Visiedocument van de ondernemingsraad van WVS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visiedocument van de ondernemingsraad van WVS"

Transcriptie

1 Visiedocument van de ondernemingsraad van WVS

2 mensen aan de zijlijn mensen aan de zijlijn 3 De situatie in een notendop De inzet van WVS voor nieuwe doelgroepen Groeiende groep mensen door de hoge eisen van de huidige arbeidsmarkt WVS breder inzetten als sociaal-maatschappelijke organisatie mensen aan de zijlijn Negatief effect op mentale en fysieke gezondheid, stijging van overlast en criminaliteit De inzet van WVS als een tussenstap naar een reguliere baan De inzet van WVS voor nieuwe activiteiten Te weinig begeleiding en opleiding om duurzaam aan de slag te gaan

3 mensen aan de zijlijn mensen aan de zijlijn 5 Op dit moment zitten er ruim mensen thuis die graag aan het werk willen. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen de negen gemeenten. En eigenlijk is deze groep nog veel groter, want de niet-uitkeringsgerechtigden (nuggers) zijn nog niet in beeld. Deze duizenden mensen staan aan de zijlijn. Waarom? Omdat er niet voor iedereen een plek is op de arbeidsmarkt of omdat ze de stap richting een reguliere werkgever (nog) niet kunnen maken. In een sterk veranderende arbeidsmarkt zien we de eisen van werkgevers aan werknemers toenemen, waardoor steeds meer mensen thuis komen te zitten. Deze situatie brengt een aantal problemen met zich mee Werkloosheid heeft een negatief effect op mens en maatschappij. Hoewel de economie aantrekt, biedt de arbeidsmarkt nog te weinig kansen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is schadelijk en onnodig volgens ons, maar zeker ook nadelig voor de rest van de maatschappij. Werkloosheid heeft een negatief effect op de gezondheid van mensen. Het heeft een negatieve invloed op de zelfwaardering, de eigenwaarde en het welzijn van mensen. Bovendien vergroot werkloosheid de kans op schulden en leidt het tot een stijging van overlast, criminaliteit en psychische problemen. Dit veroorzaakt hoge uitvoeringskosten voor gemeenten. 2 Huidige aanpak biedt weinig toekomstperspectief. Dit moet én kan anders, vinden wij. Wij de ondernemingsraad (OR) van WVS delen graag dit visiedocument met je. Omdat we de passie hebben om mensen verder te helpen en we ons ongerust voelen over de huidige situatie. De tekorten in de ketensamenwerking van onze regio blijven oplopen en de groep mensen aan de zijlijn blijft groeien. Gezien de landelijke ontwikkelingen, de media-aandacht rondom de Participatiewet en de druk op de doelgroep, voelen we juist nu de urgentie om in actie te komen. Het is tijd voor verandering! Er zijn mogelijkheden om een groot deel van deze groep mensen weer aan het werk te helpen. Zo krijgen ook zij de kans op een mooie toekomst! We denken dat, door WVS breder in te zetten als sociaal-maatschappelijke Mensen (weer) aan het werk helpen is belangrijk in economisch en sociaal opzicht. Maar minstens zo belangrijk is het om ervoor te zorgen dat zij aan het werk blijven. Want naast het hebben van geen werk, heeft ook het hebben van kortdurend werk een negatief organisatie, de eerder genoemde problemen grotendeels kunnen worden opgelost. WVS beschikt namelijk onder meer over passende leer- en werkplekken en professionele begeleiding om mensen duurzaam aan de slag te krijgen. effect op mensen. Helaas wordt er te weinig begeleiding en opleiding ingezet om duurzaam aan de slag te gaan. Daardoor is de kans op een vaste baan met stabiliteit en veiligheid klein. Jaarverslagen 207 Werkplein Hart van West-Brabant, ISD Brabantse Wal.

