF en voor ICT groepen Herregistratie-eisen EIF en voor ICT groepen A L G E M E N E I N F O R M A T I E D O O R A L E T T E B R U N E T D E R O C H E B R U N E + T H E S R A H I L T E - O L D E S C H E P E R, B E I D E N A R

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN WERKGROEPEN: REGIONAAL KWALITEITSBELEID VERTICAAL VISITEREN

STAND VAN ZAKEN WERKGROEPEN: REGIONAAL KWALITEITSBELEID VERTICAAL VISITEREN STAND VAN ZAKEN WERKGROEPEN: REGIONAAL KWALITEITSBELEID VERTICAAL VISITEREN Themabijeenkomst OOR N&O 19 april 2017 2 Aanleiding Opdrachten werkgroepen Resultaten van gemeenschappelijke inventarisatie Vervolg

Nadere informatie

PERSOONSCERTIFICATIE AANSTOOT OF PRIKKEL?

PERSOONSCERTIFICATIE AANSTOOT OF PRIKKEL? PERSOONSCERTIFICATIE AANSTOOT OF PRIKKEL? Hoe borg je de kwaliteit van de professional? Aandachtspunten Noodzaak verbreden en verdiepen vakbekwaamheid Opleidingsprogramma s nog onvoldoende stimulans Beroepsvereisten

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft als doel kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen bij iedere uroloog ten gunste van iedere patiënt.

Nadere informatie

Organisatie principes

Organisatie principes Organisatie principes Een overzicht van organisatie principes die als richtsnoer dienen bij het vormgeven van flexibele, innovatieve organisaties. Deze principes zijn gebaseerd op de Moderne Sociotechniek.

Nadere informatie

Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016)

Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016) Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016) In dit document zijn de resultaten opgenomen van de bespreking

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Het Dedicated Schakeljaar

Het Dedicated Schakeljaar Het Dedicated Schakeljaar Bezien vanuit de medisch specialistische vervolgopleiding Fedde Scheele Vumc/SLAZ/VU Verschillende perspectieven Professioneel Juridisch Onderwijskundig Veranderkundig Financieel

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA HERKEN JE DIT? Weet je nog hoe opwindend het is om aan het begin van een carrière te staan? Daarom wil je ook jouw young professionals helpen bij hun ontwikkeling.

Nadere informatie

JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018

JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018 JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018 PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND (PZNL) PZNL is in april 2018 opgericht met als doel om organisaties in de palliatieve zorg te verbinden, samenwerking te

Nadere informatie

TTT: Starten met EPA s

TTT: Starten met EPA s TTT: Starten met EPA s MSc. Paula Broersen, onderwijskundig adviseur 27 MAART 2018 Competentie gericht onderwijs Competentie based medicine Maar Wanneer is iemand competent? Wereldwijde worsteling! 3 Insert

Nadere informatie

Bekwaam verklaren met EPA s

Bekwaam verklaren met EPA s Bekwaam verklaren met EPA s Workshop 9a, door: Reinoud Gemke (opleider Kindergeneeskunde) Marijn Soeteman (aios Kindergeneeskunde) Sophie Kienhorst (aios Kindergeneeskunde) Marieke van der Horst (onderwijskundige,

Nadere informatie

Page 9 of 15 EVALUATION AND FEEDBACK FOR EFFECTIVE CLINICAL TEACHING De EFFECT is bedoeld om input te geven voor een gesprek tussen A(N)IOS en hun klinisch opleiders en supervisoren over hun kwaliteiten

Nadere informatie

Strategie SEIN 2013-2016

Strategie SEIN 2013-2016 Strategie SEIN 2013-2016 2016 Vastgesteld 14 mei 2012 Inleiding Gespecialiseerde Epilepsiezorg SEIN biedt gespecialiseerde diagnostiek en behandeling, woonzorg en dagbesteding en onderwijs aan mensen met

Nadere informatie

COC revised: = 3

COC revised: = 3 Bijeenkomst COC besturen COC revised: 1 + 1 = 3 dr. J. K. Götz Wietasch Hoogleraar Innovatie in de Opleiding Opleider Anesthesiologie uit: Het Coachboek voor opleiders Opleiden doe je samen: Zo Opleiden

Nadere informatie

Draaiboek workshop structuur en logistiek van opleiden Duur: 120 minuten

Draaiboek workshop structuur en logistiek van opleiden Duur: 120 minuten Draaiboek workshop structuur en logistiek van opleiden Duur: 120 minuten Uitgangspunten workshop MMV - De workshop wordt ongeacht locatie of trainer steeds op dezelfde wijze verzorgd met het draaiboek

Nadere informatie

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Wat willen JULLIE bereiken vandaag? Wat willen WIJ bereiken vandaag? Jullie hebben kennis en kunde om jullie eigen opleiding vorm te geven AIOS in the lead Input krijgen

Nadere informatie

EFP CONGRES 'THE FUTURE OF FORENSIC CARE, SOLUTIONS WORTH SHARING' MANAGEMENT IN PROGRESS WOUTER TEN HAVE 7 JUNI 2012. 29 mei 2012

EFP CONGRES 'THE FUTURE OF FORENSIC CARE, SOLUTIONS WORTH SHARING' MANAGEMENT IN PROGRESS WOUTER TEN HAVE 7 JUNI 2012. 29 mei 2012 EFP CONGRES 'THE FUTURE OF FORENSIC CARE, SOLUTIONS WORTH SHARING' 1 MANAGEMENT IN PROGRESS WOUTER TEN HAVE 7 JUNI 2012 2 DE STRATEGY-TO-PERFORMANCE GAP (MANKINS EN STEELE) 3 37% Gemiddelde prestatie verliezen

Nadere informatie

De openbaar apotheker specialist

De openbaar apotheker specialist De openbaar apotheker specialist Veranderingen in vervolgopleiding en registratie per 1 januari 2012 Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie Openbaar apotheker specialist Per

Nadere informatie

PLG Directies. PLG Directies Agenda. Op weg naar duurzame schoolontwikkeling Hoe verder in ? Opening/het kader geschetst

PLG Directies. PLG Directies Agenda. Op weg naar duurzame schoolontwikkeling Hoe verder in ? Opening/het kader geschetst PLG Directies Op weg naar duurzame schoolontwikkeling Hoe verder in 2011-2012? 12 april 2011 1 PLG Directies Agenda Opening/het kader geschetst 1. Het raamwerk voor schooleffectiviteit 2. Naar verschil

Nadere informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift HOGESCHOOL ROTTERDAM Pedagogisch didactisch getuigschrift Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Handleiding voor de coach Instituut voor Lerarenopleidingen Versie 24.11.16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Over het potentieel van prestatiemanagement als vliegwiel voor interne kwaliteitszorg Jan Vanhoof Loth van den Ouweland

Over het potentieel van prestatiemanagement als vliegwiel voor interne kwaliteitszorg Jan Vanhoof Loth van den Ouweland Over het potentieel van prestatiemanagement als vliegwiel voor interne kwaliteitszorg Jan Vanhoof Loth van den Ouweland 1 Zijn wij goed bezig? Vinden anderen dat ook? (Hoe goed) Hebben wij daar zicht op?

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen College Geneeskundige Specialismen Besluit van 12 december 2018 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Besluit profielen maatschappij en gezondheid van 11 november 2015; Besluit spoedeisende

Nadere informatie

Visie op toezicht van de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum Inleiding Missie en Visie Meander Medisch Centrum

Visie op toezicht van de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum Inleiding Missie en Visie Meander Medisch Centrum Visie op toezicht van de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum Versie zoals definitief vastgesteld in de RvT vergadering met de Raad van Bestuur d.d. 28 november 2018 Inleiding In de Zorgbrede

Nadere informatie

Integraal risicomanagement

Integraal risicomanagement Samenvatting Integraal risicomanagement in 40 Nederlandse ziekenhuizen Inhoud Inleiding 3 Onderzoeksvragen 3 Integraal risicomanagement onvoldoende beschreven 4 Aanbevelingen 5 Over VvAA 7 2 VvAA Risicomanagement

Nadere informatie

Openbaar apotheker worden?

Openbaar apotheker worden? Openbaar apotheker worden? Doe de vervolgopleiding tot openbaar apotheker specialist Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie Inleiding Je bent klaar met je masterstudie farmacie,

Nadere informatie

Domein 6 Faculty Development

Domein 6 Faculty Development Domein 6 Faculty Development Domein 6 Faculty Development Subdomeinen Thema s Indicatoren 6a. Docenten -Werving en selectie -Beleid t.a.v. prestaties en tevredenheid -Beleid t.a.v. docentprofessionalisering

Nadere informatie

Disclosure belangen sprekers

Disclosure belangen sprekers Disclosure belangen sprekers (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Het leren verbreden met effect: afdelingen in the lead! Jacqueline Bustraan, Lia Fluit, & Tim Klaassen Focus van deze sessie Kwaliteitsborging