4 mensen aan de zijlijn mensen aan de zijlijn 7 De vraag die ons bezighoudt is: Hoe zorgen we er samen voor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk kunnen? WVS: de maatschappelijke organisatie Stel je eens voor dat er een maatschappelijke organisatie bestaat die deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laat werken aan hun ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Met het resultaat dat zij meer kansen hebben op de reguliere arbeidsmarkt en er minder mensen thuiszitten. En dat er daardoor minder maatschappelijke kosten zijn. Dit is de toekomstvisie die wij voor ogen hebben. En ook al zijn we de ondernemingsraad van WVS, natuurlijk hebben we ook gekeken naar alternatieve oplossingen. Zo hebben we gedacht aan de inzet van een re-integratiebedrijf of uitzendbureau. Alleen ontbreekt het hier vaak aan de juiste begeleiding en opleiding om mensen de kans te geven op een duurzame baan. Of is er juist geen geschikte infrastructuur aanwezig (bijvoorbeeld in de vorm van leerwerkplekken) om mensen werkervaring te bieden. Wij denken daarom dat WVS de meest geschikte partij is om deze rol te vervullen. 2 3 De inzet van WVS voor nieuwe doelgroepen... Vermindert de maatschappelijke kosten die gemaakt worden als ze in de bijstand zitten. De inzet van WVS als een tussenstap naar een reguliere baan... Helpt mensen door middel van voorbereidingsbanen een duurzame plek te geven op de arbeidsmarkt. De inzet van WVS voor nieuwe activiteiten... Zoals dagbesteding of taallessen om mensen te helpen, wat hun duurzame inzetbaarheid vergroot.

5 mensen aan de zijlijn mensen aan de zijlijn 9 De inzet van WVS voor nieuwe doelgroepen 2 De inzet van WVS als een tussenstap naar een reguliere baan Naast de doelgroep van de huidige SW, participanten in een leerwerktraject en de nieuwe instroom van mensen in beschut werk, kan WVS zich ook inzetten voor andere doelgroepen. Denk aan: WVS biedt een tijdelijk werkgeverschap gericht op ontwikkeling in de vorm van voorbereidingsbanen (ook wel bekend als sociaal detacheren). Deze mensen uit de bijstand die moeilijk aan werk kunnen komen; voorbereidingsbanen vormen een tussenstap naar een reguliere baan. leerlingen die uitstromen uit VSO-onderwijs of speciaal praktijkonderwijs; vroegtijdige schoolverlaters; mensen zonder bijstandsuitkering; statushouders; mensen die aangewezen zijn op arbeidsmatige dagbesteding. In een voorbereidingsbaan bereiden mensen zich onder begeleiding voor op de reguliere arbeidsmarkt doordat zij in een detachering ervaring opdoen bij een reguliere werkgever. Dit vergroot hun kans op slagen. Daarnaast geeft het de werkgever de mogelijkheid om het sociaal ondernemen risicoloos te ondervinden, zonder direct iemand in dienst te hoeven nemen. WVS beschikt over zowel het werk als de begeleiding om deze groep mensen aan de slag te krijgen en ze helpen bij hun ontwikkeling. Waarom zouden we deze mensen thuis laten zitten als ze ook aan het werk kunnen zijn en daarmee hun kansen vergroten op de reguliere arbeidsmarkt? De verschillende doelgroepen die onder de Participatiewet vallen zijn 3 De inzet van WVS voor nieuwe activiteiten vergelijkbaar met die van de huidige SW-doelgroep. Anders dan bij andere soortgelijke partijen beschikken leidinggevenden bij WVS naast vakinhoudelijke kennis ook over veel kennis en ervaring als het gaat om psychische en/of lichamelijke beperkingen en het gedrag dat hieruit voortvloeit. Voor het vervullen van een grotere sociaal-maatschappelijke functie zien we nog meer mogelijkheden, zoals het bieden van: Daarnaast heeft WVS, in tegenstelling tot uitzendbureaus en reintegratiebedrijven, een unieke infrastructuur met leer- en werkmogelijkheden voor mensen van verschillende niveaus. Er zijn onderdelen ingericht op het voorbereiden van mensen naar regulier werk, maar ook voor mensen die zijn aangewezen op beschut werk. arbeidsmatige dagbesteding, in samenwerking met instellingen zoals GGZ en MEE; taallessen, sollicitatietrainingen, vrijwilligerswerk, etc. (alles gericht op werk en beter kunnen functioneren in de maatschappij).

6 mensen aan de zijlijn mensen aan de zijlijn Aandachtspunten Bij de oplossingen die we kunnen bieden voor het geschetste probleem zijn twee aandachtspunten te plaatsen: Krachten bundelen Waarborging werk voor SW-medewerkers Je kunt natuurlijk nog meer bereiken als je de krachten bundelt. Wij vinden het een logische gedachte om te onderzoeken of de verschillende organisaties in de ketensamenwerking kunnen omvormen tot één organisatie. Dit is mogelijk efficiënter en goedkoper. Huidige situatie We hebben het al gehad over diverse nieuwe doelgroepen. Laten we niet vergeten dat het medewerkersbestand van WVS nog voor het grootste deel uit mensen met een SWachtergrond bestaat. Ook voor deze groep betekent een bredere rol voor WVS meer mogelijkheden en kansen in werk en ontwikkeling. De rol van WVS Conclusie Met mensen aan de zijlijn is dit dus de figuurlijke druppel op een gloeiende plaat. Laten we samen kijken hoe we ook deze mensen duurzaam aan het werk kunnen helpen. Wij gaan hier graag met jou over in gesprek. Sinds januari 205 is de Participatiewet van kracht. Het doel van deze wet is om iedereen bij een reguliere werkgever aan de slag te krijgen. De Participatiewet vervangt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) grotendeels. Voormalige sociale werkvoorzieningen verdwijnen langzaam of krijgen andere functies. De opgave om mensen met een beperking aan het werk te helpen is met de invoering van deze wet nadrukkelijk neergelegd bij de werkgevers in de markt en bij de gemeenten. Om deze redenen is door de negen gemeenten besloten dat WVS een andere rol gaat vervullen. Naast de uitvoering van de oude SW is WVS leerwerkbedrijf en uitvoeringsorganisatie voor beschut werk van het Werkplein Hart van West-Brabant (zes gemeenten) en de ISD Brabantse Wal (drie gemeenten). Zij hebben regie over de uitvoering van de Participatiewet. Er komt een ketenbegroting voor de werkpleinen en WVS. Medewerkers die vallen onder de voormalige Wsw behouden hun rechten. Wel is er sprake van een budgetverlaging van de SW-subsidie. In het kader van de herstructurering van WVS zijn onder meer de volgende afspraken gemaakt: Meer weten? Neem contact op met: Vanuit de werkpleinen krijgt WVS jaarlijks circa 270 deelnemers voor leerwerktrajecten toegewezen. Vanuit de werkpleinen krijgt WVS jaarlijks circa 00 mensen met een indicatie beschut werk toegewezen. Sjaak Snepvangers Voorzitter OR Telefoon: Mobiel: jsnepvangers@wvs.nl Viola Meulenbeld Ambtelijk secretaris OR Tel.: Mobiel: vmeulenbeld@wvs.nl

7

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking Oktober 2013 Participatiewet; kansen in samenwerking In 1952 gaat de Gemeentelijke Sociale Werkvoorzieningsregeling (1950) gelden voor het opzetten van speciale werkplaatsen voor gehandicapten. Gehandicapten

Nadere informatie

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017.

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017. Bijlage 2 Cijfers uitvoering Participatiewet Bijstandsvolume stabiliseert Er zijn duidelijke signalen dat de economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn van de crisis. Het aantal mensen met

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2018 van Werkplein Fivelingo.

Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2018 van Werkplein Fivelingo. Raadsvergadering 24 juni 2019 Nr.: 10/14 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2018 van Werkplein Fivelingo. Portefeuillehouder: Wethouder B. Schollema. Ter inzage liggende stukken:

Nadere informatie

Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf

Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Visie POC Noord Nederland Visie op de participatiewet en gevolgen sociaal akkoord van de gezamenlijke ondernemingsraden van de SW- bedrijven van

Nadere informatie

VAN DENKEN NAAR DOEN!

VAN DENKEN NAAR DOEN! VAN DENKEN NAAR DOEN! Vast te stellen kaders In dit document benoemen we h de colleges van de 9 gemeenten) de kaders waarbinnen de herstructurering van de WVS en de ketensamenwerking zal plaatsvinden.