Nadere informatie

Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten

Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten Hoe leiden we (onszelf) flexibel op? Presentatie Geschiedenis Waar staan we nu? Wat is de bedoeling vanmiddag? Workshop Links

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis

Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis Wat vindt u? Het portfolio: Lasten? Lusten? Wat is het portfolio? Portare = dragen

Nadere informatie

Hoe hebben de Aios alle stafleden van de afdeling gemiddeld beoordeeld? (N= totaal aantal Aios-beoordelingen van alle stafleden van de afdeling)

Hoe hebben de Aios alle stafleden van de afdeling gemiddeld beoordeeld? (N= totaal aantal Aios-beoordelingen van alle stafleden van de afdeling) NAAM OPLEIDER/SUPERVISOR: Dr. A. DATUM EVALUATIE: DE GEGEVENS BETREFFEN PERIODE: : Aios-: : Groeps: Groeps: Hoe heeft u uzelf beoordeeld? Hoe hebben de Aios u gemiddeld beoordeeld? Standaarddeviatie van

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ecolab. Compliance Charter. Voorwoord

Stichting Pensioenfonds Ecolab. Compliance Charter. Voorwoord Stichting Pensioenfonds Ecolab Compliance Charter Voorwoord Het Compliance Charter beschrijft de definitie, doelstellingen, scope, en taken en verantwoordelijkheden van de betrokkenen in het kader van

Nadere informatie

De Toetsing Getoetst in definities

De Toetsing Getoetst in definities De Toetsing Getoetst in definities Kenniscentrum Kwaliteit van Leren Tamara van Schilt-Mol 2016 Extra definities Kwaliteitscriteria Bij het vaststellen van kwaliteitscriteria gaat over de vraag welke visie

Nadere informatie

Workshop Wat draagt werken met een toezichtsplan bij aan de kwaliteit van intern toezicht?

Workshop Wat draagt werken met een toezichtsplan bij aan de kwaliteit van intern toezicht? VTOI, 17 april 2015 Workshop Wat draagt werken met een toezichtsplan bij aan de kwaliteit van intern toezicht? clemens.geenen@dyade.nl 1 Programma 1. Toezichtplan 2. Wat is de relatie tussen kwaliteit

Nadere informatie

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022 Uw gezondheid, Ons specialisme De koers van Amphia van 2017 naar 2022 In Amphia draait het om mensen en hun gezondheid. Iedereen heeft recht op uitstekende zorg én uitstekende service en aandacht: patiënten,

Nadere informatie

Visiteren = implementeren

Visiteren = implementeren Visiteren = implementeren Ralph Kupka Opleider psychiatrie Altrecht GGZ, Utrecht MSRC-lid Corry den Rooyen Onderwijskundige Paul Blok secretaris MSRC NVMO congres 12 november 2009 Ralph Kupka Opleider

Nadere informatie

Huisartsopleiding Leiden

Huisartsopleiding Leiden Het leergesprek in de opleidingspraktijk Huisartsopleiding Leiden Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde J. MULDER OKTOBER 2017 Documentbeheer Versie Datum Auteur(s) Wijziging 1.0 Aug 2009 J. Mulder

Nadere informatie

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard versie: 2005 De Investors In People standaard Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen Een Investor in People ontwikkelt effectieve strategieën om de prestaties

Nadere informatie

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Ingevuld voor LOP: De wetenschappelijke verenigingen in de zorg stellen voor de eigen geneeskundige vervolgopleiding een landelijk opleidingsplan

Nadere informatie

ENTER. Ear Nose Throat Education Revised. De implementatie van een regionaal opleidingsplan

ENTER. Ear Nose Throat Education Revised. De implementatie van een regionaal opleidingsplan ENTER Ear Nose Throat Education Revised De implementatie van een regionaal opleidingsplan Prof.dr. Bernard van der Laan Afdelingshoofd KNO A-opleider OOR N&O Agenda ervaringen implementatie ENTER Waarom

Nadere informatie

Profiel. Manager bedrijfsvoering apotheek. 5 februari Opdrachtgever UMC Utrecht

Profiel. Manager bedrijfsvoering apotheek. 5 februari Opdrachtgever UMC Utrecht Profiel Manager bedrijfsvoering apotheek 5 februari 2018 Opdrachtgever UMC Utrecht Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 06 29 00 47 81 Voor sollicitatie

Nadere informatie

Doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen werkwijze Santeon

Doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen werkwijze Santeon Doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen werkwijze Santeon Kim Gombert-Handoko, ziekenhuisapotheker 6 oktober 2015 Het landschap Santeon Inhoud Inkoop van TNF alfaremmers Zorgpadontwikkeling Evaluatie