Nadere informatie

Dit scenario biedt geen perspectief om de voorziene toename van het tekort op de WSW-subsidie te compenseren (pagina 37).

Dit scenario biedt geen perspectief om de voorziene toename van het tekort op de WSW-subsidie te compenseren (pagina 37). Matrix eindrapport A: o-scenario Overall beeld In dit scenario worden de huidige uitvoering en de gemaakte beleidsmatige en organisatorische keuzes de komende jaren voortgezet. Dit scenario wordt in feite

Nadere informatie

Le L a e r a n n & & S h S a h r a e e b i b jie j e e n e k n om o s m t t S W S Zwolle 12 oktober

Le L a e r a n n & & S h S a h r a e e b i b jie j e e n e k n om o s m t t S W S Zwolle 12 oktober Learn & Share bijeenkomst SW Zwolle 12 oktober Zwolle en Wezo GR WEZO en Wezo NV Zwolle, Hattem, Zwartewaterland, Dalfsen, Raalte Algemeen Bestuur GR WEZO Opdrachtverstrekking WSW Beleidsvorming uitvoering

Nadere informatie

Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres. Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling

Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres. Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling December 2018 1. Toeleiding naar werk Toeleiding naar werk bestaat uit twee onderdelen. Het plaatsen

Nadere informatie

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Onderzoeksregio oostelijk Noord-Brabant Boukje Cuelenaere 13 juli 2017 Actualisering gegevens realisatie LKS banen in de regio t/m december

Nadere informatie

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels is er ingestemd met het wettelijk verplicht stellen van beschut werk per 1-1-2017. Hiervoor is een wijziging van de Participatiewet vastgesteld. Daarmee zijn de

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 4 2. Inleiding 5 3. Beschut werk nieuw 6 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 7 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten 17.0002203 gemeenschappelijke regeling DE BEVELANDEN Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten Onderwerp Notitie beschut werk Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 3. Beschut werk nieuw 5 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 5 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Toekomstperspectief Een doorkijk (2021 en verder)

Toekomstperspectief Een doorkijk (2021 en verder) Toekomstperspectief Een doorkijk (2021 en verder) Inhoudsopgave 1. Scenario s voor de uitvoering van de Pw en Wsw 3 1.1. Inrichtingsvraagstuk waar gemeenten voor staan 3 1.2. Het vraagstuk nader belicht

Nadere informatie

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen 3. Definiëring doelgroepen UITGANGSPUNTEN VISIENOTA Participatie op het hoogst haalbare niveau. Investeren in de hele groep. Bevorderen optimale loonwaardeontwikkeling. Integrale toeleiding WMO/Participatie/Jeugd.

Nadere informatie

Maatschappelijke effecten van beschut werk. Ewout Bückmann en Han Peter Voerman

Maatschappelijke effecten van beschut werk. Ewout Bückmann en Han Peter Voerman Maatschappelijke effecten van beschut werk Ewout Bückmann en Han Peter Voerman Agenda sessie 1. Korte kennismaking 2. Resultaten maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA): Effecten beschut werk versus

Nadere informatie

Presentatie ISD de Kempen

Presentatie ISD de Kempen Presentatie ISD de Kempen Gemeente Reusel-De Mierden 5 september 2017 Sjak Vrieswijk Directeur ISD de Kempen Agenda ISD de Kempen (Uitgangspunten) Participatiewet Cijfers Werkplein de Kempen Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman De participatiewet Ed Staal en Richard Brenkman Doel van participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald werk aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Uitwerken/introduceren nieuwe (beleids-)instrumenten;

Uitwerken/introduceren nieuwe (beleids-)instrumenten; 1 Aanleiding Invoering Pw per 1 januari 2015 Stop instroom Wsw Beperking instroom Wajong Nieuwe/uitbreiding instrumenten: Nieuw Beschut en LKS Afname Rijksbijdrage Wsw Verlaging Participatiebudget door

Nadere informatie

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 28 september 2017 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Korte inhoud:

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD

BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Van verleiding naar verlangen Het aanboren van de intrinsieke motivatie van werkgevers

Van verleiding naar verlangen Het aanboren van de intrinsieke motivatie van werkgevers Van verleiding naar verlangen Het aanboren van de intrinsieke motivatie van werkgevers René Niks Directeur Arbeidsintegratie / Werkgeversplein Helmond De Peel INHOUD Profiel Atlant Groep Historische ontwikkeling

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken Kamer Gesubsidieerde Arbeid

College voor Arbeidszaken Kamer Gesubsidieerde Arbeid College voor Arbeidszaken Kamer Gesubsidieerde Arbeid Brief aan de leden T.a.v. het college en de gemeenteraad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Arbeidsvoorwaarden en de sociale werkvoorziening

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011

Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011 Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011 door Egberdien ten Brink, directeur ISD Noordoost / Werkplein Eemsdelta Werkplein Eemsdelta Een ontmoetingsplaats

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE BIJ JAAROVERZICHT TOEKOMST IN BEELD in cijfers. bestuur

FINANCIËLE BIJLAGE BIJ JAAROVERZICHT TOEKOMST IN BEELD in cijfers. bestuur FINANCIËLE BIJLAGE BIJ JAAROVERZICHT TOEKOMST IN BEELD 2017 in cijfers bestuur 1 2 TOEKOMST IN BEELD Het GRWRE-bestuur heeft vanaf 2018 de verantwoordelijkheid voor een bredere doelgroep binnen de Participatiewet.

Nadere informatie

Vaststellen Visie Beschut Werk en wijziging Re-integratieverordening Participatiewet 2015 gemeente Leudal

Vaststellen Visie Beschut Werk en wijziging Re-integratieverordening Participatiewet 2015 gemeente Leudal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leudal. Nr. 183275 23 december 2016 Vaststellen Visie Beschut Werk en wijziging Re-integratieverordening Participatiewet 2015 gemeente Leudal De gemeenteraad

Nadere informatie

Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt.

Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt. Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt. Aanleiding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Met de komst van deze wet zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor een grotere groep

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra De decentralisatie van arbeidsparticipatie Louis Polstra Activerende verzorgingsstaat Burger wordt aangesproken wat hij voor de samenleving terug kan doen. Terug te zien in o.a.: - Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Ondertussen.. In de SW

Ondertussen.. In de SW Ondertussen.. In de SW Jan-Jaap de Haan, 24 november 2017 Op weg naar de toekomst Naar een effectieve, werkzame, financieel haalbare inzet van kennis en expertise. Participatiewet en Sociaal Akkoord Doel:

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven De Participatiewet Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013 Edith van Ruijven De participatiewet Naar een inclusieve arbeidsmarkt jobcoach No risk polis Compensatie lagere productiviteit (loonkostensubsidie)

Nadere informatie

De werkschijf van 5. Hoe werkt IBN? 190 mm. 240 mm. IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50. E info@ibn.nl I www.ibn.

De werkschijf van 5. Hoe werkt IBN? 190 mm. 240 mm. IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50. E info@ibn.nl I www.ibn. 240 mm 190 mm De werkschijf van 5 IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50 Hoe werkt IBN? E info@ibn.nl I www.ibn.nl oktober 2012 190 mm 200 mm Hoe werkt IBN? De werkschijf van 5: De

Nadere informatie

Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk.

Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. Om bij onze doelgroepmedewerkers de focus op uitstroom te krijgen, is het van belang dat we vanuit

Nadere informatie

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris)

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Beschut Werk in de praktijk presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Voor wie doen we het eigenlijk? Voor wie doen we het? WWB: Wajong: WSW: 400.000 (waarvan ca 50% langer dan 3 jaar) 250.000

Nadere informatie

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S TRANSITIE Wwnv / herstructurering SW Hoofdlijnen WWNV (I) 1. Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen 2. Verantwoordelijkheid gemeenten 3. Wajong: volledig én duurzaam jonggehandicapt 4. Wsw: aangewezen

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf. Divosa Masterclass 01-02-2013

Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf. Divosa Masterclass 01-02-2013 Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf Divosa Masterclass 01-02-2013 Inhoud keuze voor het inrichten van één werkbedrijf het model op hoofdlijnen doelgroep ondersteuning in de uitvoering de risico s en

Nadere informatie

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Participatiewet / Wsw Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Bespreekpunten Wat is de huidige situatie in Wwb en Wsw? Wat zijn de belangrijkste contouren van de Participatiewet? Welke effecten heeft de Participatiewet

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram is niet alleen. Hoe komen deze jongeren op een duurzame werkplek? Uitstroommogelijkheden:

Nadere informatie

Werk, Passend. Beschut. 2015/ Beschut werk in het Sociaal Domein

Werk, Passend. Beschut. 2015/ Beschut werk in het Sociaal Domein Werk, Passend. Beschut. 2015/113918 Beschut werk in het Sociaal Domein Onze opgave: Werken is een belangrijke vorm van participeren in de maatschappij Zelfstandig in levensonderhoud voorzien Eigen waarde

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Herstructurering WVS en ketensamenwerking

Herstructurering WVS en ketensamenwerking Gemeente Bergen op Zoom Datum 1 3 JAN, 2017 Van Het college van B&W Aan De raads- en duoburgerleden Nr. Contactpersoon: J.M. Ansems Email: j.m.ansems@bergenopzoom.nl Tel: 0164-277456 Portefeuillehouder(s)

Nadere informatie

Regionaal beleid SROI Twente

Regionaal beleid SROI Twente Regionaal beleid SROI Twente Marktdag aanbesteden Twente 7 april 2016 joop.wikkerink@hengelo.nl Wat is SROI Stellen van sociale voorwaarden om werkgelegenheid bevorderen Doelgroepen met afstand tot de

Nadere informatie

Een verandering van tijdperk...

Een verandering van tijdperk... Een verandering van tijdperk...... en hoe we daar als medezeggenschap mee omgaan 13 juni 2017, Roermond. Dagvoorzitter: Isaäk Mol Op de kruk Henriëtte Maas, directeur Westrom Programma 14.15 uur transitie

Nadere informatie

STUUR HOUDEN. Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1

STUUR HOUDEN. Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1 STUUR HOUDEN Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1 Financiën Brede doelgroep Creatieve oplossingen Expertisecentrum 2 STUUR HOUDEN STUUR HOUDEN Voldoende

Nadere informatie

Van school en dan? Veranderingen in zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind. Maart 2015 Neeltje Huvenaars

Van school en dan? Veranderingen in zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind. Maart 2015 Neeltje Huvenaars Van school en dan? Veranderingen in zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind Maart 2015 Neeltje Huvenaars Mogelijkheden na school tot nu toe Vervolgopleiding Werk Baan bij werkgever Baan via sociale

Nadere informatie

Opzet presentatie. Wat is de opgave, waarom ligt deze keuze voor? Wat is de keuze? Hoe komen we tot die keuze?

Opzet presentatie. Wat is de opgave, waarom ligt deze keuze voor? Wat is de keuze? Hoe komen we tot die keuze? BIGA Opzet presentatie Wat is de opgave, waarom ligt deze keuze voor? Wat is de keuze? Hoe komen we tot die keuze? Opgave: de Participatiewet > Drie regelingen worden samengevoegd (WWB, WSW en delen Wajong).

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Welkom. Wet werken naar vermogen. Herstructureringsplan sociale werkvoorziening. Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf

Welkom. Wet werken naar vermogen. Herstructureringsplan sociale werkvoorziening. Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf Welkom Wet werken naar vermogen Herstructureringsplan sociale werkvoorziening Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf Ergon Wet werken naar vermogen (1) één doel: meer mensen aan het werk, uitgaven terugdringen

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1.De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW van centraal naar decentraal er zijn 3 grote decentralisaties gaande [ het zijn 3 landelijke regelingen die nu via de gemeenten geregeld

Nadere informatie

Inhoud. Participatiewet & Participatiebudget. Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep

Inhoud. Participatiewet & Participatiebudget. Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep Inhoud Participatiewet & Participatiebudget Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep Resultaten doorrekeningen 4 scenario s Conclusies en adviezen - 1 -