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen:

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: Kaderbesluit CHVG (2016) Besluit Ouderengeneeskunde (2016) Landelijk Opleidingsplan voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (ingangsdatum

Nadere informatie

Opleiding Heelkunde 2012. De worsteling met de implementatie van de modernisering

Opleiding Heelkunde 2012. De worsteling met de implementatie van de modernisering Opleiding Heelkunde 2012 De worsteling met de implementatie van de modernisering Herziene opleiding: van huidig naar nieuw Huidig Vage criteria leiden tot globale feedback onvoldoende (zelf)sturing van

Nadere informatie

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam aios. Groepsnummer aios. Naam huisartsopleider. BIG-nummer Plaats praktijk

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam aios. Groepsnummer aios. Naam huisartsopleider. BIG-nummer Plaats praktijk LEOh Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde VERSIE OPLEIDER: ZELFEVALUATIE Naam aios Groepsnummer aios Naam huisartsopleider BIG-nummer Plaats praktijk Opleidingsjaar aios Moment van invullen

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Competentieprofiel van de opleider CHVG

Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider per competentiegebied 0. Competentiegebied: handelen als expert De opleider beantwoordt aan het competentieprofiel van de betreffende

Nadere informatie

onze strategische koers

onze strategische koers onze strategische koers o n ze s t ra t e g i s c h e ko e rs Leidraad voor denken en doen Dit is onze strategische koers, ons kompas dat richting geeft aan de keuzes die we maken en de activiteiten die

Nadere informatie

Meerjarenplan KFTU

Meerjarenplan KFTU Samenvatting Meerjarenplan KFTU 2017-2022 Kinderfysiotherapie Uithoorn GHC Waterlinie Koningin Maximalaan 30 E 1421 LE Uithoorn Inleiding Dit is het Meerjarenplan 2017-2022 van Kinderfysiotherapie Uithoorn.

Nadere informatie

Topclass Innovation in Care

Topclass Innovation in Care Topclass Innovation in Care Topclass Innovation in Care Deze leergang biedt de benodigde tools om je als professional verder te ontwikkelen tot medisch leider met een voortrekkersrol op het gebied van

Nadere informatie

Patiëntklachten. Van Statistiek naar Casuïstiek. Beoordeling functioneren medisch specialisten: 1. MSRC 2. IFMS 3. Module disfunctioneren

Patiëntklachten. Van Statistiek naar Casuïstiek. Beoordeling functioneren medisch specialisten: 1. MSRC 2. IFMS 3. Module disfunctioneren Patiëntklachten. Van Statistiek naar Casuïstiek Prof. dr. Rob Slappendel, anesthesioloog Manager Kwaliteit en Veiligheid Inhoud Hoe worden medisch specialisten normaal beoordeeld op hun functioneren. Patiënt

Nadere informatie

Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie. Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012

Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie. Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012 Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012 Between-us, 2012 Voorwoord Met vijftien jaar ervaring in de corporatiebranche heeft Between-us een solide inzicht

Nadere informatie

Het individuele opleidingsplan (IOP)

Het individuele opleidingsplan (IOP) Het individuele opleidingsplan (IOP) Achtergrond Het Individueel Opleidings Plan (IOP) is een hulpmiddel om het leerproces van de aios te structureren en te vergemakkelijken. In een IOP wordt een beperkt

Nadere informatie

( Verantwoord ) Beleidsvoerend Vermogen

( Verantwoord ) Beleidsvoerend Vermogen ( Verantwoord ) Beleidsvoerend Vermogen Herman Siebens SOK - Beveren-Waas 10 / 12 / 2010 Er verandert heel wat meer met minder! toenemende druk richting autonomie openheid naar de maatschappelijke omgeving

Nadere informatie

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden De nieuwe generatie E-HRM systemen onderscheidt zich niet alleen door gebruikersgemak

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Hoe kan ik de kwaliteit van leerkrachten verbeteren?