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Nieuw Beschut J. den Hoedt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 41 57-5982290 1-11-2016 - - Geachte heer, mevrouw, We hechten groot belang aan het creëren van werk voor

Nadere informatie

stuknr. B.enW. 14/553

stuknr. B.enW. 14/553 Raadsvoorstel jaar categorie/agendanr. Raad 2014 RA14.0046 A 6 B.enW. 14/553 Onderwerp: Participatiewet en sociale werkvoorziening Zuidoost-Drenthe Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Afdeling Participatie

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Notitie oprichting stichting Nieuw Beschut Avres. Inleiding

Notitie oprichting stichting Nieuw Beschut Avres. Inleiding Notitie oprichting stichting Nieuw Beschut Avres Inleiding Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015, is ook de instroom van personen met een arbeidsbeperking in de Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Werken in Zorg en Welzijn. Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Werken in Zorg en Welzijn. Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt Werken in Zorg en Welzijn Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt Werken in Zorg en Welzijn Voor de sector Zorg en Welzijn is het tekort aan personeel een van de belangrijkste

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Notitie Toekomstige positie 1. Visienota Participatiewet WAVA binnen de Participatiewet

Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Notitie Toekomstige positie 1. Visienota Participatiewet WAVA binnen de Participatiewet e informatie jurlijk oest* ro O V õ S plan. datum m 0-15 (H 0 i ō 3 N : JA i NEE Mjgwelijk I vertrc nee WW w ' Oosterhout NOTA VOOR DE RAAD Ai Datum: 19 juni 2015 Nummer raadsnota: Bl.0150245 Onderwerp:

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie naar vermogen

Arbeidsparticipatie naar vermogen Arbeidsparticipatie naar vermogen Driemaal is scheepsrecht - Wet Werken naar Vermogen - Participatiewet - Sociaal akkoord Wanneer duidelijkheid? Derde wetsvoorstel over onderwerp: onderkant van de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Moerdijk: Inclusief aan de slag.

Moerdijk: Inclusief aan de slag. Plan van aanpak Moerdijk: Inclusief aan de slag. Een opstap naar structurele arbeidsinpassing 1. Aanleiding De gemeente Moerdijk streeft ernaar om zoveel mogelijk inwoners van onze gemeente naar eigen

Nadere informatie

FINANCIELE EN BELEIDSKADERS VANUIT DE GEMEENTEN

FINANCIELE EN BELEIDSKADERS VANUIT DE GEMEENTEN Kaderbrief 2020 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 3 INLEIDING 3 FINANCIELE EN BELEIDSKADERS VANUIT DE GEMEENTEN 4 UITGANGSPUNTEN WVS-GROEP 7 WVS Kaderbrief 2020 2 Voorwoord In de Wet gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting Maatschappelijke kosten-baten analyse beschut werk 1

Samenvatting. Samenvatting Maatschappelijke kosten-baten analyse beschut werk 1 Samenvatting Samenvatting Maatschappelijke kosten-baten analyse beschut werk 1 Uitvoering onderzoek: KokxDeVoogd, Houten Ewout Bückmann Eric Dorscheidt Michiel Hes november 2017 Dit is een uitgave van

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Bestandsanalyse WWNV populatie. november 2012

Bestandsanalyse WWNV populatie. november 2012 Bestandsanalyse WWNV populatie november 2012 Bestandsanalyse Voor deze bestandsanalyse hebben we gebruik gemaakt van meer dan 64.000 intakes, diagnosen, assessments en loonwaardemetingen. Maar dan alleen

Nadere informatie

Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening

Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening Gemeenten worden geconfronteerd met hoge kosten voor onder andere de SW- populatie, een dalend subsidiebedrag

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Participatiewet. Wetgeving

Participatiewet. Wetgeving Participatiewet Gemeenteraad 9 december 2014 Wetgeving Wet maatregelen WWB Wet hervorming kindregelingen Invoeringswet Participatiewet december 14 Participatiewet 2 1 Inhoud presentatie Huidige situatie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. Analyse tekort inkomensdeel Inleiding

Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. Analyse tekort inkomensdeel Inleiding Zaaknummer: Z-16-70160 Documentnr.: PI-16-95484 Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik Analyse tekort inkomensdeel 2016 Inleiding Via dit document informeren wij u over het verwachte tekort voor

Nadere informatie

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012 Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang 12 december 2012 Programma 13.00-13.15 Inloop 13.15-13.20 Opening 13.20-13.35 Presentatie wethouder Ineke Smidt 13.35-14.15

Nadere informatie

Vragenlijst inventarisatie effecten omvorming WSW naar Wet Werken naar Vermogen

Vragenlijst inventarisatie effecten omvorming WSW naar Wet Werken naar Vermogen Vragenlijst inventarisatie effecten omvorming WSW naar Wet Werken naar Vermogen Tijdens de VGG Algemene Ledenvergadering in Hoogezand op 20 april jl. is afgesproken dat de VNG en de VGG op het onderdeel

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00108

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00108 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00108 OPSCHRIFT Vergadering van 10 februari 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Arno van Kempen Onderwerp Raadsmededeling motie schoolverlatende leerlingen binnen het Voortgezet

Nadere informatie

Harry Zegerius (06) 51 96 34 13 Bas Bodzinga (06) 51 43 34 13. Inspiratiesessie: Arbeidsmatige Dagbesteding

Harry Zegerius (06) 51 96 34 13 Bas Bodzinga (06) 51 43 34 13. Inspiratiesessie: Arbeidsmatige Dagbesteding Harry Zegerius (06) 51 96 34 13 Bas Bodzinga (06) 51 43 34 13 Inspiratiesessie: Arbeidsmatige Dagbesteding Philadelphia Verantwoordelijkheid Passie Aandacht Professionaliteit - 2 Philadelphia Philadelphia

Nadere informatie

Accent op talent. Philips Werkgelegenheidsplan. Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015

Accent op talent. Philips Werkgelegenheidsplan. Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015 Accent op talent Philips Werkgelegenheidsplan Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015 1 Philips Werkgelegenheidsplan Programma vandaag Introductie Het DNA

Nadere informatie

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet 1 Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Aanleiding Motie Raad Op 25 februari heeft de Raad een motie aangenomen waarin

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Module Nieuw Beschut Werk - GR Kust-, Duin- en Bollenstreek. de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Module Nieuw Beschut Werk - GR Kust-, Duin- en Bollenstreek. de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Besluitvormend Module Nieuw Beschut Werk - GR Kust-, Duin- en Bollenstreek aan: de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: Z-17-001768 datum voorstel: 23 januari 2018 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief

Nadere informatie

Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet. Door: Tanja Willemsen Divosa

Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet. Door: Tanja Willemsen Divosa Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet Door: Tanja Willemsen Divosa participatiewet sinds 1 januari 2015 voor wie? doel schaal Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt niet redt zonder

Nadere informatie

Inzicht in maatschappelijke winst

Inzicht in maatschappelijke winst Inzicht in maatschappelijke winst Een onderzoek naar de maatschappelijke impact van Werkse! en Patijnenburg Voorjaar 2017 De Participatiewet is op 1 januari 2015 ingegaan, met als doel dat iedereen die

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant ATEA, Breda 29 maart 2017 Opening door Lars van der Beek, dagvoorzitter en wethouder Sociaal Domein Gemeente Woensdrecht. Welkomstwoord door

Nadere informatie

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 4 west-brabant werkt aan morgen Het rpa West-Brabant Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Wegwijzer WSW. Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten.

Wegwijzer WSW. Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. WAJONG PARTICIPATIEWET WSW Wegwijzer Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt mensen die door een beperking of chronische

Nadere informatie

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW Raadsinformatieavond dinsdag 22 april 2014 Transitieplan UW Missie - waartoe zijn wij op aarde - UW helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met raad en daad bij het verkrijgen van passend werk,

Nadere informatie

1. Gevraagd raadsbesluit

1. Gevraagd raadsbesluit Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG 497 Onderwerp Raadsvoorstel instemmen zienswijze bedrijfsplan DSW 2018-2022 Portefeuillehouder Wethouder Stemerdink Behandeld door A Donkers 1. Gevraagd

Nadere informatie