Hoe kan ik de kwaliteit van leerkrachten verbeteren? Hoe kan ik de kwaliteit van leerkrachten verbeteren? Bewijs leveren Succescriteria Professionele Lerende Gemeenschap Data & Actie onderzoek Collectieve Reflectieve praktijk Collectieve focus op het leren

Nadere informatie

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Onderwijsgroep PRIMO vpr Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Voorne-Putten en regio Kwaliteit op een hoger plan brengen Wie zijn we? Sinds 1

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Workshop: Lokaal opleidingsplan

Workshop: Lokaal opleidingsplan Workshop: Lokaal opleidingsplan 9 oktober 2009 Dr. Paetrick M. Netten, internist opleider Prof. Dr. Rijk. O.B. Gans, internist opleider en voorzitter van de werkgroep modernisering CCMS Workshop: Lokaal

Nadere informatie

STUDIEDAG De wereld verandert bent u er klaar voor? Bereid u voor op Continu Verbeteren

STUDIEDAG De wereld verandert bent u er klaar voor? Bereid u voor op Continu Verbeteren STUDIEDAG De wereld verandert bent u er klaar voor? Bereid u voor op Continu Verbeteren Bereid u voor op Continu Verbeteren VERANDERING effect op PROCESSEN Verandering...steeds sneller en dat geldt ook

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Multidisciplinair symposium MS Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of

Nadere informatie

Scherpbier 2.0. Hein Brackel Arno van Rooijen Martin Rutten Albert Scherpbier

Scherpbier 2.0. Hein Brackel Arno van Rooijen Martin Rutten Albert Scherpbier Scherpbier 2.0 Hein Brackel Arno van Rooijen Martin Rutten Albert Scherpbier Scherpbier 1.0 Interne QA Externe QA Continue QA monitoring gebaseerd op systematische verzameling in PDA cyclus Periodieke

Nadere informatie

Het werken vanuit profielen binnen erkende medische specialisaties wordt op termijn opgeheven.

Het werken vanuit profielen binnen erkende medische specialisaties wordt op termijn opgeheven. De ro en ontra s van een keuze tussen Forensisch Geneeskundige Specialist of Arts Maatschappij en Gezondheid, aandachtsgebied Forensische geneeskunde/oggz. Datum: 06-06-2016 1. Inleiding. Het bestuur van

Nadere informatie

Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek

Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek Informatie voor onderzoekers en andere betrokkenen Aids Fonds Keizersgracht 392 1016 GB Amsterdam Contactpersoon Marein de Jong, Irene Keizer Titel Beleidsadvies

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

I n l ei di n g. accon avm controlepraktijk b.v. (CP) wil een voorloper zijn in kwalitatieve, duurzame en

I n l ei di n g. accon avm controlepraktijk b.v. (CP) wil een voorloper zijn in kwalitatieve, duurzame en I n l ei di n g accon avm controlepraktijk b.v. (CP) wil een voorloper zijn in kwalitatieve, duurzame en maatschappelijk verantwoorde accountancydienstverlening op het hoogste niveau. Vanuit haar maatschappelijke

Nadere informatie

Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding

Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding Prof. dr. Lieve Van den Block Vakgroep Huisartsgeneeskunde Vakgroep Klinische Wetenschappen VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (VUB) Centraal

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling

(potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Pagina 1 van 5 Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Doel Het vastleggen van taken, verantwoordelijkheden van een functionaris, met inbegrip van opleidingseisen en salarisindicatie. Van

Nadere informatie

WERKSTRUCTUUR VOOR DE ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO NOORD-EN OOST NEDERLAND

WERKSTRUCTUUR VOOR DE ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO NOORD-EN OOST NEDERLAND WERKSTRUCTUUR VOOR DE ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO NOORD-EN OOST NEDERLAND Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen Het eerste concept voor de werkstructuur werd verspreid in juni 2006. In de afgelopen

Nadere informatie

Intercollegiale Toetsing

Intercollegiale Toetsing Intercollegiale Toetsing Intercollegiale toetsing (ICT) is als volgt te omschrijven: vorm van deskundigheidsbevordering waarbij met specialisten uit het eigen specialisme of andere professionals met wie

Nadere informatie

Profiel. Manager ICT. 4 augustus Opdrachtgever Diakonessenhuis Utrecht

Profiel. Manager ICT. 4 augustus Opdrachtgever Diakonessenhuis Utrecht Profiel Manager ICT 4 augustus 2016 Opdrachtgever Diakonessenhuis Utrecht Voor meer informatie over de functie Lidewij Geertsma, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 0629004723 Voor sollicitatie

Nadere informatie

Informatiebeveiligings- en privacybeleid (IBP) voor het SWV PPO Hoeksche Waard

Informatiebeveiligings- en privacybeleid (IBP) voor het SWV PPO Hoeksche Waard Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard Informatiebeveiligings- en privacybeleid (IBP) voor het SWV PPO Hoeksche Waard Vastgesteld door het dagelijks bestuur d.d. 18 december

Nadere informatie